Menu

Nejlepší kvalitní káva 2025? Srovnání dle recenzí od kávomilů

Káva je pro mnoho z nás součástí denních rituálů. Hodnocení káv je ale obecně velice individuální záležitostí, protože každému zkrátka chutná něco jiného. Nelze jednoduše konstatovat, že tmavě pražená je lepší než světle či naopak. Nemůžeme zvolit ani jeden „vítězný“ chuťový profil, odrůdu nebo zemi původu.

Proto jsme stránku s kávy pojali trochu netradičně – místo klasického srovnání na vás čeká žebříček nejprodávanějších káv na Heurece a článek Jak vybrat kávu, ve kterém se podrobně věnujeme všem parametrům, kterém vám pomohou při výběru ideální kávy přesně podle vašich představ.

Nejlepší kávy dle hodnocení a recenzí uživatelů

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 95 %
Počet recenzí: 2165
1 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 96 %
Počet recenzí: 474
1 100 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 95 %
Počet recenzí: 344
600 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 96 %
Počet recenzí: 235
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 95 %
Počet recenzí: 1013
1 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 98 %
Počet recenzí: 203
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 96 %
Počet recenzí: 303
800 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 96 %
Počet recenzí: 49
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 94 %
Počet recenzí: 615
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 93 %
Počet recenzí: 77
800 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat kávu

Káva patří mezi neoblíbenější horké nápoje. Existuje ale mnoho druhů a typů kávy, mezi kterými není vždy snadné se dokonale vyznat. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat tu nejlepší kávu podle vašich potřeb. Vhodná forma se odvíjí od způsobu přípravy, který hodláte využít. Mimo jiné se také dozvíte, jaké mají jednotlivé typy káv vlastnosti a jak se může lišit jejich chuťový profil.

Druhy podle formy

Rozlišujeme čtyři základní formy, v jakých můžete kávu získat.

  • Zrnková káva – upražená kávová zrna je nejlepší umlít těsně před vařením kávy. Zachovají si tak unikátní aroma, protože nezvětrají. Další výhodou je možnost nastavení stupně mletí podle vašich představ.
  • Mletá káva – odpadne vám sice starost s mletím, ale nikdy nebude tak čerstvá a voňavá jako právě namletá zrnková. Při nákupu je navíc nutné myslet na to, abyste vybrali kávu se správným stupněm hrubosti mletí.
  • Instantní káva – hotová namletá káva představuje nejrychlejší a nejsnazší cesta, jak si připravit kofeinový nápoj. Většinou jde o směs Robusty a Arabicy. Levná instantní káva se ale bohužel často vyrábí z nekvalitních zelených zrn. Skryjou se v ní i takové nedostatky, jako zrna nedozrálá, děravá, napadená brouky nebo třeba plesnivá.
  • Kapsle a E.S.E. pody – jde o jednotlivé porce kávy obsahující přesně odměřené množství pro daný druh nápoje. Zatímco kapsle bývají plastové a vkládají se do kompatibilních kapslových kávovarů, E.S.E. pody (easy serving espresso) jsou papírové sáčky s porcí kávy na espresso.

 

Zobrazení různé hrubosti mletí podle typu přípravy kávy

 

Výběr podle odrůdy

Kávovník se pěstuje v několika odrůdách. Ne všechny však mají ideální chuť nebo dostatečnou výtěžnost, aby se ve velkém dostaly i do našich končin. V obchodě tak najdete tyto varianty:

  • Arabica – z kávovníku arabského, má intenzivní a jemně kyselou chuť, obsahuje více cukru a tuku. Oproti Robustě je dražší, protože je náročnější na pěstování a plodí až po 5 letech. Zahrnuje dalších 80 druhů s různými chutěmi – od jemných bylinek po výraznou čokoládu.
  • Robusta – z kávovníku statného, má intenzivní hořkou chuť a až dvakrát vyšší obsah kofeinu než Arabica. Není moc náročná na pěstování a plodí již po 2–3 letech. Navíc ji mohou sbírat stroje, takže jsou náklady na její výrobu mnohem nižší. Sama o sobě může být dost hořká, ale tvoří důležitou součást instantních káv, kterým dodává sílu.
  • Směsi – převažuje v nich Arabica, Robusta tvoří 10–40 % směsi. Směsi s Robustou tvoří pevnější cremu, takže se hodí na espresso. Často můžete narazit i na směsi různých Arabic.

Důležité parametry

Pokud už máte jasno v tom, jakou formu a odrůdu kávy zvolíte, soustřeďte se na níže uvedené parametry. Některé, jako třeba čerstvost, má ale smysl řešit jen u zrnkové kávy.

