Recenze & Test nejlepších Domácích pekáren 2017 | ARecenze

Test a recenze domácích pekáren 2016

10 Nejoblíbenějších domácích pekáren v testu
Obrázek pekárny Eta 2149 Harmony

Vítěz testu 2016

Eta 2149 Harmony

Celkové hodnocení: 4,5 z 5 bodů


Nejlepších 5 domácích pekáren dle testu 

1. místo 
Vítěz testu 2016

Eta 2149 Harmony

Obrázek pekárny Eta 2149 Harmony

Známka: 4,5 / 5

Orientační cena:
2 000 Kč

Přečíst recenzi

2. místo

Eta Delicca 7149

Obrázek pekárny Eta Delicca 7149

Známka: 4,4 / 5

Orientační cena:
2 700 Kč

Přečíst recenzi

3. místo 

Eta 0149 Siesta

Obrázek pekárny Eta 0149 Siesta

Známka: 4,3 / 5

Orientační cena:
1 900 Kč

Přečíst recenzi

4. místo 

Eta 3150 90000
Crustum

Obrázek pekárny Eta 3150 90000 Crustum

Známka: 4,2 / 5

Orientační cena:
2 600 Kč

Přečíst recenzi

5. místo 

Domo B 3990

Obrázek pekárny Domo B 3990

Známka: 4,1 / 5

Orientační cena:
3 300 Kč

Přečíst recenzi

Domácí pekárny si pomalu hledají cestu do českých domácností, začínají být velmi oblíbené u uživatelů. Rozhodli jsme se domácí pekárny otestovat v našem testu. Do vybraných kritérií jsme zařadili jak základní parametry, jako je počet pečících nádob, kolika pekárna má hnětacích háků, počet pečících programů, možnost a délka odloženého stratu, hmotnost chleba a také příkon. Dále jsme testovali funkce. Součástí jednotlivých recenzí domácích pekáren je i uživatelské hodnocení a prodejnost jednotlivé pekárny. V našem testu domácích pekáren najdete dražší i levnější modely, na ceně se často odrazí to, jakého má pekárna výrobce, a samozřejmě také jak velký chléb dokáže upéci. Průměrná cena domácích pekáren se pohybuje kolem 2 500 Kč.


Vítězem našeho testu se stala domácí pekárna Eta 2149 Harmony, ve většině důležitých parametrů si vedla nejlépe. Zaujme zejména velikostí chleba, který dokáže upéci, dvěma velikostmi hnětacích háků a bezlepkovým programem pečení. Ostatní pekárny mají své výhody i nevýhody, hodně záleží na vašich osobních preferencí. Na závěr pro vás máme jeden tip, a to pekárnu Eta 0149 Siesta, která je velmi prodávaná. Je velmi výkonná a upeče skvělý chléb. Pekárna je za velmi příznivou cenu, stojí kolem 2 000 Kč, a umístila se na třetí příčce v našem testu domácích pekáren.

Celkové hodnocení 10 domácích pekáren

Pořadí v testu

Vzhled

Název pekárny

Parametry (max. 10 bodů)

Funkce
(max. 10 bodů)

Orientační
cena

Celkové hodnocení
(max. 5)

Aktuální cena

1.

Náhled obrázku Eta 2149 Harmony

Eta 2149 Harmony

9,7

10

2000 Kč

4,5

2.

Náhled obrázku ETA Delicca 7149

Eta Delicca 7149

9,5

10

2700 Kč

4,4

3.

Náhled obrázku Eta 0149 Siesta

Eta 0149 Siesta

9,2

10

1900 Kč

4,3

4.

Náhled obrázku Eta 3150 90000 Crustum

Eta 3150 90000 Crustum

9

10

2600 Kč

4,2

5.

Náhled obrázku Domo B 3990

Domo B 3990

9,7

9,1

3300 Kč

4,1

6.

