Menu

Test & recenze nejlepších
fritovacích hrnců / friťáků

Aktualizováno:
Červen 2021
Autor:
Veronika Vyskočilová, Iveta Polášková

V kategorii fritovacích hrnců doporučujeme

DeLonghi F 38436

4 200 Kč

Orientační cena

Jaký fritovací hrnec (friťák) vybrat dle srovnání

Top produkt

Fritovací hrnce

Hodnocení 95,2 %
DeLonghi F 38436
Orientační cena 4 200 Kč
Top cena/výkon

Fritovací hrnce

Hodnocení 85,1 %
Tefal FR 510170
Orientační cena 2 200 Kč
Dostupná varianta

Fritovací hrnce

Hodnocení 73,8 %
Clatronic FR 3586
Orientační cena 1 000 Kč

Do křupava usmažené zlatavé hranolky má určitě ráda většina z nás. Dopřát si je můžete v restauracích či fastfoodech. Pokud si chcete nejen hranolky, ale i další smažené pochoutky připravit také v pohodlí domova, jen těžko se obejdete bez fritovacího hrnce. A právě tomuto zařízení se věnujeme ve srovnávacím testu. S výběrem vám pomůžeme na řádcích článku Jak vybrat fritovací hrnec, ve kterém naleznete popis a vysvětlení jednotlivých parametrů, kterým je při výběru potřeba věnovat pozornost.

Vybrali jsme také tři produkty zastupující tři cenové kategorie. Každý z vybraných modelů zastupuje jednu z kategorií – Dostupná varianta, Top cena/výkon a Top produkt. Konkrétní výrobky jsme vybírali jako dobře informovaní spotřebitelé. Jednotlivé parametry uvádíme v tabulce a přinášíme také krátkou recenzi, ve které shrnujeme charakteristiku výrobku, jeho přednosti a také slabiny.

Důležitým parametrem byl při našem výběru příkon, který má vliv na ohřívání samotného oleje. Důraz jsme kladli také na přítomnost bezpečnostních prvků, termostatu a možnost umývat alespoň některé části v myčce. Také typ fritézy hrál velkou roli při výběru. Naopak jsme se nezabývali kapacitou, protože požadavky na ni jsou velice individuální.

Pokud si chcete svůj fritovací hrnec vybrat sami, náš nákupní rádce vám pomůže s objasněním všech důležitých parametrů. Vedle tématu fritovacích hrnců jsme ale zpracovali také výběr nejlepších horkovzdušných fritéz.


Nejlepší fritovací hrnce dle srovnání

Fritovací hrnce

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

95,2 %
Recenze DeLonghi F 38436
DeLonghi F 38436

Rotační fritéza s nízkou spotřebou oleje

Nastavitelný časovač i termostat

Vypouštěcí ventil

Vysoká cena

Termostat může být nepřesný

Plastové tělo

4 200 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,1 %
Recenze Tefal FR 510170
Tefal FR 510170

Nerezová nádoba

Časovač

Snadné čištění

Chybí pojistka proti přehřátí

Vyšší spotřeba

Víko s průzorem se mlží

2 200 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

73,8 %
Recenze Clatronic FR 3586
Clatronic FR 3586

Nízká cena

Izolovaná madla

Ochrana proti přehřátí

Chybí pachový filtr

Nemá časovač

Není možné omývat části v myčce

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze DeLonghi F 38436
DeLonghi F 38436
Recenze Tefal FR 510170
Tefal FR 510170
Recenze Clatronic FR 3586
Clatronic FR 3586
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Kategorie

Fritovací hrnce

Fritovací hrnce

Fritovací hrnce

Hodnocení 95,2 % 85,1 % 73,8 %
Orientační cena 4 200 Kč 2 200 Kč 1 000 Kč
Příkon (W) 1 800 2 400 2 000
Umístění topného tělesa Neuvedeno Ponořené Ponořené
Kapacita oleje (l) 1,5 3 3
Kapacita potravin (kg) 1,2 1.2 -
Materiál vnitřní misky Teflon Smalt Smalt
Části omyvatelné v myčce Nádoba, víko Vše kromě topného tělesa -
Ochrana proti přehřátí Ano Ne Ano
Termostat Ano Ano Ano
Chladný povrch Ano Ano Madla
Světelná kontrolka Ano Ano Ano
Průhledné víko Ano Ano Ne
Materiál těla Plast Nerez Nerez
Pachový filtr Ano Ano Ne
Časovač Ano Ano Ne

