Srovnání a recenze 10 fritovacích hrnců | Test nejlepších | Arecenze
Menu

Srovnání a recenze 10 nejlepších fritovacích
hrnců z testu

Aktualizováno:
Říjen 2022
Autor:
Veronika Vyskočilová, Iveta Polášková

V kategorii doporučujeme

DeLonghi F 28311

2 700 Kč

Orientační cena

Jaký fritovací hrnec (friťák) vybrat dle srovnání

Top produkt
Hodnocení 95,2 %
Orientační cena 2 700 Kč
Top cena/výkon
Hodnocení 85,1 %
Orientační cena 2 500 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení 73,8 %
Orientační cena 1 100 Kč

Do křupava usmažené zlatavé hranolky má určitě ráda většina z nás. Dopřát si je můžete v restauracích či fastfoodech. Pokud si chcete nejen hranolky, ale i další smažené pochoutky připravit také v pohodlí domova, jen těžko se obejdete bez fritovacího hrnce. A právě tomuto zařízení se věnujeme ve srovnávacím testu. S výběrem vám pomůžeme na řádcích článku Jak vybrat fritovací hrnec, ve kterém naleznete popis a vysvětlení jednotlivých parametrů, kterým je při výběru potřeba věnovat pozornost.

Vybrali jsme také tři produkty zastupující tři cenové kategorie. Každý z vybraných modelů zastupuje jednu z kategorií – Pro nenáročné, Top cena/výkon a Top produkt. Konkrétní výrobky jsme vybírali jako dobře informovaní spotřebitelé. Jednotlivé parametry uvádíme v tabulce a přinášíme také krátkou recenzi každého produktu, ve které shrnujeme charakteristiku výrobku, jeho přednosti a také slabiny.

Důležitým parametrem byl při našem výběru příkon, který má vliv na ohřívání samotného oleje. Důraz jsme kladli také na přítomnost bezpečnostních prvků, termostatu a možnost umývat alespoň některé části v myčce. Také typ fritézy hrál velkou roli při výběru. Naopak jsme se nezabývali kapacitou, protože požadavky na ni jsou velice individuální.

Pokud si chcete svůj fritovací hrnec vybrat sami, náš nákupní rádce vám pomůže s objasněním všech důležitých parametrů. Vedle tématu fritovacích hrnců jsme ale zpracovali také výběr nejlepších horkovzdušných fritéz.


Nejlepší fritovací hrnce dle srovnání

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

95,2 %
Recenze DeLonghi F 28311
DeLonghi F 28311
  • Rotační fritéza s nízkou spotřebou oleje
  • Chladný povrch
  • Vypouštěcí ventil na olej
  • Nemá časovač
  • Termostat může být nepřesný
  • Plastové tělo
2 700 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,1 %
Recenze Tefal FR 510170
Tefal FR 510170
  • Nerezová nádoba
  • Časovač
  • Snadné čištění
  • Chybí pojistka proti přehřátí
  • Vyšší spotřeba
  • Víko s průzorem se mlží
2 500 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

73,8 %
Recenze Clatronic FR 3586
Clatronic FR 3586
  • Nízká cena
  • Izolovaná madla
  • Ochrana proti přehřátí
  • Chybí pachový filtr
  • Nemá časovač
  • Není možné omývat části v myčce
1 100 Kč Zobrazit nabídky

Také nás zaujalo

-
Recenze Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
  • Široká možnost využití - 9 funkcí
  • Části omyvatelné v myčce
  • Nastavitelný termostat a časovač
  • Chybí pojistka proti přehřátí
  • Plastové tělo
  • Vysoká cena
2 700 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze DeLonghi F 28311
DeLonghi F 28311
Recenze Tefal FR 510170
Tefal FR 510170
Recenze Clatronic FR 3586
Clatronic FR 3586
Recenze Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Také nás zaujalo

Hodnocení 95,2 %
85,1 %
73,8 %
-
Orientační cena 2 700 Kč 2 500 Kč 1 100 Kč 2 700 Kč
Příkon (W) 1 800 2 400 2 000 1 600
Umístění topného tělesa Neuvedeno Ponořené Ponořené Zakryté
Kapacita oleje (l) 1,2 3 3 2
Kapacita potravin (kg) 1 1.2 - 1.3
Materiál vnitřní misky Teflon Smalt Smalt Teflon
Části omyvatelné v myčce Koš, nádoba, víko Vše kromě topného tělesa - Nádoba, víko, koš na smažení, obracečka
Ochrana proti přehřátí Ano Ne Ano Ne
Termostat Ano Ano Ano Ano
Chladný povrch Ano Ano Madla Ano
Světelná kontrolka Ano Ano Ano Ano
Průhledné víko Ano Ano Ne Ano
Materiál těla Plast Nerez Nerez Plast
Pachový filtr Ano Ano Ne Ano
Časovač Ne Ano Ne Ano
Top produkt
95,2 % Celkové hodnocení
  • Rotační fritéza s nízkou spotřebou oleje
  • Chladný povrch
  • Vypouštěcí ventil na olej
  • Nemá časovač
  • Termostat může být nepřesný
  • Plastové tělo

