Při výběru jídlonosiče je vhodné zohlednit následující faktory:
- Proč si koupit jídlonosič – díky doma uvařeným pokrmům se snižují výdaje za jídlo, jídlonosiče jsou ekologické, praktické a rozdělením hlavního chodu a přílohy uchovávají požadovanou konzistenci pokrmu.
- Důležité parametry při výběru jídlonosiče – při výběru jídlonosiče je důležité posuzovat jeho materiál, objem nádob i jejich počet a zvolit typ jídlonosiče dle zamýšleného využití.
- Druhy jídlonosičů podle typu – pro každodenní použití je vhodný patrový jídlonosič s nebo bez termoobalu, do přírody a při cestování je vhodnější outdoorový jídlonosič nebo elektrický box.
- Druhy jídlonosičů podle materiálu – materiál jídlonosiče by měl být zdravotně nezávadný a dobře omyvatelný. Nejprodávanější jídlonosiče se vyrábí z nerezu a plastu, v nabídce jsou však také modely vyrobené z hliníku nebo titanu.
- Druhy jídlonosičů podle objemu – průměrně mají nádoby objem kolem 1,2 litru, na trhu se však nachází nádoby s objemem v rozmezí od 1 do 2,5 litru. Nejoblíbenější je set 4 nádob, které slouží na polévku, hlavní chod, přílohu a dezert či salát.
- Cena jídlonosiče – ceny se odvíjí dle druhu, kvality použitého materiálu, objemu a počtu nádob. Plastové jídlonosiče v nižší kvalitě pořídíte do 300 Kč. Kvalitní plastové a nerezové nosiče jsou k sehnání do 500 Kč. V nabídce jsou také termonosiče nebo ohřívací boxy. Nad 500 Kč seženete kvalitní i designově zajímavé modely, ohřívací boxy či elektrické jídlonosiče.
Proč si koupit jídlonosič?
Jídlonosiče jsou vhodné pro každého, kdo si sám nevaří nebo se nechce stravovat v restauracích. Nejčastěji se využívají v jídelnách či jiných stravovacích zařízeních, odkud si můžete přinést jídlo a sníst si jej na vám příjemném místě. Hlavní důvody, proč si jídlonosič pořídit, jsou následující.
- Nižší výdaje – díky jídlonosičům si můžete vzít uvařené jídlo kamkoliv a nemusíte být mimo domov odkázáni na restaurace, v nichž vyjde pokrm cenově dráž.
- Ekologičnost – opakovaným používáním jídlonosiče ušetříte nejen peníze za jednorázové obaly, ale také životní prostředí.
- Praktičnost – jídlonosiče jsou praktické nejen při každodenním používání, ale také při cestování. Jídlo si díky nim můžete přenést a sníst jej na vámi vybraném místě. Některé typy umožňují také ohřátí jídla.
- Uchování konzistence – díky přenášení hlavního chodu a přílohy odděleně si zachovají jednotlivé ingredience svou chuť i požadovanou konzistenci.
Důležité parametry při výběru jídlonosiče
Při hledání ideálního jídlonosiče jsou hlavní následující parametry.
- Materiál jídlonosiče – ideální materiál je zdravotně nezávadný a snadno umyvatelný. Dalšími důležitým parametrem materiálu může být jeho odolnost, délka životnosti, intenzita pohlcování pachů či snášenlivost zahřívání.
- Objem a počet nádob – objem nádoby je vhodné odhadnout dle velikosti porcí a počet nádob dle chodů, přičemž nejoblíbenější jsou sety se 4 nádobami.
- Typ jídlonosiče – určuje se dle zamýšleného využití jídlonosiče. Pro každodenní použití je vhodný klasický patrový jídlonosič s nebo bez obalu, zatímco k cestování jsou vhodnější outdoorové jídlonosiče či elektrický box.
Druhy jídlonosičů podle typu
Druhy jídlonosičů se liší v závislosti na jejich použití. Dle toho, zda je chcete používat každý den, nebo jen při cestách do přírody, můžete vybírat z následujících druhů.
- Patrový jídlonosič – je vhodný pro každodenní použití při přenášení pokrmů v krátkých vzdálenostech. Nejčastěji se skládá ze 4 nádob spojených přezkou jejíž záhyb tvoří úchyt.
- Outdoorový jídlonosič – je známější pod názvem ešus a je vhodný k ohřívání a přenášení jídla při cestování nebo túrách. Nádoba je uzavíratelná přezkou a je možné ji přichytit k batohu.
- Jídlonosič s termoobalem – speciální obal uchová pokrm déle teplý. Nejúčinnějším duem je nerezový jídlonosič a termoobal s termoizolační aluminiovou vložkou.
- Elektrický box – slouží k ohřátí pokrmu a je praktický zejména při cestování. Box lze napájet pomocí 12 i 230 V.
Patrový jídlonosič
Patrový jídlonosič slouží k přenášení celého oběda a obsahuje 2 až 4 patra, přičemž nejoblíbenější jsou čtyřpatrové modely. Nádoby slouží na polévku, hlavní chod, přílohu a salát či dezert. Nejčastěji mají kruhový tvar, v nabídce jsou však také obdélníkové či čtvercové nádoby.
Tento typ jídlonosiče se nejčastěji vyrábí z plastu nebo nerezu, jelikož se jedná o snadno omyvatelné a praktické materiály. Jídlonosič by měl být ideálně lehký, mít pohodlný úchyt k nošení a důležité jsou také spolehlivé uzávěry nádob.