Náhled obrázku ETA Duplica Vital 2147

Eta Duplica Vital 2147

8,9

7,5

3500 Kč

4

7.

Náhled obrázku Kenwood BM 250

Kenwood BM 250

5,5

7,5

1700 Kč

2,9

8.

Náhled obrázku Sencor SBR 930

Sencor SBR 930

5

5,8

1700 Kč

2,6

9.

Náhled obrázku Sencor SBR 1031

Sencor SBR 1031

5,2

5,8

1300 Kč

2,1

10.

Náhled obrázku Zelmer 43Z011

Zelmer 43Z011

6

3,3

1300 Kč

2

Porovnání souhrnných údajů

Údaj

Eta 2149 Harmony

Eta Delicca 7149

Eta 0149 Siesta

Eta 3150 90000 Crustum

Domo B 3990

Eta Duplical Vital 2147

Kenwood BM 250

Sencor SBR 930

Sencor SBR 1031

Zelmer 43Z011

Počet pečících nádob

1

2

1

1

1

2

1

1

1

1

Počet hnětacích háků

2

2

2

2

2

2

1

1

1

1

Počet programů

10

12

10

12

12

13

12

11

12

8

Odložený start (hod)

13

12

13

13

13

13

15

13

10

13

Max. hmotnost chlebu (g)

1500

1300

1300

1113

1400

1400

1000

900

900

1000

Příkon (W)

800

800

800

800

800

815

480

600

580

715

Porovnání rozměrů a příslušenství

Údaj

Eta 2149 Harmony

Eta Delicca 7149

Eta 0149 Siesta

Eta 3150 90000 Crustum

Domo B 3990

Eta Duplical Vital 2147

Kenwood BM 250

Sencor SBR 930

Sencor SBR 1031

Zelmer 43Z011

Šířka (cm)

44,5

41

29,5

41,5

40

32

31

35,5

27,6

29

Hloubka (cm)

28

26

31

26,5

25,5

26

34

28,5

28

29

Výška (cm)

30

27,5

30

28

30

37

25

33,5

32

30

Hmotnost (kg)

6,5

6

7

7

9

7,5

6,3

4,4

4,2

2,8

LCD displej

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Odměrka

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Hák na vyjmutí hnětacích háků

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ne

ano

ano

ne

Recepty

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Program na bezlepkové pečení

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ne

ne

ne

Nastavení zbarvení kůrky

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Jednotlivé domácí pekárny v testu

O každé domácí pekárně jsme zpracovali samostatnou recenzi. Na této stránce najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi na samostatné stránce. V samotné recenzi najdete podrobné zhodnocení parametrů, designu, vybavení, ceny a dostupnosti na českém internetu.

Recenze Eta 2149 Harmony

Obrázek pekárny Eta 2149 Harmony

1. místo - Vítěz testu

Body: 4,5 / 5 

Domácí pekárna Eta 2149 Harmony zvítězila zejména pro svoji velikost pečící nádoby a tím pádem je z hodnocených výrobků nejlepší domácí pekárnou z hlediska velikost upečeného chleba. Také zvítězila pro dvě velikosti hnětacích háků, těmi disponují pouze dvě pekárny z hodnocených výrobků. Má všechny funkce z testu, jako je bezlepkové pečení a také disponuje hákem na vyjmutí hnětacích háků, má odměrky a recepty. Ne moc příznivá je váha pekárna, která je 6,5 kg a je to průměr.

Recenze Eta Delicca 7149

Obrázek pekárny Eta Delicca 7149

2. místo

Body: 4,4 / 5 

Pekárna Eta Delicca 7149 se umístila na druhém místě v naší Top 10 vybraných. V několika kritériích je průměrná, jako je velikost či váha. Má skvělou kapacitu nádoby na pečení chleba, která upeče až 1300 g chléb. Nechybí jí ani dva hnětací háky. Velkým plus u této pekárny je to, že Eta poskytuje prodlouženou dobu záruky na motor. Má všechny funkce z testu, například bezlepkové pečení a také disponuje hákem na vyjmutí hnětacích háků, a má odměrky a recepty.

