Porovnávací test nejlepších
fritovacích hrnců
a jak je vybrat

V kategorii fritovací hrnce doporučujeme DeLonghi F 28311 Orientační cena: 2 200 Kč Zobrazit nabídky

Do křupava usmažené zlatavé hranolky má určitě ráda většina z nás. Dopřát si je můžete v restauracích či fastfoodech. Pokud si chcete nejen hranolky, ale i další smažené pochoutky připravit také v pohodlí domova, jen těžko se obejdete bez fritovacího hrnce. A právě tomuto zařízení se věnujeme ve srovnávacím testu. S výběrem vám pomůžeme na řádcích článku Jak vybrat fritovací hrnec, ve kterém naleznete popis a vysvětlení jednotlivých parametrů, kterým je při výběru potřeba věnovat pozornost.

Vybrali jsme také tři produkty zastupující tři cenové kategorie. Každý z vybraných modelů zastupuje jednu z kategorií – dostupná varianta, vítěz cena výkon a TOP produkt. Konkrétní výrobky jsme vybírali jako dobře informovaní spotřebitelé. Jednotlivé parametry uvádíme v tabulce a přinášíme také krátkou recenzi, ve které shrnujeme charakteristiku výrobku, jeho přednosti a také slabiny.

Důležitým parametrem byl při našem výběru výkon, který má vliv na ohřívání samotného oleje. Důraz jsme kladli také na přítomnost bezpečnostních prvků, termostatu a možnost umývat alespoň některé části v myčce. Také typ fritézy hrál velkou roli při výběru. Naopak jsme se nezabývali kapacitou, protože požadavky na ni jsou velice individuální.

Pokud si chcete svůj fritovací hrnec vybrat sami, náš nákupní rádce vám pomůže s objasněním všech důležitých parametrů.


Varianta výběru Vzhled Název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Fritovací hrnce

Recenze DeLonghi F 28311 DeLonghi F 28311

Nízká spotřeba oleje

Nemá časovač

2 200 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Fritovací hrnce

Recenze Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070

Nádoba,

Víko i koš omyvatelné v myčce,

Má 9 funkcí

Chybí bezpečnostní pojistka

1 800 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Fritovací hrnce

Recenze Clatronic FR 3586 Clatronic FR 3586

Nízká cena,

Izolovaná madla

Chybí pachový filtr

800 Kč Zobrazit nabídky
Parametr DeLonghi F 28311 Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 Clatronic FR 3586
Orientační cena 2 200 Kč 1 800 Kč 800 Kč
Příkon (W) 1 800 1 600 2 000
Umístění topného tělesa Zakryté Zakryté Ponořené
Kapacita oleje (l) 1,2 2 3
Kapacita potravin (kg) 1 1,3 -
Materiál vnitřní misky Teflon Teflon Smalt
Části omyvatelné v myčce Koš, nádoba, víko Nádoba, víko, koš na smažení, obracečka -
Ochrana proti přehřátí Ano Ne Ano
Termostat Ano Ano Ano
Chladný povrch Ano Ano Madla
Světelná kontrolka Ano Ano Ano
Průhledné víko Ano Ano Ne
Materiál těla Plast Plast Nerez
Pachový filtr Ano Ano Ne
Časovač Ne Ano Ne

Recenze DeLonghi F 28311

Recenze DeLonghi F 28311

Top produkt

Fritovací hrnce

DeLonghi F 28311 je rotační fritéza vhodná i pro náročnější uživatele. Díky rotační technologii jsou potraviny ve fritéze nakloněny a otáčejí se v nižší vrstvě oleje než u klasických fritéz. Spotřeba oleje je díky tomu až poloviční. Maximální kapacita oleje je 1,2 litru. Potravin pojme fritéza 1 kg. Vnitřní nádoba má nepřilnavý teflonový povrch. Olej z ní jde snadno odstranit pomocí vypouštěcí hadičky. Je možné ji vyjmout a spolu s víkem a košem na smažení ji lze umývat v myčce nádobí. Bezpečnost zaručuje na dotek chladný povrch a bezpečnostní pojistka, která brání přehřátí přístroje. Teplotu lze nastavovat pomocí termostatu a regulovat tak rychlost přípravy různých druhů potravin. Že olej dosáhl požadované teploty poznáte díky kontrolce připravenosti. Na průběh fritování se můžete podívat díky průhlednému víku. Rozšíření pachu do kuchyně brání pachový filtr.

