Menu

Domácí kandované ovoce je hitem: Postup a potřebné vybavení na Vánoce 2023

Domácí kandované ovoce je hitem: Postup a potřebné vybavení na Vánoce 2023

Kandované ovoce je oblíbenou pochoutkou, která obohatí nejen vánoční mlsání. Lze ho konzumovat samotné, nebo ho přidávat do vánoček, marokánek a dalšího cukroví. Dobře uskladněné vydrží několik měsíců, i když se většinou po něm jen zapráší. V dnešním článku vám poradíme, jak si vyrobit domácí kandované ovoce a jaké vybavení budete potřebovat.

Kandovat se dá ledasco

Nejčastěji se kandují meruňky, třešně, švestky, jablka, hrušky, jahody, ale také třeba ananas, banány, kůra pomeranče, grapefruitu či citrónu, nebo některé druhy zeleniny (např. cuketa, dýně) a také zázvor. Podstatou procesu je namáčení ovoce po dobu několika dní v cukerném roztoku, který se postupně zahušťuje až na koncentraci 75 %. Během té doby se v ovoci snižuje množství vody, čímž se konzervuje.

Podle konkrétního druhu ovoce trvá proces kandování 5 – 10 dní a jeho výsledkem je ovocná pochoutka se zajímavým vzhledem a nevšední chutí. Dojde také ke změně některých nutričních hodnot, a proto je kandované ovoce sladkou kalorickou bombou, která má s čerstvým ovocem společný jen původ.

Bez vhodného vybavení se neobejdete

Tradičně se kanduje běžné sezónní ovoce pomocí cukru. Lze ale kandovat také v roztoku medu a cukru v poměru 1:1. Trochu speciální postup vyžaduje kandování kůry z citrusů, která se musí před kandováním namáčet. Receptů na kandované ovoce existuje několik variant. My jsme si pro vás připravili základní a nejjednodušší postup pro kandování sezónního ovoce v cukru.

Budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 1 kg kvalitního čerstvého ovoce podle vašich možností a chuti
  • 2 kg krystalového cukru
  • 1 l vody
  • jemný krupicový cukr na obalení

Jako vybavení se hodí:

A jdeme na to

Základní postup kandování je následující:

  1. Zralé ovoce zbavíme stopek, pecek, jádřinců, slupek a dalších nepoživatelných částí. Poté je nejlépe vroubkovaným nožem na ovoce nakrájíme na malé kousky. Z vody a cukru si uvaříme sirup.
  2. Nakrájené ovoce přemístíme do velkého, ideálně smaltovaného hrnce a zalijeme jej ještě vřelým cukerným roztokem. Ovoce necháme v sirupu namáčet do druhého dne.
  3. Následující den roztok slijeme. Sirup opět převaříme, znovu jím zalijeme ovoce a necháme odstát až dalšího dne. Stejným způsobem pokračujeme po dobu 5 až 10 dní (čím déle bude ovoce kandované, tím lépe).
  4. Poslední den ovoce necháme důkladně okapat, obalíme v jemném krupicovém cukru a necháme uschnout.
  5. Sušení ovoce lze provádět na teplém a suchém místě na plechu nebo sušící síťce. Nejefektivnější je použít sušičku potravin. V ní kandované ovoce sušíme na 50°C po dobu 12 – 18 hodin v závislosti na velikosti sušených kousků.
  6. Suché ovoce skladujeme v uzavíratelných a dobře těsnících potravinových dózách.

 

Pár rad na závěr

Než se pustíte do kandování, nezapomeňte na to, že:

  • Vždy kandujeme pouze čerstvé a kvalitní ovoce (to znamená dostatečně zralé a pevné, nikoli přezrálé). Citrusovou kůru kandujeme pouze v případě chemicky neošetřených plodů.
  • Kůru citrusů nakrájíme na kousky a tři dny namáčíme v čisté vodě. Vodu denně měníme. Poté kůru zbavíme veškeré bílé dužniny a můžeme kandovat.
  • Základní poměr surovin na kandování je na každý 1 kg ovoce 1 litr vody a 2 kg cukru.
  • Dobu kandování nikdy neurychlujeme! Čím delší čas stráví ovoce v cukerné lázni, tím bude kvalitněji konzervováno. Menším kouskům méně vodnatého ovoce postačí 5 dní, ty větší a dužnatější namáčejte klidně až 10 dní.
  • Po kandování necháme ovoce pořádně uschnout (lze použít i sušičku) a skladujeme jej v uzavíratelných a dobře těsnících dózách.
  • Cukerný roztok zbylý po kandování lze použít jako sirup k přípravě domácích nápojů. Ještě lépe bude chutnat, když jej ochutíte citrónovou šťávou.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.