Test 10 nejlepších jízdních kol 2021 | Recenze & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Porovnávací test a recenze
nejlepších jízdních kol

Aktualizováno:
Červen 2021
Autor:
Kamila Lorenzová, Daniel Černý

V kategorii pánských trekingových kol doporučujeme

Author Synergy 2021

51 000 Kč

Orientační cena

Jaké jízdní kolo vybrat dle srovnání

Tip: Nevíte si rady s výběrem a rádi byste znali názor uživatelů? Zkuste se ve facebookové skupině zeptat majitelů jízdních kol na jejich názor.

Top produkt

Pánská trekingová kola

Hodnocení 95,1 %
Author Synergy 2021
Orientační cena 51 000 Kč
Top produkt

Dámská trekingová kola

Hodnocení 92,2 %
Merida Crossway 300 2021
Orientační cena 23 000 Kč
Top produkt

Pánská horská kola

Hodnocení 96,5 %
Superior XP 909 2021
Orientační cena 30 000 Kč
Top produkt

Dámská horská kola

Hodnocení 93,3 %
Author Context Asl 2021
Orientační cena 35 000 Kč

Pro výběr nejlepších produktů dostupných na trhu jsme se tentokrát zaměřili na jízdní kola. Z důvodu odlišností mezi jednotlivými kategoriemi jsme pro vás vybraná kola rozřadili do skupin podle pohlaví a také na horská a trekingová podle jejich terénního určení. Další kategorie jízdních kol pro vás plánujeme zpracovat v budoucnosti.

Při výběru jsme postupovali stejně, jak by učinil zákazník informovaný o tržní problematice. Srovnávací test jízdních kol tak zohledňuje například kvalitu rámu, vidlice, brzd nebo dalších komponent. Nezapomněli jsme ale vzít v potaz také modelový rok kol a výrobce.

Výsledkem našeho srovnání jízdních kol je tedy souhrn modelů vybraných v jednotlivých kategoriích podle pohlaví a také podle jednotlivých druhů. Výpis všech námi srovnaných produktů a jejich porovnání najdete v přehledné tabulce níže. Každému kolu jsme věnovali také samostatnou stručnou recenzi, která rozebírá jeho nejdůležitější vlastnosti a specifikace. Všechny recenze jízdních kol najdete na příslušných samostatných stránkách pod tabulkami parametrů.

Pokud se pak nechcete řídit naším výběrem nebo potřebujete poradit s nákupním procesem, doporučujeme vám navštívit také našeho nákupního poradce Jak vybrat jízdní kolo. Každé podkategorii jsme pak navíc připravili stručnější verzi tohoto poradce, která se věnuje popisu specifikací jednotlivých skupin.


Nejlepší jízdní kola dle srovnání

Pánská trekingová kola

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

95,1 %
Recenze Author Synergy 2021
Author Synergy 2021

Karbonový rám

Nízká váha

Lanka uvnitř rámu

Vysoká cena

Je potřeba dokoupit pedály

51 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

86,8 %
Recenze Kellys Phanatic 30 2020
Kellys Phanatic 30 2020

Vysoký počet převodů

Hydraulické brzdy

Lanka uvnitř rámu

Vyšší cena

Menší množství variant

18 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

75,3 %
Recenze Kellys Cliff 30 2020
Kellys Cliff 30 2020

Nízká cena

Odpružená vidlice

Čelisťové brzdy

Plastové pedály

11 000 Kč Zobrazit nabídky

Dámská trekingová kola

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

92,2 %
Recenze Merida Crossway 300 2021
Merida Crossway 300 2021

Vysoký počet převodů

Hydraulické kotoučové brzdy

Lanka uvnitř rámu

Vyšší cena

Plastové pedály

23 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

82,9 %
Recenze Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021

Vysoký počet převodů

Duralové komponenty

Možnost větších kol

Vyšší cena

Čelisťové brzdy

18 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

74,6 %
Recenze Author Thema 2021
Author Thema 2021

Nízká cena

Poměrně nízká hmotnost

Snížený rám

Čelisťové brzdy

Plastové pedály

Chybí odpružení

10 000 Kč Zobrazit nabídky

Pánská horská kola

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

96,5 %
Recenze Superior XP 909 2021
Superior XP 909 2021

Lehká konstrukce

Kvalitní zpracování

Novější model

Vysoká cena

Menší počet převodů

V základním vybavení chybí pedály

30 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,8 %
Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021
Specialized Rockhopper Sport 2021

Kvalita za dobrou cenu

Hydraulické brzdy

Vnitřní vedení kabelů

Pedály nejsou v ceně

Nižší počet převodů

17 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

74,2 %
Recenze Kross Hexagon 5.0 2021
Kross Hexagon 5.0 2021

Nízká cena

Hydraulické brzdy

Odpružená vidlice

Viditelná lanka

Trojpřevodník

Vyšší hmotnost

13 000 Kč Zobrazit nabídky

Dámská horská kola

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

93,3 %
Recenze Author Context Asl 2021
Author Context Asl 2021

Nízká váha

Převody 1x12

Kvalitní zpracování

Vysoká cena

Malý výběr barev

35 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,6 %
Recenze Author Rival ASL 2021
Author Rival ASL 2021

Nízká cena

Duralový rám

Novější model

Plastové pedály

Mechanické brzdy

Mírně vyšší hmotnost

14 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

72,8 %
Recenze Kellys Vanity 10 2021
Kellys Vanity 10 2021

Nízká cena

Odpružená vidlice

Pedály v základní výbavě

Ráfkové brzdy

Trojpřevodník

Plastové pedály

11 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Author Synergy 2021
Author Synergy 2021
Recenze Kellys Phanatic 30 2020
Kellys Phanatic 30 2020
Recenze Kellys Cliff 30 2020
Kellys Cliff 30 2020
Recenze Merida Crossway 300 2021
Merida Crossway 300 2021
Recenze Author Stratos ASL 2021
Author Stratos ASL 2021
Recenze Author Thema 2021
Author Thema 2021
Recenze Superior XP 909 2021
Superior XP 909 2021
Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021
Specialized Rockhopper Sport 2021
Recenze Kross Hexagon 5.0 2021
Kross Hexagon 5.0 2021
Recenze Author Context Asl 2021
Author Context Asl 2021
Recenze Author Rival ASL 2021
Author Rival ASL 2021
Recenze Kellys Vanity 10 2021
Kellys Vanity 10 2021
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Kategorie

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Pánská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Dámská trekingová kola

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Hodnocení 95,1 % 86,8 % 75,3 % 92,2 % 82,9 % 74,6 % 96,5 % 85,8 % 74,2 % 93,3 % 85,6 % 72,8 %
Orientační cena 51 000 Kč 18 000 Kč 11 000 Kč 23 000 Kč 18 000 Kč 10 000 Kč 30 000 Kč 17 000 Kč 13 000 Kč 35 000 Kč 14 000 Kč 11 000 Kč
Výrobce Author Kellys Kellys Merida Author Author Superior Specialized Kross Author Author Kellys
Materiál rámu Karbon Hliník Hliník Hliník Dural Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník Dural Hliník
Velikost rámu 16", 18", 20", 22" M, L S, M, L, XL 15,5", 17", 19" 17", 19" 17", 19" 15,5"; 17,5"; 19"; 21" (S, M, L, XL) XS, S, M S, M, L, XL 16"; 18" 14", 16", 18" XS, S
Počet převodů 3x10 3x9 3x8 3x10 3x9 3x7 1x11 2x9 3x8 1x12 3x8 3x7
Odpružení vidlice Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Odpružení rámu Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Průměr kol (") 28, 29 28 28 28 28, 29 28 29 27,5 27,5; 29 29 27,5 26
Brzdy Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Hydraulické, kotoučové Čelisťové v-brzdy Čelisťové v-brzdy Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Mechanické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Mechanické, kotoučové Ráfkové
Materiál pedálů Žádné Hliník Plast Plast Dural Plast - Žádné Plast Žádné Plast Plast
Hmotnost (kg) 11,6 14,3 14 13,5 13,9 12,3 12,6 14 15,1 12,2 14,8 13,6
Modelový rok 2021 2020 2020 2021 2021 2021 2021 2021 2021 2021 2021 2021

