Porovnávací test a recenze
nejlepších jízdních kol

Autor: Daniel Hrbolka

Poslední aktualizace: Červen 2019

V kategorii pánská trekingová kola doporučujeme Kellys Phanatic 30 2018 Orientační cena: 16 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro výběr nejlepších produktů dostupných na trhu jsme se tentokrát zaměřili na jízdní kola. Z důvodu odlišností mezi jednotlivými kategoriemi jsme pro vás vybraná kola rozřadili do skupin podle pohlaví a také podle jejich určení na horská a trekingová. Další kategorie jízdních kol pro vás plánujeme zpracovat v budoucnosti.

Při výběru jsme postupovali stejně, jak by učinil zákazník informovaný o tržní problematice. Zohlednili jsme tak například kvality rámu, vidlice, brzd nebo dalších komponent. Nezapomněli jsme ale vzít v potaz také modelový rok kol a výrobce.

Výsledkem našeho srovnání je tedy souhrn kol vybraných v jednotlivých kategoriích podle pohlaví a také podle jednotlivých druhů. Výpis všech námi srovnaných produktů a jejich porovnání je dostupné v přehledné tabulce níže. Každému kolu jsme věnovali také samostatnou stručnou recenzi, která rozebírá jeho nejdůležitější vlastnosti a specifikace. Všechny recenze najdete na příslušných samostatných stránkách horských a trekingových kol pod tabulkami parametrů.

Pokud se pak nechcete řídit naším výběrem nebo potřebujete poradit s nákupním procesem, doporučujeme vám navštívit také našeho nákupního poradce Jak vybrat jízdní kolo. Každé podkategorii jsme pak navíc připravili stručnější verzi tohoto poradce, která se věnuje popisu specifikací jednotlivých skupin.


Varianta výběru Vzhled Název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Pánská trekingová kola

Recenze Kellys Phanatic 30 2018 Kellys Phanatic 30 2018

Velký počet převodů

Vyšší cena

16 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Pánská trekingová kola

Recenze Leader Fox Sumava 2017 Leader Fox Sumava 2017

Kvalita za dobrou cenu,

Hodně převodů

Čelisťové brzdy,

Starší model

10 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Pánská trekingová kola

Recenze Leader Fox Toscana 2017 Leader Fox Toscana 2017

Nízká cena

Čelisťové brzdy,

Starší model

7 500 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Dámská trekingová kola

Recenze Author Stratos ASL 2019 Author Stratos ASL 2019

Aktuální modelová řada

Čelisťové brzdy

16 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Dámská trekingová kola

Recenze GT Transeo Elite 2018 GT Transeo Elite 2018

Hydraulické kotoučové brzdy

Menší počet převodů

13 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Dámská trekingová kola

Recenze Author Thema 2017 Author Thema 2017

Nízká váha,

Nízká cena

Neodpružená vidlice,

Malý počet převodů,

Čelisťové brzdy

7 000 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Pánská horská kola

Recenze Superior XP 909 2019 Superior XP 909 2019

Lehká konstrukce,

Aktuální modelová řada

Vysoká cena

25 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Pánská horská kola

Recenze Kellys Spider 50 2018 Kellys Spider 50 2018

Uživatelsky oblíbené,

Velký počet převodů

Vyšší hmotnost

14 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Pánská horská kola

Recenze Kellys Viper 10 2018 Kellys Viper 10 2018

Nižší cena

Levnější materiály,

Čelisťové brzdy,

Menší počet převodů

8 500 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Dámská horská kola

Recenze GT Avalanche Expert 2018 GT Avalanche Expert 2018

Hodně variant rámu,

Kvalitní zpracování

Vysoká cena,

Vyšší váha

22 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Dámská horská kola

Recenze Rock Machine Catherine 70 2019 Rock Machine Catherine 70 2019

Aktuální model,

Slušná cena vzhledem k výkonu

Menší možnost výběru rámu

14 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Dámská horská kola

Recenze Author Rival ASL 2018 Author Rival ASL 2018

Nízká cena

Plastové pedály,

Vyšší váha

10 300 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Kellys Phanatic 30 2018 Leader Fox Sumava 2017 Leader Fox Toscana 2017 Author Stratos ASL 2019 GT Transeo Elite 2018 Author Thema 2017 Superior XP 909 2019 Kellys Spider 50 2018 Kellys Viper 10 2018 GT Avalanche Expert 2018 Rock Machine Catherine 70 2019 Author Rival ASL 2018
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Kategorie

