Recenze & Test kvalitních kompresorů | 10 nejlepších | Arecenze
Menu

Recenze a test 10
kvalitních kompresorů 2022

Aktualizováno:
Duben 2022
Autor:
Dana Široká

V kategorii kompresorů doporučujeme

Güde 400/10/50N 50015

8 000 Kč

Orientační cena

Jaký kompresor vybrat dle srovnání

Top do dílny

Kompresory

Doporučujeme
Güde 400/10/50N 50015
Orientační cena 8 000 Kč
Klasika pro nenáročné

Kompresory

Doporučujeme
Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184
Orientační cena 1 050 Kč
Top do dílny

Kompresory

Doporučujeme
Fieldmann FDAK 12011
Orientační cena 520 Kč

Stlačený vzduch patří mezi nedílné pomocníky v našich domovech i dílnách. Uplatňuje se při točení piva, malování či foukání míčů a bazénů. Patříte však také mezi jedince, kterým se namáhavá práce s ruční pumpičkou zajídá? V tom případě rozhodně uvítáte kompresory, které se o všechno postarají za vás. Nehledě na to, že při některých činnostech je jejich použití přímo nutností. Kompresory potřebuje jak domácí kutil, tak profesionální dílna.

Pro účely našeho srovnání jsme vybrali kompresory různých typů. Upotřebíte je jak v domácí dílně i v profi pneuservisu, tak i na cyklovýletech či dovolené. Z parametrů jsme se zaměřili na výstupní výkon a výtlačný tlak, neboť ty určují, k jakým účelům lze kompresor využívat. Pozornost jsme věnovali i přítomnosti vzdušníku, hlučnosti a rozměrům, které mají vliv na mobilitu a uživatelské pohodlí.

Nabídka těchto zařízení je velice bohatá a není snadné se v ní vyznat. Právě z těchto důvodů jsme se rozhodli pro vás sepsat článek Jak vybrat kompresor, ve kterém se na zaměřujeme na důležité parametry těchto zařízení. Po jeho přečtení byste měli mít alespoň základní přehled o tom, co lze od tohoto segmentu trhu očekávat.


Nejlepší kompresory dle srovnání

Kompresory

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top do dílny

Recenze Güde 400/10/50N 50015
Güde 400/10/50N 50015

Dobrý výstupní výkon

Silný motor

Velká vzduchová nádoba

Transportní kolečka

Spolehlivý do dílny

Vyšší cena

Vyšší hmotnost

Nutnost promazávání (náročnější údržba)

8 000 Kč Zobrazit nabídky

Klasika pro nenáročné

Recenze Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184
Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184

Malý a praktický na cesty

Překvapivě vysoký tlak

Detekce tlaku v pneumatikách

Vysoká rychlost nafukování

Produkt roku na portále Heureka

Do dílny nevhodný

Nutnost dobíjení baterie

Nelze dohledat výstupní výkon

1 050 Kč Zobrazit nabídky

Top do dílny

Recenze Fieldmann FDAK 12011
Fieldmann FDAK 12011

Nízká cena

Detekce tlaku

Bezúdržbový

Praktický do auta

Slabý maximální tlak

Málo informací k dohledání

Napájení pouze přes 12V zástrčku

520 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Güde 400/10/50N 50015
Güde 400/10/50N 50015
Recenze Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184
Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184
Recenze Fieldmann FDAK 12011
Fieldmann FDAK 12011
Ocenění

Top do dílny

Klasika pro nenáročné

Top do dílny

Kategorie

Kompresory

Kompresory

Kompresory

Orientační cena 8 000 Kč 1 050 Kč 520 Kč
Výrobce Güde Xiaomi Fieldmann
Typ Pístový olejový Pístový bezolejový Pístový bezolejový
Sací výkon (l/min) 395 Neuvedeno Neuvedeno
Výstupní výkon (l/min) 250 Neuvedeno Neuvedeno
Výtlačný tlak (bar) 10 10,3 2,4
Objem vzdušníku (l) 50 Nerelevantní Nerelevantní
Hlučnost (dB) Neuvedeno 80 Neuvedeno
Hmotnost (kg) 40 1 1,7
Délka (cm) 83,5 12,4 21,5
Šířka (cm) 35 7,1 15,5
Hloubka (cm) 65 4,5 17,8
Top do dílny Kompresory
  • Dobrý výstupní výkon
  • Silný motor
  • Velká vzduchová nádoba
  • Transportní kolečka
  • Spolehlivý do dílny
  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost
  • Nutnost promazávání (náročnější údržba)

Značka Güde patří mezi nejznámější výrobce kvalitních kompresorů a model 400/10/50N 50015 patří mezi jejich úspěšné počiny. Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že je vhodný jak do domácí dílny, tak i do autoservisu. Dá se použít k dofukování kol a pneumatik, ale i k pohonu pneumatického nářadí. Pro tyto účely je vybaven silným elektromotorem a výstupním výkonem 250 l/min.

