Tento článek slouží jako průvodce výběrem přístroje na přípravu párků v rohlíku, kterému se říká hotdogovač. Níže se můžete podívat na stručný souhrn kapitol, které na vás čekají:
- Proč koupit kvalitní hotdogovač – jde o šikovného pomocníka, ve kterém si snadno připravíte párky v rohlíku. Párky jsou navíc vařeny v páře, což je zdravější než pečení na grilu. Kromě hotdogů v nich lze často vařit i vajíčka nebo zeleninu.
- Nevýhody hotdogovačů – tyto přístroje si obecně moc lidí nepořizuje, proto není nabídka párkovačů nijak široká.
- Výběr podle využití – narazit můžete na modely vhodné do domácnosti a ke komerčnímu využití. Kromě pořizovací ceny a kvality zpracování se liší hlavně kapacitou, příkonem a výbavou.
- Důležité parametry – důležité je hlavně zvolit model s dostatečnou kapacitou (objemem nádoby na párky). Počtu párků by pak měl odpovídat příkon a počet hrotů na rohlíky. V neposlední řadě zohledněte i kvalitu provedení a materiál, ze kterého je hotdogovač vyroben.
- Příslušenství a funkce – jsou vždy přínosem, zejména ty bezpečnostní. Většina modelů je vybavena pojistkou proti přehřátí a protiskluzovými nožičkami. Dále se můžete setkat například s funkcí automatického vypnutí a regulací teploty.
- Ceny – nejlevnější modely začínají na 500 Kč, nicméně většina uživatelů bude vybírat v rozmezí 1 000–2 000 Kč.
Pokud je domácí příprava jídla vaší oblíbenou činností, doporučujeme vám také náš výběr nejlepších šunkovarů.
Proč koupit kvalitní hotdogovač
Zařízení na přípravu hotdogů v sobě navíc skrývá hned několik výhod:
- Rychlá příprava – vaření párků v hotdogovači je velice efektivní a umožňuje připravit velké množství hotdogů naráz.
- Praktická automatizace – oceníte ji na velkých oslavách, večírcích a setkáních s přáteli a rodinou. Kromě toho se hotdogovače používají i v gastronomickém provozu.
- Příprava dalších pokrmů – kromě párků můžete v hotdogovači uvařit i dušenou zeleninu nebo vajíčka.
- Zdravější párek v rohlíku – párky se vaří v horké vodě nebo páře, což je určitě zdravější způsob přípravy než opekání na grilu či pánvičce. Není nutné k nim přidávat žádný tuk.
Párek v rohlíku neboli hotdog nejspíše většina z nás považuje za americký vynález. Ve skutečnosti pochází z Německa, odkud byl dovezen za velkou louži a stal se celosvětově populárním. Americký hotdog vypadá trochu jinak než náš párek v rohlíku. Pečivo se rozřezává podélně a opéká se spolu s párky na grilu. Hotdogovač oproti tomu párky vaří v horké vodě či páře. Pečivo se nerozřezává, ale nabodává na ostrý ocelový hrot.
Nevýhody hotdogovačů
Hotdogovače patří mezi kuchyňské pomocníky, které určitě nenajdete v každé domácnosti. Je to zejména z níže uvedených důvodů:
- Specifická cílová skupina – pokud nepatříte mezi fanoušky párků v rohlíku, hotdogovač vás pravděpodobně nezaujme.
- Užší výběr – přístrojů na přípravu párků v rohlíku není na tuzemském trhu příliš mnoho, což je při výběru omezující.
- Nejsou příliš známé – mnoho lidí ani netuší, že něco jako domácí hotdogovač existuje. Proto si je málokdo pořizuje.
Výběr podle využití
Mezi jednotlivými modely hotdogovačů nepanují významné rozdíly v principu fungování. Liší se hlavně kapacitou a úrovní zpracování, z níž vyplývá, zda jsou vhodné na:
- Domácí využití – menší modely na 1–6 párků, většinou plastové, hlavní výhodou jsou nízké pořizovací náklady.