Model DeLonghi F 28311 patří mezi rotační fritézy – to znamená nižší spotřebu tuku a rovnoměrnější propečení. Tato fritéza pojme jen 1,2 litru oleje, najednou však připraví až 1 kg potravin, což je o něco méně než u některých konkurenčních modelů. Výrobce se mimo rotační technologii soustředil také na snadnou údržbu, té napomáhá vypouštěcí ventil na olej se sítkem na nečistoty a vyjímatelná teflonová nádoba, kterou je stejně jako odnímatelné víko a fritovací koš možné mýt v myčce. Benefity pro uživatelský komfort představuje jak pachový filtr a průhledné víko, tak nastavitelný termostat. Časovač však tomuto modelu chybí. Teplotu můžete nastavit od 150 °C do 190 °C. K bezpečnostním výhodám patří pojistka proti přehřátí, chladný povrch a protiskluzové nožičky. Nevýhodou je plastové tělo přístroje, které tím bude ve srovnání s nerezovou variantou méně odolné.

Hodnocení dalších uživatelů a odborníků

Uživatelé si pochvalují malé množství oleje, které je třeba použít. Vyhovuje jim také možnost jej pohodlně vypustit. Některým uživatelům ale přijde výpusť umístěná příliš vysoko. Jiní uživatelé si zase stěžují na nepřesnost termostatu.

Hlavní klady a zápory

Výhodou této fritézy je její rotační mechanismus, díky kterému je spotřeba oleje výrazně menší než u konvenčních fritovacích hrnců. Užitečná je také možnost umývání vnitřní nádoby v myčce nádobí a vypouštěcí ventil na olej, který usnadňuje údržbu. Největší nevýhodou je plastové provedení.

Závěr

DeLonghi F 28311 je rotační fritéza vhodná pro náročnější zákazníky. Poradí si i s přípravou jídla pro celou rodinu, najednou pojme až 1 kg potravin. K tomu jí ale stačí relativně malé množství oleje, a to právě díky rotačnímu mechanismu. Údržbu usnadňuje vypouštěcí ventil a vnitřní nádoba s teflonovým povrchem, kterou je možné umýt v myčce. Nevýhodou této fritézy je plastový povrch, který je ve srovnání s nerezovým méně odolný. Pokud je pro vás právě nerezové provedení zásadní, prohlédněte si fritézu Tefal FR510170, jedná se ale o klasický – tedy nerotační model.

2 700 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
85,1 % Celkové hodnocení
  • Nerezová nádoba
  • Časovač
  • Snadné čištění
  • Chybí pojistka proti přehřátí
  • Vyšší spotřeba
  • Víko s průzorem se mlží

Tefal FR 510170 představuje efektivní spotřebič s dobrými konstrukčními i materiálovými vlastnostmi. Topné těleso ponořené v oleji v kombinaci s 2 400 W příkonu zajistí skutečně rychlé nahřátí. Robustní smaltovou nádobku je možné vyjmout. Povrch těla z nerezové oceli bude odolnější než plast a víko s průzorem vám umožní sledovat proces smažení. Celý přístroj je rozebratelný a až na topné těleso je omyvatelný v myčce. S kapacitou 3 l oleje můžete najednou připravit až 1,2 kg potravin. Teplotu fritování nastavíte mezi 150 °C až 190 °C. Mechanický časovač vám dovolí určit dobu přípravy a věnovat se jiným záležitostem. Vašemu komfortu pomohou jak pachový, tak tukový filtr, a také technologie pro stále chladný povrch přístroje. Je však nutné přiznat, že i tento přístroj má své mouchy – například absenci pojistky proti přehřátí. Při příkonu 2 400 wattů je také nutné počítat s vyšší spotřebou.

