Menu

Ultrazvukový čistič zubů – Recenze a zkušenosti odborníků

Ultrazvukový čistič zubů – Recenze a zkušenosti odborníků

Na trhu se v dnešní době objevuje spousta nejrůznějších pomůcek pro zubní hygienu, od elektrických zubních kartáčků přes speciální zubní pasty a nitě až po stále častěji oblíbené ústní sprchy. Jedním z produktů, na které můžete narazit, je ultrazvukový čistič zubů. Takové čističe najdou klasicky své místo v ordinacích dentální hygieny, existují ale i verze pro domácí použití. Právě na domácí ultrazvukové čističe jsme se zaměřili v tomto článku. Zjišťovali jsme, jaké zkušenosti s nimi mají samotní uživatelé a co na ně říkají odborníci. Prozradíme vám, zda opravdu stojí za zakoupení a jestli vám pomohou v boji se zubním kamenem.

Shrnutí článku:

  • Recenze ultrazvukových čističů na domácí použití – odborníci spíše nedoporučují, existují rizika spojená s čištěním svépomocí a je nedostatek kvalitních domácích čističů na trhu, z toho důvodu ani žádný nemůžeme doporučit. Zaměřte se spíše na kartáčky, elektrické kartáčky, ústní sprchy, zubní pasty.
  • Jak se zbavit zubního kamene – nejdůležitější je prevence, použití správných pomůcek na čištění, pravidelná zubní hygiena, nevynechávat návštěvy stomatologa a dentální hygieny. Můžete využít také našeho srovnání kartáčků, elektrických kartáčků nebo ústních sprch.
  • Jak funguje čištění ultrazvukem u dentálního hygienisty – výhody ultrazvukového čištění, rozbíjení a odstraňování zubního kamene, čištění i v hůře dostupných místech.
  • Sonické vibrace vs. ultrazvuk – časté zaměňování pojmů, odlišnosti na základně frekvence kmitů, kvůli používání chybného názvosloví dochází ke klamání zákazníků. Někteří ultrazvukové čističe zaměňují se sonickými kartáčky.
  • Kde koupit ultrazvukový čistič zubů – přestože jejich nákup nedoporučujeme, některé najdete na běžně dostupných srovnávačích.

Co je to zubní kámen a jak vzniká

Zubní hygiena je velmi důležitá nejen kvůli vzhledu, ale především také pro naše zdraví. Mezi nejobávanější nepřítele zdravých a čistých zubů patří zubní kámen. Jedná se vlastně o zmineralizovaný zubní plak, který se nám v ústech tvoří neustále. Rizikem jeho vzniku se tak výrazně zvyšuje při nesprávném nebo nepravidelném čistění zubů. To znamená tehdy, kdy dostatečně neodstraníme zubní plak, který nám na zubech následně ztvrdne a stane se z něj zubní kámen.

Přítomnost zubního kamene rozhodně není radno podceňovat, vytváří totiž ideální prostředí pro množení bakterií, vznik zubního kazu i nepříjemného zánětu dásní. Všechny tyto problémy mohou nakonec vyústit do parodontózy a skončit třeba i vypadáváním zubů. Navíc s námi budete určitě souhlasit, že zubní kámen na zubech nevypadá vůbec hezky a kazí úsměv.

Rozdíl mezi zubním plakem a zubním kamenem spočívá v tom, že kámen se mnohem hůře odstraňuje. Doslova to znamená, že se ho svépomocí téměř nedá zbavit a je potřeba se obrátit na odborníka. Dentální hygienista má pak několik způsobů, jak ho odstranit, jedním z nich je právě čistění ultrazvukem.

Jak funguje ultrazvukové čištění?

Ultrazvukový čistič má kovovou koncovku a funguje na bázi ultrazvukových vln, které jsou schopny doslova narušovat a rozbíjet zubní kámen. Po jeho rozbití ho lze jednoduše odstranit a zůstanou dokonale vyčištěné zuby. Ultrazvukové vibrace se navíc dostanou do všech škvír a špatně přístupných míst. Je dokonce účinný i pod dásní a v prostorech, které nejsou na první pohled viditelné.

Ultrazvukový čistič na domácí použití – recenze a zkušenosti

Čištění ultrazvukem by však měl provádět výhradně odborník, tedy stomatolog nebo dentální hygienista. Při nesprávném zacházení totiž může dojít k nenávratnému poškození zubní skloviny (Zdroj: Asociace dentálních hygienistek). Odborníci mají také odpovídající kvalitní vybavení. Profesionální ultrazvukový čistič využívá chlazení vodou, aby nedocházelo k zahřívání kovového hrotu.

Na internetu sice narazíte na komerčně prodávané ultrazvukové domácí čističe, jejich uživatelé se však shodují na tom, že jsou k ničemu. Svými názory to potvrzují i odborníci. Podle nich se navíc nejedná ani o opravdový ultrazvukový čistič, ale pouze o elektronické zařízení. „Z našeho pohledu se jde o rizikový produkt na našem trhu a není vyloučeno, že při špatné manipulaci může dojít k poškození spotřebitele“, uvádí tým Odborné poradny ADH.

Obecně odborníci zkrátka doporučují neprovádět ultrazvukové čištění zubů v domácím prostředí, a to i v případě, že by na trhu existoval opravdu výkonný přístroj.

Sonické vibrace vs. ultrazvuk

Lidé si také často pletou sonický a ultrazvukový kartáček. Sonické elektrické zubní kartáčky jsou na trhu velmi rozšířené. Stomatologové je také často doporučují, na rozdíl od rotačních elektrických kartáčků jsou totiž vhodné i pro citlivější zuby.

Sonické vibrace jsou vlastně vibrace zvukové (sonic = zvuk), jejich frekvence se pohybuje kolem 260-300 Hz. Aby byl kartáček opravdu ultrazvukový, musel by kmitat frekvencí vyšší než 27 000 Hz. Dříve se na názvosloví příliš nedbalo a prodejci opravdu označovali i sonické kartáčky jako ultrazvukové, kvůli klamání zákazníka od toho však již většina z nich ustoupila. I přes to na název ultrazvukový kartáček stále občas narazíte, frekvence kmitů se však téměř nikdy nedá dohledat.

Jak se zbavit zubního kamene? Dbejte na prevenci

Než řešit následky vzniklého zubního kamene a jeho nesnadné odstraňováni, je mnohem jednodušší a vhodnější mu raději předcházet. Docílíte toho zkrátka správnou a pravidelnou ústní hygienou.

Obecně se doporučuje využívat tyto pomůcky:

Mimo to nezapomínejte také na pravidelnou návštěvu dentální hygieny, kde zkušený odborník nejen že dotáhne zubní hygienu k dokonalosti, ale také vám poradí se správnou technikou čištění a doporučí vhodné prostředky a pomůcky.

Použité a další zajímavé zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/662-parodontitida-zakladni-informace

https://drania.com/how-can-ultrasonic-cleaning-help-your-teeth/

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.