Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
3 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
350 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
550 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
1 400 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat chlebník
V řádcích níže vám poradíme, jak vybrat chlebník a co byste od něj měli jako uživatelé očekávat.
- Proč koupit kvalitní chlebník – Udrží pečivo déle čerstvé, navíc bude mít praktický a atraktivní design a kvalitní zpracování, díky kterému vám dlouho vydrží.
- Výběr podle materiálu – Pro účely cestování vsaďte na plastové varianty, pro běžné skladování v domácnosti zohledněte materiál z pohledu designu.
- Velikost – Rozměry se odvíjí nejen od budoucího umístění, ale také od počtu členů v domácnosti, spotřeby pečiva a nejčastěji nakupovaných druhů. Pakliže hledáte chlebník pro účely cestování, převoz na chatu či pobyt v kempu, zohledněte také hmotnost, která by měla být co nejnižší.
- Způsob uzavírání – Chlebníky mohou mít rolovací nebo odklápěcí víko, případně oddělávací, které může sloužit i jako krájecí prkénko.
- Design – Slaďte design chlebníku s interiérem kuchyně. K dostání jsou chlebovky v obyčejném provedení, ale i atraktivní designové kousky, které se hodí i do futuristických interiérů.
- Funkce a výbava – Zvažte, zda využijete nadstandardně vybavený chlebník. Některé modely jsou přístupné z více stran, jiné mají vroubkované dno či regulovatelné odvětrávání.
- Oblíbené značky – Vsaďte na značky, které v tomto segmentu patří dlouhodobě mezi oblíbené. Je to například Tescoma, Banquet, Orion, Klarstein, Wesco, WMF, Zeller, Typhoon, Brabantia, Drewmax, Kitchen Craft a další.
- Cena – Stanovte si rozpočet a vyberte si dle svých preferencí a finančních možností. Na tipy na ověřené produkty se můžete podívat do našeho srovnání a vybírat můžete již od 300 Kč.
Patří-li chléb k vaším oblíbeným potravinám, mohlo by pro vás být přínosné i srovnání elektrických kráječů chleba nebo domácích pekáren.
Proč koupit kvalitní chlebník
Přečtěte si, proč je dobré investovat do kvalitního chlebníku.
- Delší trvanlivost pečiva – Pro delší udržení čerstvosti pečiva jsou chlebníky, jinými slovy také chlebovky, doslova nezbytné. Zajistí optimální cirkulaci vzduchu, přičemž pečivo zároveň ochrání před světlem a vlhkostí.
- Nemusíte často na nákup – Chlebníky dokáží prodloužit životnost bílého pečiva zhruba o jeden až dva dny, u celozrnných chlebů je o tři až pět dnů, u těch z pšeničné mouky a směsných (pšenično-žitných směsí) se dostaneme na limit čtyři až pět dní.
- Atraktivní a praktický design – Výrobní materiál ovlivňuje nejen kvalitu, ale i celkový design, který je v případě tohoto produktu rovněž důležitý. Praktické provedení a způsob otevírání víka mají dnešní chlebovky velmi různorodé, takže můžete výběr přizpůsobit budoucímu umístění.
- Dlouhá životnost – Kvalitní chlebník je vyrobený z odolných materiálů, které nejenže zajistí trvanlivost pečiva, ale zároveň vydrží mnoho let. V dlouhodobém horizontu tak ušetříte peníze.
Výběr podle materiálu
Z hlediska výrobního materiálu máte na výběr mnoho možností. Chlebníky se dříve vyráběly převážně ze dřeva, avšak dnes je k dostání vícero různých alternativ. Liší se od sebe nejen svou životností, ale především designem, přičemž některé chlebníky mohou zároveň sloužit i jako dekorace v kuchyni. Ze kterých materiálů tedy můžete vybírat?
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Dřevo |
|
|
Bambus |
|
|
Nerez |
|
|
Plast |
|
|
Keramika |
|
|
Plech |
|
|
Dřevo
Dřevěné chlebníky jsou oblíbenou klasikou, která zapadne do každé kuchyně. Mohou být vyrobené pouze ze dřeva, ale často je najdete také v elegantní kombinaci s jiným materiálem, například s plastem či nerezem. Pro výrobu dřevěných chlebníků se nejčastěji používají dřeviny buk a dub. Výhodou těchto dřevěných variant je jejich design, přírodní materiál snadno sladíte s tradičním i moderním interiérem.