Recenze Eta 0149 Siesta

Obrázek pekárny Eta 0149 Siesta

3. místo

Body: 4,3 / 5 

Bronzovou medaili si vysloužila pekárna Eta 0149 Siesta. Navzdory tomu, že je to jedna z prvních domácích pekáren na českém trhu se v našem testu umístila velmi slušně. Vyniká hlavně svým designem a velikostí nádoby pro pečení chleba. Hmotnost upečeného chleba dosahuje maximálně 1300 g. Opět tato pekárna disponuje dvěma hnětacíma háky, jako její předchůdci. Žádná z testovaných funkcí této pekárně nechybí. Má prodlouženou záruku na motor. Tato záruka je 3 roky.

Recenze Eta 3150 90000 Crustum

Obrázek pekárny Eta 3150 90000 Crustum

4. místo 

Body: 4,2 / 5 

Domácí pekárna Eta 3150 90000 Crustum se umístila na čtvrtém místě z vybraných TOP 10 pekáren se ztrátou pouze 0,8 bodu z maxima. V několika kritériích je průměrná. Má uspokojivě velkou pečící nádobu se speciální antiadhezní povrchovou úpravou. Upečený chléb má maximální váhu 1113 g. Má všechny funkce z testu, jako je bezlepkové pečení, speciální háček na vyjmutí hnětacích háků. Disponuje odměrkami a také recepty. Ne moc příznivá je váha pekárny, váží 7 kg.

Recenze Domo B 3990

Obrázek pekárny Domo B 3990

5. místo 

Body: 4,1 / 5 

Domácí pekárna Domo B 3990 skončila na pátém místě. Tato pekárna disponuje všemi testovanými funkcemi, má dva hnětací háky, podsvícený LCD displej a také má možnost vnitřního osvětlení pekárny při pečení, které je možné zapnout tlačítkem. U pekárny nalezneme speciální hák na vyjmutí hnětacích háků, odměrky a recepty. Můžeme si nastavit tři stupně tmavosti kůrky chleba. Ne moc příznivá je váha pekárny, která je 9 kg a je to velký nad průměr v našem testu.

Recenze Eta Duplica Vital 2147

Obrázek pekárny Eta Duplica Vital 2147

6. místo

Body: 4 / 5 

Domácí pekárna Eta Duplica Vital 2147 se umístila na šestém místě. Její předností jsou hnětací háky ve třech velikostech, které si poradí s jakýmkoliv těstem, různou velikostí hnětacích háků disponují pouze dvě pekárny z našeho testu. Má všechny testované funkce, jako je bezlepkové pečení, hák na vyjmutí hnětacích háků, odměrky a recepty. Dále má navíc program na přípravu sýrů, jogurtu či bio chleba. Ne moc příznivá je váha pekárny, která je 7,5 kg, to je nadprůměr v testovaných produktech.

Recenze Kenwood BM 250

Obrázek pekárny Kenwood BM 250

7. místo 

Body: 2,9 / 5 

Domácí pekárna Kenwood BM 250 se umístila na sedmé příčce, je jedna z nejúspornějších pekáren v našem testu. To nemusí být zrovna ideální z pohledu pečení. Má také slušnou hmotnost upečeného chleba, která dosahuje hmotnosti 1000 g. Při práci je pekárna trochu hlučnější a chybí jí podsvícení LCD displeje. Z funkcí jí chybí pouze hák na vyndání hnětacího háku. Disponuje odměrkami, můžete nastavit tři stupně zbarvení kůrky a ve 12 programech se nachází i program marmelády a bezlepkové pečení.