Recenze Author Synergy 2021

Recenze Author Synergy 2021
Top produkt Pánská trekingová kola
95,1 % Celkové hodnocení
  • Karbonový rám
  • Nízká váha
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vysoká cena
  • Je potřeba dokoupit pedály

Model s označením Synergy pro rok 2021 představuje vlajkovou loď v kategorii krosových jízdních kol od známého výrobce Author. Největší předností je v tomto případě ultralehký karbonový rám kola. Karbon je považován za nejkvalitnější, ale bohužel také nejdražší materiál, ze kterého se rámy v současné době vyrábí. Je potřeba počítat s vyšší cenou, která je v tomto případě oproti jiným kolům z této kategorie i více než dvojnásobná. Kolo kromě toho nabídne také 30 různých rychlostí, odpruženou vidlici a kvalitní hydraulické kotoučové brzdy. Šlapátka si musíte přikoupit, ta v základní výbavě nenajdete.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů 

Kola řady Synergy se vyrábí už od roku 2009 a každý rok prochází postupnou evolucí. Za tu dobu si získala mnoho příznivců a spokojených uživatelů. V recenzích vyzdvihují především elegantní a čisté provedení, umožněné vedením brzdových lanek vnitřkem rámu. Dobře si poradí i v terénu. Odborníci ovšem příliš neoceňují 3×10 převodovku. V současné době se od tohoto provedení spíše ustupuje a v kurzu jsou zejména převody 1×12.

Hlavní klady a zápory

Za hlavní výhodu u tohoto modelu považujeme samozřejmě karbonový rám. Ten zajišťuje skvělé jízdní vlastnosti a také nízkou hmotnost, kolo tak váží pouze 11,5 kilogramů. Vytknout mu můžeme asi jen vysokou pořizovací cenu a poměrně zastaralý způsob provedení převodovky. Počítejte také s tím, že ke kolu nedostanete šlapátka, u dražších modelů to ale bývá poměrně běžné. Výrobce počítá s tím, že si každý dokoupí přesně taková, která mu vyhovují.

Závěr

Author Synergy 2021 doporučujeme náročnějším cyklistům, kteří hledají kvalitní krosové kolo s karbonovým rámem. Cena je sice trochu vyšší, pokud ji ale srovnáme s jinými karbonovými modely, stále ji lze požadovat za poměrně přijatelnou. Karbonová kola totiž mnohdy stojí i stovky tisíc. Hledáte-li dobře vybavené a elegantní kolo pro jízdu v terénu i po silnici, pak vám můžeme Author Synergy jednoznačně doporučit.

51 000 Kč Orientační cena

Recenze Kellys Phanatic 30 2020

Recenze Kellys Phanatic 30 2020
Top cena/výkon Pánská trekingová kola
86,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Hydraulické brzdy
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vyšší cena
  • Menší množství variant

Pánské trekingové kolo Kellys Phanatic 30 2020 se hodí pro jízdu po silnici i v terénu a uspokojí i náročnější uživatele. Plynulou jízdu vám přináší výběr z 27 rychlostí (3 převodníky a 9 pastorků), bezpečnost zajistí kotoučové brzdy. Při jízdě v terénu vám pomůže odpružená vidlice. Rám i pedály jsou vyhotovené z hliníku, což je dobré z pohledu váhy i odolnosti. Průměr kol je standardní pro trekingová kola, a to 28″.

Hodnocení uživatelů

Uživatelé, kteří už se na tomto kole projeli, oceňují dobrý poměr vynaložených investic a výkonu. Kolo má vysoký počet převodů, což v některých terénech usnadňuje jízdu. Naopak jako negativum někteří vidí vyšší cenu.

Hlavní klady a zápory

Mezi hlavní pozitiva řadíme už zmiňovaných 27 převodů. Samozřejmostí jsou hydraulické kotoučové brzdy, které zajistí dobrou reakci a brždění i v horších podmínkách a v dešti. Vedle vysoké ceny může být problémem to, že kolo je dostupné v menším počtu velikostních variant, což může ztěžovat výběr.

Závěr

Kellys Phanatic 30 2020 považujeme za velmi dobrý model trekingového kola pro pány. Jezdce osloví vysokým počtem 27 převodů, poměrně lehkým hliníkovým rámem a kvalitním zpracováním komponent. S odpružením můžete počítat na přední vidlici, rám je pevný. Průměr kol je 28 palců a brzdy jsou kotoučové. Při výběru je nutné zvážit vyšší pořizovací náklady a také fakt, že je k dostání méně variant modelu.

18 000 Kč Orientační cena

Recenze Kellys Cliff 30 2020

Recenze Kellys Cliff 30 2020
Pro nenáročné Pánská trekingová kola
75,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály

Kellys Cliff 30 2020 je model pánského trekového kola za hodně příjemnou pořizovací cenu. Samozřejmě ale v této kategorii musí zájemce slevit z některých požadavků. Rám je hliníkový, některé konkurenční modely disponují lepším duralem. Celková hmotnost okolo 14 kilogramů ale není nijak vysoká. Na výběr jsou 4 velikosti rámu, kola mají průměr 28 palců. Pozitivem je odpružená vidlice, naopak čelisťové brzdy už považujeme za poměrně zastaralé řešení. I plastové pedály jsou znakem spíše levnějšího modelu. Počet 24 převodů je standard.

11 000 Kč Orientační cena

Recenze Merida Crossway 300 2021

Recenze Merida Crossway 300 2021
Top produkt Dámská trekingová kola
92,2 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Hydraulické kotoučové brzdy
  • Lanka uvnitř rámu
  • Vyšší cena
  • Plastové pedály

Merida Crossway 300 2021 je dámské krosové kolo s opravdu skvělými parametry. Za zmínku stojí především hydraulické kotoučové brzdy, které patří mezi to nejlepší vybavení, které lze od trekingových kol očekávat. Mezi další výhody patří například vysoký počet převodů 3×10. Mimo to se model může chlubit pevným hliníkovým rámem a odpruženou vidlicí. Z komponentů mu nechybí opravdu nic důležitého.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Merida patří mezi přední výrobce horských i krosových modelů, tento model patří do cenově dostupné kategorie a je určený především pro rekreační jízdu. Značka patří mezi prověřené a velmi oblíbené. Konkrétně tento model si uživatelé pochvalují pro jeho univerzální využití, lze s ním totiž vyrazit jak na silnici, tak i do lehčího terénu.

Hlavní výhody a nevýhody

Za jednu z hlavních výhod považujeme kotoučové hydraulické brzdy, které bývají doménou spíše dražších modelů. V terénu přijde vhod určitě i odpružená vidlice. Na pláštích kol se nachází reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost kola, což u většiny jiných modelů nenajdete. Menší nevýhodou mohou být akorát plastové pedály.

Závěr

Celkově se jedná o kolo pro dámy vhodné k delším vyjížďkám po asfaltových cestách, cyklostezkách i v mírném terénu. Od koupě sice odrazuje vyšší pořizovací cena, pokud ale na kole vyrážíte častěji a chcete opravdu kvalitní model, investice se vám vyplatí.

