Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších grafických karet

Aktualizováno:
Červenec 2020
Autor:
Kamila Lorenzová

Ukázka produktu ve srovnání grafických karet

Grafické karty jsou neodmyslitelnou komponentou jakékoliv výpočetní techniky. Svoji důležitou roli sehrávají nejenom ve stolních počítačích, kde jsou mimochodem žádanější, ale také v noteboocích. A k čemu je vlastně takový doplněk zapotřebí?

Grafická karta primárně zvyšuje grafický výkon počítače. To znamená, že umožňuje rychlejší, plynulejší a lepší zpracování grafiky, která může být zhmotněna v nejrůznějších podobách. Jsou to nejenom počítačové hry, ale i zpracování videa a ostatní multimédia. Právě účel jejich použití představuje nejdůležitější kritérium při správném výběru. Pokud tedy chcete vylepšit svůj počítač, protože máte v plánu hrát náročné počítačové hry, zaměříte se na úplně odlišnou kategorii produktů než ti, kdo potřebují stříhat videa.

Výběru grafické karty je třeba věnovat jistou pozornost, protože na trhu se nachází spousta odlišných modelů pro rozdílná zaměření. Rozhodně se nevyplatí řídit pravidlem, že to nejdražší zboží je automaticky nejlepší. Záleží totiž hned na několika okolnostech, a je tak dobré se v problematice dobře orientovat. Pokud tedy hledáte vhodnou grafickou kartu do svého počítače, začtěte se do článku Jak vybrat grafickou kartu. V něm vám poradíme, na které parametry se při výběru zaměřit a proč je například důležité brát ohled i na procesor počítače.


Nejlepší grafické karty dle hodnocení a recenzí uživatelů

Vzhled Název Typ grafické karty Orientační cena Aktuální cena
Recenze Sapphire Radeon RX 550 PULSE 2GB GDDR5 11268-21-20G
Sapphire Radeon RX 550 PULSE 2GB GDDR5 11268-21-20G Herní 1 800 Kč Zobrazit nabídky
Recenze MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC
MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC Herní 4 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Asus DUAL-RTX2060-O6G-EVO 90YV0CH2-M0NA00
Asus DUAL-RTX2060-O6G-EVO 90YV0CH2-M0NA00 Herní 10 100 Kč Zobrazit nabídky
Recenze MSI GeForce RTX 2080 Ti GAMING X TRIO
MSI GeForce RTX 2080 Ti GAMING X TRIO Herní 37 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X
MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X Herní 7 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze MSI GeForce RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO
MSI GeForce RTX 2070 SUPER GAMING X TRIO Herní 17 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6 11293-01-20G
Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6 11293-01-20G Herní 11 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze MSI GeForce GTX 1660 VENTUS XS 6G OC
MSI GeForce GTX 1660 VENTUS XS 6G OC Herní 6 700 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sapphire Radeon RX 5700 XT NITRO+ 8GB GDDR6 11293-03-40G
Sapphire Radeon RX 5700 XT NITRO+ 8GB GDDR6 11293-03-40G Herní 12 900 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GDDR6 11296-01-20G
Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6GB GDDR6 11296-01-20G Herní 8 700 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat grafickou kartu

Nejprve začneme tím nejdůležitějším. První kapitola bude věnována základnímu rozdělení grafických karet dle jejich použití. Teprve poté se zaměříme na detailnější popis jednotlivých parametrů karet. Je to například použitý grafický čip, paměť a mnohé další věci.

Podstatné je zmínit také kompatibilitu grafické karty, včetně její konektivity. Ta rozhoduje o tom, k jakému zařízení budete schopni grafickou kartu připojit. Poslední kapitolu si vyčleníme na představení pořizovacích cen této nepostradatelné komponenty výpočetní techniky.

Typy grafických karet

V první řadě je potřeba představit základní dělení grafických karet. Může být totiž integrovaná nebo dedikovaná. Ta integrovaná používá operační paměť počítače a jedná se zpravidla o levnější variantu. Naopak dedikovaná má vlastní videopaměť a bývá tím pádem i výkonnější.

