Srovnávací test a recenze nejlepších grilů 
& Jak vybrat gril

Poslední aktualizace: 30. 3. 2018


Naše doporučení nejlepších grilů dle typu

Stolní grily

Elektrické grily

Plynové grily

Doporučujeme:

Catler GR 8012

Doporučujeme:

Tefal BG916834

Doporučujeme:

Campingaz 4 Series Classic LS Plus

Orientační cena:
4 700 Kč

Přečíst recenzi

Orientační cena:
6 600 Kč

Přečíst recenzi

Orientační cena:
13 500 Kč

Přečíst recenzi

V našem výběru můžete volit ze tří kategorií, a to z grilů plynových, stolních a elektrických zahradních grilů. Do těchto kategorií jsme zařadili modely dražší i cenově dostupné a v recenzích jsme podrobně popsali jejich výhody i nevýhody. Jedním z rozhodujících kritérií výběru by měla být grilovací plocha a také výkon grilu.

Mimo to se dozvíte také něco o funkcích jednotlivých grilů a jejich výbavě, nezapomněli jsme ani na rozměry a hmotnost, které mohou být zásadní pro pohodlné skladování a používání. Pokud ještě tápete, zda je pro vás vhodnější stolní, elektrický či plynový gril, doporučujeme pročíst také článek Jak vybrat gril, ve kterém se všem těmto typům věnujeme.


Výběr nejlepších grilů podle typu

V každé konkrétní kategorii jsme pro vás vybrali "TOP produkt" - produkt, který v dané kategorii nabízí to nelepší, produkt "Cena/výkon" - výrobek, který je v dané kategorii stále velmi dobrý a přitom je levnější než TOP produkt.

Varianta výběru Vzhled Nejlepší grily Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Stolní grily

Catler GR 8012

Přečíst recenzi

Časovač, Výkon

Cena, Rozměry

4 700 Kč

1.

Cena/výkon

Stolní grily

Tefal Meat Grill Ultra Compact 600

Přečíst recenzi

Omyvatelnost v myčce, Poměr cena/výkon

Existují i výkonnější grily

1 700 Kč

2.

Dostupná varianta

Stolní grily

Sencor SBG 2051BK

Přečíst recenzi

Cena

Nižší příkon, Malá grilovací plocha

600 Kč

3.

TOP produkt

Elektrické grily

Tefal BG916834

Přečíst recenzi

Teploměr, Aromatizace dřevem

Cena, Menší grilovací plocha

6 600 Kč

4.

Cena/výkon

Elektrické grily

Steba VG 300

Přečíst recenzi

Poměr cena/výkon

Slabší příkon

3 600 Kč

5.

Dostupná varianta

Elektrické grily

Severin PG 2792

Přečíst recenzi

Vysoký příkon, Cena

Výbava

2 000 Kč

6.

TOP produkt

Plynové grily

Campingaz 4 Series Classic LS Plus

Přečíst recenzi

Výkon, Boční hořák

Vyšší cena, Vyšší hmotnost

13 500 Kč

7.

Cena/výkon

Plynové grily

G21 California BBQ Premium line

Přečíst recenzi

Poměr cena/výkon

Žádné zásadní nedostatky

8 000 Kč

8.

Dostupná varianta

Plynové grily

Compass Gril Party Point Flame Tamer

Přečíst recenzi

Nízká cena, Menší rozměry

Slabší výkon

3 300 Kč

Základní parametry nejlepších grilů

Údaj

Catler GR 8012

Tefal Meat Grill Ultra Compact 600

Sencor SBG 2051BK

Tefal BG916834

Steba VG 300

Severin PG 2792

Campingaz 4 Series Classic LS Plus

G21 California BBQ Premium line

Compass Gril Party Point Flame Tamer

Orientační cena

4 700 Kč

1 700 Kč

600 Kč

6 600 Kč

3 600 Kč

2 000 Kč

13 500 Kč

8 000 Kč

3 300 Kč

Výrobce

Catler

Tefal

Sencor

Tefal

Steba

Severin

Campingaz

G21

Compass

Příkon (W)

2 400

2 000

1 000

2 300

2 200

2 000

Celkový výkon (kW)

15,1

12,6

5,5

Grilovací plocha (cm2)