Navíc disponuje velkou tlakovou nádobou (50 l), takže vám nabídne práci v delších intervalech i při náročnějším dofukování. Potěší i tím, že má k dispozici dva manometry na měření tlaku a kolečka, díky kterým bude jeho transport rázem jednodušší.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Většina uživatelů, která kompresor Güde zakoupila, si pochvaluje jeho dobrý poměr ceny a výkonu. Na domácí kutilské práce včetně stříkání barvy se jim zdá naprosto dostatečný. Někteří ale udávají, že se s ním hůře manipuluje a madlo není úplně dobře zpracované.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Při pohledu na parametry a kvalitu zpracování se jedná o jeden z nejlepších kompresorů, jaký můžete v dané cenové kategorii zakoupit. Velkou výhodou je i možnost připojení objemného vzdušníku, protože ne všechny kompresory jsou jím vybaveny.

Při nákupu tohoto modelu je ovšem potřeba počítat s vyšší hmotností, tudíž není vhodný na časté přenášení. A také s mírně vyšší cenou. V neposlední řadě se o něj musíte i více starat, protože vyžaduje doplňování a pravidelnou obměnu oleje.

Závěrečné shrnutí

Hledáte šikovného a výkonného pomocníka do své dílny nebo autoservisu? S kompresorem Güde určitě nešlápnete vedle, protože nabízí slušný výstupní výkon i dostatečný tlak. Jeho využití je tak poměrně pestré. Určitě se ale nejedná o kompresor, který hodíte do auta a použijete k dofouknutí pneumatik na dovolené. Na cesty je jako dělaný aku model Xiaomi, disponuje úctihodným tlakem 10,3 baru a lze s ním bez problémů dofukovat i pneumatiky.

8 000 Kč Orientační cena

Klasika pro nenáročné Kompresory
  • Malý a praktický na cesty
  • Překvapivě vysoký tlak
  • Detekce tlaku v pneumatikách
  • Vysoká rychlost nafukování
  • Produkt roku na portále Heureka
  • Do dílny nevhodný
  • Nutnost dobíjení baterie
  • Nelze dohledat výstupní výkon

Přenosný kompresor Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184 je trochu větším odklonem od klasických kompresorů. Jedná se o velice drobné a lehké zařízení ideální pro cyklisty, motorkáře a cestovatele.

Překvapí dost vysokým výkonem. Maximální tlak, který dokáže vyvinout, je 10,3 baru. To už je dostatečná hodnota k huštění pneumatik na autě či motorce. Můžete s ním nafouknout třeba i kola, míč nebo matraci, a vyhnout se tak práci s pumpičkou.

Energii čerpá z akumulátoru, který má vcelku dobrou životnost. Je ale potřeba myslet na jeho pravidelné dobíjení, které trvá asi tři hodiny. Můžete k tomu ale využít i powerbanku, což z něj dělá ještě mobilnější produkt pro dobrodruhy.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Zákazníci kvitují u kompresoru Xiaomi jeho přenosnost, praktičnost, bezproblémový chod a intuitivní ovládání. Pro mnoho z nich je nepostradatelným doplňkem na cyklistické výlety a delší jízdy autem. Tento kompresor získal ocenění na portále Heureka „Produkt roku” (2021).

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Vysoký maximální tlak, praktické rozměry, možnost kontroly tlaku v pneumatikách a nízká pořizovací cena dělají z tohoto přenosného kompresoru fantastického pomocníka na cesty autem, který nemá ve své kategorii konkurenci. Za nevýhodu lze považovat to, že výrobce neuvádí výstupní výkon a přístroj je potřeba pravidelně dobíjet. Jedná se ale o nutnou daň za zmiňovanou mobilitu.

Závěrečné shrnutí

Aku kompresor Xiaomi lze vřele doporučit všem cyklistům, vášnivým motorkářům i lidem, kteří často jezdí autem. Tento kompresor mohou mít vždy u sebe, neboť mnoho místa nezabere, a využít ke kontrole tlaku v pneumatikách i případnému dofouknutí, kdykoliv bude potřeba. Do dílny ale vhodný není, tam více upotřebíte kompresor se vzduchovou nádobou, jako je Güde 400/10/50N 50015.

