Jak vybrat gril
Grilování je čím dál tím oblíbenější zálibou a společenskou událostí. V dnešní době už si tento způsob vaření mohou dopřát i lidé, kteří nemají zahradu. Existují totiž grily, které využijete třeba na balkóně, nebo dokonce uvnitř bytu. V tomto článku si v první řadě popíšeme tři základní skupiny grilů – plynové, elektrické a na dřevěné uhlí. U každého typu si povíme, jaké jsou jeho výhody a nevýhody a čím je daná varianta specifická.
Následně si upřesníme, jak vybírat gril podle počtu strávníků a dalších požadavků, a na jakou výbavu se při nákupu grilu zaměřit. Součástí článku jsou také informace o cenových hladinách, ve kterých se dnešní grily pohybují, a tipy na bezpečné používání a údržbu grilu.
Jak vybrat gril stručně:
- Zvolte typ grilu – V potaz berte hlavně jeho rozměry a bezpečnost. Do bytu nebo na malý balkon je ideální stolní gril, velká zahrada zvládne i pořádný plynový model.
- Určete velikost plochy a výkon – Obojí by mělo odpovídat počtu strávníků. Čtyřčlenné rodině stačí plocha okolo 1 500 cm2 a výkon okolo 5 kW.
- Vyberte typ grilovací plochy – Může být žebrovaná, hladká, či perforovaná, výhodou je, když se rošt nebo grilovací desky mohou mít v myčce. Oblíbený je také nepřilnavý povrch, zejména u stolních grilů.
- Zaměřte se na nejdůležitější prvky výbavy – Neměla by chybět odkapávací miska, indikátor nahřátí nebo bezpečnostní pojistka u plynových modelů.
- Podívejte se na další funkce a příslušenství – Gril vám může nabídnout například teploměr, odkládací plochu a další.
- Stanovte si cenovou hranici – Stolní grily seženete i pod 1 000 Kč, velké plynové modely zase mohou stát i několik desítek tisíc.
Umístění a zdroj tepla
Při výběru grilu je v první řadě nutné řídit se tím, kam chcete váš budoucí gril umístit. Na zahradu můžete volit menší i větší gril, plynový i na dřevěné uhlí, a pokud máte na zahradě elektrickou přípojku, tak i elektrický gril. Na balkon se vleze řada menších modelů, pokud chcete grilovat jak venku, tak uvnitř, vhod vám přijdou menší elektrické grily, které se dají použít jako venkovní i stolní. V případě, že nemáte ani balkon, ideálním řešením budou opět stolní grily.
Základní dělení grilů je podle zdroje tepla. Nejčastější jsou grily:
- plynové
- elektrické (zahradní nebo stolní)
- na pevná paliva
Elektrické grily se dají ještě dále dělit na grily zahradní a stolní, pod které můžeme zařadit i kontaktní grily a některé specifičtější modely jako raclette. Své zvláštnosti mají i plynové grily, novinkou na trhu jsou modely například RBS a infračervené modely. Specifickou variantou jsou potom tzv. kombinované neboli hybridní grily.
Typ grilu |
Výhody |
Nevýhody |
Plynový |
+ Rychlá příprava
+ Regulace teploty
+ Plamen bez popelu |
– Manipulace s bombou
– Horší dostupnost propanbutanu
– Vyšší pořizovací cena |
Elektrický |
+ Jednoduché a bezpečné ovládání
+ Žádný kouř ani popel
+ Využití i v interiéru |
– Nutnost elektrické zástrčky
– Chybí kouřové aroma
– Výkonné grily jsou nákladnější |
Na pevná paliva |
+ Nižší pořizovací cena
+ Kouřové aroma
+ Menší hmotnost |
– Dlouhé rozehřívání
– Složitá a nepřesná regulace teploty
– Popel |
Hybridní grily |
+ Možnost grilování na plynu i na uhlí |
– Vyšší cena
– Malý výběr modelů |
Plynové grily
Plynové grily využívají k přípravě jídla plynové hořáky připojené na propanbutanovou bombu. Najdeme mezi nimi jak kompaktní cestovní modely, tak velké grily s třemi a více hořáky. Jejich největší výhodou je okamžité hoření, stačí stisknout tlačítko. Nemusíte tak zdlouhavě čekat, než se gril dostatečně rozpálí, jako u grilů na uhlí. Plamen se navíc dá libovolně regulovat, nemusíte se bát, že zhasne, a také nevzniká odpad ve formě popela.