2 500 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
73,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Izolovaná madla
  • Ochrana proti přehřátí
  • Chybí pachový filtr
  • Nemá časovač
  • Není možné omývat části v myčce

Základní fritéza Clatronic FR 3586 je vhodná zejména pro nenáročné uživatele. Díky ponorné tepelné spirále se olej ohřívá rychle a bez zápachu. Smaltovaná nádoba na smažení má kapacitu 3 litry oleje. Lze ji snadno vyjmout a vyčistit. Teplotu lze nastavit mezi 130 °C a 190 °C. Pro přípravu různých pokrmů se hodí rozdílná teplota. O připravenosti vás informuje světelná kontrolka. Víko není bohužel průhledné, ale vyrobené z nerezu, stejně jako tělo fritézy. Pro zjištění stavu pochutiny je potřeba víko nadzvednout. Bezpečnou manipulaci zajišťují tepelně izolovaná madla a také bezpečnostní pojistka proti přehřátí. Fritéze chybí pachový filtr, může se tedy stát, že fritování bude mít špatný vliv na vzduch ve vaší domácnosti. Proto doporučujeme při fritování větrat, nebo fritézu umístit pod digestoř. Nemá ani časovač, přesný čas pro smažení si tak budete muset stopnout zvlášť.

1 100 Kč Orientační cena

Také nás zaujalo
  • Široká možnost využití - 9 funkcí
  • Části omyvatelné v myčce
  • Nastavitelný termostat a časovač
  • Chybí pojistka proti přehřátí
  • Plastové tělo
  • Vysoká cena

Fritéza Tefal Versalio Deluxe 9v1 je vhodná pro všechny, kdo chtějí přístroj využívat i k jiným způsobům přípravy než fritování. Tento multifunkční přístroj umí také dusit, vařit, péct, vařit těstoviny a rizoto, rozmrazovat, ohřívat a jídlo udržovat teplé. Na fritování můžete použít až 2 litry oleje a usmažit až 1,3 kg potravin. Vnitřní misku, která je z nepřilnavého teflonu, lze vyjmout a umývat v myčce. Stejně tak víko nádoby, koš na smažení a obracečku. Teplotu lze díky termostatu nastavit od 80 °C do 180 °C pro přípravu různých druhů potravin. Průběh přípravy lze kontrolovat díky průhlednému víku. Díky pachovému filtru nebude vše při fritování zapáchat. Obsluhu vám také usnadní časovač. Plastové tělo zůstává i za chodu chladné díky izolaci. Nevýhodou tohoto fritovacího hrnce je absence pojistky proti přehřátí.

Hodnocení dalších uživatelů a odborníků

Uživatelé si chválí zejména široké možnosti využití přístroje. Oceňují bytelné provedení a jednoduchou obsluhu. Dobře hodnotili výrobek také odborníci z dTestu. Slabinou je podle uživatelů delší doba nahřívání a nepřesný termostat.

Hlavní klady a zápory

Jasnou výhodou modelu Tefal je široká nabídka funkcí. Oceňujeme také velký objem vnitřní nádoby, která dobře poslouží i větší rodině. Nevýhodou je naopak chybějící pojistka proti přehřátí nebo i vyšší cena.

Závěr

Tefal Versalio Deluxe 9v1 je nejen fritéza, ale multifunkční hrnec, který v kuchyni využijete k mnoha typům přípravy pokrmů. Oceňujeme jeho objem a také bezpečnostní chladný povrch. Pozitivně hodnotíme i možnost mytí mnoha částí v myčce nádobí. Nevýhodou je absence pojistky proti přehřátí a také vyšší cena.

2 700 Kč Orientační cena

Nejprodávanější fritézy dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze SILVERCREST SHF 900 A1
SILVERCREST SHF 900 A1 89 %
Počet recenzí: 112
1 000 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze SILVERCREST XL SHFD 2150 A2
SILVERCREST XL SHFD 2150 A2 92 %
Počet recenzí: 26
2 500 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze SILVERCREST SHFD 1350 A1
SILVERCREST SHFD 1350 A1 95 %
Počet recenzí: 175
1 400 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze SILVERCREST SHFD 1400 B2
SILVERCREST SHFD 1400 B2 88 %
Počet recenzí: 43
1 400 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Lauben Hot Air Fryer 4000BC
Lauben Hot Air Fryer 4000BC 100 %
Počet recenzí: 36
3 400 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze XIAOMI MI Smart Air Fryer 3.5L
XIAOMI MI Smart Air Fryer 3.5L 92 %
Počet recenzí: 38
3 100 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Silvercrest 9 v 1 SHF 1800 A2
Silvercrest 9 v 1 SHF 1800 A2 88 %
Počet recenzí: 87
3 000 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze DeLonghi F 28311
DeLonghi F 28311 90 %
Počet recenzí: 133
2 700 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze Tefal EY 201815
Tefal EY 201815 91 %
Počet recenzí: 105
3 100 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze Catler HG 410
Catler HG 410 100 %
Počet recenzí: 10
4 800 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat fritovací hrnec

Fritování a smažení je oblíbenou přípravou jídla nejen v restauracích, ale i v domácnostech. Abyste dosáhli perfektních výsledků a rovnoměrně opečené krusty, je třeba zvolit správný postup. Ideální je smažení ve fritéze, kde je vysoká vrstva oleje, do které se vejde i velký kus pokrmu najednou. Ve srovnání se smažením na pánvi nasákne připravovaná pochutina díky rychlému osmažení menší množství oleje.

