Jak vybrat gin
Gin je destilátem mnoha podob a chutí. Abyste si vybrali takový, který bude odpovídat vašim chuťovým preferencím, musíte zvolit vhodný typ ginu. Právě na jejich specifika a odlišnosti se zaměříme hned na úvod tohoto článku. Způsob výroby, použité ingredience a botanicals mají naprosto zásadní vliv na jeho výslednou chuť, kvalitu i obsah alkoholu.
Zmíníme se také o nejslavnějších značkách ginů, se kterými rozhodně nešlápnete vedle. Produkty rozdělíme také do cenových hladin, abyste získali lepší představu o tom, co můžete za vydané peníze očekávat.
Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Nedáme vám proto naprosto jasnou univerzální odpověď, který gin je ten nejlepší z nejlepších. Můžete vám alespoň poradit, jak se v pestré nabídce těchto nápojů vyznat a na co se při výběru zaměřit.
Jak vybrat gin stručně:
- Typ – základní dělení rozlišuje London Dry Gin (suchý), Plymouth Gin a destilované giny (ochucené, např. růžový). Milovníky nezvyklých chutí mohou potěšit i méně obvyklé typy, jako jsou vyzrálé giny (Barrel-aged), ginové likéry a trnkové giny (Sloe) nebo vinný gin z hroznového destilátu.
- Příchuť – v klasickém suchém ginu by měl dominovat jalovec. Dále se přidávají i jiné výrazné botanicals, jako jsou citrusy, jahody, maliny, květiny, lékořice, kardamon nebo skořice.
- Obsah alkoholu – aby mohl být gin ginem, musí obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu. U velké části prodávaných ginů se obsah alkoholu pohybuje mezi 40 až 60 %.
- Způsob výroby – po fermentaci probíhá extrakce bylinek buď macerací, nebo kontinuální destilací. Oba postupy lze kombinovat.
- Země původu – ginovou velmocí je bezpochyby Velká Británie, odkud pochází věhlasné značky Beefeater, Bombay nebo Tanqueray. Výborné giny se ale vyrábí i ve Skotsku (Hendrick´s) nebo v tuzemsku (Žufánek).
- Vzhled lahve – pokud chcete gin dát jako dárek, zamyslete se nad tím, jakou chuť obdarovaný preferuje (sladší či suché pití), a podívejte se po pěkném balení. Zejména limitované edice mají krásné obaly nebo se prodávají v dárkových kazetách i se skleničkou.
Definice ginu
Pitelný gin z lahve sice vám sice nesplní žádná přání, ale poskytne vám výjimečný chuťový zážitek. Základem tohoto alkoholického nápoje je neutrální obilný destilát (nezrající v sudech) a botanicals (rostlinné přísady).
Vůbec nejdůležitějším botanicals je olej z jalovce, který by měl v chuti i vůni ginu převládat. Bez něj by totiž chutnal podobně jako vodka. Z dalších botanicals se často používá citrusová kůra, lékořice, anýz, koriandr, pepř, andělika, zázvor, skořice, kardamom, kosatec, tymián, rozmarýn či bazalka. Každý gin obsahuje přibližně deset botanicals.
Množství alkoholu, které musí nápoj obsahovat, aby mohl nést označení gin, je v evropských zemích dáno zákonem. Pravý gin musí obsahovat alespoň 37,5 % alkoholu.
Typy ginu
Než se podíváme na zoubek parametrům, podle kterých můžeme giny vybírat, zorientujeme se v typech tohoto nápoje. Tradičně se giny dělí do tří hlavních kategorií:
- London Dry Gin
- Plymouth Gin
- Destilovaný gin
Trh s alkoholem je ovšem natolik bohatý a pestrý, že můžete narazit ještě na celou řadu dalších ginů lišících se způsoby výroby, příchutěmi, zráním či obsahem alkoholu:
- Genever
- Old Tom Gin
- Sloe Gin (trnkové giny)
- New Style Gin
- Barrel-aged Gin
- Navy Strength Gin
- Bathtub Gin
- Vinný gin
O specifikách jednotlivých typů ginů si můžete přečíst více v následujících kapitolách.
London Dry Gin
Skutečným králem ginů, u kterého si můžete být vždy jisti vysokou úrovní kvality, je ten honosící se označením „London Dry”. Ačkoliv by se mohl na první pohled zdát, že slovo London odkazuje na místo původu, tento gin nemusí nutně pocházet z Anglie. Jde spíše o označení způsobu výroby.