1 050 Kč Orientační cena

Top do dílny Kompresory
  • Nízká cena
  • Detekce tlaku
  • Bezúdržbový
  • Praktický do auta
  • Slabý maximální tlak
  • Málo informací k dohledání
  • Napájení pouze přes 12V zástrčku

Bezolejový kompresor Fieldmann cílí na nenáročné zákazníky, neboť patří mezi cenově nejdostupnější modely, jaké na trhu najdete. Tomu odpovídá i slabší výtlačný výkon, který činí 2,4 baru. Na dofuk pneumatik a kol je ale ideální. Můžete s ním i zkontrolovat tlak v pneumatikách, protože nepostrádá manometr.

Je malý a vcelku lehký, proto se hodí do auta na cesty. Tam ho také nejvíce upotřebíte, protože je vybaven pouze automobilovou zástrčkou na 12V. Není ale problém s ním takto nafukovat i míče, nafukovací lehátka nebo jiné předměty, které k autu přenesete.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Dle hodnocení uživatelů se jedná o kvalitně zpracovaný kompresor, který nezabere mnoho místa a funguje podle očekávání dobře. Svůj účel, tedy nafukování pneumatik, kol, míčů či bazénků, plní na jedničku. V neposlední řadě si pochvalují i jeho nízkou cenu.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Hlavní výhodou tohoto kompresoru jsou již zmiňované nízké pořizovací náklady. Manometr je dle recenzí přesný a nafukování netrvá dlouho. S ohledem na cílovou skupinu, kteří tvoří primárně méně nároční zákazníci, se výrobci tento produkt povedl. Nevýhodou může být jeho omezenější využití. Lze ho totiž napájet pouze prostřednictvím zástrčky v autě a na náročnější práce je zkrátka slabý. Výrobce navíc ani neuvádí sací a výstupní výkon.

Závěrečné shrnutí

Hledáte jednoduchý a snadno ovladatelný kompresor, který vás nebude stát mnoho peněz? Pak by mohl být Fieldmann FDAK 12011 perfektním kandidátem. Můžete si ho dát auta a využít i kdekoliv na cestách. Pokud ale chcete kompresor, který si můžete brát i na cyklistické výlety, mrkněte na kompresor Xiaomi, který disponuje bezdrátovým provozem.

520 Kč Orientační cena

Nejprodávanější kompresory dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184
Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor 22184 96 %
Počet recenzí: 294
1 300 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze Makita DMP180Z
Makita DMP180Z 97 %
Počet recenzí: 43
2 600 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze PARKSIDE PAK 20-Li B2 + PALP 20-LI B2
PARKSIDE PAK 20-Li B2 + PALP 20-LI B2 85 %
Počet recenzí: 93
2 000 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Scheppach Air Force 3 (5906127901)
Scheppach Air Force 3 (5906127901) 87 %
Počet recenzí: 229
2 200 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Scheppach HC 26 (5906135901)
Scheppach HC 26 (5906135901) 92 %
Počet recenzí: 42
3 600 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Bosch EasyPump 0.603.947.000
Bosch EasyPump 0.603.947.000 97 %
Počet recenzí: 6
1 900 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze Scheppach HC 06 (5906132901)
Scheppach HC 06 (5906132901) 90 %
Počet recenzí: 99
3 500 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze Xiaomi Portable Electric Air 1S 35115
Xiaomi Portable Electric Air 1S 35115 97 %
Počet recenzí: 8
1 200 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze Scheppach Air Force 5
Scheppach Air Force 5 97 %
Počet recenzí: 9
1 800 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze Güde 50089 Airpower 190/8/6
Güde 50089 Airpower 190/8/6 90 %
Počet recenzí: 132
4 100 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat kompresor

Kompresory jsou praktická zařízení, která najdou využití nejen v dílně, ale také při péči o auto, a dokonce i v potravinářství. Z toho také plyne, že se na trhu objevuje mnoho různých modelů s různými parametry a vlastnostmi. Právě od předpokládaného využití by se měl také odvíjet váš výběr toho správného zařízení.

V tomto článku se dozvíte vše potřebné k tomu, abyste se mohli rozhodnout pro ten či onen přístroj. Vysvětlíme vám rozdíly mezi jednotlivými technologiemi a druhy. Podíváme se na zoubek důležitým parametrům pro provoz, jako jsou výstupní výkon, maximální tlak a objem vzduchové nádoby. Zaměříme se i faktory spojené s uživatelským pohodlím a bezpečností, mezi které patří hmotnost, ovládání a hlučnost.

