Grilování je čím dál tím oblíbenější zálibou a společenskou událostí. Navíc nepotřebujete ani zahradu, některé grily jsou vhodné i na balkon či do bytu. V tomto článku vás seznámíme se všemi důležitými parametry, které byste měli při výběru grilu zvážit.
Výběr podle umístění a počtu osob
Gril by měl svou velikostí, výkonem a zdrojem tepla optimálně vyhovovat vašim podmínkám. Nejčastěji se vybírají grily:
- Na zahradu, pro velký počet osob – se vám bude hodit velký plynový nebo elektrický gril s plochou alespoň 2 000 cm2 a výkonem alespoň 10 kW. Pro elektrický gril je nutné mít na zahradě přípojku.
- Na balkon/zahradu, pro rodinu – využijete menší elektrické a stolní grily s plochou okolo 1 500 cm2 a výkonem cca 2 kW.
- Do interiéru, pro menší počet lidí – se nejlépe hodí stolní, kontaktní a panini grily, které neprodukují kouř a nezabírají tolik místa. Stačit bude výkon cca 2 kW a plocha cca 1 200 cm2.
Využití grilu | Počet osob | Výkon | Velikost grilovací plochy |
Na zahradu | 5–10 | Nad 10 kW | Nad 2 000 cm2 |
Na balkon/zahradu | Běžná čtyřčlenná rodina | 2–5 kW | Alespoň 1 500 cm2 |
Do interiéru | Pár či menší počet lidí | 2 kW | 1 200 cm2 |
Druhy podle paliva
Základní dělení grilů je podle zdroje tepla. Narazíte na:
- Plynové grily – kromě klasických zahradních modelů na propan-butan zahrnují také specifické varianty, jako jsou RBS grily, modely s lávovými kameny, infračervenými hořáky a cestovní s plynovou kartuší. Pohlídejte si počet hořáků, způsob zapalování a typ plynové přípojky.
- Elektrické grily – mohou být zahradní i stolní, s různou velikostí, výkonem i funkcemi. Řadí se sem mimo jiné kontaktní nebo raclette grily. Užitečným prvkem je u těchto modelů indikátor nahřátí.
- Grily na pevná paliva – fungují na dřevěné uhlí nebo pelety, specialitou jsou moderní keramické grily. Mezi důležité vlastnosti patří způsob doplňování uhlí a vynášení popela.
- Kombinované (hybridní) grily – využívají jako zdroj tepla plyn a dřevěné uhlí, mohou mít i udírnu.
Plynové grily
Plynové grily využívají k přípravě jídla plynové hořáky připojené na propanbutanovou bombu. Najdeme mezi nimi jak kompaktní cestovní modely, tak velké grily s třemi a více hořáky. Velkou výhodou je okamžité hoření, stačí stisknout tlačítko. Nemusíte tedy čekat na rozpálení grilu jako u modelů na uhlí. Plamen se navíc dá libovolně regulovat. Také nevzniká odpad ve formě popela.
Nevýhodou je menší mobilita grilu kvůli těžké bombě. Bomba se musí měnit a správně skladovat. Grilování na plynovém grilu je rychlé a většinou při něm nevzniká velké množství kouře.
Chybí zde ovšem klasické kouřové aroma. U některých grilů se dá nasimulovat přidáním dřevěných štěpků, aroma jídla můžete také v některých případech ovlivnit systémem nádržek. Do těch nalijete víno, pivo nebo vodu s kořením a vypařovaná tekutina ochutí maso. Plynový gril je vhodný pro každého, koho obtěžuje složité rozdmýchávání uhlí a zároveň nemá v místě grilování k dispozici elektrickou přípojku.
Typy plynových grilů
- RBS grily – grily s Radiant System technologií, vyšší třída plynových modelů. Na rozdíl od jiných typů jsou zde hořáky umístěny na bocích grilovací vany. To zajišťuje rovnoměrné grilování. Tuk z masa navíc neodkapává na hořáky, takže nedochází ke vzniku kouře a škodlivin.
- S lávovými kameny – poskytují rovnoměrnější rozložení tepla, odkapávající tuk se zachytává na kamenech. Po nasátí tuku mohou vzplanout, což má negativní vliv na chuť jídla.