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Orientační cena 16 000 Kč 10 000 Kč 7 500 Kč 16 000 Kč 13 000 Kč 7 000 Kč 25 000 Kč 14 000 Kč 8 500 Kč 22 000 Kč 14 000 Kč 10 300 Kč
Výrobce Kellys Leader Fox Leader Fox Author GT Author Superior Kellys Kellys GT Rock Machine Author
Materiál rámu  hliník hliník hliník hliník hliník hliník hliník hliník hliník hliník hliník dural
Velikost rámu  17"; 19"; 21" 15"; 17"; 19"; 21" 17"; 21" 15"; 17"; 19" XS, S, M, L, XL 17", 19" 15,5"; 17,5"; 19"; 21" S, M, L, XL 13,5"; 17,5"; 19,5"; 21,5" 13"; 15"; 17"; 19"; 21" 14"; 16"; 18" 14"; 16"; 18"
Počet převodů  3x9 3x9 3x9 3x9 3x8 3x7 2x10 3x9 3x7 2x10 3x9 3x8
Odpružení vidlice  ano ano ano ano ano ne ano ano ano ano ano ano
Odpružení rámu  ne ne ne ne ne ne ne ne ne ne ne ne
Průměr kol (")  28 28 27, 28 29 28 28 29 27,5; 29 26; 27,5 27,5; 29 27,5 27,5
Brzdy  hydraulické, kotoučové čelisťové v-brzdy čelisťové v-brzdy čelisťové v-brzdy hydraulické, kotoučové čelisťové v-brzdy hydraulické, kotoučové hydraulické, kotoučové čelisťové v-brzdy hydraulické, kotoučové hydraulické, kotoučové hydraulické, kotoučové
Materiál pedálů  hliník dural dural dural hliník plast neuvedeno hliník plast neuvedeno hliník plast
Hmotnost (kg) 14,42 13,8 14 13,9 neuvedeno 12,9 12,8 14,62 14,28 14,5 14,2 15
Modelový rok 2018 2017 2017 2019 2018 2017 2019 2018 2018 2018 2019 2018

Jak vybrat jízdní kolo

  1. Typy jízdních kol
  2. Velikost
  3.  Rám
  4. Odpružení
  5. Brzdy
  6. Převody
  7. Ceny
  8. Správný posed na kole

K výběru jízdního kola nelze přistupovat jednostranně. Na trhu totiž existuje několik typů, které se liší svým konstrukčním zpracováním, velikostí a zaměřením. Nežli si objednáte své vysněné kolo, musíte si položit pár zásadních otázek tohoto typu – Na jakém povrchu budu nejčastěji jezdit? Co od svého kola očekávám z pohledu vyhotovení, výdrže a komfortu?

S odpověďmi vám pomohou následující kapitoly, prostřednictvím nichž získáte široké povědomí o dostupných jízdních kolech. Vždy začínejte volbou správného typu kola, teprve poté můžete přistoupit k dalším důležitým parametrům, jež se mohou týkat jen některých modelů.

Postupujte dle uvedených bodů, na jejichž konci byste měli mít jasno v tom, jaké jízdní kolo je ideální právě pro vás. A až budete mít kolo vybrané, přečtěte si u nás podobné návodné články také na příslušenství k němu – svítilny, helmy, cyklonosiče nebo třeba cyklistické boty.

1. Typy jízdních kol

Na počátku všeho vás čeká pravděpodobně to nejzásadnější rozhodnutí vůbec. Musíte si ujasnit, jaký typ kola bude vašim potřebám vyhovovat nejvíce. Jednotlivé modely se od sebe liší hlavně v tom, pro jaký styl jízdy a terénu jsou primárně určeny.

Dáváte-li přednost polním cestám a jízdě v přírodě, padne volba na horská kola. Dostanete-li se mimo silnici jen sporadicky, nabízí se trekingová kola. V případě asfaltového povrchu jasně vítězí kola silniční.