Doporučíme i praktické vybavení a příslušenství, které vám umožní upotřebit kompresor na pestrou škálu činností. V závěru také představíme několik cenových kategorií a shrneme, jaké přístroje můžete za určitý obnos pořídit.

Jak vybrat kompresor stručně:

  • Řadíte se mezi příležitostné kutily, nebo profesionály? Podle toho zvolte kompresor s optimálním výkonem a potřebným výstupním tlakem.
  • Ujasněte si, jak často budete přístroj používat. Pokud by měl běžet nepřetržitě, potřebujete šroubový kompresor. Do domácí dílny i autoservisu si ale vystačíte s lepším pístovým modelem.
  • Jakou potřebujete kvalitu vzduchu? Je ovlivněna tím, zda vyberete olejový, či bezolejový kompresor. Bezolejové kompresory jsou hygieničtější a vyfukovaný vzduch nekontaminují.
  • Dáváte přednost jednoduchému ovládání, nebo si chcete nastavit vše individuálně? Přístroje na domácí použití a přenosné modely se většinou ovládají jedním tlačítkem. Profi kompresory jsou o poznání složitější, ale zase si na nich můžete ručně nastavit v podstatě cokoliv.
  • Obhlédněte nabídku příslušenství a vyberte vhodné doplňky. Samozřejmostí by měl být manometr ke kontrole tlaku. Další doplňky využití kompresoru rozšíří.
  • Definujte, kolik jste ochotni do zařízení investovat. Počítejte s tím, že kvalitní kompresor do dílny se přiblíží minimálně 10 tisícům. V případě přenosných modelů se dá hovořit o řádech stovek až tisíců.

Způsob stlačování vzduchu

Stlačování vzduchu, tedy základní funkce kompresoru, může být realizováno prostřednictvím dvou odlišných technologií. Od nich se odvíjí dva základní typy přístrojů:

  • Pístové kompresory
  • Šroubové kompresory

Pístové kompresory

S pístovými kompresory se setkáte nejčastěji. Je jimi zastoupena kategorie hobby ale i poloprofesionálních modelů. Vzduch je stlačován pomocí pístu, který se pohybuje ve válci. Tento způsob je jednoduchý a poměrně účinný. Své místo najde nejen v garáži domácího kutila, ale i v dílnách řemeslníků či menších provozech. Ve velkých průmyslových podnicích byste jej nalezli o poznání méně, neumožňuje totiž nepřetržitou dodávku vzduchu.

Nevýhodou je vysoké riziko přehřátí v případě, že byste přístroj zapomněli vypnout. To by mohlo vést k jeho poškození, nebo dokonce zničení. Kvůli nárazům pístu vydávají tyto kompresory větší hluk, což je další faktor, který byste měli před koupí pístového zařízení zvážit.

Kromě nízké ceny bývá výhodou pístových kompresorů snadný přesun z místa na místo díky praktickým kolečkům a obecně nižší hmotnosti. V případě, že byste je přeci jen chtěli za každou cenu použít pro nepřetržitou dodávku vzduchu, volte výhradně dražší profesionální modely.

Šroubové kompresory

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké nároky na výkon a nepřetržité fungování, najdou své uplatnění šroubové kompresory. Kromě obrovského výkonu vynikají dlouhou životností a spolehlivou regulací chodu.

Bytelnost konstrukce je logicky vykoupena vysokou hmotností přístroje. Proto se rozhodně nehodí pro neustálé přesuny z místa na místo. Cena bývá taktéž až několikanásobně vyšší a v domácí dílně jejich masivního výkonu nevyužijete. Proto je tento způsob stlačování běžný pouze u velkých profesionálních zařízení, kde slouží například k pohonu velkých pneumatických linek nebo připojení mnoha druhů pneumatického nářadí.

V neposlední řadě ovšem mají šroubové kompresory výhodu tichého chodu. Za tu vděčí nejen silnější a odizolovanější konstrukci, ale i tomu, že u nich probíhá stlačování vzduchu pohybem šroubů.

Kompresor podle způsobu stlačování Výhody Nevýhody
Pístový + Nižší cena

+ Bohatší nabídka

+ Mobilnější řešení

+ Nižší hmotnost

+ Hlučnější provoz

– Neumožňuje nepřetržitou dodávku vzduchu

– Riziko přehřátí

Šroubový + Nepřetržitý chod

+ Nabízí regulaci

+ Tišší provoz

– Vysoká hmotnost

– Menší výběr na trhu

Olejové versus bezolejové kompresory

Zastavme se na chvilku u pístových strojů. Ty jsou nabízeny ve dvou provedeních – olejovém a bezolejovém. Každá z těchto variant má jiné upotřebení a hodí se k jiné činnosti. Proto byste si měli jasně stanovit, k jakým činnostem plánujete kompresor využívat.

