Menu

Srovnávací test a recenze nejlepších elektrických sporáků

Aktualizováno:
Únor 2021
Autor:
Kamila Lorenzová

V kategorii indukčních sporáků doporučujeme

Electrolux EKI54970OX

16 000 Kč

Orientační cena

Jaký elektrický sporák vybrat dle srovnání

Top produkt

Indukční sporáky

Doporučujeme
Electrolux EKI54970OX
Orientační cena 16 000 Kč
Top produkt

Sklokeramické sporáky

Doporučujeme
Electrolux EKC6430AOX
Orientační cena 11 000 Kč
Top produkt

Litinové sporáky

Doporučujeme
Mora E110 AW
Orientační cena 4 600 Kč

Sporák společně s ledničkou nebo digestoří představuje dnes naprosto neodmyslitelnou součást každé kuchyně. Jedná se vlastně o samostatně stojící spotřebič, který spojuje troubu a varnou desku. Někdo si je sice pořizuje samostatně, ale mnozí uživatelé stále dávají přednost právě jednotnému spotřebiči, ať už z důvodu snazší instalace nebo nižší pořizovací ceny. 

V tomto výběru jsme se zaměřili na elektrické sporáky, v kuchyni vám k jejich zapojení stačí mít správnou elektrickou přípojku a nemusíte vůbec řešit plyn, jak tomu bývá u plynových nebo kombinovaných modelů. Elektrické sporáky jsme rozdělili do tří kategorií podle typu varné desky. Litinové patří mezi ty poněkud zastaralejší, ale stále je na trhu najdete a například na chatu se hodí skvěle. Nejvíce efektivní a nejúčinnější je indukce, na sklokeramiku zase můžete použít jakékoliv nádobí. 

Při oceňování produktů jsme mysleli na ty nejnáročnější uživatele, kteří by se měli zaměřit na označení Top produkt. Nezapomněli jsme ale ani na ty, kteří například hledají tu nejlepší variantu v poměru cena/výkon, nebo chtějí nejdostupnější variantu. Hodnotili jsme hned několik parametrů, mezi kterými byl například příkon, spotřeba i vybavení funkcemi. Jejich přehled najdete v tabulce níže.

Kromě samotného výběru jsme pro vás sepsali i článek Jak vybrat elektrický sporák, kde se dozvíte vše důležité o jednotlivých parametrech spotřebiče ale například i to, jak se elektrický sporák vlastně zapojuje a co je k tomu potřeba.


Nejlepší elektrické sporáky dle srovnání

Indukční sporáky

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Electrolux EKI54970OX
Electrolux EKI54970OX

Trouba s kruhovým topným tělesem

Vysoký příkon

Hodně režimů pečení

Vyšší cena

Menší trouba

16 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Mora I 878 AW
Mora I 878 AW

Vysoký příkon

Velká trouba

11 funkcí trouby

Trochu vyšší spotřeba

Nemusí vyhovovat dotykové ovládání

13 000 Kč Zobrazit nabídky

S propojením varných zón

Recenze Gorenje EIT5355WPG
Gorenje EIT5355WPG

Velký objem trouby

Funkce samočištění trouby

Prostorná varná deska

Vyšší spotřeba

Varná deska se automaticky nevypne

14 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Recenze AEG CIB6441ABM
AEG CIB6441ABM

Velká trouba

Vysoký příkon

Trouba s kruhovým topným tělesem

Vyšší cena

Chybí funkce samočištění

18 000 Kč Zobrazit nabídky

Sklokeramické sporáky

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Electrolux EKC6430AOX
Electrolux EKC6430AOX

Vysoký příkon

Prostorná trouba

Nízká spotřeba

Chybí kruhové topné těleso

Nemá samočisticí funkci

11 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Mora C 512 BW
Mora C 512 BW

Dobrá cena

Samočisticí funkce

Kruhové topné těleso

Menší trouba

Nemá displej

7 500 Kč Zobrazit nabídky

Dostupný produkt

Recenze Amica 510CE1.30P
Amica 510CE1.30P

Nízká cena

Úsporný

Osvětlení trouby

Nemá ventilátor

Nižší příkon

Chybí displej

5 500 Kč Zobrazit nabídky

Litinové sporáky

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Mora E110 AW
Mora E110 AW

Docela velká trouba

Samočisticí funkce

Lze napojit i na 230 V

Nemá ventilátor

Málo režimů pečení

4 600 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Amica 510EE1.20PF
Amica 510EE1.20PF

Nízká cena

Jednoduché ovládání

Osvětlení trouby

Nižší příkon

Pouze 3 režimy pečení

Nemá funkci samočištění

4 000 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Electrolux EKI54970OX
Electrolux EKI54970OX
Recenze Mora I 878 AW
Mora I 878 AW
Recenze Gorenje EIT5355WPG
Gorenje EIT5355WPG
Recenze AEG CIB6441ABM
AEG CIB6441ABM
Recenze Electrolux EKC6430AOX
Electrolux EKC6430AOX
Recenze Mora C 512 BW
Mora C 512 BW
Recenze Amica 510CE1.30P
Amica 510CE1.30P
Recenze Mora E110 AW
Mora E110 AW
Recenze Amica 510EE1.20PF
Amica 510EE1.20PF
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

