Recenze & Test 10 konvektomatů | Nejlepší modely 2022 | Arecenze.cz
Menu

Recenze a test 10 nejlepších konvektomatů 2022

Aktualizováno:
Srpen 2022
Autor:
Veronika Vyskočilová

V kategorii domácích konvektomatů doporučujeme

Siemens HS636GDS2

35 000 Kč

Orientační cena

Jaký konvektomat vybrat dle srovnání

Top produkt

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Hodnocení 91,2 %
Orientační cena 35 000 Kč
Top cena/výkon

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Hodnocení 79,4 %
Orientační cena 29 000 Kč
Top z malých konvektomatů

Profesionální konvektomaty

Hodnocení 92,0 %
Orientační cena 240 000 Kč
Top ze středních konvektomatů

Profesionální konvektomaty

Hodnocení 91,5 %
Orientační cena 320 000 Kč

Konvektomaty jsou výsadou spíše restaurací a velkých gastronomických provozů než běžných kuchyní. V poslední době se ale výrobci zaměřili na výrobu i domácích variant těchto multifunkčních přístrojů. Nabídka konvektomatů je velmi pestrá, setkat se můžete s domácí variantou připomínající běžnou troubu, ale taky profesionálním přístrojem o velikosti kombinované lednice.

Na této stránce jsme se věnovali jak domácím, tak profesionálním variantám. Vybrali jsme pro vás modely ve dvou kategoriích rozdělených podle využití. První kategorie shrnuje domácí konvektomaty, neboli parní trouby. Těm jsme se věnovali podrobněji na  zvláštní stránce.

Druhou kategorii tvoří profesionální konvektomaty určené pro gastro provozy. Produkty jsme vybírali jako dobře informovaný zákazník na základě důležitých parametrů. Tím je vývoj páry, ale také vybavení funkcemi.

Pokud přemýšlíte o koupi konvektomatu a chtěli byste se o tomto druhu kuchyňského vybavení dozvědět víc, přečtěte si náš článek Jak vybrat konvektomat.


Nejlepší konvektomaty dle srovnání

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Jsou to parní trouby, které umožňují samostatné parní vaření a můžete je běžně využívat v domácnosti. Jejich výběrů jsme věnovali samostatnou stránku.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

91,2 %
Recenze Siemens HS636GDS2
Siemens HS636GDS2
  • Hodně programů
  • Teplotní sonda
  • Nádoba na parní vaření v balení
  • Teleskopické výsuvy se prodávají zvlášť
  • Nemá funkci sous vide
  • Nelze ovládat na dálku
35 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

79,4 %
Recenze Beko BIDM 15500 XDS
Beko BIDM 15500 XDS
  • Nízká spotřeba energie
  • Teplotní sonda
  • Dotykové ovládání
  • Nemá kruhové topné těleso
  • Nemá funkci sous vide
29 000 Kč Do obchoduZobrazit nabídky

Pro nenáročné

69,0 %
Recenze Gorenje BCS747S34X
Gorenje BCS747S34X
  • Nízká pořizovací cena
  • Funkce sous vide
  • Systém čištění
  • Nemá teplotní sondu
  • Méně programů
17 000 Kč Zobrazit nabídky

Profesionální konvektomaty

Velká skříňová zařízení určená pro gastro provozy. Připraví desítky až stovky porcí najednou.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top z malých konvektomatů

92,0 %
Recenze Retigo konvektomat B 611 B
Retigo konvektomat B 611 B
  • Kombinovaný vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • Možnost nahrání vlastních programů
  • Vysoká cena
  • Nemá připojení k ethernetu
  • Vysoká hmotnost
240 000 Kč Zobrazit nabídky

Top ze středních konvektomatů

91,5 %
Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
  • Bojlerový vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • Šestibodová teplotní sonda
  • Menší kapacita
  • Vyšší cena
320 000 Kč Zobrazit nabídky

Top z velkých konvektomatů

92,7 %
Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
  • USB připojení
  • Velká kapacita
  • Teplotní sonda
  • Sous-vide volitelné
  • Pouze plynová varianta
890 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Siemens HS636GDS2
Siemens HS636GDS2
Recenze Beko BIDM 15500 XDS
Beko BIDM 15500 XDS
Recenze Gorenje BCS747S34X
Gorenje BCS747S34X
Recenze Retigo konvektomat B 611 B
Retigo konvektomat B 611 B
Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Top z malých konvektomatů