- S plynovou kartuší – nejmenší typ plynových grilů, ideální na výlety. Snadno se vejdou do auta, případně se dají i přenášet v batohu.
- S infračervenými hořáky – nejmodernější technologie, hořáky spotřebují méně plynu a poskytují rovnoměrné rozložení tepla. Tato varianta je na trhu v menšině.
Na co se zaměřit u plynového grilu
Každý typ grilu má samozřejmě svá specifika. U plynových grilů je dobré zaměřit se hlavně na hořáky a další komponenty.
- Hořáky – naprosté minimum jsou 2, pro více osob volte 5 a více hořáků. Každý hořák by měl mít vlastní zapalování. Ideální je piezo zapalování, kterým disponují i plynové sporáky. Nepotřebujete zapalovač ani sirky, zapalování grilu samo vydá jiskru k zažehnutí plamene.
- Přípojka na propanbutanovou bombu – ne vždy je součástí balení, je tedy lepší zkontrolovat výbavu grilu, ať nejste nepříjemně překvapení.
- Flavorizér – jde o speciální rošt u grilů, které mají hořáky na dně grilovací vany. Flavorizér zajišťuje odtok šťávy z masa do sběrné misky.
Elektrické grily
Elektrické grily zatím nepatří k nejpoužívanějším, mají ale své příznivce. V základu je můžeme rozdělit na zahradní a stolní. Zahradní grily jsou větší a zcela se vyrovnají grilům na plyn nebo dřevěné uhlí. Stolní gril umožňuje svou stavbou a velikostí využití i na kuchyňském stole. Dá se tedy využívat celoročně. Je ovšem vhodný max pro 2–4 osoby, na velkých grilovacích akcích neobstojí.
V případě zahradního grilu zajistí grilování topná spirála umístěna pod roštem, v případě stolních grilů ji zpravidla kryje teflonová deska. Tedy žádný oheň, jen čistý žár. Jejich výhodou je hlavně ovládání. Můžete si nastavit přesnou teplotu, nehrozí, že vám zhasne plamen, gril se rozehřeje na povel a naprosto bezpečně. Navíc nevzniká kouř ani škodlivé zplodiny, grilování tak může být zdravější. Nevýhodou je nutnost elektrické zástrčky v místě grilování.
Typy elektrických grilů
- Otevřený (barbecue) gril – najdete u nich grilovací desku, rošt a někdy i mřížku. Tento typ grilu je ideální na grilování přímo na stole. Některé hybridní typy mají ve výbavě i nožičky, přes sezónu tak mohou plnit úlohu malého zahradního grilu.
- Kontaktní gril – skládá se ze dvou polovin, které k sobě přiléhají. Grilování tedy probíhá ze dvou stran. Je velmi variabilní, dá se použít i k zapékání toustů nebo panini.
- Raclette gril – nejspecifičtější typ, ve spodní části se nachází malé pánvičky. Tradičně se na horní desce griluje slanina, maso nebo jiné pochutiny a ve spodní části se v malých pánvičkách rozehřívá sýr, kterým se následně polévá maso, uvařené brambory a zelenina.
Na co se zaměřit u elektrického grilu
Výbava elektrických grilů nebývá nijak zvlášť pestrá. Z prvků, bez kterých se v podstatě neobejdete, ale musíme zmínit indikátor nahřátí. Naopak zajímavou novinku představuje funkce aromatizace dřevem.
- Indikátor nahřátí – neměl by chybět u zahradních ani stolních modelů. Jako indikátor zpravidla funguje dioda, díky které zjistíte, že už gril dosáhl požadované teploty a můžete začít s grilováním.
- Aromatizace dřevem – dovnitř grilu můžete umístit kapsli s dřevěnými kousky a jejich zahřátím se do masa dostane vůně dřeva, jako byste jej grilovali na grilu na dřevěné uhlí. Jde o vychytávku dražších modelů.
Grily na pevná paliva
Pravděpodobně nejběžnější typ grilu k přípravě jídla využívá teplo vzniklé hořením dřevěného uhlí. Jeho nevýhodou je delší příprava, zkrátka trvá, než se uhlí správně rozehřeje. Navíc zapalování vyžaduje určitý grif.
