Test nejlepších konvektomatů
a jak je vybrat 

Obrázek konvektomatu

Konvektomat není zcela běžným zařízením v domácnostech. Jde spíše o profesionální kuchyňské náčiní, se kterým jste se možná doposud ani nesetkali. Ti, kdo jej znají, tak moc dobře vědí, že tento gastronomický výrobek pojí přednosti parní trouby a horkovzdušné trouby.

Moderní konvektomat může v malém podání připomínat klasickou mikrovlnou troubu jen s trochu většími rozměry. Ta profesionální zařízení svým vzhledem napodobují spíše prosklené chladničky. Ty jsou samozřejmě uzpůsobeny pro větší kapacitu připravovaných jídel v řádu desítek kusů.

Jestliže uvažujete nad volbou konvektomatu, ať už k tomu máte jakékoliv důvody a účely, pak se vám hodí tento stručný článek zaměřený na to nejdůležitější týkající se tohoto kuchyňského přístroje. O konvektomatech se dozvíte vše od A až do Z.


Nejlepších 10 konvektomatů dle uživatelů

Vzhled

Název

Výrobce

Orientační cena

Aktuální cena

Náhled konvektomatu Retigo Konvektomat O-1011 b

Retigo Konvektomat O-1011 b

Retigo

200 000 Kč

Náhled konvektomatu Technologis konvektomat YXD-1A

Technologis konvektomat YXD-1A

Technologiss

16 000 Kč

Náhled konvektomatu Bartscher 120.791

Bartscher 120.791

Bartscher

24 000 Kč

Náhled konvektomatu Unox Konvektomat Cheflux XV 393

Unox Konvektomat Cheflux XV 393

Unox

50 000 Kč

Náhled konvektomatu Unox Konvektomat XV 593 ChefLux

Unox Konvektomat XV 593 ChefLux

Unox

75 000 Kč

Náhled konvektomatu Hendi Konvektomat 225950

Hendi Konvektomat 225950

Hendi

17 000 Kč

Náhled konvektomatu Retigo Konvektomat O-611 i

Retigo Konvektomat O-611 i

Retigo

120 000 Kč

Náhled konvektomatu Unox konvektomat XEVC-0511-E1R

Unox konvektomat XEVC-0511-E1R

Unox

95 000 Kč

Náhled konvektomatu Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b

Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b

Retigo

250 000 Kč

Náhled konvektomatu Retigo Konvektomat B 611i

Retigo Konvektomat B 611i

Retigo

180 000 Kč

Testování a recenze konvektomatů pro rok 2018

Podrobný test konvektomatů zpracováváme a jeho vydání máme naplánované v průběhu roku 2018. V testu budou detailně rozepsané recenze nejlépe hodnocených produktů. Zatím jsme pro vás sepsali tabulku nejčastěji kupovaných konvektomatů. Doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaké konvektomaty, o které se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat konvektomat

1. Proč si pořídit konvektomat?

2. Systém vytváření páry

3. Kapacita

4. Ovládání

5. Funkce

6. Rychlovky v konvektomatu

7. Ceny

Nejprve se zmíníme o tom, proč si vlastně pořídit do domácnosti nebo komerčních prostor konvektomat. Co vám takový krok přinese a jaké jsou hlavní výhody tohoto zařízení. Na to bude samozřejmě navazovat několik podrobnějších parametrů.

Tím hlavním bude představení systému pro vytváření páry. Dozvíte se, jaké jsou dostupné kapacity těchto produktů, zjistíte, jak snadno se ovládají, a nakonec vám prozradíme pár rychlých chuťovek připravovaných s pomocí konvektomatu.

Chybět nebudou ani orientační ceny tohoto gastronomického zařízení.


1. Proč si pořídit konvektomat?

I když je konvektomat primárně komerčním typem gastronomického vybavení, velice často se jeho zmenšené podoby objevují také v klasických domácnostech. A pokud vás zajímá, co je na konvektomatu tak úžasné, že byste si jej měli pořídit, mile rádi vám to prozradíme.

V první řadě, konvektomat má rychlý náběh teploty, kterou lze následně jednoduše a plynule regulovat. Tím budete schopni minimalizovat náklady na elektřinu až o padesát procent. S tím mimochodem souvisí i nízká spotřeba vody, pokud byste se snažili připravovat vícero pokrmů na páře.