Top ze středních konvektomatů

Top z velkých konvektomatů

Kategorie

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Hodnocení 91,2 %
79,4 %
69,0 %
92,0 %
91,5 %
92,7 %
Orientační cena 35 000 Kč 29 000 Kč 17 000 Kč 240 000 Kč 320 000 Kč 890 000 Kč
Výrobce Siemens Beko Gorenje Retigo Retigo RM
Zdroj energie Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Plyn
Počet zásuvů 5 5 5 7 11 20
Rozměr gastronádob GN - - - 1/1 1/1 2/1
Vývoj páry - - - Kombinovaný Bojler Bojler
Ovládání Displej a otočný knoflík Displej a dotyková tlačítka Displej, dotyková a otočná tlačítka Dotykové Dotykové Dotykové
Kapacita porcí - - - 51 – 150 151 – 250 Neuvedeno
Automatické čištění - - - Ano Ano Ano
Počet automatických programů - - - Neuvedeno 1 000 Neuvedeno
Teplotní sonda Ano Ano Ne Volitelná Ano Ano
Sous-vide Ne Ne Ano Ano Ano Volitelné
Rozhraní - - - USB, Vision combi software USB, Vision combi, ethernet USB
Sprcha - - - Volitelná Ano Ano
Další funkce Rozmrazování, gril, pizza, kynutí, Eco funkce Rozmrazování, gril, parní čištění Rozmrazování, gril, čištění Aquaclean Regenerace, sterilizace, konfitování, uzení Sušení, sterilizace, konfitovaní, uzení  Neuvedeno
Rozpětí teplot horkovzdušné pečení 30 - 250 °C - Neuvedeno 30 – 300 30 – 300 30 – 300
Rozpětí teplot kombinovaného režimu 30 - 250 °C 40-280 Neuvedeno 30 – 300 30 – 300 30 – 300
Rozpětí teplot vaření v páře Neuvedeno 40-100 Neuvedeno 30 – 130 30 – 130 Neuvedeno
Rozměry š*v*h (mm) 595 * 594 * 548 60 x 60 x 57 59,5 x 59,5 x 54,6 933 x 786 x 821 933 x 1046 x 821 1198 x 1845 x 912
Hmotnost (kg) Neuvedeno Neuvedeno 42 122 144 400
Top produkt
Domácí konvektomaty (parní trouby)
91,2 % Celkové hodnocení
  • Hodně programů
  • Teplotní sonda
  • Nádoba na parní vaření v balení
  • Teleskopické výsuvy se prodávají zvlášť
  • Nemá funkci sous vide
  • Nelze ovládat na dálku

Domácí konvektomat Siemens HS636GDS2 je vhodný i pro náročnější uživatele. A to zejména díky širokému výběru programů, který kromě klasického ohřevu nabízí i horkovzdušné pečení, několik programů grilu, rozmrazování, program na pizzu či kynutí těsta. Samozřejmostí je samostatné parní vaření, páru lze ale také přidat k ostatním programům, a dosáhnout tak lepších výsledků při pečení masa i koláčů. Snadnou údržbu zajišťuje kombinace dvou systémů čištění – katalytického a hydrolytického.

Hlavní výhody a nevýhody

Předností domácího konvektomatu Siemens je zejména široký výběr programů. Na výběr jsou klasické funkce ohřevu a horkovzdušného pečení, ale také několik stupňů grilu a vícero parních funkcí. Výhodou je také teplotní sonda, která zajistí optimální propečení pokrmů. 

Za slabinu považujeme absenci teleskopických výsuvů, které je nutné v případě zájmu pořídit samostatně. Mezi funkcemi chybí možnost přípravy pokrmů metodou sous vide, tu ale najdete častěji u profesionálních strojů. 

Porovnání s alternativami

Jestliže hledáte dostupnější domácí konvektomat, mohl by vás zaujmout model Beko BIDM 15500 XDS. Má srovnatelný objem i spotřebu. Také nabídka funkcí je poměrně bohatá, nezahrnuje ale oblíbenou funkci rozmrazování. 

Pokud pro vás výbava mnoha programy není důležitá a upřednostňujete spíše nízkou cenu, mohl by pro vás být vhodný konvektomat Gorenje BCS747S34X. Ten sice nemá teplotní sondu, ale umožňuje přípravu sous vide. 