Nevýhodou je menší mobilita grilu kvůli těžké bombě. Ta se taky musí měnit a správně skladovat. Grilování na plynovém grilu je rychlé a většinou při něm nevzniká velké množství kouře, v porovnání například s grily na dřevěné uhlí.
Některým uživatelům ale může chybět typické kouřové aroma. To se dá u některých grilů nasimulovat přidáním dřevěných štěpků, aroma jídla můžete také v některých případech ovlivnit systémem nádržek. Do těch nalijete víno, pivo nebo vodu s kořením a vypařovaná tekutina ochutí maso. Plynový gril je vhodný pro každého, koho obtěžuje složité rozdmýchávání uhlí a zároveň nemá v místě grilování k dispozici elektrickou přípojku.
Typy plynových grilů
Plynové grily se dají dále rozdělit na několik specifických typů:
- RBS grily – Vyšší třídou mezi plynovými grily jsou tzv. RBS grily, tedy grily s Radiant Burner System technologií. Od běžných plynových grilů se liší zejména umístěním hořáků, které nejsou na spodní straně grilovací vany, ale na jejích bocích. Díky těmto keramickým hořákům se teplota uvnitř grilu ideálně rozprostře a jídlo se tak griluje rovnoměrně. Velkou výhodou bočního umístění hořáků je, že tuk z masa při grilování neodkapává na hořáky, a tak nedochází k tvoření kouře a škodlivin.
- S lávovými kameny – Další variantou jsou grily s lávovými kameny. Opět poskytují rovnoměrnější rozložení tepla a lávové kameny navíc zachytávají odkapávající tuk. Nevýhodou ovšem je, že po nasátí tuku často vzplanou, což může kazit chuť jídla.
- S plynovou kartuší – Nejmenší variantou plynového grilu jsou malé grily s plynovou kartuší. Tyto grily jsou velmi skladné a oblíbené jsou především u nadšených výletníků. Gril se totiž bez problémů vejde do kufru auta, pro statnější jedince připadá v úvahu i přenášení v batohu.
- S infračervenými hořáky – Jednou z nejnovějších technologií na poli grilování je využití infračerveného záření. Tyto speciální hořáky spotřebují méně plynu a slibují rovnoměrnější rozložení tepla. Na trhu ovšem nejsou příliš obvyklé.
Na co se zaměřit u plynového grilu
Každý typ grilu má samozřejmě svá specifika. U plynových grilů je dobré zaměřit se na jejich hořáky a další komponenty.
- Hořáky – Gril by měl mít alespoň dva, pro pohoštění větší skupiny lidí můžete sáhnout i po variantách až s pěti hořáky. Pro lepší regulaci se hodí, když má každý hořák vlastní zapalování. Ideální je v tomto případě tzv. piezo zapalování, které najdeme například i u plynových sporáků. Není třeba hledat zapalovač ani sirky, zapalování grilu samo vydá jiskru k zažehnutí plamene.
- Přípojka na propanbutanovou bombu – Ne vždy je součástí balení, je tedy lepší zkontrolovat výbavu grilu, ať nejste nepříjemně překvapení.
- Flavorizér – RBS grily a grily s lávovými kameny jsme již zmínili, jak ale řeší odkapávání tuku ostatní plynové grily, které mají hořáky na dně grilovací vany? U těch přichází na řadu speciální rošt (jinak zvaný např. flavorizér), který kryje hořáky grilu. Upravený rošt zajistí, že nebude šťáva z masa kapat na hořáky, ale steče do sběrné misky, která je součástí grilu. Flavorizér šťávu a tuk z masa zachytí a v mžiku je také odpaří, což zajistí plnější chuť grilovaného masa.
Elektrické grily
Elektrické grily zatím nepatří k nejpoužívanějším, mají ale své příznivce. V základu je můžeme rozdělit na zahradní a stolní. Zahradní grily jsou větší a zcela se vyrovnají grilům na plyn nebo dřevěné uhlí. Stolní gril, jak už název napovídá, umožňuje svou stavbou a velikostí využití i na kuchyňském stole. Jeho výhodou je, že je využitelný celoročně. Na druhou stranu ale těžko obstojí při velkých akcích, většina modelů se hodí spíš na přípravu jídla pro dvě až čtyři osoby.