Grafickou kartu si každý pořizuje za trošku jiným účelem. Někdo chce vylepšit svůj počítač, aby mohl hrát náročnější hry, jiní zase potřebují například lepší podmínky pro stříhání videí a podobně. Právě díky tomu vzniká v podstatě základní dělení těchto výrobků. Každý zákazník má na tento výpočetní prvek trochu odlišné nároky a na základě nich by měl volit konkrétní model. V základu rozlišujeme tři typy grafických karet.

  • Grafické karty pro kancelářské využití
  • Grafické karty pro počítačové hry
  • Grafické karty pro profesionální použití

Grafické karty pro kancelářské využití

Pokud se na svém počítači věnujete pouze kancelářským činnostem, pak na výkon grafické karty budete mít v podstatě minimální nároky. Ba co více, mnohdy se spokojíte s výkonem integrované grafické karty, která je obvykle nedílnou součástí hlavně notebooků. Často ji ale najdete i u stolních počítačů.

Pokud lpíte na dobrém multimediálním výkonu v rámci kancelářské práce, jsou tyto grafické karty ideální volbou. V jejich prospěch jasně hovoří nižší pořizovací náklady od 1 000 Kč do 3 000 Kč, ale také menší spotřeba.

Jako nevýhodu lze zmínit právě menší grafický výkon, který by nemusel korespondovat s některými grafickými programy, takže tuto volbu důkladně zvažte. Musíte vědět, co v rámci kancelářských činností na počítači budete provádět.

Grafické karty pro počítačové hry

Naprosto odlišným typem komponenty je grafická karta určená pro počítačové hráče. Právě ta disponuje dostatečným výkonem pro plynulé hraní her a překreslování. S pomocí takového doplňku docílíte vynikajícího herního zážitku. O to se starají především výkonné grafické čipy, dobré chlazení a vyšší paměť. U grafických karet pro hráče je do jisté míry kladen důraz také na vzhledové zpracování karty.

Tyto přednosti si samozřejmě vybírají svoji daň, která má podobu vyšších pořizovacích nákladů a větší spotřeby elektrické energie. Co se týče pořizovacích nákladů, budou se odvíjet hlavně od výkonu karty. Pokud si pořizujete grafickou kartu právě za účelem hraní her, nezapomínejte, že záleží nejen na tom, jak často hrajete, ale také jaké hry chcete hrát. Hráči strategií, mezi které patří například League of Legends či StarCraft II, nepotřebují tak vysoký výkon jako hráči stříleček Call of Duty či RPG Word of Warcraft, Zaklínač a podobně.

Grafické karty pro profesionální použití

Třetí a celkem specifickou kategorií jsou grafické karty pro profesionální užití. Pod tímto výrazem si můžete představit náročné zpracování videa, ale také nejrůznějších objektů. Tyto karty povětšinou využívají architekti, designéři a jim podobní. Zkrátka lidé pracující s více monitory najednou a využívající vysokého zobrazovacího rozlišení. Tyto grafické karty cílí hlavně na výkon a nastavitelnost.

Největší nevýhodou profesionálních grafických karet může být vyšší cena. I když přináší vysoký grafický výkon, nejsou primárně vhodné na hraní počítačových her. Jejich potenciál je trochu někde jinde. Takže pořízením profesionální grafické karty jednoduše nezabijete dvě mouchy jednou ranou.

Profesionální a nejvýkonnější grafické karty se nejvíce hodí také pro těžbu kryptoměn. V takovém případě by paměť grafické karty neměla být nižší než 4 GB  a při jejím výběru byste se měli řídit takzvaným hash rate. Tuto informaci ovšem výrobce většinou neuvádí, a proto po nich musíte pátrat na specializovaných stránkách. Obecně ale platí, že pokud chcete grafickou kartu využívat primárně pro těžbu kryptoměn, určitě byste na ní neměli šetřit.

Grafický čip

Grafický čip je nepostradatelnou součástí celé grafické karty. Ve své podstatě jde o základní stavební kámen celého výkonu. Právě zvolená modelová řada grafického čipu určuje, co vám grafická karta bude moci nabídnout. V tomto směru se na trhu setkáte se dvěma výrobci grafických čipů. Každý z nich samozřejmě produkuje odlišné modely.