Výroba London Dry ginu má svá pevně daná pravidla, která jsou zárukou výborné chuti. Botanicals se dávají do prodyšného vaku nad destilační kolonu a macerují se přes horkou páru. Po destilaci se do ginu již nesmí přidávat žádné složky s výjimkou vody. Výsledný produkt by měl obsahovat minimálně 40 % alkoholu. Barviva, aromatické látky a sladidla nesmí být ve větším množství než 0,1 g/l.
Díky těmto pravidlům si London Dry Gin uchovává svou typickou neutrální suchou chuť.
Plymouth Gin
Ačkoliv se vyrábí stejným způsobem jako London Dry, výsledná chuť Plymouth ginu je o něco sladší. Tento gin navíc jako jediný disponuje ochrannou geografickou známkou, která se vztahuje k britskému městu Plymouth. Jeho chuť bývá popisována jako plná, zemitá, nasládlá a kořeněná.
Destilovaný gin
Do této sekce spadají tzv. ochucené giny. Jde o chuťově výraznou variantu ginu, do které se přidávají dominantní chuťové složky až po proběhnutí destilace. U některých bývá aroma jalovce výrazně potlačeno ve prospěch přidaných bylinek a koření, u jiných zůstává zachováno.
Mezi ochucenými giny je velmi populární růžový gin, ve kterém jsou cítit jahody. Z ovocných tónů se do ochucených ginů přidávají také červené pomeranče, maliny, jahody, citrony nebo černý rybíz. Kromě zajímavé chuti mají i pestré barvy. Proto jsou přímo stvořené k míchání koktejlů a experimentování.
Genever
Genever je vůbec tím prvním ginem, jaký byl kdy vyroben. Jeho objev je připisován holandskému profesorovi, který se snažil vytvořit nápoj na léčbu ledvin. K jeho výrobě použil olej z bobulí jalovce (mají močopudné účinky), cukr a obilnou pálenku.
V současné době se genever vyrábí dvojí destilací, aby byl zajištěn vyšší obsah alkoholu. Tento gin má poněkud robustnější a silnější chuť, ve které lze zachytit kromě jalovce i muškátový oříšek, hřebíček a další výrazná koření.
Old Tom Gin
Old Tom Gin vznikl v důsledku tzv. ginového šílenství. Je vzpomínkou na dobu, kdy britská vláda zavedla regulaci výroby a prodeje alkoholu. Vzniklo tak jakési ginové podsvětí, kde kvetla ilegální výroba a prodej nekvalitního ginu výrazně sladké chuti. Přidával se do něj totiž cukr.
Moderní Old Tom Gin je podstatně vyšší kvality, než ten podomácku vyrobený z dob ginového šílenství. Mívá příjemně sladkou a plnou chuť, kterou mu dodává lékořice. Tento gin je naprosto ideální k míchání drinků.
Sloe Gin (trnkové giny)
Zvláštním druhem je tzv. Sloe Gin, který se vyrábí macerováním trnkových bobulí v ginu. Přesněji řečeno se tedy jedná o likér připravený z ginu. Měl by obsahovat alespoň 25 % alkoholu a přidává se do něj také cukr. Díky tomu je mnohem sladší než jiné druhy ginů. Dalším poznávacím znakem trnkového ginu je tmavě červená barva.
Výrazné ovocné a květinové aroma přebíjí jalovec, který v něm téměř není cítit. Tento gin chutná výborně jako samotný, ale hodí se i k přípravě koktejlů.
New Style Gin
Někdy se mu říká také New Western. Jde o jeden z modernějších ginů nové generace, ve kterém je výrazně potlačeno aroma a chuť jalovce.
Barrel-aged Gin
Barrel-aged Gin se vyrábí trochu jiným způsobem. Nechává se podobně jako whisky zrát v dubových sudech, díky čemuž získává krásnou zlatavou barvu a stopu dřevitých tónů. Můžete si ho vychutnávat samostatně, ale bude dobře chutnat i jako součást koktejlu.
Navy Strength Gin
Označení Navy Strength poukazuje na sílu ginu. Logicky je tak tento gin velmi silný po vzoru námořních rumů.
Bathtub Gin
Další z ginů, který vznikl v dobách prohibice. Konkrétně šlo o americkou prohibici, kdy lidé v touze po sklence něčeho silnějšího nakládali bylinky do obilného destilátu do vany, kde probíhala macerace.
Výsledek pochopitelně nebyl nijak valný, proto se tyto giny staly důležitou složkou mnoha koktejlů, aby byla přebita jejich alkoholová pachuť. Moderní Bathtub giny jsou na naprosto jiné úrovni.
Vinný gin
Základem vinného ginu, jak tomu jeho název napovídá, je hroznový destilát. Překvapivě má velice dobrou chuť a skvěle pasuje k toniku.