Závěr

Domácí konvektomat Siemens HS636GDS2 uspokojí náročné zákazníky a milovníky zdravého vaření. V nabídce programů je hned 17 možností, ze kterých si můžete vybírat. Parní funkce umožňuje samostatné vaření v páře, nebo přidání páry k ostatním programům. Optimální teplotu uvnitř pokrmu hlídá teplotní sonda. Pozitivně hodnotíme dvojitý systém čištění, který usnadňuje údržbu. Za nevýhodu považujeme nutnost dokoupení teleskopických výsuvů zvlášť, tedy pokud o ně máte zájem. Mnoho modelů je má ale už v základní výbavě. 

 

35 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Domácí konvektomaty (parní trouby)
79,4 % Celkové hodnocení
  • Nízká spotřeba energie
  • Teplotní sonda
  • Dotykové ovládání
  • Nemá kruhové topné těleso
  • Nemá funkci sous vide

Beko BIDM 15500 XDS je domácí konvektomat, tedy parní trouba, vhodná do početnější domácnosti. Hodí se i pro náročnější zákazníky, je totiž vybavený 20 programy. Jeho nevýhodou je absence kruhového topného tělesa, nenabízí tedy pravé horkovzdušné pečení. Ve výbavě najdete kromě teplotní sondy také teleskopické výsuvy. Z programové nabídky je zajímavá funkce grilu, rozmrazování bohužel chybí. Ovládání pomocí dotykového panelu je velmi komfortní a jednoduché na údržbu. S úklidem vnitřní části trouby pomáhá parní čistění.

29 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Domácí konvektomaty (parní trouby)
69,0 % Celkové hodnocení
  • Nízká pořizovací cena
  • Funkce sous vide
  • Systém čištění
  • Nemá teplotní sondu
  • Méně programů

Parní trouba – domácí konvektomat Gorenje BCS747S34X zaujme spíše méně náročné zákazníky. Má totiž méně programů – pouze 11. Ve výbavě navíc nenajdete ani teplotní sondu. V nabídce ale nechybí funkce grilu, program na rozmrazování ani funkce sous vide. Její výhodou je především nízká pořizovací cena i spotřeba elektřiny. Trouba se ovládá pomocí kombinace displeje, dotykových a zatláčecích tlačítek. Údržbu zajišťuje systém čištění AquaClean, což ale není zcela samočisticí program.

17 000 Kč Orientační cena

Top z malých konvektomatů
Profesionální konvektomaty
92,0 % Celkové hodnocení
  • Kombinovaný vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • Možnost nahrání vlastních programů
  • Vysoká cena
  • Nemá připojení k ethernetu
  • Vysoká hmotnost

Retigo konvektomat B 611 B je malý konvektomat vhodný i pro náročné zákazníky. Optimální je pro gastro podniky, které si vystačí s kapacitou 150 pokrmů za den. Větší provozy mohou ocenit možnost dát ho do sestavy s dalším konvektomatem nebo regenerátorem (udržovací skříní). Na rozdíl od většiny modelů v této velikostní kategorii disponuje automatickým mytím a bojlerovým vyvíjením páry. Pyšní se řadou funkcí jako je příprava sous-vide, sterilování nebo konfitování. Výhodou je možnost nahrát vlastní programy pomocí USB rozhraní.

Hlavní výhody a nevýhody

Na tomto konvektomatu zaujme zejména výbava, která zahrnuje bojlerové vyvíjení páry, funkci konfitovaní nebo sterilování. Užitečný je také automatický mycí program a rozhraní USB, které umožňuje nahrání vlastních programů.

Závěr

Retigo B 611 B je konvektomat vhodný zejména pro menší provozy, nebo jako druhý a další konvektomat ke stávajícímu vybavení. Najednou totiž dokáže připravit maximálně 150 pokrmů. I když se jedná o menší model, disponuje pokročilými funkcemi jako je bojlerový vývoj páry, teplotní sonda nebo například program uzení. Hledáte-li ale konvektomat do většího provozu a potřebujete připravit až 250 porcí, mohl by vás zaujmout model Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b.

