Menu

Srovnávací test & recenze
nejlepších konvektomatů

Aktualizováno:
Říjen 2020
Autor:
Veronika Vyskočilová

V kategorii domácích konvektomatů doporučujeme

AEG BSE782320M

33 500 Kč Orientační cena

Jaký konvektomat vybrat dle srovnání

    Top produkt

    Domácí konvektomaty

    Doporučujeme
    Recenze AEG BSE782320M
  • AEG BSE782320M
  • Orientační cena 33 500 Kč

    Top cena/výkon

    Domácí konvektomaty

    Doporučujeme
    Recenze Beko BIDM 15500 XDS
  • Beko BIDM 15500 XDS
  • Orientační cena 29 000 Kč

    Top z malých konvektomatů

    Profesionální konvektomaty

    Doporučujeme
    Recenze Retigo konvektomat B 611 B
  • Retigo konvektomat B 611 B
  • Orientační cena 240 000 Kč

    Top ze středních konvektomatů

    Profesionální konvektomaty

    Doporučujeme
    Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
  • Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
  • Orientační cena 246 000 Kč

Konvektomaty jsou výsadou spíše restaurací a velkých gastronomických provozů než běžných kuchyní. V poslední době se ale výrobci zaměřili na výrobu i domácích variant těchto multifunkčních přístrojů. Nabídka konvektomatů je velmi pestrá, setkat se můžete s domácí variantou připomínající běžnou troubu, ale taky profesionálním přístrojem o velikosti kombinované lednice.

Na této stránce jsme se věnovali jak domácím, tak profesionálním variantám. Vybrali jsme pro vás modely ve dvou kategoriích rozdělených podle využití. První kategorie shrnuje domácí konvektomaty, neboli parní trouby. Druhou kategorii tvoří profesionální konvektomaty určené pro gastro provozy. Produkty jsme vybírali jako dobře informovaný zákazník na základě důležitých parametrů. Tím je vývoj páry, ale také vybavení funkcemi.

Pokud přemýšlíte o koupi konvektomatu a chtěli byste se o tomto druhu kuchyňského vybavení dozvědět víc, přečtěte si náš článek Jak vybrat konvektomat.


Nejlepší konvektomaty dle srovnání

Domácí konvektomaty

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze AEG BSE782320M
AEG BSE782320M

Automatické programy

Teplotní sonda

Dotykové ovládání

Vysoká cena

Neuvedeny rozsahy teplot

33 500 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Beko BIDM 15500 XDS
Beko BIDM 15500 XDS

Nízká spotřeba energie

Teplotní sonda

Dotykové ovládání

Nemá kruhové topné těleso

Nemá funkci sous vide

29 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Recenze Gorenje BCS747S34X
Gorenje BCS747S34X

Nízká pořizovací cena

Funkce sous vide

Systém čištění

Nemá teplotní sondu

Méně programů

17 000 Kč Zobrazit nabídky

Profesionální konvektomaty

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top z malých konvektomatů

Recenze Retigo konvektomat B 611 B
Retigo konvektomat B 611 B

Kombinovaný vývoj páry

Mnoho funkcí

Možnost nahrání vlastních programů

Vysoká cena

Nemá připojení k ethernetu

Vysoká hmotnost

240 000 Kč Zobrazit nabídky

Top ze středních konvektomatů

Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b

Bojlerový vývoj páry

Mnoho funkcí

Šestibodová teplotní sonda

Menší kapacita

Vyšší cena

246 000 Kč Zobrazit nabídky

Top z velkých konvektomatů

Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
RM gastro Konvektomat stbb 2021 g

USB připojení

Velká kapacita

Teplotní sonda

Sous-vide volitelné

Pouze plynová varianta

800 000 Kč Zobrazit nabídky

Recenze AEG BSE782320M
AEG BSE782320M
Recenze Beko BIDM 15500 XDS
Beko BIDM 15500 XDS
Recenze Gorenje BCS747S34X
Gorenje BCS747S34X
Recenze Retigo konvektomat B 611 B
Retigo konvektomat B 611 B
Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top z malých konvektomatů