  • Čerstvost – zrnková káva vydrží čerstvá maximálně 2 roky. Vůbec nejlepší je ale čerstvě pražená káva před uvařením kávy. Že je káva stará poznáte podle toho, že je mastná a její aroma je narušené. Pro udržení čerstvosti je nezbytné správné balení s jednocestným ventilem.
  • Stupeň pražení – nejkratší dobu se praží světlá káva, která je ovocitá a lehce kyselá. U středně pražené kávy už se setkáte se sladší a plnější chutí. Tmavě pražená káva už může být na někoho hořká, ale mnoha lidem chutná.
  • Chuťový profil – často se uvádí, že jsou v kávě cítit karamel, oříšky, květiny či ovoce. Chuťový profil závisí nejen na odrůdě, ale i na zemi původu a stupni pražení. Zatímco kávy z Latinské Ameriky mají střední kyselost a různé příchutě, africké bývají kyselejší.
  • Způsob přípravy – zatímco na espresso potřebujete tmavší směs Arabic nebo kombinaci Arabicy a Robusty, v případě filtrovaného kávy se vyplatí sáhnout po jednodruhové méně pražené Arabice.
  • Certifikace – kromě certifikátů se doporučujeme zaměřit na to, zda je káva výběrová. Na rozdíl od komoditní kávy u ní je garantován původ, čerstvost, test kvality a jiné důležité aspekty.

Čerstvost

Podstatnou informací, jež je někdy na první pohled zjistitelná jen obtížně, je čerstvost, přesněji doba, která uběhla od upražení po nákup sáčku. Má smysl ji řešit jen u zrnkové kávy, kterou si před přípravou sami pomelete. Zrnka totiž vydrží čerstvá několik měsíců, zatímco mletá káva zůstane v ideálním stavu jen několik hodin.

Pokud si pořídíte kávu z pražírny či specializovaného obchodu, na obalu datum pražení zpravidla najdete. Pokud však nakoupíte v supermarketu, lze na první pohled  čerstvost kávy určit jen velmi složitě. Základní přehled vám dodá datum spotřeby na přebalu zboží, které od data pražení dělí maximálně dva roky. Čím vzdálenější je, tím vyšší je pravděpodobnost, že směs bude čerstvá. Jisti si ovšem nemůžete být nikdy.

Po otevření balení poznáte čerstvou kávu tak, že bude mít silnou kávovou vůni. Stará káva bývá mastná a aroma bývá buďto narušené, případně velmi slabé. Starší zrna vůbec nepění a jen velmi obtížně je lze mlít.

Správné balení

Zásadním způsobem, jak uchovat čerstvost, je dodržení správného balení. Mělo by být vzduchotěsné, aby zrnka nepřejímala další příchutě nebo nevlhla. Ideální je zipové uzavírání, které stisknutím uvedete do původního stavu. Důležitý je také jednocestný ventil – ten zabraňuje vniknutí vzduchu, ale odvádí z kávy oxid uhličitý.

Stupeň pražení

Určitě jste si všimli, že ne každá káva má stejnou barvu. Liší se tím, jak dlouho a na jakou teplotu pobyla v pražičce. To je velmi důležité, protože během pražení jsou v kávě rozvíjeny všechny její chutě a stupeň pražení má zásadní vliv na to, jaké z nich se ve výsledném nápoji objeví.

  • Světle pražená káva – byla pražena po nejkratší dobu. Zatím se v chuti nestihly projevit cukry, takže káva bude o něco kyselejší. Často nabízí spíš ovocitější příchutě než pravé kávové aroma, na které jste nejspíš zvyklí.
  • Středně pražená káva – zůstala v pražičce o něco déle, přičemž se cukry začaly rozpouštět a karamelizovat. Chuť je nejenom sladší, ale zároveň i bohatější a plnější. Vyniká rozmanitost jednotlivých odrůd.
  • Tmavě pražená káva – byla pražena nejdéle. Během té doby cukry poněkud zhořkly, což je v menším měřítku chuť, kterou řada lidí u kávy vyhledává. U nekvalitních výrobců si však musíte dát pozor na kávu přepraženou, která bude olejnatá, s obsahem uhlíku a kávové aroma v ní přebije právě ona hořkost.

Jednotlivých stupňů pražení je více, leckteré pražírny používají svá vlastní označení. Všeobecně se však směsi Arabiky a Robusty praží tmavěji než kávy jednodruhové.