Zde je výpis všech nejpoužívanějších typů jízdních kol:

  • Horská kola
  • Trekingová kola (krosová kola)
  • Silniční kola
  • BMX kola
  • Dětská kola
  • Elektrokola

Vyobrazení rozdílů mezi různými typy jízdních kol

Horská kola

Jak již prozrazuje název tohoto typu jízdního kola, jde o výrobek určený do náročnějšího terénu. Tomu odpovídá i samotná stavba. Širší pneumatiky horských kol s vyšším vzorkem zlepšující průchodnost nezpevněnými cestami a důraz kladený na celkové vyztužení konstrukce, potažmo rámu. I přesto je u kol dosaženo přijatelné hmotnosti.

Mezi často viditelné znaky horského kola patří následující:

  • Částečně nebo celoodpružené vyhotovení
  • Širší rovná řídítka
  • Povětšinou pánské provedení rámu

Horská kola si velice snadno poradí s lesními cestami, bahnitým terénem a se šotolinovými stezkami. Výhodou kola je možnost použití i na běžné asfaltové komunikaci, kde však může do určité míry ztrácet na jízdním komfortu.

Trekingová kola

Trekingová kola, někdy nazývaná také krosová, jsou odnoží kol horských. Lze je označit za nejoblíbenější modely, protože přináší dostatečné pohodlí jak na silnici, tak v lehčím terénu. Právě slovo „lehčí“ zde hraje podstatnou roli. Jejich rám a pneumatiky již nejsou tak masivní, jako u kol horských, přesto ale překonávají stavbu kol silničních.

Trekingová kola vynikají svou univerzálností, která do jisté míry potírá hranici mezi modelem označovaným jako trekingový a krosový. Díky stavbě rámu jsou kola často osazována řadou nejrůznějších doplňků, jež lze využívat při krátkodobé či dlouhodobé cykloturistice. Na rozdíl od horských kol jsou součástí krosových kol obvykle tyto prvky:

  • Blatníky
  • Svítilny (o nich si můžete přečíst samostatný článek Jak vybrat cyklosvítilnu)
  • Přední a zadní nosiče

Silniční kola

Jestliže vás nezajímá projíždění terénem a patříte mezi sběratele kilometrů na silnici, volte silniční kolo. To je zaměřeno především na dosažení vyšší rychlosti, komfortního posedu při jízdě a na celkovou aerodynamiku. Této charakteristice odpovídá také celková stavba kola, kde je sázeno na tenčí výrobní materiály a nižší hmotnost.

Jejich nepřehlédnutelným prvkem jsou speciální řídítka zatočená dolů, která mnozí znají pod lidovým označením „berany“. Právě ty upravují jezdcům posed tak, že je dosahováno vyšších rychlostí.

BMX kola

Jde o specifickou kategorii kol, jež nejsou primárně určena pro běžné ježdění na silnici. Tato kola se využívají na uzavřených tratích a rampách, kde jsou s nimi prováděny nejrůznější triky. V tomto směru je sázeno na maximální jednoduchost bez zbytečných převodů. Naopak cíleno je na pevnost a odolnost vyžadovanou při doskocích.

Určitou odnoží BMX kol mohu být i tyto modely:

  • Freestyle kola
  • Sjezdová kola – Využívána v náročném terénu při sjezdech z velkých kopců. I proto jsou vybavena nepřehlédnutelnými vyššími zdvihy

Dětská kola

Kapitolou samou o sobě jsou dětská kola, která jsou svou stavbou a velikostí určena dětem ve věku od 2 do 14 let. Některé modely disponující i bezpečnostními prvky přispívajícími k výuce jízdy. V tomto směru nejsou na kola kladeny žádné větší požadavky.

Elektrokola

Elektrokola jsou výdobytkem nedávné doby. Na první pohled jde o klasická městská kola, jejichž nedílnou součástí jsou baterie pomáhající jezdci při šlapání. Elektropohon, jenž je dnes montován také do horských a trekingových kol. Elektrokolům jsme se věnovali v samostatném výběru zde.

Jejich velkou výhodou je výpomoc při jízdě, která má samozřejmě omezenou životnost podle toho, s jakou intenzitou tuto technologii využíváte. Mezi zápory patří vyšší hmotnost, jíž okusíte v situaci, kdy se vám při výletě vybije baterie.