S propojením varných zón

Další na zvážení

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupný produkt

Top produkt

Top cena/výkon

Kategorie

Indukční sporáky

Indukční sporáky

Indukční sporáky

Indukční sporáky

Sklokeramické sporáky

Sklokeramické sporáky

Sklokeramické sporáky

Litinové sporáky

Litinové sporáky

Orientační cena 16 000 Kč 13 000 Kč 14 000 Kč 18 000 Kč 11 000 Kč 7 500 Kč 5 500 Kč 4 600 Kč 4 000 Kč
Výrobce Electrolux Mora Gorenje AEG Electrolux Mora Amica Mora Amica
Typ desky Indukční Indukční Indukční Indukční Sklokeramická Sklokeramická Sklokeramická Litinová Litinová
Šířka (cm) 50 50 50 60 60 50 50 50 50
Energetická třída A A A A A A A A A
Maximální příkon (kW) 9,9 10,4 10,5 10,9 9,49 8,2 7,8 7,7 7
Spotřeba el.energie (kWh) 0,84 1,03 1,03 0,95 0,95 0,97 0,79 0,86 0,88
Počet plotýnek 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Objem trouby (l) 58 70 70 73 73 62 69 68 67
Samočištění trouby Katalytické Parní Parní Žádné Žádné Parní Žádné Parní Žádné
Počet funkcí trouby 11 11 11 7 7 8 4 4 3
Ventilátor Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ne Ne
Kruhové topné těleso Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ne Ne Ne
Displej Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ne Ne Ne
Způsob ovládání Klasické Dotykové Dotykové Dotykové Klasické Klasické Klasické Klasické Klasické
Výška x hloubka (cm) 85 x 60 85 x 50 85 x 60 85 x 60 86 x 60 85 x 60 85 x 60 85 x 60 85 x 60
Recenze Electrolux EKI54970OX

Recenze Electrolux EKI54970OX

Top produkt

Indukční sporáky

  • Trouba s kruhovým topným tělesem
  • Vysoký příkon
  • Hodně režimů pečení
  • Vyšší cena
  • Menší trouba

Elektrický sporák Electrolux EKI54970OX má indukční varnou desku, což znamená vysokou účinnost a efektivitu. Budete ale potřebovat speciální nádobí na indukci, které nebývá zrovna nejlevnější. I samotná pořizovací cena sporáku je docela vysoká, na druhou stranu má své opodstatnění. Sporák totiž nabízí opravdu skvělý výkon 9,9 kW a poměrně nízkou spotřebu 0,84 kWh. Řadí se do energetické třídy A, stejně jako většina ostatních z našeho srovnání. Vyniká především velkým množstvím funkcí trouby, můžete vybírat až z jedenácti různých režimů pečení. Velkou výhodu vidíme také v přítomnosti ventilátoru v kombinaci s kruhovým topným tělesem. Klidně můžete péct více pokrmů naráz a vůně či chutě se uvnitř nepromíchají.

Zobrazit nabídky
Recenze Mora I 878 AW

Recenze Mora I 878 AW

Top cena/výkon

Indukční sporáky

  • Vysoký příkon
  • Velká trouba
  • 11 funkcí trouby
  • Trochu vyšší spotřeba
  • Nemusí vyhovovat dotykové ovládání

Sporák s indukční deskou Mora I 878 AW se pyšní především vysokým maximálním příkonem 10,4 kW. Ruku v ruce s ním jde bohužel i trochu vyšší spotřeba 1,03 kWh na jeden cyklus pečení. Stále se ale nejedná o žádnou katastrofu vzhledem k velkému objemu trouby. I přes menší šířku 50 cm má trouba objem 70 litrů a v tomto ohledu se model řadí k těm nejprostornějším v našem srovnání. Doporučujeme ho tak s klidem i do větších rodin, kde se častěji peče i více jídel naráz. Trouba je vybavená ventilátorem i kruhovým topným tělesem, takže se vůně nebudou při pečení míchat. Sporák je vybavený moderním dotykovým ovládáním, ale ne všem tento způsob nastavování vyhovuje. Výhodou je pak parní systém samočištění trouby.

Zobrazit nabídky
Recenze Gorenje EIT5355WPG

Recenze Gorenje EIT5355WPG

S propojením varných zón

Indukční sporáky

  • Velký objem trouby
  • Funkce samočištění trouby
  • Prostorná varná deska
  • Vyšší spotřeba
  • Varná deska se automaticky nevypne

Gorenje EIT5355WPG patří mezi sporáky s indukční varnou deskou, která je velmi efektivní a zajišťuje opravdu rychlé ohřátí. Počítejte ale s tím, že funguje pouze se speciálním nádobím na indukci. V našem srovnání se model vyznačuje především užitečnou funkcí propojení varných zón. Na desce totiž můžete spojit dvě plotýnky v jednu velkou a ohřívat jídlo v prostorném hrnci. Velká je v tomto případě i trouba s objemem 70 l. Trouba i varná deska disponují hned několika bezpečnostními funkcemi, chybí ale automatické vypnutí varné desky, když se na ní zrovna nenachází žádné nádobí. Celkově se proto tento spotřebič hodí především do větších domácností s více členy.