  • AMD
  • NVidia

Není ani tak důležité, kdo čip vyrábí a nemůžeme vám s jistotou říct, který výrobce je jednoznačně lepší. O jeho kvalitě vám totiž nejvíce prozradí právě výkon. Počítejte ale s tím, že s výkonem grafického čipu  pochopitelně roste i pořizovací cena grafické karty.

Paměť

Při výběru té správné grafické karty byste se měli zaměřit také na velikost grafické paměti. Její hodnota víceméně rozhoduje o tom, kolik dat najednou je grafická karta schopna zpracovat. Z logiky věci tedy vyplývá, že větší paměť přináší i lepší grafické výsledky.

Pokud jste nenároční z pohledu grafických prací, stačí vám karta s celkovou pamětí kolem 2 GB. Jestliže jsou vaším cílem náročnější počítačové hry nebo dokonce profesionální užití, pak se odrážejte od hranice 6 GB a výše. Dnes máte možnost zakoupit špičkové grafické karty s grafickou pamětí nad 12 GB.

Ostatní důležité parametry

I když jsou grafický čip a grafická paměť pravděpodobně těmi nejpodstatnějšími údaji v technických parametrech vámi vybrané grafické karty, rozhodně byste neměli podceňovat ani řadu ostatních informací. Minimálně je dobré vědět, co dalšího je prezentováno ve spojení s grafickými kartami.

  • Spotřeba grafické karty – Ta udává celkovou spotřebu této počítačové komponenty. Obvykle to bývá ve wattech značených zkratkou „W“. Čím menší údaj, tím menší spotřeba. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že výkonnější grafické karty budou mít i vyšší spotřebu elektrické energie.
  • Šířka paměťové sběrnice – Tento parametr prezentuje to, kolik bitů projde za daný časový úsek. Čím vyšší šířka paměťové sběrnice, tím lépe.
  • Hlučnost – Pozornost můžete věnovat také hlučnosti grafické karty. Ta je udávána v decibelech pod zkratkou dB.
  • Chlazení – Vybírat si můžete mezi dvěma modely chlazení. Pasivní chlazení je realizováno prostřednictvím hliníkového bloku a je v podstatě nejtišší variantou vůbec. Opakem něho je aktivní chlazení, které je daleko účinnější a řešené s pomocí ventilátorů. Ty samozřejmě vydávají určitý hluk. V případě notebooků lze chlazení řešit chladičem umístěným pod notebookem.
  • Frekvence jádra – Frekvence grafického jádra je dalším výkonnostním parametrem udávaným v MHz. Čím vyšší číslo bude, tím výkonnější kartu si pořizujete.

Kompatibilita

Při výběru grafické karty byste neměli opomíjet na to, aby vámi zvolený model byl kompatibilní s daným stolním počítačem. Vaším odrazovým můstkem se v tomto směru stane rozhraní, prostřednictvím kterého připojíte kartu na základní desku počítače. Nejčastěji se můžete setkat se dvěma typy provedení.

  • AGP rozhraní – Je využíváno u starších počítačů
  • PCI rozhraní – Je aplikováno u moderní výpočetní techniky a je spojeno s odpovídajícím výkonem

I když zjistíte vhodnou kompatibilitu grafické karty s vaším počítačem, raději se informujte také o jejích celkových rozměrech, aby se karta vešla do počítačové skříně. Může se totiž stát, že máte atypické provedení skříně nebo základní desku plnou jiných komponent.

Pozor na kompatibilitu s procesorem

Při výběru grafické karty byste se měli také řídit procesorem v počítači. Ať už pořizujete kartu k příslušnému procesoru, nebo máte teprve v plánu nějaký vybírat, rozhodně nezapomínejte na to, že tyto dva komponenty spolu úzce souvisí. Procesor do grafické karty totiž posílá příkazy, podle kterých následně grafická karta vytváří snímky a posílá je do monitoru. Je tedy velmi důležité, aby oba tyto komponenty byly zhruba na stejné výkonnostní úrovni. V opačném případě se totiž můžete potýkat s dvěma následujícími problémy.

