Menu

Rozebrali jsme Parkside aku šroubováky a máme fotky! Jak opravit základní šroubovák z Lidlu?

Rozebrali jsme Parkside aku šroubováky a máme fotky! Jak opravit základní šroubovák z Lidlu?

Nářadí značky Parkside se řadí mezi nejlepší vybavení domácí dílny v poměru ceny a výkonu. Tentokrát jsme se zaměřili na aku šroubováky Parkside. Zakoupili jsme základní model zelené hobby řady i jeho Performance variantu pro náročné. V čem se šroubováky liší?

Kdo vyrábí Parkside

Při naší rešerši jsme narazili hned na 3 větší společnosti spojené s výrobou nářadí značky Parkside a Parkside Performance. Některé modely vyrábí společnost Kompernass. To je možné vidět na jejich e-shopu v sekci Elektrické nářadí, kde je kompletní přehled výrobků této značky.

Konkrétní náhradní díly a příslušenství naleznete také u firmy Grizzly Tools na e-shopu v sekci Prodejna náhradních dílů, kde si zákazník může vybrat konkrétní model nářadí Parkside. Stránky jsou sice někde v němčině a s cenami v eurech, ale nabízejí i volbu češtiny.

Některé náhradní díly Parkside jsou shodné s díly do nářadí od firmy Einhell, takže je možné je zakoupit i na e-shopu Einhell service. Při výběru náhradních dílů je však důležité ověřit, že jsou určitě shodné, jelikož i zde mohou být názvy některých dílů v němčině a ceny v eurech.

 

Rozebraný aku vrtací šroubovák Parkside PBSA 12 F5

Klady

+ Až nesmyslně nízká cena

+ Kovová převodovka

+ Snadno sehnatelný náhradní motor

Zápory

Hřídel není vždy rovná

Při nízkých otáčkách chrastí

600 Kč

Aku vrtací šroubovák Parkside PBSA 12 F5 je nejlevnější aku vrtacím šroubovák, který zapadá do bateriového systému a prodává jej důvěryhodný prodejce. Běžná cena se pohybuje okolo 600 Kč, ale na pultech Lidlu jej najdete občas i ve slevě. Šroubovák je vynikajícím pomocníkem k montáži nábytku v domácnosti.

S ohledem k cenové hladině nás mile překvapilo, že je převodovka tohoto zařízení kovová a výrobce využil běžně dostupné komponenty. V případě elektromotoru se jedná samozřejmě o komutátorový typ, a to konkrétně o model RS550-12, který je široce rozšířený a v případě poruchy jej šikovný kutil s páječkou během 15 minut hravě vymění.

Stejně tak je použit spínač, který lze poměrně snadno sehnat. Pokud se porouchá, zabere jeho výměna maximálně 15 minut, a to včetně rozmontování šroubováku a jeho opětovného složení.

Rozebraný aku vrtací šroubovák Parkside Performance PBSPA 12 C3

Klady

+ Velmi nízká cena

+ Opravdu dlouhá záruka

+ Bezuhlíkový motor

Zápory

Hřídel není vždy rovná

Při nízkých otáčkách chrastí

Náhradní motor nemusí být snadné sehnat

1 000 Kč

Model Parkside Performance PBSPA 12 C3 cílí už spíše na náročnější uživatele. Stále se jedná o aku šroubovák určený spíše pro montáž nábytku, než pro cokoliv náročnějšího, ale jeho životnost je podstatně prodloužena použitím bezuhlíkového elektromotoru. Tento typ motorů se vyznačuje vyšším výkonem, lepší efektivitou a nízkou poruchovostí.

Narozdíl od standardního hobby aku šroubováku Parkside PBSA 12 F5 se nám bohužel náhradní díly nepodařilo dohledat, a to jak v Česku, tak ani v Číně. Servisovatelnost po skončení záruky je tedy u Performance aku šroubováku horší, než u levnější varianty. Na druhou stranu můžete počítat s delší životností z podstaty použitých komponent. Lidl navíc dává na tento model 5 let dlouhou záruku.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.