Ve prospěch konvektomatu hovoří i fakt, že nebudete potřebovat žádný tuk pro usmažení nebo uvaření libovolného pokrmu. Tepelná úprava za pomoci páry se totiž obejde bez této poněkud tučné ingredience.

Při přípravě masa v konvektomatu se nemusíte obávat toho, že ztratí svoji celkovou váhu. Dokonce nemusíte mít strach ani z toho, že vaše připravované jídlo bude po tepelné úpravě zbaveno všech vitamínů a přínosných látek. To hrozí při klasickém vaření, nikoliv však při chystání jídla prostřednictvím konvektomatu.

Poslední zmíněný klad potěší pravděpodobně hospodyňky a ženy za plotnou. Práce s konvektomatem je natolik jednoduchá a rychlá, že díky ní budete trávit v kuchyni podstatně méně času než doposud. A to je možná i jeden z důvodů, proč se moderní konvektomaty začínají čím dál více objevovat v českých domácnostech.


2. Systém vytváření páry

Vzhledem k tomu, že jednou z největších přednostní konvektomatu je příprava pokrmů za páře, měli byste při jeho výběru sledovat to, jakým systémem dochází k utváření potřebné páry. S největší pravděpodobností narazíte na dva odlišné typy.

  • Vyvíjení páry ve varném prostoru
  • Brojlerový vyvíječ s automatikou

Vyvíjení páry ve varném prostoru

Tato metoda je mnohdy spojována s přímým vyvíjením páry. Jedná se o to, že pára vzniká díky přímému vstřikování na topná tělesa, kde se následně odpařuje. Z technického hlediska je to velice triviální způsob, který se také kladně podepisuje na nižších pořizovacích nákladech konvektomatů. K přednostem takových zařízení patří přínosné zvlhčování potravin, ale i následná nenáročnost údržby.

Počítat byste však měli s tím, že vývin páry je v tomto směru trochu pomalejší. Navíc, když trpí vaše domácnost tvrdou vodou, bude to mít negativní vliv na zanášení varného prostoru. V některých případech je dokonce nutné použít změkčovač vody.

Brojlerový vyvíječ s automatikou

Dražší technologie, která je mnohdy označována, jako nepřímá. V její prospěch hovoří spousta kladů, od rychlého vývinu páry až po její přesnou regulaci. S brojlerovým vyvíječem s automatikou si budete doslova libovat při přípravě jídel za pomoci nižších teplot.

Tento princip vytváření páry je spojen s řadou dalších systémů, mezi které patří například kontrola činnosti bojleru, kontrola zavápnění bojleru a jiné.


3. Kapacita

Při nákupu konvektomatu se určitě zamýšlejte nad tím, jak velké zařízení koupíte. Pro domácí účely stačí bezpochyby výrobky připomínající svou velikostí klasické mikrovlnné trouby nebo zabudované varné trouby. Takový konvektomat bude mít rozměry od 35 x 60 centimetrů, až po 60 x 60 centimetrů, respektive jeho vstupní otvor.

Pořídit každopádně můžete konvektomaty s více policemi, kam se vejde větší množství jídla, potažmo samotných porcí. Především komerční konvektomaty se dělí dle kapacity a níže uvedených velikostí.

  • Malé konvektomaty mají 3 – 6 polic
  • Střední konvektomaty mají 6 – 10 polic
  • Velké konvektomaty mají 12 – 24 polic

4. Ovládání

Konvektomaty jsou důmyslným typem kuchyňského zařízení, které vám přináší spoustu možností přípravy pokrmu. A k tomu si samozřejmě nevystačíte jen s jedním tlačítkem z přední části. Moderní výrobky můžete ovládat hned několika způsoby.

  • Mechanické ovládání – Konvektomat ovládáte za pomoci koleček, tlačítek a podobných mechanických prvků.
  • Elektronické ovládání – Dražší konvektomaty jsou obvykle vybaveny speciálními dotykovými displeji a veškeré ovládání probíhá elektronicky.
  • Elektromechanické ovládání – Spojení dvou výše uvedených variant.

A co všechno můžete za pomoci přehledného ovládacího panelu na konvektomatu regulovat?