V případě zahradního grilu zajistí grilování topná spirála umístěna pod roštem, v případě stolních grilů ji zpravidla kryje teflonová deska. Tedy žádný oheň, jen čistý žár. Jejich výhodou je hlavně ovládání. Můžete si nastavit přesnou teplotu, nehrozí, že vám zhasne plamen, gril se rozehřeje na povel a naprosto bezpečně (například plyn naopak v někom vzbuzuje obavy).
Navíc nevzniká kouř ani škodlivé zplodiny, grilování tak může být zdravější, než na dřevěném uhlí. Nevýhodou je nutnost elektrické zástrčky v místě grilování.
Typy elektrických grilů
Do skupiny elektrických grilů můžeme zařadit jak grily zahradní, tak stolní. Specifičtější jsou potom barbecue, kontaktní či raclette grily, o kterých si povíme více.
Otevřený (barbecue) gril
U otevřených grilů najdeme jak grilovací desku, tak rošt nebo mřížku. Tento typ grilu je ideální na grilování přímo na stole, kdy si každý bere z grilu, co se mu zlíbí. Některé hybridní typy mají ve výbavě i nožičky, přes sezónu tak mohou plnit úlohu malého zahradního grilu.
Kontaktní gril
Kontaktní gril se skládá ze dvou polovin, které k sobě přiléhají. Grilování tedy probíhá ze dvou stran. Je velmi variabilní, dá se použít i k zapékání toustů nebo panini.
Celkově jsou u kontaktních grilů většinou možné tři polohy využití. Poloha “grill”, kdy jsou poloviny přiklopené na sobě, poloha “barbecue”, při které se gril rozloží do podoby otevřeného grilu, a poloha “trouba (nebo “ohřívání”). Tu najdeme u menšího množství grilů, znamená možnost zablokovat horní polovinu grilu v určité výšce. Ta se v danou chvíli nedotýká potravin, ale pouze je z vrchu ohřívá.
U kontaktních grilů je třeba sledovat jednu zásadní věc, a to, jak jsou obě poloviny spojené. Některé grily jsou totiž spojené pevně, rozevírají se do véčka. U takových grilů se maso připravuje nerovnoměrně, v jedné části na něj grilovací deska doléhá více než ve druhé. Doporučujeme tedy vybírat primárně grily s flexibilním upevněním, díky kterému doléhá grilovací deska na maso celou plochou.
Raclette gril
Raclette gril je ze všech stolních grilů nejspecifičtější. Jeho název pochází z francouzského ekvivalentu slova “seškrabovat”. Na první pohled jde o obyčejný stolní gril, na pohled druhý vás ale mohou zarazit malé pánvičky v jeho spodní části. Tradičně se na horní desce griluje slanina, maso nebo jiné pochutiny a ve spodní části se v malých pánvičkách rozehřívá sýr, často smíchaný s cibulkou, žampiony a dalšími surovinami.
Rozehřátým sýrem se následně polévá maso a uvařené brambory. Tato pochoutka je populární zejména ve Švýcarsku a Francii, jde o jistou obdobu notoricky oblíbeného fondue. Raclette grily se ale dají pochopitelně použít i ve dnech, kdy nemáte chuť na sýr. Stačí využít pouze horní grilovací desku a pánvičky ponechat stranou.
Na co se zaměřit u elektrického grilu
Elektrické grily nebývají nijak zvlášť pestré na výbavu. Z prvků, bez kterých se v podstatě neobejdete, ale musíme zmínit indikátor nahřátí. Naopak zajímavou novinku představuje funkce aromatizace dřevem.
- Indikátor nahřátí – Jak elektrické zahradní grily, tak stolní grily by neměly postrádat indikátor nahřátí. Jako indikátor zpravidla funguje dioda, díky které zjistíte, že už gril dosáhl požadované teploty a můžete začít s grilováním.
- Aromatizace dřevem – U některých dražších elektrických zahradních grilů můžete využít také funkce aromatizace dřevem, což znamená, že můžete dovnitř grilu umístit kapsli s dřevěnými kousky a jejich zahřátím se do masa dostane vůně dřeva, jako byste jej grilovali na grilu na dřevěné uhlí.
Grily na pevná paliva
Pravděpodobně nejběžnější typ grilu k přípravě jídla využívá teplo vzniklé hořením dřevěného uhlí. Jeho nevýhodou je delší příprava, zkrátka trvá, než se uhlí správně rozehřeje. Navíc zapalování vyžaduje určitý grif. Na druhou stranu si spousta tradicionalistů asi nedokáže grilování bez této procedury představit.
