Test a srovnání nejlepších fondue a jak je vybrat 

Obrázek fondue

Fondue je oblíbeným kulinářským pokrmem, potažmo nástrojem, který nachází svou popularitu nejenom v restauračních zařízeních, ale také v domácím prostředí. Jde o historický pokrm pocházející z francouzského Švýcarska a Savojska.

Toto „společenské“ jídlo je připravované ve speciální nádobě umístěné uprostřed stolu. Pod ní plápolá oheň. Ten rozhřívá, smaží či vaří danou pochutinu. V závislosti na druhu fondue pak získáte ještě speciální nástroje pro konzumaci hotového pokrmu.

Na trhu existuje hned několik typů fondue. Z nich si můžete vybírat především v závislosti na tom, jaké jídlo chcete připravovat a pro kolik lidí to bude. Při výběru toho správného a kvalitního fondue vám poslouží tento článek zaměřený na to nejdůležitější.


Nejlepších 10 fondue dle hodnocení uživatelů

Vzhled

Název

Počet osob

Orientační cena

Aktuální cena

Náhled fondue LAMART LT7007 CARNE

LAMART LT7007 CARNE

6

1 000 Kč

Náhled fondue LAMART LT7008 TYPIA

LAMART LT7008 TYPIA

6

500 Kč

Náhled fondue Tescoma fondue GUSTITO

Tescoma fondue GUSTITO

4

400 Kč

Náhled fondue Tescoma Fondue SIESTA

Tescoma Fondue SIESTA

6

3 000 Kč

Náhled fondue Lamart LT7031 sada FONDUE Siers

Lamart LT7031 sada FONDUE Siers

6

500 Kč

Náhled fondue Tescoma Delícia 630101

Tescoma Delícia 630101

6

500 Kč

Náhled fondue Banquet COLLEZIONE BIANCA

Banquet COLLEZIONE BIANCA

4

200 Kč

Náhled fondue Kela Fondue LUGANO smalt

Kela Fondue LUGANO smalt

6

1 900 Kč

Náhled fondue Kela Fondue SIENA

Kela Fondue SIENA

6

1 100 Kč

Náhled fondue Banquet fondue OWL

Banquet fondue OWL

4

300 Kč

Testování a recenze fondue pro rok 2018

Podrobný test fondue zpracováváme a jeho vydání máme naplánované v průběhu roku 2018. V testu budou také detailně rozepsané recenze nejlépe bodovaných fondue. Zatím jsme pro vás sepsali tabulku nejlépe hodnocených produktů na základě zkušeností uživatelů. Vždy se jedná o fondue, které jsou již prověřené množstvím uživatelů. Přesto ale doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaké fondue, o které se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat fondue

1. Druhy fondue

2. Konstrukce a výrobní materiál

3. Velikost

4. Příslušenství

5. Nejoblíbenější recept

6. Ceny

Fondue je na první pohled poměrně jednoduchým kulinářským nástrojem. Pokud však chcete dosáhnout jeho maximálního funkčního a estetického užitku, začtěte se do následujících kapitol. Tam například zjistíte, z jakého materiálu se tyto produkty vyrábí a jaké konstrukce mohou dosahovat.

Neunikne vám zmínka ani o vhodné velikosti fondue a použitém příslušenství. Abyste si vámi zvolené a zakoupené fondue užívali plnými doušky, nezapomněli jsme ani na zmínku o výborném receptu. V závěru článku se dočtete, kolik takové fondue stojí.


1. Druhy fondue

Otázka, podle čeho vybrat fondue nemusí být tak složitá, jak se na první pohled zdá. Vaším pomyslným odrazovým můstkem se stane především to, jaký fondue neboli druh pokrmu si budete chtít připravit. Fondue sice původně prezentuje roztavený sýr v nádobě nad ohněm, v dnešní moderní době se lze však setkat s řadou nejrůznějších alternativ. Od zvoleného typu se do jisté míry může lišit i celkové provedení fondue.

  • Fondue pro sýr – rozmíchat můžete dva a více druhů sýra
  • Fondue pro maso – vhodné pro kuřecí, vepřové i hovězí kousky masa
  • Fondue na čokoládu – do rozteklé čokolády je dobré namáčet kousky ovoce
  • Fondue na ryby – rybí maso bez kostí je připravováno ve vroucím bujónu

2. Konstrukce a výrobní materiál

Jak jsme už naznačili o kapitolu výše, druh fondue se úzce promítá i do celkového vzhledu. A to například volbou výrobního materiálu. V tomto směru se obvykle setkáte se dvěma variantami.

  • Keramické fondue – vhodné spíše pro sladké pokrmy
  • Nerezové fondue – ideální pro slané pokrmy

K dostání je řada nejrůznějších designů a barevných variant. Pro někoho může být zásadní i tvar fondue. Vedle toho kulatého jsou tu ještě ty oválné, hranaté a zcela atypické.

Z konstrukčního hlediska lze vybírat také z několika možností. Vždy v závislosti na tom, co pro vás tento kulinářský prvek bude představovat. Zda jej budete využívat jen občas a budete jej vlastnit spíše jako originální dekoraci do kuchyně nebo se u něj s rodinnou a s přáteli budete scházet pravidelně.