Zajímavostí je, že oblíbenost různých stupňů pražení souvisí i s geografickou polohou. Na návštěvě v Norsku či jiných skandinávských zemích dostanete světleji praženou kávu, zatímco jižanské národy dávají přednost těm tmavším. I v Česku se větší oblibě těší středně až tmavě pražená zrna.

Chuťový profil

Dostáváme se k údaji, který v popisku kávy upoutá odborníka i laika. Sděluje, co by měl v kávě cítit, a to jak čichem, tak chutí. K nejčastějším složkám patří čokoláda, oříšky, karamel, květiny a nejrůznější ovoce. Chuťový profil je důsledkem zvolené odrůdy, oblasti pěstování i stupně pražení. Je tedy velmi důležité neplést si tento údaj s umělou příchutí, kterou do kávy dostanete například ve velkých kávových řetězcích.

Pro větší přehlednost je chuťový profil často doprovázen tabulkou či zobrazením na různých škálách. Typicky bývá uvedena acidita neboli kyselost, intenzita chuti a stupeň pražení. Při nákupu výběrové kávy narazíte také na pojem „tělo“. Tělem kávy máme na mysli aspekty její struktury, hustotu, olejnatost i hutnost a sílu.

Při bližším prozkoumávání trhu zjistíte, že kávy z jedné země mají chuť podobnou. Vliv zde má nadmořská výška, složení půdy i okolních rostlin. To je také důvodem, proč je údaj o zemi původu tak důležitý. Obecně se dá říct, že kávy z oblasti Latinské Ameriky se vyznačují střední kyselostí i tělem, jsou aromatické a mají celé spektrum příchutí. Naproti tomu africké kávy jsou kyselejší a ovocitější, asijským zase nechybí bohatost a výrazné chutě koření.

Způsob přípravy

Kávu byste měli vybírat také podle zamýšleného způsobu její přípravy. V současné době je celá řada zařízení určených pro přípravu chuťově rozdílných káv – french pressy, moka konvice, překapávače, aeropressy a další. V našich luzích a hájích má své pevné místo i tzv. český turek neboli turecká káva, jejíž způsob přípravy se ovšem od té pravé turecké liší.

Pro přehlednost bude stačit, když si zařízení pro přípravu káv rozdělíme do dvou kategorií – espresso a filtrovanou kávu.

Vyobrazení různých typů přípravy kávy

  • Příprava espressa probíhá rychle a za vyšších teplot. Důsledkem toho je z kávy „vytažena“ její dominantní chuť. Pro přípravu espressa se typicky využívají směsi, pokud jste fanoušky hořké chuti, tak směsi s příměsí Robusty. Mimo to často narazíte na doporučení sehnat si tmavěji pražená zrna, která budou mít plnější tělo a nižší kyselost. Plná chuť a silná Robusta jsou také zárukou intenzity v kávě s mlékem.
  • Při přípravě filtrované kávy se využívá nižší teplota a celý proces trvá déle. Díky tomu se v šálku rozvine širší spektrum chuťových profilů, vyniknou také původní chutě jednotlivých odrůd. Káva dokonce mírně mění chuť během chladnutí, z hořké na sladší. Právě pro tyto nuance je pro přípravu na filtru vyhledávaná káva světleji pražená, která je často plná ovocitých či karamelových tónů.
Typ přípravy Espresso Filtr
Odrůdy Směsi Arabic či s příměsí Robusty Jednodruhová Arabica
Stupeň pražení Spíše tmavý Spíše světlý
Dominantní chuť Hořkost Kyselost
Chuťový profil Čokoláda, oříšky Ovoce, karamel

Certifikace a ocenění

Existuje mnoho certifikátů, jejichž potvrzení můžete na obalu nebo v produktových materiálech najít. Některé z nich se týkají ekologie a udržitelnosti pěstování (UTZ, Bird Friendly), jiné referují o spravedlivých platebních podmínkách pro dělníky (Fair Trade). Pokud pražírna nakupuje přímo od farmáře, může se pyšnit označením Direct Trade. Pro získání některých certifikátů je také nutné splnit více různorodých podmínek (Rainforest Alliance).

Jste-li jedinci s vyššími nároky na kvalitu svého nápoje, doporučujeme, abyste zvážili nákup odrůd oceněných za kvalitu zrn. Zcela základní je toto dělení.

Výběrová káva

Výběrovka je pojmem, kterému bohužel chybí přesná definice. Ve svém obsahu však zahrnuje celou cestu zrnka z plantáže až do vašich rukou. Pokud se káva tímto označením může chlubit, určitě to uvede na obalu nebo v produktových materiálech.