Zobrazit nabídky
Recenze AEG CIB6441ABM

Recenze AEG CIB6441ABM

Další na zvážení

Indukční sporáky

  • Velká trouba
  • Vysoký příkon
  • Trouba s kruhovým topným tělesem
  • Vyšší cena
  • Chybí funkce samočištění

Elektrický sporák AEG CIB6441ABM má šířku 60 centimetrů, takže patří do skupiny těch širších modelů. I díky tomu má opravdu velkou troubu s objemem 73 litrů. V tomto případě ovšem neplatí, že by větší trouba znamenala i vyšší náročnost na energii, přístroj je totiž velmi úsporný a spotřebuje pouze 0,93 kWh na jeden cyklus pečení, což je vzhledem k velkému objemu trouby skvělá hodnota. Mezi další výhody patří kruhové topné těleso v kombinaci s ventilátorem, díky kterým lze klidně péct několik různých jídel naráz. Na druhou stranu musíte počítat s vyšší pořizovací cenou. Pokud navíc nemáte doma vhodné nádobí na indukci, investice se ještě zvýší kvůli koupi nového potřebného vybavení.

Zobrazit nabídky
Recenze Electrolux EKC6430AOX

Recenze Electrolux EKC6430AOX

Top produkt

Sklokeramické sporáky

  • Vysoký příkon
  • Prostorná trouba
  • Nízká spotřeba
  • Chybí kruhové topné těleso
  • Nemá samočisticí funkci

Electrolux EKC6430AOX má na šířku 60 centimetrů a patří mezi ty větší modely elektrických sporáků. Deska je sklokeramická s topným tělesem a představuje skvělou variantu pro všechny, kdo chtějí výkonný spotřebič, ale nechtějí si pořizovat indukci. Tento sporák doporučujeme především do větších domácností, kde uživatelé využijí troubu o velkém objemu 73 litrů. Troubu i varnou desku ovládáte klasicky pomocí otočných koleček, čas vaření ukazuje displej. U trouby lze vybírat ze sedmi různých režimů pečení. Najdete mezi nimi i horkovzdušné pečení s ventilátorem, to ale funguje bez kruhového topného tělesa, takže není tak účinné. Trouba bohužel také postrádá funkci samočištění, nabízí ale jiné užitečné funkce jako časovač nebo gril.

Zobrazit nabídky
Recenze Mora C 512 BW

Recenze Mora C 512 BW

Top cena/výkon

Sklokeramické sporáky

  • Dobrá cena
  • Samočisticí funkce
  • Kruhové topné těleso
  • Menší trouba
  • Nemá displej

Sporák od české značky Mora C 512 BW má sklokeramickou desku s klasickými čtyřmi plotýnkami a ukazatelem zbytkového tepla. S troubou o objemu 62 litrů se hodí spíše do méně početných domácností. Při pečení můžete vybírat z osmi různých režimů a velkou výhodou je i přítomnost kruhového topného tělesa. V kombinaci s ventilátorem se postará o rovnoměrné proudění horkého vzduchu. Vy tak můžete v troubě péct několik různých pokrmů naráz. Sporák má poměrně slušný příkon 8,2 kW, takže nebudete muset moc dlouho čekat na jeho rozehřátí. Ovládá se klasicky pomocí koleček, někdo by ovšem mohl postrádat chybějící displej.

Zobrazit nabídky
Recenze Amica 510CE1.30P

Recenze Amica 510CE1.30P

Dostupný produkt

Sklokeramické sporáky

  • Nízká cena
  • Úsporný
  • Osvětlení trouby
  • Nemá ventilátor
  • Nižší příkon
  • Chybí displej

Amica 510CE1.30P potěší především nízkou pořizovací cenou. Ta je opravdu přívětivá vzhledem k tomu, že vlastně kupujete dva spotřebiče v jednom – troubu i sklokeramickou varnou desku. Na nízké ceně se ovšem bohužel podepsalo vybavení i funkce. Trouba nemá ventilátor, takže na horkovzdušné pečení můžete rovnou zapomenout. Lze vybírat pouze ze čtyř různých možností pečení. Pokud si ale sporák pořizujete především kvůli varné desce a nechcete za něj moc utratit, tahle varianta je pro vás jako stvořená. Ušetříte také na provozu, protože má poměrně nízkou spotřebu 0,79 kWh. Na druhou stranu musíte počítat s nižším výkonem a absencí samočisticí funkce.

Zobrazit nabídky
Recenze Mora E110 AW

Recenze Mora E110 AW

Top produkt

Litinové sporáky

  • Docela velká trouba
  • Samočisticí funkce
  • Lze napojit i na 230 V
  • Nemá ventilátor
  • Málo režimů pečení

Elektrický sporák Mora E110 AW má varnou desku s litinovými plotýnkami, což je ta nejméně efektivní varianta. Někdo litinové desky ovšem stále vyžaduje. Například starší lidé jsou na ně zkrátka navyklí a nepotřebují nejnovější technologie. Musíte ovšem počítat s výrazným zbytkovým teplem a nižším příkonem 7,7 kW. Sporák se řadí do energetické třídy A a má poměrně nízkou spotřebu 0,86 kWh. Vybírat můžete pouze ze čtyř různých režimů pečení, ale uživatelé, kteří si nepotrpí na horkovzdušném pečení, si s troubou vystačí. Velkou výhodou je funkce samočištění pomocí horké páry. Ve spodní části se pak nachází úložný prostor, kam můžete schovat například plechy na pečení a ušetřit místo v kuchyni.

