Jak vybrat konvektomat
Nejprve se podíváme na to, co vlastně konvektomat umí a jaké benefity vám může přinést jeho pořízení. Poté se již vrhneme na konkrétní parametry, na které byste se měli zaměřit při výběru produktu. Dále podrobně rozebereme systém vytváření páry, rozdíly v kapacitě, ovládání a funkcích. Nakonec se podíváme na to, v jakých cenových relacích se konvektomaty pohybují.
Domácí a profesionální konvektomaty
Ještě než se pustíme do výběru konvektomatu, je třeba ujasnit si rozdíly mezi domácími a profesionálními modely.
Domácí konvektomaty jsou v zásadě klasické trouby, které jsou doplněné o parní funkce. Těmto parním troubám jsme se věnovali na samostatné stránce, kde jsme připravili také článek Jak vybrat parní troubu.
Profesionální konvektomaty jsou mnohem objemnější a zároveň také výrazně dražší výrobky s mírně odlišnými funkcemi. Jejich využívání v domácnostech je zbytečné. Právě těmto modelům se věnujeme v tomto článku.
Domácí konvektomat
Profesionální konvektomat
Co to je konvektomat a jak konvektomaty fungují?
Stejně jako vzhledem podobné trouby umožňují konvektomaty přípravu pokrmů pomocí horkého vzduchu. Navíc je ale možné využít také páru, případně kombinaci obou těchto funkcí.
Díky parnímu režimu nejsou připravované pokrmy vysušené. Navíc můžete v jednom přístroji připravovat několik jídel najednou, aniž byste se museli bát nepříjemného promíchání chutí a pachů. K přípravě jídel nemusíte používat tuk a také nedochází k úbytku vitamínů a přínosných látek z pokrmů.
Použití konvektomatu
Konvektomaty se rychle rozehřívají a vy můžete začít připravovat pokrmy už po několika minutách od spuštění. Jsou vhodné k pečení masa, ale také k přípravě sladkých knedlíků. Svými vlastnostmi tedy můžou plně nahradit klasickou troubu, gril, fritézu či mikrovlnou troubu.
Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s konvektomatem, nemusíte se bát. Obsluha zařízení je jednoduchá a rychlá. U moderních modelů navíc můžete využívat ze široké nabídky automatických programů, které vám ušetří čas strávený v kuchyni.
Správným pomocníkem do domácnosti je pro vás určitě i v případě, že jste zvyklí péct různá masa přes noc, díky možnosti nastavit nízkou teplotu a přesný čas vhodný pro pečení.
Konvektomat nebo trouba?
Nabídku tvoří především zařízení pro profesionální kuchaře v gastro provozech. V posledních letech se však na trhu začínají objevovat i konvektomaty pro domácnosti, které mohou připomínat o něco větší mikrovlnku.
Někteří výrobci domácích konvektomatů nahrazují název konvektomat označením parní trouba, elektrická pec s napařováním nebo horkovzdušná trouba s napařováním. Také vzhledově se více podobají běžným pečicím troubám.
Tyto trouby obecně disponují méně funkcemi než konvektomaty určené pro profesionály a parametry, které se objevují v popisech těchto přístrojů odpovídají spíše běžným troubám. Nicméně objevuje se u nich funkce parního režimu, která je typická pro konvektomaty. Více o troubách a parametrech, které nám mohou pomoci při výběru si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat troubu.
Systém vytváření páry
Hlavní výhodou konvektomatu oproti jiným kuchyňským pomocníkům je možnost přípravy jídel v páře. Jednotlivé konvektomaty se liší v tom, jakým způsobem páru vytvářejí. Obvykle se jedná o dva způsoby, které mají své výhody i nevýhody:
- Nástřikové vytváření páry
- Bojlerové vytváření páry.
Nástřikové vytváření páry
Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se tedy vytváří přímo ve varném prostoru. S tímto typem tvorby páry se setkáme spíše u menších domácích konvektomatů. Mezi klady patří beze sporu cena a nenáročná údržba, jelikož se z technického hlediska jedná o jednoduchý způsob provedení.
Nevýhodou je, že tvorba páry je oproti druhému způsobu pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru, zvláště pokud máte tvrdou vodu. V takovém případě může pomoci změkčovač vody.
Bojlerové vytváření páry
Bojlerové vyvíječe nalezneme především u profesionálních produktů. Jejich výhodou je rychlá tvorba a snadná a přesná regulace páry. To oceníte především pokud potřebujete konvektomat k přípravě jídel při nižších teplotách.
Jedná se o složitější konstrukci, která je náchylnější k poškození. Cena je znatelně vyšší než u produktů s vyvíjením páry ve varném prostoru. Jelikož se jedná o dražší produkt, jeho součástí bývá obvykle i kontrola činnosti bojleru nebo kontrola zavápnění bojleru a automatické čištění.
Zdroj energie
Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu. Pokud preferujete plynové, budete mít o něco omezenější výběr. Tato varianta se objevuje spíše u dražších profesionálních zařízení. U některých modelů se setkáte s oběma variantami a můžete si zvolit tu, která vám lépe vyhovuje.
