Jak vybrat fondue
Fondue je na první pohled poměrně jednoduchým kulinářským nástrojem. Pokud však chcete dosáhnout jeho maximálního funkčního a estetického užitku, začtěte se do následujících kapitol. Například tak zjistíte, z jakého materiálu se tyto produkty vyrábí a který z nich je vhodný pro váš oblíbený druh fondue. Ty si ostatně připomeneme hned na začátku článku. Z praktických důvodů věnujme pozornost také konstrukci a používanému zdroji tepla.
Neunikne vám ani zmínka o vhodné velikosti fondue a použitém příslušenství. V závěru článku se dočtete, kolik takové fondue stojí, přidáme i několik tipů pro zachování bezpečnosti. A abychom vám sžívání se s novým kamarádem co nejvíce usnadnili, nezapomněli jsme ani na zmínku o výborném receptu.
Druhy fondue
Otázka výběru fondue setu nemusí být tak složitá, jak se na první pohled zdá. Vaším pomyslným odrazovým můstkem se stane především to, jaké fondue neboli druh pokrmu si budete chtít připravit. V dnešní moderní době se lze setkat s řadou nejrůznějších alternativ, mnozí kreativní kuchaři si dokonce vymyslí vlastní. Od zvoleného typu se do jisté míry může lišit i vzhled a provedení výrobku.
Sýrové fondue
Sýr roztavený nad ohněm představuje původní variantu tohoho jídla. Většinou se rozmíchají dva a více druhů sýrů, důležitými ingrediencemi jsou také muškátový oříšek, suché víno či švýcarská třešňovice. Protože rozehřívání sýru a další kroky chvíli zaberou, mnoho kuchařů radí připravit směs na plotně a do nádoby na fondue ji přelít již hotovou.
Mezi nejčastěji používané druhy sýrů patří gruyère nebo ementál. V konzistentní směsi se pak namáčejí kusy pečiva, ponořit do ní však můžete také čerstvou i blanšírovanou zeleninu, houby, maso nebo vařené brambory. Zajímavou chuťovou kombinaci prý představuje kousek jablka či hrušky.
Čokoládové fondue
Sladká varianta se těší oblibě také mezi dětmi. A vzhledem k tomu, že doma máte přehled o použitých surovinách, můžete jim tak připravit poměrně zdravou svačinku. Zásluhy za její vynález jsou nejčastěji připisovány švýcarskému kuchaři jménem Konrad Egli, který měl upravenou recepturu podávat v 60. letech ve své restauraci v New Yorku (Zdroj: European Cuisines).
Podle jeho vzoru můžete do čokolády namáčet také kousky pečiva z listového těsta nebo sněhové pusinky, moderní verzi mohou doplnit také bonbony typu marshmallow, což už ovšem se zdravým jídlem nemá nic společného. Pokud budou mlsat jen dospělí, můžete čokoládu ozvláštnit trochou kávy, brandy nebo jiného likéru. Pořizujete-li si fondue soupravu jen pro tento druh fondue, můžete zvážit také čokoládovou fontánu, ve které se rozpouštěná čokoláda bude sama promíchávat a zejména děti z ní budou u vytržení.
Masové fondue
Vhodné pro kuřecí, vepřové i hovězí kousky masa. Experimentovat můžete také s rybami. V každém případě se doporučuje vybírat kvalitní kousky. Tento druh pokrmu můžeme dále rozdělit v závislosti na tom, v jaké tekutině se maso připravuje.
Fondue s olejem
Nádoba je v tomto případě naplněna rozpáleným olejem, v němž se maso nabodnuté na vidličce několik minut frituje. Původ pokrmu je připisován dělníkům na poli, kteří pro samou dřinu neměli čas zajít domů na jídlo, a tak si začali nosit hrnec na pole a připravovat si rychlé občerstvení sami (Zdroj: TasteAtlas).
Aby maso dobře chutnalo, kuchaři je často ještě před fritováním naloží do marinády nebo alespoň posypou rozličným kořením. Tento typ fondue je také často doplňován různými omáčkami a remuládami, ve kterých si stolující svůj kousek masa namočí.
Fondue s vývarem
Tento typ přípravy pochází z Asie a do Evropy jej prý přivezl Švýcar cestující po Číně. Maso bez kostí je připravováno ve vroucím bujónu. U nás se tomuto typu někdy říká „rybí fondue“, v Asii se však do bujónu vkládají všechny druhy mas. Vývar doplňuje sójová omáčka, sezam či různé koření. Jeho zbytky mohou být po dojezení ryb servírovány jako polévka.