Recenze Sencor SBR 930

Obrázek pekárny Sencor SBR 930

8. místo 

Body: 2,6 / 5 

Na osmém místě najdeme model Sencor SBR 930. Ten potěší počtem programů, nadčasovým designem a také velikostí. Váha této pekárny je pouze 4,4 kg, což je velký podprůměr, ale v pozitivním slova smyslu. Patří k úspornějším pekárnám, ale s úsporou souvisí kvalita a délka pečení. Pekárna má skoro všechny testované funkce, chybí jí pouze bezlepkové pečení. Disponuje jednou pečící nádobou a jedním hnětacím hákem, má LCD displej, odměrky a také speciální hák na vyjmutí hnětacího háku z chleba.

Recenze Sencor SBR 1031

Obrázek pekárny Sencor SBR 1031

9. místo 

Body: 2,1 / 5 

Předposlední místo obsadila pekárna Sencor SBR 1031 s 2,1 body z 5. Horší výsledky jí přinesl menší příkon, který může být dobrý pouze pro nízkou spotřebu, ale může se odrazit na kvalitě a době pečení. Z funkcí mu chybí pouze program bezlepkové pečení, ostatní funkce, jako jsou odměrky, speciální háček na vyjmutí hnětacího háku a recepty pekárně nechybí. Disponuje jednou pečící nádobou a jedním hnětacím hákem. Příznivá je váha pekárny 4,2 kg, váha je druhá nejnižší u testovaných pekáren.

Recenze Zelmer 43Z011

Obrázek pekárny Zelmer 43Z011

10. místo 

Body: 2 / 5 

Domácí pekárna Zelmer 43Z011, kterou najdeme na posledním místě v našem testu, rozhodně zaujme svou cenou. Z námi testovaných funkcí této pekárně chybí dvě, a to program bezlepkové pečení a speciální hák na vyjmutí hnětacího háku z bochníku. Z ostatních námi hodnocených funkcí pekárně nechybí žádná. Má pouze jednu pečící nádobu a jeden hnětací hák. Pekárna je drobná a velmi lehká, má hmotnost 2,8 kg, a to je nejnižší hmotnost v našem testu.

Jak vybrat domácí pekárnu

Je to fenomén dnešní doby, který hýbe českými domácnostmi. Čím dál více lidí se uchyluje k domácímu pečení chleba, důvodů je mnoho, ale především jde o to, že sami si můžete ovlivnit chuť svého chleba. Takový chléb je pro vás chutnější, dodává tělu nezbytně potřebné prvky, je bez škodlivých látek a vydrží mnohem déle čerstvý.

Důležité je zamyslet se, kam chceme pekárnu umístit. Jsou různé velikost pekáren. Domácí pekárny se vyrábí z různých materiálů, to nám dává důraz na designu, který je pro některé uživatele rozhodující. Domácí pekárnu si můžeme představit jako malou pečící troubu.

Co od výrobku očekávat

Největší výhodou domácí pekárny je, že nám umožňuje mít čerstvé pečivo, kdykoliv si vzpomeneme a můžeme si jej upéci v pohodlí domova. Tento chleba nemusí být levnější než ten, který koupíme v supermarketu, ale velká výhoda je, že si ho můžeme připravit podle svých představ. K domácím pekárnám se prodávají také již připravené směsi, ale je jen na vás, zda je použijete anebo převezmete vlastní představivost. Můžete také použít již recepty, které většina výrobců dává k pekárnám, může to být pro vás inspirace k vytvoření vašich vlastních receptů. Nebuďte lhostejní k tomu, co jíte.

Výhodou domácího pečení je, že můžete kontrolovat z čeho pečivo připravujete. Můžete se tak dobře vyvarovat nad přidávanými „éčky“, které jsou hojně vyskytovány v kupovaném pečivu. V neposlední řade domácí pekárna dobře poslouží lidem s bezlepkovou dietou, můžete si připravovat chleba z bezlepkové mouky.

