Test a recenze 15 nejlepších grilů 2021 | Jak vybrat gril | Arecenze.cz
Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších grilů

Aktualizováno:
Červenec 2021
Autor:
Eliška Srncová
Rösle Videro G3-S Vario+

Vítěz porovnání

Top produkt z plynových grilů

Jaký gril vybrat dle srovnání

Tip: Nevíte si rady s výběrem a rádi byste znali názor uživatelů? Zkuste se ve facebookové skupině zeptat majitelů grilů na jejich názor.

Přečíst recenzi Orientační cena 5 500 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 5 400 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 20 000 Kč

Grilování je nejen rychlá mnohdy zdravá forma přípravy jídla, ale může jít i o společenskou událost. Grilovat můžete na zahradě, na balkóně a třeba i v kuchyni, záleží jen na tom, jaký typ grilu si zvolíte. Abychom vám nákup grilu usnadnili, připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších variant.

V našem srovnání grilů můžete volit ze tří kategorií, a to z grilů plynových, stolních a elektrických zahradních grilů. Do těchto kategorií jsme zařadili modely dražší i cenově dostupné a v recenzích jsme podrobně popsali jejich výhody i nevýhody. Nejlepší grily jsme vybírali z pozice informovaného spotřebitele. Jedním z rozhodujících kritérií výběru byla grilovací plocha a také výkon grilu.

Mimo to náš test grilů zohledňuje také funkce jednotlivých modelů a jejich výbavu, nezapomněli jsme ohodnotit ani rozměry a hmotnost, které mohou být zásadní pro pohodlné skladování a používání. Pokud ještě tápete, zda je pro vás vhodnější stolní, elektrický či plynový gril, doporučujeme pročíst také článek Jak vybrat gril, ve kterém se všem těmto typům věnujeme. S rozhodováním vám mohou pomoci i recenze grilů, které jsme sepsali pro každý srovnávaný produkt.


Nejlepší grily dle srovnání

V každé konkrétní kategorii jsme pro vás vybrali „Top produkt“ – produkt, který v dané kategorii nabízí to nejlepší, produkt „Top cena/výkon“ – výrobek, který je v dané kategorii stále velmi dobrý a přitom je levnější než Top produkt a také „Dostupnou variantu“, tedy model, který představuje cenově dostupné řešení.

Stolní grily

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší grily
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Stolní grily

93,0 %

  • Časovač
  • Výkon
  • Cena
  • Rozměry

5 500 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Stolní grily

83,0 %

  • Omyvatelnost v myčce
  • Poměr cena/výkon
  • Existují i výkonnější grily
  • Nelze nastavit sklon spodní desky

2 200 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Stolní grily

72,5 %

  • Velká grilovací plocha
  • Vysoký výkon
  • Pouze jedna deska
  • Zabírá více místa

1 000 Kč

Zobrazit nabídky

Elektrické grily

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší grily
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Elektrické grily

91,8 %

  • Vysoký výkon
  • Rozměrná a variabilní grilovací plocha
  • Teploměr
  • Vyšší cena
  • Rošt nelze mýt v myčce

5 400 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Elektrické grily

82,6 %

  • Víko
  • Odkládací plocha
  • Slušný výkon
  • Žebrovaná i hladká plocha
  • Nemá teploměr

2 700 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Elektrické grily

70,9 %

  • Dostupná cena
  • Poměrně slušný výkon
  • Odkládací plocha
  • Nemá víko
  • Nemá teploměr

1 800 Kč

Zobrazit nabídky

Plynové grily

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší grily
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Plynové grily

93,0 %

  • Prosklené víko
  • Podsvícené ovládací knoflíky
  • 2 boční hořáky
  • Vysoký výkon 17 kW
  • Vyšší cena

20 000 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Plynové grily

85,0 %

  • Poměr cena/výkon
  • Žádné zásadní nedostatky

10 000 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Plynové grily

74,5 %

  • Dostupná cena
  • Teploměr
  • Odkládací plocha
  • Nižší výkon
  • Nelze mýt v myčce

4 500 Kč

Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Srovnání základních parametrů grilů

Recenze Catler GR 8012
Catler GR 8012
Recenze Tefal Meat Grill Ultra Compact 600
Tefal Meat Grill Ultra Compact 600
Recenze Sencor SBG 106BK
Sencor SBG 106BK
Recenze Guzzanti GZ 350
Guzzanti GZ 350
Recenze Guzzanti GZ 345
Guzzanti GZ 345
Recenze Klarstein Porterhouse
Klarstein Porterhouse
Recenze Rösle Videro G3-S Vario+
Rösle Videro G3-S Vario+
Recenze G21 California BBQ Premium line
G21 California BBQ Premium line
Recenze Fieldmann FZG 3003
Fieldmann FZG 3003
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Hodnocení