2. Velikost

V okamžiku, kdy si ujasníte, jaký typ jízdního kola vám bude vyhovovat nejvíce, musíte přejít k otázce týkající se velikosti. Ta totiž v plném rozsahu rozhoduje o vašem jízdním komfortu a je zárukou toho, že vám jízdní kolo vydrží delší dobu, navíc, když jste dospělou osobou a nikoliv dospívajícím dítětem.

Z pohledu velikosti lze nejčastěji objevit dvojí dělení, v závislosti na konkrétním výrobci či prodejci jízdních kol:

  • Velikosti podle rámu
  • Velikosti podle rozměru kola

Velikost podle rámu

Rozměry rámu, respektive velikost je nejčastěji udávána v palcích. Narazit samozřejmě můžete na písmenné označení, výšku postavy člověka nebo na vzdálenost od země k rozkroku. Právě optimální velikost by se především u kol s pánským rámem měla pohybovat kolem 5 cm od rozkroku člověka k rámu.

Pojďme si ale jednotlivé velikosti zobrazit v názorné tabulce:

Velikost v palcích Výška postavy Výška rozkroku nad zemí Písmenné označení
15″-16″ do 165 cm do 44 cm S
17″-18″ 165 – 175 cm do 48 cm M
19″-20″ 175 – 185 cm do 52 cm L
21″-22″ 185 – 195 cm do 55 cm XL
23″-24″ nad 195 cm 58 – 60 cm XXL

Vzhledem k tomu, že jízdní kola nejsou univerzálním dopravním prostředkem a nabízí bezpočet podob a typových úprav, nelze v podstatě určit žádnou univerzální velikost. Tato tabulka je však obecnou pomůckou. Při hledání přesné velikosti vám mohou poradit konkrétní prodejci jízdních kol.

Velikost podle rozměru kola

Vedle velikosti rámu můžete zahlédnout rozměrové dělení také podle velikosti kol. I v tomto případě je využíváno měrné jednotky v palcích.

Průměr kola Provedení kola
10″, 12″, 16″, 18″, 20″ a 24″ Kola dětská
26″, 27,5″ a 29″ Kola horská
27″ a 28″ Kola trekingová, krosová a silniční

3.  Rám

Při výběru jízdního kola narazíte na dvě podoby rámů. Jsou to pánské rámy a dámské rámy, které jsou povětšinou snížené. Jejich výskyt však není tak častý a týká se spíše některých trekingových kol. I ženy volí v dnešní době spíše pánské rámy, a to s přihlédnutím k pořizovanému kolu – v tomto směru hlavně u silničních a horských.

I přesto máte možnost objevit odlišnosti rámů hlavně z hlediska jejich výrobního materiálu:

  • Ocelové rámy – Jsou součástí nejlevnějších jízdních kol, jejichž nevýhodou je především vyšší hmotnost.
  • Hliníkové rámy – Ty jsou na rozdíl od ocelových podstatně lehčí, avšak méně pružné.
  • Hořčíkové a karbonové rámy – V jejich prospěch hovoří ona zmiňovaná pružnost, pevnost a celková nízká hmotnost, což se ostatně promítá do pořizovacích nákladů.
  • Titanové rámy – Poměrně nákladná technologie výroby, jíž z pohledu tuhosti a ostatních parametrů nelze cokoliv vytknout. Musíte ale počítat s vyšší investicí.

4. Odpružení

Odpružení kola se úměrně promítá do jízdních vlastností konkrétního modelu. Pod pojmem odpružení si můžete vykreslit v podstatě tři varianty produktů, které lze na současném trhu zakoupit.

  • Pevná vidlice
  • Přední odpružená vidlice
  • Celoodpružené kolo

Nejčastěji narazíte pravděpodobně na modely s odpružením přední vidlice, my vám ale představíme význam všech tří.

Pevná vidlice

Tato jízdní kola nemají žádný prvek odpružení. Přední vidlice je pevná a přímo spojená s rámem kola. Výhodou je jistě nízká pořizovací cena. Nevýhodou však zhoršený jízdní komfort, navíc, když se jedná o horské kolo, u něhož je předpoklad, že se budete častěji pohybovat na nezpevněném terénu. Pak budete cítit pravděpodobně každý přejezd nerovnosti.

