V následujícím článku vás provedeme výběrem tohoto domácího spotřebiče, vysvětlíme vám jednotlivé parametry a zdůrazníme, na co se při výběru zaměřit.
- Proč koupit kvalitní horkovzdušnou fritézu – Spolehnout se můžete nejen na vyšší kvalitu pečení, ale také konstrukce.
- Nevýhody horkovzdušné fritézy – Mezi nevýhody patří obvykle vyšší hlučnost oproti klasické troubě a fakt, že uvnitř připravíte menší množství surovin.
- Druhy horkovzdušné fritézy – Ve statické bude třeba suroviny občas promíchávat, dynamická se o to postará za vás.
- Důležité parametry – Zvažte objem, a to jak z hlediska množství připravovaných potravin, tak i ve spojitosti se skladností přístroje. Zkontrolujte také maximální hmotnost potravin a výrobní materiál.
- Funkce a příslušenství – Rozmyslete si, zda stojíte o další programy. Častý je program pro pečení pizzy, grilování na roštu nebo přípravu zeleniny. Poohlédněte se také po užitečných doplňcích, například po průhledném víku či dalšímu příslušenství v balení.
- Oblíbené značky – Vsaďte při výběru na ověřené značky, mezi které patří například Tesla, Philips, Siguro, Tefal nebo Sencor.
- Cena – Prozkoumání cenových kategorií vám přinese přehled o nabídce na trhu a pomůže vám vyhnout se předraženému zboží.
Pokud však vyznáváte tradiční fritování a chcete poradit s výběrem klasické fritézy, můžete si přečíst náš článek Jak vybrat fritovací hrnec. Jestliže se zajímáte o zdravější vaření, mohl by vás zaujmout článek Jak vybrat pomalý hrnec, což je pomocník, který mimo jiné benefity napomáhá menší ztrátě živin.
Proč koupit kvalitní horkovzdušnou fritézu
Kvalitnější horkovzdušné fritézy jsou většinou dražší. Kromě většího objemu ale přináší také odolnější konstrukci, lepší kvalitu pečení či pokročilejší funkce. Konkrétně se to, proč raději koupit kvalitnější fritézu, podíváme níže:
- Zdravé smažení – Inovativní kuchyňský pomocník dokáže fritovat na jedné lžíci oleje, či dokonce úplně bez přidaného tuku. Díky horkému vzduchu je jídlo z fritézy křupavé a přesto šťavnaté.
- Multifunkční využití – Většina výrobků má navíc více funkcí a zvládne kromě fritování také péct, zapékat, grilovat či vařit.
- Kvalita konstrukce – Lepší fritézy se mohou pochlubit svou konstrukční odolností. Nabídnou také větší objem, studený povrch a někdy také pečicí nádobu s pojezdem.
- Lepší pečení a komfort – Kvalitní fritézu poznáte tak, že má silné proudění vzduchu. Díky tomu dovede propékat potraviny rovnoměrně ze všech stran.
- Pokročilejší funkce – Pokud si za horkovzdušnou fritézu připlatíte, můžete dostat k dispozici také možnost ovládání z mobilní aplikace.
Zdravé smažení
Přestože smažená jídla nepatří k těm zdravým pokrmům, jistě se někdy neubráníme pomyšlení na zlatavé křupavé hranolky nebo třeba šťavnatý řízek. Tyto pokrmy se obvykle připravují ve fritézách – velkých nádobách naplněných olejem. Tato příprava má však několik nevýhod. Tou největší je vysoký obsah tuku. A právě tomu se snaží zabránit horkovzdušné fritézy. V nich můžete jídla připravovat na jedné lžíci oleje, či dokonce úplně bez přidaného tuku.
Kvalita konstrukce
V základu je potřeba říci, že nejlevnější fritézy na tom konstrukčně nejsou nijak zvlášť dobře. Z naší zkušenosti z testování vyplývá, že levnější modely nejen hřejí při pečení, ale chybí jim také pachový filtr. Co se samotné odolnosti týče, u jednoho z levných modelů nám při méně opatrném zacházení upadla rukojeť. Podívali jsme se proto podrobněji na to, jak je uchycení rukojeti řešeno v odlišných cenových hladinách. Se stoupající senou používají výrobci větší počet nýtů, nebo v lepším případě šroubky. Dražší fritézy navíc nabídnou například pečicí nádobu s pojezdem, což vám uvolní ruce potřebné k manipulaci s jídlem.