240 000 Kč Orientační cena

Top ze středních konvektomatů
Profesionální konvektomaty
91,5 % Celkové hodnocení
  • Bojlerový vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • Šestibodová teplotní sonda
  • Menší kapacita
  • Vyšší cena

Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b je zařízením s 11 zásuvy, ve kterém můžete připravit za den maximálně 250 porcí. Použít k tomu lze gastronádoby o velikosti 1/1. U velkých provozů může být tento výrobek vhodným doplněním k jinému konvektomatu, jelikož jej lze postavit do sestavy s dalším zařízením. Samozřejmostí je automatické mytí, široký výběr z mnoha programů a možnost si nahrát své vlastní přes USB nebo přes ethernet. Konvektomat se pyšní řadou funkcí včetně uzení.

320 000 Kč Orientační cena

Top z velkých konvektomatů
Profesionální konvektomaty
92,7 % Celkové hodnocení
  • USB připojení
  • Velká kapacita
  • Teplotní sonda
  • Sous-vide volitelné
  • Pouze plynová varianta

RM gastro Konvektomat stbb 2021 g je model vhodný pro velké provozy, které potřebují najednou připravovat velké množství pokrmů. Konvektomat obsahuje většinu vychytávek, se kterými se můžete u těchto produktů setkat. Mimo jiné disponuje i funkcí udržovací skříně, což je u velkých přístrojů poměrně obvyklé. Pyšní se patentovaným systémem rychlého vývinu páry, který kombinuje bojlerový a nástřikový způsob. Péct či vařit můžete tedy začít téměř okamžitě. Samozřejmostí je automatické mytí, ale k dispozici je také ruční navíjecí sprcha.

890 000 Kč Orientační cena

Nejprodávanější konvektomaty dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Hendi konvektomat 223369
Hendi konvektomat 223369 Zatím nehodnoceno 23 800 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze Hendi H 227060 Konvektomat
Hendi H 227060 Konvektomat Zatím nehodnoceno 13 500 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze Royal Catering Konvektomat RC-SOQ1
Royal Catering Konvektomat RC-SOQ1 Zatím nehodnoceno 10 600 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Unox Pec Arianna GO XEFT-04HS-EGDN
Unox Pec Arianna GO XEFT-04HS-EGDN Zatím nehodnoceno 30 800 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze Retigo Konvektomat Orange Vision 611 i
Retigo Konvektomat Orange Vision 611 i Zatím nehodnoceno 160 900 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze MIELE Konvektomat DGC 7351
MIELE Konvektomat DGC 7351 Zatím nehodnoceno 56 000 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze BARTSCHER Konvektomat AT90-DIG
BARTSCHER Konvektomat AT90-DIG Zatím nehodnoceno 26 800 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze Miele Konvektomat DGC 7440
Miele Konvektomat DGC 7440 Zatím nehodnoceno 79 000 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze RedFox Konvektomat MPD 1011 X ERAM
RedFox Konvektomat MPD 1011 X ERAM Zatím nehodnoceno 200 700 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze MIELE Konvektomat DGC 7151
MIELE Konvektomat DGC 7151 Zatím nehodnoceno 48 000 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat konvektomat

Nejprve se podíváme na to, co vlastně konvektomat umí a jaké benefity vám může přinést jeho pořízení. Poté se již vrhneme na konkrétní parametry, na které byste se měli zaměřit při výběru produktu. Dále podrobně rozebereme systém vytváření páry, rozdíly v kapacitě, ovládání a funkcích. Nakonec se podíváme na to, v jakých cenových relacích se konvektomaty pohybují.

Domácí a profesionální konvektomaty

Ještě než se pustíme do výběru konvektomatu, je třeba ujasnit si rozdíly mezi domácími a profesionálními modely.

Domácí konvektomaty jsou v zásadě klasické trouby, které jsou doplněné o parní funkce. Těmto parním troubám jsme se věnovali na samostatné stránce, kde jsme připravili také článek Jak vybrat parní troubu.

Profesionální konvektomaty jsou mnohem objemnější a zároveň také výrazně dražší výrobky s mírně odlišnými funkcemi. Jejich využívání v domácnostech je zbytečné. Právě těmto modelům se věnujeme v tomto článku.

Jak konvektomaty fungují a co to je konvektomat?

Stejně jako vzhledem podobné trouby umožňují konvektomaty přípravu pokrmů pomocí horkého vzduchu. Navíc je ale možné využít také páru, případně kombinaci obou těchto funkcí.