1 100

825

330

1 444

1 716

1 066

3 500

2 728

1 819

Typ gril. plochy

žebrovaná/hladká

žebrovaná

žebrovaná

rošt

žebrovaná

rošt

hladká/rošt

rošt

rošt

Povrch gril. plochy

quantanium

Neuvedeno

Neuvedeno

nerez

slitina

chrom

litina

litina

smalt

Počet hořáků

4

4

2

Poloha barbecue

ano

ano

ano

Mytí v myčce

ano

ne

ano

Neuvedeno

ne

ano

ne

ne

Příslušenství a funkce grilů

Údaj

Catler GR 8012

Tefal Meat Grill Ultra Compact 600

Sencor SBG 2051BK

Tefal BG916834

Steba VG 300

Severin PG 2792

Campingaz 4 Series Classic LS Plus

G21 California BBQ Premium line

Compass Gril Party Point Flame Tamer

Orientační cena

4 700 Kč

1 700 Kč

600 Kč

6 600 Kč

3 600 Kč

2 000 Kč

13 500 Kč

8 000 Kč

3 300 Kč

Termostat

ano

ano

ne

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Teploměr

ne

ne

ano

ne

ne

ano

ano

ano

Indikátor nahřátí

ano

ano

ano

Neuvedeno

ano

ano

Nastavení sklonu spodní desky

ano

ne

ano

Nastavení výšky horní desky

ano

ano

ne

Aromatizace dřevem

ano

ne

ne

Časovač

ano

ne

ne

Piezo zapalování

ano

ano

ano

Odkapávací miska

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Neuvedeno

ano

ano

Odkládací plocha

ano

ne

ano

ano

ano

ano

Výška (cm)

15,9

18

13,5

34

100

76

160

134

102

Šířka (cm)

48,9

36

31,4

49

55

50,5

116

116

98

Hloubka (cm)

38,1

38

23,5

49

43

40

60

50

51

Hmotnost (kg)

9,63

4,13

1,6

11,63

7,1

64

34

16,5

Jak vybrat gril

1. Umístění a zdroj tepla

2. Počet osob

3. Materiál a vybavení

4. Plynové grily

5. Elektrické grily

6. Grily na dřevěné uhlí

7. Cena

8. Údržba grilu

Grilování je čím dál tím oblíbenější zálibou a společenskou událostí. V dnešní době už si tento způsob vaření mohou dopřát i lidé, kteří nemají zahradu, existují totiž grily, které využijete třeba na balkóně, nebo i uvnitř bytu. V tomto článku si rozebereme, jaké typy grilů existují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a na co byste se měli při výběru grilu zaměřit.


1. Umístění a zdroj tepla

Na zahradu můžete volit menší i větší gril, plynový i na dřevěné uhlí, a pokud máte na zahradě elektrickou přípojku, tak i elektrický gril. Na balkon se vleze řada menších modelů, pokud chcete grilovat jak venku, tak uvnitř, vhod vám přijdou menší elektrické grily, které se dají použít jako venkovní i stolní. V případě, že nemáte ani balkon, ideálním řešením budou opět stolní elektrické grily.

Základní dělení grilů je podle zdroje tepla. Dělíme je na plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Elektrické grily se dají ještě dále dělit na grily zahradní a stolní, pod které můžeme zařadit o kontaktní grily a některé specifičtější modely jako raclette. Své zvláštnosti mají i plynové grily, novinkou na trhu jsou modely RBS a grily s lávovými kameny.


2. Počet osob

V případě, že chcete grilovat hlavně v sezóně a pro větší počet lidí, doporučujeme některý z větších grilů. Pokud oceníte i možnost grilovat celoročně doma v kuchyni a plánujete gril zařadit do běžného chodu domácnosti, bude se vám hodit některý stolní elektrický gril. Pomůckou při výběru může být i výkon grilu, ten najdete u plynových a elektrických modelů. Nejčastěji se udává v kilowattech. Do 5 kW jde o gril pro menší počet osob nebo občasné použití, 5–10 kW je běžný gril pro rodinu i větší partu (5–10 lidí) a od 10 kW už je gril vhodný i na větší akce. V případě stolních modelů hledejte gril s výkonem okolo 2 kW, slabší modely jsou spíš na příležitostné použití.

Druhou nápovědou může bát grilovací plocha roštu. Pro menší počet lidí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pro čtyřčlennou rodinu už doporučujeme volit gril s plochou alespoň 1 500 cm2. Velké grily vám mohou nabídnout plochu roštu i 3 500 cm2, která skvěle obstojí i na větší zahradní party.


