Jídelní set je místem, u kterého se schází nejen rodina při společném jídle či kávě, ale také přátelé při návštěvách. Set tak má praktickou funkci, ale je také estetickým objektem, který dotváří příjemnou atmosféru domova. Výběr jeho stylu a designu je proto stejně důležitý jako volba jeho materiálu, velikosti či tvaru. Jedná se o hlavní dominantu kuchyně, která by měla prostřednictvím příjemného materiálu a designu poskytovat pohodlí.
Jídelní stůl slouží nejen při jezení, ale také při hraní deskových her, psaní úkolů, při pořádání oslav a jiných každodenních i výjimečných událostí. Jídelní set by proto měl být víceúčelový a měl by svými vlastnostmi poskytovat příjemné útočiště pro dělání zmíněných aktivit. Hledání ideálního setu by proto měla být věnovaná zvláštní pozornost. Více informací k výběru vhodného jídelního setu se dozvíte v našem článku Jak vybrat jídelní set.
Jaký jídelní set vybrat dle srovnání
Nejprodávanější jídelní sety dle Heureky
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 84 % Počet recenzí: 12 |
2 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 92 % Počet recenzí: 30 |
3 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 90 % Počet recenzí: 2 |
2 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 99 % Počet recenzí: 4 |
2 100 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | 60 % Počet recenzí: 1 |
6 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | Zatím nehodnoceno | 3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | 63 % Počet recenzí: 2 |
7 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | Zatím nehodnoceno | 32 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 100 % Počet recenzí: 1 |
32 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | Zatím nehodnoceno | 32 100 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat jídelní set
Při výběru jídelního setu je vhodné zohlednit následující faktory:
- Proč si pořídit jídelní set – pořízením jídelního setu bude zajištěna nejen stylová jednotnost setu, ale také padnoucí rozměry jednotlivých částí. Výběr setu není časově náročný a modely jsou v rámci setu cenově dostupnější.
- Důležité parametry při výběru jídelního setu – hlavními parametry při výběru jsou rozměry jídelního setu, jeho design, tvar stolu a počet stolovníků.
- Materiál jídelního setu – jídelní sety se vyrábí ze dřeva, laminátu, skla, kovu, kůže a textilu nebo z kombinace vybraných materiálů.
- Rozměry jídelního setu – při výběru stolu je stěžejní jeho výška, šířka a délka nebo průměr v případě kulatého stolu. Důležitým parametrem je také tloušťka desky stolu, na níž závisí stabilita a bytelnost modelu. Nezanedbatelné jsou také rozměry židlí.
- Parametry při výběru židlí – při výběru židlí je stěžejním parametrem jejich hmotnost, výška zádové opěrky, rozměry sedáku a nosnost židle.
- Ceny jídelních setů – na výši ceny má vliv počet židlí a rozměry stolu i židlí. Nejlevnějším materiálem je laminát nebo dřevo, nejdražší je kůže a masiv.
Proč si pořídit jídelní set
Jídelní kout je možné vybavit jakoukoliv kombinací stolu a židlí. Pozitiva pořízení již sestaveného jídelního setu jsou následující.
- Design – stůl a židle jídelního setu jsou sladěné a stylově se k sobě hodí. Jídelní kout díky stylové jednotnosti působí elegantně.
- Padnoucí rozměry – jednotlivé části setu k sobě rozměrově pasují. Není proto potřeba se příliš zaobírat jejich rozměry. Sety jsou vyráběny tak, aby bylo možné pohodlně zasunout židle až ke stolu.
- Cenová dostupnost – kompletní jídelní sety vyjdou mnohdy levněji než pořizování jednotlivých částí do jídelního koutu zvlášť.
- Ušetřený čas – výběrem již sestaveného jídelního setu ušetříte čas, který byste strávili výběrem jednotlivých částí, jejich kombinováním a přeměřováním, zda části rozměrově odpovídají požadavkům.
Důležité parametry při výběru jídelního setu
Při hledání ideálního jídelního setu je vhodné se zaměřit na následující parametry.
- Rozměry – velikost setu je závislá na velikosti prostoru jídelního koutu. Při výběru setu však dbejte na to, aby byl v prostoru okolo židlí alespoň 1 metr volného místa jako prostor na odsouvání židlí a procházení.
- Počet stolovníků – nejčastěji se určuje počet židlí dle počtu pravidelných strávníků. Je však vhodné se zamyslet také nad usazením návštěv. Nejprodávanější jsou sety pro 4 nebo 6 osob. Téměř vždy je počet židlí sudý.
- Tvar stolu – dle prostoru jídelního koutu je možné vybírat z obdélníkových stolů, které jsou nejoblíbenější, ale také ze čtvercových, kulatých nebo oválných stolů. Důležité je, aby měl na stole každý strávník dostatečný prostor.
- Design – vzhled a styl jídelního setu je nezanedbatelným parametrem. Výběr setu se odvíjí od osobního vkusu, estetických požadavků a stylu interiéru.
Materiál jídelního setu
Jídelní stůl by měl být ideálně vyroben z kvalitního materiálu, který je pevný, odolný a pohodlný při používání. Při výběru je vhodné posuzovat materiál konstrukce celého setu, sedáku i opěrky židlí a desky stolu. Vybírat můžete z následujících materiálů a jejich kombinací.
- Dřevo – jedná se o nejoblíbenější materiál, z něhož se sety vyrábí. Nejkvalitnější modely jsou zpracovány z bukového dřeva. Dřevěný nábytek se snadno udržuje, sezení na tvrdém povrchu však může být nepohodlné.