Zobrazit nabídky

Recenze Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070

Recenze Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070

Top cena/výkon

Fritovací hrnce

Fritéza Tefal Versalio Deluxe 9v1 je vhodná pro všechny, kdo chtějí přístroj využívat i k jiným způsobům přípravy než fritování. Tento multifunkční přístroj umí také dusit, vařit, péct, vařit těstoviny a rizoto, rozmrazovat, ohřívat a jídlo udržovat teplé. Na fritování můžete použít až 2 litry oleje a usmažit až 1,3 kg potravin. Vnitřní misku, která je z nepřilnavého teflonu, lze vyjmout a umývat v myčce. Stejně tak víko nádoby, koš na smažení a obracečku. Teplotu lze díky termostatu nastavit od 80 °C do 180 °C pro přípravu různých druhů potravin. Průběh přípravy lze kontrolovat díky průhlednému víku. Díky pachovému filtru nebude vaše kuchyň při fritování zapáchat. Obsluhu vám také usnadní časovač. Plastové tělo zůstává i za chodu chladné díky izolaci. Nevýhodou tohoto fritovacího hrnce je absence pojistky proti přehřátí.

Zobrazit nabídky

Recenze Clatronic FR 3586

Recenze Clatronic FR 3586

Dostupná varianta

Fritovací hrnce

Základní fritéza Clatronic FR 3586 je vhodná zejména pro nenáročné uživatele. Díky ponorné tepelné spirále se olej ohřívá rychle a bez zápachu. Smaltovaná nádoba na smažení má kapacitu 3 litry oleje. Lze ji snadno vyjmout a vyčistit. Teplotu lze nastavit mezi 130 °C a 190 °C. Pro přípravu různých pokrmů se hodí rozdílná teplota. O připravenosti vás informuje světelná kontrolka. Víko není bohužel průhledné, ale vyrobené z nerezu, stejně jako tělo fritézy. Pro zjištění stavu pochutiny je potřeba víko nadzvednout. Bezpečnou manipulaci zajišťují tepelně izolovaná madla a také bezpečnostní pojistka proti přehřátí. Fritéze chybí pachový filtr, může se tedy stát že fritování bude mít špatný vliv na vzduch ve vaší domácnosti. Nemá ani časovač, pokud chcete připravovat nějaký pokrm přesně stanovený čas, je potřeba jej změřit zvlášť.

Zobrazit nabídky

Jak vybrat fritovací hrnec

  1. Typy
  2. Velikost
  3. Funkce
  4. Čištění
  5. Ceny
  6. Tipy na fritování

I když smažené potraviny nejsou zrovna nejzdravější, buďme upřímní, kdo z vás neměl doma chuť na hranolky od McDonalda, obalovaný hermelín jako v restauraci či osmažené a křupavé kuřecí paličky připomínající ty z KFC? Ano, tak přesně kvůli těmto občasným delikatesám nemusíte opouštět prostory svého domu a k jejich přípravě použijete moderní fritovací hrnec.

Novodobý kuchyňský spotřebič sloužící k fritování neboli smažení v oleji. K jeho největším přednostem patří určitě fakt, že chystanou pochutinu budete schopni připravit v poměrně krátkém čase, docílíte naprosto rovnoměrného osmahnutí s vynikající křupavou krustou a v neposlední řadě se vyhnete přemíře tuku nasáklého v potravině.

To jsou klady, které jednoznačně hovoří pro nákup fritovacího hrnce a při smažení staví klasickou pánev na druhou kolej. Zahledíte-li se však do produktových nabídek mnohých výrobců, zjistíte, že volba fritovacího hrnce nemusí být až tak snadná.

Pakliže při nákupu „friťáku“ nechcete šlápnout vedle, určitě vám pomůže náš článek, v jehož průběhu rozebereme všechny důležité části a parametry týkající se fritovacích hrnců. S pomocí následujících řádků získáte vhodná doporučení, rady, a praktické tipy na závěr.

1. Typy

Pojďme se na fritovací hrnce zaměřit nejprve z pohledu konstrukčního provedení. Zapomeňte na vzhled tohoto produktu a soustřeďte se na způsob fungování a ohřívání oleje. Na trhu máte možnost narazit na tři typy „friťáků“ od nejrůznějších výrobců, mezi nimiž mimochodem figurují značky, jakými jsou Bravo, DeLonghi, Domo, Tefal nebo Klarstein. Každý z výrobků má samozřejmě své přednosti, ale zároveň určitá omezení

  • Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
  • Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
  • Rotační fritéza

Z obecného hlediska lze tvrdit, že fritovací hrnec se skrytým topným tělesem postačí každému, kdo preferuje občasné smažení pokrmů. Při pravidelném využívání tohoto výrobku je lepší sáhnout po variantě s ponořeným topným tělesem. Fritovací „fajnšmejkr“ si dopřejte  rotační fritézu.