3. Materiál a vybavení

V následující části si povíme něco o kvalitních materiálech pro rošty a grilovací desky, a také o některých prvcích, které jsou pro většinu grilů podstatné. Zmiňované vybavení se v některých případech týká spíše zahradních grilů, stolní a kontaktní grily jsou v tomto ohledu trochu specifičtější a například odkládací plocha nebo víko v jejich případě není potřeba. Kromě zmiňovaného vybavení se o dalších prvcích, specifických pro každý typ grilu, dozvíte v části věnované právě danému typu.

Materiál roštu

U grilů se můžete setkat s roštem nebo grilovací deskou. Rošt je většinou doménou zahradních grilů, ovšem i u těch někdy narazíte na desku. Nejčastěji se s ní potom setkáte u stolních grilů. Většina kvalitních zahradních grilů má litinový nebo nerezový rošt, popřípadě smaltovanou úpravu, která se lépe čistí. V případě stolních grilů patří mezi populární materiály teflon nebo jiné nepřilnavé povrchy, například patentovaný materiál quantanium.

Řada grilů má jednu výhodu navíc, a to je možnost mytí roštu či desky v myčce. Ačkoliv se s touto variantou setkáte hlavně u stolních grilů, stále častěji ji nabízí také větší zahradní grily a rozhodně jde o velké pozitivum.

Víko

Výhodou každého grilu je dobře těsnící víko, které umožňuje nepřímé grilování a urychluje přípravu jídla. Zvlášť užitečné je potom u grilů na dřevěné uhlí. Plně díky němu využijete nejen možnost nepřímého grilování, ale také zauzování díky kterému získá maso zvlášť kouřové aroma.

Odkapávací miska

Odkapávací miska nebo jiný systém odvádění tuku z potravin je podstatným prvkem pro všechny typy grilů. Díky odvádění tuku nedochází k jeho přepalování a grilování s odkapávací miskou je čistější a zdravější.

Termostat a teploměr

Dobrým pomocníkem při grilování na zahradním i stolním grilu je termostat, tedy možnost regulace teploty. To se pochopitelně netýká grilů na dřevěné uhlí, u ostatních typů se s nám ale setkat můžete. Jako ideální doplněk potom slouží teploměr, často ve víku grilu, díky kterému můžete mít neustálý přehled o teplotě grilování a jídlo bude připravené přesně podle vašich představ.

Odkládací plocha

Hlavně při větším grilování potřebujete celou řadu pomůcek a surovin, které je nutné taky někam položit. U zahradních grilů je poměrně běžná větší či menší odkládací plocha, některé velké grily mají navíc například vaničku na nakládání masa nebo uložení dalších surovin.


4. Plynové grily

Plynové grily využívají k přípravě jídla plynové hořáky připojené na propanbutanovou bombu. Najdeme mezi nimi jak kompaktní cestovní modely, tak velké grily s třemi a více hořáky. Jejich největší výhodou je okamžité hoření, stačí stisknout tlačítko. Nemusíte tak zdlouhavě čekat, než se gril dostatečně rozpálí, jako u grilů na uhlí. Plamen se navíc dá libovolně regulovat, nemusíte se bát, že zhasne a také nevzniká odpad ve formě popela.

Nevýhodou je menší mobilita grilu, kvůli těžké bombě. Ta se taky musí měnit a správně skladovat. Grilování na plynovém grilu je zdravé a rychlé, některým uživatelům ale může chybět typické kouřové aroma. To se dá u některých grilů nasimulovat přidáním dřevěných štěpků, aroma jídla můžete také v některých případech ovlivnit systémem nádržek. Do těch nalijete víno, pivo nebo vodu s kořením a vypařovaná tekutina ochutí maso. Plynový gril je vhodný pro každého, koho obtěžuje složité rozdmýchávání uhlí a zároveň nemá v místě grilování k dispozici elektrickou přípojku.

Výhody

Nevýhody

+ rychlá příprava

- manipulace s bombou

+ regulace teploty

- horší dostupnost propanbutanu

+ plamen bez popelu

- vyšší pořizovací cena

Typy plynových grilů

Mezi zvláštní typy plynových grilů patří RBS grily a grily s lávovými kameny. Oba typy mají svá specifika a jsou vhodné spíše pro fajnšmekry.