  • Procesor je výkonnější než grafická karta – V takovém případě procesor posílá příkazy moc rychle a karta je nestíhá zpracovávat. Vzniká tak určitá prodleva a špatná grafická karta pak ovlivňuje výkon celého počítače.
  • Procesor je slabší než grafická karta – Při této situaci zase grafická karta zpracovává informace rychleji, než je procesor zvládá posílat. Ani taková skutečnost není ideální, protože grafická karta pak nemá co na práci a neposílá obraz do monitoru. Kvůli tomu může docházet k sekání obrazu neboli takzvaným „lagům“.

Konektivita

Na tuto kapitolu nepohlížejte z pohledu připojení k počítači. Konektivitou máme na mysli fakt, jaká další zařízení budete schopni připojit k samotné grafické kartě. Jde například o monitor, projektor, televizi a ostatní zařízení. Nejčastěji se setkáte se třemi používanými konektory.

  • HDMI – Jeden z nejpoužívanějších portů vůbec, kterým je vybavena velká spousta elektroniky na současném trhu. S pomocí konektoru HDMI budete schopni přenášet obraz se zvukem.
  • DVI – Oproti HDMI jde technologicky o postarší provedení portu. Ten je obvykle využíván tam, kde se připojí starší zařízení vybavená jen tímto portem. Mnohem lepšího výsledku docílíte s konektorem HDMI.
  • DisplayPort – Další z moderních typů portů, na který velice často narazíte po zkratkou DP. Obdoba konektoru HDMI vyskytující se nejčastěji u monitorů.

Cena

Náklady na grafickou kartu jsou přímo úměrné jejímu výkonu. Nezapomínejte, že si musíte hlavně rozmyslet, k čemu ji budete používat, ať zbytečně nevyhodíte několik desítek tisíc za kartu, jejíž výkon nebudete schopni využít. Pokud tedy například stavíte kancelářský počítač, na kterém chcete primárně pracovat s internetem a balíkem Office, stačí vám základní modely za pár tisícovek.

Rozlišovat lze samozřejmě několik cenově odlišných kategorií. Ať už se najdete v jakékoliv z nich, vždy volte grafické karty od profesionálních výrobců. Ti jsou totiž zárukou požadovaných kvalit a výkonů. Mezi často vyhledávané značky patří například ASUS, MSI, Gigabyte, Sapphire, Matrox, Zotac a další.

Cena do 1 000 Kč

V této ceně zakoupíte nejlevnější grafické karty sloužící spíše pro kancelářské práce. Nemůžete od nich proto očekávat žádný závratný výkon, ale pro základní úkony na počítači úplně stačí. Jejich grafická paměť bude do 2 GB a šířka paměťové sběrnice bude maximálně 128 bit.

Cena od 1 000 Kč do 5 000 Kč

Za tuto cenu se nabízí už daleko lepší výběr a do hledáčku se vám dostanou také herní grafické karty. Ty budou mít podstatně větší paměť až 4 GB a šířku paměťové sběrnice nad 128 bit. Dražší grafické karty budou spojeny s aktivním chlazením za pomoci dvou ventilátorů.

Cena od 5 000 Kč do 15 000 Kč

Vzrůstající grafický výkon samozřejmě roste i s pořizovací cenou. Grafická paměť až 8 GB, šířka paměťové sběrnice až 192 bit a více propracovaný design. Tuto investici do grafické karty ocení nejenom hráči, ale také profesionální uživatelé pracující s grafikou.

Cena nad 15 000 Kč

Grafické karty s cenou nad 15 000 Kč už představují skutečný grafický luxus. Pakliže byste do této výpočetní komponenty investovali řádově desítky tisíc korun, překročí tyto prvky možnosti mnoha běžných uživatelů. Jen si to představte sami, grafické karty s pamětí nad 12 GB, šířkou paměťové sběrnice nad 384 bit a řadou dalších nadstandardních funkcí.