23 000 Kč Orientační cena

Recenze Author Stratos ASL 2021

Recenze Author Stratos ASL 2021
Top cena/výkon Dámská trekingová kola
82,9 % Celkové hodnocení
  • Vysoký počet převodů
  • Duralové komponenty
  • Možnost větších kol
  • Vyšší cena
  • Čelisťové brzdy

Pozitivem dámského trekového kola Author Stratos ASL 2021 je duralový rám i pedály. To zajišťuje velmi dobrou odolnost komponentů. Jde o kolo modelové řady pro rok 2021, které nabízí poměrně vysoký počet 27 převodů (3 převodníky a 9 pastorků). Vidlice je odpružená, naopak rám je takzvaný hardtail, tedy bez odpružení. Negativem jsou čelisťové brzdy, které se většinou pojí s levnějšími bicykly.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Uživatelé si chválí hlavně kvalitu zpracování komponent tohoto jízdního kola. Vyhovuje jim také vyšší počet převodů. Když se zaměříme na negativa, asi nejčastěji je zmiňována absence kotoučových brzd.

Hlavní klady a zápory

Jak jsme již zmínili, velkou výhodou je nadstandardní počet převodů, konkrétně jde navolit 27 rychlostí, což dokáže ulehčit a zpříjemnit šlapání. Výhodou jsou duralové součásti kola, včetně rámu. Mezi negativy je potřeba zmínit vyšší pořizovací cenu a také už zmiňované čelisťové brzdy, které ve srovnání s kotoučovými zaostávají v kvalitě i účinnosti.

Závěr

Author Stratos ASL 2020 je výborné trekingové kolo pro dámy. Je sice z vyšší cenové relace, ale za to uživatel dostane kvalitní produkt s duralovými prvky, nízkou hmotností a vysokým počtem převodů. Vadou na kráse jsou pouze čelisťové brzdy. Samozřejmostí je odpružení přední vidlice, naopak rám je pevný.

18 000 Kč Orientační cena

Recenze Author Thema 2021

Recenze Author Thema 2021
Pro nenáročné Dámská trekingová kola
74,6 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Poměrně nízká hmotnost
  • Snížený rám
  • Čelisťové brzdy
  • Plastové pedály
  • Chybí odpružení

Na velmi nízké pořizovací ceně se drží Author Thema 2021. Řadí se sice do kategorie krosových kol, kvůli chybějícímu odpružení ho ale příliš nedoporučujeme využívat pro jízdu v terénu. Po delší době by totiž mohla být poměrně nepohodlná a náročná na ruce. Nižší ceně odpovídají bohužel také čelisťové V-brzdy a plastové pedály. Na druhou stranu nechybí pevný hliníkový rám a standardní kola o velikosti 28″.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Řada kol s označením Thema má poměrně dlouhou tradici a každý rok vyjde pod značkou Author nový model. Získala si oblibu u méně náročných zákazníků, kteří hledají cenově dostupné kolo a neplánují na něm jezdit ročně tisíce kilometrů.

Hlavní výhody a nevýhody

Jak už jsme naznačili výše, jednou z hlavních výhod tohoto modelu je nízká pořizovací cena. Kvůli ní se ovšem musíte spokojit s několika kompromisy a neočekávat od kola zázraky. Stále je ovšem vyrobené z poměrně kvalitních materiálů, za nevýhody však považujeme čelisťové brzdy, absenci odpružení a zastaralé provedení přehazovačky v počtu 3×7.

Závěr

Jízdní kolo Author Thema 2021 doporučujeme méně náročným cyklistkám, které hledají cenově dostupný model a neplánují s kolem jezdit do náročného terénu, kvůli chybějícímu odpružení by byla totiž taková jízda nepohodlná. Na cestu do práce po zpevněných cestách nebo na občasné vyjížďky na cyklostezky si s ním vystačíte.

 

10 000 Kč Orientační cena

Recenze Superior XP 909 2021

Recenze Superior XP 909 2021
Top produkt Pánská horská kola
96,5 % Celkové hodnocení
  • Lehká konstrukce
  • Kvalitní zpracování
  • Novější model
  • Vysoká cena
  • Menší počet převodů
  • V základním vybavení chybí pedály

Horské kolo pro pány Superior XP 909 2021 spadá do novější modelové řady kol od společnosti Superior určené pro sezonu 2021. Předností tohoto kola je nízká hmotnost okolo 12 kg a kvalitní zpracování, což se ale projevuje také ve vyšší ceně. Rám je vytvořený ze speciální slitiny hliníku. Převodové ústrojí se skládá pouze z jednoho převodníku a kazety s jedenácti pastorky. Horské kolo je osazeno koly o průměru 29 palců a odpruženou vidlicí. Standardem jsou pak kotoučové brzdy, v tomto případě dokonce hydraulické, což je plus. V základním vybavení nedostanete pedály. U dražších modelů tomu tak bývá, výrobce počítá s tím, že si je každý pořídí podle vlastních představ.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Dobrý poměr ceny a výborného výkonu, to si na tomto modelu horského kola cení jeho uživatelé nejvíce. Velmi si libují v kvalitě provedení lehké konstrukce. Naopak problémem pro některé je to, že má kolo nižší počet převodů.

Hlavní klady a zápory

Jak jsme již naznačili, mezi hlavní pozitiva tohoto kola patří velmi kvalitní zpracování z lehkých materiálů. Celé kolo váží pod 13 kilogramů. Jedná se o nový model, což je také dobrá zpráva. Obecně se dá říct, že v rámci kategorie se jedná o dražší kus, zkrátka dají se pořídit i levnější a stále dobrá kola. Někomu nebude vyhovovat systém s jedním převodníkem – počet 11 převodů se zdá nízký, v současné době ovšem tento trend u horských kol nabírá na síle a sází se na jednopřevodníky kvůli lepší ovladatelnosti. Je nutné počítat s přikoupením vybraných pedálů

Závěr

Pánské horské kolo Superior XP 909 2021 patří do nové modelové řady. Má hliníkovou konstrukci, což napomáhá velmi nízké hmotnosti. Tento produkt je nabízený v poměrně velkém množství variant podle velikosti. Specifikem je pouze jeden převodník s 11 rychlostmi, ovšem mezi lepšími horskými koly se jedná o běžnou věc. Odpružení je pouze na vidlici, naopak rám je takzvaný hardtail. Samozřejmostí jsou kvalitní hydraulické kotoučové brzdy, které vás podrží i v deštivém počasí.

30 000 Kč Orientační cena

Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021

Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021
Top cena/výkon Pánská horská kola
85,8 % Celkové hodnocení
  • Kvalita za dobrou cenu
  • Hydraulické brzdy
  • Vnitřní vedení kabelů
  • Pedály nejsou v ceně
  • Nižší počet převodů

Specialized Rockhopper Sport patří do střední cenové kategorie horských kol. Tělo tvoří pevný hliníkový rám, komfort při jízdě po těžším terénu zajistí odpružená vidlice. Tu lze v případě potřeby uzamknout. Kolo nemá odpružený rám, takže se úplně nehodí brát ho do těžkých terénů. Na druhou stranu tak alespoň celou sílu přenášíte do jízdy a budete s kolem rychlejší. Lanka jsou vedená vnitřkem rámu, což zajišťuje čistý a elegantní vzhled.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Model Rockhopper od značky Specialized patří mezi nejprodávanější pánská horská kola na trhu. Uživatelé si ho oblíbili zejména pro skvělý poměr ceny a výkonu. Mezi milovníky cyklistiky téměř nenarazíte na negativní recenze.

Hlavní výhody a nevýhody

Pánské kolo Specialized Rockhopper se vyrábí ve svou variantách – v klasické a námi vybrané Sport verzi. Ta má výhodu v přítomnosti hydraulických kotoučových brzd, které se pro horské kolo hodí. Jedná se navíc o poměrně univerzální model, který by měl provedením sednout téměř každému jezdci.

