Jídlonosiče - 10 nejlepších ve srovnání 2023 | Arecenze.cz
Menu

Jídlonosiče - 10 nejlepších ve srovnání 2023

V kategorii doporučujeme

Orion domácí potřeby Jídlonosič 4×1,3 l s víčky

500 Kč

Orientační cena

Jaký jídlonosič vybrat dle srovnání

Doporučujeme
Orientační cena 500 Kč
Doporučujeme
Orientační cena 230 Kč
Doporučujeme
Orientační cena 200 Kč

Pravidelné a kvalitní stravování je základním kamenem zdravého těla. Při každodenním shonu je však někdy náročné onu pravidelnost dodržovat. Díky jídlonosičům můžete mít jídlo předem nachystané, sníst si jej ve správnou chvíli a vyhnout se hladovění. A to bez ohledu na to, zda jste doma, v práci nebo na cestách. Jedná se navíc o praktické řešení, které může ulehčit nejen vaší peněžence, ale také životnímu prostředí.

Jídlonosiče jsou ideální také pro ty, kteří si sami nevaří. Stačí si vyhlédnout jídelnu či restauraci, jídlo si vyzvednout a poté si jej sníst na zvoleném místě. Nabídka jídlonosičů je široká a pro každý účel je vhodné najít ideální model. S orientací v parametrech týkajících se výběru vám pomůže náš článek Jak vybrat jídlonosič.


Recenze Orion domácí potřeby Jídlonosič 4×1,3 l s víčky
Orion domácí potřeby Jídlonosič 4×1,3 l s víčky
Recenze Jídlonosič nerez 3 patra 16 cm
Jídlonosič nerez 3 patra 16 cm
Recenze Jídlonosič 16cm 3díl.nerez, uzávěr spona
Jídlonosič 16cm 3díl.nerez, uzávěr spona
Recenze TORO Nerezový jídlonosič 4×1,25l
TORO Nerezový jídlonosič 4×1,25l
Recenze Falcon Termo jídlonosič se sklopným uchem 1x 0,7 l color
Falcon Termo jídlonosič se sklopným uchem 1x 0,7 l color
Recenze Jídlonosič Orion Termo, 4 patra
Jídlonosič Orion Termo, 4 patra
Recenze Jídlonosič Banquet nerezový 3 patra
Jídlonosič Banquet nerezový 3 patra
Recenze Jídlonosič nerez 4 patra 16 cm
Jídlonosič nerez 4 patra 16 cm
Recenze Jídlonosič termo 4 P. TEMP LT6024 LAMART
Jídlonosič termo 4 P. TEMP LT6024 LAMART
Recenze LAMART LT6023, černá (black)
LAMART LT6023, černá (black)
Orientační cena 500 Kč 230 Kč 200 Kč 300 Kč 100 Kč 700 Kč 200 Kč 260 Kč 390 Kč 280 Kč
Typ jídlonosiče Klasický Klasický Klasický Klasický Termo Termo Klasický Klasický Termo Termo
Materiál Nerez Nerez Nerez Nerez Nerez, plast Nerez, plast Nerez Nerez Ocel, plast Nerez, plast
Počet nádob 4 3 3 4 1 4 3 4 4 3
Objem nádoby (l) 1,3 1,2 1 1,25 0,7 0,7 Neuvedeno 1,2 0,6 1,8
Průměr nádoby (cm) 16 16 16 16 15 18 13 16 14,7 14,7
Samostatná víčka Ano Neuvedeno Ne Neuvedeno Ano Ano Ne Neuvedeno Ne Ne
Stojan Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Materiál stojanu Kov Kov Kov Kov Plast Kov, plast Kov, plast kov Plast Plast
Možnost mytí v myčce Ano Ano Neuvedeno Ano Ano Ano Ano Neuvedeno Ne Neuvedeno

Jak vybrat jídlonosič

Při výběru jídlonosiče je vhodné zohlednit následující faktory:

  • Proč si koupit jídlonosič – díky doma uvařeným pokrmům se snižují výdaje za jídlo, jídlonosiče jsou ekologické, praktické a rozdělením hlavního chodu a přílohy uchovávají požadovanou konzistenci pokrmu.
  • Důležité parametry při výběru jídlonosiče – při výběru jídlonosiče je důležité posuzovat jeho materiál, objem nádob i jejich počet a zvolit typ jídlonosiče dle zamýšleného využití.
  • Druhy jídlonosičů podle typu – pro každodenní použití je vhodný patrový jídlonosič s nebo bez termoobalu, do přírody a při cestování je vhodnější outdoorový jídlonosič nebo elektrický box.
  • Druhy jídlonosičů podle materiálu – materiál jídlonosiče by měl být zdravotně nezávadný a dobře omyvatelný. Nejprodávanější jídlonosiče se vyrábí z nerezu a plastu, v nabídce jsou však také modely vyrobené z hliníku nebo titanu.
  • Druhy jídlonosičů podle objemu – průměrně mají nádoby objem kolem 1,2 litru, na trhu se však nachází nádoby s objemem v rozmezí od 1 do 2,5 litru. Nejoblíbenější je set 4 nádob, které slouží na polévku, hlavní chod, přílohu a dezert či salát.
  • Cena jídlonosiče – ceny se odvíjí dle druhu, kvality použitého materiálu, objemu a počtu nádob. Plastové jídlonosiče v nižší kvalitě pořídíte do 300 Kč. Kvalitní plastové a nerezové nosiče jsou k sehnání do 500 Kč. V nabídce jsou také termonosiče nebo ohřívací boxy. Nad 500 Kč seženete kvalitní i designově zajímavé modely, ohřívací boxy či elektrické jídlonosiče.

Proč si koupit jídlonosič?

Jídlonosiče jsou vhodné pro každého, kdo si sám nevaří nebo se nechce stravovat v restauracích. Nejčastěji se využívají v jídelnách či jiných stravovacích zařízeních, odkud si můžete přinést jídlo a sníst si jej na vám příjemném místě. Hlavní důvody, proč si jídlonosič pořídit, jsou následující.

  • Nižší výdaje – díky jídlonosičům si můžete vzít uvařené jídlo kamkoliv a nemusíte být mimo domov odkázáni na restaurace, v nichž vyjde pokrm cenově dráž.
  • Ekologičnost – opakovaným používáním jídlonosiče ušetříte nejen peníze za jednorázové obaly, ale také životní prostředí.
  • Praktičnost – jídlonosiče jsou praktické nejen při každodenním používání, ale také při cestování. Jídlo si díky nim můžete přenést a sníst jej na vámi vybraném místě. Některé typy umožňují také ohřátí jídla.
  • Uchování konzistence – díky přenášení hlavního chodu a přílohy odděleně si zachovají jednotlivé ingredience svou chuť i požadovanou konzistenci.

Důležité parametry při výběru jídlonosiče

Při hledání ideálního jídlonosiče jsou hlavní následující parametry.

  • Materiál jídlonosiče – ideální materiál je zdravotně nezávadný a snadno umyvatelný. Dalšími důležitým parametrem materiálu může být jeho odolnost, délka životnosti, intenzita pohlcování pachů či snášenlivost zahřívání.
  • Objem a počet nádob objem nádoby je vhodné odhadnout dle velikosti porcí a počet nádob dle chodů, přičemž nejoblíbenější jsou sety se 4 nádobami.
  • Typ jídlonosiče – určuje se dle zamýšleného využití jídlonosiče. Pro každodenní použití je vhodný klasický patrový jídlonosič s nebo bez obalu, zatímco k cestování jsou vhodnější outdoorové jídlonosiče či elektrický box.

Druhy jídlonosičů podle typu

Druhy jídlonosičů se liší v závislosti na jejich použití. Dle toho, zda je chcete používat každý den, nebo jen při cestách do přírody, můžete vybírat z následujících druhů.

  • Patrový jídlonosič – je vhodný pro každodenní použití při přenášení pokrmů v krátkých vzdálenostech. Nejčastěji se skládá ze 4 nádob spojených přezkou jejíž záhyb tvoří úchyt.
  • Outdoorový jídlonosič – je známější pod názvem ešus a je vhodný k ohřívání a přenášení jídla při cestování nebo túrách. Nádoba je uzavíratelná přezkou a je možné ji přichytit k batohu.
  • Jídlonosič s termoobalem – speciální obal uchová pokrm déle teplý. Nejúčinnějším duem je nerezový jídlonosič a termoobal s termoizolační aluminiovou vložkou.
  • Elektrický box – slouží k ohřátí pokrmu a je praktický zejména při cestování. Box lze napájet pomocí 12 i 230 V.