93,0 %

83,0 %

72,5 %

91,8 %

82,6 %

70,9 %

93,0 %

85,0 %

74,5 %

Kategorie

Stolní grily

Stolní grily

Stolní grily

Elektrické grily

Elektrické grily

Elektrické grily

Plynové grily

Plynové grily

Plynové grily

Orientační cena

5 500 Kč

2 200 Kč

1 000 Kč

5 400 Kč

2 700 Kč

1 800 Kč

20 000 Kč

10 000 Kč

4 500 Kč

Výrobce

Catler

Tefal

Sencor

Guzzanti

Guzzanti

Klarstein

Rösle

G21

Fieldmann

Příkon (W)

2 400

2 000

2 300

2 400

2 400

2 200

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

Celkový výkon (kW)

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

17

12,6

8,1

Grilovací plocha (cm2)

1 100

825

1 457

2 255

1 572

1 352

2 700

2 728

1 782

Typ grilovací plochy

Žebrovaná+hladká

Žebrovaná

Žebrovaná+hladká

Žebrovaná+hladká

Žebrovaná+hladká

Žebrovaná

Rošt

Rošt

Rošt

Povrch grilovací plochy

Quantanium

Neuvedeno

Nepřilnavý

Nepřilnavý

Nepřilnavý

Nepřilnavý

Litina

Litina

Litina

Počet hořáků

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

5

4

3

Poloha barbecue

Ano

Ano

Ano

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Mytí v myčce

Ne

Ano

Ne

Ne

Neuvedeno

Neuvedeno

Ano

Ne

Ne

Srovnání příslušenství a funkcí grilů

Recenze Catler GR 8012
Catler GR 8012
Recenze Tefal Meat Grill Ultra Compact 600
Tefal Meat Grill Ultra Compact 600
Recenze Sencor SBG 106BK
Sencor SBG 106BK
Recenze Guzzanti GZ 350
Guzzanti GZ 350
Recenze Guzzanti GZ 345
Guzzanti GZ 345
Recenze Klarstein Porterhouse
Klarstein Porterhouse
Recenze Rösle Videro G3-S Vario+
Rösle Videro G3-S Vario+
Recenze G21 California BBQ Premium line
G21 California BBQ Premium line
Recenze Fieldmann FZG 3003
Fieldmann FZG 3003
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Hodnocení

93,0 %

83,0 %

72,5 %

91,8 %

82,6 %

70,9 %

93,0 %

85,0 %

74,5 %

Kategorie

Stolní grily

Stolní grily

Stolní grily

Elektrické grily

Elektrické grily

Elektrické grily

Plynové grily

Plynové grily

Plynové grily

Orientační cena

5 500 Kč

2 200 Kč

1 000 Kč

5 400 Kč

2 700 Kč

1 800 Kč

20 000 Kč

10 000 Kč

4 500 Kč

Termostat

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Teploměr

Ne

Ne

Neuvedeno

Ano

Ne

Ne

Ano

Ano

Ano

Indikátor nahřátí

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavení sklonu spodní desky

Ano

Ne

Ne

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Nastavení výšky horní desky

Ano

Ano

Ne

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Aromatizace dřevem

Pouze elektrické grily

Pouze elektrické grily

Pouze elektrické grily

Ne

Ne

Ne

Pouze elektrické grily

Pouze elektrické grily

Pouze elektrické grily

Časovač

Ano

Ne

Ne

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Pouze stolní grily

Piezo zapalování

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Pouze plynové grily

Ano

Ano

Ano

Odkapávací miska

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Odkládací plocha

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Výška (cm)

15,9

18

8,3

111,5

89

90

127

134

107

Šířka (cm)

48,9

36

65,4

70

63

84

118

116

110

Hloubka (cm)

38,1

38

34,4

50

60

42

57

50

53

Hmotnost (kg)

9,63

4,13

3,1

11

Neuvedeno

4,5

43

34

Neuvedeno

Recenze nejlepších grilů

Top produkt Stolní grily
93,0 % Celkové hodnocení
  • Časovač
  • Výkon
  • Cena
  • Rozměry

Gril Catler je důkazem toho, že se grilování nemusíte vzdát ani v zimě nebo třeba panelákovém bytě. Tento stolní gril je výkonný, nabídne až 2 400 W, má velkou grilovací plochu 1 100 cm2 a patentovaný povrch Quantanium. Můžete jej sklopit i rozložit do polohy barbecue. Potěší také termostatem, časovačem i možností nastavit výšku a sklon grilovacích desek. Jde ale o lehce rozměrnější přístroj a k vyšším patří také jeho cena.

5 500 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Stolní grily
83,0 % Celkové hodnocení
  • Omyvatelnost v myčce
  • Poměr cena/výkon
  • Existují i výkonnější grily
  • Nelze nastavit sklon spodní desky

Dobře stavěný, výkonný a přesto cenově dostupný, tak bychom mohli popsat stolní gril od značky Tefal. Nejde o nejlépe vybavený nebo nejvýkonnější gril na trhu, ale jeho poměr ceny a výkonu je vynikající, doporučit jej proto můžeme v podstatě všem běžným uživatelům. Těm poskytne výkon 2 000 W a grilovací plochu 825 cm2 s žebrovaným povrchem, stejně jako dvě grilovací polohy – kontaktní a barbecue.

