5 šťavnatých flákot na gril, po kterých se zapráší
S létem přichází o doba venkovní konzumace jídla a s tou je bezesporu spojené i grilování kvalitních kousků masa. Je spousta možností, jak si ugrilovat maso a každý grilující považuje za ten zaručeně nejlepší jiný způsob. Dnes si ukážeme 5 různých způsobů, jakými je možné si připravit výborný oběd nebo dokonce večeři v podobě perfektně šťavnatého steaku. Že se vám už sbíhají sliny? Tak jdeme na to!
Sous-vide
Elektrické grily
Příprava steaku pomocí sous-vide metody
Tato příprava steaku bude asi ta nejvíce kontroverzní, kterou vám dnes představíme. Jedná se totiž o přípravu steaku bez přístupu vzduchu. Syrový steak se ta jednoduše dá do sáčku, ze které se odsaje vzduch. Tento steak se poté několik hodin poboří do vodní lázně s nízkou konstantní teplotou. Steak si takto tak zachová veškerou chuť a šťávu, kterou by jinak přímým grilováním ztratil.
Recept
Na ten nejlepší sous-vide steak není ani potřeba tolik ingrediencí. Budete potřebovat pouze 4 hovězí steaky, trochu oleje, sůl, bazalku a 2 stroužky česneku. A příprava je stejně jednoduchá jako ingredience. Příprava hovězího masa je totiž velmi jednoduchá. Maso jednoduše omyjte, osušte, potřete olejem a posypte solí, bazalkou a potřete rozmělněným česnekem.
Takto připravené maso již jen vložte do sáčku, odsajte vzduch a na sous-vide vařiči nastavte teplotu na 56,5 stupně (medium rare) a časovač na jednu hodinu. Po uvaření steaky vyndejte ze sáčku a minutku opečte z každé strany na pořádně rozpáleném grilu a máte hotovo. Zaručujeme vám, že to bude jeden z nejlepších steaků, který jste kdy v životě ochutnali.
Steak připravený na elektrickém grilu
Elektrický gril má tu jednu výhodu, že je téměř bezproblémový. Jednoduše ho zapnete a můžete grilovat. Pokud tak máte rádi své pohodlí, jistě do tohoto grilu investujte. Věřte nám, že to bude jedna z vašich nejlepších životních investic.
Recept
Recept bude opět co nejjednodušší, protože pokud zvolíte opravdu kvalitní maso, stačí přidat pár dalších kvalitních ingrediencí a máte jídlo, na které se ještě dlouho vzpomíná. Stačit vám budou opět 4 hovězí steaky, svazek petržele, 4 lžíce másla, sůl a pepř. Steaky opět omyjte, osolte a opepřete, potřete máslem a posypte nasekanou petrželkou. Takto připravený steak nechte marinovat nejlépe přes noc.
Další den steak jednoduše 5 minut za každé strany opečte a servírujte. Důležité je nezapomínat, že maso se otáčí pouze jednou. Pokud by se otočilo vícekrát, došlo by k nechtěnému vysušení.
Steak připravený na plynovém grilu
I grilování na plynu má samozřejmě svá pozitiva a negativa. Mezi pozitiva se může řadit ta správná atmosféra grilování. Pokud se totiž jedná o plynový gril, je to většinou vzhledově tradiční gril, který si každý na první pohled představí: větší stříbrný gril, který pojme opravdu velké množství jídla. Na druhou stranu je ale nevýhodou dokupování plynových lahví, která vám může dojít v polovině grilování.
Steak připravený na plynu je připravený velmi rychle bez vysoušení. Opět také platí neotáčet mnohokrát, ale pouze jednou, aby se zabránilo vysušení.
Plynové grily Weber
Plynové grily
Recept
Recept bude tentokrát opravdu jednoduchý. Omytý steak vložte do misky, osolte, opepřete a přidejte lžíci hořčice a kečupu společně s česnekem. Nechte marinovat přes noc a další den pouze z každé strany 5 minut opečte. Oleje se vyvarujte, ten se na grilu připaluje.
Steak na dřevěném uhlí
Dřevěné uhlí má tu nevýhodu, že dlouho trvá, než se gril rozehřeje. Výhodu je však po rozehřátí dlouhá výhřevnost a také přechod vůně hořícího dřeva přímo do masa.
Grily na dřevěné uhlí Weber
Grily na dřevěné uhlí
Recept
Recept bude tentokrát s barbecue omáčkou. Ta se připravuje z rajčatového pyré, oleje, cibule, česneku, hořčice, trošku cukru a soli a pepře. Vše smíchejte, naneste na steaky a nechte přes noc marinovat. Následující den z každé strany 5 minut opečte a máte připraveno.
Grilování na kameni
Obrázek: https://unsplash.com/photos/RZoNMrC13KU
Grilování na kameni má jednu nespornou výhodu a tou je úklid. Jednoduše totiž desku můžete otřít a více nemusíte řešit.
Recept
Čtyři hovězí steaky si nasolíme, opepříme a zalijeme olivovým olejem. Takto připravené necháme přes noc marinovat a další den je jen rychle z každé strany opečeme. Úspěch je s touto metodou zaručen.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.