Zobrazit nabídky
Recenze Amica 510EE1.20PF

Recenze Amica 510EE1.20PF

Top cena/výkon

Litinové sporáky

  • Nízká cena
  • Jednoduché ovládání
  • Osvětlení trouby
  • Nižší příkon
  • Pouze 3 režimy pečení
  • Nemá funkci samočištění

I když jsou litinové sporáky už docela zastaralé, na trhu je stále najdete. Jedním z nich je i Amica 510EE1.20PF s opravdu lákavou pořizovací cenou. Doslova za pár tisíc pořídíte spolehlivý spotřebič, který se hodí například na chatu, kde nepotřebujete vychytaný a drahý model s nejnovějšími funkcemi. Svoji práci zvládne dobře, nenabídne ale nic moc navíc. Trouba nemá ventilátor, funkci samočištění ani časovač. Na výběr máte pouze ze tří režimů pečení. Výhodu vidíme akorát v osvětlení trouby, díky kterému dobře uvidíte dovnitř. Tento model doporučujeme spíše méně náročným uživatelům, kteří nechtějí za sporák utratit moc peněz a vystačí si pouze se základními funkcemi.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat elektrický sporák

V tomto článku vám poradíme, jak postupovat při výběru elektrického sporáku. Začneme úplně od začátku popisem toho, zda zvolit volně stojící nebo vestavný spotřebič. Představíme vám také různé výhody a nevýhody jednotlivých typů elektrických plotýnek, ať se můžete správně rozhodnout, zda pro vás bude nejvhodnější litina, sklokeramika s topným tělesem či indukční ohřev. 

Sporák není jen o varné desce, a proto se zaměříme i na troubu, její provedení i funkce, mezi které patří například poměrně žádané samočištění. Nakonec nezapomeneme ani na kapitolu o ceně, kde se dozvíte, kolik se do takového spotřebiče vyplatí investovat a v jakých cenových kategoriích lze vybírat. 

Jak vybrat elektrický sporák stručně:

Ať už vybíráte sporák do nové kuchyně, nebo chcete nahradit váš stávající, před samotným nákupem si dobře rozmyslete následujících pár bodů. 

  • Rozhodují dispozice – podle volného místa si jako první určete, jaký rozměr sporáku hledáte, nejčastěji se vyrábí široké 50 a 60 centimetrů. 
  • Vyberte typ varné desky – u elektrických sporáků se setkáte s litinou, sklokeramikou nebo indukcí. Nejefektivnější je indukce, nejlevnější litina. Sklokeramiku považujeme za takový střed, který ale může někomu vyhovovat nejvíce.
  • Rozmyslete se o objemu trouby – bude se odvíjet od počtu lidí v domácnosti i podle toho, jak často pečete. 
  • Sledujte nabídku funkcí – některé z nich vám vaření zpříjemní i usnadní. Své specifické funkce nabízí varné desky i trouby. 
  • Myslete na bezpečnost – dětský zámek nebo chlazení dvířek u trouby ocení zejména maminky nenechavých ratolestí. 

Vestavný nebo volně stojící sporák

Jako první si ujasněte, zda si chcete pořídit volně stojící či vestavný sporák. Záležet bude na proporčních dispozicích vaší kuchyně i osobní preferenci. Každý z nich má své výhody i nevýhody. Obecně vám můžeme doporučit, že pokud zařizujete novou kuchyň, sáhněte raději po vestavné variantě. Někdy ale okolnosti tuhle možnost nedovolí a volně stojící model se hodí víc.  

Vestavný sporák

Pořízení vestavného sporáku většinou znamená, že si koupíte zvlášť troubu a varnou desku. Hlavní výhoda pak spočívá v tom, že si je můžete umístit kamkoliv chcete a nemusí být nutně u sebe. Pokud se vám navíc rozbije pouze jeden ze spotřebičů, jednoduše ho vyměníte. Když ale přestane fungovat například trouba u volně stojícího sporáku, musíte se ji buď pokusit opravit, nebo vyhodit celý spotřebič.

Vestavný sporák je vhodnou volbou v případě, že máte v kuchyni hodně místa nebo například zařizujete kuchyň novou a máte možnosti si rozvrhnout umístění spotřebičů. V ideálním případě pak troubu umístěte do úrovni pasu, což je mnohem bezpečnější a praktičtější, než ji mít u země. 

Volně stojící sporák

Spojení trouby a varné desky do jednoho spotřebiče bylo dříve naprostým standardem v každé domácnosti. Ani dnes ovšem tahle varianta nevymizela. Volně stojící sporák zvolte v případě, pokud máte méně místa v kuchyni, nebo se častěji stěhujete. Samostatný sporák si totiž můžete jednoduše odnést sebou a většinou nevyžaduje ani žádné stavební úpravy

Po volně stojícím modelu s největší pravděpodobností také sáhnou všichni, kdo už podobný sporák doma mají a pouze jej chtějí nahradit novým. Nemusíte se bát, že by šlo o nějaké zastaralé nebo horší řešení. Na trhu najdete moderní i výkonné modely. Právě volně stojícímu sporáku se věnuje celý tento článek. 

Výběr podle rozměrů

Hned poté, co se rozhodnete, že volně stojící sporák pro vás představuje nejlepší variantu, zaměřte se na volbu jeho rozměrů. Většinou pro něj máte doma již vyčleněné místo a potřebujete, aby se do něj nový spotřebič hezky zapasoval, nic nepřečnívalo, ani nechybělo. 