Díky parnímu režimu nejsou připravované pokrmy vysušené. Navíc můžete v jednom přístroji připravovat několik jídel najednou, aniž byste se museli bát nepříjemného promíchání chutí a pachů. K přípravě jídel nemusíte používat tuk a také nedochází k úbytku vitamínů a přínosných látek z pokrmů.

Použití konvektomatu

Konvektomaty se rychle rozehřívají a vy můžete začít připravovat pokrmy už po několika minutách od spuštění. Jsou vhodné k pečení masa, ale také k přípravě sladkých knedlíků. Svými vlastnostmi tedy můžou plně nahradit klasickou troubu, gril, fritézu či mikrovlnou troubu.

Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s konvektomatem, nemusíte se bát. Obsluha zařízení je jednoduchá a rychlá. U moderních modelů navíc můžete využívat ze široké nabídky automatických programů, které vám ušetří čas strávený v kuchyni.

Správným pomocníkem do domácnosti je pro vás určitě i v případě, že jste zvyklí péct různá masa přes noc, díky možnosti nastavit nízkou teplotu a přesný čas vhodný pro pečení.

Konvektomat nebo trouba?

Nabídku tvoří především zařízení pro profesionální kuchaře v gastro provozech. V posledních letech se však na trhu začínají objevovat i konvektomaty pro domácnosti, které mohou připomínat o něco větší mikrovlnku.

Někteří výrobci domácích konvektomatů nahrazují název konvektomat označením parní trouba, elektrická pec s napařováním nebo horkovzdušná trouba s napařováním. Také vzhledově se více podobají běžným pečicím troubám.

Tyto trouby obecně disponují méně funkcemi než konvektomaty určené pro profesionály a parametry, které se objevují v popisech těchto přístrojů odpovídají spíše běžným troubám. Nicméně objevuje se u nich funkce parního režimu, která je typická pro konvektomaty. Více o troubách a parametrech, které nám mohou pomoci při výběru si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat troubu.

Systém vytváření páry

Hlavní výhodou konvektomatu oproti jiným kuchyňským pomocníkům je možnost přípravy jídel v páře. Jednotlivé konvektomaty se liší v tom, jakým způsobem páru vytvářejí. Obvykle se jedná o dva způsoby, které mají své výhody i nevýhody:

  • Nástřikové vytváření páry
  • Bojlerové vytváření páry.

Nástřikové vytváření páry

Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se tedy vytváří přímo ve varném prostoru. S tímto typem tvorby páry se setkáme spíše u menších domácích konvektomatů. Mezi klady patří beze sporu cena a nenáročná údržba, jelikož se z technického hlediska jedná o jednoduchý způsob provedení.

Nevýhodou je, že tvorba páry je oproti druhému způsobu pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru, zvláště pokud máte tvrdou vodu. V takovém případě může pomoci změkčovač vody.

Bojlerové vytváření páry

Bojlerové vyvíječe nalezneme především u profesionálních produktů. Jejich výhodou je rychlá tvorba a snadná a přesná regulace páry. To oceníte především pokud potřebujete konvektomat k přípravě jídel při nižších teplotách.

Jedná se o složitější konstrukci, která je náchylnější k poškození. Cena je znatelně vyšší než u produktů s vyvíjením páry ve varném prostoru. Jelikož se jedná o dražší produkt, jeho součástí bývá obvykle i kontrola činnosti bojleru nebo kontrola zavápnění bojleru a automatické čištění.

Zdroj energie

Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu. Pokud preferujete plynové, budete mít o něco omezenější výběr. Tato varianta se objevuje spíše u dražších profesionálních zařízení. U některých modelů se setkáte s oběma variantami a můžete si zvolit tu, která vám lépe vyhovuje.

Konvektomaty určené pro domácí užití mají ve většině případů připojení na elektriku.

Zdroj vody

Konvektomat potřebuje ke svému fungování zdroj vody. Z té se vytváří pára, která je předností tohoto typu zařízení. Zdroj vody může být dvojí:

  • Připojení na vodovod
  • Nádržka na vodu

Připojení na vodovod

S touto variantou se setkáte u modelů pro gastro provozy. Kromě elektrické zástrčky potřebuje takový přístroj připojení k vodě. Nemusíte tak vodu nikam doplňovat a hlídat, jestli je jí dostatek.