Top ze středních konvektomatů

Top z velkých konvektomatů

Kategorie

Domácí konvektomaty

Domácí konvektomaty

Domácí konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Orientační cena 33 500 Kč 29 000 Kč 17 000 Kč 240 000 Kč 246 000 Kč 800 000 Kč
Výrobce AEG Beko Gorenje Retigo Retigo RM
Zdroj energie Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Plyn
Počet zásuvů 5 5 5 7 11 20
Rozměr gastronádob GN - - - 1/1 1/1 2/1
Vývoj páry - - - Kombinovaný Bojler Bojler
Ovládání Dotyková tlačítka a displej Displej a dotyková tlačítka Displej, dotyková a otočná tlačítka Dotykové Dotykové Dotykové
Kapacita porcí - - - 51 – 150 151 – 250 Neuvedeno
Automatické čištění - - - Ano Ano Ano
Počet automatických programů - - - Neuvedeno 1000 Neuvedeno
Teplotní sonda Ano Ano Ne Volitelná Ano Ano
Sous-vide Ne Ne Ano Ano Ano Volitelné
Rozhraní - - - USB, Vision combi software USB, Vision combi, ethernet USB
Sprcha - - - Volitelná Ano Ano
Další funkce Rozmrazování, gril, parní čištění, automatické programy, uložené recepty Rozmrazování, gril, parní čištění Rozmrazování, gril, čištění Aquaclean Regenerace, sterilizace, konfitování, uzení Sušení, sterilizace, konfitovaní, uzení  Neuvedeno
Rozpětí teplot horkovzdušné pečení Neuvedeno - Neuvedeno 30 – 300 30 – 300 30 – 300
Rozpětí teplot kombinovaného režimu Neuvedeno 40-280 Neuvedeno 30 – 300 30 – 300 30 – 300
Rozpětí teplot vaření v páře Neuvedeno 40-100 Neuvedeno 30 – 130 30 – 130 Neuvedeno
Rozměry š*v*h (mm) 59,4 x 59,5 x 56,7 60 x 60 x 57 59,5 x 59,5 x 54,6 933 x 786 x 821 933 x 1046 x 821 1198 x 1845 x 912
Hmotnost (kg) 40 Neuvedeno 42 122 144 400
Recenze  AEG BSE782320M

Recenze AEG BSE782320M

Top produkt

Domácí konvektomaty

Domácí konvektomat AEG BSE782320M patří mezi ty nejlépe vybavené modely na trhu. Disponuje 20 programy a mnoha přednastavenými recepty. Mezi jeho výbavu patří teplotní sonda, gril, automatické vážení, rozmrazování a mnoho dalších specializovaných programů. Nechybí ani klasické pečicí programy bez páry, a to včetně pravého horkovzdušného pečení s kruhovým topným tělesem. S údržbou pomáhá systém na odstraňování vodního kamene a systém parního čistění. Ovládání přístroje je jednoduché a pohodlné díky dotykovému panelu, který se snadno udržuje.

Zobrazit nabídky
Recenze  Beko BIDM 15500 XDS

Recenze Beko BIDM 15500 XDS

Top cena/výkon

Domácí konvektomaty

Beko BIDM 15500 XDS je domácí konvektomat, tedy parní trouba, vhodná do početnější domácnosti. Hodí se i pro náročnější zákazníky, je totiž vybavený 20 programy. Jeho nevýhodou je absence kruhového topného tělesa, nenabízí tedy pravé horkovzdušné pečení. Ve výbavě najdete kromě teplotní sondy také teleskopické výsuvy. Z programové nabídky je zajímavá funkce grilu, rozmrazování bohužel chybí. Ovládání pomocí dotykového panelu je velmi komfortní a jednoduché na údržbu. S úklidem vnitřní části trouby pomáhá parní čistění.

Zobrazit nabídky
Recenze  Gorenje BCS747S34X

Recenze Gorenje BCS747S34X

Dostupná varianta

Domácí konvektomaty

Parní trouba – domácí konvektomat Gorenje BCS747S34X zaujme spíše méně náročné zákazníky. Má totiž méně programů – pouze 11. Ve výbavě navíc nenajdete ani teplotní sondu. V nabídce ale nechybí funkce grilu, program na rozmrazování ani funkce sous vide. Její výhodou je především nízká pořizovací cena i spotřeba elektřiny. Trouba se ovládá pomocí kombinace displeje, dotykových a zatláčecích tlačítek. Údržbu zajišťuje systém čištění AquaClean, což ale není zcela samočisticí program.