Lepší pečení a komfort
Typickým znakem kvalitnější fritézy je lepší proudění vzduchu, tedy i všesměrné pečení. Díky tomu vyžaduje fritéza méně asistence z rukou kuchaře a zvládá propékat potraviny rovnoměrněji. Pro srovnání se můžete podívat na fotky níže. Obě fritézy pekly bez toho, abychom kuřecí stehna v průběhu otáčeli a obě fritézy rovněž pekly na stejný pečicí program. Zatímco levná fritéza jídlo připálila, kvalitnější (a ne o moc dražší) maso propekla ze všech stran.
Pokročilejší funkce
Zcela základní modely mohou disponovat pouze časovačem a nastavením teploty, ale i mezi levnými zařízeními najdete předvolené programy. V dražších produktových řadách se vám ale otevřou daleko větší možnosti nastavení. Kromě většího množství předvoleb či dlouhodobým programům, které mohou fungovat i desítky hodin, můžete vybírat i z kvalitních fritéz s podporou ovládání prostřednictvím mobilní aplikace.
Nevýhody horkovzdušné fritézy
Nyní se pojďme podívat na to, s jakými nevýhodami je u horkovzdušné fritézy třeba počítat.
- Vyšší hlučnost – V porovnání s klasickou troubou má horkovzdušná fritéza obvykle vyšší hlučnost.
- Menší objem – Oproti klasické troubě má horkovzdušná fritéza také zpravidla menší objem. Připravíte v ní tudíž menší množství surovin. Větší množství tak musíte připravit v několika cyklech.
- Delší doba přípravy – Některé suroviny budete v horkovzdušné fritéze připravovat delší dobu, jde například o bramborové hranolky.
- Zabírá prostor – Příslušenství i samotná horkovzdušná fritéza potřebují úložný prostor. Případně pro ni musíte vyhradit místo na kuchyňské lince pro trvalé umístění.
Jak funguje horkovzdušná fritéza
Smažení horkým vzduchem funguje na principu cirkulace horkého vzduchu uvnitř fritézy. Pod víkem je umístěno topné těleso, které vzduch ohřívá a ten poté cirkuluje kolem potravin vložených do nádoby. Tím je ohřívá a může tak smažit, vařit či grilovat (Zdroj: Wikipedia). Princip je podobnější spíše horkovzdušné troubě, než klasické konvekční fritéze. Proto je také výsledná chuť pokrmu odlišná, než chuť smažených jídel.
Druhy horkovzdušné fritézy
Horkovzdušné fritézy rozdělujeme na několik druhů. Jsou to halogenové fritézy, statické fritézy a dynamické fritézy.
- Halogenové fritézy – K přípravě pokrmů používají infračervené světlo, které vyzařují do nádoby s pokrmem. Obvykle mívají průzor, skrze který je možné přípravu sledovat.
- Statické fritézy – Cirkulují horký vzduch kolem surovin, které je vhodné během přípravy promíchat. Mají největší zastoupení.
- Dynamické fritézy – Ke smažení také využívají cirkulaci horkého vzduchu, ovšem jsou vybaveny ramenem či lopatkou, která potraviny během přípravy promíchává.
Halogenové fritézy
Jak už název napovídá, tento typ fritézy je vybavený halogenovým světlem, které vytváří teplo a dokáže tak uvařit, usmažit či ogrilovat vložené potraviny. Jednou z výhod je, že produkuje světlo a díky průhlednému víku lze sledovat, jak postupuje proces přípravy. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která se s těmito výrobky pojí.
Statické fritézy
Ve statických fritézách koluje horký vzduch okolo potravin a tím je zahřívá. Výhodou je nízká pořizovací cena. Pokud však chcete dosáhnout stejně rovnoměrného propečení jako při použití dynamické fritézy, budete muset občas obsah nádoby promíchat. Tyto fritézy na trhu dominují, při jejím výběru proto budete mít největší možnost výběru.
Dynamické fritézy
Dynamické fritézy fungují stejně jako ty statické. Jejich výhodou je rameno či lopatka, která potraviny během přípravy promíchává. Tím dochází k rovnoměrnému opečení, aniž by člověk musel hlídat obsah nádoby a míchat jej ručně.