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem

Pravděpodobně jeden z nejběžnějších typů, na který můžete narazit. Jak již název tohoto produktu prozrazuje, jde o fritovací hrnec, v jehož vnitřních útrobách neuvidíte topnou spirálu ohřívající samotný olej. Představte si plastové tělo libovolného vzhledu, v němž je zakomponována nerezová vanička, do níž vkládáte drátěný koš s pochutinami určenými k fritování.

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem vám umožní využít v maximální míře vnitřní prostor. Nikde se vám neplete žádná topná spirála či jiné konstrukční prvky. Tato vanička je nevyjímatelná, protože přesně pod ní je uloženo topné těleso produkující teplo. Nechybí ani termostat, jenž hlídá správnou teplotu oleje, aby nedošlo k jeho přepálení.

Větší fritovací objem má však svůj háček. Vzhledem k tomu, že nerezovou vanu nelze vyndat a v podstatě oddělit od zbývající elektroniky, nemůžete tento fritovací hrnec mýt v myčce na nádobí. Jedinými omyvatelnými prvky je drátěný koš nebo snímatelné víko. O zbytek se musíte postarat navlhčeným hadrem a čistícím přípravkem.

V závislosti na tom, jakou pochutinu budete fritovat, počítejte také s tím, že odpadané části strouhánky a jiných přísad se mohou po čase připalovat a vy je budete muset vybírat.

Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji

Opakem výše uvedené fritézy je fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji. Na první pohled jde o trochu rozměrnější spotřebič, který ale v plné míře nevyužívá celý vnitřní prostor. To je způsobeno ponořeným tělesem přímo v oleji.

Tento malý neduh je však kompenzován poměrně značnou praktičností z pohledu složení jednotlivých částí. Tak kupříkladu vyjímatelná nerezová vanička pro smažení. Díky tomu, že její součástí není topné těleso, pohodlně ji vyndáte a umyjete v myčce na nádobí.

Dále lze hovořit také o energeticky úsporném provozu, jelikož spirála ohřívá olej napřímo, čímž nedochází k žádným tepelným ztrátám. Při zahřívání oleje navíc dochází ke vzniku speciální chladivé zóny v dolní části fritovacího hrnce, s níž se vyhnete jakémukoliv připalování opadaných částí potravin, jako je strouhanka a jiné drobky. Na tuto vlastnost navazuje i další klad fritovacího hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji – není třeba po krátkých intervalech měnit fritovací olej, protože se tak často nepřepaluje.

Rotační fritéza

Třetím typem fritovacího hrnce je rotační fritéza, se kterou se mnozí setkávají pouze sporadicky. Postupně však dochází k rozšiřování nabídky těchto produktů. Pakliže to však s kvalitním a „zdravým“ smažením myslíte doopravdy vážně, bude to určitě žhavý adept ke koupi.

Rotační fritéza svým vnějším vzhledem připomíná spíše fritovací hrnec se skrytým topným tělesem. Po otevření horního víka na vás čeká zajímavé překvapení. Uvnitř totiž naleznete nakloněnou plochu, v níž se nachází drátěný koš z části ponořený do oleje. Při chodu robofritézy dochází k rotování koše na nakloněném dnu.

Výsledek tohoto v současnosti nejmodernějšího způsobu smažení je velice překvapující. Potraviny obsahují podstatně méně oleje a získávají lahodnou křupavou kůrku. Při fritování dojde pohybem koše k ochlazování pochutin. To je dobré pro finální pokrm, je však zapotřebí trochu vyšší výkon k dosažení požadované teploty.

Rotační fritézy byly na trh uvedeny s jasným cílem. Výrazná úspora oleje oproti obou výše zmíněným typům.

2. Velikost

Na velikost fritovacího hrnce lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu. Jedním z nich jsou skutečné fyzické rozměry tohoto spotřebiče. Ty volíte i s přihlédnutím k tomu, zda bude fritéza celodenně umístěna na kuchyňské lince, čemuž by měl odpovídat také vzhled, nebo pro ni najdete místo ve skříňce či ve spíži.

Tím zásadním významem slova velikost je však objem nádoby či samotného oleje. Na trhu jsou k dispozici produkty s objemem od 0,5 l a zároveň výrobky přesahující hranici 4 l. Před správným výběrem si tak musíte říci, pro kolik členů domácnosti budete smažit pochutiny. Z běžné praxe vychází, že 2,5 l fritovací hrnec vystačí pro čtyři osoby – to odpovídá zhruba 1,4 Kg potravin.

