Menu

Kečup skoro bez rajčat? Testoval jsem 14 produktů, Hellmann’s má v sobě rajčat jen málo

Kečup skoro bez rajčat? Testoval jsem 14 produktů, Hellmann’s má v sobě rajčat jen máloFoto: Michael Jedzok
Otestoval jsem 14 kečupů od nejlevnějších po ty prémiové

Když jsem testoval 14 kečupů zakoupených v běžných supermarketech, měl jsem jasnou představu: zaměřím se nejen na chuť, ale i na složení. Kečup je přece z rajčat, takže čím víc rajčat, tím lépe, ne? Jenže narazil jsem na produkt, který mě upřímně zarazil. Hellmann’s Kečup Italská chuť totiž obsahuje jen 88,8 g rajčat na 100 g výrobku – suverénně nejméně ze všech testovaných kečupů. A nejen že to vypadá špatně na papíře. Poznáte to i na jazyku.

Chuť, která zklamala

Test jsme prováděli naslepo během grilovačky – hodnotili jsme čtyři hlavní kritéria: chuť, konzistenci, celkový dojem a univerzálnost kečupu jako přílohy. Všichni čtyři hodnotitelé se u Hellmann’s Italské chuti shodli: chyběla výrazná rajčatová složka, kečup působil řídký, bez charakteru a navíc měl podivně bylinkový dozvuk, který neseděl ke klobáse, k masu, ani k hranolkům.

Ve výsledném hodnocení získal průměrnou známku 2,25 bodu z 5, což je u značky, která se tváří jako prémiová, dost tristní výsledek. Jeden z testerů trefně poznamenal: „Tohle je něco mezi salátovým dresinkem a dochucovadlem do těstovin, ale kečup to rozhodně není.“

A co složení? Taky žádná sláva

Když jsem se podíval na etiketu, bylo jasno. Kromě nejnižšího obsahu rajčat ze všech testovaných vzorků obsahuje kečup 17 g cukru na 100 g, což není nejvíc, ale v kombinaci s řídkou texturou cukr zbytečně dominuje. Sůl 1,5 g je v pořádku, stejně tak energetická hodnota 93 kcal. Problém ale je, že to celé prostě nedrží pohromadě. Nízký podíl rajčat dělá z tohoto kečupu spíš rajčatově zbarvenou omáčku než plnohodnotný kečup.

A jako třešnička na dortu – cena. Za kilogram Hellmann’s Italské chuti zaplatíte 159,36 Kč, což z něj dělá jeden z nejdražších výrobků v testu. Za prémiovou cenu ale dostanete podprůměrný chuťový zážitek. A to je kombinace, která nedává smysl.

Složení Hellmann’s Italská chuť Průměr testu
Rajčata 88,8 g / 100 g 164 g / 100 g
Cukry 17 g 21,67 g
Sůl 1,5 g 1,95 g
Energie 93 kcal / 100 g 106,85 kcal / 100 g
Cena 159,36 Kč/kg 123,98 Kč/kg
Výrobce UNILEVER ČR Nerelevantní
Země původu Polsko Nerelevantní

Zdroj: Složení uvedená na etiketách jednotlivých kečupů

Když „italská chuť“ zní líp, než chutná

Marketingový název „italská chuť“ může evokovat sluncem zalitá rajčata z Toskánska, kvalitní olivový olej a jemné bylinky. Realita je ale mnohem obyčejnější – a hlavně chuťově mdlá. V porovnání s vítězi testu, jako je Otma Gurmán Extra (4,75 bodu) nebo Spak Ketchup Master (4,5 bodu), tento kečup jednoduše propadá.

Pokud tedy chcete, aby váš kečup chutnal skutečně po rajčatech, vyplatí se číst etikety. Rozdíl mezi 88 a 240 gramy rajčat na 100 g není jen číslo – je to rozdíl mezi skutečnou chutí a pouhým dojmem.

Zdroj:

  • Autorská tvorba redaktora portálu Arecenze

Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Nezapomeňte zazimovat chatu: Jak zabezpečit dům, chatu a další objekty?

Rubriky

Diskuze Diskuze (13)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Až na ty počty. Tohle jsem opravdu nepochopil.Rozdíl mezi 88 a 240 gramy rajčat na 100 g. takže ten rozdíl je vlastně 152 g na 100 g výrobků moc dobrý co všechno se do 100 g vejde.

Jindřich Mužík

Zjevně je pro někoho neznámé, že kvalitní kečup obsahuje na 100 gramů 200 a více gramů rajčat. Ono je totiž možné z těch rajčat vyvařit vodu…

Karel Kovář

to je množství rajčat přidaných před tepelnou úpravou, z rajčat se odpaří velké množství vody, proto je tak hustý oproti rozmixovaným syrových rajcatům. Někdo to ale dožene například škrobem, pak stačí rajčat méně a kečup je hustý, tady dali málo rajčat a asi i málo škrobu, když je tak řídký

Roman Lukeš

Asi by to chtelo znovu do skoly😀

Martin Novy

Pane, vařil jste někdy ???

Martin Matušů

Nej kečup je Otma Gurmán bez debaty.

Petr Valtr

kečup nejsou zdaleka jenom rajčata a Hellmanns je za mě z běžné nabídky supermarketů jeden z nejchutnějších…

Radek

Testuji li 14 kečupů a píši o tom, označit ten nejhorší a nenabídnout ani střed, ani ten nej, to je poněkud diletantský počin…

Karel Mařík

přesně tak, jako u všech testů pouze označení nejhoršího výsledku, za mě zbytečný test …

Jiří Pohořelický

Musíte kliknout na tento odkaz v článku: Celý test kečupů najdete v tomto článku.

radek

Hellmann’s kečup jsem odepsal po prvním ochutnání ještě před 20 lety. Ani chuť, ani konzistence mě neoslovily ani zbla. Pak jsem zkusil Spak – to jsem chvíli vydržel, zejména pikantní.
Dneska si už kečup vařím pouze sám…

Matěj Kokořín

Ano nejlepší je domácí výroba.Dělám to již léta .

Jarda Karas

Kupuji a mám nejraději kečup Felix 👵🏻

MUDr Milada Kadlecová

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.