RBS grily

Vyšší třídou mezi plynovými grily jsou tzv. RBS grily, tedy grily s Radiant Burner System technologií. Od běžných plynových grilů se liší zejména umístěním hořáků, které nejsou na spodní straně grilovací vany, ale na jejích bocích. Díky těmto keramickým hořákům se teplota uvnitř grilu ideálně rozprostře a jídlo se tak griluje rovnoměrně. Velkou výhodou bočního umístění hořáků je, že tuk z masa při grilování neodkapává na hořáky, a tak nedochází ke tvoření kouře a škodlivin. Díky domu jsou RBS grily jedny z nejzdravějších ze všech plynových variant.

Grily s lávovými kameny

Další variantou jsou grily s lávovými kameny. Opět poskytují rovnoměrnější rozložení tepla a lávové kameny navíc zachytávají odkapávající tuk. Nevýhodou ovšem je, že po nasátí tuku často vzplanou, což může kazit chuť jídla.

Na co se zaměřit u plynového grilu

Každý typ grilu má samozřejmě svá specifika. U plynových grilů je dobré zaměřit se na jejich hořáky a další komponenty.

Hořáky

Gril by měl mít alespoň dva, pro velké množství lidí můžete sáhnout i po variantách až s pěti hořáky. Pro lepší regulaci se hodí, když má každý hořák vlastní zapalování. Ideální je v tomto případě tzv. piezo zapalování, které najdeme například i u plynových sporáků. Není třeba hledat zapalovač ani sirky, zapalování grilu samo vydá jiskru k zažehnutí plamene.

Přípojka na propanbutanovou bombu

Ne vždy je součástí balení, je tedy lepší zkontrolovat výbavu grilu, ať nejste nepříjemně překvapení.

Flavorizér

RBS grily a grily s lávovými kameny jsme již zmínili, jak ale řeší odkapávání tuku ostatní plynové grily, které mají hořáky na dně grilovací vany? U těch přichází na řadu speciální rošt, který nemá v místě hořáků otvory, nebo ještě lépe, ocelový profil (jinak zvaný např. flavorizér), který kryje hořáky grilu. Upravený rošt zajistí, že nebude šťáva z masa kapat na hořáky, ale steče do sběrné misky, která je součástí grilu. Flavorizér šťávu a tuk z masa zachytí a v mžiku je také odpaří, což zajistí plnější chuť grilovaného masa.


5. Elektrické grily

Elektrické grily zatím nepatří k nejpoužívanějším, mají ale své příznivce. V základu je můžeme rozdělit na zahradní a stolní. Zahradní grily jsou větší a zcela se vyrovnají grilům na plyn nebo dřevěné uhlí. Stolní gril, jak už název napovídá, umožňuje svou stavbou a velikostí využití i na kuchyňském stole. Jeho výhodou je, že je využitelný celoročně. Na druhou stranu ale těžko obstojí při velkých akcích, většina modelů se hodí spíš na přípravu jídla pro dvě až čtyři osoby.

V případě zahradního grilu zajistí grilování topná spirála umístěna pod roštem, v případě stolních grilů ji zpravidla kryje teflonová deska. Tedy žádný oheň, jen čistý žár. Jejich výhodou je hlavně ovládání. Můžete si nastavit přesnou teplotu, nehrozí, že vám zhasne plamen, gril se rozehřeje na povel a naprosto bezpečně (například plyn naopak v někom vzbuzuje obavy). Navíc nevzniká kouř ani škodlivé zplodiny, grilování tak může být zdravější, než na dřevěném uhlí. Nevýhodou je nutnost elektrické zástrčky v místě grilování.

Výhody

Nevýhody

+ jednoduché a bezpečné ovládání

- nutnost elektrické zástrčky

+ žádný kouř ani popel

- chybí potěšení z práce s ohněm

+ využití i v interiéru

- výkonné grily jsou nákladnější

Typy elektrických grilů

Do skupiny elektrických grilů můžeme zařadit jak grily zahradní, tak stolní. Specifičtější jsou potom barbecue, kontaktní či raclette grily, o kterých si povíme více.

Otevřený (barbecue) gril

U otevřených grilů najdeme jak grilovací desku, tak rošt nebo mřížku. Tento typ grilu je ideální na grilování přímo na stole, kdy si každý bere z grilu, co se mu zlíbí. Některé hybridní typy mají ve výbavě i nožičky, přes sezónu tak mohou plnit úlohu malého zahradního grilu.