Plamen se nedá příliš regulovat, hrozí i zhasnutí, teplota se reguluje pomocí vzduchových otvorů. Při špatném odhadnutí teploty se jídlo může připalovat, a tak je grilování na dřevěném uhlí někdy méně zdravé než u jiných zdrojů tepla. Při hoření uhlí navíc vzniká popel, jehož vynášení může být otravné.
Výhodou těchto grilů je zpravidla nízká cena a také aroma, které masu dodávají (ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že je to jen mýtus). K pořizovací ceně je ale potřeba připočítat i náklady na uhlí, které často nejsou zrovna malé.
Typy grilů na pevná paliva
Klasický gril na dřevěné uhlí
Peletový gril
Keramický gril
Kromě klasického grilu na dřevěné uhlí můžete na trhu narazit i na specifičtější varianty grilů na pevná paliva, například na:
- Gril na dřevěné pelety – Peletové modely představují luxusní variantu grilu na pevná paliva. Jejich cena šplhá do desítek tisíc a možnosti nastavení a ovládání jsou u nich velmi podobné jako u plynových grilů. Můžete si zvolit přesnou teplotu a gril se postará o její udržení, má speciální systém zapalování (nečeká vás tedy rozfoukávání uhlíků) a zvládá i automatické vypnutí. Některé modely dokonce můžete ovládat i přes telefon.
- Keramický gril – Také keramické grily představují oproti grilům na uhlí krok kupředu, a to i po cenové stránce. Díky specifické konstrukci a keramické vrstvě představují něco mezi grilem, pecí a udírnou, nabízejí tedy širší možnosti využití.
Na co se zaměřit u grilu na pevná paliva
Ač patří grily na dřevěné uhlí či pelety většinou k nejjednodušším modelům, i při jejich výběru je dobré pamatovat na některé důležité prvky.
- Průduchy – Na rozdíl od elektrických a plynových grilů nemá gril na dřevěné uhlí termostat k regulaci teploty. Ta se dá částečně přizpůsobit pomocí průduchů v těle grilu. Pro lepší přehled se hodí i teploměr ve víku.
- Dvířka nebo odklápěcí rošt – Při delším grilování se nevyhnete nutnosti doplnit uhlí. Abyste kvůli tomu nemuseli složitě sundávat celý rošt a riskovat popálení, měl by mít gril separátní dvířka na přikládání, nebo odklápěcí část roštu. Nejlepší grily na dřevěné uhlí by proto měly disponovat sofistikovanější konstrukcí.
Kombinované (hybridní) grily
Relativní novinkou na trhu jsou tzv. kombinované grily. Ty v sobě pojí dva zdroje tepla – plyn a dřevěné uhlí. Můžete si tak kdykoliv vybrat, zda dáváte zrovna přednost spolehlivému a jednoduchému grilování na plynu, nebo jedinečnému kouřovému aroma dřevěného uhlí. Některé hybridní grily nabízejí rovnou kombinaci 3v1 a ke dvěma zdrojům tepla přidávají ještě udírnu pro opravdu komplexní gurmánský zážitek.
Konstrukce hybridního grilu
Výběr kombinovaného grilu se příliš neliší od výběru plynového grilu, doporučujeme tedy soustředit se především na vlastnosti, které jsme již popsali v části věnované plynovým modelům. Pokud se zajímáte o pořízení samostatné udírny, doporučujeme vám zase tuto stránku s výběrem udíren.
Počet osob
V případě, že chcete grilovat hlavně v sezóně a pro větší počet lidí, doporučujeme některý z větších grilů. Pokud oceníte i možnost grilovat celoročně doma v kuchyni a plánujete gril zařadit do běžného chodu domácnosti, bude se vám hodit některý stolní elektrický gril.
Pomůckou při výběru může být i výkon grilu, ten najdete u plynových a elektrických modelů. Nejčastěji se udává v kilowattech. Do 5 kW jde o gril pro menší počet osob nebo občasné použití, 5–10 kW má běžný gril pro rodinu i větší partu (5–10 lidí) a od 10 kW už je gril vhodný i na větší akce. V případě stolních modelů hledejte gril s výkonem okolo 2 kW, slabší modely jsou spíš na příležitostné použití.

Druhou nápovědou může být grilovací plocha roštu. Pro menší počet lidí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pro čtyřčlennou rodinu už doporučujeme volit gril s plochou alespoň 1 500 cm2. Velké grily vám mohou nabídnout plochu roštu i 3 500 cm2, která skvěle obstojí i na větší zahradní party.