Olejové kompresory

Píst v tomto druhu zařízení je neustále promazáván olejem, který zamezuje tření. Olej je třeba pravidelně měnit a doplňovat. Z toho důvodu jsou olejové kompresory podstatně náročnější na pravidelnou údržbu. V opačném případě totiž hrozí zadření pístů a zničení celého přístroje. Výhodou je dlouhá životnost a vyšší výkon, než je tomu u bezolejových přístrojů.

Nevýhodou je ale uvolňování oleje do vyfukovaného vzduchu. Při průmyslovém využití to ničemu nevadí. Při dofukování pneumatik nebo využívání pneumatického nářadí olej ve vzduchu není na závadu, naopak zařízení promaže.

Jsou ale situace, kdy je mastnota nežádoucí. To je například stříkání barvy nebo čepování piva. Olej by totiž při použití v potravinářství mohl jídlo kontaminovat. V takovém případě je třeba použít bezolejové kompresory. Jistou alternativou je použití odkalovače.

Bezolejové kompresory

Bezolejové kompresory jsou vyrobené z klouzavých materiálů, píst tedy není třeba promazávat olejem. Díky tomu je jejich provoz bezúdržbový a také hygienický. S takovým kompresorem můžete bezstarostně načepovat pivo či vymalovat byt, aniž byste se museli obávat nežádoucí kontaminace olejem a mastných skvrn.

Nevýhodou je ale oproti olejovým modelům kratší životnost a také slabší výkon. Moderním řešením mohou být bezuhlíkové motory, které mají srovnatelně dlouhou životnost.

Výstupní výkon

Od typů kompresorů a jejich provedení se nyní dostáváme k parametrům, které významně ovlivňují použití kompresorů. Tím nejvýznamnějším je bezpochyby výstupní výkon. Jiný totiž budete potřebovat při nafukování pneumatik a jiný zase při operování s pneumatickým kladivem.

Výstupní výkon udává, kolik litrů vzduchu za minutu je kompresor schopný vyfukovat. Při hledání této hodnoty v technických specifikacích buďte opravdu pozorní, často jej totiž výrobci neuvádějí. Snadno tak může dojít k záměně se sacím (vstupním) výkonem, který má ale výrazně vyšší hodnotu. Oba tyto parametry se navíc uvádí ve stejných jednotkách, proto si je můžete snadno splést.

Pokud není výstupní výkon uveden, stačí si pamatovat jednoduché pravidlo, že výstupní výkon odpovídá 60 % sacího výkonu. Můžete si jej vypočítat podle jednoduchého vzorce:

  • Sací výkon × 0,6 = výstupní výkon

V níže uvedené tabulce pak najdete čtyři základní kategorie podle spotřeby stlačeného vzduchu. Tyto údaje jsou spíše orientační. Určitě je dobré pořídit si takový kompresor, který bude při práci určitou rezervu. Tím předejdete jeho přetěžování a zajistíte tak i delší životnost.

Orientační spotřeba stlačeného vzduchu Využití kompresoru
50–160 l/min V nenáročných domácích dílnách, huštění pneumatik a ofukování
100–260 l/min Pro náročnější domácí montáže, stříkání středně velkých ploch a hobby pneumatické nářadí
260–410 l/min Pro NC stroje (velké obráběcí stroje jako jsou soustruhy a frézy) s nižší spotřebou, stříkání velkých ploch a výkonnější pneumatické nářadí
410–660 l /min Pro stříkání obrovských ploch, profesionální dílny a výkonné NC stroje

Výtlačný tlak

S výstupním výkonem se úzce pojí další parametr, kterým je výtlačný tlak. Ten se udává v barech (bar) a u jednotlivých přístrojů se liší. Při výběru byste měli brát v potaz tlak, který potřebuje připojené zařízení.

Pokud například plánujete hustit pneumatiky ve svém voze, podívejte se, kolik barů mají mít a podle toho se orientujte. Stejně tak postupujte při výběru kompresoru pro provoz pneumatického nářadí. Vždy si ale nechte nějakou rezervu, doporučené jsou alespoň dva bary navíc. 

Standardně se hodnoty tlaku vytlačovaného vzduchu pohybují mezi 9 a 12 bary, u slabších kompresorů o něco méně.