- Profesionální (komerční) využití – zvládnou i celodenní provoz, uvaříte v nich naráz hodně hotdogů, mají více funkcí, logicky jde o vyšší investici.
I když nevlastníte stánek s rychlým občerstvením, vyplatí se vám v případě častých oslav a rozvětveného příbuzenstva investovat do profesionálního modelu. V malé domácnosti, zejména pokud není na kuchyňské lince mnoho místa, si vystačíte s menším domácím spotřebičem.
Domácí hotdogovače
Nezaberou příliš mnoho místa a hodí se na občasné používání. V těch nejmenších připravíte najednou 1–6 hotdogů. Mezi jejich silné stránky patří nižší pořizovací cena a obvykle praktické rozměry. Celá konstrukce bývá vyrobena z plastu, což snižuje celkovou investici do produktu. Nemůžete od nich ale očekávat příliš vysoký výkon.
Profesionální hotdogovače
U přístrojů tohoto typu se předpokládá, že budou v chodu každý (a mnohdy i celý) den. Samozřejmostí je proto objemnější nádoba na párky, vyšší počet hrotů, lepší výkon, kvalitní zpracování a nerezová ocel jako převažující materiál. Očekávat můžete i více doplňků a funkcí.
Využití hotdogovače | Důležité parametry | Co dalšího sledovat | Cenová hladina |
Domácí | Praktické rozměry | Možnost vaření vajíček nebo zeleniny | Nižší nebo střední |
Profesionální | Dostatečná kapacita, kvalitní zpracování | Zda má dostatek hrotů na rohlíky | Obvykle vyšší |
Důležité parametry
Při výběru hotdogovače odpovídajícího přesně vašim potřebám byste se měli zaměřit na následující parametry:
- Objem nádoby na párky – pohybuje se v širokém rozmezí 1–18 párků, pro čtyřčlennou rodinu je ideální kapacita na 6–8 párků.
- Příkon – čím vyšší, tím rychleji se budou párky ohřívat. Za dostatečnou hodnotu lze považovat 400 W.
- Hroty na pečivo – u modelů na domácí použití bývají standardně 1–2. U hotdogovačů ke komerčnímu použití jich bývá obvykle víc.
- Materiál – u levnějších hotdogovačů dominuje plast. Lepší a odolnější variantou je určitě nerezová ocel.
Objem nádoby na párky
Objem nádoby na párky se uvádí hotdogovačů v počtu párků, které lze v nádobě naráz ohřát. Pohybuje se v poměrně širokém rozmezí:
- 1–6 párků – kapacita nejmenších modelů, ideální pro 1–3 strávníky.
- 6–8 párků – zlatý střed, bude ideální pro rodinu o 4–5 členech.
- 8–18 párků – vyšší kapacita, připravíte zde hotdogy po více než 6 lidí.
Vhodný objem vyberte podle toho, pro kolik osob budete hotdogy nejčastěji připravovat (a podle jejich chuti k jídlu). Podle počtu párků v nádobě se mění čas, který potřebujete k jejich ohřevu. Čím více párků, tím je časový interval logicky delší.
Příkon
- 300–400 W – dostatečný u modelů na domácí použití.
- Cca 650 W – pro přípravu většího množství hotdogů za krátký čas.
Příkon patří mezi další parametry, které ovlivňují rychlost ohřevu párků. Jeho výše se totiž promítá do celkové výkonnosti přístroje. Z technického hlediska se jedná o energii, kterou spotřebič odebírá z elektrické sítě, aby mohl pracovat. Co se týče výdajů za elektřinu, nemusíte se příliš obávat, že by ji hotdogovač výrazně zvýšil. Většinou bývá zapnutý jen několik málo minut, takže nestihne spotřebovat nijak závratné množství energie.
Hroty na pečivo
Tyto hroty slouží k opečení rohlíku (případně bagety) a zároveň do něj vyhloubí otvor, do kterého se pak uvařený párek vloží. Standardně se jedná o vertikální hroty z nerezové oceli. Zaměřte se na jejich počet.
- 1–2 hroty – běžné u modelů na domácí použití.