Závěr

Pokud hledáte opravdu kvalitní horské kolo na častější vyjížďky a nechcete za něj utrácet vysokou částku, můžeme vám tento model jen doporučit. Cenově se řadí do střední kategorie, komponenty a provedením se ovšem může rovnat i mnohem dražším jízdním kolům do terénu. Hodí se do lehčího i trochu těžšího terénu a problém vám nebude dělat ani jízda po zpevněných cestách, i tam dosáhnete dostatečného výkonu.

17 000 Kč Orientační cena

Recenze Kross Hexagon 5.0 2021

Recenze Kross Hexagon 5.0 2021
Pro nenáročné Pánská horská kola
74,2 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Viditelná lanka
  • Trojpřevodník
  • Vyšší hmotnost

Horské kolo Kross Hexagon 5.0 2021 je určené pro pány a vhodné především k rekreačnímu využití. Řadí se spíše do nižší cenové kategorie, čemuž do jisté míry odpovídá i jeho výbava a provedení. Nechybí mu ovšem odpružená vidlice, díky které s kolem můžete vyrazit i do terénu. Odpružení rámu chybí, nedoporučujeme ho tak do těžších terénů nebo pro náročnější sjezdy. Pro spolehlivost brždění osadili výrobci kolo hydraulickými kotoučovými brzdami, které poskytují vyšší brzdnou sílu než klasické čelisťové v-brzdy.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Kolo si získalo oblibu hlavně u méně náročných zákazníků. Zkušení cyklisti a zapálení sportovci ho tolik neoceňují, ty zkrátka ničím nepřekvapí ani nenadchne. Pokud mezi ně patříte, raději si připlaťte za vyšší model.

Hlavní výhody a nevýhody

Příjemné překvapení představují primárně hydraulické kotoučové brzdy, ty bývají většinou doménou spíše dražších modelů. Co se týče nevýhod, tam musíme upozornit především na poměrně vysokou hmotnost kolem 15 kilogramů a nižší kvalitu jednotlivých komponentů. Vzhled navíc ruší viditelná lanka, ty jsou u dražších kol vedena vnitřkem rámu.

Závěr

Jednou z největších výhod tohoto kola je jeho nízká pořizovací cena. Od toho se bohužel odráží ale také mírně podprůměrné vybavení a kvalita jednotlivých komponentů. Pokud ovšem hledáte horské kolo v nižší cenové kategorii pro občasné ježdění, může pro vás být Kross Hexagon 5.0 2021 to pravé.

13 000 Kč Orientační cena

Recenze Author Context Asl 2021

Recenze Author Context Asl 2021
Top produkt Dámská horská kola
93,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká váha
  • Převody 1x12
  • Kvalitní zpracování
  • Vysoká cena
  • Malý výběr barev

Dámské horské kolo Author Context ASL si oblíbí i náročnější sportovkyně. Jde o novější model pro sezonu 2021. Můžete volit pouze mezi dvanácti převody, protože disponuje jen jedním převodníkem, což je ale u lepších horských kol stále častější. Snižuje se možnost technické závady při jízdě a ovládání je celkově mnohem pohodlnější a rychlejší. Rám je z hliníku a není odpružený, o tlumení vibrací se tak stará nastavitelná vidlice. Hmotnost kola dosahuje 12,2 kilogramů u menší velikosti rámu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Modelová řada není na trhu příliš dlouho a lze ji označit za novinku od výrobce Author. Kolo je postaveno na zcela totožném rámu, jaký se nachází i u ještě mnohem dražších modelů. I přes jeho vyšší cenu si stále drží dobrý poměr ceny a výkonu a vyšší investice má své opodstatnění. Podle recenzí by na kole i rychlá jízda krajinou měla být pohodlná a příjemná.

Hlavní výhody a nevýhody

U tohoto kola oceňujeme především využití kvalitních komponentů. Jako velké plus vidíme také poměrně nízkou váhu 12,2 kilogramů, což zajistí lepší ovladatelnost kola a celkově pohodlnější jízdu. Výrobce model osadil přehazovačkou 1×12, což je v současné době u horských kol považováno za nejlepší možnou variantu provedení. Nevýhodou může být pro někoho už příliš vysoká pořizovací cena a malý výběr barevného provedení, což by především ženám nemuselo vyhovovat.

Závěr

Author Context ASL 2021 můžeme doporučit i trochu náročnějším milovníkům kol, kteří hledají kvalitní model pro ježdění v terénu a mimo zpevněné cesty. I když je investice v kontextu našeho srovnání trochu vyšší, stále se jedná o cenově poměrně dostupný cross-countryový hardtail. Užijete si s ním výlet po lesních i polních cestách a zbytečně vás při jízdě nezatíží svou váhou.

35 000 Kč Orientační cena

Recenze Author Rival ASL 2021

Recenze Author Rival ASL 2021
Top cena/výkon Dámská horská kola
85,6 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Duralový rám
  • Novější model
  • Plastové pedály
  • Mechanické brzdy
  • Mírně vyšší hmotnost

Jestliže si chcete pořídit dámské horské kolo, ale nechcete příliš utrácet, zkuste se podívat na model Author Rival ASL 2021. Pevný hardtail duralový rám je osazený převodovým ústrojím se třemi převodníky a osmi pastorky, kolo tak disponuje 24 převody. O pohlcení největších vibrací se postará odpružená vidlice. Negativem jsou méně kvalitní plastové pedály a také poměrně vysoká váha téměř 15 kg, která zejména drobnějším ženám může způsobovat problémy při manévrování. Výhodou jsou kotoučové brzdy, které jsou obecně považované za bezpečnější ve srovnání s čelisťovými. Jedná se ovšem o brzdy mechanické a ne hydraulické, vzhledem k nižší ceně to však není nic překvapivého.

14 000 Kč Orientační cena

Recenze Kellys Vanity 10 2021

Recenze Kellys Vanity 10 2021
Pro nenáročné Dámská horská kola
72,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Pedály v základní výbavě
  • Ráfkové brzdy
  • Trojpřevodník
  • Plastové pedály

Horské kolo Kellys Vanity 10 pro rok 2021 se hodí primárně k rekreačnímu využití. Odpovídá tomu i přehazovačka s převody 3×7, taková varianta není vhodná pro závodění ani profesionální využití, tam se totiž využívají jednopřevodníky. Patří do nižší cenové kategorie, nelze tedy očekávat výraznou kvalitu jednotlivých komponentů a provedení. I tak potěší alespoň hliníkovým rámem a odpruženou vidlicí. Ke kolu dostanete rovnou i pedály, ty jsou ovšem plastové, což je naopak trochu škoda. Vzhledem k nízké pořizovací ceně se to dá kolu ovšem odpustit.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Kellys Vanity 10 si oblíbili především nenároční uživatelé. Pochvalují si ho také rodiče, kteří tento model koupili svým dospívajícím dětem jako první „dospělácké“ kolo do terénu. Co se týče zapálených milovníků kol, ti ho v diskuzích příliš neoceňují a doporučují si raději připlatit za kvalitnější model.

Hlavní výhody a nevýhody

Jak už jsme naznačili v úvodu této recenze, největší výhoda spočívá především v nízké pořizovací ceně. Ta se ovšem bohužel odrazila do méně kvalitních komponentů. Především musíme zmínit ráfkové v-brzdy, mnohem lepší u horských kol jsou kotoučové brzdy, kterými jsou osazeny dražší modely a jsou mnohem výkonnější. Někomu by také nemusely vyhovovat poměrně malá kola o rozměru 26″.

Závěr

Tento model doporučujeme pouze nižším ženám nebo mladším slečnám, prodává se totiž pouze ve velikosti XS a S. Pokud máte v plánu jezdit opravdu jen občas a rekreačně po lehčím terénu, nemá význam investovat desetitisíce do horského kola a s Kellys Vanity 10 si bohatě vystačíte. V opačném případě se raději poohlédněte po dražším modelu.

