Vegan na grilu: 5 věcí, které jsou z roštu výborné
Veganská jídla na grilu si podmaní i zaryté masožravce. Nemusíte vždy grilovat jen maso, protože veganská grilovaná jídla rovněž nabízejí spoustu prostoru pro kreativitu a výtečné chutě. Výběr veganských ingrediencí je přitom prakticky neomezený, protože na grilu můžete připravit kde co – od zeleniny přes tofu až třeba po veganské zákusky! Zkrátka vaření veganských dobrot na grilu nikdy neomrzí. Jakých 5 věcí je z roštu vůbec nejlepších?
Nejlepší grily na uhlí
Nejlepší grily na plyn
Nejlepší elektrické grily
Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina, ochucená olivovým olejem, aby se nepřipalovala a dochucená bylinkami a kořením – to je opravdu nebeský chuťový požitek. Jen musíte přijít na to, jak správně grilovat zeleninu na uhlí, protože pokud se griluje špatně, tak hrozí, že se rychle spálí a stane se nepoživatelnou. Proto pro grilování zeleniny je určitě dobré pořídit si kvalitní grilovací nádobí.
Jemně nakrájenou zeleninu je vhodné zabalit do alobalu, protože takováto zelenina se dobře upeče ve vlastní šťávě a dokonale smísí chutě s bylinkami a kořením, a to aniž by se připalovala. Pokud ji chcete dát na gril bez alobalu, tak ji nakrájejte na větší kousky. Jakou zeleninu na gril? Nejlepšími volbami jsou papriky, lilek nebo kukuřice. K dochucení se hodí tymián nebo oregano, případně marináda z chilli.
TIP: Panenský olivový olej není pro vysoký žár vhodný.
Grilovaný seitan a tofu
V posledních letech se nabídka veganských výrobků nahrazujících maso hodně rozrostla, takže veganské klobásy či veganské burgery na gril si lze běžně koupit i v českých supermarketech. Pokud byste se chtěli pustit do výroby vlastního seitanu, tak ten se vyrábí primárně z pšeničné mouky, tedy má plně rostlinný původ.
Tofu nebo seitan můžete podle potřeby dochutit bylinkami, kořením, česnekem, cibulí, ajvarem nebo rajčatovým protlakem. Výhodou těchto veganských náhražek masa na gril je i to, že mívají vysoký obsah proteinu, tudíž jsou výživově plnohodnotné, a chutnají i zarytým masožravcům.
Veganské sýry
Dalším perfektním produktem pro veganské grilování jsou různé druhy náhražek sýrů – ty klasické jsou z možností vyloučeny, neboť obsahují živočišné mléko. Veganské rostlinné sýry zabalené v alobalu se tedy skvěle hodí na letní grilovačku. Sýr pro vegany lze připravovat s olivovým olejem, rozmarýnem, tymiánem, šalvějí či oreganem. Počítejte ale s tím,, že tento sýr bude tak lahodný, že jeho vůni neodolají ani ti, kteří nejsou vegany.
Volte ale pouze takové sýry, jež se díky své struktuře ani při tepelné úpravě neroztékají. Skvělou volbou je například veganský sýr Violife. Sýr grilujte do té doby dokud nezezlátne, dozdobit ho pak můžete třeba lístkem máty a servírovat k němu zeleninový salát.
Houby na gril
Dalšími výtečnými a zdravými veganskými “šmakozinkami” na gril jsou houby. Většina z nich je určena na napíchnutí na špejli, nicméně velké houby jako portobello či shitake lze grilovat i celé bez nutnosti napichování. Grilování hub v alobalu je pak tou nejlepší variantou pro menší a nakrájené houby. Nezapomeňte ani na důkladné očištění hub a na olivový olej, jenž zabrání vysychání hub na grilu, případně jejich přilepení.
Grilované ovoce a sladké zákusky
Grilovanou zeleninou a náhražkami masa nikoho příliš nepřekvapíte, i přes jejich výtečnou chuť. Ale už jste někdy zkoušeli grilovat ovoce či sladké zákusky? To je netradiční způsob, jak potěšit všechny milovníky sladkého. Možnosti jsou přitom neomezené, neboť na grilu můžete připravit vše jako v troubě. Například na něm dokážete udělat i veganské muffiny.
Existuje tedy celá řada receptů na gril, od pečených banánů – banán ve slupce dejte na gril a opečte jej z obou stran, až po zákusek z lesních plodů. Není nutné, abyste si dezert připravovali sami, můžete si koupit mražený polotovar a ten dokončit na grilu.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.