Recenze DeLonghi F 38436

Recenze DeLonghi F 38436
Top produkt Fritovací hrnce
95,2 % Celkové hodnocení
  • Rotační fritéza s nízkou spotřebou oleje
  • Nastavitelný časovač i termostat
  • Vypouštěcí ventil
  • Vysoká cena
  • Termostat může být nepřesný
  • Plastové tělo

Model DeLonghi F 38436 patří mezi rotační fritézy – to znamená nižší spotřebu tuku a rovnoměrnější propečení. Tato fritéza pojme jen 1,5 litru oleje, najednou však připraví až 1,2 kg potravin, čímž na trhu rozhodně nezaostává. Výrobce se mimo tuto technologii soustředil také na snadnou údržbu, té napomáhá vypouštěcí ventil se sítkem na nečistoty a vyjímatelná teflonová nádoba, kterou je stejně jako odnímatelné víko možné mýt v myčce. Benefity pro uživatelský komfort představuje jak pachový filtr a průhledné víko, tak nastavitelný časovač a termostat. Teplotu můžete nastavit od 150 °C do 190 °C. K bezpečnostním výhodám patří pojistka proti přehřátí, chladný povrch a protiskluzové nožičky. Z mála nevýhod musíme zmínit poměrně vysokou cenu a plastové tělo přístroje, které tím bude ve srovnání s nerezovou variantou méně odolné.

Hodnocení dalších uživatelů a odborníků

Uživatelé si pochvalují malé množství oleje, které je třeba použít. Vyhovuje jim také možnost jej pohodlně vypustit. Některým uživatelům ale přijde výpusť umístěná příliš vysoko. Někteří uživatelé si zase stěžují na nepřesnost termostatu.

Hlavní klady a zápory

Výhodou této fritézy je její rotační mechanismus, díky kterému je spotřeba oleje výrazně menší než u konvenčních fritovacích hrnců. Užitečná je také možnost umývání vnitřní nádoby v myčce nádobí a vypouštěcí ventil na olej, který usnadňuje údržbu. Největší nevýhodou je vysoká cena, někomu může vadit také plastové provedení.

Závěr

DeLonghi F 38436 je rotační fritéza vhodná pro náročnější zákazníky. Poradí si i s přípravou jídla pro celou rodinu, najednou pojme až 1,2 kg potravin. K tomu jí ale stačí relativně malé množství oleje, a to právě díky rotačnímu mechanismu. Údržbu usnadňuje vypouštěcí ventil a vnitřní nádoba s teflonovým povrchem, kterou je možné umýt v myčce. Nevýhodou této fritézy je vyšší cena. Pokud by vás právě cenovka odrazovala, prohlédněte si fritézu Tefal FR510170, jedná se ale o klasický – tedy nerotační model.

4 200 Kč Orientační cena

Recenze Tefal FR 510170

Recenze Tefal FR 510170
Top cena/výkon Fritovací hrnce
85,1 % Celkové hodnocení
  • Nerezová nádoba
  • Časovač
  • Snadné čištění
  • Chybí pojistka proti přehřátí
  • Vyšší spotřeba
  • Víko s průzorem se mlží

Tefal FR 510170 představuje efektivní spotřebič s dobrými konstrukčními i materiálovými vlastnostmi. Topné těleso ponořené v oleji v kombinaci s 2 400 W příkonu zajistí skutečně rychlé nahřátí. Robustní smaltovou nádobku je možné vyjmout. Povrch těla z nerezové oceli bude odolnější než plast a víko s průzorem vám umožní sledovat proces smažení. Celý přístroj je rozebratelný a až na topné těleso je omyvatelný v myčce. S kapacitou 3 l oleje můžete najednou připravit až 1,2 kg potravin. Teplotu fritování nastavíte mezi 150 °C až 190 °C. Mechanický časovač vám dovolí určit dobu přípravy a věnovat se jiným záležitostem. Vašemu komfortu pomohou jak pachový, tak tukový filtr, a také technologie pro stále chladný povrch přístroje. Je však nutné přiznat, že i tento přístroj má své mouchy – například absenci pojistky proti přehřátí. Při příkonu 2 400 wattů je také nutné počítat s vyšší spotřebou.