 

11 000 Kč Orientační cena


Jak vybrat jízdní kolo

K výběru jízdního kola nelze přistupovat bezmyšlenkovitě. Na trhu totiž existuje několik typů, které se liší svým konstrukčním zpracováním, velikostí a zaměřením. Než si objednáte své vysněné kolo, musíte si položit pár zásadních otázek tohoto typu – Na jakém povrchu budu nejčastěji jezdit? Co od svého kola očekávám z pohledu vyhotovení, výdrže a komfortu?

S odpověďmi vám pomohou následující kapitoly, prostřednictvím nichž získáte široké povědomí o dostupných jízdních kolech. Vždy začínejte volbou správného typu kola, teprve poté můžete přistoupit k dalším důležitým parametrům, jež se mohou týkat jen některých modelů.

Postupujte dle uvedených bodů, na jejichž konci byste měli mít jasno v tom, jaké jízdní kolo je ideální právě pro vás. A až budete mít kolo vybrané, přečtěte si u nás podobné návodné články také na příslušenství k němu – svítilny, helmy, cyklonosiče nebo třeba cyklistické boty.

Jak vybrat jízdní kolo stručně:

  • Zvolte ten správný typ. Řiďte se terénem, do kterého budete chtít nejčastěji vyrážet. Pro jízdu pouze na silnici se hodí silniční kola, do ostřejšího terénu volte horské kolo. Poměrně univerzální typ pak představují kola trekingová.
  • Pro každého jiný druh. Existují kola dámská a pánská, většinou se liší stavbou rámu. Někteří výrobci nabízejí i různé unisex varianty. Pro děti do 14 let zase pořiďte kolo určené přímo pro ně.
  • Velikost kola přímo na míru. Změřte výšku své postavy a podívejte se do převodových tabulek, jaká velikost rámu pro vás bude nejlepší. Pozor na odlišné značení velikostí u různých výrobců.
  • Hmotnost představuje důležitý faktor. Zejména největší profesionálové řeší na kole opravdu každý gram navíc. Čím těžší kolo, tím náročnější bude ho rozpohybovat. Nezapomínejte na to ani při volbě nejrůznějších komponentů.
  • Vždy rozhoduje hlavně cena. Mluvíme teď především o výbavě a použitých materiálech. Připravte se, že za kvalitu si musíte vždy zkrátka připlatit. To platí například i pro lepší brzdy, odpružení i přehazovačku.

Typy jízdních kol

Na počátku všeho vás čeká pravděpodobně to nejzásadnější rozhodnutí vůbec. Musíte si ujasnit, jaký typ kola bude vašim potřebám vyhovovat nejvíce. Jednotlivé modely se od sebe liší hlavně v tom, pro jaký styl jízdy a terénu jsou primárně určeny.

Dáváte-li přednost polním cestám a jízdě v přírodě, padne volba na horská kola. Dostanete-li se mimo silnici jen sporadicky, nabízí se trekingová kola. V případě asfaltového povrchu jasně vítězí kola silniční.

Zde je výpis všech nejpoužívanějších typů jízdních kol.

Vyobrazení rozdílů mezi různými typy jízdních kol

Horská kola

Jak již prozrazuje název tohoto typu jízdního kola, jde o výrobek určený do náročnějšího terénu. Tomu odpovídá i samotná stavba. Širší pneumatiky u horských kol s vyšším vzorkem zlepšují průjezdnost nezpevněnými cestami a důraz je kladený na celkové vyztužení konstrukce, potažmo rámu. I přesto je u kol dosaženo přijatelné hmotnosti.

Mezi často viditelné znaky horského kola patří následující:

  • částečně nebo celoodpružené vyhotovení
  • širší rovná řídítka
  • povětšinou pánské provedení rámu.

Nejlepší horská kola si velice snadno poradí s lesními cestami, bahnitým terénem a se šotolinovými stezkami. Výhodou kola je možnost použití i na běžné asfaltové komunikaci, kde však může do určité míry ztrácet na jízdním komfortu.

Trekingová kola

Trekingová kola, někdy nazývaná také krosová, jsou odnoží kol horských. Lze je označit za nejoblíbenější modely, protože přináší dostatečné pohodlí jak na silnici, tak v lehčím terénu. Právě slovo „lehčí“ zde hraje podstatnou roli. Jejich rám a pneumatiky již nejsou tak masivní, jako u kol horských, přesto ale překonávají stavbu kol silničních.

Trekingová kola vynikají svou univerzálností, díky stavbě rámu jsou kola často osazována řadou nejrůznějších doplňků, jež lze využívat při krátkodobé či dlouhodobé cykloturistice. Na rozdíl od horských kol jsou součástí krosových kol obvykle tyto prvky:

  • blatníky
  • svítilny (o nich si můžete přečíst samostatný článek Jak vybrat cyklosvítilnu)
  • přední a zadní nosiče.

Silniční kola

Jestliže vás nezajímá projíždění terénem a patříte mezi sběratele kilometrů na silnici, volte silniční kolo. To je zaměřeno především na dosažení vyšší rychlosti, komfortního posedu při jízdě a celkovou aerodynamiku. Této charakteristice odpovídá také celková stavba kola, kde je sázeno na tenčí výrobní materiály a nižší hmotnost.

Jejich nepřehlédnutelným prvkem jsou speciální řídítka zatočená dolů, která mnozí znají pod lidovým označením „berany“. Právě ty upravují jezdcům posed tak, že je dosahováno vyšších rychlostí díky zlepšené aerodynamice.

BMX kola

Jde o specifickou kategorii kol, jež nejsou primárně určena pro běžné ježdění na silnici. Tato kola se využívají na uzavřených tratích a rampách, kde jsou s nimi prováděny nejrůznější triky. V tomto směru je sázeno na maximální jednoduchost bez zbytečných převodů. Naopak cíleno je na pevnost a odolnost vyžadovanou při doskocích.

Určitou odnoží BMX kol mohu být i tyto modely:

  • freestyle kola
  • sjezdová kola – Využívána v náročném terénu při sjezdech z velkých kopců. I proto jsou vybavena nepřehlédnutelnými vyššími zdvihy.

Dětská kola

Kapitolou samou o sobě jsou dětská kola, která jsou svou stavbou a velikostí určena dětem ve věku od 2 do 14 let. Některé modely disponují i bezpečnostními prvky přispívajícími k výuce jízdy. V tomto směru nejsou na kola kladeny žádné větší požadavky.

Elektrokola

Elektrokola jsou výdobytkem nedávné doby. Na první pohled jde o klasické typy kol, jejichž nedílnou součástí jsou elektromotory a baterie pomáhající jezdci při šlapání. Elektropohon je dnes montován nejčastěji do horských a trekingových kol. Elektrokolům jsme se věnovali v samostatném výběru zde.

Jejich velkou výhodou je výpomoc při jízdě, která má samozřejmě omezenou životnost podle toho, s jakou intenzitou tuto technologii využíváte. Mezi zápory patří vyšší hmotnost, jíž okusíte v situaci, kdy se vám při výletě vybije baterie.

Velikost

V okamžiku, kdy si ujasníte, jaký typ jízdního kola vám bude vyhovovat nejvíce, musíte přejít k otázce týkající se velikosti. Ta totiž v plném rozsahu rozhoduje o vašem jízdním komfortu a je zárukou toho, že vám jízdní kolo vydrží delší dobu. Přistupujte odlišně k výběru kola pro dospělého a pro dítě, v nabídce jistě objevíte hodně modelů určených pro mladé začínající cyklisty.

Z pohledu velikosti lze nejčastěji objevit dvojí dělení, v závislosti na konkrétním výrobci či prodejci jízdních kol.