Také tato varianta je servírována s remuládami a omáčkami. Jako příloha se osvědčil například salát.
Fondue s vínem
Tento nepříliš známý druh je nejvíce podobný předchozí variantě. V hrnci na stole však převládá víno. Jako dochucovadlo slouží různé koření, červené víno bývá doplněno cibulí a česnekem, v bílém zase nechybí skořice, chilli a koriandr. Jako příloha se podávají zelené fazolky, opečené brambory, chléb a rozmanité saláty.
Konstrukce
Z konstrukčního hlediska lze vybírat z několika možností. Vždy v závislosti na tom, co pro vás tento kulinářský prvek bude představovat. Zda jej budete využívat jen občas a budete jej vlastnit spíše jako originální dekoraci do kuchyně nebo se u něj s rodinnou a s přáteli budete scházet pravidelně.
- Fondue jako jeden celek – Tento typ produktu je často zhotoven z keramiky a svým vzhledem může připomínat například vázu či hrnek. V dolní polovině fondue se nachází otvor pro vložení svíčky. Ta díky menšímu provedení dostačuje pro odpovídající ohřev pokrmu. Tato varianta je však poněkud nepraktická, s nádobou nejde samostatně manipulovat. Na trhu je také méně častá.
- Fondue se stojánkem – Tyto výrobky se obvykle skládají z stabilního stojánku, do kterého se usazuje vrchní nádoba. Výrobním materiálem může být keramika, litina i nerezová ocel. Doprostřed stojánku se vkládá zdroj ohně. Nádobu je možné sejmout a umýt ji, takže se vám s fondue bude lépe manipulovat. Tato varianta nebývá výrazně dražší, za keramický produkt si připlatíte maximálně několik stokorun.
- Elektrické fondue – Jeho součástí je základna s ovládacím prvkem pro regulaci teploty. Do základny se vsazuje nerezová nádoba. Někdy může základna nabývat také podoby plotýnky. Jinak se tato varianta konstrukčně příliš neliší od té předchozí.
Výrobní materiál a design
Jak jsme už jednou naznačili, druh fondue se úzce promítá i do celkového vzhledu. A to například volbou výrobního materiálu. V tomto směru se obvykle setkáte s více variantami, které se dokonce u jednoho modelu mohou potkat.
- Glazovaná keramika – vhodná spíše pro čokoládové či sýrové fondue. Ty se v porcelánové nádobě méně často připálí. Keramika totiž vede teplo velmi efektivně a zahřívá se rovnoměrně. Je také odolná vůči poškrabání kovovými vidličkami. Často ji naleznete u menších a levnějších produktů. Špatně však nese teplotní nerovnováhu a pokud ji omylem zahřejete prázdnou či zprudka ochladíte, může prasknout.
- Litina – je těžká a na stole stabilní. Co se použití týče, vyniká univerzalitou. Zahřívá se rovnoměrně a snese i vysoké teploty, takže ji můžete směle použít také na masové fondue v oleji či vývaru. Pozor však dejte v případě, že vnitřek je z přírodní pórovité litiny nepotažené smaltem – v tom případě bude totiž nutné ji před použitím vymazat olejem a vypéct.
- Nerezová ocel – ideální pro přípravu fondue v oleji či vývaru. Protože teplo je přenášeno nerovnoměrně, mohou se utvořit horká místa a sýr nebo čokoláda by se mohly spálit. Někteří výrobci nerezových nádob pro univerzální použití nabízejí keramickou vložku. Vnější povrch je někdy potažen smaltem, což dodává zajímavý design. Také nerezovou nádobu můžete bez obav zahřát na vysokou teplotu.
- Plast – výjimečně narazíte i na fondue z tepelně odolného plastu. V tomto případě je vhodné ohlídat, aby byla alespoň nádoba kovová. Plast byste mohli vidličkami snadno poškrábat. Také je nutné myslet na to, že plast je jako materiál velmi lehký. Obvykle je to výhoda, fondue však nebudete nikam přenášet, zato zde lehkost materiálu zvyšuje riziko převrhnutí.