2 200 Kč Orientační cena

Recenze Clatronic FR 3586

Recenze Clatronic FR 3586
Dostupná varianta Fritovací hrnce
73,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Izolovaná madla
  • Ochrana proti přehřátí
  • Chybí pachový filtr
  • Nemá časovač
  • Není možné omývat části v myčce

Základní fritéza Clatronic FR 3586 je vhodná zejména pro nenáročné uživatele. Díky ponorné tepelné spirále se olej ohřívá rychle a bez zápachu. Smaltovaná nádoba na smažení má kapacitu 3 litry oleje. Lze ji snadno vyjmout a vyčistit. Teplotu lze nastavit mezi 130 °C a 190 °C. Pro přípravu různých pokrmů se hodí rozdílná teplota. O připravenosti vás informuje světelná kontrolka. Víko není bohužel průhledné, ale vyrobené z nerezu, stejně jako tělo fritézy. Pro zjištění stavu pochutiny je potřeba víko nadzvednout. Bezpečnou manipulaci zajišťují tepelně izolovaná madla a také bezpečnostní pojistka proti přehřátí. Fritéze chybí pachový filtr, může se tedy stát, že fritování bude mít špatný vliv na vzduch ve vaší domácnosti. Proto doporučujeme při fritování větrat, nebo fritézu umístit pod digestoř. Nemá ani časovač, přesný čas pro smažení si tak budete muset stopnout zvlášť.

1 000 Kč Orientační cena


Jak vybrat fritovací hrnec

I když smažené potraviny nejsou zrovna nejzdravější, buďme upřímní, kdo z vás neměl doma chuť na hranolky od McDonalda, obalovaný hermelín jako v restauraci či osmažené a křupavé kuřecí paličky připomínající ty z KFC? Ano, tak přesně kvůli těmto občasným delikatesám nemusíte opouštět prostory svého domu, ale použijete k jejich přípravě moderní fritovací hrnec.

Novodobý kuchyňský spotřebič slouží k fritování neboli smažení ve vyšší vrstvě oleje. K jeho největším přednostem patří určitě fakt, že chystanou pochutinu budete schopni připravit v poměrně krátkém čase, docílíte naprosto rovnoměrného osmahnutí s vynikající křupavou krustou a v neposlední řadě se vyhnete přemíře tuku nasáklého v potravině.

To jsou klady, které jednoznačně hovoří pro nákup fritovacího hrnce a při smažení staví klasickou pánev na druhou kolej. I pánve ale mají své přednosti, jak se můžete přesvědčit v samostatném článku. A aby naše infomace o nabídce na trhu byly co nejkomplexnější, připomeneme ještě, že fritovací funkcí disponují i některé multifunkční hrnce.

Zahledíte-li se však do produktových nabídek mnohých výrobců, zjistíte, že volba fritovacího hrnce nemusí být až tak snadná.

Pakliže při nákupu „friťáku“ nechcete šlápnout vedle, určitě vám pomůže náš článek, v jehož průběhu rozebereme všechny důležité části a parametry týkající se fritovacích hrnců. S pomocí následujících řádků získáte vhodná doporučení, rady, a praktické tipy na závěr.

Jak vybrat fritovací hrnec stručně:

  • Zvolte správný typ podle umístění topného tělesa – rozdíly se projeví jak v efektivitě ohřívání, tak ve snadnosti údržby.
  • Odhadněte ideální velikost – orientujte se podle počtu strávníků i podle frekvence používání. Obecně platí, že pro čtyřčlennou rodinu stačí hrnec s objemem 2,5 l.
  • Ujistěte se, že příkon je postačující – ten je totiž zodpovědný za rychlost a efektivitu ohřevu.
  • Zvolte doplňky – na výběr máte jak z bezpečnostních pojistek a nutných filtrů, tak i například možnost nastavení teploty.
  • Neopomeňte cenu – široké cenové rozpětí pokryje jak potřeby nenáročných uživatelů, tak těch, kteří poptávají luxusní zboží.