Přední odpružená vidlice

Zlatá střední cesta, která vám u jízdního kola poskytne příjemné odpružení v přední části. Přední vidlice je totiž odpružená, takže přejezdy nerovností jsou roznášeny a vaše ruce při jízdě nedostávají tolik zabrat.

Na trhu samozřejmě existují různé typy předních vidlic s odpružením, jež se liší hlavně cenou, použitými materiály a možností regulace.

Celoodpružené kolo

Pomyslným vrcholem z pohledu odpružení jsou celoodpružená kola. V jejich případě naleznete nejenom odpruženou přední vidlici, ale také zadní část. To přináší jezdci maximální pohodlí, ať už jde o stoupání nebo sjezdy v terénu. Toto řešení se týká hlavně horských kol, kde tento mechanismus upotřebíte nejvíce.

Celoodpružené provedení odchytá jakékoliv nárazy, čímž šetříte hlavně ruce, záda a ostatní oblasti svého těla. Tato verze je spojena s vyššími pořizovacími náklady.

5. Brzdy

Brzda je nedílnou a hlavně velice důležitou součástí jízdního kola. Jde ve své podstatě o bezpečnostní prvek, díky němuž jste schopni zabrzdit a zastavit na místě. I v této sféře máte na výběr ze dvou nejčastějších mechanismů, jejichž kvalita úměrně souvisí s cenou.

  • Brzdy čelisťové
  • Brzdy kotoučové

Vyobrazení druhů brzd - čelisťové a kotoučové

Brzdy čelisťové

Obvykle se s nimi setkáte pod názvem brzdy ráfkové. Zná je bezpochyby každý cyklista z dob minulých. Jde o speciální čelisti, na kterých jsou umístěny brzdové špalíčky zhotovené z nejrůznějších materiálů, jež při brždění tlačí na ráfek kola.

Jde o tu levnější variantu, která však může být vykoupena zhoršeným brzdným účinkem, a to především za mokrého a rozbahněného počasí.

Brzdy kotoučové

Ty lze považovat za prvotřídní výbavu současné doby, samozřejmě v závislosti na tom, jaký mechanismus zvolíte.

  • Mechanické brzdy
  • Hydraulické brzdy

Technologie brždění je obdobná jako u osobních automobilů, jen s tím rozdílem, že v tomto případě jde o zmenšenou podobu určenou pro jízdní kolo. Kotoučové brzdy se honosí svou vysokou účinností, ať už se s kolem prodíráte v jakémkoliv terénu. Na druhou stranu musíte počítat i s vyššími pořizovacími náklady, hmotností a zároveň nutností jejich seřizování.

6. Převody

Jedním z důležitých prvků jízdního kola jsou převody, na jejichž celkový počet byste při výběru mohli také narazit. Správné odstupňování vede k daleko lepším jízdním vlastnostem, a to platí jak pro kola silniční, horská, tak ta trekingová.

Vpředu se obvykle setkáte se dvěma až třemi převodníky (umístěné u šlapátek), které jsou ovládané přesmykačem. Zadní část s pastorky (neboli kazeta) se liší model od modelu a převody na ní se mění přehazovačkou. Obecně lze za standardní považovat následující výbavu.

  • Horská kola a krosová kola – 24 až 30 převodů
  • Silniční kola – 18 až 30 převodů
  • Sjezdová kola – 9 až 27 převodů

K tomuto číslu se vždy dopracujete součinem předního a zadního převodníku.

Výraznou výjimkou nejsou už ani kola s jedním převodníkem a kazetou deseti převodů. Snížením počtu převodníků se dá docílit nižší váhy celého kola a menšího rizika technické závady.