Plamen se nedá příliš regulovat, hrozí i zhasnutí, teplota se reguluje pomocí vzduchových otvorů. Při špatném odhadnutí teploty se jídlo může připalovat, a tak je grilování na dřevěném uhlí někdy méně zdravé než u jiných zdrojů tepla. Při hoření uhlí navíc vzniká popel, který je nutné vynášet.
Výhodou těchto grilů je zpravidla nízká cena a také aroma, které masu dodávají (ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že je to jen mýtus). K pořizovací ceně je ale potřeba připočítat i náklady na uhlí.
Typy grilů na pevná paliva
Kromě klasického grilu na dřevěné uhlí můžete na trhu narazit i na specifičtější varianty grilů na pevná paliva:
- Gril na dřevěné pelety – luxusnější varianta, pořizovací cena šplhá do desítek tisíc korun. Možnosti nastavení a ovládání jsou podobné jako u plynových grilů. Můžete si zvolit přesnou teplotu a gril se postará o její udržení, má speciální systém zapalování (nečeká vás tedy rozfoukávání uhlíků) a zvládá i automatické vypnutí. Některé modely dokonce můžete ovládat i přes telefon.
- Keramický gril – díky specifické konstrukci a keramické vrstvě představuje něco mezi grilem, pecí a udírnou, nabízí tedy širší možnosti využití.
Na co se zaměřit u grilu na pevná paliva
Ač patří grily na dřevěné uhlí či pelety většinou k nejjednodušším modelům, i při jejich výběru je dobré pamatovat na některé důležité prvky.
- Průduchy – na rozdíl od elektrických a plynových grilů nemá gril na dřevěné uhlí termostat k regulaci teploty. Ta se dá částečně přizpůsobit pomocí průduchů v těle grilu. Pro lepší přehled se hodí i teploměr ve víku.
- Dvířka nebo odklápěcí rošt – při delším grilování se nevyhnete nutnosti doplnit uhlí. Abyste kvůli tomu nemuseli složitě sundávat celý rošt a riskovat popálení, měl by mít gril separátní dvířka na přikládání, nebo odklápěcí část roštu.
Kombinované (hybridní) grily
Relativní novinkou na trhu jsou tzv. kombinované grily. Ty v sobě pojí 2 zdroje tepla – plyn a dřevěné uhlí. Můžete si tak kdykoliv vybrat, zda dáváte zrovna přednost spolehlivému a jednoduchému grilování na plynu, nebo jedinečnému kouřovému aroma dřevěného uhlí. Některé hybridní grily nabízejí rovnou kombinaci 3v1 a ke dvěma zdrojům tepla přidávají ještě udírnu.
Výběr kombinovaného grilu se příliš neliší od výběru plynového grilu, doporučujeme tedy soustředit se především na vlastnosti, které jsme již popsali v části věnované plynovým modelům. Pokud se zajímáte o pořízení samostatné udírny, doporučujeme vám zase tuto stránku s výběrem udíren.
Typ grilu | Výhody | Nevýhody |
Plynový | + Rychlá příprava
+ Regulace teploty + Plamen bez popelu |
– Manipulace s bombou
– Horší dostupnost propanbutanu – Vyšší pořizovací cena |
Elektrický | + Jednoduché a bezpečné ovládání
+ Žádný kouř ani popel + Využití i v interiéru |
– Nutnost elektrické zástrčky
– Chybí kouřové aroma – Výkonné grily jsou nákladnější |
Na pevná paliva | + Nižší pořizovací cena
+ Kouřové aroma + Menší hmotnost |
– Dlouhé rozehřívání
– Složitá a nepřesná regulace teploty – Popel |
Hybridní | + Možnost grilování na plynu i na uhlí | – Vyšší cena
– Malý výběr modelů |
Důležité parametry
Specifika jednotlivých typů grilů jsme si již probrali, je ale několik vlastností, které jsou důležité u většiny různých grilů:
- Výkon – udává se u elektrických a plynových modelů. Do 5 kW jde o gril pro menší počet osob nebo občasné použití, 5–10 kW má běžný gril pro rodinu i větší partu (5–10 lidí) a od 10 kW už je gril vhodný i na větší akce. V případě stolních modelů hledejte gril s výkonem okolo 2 kW, slabší modely jsou spíše na příležitostné použití.