Sporáky se nejčastěji vyrábí ve dvou standardizovaných velikostech. Nejčastěji se setkáte s šířkou 50 cm, na trhu se ale také objevují modely široké 60 cm. Užší varianta ovšem neznamená, že byste se automaticky museli spokojit s malou troubou. I sporáky široké 50 cm mohou mít velmi objemnou troubu a naopak. 

Typy sporáku

V základu dělíme sporáky na plynové a elektrické, tedy podle zdroje tepla, který využívají. Existují pak ještě sporáky kombinované, ty mají klasicky elektrickou troubu a plynovou varnou desku, kombinují tedy plyn i elektřinu. Při výběru zdroje tepla většinou zkrátka rozhoduje jejich dostupnost ve vaší kuchyni. Více se o jednotlivých typech dozvíte zde. My se v tomto článku věnujeme především elektrickému sporáku.

Elektrické modely se dále ještě dělí podle různých typů plotýnek. Varné desky jsou buď z litiny nebo povrch tvoří sklokeramika. Jako sklokeramické se většinou označují pouze plotýnky s topným tělesem, ale nenechte se zmást, i indukční varné desky jsou vlastně ze sklokeramiky. Vždy tedy při výběru pečlivě zkoumejte, jaký ohřev vlastně kupujete. 

Indukce

Stále větší oblibu mezi zákazníky získávají především indukční varné desky. Jedná se o nejmodernější a nejefektivnější variantu vaření. Nemají téměř žádné zbytkové teplo, protože se neohřívá samotná plocha, ale přímo přiložené nádobí. Kromě toho jsou i velmi výkonné a zvládnou opravdu rychlý ohřev. 

Indukce má ale i své nevýhody. Mezi ty patří především vyšší pořizovací cena a nutnost použít speciální nádobí. Pokud tedy přecházíte z jiného typu varné desky na indukci, připravte se také na investici v podobě koupě nové kuchyňské výbavy. Staré hrnce by vám totiž na indukci nemusely fungovat. 

 

Sklokeramika s topným tělesem

Sklokeramické varné desky můžeme označit za takové předchůdce indukce. Jako sklokeramické jsou nejčastěji označovány sporáky s topným tělesem, kde se plocha varné desky nahřívá a teplo dále předává přiloženému nádobí. Stále mají poměrně dobrou účinnost i efektivitu, i když ztrátové teplo je o něco vyšší než u desek indukčních. Na druhou stranu na ně lze využít jakékoliv nádobí a jsou levnější. 

U varných desek s topným tělesem je potřeba počítat také se složitějším čištěním. Protože se plocha zahřívá, cokoliv vám na ni vyteče, se okamžitě připálí. Nejedná se ale o žádnou katastrofu a běžné čisticí prostředky by si s připáleninou měly lehce poradit. 

Litinové plotýnky

Sporáky s litinovými plotýnkami už patří spíše do minulosti. Na trhu je ovšem stále najdete a dokonce se většinou jedná o nejlevnější variantu. Jejich nevýhodou jsou ale naopak vysoké náklady na provoz. Litinovým plotýnkám totiž hodně dlouho trvá, než se rozehřejí, a pak i nejdéle chladnou. Ze všech typů jsou tedy nejméně efektivní a teplo se nedá moc dobře regulovat. 

Typ varné desky Výhody Nevýhody
Indukční + Vysoká efektivita

+ Rychle chladnou

+ Nejrychlejší ohřev

– Vyšší pořizovací cena

– Nutnost speciálního nádobí

Sklokeramická + Lze použít jakékoliv nádobí

+ Nižší pořizovací cena

– Pomalejší ohřev než u indukce

– Horší údržba než u indukce

Litinová + Velmi odolné

+ Nízká pořizovací cena

– Hodně zbytkového tepla

– Málo účinné a neefektivní

Příkon

Jeden z nejdůležitějších parametrů při výběru sporáku je právě příkon. Ten je udáván ve wattech a má značný vliv na výkon spotřebiče. Čím vyšší hodnota příkonu bude, tím rychleji se bude sporák rozehřívat. Hodnota se u elektrických sporáků nejčastěji pohybuje mezi 6 až 10 kW. 

Modely s příkonem 8 kW už můžeme považovat za opravdu výkonné. Ty nejvýkonnější pak dosahují i 10 až 12 kW, většinou takový příkon najdete hlavně u indukce. Naopak litinové mívají příkon nižší kolem 6 až 8 kW. I proto u nich musíte déle čekat na rozehřátí. 

Je sice pravda, že se stoupajícím výkonem roste také míra spotřeby elektrické energie, ale není potřeba z něčeho takového mít obavy. V tomto ohledu je mnohem důležitější sledovat spíše energetickou třídu, která vypovídá o efektivitě spotřebiče. 

Energetický štítek

Stejně jako u většiny ostatních domácích spotřebičů, i v případě elektrického sporáku nám výběr do jisté míry ulehčuje fakt, že výrobci jsou povinni u každého z nich uvádět energetický štítek. U sporáků najdete stejný štítek, jakým jsou opatřeny trouby. Informace o varné desce na nich proto nenajdete. Dozvíte se na něm alespoň důležité informace o energetické třídě, objemu trouby a její spotřebě (Zdroj: Eon.cz).