Nevýhodou je ale horší údržba. Dřevo nelze umývat pod tekoucí vodou, mnohdy ani není možné používat agresivní čisticí prostředky, protože by mohly texturu dřeva poničit. U dřevěných chlebníků je však normální, že postupem času změní barvu – tuto změnu ovlivňuje působení vlhkosti, která se do dřeva absorbuje z okolního prostředí. Z hlediska životnosti jsou jinak velice odolné.
Bambus
Bambusové chlebníky patří skrze jejich vysokou odolnost k těm nejoblíbenějším. Na rozdíl od dřeva nepropouští vlhkost a nejsou vůbec náchylné na teplotní výkyvy, které jsou pro kuchyně typické. Navíc jsou odolné i proti poškrábání, a tak se vyznačují dlouhou životností. Mají také snadnou údržbu, protože u nich nehrozí koroze ani deformace. Stejně jako dřevo se i bambus často kombinuje s jinými materiály.
Nerez
Nerezové chlebníky mohou na první pohled vypadat chladně, a proto jsou častou volbou moderních domácností. Často je objevíte spíše v kombinaci s jiným materiálem, a to zejména s plastem a dřevem. Nerez je hygienický, dobře těsní, avšak snadno na něm ulpívají otisky prstů. Pokud si tento materiál vyberete, pak se vám nejspíše nevyhne náročnější údržba. Výrobci však víka nerezových chlebníků často doplňují o uchytku/rukojeť.
Další nevýhodou těchto variant je jejich reakce na výkyvy teplot, proto je není vhodné umisťovat do blízkosti trouby. Dříve se nerezové chlebníky vyráběly převážně ve stříbrné barvě, avšak dnes narazíte i na různě dobarvené modely.
Plast
Plastové chlebníky se velmi dobře udržují a jako jediné je lze mýt v myčce nádobí. Plast je velmi levný materiál, avšak v případě chlebníků můžete narazit i na designové modely s poměrně vysokou cenovkou. Dražší modely se vyrábí z termoplastické pryskyřice, která zaručuje delší čerstvost pečiva. Obecně mívají plastové chlebníky nízkou hmotnost a snadno se přenáší.
Keramika
Keramické chlebníky vás okamžitě upoutají svým atraktivním designem. Nejsou tak časté a výběr proto může být značně omezený. Často bývají keramické chlebníky doplněné dřevěným či bambusovým víkem, které pak zároveň slouží i jako prkénko na krájení. Výhodou je atraktivní design, skrze který mohou sloužit i jako praktická dekorace. Nevýhodou je pak jejich křehkost a náchylnost k rozbití.
Plech
Plechový chlebník může být stylovým doplňkem v kuchyni, často jej pořídíte v retro variantě či s průzorem na pečivo. Je typicky velmi odolný a má snadnou údržbu, stačí jej vyčistit pomocí vlhkého hadříku. Bohužel ale skrze vlastnosti materiálu neumí sám dýchat, takže po vyprázdnění je vždy potřeba jej nechat důkladně vyvětrat.
Velikost
Chlebníky se vyrábějí v mnoha různých velikostech, a tak si jistě vyberou malé i větší domácnosti. Šířka může dosahovat 30 až 45 cm, ale není jediným parametrem, kterého byste si měli v rámci velikosti všímat. Důležitá je i hloubka a maximální výška pro případ, že má chlebovka odklápěcí víko.
Před nákupem si tedy nejdříve dobře promyslete vhodné umístění – především pak to, zda se vám chlebovka vejde na kuchyňskou linku či jídelní stůl. Neumisťujte ji do blízkosti zdroje tepla, a pokud disponuje průhlednými částmi, tak zamezte i působení přímého slunečního světla.
Vhodnou velikost boxu na chleba a jiné pečivo ovlivňuje nejen budoucí umístění, ale také počet strávníků v domácnosti a celková spotřeba pečiva. Důležitý je také druh pečiva a velikost kupovaného chleba. Myslete na rezervu, je lepší si koupit větší chlebník než příliš malý.
Hmotnost
Z běžného uživatelského hlediska je hmotnost chlebníku v podstatě zanedbatelná – ve většině domácností totiž stojí na jednom místě. Do vašeho hledáčku by se ale hmotnost měla dostat v případě, že hledáte chlebník vhodný i pro cestování či pobyt v kempu nebo na chatě. Pro takové účely jsou nejlepší plastové modely, které zpravidla vynikají nízkou hmotností. Naopak se vyhněte těžkým dřevěným a keramickým chlebníkům.