Druh fondue | Vhodný materiál vnitřní nádoby |
Sýrové | Keramika, Litina |
Čokoládové | Keramika, Smaltovaná litina |
Masové | Nerez, Litina |
K dostání je řada nejrůznějších designů a barevných variant. Dle svých představ tak můžete zakoupit zařízení připomínající kotlík pro romantické vaření nad ohněm i stylový doplněk moderní minimalistické kuchyně. Pro někoho může být zásadní i tvar fondue. Vedle toho kulatého jsou tu ještě oválné, hranaté nebo zcela atypické.
Zdroj tepla
Podle původní receptury je nádoba ohřívána nad ohněm, dnes však máme k dispozici i jiné varianty. Pojí se s nimi jak různá výhřevnost, tak i výše nákladů. Na výběr máte ze tří možností.
- Čajová svíčka – je ohni nejblíže a dodává fondue romantickou atmosféru. Nejčastěji je součástí malých keramických fondue nádob pro rozpouštění čokolády. Ta má totiž velmi nízký bod tání. Čajová svíčka je jako zdroj velmi slabá a rozpálení většího množství oleje by zabralo mnoho času.
- Lihový či plynový hořák – je silnější alternativou, která se naopak často pojí s nerezovými nádobami pro přípravu masového pokrmu v oleji. Plní se tekutým plynem či speciálními pastami a gely, které většinou pořídíte do stovky. Lihový hořák je mezi fondue sety nejčastější. Při manipulaci s ním je třeba opatrnosti.
- Elektřina – nejmodernější variantu představuje pravděpodobně elektrická zásuvka. Najdete ji u velkých i malých nádob, je součástí čokoládových fontán. Praktické je, že nemusíte dokupovat ani svíčky, ani pasty do hořáků. Snadná je také regulace teploty. Na druhou stranu se ovšem neobejdete bez elektrické zásuvky. Někomu se také může zdát, že absence ohně ubírá této metodě jisté kouzlo.
Zdroj tepla | Výhody | Nevýhody |
Čajová svíčka | + Atmosféra ohně
+ Nepotřebujete zásuvku |
− Svíčky je nutné dokupovat
− Jsou relativně slabé |
Hořák | + Silnější než svíčka
+ Nepotřebujete zásuvku |
−Může být nebezpečný pro děti
− Nutné dokupovat palivo |
Elektřina | + Není nutné nic dokupovat
+ Snadná regulace teploty |
− Elektřina ubírá na atmosféře
− Potřebujete zásuvku |
Tip: Pokud si přípravu chcete urychlit, rozehřejte olej či sýr na sporáku a teprve pak celou nádobu přenesete nad plamen.
Velikost
Jeden z velice podstatných požadavků při výběru správného fondue. Této volbě samozřejmě odpovídá hlavně velikost a tvar nádoby na výsledný pokrm. Velikost volte v závislosti na tom, pro kolik osob najednou bude fondue sloužit. Tomu budou přizpůsobeny také části tohoto kuchyňského nástroje, kam se obvykle odkládají vidličky.
Ty nejmenší fondue sety jsou schopny uspokojit zhruba dvě až čtyři osoby. Střední až větší fondue jsou pro šest lidí. Ty největší poskytnou zázemí pro osm až deset míst při stolování. To jsou především větší druhy elektrických fondue.
Příslušenství
S novým fondue každopádně neobdržíte jenom hlavní nádobu a prvek pro uložení důležitého zdroje tepla. Součástí pořizovaných sad může být i řada dalšího praktického příslušenství. Popřípadě si jej můžete zakoupit zvlášť.
- Vidličky – slouží primárně k napichování nejrůznějších pochutin, které si následně namáčíte ve fondue a pak je s nimi zase vybíráte. Vedle nerezových modelů mohou být opatřeny plastovými, keramickými nebo dřevěnými rukojeťmi. Výhodou je, pokud jsou barevně odlišeny a stolovníci tak vždy najdou tu svou.
- Lžíce – další z možností, jak nabrat připravovaný pokrm z nádoby. Z pohledu vzhledu a velikosti platí to samé, jako u vidliček. Podobně jako ony nabývají různých délek i materiálů.
- Misky – servírovací misky určené pro všechny strávníky fondue. Slouží k doplnění libovolných ingrediencí.
- Talíře – servírovací talíře nabývající nejrůznějších tvarů a velikostí. Povětšinou jsou zhotoveny z keramického materiálu. Jejich plocha je často rozdělena právě pro možnost třídění více ingrediencí.