2 200 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Stolní grily
72,5 % Celkové hodnocení
  • Velká grilovací plocha
  • Vysoký výkon
  • Pouze jedna deska
  • Zabírá více místa

Stolní gril Sencor představuje variantu ve fixní poloze barbecue. Pyšní se vysokým výkonem 2 300 W a rozměrnou grilovací plochou 1 457 cm2. Ta má hladkou i žebrovanou část, což dodává grilu na variabilitě. Vzhledem k absenci dvou desek ale také přijdete o určité funkce sklopných grilů, jako je třeba příprava panini. Jeho nabídka funkcí je zcela základní, nechybí mu indikátor nahřátí, nedočkáte se ale například časovače.

1 000 Kč Orientační cena

Top produkt Elektrické grily
91,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký výkon
  • Rozměrná a variabilní grilovací plocha
  • Teploměr
  • Vyšší cena
  • Rošt nelze mýt v myčce

Elektrický gril Guzzanti bude vhodnou volbou pro náročnější uživatele, kteří pátrají po výkonném stroji s dostatečně velkou grilovací plochou. Potěší nepřilnavým povrchem, odkládací plochou a teploměrem ve víku, nepatří ovšem k nejlevnějším modelům. Na rozdíl od některých konkurentů také neumožňuje mytí roštu v myčce.

5 400 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Elektrické grily
82,6 % Celkové hodnocení
  • Víko
  • Odkládací plocha
  • Slušný výkon
  • Žebrovaná i hladká plocha
  • Nemá teploměr

Model Guzzanti nabídne slušné parametry za rozumnou cenu. Příkonem 2 400 W se vyrovná i některým dražším modelům, jeho grilovací plocha zase odpovídá potřebám zhruba čtyřčlenné domácnosti. Grilovat můžete na hladkém i žebrovaném povrchu, tento gril nabízí obojí. Potěší integrovaným víkem a odkládací plochou, nemá ale například teploměr.

2 700 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Elektrické grily
70,9 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Poměrně slušný výkon
  • Odkládací plocha
  • Nemá víko
  • Nemá teploměr

Tento elektrický gril značky Klarstein bude ideální variantou na balkon nebo menší zahradu, díky kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti. Nabídne ale také poměrně slušný výkon a z výbavy potěší hlavně odkládací plochou. V ostatních ohledech je spíše standardní a jde o model vhodný hlavně pro nenáročné uživatele.

1 800 Kč Orientační cena

Top produkt Plynové grily
93,0 % Celkové hodnocení
  • Prosklené víko
  • Podsvícené ovládací knoflíky
  • 2 boční hořáky
  • Vysoký výkon 17 kW
  • Vyšší cena

Originalita model Videro rozhodně nechybí. Uživatelů nabídne například prosklené víko, podsvícené ovládací knoflíky, speciální varnou zónu Primezone, boční hořák a variabilní grilovací rošt. To vše spolu s vysokým výkonem 17 kW. Nevýhodou tak zůstává jen poměrně vysoká cena, která je ale vzhledem k vlastnostem produktu pochopitelná.

20 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Plynové grily
85,0 % Celkové hodnocení
  • Poměr cena/výkon
  • Žádné zásadní nedostatky

Plynový gril od značky G21 patří k takřka univerzálně použitelným modelům, pokud nemáte na gril vyloženě specifické požadavky. Najdete u něj tři hořáky, litinový rošt i žebrovanou desku. Má skvělý výkon i výbavu, takže uspokojí i větší počet lidí, zároveň ale nezruinuje rodinný rozpočet ani nezabere nijak extrémní množství místa.

10 000 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Plynové grily
74,5 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Teploměr
  • Odkládací plocha
  • Nižší výkon
  • Nelze mýt v myčce

Plynový gril Fieldmann bude vyhovovat uživatelům, kteří hledají jednoduchý model za dostupnou cenu. Nepatří sice k velmi výkonným modelům a nemá ani nadstandardní výbavu, nechybí mu ale elektronické zapalování, teploměr nebo odkládací plocha. Velikostně bude ideální na rodinná grilování.

4 500 Kč Orientační cena

Jak vybrat gril

Grilování je čím dál tím oblíbenější zálibou a společenskou událostí. V dnešní době už si tento způsob vaření mohou dopřát i lidé, kteří nemají zahradu. Existují totiž grily, které využijete třeba na balkóně, nebo dokonce uvnitř bytu. V tomto článku si rozebereme, jaké typy grilů existují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a na co byste se měli při výběru grilu zaměřit.

Jak vybrat gril stručně:

  • Zvolte typ grilu – v potaz berte hlavně jeho rozměry. Do bytu nebo na malý balkon je ideální stolní gril, velká zahrada zvládne i pořádný plynový model.
  • Zaměřte se na důležité parametry grilu – zejména výkon, rozměr a materiál grilovací plochy a nejdůležitější příslušenství, jako je odkapávací miska.
  • Podívejte se na další funkce a příslušenství – gril vám může nabídnout například teploměr, odkládací plochu a další.
  • Stanovte si cenovou hranici – pořizovací cena grilu se může vyšplhat do opravdu vysokých částek. Záleží tedy, kolik jste do modelu ochotní investovat a kolik drahých funkcí opravdu využijete.