I pánve ale mají své přednosti, jak se můžete přesvědčit v samostatném článku. A aby naše informace o nabídce na trhu byly co nejkomplexnější, připomeneme ještě, že fritovací funkcí disponují i některé multifunkční hrnce.

V tomto článku vám představíme, jak fritovací hrnce fungují a jaké máte možnosti při jejich nákupu. Osvětlíme vám různé funkce, materiály i způsoby údržby, abyste před samotným nákupem byli dokonale informováni.

Jak vybrat fritovací hrnec stručně:

  • Zvolte správný typ podle umístění topného tělesa – rozdíly se projeví jak v efektivitě ohřívání, tak ve snadnosti údržby.
  • Odhadněte ideální velikost – orientujte se podle počtu strávníků i podle frekvence používání. Obecně platí, že pro čtyřčlennou rodinu stačí hrnec s objemem 2,5 l.
  • Ujistěte se, že příkon je postačující – ten je totiž zodpovědný za rychlost a efektivitu ohřevu.
  • Zvolte doplňky – na výběr máte jak z bezpečnostních pojistek a nutných filtrů, tak i například možnost nastavení teploty.
  • Neopomeňte cenu – široké cenové rozpětí pokryje jak potřeby nenáročných uživatelů, tak těch, kteří poptávají luxusní zboží.

Fritování vs. smažení

Klasickou pánev na smažení má doma nejspíš každý. Mezi její nepopíratelné výhody patří nízké pořizovací náklady, snadnost používání a také fakt, že při každém smažení používáte nový olej.

Také fritézy v našich končinách zdomácněly. A není to jen oblibou fastfoodů. Proč tedy uživatelé sahají po fritovacím hrnci, když pánev už doma mají?

  • Fritované jídlo se připravuje ze všech stran zároveň. Tím je dosaženo ideálně rovnoměrného propečení, zároveň je příprava jídla rychlejší než na klasické pánvi.
  • Zejména u nepravidelně tvarovaných surovin (jako například květák) oceníte, že není nutné je každou chvíli obracet. Lehké promíchání je důležité, rozhodně však není nutné zkoumat, která z pěti stran je nejméně osmažená.
  • Fritézy běžně signalizují připravenost k použití. Zejména nejistí kuchaři a kuchařky se tak zbaví obav, že vhodí připravovaný pokrm do příliš chladného či horkého oleje. Takové omyly totiž vedou k zbytečné nasáklosti tukem, nebo naopak ke spáleným okrajům a syrovému středu.
  • Fritovací hrnce disponují nastavitelným termostatem. To zabrání nechtěnému přepalování oleje při příliš vysokých teplotách. Při smažení na pánvi je nutné teplotu kontrolovat.
  • Pro tuto přípravu jídla nepotřebujete sporák. Fritovací hrnec připojíte do zásuvky, což z něj činí poměrně mobilní zařízení. Není žádný problém odvézt jej do minikuchyňky na chatu nebo ho půjčit na víkend přátelům.
  • Ačkoliv se to nezdá, fritované jídlo obsahuje méně tuku než to smažené. Zejména rotační fritézy dokáží připravit křupavější a méně mastné pokrmy než klasické pánve. Dietní zázrak pochopitelně obratem nevykouzlíte, alespoň trochu však svému zažívání ulevíte.

Typy

Pojďme se na fritovací hrnce zaměřit nejprve z pohledu konstrukčního provedení. Zapomeňte teď na chvíli na vzhled tohoto produktu a soustřeďte se na způsob fungování a ohřívání oleje. Na trhu máte možnost narazit na tři typy „friťáků“ od nejrůznějších výrobců, mezi nimiž mimochodem figurují značky, jakými jsou Bravo, DeLonghi, Domo, Tefal nebo Klarstein. Každý z výrobků má samozřejmě své přednosti, ale zároveň určitá omezení.

  • Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem
  • Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji
  • Rotační fritéza

Z obecného hlediska lze tvrdit, že fritovací hrnec se skrytým topným tělesem postačí každému, kdo preferuje občasné smažení pokrmů. Při pravidelném využívání tohoto výrobku je lepší sáhnout po variantě s ponořeným topným tělesem. Fritovací „fajnšmejkr“ si dopřeje rotační fritézu.