Doba provozu

Před koupí kompresoru musíte naprosto jasno v tom, jaké na něj budete klást nároky z hlediska provozu. Podle provozní náročnosti mohou kompresory pracovat buď přerušovaně, či nepřerušovaně. Pro přerušovaný chod se hodí jednodušší pístové modely. K nepřerušovanému provozu jsou určeny výhradně šroubové kompresory.

Co se týče optimální doby provozu, ta by měla odpovídat vždy jedné třetině časového intervalu. Například 20 minut z jedné hodiny, 40 minut ze dvou hodin atd.

Objem vzduchové nádoby

Vzduchová nádoba, jinak označovaná jako tlaková nádoba nebo vzdušník, slouží k uchování stlačeného vzduchu na delší dobu. Velikost vzduchové nádoby se u jednotlivých modelů liší, některé ji dokonce nemají vůbec. Stejně jako je tomu u ostatních parametrů, i objem vzdušníku by měl odpovídat předpokládanému využití kompresoru.

Do nádoby se totiž pumpuje vzduch až do té chvíle, kdy je dosaženo dostatečného okamžiku. V tu chvíli se nasávání vzduchu zastaví a kompresor je připraven k používání. Po vyčerpání vzduchu kompresor nádobu opět naplní. Z výše uvedeného plyne, že čím je vzdušník větší, tím déle můžete s kompresorem pracovat bez přerušení.

Pokud plánujete pouze dohušťovat pneumatiky, bude vám stačit malý kompresor, který vzduchovou nádobu nemá. Pro nepřerušované použití se bez něj ale neobejdete. Činnosti s velkými nárazovými odběry, jako je stříkání nebo ofukování, si vyžádají velký vzdušník o objemu 30 až 50 litrů. Jestliže je připojené nářadí v neustálém provozu (například balička), poohlédněte se po modelu s nádrží o objemu 100 litrů.

Hmotnost

U kompresoru nezáleží ani tak na designu, jako na konstrukci a výsledné hmotnosti přístroje. Tyto parametry totiž určují, jakým způsobem můžete s kompresorem pracovat a jak se s ním bude manipulovat. Platí, že čím má vyšší výkon, tím roste i jeho velikost a hmotnost. Podle hmotnosti lze kompresory odstupňovat do tří kategorií:

  • Do 10 kilogramů – drobnější hobby kompresory bez tlakové nádoby. Vyrábí se z méně kvalitních materiálů, proto mají tak nízkou hmotnost.
  • 20–50 kilogramů – standardní poloprofesionální kompresory na domácí použití, mají tlakovou nádobu. Pro komfortní přemisťování by měly disponovat kolečky. Pokud je nemají, je lepší vyhradit jim určité místo v dílně a tam je zabudovat na pevno.
  • Stovky kilogramů – profesionální modely určené do nepřetržitého provozu. Zabudují se na pevno a nijak se s nimi už nemanipuluje.

Hlučnost a vibrace

Provozní hlučnost kompresoru byste měli řešit ve chvíli, kdy přístroj poběží hodně často, dlouho a blízko vás. Je rozdíl, zda budete jednou za měsíc pár minut hustit kola, dofukovat dětem míče, nebo jestli budete pracovat každý den několik hodin s pneumatickým nářadím. Při snižování intenzity hluku myslete na to, že kompresor nemůžete celý obložit molitanem nebo jiným materiálem. Hrozilo by totiž přehřátí přístroje.

Hlučnost a vibrace, které kompresor vydává, se dají do jisté míry snížit tím, že zvolíte přístroj s pevnější a stabilnější konstrukcí a motorem s lepší izolací. Takový kompresor bude mít zákonitě i vyšší hmotnost. Proto je ideální snažit se najít kompromis v podobě takového přístroje, který bude splňovat vaše nároky jak z hlediska mobility, tak z hlediska hlučnosti.

Ovládání

Aby vám šla práce s kompresorem od ruky, měl by disponovat jednoduchým a intuitivním ovládáním. Hobby přístroje se obvykle ovládání za pomoci jednoho tlačítka s označením On/Off. Případně vám nabídnou ještě jednoduchou regulaci výstupního výkonu.

Poloprofesionální a profesionální modely už jsou o poznání propracovanější, i co se týče ovládání. Zejména na šroubových kompresorech najdete často displej a ovládací jednotku s tlačítky naráz. To vám umožní nastavit provozní režim, podmínky a limity. Případně můžete i sledovat průběh celého procesu, sledovat přetlak a teplotu oleje a kontrolovat stav údržby.

V domácí dílně takto sofistikovaný přístroj nespíše neupotřebíte. Pokud ale provozujete například autoservis, bude se vám kompresor s tímto ovládáním určitě hodit.