Umístění a zdroj tepla

Na zahradu můžete volit menší i větší gril, plynový i na dřevěné uhlí, a pokud máte na zahradě elektrickou přípojku, tak i elektrický gril. Na balkon se vleze řada menších modelů, pokud chcete grilovat jak venku, tak uvnitř, vhod vám přijdou menší elektrické grily, které se dají použít jako venkovní i stolní. V případě, že nemáte ani balkon, ideálním řešením budou opět stolní grily.

Základní dělení grilů je podle zdroje tepla. Dělíme je na plynové, elektrické a grily na dřevěné uhlí. Elektrické grily se dají ještě dále dělit na grily zahradní a stolní, pod které můžeme zařadit i kontaktní grily a některé specifičtější modely jako raclette. Své zvláštnosti mají i plynové grily, novinkou na trhu jsou modely RBS a grily s lávovými kameny.

Vyobrazení různých typů grilů - plynového, elektrického, stolního a na dřevěné uhlí

Počet osob

V případě, že chcete grilovat hlavně v sezóně a pro větší počet lidí, doporučujeme některý z větších grilů. Pokud oceníte i možnost grilovat celoročně doma v kuchyni a plánujete gril zařadit do běžného chodu domácnosti, bude se vám hodit některý stolní elektrický gril.

Pomůckou při výběru může být i výkon grilu, ten najdete u plynových a elektrických modelů. Nejčastěji se udává v kilowattech. Do 5 kW jde o gril pro menší počet osob nebo občasné použití, 5–10 kW má běžný gril pro rodinu i větší partu (5–10 lidí) a od 10 kW už je gril vhodný i na větší akce. V případě stolních modelů hledejte gril s výkonem okolo 2 kW, slabší modely jsou spíš na příležitostné použití.

Druhou nápovědou může být grilovací plocha roštu. Pro menší počet lidí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pro čtyřčlennou rodinu už doporučujeme volit gril s plochou alespoň 1 500 cm2. Velké grily vám mohou nabídnout plochu roštu i 3 500 cm2, která skvěle obstojí i na větší zahradní party.

Materiál a vybavení

V následující části si povíme něco o kvalitních materiálech pro rošty a grilovací desky, a také o některých prvcích, které jsou pro většinu grilů podstatné. Zmiňované vybavení se v některých případech týká spíše zahradních grilů, stolní a kontaktní grily jsou v tomto ohledu trochu specifičtější a například odkládací plocha nebo víko v jejich případě není potřeba.

Kromě zmiňovaného vybavení se o dalších prvcích, specifických pro každý typ grilu, dozvíte v části věnované právě danému typu.

Popis konstrukce a jednotlivých částí vybavení grilu

Materiál roštu

U grilů se můžete setkat s roštem nebo grilovací deskou. Rošt je většinou doménou zahradních grilů, ovšem i u těch někdy narazíte na desku. Nejčastěji se s ní potom setkáte u stolních grilů. Většina kvalitních zahradních grilů má litinový nebo nerezový rošt, popřípadě smaltovanou úpravu, která se lépe čistí. V případě stolních grilů patří mezi populární materiály teflon nebo jiné nepřilnavé povrchy, například patentovaný materiál quantanium.

Řada grilů má jednu výhodu navíc, a to je možnost mytí roštu či desky v myčce. Ačkoliv se s touto variantou setkáte hlavně u stolních grilů, stále častěji ji nabízí také větší zahradní grily a rozhodně jde o velké pozitivum.

Víko

Výhodou každého grilu je dobře těsnící víko, které umožňuje nepřímé grilování a urychluje přípravu jídla. Zvlášť užitečné je potom u grilů na dřevěné uhlí. Plně díky němu využijete nejen možnost nepřímého grilování, ale také zauzování díky kterému získá maso zvlášť kouřové aroma.

Odkapávací miska

Odkapávací miska nebo jiný systém odvádění tuku z potravin je podstatným prvkem pro všechny typy grilů. Díky odvádění tuku nedochází k jeho přepalování a grilování s odkapávací miskou je čistější a zdravější.

Termostat a teploměr

Dobrým pomocníkem při grilování na zahradním i stolním grilu je termostat, který umožňuje nastavit a udržovat určitou teplotu. To se pochopitelně netýká grilů na dřevěné uhlí, u ostatních typů se s ním ale setkat můžete. Jako ideální doplněk potom slouží teploměr, často ve víku grilu, díky kterému můžete mít neustálý přehled o teplotě grilování a jídlo bude připravené přesně podle vašich představ.

Odkládací plocha

Hlavně při větším grilování potřebujete celou řadu pomůcek a surovin, které je nutné taky někam položit. U zahradních grilů je poměrně běžná větší či menší odkládací plocha. Některé velké grily mají navíc například vaničku na nakládání masa nebo uložení dalších surovin.