  • Přepínání mezi horkým vzduchem, vařením, regenerací či kombinovaným režimem
  • Rychlé zchlazování varného prostoru
  • Manuální vlhčení
  • Nastavování teplot od 30 °C do více jak 350 °C
  • Úprava časového sepnutí konvektomatu
  • Výběr z jednotlivých programů a mnohé další věci

5. Funkce

Pokud bereme v potaz domácí konvektomaty, přináší vám určitý komfort, pohodlí a snadnou přípravu nejrůznějších pokrmů. K tomu mimo jiné slouží i řada funkcí a doplňků těchto gastronomických přístrojů, které se vám v kuchyni mohou jednou hodit.

  • Pokrmový teploměr – Není třeba hlídat teplotu jídla. Stačí do připravovaného masa vložit speciální pokrmový teploměr. Tento doplněk může být dokonce bezdrátový.
  • Motorické otevírání výsuvného panelu – Proč otevírat konvektomat manuálně, když k tomu můžete využít stisk jediného tlačítka?
  • Automatická příprava menu – Nemusíte se starat o žádné nastavování jednotlivých hodnot, jakými jsou teplota, délka přípravy jídla a podobně. Stačí se spolehnout na automatickou přípravu pokrmu.
  • Sous-vide– Přesně tímto cizojazyčným pojmem je označována příprava jídla ve vakuu, kterou může disponovat i vámi zvolený konvektomat.
  • Připojení na vodu – Díky tomuto prvku není nutné stále dokola doplňovat zásobník vody. Ten bude permanentně připojen k přívodu vody.

6. Rychlovky v konvektomatu

Abyste měli alespoň základní představu o tom, jaké možnosti vám přináší konvektomat, začtěte se do níže uvedených receptů, které jsme zcela úmyslně pojmenovali jako „rychlovky“. A to proto, že takové pochutiny připravíte opravdu snadno a rychle.

  • Dušená rýže – Rýži vložte do nerezového hrnce s vodou v poměru 1 kilogram rýže a 1 kilogram vody. Zapněte parní provoz s teplotou na 99 °C a za 45 minut máte hotovou dokonalou rýži.
  • Hranolky – Pro jejich přípravu je ideální horký vzduch na teplotu 220 °C a čas zhruba 10 – 15 minut. Podobným způsobem můžete připravovat také opékané brambory, jen o pět minut déle.
  • Anglický rostbíf – Lehce opečené maso na pánvi vložte do konvektomatu, použijte praktickou sondu a zvolte režim kombi 20 %. Při teplotě 85 °C počkejte, až vám sonda bude indikovat teplotu masa 55 – 60 °C.
  • Plněné ovocné knedlíky – Knedlíky si připravte stejně, jako když jste je dělali bez konvektomatu. Jen s tím rozdílem, že nyní jej využijete na parní provoz při teplotě na 95 – 99 °C a za několik minut tuto teplotu snižte. Za cca 10 minut.

Jak můžete správně tušit, v konvektomatu připravíte opravdu cokoliv, a to bez výjimky.


7. Cena

Konvektomaty jsou relativně omezeným druhem sortimentu, na který se specializují jen vybraní výrobci. A právě z jejich produktového portfolia byste měli volit, ať už půjde o konvektomat pro domácí nebo komerční účely. Jsou to například značky Hendi, Rm Gastro, Unox, Rational, Retigo, Rartscher a další.

Cena do 10 000 Kč

Za tuto cenu zakoupíte spíše příslušenství pro konvektomaty nejrůznějšího provedení. Od speciálních vodících lišt, přes kondenzátory par, podstavce, tepelné kryty, elektronické zámky dveří až po manipulační vozíky.

Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Od 10 000 Kč a výše se začnou objevovat první modely domácích konvektomatů. Ty se budou pyšnit menšími rozměry a celkovou kapacitou. Za cenu pod 20 000 Kč už narazíte na vysokou kvalitu zpracování a řadu přidružených funkcí.

Cena od 20 000 Kč do 50 000 Kč

S narůstajícími výdaji roste i celková preciznost vyhotovení a možnosti použití. V této cenové kategorii se setkáte hlavně s konvektomaty pro lehké komerční provozy. Takové výrobky vám umožní přípravu jídla od vaření až po dušení a pečení.

Cena nad 50 000 Kč

Profesionální konvektomaty, které nachází své zastoupení ve větších provozech, kde je třeba připravovat až několik desítek porcí najednou. Tato zařízení jsou velká, robustní a mají vysokou kapacitu, včetně širokého teplotního rozsahu. Ty nejdražší konvektomaty představují investici ve výši nad 600 000 Kč.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Konvektomaty
Průměrné hodnocení 4.8 z 16 hlasů