Patrový jídlonosič

Patrový jídlonosič slouží k přenášení celého oběda a obsahuje 2 až 4 patra, přičemž nejoblíbenější jsou čtyřpatrové modely. Nádoby slouží na polévku, hlavní chod, přílohu a salát či dezert. Nejčastěji mají kruhový tvar, v nabídce jsou však také obdélníkové či čtvercové nádoby.

Tento typ jídlonosiče se nejčastěji vyrábí z plastu nebo nerezu, jelikož se jedná o snadno omyvatelné a praktické materiály. Jídlonosič by měl být ideálně lehký, mít pohodlný úchyt k nošení a důležité jsou také spolehlivé uzávěry nádob.

Outdoorový jídlonosič

Tento typ jídlonosiče je známější pod názvem ešus a je vhodný především pro využití při cestování a v přírodě. Nejčastěji se skládá ze 3 nádob, které se dříve vyráběly z hliníku, dnes jsou však oblíbenější ocelové, nerezové či titanové modely. Každou nádobu je možné uzavřít kovovou přezkou a je také možné ji upevnit na batoh díky postranním úchytům.

Jídlonosič s termoobalem

Klasický jídlonosič udrží jídlo teplé jen pár minut. Chladnutí pokrmu se však dá zpomalit pomocí termoobalu, který se používá nejčastěji v kombinaci s nerezovým jídlonosičem. V jiném případě lze vložit jídlonosič nebo jednotlivé nádoby do termotašky vybavené termoizolační aluminiovou vložkou.

Elektrický box

Pro ohřev i přenos jídla je vhodný elektrický box, který lze využít zejména při dlouhém cestování v autě, na chalupě či na studentských kolejích. Jedná se totiž o ohřívací box, který lze napájet pomocí 12 i 230 V. Důležitým parametrem při výběru je počet nádob, které se do boxu vejdou, jejich objem a příkon boxu.

Druhy jídlonosičů podle materiálu

Materiál jídlonosiče by měl být zdravotně nezávadný a dobře omyvatelný, aby nedocházelo k množení bakterií či plesnivění. Jídlonosiče se nejčastěji vyrábí z následujících materiálů.

  • Nerez – je odolná, nepohlcuje pachy a nezbarvuje se. Nerezové jídlonosiče se snadno udržují a jsou vhodné na cestování.
  • Plast – je materiálem u kterého velmi záleží na kvalitě. Kvalitní plastové jídlonosiče bez BPA lze bez starostí umývat v myčce či ohřívat v mikrovlnce. Jejich negativem je nízká odolnost a pohlcování pachů. Jsou však lehké a skvěle poslouží ke skladování potravin či přenášení jídel.
  • Hliník – je lehký, levný a vyznačuje se dlouhou životností. Hliníkové nádoby nelze umývat v myčce a je nevhodné je zahřívat z důvodu uvolňování nezdravých a toxických látek.
  • Titan – je velmi lehký, a proto je vhodný při cestování nebo dlouhých túrách. Je velmi odolný a snadno se čistí, jeho cena je však oproti ostatním uvedeným materiálům výrazně vyšší.

Některé modely se vyrábí kombinací několika materiálů. Oblíbeným duem je nerez a plast, přičemž nerez uchová jídlo déle teplé a vnější plastový plášť vás ochrání před popálením.