Plynové grily

Plynové grily využívají k přípravě jídla plynové hořáky připojené na propanbutanovou bombu. Najdeme mezi nimi jak kompaktní cestovní modely, tak velké grily s třemi a více hořáky. Jejich největší výhodou je okamžité hoření, stačí stisknout tlačítko. Nemusíte tak zdlouhavě čekat, než se gril dostatečně rozpálí, jako u grilů na uhlí. Plamen se navíc dá libovolně regulovat, nemusíte se bát, že zhasne, a také nevzniká odpad ve formě popela.

Nevýhodou je menší mobilita grilu, kvůli těžké bombě. Ta se taky musí měnit a správně skladovat. Grilování na plynovém grilu je rychlé a většinou při něm nevzniká velké množství kouře, v porovnání například s grily na dřevěné uhlí.

Některým uživatelům ale může chybět typické kouřové aroma. To se dá u některých grilů nasimulovat přidáním dřevěných štěpků, aroma jídla můžete také v některých případech ovlivnit systémem nádržek. Do těch nalijete víno, pivo nebo vodu s kořením a vypařovaná tekutina ochutí maso. Plynový gril je vhodný pro každého, koho obtěžuje složité rozdmýchávání uhlí a zároveň nemá v místě grilování k dispozici elektrickou přípojku.

Výhody Nevýhody
+ Rychlá příprava – Manipulace s bombou
+ Regulace teploty – Horší dostupnost propanbutanu
+ Plamen bez popelu – Vyšší pořizovací cena

Typy plynových grilů

Mezi zvláštní typy plynových grilů patří RBS grily a grily s lávovými kameny. Oba typy mají svá specifika a jsou vhodné spíše pro fajnšmekry.

RBS grily

Vyšší třídou mezi plynovými grily jsou tzv. RBS grily, tedy grily s Radiant Burner System technologií. Od běžných plynových grilů se liší zejména umístěním hořáků, které nejsou na spodní straně grilovací vany, ale na jejích bocích. Díky těmto keramickým hořákům se teplota uvnitř grilu ideálně rozprostře a jídlo se tak griluje rovnoměrně.

Velkou výhodou bočního umístění hořáků je, že tuk z masa při grilování neodkapává na hořáky, a tak nedochází ke tvoření kouře a škodlivin. Díky domu jsou RBS grily jedny z nejzdravějších ze všech plynových variant.

Grily s lávovými kameny

Další variantou jsou grily s lávovými kameny. Opět poskytují rovnoměrnější rozložení tepla a lávové kameny navíc zachytávají odkapávající tuk. Nevýhodou ovšem je, že po nasátí tuku často vzplanou, což může kazit chuť jídla.

Grily s plynovou kartuší

Nejmenší variantou plynového grilu jsou malé grily s plynovou kartuší. Tyto grily jsou velmi skladné a oblíbené jsou především u nadšených výletníků. Gril se totiž bez problémů vejde do kufru auta, pro statnější jedince připadá v úvahu i přenášení v batohu.

Gril s infračervenými hořáky

Jednou z nejnovějších technologií na poli grilování je využití infračerveného záření. Tyto speciální hořáky spotřebují méně plynu a slibují rovnoměrnější rozložení tepla. Na trhu ovšem nejsou příliš obvyklé.

Na co se zaměřit u plynového grilu

Každý typ grilu má samozřejmě svá specifika. U plynových grilů je dobré zaměřit se na jejich hořáky a další komponenty.

Hořáky

Gril by měl mít alespoň dva, pro pohoštění větší skupiny lidí můžete sáhnout i po variantách až s pěti hořáky. Pro lepší regulaci se hodí, když má každý hořák vlastní zapalování. Ideální je v tomto případě tzv. piezo zapalování, které najdeme například i u plynových sporáků. Není třeba hledat zapalovač ani sirky, zapalování grilu samo vydá jiskru k zažehnutí plamene.

Přípojka na propanbutanovou bombu

Ne vždy je součástí balení, je tedy lepší zkontrolovat výbavu grilu, ať nejste nepříjemně překvapení.

Flavorizér

RBS grily a grily s lávovými kameny jsme již zmínili, jak ale řeší odkapávání tuku ostatní plynové grily, které mají hořáky na dně grilovací vany? U těch přichází na řadu speciální rošt, který nemá v místě hořáků otvory, nebo ještě lépe, ocelový profil (jinak zvaný např. flavorizér), který kryje hořáky grilu.

Upravený rošt zajistí, že nebude šťáva z masa kapat na hořáky, ale steče do sběrné misky, která je součástí grilu. Flavorizér šťávu a tuk z masa zachytí a v mžiku je také odpaří, což zajistí plnější chuť grilovaného masa.

Elektrické grily

Elektrické grily zatím nepatří k nejpoužívanějším, mají ale své příznivce. V základu je můžeme rozdělit na zahradní a stolní. Zahradní grily jsou větší a zcela se vyrovnají grilům na plyn nebo dřevěné uhlí. Stolní gril, jak už název napovídá, umožňuje svou stavbou a velikostí využití i na kuchyňském stole. Jeho výhodou je, že je využitelný celoročně. Na druhou stranu ale těžko obstojí při velkých akcích, většina modelů se hodí spíš na přípravu jídla pro dvě až čtyři osoby.