Výhody | Nevýhody | |
Halogenové fritézy | + Prosklené víko + Rychlá příprava |
– Vysoká cena
– Malý výběr |
Statické fritézy | + Široký výběr + Nízká pořizovací cena |
– Pokrm je třeba míchat
|
Dynamické fritézy | + Pokrm se promíchává automaticky + Často větší objem |
– Užší výběr
– Vyšší cena |
Při bližším zkoumání horkovzdušných fritéz se můžete setkat také s různými názvy, které obvykle popisují jeden a ten samý přístroj nebo princip. Příkladem je suchá fritéza, vzdušní fritéza, fritéza bez oleje a horkovzdušný hrnec. V Česku se označuje horkovzdušná fritéza také často jako parní fritéza. V zahraničí se ale začínají objevovat modely, které ke smažení využívají páru v kombinaci s topným tělesem.
Důležité parametry
Při výběru horkovzdušné fritézy sledujte důležité parametry, které ovlivňují bezpečnost i komfort při používání.
- Velikost – Zohledněte nejen samotnou velikost přístroje skrze budoucí umístění, ale také vnitřní objem.
- Maximální hmotnost potravin – Souvisí s užitným objemem fritézy, obvykle dovnitř vložíte 1 až 2 kg potravin.
- Materiál – Na vnější plášť se nejčastěji používá plast nebo nerezová ocel. Uvnitř vsaďte na nepřilnavé materiály.
Velikost
- Rozměry fritézy – Záleží na tvaru fritézy, zpravidla se vejde na kuchyňskou linku.
- Objem nádoby – Na trhu se setkáte s fritézami o objemu od 1,5 do 7,5 litrů, některé pak disponují kapacitou až 12 l.
Na velikost jako takovou lze pohlížet ze dvou úhlů, a to jako na velikost spotřebiče a na objem nádoby na potraviny. Rozměry fritézy byste si měli předem promyslet v závislosti na umístění. Záleží na tom, zde bude fritéza umístěna na kuchyňské lince, či ji budete po každém vaření uklízet. Pokud máte malou linku a skříňky naplněné různými spotřebiči či nádobím, mohli byste při pořízení rozměrné fritézy narazit na problém.
Druhým důležitým parametrem je objem nádoby, ve které se jídlo připravuje. Na rozdíl od klasických fritéz nemusíte u jejich horkovzdušné varianty řešit objem oleje a kapacitu potravin. Objem nádoby byste měli vybírat v závislosti na početnosti vaší domácnosti.
Pokud obvykle vaříte pro dvě osoby, bude vám stačit menší kapacita, než když budete chystat oběd pro šestičlennou domácnost. Běžně se můžete setkat s objemem od 1,5 do 7,5 litrů. Narazíte ale také i na modely s kapacitou až 12 l.
Maximální hmotnost potravin
- 1 až 2 kilogramy – Fritézy obvykle nabízejí prostor pro 1-2 kg potravin. Pokud často připravujete jídlo pro více strávníků, zaměřte se na větší objem.
Objem a velikost se pojí také s maximální hmotností potravin, kterou lze ve fritéze připravit najednou. Ta se liší nejen produkt od produktu, ale také podle typu připravované suroviny. Obvykle se v technických parametrech udává maximální hmotnost bramborových hranolků. V návodu se pak dozvíte podrobnější informace například na přípravu masa, zeleniny či sladkých pokrmů. Orientačně se hodnoty pohybují mezi 1 a 2 kilogramy.
Materiál
- Vnější plášť – Většinou se používá plast, některé modely kombinují také nerezovou ocel.
- Vnitřní nádoba – Vsaďte na modely s nepřilnavou úpravou.
Materiál můžeme zkoumat jak u vnějšího pláště, tak u vnitřní mísy. Veskrze zde však platí, že většina výrobků na trhu je velmi podobná. Materiálem pláště je téměř vždy plast, jen ojediněle se objeví i modely z nerezové oceli. Pokud nad takovým produktem váháte, nejspíš vás potěší vyšší odolnost, kterou nabízí. Zvažte však také váhu, zejména u objemnějších fritéz může být náročné je přesouvat.
Co se týče vnitřní nádoby, zde suverénně vedou materiály s nepřilnavou úpravou. Díky tomu se jídlo v teplovzdušné fritéze jen málokdy připálí.
Funkce a příslušenství
Funkce a doplňky jsou nezbytné téměř u každého spotřebiče. Dělají z obyčejného přístroje vylepšený model a usnadňují tak jeho obsluhu. Některé funkce mají vliv nejen na pohodlí, ale také na bezpečnost. Jiné zase rozšiřují možnosti použití.
- Kontrolky – Signalizují například, zda už je přístroj nahřátý a připravený k použití.
- Časovač – Slouží k pohlídáním času přípravy.
- Filtry – Například pachový filtr eliminuje zápach z fritézy.
- Displej a tlačítka – Usnadňují nastavení, displej pak informuje o stavu pokrmu nebo přístroje.