Příslušenství

Samotný kompresor dokáže stlačit vzduch a uchovat jej v nádobě pro pozdější využití. Aby byla právě možnost využití co nejširší a obsluha co nejjednodušší, je třeba použít speciální příslušenství. Některé můžete koupit už v sadě s kompresorem, jiné je potřeba dokoupit zvlášť.

  • Manometr – základem vybavení určené k měření tlaku stlačeného vzduchu.
  • Tlaková hadice – obvykle je spirálovitě stočená, aby mohla být dostatečně dlouhá a zároveň nezabírala mnoho místa. Musí být vyrobena z odolného materiálu.
  • Nástavce – pro speciální účely, jako je pískování, nafukování a ofukování, je k dispozici několik různých koncovek, které najdete v balení, případně je lze dokoupit.
  • Stříkací pistole – umožňuje pomocí kompresoru nanášet barvu na velké plochy. Malování vám tak značně urychlí.
  • Pneumatické nářadí – pokud má kompresor dobrý výkon, můžete s jeho pomocí využívat nářadí na další kutilské činnosti. Jde například o brusky, kladiva, utahováky či sponkovačky.
  • Narážeč a výčepní zařízení – milovníci piva mohou kompresor využít i k tlakování sudů.

Cena

Cenové rozpětí v sortimentu kompresorů je skutečně velmi široké. Na jedné straně naleznete stroje určené pro domácí využití za pár tisícovek, na straně druhé stojí modely v hodnotě několika stovek tisíc. Ty mají uplatnění v průmyslových podnicích.

Stejně jako u jiných technických přístrojů je dobré myslet nejen na přijatelnou pořizovací cenu, ale především na kvalitu. Ta se jednoznačně pojí s výrobcem. Nejen že máte větší jistotu kvalitního provedení a neošizených materiálů, ale zároveň také záruku servisu a dostupnosti náhradních dílů. Mezi spolehlivé značky patří například AirCraft, Remeza, Scheppach, Einhell, Güde, Metabo, Orlík či Black&Decker.

Cena do 10 000 Kč

Za finanční obnos pod 10 000 korun získáte výhradně pístové stroje. Ve většině případů se setkáte s olejovými zařízeními. Využití naleznou hlavně při nafukování pneumatik, míčů a bazénů. Stejně tak mohou dodat potřebný vzduch do méně výkonného pneumatického náčiní. Obvykle počítejte s výraznější hmotností, avšak přenos je usnadněn praktickým madlem nebo kolečky.

Cena od 10 000 do 30 000 Kč

Do střední cenové skupiny spadají ve valné většině pístové kompresory. V záplavě olejových strojů však naleznete i hygieničtější bezolejová zařízení. Ta můžete využít třeba pro čepování piva nebo ve zdravotnictví.

Standardně též počítejte s výrazně vyšším výkonem, jež je využitelný pro pestřejší řadu činností. Bez problémů provedete nástřik rozměrnějších ploch, nebo dodáte vzduch výkonnému pneumatickému náčiní.

Cena nad 30 000 Kč

Cenové pásmo nad 30 000 korun se může zdát zprvu úsměvné, neboť v něm naleznete výrobky za oněch 30 000, stejně jako za 400 000 korun. Pro běžného uživatele se tím ovšem nic nemění.

Nejdražší kompresory jsou totiž určeny výhradně pro velké průmyslové podniky a pohání mohutné NC stroje. V této kategorii se lze setkat se šroubovými zařízeními určenými pro nepřetržité fungování. Jejich hmotnost se pohybuje i okolo několika stovek kilogramů.

Údržba

Koupí a používáním kompresoru starosti nekončí. Pokud chcete, aby vám přístroj vydržel sloužit co nejdéle a běžel naprosto hladce, budete se muset věnovat nejen jeho údržbě, ale dodržovat i určitá pravidla při jeho používání.

  • Dbejte na to, abyste ho nepřetěžovali a nedocházelo k přehřívání.
  • V žádném případě kompresor ničím neobkládejte. Riskujete tím přehřátí.
  • Pořízením spolehlivého jističe zamezíte případným výpadkům proudu, které by mohly poškodit elektromotor.

V níže uvedených bodech pak najdete tipy k údržbě kompresoru i tlakové nádoby.