- 3 a více hrotů – většinou u hotdogovačů pro komerční využití.
Je velmi praktické, pokud přístroj nabízí oddělenou přípravu párků a rohlíků. V opačném případě vám mohou párky velmi rychle popraskat, zatímco pečivo se teprve ohřívá.
Materiál
- Plast – plast bývá specifikem levnějších modelů. Používá se na výrobu konstrukce a nádoby na párky.
- Nerezová ocel – profesionální hotdogovače mají tělo vyrobené z nerezové oceli. Tento materiál se používá v gastronomickém provozu velice často, protože je odolný a snadno se udržuje v čistotě. Rovněž se používá na výrobu napichovacích hrotů na pečivo, a to jak u domácích, tak u profesionálních přístrojů.
- Sklo – u luxusních hotdogovačů se se sklem setkáte ve formě nádoby. Oproti plastu vydrží déle, musíte si ale dát dobrý pozor na to, aby vám neupadla.
Příslušenství a funkce
Hotdogovač může být vybaven celou řadou praktických funkcí. Nejdůležitější jsou ty s bezpečnostním účelem.
- Automatické vypnutí a časovač – po určité době nepoužívání se přístroj díky této funkci sám vypne. Pokud nemáte možnost výběru stupně ohřevu pečiva, tato funkce zajistí, že se pečivo přestane po určité chvíli opékat. Nehrozí tak, že by se náhodou spálilo.
- Pojistka proti přehřátí – pojistka chrání nejen vás, ale především přístroj před vážným poškozením.
- Regulace teploty – některé modely jsou vybaveny termostatem a nabízí nastavení konkrétní teploty v určitém rozmezí. Vyplatí se v případě, že chcete ohřát silnější klobásky. Díky tomu můžete celý proces urychlit či připravovat i jiné potraviny, než jsou párky.
- Stupně ohřevu pečiva – prostřednictvím této funkce si můžete vybrat, zda chcete raději méně opečený, nebo křupavý rohlík.
- Vaření v páře – nádoba slouží pro tepelnou úpravu párků přímo ve vodě, nebo v páře. S funkcí vaření v páře pak hotdogovač supluje do jisté míry parní hrnec. Horká pára je navíc ideální pro vaření zeleniny.
- Nástavce – umožní vám v nádobě na párky vařit třeba vejce, kukuřici či jinou zeleninu.
- Madla – slouží k usnadnění přenášení.
- Protiskluzové nožičky – by měly být v ideálním případě pogumované.
Ceny
Hotdogovače tvoří na trhu s bílými spotřebiči minoritu, výběr tudíž není úplně široký a zatím neexistuje žádná značka, která by se na ně výhradně specializovala. Existuje ale několik výrobců, kteří nabízí kvalitní produkty za slušnou cenu. Za zmínku stojí Ariete, Orava, Gallet, Guzzanti či Sencor.
Jak bylo již zmíněno, jedná se o poměrně jednoduché zařízení, které si běžně nepořizuje každá domácnost. Pořizovací cena těch nejlevnějších modelů začíná již na 500 Kč a lze je zakoupit i v supermarketu. Nerezové modely pro profesionály mohou stát i více než 10 000 Kč. Nárůst ceny zapříčiňuje volba dražšího materiálu, výkonnost a celková kvalita zpracování.
Do 1 000 Kč
Nejlevnější hotdogovač seženete již za 500 Kč. V této sekci musíte počítat s méně kvalitními materiály, z nichž dominuje plast. Co se týče hrotů na pečivo, standardně se setkáním s jedním, maximálně dvěma. Nádoba bývá menší, přibližně na 2–6 párků. Doplňkové funkce musíte v tomto případě oželet.
Od 1 000 do 2 000 Kč
Střední třída nabízí slušný výběr spotřebičů do domácího prostředí. Na výrobu konstrukce se kromě plastu používá i nerezová ocel. Často v nich připravíte i více než 8 párků najednou. Disponují obvykle dvěma i více hroty na pečivo. Samozřejmostí je propracovanější design i výběr funkcí. Často se setkáte s časovačem, termostatem a nástavci na zeleninu.