- Laminát – tento materiál je levnější napodobeninou dřeva, i přesto, že má jinou strukturu a nenese typickou dřevěnou vůni. Jedná se však o materiál, který je odolnější vůči povrchovému poškození a není tak náročný na údržbu.
- Sklo – jedná se o materiál, který se používá především při výrobě desky stolu, a to v kombinaci s jiným materiálem. Čiré i matné sklo vytváří dojem elegance, je však nutné počítat s tím, že na něm jde vidět téměř každá nečistota a může být na dotek studené.
- Kov – pozitivní vlastností tohoto materiálu je jeho pevnost a odolnost. Proto se používá při výrobě podnoží či noh a zajišťuje celkovou stabilitu stolu i židlí.
- Kůže – tento materiál se používá při výrobě opěradel nebo podsedáků. Vzbuzuje dojem elegance, je však náchylný na poškrábání. Je možné jej nahradit cenově dostupnější koženkou.
- Textil – látka se používá k výrobě podsedáků či opěradel. Pohodlí a sezení v měkkém poskytují celočalouněné židle, které se prodávají v mnoha barevných i vzorovaných variantách.
Typ materiálu | Pozitiva | Negativa |
Dřevo | + Příjemné na dotek
+ Odolnost + Pevný materiál + Snadná údržba |
– Nepohodlně tvrdé při delším sezení |
Laminát | + Příjemný na dotek
+ Odolnost + Snadná údržba + Cenová dostupnost |
+ Nejedná se o přírodní materiál |
Sklo | + Elegantní vzhled
+ Optické zvětšení prostoru |
– Chladivé na dotek
– Viditelné nečistoty – Křehkost |
Kov | + Odolnost
+ Pevný materiál |
– Chladivý na dotek
– Vyšší hmotnost |
Kůže | + Elegantní vzhled
+ Dlouhá životnost + Hypoalergenní materiál |
– Přebírá okolní teploty
– Nutná pravidelná údržba – Méně cenově dostupná |
Textil | + Příjemný na dotek
+ Pohodlný + Široký výběr barev a motivů |
– Obtížně čistitelný
– Vyblednutí látky – Ošoupání tkaniny |
Rozměry jídelního setu
Rozměr stolu je ovlivněn počtem strávníků. Každá osoba by měla mít u stolu dostatek prostoru, a proto je doporučováno, aby pro jednoho strávníka byla vyhrazena plocha cca 55-60×40-45 cm. Rozměry stolu a židlí by měly být následující.
- Výška stolu – výška stolu by měla být sladěná s výškou židlí tak, aby se strávníkům sedělo u stolu pohodlně a aby se nemuseli hrbit. Ideální výška se pohybuje v rozmezí od 72 do 78 cm.
- Šířka stolu – důležitost tohoto parametru se odvíjí od potřeb uživatelů. Optimální šířka stolu je od 80 do 85 cm. V případě širšího stolu však zbude prostor pro dekorace či květiny uprostřed stolu.
- Délka stolu – tento parametr se odvíjí od počtu strávníků sedících u stolu. Optimální délka stolu pro dvě osoby je cca 80 cm, pro čtyři osoby 140 cm a pro šest osob 170 cm.
- Průměr kulatého stolu – tento parametr se odvíjí od počtu strávníků, kteří stůl využívají. Optimální průměr stolu pro dvě osoby je cca 80 cm, pro tři 95cm a pro čtyři 105 cm. S každou přidanou osobou by se měl průměr zvýšit o 20 až 30 cm.
- Tloušťka desky – tloušťka vrchní desky se dle použitého materiálu pohybuje od 20 do 85 mm. Větší tloušťka desky je zárukou vyšší stability a bytelnosti stolu.
- Rozměry židle – ideální hloubka židle je cca 48-60 cm. Při sezení je nutné mít nohy celými chodidly na zemi a mít kolena v pravém úhlu. Prostor mezi sedákem a spodní hranou desky stolu by měl být minimálně 30 cm.
Parametry při výběru židlí
Při výběru židlí v rámci jídelního stolu jsou důležité následující parametry.
- Hmotnost židlí – váha židle se odvíjí od hmotnosti jejího materiálu a jejich rozměrů. Většinou se hmotnost židle pohybuje mezi 5 až 7 kg.
- Zádová opěrka – opěrka židle slouží jako opora páteře. Vždy by měla být delší alespoň než 40 cm. Šířka opěrky je většinou stejná jako šířka sedáku.
- Sedák – šířka sedáku se u klasických židlí pohybuje okolo 40 cm, u židlí s područkami může být vyšší než 50 cm. Hloubka sedáku by měla být pro pohodlné sezení alespoň 40 cm.
- Nosnost židle – u každého modelu uvádí výrobce maximální nosnost židle, přičemž je vhodné tento parametr nepřehlédnout, aby nedošlo k přetěžování a následnému zničení židle. Nosnost židlí se většinou pohybuje kolem 100 kg.
Ceny jídelních setů
Ceny jídelních setů se liší v závislosti na použitém materiálu a rozměrech stolu i židlí. Nejlevnější jsou klasické laminátové nebo dřevěné stoly pro dva, které lze sehnat od 2 000 Kč. Nejdražší jsou jídelní sety pro 6 a více osob nebo sety vyrobené z kvalitního masivního dřeva nebo pravé kůže.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.