V tomto směru si uvědomte podstatný fakt, že čím větší objem, tím více jídla najednou připravíte a dopracujete se k méně časté výměně oleje. Záporem toho je trochu vyšší spotřeba elektrické energie, která je zapotřebí pro rozpálení oleje.

3. Funkce

Fritovací hrnec není jen pouhou oplášťovanou nádobou s moderním vzhledem a tlačítkem START/STOP. Novodobé spotřebiče jsou vybaveny řadou přínosných funkcí a doplňků, jež mají vliv na bezpečnost, rychlost a kvalitu výsledné přípravy jídla. Z charakteru jednotlivých prvků a funkcionalit lze volit následující řešení.

  • Kontrolky a systémy
  • Filtry
  • Praktické doplňky

Kontrolky a systémy

Budete-li si v dnešní době pořizovat fritovací hrnec libovolného provedení, určitě lpěte na tom, aby byl vybaven indikátorem zobrazujícím správný ohřev oleje. Ta levnější zařízení mají kontrolku, která se rozsvítí nebo zhasne. Dražší přístroje mohou disponovat LCD displejem, jež vám napoví řadu informací a hlavně slouží k programování nejrůznějších funkcí.

Typickým příkladem je nastavení času, po jehož uplynutí dojde k přerušení fritovacího procesu. Výjimkou není ani automatické vypnutí po dané době nepoužívání fritovacího hrnce. Praktickou pomůckou může být také naprogramování vámi zvolené teploty. Ta se liší při přípravě odlišných potravin.

U fritovacích hrnců s topným tělesem ponořeným v oleji využijete například systém automatického vypínání v okamžiku, kdy je topná spirála mimo nádobu s olejem, respektive mimo své primární místo.

Filtry

Zápach z přepáleného oleje není určitě ničím příjemným. V technických parametrech nového fritovacího hrnce proto hledejte i dostatečnou výbavu filtrů. Naprostým základem je pachový filtr, jenž zabrání úniku pachu oleje z vnitřní části ven. Nejlepší volbou je samozřejmě vyměnitelný či vypratelný pachový filtr, nežli jeho pevné provedení.

Mezi filtry patří i ten tukový, jehož primární funkce je uvnitř fritovacího hrnce. Jeho úkolem není zachytávat pachy, nýbrž malé odlomky a drobky z potravin vznikající při smažení. V tomto případě je možnost vymýt filtr naprostou nezbytností.

Jedním z filtrů je také ten na vysrážené páry. Při smažení dochází k nadměrné produkci par, které se primárně usazují na víku. Ta modernější víka jsou vybavena speciálním lapačem, jenž zabraňuje jejich úniku a zároveň má kladný vliv na to, že při otevření víka vám přebytečná voda nekape nikde kolem.

Praktické doplňky

Jestliže chcete, aby byl proces fritování spojen s rychlostí, pohodlím a nenáročností, potom vám přinášíme soupis praktických „vymožeností“, jež bývají součástí nejenom lepších a dražších fritovacích hrnců, ale i těch cenově dostupnějších.

  • Oddělené zásobníky potravin – Některé fritovací hrnce umožňují připravovat více druhů pochutin vyžadujících rozdílnou dobu přípravy. Díky oddělenému koši máte šanci vyjmout jeden z pokrmů dříve, než ten druhý.
  • Průhledné víko – Jestliže nechcete stále kontrolovat stav fritované pochutiny, volte průhledná víka, skrze něž uvidíte vše potřebné.
  • Vícevrstvé odizolování – Chcete-li předejít jakémukoliv popálení při přípravě jídla, nepodceňujte izolaci všech rozpálených částí fritovacího hrnce.
  • Otevírání víka – Dejte přednost variantě, při níž zůstane víko po otevření fritovacího hrnce jeho nedílnou součástí. Při vyndávání smažených potravin nemusí řešit další prostor kolem.
  • Vylévání oleje z nádoby – Novodobé modely disponují vylévací trubičkou, což přináší daleko snazší, rychlejší a čistší způsob výměny oleje.

4. Čištění

Používání jakéhokoliv domácího spotřebiče vyžaduje jistou údržbu. A v případě fritovacího hrnce to platí dvojnásob, protože od stavu nerezové nádoby se odvíjí také kvalita připravovaných pochutin. Pravidelné čištění se týká nejenom vnější, ale hlavně vnitřní části.

