Menu

Balzamikový ocet – použití pro lepší chuť i vzhled pokrmu 

Balzamikový ocet – použití pro lepší chuť i vzhled pokrmu 
Foto: Unsplash (se svolením)

Balzamikový ocet není pouze ochucovadlo. Jeho nezaměnitelná sladko-kyselá chuť je sice skvělým doplňkem k pokrmům, ale přináší také vizuální zážitek. Pojďte se s námi podívat na tipy a způsoby, jak můžete tento skvostný produkt využít v moderní kuchyni.

Fotogalerie: oficiální materiály distributora

Balzamikový ocet je tradiční italský produkt

Balzamikový ocet nebo také ocet balsamico je tradiční produkt původem z Itálie. Vyrábí se z celých hroznů vylisovaných společně se slupkami, semínky i stopkami, a jeho výroba je daleko pracnější než u jiných octů vyráběných klasickým kvašením.

Balzamikový ocet se dobře snoubí s olivovým olejem

Foto: Unsplash (se svolením)

Co přináší balzamikový ocet? Chuť i vizuální atraktivitu

V moderní kuchyni může balzamikový ocet sloužit jako nástroj pro zvýraznění chuti a aromatického profilu jídla. Má sladko-kyselou chuť a u nás je k dostání i s různými příchutěmi. Nejčastěji se můžete se setkat s pomerančovým balzamikovým dresinkem / krémem, ale najdete i méně tradiční fíkové balzamiko nebo s příchutí granátového jablka.

Protože má obvykle sytě černou barvu a je krásně lesklý, přidává pokrmům glazurující efekt a skvěle kontrastuje s některými surovinami na talíři. Ať už se jedná o červenou zeleninu, sýry, nebo jablečné a jahodové dezerty. Díky těmto vlastnostem přidá balzamikový ocet pokrmům elegantní lesk a barevnou harmonii, tudíž může sloužit i jako estetický prvek.

Použití: balzamikový ocet si v kuchyni oblíbíte

Balzamikový ocet dokáže s pokrmem zázraky. Skvěle se hodí k zelenině, masu i dezertům, kterým dodá opravdu unikátní šmrnc. Níže přinášíme několik tipů, jak balzamikový ocet v kuchyni využít.

  • Saláty a zálivky – Kombinujte jej s olivovým olejem, medem, hořčicí.
  • Zelenina – Skvělé je balzamiko k salátu caprese či s houbami a grilovanou zeleninou. Velmi dobře doplní například cuketu, papriku nebo brambory.
  • Maso – Balzamiko se hodí také k marinování, a to zejména kuřecího nebo hovězího masa, nebo při servírování masových pokrmů.
  • Sýry – Chuťový kontrast vytvoří balzamiko i se sýry, vhodná je například mozzarella, gorgonzola, roquefort, brie nebo camembert. A zajímavou kombinaci umí také s kozím sýrem.
  • Dezerty a ovoce – Ač to zní exoticky, balzamikový ocet umí také dobře podtrhnout některé dezerty či pozvednout chuť ovoce. Vyzkoušejte jahody s balzamikem, čokoládu, zmrzlinu, nebo si připravte redukovaný balzamikový sirup na panna cottu.

Foto: Unsplash (se svolením)

Závěr

Z článku si můžete odnést následující shrnutí:

  • Používejte balzamikový ocet na zdobení talíře – Jako dekorační prvek použijte balzamikovou redukci nebo malé kapky octa. Může to být jemná linka, která zvýrazní tvar pokrmu.
  • Nebojte se experimentovat – Balzamikový ocet jde skvěle s nespočtem ingrediencí – od bylinek a koření až po ovoce, sýry a čokoládu.
  • Zacházejte s ním s citem – Tento druh octu je velmi intenzivní, takže stačí jen několik kapek. Ve větším množství zbytečně přehluší jemné chutě pokrmů.

Zdroje: Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze, Heureka

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.