V případě zahradního grilu zajistí grilování topná spirála umístěna pod roštem, v případě stolních grilů ji zpravidla kryje teflonová deska. Tedy žádný oheň, jen čistý žár. Jejich výhodou je hlavně ovládání. Můžete si nastavit přesnou teplotu, nehrozí, že vám zhasne plamen, gril se rozehřeje na povel a naprosto bezpečně (například plyn naopak v někom vzbuzuje obavy).

Navíc nevzniká kouř ani škodlivé zplodiny, grilování tak může být zdravější, než na dřevěném uhlí. Nevýhodou je nutnost elektrické zástrčky v místě grilování.

Výhody Nevýhody
+ Jednoduché a bezpečné ovládání – Nutnost elektrické zástrčky
+ Žádný kouř ani popel – Chybí potěšení z práce s ohněm
+ Využití i v interiéru – Výkonné grily jsou nákladnější

Typy elektrických grilů

Do skupiny elektrických grilů můžeme zařadit jak grily zahradní, tak stolní. Specifičtější jsou potom barbecue, kontaktní či raclette grily, o kterých si povíme více.

Otevřený (barbecue) gril

U otevřených grilů najdeme jak grilovací desku, tak rošt nebo mřížku. Tento typ grilu je ideální na grilování přímo na stole, kdy si každý bere z grilu, co se mu zlíbí. Některé hybridní typy mají ve výbavě i nožičky, přes sezónu tak mohou plnit úlohu malého zahradního grilu.

Kontaktní gril

Kontaktní gril se skládá ze dvou polovin, které k sobě přiléhají. Grilování tedy probíhá ze dvou stran. Je velmi variabilní, dá se použít i k zapékání toustů nebo panini.

Celkově jsou u kontaktních grilů většinou možné tři polohy využití. Poloha “grill”, kdy jsou poloviny přiklopené na sobě, poloha “barbecue”, při které se gril rozloží do podoby otevřeného grilu, a poloha “trouba (nebo “ohřívání”). Tu najdeme u menšího množství grilů, znamená možnost zablokovat horní polovinu grilu v určité výšce. Ta se v danou chvíli nedotýká potravin, ale pouze je z vrchu ohřívá.

U kontaktních grilů je třeba sledovat jednu zásadní věc, a to, jak jsou obě poloviny spojené. Některé grily jsou totiž spojené pevně, rozevírají se do véčka. U takových grilů se maso připravuje nerovnoměrně, v jedné části na něj grilovací deska doléhá více, než ve druhé. Doporučujeme tedy vybírat primárně grily s flexibilním upevněním, díky kterému doléhá grilovací deska na maso celou plochou.

Raclette gril

Raclette gril je ze všech stolních grilů nejspecifičtější. Jeho název pochází z francouzského ekvivalentu slova “seškrabovat”. Na první pohled jde o obyčejný stolní gril, na pohled druhý vás ale mohou zarazit malé pánvičky v jeho spodní části. Tradičně se na horní desce griluje slanina, maso nebo jiné pochutiny a ve spodní části se v malých pánvičkách rozehřívá sýr, často smíchaný s cibulkou, žampiony a dalšími surovinami.

Rozehřátým sýrem se následně polévá maso a uvařené brambory. Tato pochoutka je populární zejména ve Švýcarsku a Francii, jde o jistou obdobu notoricky oblíbeného fondue. Raclette grily se ale dají pochopitelně použít i ve dnech, kdy nemáte chuť na sýr. Stačí využít pouze horní grilovací desku a pánvičky ponechat stranou.

Na co se zaměřit u elektrického grilu

Elektrické grily nebývají nijak zvlášť pestré na výbavu. Z prvků, bez kterých se v podstatě neobejdete, ale musíme zmínit indikátor nahřátí. Naopak zajímavou novinku představuje funkce aromatizace dřevem.

Indikátor nahřátí

Jak elektrické zahradní grily, tak stolní grily by neměly postrádat indikátor nahřátí. Jako indikátor zpravidla funguje dioda, díky které zjistíte, že už gril dosáhl požadované teploty a můžete začít s grilováním.

Aromatizace dřevem

U některých dražších elektrických zahradních grilů můžete využít také funkce aromatizace dřevem, což znamená, že můžete dovnitř grilu umístit kapsli s dřevěnými kousky a jejich zahřátím se do masa dostane vůně dřeva, jako byste jej grilovali na grilu na dřevěné uhlí.

Grily na dřevěné uhlí

Pravděpodobně nejběžnější typ grilu k přípravě jídla využívá teplo vzniklé hořením dřevěného uhlí. Jeho nevýhodou je delší příprava, zkrátka trvá, než se uhlí správně rozehřeje. Navíc zapalování vyžaduje určitý grif. Na druhou stranu si spousta tradicionalistů asi nedokáže grilování bez této procedury představit.

Plamen se nedá příliš regulovat, hrozí i zhasnutí, teplota se reguluje pomocí vzduchových otvorů. Při špatném odhadnutí teploty se jídlo může připalovat, a tak je grilování na dřevěném uhlí někdy méně zdravé, než u jiných zdrojů tepla. Při hoření uhlí navíc vzniká popel, jehož vynášení může být otravné.