Nádržka na vodu

Nádržka na vodu je typická pro malé a domácí konvektomaty. Při pořízení takového přístroje tedy nemusíte složitě řešit přívod vody. Je ale třeba hlídat množství vody v nádržce a pravidelně vodu doplňovat. Zároveň je třeba nádržku po použití vylít, aby se v ní voda nekazila.

Kapacita

Kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí. Logicky, čím větší velikost, tím větší množství jídel můžeme zároveň v konvektomatu připravovat.

Nejmenší zařízení se pohybují těsně pod 60 centimetry šířky, výšky a hloubky. Tedy stejně jako klasické trouby. Naopak pokud si chcete pořídit konvektomat do velké kuchyně, ve které denně připravíte mnoho porcí, můžete si koupit zařízení i více než metr vysoké.

Důležitým parametrem při výběru může být i maximální počet zásuvů na police nebo gastronádoby. Od toho se odvíjí i množství jídla, které můžete v daném konvektomatu připravit zároveň.

  • Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvů
  • Střední konvektomaty – 6 až 11 zásuvů
  • Velké konvektomaty – 12 až 24 zásuvů

Rozdíly mezi konvektomaty jsou také v počtu jídel, které v nich je možné za den připravit. U menších se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně. Tento ukazatel je opět důležitější pro gastro zařízení, pro běžnou domácnost stačí konvektomaty s nízkou kapacitou.

Gastronádoby

S kapacitou konvektomatu se přímo pojí téma gastronádob. Ty jsou používané v profesionálních provozech. Jejich předností jsou standardizované rozměry. Díky tomu je veškeré gastro vybavení vzájemně kompatibilní. Gastronádoby jsou vyrobeny nejčastěji z nerezu, někdy se můžete setkat ale také s keramickou variantou vhodnou zejména na servírování nebo plastovými vaničkami například pro uchování ovoce a zeleniny.

Typy gastronádob jsou různé – mělké vaničky, hlubší nádoby, nebo třeba děrované nádoby pro vaření v páře. Náleží k nim také víčka, která mohou být buď plně vyplněná, nebo například s výřezem na naběračku.

Rozměry gastronádob jsou často také měřítkem pro určení kapacity konvektomatu. V mnoha technických specifikacích můžete vidět hodnoty GN 1/1 nebo GN 2/3, což naznačuje právě rozměry použitelných gastronádob. Rozměry najdete v následující tabulce.

Označení gastronádoby Šířka (mm) Délka (mm)
2/1 650 530
1/1 325 530
1/3 325 176
2/3 325 352
1/2 325 265
1/4 162 265
2/4 162 530
1/6 162 176
1/9 108 176

Objem nádob se odvíjí od jejich hloubky. Hloubka může být 200, 150, 100, 65, 40 nebo 20 mm. Ne u všech rozměr jsou dostupné všechny hloubky. (Zdroj: Wikipedia)

Ovládání

Stejně jako u jiných pomocníků do kuchyně, i v říši konvektomatů existují rozdílné způsoby ovládání. U většiny se setkáte s řadou funkcí a možností přizpůsobení přístroje.

  • Mechanické ovládání – Přístroj se ovládá otočnými knoflíky a tlačítky. Objevuje se spíše u levnějších variant.
  • Elektronické ovládání – Má dotykový displej. U některých značek se setkáme s termínem senzorové ovládání.
  • Elektromechanické ovládání – Kombinace výše uvedených variant.

Funkce se samozřejmě liší u různých typů konvektomatů (domácí nebo profesionální užití, dražší, levnější atd.). Zde vám nabízíme alespoň základní přehled parametrů, které u většiny konvektomatů naleznete:

  • Přepínání mezi varnými cykly (horký vzduch, parní režim, či kombinovaný režim)
  • Rychlé zchlazování varného prostoru
  • Regulace vlhkosti (tedy množství páry, může být od 10 až do 100 %)
  • Nastavování teploty až na 350 °C (rozsah možné teploty se může u jednotlivých konvektomatů lišit)
  • Časovač
  • Výběr z jednotlivých programů.

Funkce

Pro větší komfort nabízí řada výrobců konvektomatů různé funkce, které nám mohou zjednodušit přípravu pokrmů nebo údržbu přístroje.