Fritování x smažení

Klasickou pánev na smažení má doma nejspíš každý. Mezi její nepopíratelné výhody patří nízké pořizovací náklady, snadnost používání a také fakt, že při každém smažení používáte nový olej.

Také fritézy v našich končinách zdomácněly. A není to jen oblibou fastfoodů. Proč tedy uživatelé sahají po fritovacím hrnci, když pánev už doma mají?

  • Fritované jídlo se připravuje ze všech stran zároveň. Tím je dosaženo ideálně rovnoměrného propečení, zároveň je příprava jídla rychlejší než na klasické pánvi.
  • Zejména u nepravidelně tvarovaných surovin (jako například květák) oceníte, že není nutné je každou chvíli obracet. Lehké promíchání je důležité, rozhodně však není nutné zkoumat, která z pěti stran je nejméně osmažená.
  • Fritézy běžně signalizují připravenost k použití. Zejména nejistí kuchaři a kuchařky se tak zbaví obav, že vhodí připravovaný pokrm do příliš chladného či horkého oleje. Takové omyly totiž vedou k zbytečné nasáklosti tukem, nebo naopak ke spáleným okrajům a syrovému středu.
  • Fritovací hrnce disponují nastavitelným termostatem. To zabrání nechtěnému přepalování oleje při příliš vysokých teplotách. Při smažení na pánvi je nutné teplotu kontrolovat.
  • Pro tuto přípravu jídla nepotřebujete sporák. Fritovací hrnec připojíte do zásuvky, což z něj činí poměrně mobilní zařízení. Není žádný problém odvézt jej do minikuchyňky na chatu nebo půjčit ji na víkend přátelům.
  • Ačkoliv se to nezdá, fritované jídlo obsahuje méně tuku než to smažené. Zejména rotační fritézy dokáží připravit křupavější a méně mastné pokrmy než klasické pánve. Dietní zázrak pochopitelně obratem nevykouzlíte, alespoň trochu však svému zažívání ulevíte.

Typy

Pojďme se na fritovací hrnce zaměřit nejprve z pohledu konstrukčního provedení. Zapomeňte teď na chvíli na vzhled tohoto produktu a soustřeďte se na způsob fungování a ohřívání oleje. Na trhu máte možnost narazit na tři typy „friťáků“ od nejrůznějších výrobců, mezi nimiž mimochodem figurují značky, jakými jsou Bravo, DeLonghi, Domo, Tefal nebo Klarstein. Každý z výrobků má samozřejmě své přednosti, ale zároveň určitá omezení

  • Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
  • Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
  • Rotační fritéza

Z obecného hlediska lze tvrdit, že fritovací hrnec se skrytým topným tělesem postačí každému, kdo preferuje občasné smažení pokrmů. Při pravidelném využívání tohoto výrobku je lepší sáhnout po variantě s ponořeným topným tělesem. Fritovací „fajnšmejkr“ si dopřeje rotační fritézu.

Rozdíly mezi různými typy fritovacích hrnců

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem

Pravděpodobně jeden z nejběžnějších typů, na který můžete narazit. Jak již název tohoto produktu prozrazuje, jde o fritovací hrnec, v jehož vnitřních útrobách neuvidíte topnou spirálu ohřívající samotný olej. Představte si plastové tělo libovolného vzhledu, v němž je zakomponována nerezová vanička, do níž vkládáte drátěný koš s pochutinami určenými k fritování.

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem vám umožní využít v maximální míře vnitřní prostor. Nikde se vám neplete žádná topná spirála či jiné konstrukční prvky. Tato vanička je nevyjímatelná, protože přesně pod ní je uloženo topné těleso produkující teplo. Nechybí ani termostat, jenž hlídá správnou teplotu oleje, aby nedošlo k jeho přepálení.

Větší fritovací objem má však svůj háček. Vzhledem k tomu, že nerezovou vanu nelze vyndat a v podstatě oddělit od zbývající elektroniky, nemůžete tento fritovací hrnec mýt v myčce na nádobí. Jedinými omyvatelnými prvky je drátěný koš nebo snímatelné víko. O zbytek se musíte postarat navlhčeným hadrem a čisticím přípravkem.