- Přednastavené programy – Díky nim nemusíte řešit teplotu ani čas přípravy.
- WiFi a ovládání pomocí aplikace – WiFi připojení umožňuje ovládat horkovzdušnou fritézu pomocí aplikace, obvykle lze nainstalovat do telefonů s OS Android i iOS.
- Příslušenství – Různé nástavce či držáky, kleště a rošty. Slouží pro přípravu různých druhů pokrmů.
Kontrolky
Při používání horkovzdušné fritézy jistě budete chtít vědět, zda už je přístroj nahřátý a připravený k použití. Právě to vám usnadní kontrolky, které vám dají vědět, že je fritéza nahřátá na požadovanou teplotu a vy můžete začít chystat oběd či večeři.
Časovač
Každá surovina má specifickou dobu přípravy, kterou je potřeba dodržet, abyste dosáhli optimální chuti. S pohlídáním času přípravy vám pomůže časovač. Ten vás upozorní, že pokrm je hotový, u některých modelů se také fritéza automaticky po vypršení času vypne. Zde bychom vás rádi zároveň upozornili, že příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze trvá (mnohem) déle, než v klasickém fritovacím hrnci. Dobu přípravy lze přirovnat spíše k troubě.
Filtry
Proti klasickým fritézám nevzniká při horkovzdušném fritování nepříjemný olejový zápach. Není tedy nutný pachový filtr. Přesto jím je řada produktů vybavena.
Displej a tlačítka
Nastavení požadované teploty, času, či programu se provádí pomocí různých koleček či tlačítek. Modernější přístroje zobrazují nastavení a informace o probíhajícím vaření na displeji.
Přednastavené programy
Přednastavené programy vám mohou výrazně ušetřit práci. Nemusíte nastavovat čas, teplotu ani nic dalšího. Pouze vyberete konkrétní program a můžete začít s přípravou. Počet programů rozšiřuje možnosti využití. Běžně se setkáte s programy pro hranolky nebo grilování, někdy narazíte i na sladké koláče, ryby nebo pizzu.
WiFi a ovládání pomocí aplikace
Některé modely disponují také WiFi připojením a výrobce k nim nabízí také aplikaci, kterou si můžete nainstalovat do chytrého telefonu. Skrze aplikaci pak můžete provádět zapnutí a vypnutí horkovzdušné fritézy, volit z přednastavených programů, ručně nastavovat teplotu uvnitř a mnoho dalšího. Často díky aplikaci získáte také originální recepty.
Příslušenství
Zejména multifunkční zařízení disponují příslušenstvím pro přípravu různých druhů pokrmů. Mohou to být různé nástavce či držáky, rožně na špízy nebo kuře či děrovaný koš na hranolky. Dalším typem příslušenství můžou být kleště, plechy či rošty.
Oblíbené značky
Dříve byly horkovzdušné fritézy spíše raritou, dnes už je najdeme v sortimentu mnoha značek kuchyňských spotřebičů. Oblíbené jsou zejména modely značek Tefal, Philips a Sencor.
- Philips – Tato značka produkuje dlouhodobě nejoblíbenější horkovzdušné fritézy na trhu. Disponují jednoduchým ovládáním a předvolenými programy. Patří spíše mezi dražší.
- Tefal – Značka má v portfoliu několik modelů, které se liší zejména svou velikostí. Všechny jsou dynamické a mají okrouhlý tvar. Spadají spíše do vyšší cenové kategorie.
- Sencor – Značka nabízí několik různě velkých a různě vybavených modelů, které spadají do nižší až střední cenové třídy.
Horkovzdušné fritézy Philips
Patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější horkovzdušné fritézy na trhu, a to zejména u těch uživatelů, kteří vyžadují maximální kvalitu a větší objem připravovaného jídla. Typicky disponují jednoduchým ovládáním tlačítky a předvolenými programy. Výhodou je vynikající proudění vzduchu, které zvládá potraviny fritovat rovnoměrně. Specifickou funkcí je speciální tvarování dna pro odvod přebytečného tuku (nemusí platit pro všechny modely).
Potěší také dostupná aplikace NutriU, která nabízí velké množství receptů, a to včetně nutričních hodnot a možnosti uložit suroviny do seznamu. Fritézy Philips patří spíše mezi ty dražší, a i když je jejich kvalita dobrá, cena může některé uživatele odradit. Je ovšem potřeba podotknout, že kvalita pořizovacím nákladům rozhodně odpovídá.