Outdoorový jídlonosič
Tento typ jídlonosiče je známější pod názvem ešus a je vhodný především pro využití při cestování a v přírodě. Nejčastěji se skládá ze 3 nádob, které se dříve vyráběly z hliníku, dnes jsou však oblíbenější ocelové, nerezové či titanové modely. Každou nádobu je možné uzavřít kovovou přezkou a je také možné ji upevnit na batoh díky postranním úchytům.
Jídlonosič s termoobalem
Klasický jídlonosič udrží jídlo teplé jen pár minut. Chladnutí pokrmu se však dá zpomalit pomocí termoobalu, který se používá nejčastěji v kombinaci s nerezovým jídlonosičem. V jiném případě lze vložit jídlonosič nebo jednotlivé nádoby do termotašky vybavené termoizolační aluminiovou vložkou.
Elektrický box
Pro ohřev i přenos jídla je vhodný elektrický box, který lze využít zejména při dlouhém cestování v autě, na chalupě či na studentských kolejích. Jedná se totiž o ohřívací box, který lze napájet pomocí 12 i 230 V. Důležitým parametrem při výběru je počet nádob, které se do boxu vejdou, jejich objem a příkon boxu.
Druhy jídlonosičů podle materiálu
Materiál jídlonosiče by měl být zdravotně nezávadný a dobře omyvatelný, aby nedocházelo k množení bakterií či plesnivění. Jídlonosiče se nejčastěji vyrábí z následujících materiálů.
- Nerez – je odolná, nepohlcuje pachy a nezbarvuje se. Nerezové jídlonosiče se snadno udržují a jsou vhodné na cestování.
- Plast – je materiálem u kterého velmi záleží na kvalitě. Kvalitní plastové jídlonosiče bez BPA lze bez starostí umývat v myčce či ohřívat v mikrovlnce. Jejich negativem je nízká odolnost a pohlcování pachů. Jsou však lehké a skvěle poslouží ke skladování potravin či přenášení jídel.
- Hliník – je lehký, levný a vyznačuje se dlouhou životností. Hliníkové nádoby nelze umývat v myčce a je nevhodné je zahřívat z důvodu uvolňování nezdravých a toxických látek.
- Titan – je velmi lehký, a proto je vhodný při cestování nebo dlouhých túrách. Je velmi odolný a snadno se čistí, jeho cena je však oproti ostatním uvedeným materiálům výrazně vyšší.
Některé modely se vyrábí kombinací několika materiálů. Oblíbeným duem je nerez a plast, přičemž nerez uchová jídlo déle teplé a vnější plastový plášť vás ochrání před popálením.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Nerez | + Snadná údržba
+ Možné mytí v myčce + Odolný materiál + Dlouhá životnost + Nepohlcuje pachy + Nezbarvuje se |
– Nelze ohřívat v mikrovlnné troubě
– Vyšší hmotnost |
Plast | + Lze ohřívat v mikrovlnné troubě (modely bez BPA)
+ Možné mytí v myčce (modely bez BPA) + Možné vkládat do mrazničky + Nízká pořizovací cena |
– Nízká odolnost
– Pohlcování pachů – Zbarvuje se – Uvolňování toxických látek při ohřevu v mikrovlnné troubě (u modelů s BPA) – Možná deformace vlivem tepla – Netěsnící víko (u levnějších typů) |
Hliník | + Nízká váha
+ Dlouhá životnost + Nízká pořizovací cena |
– Nelze umývat v myčce
– Uvolňování toxických látek při ohřevu |
Titan | + Vysoká odolnost
+ Nízká hmotnost + Snadné čištění + Zdravotně nezávadný |
– Vysoká pořizovací cena |
Druhy jídlonosičů podle objemu
Průměrná porce polévky má objem 0,4 litru. Při přenášení jídla je ale nutné počítat s prostorem navíc. Klasické jídlonosiče mají proto objem nádoby kolem 1,2 litru. Vybírat však můžete dle velikosti vašich porcí polévky i hlavního chodu nádoby od 1 do 2,5 litru. Jídlonosiče s více plášti se vyznačují na úkor lepší izolace nižšími objemy, a to od 0,5 až 1 litru.
Jídlonosiče obsahují nejčastěji dvě až čtyři nádoby se stejným objemem. Vybrat si však můžete i modely skládající se z různě objemných nádob, přičemž největší nádoba je vhodná na polévku a ostatní menší na hlavní chod. Na klasické obědy je tak vhodný jídlonosič se třemi nádobami, pokud si však dopřáváte také dezert nebo salát, bude se vám hodit ještě jedna nádoba navíc.
Cena jídlonosiče
Cenová hladina jídlonosiče je závislá na druhu a kvalitě použitého materiálu, na objemu i počtu jednotlivých nádob a typu jídlonosiče. Dle těchto parametrů lze rozdělit nabídku do následujících cenových tříd.
- Jídlonosiče do 300 Kč – v tomto cenovém rozmezí můžete pořídit plastové jídlonosiče, které se však vyznačují poměrně nízkou kvalitou. K dostání jsou také nerezové modely nebo jídlonosiče vyrobené kombinací materiálů.
- Jídlonosiče do 500 Kč – v tomto cenovém rozpětí seženete kvalitní plastové i nerezové jídlonosiče. V nabídce jsou také izolované termo nosiče nebo ohřívací boxy, které jsou velmi praktické.
- Jídlonosiče nad 500 Kč – od této cenové hladiny seženete kvalitní a propracované modely, ohřívací boxy, elektrické jídlonosiče nebo speciálními termoobaly. Vybírat můžete z množství praktických a zároveň designových kousků.
Existuje patrový jídlonosič s dokonalým uzavřením jednotlivých nádob (například šroubovým víkem), aby nedošlo k vylití polévky nebo omáčky při převozu?