Typ trouby

Vlevo nahoře energetického štítku najdete ikonku, která určuje, zda se jedná o plynovou nebo elektrickou troubu. Pokud si pořídíte čistě elektrický sporák, bude tam vždy obrázek s kabelem. Plynovou troubu v kombinaci s elektrickou varnou deskou nabízejí kombinované sporáky

Energetická třída

Elektrické sporáky se řadí do energetické třídy od A+++ po D. Vždy platí pravidlo, že čím vyšší třída, tím je spotřebič úspornější a efektivnější. Nejčastěji se setkáte s energetickou třídou A. V takovém případě se jedná už o kvalitní sporák a nemusíte ho zatracovat jen kvůli tomu, že nespadá do té úplně nejvyšší třídy. 

Objem trouby

V levém dolním rohu štítku najdete informaci o objemu trouby. Neexistuje žádná špatná nebo správná varianta. Měla by zkrátka odpovídat vašim potřebám. Zamyslete se tedy nad tím, pro kolik lidí a v jakém objemu obvykle pečete a podle toho vybírejte. Trouba do 45 litrů vystačí zhruba pro 2 osoby, objem 45 až 70 l využijí 2 až 3 osoby a pro početnou domácnost, kde bydlí 4 a více osob, doporučujeme volit objem nad 70 l. 

Objem trouby Využití
Do 45 litrů 1-2 osoby
45 – 70 litrů 2-3 osoby
nad 70 litrů 4 a více osob

Spotřeba

V pravém dolním rohu se dozvíte o přibližné spotřebě trouby. Ta nemusí nutně souhlasit s energetickou třídou, protože platí, že objemnější trouby mívají většinou také větší spotřebu. Objemná trouba v energetické třídě A tak může mít ročně vyšší spotřebu, než menší trouba spadající do stejné třídy. Na druhou stranu se vám do ní vejde více jídla a upečete toho víc naráz.

Uvedená spotřeba na štítku se týká trouby. Informaci o tom, kolik energie ročně si zhruba vezme varná deska, na štítku nenajdete. Nemusíte se ale obávat, počítá se totiž s tím, že plotýnky využíváte pouze několik desítek minut denně a taková spotřeba je poměrně zanedbatelná. Můžeme vám ovšem prozradit, že nejúspornější je indukce, následuje ji sklokeramika s topným tělesem a nejméně úsporné jsou litinové plotýnky. 

Funkce varné desky

Téměř všechny domácí spotřebiče kromě svého původního účelu už přinášejí i něco navíc. Jiné to není ani u varných desek. Přinášíme vám proto přehled nejrůznějších funkcí, které vám mohou ulehčit vaření nebo jej alespoň zpříjemnit. Tyto vychytávky najdete u sklokeramických a indukčních desek. Litinové sporáky toho kromě ohřevu moc nesvedou. 

  • Časovač – Ohlídá za vás předem nastavený čas vaření. Po jeho uplynutí vás buď deska upozorní, nebo se dokonce sama vypne. 
  • Booster – Krátkodobě zvýší výkon spotřebiče na maximum. Umožňuje například rychle dosáhnout bodu varu. 
  • Flexi zóna – Umožňuje spojit dvě varné zóny v jednu. Na velkou plochu pak můžete postavit objemný hrnec. 
  • Funkce Pauza – Setkat se s ní můžete také pod názvem Stop and Go. Jedním stiskem tlačítka vaření zastavíte a po návratu jej můžete zase zapnout a pokračovat se stejným nastavením. 
  • Rozpoznání velikosti hrnce – Deska pozná velikost nádobí a přizpůsobí tomu ohřev. Dokáže pak ohřívat pouze plochu, na které se hrnec nachází a nedochází ke zbytečným únikům energie. 
  • Indikátor zbytkového tepla – I po vypnutí ohřevu vás deska bude stále informovat o tom, která její část je stále rozpálená a je potřeba si na ni dávat pozor. 
  • Dětská pojistka – Po její aktivaci se uzamkne ovládání a dítě nebude moci nijak změnit nastavení, nebo nechtěně zapnout desku. 

Trouba

Jelikož je sporák vlastně spojením dvou spotřebičů do jednoho, při výběru byste se měli vedle varné desky zaměřit i na troubu. Vaší pozornosti by neměla uniknout především její velikost, typ ohřevu, způsoby čištění a další užitečné funkce. 

Základní parametry se dozvíte z energetického štítku sporáku. V této kapitole se dozvíte, jak s nimi naložit a co byste při pečlivém výběru trouby neměli vynechat. Pokud často pečete, chcete mít opravdu vychytanou troubu a při jejím výběru si dát opravdu záležet, přečtěte si také náš článek Jak vybrat troubu. V něm se dozvíte o tomto spotřebiči opravdu vše od A do Z.

Velikost trouby

Vychází z velké části z jejího objemu. Jak už bylo řečeno v kapitole o energetickém štítku, v tomto případě se rozhodujte hlavně podle toho, kolik členů v domácnosti žije a jak často pečete. 

