Ačkoliv nejsou elektrické zahradní grily nejdražší variantou na trhu, stále se jejich cena může vyšplhat na pěkných pár tisíc. V tomto článku se dozvíte nejen, co za své peníze dostanete, ale také jakými parametry se při výběru elektrického grilu řídit.
Proč koupit elektrický gril
Elektrický gril se vyplatí pořídit hned z několika důvodů:
- Jednoduché použití – elektrický gril stačí zapojit do zásuvky a zapnout. Odpadají starosti se zdlouhavým nahříváním, přípravou paliva či rozděláváním ohně.
- Vhodný i do bytu – právě elektrické grily jsou tou nejlepší volbou na grilování ve městě, protože je můžete používat klidně na balkoně či terase. Jen musíte mít po ruce 230V zásuvku.
- Nevyžaduje palivo – oproti grilům na pevná paliva či plyn se zde nemusíte trápit s dřevěným uhlím, briketami či plynovou bombou.
- Přenosnost a praktické rozměry – elektrické grily bývají kompaktní a snadno se přenáší (snad kromě zahradních modelů). Není tak problém naložit gril do auta a vozit si ho o víkendu s sebou na chatu.
Typy elektrických grilů
Elektrické grily se nedělí jen na zahradní a stolní, existují různé specifičtější varianty pro vnitřní i venkovní použití (Zdroj: Bob Vila).
- Zahradní elektrický gril – největší varianta elektrického grilu, vhodná především k venkovnímu použití.
- Otevřený (barbecue) gril – často bývá umístěný přímo na stole a může na něm tak grilovat více lidí najednou. Může mít hladkou i žebrovanou grilovací plochu, popřípadě rošt.
- Kontaktní gril – má dvě grilovací plochy, které k sobě přiléhají, což se dá využít nejen k zapékání toustů. Některé grily jdou rozložit naplocho, a plní tak i funkci barbecue grilu. Případně jde horní deska zablokovat v určité výšce a jídlo tak seshora jen ohřívá.
- Raclette gril – specifická forma grilu, který se skládá z grilovací plochy a malých pánviček. Na grilovací ploše se opéká maso nebo zelenina, v pánvičkách vespod se rozehřívá sýr, kterým se následně grilované suroviny přelévají.
Grilovací plocha a rošt
Grilovací plocha u elektrických grilů se zpravidla pohybuje v rozmezí 1 000–1 500 cm2 a s většími modely tak dobře pohostíte i čtyřčlennou rodinu. Varianty s plochou menší než 1 500 cm2 jsou vhodné spíše pro 2–3 osoby.
U zahradních elektrických grilů se zpravidla setkáme s klasickým roštem, existují ale i varianty s hladkou nebo žebrovanou grilovací deskou. Mezi nejpoužívanější materiály roštů patří chrom, litina nebo nerez, desky potom bývají teflonové, litinové nebo keramické. Některé rošty či desky jsou dokonce omyvatelné v myčce, což vám ušetří čas i námahu.
Počet osob | Velikost grilovací plochy |
2–3 | Do 1 500 cm2 |
4 a více | Nad 1 500 cm2 |
Příkon
U většiny zahradních elektrických grilů je zdrojem tepla topná spirála. Platí, že čím vyšší příkon, tím se bude gril rychleji zahřívat.
- Pod 2 000 W – slabší grily, nemusí se dobře zahřívat, grilování tak může být zbytečně komplikované.
- 2 000–2 400 W – pomyslný zlatý střed, tyto grily už se zahřívají dobře a rychle.
- Kolem 2 500 W – nejvýkonnější modely, zahřívají se nejrychleji.
Regulace teploty
Takřka nezbytnou součástí dobrého elektrického grilu je termostat, který umožňuje plynulou regulaci teploty. Kromě termostatu mají některé modely také teploměr (např. ve víku grilu). Teploměr využijete zejména při přípravě masa, některé delikátní kousky vyžadují velmi přesnou teplotu přípravy, aby došlo k perfektnímu propečení.
Příslušenství a funkce
Elektrické grily jsou poměrně jednoduché na používání, přesto u nich najdeme pár prvků, které vám grilování na takovémto grilu ještě usnadní.
- Víko – stejně jako v případě grilu na dřevěné uhlí, i u grilu na elektřinu umožňuje víko nepřímé grilování. Na rozdíl od zmíněného typu ale nedochází k uzení, protože elektrický gril nevytváří kouř.
- Indikátor teploty – nahřátí elektrického grilu okem neodhadnete, pro pohodlné použití by proto měl mít indikátor zapnutí a nahřátí, většinou ve formě diody.
- Odkapávací miska – ani u elektrického grilu by neměla chybět sběrná miska na tuk, který odkapává skrz rošt.
- Odkládací plocha – u menších modelů mnohdy chybí, vždy je ale výhodou, pokud alespoň malou odkládací plochu gril má.
- Aromatizace dřevem – patří mezi novinky na trhu s elektrickými grily. Dovnitř grilu se umístí kapsle s dřevěnými odštěpky, která provoní grilované maso a navodí autentickou atmosféru grilování na dřevěném uhlí.
Ceny
Nejlevnější elektrické zahradní grily seženete již pod dva tisíce, ale můžete si také připlatit i nad pět tisíc. Záleží jen na vás, jak důležitý je pro vás poměr ceny k výkonu. Abyste měli lepší představu, co za danou částku získáte, povíme si něco o cenových kategoriích elektrických zahradních grilů.
Elektrické zahradní grily do 2 000 Kč
V nejnižší cenové kategorii najdete základní modely, které se výkonem a grilovací plochou blíží spíše stolním grilům. Většinou nedisponují ani nijak pestrou nabídkou funkcí a často jde o otevřené grily, tedy modely bez víka. Nedá se s nimi tedy počítat na pravidelné větší akce, ale na občasné grilování ve 2–3 lidech vystačí.
Elektrické zahradní grily od 2 000 do 5 000 Kč
V této kategorii již najdete grily s víkem i relativně slušným výkonem, které dobře poslouží na rodinné grilování. Modely od dvou do pěti tisíc korun většinou nabízejí nejlepší poměr ceny a výkonu a pokud hledáte spolehlivou, ale stále ještě cenově přívětivou variantu, pravděpodobně si zde vyberete.
Elektrické zahradní grily nad 5 000 Kč
Jestliže hledáte gril se zajímavými funkcemi, jako je např. aromatizace dřeva, a nevadí vám si připlatit, bude pro vás jistě zajímavou volbou některý z dražších elektrických grilů. Co se týče výkonu či grilovací plochy, většinou nijak dramaticky nepřekonávají grily z předchozí kategorie a jejich výjimečnost tak spočívá spíše v zajímavém provedení a nabídce funkcí.
Zajímalo by mě, jestli dneska musí mít každý elektrický gril termostat. V článku jsem to nějak nenašel.