Menu

Vyplatí se nářadí z Lidlu? Vybrali jsme 5 nejlepších Parksidů

Vyplatí se nářadí z Lidlu? Vybrali jsme 5 nejlepších Parksidů

Lidl za poslední léta dokázal nejednomu kutilovi dokázat, že může být jeho privátní značka nářadí Parkside zajímavou volbou. Rádi bychom doplnili, že se samozřejmě nejedná o nářadí pro profesionály, kteří potřebují vrtat či řezat 8 hodin denně na stavbě prostupy do železobetonu. Pro kutily či jako záložní kus techniky ale vyhoví celá řada produktů Parkside na výbornou. V článku se podíváme na ty nejvýhodnější kousky.

Nejzajímavější nářadí od Parksidu:

Výhody nářadí Parkside

Ve srovnání s konkurencí neplatíte u nářadí z Lidlu za značku. To dělá v některých kategoriích tak masivní rozdíl, že si může Lidl dovolit nabízet kvalitnější kousky než konkurence mnohdy za poloviční cenu. Není to přitom tak, že by se jednalo nezbytně o spotřební zboží. Některé aku nářadí má totiž záruční dobu až 5 let.

Zelený nebo černý Parkside?

Možná jste si již všimli, že Lidl nabízí vybavení v zelené, ale i černé barvě. Neznalé by proto mohlo vybízet vybírat pouze podle designových preferencí. To by ovšem byla chyba. Zatímco zelená řada Parkside cílí na občasné využití v domácnosti, černá řada s přívlastkem Performance je určena pro náročné.

V některých případech je vybavení řady Performance dokonce vhodné i pro náročné profesionály. Záleží pak jen na tom, jak moc intenzivní bude využití. Pokud na stavbě či v dílně využíváte Milwaukee, Hikoki, Festy či DeWalty, černé Parksidy poslouží jako dobrá záložní technika, když se něco z nenadání porouchá. Jestliže využíváte nářadí méně intenzivně, může ve vašem vybavení hrát řada Performance i hlavní roli.

Aku příklepová vrtačka PSBSAP 20 Li B3

Klady

+ Bezuhlíkový pohon

+ Vynikající ergonomie

+ Vysoký výkon

Zápory

Vyšší hmotnost

Složitější servis

2 000 Kč

ORIENTAČNÍ CENA

Je tomu už více než rok, co používám aku příklepovou vrtačku PSBSAP 20 Li B3. Její pořizovací cena se pohybuje dlouhodobě okolo dvou tisícikorun bez akumulátorů a nabíječky, což je s ohledem na vybavenost tohoto kusu techniky hodně málo. Zařízením jsem vrtal do dřeva, cihly i betonu a vše zvládla bez zaváhání.

Zajímavá je zejména svým bezuhlíkovým pohonem, který se běžně vídá v kombinaci s kovovou objímkou sklíčidla u třikrát tak drahých vrtaček. Stejně tak zaujme vysoký krouticí moment 80 Nm a gumou potažená ergonomická rukojeť.

Multifunkční aku šroubovák PAS D5

Klady

+ Velmi nízká cena

+ Multifunkční nástavce včetně excentrického nástavce

+ Dobře padne do ruky

Zápory

Akumulátor nelze vyměnit

Řezací nástavec je zbytečný

Pouze pro nenáročné činnosti

500 Kč

ORIENTAČNÍ CENA

Málo výkonný, levný a přesto v domácnosti téměř nenahraditelný. Předně takový by měl být správný hobby aku šroubovák. Jeden takový nabízí Lidl pod názvem Parkside PAS D5. Zařízení nabízí kromě klasického šroubování také sérii nástavců. Ty usnadní práci v hůře dostupných místech, a to zejména při montáži nábytku.

Zahradní kultivátor PGK 1500 A1

Klady

+ Velké ulehčení práce na záhonech

+ Levný ale plně funkční stroj

+ Jednoduchá údržba

Zápory

Plastové tělo

Úhel rukojeti není nastavitelný

2 000 Kč

ORIENTAČNÍ CENA

Možná slyšíte o kultivátoru poprvé, možná jen matně tušíte, k čemu toto zvláštní ocelovými hvězdicemi vybavené zařízení dělá. Jedná se o nástroj pro provzdušnění půdy, který ve značné míře nahradí na jaře a na podzim rýč, motyku a hrábě. Zahradní kultivátor Parkside PGK 1500 A1 z Lidlu máme na zahradě, máme jej odzkoušený a poctivě slouží již déle než rok.

Bruska pilových řetězů PSG 85 B2

Klady

+ Nízká cena

+ Dostatečný výkon

+ Velmi rychlá práce

Zápory

Nižší přesnost, než u profesionála

Je třeba se s ní naučit

2 000 Kč

ORIENTAČNÍ CENA

Většina zahrádkářů to zná – přišla sezóna, je třeba proříznout větve nebo skácet vyvrácený strom, ale řetěz na pile je tupý. Nabízí se zdánlivě jen dvě možnosti; věnovat čas, benzín a peníze návštěvě servisu a nechat si řetěz odborně nabrousit, nebo vzít pilník a udělat to pěkně postaru. Alternativou je tato levná, ale užitečná elektrická bruska Parkside PSG 85 B2, kterou jsme sami odzkoušeli. A jaká je? Pro údržbu zahradní pily zcela optimální.

Aku řetězová pila PKSA 40-Li A1

Klady

+ Při doplnění o 8Ah akumulátory má vysoký výkon

+ Zvládá i větší průřezy tvrdého dřeva

+ Nechybí žádné poloprofesionální vybavení

Zápory

Můžete mít smůlu na horší kus (což řeší záruka)

Složitější servis (dostupnost náhradních dílů)

2 000 Kč

ORIENTAČNÍ CENA

Hodně zajímavou aku alternativou ke spalovacím pilám je Parkside PKSA 40-Li A1. Tato řetězová pila se spadá do řady Performance a nabízí tak solidní kvalitu, ale zejména vysoký výkon. Pokud k pile dokoupíte dvojici 8Ah akumulátorů, o sílu při řezání nebude nouze. Nechybí systém pozvolného startu a bezkartáčový elektromotor pro delší životnost. Perfektně splní nároky náročnějších zahrádkářů.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.