Varianta výběru
|
Hodnocení | Vzhled a název | Klady vzhledem k podkategorii | Zápory vzhledem k podkategorii | Orientační cena | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Top produkt |
95,2 % | DeLonghi F 28311 |
|
|
2 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top cena/výkon |
85,1 % | Tefal FR 510170 |
|
|
2 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Pro nenáročné |
73,8 % | Clatronic FR 3586 |
|
|
1 100 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
- | Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 |
|
|
2 700 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat fritovací hrnec
Fritování a smažení je oblíbenou přípravou jídla nejen v restauracích, ale i v domácnostech. Abyste dosáhli perfektních výsledků a rovnoměrně opečené krusty, je třeba zvolit správný postup. Ideální je smažení ve fritéze, kde je vysoká vrstva oleje, do které se vejde i velký kus pokrmu najednou. Ve srovnání se smažením na pánvi nasákne připravovaná pochutina díky rychlému osmažení menší množství oleje.
I pánve ale mají své přednosti, jak se můžete přesvědčit v samostatném článku. A aby naše informace o nabídce na trhu byly co nejkomplexnější, připomeneme ještě, že fritovací funkcí disponují i některé multifunkční hrnce.
V tomto článku vám představíme, jak fritovací hrnce fungují a jaké máte možnosti při jejich nákupu. Osvětlíme vám různé funkce, materiály i způsoby údržby, abyste před samotným nákupem byli dokonale informováni.
Jak vybrat fritovací hrnec stručně:
- Zvolte správný typ podle umístění topného tělesa – rozdíly se projeví jak v efektivitě ohřívání, tak ve snadnosti údržby.
- Odhadněte ideální velikost – orientujte se podle počtu strávníků i podle frekvence používání. Obecně platí, že pro čtyřčlennou rodinu stačí hrnec s objemem 2,5 l.
- Ujistěte se, že příkon je postačující – ten je totiž zodpovědný za rychlost a efektivitu ohřevu.
- Zvolte doplňky – na výběr máte jak z bezpečnostních pojistek a nutných filtrů, tak i například možnost nastavení teploty.
- Neopomeňte cenu – široké cenové rozpětí pokryje jak potřeby nenáročných uživatelů, tak těch, kteří poptávají luxusní zboží.
Fritování vs. smažení
Klasickou pánev na smažení má doma nejspíš každý. Mezi její nepopíratelné výhody patří nízké pořizovací náklady, snadnost používání a také fakt, že při každém smažení používáte nový olej.
Také fritézy v našich končinách zdomácněly. A není to jen oblibou fastfoodů. Proč tedy uživatelé sahají po fritovacím hrnci, když pánev už doma mají?
- Fritované jídlo se připravuje ze všech stran zároveň. Tím je dosaženo ideálně rovnoměrného propečení, zároveň je příprava jídla rychlejší než na klasické pánvi.
- Zejména u nepravidelně tvarovaných surovin (jako například květák) oceníte, že není nutné je každou chvíli obracet. Lehké promíchání je důležité, rozhodně však není nutné zkoumat, která z pěti stran je nejméně osmažená.
- Fritézy běžně signalizují připravenost k použití. Zejména nejistí kuchaři a kuchařky se tak zbaví obav, že vhodí připravovaný pokrm do příliš chladného či horkého oleje. Takové omyly totiž vedou k zbytečné nasáklosti tukem, nebo naopak ke spáleným okrajům a syrovému středu.
- Fritovací hrnce disponují nastavitelným termostatem. To zabrání nechtěnému přepalování oleje při příliš vysokých teplotách. Při smažení na pánvi je nutné teplotu kontrolovat.
- Pro tuto přípravu jídla nepotřebujete sporák. Fritovací hrnec připojíte do zásuvky, což z něj činí poměrně mobilní zařízení. Není žádný problém odvézt jej do minikuchyňky na chatu nebo ho půjčit na víkend přátelům.
- Ačkoliv se to nezdá, fritované jídlo obsahuje méně tuku než to smažené. Zejména rotační fritézy dokáží připravit křupavější a méně mastné pokrmy než klasické pánve. Dietní zázrak pochopitelně obratem nevykouzlíte, alespoň trochu však svému zažívání ulevíte.