- Velikost grilovací plochy – pro menší počet lidí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pro čtyřčlennou rodinu už doporučujeme volit gril s plochou alespoň 1 500 cm2. Velké grily vám mohou nabídnout plochu roštu i 3 500 cm2.
- Materiál grilovací plochy – u grilů se můžete setkat s roštem nebo grilovací deskou. Rošt je častější u zahradních grilů, deska u stolních grilů. Kvalitní rošty jsou obvykle litinové nebo nerezové, popřípadě se smaltovanou úpravu, která se lépe čistí. V případě stolních grilů patří mezi populární materiály teflon nebo jiné nepřilnavé povrchy, například patentované quantanium.
Výbava
Některé prvky jsme již zmínili přímo u specifických typů grilů. Existuje ale výbava, kterou najdete u většiny grilů, bez ohledu na zdroj tepla.
Zmiňované vybavení se v některých případech týká spíše zahradních grilů, stolní a kontaktní grily jsou v tomto ohledu trochu specifičtější a například odkládací plocha nebo víko v jejich případě není potřeba.
- Víko – dobře těsnící víko umožňuje nepřímé grilování a urychluje přípravu jídla. Zvlášť užitečné je potom u grilů na dřevěné uhlí. Plně díky němu využijete nejen možnost nepřímého grilování, ale také zauzování, díky kterému získá maso zvlášť kouřové aroma.
- Odkapávací miska – miska nebo jiný systém odvádění tuku z potravin je podstatným prvkem pro všechny typy grilů. Díky odvádění tuku nedochází k jeho přepalování a grilování s odkapávací miskou je čistější a zdravější.
- Termostat a teploměr – termostat umožňuje nastavit a udržovat určitou teplotu. To se pochopitelně netýká grilů na dřevěné uhlí, u ostatních typů se s ním ale setkat můžete. Jako ideální doplněk potom slouží teploměr, často ve víku grilu, díky kterému můžete mít neustálý přehled o teplotě grilování.
- Odkládací plocha – hlavně při větším grilování potřebujete celou řadu pomůcek a surovin, které je nutné taky někam položit. U zahradních grilů je poměrně běžná větší či menší odkládací plocha. Některé velké grily mají navíc například vaničku na nakládání masa nebo uložení dalších surovin.
- Omyvatelný rošt – řada grilů má jednu výhodu navíc, a to je možnost mytí roštu či desky v myčce. Ačkoliv se s touto variantou setkáte hlavně u stolních grilů, stále častěji ji nabízí také větší zahradní grily.
Ceny
Cena grilu se odvíjí zejména od jeho velikosti, výkonu a funkcí. Grily na dřevěné uhlí a malé stolní grily seženete i velmi levně. Obecně jsou nejdražší grily na plyn. Při koupi grilu je potřeba myslet také náklady spojené s grilováním.
U plynových a elektrických grilů jsou nižší než u grilů na dřevěné uhlí. Uhlí není zrovna levné, plyn navíc rychleji dosáhne vyšší teploty, tudíž jej nespotřebujete tolik. Investice spojená s pořízením dražšího, ale úspornějšího grilu se vám brzy vrátí, zejména pokud plánujete grilovat častěji a pro větší počet lidí.
Grily do 1 000 Kč
V řádu stovek seženete většinou stolní grily a malé grily na dřevěné uhlí. I v této cenové kategorii se dají najít otevřené stolní grily se slušným výkonem, v případě kontaktních grilů už je výkon slabší. Do tisícikoruny seženete hlavně gril pro menší počet osob, například na společnou večeři pro dvojici. Pokud plánujete větší grilovací akce, nebo chcete opravdu výkonný kontaktní gril, doporučujeme si připlatit.
Grily od 1 000 do 5 000 Kč
V této cenové kategorii už seženete velmi výkonné a funkcemi nabité stolní grily. K nabídce už se přidávají také větší grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovém rozmezí si vybere prakticky každý, není problém sehnat i kvalitní a dobře vybavené modely.
Pro použití jednou za čas na rodinnou večeři je taková investice asi zbytečná, pokud ale plánujete grilovat častěji, alespoň přes sezónu, a chcete občas pohostit i své přátele, volte grily z této cenové kategorie.