Způsob výroby
Způsob výroby ginu má zásadní dopad na jeho chuť, aroma i obsah alkoholu. Podle této charakteristiky můžeme giny rozdělit do dvou hlavních skupin.
Oba způsoby výroby ovšem začínají stejně. Prvním krokem je fermentace, kdy kvasinky přeměňují cukerné složky obsažené v obilném sladu na alkohol. Po fermentaci je směs připravená k destilaci, kdy se do ní přidávají botanicals.
Extrakci bylinek lze zajistit dvěma tradičními způsoby, jak jsme o pár řádků výše zmiňovali:
- Macerací – bylinná směs se nechává macerovat (odležet) v destilátu až 48 hodin. Macerát pak prochází druhou destilací, která se provádí v měděném kotli. Později se do nápoje přidává i voda, což snižuje celkový obsah alkoholu.
- Kontinuální destilací – jinými slovy jde o louhování za využití horké páry. Botanicals se zavěsí do horní části destilační kolony. Bylinné aroma se poté uvolňuje do páry zahřívaného destilátu, která se poté vrací do zahřívané směsi. Celý proces se několikrát opakuje.
Oba postupy lze samozřejmě i kombinovat, záleží čistě na výrobci. Existují i jiné méně využívané výrobní postupy, například extrakce bylinné směsi ve vakuu či oddělené macerace i destilace jednotlivých bylinek.
Země původu
Ačkoliv úplně první gin údajně vznikl v Holandsku, za skutečnou ginovou velmoc byla později považována Anglie, kam se gin dostal v 17. století. Tento status si uchovává dodnes.
Jen v Londýně se totiž nachází 20 palíren se specializací na výrobu kvalitního ginu. Anglické značky ginu Beefeater a Tanqueray jsou nejprodávanější značky tohoto alkoholického nápoje na světě. Významnou roli ve světě ginů hrají i skotské značky (Hendrick’s Gin).
Kvalitní gin můžete koupit také v Německu (Monkey 47). Mezi českými kraluje Žufánek. Zajímavou odnoží mohou být španělské a italské giny, do kterých se přidávají nezvyklá botanicals typická pro středomořskou kuchyni: olivy, bazalka, tymián nebo rozmarýn.
Obsah alkoholu (ABV)
Pro obsah alkoholu se používá také zkratka ABV (Alcohol by Volume). Podle evropských norem musí pravý gin obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu. Ty americké jsou ještě přísnější, podle nich se gin považuje jen takový destilát, který obsahuje minimálně 40 % alkoholu. Většina kvalitních výrobků a ginů světových značek tyto hranice hravě překonává. Obsahují obvykle 40 až 60 % alkoholu.
Známé značky ginů
Při výběru ginu nehrají důležitou roli jen základní parametry, ale především volba dobré značky. Nyní si proto podrobněji představíme ty nejznámější a nejkvalitnější, na které můžete na trhu s alkoholem narazit.
Beefeater
Historie britské ginové legendy se začala psát již v roce 1895. Značka Beefeater odkazuje na strážce Tower Of London (anglicky se jim říká beefeaters). Její výrobky tak poznáte na první pohled podle toho, že je na obalu vyobrazen beefeater v typické uniformě. Silnou stránkou tohoto výrobce je klasický suchý gin, jehož receptura se dodnes nezměnila.
Beefeater ovšem nenabízí výhradně jen suchou klasiku. V posledních letech produkuje i velké množství ochucených ginů, které jsou skvělé na míchání drinků. Za zmínku určitě stojí jejich jahodový růžový gin nebo pomerančový gin.
Bombay
Bombay je dalším z britských ginových velikánů, který vsadil na využití infuze par. Vlajkovou lodí značky je legendární Bombay Sapphire Gin prodávaný v tyrkysové lahvi čtvercového tvaru. Tento gin má unikátní jemnou chuť (ačkoliv se jedná o typ London Dry) a získal celou řadu prestižních ocenění. Jeho jemnost je postavena na mandlích, lékořici, kořeni kosatce, koriandru a keři kasia.
Tanqueray
Další z ginů s dlouhou tradicí. Jeho příběh se začal psát v roce 1830, kdy Charles Tanqueray experimentoval s výrobou ginu a založil si svou vlastní palírnu. I když jsou giny Tanqueray typu London Dry, vyrábí se ve Skotsku. Výrobce sází na čtyřnásobnou destilaci, díky které získává svou typickou jemnou chuť. Kromě jalovce se do něj přidávají i méně obvyklé botanicals (v rámci limitovaných edicí).