Ceny domácích pekáren se začínají pohybovat od 1400 Kč. Při testování jsme zjistili, že rozdíly nejsou v kvalitě pečení, ale spíše v cenové politice výrobku, designu nebo dalších doplňkových funkcí.

Velikost pekárny

Je důležité si uvědomit, pro kolik lidí budete péci. Jak máte velkou rodinu, nebo jestli žijete jen s partnerem, na trhu jsou pekárny, které upečou chléb v rozmezí 500 – 1800 g. O velikosti chleba, který pekárna dokáže upéci rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Celková gramáž závisí na druhu chleba či těsta, například celozrnný chléb bude hutnější a také těžší.

Některé pekárny, také nabízí jednu pečící formu na velký bochník a k ní mají jednu či dvě komory na menší různé chleby.

Programy pekárny

Domácí pekárnu můžeme použít i pro výrobu jiných potravin. Většina přístrojů, také nabízí programy pro přípravu marmelád, těsta a pečení dortů nebo přípravy těsta na těstoviny či pizzu. V některých pekárnách je možné připravit také sójové sýry tempech a natto. Pekárnu je možné také používat, jako troubu poslouží nám při pečení jakéhokoliv masa i ryb, při pečení v pekárně zachovají plnou chuť a šťavnatost masa. Domácí pekárna nám umožní přípravu jogurtů, které jsou nejrozšířenější potravinou na světě. Z domácí pekárny si také můžeme pochutnat na sladkém lahodném pokrmu amasaké.

Dávkovače surovin

Jsou přístroje, které mají tak zvané dávkovače surovin, ty nám pak usnadní přípravu pečiva s oříšky a rozinkami. Tyto dávkovače fungují, tak že v průběhu přípravy se dávkovač sám otevře a přísady do těsta vypustí. Oproti tomu, když si pořídíme pekárnu, která těmito dávkovači nedisponuje, pekárna začne vydávat zvukové signály, že je čas na přidání surovin. Když tuto dobu propásneme, tak už během pečení není možné suroviny přidat.

Hnětací háky

Na trhu se vybírá z pekáren, které mají jeden, dva či více hnětacích háků. Důležitým parametrem pro výběr, zda jeden či více je, jak velký chléb budete péci. Pekárny, které disponují pouze jedním hnětacím hákem většinou pečou menší chleby, naproti tomu, když budete péct pro větší rodinu, tedy větší chléb, je lepší si pořídit pekárnu s dvěma hnětacími háky, suroviny jsou lépe promíchané a chléb bude nadýchanější.

Umístění pekárny

Velkou odlišnost můžeme vidět i v délce přívodního kabelu, tento rozdíl můžeme pozorovat i půl metrový. V kuchyni bývá obvykle boj o zásuvky, nachází se tam mnoho spotřebičů, tato skutečnost delšího kabelu může být rozhodující v tom, který přístroj si do domácnosti pořídíte. Jestli-že plánujete domácí pekárnu uložit na kuchyňskou linku, zvažte možnost koupě takové, která nemá členitý povrch, ve kterém se mohou udržovat nečistoty, či klasická vystouplá tlačítka, ale tu která má dotykový displej. Takovou pekárnu lze velmi dobře otřít a zbavit veškerých nečistot.

Suroviny použité na pečení

Nejpraktičtější a také nejsnazší k pečení chleba je použití sušeného droždí. Pokročilí pekaři pečou chléb kváskový. Pravý, čistě kváskový chléb v dnešní době připraví málokdo, ale s domácí pekárnou můžete takový chléb snadno péci i doma. Při pečení takového chlebu je nutné okamžité zpracování těsta, avšak potřebuje nezbytnou dobu dlouhou na kynutí, toto nám zajistí maximální odložení startu pečení.

Jak domácí pekárna funguje

Domácí pekárna provádí stejné úkony jako člověk, který připravuje chléb ručně. Výhodou je, že to vše udělá za nás. Vašim jediným krokem, který musíte udělat, je vložení surovin do pekárny.

