Jak vybrat horkovzdušnou fritézu
Přesto že všichni víme, že smažená jídla nepatří k těm zdravým pokrmům, jistě se někdy neubráníme pomyšlení na zlatavé křupavé hranolky nebo třeba šťavnatý řízek. Tyto pokrmy se nejen v restauracích, ale stále častěji také v domácnostech, připravují ve fritézách. Nádobách s horkým olejem, do kterého ve speciálním koši ponoříme syrové potraviny a vytáhneme zlatavý pokrm. Tato příprava má však několik nevýhod. Tou největší je vysoký obsah tuku. A právě tomu se snaží zabránit horkovzdušné fritézy.
Inovativní kuchyňský pomocník dokáže fritovat na jedné lžíci oleje, či úplně bez tuku. Díky horkému vzduchu je jídlo z fritézy křupavé a přesto šťavnaté. Většina výrobků má navíc více funkcí a zvládne kromě fritování také péct, zapékat, grilovat či vařit.
V následujícím článku vás provedeme výběrem tohoto domácího spotřebiče, vysvětlíme vám jednotlivé parametry a zdůrazníme, na co se při výběru zaměřit.
Pokud však vyznáváte tradiční fritování a chcete poradit s výběrem klasické fritézy, můžete si přečíst náš článek Jak vybrat fritovací hrnec. Jestliže preferujete spíše vaření a dušení než fritování, mohl by vás zaujmout článek Jak vybrat elektrický pomalý hrnec.
Typ
Horkovzdušné fritézy fungují na principu kolujícího horkého vzduchu. Pod víkem je umístěno topné těleso, které vzduch ohřívá a ten poté cirkuluje kolem potravin vložených do nádoby. Tím je ohřívá a může tak smažit, vařit či grilovat.
Tuto kategorii přístrojů dále rozdělujeme do tří typů. Jsou to halogenové fritézy, statické fritézy a dynamické fritézy.
Halogenové fritézy
Jak už název napovídá, tento typ fritézy je vybavený halogenovým světlem, které vytváří teplo a dokáže tak uvařit, usmažit či ogrilovat vložené potraviny. Jednou z výhod je že produkuje světlo a díky průhlednému víku lze sledovat, jak postupuje proces přípravy. Nevýhodu je vysoká pořizovací cena.
Statické fritézy
Ve statických fritézách koluje horký vzduch okolo potravin a tím je zahřívá. Výhodou je nízká pořizovací cena.
Dynamické fritézy
Dynamické fritézy jsou vybaven ramenem či lopatkou, které potraviny během přípravy míchají. Tím dochází k rovnoměrnému opečení a výsledek je tak dokonalý.
Velikost
Na velikost jako takovou lze pohlížet ze dvou úhlů, a to velikost spotřebiče a objem nádoby na potraviny. Rozměry fritézy byste si měli předem promyslet v závislosti na umístění. Záleží na tom, zde bude fritéza umístěna na kuchyňské lince, či ji budete po každém vaření uklízet. Pokud máte malou linku a skříňky naplněné různými spotřebiči či nádobím, mohli byste při pořízení rozměrné fritézy narazit na problém.
Druhým důležitým parametrem je objem nádoby, ve které se jídlo připravuje. Na rozdíl od klasických fritéz nemusíte u jejich horkovzdušné varianty řešit objem oleje a kapacitu potravin. Objem nádoby byste měli vybírat v závislosti na početnosti vaší domácnosti. Pokud obvykle vaříte pro dvě osoby, bude vám stačit menší kapacita, než když budete chystat oběd pro šestičlennou domácnost. Běžně se můžete setkat s objemem od 1 do 3 litrů. Narazíte ale také i na modely s kapacitou až 10 l.
Maximální hmotnost potravin
Objem a velikost se pojí také s maximální hmotností potravin, kterou lze ve fritéze připravit najednou. Ta se liší nejen produkt od produktu, ale také podle typu připravované suroviny. Obvykle se v technických parametrech udává maximální hmotnost bramborových hranolků. V návodu se pak dozvíte podrobnější informace například na přípravu masa, zeleniny či sladkých pokrmů. Orientačně se hodnoty pohybují mezi 1 a 2 kilogramy.
Funkce
Funkce jsou doplňkem téměř každého spotřebiče. Dělají z obyčejného přístroje vylepšený stroj a usnadňují tak jeho obsluhu. Některé funkce mají vliv nejen na pohodlí, ale také na bezpečnost. Jiné zase rozšiřují možnosti použití.