Při řazení převodů je dobré dodržovat několik zásad:

  • Řaďte ve chvíli, kdy vyvíjíte nejmenší sílu – optimální doba pro řazení je v dolní úvrati jedné nebo druhé kliky, je dobré si to nacvičit.
  • Nejezděte se zbytečně těžké převody – časté používání těžkých převodů snižuje životnost řetězu a zbytečně zatěžuje nohy. Ideální převod je ten s vyšší kadencí šlapání (90-100/minutu po rovině a 70-80 do kopce), dobrý je pro kardiovaskulární systém.
  • Nekřižte řetěz – směr řetězu by měl vždy víceméně kopírovat osu kola, při zařazení na nejmenší převodník by se měla používat horní polovina kazety, opačná poučka platí pro nejtěžší převodník. Pokud se toto pravidlo dlouhodobě nedodržuje, natahuje se vám zbytečně řetěz.
  • Střídejte převody – pro udržení životnosti celého převodového systému je dobré prostřídávat převody. Pastorky, převodníky i samotný řetěz se o sebe opotřebovávají, je dobré, když je opotřebení rovnoměrnější.

7. Ceny

Pakliže jste si po přečtení jednotlivých kapitol udělali alespoň základní představu o tom, jaké kolo je vhodné právě pro vás, zasvětíme vás ještě do pořizovacích nákladů. S pomocí třech cenových hladin vám nastíníme, jaké kolo si můžete na současném trhu zakoupit.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže nechcete za své nové kolo utratit moc, určitě se vejdete s náklady do 10 000 Kč. Nejširší nabídku samozřejmě představují trekingová a horská kola. Ta silniční budete hledat spíše výjimečně. Největší zastoupení mají modely s pevnou a přední odpruženou vidlicí. Počet převodů kolem 21 až 24, hmotnost mezi 14 – 15 kg a v některých případech i kotoučové brzdy.

Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Tato cenová kategorie je možná jedna z nejrozšířenějších. Jízdní kolo v této hodnotě je již zárukou, že se ježdění můžete oddávat opravdu ve velké míře a vždy pod sebou budete mít komfortní dopravní prostředek. Téměř každý model za tuto cenu má odpruženou přední vidlici a kotoučové brzdy. S hmotností kola se dostanete pod hranici 13 Kg a i počet převodů se bude blížit hodnotě 27. Své pevné zastoupení zde mají i nejrůznější modely kol silničních, nejenom těch horských a krosových.

Cena od 30 000 Kč do 60 000 Kč

Jízdní kola pro ty, kteří moc dobře vědí, co chtějí. S nárůstem cen totiž nedostanete jenom lepší výbavu v podobě převodů či brzdy, ale hlavně ve kvalitě jednotlivých komponent a v pozvolném snižování jejich hmotnosti. Největší zastoupení zde mají kola horská a silniční. V případě těch terénních jasně vítězí celoodpružené mechanismy, váha pod 12 kg a užití větších průměrů kol – nejoblíbenější jsou 27,5“ a 29“. Nutno podotknout, že kvalitu si musíte zaplatit.

Cena nad 60 000 Kč

V této cenové kategorii už narazíme na opravdu profesionální jízdní kola v různých kategoriích. Celkové cena velmi drahých modelů se špičkovými komponenty se může šplhat do statisíců korun.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cenovou hladinu, vždy se setkáte s řadou prověřených značek, mezi něž patří Cannondale, Giant, Author, Trek, Superior, Rock Machine, Merida, Maxbike a mnohé další.

8. Správný posed na kole

Jestliže vámi vysněné jízdní kolo již stojí v garáži nebo bytě, zaměřte se pouze na jediné. Jde o nastavení správného posedu, který vlastně rozhoduje o tom, jak se vám bude na kole jezdit. Vše se odvíjí od přizpůsobení výšky sedla.

  • Sedlo musí být ve vodorovné poloze.
  • ​Usedněte na něj a položte nohu na šlapku, opět zcela vodorovně.
  • ​Položte nohu na pedál v dolní poloze a popřípadě upravte výšku sedla takto – Noha musí být pouze lehce ohnutá pod malým úhlem, nikoliv natažená ani skrčená.

Této výšce uzpůsobte v závislosti na typu jízdního kola také výšku řídítek. Natažené ruce musí pohodlně dosáhnout na řídítka a konečky prstů se musí dotýkat brzdových páček. Výšku sedla i řídítek můžete během jízdy nepatrně doladit tak, aby pro vás byla jízda co nejpohodlnější.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Jízdní kola
Průměrné hodnocení 4.2 z 17 hlasů