Fritézy jsou někdy nazývány také jako hrnce na smažení, fritéza na olej,  nebo hrnce na hranolky.

Rozdíly mezi různými typy fritovacích hrnců

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem

Pravděpodobně jeden z nejběžnějších typů, na který můžete narazit. Jak již název tohoto produktu prozrazuje, jde o fritovací hrnec, v jehož vnitřních útrobách neuvidíte topnou spirálu ohřívající samotný olej. Představte si plastové tělo, v němž je zakomponována nerezová vanička, do níž vkládáte drátěný koš s pochutinami určenými k fritování.

Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem vám umožní využít v maximální míře vnitřní prostor. Nikde se vám neplete žádná topná spirála či jiné konstrukční prvky. Tato vanička je nevyjímatelná, protože přesně pod ní je uloženo topné těleso produkující teplo. Nechybí ani termostat, jenž hlídá správnou teplotu oleje, aby nedošlo k jeho přepálení.

Větší fritovací objem má však svůj háček. Vzhledem k tomu, že nerezovou vanu nelze vyndat a v podstatě oddělit od zbývající elektroniky, nemůžete tento fritovací hrnec mýt v myčce na nádobí. Jedinými omyvatelnými prvky je drátěný koš nebo snímatelné víko. O zbytek se musíte postarat navlhčeným hadrem a čisticím přípravkem. Po čase možná budete muset fritézu vyčistit od připálené strouhanky a jiných pokrmů.

Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji

Opakem výše uvedené fritézy je fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji. Na první pohled jde o trochu rozměrnější spotřebič, který ale v plné míře nevyužívá celý vnitřní prostor. To je způsobeno ponořeným tělesem přímo v oleji.

Tento malý neduh je však kompenzován poměrně značnou praktičností z pohledu složení jednotlivých částí. Tak kupříkladu vyjímatelná nerezová vanička pro smažení. Díky tomu, že její součástí není topné těleso, pohodlně ji vyndáte a umyjete v myčce na nádobí.

Dále lze hovořit také o energeticky úsporném provozu, jelikož spirála ohřívá olej napřímo, čímž nedochází k žádným tepelným ztrátám. Při zahřívání oleje navíc dochází ke vzniku speciální chladivé zóny v dolní části fritovacího hrnce, s níž se vyhnete jakémukoliv připalování opadaných částí potravin, jako je strouhanka a jiné drobky. Na tuto vlastnost navazuje i další klad fritovacího hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji – není třeba po krátkých intervalech měnit fritovací olej, protože se tak často nepřepaluje.

Rotační fritéza

Třetím typem fritovacího hrnce je rotační fritéza (nazývána též rotofritéza či robofritéza), se kterou se mnozí setkávají pouze sporadicky. Postupně však dochází k rozšiřování nabídky těchto produktů. Výhodou je nižší spotřeba oleje i kvalitnější výsledky fritování.

Rotační fritéza svým vnějším vzhledem připomíná spíše fritovací hrnec se skrytým topným tělesem. Fritovací koš uvnitř je nakloněný tak, že jeden jeho konec je vždy nad úrovní oleje. Koš takto nakloněný v průběhu fritování rotuje.

Potraviny smažené tímto způsobem obsahují podstatně méně oleje a získávají lahodnou křupavou kůrku. Při fritování dojde pohybem koše k ochlazování pochutin. To je dobré pro finální pokrm, je však zapotřebí trochu vyšší výkon k dosažení požadované teploty.

Typ Výhody Nevýhody
Fritovací hrnec se skrytým topným tělesem + Široký výběr
+ Maximální využití prostoru
+ Menší rozměry
– Složitější údržba
Fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji + Snadnější údržba
+ Méně se připaluje
– Složitější manipulace
– Větší rozměry
Rotační fritéza + Méně tuku v potravinách
+ Menší spotřeba oleje
– Menší výběr
– Vyšší cena

Velikost a objem

Na velikost fritovacího hrnce lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu. Jedním z nich jsou skutečné fyzické rozměry tohoto spotřebiče. Ty volíte i s přihlédnutím k tomu, zda bude fritéza trvale umístěna na kuchyňské lince, čemuž by měl odpovídat také vzhled, nebo pro ni najdete místo ve skříňce či ve spíži.

Objem oleje

Tím zásadním významem slova velikost je objem nádoby či samotného oleje. Na trhu jsou k dispozici produkty s objemem od 0,5 l a zároveň výrobky přesahující hranici 4 l. Před správným výběrem si tak musíte říci, pro kolik členů domácnosti budete smažit pochutiny. Z běžné praxe vychází, že 1,5 l fritovací hrnec vystačí pro čtyři osoby.