Typy
Pojďme se na fritovací hrnce zaměřit nejprve z pohledu konstrukčního provedení. Zapomeňte teď na chvíli na vzhled tohoto produktu a soustřeďte se na způsob fungování a ohřívání oleje. Na trhu máte možnost narazit na tři typy „friťáků“ od nejrůznějších výrobců, mezi nimiž mimochodem figurují značky, jakými jsou Bravo, DeLonghi, Domo, Tefal nebo Klarstein. Každý z výrobků má samozřejmě své přednosti, ale zároveň určitá omezení.
- Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
- Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
- Rotační fritéza
Z obecného hlediska lze tvrdit, že fritovací hrnec se skrytým topným tělesem postačí každému, kdo preferuje občasné smažení pokrmů. Při pravidelném využívání tohoto výrobku je lepší sáhnout po variantě s ponořeným topným tělesem. Fritovací „fajnšmejkr“ si dopřeje rotační fritézu.
Fritézy jsou někdy nazývány také jako hrnce na smažení, fritéza na olej, nebo hrnce na hranolky.
Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
Pravděpodobně jeden z nejběžnějších typů, na který můžete narazit. Jak již název tohoto produktu prozrazuje, jde o fritovací hrnec, v jehož vnitřních útrobách neuvidíte topnou spirálu ohřívající samotný olej. Představte si plastové tělo, v němž je zakomponována nerezová vanička, do níž vkládáte drátěný koš s pochutinami určenými k fritování.
Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem vám umožní využít v maximální míře vnitřní prostor. Nikde se vám neplete žádná topná spirála či jiné konstrukční prvky. Tato vanička je nevyjímatelná, protože přesně pod ní je uloženo topné těleso produkující teplo. Nechybí ani termostat, jenž hlídá správnou teplotu oleje, aby nedošlo k jeho přepálení.
Větší fritovací objem má však svůj háček. Vzhledem k tomu, že nerezovou vanu nelze vyndat a v podstatě oddělit od zbývající elektroniky, nemůžete tento fritovací hrnec mýt v myčce na nádobí. Jedinými omyvatelnými prvky je drátěný koš nebo snímatelné víko. O zbytek se musíte postarat navlhčeným hadrem a čisticím přípravkem. Po čase možná budete muset fritézu vyčistit od připálené strouhanky a jiných pokrmů.
Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
Opakem výše uvedené fritézy je fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji. Na první pohled jde o trochu rozměrnější spotřebič, který ale v plné míře nevyužívá celý vnitřní prostor. To je způsobeno ponořeným tělesem přímo v oleji.
Tento malý neduh je však kompenzován poměrně značnou praktičností z pohledu složení jednotlivých částí. Tak kupříkladu vyjímatelná nerezová vanička pro smažení. Díky tomu, že její součástí není topné těleso, pohodlně ji vyndáte a umyjete v myčce na nádobí.
Dále lze hovořit také o energeticky úsporném provozu, jelikož spirála ohřívá olej napřímo, čímž nedochází k žádným tepelným ztrátám. Při zahřívání oleje navíc dochází ke vzniku speciální chladivé zóny v dolní části fritovacího hrnce, s níž se vyhnete jakémukoliv připalování opadaných částí potravin, jako je strouhanka a jiné drobky. Na tuto vlastnost navazuje i další klad fritovacího hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji – není třeba po krátkých intervalech měnit fritovací olej, protože se tak často nepřepaluje.
Rotační fritéza
Třetím typem fritovacího hrnce je rotační fritéza (nazývána též rotofritéza či robofritéza), se kterou se mnozí setkávají pouze sporadicky. Postupně však dochází k rozšiřování nabídky těchto produktů. Výhodou je nižší spotřeba oleje i kvalitnější výsledky fritování.
Rotační fritéza svým vnějším vzhledem připomíná spíše fritovací hrnec se skrytým topným tělesem. Fritovací koš uvnitř je nakloněný tak, že jeden jeho konec je vždy nad úrovní oleje. Koš takto nakloněný v průběhu fritování rotuje.
Potraviny smažené tímto způsobem obsahují podstatně méně oleje a získávají lahodnou křupavou kůrku. Při fritování dojde pohybem koše k ochlazování pochutin. To je dobré pro finální pokrm, je však zapotřebí trochu vyšší výkon k dosažení požadované teploty.
