Menu

Netradiční vánoční cukroví: Zkuste canelé s nádechem Francie

Netradiční vánoční cukroví: Zkuste canelé s nádechem Francie
Foto: Midjourney, ilustrace: Arecenze

Vánoční čas se pojí s mnoha různými tradicemi, mezi něž patří také pečení oblíbeného cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké nebo medové perníčky. Ale co takhle zkusit letos ozvláštnit váš sváteční stůl něčím netradičním? Vsaďte na canelé, malé francouzské bábovičky, které vás okouzlí jedinečnou texturou a užijete si s nimi doslova gurmánský zážitek. Co jsou tyto canelky zač a co vše budete k jejich přípravě potřebovat?

Caneles de Bordeaux – malý francouzský zázrak

Že jsou Francouzi mistři cukrařiny se už dávno ví. Pojďte se proto v této lahodné gurmánské kuchyni letos inspirovat i v rámci vánočního pečení a zkuste připravit něco netradičního. A víte co? Po canelkách se okamžitě zapráší, takže doporučujeme upéct hned několik várek.

Canelé, canelky neboli malé francouzské bábovičky jsou zvláštním druhem francouzského dezertu, který přináší dokonalý kontrast k našemu tradičnímu vánočnímu cukroví. Malá válcovitá bábovička má tmavě hnědou, karamelizovanou krustičku, která kontrastuje s dokonale vláčným, téměř krémovým středem. Na vánočním stole působí elegantně a neotřele.

Recept na francouzské canelé – co vše budete potřebovat?

Na pravé canelé je potřeba specifické vybavení v podobě měděné nebo silikonové formičky, ale nenechte se odradit. Vyplatí se, protože zajistí správný tvar i karamelizaci povrchu. Nesmíte ji ovšem zapomenout pořádně vymazat, aby šly canelky z formy dobře vyndat a nezničily se. Kromě formy budete na cca 21 ks canelé potřebovat:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1-2 lžičky mleté vanilky)
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g chlebové pšeničné mouky (můžete použít i hladkou)
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 dcl kvalitního rumu nebo koňaku
  • špetka mořské soli
  • tuk na vymazání forem, nejlepší je tuk ve spreji

Postup v 6 krocích

  1. Mléko nalijete do menšího hrnce a spolu s podélně proříznutým vanilkovým luskem přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, odstavte a přidejte máslo.
  2. Do mixéru dejte cukr, vejce, žloutky a rum, mixujte a současně přilévejte horké mléko s máslem a vanilkou. Dbejte na to, aby bylo mléko opravdu horké, protože tím temperuje vejce.
  3. Závěrem přidejte rum, mouku, sůl a důkladně promixujte v hladké těsto. Výsledné těsto je opravdu velmi řídké, to je ovšem správně, takže se tím nenechte rozhodit.
  4. Nejlépe uděláte, když necháte takto připravené těsto na Caneles 24 až 48 hodin odležet.
  5. Po odležení těsta si rozehřejte troubu na 250 °C na program horký vzduch. Připravte si formičku(y), kterou pečlivě vymažete tukem ve spreji. Na tomto kroku si dejte skutečně záležet, protože v těstě je obsažený cukr, který sice má za úkol vytvořit křupavou a lesklou kůrčičku, ale také se rád lepí k formám, což může veškerou snahu zkazit.
  6. Těsto po protřepání nalijte do formiček zhruba 1 cm pod okraj a vložte do trouby. Prvních 10 minut pečte na 250 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a dopékejte cca 45 až 50 minut. Canelky mají být na povrchu tmavě hnědé, opravdu až skoro na hranici spálení. Po dopečení a vyjmutí z trouby je opatrně překlopte na rošt, kde budou moci vychladnout. Zásadní je, aby byla kůrka dokonale křupavá a uvnitř byly bábovičky vláčné až skoro pudinkovité.

Foto: Midjourney

Zdroje: Autorská tvorba Arecenze, Kitchenette, Heureka

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.