  • Teplotní sonda – Měří teplotu připravovaného pokrmu. Stačí její hrot zapíchnout například do masa a sledovat, kolik stupňů má pokrm uvnitř.
  • Udicí jednotka – Pokrmům dodává uzenou chuť a aroma.
  • Sous-vide – Funkce pro přípravu jídla ve vakuu při nízkých teplotách po delší dobu.
  • Software pro tvorbu programů – Některé konvektomaty mají navíc USB rozhraní a vy sami si můžete přidat vlastní program pro pečení nebo vaření.
  • Připojení na vodu – Permanentní připojení k přívodu vody, abyste nemuseli doplňovat vodu do zásobníku.
  • Automatické čištění – Vložíte mycí prostředek, který se rozpustí ve vodě a vyčistí celý přístroj. U většiny produktů je možné zvolit si intenzitu mytí (např. základní, střední, silné), nebo i odvápnění varného prostoru.
  • Mycí sprcha – Pomocník na ruční mytí vnitřního prostoru. Někdy bývá součástí koupeného konvektomatu, nebo je možné ji dokoupit. Pořídit ji můžete od 1000 Kč.

Teplotní sonda

I když jsme se této funkci v rychlosti věnovali již v předešlé kapitole, rozhodli jsme se zaměřit se na ni i samostatně. Pro mnoho uživatelů totiž může být rozhodující pro výběr modelu. Jedná se o vpichový teploměr, který se zapíchne do připravované potraviny a přenáší informace o teplotě uvnitř pokrmu přímo do řídicí jednotky konvektomatu.

GIF využití sondy

Využití sondy

Teplotu je možné nejen zobrazit, ale také podle ní upravovat proces přípravy. Můžete například nastavit cílovou teplotu a po jejím dosažení ji bude konvektomat udržovat. Díky této funkci bude pokrm vždy ideálně tepelně upravený. Nemusíte tak například přepékat maso, které by mohlo být vysušené.

Nejoblíbenější značky domácích konvektomatů

Domácí konvektomaty jsou kombinované parní trouby, mezi výrobci proto najdete známé značky velkých kuchyňských spotřebičů. Mezi ty oblíbené patří například Siemens, Electrolux a AEG.

Domácí konvektomaty Siemens

Domácí konvekomaty Siemens patří mezi spotřebiče pro náročnější uživatele. Odpovídá tomu nejen pořizovací cena, ale i vybavení funkcemi a použité technologie. Obvykle mají teplotní sondu, dotykový displej, přednastavené programy s recepty pro různé typy pokrmů a funkce pro přípravu sous vide. U modelů vyšší třídy najdete i možnost dálkového ovládání pomocí aplikace v mobilu a ovládání dvířek pomocí hlasového asistenta Amazon Alexa.

Domácí konvektomaty Electrolux

Firma Electrolux nabízí několik různých modelů kombinovaných parních trub, tedy domácích konvektomatů. Vyberou si nenároční uživatelé i ti, kdo hledají pokročilý přístroj s mnoha různými funkcemi. Mezi modely najdete jednoduše vybavené přístroje i když i u nich obvykle najdete teplotní sondu. Dále ale i trouby s připojením Wi-fi, hlasovým ovládáním a mnoha přednastavenými programy.

Domácí konvektomaty AEG

Partnerská značka Electroluxu AEG nabízí také hned několik různých konvektomatů ve vícero řadách. Jedná se o střední a pokročilé modely, troubu pro úplně nenáročné uživatele v nabídce budete hledat těžko. Podobně jako u ostatních výrobců jsou konvektomaty vybaveny teplotní sondou, ty pokročilejší funkcí sousvide, přednastavenými programy a také dálkovým a hlasovým ovládáním.

 

Cena

Mezi konvektomaty jsou velké cenové rozdíly. Záleží na tom, jestli se jedná o domácí nebo profesionální stoj, jeho parametry a vybavení funkcemi. Zatímco domácí modely seženete v ceně kvalitní trouby, ty profesionální se pohybují až v řádu několika set tisíc korun.

Cena do 20 000 Kč

První modely konvektomatů pro domácí využití se začínají objevovat od 10 000 Kč. Obvykle jsou menší a páru vyvíjejí přímo ve varném prostoru. Objevují se u nich jen základní funkce a mají mechanické ovládání.