  • Fondue jako jeden celek – Tento typ produktu je často zhotoven z keramiky a svým vzhledem může připomínat například vázu. V dolní polovině fondue se nachází otvor pro vložení svíčky. Ta je díky menšímu provedení dostatečná pro odpovídající ohřev pokrmu.
  • Fondue se stojánkem – Tyto výrobky mají obvykle nerezový stabilní stojánek, do kterého se usazuje vrchní nádoba. Ta může být keramická i nerezová. Doprostřed stojánku se vkládá zdroj ohně.
  • Elektrické fondue – Jeho součástí je základna s ovládacím prvkem pro regulaci teploty. Do základny se vsazuje nerezová nádoba. U tohoto typu může někomu vadit absence tradičního ohně.

3. Velikost

Jeden z velice podstatných požadavků při výběru správného fondue. Této volbě samozřejmě odpovídá hlavně velikost a tvar nádoby na výsledný pokrm. Velikost volte v závislosti na tom, pro kolik osob najednou bude fondue sloužit. Tomu budou přizpůsobeny také části tohoto kuchyňského nástroje, kam se obvykle odkládají vidličky.

Ty nejmenší fondue jsou schopny uspokojit zhruba dvě až čtyři osoby. Střední až větší fondue jsou pro šest lidí. Ty největší přináší zázemí pro osm až deset míst při stolování. To jsou především větší druhy elektrických fondue.


4. Příslušenství

S novým fondue každopádně neobdržíte jenom hlavní nádobu a prvek pro uložení důležitého zdroje tepla. Součástí pořizovaných sad může být i řada dalšího praktického příslušenství. Popřípadě si jej můžete zakoupit zvlášť.

  • Vidličky – Vidličky slouží primárně k napichování nejrůznějších pochutin, které si následně namáčíte ve fondue nebo s nimi rovnou vybíráte jídlo z fondue. Vedle nerezových modelů mohou být opatřeny plastovými, keramickými nebo dřevěnými rukojeťmi. Mají odlišné délky.
  • Lžíce – Další z možností, jak nabrat připravovaný pokrm z fondue. Z pohledu vzhledu a velikosti platí to samé, jako u vidliček.
  • Plynový hořák – Praktická alternativa běžné svíčky. Plynový hořák je obvykle součástí nerezového prvku, který zapálíte stiskem jediného tlačítka. Jako náplň do hořáku lze využít speciální hořlavé gely a pasty.
  • Misky – Servírovací misky určené pro všechny strávníky fondue. Slouží k doplnění libovolných ingrediencí.
  • Talíře – Servírovací talíře nabývající nejrůznějších tvarů a velikostí. Povětšinou jsou zhotoveny z keramického materiálu. Jejich plocha je často rozdělena právě pro možnost třídění více ingrediencí.

5. Nejoblíbenější recept

I když je fondue původem „sýrová“ záležitost, velice často si tento praktický nástroj pořídíte kvůli přípravě lahodné čokolády. A právě v této souvislosti vám přinášíme malou inspiraci pro oblíbený recept. Na něm si pochutná bezpochyby každý milovník sladkého.

  • Nejprve vezměte misku s fondue, nalámejte do ní kousky čokolády, do které můžete přidat ještě další ingredience pro zlepšení chuti – alkohol, zázvor, ořechy, chilli papričky a jiné druhy koření.
  • Misku umístěte nad vodní lázeň a nechte čokoládu dostatečně rozehřát. Pokud bude příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka.
  • Pak přendejte misku do stojánku na fondue a zapalte pod ní oheň. Ten bude udržovat čokoládovou polevu neustále teplou.
  • Vezměte si fondue vidličky a napichujte na ně připravené kousky libovolného ovoce. Ty pak namáčejte do čokolády a vkládejte do úst.

6. Cena

Náklady na fondue nejsou nikterak závratné a odvíjí se především od vašich celkových potřeb a požadavků na výsledný produkt. Co se týče značek, můžeme doporučit ty dlouhodobě prověřené, mezi které patří hlavně Tescoma, Banquet, Kela, Lamart, Domestic, Kaiserhoff a Kucgenprofi.

Cena do 1 000 Kč

Tu nejlevnější fondue sadu budete moci pořídit už od 150 Kč. Její součástí je malá miska a dvě vidličky. Pro občasné používání a přípravu něčeho na zub jistě zajímavá investice. Pokud si však chcete dopřát větších porcí a širšího výběru materiálů, vložte do nákup o několik stokorun více. Nejčastěji narazíte na fondue pro čtyři osoby.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V tomto případě se do vašeho výběru dostanou fondue zaměřené nejenom na funkčnost, ale také na výsledný design. Bez sebemenšího problému pořídíte sadu pro šest až osm lidí. Výjimkou nebude ani elektrické fondue.

Cena nad 3 000 Kč

Pokud se pro vás příprava pokrmů tímto způsobem stane srdeční a kultovní záležitostí, vězte, že můžete vybírat produkty s cenou až 6 000 Kč, kde bude jednoznačně převládat originální pojetí v kombinaci s bohatou a několikadílnou sadou s miskami a talíři. Takové unikáty pro opravdové labužníky.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Fondue
Průměrné hodnocení 4.7 z 13 hlasů

Ke zlepšování našich služeb využíváme na webu souborů cookie. Používáním webu s tím souhlasíte. Více

Na této stránce používáme cookie ke zkvalitnění webu a možnosti nabídnout jeho uživatelům co nejlepší zobrazení tohoto webu. Cookie může být také použita pro měření návštěvnosti jednotlivých stránek. Pokud budete pokračovat v používání této stránky, souhlasíte s tím.

Zavřít