Po čase možná budete muset fritézu vyčistit od připálené strouhanky a jiných pokrmů.

Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji

Opakem výše uvedené fritézy je fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji. Na první pohled jde o trochu rozměrnější spotřebič, který ale v plné míře nevyužívá celý vnitřní prostor. To je způsobeno ponořeným tělesem přímo v oleji.

Tento malý neduh je však kompenzován poměrně značnou praktičností z pohledu složení jednotlivých částí. Tak kupříkladu vyjímatelná nerezová vanička pro smažení. Díky tomu, že její součástí není topné těleso, pohodlně ji vyndáte a umyjete v myčce na nádobí.

Dále lze hovořit také o energeticky úsporném provozu, jelikož spirála ohřívá olej napřímo, čímž nedochází k žádným tepelným ztrátám. Při zahřívání oleje navíc dochází ke vzniku speciální chladivé zóny v dolní části fritovacího hrnce, s níž se vyhnete jakémukoliv připalování opadaných částí potravin, jako je strouhanka a jiné drobky. Na tuto vlastnost navazuje i další klad fritovacího hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji – není třeba po krátkých intervalech měnit fritovací olej, protože se tak často nepřepaluje.

Rotační fritéza

Třetím typem fritovacího hrnce je rotační fritéza (nazývána též rotofritéza či robofritéza), se kterou se mnozí setkávají pouze sporadicky. Postupně však dochází k rozšiřování nabídky těchto produktů. Pakliže to s kvalitním a „zdravým“ smažením myslíte doopravdy vážně, bude to určitě žhavý adept ke koupi.

Rotační fritéza svým vnějším vzhledem připomíná spíše fritovací hrnec se skrytým topným tělesem. Po otevření horního víka na vás čeká zajímavé překvapení. Uvnitř totiž naleznete nakloněnou plochu, v níž se nachází drátěný koš z části ponořený do oleje. Při chodu robofritézy dochází k rotování koše na nakloněném dnu.

Výsledek tohoto v současnosti nejmodernějšího způsobu smažení je velice překvapující. Potraviny obsahují podstatně méně oleje a získávají lahodnou křupavou kůrku. Při fritování dojde pohybem koše k ochlazování pochutin. To je dobré pro finální pokrm, je však zapotřebí trochu vyšší výkon k dosažení požadované teploty.

Rotační fritézy byly na trh uvedeny s jasným cílem. Výrazná úspora oleje oproti obou výše zmíněným typům.

Velikost

Na velikost fritovacího hrnce lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu. Jedním z nich jsou skutečné fyzické rozměry tohoto spotřebiče. Ty volíte i s přihlédnutím k tomu, zda bude fritéza celodenně umístěna na kuchyňské lince, čemuž by měl odpovídat také vzhled, nebo pro ni najdete místo ve skříňce či ve spíži.

Tím zásadním významem slova velikost je objem nádoby či samotného oleje. Na trhu jsou k dispozici produkty s objemem od 0,5 l a zároveň výrobky přesahující hranici 4 l. Před správným výběrem si tak musíte říci, pro kolik členů domácnosti budete smažit pochutiny. Z běžné praxe vychází, že 2,5 l fritovací hrnec vystačí pro čtyři osoby – to odpovídá zhruba 1,4 kg potravin.

V tomto směru si uvědomte podstatný fakt, že čím větší objem, tím více jídla najednou připravíte a dopracujete se k méně časté výměně oleje. Záporem toho je trochu vyšší spotřeba elektrické energie, která je zapotřebí pro rozpálení oleje.

Příkon

Příkon se udává ve wattech, značených zkratkou W. Tato hodnota má vliv na dvě zásadní veličiny – rychlost nahřívání a spotřebu elektrické energie. Dá se tedy říci, že s vyšším příkonem se olej rychleji rozpálí a přístroj je tak dříve připraven k provozu, zároveň u toho spotřebuje větší množství energie. U domácích přístrojů se setkáváme s hodnotami začínajícími na 1 000 W a také takovými, které překračují dvojnásobnou hodnotu. Celkový výkon se obvykle pojí také s velikostí fritézy, respektive kapacitou oleje, který je nutné rozehřát.