  • velikosti podle rámu
  • velikosti podle rozměru kola

Velikost podle rámu

Rozměry rámu, respektive velikost je nejčastěji udávána v palcích. Někteří výrobci ovšem používají například písemné označení jako u oblečení, jiní zase uvádí přesné centimetry. Každopádně nejčastěji se daným rozměrem myslí délka od prostředku středového složení až po konec sedlové trubky rámu.

Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednoduše si změřte výšku postavy a podle naší tabulky se podívejte, jaká velikost pro vás bude přibližně ta nejlepší. Samozřejmě se poté vždy ujistěte u konkrétního výrobce a značky, každý to totiž může mít trochu jinak. Nakonec nezapomeňte vzít v potaz také velikost kol.

Pojďme si ale jednotlivé velikosti zobrazit v názorné tabulce:

Velikost rámu v palcích Výška postavy Výška konstrukce rámu Písmenné označení
15″-16″ do 165 cm do 44 cm S
17″-18″ 165 – 175 cm do 48 cm M
19″-20″ 175 – 185 cm do 52 cm L
21″-22″ 185 – 195 cm do 55 cm XL
23″-24″ nad 195 cm 58 – 60 cm XXL

Vzhledem k tomu, že jízdní kola nejsou univerzálním dopravním prostředkem a nabízí bezpočet podob a typových úprav, nelze v podstatě určit žádnou univerzální velikost. Tato tabulka je však obecnou pomůckou. Při hledání přesné velikosti vám mohou poradit konkrétní prodejci jízdních kol.

Velikost podle rozměru kola

Vedle velikosti rámu můžete zahlédnout rozměrové dělení také podle velikosti kol. I v tomto případě je využíváno měrné jednotky v palcích.

Průměr kola Provedení kola
10″, 12″, 16″, 18″, 20″ a 24″ Kola dětská
26″, 27,5″ a 29″ Kola horská
27″ a 28″ Kola trekingová, krosová a silniční

Rám

Při výběru jízdního kola narazíte na dvě podoby rámů. Jsou to pánské rámy a dámské rámy, které jsou povětšinou snížené. Jejich výskyt však není tak častý a týká se spíše některých trekingových kol. I ženy volí v dnešní době spíše pánské rámy, a to s přihlédnutím k pořizovanému kolu – v tomto směru hlavně u silničních a horských.

I přesto máte možnost objevit odlišnosti rámů hlavně z hlediska jejich výrobního materiálu:

  • Ocelové rámy – Jsou součástí nejlevnějších jízdních kol, jejichž nevýhodou je především vyšší hmotnost.
  • Hliníkové rámy – Ty jsou na rozdíl od ocelových podstatně lehčí, avšak méně pružné.
  • Hořčíkové a karbonové rámy – V jejich prospěch hovoří ona zmiňovaná pružnost, pevnost a celková nízká hmotnost, což se ostatně promítá do pořizovacích nákladů.
  • Titanové rámy – Poměrně nákladná technologie výroby, jíž z pohledu tuhosti a ostatních parametrů nelze cokoliv vytknout. Musíte ale počítat s vyšší investicí.

Odpružení

Odpružení kola se úměrně promítá do jízdních vlastností konkrétního modelu. Pod pojmem odpružení si můžete vykreslit v podstatě tři varianty produktů, které lze na současném trhu zakoupit.

  • pevná vidlice
  • přední odpružená vidlice
  • celoodpružené kolo

Nejčastěji narazíte pravděpodobně na modely s odpružením přední vidlice, my vám ale představíme význam všech tří.

Pevná vidlice

Tato jízdní kola nemají žádný prvek odpružení. Přední vidlice je pevná a přímo spojená s rámem kola. Výhodou je jistě nízká pořizovací cena a často také nižší hmotnost. Nevýhodou však zhoršený jízdní komfort, a to především u trekingových a horských kol. Pevné vidlice proto doporučujeme volit pouze v případě silničních nebo dětských kol, kde odpružení není zase tolik důležité.

Přední odpružená vidlice

Zlatá střední cesta, která vám u jízdního kola poskytne příjemné odpružení v přední části. Přední vidlice je totiž odpružená, takže přejezdy nerovností jsou roznášeny a vaše ruce při jízdě nedostávají tolik zabrat. Pokud chcete jezdit po nerovných terénech, u horských a z částí i u trekingových kol považujeme odpružení alespoň předního kola za opravdu důležité.

Na trhu samozřejmě existují různé typy předních vidlic s odpružením, jež se liší hlavně cenou, použitými materiály a možností regulace.

Celoodpružené kolo

Pomyslným vrcholem z pohledu odpružení jsou celoodpružená kola. V jejich případě naleznete nejenom odpruženou přední vidlici, ale také zadní část. To přináší jezdci maximální pohodlí, ať už jde o stoupání nebo sjezdy v terénu. Toto řešení se týká hlavně horských kol, kde tento mechanismus upotřebíte nejvíce.

Celoodpružené provedení odchytává jakékoliv nárazy, čímž šetříte hlavně ruce, záda a ostatní oblasti svého těla. Tato verze je spojena s vyššími pořizovacími náklady.

Brzdy

Brzda je nedílnou a hlavně velice důležitou součástí jízdního kola. Jde ve své podstatě o bezpečnostní prvek, díky němuž jste schopni zabrzdit a zastavit na místě. I v této sféře máte na výběr ze dvou nejčastějších mechanismů, jejichž kvalita úměrně souvisí s cenou.

  • brzdy čelisťové
  • brzdy kotoučové

Vyobrazení druhů brzd - čelisťové a kotoučové

Brzdy čelisťové

Obvykle se s nimi setkáte pod názvem brzdy ráfkové nebo v-brzdy. Zná je bezpochyby každý cyklista z dob minulých. Jde o speciální čelisti, na kterých jsou umístěny brzdové špalíčky zhotovené z nejrůznějších materiálů, jež při brždění tlačí na ráfek kola.

Jde o tu levnější variantu, která však může být vykoupena zhoršeným brzdným účinkem, a to především za mokrého a rozbahněného počasí.

Brzdy kotoučové

Ty lze považovat za prvotřídní výbavu současné doby, samozřejmě v závislosti na tom, jaký mechanismus zvolíte.

  • Mechanické brzdy – brzdy se ovládají skrze lanka, která se mohou časem vytahat, jsou o něco horší než brzdy hydraulické, jejich výhodou je ovšem nižší cena.
  • Hydraulické brzdy – ovládají brzdný třmen pomocí kapaliny, dosahují většího brzdného výkonu, nevytahá se časem lanko, jsou ale mnohem dražší.

Technologie brždění je obdobná jako u osobních automobilů, jen s tím rozdílem, že v tomto případě jde o zmenšenou podobu určenou pro jízdní kolo. Kotoučové brzdy se honosí svou vysokou účinností, ať už se s kolem prodíráte v jakémkoliv terénu. Na druhou stranu musíte počítat i s vyššími pořizovacími náklady, hmotností a zároveň nutností jejich seřizování (Zdroj: Firefoxbikes.com).

Převody

Při výběru kola se zaměřte také na jeho převodník. Ten vám totiž umožní zajistit plynulost šlapání. Vzpomenete si na ně hlavně v kopcích, kdy budete potřebovat přeřadit rychlost a ulehčit svým nohám. Čím lépe si totiž budete moci jízdu přizpůsobit, tím lépe se vám pojede. Rozhodující bude především počet převodů. Pozornost věnujte pak hlavně přednímu převodníku.

Počet převodů

Na ideální počtu převodů se neshodnou ani ti největší odborníci. Obecně by se ale dalo říct, že čím více převodů kolo má, tím lépe. I když tato poučka neplatí vždy a zcela striktně. Více rychlostí vám každopádně umožní lépe si přizpůsobit náročnost a styl jízdy.

