Menu

Velký test 5 bezlepkových mouk: „Vařila jsem knedlíky, mouka z DM je propadák.“

Velký test 5 bezlepkových mouk: „Vařila jsem knedlíky, mouka z DM je propadák.“Foto: Jana Skálová
Knedlíky z bezlepkové mouky mohou být nadýchané a chutné, výběr surovin je však zásadní

Houskové knedlíky vařím poměrně často, a to už zhruba 15 let. Dělám je z klasické hrubé mouky. Ale tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet je z bezlepkové mouky. Nakoupila jsem tedy 5 různých druhů bezlepkové mouky, vzala svůj klasický recept a dala se do díla. Dvě mouky mě velmi mile překvapily a výsledkem byly kynuté knedlíky hezké na pohled a dobré na jazyku. Totálním propadákem se ale stala Bio mouka z DM drogerie.

Univerzální mouka, ale ne vždy na knedlíky

Do našeho testu jsme zařadili bezlepkové směsi. Zatímco běžná mouka se dělí na hladkou, polohrubou a hrubou a každá má jiný způsob využití, ze směsí bezlepkové mouky můžete dělat cokoliv. Tedy alespoň podle popisků na obalu. Faktem ale je, že její struktura a sypkost odpovídá hladké mouce, takže je třeba pracovat s ní jinak (například přidávat více mléka, než jste zvyklí).

Koupila jsem na otestování 5 druhů, a to vždy směsí, které co nejvíc připomínají klasickou mouku. Jednalo se o mouky: DM Bio, Schär Universal, Freee, Jizerka a Nomix Nominal. Každá má jiného výrobce i zemi původu a ze všech lze údajně dělat téměř cokoliv. Tak jsem použila recept na kynuté knedlíky a vyzkoušela, co vznikne:

  • 1/4 kg mouky
  • 1/4 kostky droždí
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • trochu cukru

Klasickým způsobem jsem z teplého mléka s cukrem a droždím nechala vzejít kvásek, smíchala ho s ostatními surovinami, vypracovala těsto a nechala pod utěrkou hodinu kynout. Pak jsem knedlíky vařila 20 minut. Výsledek?

Ten z DM mouky nekynul, byl tmavý, hutný, tuhý a chuťově nedobrý. Nenabídli byste jej ani svému nepříteli. Nejlepší byl naopak z mouky Jizerka – krásně nadýchaný, žlutý, chuťově podobný běžným knedlíkům. Ale pochutnali jsme si i na houskových knedlících z mouky Nomix a Schär. Oba druhy dobře kynuly, měly dobrou strukturu. Ten ze Schär mouky měl sice trochu zvláštní aroma a v omáčce se lehce rozpadal, přesto jsem jej vyhodnotila jako velmi dobrý.

Srovnání bezlepkové mouky při vaření knedlíků

Aby bylo možné porovnat, jak dobře fungují bezlepkové směsi mouky při vaření knedlíků, dala jsem je nejen ochutnat více lidem, ale hodnotila jsem celý průběh vaření.

Vlastnosti při vaření Freee DM Bio Schär Universal Jizerka Nomix Nominal
Foto balení
Kynutí 1 5 2 1 1
Tuhost těsta 3 (příliš měkké) 5 (moc tuhé) 1 1 1
Kynutí při vaření 3 4 1 1 1
Vzhled knedlíků 4 5 1 1 2
Nadýchanost knedlíků 3 5 1 1 2
Chuť 3 4 2 1 1
Vyhodnocení Těsto velmi měkké, méně kyne,
chuť po prášku a droždí
Příjemná vůně, knedlík tuhý a nenadýchaný,
chuť po prášku a droždí
Konzistence dobrá, chuť lehce jiná, světlejší barva,
rozpadá se v omáčce
Bez zápachu, normální chuť, žlutá barva,
nadýchaný, nerozpadá se
Nadýchaný knedlík žluté barvy,
chuťově celkem dobrý, nerozpadá se

Foto v tabulce: Jana Skálová

Poznámka: Hodnocení je jako ve škole – 1 znamená nejlepší, 5 nejhorší. Vzniklo na základě spotřebitelského testu a ochutnávání 3 testerů.

Všechny mouky kynuly ve stejných podmínkách a po stejnou dobu. A přesto v nich už po zadělání těsta byly nápadné rozdíly. DM Bio mouka krásně voněla po ovsu, ale špatně se s ní pracovalo a ani po hodině nenakynula. Schär mouka měla po smíchání s droždím podivný, až zatuchlý pach, který ale naštěstí vařením zmizel, jen chuť knedlíku byla lehce jiná.

Nejlépe hodnotím směs Jizerka, u níž jsem neshledala žádná negativa. Druhou příčku shodně obsadily bezlepkové směsi Schär a Nomix Nominal.

  • TIP: Všechny knedlíky jsem dělala podle stejného receptu. Je možné, že by se časem při jeho ladění povedly ze všech mouk lépe.

Zdroj: Autorská tvorba redaktorky Arecenze


Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Nezapomeňte zazimovat chatu: Jak zabezpečit dům, chatu a další objekty?

Rubriky

Diskuze Diskuze (3)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Když chcete dobrý BZLP knedlík, tak do těsta přidejte ještě trochu kypř. prášku a 2 hrsti rýžových burisonů, nebo, když knedlík zbude, tak ho nakrájím na kostičky, nechám uschnout a přidám místo burisonů. Ideální je dát těsto do silikonové formy na biskupský chlebíček, nechat vykynout a dát do mikrovlnky na 8 minut na druhý stupeň. Po vyndání propíchat vidličkou. Mňam.

Antonín Vodička

Vyzkoušela jsem na kynuté knedlíky i buchty celkem hodně druhů bezlepkové mouky a opravdu už roky používám Jizerku. Nejlépe kyne, dobře se s ní i pracuje a výsledek je výborný. Palačinky i bramborové placky jsou do konce lepší než lepkove.

Naďa Andik

Mouku Freee Doves Farm jste zvolila špatnou – tato je vhodná na pečení, na kynuté a knedlíky mají jiný druh.
Jinak děkuji za pěknou recenzi.

Gabriela

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.