Výhodou těchto grilů je zpravidla nízká cena a také aroma, které masu dodávají (ačkoliv někteří odborníci tvrdí, že je to jen mýtus). K pořizovací ceně je ale potřeba připočítat i náklady na uhlí, které často nejsou zrovna malé.

Výhody Nevýhody
+ Nižší pořizovací cena – Dlouhé rozehřívání
+ Kouřové aroma – Složitá a nepřesná regulace teploty
+ Menší hmotnost – Odpad ve formě popelu

Na co se zaměřit u grilu na dřevěné uhlí

Ač patří grily na dřevěné uhlí k nejjednodušším modelům, i při jejich výběru je dobré pamatovat na některé důležité prvky.

Průduchy

Na rozdíl od elektrických a plynových grilů nemá gril na dřevěné uhlí termostat k regulaci teploty. Ta se dá částečně přizpůsobit pomocí průduchů v těle grilu. Pro lepší přehled se hodí i teploměr ve víku.

Dvířka nebo odklápěcí rošt

Při delším grilování se nevyhnete nutnosti doplnit uhlí. Abyste kvůli tomu nemuseli složitě sundávat celý rošt a riskovat popálení, měl by mít gril separátní dvířka na přikládání, nebo odklápěcí část roštu. Nejlepší grily na dřevěné uhlí by proto měly disponovat sofistikovanější konstrukcí.

Cena

Cena grilu se odvíjí zejména od jeho velikosti, výkonu, funkcí a také použitých materiálů. Grily na dřevěné uhlí a malé stolní grily seženete i velmi levně. Pokud ale grilování berete trochu vážně, počítejte raději s investicí několika tisíc korun. Obecně jsou nejdražší grily na plyn, cena se ale může lišit produkt od produktu v závislosti na materiálu a dalších parametrech.

Při koupi grilu je také potřeba myslet nejen na prvotní investici do jeho nákupu, ale i náklady spojené s grilováním. Ty jsou u plynových a elektrických grilů výrazně nižší, než u grilů na dřevěné uhlí. Uhlí není úplně levná záležitost, plyn navíc rychleji dosáhne vyšší teploty a tak jej nespotřebujete tolik. Investice spojená s pořízením dražšího, ale úspornějšího grilu, se vám tak může brzy vrátit, zejména pokud plánujete grilovat častěji a pro větší počet lidí.

Grily do 1 000 Kč

V řádu stovek seženete většinou stolní grily a malé grily na dřevěné uhlí. I v této cenové kategorii se dají najít otevřené stolní grily se slušným výkonem, v případě kontaktních grilů už je výkon slabší. Do tisícikoruny seženete hlavně gril pro menší počet osob, například na společnou večeři pro dvojici. Pokud plánujete větší grilovací akce, nebo chcete opravdu výkonný kontaktní gril, doporučujeme si připlatit.

Grily od 1 000 Kč do 5 000 Kč

V této cenové kategorii už seženete velmi výkonné a funkcemi nabité stolní grily. K nabídce už se přidávají také větší grily na dřevěné uhlí, zahradní elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovém rozmezí si vybere prakticky každý, není problém sehnat i kvalitní a dobře vybavené modely.

Pro použití jednou za čas na rodinnou večeři je taková investice asi zbytečná, pokud ale plánujete grilovat častěji, alespoň přes sezónu, a chcete občas pohostit i své přátele, volte grily z této cenové kategorie.

Grily nad 5 000 Kč

Grily dražší než pět tisíc už jsou modely pro fajnšmekry. Takovýto gril vás nenechá na holičkách. V tomto rozmezí najdete velmi výkonné grily všech kategorií, v případě elektrických kontaktních grilů je velmi častá funkce smart. Zejména u větších grilů investici poznáte nejen na výkonu, ale i materiálu. Kvalitní litina, smalt, nerez, to jsou materiály, na které se můžete při grilování vždy spolehnout. Pokud ovšem hledáte velmi výkonný plynový gril, jeho cena může výrazně přesáhnout i 10 000 Kč.

Zásady bezpečného grilování

Stejně jako při každé manipulaci s ohněm či horkými objekty je potřeba se při grilování řídit především zdravým rozumem. Nikdy ale neuškodí upozornit na několik zásad, jejichž dodržování zásadně zvýší bezpečnost grilování. Většina těchto zásad platí především pro větší grily na dřevěné uhlí nebo plyn, u menších elektrických grilů jsou rizika o něco nižší, protože se obejdete bez manipulace s ohněm.

  • Prostor – nikdy negrilujte uvnitř, pokud nemáte gril přímo určený k použití v interiéru. Venkovní grily není vhodné používat ani v garáži. V okolí 3 m od grilu by neměly být hořlivé materiály.
  • Oblečení – stylovost oděvu v tomto případě neřešíme, jde nám spíše o materiály. Ke grilování si neberte oblečení z umělých vláken, klasická bavlněná nebo lněná zástěra je sázkou na jistotu.
  • Podpalovače – k zapalování grilu používejte jen podpalovače k tomu určené, nikdy ne líh nebo benzín.
  • Hašení – vznícený tuk nebo plameny vycházející z grilu nehaste vodou. Většinou stačí gril zaklopit víkem a utěsnit průduchy, větší oheň je možné zasypat pískem nebo uhasit hasicím přístrojem. V případě vznícení elektrického grilu je v první řadě nutné vypojit jej ze sítě.