- Víko – vyskytuje se ve dvou variantách. Plným víčkem například utěsníte nádobku, když si necháte zbytek čokolády na příště. Hrnce pro přípravu masa v oleji jsou zase často vybaveny víkem s otvorem ve tvaru hvězdy. Její úzké cípy udrží vidličky během fritování masa na místě.
- Ucha či madla – představují důležitou součást, kterou zpravidla nelze dokoupit. Zvyšují bezpečnost při manipulaci s fondue, protože díky nim nemusíte sahat přímo na horkou nádobu.
Cena
Náklady na fondue nejsou nikterak závratné a odvíjí se především od vašich celkových potřeb a požadavků na výsledný produkt. Co se týče značek, můžeme doporučit ty dlouhodobě prověřené, mezi které patří hlavně Tescoma, Orion, Banquet, Kela, Lamart, Domestic, Kaiserhoff a Kucgenprofi.
Cena do 1 000 Kč
Tu nejlevnější keramickou fondue sadu budete moci pořídit už od 150 Kč. Její součástí je malá miska a dvě vidličky. Pro občasné používání a přípravu něčeho na zub jistě zajímavá investice. Pokud si však chcete dopřát větších porcí a širšího výběru materiálů, vložte do nákup o několik stokorun více. Nejčastěji narazíte na fondue pro čtyři osoby.
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
V tomto případě se do vašeho výběru dostanou fondue zaměřené nejenom na funkčnost, ale také na výsledný design. Bez sebemenšího problému pořídíte sadu pro šest až osm lidí. Výjimkou nebude ani elektrické fondue.
Cena nad 3 000 Kč
Pokud se pro vás příprava pokrmů tímto způsobem stane srdeční a kultovní záležitostí, vězte, že můžete vybírat produkty s cenou až 6 000 Kč, kde bude jednoznačně převládat originální pojetí v kombinaci s bohatou a několikadílnou sadou s miskami a talíři. Takové unikáty jsou určeny pro opravdové nadšence.
Bezpečnost přípravy
Ačkoliv příprava fondue je zejména zábava, neměli byste u ní zapomínat na bezpečnost. Existuje totiž hned několik způsobů, jak můžete přijít k úhoně či jak můžete soupravu poničit.
- Při manipulaci s horkým olejem dbejte zvýšené opatrnosti. Při styku s vodou bude prskat, je tedy lepší nenechávat ruce či odhalené části těla přímo nad nádobou.
- Pokud připravujete maso či ryby, pohlídejte, aby prošly dostatečnou tepelnou úpravou. Syrové maso totiž může obsahovat nebezpečné bakterie.
- Nenechávejte malé děti samotné s zapáleným ohněm.
- Keramické či kameninové nádobky je nutné nikdy nezahřívat prázdné, mohly by prasknout. Pokud vám čokoláda dochází a dno začíná prosvítat, vypněte zdroj tepla.
- Pokud používáte elektrické fondue, buďte opatrní při údržbě. Nedopusťte, aby se do elektrické základny dostala voda, neponořujte ji a nezkoušejte ji mýt v myčce.
- Nekupujte si fondue soupravu, pokud se vám stojánek zdá příliš křehký nebo nestabilní. Na stole ji podložte například dřevěným prkénkem či jinou tepelně odolnou podložkou.
- Pokud používáte hořák, nikdy jej nesfukujte. Oheň uhaste přiložením víčka.
- Respektujte pokyny výrobce a používejte jen paliva, která jsou do hořáku určena.
- Nikdy nedoplňujte palivo do horkého hořáku, natož do hořáku, ve kterém stále plápolá plamen.
Univerzální sladký recept
I když je fondue původem „sýrová“ záležitost, velice často si tento praktický nástroj pořídíte kvůli přípravě lahodné čokolády. A právě v této souvislosti vám přinášíme malou inspiraci pro oblíbený recept. Na něm si pochutná bezpochyby každý milovník sladkého.
- Nejprve vezměte misku s fondue, nalámejte do ní kousky čokolády, do které můžete přidat ještě další ingredience pro zlepšení chuti – alkohol, zázvor, ořechy, chilli papričky a jiné druhy koření.
- Misku umístěte nad vodní lázeň a nechte čokoládu dostatečně rozehřát. Pokud bude příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka.
- Pak přendejte misku do stojánku na fondue a zapalte pod ní oheň. Ten bude udržovat čokoládovou polevu neustále teplou.
- Vezměte si fondue vidličky a napichujte na ně připravené kousky libovolného ovoce. Ty pak namáčejte do čokolády a vkládejte do úst.