Kontaktní gril

Kontaktní gril se skládá ze dvou polovin, které k sobě přiléhají. Grilování tedy probíhá ze dvou stran. Je velmi variabilní, dá se použít i k zapékání toustů nebo panini. Celkově jsou u kontaktních grilů možné tři polohy využití. Poloha “grill”, kdy jsou poloviny přiklopené na sobě, poloha “barbecue”, při které se gril rozloží do podoby otevřeného grilu, a poloha “trouba (nebo “ohřívání”). Tu najdeme u menšího množství grilů, znamená možnost zablokovat horní polovinu grilu v určité výšce. Ta se v danou chvíli nedotýká potravin, ale pouze je z vrchu ohřívá.

U kontaktních grilů je třeba sledovat jednu zásadní věc, a to, jak jsou obě poloviny spojené. Některé grily jsou totiž spojené pevně, rozevírají se do véčka. U takových grilů se maso připravuje nerovnoměrně, v jedné části na něj grilovací deska doléhá více, než ve druhé. Doporučujeme tedy vybírat primárně grily s flexibilním upevněním, díky kterému doléhá grilovací deska na maso celou plochou.

Raclette gril

Raclette gril je ze všech stolních grilů nejspecifičtější. Jeho název pochází z francouzského ekvivalentu slova “seškrabovat”. Na první pohled jde o obyčejný stolní gril, na pohled druhý vás ale mohou zarazit malé pánvičky v jeho spodní části. Tradičně se na horní desce griluje slanina, maso nebo jiné pochutiny a ve spodní části se v malých pánvičkách rozehřívá sýr, často smíchaný s cibulkou, žampiony a dalšími surovinami. Rozehřátým sýrem se následně polévá maso a uvařené brambory. Tato pochoutka je populární zejména ve Švýcarsku a Francii, jde o jistou obdobu notoricky oblíbeného fondue. Raclette grily se ale dají pochopitelně použít i ve dnech, kdy nemáte chuť na sýr. Stačí využít pouze horní grilovací desku a pánvičky ponechat stranou.

Na co se zaměřit u elektrického grilu

Elektrické grily nebývají nijak zvlášť pestré na výbavu. Z prvků, bez kterých se v podstatě neobejdete, ale musíme zmínit indikátor nahřátí. Naopak zajímavou novinku představuje funkce aromatizace dřevem.

Indikátor nahřátí

Jak elektrické zahradní grily, tak stolní grily by neměly postrádat indikátor nahřátí. Jako indikátor zpravidla funguje dioda, díky které zjistíte, že už gril dosáhl požadované teploty a můžete začít s grilováním.

Aromatizace dřevem

U některých dražších elektrických zahradních grilů můžete využít také funkce aromatizace dřevem, což znamená, že můžete dovnitř grilu umístit kapsli s dřevěnými kousky a jejich zahřátím se do masa dostane vůně dřeva, jako byste jej grilovali na grilu na dřevěné uhlí.


6. Grily na dřevěné uhlí

Pravděpodobně nejběžnější typ grilu k přípravě jídla využívá teplo vzniklé hořením dřevěného uhlí. Jeho nevýhodou je delší příprava, zkrátka trvá, než se uhlí správně rozehřeje. Navíc zapalování vyžaduje určitý grif. Na druhou stranu si spousta tradicionalistů asi nedokáže grilování bez této procedury představit. Plamen se nedá příliš regulovat, hrozí i zhasnutí, teplota se reguluje pomocí vzduchových otvorů. Při špatném odhadnutí teploty se jídlo může připalovat a tak je grilování na dřevěném uhlí někdy méně zdravé, než u jiných zdrojů tepla. Při hoření uhlí navíc vzniká popel, jehož vynášení může být otravné. Výhodou těchto grilů je zpravidla nízká cena a také aroma, které masu dodávají (ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že je to jen mýtus). K pořizovací ceně je ale potřeba připočítat i náklady na uhlí, které často nejsou zrovna malé.

Výhody

Nevýhody

+ nižší pořizovací cena

- dlouhé rozehřívání

+ kouřové aroma

- složitá a nepřesná regulace teploty

 + menší hmotnost

- odpad ve formě popelu

Na co se zaměřit u grilu na dřevěné uhlí

Ač patří grily na dřevěné uhlí k nejjednodušším modelům, i při jejich výběru je dobré pamatovat na některé důležité prvky.