  • Má transparentní původ – dohledáte zemi, oblast, někdy dokonce farmu.
  • Farmář jí věnoval patřičnou péči byla pěstována ve správné nadmořské výšce, v půdě s dostatkem živin, ideálně také ručně sbíraná.
  • Je čerstvá – což dokládá datum sklizně a pražení.
  • Prošla testem kvality – přičemž byla odstraněna závadná zrna.
  • Byla ohodnocena testem vůně a chuti jehož výsledkem je takzvané „cuppingové skóre“, které v případě výběrovky dosáhlo minimálně 80 bodů ze 100.

Komoditní káva

Jako komoditní kávu označujeme jakoukoliv, která není výběrová. Na trhu je jí naprostá většina, kolem 96 %. Rozhodně se tedy nejedná o něco okrajového nebo nepoživatelného, spíše ji člověk, který pije kávu jen jako životabudič, ani nepozná.

U komoditní kávy zpravidla chybí údaje o původu a době, která uplynula od nasbírání či upražení. Její kvalita může být různá. Dobrou komoditní kávu nakupují pražírny a pijete ji v kavárnách, horší zrna s různými defekty skončí v pytlících v supermarketech. Nejhorší kvalitu snese instantní káva.

Další typy kávy

Pokud se o svět kávy zajímáte, nejspíš vám neuniklo, že existují i další typy. Uchylují se k nim fajnšmekři, nebo ti, kterým klasická káva nedělá dobře.

  • Bezkofeinová káva – ideální pro ty, kterým nedělá kofein dobře, nebo ho chtějí omezit. Kofein je ale z kávy odstraňován chemicky (evropský proces) a zbytky chemikálií mohou v kávě zůstat, což má negativní vliv na chuť. Druhou možností je švýcarský vodní proces, kdy se kofein odstraňuje pomocí vody a uhlíkových filtrů.
  • Cibetková káva – získává se zpracováním trusu cibetek palmových, které konzumují zralé palmové třesně. Díky kvašení v trávicí soustavě cibetek má tato káva jedinečnou chuť. Ve světě je ale hodně ceněná třeba i káva sloní.
  • Zelená káva – vyrábí se ze zrn, která neprošla procesem pražení. Obsahuje různé prospěšné látky, které se pražením z kávy vytrácejí. Chuťově může trochu připomínat zelený čaj.
  • Kávovinové nápoje – náhražky kávy se vyrábějí z kořene čekanky, pampeliškového kořene, ječného sladu či obilovin. Jsou tak nutričně hodnotnější než klasická káva a mohou zlepšovat trávení.

 

Ceny

Na první pohled jsou ceny kávy zvláštní. Na trhu totiž vedle sebe naleznete 100% Arabicu za 100 Kč, stejně jako prakticky stejné balení za 500 Kč. Hlavní rozdíl je ve způsobu sběru a pražení, kdy dražší produkty obsahují jen zrna nejvyšší jakosti.

Cena do 300 Kč

Naprostá většina káv v supermarketech spadá do nejlevnější kategorie do 300 korun. Za nejnižší částky je v prodeji 100% Robusta, někde uprostřed 50-50 a v horních patrech tohoto rozmezí se vyskytuje 100% Arabica.

Co se týká hmotnosti, pohybujeme se v rozmezí do 250 g do 1,5 kg. Zatímco větší balení obvykle skrývají necertifikovaná levná zrna, malé sáčky z pražíren mohou obsahovat vysoce jakostní zrna. Vždy se vyplatí dobře prostudovat obal. I v této relaci můžete nalézt speciální nápoje bez kofeinu.

Cena od 300 do 1 000 Kč

Do druhé skupiny se řadí hmotnější balíky „standardních“ káv, jež mohou mít třeba i 3 kilogramy. Mimo ně zde můžete nalézt zelenou kávu, případně nekvalitnější certifikovanou 100% Arabicu. V pražírnách najdete menší 250g sáčky s výběrovou kávou a specialitami.

Cena nad 1 000 Kč

Na první pohled je tento nadpis poněkud zavádějící, ve specializovaných prodejnách kávy klidně naleznete i kilogramové sáčky s cenovkou přesahující 10 000 Kč. V tomto případě se jedná o extrémně drahou cibetkovou kávu, jejíž získávání i chuť jsou velice specifické.

Arabica dostupná v tomto pásmu finanční náročnosti je nejlepší na trhu. Obvykle má hned několik certifikátů renomovaných odborných společnostní a každé zrno je vybíráno s adekvátní péčí. Pro běžného strávníka je však nákup takto drahé kávy spíš zbytečný.