Kontrolky
Při používání horkovzdušné fritézy jistě budete chtít vědět, zda už je přístroj nahřátý a připravený k použití. Právě to vám usnadní kontrolky, které vám dají vědět, že je fritéza nahřátá na požadovanou teplotu a vy můžete začít chystat oběd či večeři.
Časovač
Každá surovina má specifickou dobu přípravy, kterou je potřeba dodržet, abyste dosáhli optimální chuti. S pohlídáním času přípravy vám pomůže časovač. Ten vás upozorní, že příprava je hotová, u některých modelů se také fritéza automaticky po vypršení času vypne. Zde bychom vás rádi zároveň upozornili, že příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze trvá (mnohem) déle, než v klasickém fritovacím hrnci. Dobu přípravy lze přirovnat spíše k troubě.
Filtry
Proti klasickým fritézám nevzniká při horkovzdušném fritování nepříjemný olejový zápach. Není tedy nutný pachový filtr.
Displej a tlačítka
Nastavení požadované teploty, času, či programu se provádí pomocí různých koleček či tlačítek. Modernější přístroje zobrazují nastavení a informace o probíhajícím vaření na displeji.
Přednastavené programy
Přednastavené programy vám mohou výrazně ušetřit práci. Nemusíte nastavovat čas, teplotu ani nic dalšího. Pouze vyberete konkrétní program a můžete začít s přípravou.
Příslušenství
Zejména multifunkční zařízení disponují příslušenstvím pro přípravu různých druhů pokrmů. Mohou to být různé nástavce či držáky. Dalším typem příslušenství můžou být kleště či rošty.
Tipy na přípravu pokrmů
- Hranolky – Velká část z vás si jistě horkovzdušnou fritézu pořizuje kvůli přípravě bramborových hranolků. Pokud připravujete tuto pochutinu z čerstvých brambor, měli byste se zaměřit na výběr dobré suroviny. Brambory by měly být co nejpevnější, aby dobře držely tvar. Brambory důkladně omyjte, případně namočte na 30 minut do vody a následně osušte. Zbavíte se tak přebytečného škrobu. Hranolky pak lehce potřete olejem a vložte do fritézy. Jestliže se rozhodnete pro mraženou variantu, vyberte z regálu v obchodě ty hranolky, které jsou určené pro přípravu v troubě. Hranolky určené do tradiční fritézy by nebyly křupavé.
- Obalované pokrmy – Řízky, obalovaný květák či rybí prsty. To jsou pokrmy, které se často připravují v klasické fritéze, kde se smaží ve velkém množství oleje. Horkovzdušné fritézy umožňují tyto pokrmy připravovat ve zdravější verzi, nelze ale předpokládat, že dosáhnete stejného výsledku. Někteří uživatelé v internetových diskuzích ale nejsou z obalovaných pokrmů příliš nadšeni. Některým připadají řízky vysušené a bledé. Jiní si zase výsledky pochvalují.
- Rizota, kaše a masové směsi – Tyto pokrmy je možné připravovat v některých dynamických fritézách, které potraviny neustále promíchávají. Díky tomu se potraviny nepřipalují, ale rovnoměrně prohřívají.
Cena
Na trhu se setkáte se stále se rozšiřujícím sortimentem horkovzdušných fritéz. Nejčastěji to jsou výrobky značek Tefal, Sencor, Tristar, Klarstein a další. Nyní vám krátce představíme tři cenové kategorie, a vysvětlíme s jakými parametry se můžete v jednotlivých kategoriích počítat.
Cena do 2500 Kč
V nejnižší cenové kategorii najdete především statické fritézy s objemem kolem 3 litrů. Jejich příkon se pohybuje mezi 1500 W a 1800 W. Jsou většinou vybaveny pouze nastavením teploty a času.
Cena od 2500 do 3500 Kč
Spolu s cenou se zvyšuje také výbava přístrojů. Roste výkon, množství funkcí a také objem. Ten může u největších přístrojů přesáhnout až 10 l. Jedná se tedy opravdu o multifunkční přístroje. Některé modely jsou vybaveny přednastavenými programy, které usnadňují volbu teploty, času a typu přípravy pro jednotlivé pokrmy.
Cena od 3500 Kč
V nejvyšší cenové kategorii najdete všechny typy horkovzdušných fritéz. Setkáte se se špičkově vybavenými přístroji s velkou kapacitou i výkonem. Bohaté příslušenství vám umožní přípravu mnoha rozličných pokrmů.