Počet převodů se často liší podle rozdílných typů kol. Nejčastěji narazíte na následující počet rychlostí:

  • horská kola a krosová kola – 24 až 30 převodů
  • silniční kola – 18 až 30 převodů
  • sjezdová kola – 9 až 27 převodů.

K tomuto číslu se vždy dopracujete součinem předního a zadního převodníku. Při výběru byste se měli ale především zaměřit na přední převodník. V zásadě narazíte nejčastěji na následující tři typy.

Trojpřevodník

Trojpřevodník se používal hlavně v dřívějších dobách, dnes už je spíše na ústupu. Najdete ho hlavně u levnějších modelů horských a trekingových kol.

Na první pohled byste si mohli říct, že trojpřevodník potvrzuje pravidlo, že čím více převodů, tím lépe, ale není tomu tak. Není totiž stejně reálné využít všechny kombinace převodů. Některé jsou nepoužitelné kvůli křížení řetězu, jiné jsou zase až příliš těžké a podobně. Větší počet koleček se navíc projeví ve vyšší hmotnosti kola, která je vždy nežádoucí.

Dvojpřevodník

Právě dvojpřevodníky dnes nahrazují dříve používané trojpřevodníky. Výhodou je právě velký rozsah převodů a jednodušší řazení. Oproti trojpřevodníkům má navíc nižší hmotnost a nenajdete zde moc zbytečných kombinací převodů, které byste stejně nevyužili. Dvojpřevodníky jsou v současné době nejoblíbenější především u silničních a trekingových kol.

Jednopřevodník

Nejnovější trend v cyklistice představují rozhodně jednopřevodníkové sady. Proč se stále více uživatelů přiklání raději k jednopřevodníku, když u převodů platí čím více, tím lépe? Mezi důvody patří nižší hmotnost a jednodušší plynulejší řazení. Řadí se pouze na kazetě, takže nedochází k žádnému křížení nebo zadrhávání řetězu. Navíc díky tomu zmizí jedna páčka na řídítkách, o kterou byste museli obsluhovat. Jednopřevodníky převládají hlavně u horských kol.

Jak správně řadit

Při řazení převodů je dobré dodržovat několik zásad. Nestačí mít totiž správný počet převodů, ale také vědět, jak je správně při jízdě využít, aby vám co nejvíce ulehčily práci.

  • Řetěz by se neměl křížit – To znamená, že byste neměli mít například nikdy převod na předním nejmenším kolečku i zadním nejmenším kolečku. Řetěz by měl jít vždy co nejvíce rovnoběžně s osou kola.
  • Při řazení šlapejte – Aby vám převod po zmáčknutí páčky přeskočil, musíte stále šlapat. Bez otáčení převodníku se řetěz zkrátka nepřehodí.
  • Zařaďte už pod kopcem – Není moc dobré přehazovat v tom největším záběru. Proto na řazení myslete už před kopcem a přehoďte si na lehčí převod s dostatečným předstihem.
  • Nejezděte na těžké převody – Přehazovačku využívejte co nejvíce. Vyhněte se převodům, kde se musíte opírat do šlapátek a šlape se vám těžce. Snazší převod znamená rychlejší šlapání, menší zátěž na kolena a lepší vliv na zdraví i hubnutí.
  • Před zastavením dejte lehčí převod – bude se vám pak lépe znovu rozjíždět.

Další komponenty a příslušenství

Kromě už zmiňovaných důležitých součástí jízdních kol je dobré zmínit alespoň pár dalších komponent, bez kterých by zážitek z ježdění byl nemožný nebo dost ochuzený (Zdroj: Wikipedie).

  • Řídítka a gripy – U řídítek můžeme najít různé druhy, které se hodí pro odlišný způsob jízdy. Můžeme si vybrat buď lomenou nebo rovnou variantu. Liší se také zakončení řídítek, kde máme například berany (často u silničních kol), rohy (horská a trekingová kola), případně zakončení chybí. S výběrem řídítek hodně souvisí i gripy, tedy úchyty pro ruce. Ty mohou být z různých materiálů, nejčastěji z gumy. Každý cyklista by si měl nejdřív vyzkoušet, jestli mu vybraný model sedí a dobře se drží. Gripy se buď nasouvají, nebo upevňují aretačním šroubem.
  • Kliky a pedály – Nepostradatelná část kola. Kliky přenášejí energii cyklisty, kterou vyvíjí do pedálů. Mohou být zhotovené z různých slitin kovů, ideální je pevnost a zároveň nízká hmotnost. Co se týče pedálů, doporučujeme se vyhnout umělohmotným variantám. Existují v zásadě dva základní typy – platformové (široká základna s výstupky proti uklouznutí) a nášlapné (speciální mechanismus zámků, do kterého se zamkne cyklistická obuv) pedály. Raritou jsou pak magnetické pedály.
  • Sedla – Má velký vliv na pohodlí při jízdě. Určitě je nutné brát ohled na šířku sedla, liší se u mužů a u žen. Pro sportovní jízdu se používají tvrdší, užší a lehčí sedla, pro rekreační a pohodlnou jízdu jsou vhodné spíše širší a měkká (gelová).
  • Pláště a duše – Mezi samotnými dušemi velké rozdíly nenajdete, v některých jízdních kolech dokonce nejsou. Musí se dbát na velikost a šířku. Velkým faktorem při jízdě jsou ale správné pláště. Široké pláště s drsným povrchem a výrazným vzorkem jsou vhodnější do těžšího terénu, naopak úzké pláště s téměř neznatelným vzorkem se používají na silničních modelech. Existují i kompromisní varianty, nejčastěji je najdeme na trekingových kolech.
  • Blatníky – Blatníky jsou schopné ochránit cyklistu i jeho bezprostřední okolí od následků špatného počasí. Existují pevné nebo volné varianty, případně se blatníky liší materiálem.

Příslušenství

Mezi základní prvky cyklistického příslušenství a doplňků můžeme zmínit například tyto:

  • Cyklistické boty/tretry – Tomuto vybavení jsme se věnovali na samostatné stránce zde. Jde o pevně padnoucí obuv, která má na spodní straně speciální zámek, který přesně zapadá do konkrétního pedálu. Existuje více variant, proto při výběru dávejte pozor na kompatibilitu.
  • Cyklosvítilny a odrazky – Cyklista by měl vždy dbát na bezpečnost a dobrou viditelnost. K tomu mu ve zhoršených světelných podmínkách pomůže jedna z cyklosvítilen, na které jsme se také zaměřili na samostatné stránce. Aby cyklistu dobře viděli i ostatní účastníci provozu, je dobré používat i odrazky.
  • Cyklistická helma – Základní bezpečnostní prvek, na který by neměl nikdo zapomínat zejména při jízdě v provozu nebo těžším terénu. S výběrem může pomoci tato stránka.
  • Brašny – Tašky speciálně upravené pro připevnění na konstrukci kola. Samostatný článek o výběru brašen najdete zde.
  • Držáky na lahve – Konstrukce na snadno přístupném místě, kam si cyklista umístí lahev s nápojem tak, že na ni může dosáhnout i za jízdy.
  • Cyklistický oděv – Oblečení z kvalitních materiálů, které odvádí pot a dokáže udržet tělo sportovce v optimální teplotě. Cyklistické kraťasy jsou navíc vybavené měkkou plenou v místě, které je v kontaktu se sedlem.
  • Stojan – Jednoduchý pomocník, díky kterému nemusíte opírat kolo o stěnu nebo o strom.
  • Nářadí – Vybavení, s nímž zvládnete základní opravy různých součástí kola. Pár klíčů, záplaty a lepidlo, případně náhradní duši je dobré mít u sebe přímo na vyjížďce.