Kde koupit kávu

Při návštěvě obchodu se vám může zdát, že trh kávy je doslova přesycen různými druhy z celého světa. Je to tak, kvalita kávy se však zásadně liší podle toho, kde ji nakoupíte.

  • Supermarkety nebo obecně obchody, které na kávu nejsou zaměřené. Zde najdete převážně značky nadnárodních korporací, typicky Tchibo, Nescafé nebo Davidoff, doplněné nějakou tou privátní značkou supermarketu. V mnoha případech se na obalu nedočtete důležité informace, například datum či stupeň pražení. Nižší kvalitu ovšem vyvažuje nižší cena, takže lidem, kteří kávy vypijí velké množství, ale na kvalitu příliš nároční nejsou, se supermarket vyplatí.
  • Pražírna či specializovaná prodejna je opačným případem. Kávu dostanete čerstvě upraženou, kvalitní a se všemi důležitými informacemi o původu či chuťovém profilu. Někde vám nabídnou dokonce před nákupem ochutnat. Odborně proškolený personál navíc poradí a pomůže s výběrem. Pražírny také často navazují vztahy s menšími farmáři, kteří využívají ruční sběr namísto kombajnů, které plody ničí nebo sbírají i nezralé. Nevýhodou je ovšem dražší cena.
  • Přes internet – mnoho pražíren má také své e-shopy. Také ty představují způsob, jak se dostat k čerstvě pražené kávě, navíc z pohodlí domova. Komentář prodavače či ochutnávku budete muset ve většině případů oželet, stále více e-shopů však zodpovídá na otázky formou chatu. V některých případech se dočkáte také recenzí spokojených či zklamaných zákazníků, které vám pomohou s výběrem. Ke konečné ceně však budete muset přičíst dopravu.

Často kladené otázky ke kávě

Dana Široká
Redaktorka
Dana je velkou milovnicí kávy. Za svůj život vyzkoušela různé druhy káv i způsoby přípravy. Dokáže vám tak poradit, na co se zaměřit při výběru kávových zrn, i na co si dát pozor u instantních káv. Na našem portálu spravuje i další témata týkající se kávy, jako jsou pákové kávovary, automatické kávovary nebo mlýnky na kávu.
Iveta Polášková
Redaktorka
Iveta potřebuje kávu alespoň dvakrát denně, přičemž si ráda dopřeje kvalitní zrna přímo z pražíren. Nejčastěji si ji připravuje překapávanou, v kavárnách ale nepohrdne ani dobrým cappuccinem. A protože před začátkem redaktorské kariéry sama v kavárnách pracovala, ví, jakou kávu zvolit pro přípravu espressa a jakou zase na french press. V redakci se věnuje většině kávových témat, je podepsaná také u pákových kávovarů nebo kávomlýnků.

Použité a další zajímavé zdroje

DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9

https://www.drivencoffee.com/blog/coffee-waves-explained/

https://www.stob.cz/cs/kava-zdravi-a-hubnuti

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, ráda bych si pořídila nějakou kvalitní kávu bez kofeinu, ale vůbec se v nich nevyznám. Můžete mi dát pár tipů? Děkuji, KK.

Karolína Kaplanová

Dobrý den, bezkofeinové kávy mohou mít bohužel narušený chuťový profil kvůli procesu odstraňování kofeinu. Doporučila bych vám vyhnout se kávám, kde byl kofein odstraněn chemicky, a investovat do kávy vyrobené švýcarským vodním procesem. Z osobní zkušenosti vám mohu doporučit třeba Cafédirect Machu Picchu Arabica, která pochází z horské oblasti Machu Picchu.

Pokud vás zajímají kávy s příchutěmi, velice zajímavé bezkofeinové kávy vyrábí značka Little’s. K dostání je třeba Irish Cream nebo exotický Island Coconut.

Dana Široká, redaktor

Může se káva konzumovat, i když ležela 4 roky neotevřená ve spíži?

Zdeněk M.

Dobrý den, pokud máte na mysli zrnkovou kávu, tak zde záleží na druhu kávy a na způsobu balení. Obecně se nedoporučuje konzumovat kávy, u kterých uplynuly více než 2 roky od data pražení. Káva může být vyčpělá a chuť nápoje pak nebývá moc dobrá. Instantní káva vydrží podstatně déle, takže pokud máte ve spíži tento typ, vůbec bych se toho nebála. Pro jistotu se ale určitě podívejte, zda nedošlo k porušení obalu.

Dana Široká, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 148 hlasů

Další oblíbené kategorie