Grily nad 5 000 Kč
Grily dražší než pět tisíc už jsou modely pro fajnšmekry. V tomto rozmezí najdete velmi výkonné grily všech kategorií, v případě elektrických kontaktních grilů je velmi častá funkce smart. Zejména u větších grilů investici poznáte nejen na výkonu, ale i materiálu. Kvalitní litina, smalt, nerez, to jsou materiály, na které se můžete při grilování vždy spolehnout. Pokud ovšem hledáte velmi výkonný plynový gril, jeho cena může výrazně přesáhnout i 10 000 Kč.
Zásady bezpečného grilování
Stejně jako při každé manipulaci s ohněm či horkými objekty je potřeba se při grilování řídit především zdravým rozumem. Nikdy ale neuškodí upozornit na několik zásad, jejichž dodržování zásadně zvýší bezpečnost grilování. Většina těchto zásad platí především pro větší grily na dřevěné uhlí nebo plyn, u menších elektrických grilů jsou rizika o něco nižší, protože se obejdete bez manipulace s ohněm.
- Prostor – nikdy negrilujte uvnitř, pokud nemáte gril přímo určený k použití v interiéru. Venkovní grily není vhodné používat ani v garáži. V okolí 3 m od grilu by neměly být hořlavé materiály.
- Oblečení – stylovost oděvu v tomto případě neřešíme, jde nám spíše o materiály. Ke grilování si neberte oblečení z umělých vláken, klasická bavlněná nebo lněná zástěra je sázkou na jistotu.
- Podpalovače – k zapalování grilu používejte jen podpalovače k tomu určené, nikdy ne líh nebo benzín.
- Hašení – vznícený tuk nebo plameny vycházející z grilu nehaste vodou. Většinou stačí gril zaklopit víkem a utěsnit průduchy, větší oheň je možné zasypat pískem nebo uhasit hasicím přístrojem. V případě vznícení elektrického grilu je v první řadě nutné vypojit jej ze sítě.
Údržba grilu
Stejně jako všechny ostatní pomůcky pro přípravu pokrmů, i gril je třeba pravidelně čistit (Zdroj: Popular Mechanics). Samozřejmě není nutné rošt grilu neustále mýt ve vodě nebo v myčce. Zásadní je ale zbavit jej všech připečenin, a to v průběhu grilování. Rošt se totiž čistí při vysoké teplotě. Základní postup tedy je:
- Zahřát rošt.
- Očistit rošt speciálním kartáčem od všech připečených kousků jídla a nečistot.
- Potřít rošt olejem – k tomu dobře poslouží olej ve spreji nebo ubrousek namočený v oleji a kleště na grilování.
- Po každé várce masa opakujte.
Pro důkladnější vyčištění roštu a dalších částí grilu dobře poslouží speciální čističe. Na trhu najdete také obaly na gril, které jej ochrání před prachem a nečistotami například při skladování v garáži.
Desky stolního grilu tento postup nevyžadují. Po každém grilování je ale třeba je také důkladně očistit. Výhodou je, pokud má gril nepřilnavý povrch a desky jsou vhodné k mytí v myčce.
Příprava grilu na novou sezónu
V první řadě je potřeba gril důkladně vyčistit, pokud jste tak neudělali při jeho zazimování. Odstraňte starý popel, veškeré připečeniny a rez, očištěný rošt můžete potřít jedlým olejem. Nýty a šroubky je potřeba zkontrolovat, dotáhnout a promazat. U plynového grilu zkontrolujte i hadice a těsnění, k tomu dobře poslouží voda se saponátem. Když jí potřete rozvody a pustíte plyn, podle bublinek snadno poznáte, zda někde nedochází k jeho úniku.
Takto je potřeba gril připravit pouze na začátku každé sezóny. Dále už stačí klasická údržba.
Tip: Pokud si chcete vychutnat tu pravou grilovací pohodu, pozvěte své přátelé a připravte si vodní dýmku, u které můžete jíst grilované pokrmy, pít dobré víno a vychutnávat atmosféru letních večerů.
Zdravím do redakce, ráda bych si pořídila menší gril na zahradní grilování, ale nevím vůbec jaký zvolit typ. Úplně se mi asi nechce řešit plyn nebo kupovat uhlí. Můžete mi doporučit nějaký produkt s cenou cca do 5 tisíc? Ideálně pro 4 lidi, na občasné grilování masa a zeleniny. Děkuji předem.