  • Máte-li kompresor s tlakovou nádobou, nezapomínejte na pravidelné odkalování. Nádoba je vybavena odkalovacím ventilem, skrze který se upouští kondenzát. Odstraníte tak i nečistoty, které se ve vzdušníku usazují.
  • Olejový kompresor vyžaduje doplňování oleje. Používejte vždy olej doporučený výrobcem. Hladinu můžete vždy zkontrolovat pomocí rysky. Jakmile je oleje v kompresoru málo, motor začne drhnout a zařízení se může vážně poškodit.
  • Olej musíte také pochopitelně měnit. Obvykle se výměna oleje provádí po 100 až 300 hodinách chodu, případně po dvou letech. Řiďte se vždy instrukcemi v manuálu.
  • Pravidelné kontrole podrobujte i sací filtry. Ty je třeba pravidelně čistit, protože zanesený filtr bude významně snižovat výkon kompresoru, případně může způsobit i jeho přehřátí.
  • Porouchaný kompresor v žádném případě nepoužívejte. Riskujete tím, že ho úplně zničíte. Pokud výrobce vámi zakoupeného produktu nabízí servis, určitě jeho služeb využijte. Často vás to vyjde mnohem levněji, než koupě úplně nového kompresoru.

Využití kompresoru

Na závěr rádce pro výběr kompresoru přinášíme přehled činností, k jakým lze kompresory využít. Nejen v domácím prostředí, ale také v průmyslu či zdravotnictví.

Domácí dílna a autoservis

V domácí dílně či autoservisu najdou kompresory využití zejména při pohánění pneumatického nářadí, jako jsou pneumatická kladiva, brusky, vrtačky či utahováky. Stlačeným vzduchem lze také čistit povrchy či hustit pneumatiky. S pomocí stříkací pistole poháněné kompresorem lze rychle a elegantně nalakovat velké plochy, čehož využívají v autoservisech. Výsledek navíc vypadá mnohem více v porovnání s nátěrem štětcem.

Průmyslový provoz

Kompresory se uplatňují v mnoha průmyslových odvětvích: automobilkách, slévárnách, cementárnách a dalších výrobních provozech. Slouží k pohonu pneumatických zařízení, obráběcích strojů, automatizovaných činností či plnění vzduchových nádrží. Také pohánění výkonné pneumatické nástroje, jako jsou sbíječky.

Potravinářství

Kompresory se účastní mnoha kroků výroby potravin. Využívají se výhradně bezolejové kompresory, u kterých je jistota, že bude stlačený vzduch naprosto čistý a nekontaminuje potraviny. Používají se při sušení, čištění, mražení, chlazení, balení či konzervování. Dále slouží k tlakování nápojových sudů.

Medicína

Stlačený vzduch využívají biochemické analyzátory k provádění různých analytických metod (chromatografie či spektroskopie). Ve stomatologii pohání pístové kompresory zubařské vrtačky. Samozřejmostí je, že jsou v tomto odvětví kladeny velmi vysoké nároky čistotu stlačeného vzduchu.

Často kladené dotazy ke kompresorům

Jak a jaký vybrat kompresor?

Při výběru kompresoru hraje významnou roli plánované využití přístroje. Podle toho můžete vybírat mezi výkonnými kompresory do provozu, nebo slabšími pístovými, které se hodí spíše do domácí dílny. Z parametrů se zajímejte o výstupní výkon, maximální tlak a velikost vzdušníku, pokud jím kompresor disponuje. Podívejte se i na příslušenství, minimálně manometr ke kontrole tlaku by neměl postrádat žádný kompresor.

K čemu lze kompresory využít?

V domácích podmínkách se kompresory hodí k nafukování kol, pneumatik, míčů nebo bazénů. Kutilové je určitě ocení v dílně k pohonu pneumatického nářadí, proto se používají i v profi servisech. Výkonné kompresory se uplatňují v automobilovém průmyslu i dalších výrobních provozech. Nezbytné jsou i v potravinářství a zdravotnictví, kde jsou kladeny vysoké nároky na kvalitu a čistotu vyfukovaného vzduchu.

Jak provádět údržbu kompresoru?

Pístové bezolejové kompresory jsou v podstatě bezúdržbové. Olejové vyžadují pravidelné doplňování oleje, který nesmí nikdy dojít (došlo by k zadření pístu). Olej je potřeba také měnit v pravidelných intervalech. Výměna se obvykle provádí po 100 až 300 hodinách chodu, případně po dvou letech.

Dana Široká se ráda dozvídá, jak fungují přístroje a jiná technická zařízení, a sběr informací pro článek bere i jako sebevzdělávání. Při studiu kompresorů zabrouzdala do odborné literatury i diskuzí uživatelů, aby získala co nejlepší přehled o tom, jak fungují a jaké modely trh nabízí. Obdobným způsobem zpracovala například i bourací kladiva, elektrické hoblíky či pokosové pily.
Redaktorka

Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 57 hlasů