Množství potravin

Od objemu vnitřní nádoby a množství oleje se odvíjí také maximální množství potravin, které můžete najednou ve fritéze připravit. Hodnota je udávána v kilogramech (kg). U fritéz napříč kategoriemi se pohybuje od 0,7 po 3 kg. Pro čtyřčlennou domácnost je ideální porce mezi 1 a 1,4 kg.

V tomto směru si uvědomte podstatný fakt, že čím větší objem, tím více jídla najednou připravíte a dopracujete se k méně časté výměně oleje. Zároveň ale roste spotřeba elektrické energie, která je zapotřebí pro rozpálení většího množství oleje.

Příkon

Příkon se udává ve wattech, značených zkratkou W. Tato hodnota má vliv na dvě zásadní veličiny – rychlost nahřívání a spotřebu elektrické energie. Dá se tedy říci, že s vyšším příkonem se olej rychleji rozpálí a přístroj je tak dříve připraven k provozu, zároveň u toho spotřebuje větší množství energie.

U domácích přístrojů se setkáváme s hodnotami začínajícími na 1 000 W a také takovými, které překračují dvojnásobnou hodnotu. Celkový výkon se obvykle pojí také s velikostí fritézy, respektive kapacitou oleje, který je nutné rozehřát.

Funkce

Fritovací hrnec není jen pouhou oplášťovanou nádobou s moderním vzhledem a tlačítkem START/STOP. Novodobé spotřebiče jsou vybaveny řadou přínosných funkcí a doplňků, jež mají vliv na bezpečnost, rychlost a kvalitu výsledné přípravy jídla. Z charakteru jednotlivých prvků a funkcionalit lze volit následující možnosti.

  • Kontrolky a systémy
  • Filtry
  • Praktické doplňky

Kontrolky a systémy

Budete-li si v dnešní době pořizovat fritovací hrnec, určitě lpěte na tom, aby byl vybaven indikátorem ohřevu oleje. Ta levnější zařízení mají kontrolku, která se rozsvítí nebo zhasne. Dražší přístroje mohou disponovat LCD displejem, jež vám napoví řadu informací a hlavně slouží k programování nejrůznějších funkcí.

Typickým příkladem je nastavení času, po jehož uplynutí dojde k přerušení fritovacího procesu. Výjimkou není ani automatické vypnutí po dané době nepoužívání fritovacího hrnce. Praktickou pomůckou může být také naprogramování vámi zvolené teploty. Ta se liší při přípravě odlišných potravin.

U fritovacích hrnců s topným tělesem ponořeným v oleji využijete například systém automatického vypínání v okamžiku, kdy je topná spirála mimo nádobu s olejem, respektive mimo své primární místo.

Filtry

Zápach z přepáleného oleje není určitě ničím příjemným. V technických parametrech nového fritovacího hrnce proto hledejte i dostatečnou výbavu filtrů. Naprostým základem je pachový filtr, jenž zabrání úniku pachu oleje z vnitřní části ven. Lepší volbou je samozřejmě vyměnitelný či omyvatelný pachový filtr nežli jeho pevné provedení.

Mezi filtry patří i ten tukový, jehož primární funkce je uvnitř fritovacího hrnce. Jeho úkolem není zachytávat pachy, nýbrž malé odlomky a drobky z potravin vznikající při smažení. V tomto případě je možnost vymýt filtr naprostou nezbytností.

Jedním z filtrů je také ten na vysrážené páry. Při smažení dochází k nadměrné produkci par, které se primárně usazují na víku. Ta modernější víka jsou vybavena speciálním lapačem, jenž zabraňuje jejich úniku a zároveň má kladný vliv na to, že při otevření víka vám přebytečná voda nekape nikde kolem.

Praktické doplňky

Jestliže chcete, aby byl proces fritování spojen s rychlostí, pohodlím a nenáročností, potom vám přinášíme soupis praktických doplňků, jež bývají součástí nejenom lepších a dražších fritovacích hrnců, ale i těch cenově dostupnějších.

  • Oddělené zásobníky potravin – Některé fritovací hrnce umožňují připravovat více druhů pochutin vyžadujících rozdílnou dobu přípravy. Díky oddělenému koši máte šanci vyjmout jeden z pokrmů dříve než ten druhý.
  • Průhledné víko – Jestliže nechcete stále kontrolovat stav fritované pochutiny, volte průhledná víka, skrze něž uvidíte vše potřebné.
  • Vícevrstvé odizolování – Chcete-li předejít jakémukoliv popálení při přípravě jídla, nepodceňujte izolaci všech rozpálených částí fritovacího hrnce.
  • Otevírání víka – Dejte přednost variantě, při níž zůstane víko po otevření fritovacího hrnce jeho součástí. Při vyndávání smažených potravin není nutné hledat další prostor kolem na odložení horkého mastného víka.
  • Vylévání oleje z nádoby – Některé modely disponují vylévací trubičkou, což přináší daleko snazší, rychlejší a čistší způsob výměny oleje.