Gordon’s Gin
Gordon’s Gin dlouhodobě platí za jednu z nejžádanějších značek ginů. Původní receptura Gordon’s London Dry ginu, které se výrobci drží dodnes, pochází z roku 1769. Vyrábí se trojnásobnou destilací a přesné složení bylinné směsi je zahaleno rouškou tajemství. Gordon’s Gin má v portfoliu také oblíbený růžový gin, ve kterém se objevují stopy jahod, malin a červeného rybízu.
Hendrick’s
Ačkoliv patří značka Hendrick’s mezi ty mladší (založena v roce 1999), velice rychle si získala popularitu napříč celým světem. Zástupce skotských ginů si mnoho lidí asociuje se svěží okurkou a něžnou vůní růží.
Kromě klasických botanicals, které do ginu patří, je Hendrick’s Gin obohacen růžovým olejem, extraktem z okurky a květy heřmánku, bezu, řebříčku. Kombinace těchto svěžích ingrediencí mu dodává nádhernou vůni a přímo vybízí k popíjení s tonikem a plátkem okurky.
V budově, kde probíhá výroba tohoto ginu, se nachází i dvě zimní zahrady plné středomořských a exotických květin. Díky tomu mohou výrobci experimentovat dle libosti a dodávají limitovaným edicím Hendrick’s ginu zajímavé příchutě.
Monkey 47
Z Britských ostrovů se nyní konečně přesuneme na pevninu, a to konkrétně do Německa. Monkey 47 je velice silný a chuťově excentrický gin, který obsahuje 47 % alkoholu a celkem 47 botanicals. V jeho chuti se snoubí bobule a kořeny pocházející ze Schwarzwaldského pohoří spolu s indickým koření. Volba takovýchto ingrediencí je velmi neobvyklá, což činí z tohoto ginu chuťový unikát.
Kromě tohoto tradičního ginu produkuje Monkey 47 i trnkové nebo v sudu zrající giny. Každý rok také vydává limitku Monkey 47 Distiller’s Cut, ve které je vždy nějaká nezvyklá bylinka navíc.
Žufánek
Konečně se dostáváme i do českých luhů a hájů, a to konkrétně k rodinnému lihovaru Žufánek, který stojí za známým českým ginem OMG (Oh My Gin). Jedná se o klasický destilovaný London Dry Gin, který obsahuje 16 botanicals (nejvýrazněji vystupují grains of paradise, levandule, meduňka, lípa a pomerančová kůra).
Každý rok vydává Žufánek také limitovanou edici OMFG, která obsahuje oproti originální receptuře vždy nějakou speciální složku navíc.
Malfy
Na závěr přehledu populárních značek se přesuneme do středomoří, konkrétně na Apeninský poloostrov, kde se vyrábí prémiový italský gin Malfy. Pokud nepatříte mezi ginové fajnšmekry, je dost možné, že jste o Malfy ještě neslyšeli. Značka byla založena roku 2016 a soustředí se na výrobu klasických ginů s citrusovými botanicals. Přidávají se do nich sicilské citrony, rudé pomeranče nebo růžové grapefruity.
Cena
Koupit v dnešní době kvalitní gin již není nic těžkého. I na výrobky těch nejslavnějších výrobců ginu můžete mnohdy narazit v obyčejných kamenných obchodech s potravinami. Pokud ovšem toužíte-li novém kousku do sbírky či limitované edici, neobejdete se bez specializovaných prodejen a e-shopů.
A ještě s jedním musíte počítat – za kvalitní gin si zkrátka musíte připlatit. Abyste získali lepší přehled o tom, na kolik vás takové exkluzivní pití přijde, rozdělili jsme giny do následujících cenových kategorií.
Cena do 500 Kč
Pozitivní zprávou je, že i v té nejnižší cenové kategorii narazíte na kvalitní giny světového formátu, jako je například Beefeater nebo Tanqueray. V nabídce jsou dále giny méně známých značek a některé české výrobky. Co se týče typu, převažuje London Dry Gin.
Cena od 500 do 2 000 Kč
Střední cenová hladina ginů už vám nabídne téměř cokoliv, na co si vzpomenete. Suchý gin, ochucené giny, ginové likéry nebo dobře vyzrálé zlatavé giny. Mohou mít různé barvy a příchutě. Často narazíte na ty nejlepší značky i výroční speciály, do kterých se přidávají nezvyklá botanicals.
Cena nad 2 000 Kč
Pokud se rozhodnete investovat do nákupu ginu více než 2 000 korun, můžete očekávat špičkovou kvalitu a vyzrálé potěšení pro vaše chuťové buňky.