Funkce

Fritovací hrnec není jen pouhou oplášťovanou nádobou s moderním vzhledem a tlačítkem START/STOP. Novodobé spotřebiče jsou vybaveny řadou přínosných funkcí a doplňků, jež mají vliv na bezpečnost, rychlost a kvalitu výsledné přípravy jídla. Z charakteru jednotlivých prvků a funkcionalit lze volit následující možnosti.

  • Kontrolky a systémy
  • Filtry
  • Praktické doplňky

Kontrolky a systémy

Budete-li si v dnešní době pořizovat fritovací hrnec libovolného provedení, určitě lpěte na tom, aby byl vybaven indikátorem zobrazujícím správný ohřev oleje. Ta levnější zařízení mají kontrolku, která se rozsvítí nebo zhasne. Dražší přístroje mohou disponovat LCD displejem, jež vám napoví řadu informací a hlavně slouží k programování nejrůznějších funkcí.

Typickým příkladem je nastavení času, po jehož uplynutí dojde k přerušení fritovacího procesu. Výjimkou není ani automatické vypnutí po dané době nepoužívání fritovacího hrnce. Praktickou pomůckou může být také naprogramování vámi zvolené teploty. Ta se liší při přípravě odlišných potravin.

U fritovacích hrnců s topným tělesem ponořeným v oleji využijete například systém automatického vypínání v okamžiku, kdy je topná spirála mimo nádobu s olejem, respektive mimo své primární místo.

Filtry

Zápach z přepáleného oleje není určitě ničím příjemným. V technických parametrech nového fritovacího hrnce proto hledejte i dostatečnou výbavu filtrů. Naprostým základem je pachový filtr, jenž zabrání úniku pachu oleje z vnitřní části ven. Nejlepší volbou je samozřejmě vyměnitelný či omyvatelný pachový filtr, nežli jeho pevné provedení.

Mezi filtry patří i ten tukový, jehož primární funkce je uvnitř fritovacího hrnce. Jeho úkolem není zachytávat pachy, nýbrž malé odlomky a drobky z potravin vznikající při smažení. V tomto případě je možnost vymýt filtr naprostou nezbytností.

Jedním z filtrů je také ten na vysrážené páry. Při smažení dochází k nadměrné produkci par, které se primárně usazují na víku. Ta modernější víka jsou vybavena speciálním lapačem, jenž zabraňuje jejich úniku a zároveň má kladný vliv na to, že při otevření víka vám přebytečná voda nekape nikde kolem.

Praktické doplňky

Jestliže chcete, aby byl proces fritování spojen s rychlostí, pohodlím a nenáročností, potom vám přinášíme soupis praktických „vymožeností“, jež bývají součástí nejenom lepších a dražších fritovacích hrnců, ale i těch cenově dostupnějších.

  • Oddělené zásobníky potravin – Některé fritovací hrnce umožňují připravovat více druhů pochutin vyžadujících rozdílnou dobu přípravy. Díky oddělenému koši máte šanci vyjmout jeden z pokrmů dříve, než ten druhý.
  • Průhledné víko – Jestliže nechcete stále kontrolovat stav fritované pochutiny, volte průhledná víka, skrze něž uvidíte vše potřebné.
  • Vícevrstvé odizolování – Chcete-li předejít jakémukoliv popálení při přípravě jídla, nepodceňujte izolaci všech rozpálených částí fritovacího hrnce.
  • Otevírání víka – Dejte přednost variantě, při níž zůstane víko po otevření fritovacího hrnce jeho nedílnou součástí. Při vyndávání smažených potravin není nutné hledat další prostor kolem na odložení horkého víka.
  • Vylévání oleje z nádoby – Novodobé modely disponují vylévací trubičkou, což přináší daleko snazší, rychlejší a čistší způsob výměny oleje.

Čištění

Používání jakéhokoliv domácího spotřebiče vyžaduje jistou údržbu. A v případě fritovacího hrnce to platí dvojnásob, protože od stavu nerezové nádoby se odvíjí také kvalita připravovaných pochutin. Pravidelné čištění se týká nejenom vnější, ale hlavně vnitřní části.

Zvenku stačí fritovací hrnec pouze omýt navlhčeným hadrem, případně využít speciálních čisticích přípravků.