Čištění

Používání jakéhokoliv domácího spotřebiče vyžaduje jistou údržbu. A v případě fritovacího hrnce to platí dvojnásob, protože od stavu nerezové nádoby se odvíjí také kvalita připravovaných pochutin. Pravidelné čištění se týká nejenom vnější, ale hlavně vnitřní části. Zvenku stačí fritovací hrnec pouze omýt navlhčeným hadrem, případně využít speciálních čisticích přípravků.

Vnitřní očista může být náročnější. Pakliže si pořídíte fritovací hrnec s topným tělesem ponořeným v oleji, máte v tomto směru vyhráno. Nerezovou vanu stačí vyjmout, napustit do ní horkou vodu, nechat odstát, popřípadě doplnit vhodný čisticí přípravek. Praktickou alternativou je i myčka nádobí.

U fritézy se skrytým topným tělesem je to trochu horší a náročnější. Olej je třeba vypustit nebo odlít, k čemuž je zapotřebí manipulace s celým hrncem. Při čištění musíte být obzvláště opatrní, protože vana je součástí elektroniky, nejde ji tedy vyjmout a umýt zvlášť. Jinak samotný postup je obdobný, jako výše.

Tipy na čištění

  • Ocet naředěný s vodou funguje jako ideální odstraňovač zažloutlých skvrn utvořených na vaně fritézy.
  • Na připečené kousky potraviny po stěnách vany slouží speciální škrabky.
  • Svou roli splní také odmašťovač na nerezové doplňky a spotřebiče v kuchyni.

V okamžiku, kdy použijete k čištění fritézy jakoukoliv chemii, nezapomínejte na důkladné vymytí před naplněním novým olejem.

Cena

Fritovací hrnce nabízí mnoho výrobců, jež na trh přináší produkty odlišné kvality a technických parametrů. To umožňuje zákazníkovi investovat do fritézy rozdílné množství peněz v závislosti na tom, jaké má potřeby. Pořizovací náklady lze rozčlenit do třech cenových hladin.

Cena do 1 000 Kč

Tyto fritézy disponují menším příkonem 1 000 W – 1 600 W. Ten se samozřejmě promítá do pomalejší přípravy dané potraviny, protože olej se zahřívá delší dobu. U většiny nabízených produktů narazíte na vyjímatelnou nádobu jenom stěží. Jedná se tedy hlavně o fritovací hrnce se skrytým topným tělesem, jež přinesou užitek méně náročným uživatelům. I přes nižší cenovou kategorii očekávejte signalizaci rozpáleného oleje a manuální nastavení teploty oleje.

Cena od 1 000 do 4 000 Kč

Zlatá střední cesta v podobě výkonnějších výrobků kolem cca 1 800 W – 2 300 W. S nástupem ceny dochází i k rozšiřování možností samotné fritézy. Některé produkty již disponují digitálním ovládáním. Volit lze převážně fritovací hrnce s topným tělesem ponořeným v oleji, a tedy i vyjímatelnou nádobou na olej. Většinu „friťáků“ za tuto cenu můžete umýt v myčce. Těšit se lze i z řady přínosných funkcionalit, mezi něž patří například praktický časovač.

Cena nad 4 000 Kč

Produkty nad 4 000 Kč jsou kromě vynikajících technických parametrů a odpovídajícího výkonu spjaty také s moderním a nadčasovým designem. V jistých případech jde již o multifunkční fritovací hrnce, které disponují více topnými prvky a mohou nahradit hned několik kuchyňských spotřebičů naráz. Modely přesahující cenou 8 000 Kč lze už pořizovat do méně náročných komerčních prostor.

Tipy na fritování

Nakonec si dovolíme ještě pár praktických rad, jež souvisí s procesem fritování. Je totiž vhodné provádět jej s určitou opatrností a se správnou volbou oleje. Vlivem těchto faktorů dojde k vaší celkové spokojenosti z pohledu přípravy jednotlivých potravin.