Zvenku stačí fritovací hrnec nebo robofritézu pouze omýt navlhčeným hadrem, případně využít speciálních čistících přípravků.

Vnitřní očista již může být náročnější. Pakliže si pořídíte fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji, máte v tomto směru vyhráno. Nerezovou vanu stačí vyjmout, napustit do ní horkou vodu, nechat odstát, popřípadě doplnit vhodný čistící přípravek. Praktickou alternativou je i myčka nádobí.

U fritézy se skrytým topným tělesem je to trochu horší a náročnější. Olej je třeba vypustit nebo odlít k čemuž je zapotřebí manipulace s celým hrncem. Při čištění musíte být obzvláště opatrní, protože vana je součástí elektroniky. Jinak samotný postup je obdobný, jako výše.

Hodit se vám může i několik „babských“ rad.

  • Ocet naředěný s vodou funguje jako ideální odstraňovač zažloutlých skvrn utvořených na vaně fritézy.
  • Na připečené kousky potraviny po stěnách vany slouží speciální škrabky.
  • Svou roli splní také odmašťovač na nerezové doplňky a spotřebiče v kuchyni.

V okamžiku, kdy použijete k čištění fritézy jakékoliv chemie, neopomínejte na důkladné vymytí před naplněním novým olejem.

5. Ceny

Fritovací hrnce nabízí bezpočet výrobců, jež na trh přináší produkty odlišné kvality a technických parametrů. To umožňuje zákazníkovi investovat do „friťáku“ rozdílné množství peněz v závislosti na tom, jaké má potřeby. Pořizovací náklady lze rozčlenit do třech cenových hladin.

  • Fritovací hrnce do 1 000 Kč
  • Fritovací hrnce za 1 000 – 4 000 Kč
  • Fritovací hrnce nad 4 000 Kč

Fritovací hrnce do 1 000 Kč

Tyto fritézy disponují menším příkonem 1 000 W – 1 600 W. Ten se samozřejmě promítá do pomalejší přípravy dané potraviny, protože olej se zahřívá delší dobu. U většiny nabízených produktů narazíte na vyjímatelnou nádobu jenom stěží. Jedná se tedy hlavně o fritovací hrnce se skrytým topným tělesem, jež přinesou užitek méně náročným uživatelům. I přes nižší cenovou kategorii očekávejte signalizaci rozpáleného oleje a manuální nastavení teploty oleje.

Fritovací hrnce za 1 000 – 4 000 Kč

Zlatá středí cesta v podobě výkonnějších výrobků kolem cca 1 800 W – 2 300 W. S nástupem ceny dochází i k rozšiřování možností samotné fritézy. Některé produkty již disponují digitálním ovládáním. Volit lze převážně fritovací hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji a tedy i vyjímatelnou nádobou na olej. Většinu „friťáků“ za tuto cenu můžete umýt v myčce. Těšit se lze i z řady přínosných funkcionalit, mezi něž patří například praktický časovač.

Fritovací hrnce nad 4 000 Kč

Produkty nad 4 000 Kč jsou kromě vynikajících technických parametrů a odpovídajícího výkonu spjaty také s moderním a nadčasovým designem. V jistých případech jde již o multifunkční fritovací hrnce, které disponují více topnými prvky a mohou nahradit hned několik kuchyňských spotřebičů naráz. Modely přesahující cenou 8 000 Kč lze už pořizovat do méně náročných komerčních prostor.

6. Tipy na fritování

Nakonec si dovolíme ještě pár praktických rad, jež souvisí s procesem fritování. I tento kulinářský úkon je totiž vhodné provádět s určitou opatrností a se správnou volbou oleje. Vlivem těchto faktorů dojde k vaší celkové spokojenosti z pohledu přípravy jednotlivých potravin.

  • Klaďte důraz na kvalitní olej s vysokou teplotou přepálení – ideálně slunečnicový, alternativou je také ten řepkový či arašídový.
  • Důležitá je optimální teplota oleje, kterou vám některá moderní zařízení dokonce ukáží. Rozhodně by se nemělo z oleje kouřit.
  • Dejte si pozor na celkové ponoření pochutin v oleji.
  • Jídlo do fritovacího hrnce vkládejte až po rozpálení oleje a hlavně pomalu, protože s největší pravděpodobností dojde k prskání. Tím se vyvarujete nepříjemným popáleninám.
  • Hlídejte si dobu přípravy konkrétního pokrmu. Fritovací hrnce jsou daleko rychlejší, než smažení na pánvi.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Fritovací hrnce
Průměrné hodnocení 4.6 z 11 hlasů