Typ | Výhody | Nevýhody |
Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem | + Široký výběr + Maximální využití prostoru + Menší rozměry |
– Složitější údržba |
Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji | + Snadnější údržba + Méně se připaluje |
– Složitější manipulace
– Větší rozměry |
Rotační fritéza | + Méně tuku v potravinách + Menší spotřeba oleje |
– Menší výběr
– Vyšší cena |
Velikost a objem
Na velikost fritovacího hrnce lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu. Jedním z nich jsou skutečné fyzické rozměry tohoto spotřebiče. Ty volíte i s přihlédnutím k tomu, zda bude fritéza trvale umístěna na kuchyňské lince, čemuž by měl odpovídat také vzhled, nebo pro ni najdete místo ve skříňce či ve spíži.
Objem oleje
Tím zásadním významem slova velikost je objem nádoby či samotného oleje. Na trhu jsou k dispozici produkty s objemem od 0,5 l a zároveň výrobky přesahující hranici 4 l. Před správným výběrem si tak musíte říci, pro kolik členů domácnosti budete smažit pochutiny. Z běžné praxe vychází, že 1,5 l fritovací hrnec vystačí pro čtyři osoby.
Množství potravin
Od objemu vnitřní nádoby a množství oleje se odvíjí také maximální množství potravin, které můžete najednou ve fritéze připravit. Hodnota je udávána v kilogramech (kg). U fritéz napříč kategoriemi se pohybuje od 0,7 po 3 kg. Pro čtyřčlennou domácnost je ideální porce mezi 1 a 1,4 kg.
V tomto směru si uvědomte podstatný fakt, že čím větší objem, tím více jídla najednou připravíte a dopracujete se k méně časté výměně oleje. Zároveň ale roste spotřeba elektrické energie, která je zapotřebí pro rozpálení většího množství oleje.
Příkon
Příkon se udává ve wattech, značených zkratkou W. Tato hodnota má vliv na dvě zásadní veličiny – rychlost nahřívání a spotřebu elektrické energie. Dá se tedy říci, že s vyšším příkonem se olej rychleji rozpálí a přístroj je tak dříve připraven k provozu, zároveň u toho spotřebuje větší množství energie.
U domácích přístrojů se setkáváme s hodnotami začínajícími na 1 000 W a také takovými, které překračují dvojnásobnou hodnotu. Celkový výkon se obvykle pojí také s velikostí fritézy, respektive kapacitou oleje, který je nutné rozehřát.
Funkce
Fritovací hrnec není jen pouhou oplášťovanou nádobou s moderním vzhledem a tlačítkem START/STOP. Novodobé spotřebiče jsou vybaveny řadou přínosných funkcí a doplňků, jež mají vliv na bezpečnost, rychlost a kvalitu výsledné přípravy jídla. Z charakteru jednotlivých prvků a funkcionalit lze volit následující možnosti.
- Kontrolky a systémy
- Filtry
- Praktické doplňky
Kontrolky a systémy
Budete-li si v dnešní době pořizovat fritovací hrnec, určitě lpěte na tom, aby byl vybaven indikátorem ohřevu oleje. Ta levnější zařízení mají kontrolku, která se rozsvítí nebo zhasne. Dražší přístroje mohou disponovat LCD displejem, jež vám napoví řadu informací a hlavně slouží k programování nejrůznějších funkcí.
Typickým příkladem je nastavení času, po jehož uplynutí dojde k přerušení fritovacího procesu. Výjimkou není ani automatické vypnutí po dané době nepoužívání fritovacího hrnce. Praktickou pomůckou může být také naprogramování vámi zvolené teploty. Ta se liší při přípravě odlišných potravin.
U fritovacích hrnců s topným tělesem ponořeným v oleji využijete například systém automatického vypínání v okamžiku, kdy je topná spirála mimo nádobu s olejem, respektive mimo své primární místo.
Filtry
Zápach z přepáleného oleje není určitě ničím příjemným. V technických parametrech nového fritovacího hrnce proto hledejte i dostatečnou výbavu filtrů. Naprostým základem je pachový filtr, jenž zabrání úniku pachu oleje z vnitřní části ven. Lepší volbou je samozřejmě vyměnitelný či omyvatelný pachový filtr nežli jeho pevné provedení.
