Nejšpinavější místo v kuchyni okupují miliardy bakterií: Předčí záchod, pravidelně jej proto čistěte

Bakterie sídlící ve dřezu mohou snadno způsobit nepříjemnosti, proto byste jeho čištění měli věnovat zvláštní pozornost. Na dalších řádcích zjistíte v přehledném foto návodu, jak na to.
Jak často a proč čistit dřez?
Ve dřezu, stejně jako v kuchyňském textilu (zdroj: Studie o bakteriích v kuchyňských houbičkách), se nachází až neuvěřitelné množství bakterií a virů od E. coli, salmonelu až po žloutenku A. Podle dostupných studií mělo 14 % zkoumaných dřezů více než milion bakterií na centimetr čtvereční.
Ideální je čistit dřez aspoň po každém vaření, větší čištění a dezinfekci je dobré dělat aspoň jednou týdně. Nezapomeňte ani na pravidelné čištění odpadu, díky čemuž zamezíte případnému zápachu a hromadění usazenin v potrubí.
Čím čistit
Záleží hlavně na tom, jestli dáváte přednost předem namíchaným čističům nebo spíše přírodnějším složkám. K čištění je potřeba:
- Čističe: můžete volit buď specializované na konkrétní povrch dřezu, nebo běžně dostupné výrobky. Vystačíte si i s kombinací kyseliny citronové a octa nebo jedlé sody, která dobře odstraňuje vodní kámen a zároveň dezinfikuje.
- Houbička nebo měkký hadr: vyhnete se poškrábání povrchu.
- Rukavice: některé prostředky mohou být k pokožce agresivní.

Čističe dřezů

Utěrky z mikrovlákna

Čističe a dezinfekce do kuchyně
Foto návod čištění dřezu krok za krokem
Před použitím konkrétních čisticích prostředků se ujistěte, že je jejich složení vhodné pro materiál vašeho dřezu. Na nerezové a granitové dřezy není vhodné používat abrazivní prostředky ani náčiní. S dezinfekcí pomohou i speciální dezinfekční spreje, které můžete nanést na konec čištění na dřez i celou pracovní desku.
1. Dejte vše stranou a nachystejte si čisticí pomůcky

Pro urychlení je dobré mít vše po ruce.
2. Napusťte do dřezu teplou vodu a přidejte čisticí přípravek
3. Důkladně očistěte všechny povrchy
4. Opláchněte vše čistou vodou a vysušte

Jakmile odstraníte všechny nečistoty a usazeniny, opláchněte dřez i jeho okolí čistou vodou a ihned vysušte pomocí hadříku.
5. Vyleštěte dřez i baterii
Použité a další zajímavé zdroje:
Tierney, J., Moriarty, M. and Kearney, L. (2002). The sink environment as a source of microbial contamination in the domestic kitchen. Dairy, Food and Environmental Sanitation 22, 658-666.
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.