Potom si vyberete program, ve kterém pekárna bude péci. Tyto programy bývají většinou už předvoleny a stačí zvolit tlačítkem. Všechny pekárny fungují podle stejných základních příkazů. První je míchání a hnětení. Přístroj všechny suroviny zamíchá hnětacím hákem, to trvá asi 2 minuty. Potom nechá těsto 10 – 15 minut odležet, to kvůli tomu aby se v něm vytvořil lepek, a pak znovu spustí hnětací hák, který bude těsto hníst asi 5 – 6 minut.

Termostat zvyšuje teplotu v pekárně, aby těsto mohlo vhodnou dobu kynout. Jakmile těsto nakyne, pekárna ihned přejde do režimu pečení.

Po nakynutí těsta mikročip, který ovládá termostat, znovu zvedne teplotu v pekárně. Tentokrát bude pekárna péct již už nakynutý chléb. Chléb se bude péct dobu určenou programem, a když dopeče, pekárna se sama vypne. Za 30 – 60 minut bude chleba vychladnutý a připravený ke konzumaci.

Energetická náročnost

Samozřejmě si musíme uvědomit, že lepší chléb je dražší, pro přípravu světlého chleba používáme kratší pečící cyklus, ale energeticky náročnější, naproti tomu celozrnný chléb se peče déle, ale s nižší spotřebou elektrické energie.

Spotřeba elektrické energie je u domácích pekáren poměrně nízká. Na upečení jednoho chleba spotřebují v průměru 340 Wh, to odpovídá nákladům zhruba 2 Kč. Když použijeme odložený start, spotřeba bude samozřejmě větší. Maximální odložený start je 13 hodin se spotřebou vyšší zhruba o 100 Wh. Tedy celková spotřeba bude cca 440 Wh s náklady zhruba 2,6 Kč.

Kritéria

Hlavním kritériem pro posouzení kvality pekárny je jakost upečeného chleba, zde se díváme na celkový vzhled bochníku, barvu, kůrku, nakynutí, vůni a chuť.

Rychlost pečení

Je důležité vzít v potaz rychlost pečení, tedy za jak dlouho budeme mít chléb upečený. To závisí na topném tělese, které se nachází v pekárně. Pekárny upečou chléb za dobu 3 – 5 hodin. Pekárny disponují zvukovými signály, jakmile je chléb dopečený, tak se sama ohlásí.

Design

Mnoho uživatelů kouká na již už zmiňovaný design, ale také na jednoduchost ovládání. Při pořízení bílého modelu pekárny se může lehce k ušpinit, ale může se zase hodit k celkovému designu prostoru, kde bude pekárna umístěna.

Ovládání

Jednoduchost ovládání závisí na použitém softwaru. Podle složitosti softwaru se nabízí různé počty programů, které pekárna zvládá použít. Softwary, které umožňují aktualizace pekárny jsou velmi výhodné, pekárna tak nezastará a nemusíte kupovat stále novou.

Použitý materiál

Dále je důležité se zaměřit na použitý materiál nádobky, ve které se peče chléb a také z čeho jsou vyrobeny hnětací háky. Některé pekárny disponují keramickým povrchem, teflonem nebo jsou nerezové. Všechny tyto materiály jsou dobré a nepřilnavé.

Když se podíváme na materiály použité na výrobu pekárny, některé jsou z plastu, jiné nerezové. Nerez je výhodný hlavně kvůli své nezávadnosti, odolnosti a nenáročnosti na údržbu. Nejvyšších teplot dosahují pekárny zpravidla na povrchu víka, tato teplota se může pohybovat kolem 100 °C a plastový kryt pro tyto teploty není příliš ideální, proto je i v tomto ohledu nerezový materiál výhodný. Naproti tomu při čistění pak mají výhodu plastové pekárny.