Ceny

Pakliže jste si po přečtení jednotlivých kapitol udělali alespoň základní představu o tom, jaké jízdní kolo je vhodné právě pro vás, zasvětíme vás ještě do pořizovacích nákladů. S pomocí třech cenových hladin vám nastíníme, jaké kolo si můžete na současném trhu zakoupit.

Cena do 10 000 Kč

Jestliže nechcete za své nové kolo utratit moc, určitě se vejdete s náklady do 10 000 Kč. Nejširší nabídku samozřejmě představují trekingová a horská kola. Ta silniční budete hledat spíše výjimečně. Největší zastoupení mají modely s pevnou a přední odpruženou vidlicí. Počet převodů kolem 21 až 24, hmotnost mezi 14 až 15 kg a v některých případech i kotoučové brzdy.

Cena od 10 000 do 20 000 Kč

Tato cenová kategorie je možná jedna z nejrozšířenějších. Jízdní kolo v této hodnotě je již zárukou, že se ježdění můžete oddávat opravdu ve velké míře a vždy pod sebou budete mít komfortní dopravní prostředek. Téměř každý model za tuto cenu má odpruženou přední vidlici a kotoučové brzdy. S hmotností kola se dostanete pod hranici 13 kg a i počet převodů se bude blížit hodnotě 27. Své pevné zastoupení zde mají i nejrůznější modely kol silničních, nejenom těch horských a krosových.

Cena od 30 000 do 60 000 Kč

Jízdní kola pro ty, kteří moc dobře vědí, co chtějí. S nárůstem cen totiž nedostanete jenom lepší výbavu v podobě převodů či brzd, ale hlavně ve kvalitě jednotlivých komponent a v pozvolném snižování jejich hmotnosti. Největší zastoupení zde mají kola horská a silniční. V případě těch terénních jasně vítězí celoodpružené mechanismy, váha pod 12 kg a užití větších průměrů kol – nejoblíbenější jsou 27,5″ a 29″. Nutno podotknout, že kvalitu si musíte zaplatit.

Cena nad 60 000 Kč

V této cenové kategorii už narazíme na opravdu profesionální jízdní kola v různých kategoriích. Celkové cena velmi drahých modelů se špičkovými komponenty se může šplhat do statisíců korun.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cenovou hladinu, vždy se setkáte s řadou prověřených značek, mezi něž patří Cannondale, Giant, Author, Trek, Superior, Rock Machine, Merida, Maxbike a mnohé další.

Správný posed na kole

Jestliže vámi vysněné jízdní kolo již stojí v garáži nebo bytě, zaměřte se na nastavení správného posedu, který vlastně rozhoduje o tom, jak dobře se vám bude na kole jezdit. Vše se odvíjí od přizpůsobení výšky sedla.

  • Sedlo musí být ve vodorovné poloze.
  • ​Usedněte na něj a položte nohu na šlapku, opět zcela vodorovně.
  • ​Položte nohu na pedál v dolní poloze a popřípadě upravte výšku sedla takto – noha musí být pouze lehce ohnutá v koleni pod malým úhlem, nikoliv natažená ani skrčená.

Této výšce uzpůsobte v závislosti na typu jízdního kola také výšku řídítek. Natažené ruce musí pohodlně dosáhnout na řídítka a konečky prstů se musí dotýkat brzdových páček. Výšku sedla i řídítek můžete během jízdy nepatrně doladit tak, aby pro vás byla jízda co nejpohodlnější.

Často kladené dotazy k jízdním kolům

Jak a jaké jízdní kolo vybrat?

Jízdních kol existuje opravdu velké množství druhů, takže výběr by měl začít právě u toho, jaké kolo sháníte. Nejčastější jsou horská, trekingová nebo silniční kola, najdete ale i takové speciality jako městská kola, skládací a podobně. Samostatnou kategorií jsou pak elektrokola. Navíc se kola dělí i na pánské, dámské a dětské varianty. Trh jízdních kol je tedy opravdu široký.

Po výběru vhodného typu kola by se mělo přejít k volbě velikosti, která se odvíjí od výšky postavy. Poté už se můžete přesunout k jednotlivým komponentům, tedy volbě velikosti kol, pneumatikám, pedálům, brzdám, převodům, sedlu a podobně. Velkou roli hraje komfort a tedy i hmotnost kola, ta hodně závisí na kvalitě materiálu rámu. Neméně důležité je také odpružení, na které nejčastěji narazíte na přední vidlici. Nejlepší jízdních kol najdete v našem srovnání.

Jaký je rozdíl mezi horským, krosovým a trekingovým kolem?

Horské kolo je určené zejména pro jízdu v obtížném terénu, na stezkách s mnoha nerovnostmi nebo v blátě. Je tedy celkově robustnější, rám i pneumatiky masivnější a často se pyšní celoodpruženým provedením.

Trekingovým kolům se někdy říká krosová, jde tedy o stejný typ kol. Ve srovnání s horskými jsou o něco lehčí, jejich rámy jsou užší, avšak stále ne tak subtilní jako silniční varianty. Jejich doménou je univerzálnost, nejlépe tedy poslouží jezdcům, kteří střídají zpevněné a nezpevněné cesty.

Jak zvolit správnou velikost rámu kola?

Vhodná velikost rámu je pro váš komfort klíčová. Nejjednodušší poučka říká, že výška rámu by se měla pohybovat zhruba 5 cm pod rozkrokem. Toto pravidlo se ovšem týká pánských rámů s vysokou štanglí, u dámských kol je tedy nutné zapojit trochu představivosti. A nebo nahlédnout do tabulky v kapitole Velikost.

Jak správně sedět na kole?

Tato otázka se zdá téměř zbytečná, že? Při dlouhé jízdě však špatné nastavení posedu může stát za nejpříjemnými bolestmi, a proto se vyplatí je nepodcenit.

Pokud se posadíte na sedlo a nohu vodorovně opřete o pedál, noha by měla zůstat i v nejvzdálenějším bodě mírně ohnutá, nikoliv však pokrčená. Osa pedálu musí procházet nejširším místem chodidla. Když natáhnete ruce, měli byste pohodlně dosáhnout na řídítka i na brzdy. Nad příliš nízkými řídítky zatěžkáváte krční páteř a nepřirozeně propínáte ruce, nad příliš vysokými zase hůře snášíte otřesy.

Kamila Lorenzová má téma kol na starosti v naší redakci už více než rok. Kromě toho, že o nich má nasbíráno nespočet důležitých informací, produkty často také aktualizuje, a má tak přehled o nových trendech a modelech. Moc dobře ví, co ocení začínající cyklista a jaké nároky mají naopak zkušení sportovci. Sama se cyklistice také věnuje na rekreační úrovni. Vedle kol má pod palcem například cestovní témata a sportovní vybavení, jako jsou třeba snowboardy.

Použité a další zajímavé zdroje

HRUBÍŠEK, Ivo. Horské kola od A do Z. 5. vyd. Praha: Sobotáles, 2002. 316 s. ISBN 80-85920-86-7.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jízdní_kolo

https://www.ibesip.cz/Tematicke-stranky/Aktivni-pohyb-v-silnicnim-provozu/Na-kole/Bezpecne-na-kole

Jak vybrat jízdní kolo

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Jsem důchodce mám poruchu stability, po operaci kyčle mám parézu peroneálního nervu na pravé noze. Běžně jsem jezdila na trekovém kole, jaké kolo mi doporučujete na cyklotrasy s tímto zdravotním problémem.

Olščáková Liba

V tomto případě bychom doporučovali konzultovat samotnou vhodnost těchto pohybových aktivit s doktorem/fyzioterapeutem a řídit se jeho doporučeními. Pokud jde o problém stability na kole, možným řešením může být také pořízení rotopedu.

Daniel Černý, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.2 z 23 hlasů