Materiál Výhody Nevýhody
Nerez + Snadná údržba

+ Možné mytí v myčce

+ Odolný materiál

+ Dlouhá životnost

+ Nepohlcuje pachy

+ Nezbarvuje se

– Nelze ohřívat v mikrovlnné troubě

– Vyšší hmotnost

Plast + Lze ohřívat v mikrovlnné troubě (modely bez BPA)

+ Možné mytí v myčce (modely bez BPA)

+ Možné vkládat do mrazničky

+ Nízká pořizovací cena

– Nízká odolnost

– Pohlcování pachů

– Zbarvuje se

– Uvolňování toxických látek při ohřevu v mikrovlnné troubě (u modelů s BPA)

– Možná deformace vlivem tepla

– Netěsnící víko (u levnějších typů)

Hliník + Nízká váha

+ Dlouhá životnost

+ Nízká pořizovací cena

– Nelze umývat v myčce

– Uvolňování toxických látek při ohřevu

Titan + Vysoká odolnost

+ Nízká hmotnost

+ Snadné čištění

+ Zdravotně nezávadný

– Vysoká pořizovací cena

Druhy jídlonosičů podle objemu

Průměrná porce polévky má objem 0,4 litru. Při přenášení jídla je ale nutné počítat s prostorem navíc. Klasické jídlonosiče mají proto objem nádoby kolem 1,2 litru. Vybírat však můžete dle velikosti vašich porcí polévky i hlavního chodu nádoby od 1 do 2,5 litru. Jídlonosiče s více plášti se vyznačují na úkor lepší izolace nižšími objemy, a to od 0,5 až 1 litru.

Jídlonosiče obsahují nejčastěji dvě až čtyři nádoby se stejným objemem. Vybrat si však můžete i modely skládající se z různě objemných nádob, přičemž největší nádoba je vhodná na polévku a ostatní menší na hlavní chod. Na klasické obědy je tak vhodný jídlonosič se třemi nádobami, pokud si však dopřáváte také dezert nebo salát, bude se vám hodit ještě jedna nádoba navíc.

Cena jídlonosiče

Cenová hladina jídlonosiče je závislá na druhu a kvalitě použitého materiálu, na objemu i počtu jednotlivých nádob a typu jídlonosiče. Dle těchto parametrů lze rozdělit nabídku do následujících cenových tříd.

  • Jídlonosiče do 300 Kč – v tomto cenovém rozmezí můžete pořídit plastové jídlonosiče, které se však vyznačují poměrně nízkou kvalitou. K dostání jsou také nerezové modely nebo jídlonosiče vyrobené kombinací materiálů.
  • Jídlonosiče do 500 Kč – v tomto cenovém rozpětí seženete kvalitní plastové i nerezové jídlonosiče. V nabídce jsou také izolované termo nosiče nebo ohřívací boxy, které jsou velmi praktické.
  • Jídlonosiče nad 500 Kč – od této cenové hladiny seženete kvalitní a propracované modely, ohřívací boxy, elektrické jídlonosiče nebo speciálními termoobaly. Vybírat můžete z množství praktických a zároveň designových kousků.

Často kladené dotazy k jídlonosičům

Jak vybrat jídlonosič?

Při výběru jídlonosiče je vhodné si nejprve stanovit typ dle toho, zda jej budete používat doma a v práci, nebo při cestování. Dalším krokem je výběr požadované velikosti nádob a jejich počet, a to dle velikosti porcí. Následně můžete nabídku filtrovat dle preferovaného materiálu, jeho kvality, designu či ceny.

Co je BPA a je škodlivé?

BPA (bisfenol A) se používá při výrobě plastů. Zdraví škodlivá je tato sloučenina v případech, kdy se zahřeje vlivem slunečního záření nebo v mikrovlnné troubě. Jedná se totiž o syntetický estrogen, který má při častém vstřebání vliv na vznik cukrovky, problémy s plodností a u dětí může vyvolávat problematické chování. Při výběru plastových jídlonosičů je proto vhodné se zaměřit na modely bez BPA, nebo při používání nádoby nezahřívat.

Je hliněné nádobí škodlivé?

Hliník se v potravinách a nápojích vyskytuje v nízkém množství, které zdravý člověk vyloučí. Nevyloučený hliník se hromadí v plicích i na kostech a může představovat riziko pro nervový systém, plodnost, vývoj plodu či přispívat mineralizaci kostí. Ideální je proto jeho příjem omezit. Při zahřívání hliněného nádobí však dochází k uvolňování hliníku do potravin, nejvíce při kontaktu s kyselými nebo slanými potravinami. Z tohoto důvodu je vhodné jídlo v hliněném jídlonosiči neohřívat.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.9 z 8 hlasů