Mytí v myčce

V dnešní době je myčka na nádobí standardem vybavení běžné domácnosti. Části pekárny jako pečící nádoba a hnětací háky se nedoporučují dávat do myčky. U pekáren je to buď výslovně zakázáno, nebo se o tom výrobci moc nezmiňují, takže mytí v myčce je na vlastní nebezpečí.

Co lze v domácí pekárně připravit?

Koupit čerstvý chléb je někdy problém – ráno není na nákupy čas a odpoledne je mnoho obchodů bez pečiva, a navíc po práci možná ani nálada na nákupy není. Tento problém řeší domácí pekárna, ve které si můžete připravit vlastní chléb kdykoliv přímo doma ve své kuchyni. Domácí pekárny jsou ovšem víceúčelové, můžete v nich připravit mnohem více věcí, než jen výborný chléb.

Chléb

Domácí pekárny jsou nejspíše nejvíce využívané na přípravu a pečení domácího chleba. Výhodou je, že máte jistotu, že je čerstvý a ne rozpékaný a navíc si můžete přidat do těsta ingredience dle vlastní chuti – semínka, oříšky atp. Samotné těsto přitom můžete udělat také celé sami, nebo pořídit předpřipravenou směs, tedy suché, již smíchané ingredience v obchodě, k nimž stačí přidat obvykle mléko, olej nebo vodu.

Nemusíte se bát, že byste měli možnost připravit jeden obyčejný druh chleba. Existuje několik možností – upéct si můžete žitný chléb, pšeničný, kmínový, slunečnicový... Obvykle lze tyto variace také sehnat v obchodě, anebo si lze těsto jednoduše připravit doma.

Příprava kynutých těst

Domácí pekárna nejen, že peče, ona celý proces přípravy zvládne sama, takže vy nemusíte mít starosti s mícháním těsta, dobou odležení, aby nakynulo… Lepší pekárny mají časovač a vše si pohlídají samy. Protože samy těsto míchají, můžete je využít při přípravě jakýchkoli kynutých těst – na knedlíky, koláče atp. Pekárna těsto za vás pořádně promíchá a nechá jej dostatečně vykynout. Vy ho potom můžete vyjmout a péct klasicky v troubě, potřebujete-li na menší bochánky či rohlíky.

Recept na kynuté těsto

Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, ½ kostky droždí, špetku soli, 150 ml oleje a chcete-li toto těsto využít na koláče či jinou buchtu, přidat můžete také lžíci cukru. Vše stačí přidat do pekárny, lehce promíchat a nechat pekárnu dělat svoji práci – těsto zpracovat a nechat vykynout.

Když je těsto vykynuté, lze jej vyjmout a používat například na pizzu, langoše, koláče nebo jiné kynuté buchty – například s ovocem.

Bezlepkové pečivo

Potřebujete-li z jakéhokoli důvodu pečivo bezlepkové, i to lze v domácí pekárně upéct. Ať už chléb, rohlíky nebo různé bulky. V tomto pečivu není obyčejná mouka jako v ostatním, ale nemusíte se bát, že by si s tím pekárna neporadila. Mnoho z nich totiž nabízí program „Bezlepkový“, který je uzpůsoben tomuto těstu.

Marmelády

V domácí pekárně lze připravit kromě pečiva či těsta také marmelády, a lze ji využít také na výrobu jogurtu. Na marmeládu je potřeba 1 kg ovoce dle vaší volby, 1 želírovací cukr a 2 lžičky kyseliny citronové. Ovoce pořádně očistěte, případně vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Ty společně s cukrem a kyselinou citronovou dejte do pekárny, které obvykle disponují vlastním programem s názvem „Džem“ či „Marmeláda“. Až program skončí, marmeládu ihned vyjměte, dejte do sklenic a nechte vychladnout.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Test domácích pekáren 2016
Průměrné hodnocení 4.82 z 11 hlasů