Menu

Vyzkoušejte luxusní Mandlový nákyp z 200 let staré české kuchařky

Vyzkoušejte luxusní Mandlový nákyp z 200 let staré české kuchařky
Ilustrace: Arecenze

Pokud vám prostředí kuchyně není cizí a vaření doslova milujete, pak vaší pozornosti jistě neunikla ani Magdalena Dobromila Rettigová a její Domácí kuchařka. Tato kniha je považována za klasiku českého kulinářského umění, která už po svém prvním vydání předběhla dobu. V dnešním článku se podíváme na jeden z jejích receptů, a to na Mandlový nákyp s tvrdými žloutky, pojďte si jej společně s námi připravit.

Kniha Domácí kuchařka z roku 1826

Knihou Domácí kuchařka obohatila Magdalena Dobromila Rettigová českou literární studnici už v roce 1826. Tato proslulá kuchařská kniha je plná receptů, které si i dnes stále drží svou popularitu. Recepty jsou totiž plné základních a kvalitních surovin bez jakýchkoli náhražek a průmyslově upravených potravin, což je trend, ke kterému směřuje i dnešní doba.

350 Kč Orientační cena

Mandlový nákyp s tvrdými žloutky

Pojďte si s námi připravit ikonický recept z knihy Domácí kuchařka od slavné Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept je přepsaný do novočeštiny, takže se nemusíte bát, že byste některým částem neporozuměli.

Suroviny:

  • 1/4 libry másla (128 g)
  • 8 vařených žloutků
  • 1/4 libry mandlí (128 g)
  • 6 lotů tlučeného cukru (96 g cukru moučka)
  • citron
  • vanilkový lusk
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • žemlička
  • cukr

Postup: Utřete čtvrt libry nového másla a dejte do něj 8 tvrdých v hmoždíři utlučených nebo alespoň dobře utřených žloutků (dnes lze využít robot). Vše důkladně promíchejte, přidejte čtvrt libry oloupaných a drobně pokrájených nebo nastrouhaných mandlí, 6 lotů tlučeného (moučkového) cukru a kůru z půlky citronu a kousek utlučené vanilky. Nakonec přidejte ještě 4 žloutky a sníh ze dvou bílků.

Připravte si formu, vymažte ji máslem a vysypte strouhanou žemličkovou kůrkou (lze strouhankou). Těsto vlijte do formy a upečte. Nakonec nákyp vyklopte, posypte cukrem a můžete podávat.

Jak se vyznat v měrných jednotkách?

V knize od Magdaleny Dobromily Rettigové narazíte na výrazy, jako je třeba žejdlík mléka, máz piva, kopa vajec nebo libra másla – dokážete se v těchto měrných jednotkách správně vyznat? Pro jistotu jsme pro vás připravili přehled nejčastěji používaných výrazů s krátkými vysvětlivkami.

  • Žejdlík = 0,48 litru (lidově řečeno hrneček)
  • Máz = 1,9 litru (1 pinta, stará objemová jednotka)
  • Kopa = 60 kusů (v jiném významu hromada)
  • Libra česká = 0,512 gramu (označení jednotky hmotnosti; dělí se na 2 hřivny, 4 čtvrtě, 16 uncí, 32 lotů a 128 kvintlíků)
  • Lot = 16 gramů (stará jednotka hmotnosti)

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.