Počet osob |
Výkon |
Grilovací plocha |
1-2 osoby |
2 kW |
1 200 cm2 |
Rodiny |
5-10 kW |
Alespoň 1 500 cm2 |
Velké zahradní akce |
10+ kW |
2 000+ cm2 |
Materiál roštu
U grilů se můžete setkat s roštem nebo grilovací deskou. Rošt je většinou doménou zahradních grilů, ovšem i u těch někdy narazíte na desku. Nejčastěji se s ní potom setkáte u stolních grilů. Většina kvalitních zahradních grilů má litinový nebo nerezový rošt, popřípadě smaltovanou úpravu, která se lépe čistí. V případě stolních grilů patří mezi populární materiály teflon nebo jiné nepřilnavé povrchy, například patentovaný materiál quantanium.
Řada grilů má jednu výhodu navíc, a to je možnost mytí roštu či desky v myčce. Ačkoliv se s touto variantou setkáte hlavně u stolních grilů, stále častěji ji nabízí také větší zahradní grily a rozhodně jde o velké pozitivum.
Výbava
Některé prvky jsme již zmínili přímo u specifických typů grilů. Existuje ale výbava, kterou najdete u většiny grilů, bez ohledu na zdroj tepla.

Zmiňované vybavení se v některých případech týká spíše zahradních grilů, stolní a kontaktní grily jsou v tomto ohledu trochu specifičtější a například odkládací plocha nebo víko v jejich případě není potřeba.
- Víko – Výhodou každého grilu je dobře těsnící víko, které umožňuje nepřímé grilování a urychluje přípravu jídla. Zvlášť užitečné je potom u grilů na dřevěné uhlí. Plně díky němu využijete nejen možnost nepřímého grilování, ale také zauzování, díky kterému získá maso zvlášť kouřové aroma.
- Odkapávací miska – Miska nebo jiný systém odvádění tuku z potravin je podstatným prvkem pro všechny typy grilů. Díky odvádění tuku nedochází k jeho přepalování a grilování s odkapávací miskou je čistější a zdravější.
- Termostat a teploměr – Dobrým pomocníkem při grilování na zahradním i stolním grilu je termostat, který umožňuje nastavit a udržovat určitou teplotu. To se pochopitelně netýká grilů na dřevěné uhlí, u ostatních typů se s ním ale setkat můžete. Jako ideální doplněk potom slouží teploměr, často ve víku grilu, díky kterému můžete mít neustálý přehled o teplotě grilování a jídlo bude připravené přesně podle vašich představ.
- Odkládací plocha – Hlavně při větším grilování potřebujete celou řadu pomůcek a surovin, které je nutné taky někam položit. U zahradních grilů je poměrně běžná větší či menší odkládací plocha. Některé velké grily mají navíc například vaničku na nakládání masa nebo uložení dalších surovin.
Cena
Cena grilu se odvíjí zejména od jeho velikosti, výkonu, funkcí a také použitých materiálů. Grily na dřevěné uhlí a malé stolní grily seženete i velmi levně. Pokud ale grilování berete trochu vážně, počítejte raději s investicí několika tisíc korun. Obecně jsou nejdražší grily na plyn, cena se ale může lišit produkt od produktu v závislosti na materiálu a dalších parametrech.
Při koupi grilu je také potřeba myslet nejen na prvotní investici do jeho nákupu, ale i náklady spojené s grilováním. Ty jsou u plynových a elektrických grilů výrazně nižší než u grilů na dřevěné uhlí. Uhlí není úplně levná záležitost, plyn navíc rychleji dosáhne vyšší teploty a tak jej nespotřebujete tolik. Investice spojená s pořízením dražšího, ale úspornějšího grilu se vám tak může brzy vrátit, zejména pokud plánujete grilovat častěji a pro větší počet lidí.
Grily do 1 000 Kč
V řádu stovek seženete většinou stolní grily a malé grily na dřevěné uhlí. I v této cenové kategorii se dají najít otevřené stolní grily se slušným výkonem, v případě kontaktních grilů už je výkon slabší. Do tisícikoruny seženete hlavně gril pro menší počet osob, například na společnou večeři pro dvojici. Pokud plánujete větší grilovací akce, nebo chcete opravdu výkonný kontaktní gril, doporučujeme si připlatit.
Grily od 1 000 Kč do 5 000 Kč
V této cenové kategorii už seženete velmi výkonné a funkcemi nabité stolní grily. K nabídce už se přidávají také větší grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovém rozmezí si vybere prakticky každý, není problém sehnat i kvalitní a dobře vybavené modely.