Průduchy

Na rozdíl od elektrických a plynových grilů nemá gril na dřevěné uhlí termostat k regulaci teploty. Ta se dá částečně přizpůsobit pomocí průduchů v těle grilu. Pro lepší přehled se hodí i teploměr ve víku.

Dvířka nebo odklápěcí rošt

Při delším grilování se nevyhnete nutnosti doplnit uhlí. Abyste kvůli tomu nemuseli složitě sundávat celý rošt a riskovat popálení, měl by mít gril separátní dvířka na přikládání, nebo odklápěcí část roštu.


7. Cena

Cena grilu se odvíjí zejména od jeho velikosti, výkonu, funkcí a také použitých materiálů. Grily na dřevěné uhlí a malé stolní grily seženete i velmi levně, pokud ale grilování berete trochu vážně, počítejte raději s investicí několika tisíc korun. Obecně jsou nejdražší grily na plyn, cena se ale může lišit produkt od produktu v závislosti na materiálu a dalších parametrech. Při koupi grilu je také potřeba myslet nejen na prvotní investici do jeho nákupu, ale i náklady spojené s grilováním. Ty jsou u plynových a elektrických grilů výrazně nižší, než u grilů na dřevěné uhlí. Uhlí není úplně levná záležitost, plyn navíc rychleji dosáhne vyšší teploty a tak jej nespotřebujete tolik. Investice spojená s pořízením dražšího, ale úspornějšího grilu, se vám tak může brzy vrátit, zejména pokud plánujete grilovat častěji a pro větší počet lidí.

Grily do 1 000 Kč

V řádu stovek seženete většinou stolní grily a malé grily na dřevěné uhlí. I v této cenové kategorii se dají najít otevřené stolní grily se slušným výkonem, v případě kontaktních grilů už je výkon slabší. Do tisícikoruny seženete hlavně gril pro menší počet osob, například na společnou večeři pro dvojici. Pokud plánujete větší grilovací akce nebo chcete opravdu výkonný kontaktní gril, doporučujeme si připlatit.

Grily od 1 000 Kč do 5 000 Kč

V této cenové kategorii už seženete velmi výkonné a funkcemi nabité stolní grily. K nabídce už se přidávají také větší grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovém rozmezí si vybere prakticky každý, není problém sehnat i kvalitní a dobře vybavené modely. Pro použití jednou za čas na rodinnou večeři je taková investice asi zbytečná, pokud ale plánujete grilovat častěji, alespoň přes sezónu, a chcete občas pohostit i své přátele, volte grily z této cenové kategorie.

Grily nad 5 000 Kč

Grily dražší než pět tisíc už jsou modely pro fajnšmekry. Takovýto gril vás nenechá na holičkách. V tomto rozmezí najdete velmi výkonné grily všech kategorií, v případě elektrických kontaktních grilů je velmi častá funkce smart. Zejména u větších grilů investici poznáte nejen na výkonu, ale i materiálu. Kvalitní litina, smalt, nerez, to jsou materiály, na které se můžete při grilování vždy spolehnout. Pokud ovšem hledáte velmi výkonný plynový gril, jeho cena může výrazně přesáhnout i 10 000 Kč


8. Údržba grilu

Stejně jako všechny ostatní pomůcky pro přípravu pokrmů, i gril je třeba pravidelně čistit. Samozřejmě není nutné rošt grilu neustále mýt ve vodě nebo v myčce, zásadní je ale zbavit jej všech připečenin, a to dokonce v průběhu grilování. Rošt se totiž čistí při vysoké teplotě. Základní postup tedy je:

  1. Zahřát rošt
  2. Očistit rošt speciálním kartáčem od všech připečených kousků jídla a nečistot
  3. Potřít rošt olejem - k tomu dobře poslouží olej ve spreji nebo ubrousek namočený v oleji a kleště na grilování
  4. Po každé várce masa opakujte

Pro důkladnější vyčištění roštu a dalších částí grilu dobře poslouží speciální čističe, na trhu jsou také obaly na gril, které jej ochrání před prachem a nečistotami například při skladování v garáži.

Desky stolního grilu tento postup nevyžadují, po každém grilování je ale třeba je také důkladně očistit, výhodou je, pokud má gril nepřilnavý povrch a desky jsou vhodné k mytí v myčce.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Grily
Průměrné hodnocení 4.5 z 17 hlasů