Horkovzdušné fritézy Tefal
Oblíbená značka Tefal prodává několik modelů horkovzdušných fritéz. Všechny nesou označení Actifry a liší se zejména svou velikostí. Rozdíly jsou ale i ve výbavě funkcemi. Všechny jsou dynamické a mají okrouhlý tvar. Mezi uživateli jsou oblíbené kvůli několika přednastaveným programům, automatickému promíchávání a snadné obsluze. Na druhou stranu se ale řadí do vyšší cenové kategorie a hodí se spíše pro náročné uživatele.
Horkovzdušné fritézy Sencor
V sortimentu české značky Sencor najdete několik různě velkých a různě vybavených modelů. Od základních modelů s jednoduchými funkcemi po složitější varianty s pokročilým nastavením a přednastavenými funkcemi. Narozdíl od jiných spotřebičů značky Sencor nejsou fritézy nabízeny v mnoha barevných provedeních. Cenově patří tyto fritézy do nižší až střední cenové třídy.
Cena
Na trhu se setkáte se stále se rozšiřujícím sortimentem horkovzdušných fritéz. Nejčastěji to jsou výrobky značek Tefal, Sencor, Tristar, Klarstein a další. V následující kapitole vám představíme porovnání horkovzdušných fritéz podle jejich pořizovacích cen a vysvětlíme s jakými parametry se můžete v jednotlivých kategoriích počítat.
Cena do 2 500 Kč
V nejnižší cenové kategorii najdete především statické fritézy s objemem kolem 3 litrů. Jejich příkon se pohybuje mezi 1500 W a 1800 W. Jsou většinou vybaveny pouze nastavením teploty a času.
Cena od 2 500 do 3 500 Kč
Spolu s cenou se zvyšuje také výbava přístrojů. Roste výkon, množství funkcí a také objem. Ten může u největších přístrojů přesáhnout až 10 l. Jedná se tedy opravdu o multifunkční přístroje. Některé modely jsou vybaveny přednastavenými programy, které usnadňují volbu teploty, času a typu přípravy pro jednotlivé pokrmy.
Cena od 3 500 Kč
V nejvyšší cenové kategorii najdete všechny typy horkovzdušných fritéz. Setkáte se se špičkově vybavenými přístroji s velkou kapacitou i výkonem. Bohaté příslušenství vám umožní přípravu mnoha rozličných pokrmů.
Cenová hladina | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí |
Cena do 2 500 Kč | Statické fritézy
Malý objem Přístroje bez výbavy |
Velký objem
Pokročilé funkce Doplňkovou výbavu |
Cena od 2 500 do 3 500 Kč | Větší objem
Množství funkcí Lepší výbava Přednastavené programy |
Nízký příkon
Přístroje bez výbavy |
Cena od 3 500 Kč | Všechny typy horkovzdušných fritéz | Tato cenová relace obvykle nabízí vše |
Tipy na přípravu pokrmů
- Hranolky – Velká část z vás si jistě horkovzdušnou fritézu pořizuje kvůli přípravě bramborových hranolků. Pokud připravujete tuto pochutinu z čerstvých brambor, měli byste se zaměřit na výběr dobré suroviny. Brambory by měly být co nejpevnější, aby dobře držely tvar. Brambory důkladně omyjte, případně namočte na 30 minut do vody a následně osušte. Zbavíte se tak přebytečného škrobu.
Hranolky pak lehce potřete olejem a vložte do fritézy. Jestliže se rozhodnete pro mraženou variantu, vyberte z regálu v obchodě ty hranolky, které jsou určené pro přípravu v troubě. Hranolky určené do tradiční fritézy by nebyly křupavé. - Obalované pokrmy – Řízky, obalovaný květák či rybí prsty. To jsou pokrmy, které se často připravují v klasické fritéze, kde se smaží ve velkém množství oleje. Teplovzdušné fritézy umožňují tyto pokrmy připravovat ve zdravější verzi, nelze ale předpokládat, že dosáhnete stejného výsledku. Někteří uživatelé ale nejsou z obalovaných pokrmů příliš nadšeni. Některým připadají řízky vysušené a bledé. Jiní si zase výsledky pochvalují.
- Rizota, kaše a masové směsi – Tyto pokrmy je možné připravovat v některých dynamických fritézách, které potraviny neustále promíchávají. Díky tomu se potraviny nepřipalují, ale rovnoměrně prohřívají.
Dobrý den, prosím poraďte, jakou horkovzdušnou fritézu si mám koupit, když bych chtěla dělat pouze hranolky pro dvě osoby. Děkuji.