Pro použití jednou za čas na rodinnou večeři je taková investice asi zbytečná, pokud ale plánujete grilovat častěji, alespoň přes sezónu, a chcete občas pohostit i své přátele, volte grily z této cenové kategorie.
Grily nad 5 000 Kč
Grily dražší než pět tisíc už jsou modely pro fajnšmekry. Takovýto gril vás nenechá na holičkách. V tomto rozmezí najdete velmi výkonné grily všech kategorií, v případě elektrických kontaktních grilů je velmi častá funkce smart. Zejména u větších grilů investici poznáte nejen na výkonu, ale i materiálu. Kvalitní litina, smalt, nerez, to jsou materiály, na které se můžete při grilování vždy spolehnout. Pokud ovšem hledáte velmi výkonný plynový gril, jeho cena může výrazně přesáhnout i 10 000 Kč.
Zásady bezpečného grilování
Stejně jako při každé manipulaci s ohněm či horkými objekty je potřeba se při grilování řídit především zdravým rozumem. Nikdy ale neuškodí upozornit na několik zásad, jejichž dodržování zásadně zvýší bezpečnost grilování. Většina těchto zásad platí především pro větší grily na dřevěné uhlí nebo plyn, u menších elektrických grilů jsou rizika o něco nižší, protože se obejdete bez manipulace s ohněm.
- Prostor – Nikdy negrilujte uvnitř, pokud nemáte gril přímo určený k použití v interiéru. Venkovní grily není vhodné používat ani v garáži. V okolí 3 m od grilu by neměly být hořlavé materiály.
- Oblečení – Stylovost oděvu v tomto případě neřešíme, jde nám spíše o materiály. Ke grilování si neberte oblečení z umělých vláken, klasická bavlněná nebo lněná zástěra je sázkou na jistotu.
- Podpalovače – K zapalování grilu používejte jen podpalovače k tomu určené, nikdy ne líh nebo benzín.
- Hašení – Vznícený tuk nebo plameny vycházející z grilu nehaste vodou. Většinou stačí gril zaklopit víkem a utěsnit průduchy, větší oheň je možné zasypat pískem nebo uhasit hasicím přístrojem. V případě vznícení elektrického grilu je v první řadě nutné vypojit jej ze sítě.
Údržba grilu
Stejně jako všechny ostatní pomůcky pro přípravu pokrmů, i gril je třeba pravidelně čistit (Zdroj: Popular Mechanics). Samozřejmě není nutné rošt grilu neustále mýt ve vodě nebo v myčce. Zásadní je ale zbavit jej všech připečenin, a to v průběhu grilování. Rošt se totiž čistí při vysoké teplotě. Základní postup tedy je:
- Zahřát rošt
- Očistit rošt speciálním kartáčem od všech připečených kousků jídla a nečistot
- Potřít rošt olejem – k tomu dobře poslouží olej ve spreji nebo ubrousek namočený v oleji a kleště na grilování
- Po každé várce masa opakujte
Pro důkladnější vyčištění roštu a dalších částí grilu dobře poslouží speciální čističe. Na trhu najdete také obaly na gril, které jej ochrání před prachem a nečistotami například při skladování v garáži.
Desky stolního grilu tento postup nevyžadují. Po každém grilování je ale třeba je také důkladně očistit. Výhodou je, pokud má gril nepřilnavý povrch a desky jsou vhodné k mytí v myčce.
Příprava grilu na novou sezónu
V první řadě je potřeba gril důkladně vyčistit, pokud jste tak neudělali při jeho zazimování. Odstraňte starý popel, veškeré připečeniny a rez, očištěný rošt můžete potřít jedlým olejem. Nýty a šroubky je potřeba zkontrolovat, dotáhnout a promazat. U plynového grilu zkontrolujte i hadice a těsnění, k tomu dobře poslouží voda se saponátem. Když jí potřete rozvody a pustíte plyn, podle bublinek snadno poznáte, zda někde nedochází k jeho úniku.
Takto je potřeba gril připravit pouze na začátku každé sezóny. Dále už stačí klasická údržba.
Tip: Pokud si chcete vychutnat tu pravou grilovací pohodu, pozvěte své přátelé a připravte si vodní dýmku, u které můžete jíst grilované pokrmy, pít dobré víno a vychutnávat atmosféru letních večerů.
Diskuze, poradna a vaše zkušenosti
Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.