Vedle objemu se pak zaměřte ale také na konkrétní vnitřní rozměry trouby. Pokud už máte kuchyň vybavenou a pouze kupujete nový sporák, zkontrolujte si, zda vám do nové trouby budou sedět staré plechy. Před koupí si vše pečlivě přeměřte, ať máte jistotu, že se vám vybavení do trouby spolehlivě vejde, nebo naopak nebudete muset zbytečně dokupovat nové s většími rozměry.

Ventilátor vs. kruhové topné těleso

Horkovzdušné trouby mohou být dvojího typu. Ačkoliv jsou rozdíly mezi nimi docela výrazné, často se zaměňují a ne všichni se v nich při výběru vyznají. Obě varianty mají za úkol rovnoměrně rozhánět horký vzduch troubě a udržovat v celém prostoru stejnou teplotu. Díky tomu pak můžete pak například péct více jídel najednou, což šetří čas i energii. 

Ventilátor

Samotný základní ventilátor bývá častěji v levnějších modelech. Takový ventilátor pouze rozhání teplý vzduch, který ohřívá jiný zdroj tepla. Nefunguje tedy samostatně a je nutné ho používat například s vrchním nebo spodním ohřevem. Takový typ pečení bývá vhodný maximálně pro dvě úrovně plechů. Pro rovnoměrnější propečení se doporučuje v průběhu mezi sebou vyměnit polohy plechů. 

Kruhové topné těleso

Od klasického ventilátoru se liší tím, že vhání do trouby již ohřátý vzduch. To umožňuje lepší cirkulaci teplého vzduchu a pečení i více než dvou vrstev najednou. Zároveň nedochází k mísení chutí a vůní mezi jednotlivými vrstvami, takže klidně můžete péct zároveň maso i moučník. 

Důležité funkce a programy

Většina elektrických trub dnes už nabízí mnoho moderních funkcí a pečících programů, které vám ulehčí přípravu jídel a přizpůsobí proces pečení rozdílným pokrmům. 

Gril – Patří mezi základní funkce elektrické trouby. Umožňuje ji kruhová spirála v horní části trouby, která zajistí například křupavou kůžičku při pečení masa. Nejlepší je v kombinaci s otočným rožněm pro rovnoměrné opečení. 

Rozmrazování – Pozvolný a šetrný proces k rozmrazování potravin. Podobnou funkci umožňují například i mikrovlnné trouby. 

Parní pečení – Horký vzduch je zvlhčován parou, což zabraňuje vysoušení potravin. Hodí se například pro k přípravě pečiva.

Teleskopické vysouvání plechu – Výrazně zvyšuje komfort a bezpečnost při vysouvání horkých roštů během pečení. Umožňuje vám vysunout plech bez nutnosti jeho přidržování, nemusíte se bát vyklopení. 

Teplotní sonda – Jedná se o vpichovací teploměr do masa, který je součástí trouby a umí s ní komunikovat. Aktuální teplotu pak můžete například pozorovat na displeji, což vám například umožní připravovat steaky jako profesionál. 

Ochlazování dvířek – Další funkce zvyšující bezpečnost při pečení. Dvířka od trouby nejsou pak horká, což ocení zejména rodiče malých dětí, které by se o troubu mohly popálit. 

Osvětlení – V moderních troubách by mělo být samozřejmostí. Díky němu lépe vidíte dovnitř a máte přehled o tom, co se v troubě děje i bez jejího otevírání. 

Údržba a čištění

Jednu z nejdůležitějších funkcí, kterou byste měli u své nové trouby opravdu vyžadovat, je samočištění. Ušetří vám totiž velkou spoustu času a námahy při drhnutí připálenin. Na trhu existují trouby s různým způsoby samočištění a každé funguje trošku jinak a má trochu odlišnou efektivitu. V této kapitole vám je podrobněji popíšeme, ať se můžete lépe rozhodnout. 

AquaClean – Jiný název pro parní čištění, které odstraňuje nečistoty z vnitřní části trouby pomocí horké páry. Dovnitř jednoduše nalijete vodu a zapnete příslušný program. Nečistoty uvolněné párou pak po skončení a vychladnutí jednoduše setřete. 

Pyrolýza – Tento způsob je založený na extrémně vysokých teplotách. Trouba je vybavena opravdu odolným vnitřním materiálem, který zvládne teploty kolem 500 °C. Během procesu se všechny nečistoty uvnitř spálí a zbyde z nich pouze popel. Ten pak po skončení jednoduše setřete hadříkem. 

Katalýza – V případě katalytického čištění mají vnitřní stěny trouby speciální samočisticí povrch. Ten se za určitých podmínek aktivuje a sám na sobě spálí zbytky tuku a mastnoty. Nevýhoda spočívá v tom, že takové stěny mají pouze omezenou životnost a po zhruba 5 až 6 letech potřebují vyměnit. Většinou jsou stěny navíc napevno, takže jejich výměna není vůbec jednoduchá a uživatel ji sám nezvládne a musí se obrátit na nějaký servis. 

Design a ovládání

Při výběru sporáku byste neměli podceňovat ani jeho design a zejména pak způsob ovládání. I když se to může zdát jako maličkost, představte si, že si zvolíte skvěle výkonný sporák s moderními funkcemi, ale absolutně vám nebude vyhovovat způsob nastavování a ovládání. Nakonec by takový spotřebič byl spíše přítěží než skvělým služebníkem. 