Velkou část tohoto sortimentu tvoří limitované edice a speciály vyrobené v omezeném množství, například OMFG od Žufánka nebo Monkey 47 Distiller’s Cut. Také máte vysokou šanci narazit na méně obvyklé španělské rumy se středomořskými botanicals.
Pořizovací cena ginů této kategorie se může přehoupnout i přes 5 000 korun. Často bývají plněny do speciálních lahví s unikátním designem, proto se hodí i jako luxusní dárek pro milovníka alkoholu.
Jak správně pít gin
Na závěr tohoto rádce, který vám pomůže s výběrem kvalitního ginu, nesmí chybět ani tipy k podávání. Kvalitní gin si skvěle vychutnáte samotný nebo s ledem. Tímto způsobem se doporučují popíjet vyzrálé giny a ginové likéry. Pokud je na vás samotný gin ale příliš silný, mohly by vám zachutnat následující drinky, které si z něj můžete namíchat.
Za vznikem ginových drinků paradoxně stojí prohibice a nízká kvalita tehdejších podomácku vyráběných ginů. Do destilátů se začaly přidávat ovocné šťávy a další složky, aby se zakryla ne zrovna příjemná chuť lacinného alkoholu. Z období prohibic tudíž pochází všechny tyto známé drinky:
- Gin s tonikem
- Gimlet
- Gin Fizz
- Dry Gin Martini
- Negroni
Gin s tonikem
Nejznámější ginový drink, jehož základem je vysoce kvalitní suchý gin a neméně dobrý tonik. Lze ho podávat ve vinných, nízkých i vysokých sklenicích. Obvykle se míchá v poměru jeden díl ginu na dva až tři díly toniku. Ozdobit ho můžete plátkem citronu či limetky nebo přidat snítku aromatické bylinky.
Gin s tonikem si nejlépe vychutnáte pořádně vychlazený. Barmani doporučují před mícháním namrazit sklenici. Případně můžete do již připraveného drinku přidat pár kostek ledu. V tomto případě ale hrozí, že vám tající led drink příliš naředí.
Máte-li rádi růžový gin, není důvod, proč byste si ho také nemohli vychutnat s tonikem. Tato verze ginu s tonikem se pak nazývá Pink Gin Tonic. Růžový gin zkombinujte se sladším nebo chuťově neutrálním tonikem, aby měly v drinku šanci vyniknout ovocné tóny.
Gimlet
Poněkud řízný drink, jehož základem je gin, citronová šťáva nebo limetkový džus a cukrový sirup. To vše se poté smíchá v shakeru. Slovo gimlet znamená „ruční vrták” nebo „nebozez”, což odkazuje na osvěžující až ostrou chuť nápoje. Drink se podává ve větší sklenici s kostkami ledu zdobený plátky limetky.
Gin Fizz
Tzv. dlouhá verze gimletu se skládá ze stejných ingrediencí, jen je naředěna sodovkou. Podává se ve vysokých sklenicích s ledem. Pokud si připravíte neshakerovanou verzi tohoto nápoje, kdy pouze nalijete všechny ingredience do sklenice a promícháte, mění se jméno drinku na Tom Collins.
Dry Gin Martini
Suché martini je dalším slavným drinkem, jehož nezbytnou součástí je kvalitní suchý gin. Ten se míchá v poměru 5 : 1 se suchým vermutem. Silný aperitivní drink by se měl poté dobře vychladit a přecedit do vychlazené skleničky. Koktejl se tradičně zdobí zelenou olivou nebo kůrou z citronu.
Rozšířená verze martini zvaná „Vodka Martini” přidává ke kombinaci ginu s vermutem ještě vodku.
Negroni
Digestive zvaný Negroni je ideální tečkou za vydatnou večeří. Nápoj skládající se z ginu, sladkého vermutu a kořeněného campari povzbudí vaše zažívání. Tento drink s více než stoletou tradicí se připravuje tak, že nalijete všechny ingredience ve vhodném poměru do sklenky na led a promícháte lžičkou. Poté se nechá řádně vychladit a před podáváním se ozdobí plátkem pomeranče.
Název drinku |
Základní složky |
Zdobení (dobrovolné) |
Gin s tonikem |
Gin, tonik |
Citron, limetka, bazalka, máta, koriandr |
Gimlet |
Gin, limetkový džus (citronová šťáva), cukrový sirup |
Limetka |
Gin Fizz |
Gin, limetkový džus (citronová šťáva), cukrový sirup, soda |
Limetka |
Dry Gin Martini |
Gin, vermut |
Zelené olivy, citronová kůra |
Vodka Martini |
Gin, vermut, vodka |
Citronová kůra |
Negroni |
Gin, vermut, campari |
Plátek pomeranče |