Zobrazit nabídky
Recenze  Retigo konvektomat B 611 B

Recenze Retigo konvektomat B 611 B

Top z malých konvektomatů

Profesionální konvektomaty

Retigo konvektomat B 611 B je malý konvektomat vhodný i pro náročné zákazníky. Optimální je pro gastro podniky, které si vystačí s kapacitou 150 pokrmů za den. Větší provozy mohou ocenit možnost dát ho do sestavy s dalším konvektomatem nebo regenerátorem (udržovací skříní). Na rozdíl od většiny modelů v této velikostní kategorii disponuje automatickým mytím a bojlerovým vyvíjením páry. Pyšní se řadou funkcí jako je příprava sous vide, sterilování nebo konfitování. Výhodou je možnost nahrát vlastní programy pomocí USB rozhraní.

Zobrazit nabídky
Recenze  Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b

Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b

Top ze středních konvektomatů

Profesionální konvektomaty

Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b je zařízením s 11 zásuvy, ve kterém můžete připravit za den maximálně 250 porcí. Použít k tomu lze gastronádoby o velikosti 1/1. U velkých provozů může být tento výrobek vhodným doplněním k jinému konvektomatu, jelikož jej lze postavit do sestavy s dalším zařízením. Samozřejmostí je automatické mytí, široký výběr z mnoha programů a možnost si nahrát své vlastní přes USB nebo přes ethernet. Konvektomat se pyšní řadou funkcí včetně uzení.

Zobrazit nabídky
Recenze  RM gastro Konvektomat stbb 2021 g

Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g

Top z velkých konvektomatů

Profesionální konvektomaty

RM gastro Konvektomat stbb 2021 g je model vhodný pro velké provozy, které potřebují najednou připravovat velké množství pokrmů. Konvektomat obsahuje většinu vychytávek, se kterými se můžete u těchto produktů setkat. Mimo jiné disponuje i funkcí udržovací skříně, což je u velkých přístrojů poměrně obvyklé. Pyšní se patentovaným systémem rychlého vývinu páry, který kombinuje bojlerový a nástřikový způsob. Péct či vařit můžete tedy začít téměř okamžitě. Samozřejmostí je automatické mytí, ale k dispozici je také ruční navíjecí sprcha.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat konvektomat

Nejprve se podíváme na to, co vlastně konvektomat umí a jaké benefity vám může přinést jeho pořízení. Poté se již vrhneme na konkrétní parametry, na které byste se měli zaměřit při výběru produktu. Dále podrobně rozebereme systém vytváření páry, rozdíly v kapacitě, ovládání a funkcích. Nakonec se podíváme na to, v jakých cenových relacích se konvektomaty pohybují.

Domácí a profesionální konvektomaty

Ještě než se pustíme do výběru konvektomatu, je třeba ujasnit si rozdíly mezi domácími a profesionálními modely.

Domácí konvektomaty jsou v zásadě klasické trouby, které jsou doplněné o parní funkce. Těmto parním troubám jsme se věnovali na samostatné stránce, kde jsme připravili také článek Jak vybrat parní troubu.

Profesionální konvektomaty jsou mnohem objemnější a zároveň také výrazně dražší výrobky s mírně odlišnými funkcemi. Jejich využívání v domácnostech je zbytečné. Právě těmto modelům se věnujeme v tomto článku.

Jak konvektomaty fungují?

Stejně jako vzhledem podobné trouby umožňují konvektomaty přípravu pokrmů pomocí horkého vzduchu. Navíc je ale možné využít také páru, případně kombinaci obou těchto funkcí.

Díky parnímu režimu nejsou připravované pokrmy vysušené. Navíc můžete v jednom přístroji připravovat několik jídel najednou, aniž byste se museli bát nepříjemného promíchání chutí a pachů. K přípravě jídel nemusíte používat tuk a také nedochází k úbytku vitamínů a přínosných látek z pokrmů.

Konvektomaty se rychle rozehřívají a vy můžete začít připravovat pokrmy už po několika minutách od spuštění. Jsou vhodné k pečení masa, ale také k přípravě sladkých knedlíků. Svými vlastnostmi tedy můžou plně nahradit klasickou troubu, gril, fritézu či mikrovlnou troubu.

Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s konvektomatem, nemusíte se bát. Obsluha zařízení je jednoduchá a rychlá. U moderních modelů navíc můžete využívat ze široké nabídky automatických programů, které vám ušetří čas strávený v kuchyni. Správným pomocníkem do domácnosti je pro vás určitě i v případě, že jste zvyklí péct různá masa přes noc, díky možnosti nastavit nízkou teplotu a přesný čas vhodný pro pečení.

Konvektomat nebo trouba?

Nabídku tvoří především zařízení pro profesionální kuchaře v gastro provozech. V posledních letech se však na trhu začínají objevovat i varianty určené pro domácnost, které mohou připomínat o něco větší mikrovlnku.

Někteří výrobci domácích konvektomatů nahrazují název konvektomat označením parní trouba, elektrická pec s napařováním nebo horkovzdušná trouba s napařováním. Také vzhledově se více podobají běžným pečicím troubám.

Tyto trouby obecně disponují méně funkcemi než konvektomaty určené pro profesionály a parametry, které se objevují v popisech těchto přístrojů odpovídají spíše běžným troubám. Nicméně objevuje se u nich funkce parního režimu, která je typická pro konvektomaty.

Více o troubách a parametrech, které nám mohou pomoci při výběru si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat troubu.

Systém vytváření páry

Hlavní výhodou konvektomatu oproti jiným kuchyňským pomocníkům je možnost přípravy jídel v páře. Jednotlivé konvektomaty se liší v tom, jakým způsobem páru vytvářejí. Obvykle se jedná o dva způsoby, které mají své výhody i nevýhody:

  • nástřikové vytváření páry
  • bojlerové vytváření páry.

Nástřikové vytváření páry

Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se tedy vytváří přímo ve varném prostoru. S tímto typem tvorby páry se setkáme spíše u menších domácích konvektomatů. Mezi  klady patří beze sporu cena a nenáročná údržba, jelikož se z technického hlediska jedná o jednoduchý způsob provedení.

Nevýhodou je, že tvorba páry je oproti druhému způsobu pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru, zvláště pokud máte tvrdou vodu. V takovém případě může pomoci změkčovač vody.

Bojlerové vytváření páry

Bojlerové vyvíječe nalezneme především u profesionálních produktů. Jejich výhodou je rychlá tvorba a snadná a přesná regulace páry. To oceníte především pokud potřebujete konvektomat k přípravě jídel při nižších teplotách.

Jedná se o složitější konstrukci, která je náchylnější k poškození. Cena je znatelně vyšší než u produktů s vyvíjením páry ve varném prostoru. Jelikož se jedná o dražší produkt, jeho součástí bývá obvykle i kontrola činnosti bojleru nebo kontrola zavápnění bojleru a automatické čištění.

Zdroj energie

Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu. Pokud preferujete plynové, budete mít o něco omezenější výběr. Tato varianta se objevuje spíše u dražších profesionálních zařízení. Konvektomaty určené pro domácí užití mají ve většině případů připojení na elektriku.

Zdroj vody

Konvektomat potřebuje ke svému fungování zdroj vody. Z té se vytváří pára, která je předností tohoto typu zařízení. Zdroj vody může být dvojí:

  • připojení na vodovod
  • nádržka na vodu.

Připojení na vodovod

S touto variantou se setkáte u modelů pro gastro provozy. Kromě elektrické zástrčky potřebuje takový přístroj připojení k vodě. Nemusíte tak vodu nikam doplňovat a hlídat, jestli je jí dostatek.

Nádržka na vodu

Nádržka na vodu je typická pro malé a domácí konvektomaty. Při pořízení takového přístroje tedy nemusíte složitě řešit přívod vody. Je ale třeba hlídat množství vody v nádržce a pravidelně vodu doplňovat.

Kapacita

Kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí. Logicky, čím větší velikost, tím větší množství jídel můžeme zároveň v konvektomatu připravovat.

Nejmenší zařízení se pohybují těsně pod 60 centimetry šířky, výšky a hloubky. Tedy stejně jako klasické trouby. Naopak pokud si chcete pořídit konvektomat do velké kuchyně, ve které denně připravíte mnoho jídel, můžeme si koupit zařízení i více než metr vysoké.

Důležitým parametrem při výběru může být i maximální počet zásuvů na police nebo gastronádoby. Od toho se odvíjí i množství jídla, které můžete v daném konvektomatu připravit zároveň.

  • malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvů
  • střední konvektomaty – 6 až 11 zásuvů
  • velké konvektomaty – 12 až 24 zásuvů

Pro profesionální kuchaře je důležitý rozměr gastronádob, které se do konvektomatu vejdou. Velikost základní nádoby GN 1/1 je 530 x 325 mm. Toto měřítko je důležité pro profesionální kuchyně, pro běžné domácnosti nemá příliš význam. Nicméně, může sloužit jako rychlý orientační parametr pro velikost a kapacitu konvektomatu.

Rozdíly mezi konvektomaty jsou také v počtu jídel, které v nich je možné za den připravit. U menších se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně. Tento ukazatel je opět důležitější pro gastro zařízení, pro běžnou domácnost stačí konvektomaty s nízkou kapacitou.

Gastronádoby

S kapacitou konvektomatu se přímo pojí téma gastronádob. Ty jsou používané v profesionálních provozech. Jejich předností jsou standardizované rozměry. Díky tomu je veškeré gastro vybavení vzájemně kompatibilní. Gastronádoby jsou vyrobeny nejčastěji z nerezu, někdy se můžete setkat ale také s keramickou variantou vhodnou zejména na servírování nebo plastovými vaničkami například pro uchování ovoce a zeleniny.

Typy gastronádob jsou různé – mělké vaničky, hlubší nádoby, nebo třeba děrované nádoby pro vaření v páře. Náleží k nim také víčka, která mohou být buď plně vyplněná, nebo například s výřezem na naběračku.

Rozměry gastronádob jsou často také měřítkem pro určení kapacity konvektomatu. V mnoha technických specifikacích můžete vidět hodnoty GN 1/1 nebo GN 2/3, což naznačuje právě rozměry použitelných gastronádob. Rozměry najdete v následující tabulce.

Označení gastronádoby Šířka (mm) Délka (mm)
2/1 650 530
1/1 325 530
1/3 325 176
2/3 325 352
1/2 325 265
1/4 162 265
2/4 162 530
1/6 162 176
1/9 108 176

Objem nádob se odvíjí od jejich hloubky. Hloubka může být 200, 150, 100, 65, 40 nebo 20 mm. Ne u všech rozměr jsou dostupné všechny hloubky. (Zdroj: Gastronom.cz)

Ovládání

Stejně jako u jiných pomocníků do kuchyně, i v říši konvektomatů existují rozdílné způsoby ovládání. U většiny se setkáte s řadou funkcí a možností přizpůsobení přístroje.

  • Mechanické ovládání – Přístroj se ovládá otočnými knoflíky a tlačítky. Objevuje se spíše u levnějších variant.
  • Elektronické ovládání – Má dotykový displej. U některých značek se setkáme s termínem senzorové ovládání.
  • Elektromechanické ovládání – Kombinace výše uvedených variant.

Funkce se samozřejmě liší u různých typů konvektomatů (domácí nebo profesionální užití, dražší, levnější atd.). Zde vám nabízíme alespoň základní přehled parametrů, které u většiny konvektomatů naleznete:

  • přepínání mezi varnými cykly (horký vzduch, parní režim, či kombinovaný režim)
  • rychlé zchlazování varného prostoru
  • regulace vlhkosti (tedy množství páry, může být od 10 až do 100 %)
  • nastavování teplot až na 350 °C (rozsah možné teploty se může u jednotlivých konvektomatů lišit)
  • časovač
  • výběr z jednotlivých programů.

Funkce

Pro větší komfort nabízí řada výrobců konvektomatů různé funkce, které nám mohou zjednodušit přípravu pokrmů nebo údržbu přístroje.

  • Teplotní sonda – Měří teplotu připravovaného pokrmu. Stačí její hrot zapíchnout například do masa a sledovat, kolik stupňů má pokrm uvnitř.
  • Udící jednotka – Pokrmům dodává uzenou chuť a aroma.
  • Sous-vide – Funkce pro přípravu jídla ve vakuu při nízkých teplotách po delší dobu.
  • Software pro tvorbu programů – Některé konvektomaty mají navíc USB rozhraní a vy sami si můžete přidat vlastní program pro pečení nebo vaření.
  • Připojení na vodu – Permanentní připojení k přívodu vody, abyste nemuseli doplňovat vodu do zásobníku.
  • Automatické čištění – Vložíte mycí prostředek, který se rozpustí ve vodě a vyčistí celý přístroj. U většiny produktů je možné zvolit si intenzitu mytí (např. základní, střední, silné), nebo i odvápnění varného prostoru.
  • Mycí sprcha – Pomocník na ruční mytí vnitřního prostoru. Někdy bývá součástí koupeného konvektomatu, nebo je možné ji dokoupit. Pořídit ji můžete od 1000 Kč.

