Balzamikový ocet – použití pro lepší chuť i vzhled pokrmu

Balzamikový ocet není pouze ochucovadlo. Jeho nezaměnitelná sladko-kyselá chuť je sice skvělým doplňkem k pokrmům, ale přináší také vizuální zážitek. Pojďte se s námi podívat na tipy a způsoby, jak můžete tento skvostný produkt využít v moderní kuchyni.

Balzamikové octy

Všechny octy
Balzamikový ocet je tradiční italský produkt
Balzamikový ocet nebo také ocet balsamico je tradiční produkt původem z Itálie. Vyrábí se z celých hroznů vylisovaných společně se slupkami, semínky i stopkami, a jeho výroba je daleko pracnější než u jiných octů vyráběných klasickým kvašením.

Balzamikový ocet se dobře snoubí s olivovým olejem
Foto: Unsplash (se svolením)
Co přináší balzamikový ocet? Chuť i vizuální atraktivitu
V moderní kuchyni může balzamikový ocet sloužit jako nástroj pro zvýraznění chuti a aromatického profilu jídla. Má sladko-kyselou chuť a u nás je k dostání i s různými příchutěmi. Nejčastěji se můžete se setkat s pomerančovým balzamikovým dresinkem / krémem, ale najdete i méně tradiční fíkové balzamiko nebo s příchutí granátového jablka.
Protože má obvykle sytě černou barvu a je krásně lesklý, přidává pokrmům glazurující efekt a skvěle kontrastuje s některými surovinami na talíři. Ať už se jedná o červenou zeleninu, sýry, nebo jablečné a jahodové dezerty. Díky těmto vlastnostem přidá balzamikový ocet pokrmům elegantní lesk a barevnou harmonii, tudíž může sloužit i jako estetický prvek.
Použití: balzamikový ocet si v kuchyni oblíbíte
Balzamikový ocet dokáže s pokrmem zázraky. Skvěle se hodí k zelenině, masu i dezertům, kterým dodá opravdu unikátní šmrnc. Níže přinášíme několik tipů, jak balzamikový ocet v kuchyni využít.
- Saláty a zálivky – Kombinujte jej s olivovým olejem, medem, hořčicí.
- Zelenina – Skvělé je balzamiko k salátu caprese či s houbami a grilovanou zeleninou. Velmi dobře doplní například cuketu, papriku nebo brambory.
- Maso – Balzamiko se hodí také k marinování, a to zejména kuřecího nebo hovězího masa, nebo při servírování masových pokrmů.
- Sýry – Chuťový kontrast vytvoří balzamiko i se sýry, vhodná je například mozzarella, gorgonzola, roquefort, brie nebo camembert. A zajímavou kombinaci umí také s kozím sýrem.
- Dezerty a ovoce – Ač to zní exoticky, balzamikový ocet umí také dobře podtrhnout některé dezerty či pozvednout chuť ovoce. Vyzkoušejte jahody s balzamikem, čokoládu, zmrzlinu, nebo si připravte redukovaný balzamikový sirup na panna cottu.
Foto: Unsplash (se svolením)
Závěr
Z článku si můžete odnést následující shrnutí:
- Používejte balzamikový ocet na zdobení talíře – Jako dekorační prvek použijte balzamikovou redukci nebo malé kapky octa. Může to být jemná linka, která zvýrazní tvar pokrmu.
- Nebojte se experimentovat – Balzamikový ocet jde skvěle s nespočtem ingrediencí – od bylinek a koření až po ovoce, sýry a čokoládu.
- Zacházejte s ním s citem – Tento druh octu je velmi intenzivní, takže stačí jen několik kapek. Ve větším množství zbytečně přehluší jemné chutě pokrmů.
Zdroje: Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze, Heureka
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.