Údržba grilu

Stejně jako všechny ostatní pomůcky pro přípravu pokrmů, i gril je třeba pravidelně čistit (Zdroj: Popular Mechanics). Samozřejmě není nutné rošt grilu neustále mýt ve vodě nebo v myčce. Zásadní je ale zbavit jej všech připečenin, a to v průběhu grilování. Rošt se totiž čistí při vysoké teplotě. Základní postup tedy je:

  • Zahřát rošt
  • Očistit rošt speciálním kartáčem od všech připečených kousků jídla a nečistot
  • Potřít rošt olejem – k tomu dobře poslouží olej ve spreji nebo ubrousek namočený v oleji a kleště na grilování
  • Po každé várce masa opakujte

Pro důkladnější vyčištění roštu a dalších částí grilu dobře poslouží speciální čističe. Na trhu najdete také obaly na gril, které jej ochrání před prachem a nečistotami například při skladování v garáži.

Desky stolního grilu tento postup nevyžadují. Po každém grilování je ale třeba je také důkladně očistit. Výhodou je, pokud má gril nepřilnavý povrch a desky jsou vhodné k mytí v myčce.

Příprava grilu na novou sezónu

V první řadě je potřeba gril důkladně vyčistit, pokud jste tak neudělali při jeho zazimování. Odstraňte starý popel, veškeré připečeniny a rez, očištěný rošt můžete potřít jedlým olejem. Nýty a šroubky je potřeba zkontrolovat, dotáhnout a promazat. U plynového grilu zkontrolujte i hadice a těsnění, k tomu dobře poslouží voda se saponátem. Když jí potřete rozvody a pustíte plyn, podle bublinek snadno poznáte, zda někde nedochází k jeho úniku.

Takto je potřeba gril připravit pouze na začátku každé sezóny. Dále už stačí klasická údržba.

Tip: Pokud si chcete vychutnat tu pravou grilovací pohodu, pozvěte své přátelé a připravte si vodní dýmku, u které můžete jíst grilované pokrmy, pít dobré víno a vychutnávat atmosféru letních večerů.

Často kladené otázky ke grilům

Jaký gril zvolit?

Rozhodující je zejména umístění grilu, pro venkovní grilování můžete volit větší modely, plynové, elektrické i na dřevo, na grilování v interiéru jsou vhodné hlavně elektrické stolní grily. Důležité vlastnosti se u různých typů grilů liší, obecně si ale zjistěte zejména informace o výkonu grilu, velikosti grilovací plochy a materiálu. Gril vás může zaujmout také příslušenstvím nebo doplňkovými funkcemi. Proto je vhodné dopředu si stanovit rozpočet, který vás možná donutí z některých požadavků na funkce slevit. Doporučení na nejlepší grily potom najdete v našem srovnání.

Je potřeba čistit gril po každém použití?

Ano, gril vyžaduje alespoň základní údržbu po každém použití. U stolních grilů a některých venkovních modelů bývají grilovací desky či rošty omyvatelné v myčce. U větších venkovních grilů je potom vhodné gril zahřát a odstranit hrubší nečistoty kartáčem, pro důkladnější čištění jsou potom vhodné speciální čističe.

Jaký je vhodný výkon grilu?

Výkon grilu je nejčastěji udávaný v kW a měl by odpovídat počtu osob, v jakém budete gril nejčastěji používat. Malé stolní grily mívají výkon 2-2,5 kW, pro 5-10 lidí je vhodný gril s výkonem 5-10 kW a na velké zahradní párty už oceníte gril s výkonem nad 10 kWh. Ruku v ruce s výkonem jde také grilovací plocha, o té se více dozvíte v kapitole Počet osob.

Je možné grilovat uvnitř?

K použití v interiéru jsou vhodné zejména menší elektrické stolní grily, u kterých se vyhnete vzniku kouře a jejich použití je velmi jednoduché. Vybírat v tomto směru můžete například z kontaktních, barbecue nebo raclette grilů. Podrobnější popis těchto typů najdete v kapitole Elektrické grily.

Eliška Srncová se jako redaktorka zabývá výběrem a srovnáváním produktů už řadu let a tématu grilů se věnuje více než tři roky. Tvorbě srovnání předcházelo rozsáhle pátrání v českých i zahraničních zdrojích, problematiku grilů navíc sleduje dlouhodobě a své znalosti stále doplňuje. Pomůže vám tak s orientací mezi různými typy grilů, poradí, jaké funkce zvolit a jak zbytečně nepřeplácet. Kromě venkovního vaření se věnuje také kuchyňským spotřebičům, jako jsou sporáky a varné desky, bílé technice a dalším produktům.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 18 hlasů