  • Klaďte důraz na kvalitní olej s vysokou teplotou přepálení – ideálně slunečnicový, alternativou je také ten řepkový či arašídový.
  • Důležitá je optimální teplota oleje, kterou vám některá moderní zařízení dokonce ukáží. Pokud to váš přístroj neumožňuje, pořiďte si zvláštní teploměr. Ideální je teplota 180 °C. Rozhodně by se nemělo z oleje kouřit. Chladnější olej by způsobil pomalé smažení a tím pádem nasáknutí potraviny olejem. Příliš horký olej by zase potraviny na povrchu příliš rychle spálil a uvnitř by zůstala syrová místa.
  • Dejte si pozor na celkové ponoření pochutin v oleji.
  • Jídlo do fritovacího hrnce vkládejte až po rozpálení oleje a hlavně pomalu, protože s největší pravděpodobností dojde k prskání. Tím se vyvarujete nepříjemným popáleninám.
  • Hlídejte si dobu přípravy konkrétního pokrmu. Fritovací hrnce jsou daleko rychlejší než smažení na pánvi.
  • Olej byste měli často filtrovat, aby nebyl plný odpadlých zbytků potravin, které by se mohly přepalovat.
  • Používat olej můžete opakovaně, stačí jej pravidelně čistit. Pozor byste si ale měli dát při smažení rybích pokrmů, ty jsou totiž hodně výrazné a ovlivňují chuť oleje.
  • Vždy používejte jeden druh oleje. Není vhodné oleje míchat.

Likvidace použitého oleje

Pokud nechcete olej používat opakovaně, nebo už jej chcete vyměnit, je třeba použitý tuk správně zlikvidovat. Rozhodně jej nelijte do dřezu či jiného odpadu. Tuk totiž působí v kanalizacích a čističkách odpadních vod velké problémy. Snadno může ucpat i váš odpad.

Použitý olej byste měli slít do lahve nebo sklenice a vyhodit na místo, které je k tomu určené. Ideální je odnést slitý olej do kontejneru na použité potravinové tuky. Tyto kontejnery najdete ve stále větším počtu měst. Pokud kontejner nemáte, zaneste tento odpad na sběrný dvůr. Jestliže ani to není ve vašich silách, vyhoďte jej do klasického směsného odpadu (Zdroj: Ministerstvo životního prostředí).

Často kladené otázky k fritovacím hrncům

Jak vybrat friťák?

Podle počtu strávníků vyberte fritovací hrnec s vhodným objemem, pro čtyřčlennou rodinu postačí 2,5 litru. Zaměřte se na příkon a doplňky. Zaměřte se také na možnosti umývání v myčce a pachový filtr. Nejlepší fritovací hrnce najdete v našem srovnání.

Dá se fritéza umývat v myčce?

V závislosti na modelu lze obvykle v myčce umývat vnitřní nádobu na olej a košík. 

 

Jaký olej se používá do fritézy?

Nejvhodnější je ke fritování slunečnicový olej. Použít je možné také řepkový, palmový či arašídový. Jednotlivé druhy oleje by se ale neměly míchat.

Jak často je potřeba měnit olej?

Interval výměny oleje záleží na pokrmech, které připravujete. Při smažení jídle v trojobalu (řízky, smažený květák či žampion) je často nutné olej vylít rovnou, přepálí se v něm totiž opadaná strouhanka. Také rybí pokrmy mají vliv na chuť oleje. 

Veronika Vyskočilová je v naší redakci už několik let. Má tedy již mnoho zkušeností s průzkumem trhu a vyhledáváním těch nejlepších produktů. Jelikož ráda vaří a peče, věnuje se zejména kuchyňským spotřebičům a pomocníkům. Na této stránce vám proto vysvětlí, například jaký je rozdíl mezi klasickou a rotační fritézou, jak se o fritézu starat a na co si dát při výběru pozor. Kromě klasických fritovacích hrnců pro vás připravila i výběr jejich horkovzdušné varianty. Věnovala se také dalším kuchyňským tématům, jako jsou tyčové mixéry, rýžovary nebo (americké) lednice.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fritovac%C3%AD_hrnec

https://www.which.co.uk/reviews/air-fryers/article/deep-fat-fryers-advice-guides/how-to-get-the-most-out-of-your-fryer

SÝKOROVÁ, Eliška. Vliv vybraných faktorů na kvalitu bramborových hranolek – inovace laboratorních cvičení. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav technologie potravin. 2017.  Dostupné také z: http://hdl.handle.net/10563/40628

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, nikde v článku jsem se nedozvěděl o dalším druhů fritéz, a to parních, můžete mi napsat názor na tyhle fritézy? Děkuji.

Jirka

Dobrý den, pokud vám jde o přípravu jídla v páře, ta je u fritéz tak vzácná, že jsme se jí zatím nezabývali. Pokud máte na mysli horkovzdušné fritézy, ty mají svůj vlastní článek, který naleznete zde: https://www.arecenze.cz/horkovzdusne-fritezy/.

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 19 hlasů