Vnitřní očista již může být náročnější. Pakliže si pořídíte fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji, máte v tomto směru vyhráno. Nerezovou vanu stačí vyjmout, napustit do ní horkou vodu, nechat odstát, popřípadě doplnit vhodný čisticí přípravek. Praktickou alternativou je i myčka nádobí.

U fritézy se skrytým topným tělesem je to trochu horší a náročnější. Olej je třeba vypustit nebo odlít k čemuž je zapotřebí manipulace s celým hrncem. Při čištění musíte být obzvláště opatrní, protože vana je součástí elektroniky, nejde ji tedy vyjmout a umýt zvlášť. Jinak samotný postup je obdobný, jako výše.

Hodit se vám může i několik „babských“ rad.

  • Ocet naředěný s vodou funguje jako ideální odstraňovač zažloutlých skvrn utvořených na vaně fritézy.
  • Na připečené kousky potraviny po stěnách vany slouží speciální škrabky.
  • Svou roli splní také odmašťovač na nerezové doplňky a spotřebiče v kuchyni.

V okamžiku, kdy použijete k čištění fritézy jakoukoliv chemii, nezapomínejte na důkladné vymytí před naplněním novým olejem.

Cena

Fritovací hrnce nabízí bezpočet výrobců, jež na trh přináší produkty odlišné kvality a technických parametrů. To umožňuje zákazníkovi investovat do „friťáku“ rozdílné množství peněz v závislosti na tom, jaké má potřeby. Pořizovací náklady lze rozčlenit do třech cenových hladin.

Cena do 1 000 Kč

Tyto fritézy disponují menším příkonem 1 000 W – 1 600 W. Ten se samozřejmě promítá do pomalejší přípravy dané potraviny, protože olej se zahřívá delší dobu. U většiny nabízených produktů narazíte na vyjímatelnou nádobu jenom stěží. Jedná se tedy hlavně o fritovací hrnce se skrytým topným tělesem, jež přinesou užitek méně náročným uživatelům. I přes nižší cenovou kategorii očekávejte signalizaci rozpáleného oleje a manuální nastavení teploty oleje.

Cena od 1 000 do 4 000 Kč

Zlatá střední cesta v podobě výkonnějších výrobků kolem cca 1 800 W – 2 300 W. S nástupem ceny dochází i k rozšiřování možností samotné fritézy. Některé produkty již disponují digitálním ovládáním. Volit lze převážně fritovací hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji a tedy i vyjímatelnou nádobou na olej. Většinu „friťáků“ za tuto cenu můžete umýt v myčce. Těšit se lze i z řady přínosných funkcionalit, mezi něž patří například praktický časovač.

Cena nad 4 000 Kč

Produkty nad 4 000 Kč jsou kromě vynikajících technických parametrů a odpovídajícího výkonu spjaty také s moderním a nadčasovým designem. V jistých případech jde již o multifunkční fritovací hrnce, které disponují více topnými prvky a mohou nahradit hned několik kuchyňských spotřebičů naráz. Modely přesahující cenou 8 000 Kč lze už pořizovat do méně náročných komerčních prostor.

Tipy na fritování

Nakonec si dovolíme ještě pár praktických rad, jež souvisí s procesem fritování. I tento kulinářský úkon je totiž vhodné provádět s určitou opatrností a se správnou volbou oleje. Vlivem těchto faktorů dojde k vaší celkové spokojenosti z pohledu přípravy jednotlivých potravin.

  • Klaďte důraz na kvalitní olej s vysokou teplotou přepálení – ideálně slunečnicový, alternativou je také ten řepkový či arašídový.
  • Důležitá je optimální teplota oleje, kterou vám některá moderní zařízení dokonce ukáží. Pokud to váš přístroj neumožňuje, pořiďte si zvláštní teploměr. Ideální je teplota 180 °C. Rozhodně by se nemělo z oleje kouřit. Chladnější olej by způsobil pomalé smažení a tím pádem nasáknutí potraviny olejem. Příliš horký olej by zase potraviny na povrchu příliš rychle spálil a uvnitř by zůstala syrová místa.
  • Dejte si pozor na celkové ponoření pochutin v oleji.
  • Jídlo do fritovacího hrnce vkládejte až po rozpálení oleje a hlavně pomalu, protože s největší pravděpodobností dojde k prskání. Tím se vyvarujete nepříjemným popáleninám.
  • Hlídejte si dobu přípravy konkrétního pokrmu. Fritovací hrnce jsou daleko rychlejší, než smažení na pánvi.
  • Olej byste měli často filtrovat, aby nebyl plný odpadlých zbytků potravin, které by se mohly přepalovat.
  • Používat olej můžete opakovaně, stačí jej pravidelně čistit. Pozor byste si ale měli dát při smažení rybích pokrmů, ty jsou totiž hodně výrazné a ovlivňují chuť oleje.
  • Vždy používejte jeden druh oleje. Není vhodné oleje míchat.