Nad 2 000 Kč
Profesionální modely hotdogovačů působí o poznání bytelněji a propracovaněji. Na výrobu celé konstrukce se jako materiál používá nerezová ocel. Nádoba pak může být z plastu či skla a pojme 18 (nebo i více) párků najednou. Na opékání pečiva jsou vybaveny čtyřmi a více ocelovými hroty.
Hodí se do domácnosti s více členy nebo se pořizují do restaurací s rychlým občerstvením. Z toho důvodu se u nich také setkáte s většinou zmiňovaných funkcí a vysokým výkonem, protože to umožní celý proces vaření zefektivnit. Není žádnou výjimkou, že kvalitní hotdogovač stojí i více než 10 000 Kč.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho se hodí / pro jaký účel se hodí |
Do 1 000 Kč | Domácí hotdogovače s kapacitou na 2–6 hotdogů, převažují plastové materiály | Větší kapacitu, pokročilejší funkce, kvalitnější materiály | Pro nenáročné uživatele; pro jednotlivce a páry |
Od 1 000 do 2 000 Kč | Modely i na více než 8 párků, objevuje se často nerezová ocel, více funkcí | Nemusí vždy umožňovat regulaci teploty a nastavení teploty ohřevu pečiva | Pro rodiny o 4 a více členech |
Nad 2 000 Kč | Zařízení vhodná do komerčního provozu, pojmou i 18 párků naráz | Plastové hotdogovače s malou kapacitou | Pro početné rodiny; ke komerčním účelům |
Údržba a čištění
Aby vám váš hotdogovač sloužil co nejdéle, nezapomeňte na pravidelné čištění.
- Po použití vždy vyčkejte, dokud přístroj zcela nevychladne.
- Nádobu na párky umyjte pomocí teplé vody a běžného saponátu na nádobí. Nepoužívejte žádné agresivní či abrazivní prostředky, které by mohly nádobu poškodit.
- Tělo přístroje a hroty na pečivo otřete navlhčeným hadříkem. Poté nechte volně uschnout nebo vytřete utěrkou do sucha.
- Aby vám na přístroj zbytečně nesedal prach a nemuseli jste ho před každým použitím oprašovat, uskladněte ho do kuchyňské skřínky.
Použití hotdogovače
Samotný proces použití je vcelku jednoduchý. Stačí se držet několika kroků, jejichž detailní popis a specifika naleznete v návodu od výrobce.
- Nejprve naplňte nádobu vodou, upevněte ji na přístroj, vložte do ní párky a uzavřete víčkem.
- Poté si připravte pečivo. U rohlíků můžete odříznout na jedné straně špičky, aby se vám lépe napichovaly na hroty. Pokud nemáte doma rohlíky, můžete použít i menší bílé bagetky.
- Poté stačí přístroj zapnout a nechat pracovat přibližně 10 min. Pokud je vybaven časovačem, sám se po uplynutí nastavené doby vypne.
- Při servírování si dejte dobrý pozor, aby jste se náhodou neopařili horkou vodou a párou.
- Pečivo sundejte z hrotů velice opatrně. Hrotů se nedotýkejte, jinak hrozí popálení.
- Pokud chcete v hotdogovači připravit vajíčka nebo kukuřici, chřest, brokolici, květák či jinou zeleninu vařenou v páře, nastudujte si pokyny výrobce. Čas přípravy se nejspíš bude lišit.
- Hot dog můžete kromě kečupu a hořčice dochutit mnoha doplňky. V Americe je velice oblíbené kysané zelí, speciální pikantní hořčice, karamelizovaná cibulka či obloha z čerstvých rajčat, nakládaných cibulek a okurek.
Dobrý den, ráda bych pořídila hotdogovač pro děti, milují párky v rohlíku. Děti máme dvě, tak jak velký přístroj bych měla pořídit, abych v něm udělala párky pro nás i pro děti? Pokud mi můžete doporučit nějaký konkrétní, bude ráda. Děkuji, Janková M.