Způsob uzavírání
Chlebníky se od sebe na první pohled liší zpracováním víka. Způsob uzavírání ovlivňuje, nakolik je pečivo chráněno před vlhkostí. S ohledem na budoucí umístění a velkost chlebníku proto vybírejte z následujících možností.
- Rolovací víko je ideální, pokud budete chlebník umisťovat do těsnějšího prostoru či malé kuchyně. Víko díky rolovacímu mechanismu zajede do vnitřních útrob chlebníku, díky čemuž nemá žádné nároky na okolní prostor. Nad chlebníkem tedy nemusíte mít žádné volné místo, může být klidně uložený v těsné poličce kuchyňské linky.
- Odklápěcí víko si již žádá jistý prostor nad nebo před chlebníkem. K pečivu se dostanete tak, že víko odklopíte směrem nahoru nebo dolů, přičemž by nemělo narážet do kuchyňské linky či jiného nábytku/zařízení.
- Oddělávací víko je časté u keramických boxů. Obvykle je vyrobeno ze dřeva či bambusu a slouží zároveň i jako hygienické krájecí prkénko. Je tak ideální volbou v případě, že doma nemáte automatický kráječ na pečivo.
Pro snazší manipulaci a otevření jsou chlebníky obvykle vybaveny také madlem či úchyty, popřípadě dotykovým mechanismem v případě smart modelů.
Design
Jelikož je chlebník obvykle umístěný na dobře viditelném místě v kuchyni či jídelně, je dobré se při nákupu zaměřit i na celkový design. Ten je pochopitelně do jisté míry ovlivněn výrobním materiálem, velikostí a způsobem otevírání.
Pořiďte si chlebník, který bude celkově ladit s okolním interiérem a doplňky. Výrobci dnes svá portfolia naplňují nejrůznějšími modely chlebníků nadčasových designů i klasických tvarů, v různých materiálech i velikostech, takže si jistě přijdete na své. K dispozici jsou dokonce i plechové chlebníky pro milovníky retro kousků nebo chlebníky moderních atypických tvarů vhodné do futuristických domácností.
Funkce a výbava
I boxy na pečivo mohou oplývat všemožnými doplňky, které vám usnadní přístup k pečivu nebo i jeho následné porcování. Čím vším mohou chlebníky disponovat?
- Možnost přístupu z více stran – Chlebníky, které mají své místo na barovém pultu či výdejním okénku do jídelny, by skrze snadnější obsluhu měly mít přístup z vícero stran. Kupříkladu tak můžete na pečivo dosáhnout jak z kuchyně, tak i přímo od jídelního stolu.
- Víko chlebníku 2v1 – Již v kapitolách výše jsme zmínili chlebníky, jejichž součástí je víko, které mimo jiné slouží také jako prkénko pro krájení a servírování chleba.
- Regulovatelné odvětrávání – Pomocí tohoto mechanismu můžete intenzitu odvětrávání regulovat sami, například podle vloženého druhu pečiva.
- Vroubkované dno – Pro lepší cirkulaci vzduchu uvnitř je dobré, když má chlebovka vroubkované dno.
- Přihrádka na nůž – Při porcování pečiva se bez nože neobejdete. Pokud jej chcete mít vždy po ruce, a zároveň tak předejít tomu, aby se nůž na pečivo používal na cokoliv jiného, bude pro vás ideální chlebovka s přihrádkou na nůž.
- Protiskluzové nožky – U některých, obzvláště nerezových a plastových modelů oceníte protiskluzové nožky pro lepší stabilitu.
- Průzor – Chlebníky s průzorem na přední straně umožňují kontrolovat obsah nebo stav pečiva uvnitř chlebníku, aniž byste jej otevřeli. Tím pomáhají udržet jeho trvanlivost.
Oblíbené značky
Při výběru doporučujeme sáhnout po výrobku známé značky či od ověřeného prodejce, což je základní předpoklad pro pořízení kvalitního výrobku.
- Tescoma – Tento český výrobce kuchyňských potřeb vyrábí jak bavlněné pytlíky pro ukládání pečiva, tak i cenově dostupné dřevěné chlebníky, které jsou velmi oblíbené. Nabídka čítá také boxy na chleba vyrobené z plastu ,nerezu či jiných materiálů, a to včetně těch s oddělávacím víkem.
- Brabantia – Tato holandská značka Brabantia založená v roce 1919 se od svého počátku zaměřuje na výrobu produktů do domácnosti. Zaujme především svými nerezovými chlebníky, které spadají do střední až vyšší cenové kategorie a vyznačují se především svou kvalitou a propracovaným designem.