Pokud víte, že vám vůbec nevyhovuje například dotykové ovládání, volte raději sporák s knoflíky a otočnými kolečky. Tato možnost je vhodnější především pro starší lidi, kteří na varnou desku například špatně vidí a těžko by se trefovali na dotykový panel. Hodit se může také displej, který vám například zobrazí čas pečení nebo aktuální teplotu.

Design spotřebiče už se bude odvíjet čistě podle vašich preferencí. Zamyslete se například nad tím, který barva se vám nejvíce hodí do kuchyně. Na trhu se nejčastěji setkáte s bílou, černou nebo stříbrnou. 

Způsob napájení a zapojení elektrického sporáku

Téměř všechny elektrické sporáky vyžadují napájení třífázovým střídavým proudem. To znamená, že potřebují připojení na napětí 380 – 400 V. Před nákupem se proto ujistěte, že máte v kuchyni zabudovanou potřebnou přípojku. V opačném případě se poraďte s elektrikářem. 

Některé modely je sice možné přizpůsobit k napájením klasickým dvoufázovým střídavým proudem 230 V, ale omezíte tím částečně jejich výkon. Na druhou stranu některé méně výkonné sporáky s litinovými deskami umožňují připojení na 230 V bez omezení provozu. 

Cena

Cena elektrického sporáku se bude odvíjet zejména od typu varné desky. Litinové a sklokeramické patří mezi levnější varianty, za indukci si už docela připlatíte. Záležet bude také na vybrané značce. Doporučujeme nakupovat od známých a osvědčených prodejců, mezi které patří například Mora, Amica, AEG, Beco, Electrolux a další. 

Cena do 10 000 Kč

Ceny za elektrický sporák začínají už zhruba na 5-6 tisících, což je opravdu lákavá cena, když si navíc uvědomíte, že za ni pořídíte vlastně dva spotřebiče v jednom – troubu i varnou desku. Ty nejlevnější sporáky bývají většinou litinové, kde nízké pořizovací náklady většinou později vyváží dražší provoz a nízká efektivita. Sporáky do deseti tisíc pak většinou mají pouze základní funkce a nižší příkon. 

Cena od 10 000 do 15 000 Kč

V této cenové kategorii se na trhu pohybuje asi nejvíce nabídek. Nad 10 tisíc už pořídíte elektrický sporák s dobrým výkonem i pokročilejšími funkcemi. Většina modelů bude mít sklokeramickou varnou desku s topným tělesem. Ve výbavě bývá už i displej a funkce samočištění u trouby. 

Cena nad 15 000 Kč

Mezi sporáky na trhu najdete samozřejmě i takové, které překračují hranici 15 tisíc korun. Většinou se jedná o sporáky s indukční varnou deskou nebo se sklokeramikou a opravdu našlapanou troubou. Nabízí nejmodernější funkce a vychytávky. Takovému sporáku by už neměly chybět vychytané bezpečnostní prvky, teplotní sonda v troubě a samozřejmě ani samočištění. 

Často kladené otázky k elektrickým sporákům

Jak a jaký elektrický sporák vybrat?

V první řadě je potřeba vybrat správný rozměr, nejčastěji se sporáky vyrábí široké 50 a 60 centimetrů. Následuje rozhodování nad samotným typem sporáku, kdy můžete volit mezi indukční či sklokeramickou varnou deskou, nebo sáhnout po tradičních litinových plotýnkách. Vše se bude odvíjet od toho, kam chcete sporák umístit, jak často ho budete využívat a kolik do něj chcete investovat. Při výběru nezapomínejte ani na parametry týkající se trouby, zajímejte se především o její objem. Nejlepší elektrické sporáky najdete v našem srovnání.

Jak zapojit elektrický sporák?

Důrazně doporučujeme nepouštět se do zapojování sporáku svépomocí, ale povolat odborníka (nejlépe elektrikáře), který to udělá za vás. Zapojení od specialisty bude bezpečné, a navíc by vám do záručního listu měl potvrdit, že zařízení bylo „odborně instalováno“, což někteří výrobci vyžadují pro uznání případné reklamace.

Jaká typ varné desky je nejúspornější?

Nejvíce efektivním typem varné desky je indukce, nevytváří totiž žádné zbytkové teplo. Nejméně úsporné jsou naopak litinové sporáky, protože ty mají zbytkového tepla nejvíce a navíc se pomalu rozehřívají i chladnou. V této kapitole popisujeme další výhody a nevýhody jednotlivých typů varných desek.

K čemu je kruhové topné těleso v troubě?

Trouba s kruhovým topným tělesem umožňuje spustit program samostatného horkovzdušného ohřevu. Ventilátor pak rozhání horký vzduch rovnoměrně po troubě a vy můžete péct několik pokrmů naráz. Pokud má trouba pouze ventilátor bez topného tělesa, není horkovzdušné pečení tak efektivní, pouze rozhání vzduch v kombinaci se spodním a vrchním ohřevem.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Můžu elektrický sporák připojit i na 230 V?

Eva Zavadilová

Většina elektrických sporáků je přizpůsobena na připojení k napětí 380 – 400V. Některé z nich sice lze zapojit i na 230V, ale bývá kvůli tomu pak omezen provoz na varné desce (fungují například jen 2 plotýnky naráz). Doporučujeme vždy potřebné napětí ověřit u výrobce konkrétního modelu.

Kamila Lorenzová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 6 hlasů