Teplotní sonda

I když jsme se této funkci v rychlosti věnovali již v předešlé kapitole, rozhodli jsme se zaměřit se na ni i samostatně. Pro mnoho uživatelů totiž může být rozhodující pro výběr modelu. Jedná se o vpichový teploměr, který se zapíchne do připravované potraviny a přenáší informace o teplotě uvnitř pokrmu přímo do řídicí jednotky konvektomatu.

Teplotu je možné nejen zobrazit, ale také podle ní upravovat proces přípravy. Můžete například nastavit cílovou teplotu a po jejím dosažení ji bude konvektomat udržovat. Díky této funkci bude pokrm vždy ideálně tepelně upravený. Nemusíte tak například přepékat maso, které by mohlo být vysušené.

Cena

Mezi konvektomaty jsou velké cenové rozdíly. Záleží na tom, jestli se jedná o domácí nebo profesionální stoj, jeho parametry a vybavení funkcemi. Zatímco domácí modely seženete v ceně kvalitní trouby, ty profesionální se pohybují až v řádu několika set tisíc korun.

Cena do 20 000 Kč

První modely konvektomatů pro domácí využití se začínají objevovat od 10 000 Kč. Obvykle jsou menší a páru vyvíjejí přímo ve varném prostoru. Objevují se u nich jen základní funkce a mají mechanické ovládání.

Cena od 20 000 do 50 000 Kč

V této cenové kategorii pořídíte spíše domácí konvektomaty nebo stroje do menších provozů (obvykle se čtyřmi zásuvy na plechy). Už se u nich objevují některé pokročilé funkce s velkým množstvím automatických programů. Kromě mechanického se objevuje i elektronické ovládání.

Cena 50 000 do 110 000 Kč

V této cenové relaci najdeme menší (4 až 6 zásuvů) nebo středně velká zařízení (6 až 10 zásuvů). Počítat můžeme se širokým výběrem funkcí. Takové modely jsou vhodné i pro profesionály. Vytváření páry je zajištěno bojlerovým vyvíječem. Setkáte se se všemi typy ovládání. Objevují se už i první velké produkty, které se však nemohou pyšnit mnoha pokročilými funkcemi.

Cena od 110 000 Kč

Široká nabídka pro profesionální provozy, které potřebují připravovat velké množství porcí najednou (až 600 denně). V nabídce jsou střední a velké konvektomaty. Mají mnoho funkcí a vychytávek včetně přesného nastavení teploty a hustoty páry. Setkáme se u nich s bojlerovým vyvíječem s automatikou a se všemi typy ovládání. Ty nejdražší konvektomaty se cenově pohybují až okolo 900 000 Kč.

Často kladené otázky konvektomatů

Jak funguje konvektomat?

Konvektomat umožňuje pečení, vaření v páře, udržování teploty, regeneraci pokrmů nebo pečení s přídavkem páry. Lze v něm tak připravovat pokrmy, ale také je uchovávat teplé a čerstvé.

Jak vypadá domácí konvektomat?

Domácí konvektomat se vzhledově neliší od běžné trouby. Jedná se o kombinovanou parní troubu, která disponuje běžnými pečícími programy, ale také umožňuje plnohodnotné vaření v páře.

Co se dá v konvektomatu připravit?

V konvektomatu můžete připravit všechny pokrmy jako v běžné troubě, navíc ale také vařené a dušené pokrmy jako je zelenina. ryby, přílohy nebo maso. 

Diskuze a poradna

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Ráda bych prosím věděla, které konvektomaty pro domácí použití cenově dostupné mají funkci gril a kolik přibližně stojí. Předem děkuji.

IVANA SVOBODOVÁ, 28.9.2020

Domácí konvektomaty jsme nově přidali do našeho srovnání. Můžete si je tedy prohlédnout na horní straně stránky. Případně navštivte stránku věnovanou parním troubám, kde najdete více informací včetně článku Jak vybrat.

Veronika Vyskočilová, redaktor, 13.11.2020

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 25 hlasů