Cena od 20 000 do 50 000 Kč

V této cenové kategorii pořídíte spíše domácí konvektomaty nebo stroje do menších provozů (obvykle se čtyřmi zásuvy na plechy). Už se u nich objevují některé pokročilé funkce s velkým množstvím automatických programů. Kromě mechanického se objevuje i elektronické ovládání.

Cena 50 000 do 110 000 Kč

V této cenové relaci najdeme menší (4 až 6 zásuvů) nebo středně velká zařízení (6 až 10 zásuvů). Počítat můžeme se širokým výběrem funkcí. Takové modely jsou vhodné i pro profesionály. Vytváření páry je zajištěno bojlerovým vyvíječem. Setkáte se se všemi typy ovládání. Objevují se už i první velké produkty, které se však nemohou pyšnit mnoha pokročilými funkcemi.

Cena od 110 000 Kč

Široká nabídka pro profesionální provozy, které potřebují připravovat velké množství porcí najednou (až 600 denně). V nabídce jsou střední a velké konvektomaty. Mají mnoho funkcí a vychytávek včetně přesného nastavení teploty a hustoty páry. Setkáme se u nich s bojlerovým vyvíječem s automatikou a se všemi typy ovládání. Ty nejdražší konvektomaty se cenově pohybují až okolo 900 000 Kč.

Často kladené otázky konvektomatů

Jaký vybrat konvektomat?

Konvektomaty se dělí na domácí a profesionální. Domácí jsou parní trouby, vybírejte proto podle funkcí, rozměrů a spotřeby. Profesionální přístroje jsou o poznání složitější, Zásadní je kapacita připravovaných pokrmů, funkce, způsob vývoje páry i možnosti samočištění. Nejlepší konvektomaty najdete v našem srovnání.

Jak funguje konvektomat?

Konvektomat umožňuje pečení, vaření v páře, udržování teploty, regeneraci pokrmů nebo pečení s přídavkem páry. Lze v něm tak připravovat pokrmy, ale také je uchovávat teplé a čerstvé.

Jak vypadá domácí konvektomat?

Domácí konvektomat se vzhledově neliší od běžné trouby. Jedná se o kombinovanou parní troubu, která disponuje běžnými pečícími programy, ale také umožňuje plnohodnotné vaření v páře.

Co se dá v konvektomatu připravit?

V konvektomatu můžete připravit všechny pokrmy jako v běžné troubě, navíc ale také vařené a dušené pokrmy jako je zelenina, ryby, přílohy nebo maso. 

Veronika Vyskočilová se věnuje v naší redakci už několik let kuchyňským pomocníkům. Ve volném čase ráda vaří a má zkušenosti i z gastro provozu. Umí vám proto vysvětlit, na co si dát při výběru konvektomatu pozor, ať už jej pořizujete do profesionální kuchyně, nebo do domácnosti. Její jméno najdete u mnoha dalších srovnání kuchyňských spotřebičů, jako jsou příbuzné parní trouby, různé druhy mixérů, nebo digestoře.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konvektomat

https://www.webstaurantstore.com/guide/628/types-of-combi-ovens.html

BERÁNEK, Jaromír a kolektiv. Moderní řízení hotelového provozu. MAG Consulting, s.r.o. 2013. ISBN: 978-80-271-9360-8

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Ráda bych prosím věděla, které konvektomaty pro domácí použití cenově dostupné mají funkci gril a kolik přibližně stojí. Předem děkuji.

IVANA SVOBODOVÁ

Domácí konvektomaty jsme nově přidali do našeho srovnání. Můžete si je tedy prohlédnout na horní straně stránky. Případně navštivte stránku věnovanou parním troubám, kde najdete více informací včetně článku Jak vybrat.

Veronika Vyskočilová, redaktor

Má parní trouba funkci jako mikrovlnka? Lze v ní ohřívat např. knedlíky? Děkuji.

Dagmar Krutišová

Dobrý den, parní trouba je k ohřívání velmi vhodná. Nefunguje sice stejným způsobem jako mikrovlnka, ale výsledek je stejný – ohřáté jídlo. Konkrétně k ohřívání knedlíků je mnohem vhodnější než mikrovlnka, knedlíky so totiž napaří a jsou vláčné.

Veronika Vyskočilová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 27 hlasů