Mezi filtry patří i ten tukový, jehož primární funkce je uvnitř fritovacího hrnce. Jeho úkolem není zachytávat pachy, nýbrž malé odlomky a drobky z potravin vznikající při smažení. V tomto případě je možnost vymýt filtr naprostou nezbytností.
Jedním z filtrů je také ten na vysrážené páry. Při smažení dochází k nadměrné produkci par, které se primárně usazují na víku. Ta modernější víka jsou vybavena speciálním lapačem, jenž zabraňuje jejich úniku a zároveň má kladný vliv na to, že při otevření víka vám přebytečná voda nekape nikde kolem.
Praktické doplňky
Jestliže chcete, aby byl proces fritování spojen s rychlostí, pohodlím a nenáročností, potom vám přinášíme soupis praktických doplňků, jež bývají součástí nejenom lepších a dražších fritovacích hrnců, ale i těch cenově dostupnějších.
- Oddělené zásobníky potravin – Některé fritovací hrnce umožňují připravovat více druhů pochutin vyžadujících rozdílnou dobu přípravy. Díky oddělenému koši máte šanci vyjmout jeden z pokrmů dříve než ten druhý.
- Průhledné víko – Jestliže nechcete stále kontrolovat stav fritované pochutiny, volte průhledná víka, skrze něž uvidíte vše potřebné.
- Vícevrstvé odizolování – Chcete-li předejít jakémukoliv popálení při přípravě jídla, nepodceňujte izolaci všech rozpálených částí fritovacího hrnce.
- Otevírání víka – Dejte přednost variantě, při níž zůstane víko po otevření fritovacího hrnce jeho součástí. Při vyndávání smažených potravin není nutné hledat další prostor kolem na odložení horkého mastného víka.
- Vylévání oleje z nádoby – Některé modely disponují vylévací trubičkou, což přináší daleko snazší, rychlejší a čistší způsob výměny oleje.
Čištění
Používání jakéhokoliv domácího spotřebiče vyžaduje jistou údržbu. A v případě fritovacího hrnce to platí dvojnásob, protože od stavu nerezové nádoby se odvíjí také kvalita připravovaných pochutin. Pravidelné čištění se týká nejenom vnější, ale hlavně vnitřní části. Zvenku stačí fritovací hrnec pouze omýt navlhčeným hadrem, případně využít speciálních čisticích přípravků.
Vnitřní očista může být náročnější. Pakliže si pořídíte fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji, máte v tomto směru vyhráno. Nerezovou vanu stačí vyjmout, napustit do ní horkou vodu, nechat odstát, popřípadě doplnit vhodný čisticí přípravek. Praktickou alternativou je i myčka nádobí.
U fritézy se skrytým topným tělesem je to trochu horší a náročnější. Olej je třeba vypustit nebo odlít, k čemuž je zapotřebí manipulace s celým hrncem. Při čištění musíte být obzvláště opatrní, protože vana je součástí elektroniky, nejde ji tedy vyjmout a umýt zvlášť. Jinak samotný postup je obdobný, jako výše.
Tipy na čištění
- Ocet naředěný s vodou funguje jako ideální odstraňovač zažloutlých skvrn utvořených na vaně fritézy.
- Na připečené kousky potraviny po stěnách vany slouží speciální škrabky.
- Svou roli splní také odmašťovač na nerezové doplňky a spotřebiče v kuchyni.
V okamžiku, kdy použijete k čištění fritézy jakoukoliv chemii, nezapomínejte na důkladné vymytí před naplněním novým olejem.
Cena
Fritovací hrnce nabízí mnoho výrobců, jež na trh přináší produkty odlišné kvality a technických parametrů. To umožňuje zákazníkovi investovat do fritézy rozdílné množství peněz v závislosti na tom, jaké má potřeby. Pořizovací náklady lze rozčlenit do třech cenových hladin.