- Banquet – Pokud toužíte po pestrém výběru, pak si prohlédněte sortiment značky Banquet. Najdete tam chlebníky z různých materiálů od plastu přes nerez až po bambus. Nabízí jak klasické chlebníky, tak i moderní varianty.
V oblasti kuchyňských produktů se můžete obecně spolehnout také na značky Banquet, Klarstein, Wesco, WMF, Zeller, Typhoon, Brabantia, Drewmax, Kitchen Craft a další.
Cena
Ceny chlebníků startují na několika málo stech korunách a mohou se vyšplhat až do několika tisíců. Hlavní roli přitom hraje výrobní materiál, zavírací mechanismus a design. Zatímco obyčejné chlebovky v klasickém designu pořídíte už za 300 Kč, nadčasové moderní kousky kombinující více materiálů vás mohou přijít i na tři tisíce. Pro lepší vhled do finanční problematiky tohoto druhu zboží si přečtěte, co lze od jednotlivých cenových relací očekávat.
Cena do 500 Kč
Nejnižší cenová kategorie zahrnuje nejlevnější chlebníky, mezi nimiž můžete objevit i základní kousky známých značek Tescoma, Orion či Banquet. Zpravidla jde o malé chlebovky ze dřeva či plastu. I přes svou nízkou hmotnost a malé rozměry však dobře poslouží svému účelu a ochrání pečivo před vlhkostí a slunečním svitem. Tato cenová kategorie je ideální pro nenáročné uživatele.
Cena od 500 do 900 Kč
Ve střední cenové kategorii je zahrnuto nejvíce různých variant, a to jak z pohledu odlišného designu, tak i velikosti a výrobního materiálu. Na výběr máte již poměrně kvalitní výrobky známých značek, které nejen že splňují svůj funkční účel, ale zároveň vypadají atraktivně a také se snadno udržují. K dostání jsou chlebovky všemožných materiálů a kombinací, a to včetně variant s průhledným víkem. Na své si zde přijdou i náročnější uživatelé.
Cena nad 900 Kč
Pakliže patříte mezi skutečně náročné uživatele a hledáte chlebovku, která bude oplývat nadčasovým designem, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Výběr byste měli zaměřit na výrobky z této nejvyšší cenové relace, kdy můžete vedle dokonale promyšleného funkčního provedení počítat také s maximálně atraktivním designem.
V této kategorii dominují luxusní značky, které se nebojí investovat do drahých materiálů či jejich povrchových úprav. Nechybí zde výrobky s doplňkovým vybavením v podobě speciální krájecí desky či přihrádky na nůž.
Pravidelná údržba chlebníku
Chcete-li, aby chlebník vypadal stále jako nový, a hlavně byl hygienicky čistý, pak byste jej měli pravidelně udržovat. Jedině tak úspěšně předejdete vzniku nebezpečných bakterií a plísní, které se mohou začít tvořit na usazených drobcích. Na co je tedy potřeba myslet?
- Chlebník pravidelně větrejte, aby se v něm nezadržovala vlhkost.
- Po zkonzumování jedné várky pečiva z chlebníku vysypte drobky a odstraňte zbylé nečistoty z povrchu.
- Jednou týdně chlebník otřete vlhkým hadříkem, a pokud to povrch dovoluje, použijte octovou vodu, která jej jemně dezinfikuje.
Jak skladovat pečivo?
Existuje více možností, jak správně skladovat pečivo. Vždy je ale potřeba dodržet základní podmínky. Prostor by neměl být příliš vlhký, ani suchý, a pečivo je zároveň nutné chránit před světlem, vzduchem a prudkým střídáním teplot. Optimální teplota pro skladování se pohybuje okolo 20 až 25 °C.
Pečivo můžete v chlebníku skladovat bez obalu, nebo v papírových či bavlněných sáčcích. Rohlíky, housky, koblihy a další podobné pečivo v chlebníku vydrží až 3 dny, chléb pak v závislosti na složení až jeden týden. Déle čerstvý vám v chlebníku vydrží chléb s vysokým podílem žita, jež pečivu umožní déle udržet vlhkost. Starší pečivo je možné před konzumací postříkat několika kapkami vody a nechat v troubě rozpéct, poté bude znovu křupavé.
Dá se u nás koupit chlebník na francouzské bagety? Do klasického dřevěného je nedostanu. Díky