Likvidace použitého oleje

Pokud nechcete olej používat opakovaně, nebo už jej chcete vyměnit, je třeba použitý tuk správně zlikvidovat. Rozhodně jej nelijte do dřezu či jiného odpadu. Tuk totiž působí v kanalizacích a čističkách odpadních vod velké problémy. Snadno může ucpat i váš odpad. Použitý olej byste měli slít do lahve nebo sklenice a vyhodit na místo, které je k tomu určené. Ideální je odnést slitý olej do kontejneru na použité potravinové tuky. Tyto kontejnery najdete ve stále větším počtu měst. Pokud kontejner nemáte, zaneste tento odpad na sběrný dvůr. Jestliže ani to není ve vašich silách, vyhoďte jej do klasického směsného odpadu (Zdroj: Ministerstvo životního prostředí).

Často kladené otázky k fritovacím hrncům

Jak vybrat friťák?

Podle počtu strávníků vyberte fritovací hrnec s vhodným objemem, pro čtyřčlennou rodinu postačí 2,5 litru. Zaměřte se na příkon a doplňky. Zaměřte se také na možnosti umývání v myčce a pachový filtr. Nejlepší fritovací hrnce najdete v našem srovnání.

Dá se fritéza umývat v myčce?

V závislosti na modelu lze obvykle v myčce umývat vnitřní nádobu na olej a košík. 

 

Jaký olej se používá do fritézy?

Nejvhodnější je ke fritování slunečnicový olej. Použít je možné také řepkový, palmový či arašídový. Jednotlivé druhy oleje by se ale neměly míchat.

Jak často je potřeba měnit olej?

Interval výměny oleje záleží na pokrmech, které připravujete. Při smažení jídle v trojobalu (řízky, smažený květák či žampion) je často nutné olej vylít rovnou, přepálí se v něm totiž opadaná strouhanka. Také rybí pokrmy mají vliv na chuť oleje. 

Veronika Vyskočilová je v naší redakci už několik let. Má tedy již mnoho zkušeností s průzkumem trhu a vyhledávání těch nejlepších produktů. Jelikož ráda vaří a peče, věnuje se zejména kuchyňským spotřebičům a pomocníkům. Na této stránce vám proto vysvětlí, jaký je rozdíl mezi klasickou a rotační fritézou, jak se o fritézu starat a na co si dát při výběru pozor. Kromě klasických fritovacích hrnců pro vás připravila i výběr jejich horkovzdušné varianty. Věnovala se také dalším kuchyňským tématům jako jsou tyčové mixéry, rýžovary nebo (americké) lednice.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fritovac%C3%AD_hrnec

https://www.which.co.uk/reviews/air-fryers/article/deep-fat-fryers-advice-guides/how-to-get-the-most-out-of-your-fryer

SÝKOROVÁ, Eliška. Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek – inovace laboratorních cvičení. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie potravin. 2017.  Dostupné také z: http://hdl.handle.net/10563/40628

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, nikde v článku jsem se nedozvěděl o dalším druhů fritéz, a to parních, můžete mi napsat názor na tyhle fritézy? Děkuji.

Jirka

Dobrý den, pokud vám jde o přípravu jídla v páře, ta je u fritéz tak vzácná, že jsme se jí zatím nezabývali. Pokud máte na mysli horkovzdušné fritézy, ty mají svůj vlastní článek, který naleznete zde: https://www.arecenze.cz/horkovzdusne-fritezy/.

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 18 hlasů