Cena do 1 000 Kč
Tyto fritézy disponují menším příkonem 1 000 W – 1 600 W. Ten se samozřejmě promítá do pomalejší přípravy dané potraviny, protože olej se zahřívá delší dobu. U většiny nabízených produktů narazíte na vyjímatelnou nádobu jenom stěží. Jedná se tedy hlavně o fritovací hrnce se skrytým topným tělesem, jež přinesou užitek méně náročným uživatelům. I přes nižší cenovou kategorii očekávejte signalizaci rozpáleného oleje a manuální nastavení teploty oleje.
Cena od 1 000 do 4 000 Kč
Zlatá střední cesta v podobě výkonnějších výrobků kolem cca 1 800 W – 2 300 W. S nástupem ceny dochází i k rozšiřování možností samotné fritézy. Některé produkty již disponují digitálním ovládáním. Volit lze převážně fritovací hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji, a tedy i vyjímatelnou nádobou na olej. Většinu „friťáků“ za tuto cenu můžete umýt v myčce. Těšit se lze i z řady přínosných funkcionalit, mezi něž patří například praktický časovač.
Cena nad 4 000 Kč
Produkty nad 4 000 Kč jsou kromě vynikajících technických parametrů a odpovídajícího výkonu spjaty také s moderním a nadčasovým designem. V jistých případech jde již o multifunkční fritovací hrnce, které disponují více topnými prvky a mohou nahradit hned několik kuchyňských spotřebičů naráz. Modely přesahující cenou 8 000 Kč lze už pořizovat do méně náročných komerčních prostor.
Tipy na fritování
Nakonec si dovolíme ještě pár praktických rad, jež souvisí s procesem fritování. Je totiž vhodné provádět jej s určitou opatrností a se správnou volbou oleje. Vlivem těchto faktorů dojde k vaší celkové spokojenosti z pohledu přípravy jednotlivých potravin.
- Klaďte důraz na kvalitní olej s vysokou teplotou přepálení – ideálně slunečnicový, alternativou je také ten řepkový či arašídový.
- Důležitá je optimální teplota oleje, kterou vám některá moderní zařízení dokonce ukáží. Pokud to váš přístroj neumožňuje, pořiďte si zvláštní teploměr. Ideální je teplota 180 °C. Rozhodně by se nemělo z oleje kouřit. Chladnější olej by způsobil pomalé smažení a tím pádem nasáknutí potraviny olejem. Příliš horký olej by zase potraviny na povrchu příliš rychle spálil a uvnitř by zůstala syrová místa.
- Dejte si pozor na celkové ponoření pochutin v oleji.
- Jídlo do fritovacího hrnce vkládejte až po rozpálení oleje a hlavně pomalu, protože s největší pravděpodobností dojde k prskání. Tím se vyvarujete nepříjemným popáleninám.
- Hlídejte si dobu přípravy konkrétního pokrmu. Fritovací hrnce jsou daleko rychlejší než smažení na pánvi.
- Olej byste měli často filtrovat, aby nebyl plný odpadlých zbytků potravin, které by se mohly přepalovat.
- Používat olej můžete opakovaně, stačí jej pravidelně čistit. Pozor byste si ale měli dát při smažení rybích pokrmů, ty jsou totiž hodně výrazné a ovlivňují chuť oleje.
- Vždy používejte jeden druh oleje. Není vhodné oleje míchat.
Likvidace použitého oleje
Pokud nechcete olej používat opakovaně, nebo už jej chcete vyměnit, je třeba použitý tuk správně zlikvidovat. Rozhodně jej nelijte do dřezu či jiného odpadu. Tuk totiž působí v kanalizacích a čističkách odpadních vod velké problémy. Snadno může ucpat i váš odpad.
Použitý olej byste měli slít do lahve nebo sklenice a vyhodit na místo, které je k tomu určené. Ideální je odnést slitý olej do kontejneru na použité potravinové tuky. Tyto kontejnery najdete ve stále větším počtu měst. Pokud kontejner nemáte, zaneste tento odpad na sběrný dvůr. Jestliže ani to není ve vašich silách, vyhoďte jej do klasického směsného odpadu (Zdroj: Ministerstvo životního prostředí).
Dobrý den, nikde v článku jsem se nedozvěděl o dalším druhů fritéz, a to parních, můžete mi napsat názor na tyhle fritézy? Děkuji.