Konvektomaty určené pro domácí užití mají ve většině případů připojení na elektriku.
Zdroj vody
Konvektomat potřebuje ke svému fungování zdroj vody. Z té se vytváří pára, která je předností tohoto typu zařízení. Zdroj vody může být dvojí:
- Připojení na vodovod
- Nádržka na vodu
Připojení na vodovod
S touto variantou se setkáte u modelů pro gastro provozy. Kromě elektrické zástrčky potřebuje takový přístroj připojení k vodě. Nemusíte tak vodu nikam doplňovat a hlídat, jestli je jí dostatek.
Nádržka na vodu
Nádržka na vodu je typická pro malé a domácí konvektomaty. Při pořízení takového přístroje tedy nemusíte složitě řešit přívod vody. Je ale třeba hlídat množství vody v nádržce a pravidelně vodu doplňovat. Zároveň je třeba nádržku po použití vylít, aby se v ní voda nekazila.
Kapacita
Kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí. Logicky, čím větší velikost, tím větší množství jídel můžeme zároveň v konvektomatu připravovat.
Nejmenší zařízení se pohybují těsně pod 60 centimetry šířky, výšky a hloubky. Tedy stejně jako klasické trouby. Naopak pokud si chcete pořídit konvektomat do velké kuchyně, ve které denně připravíte mnoho porcí, můžete si koupit zařízení i více než metr vysoké.
Důležitým parametrem při výběru může být i maximální počet zásuvů na police nebo gastronádoby. Od toho se odvíjí i množství jídla, které můžete v daném konvektomatu připravit zároveň.
- Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvů
- Střední konvektomaty – 6 až 11 zásuvů
- Velké konvektomaty – 12 až 24 zásuvů
Rozdíly mezi konvektomaty jsou také v počtu jídel, které v nich je možné za den připravit. U menších se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně. Tento ukazatel je opět důležitější pro gastro zařízení, pro běžnou domácnost stačí konvektomaty s nízkou kapacitou.
Gastronádoby
S kapacitou konvektomatu se přímo pojí téma gastronádob. Ty jsou používané v profesionálních provozech. Jejich předností jsou standardizované rozměry. Díky tomu je veškeré gastro vybavení vzájemně kompatibilní. Gastronádoby jsou vyrobeny nejčastěji z nerezu, někdy se můžete setkat ale také s keramickou variantou vhodnou zejména na servírování nebo plastovými vaničkami například pro uchování ovoce a zeleniny.
Typy gastronádob jsou různé – mělké vaničky, hlubší nádoby, nebo třeba děrované nádoby pro vaření v páře. Náleží k nim také víčka, která mohou být buď plně vyplněná, nebo například s výřezem na naběračku.
Rozměry gastronádob jsou často také měřítkem pro určení kapacity konvektomatu. V mnoha technických specifikacích můžete vidět hodnoty GN 1/1 nebo GN 2/3, což naznačuje právě rozměry použitelných gastronádob. Rozměry najdete v následující tabulce.
Označení gastronádoby |
Šířka (mm) |
Délka (mm) |
2/1 |
650 |
530 |
1/1 |
325 |
530 |
1/3 |
325 |
176 |
2/3 |
325 |
352 |
1/2 |
325 |
265 |
1/4 |
162 |
265 |
2/4 |
162 |
530 |
1/6 |
162 |
176 |
1/9 |
108 |
176 |
Objem nádob se odvíjí od jejich hloubky. Hloubka může být 200, 150, 100, 65, 40 nebo 20 mm. Ne u všech rozměr jsou dostupné všechny hloubky. (Zdroj: Wikipedia)
Ovládání
Stejně jako u jiných pomocníků do kuchyně, i v říši konvektomatů existují rozdílné způsoby ovládání. U většiny se setkáte s řadou funkcí a možností přizpůsobení přístroje.
- Mechanické ovládání – Přístroj se ovládá otočnými knoflíky a tlačítky. Objevuje se spíše u levnějších variant.
- Elektronické ovládání – Má dotykový displej. U některých značek se setkáme s termínem senzorové ovládání.
- Elektromechanické ovládání – Kombinace výše uvedených variant.
Funkce se samozřejmě liší u různých typů konvektomatů (domácí nebo profesionální užití, dražší, levnější atd.). Zde vám nabízíme alespoň základní přehled parametrů, které u většiny konvektomatů naleznete:
- Přepínání mezi varnými cykly (horký vzduch, parní režim, či kombinovaný režim)
- Rychlé zchlazování varného prostoru
- Regulace vlhkosti (tedy množství páry, může být od 10 až do 100 %)
- Nastavování teploty až na 350 °C (rozsah možné teploty se může u jednotlivých konvektomatů lišit)
- Časovač
- Výběr z jednotlivých programů.
Funkce
Pro větší komfort nabízí řada výrobců konvektomatů různé funkce, které nám mohou zjednodušit přípravu pokrmů nebo údržbu přístroje.
- Teplotní sonda – Měří teplotu připravovaného pokrmu. Stačí její hrot zapíchnout například do masa a sledovat, kolik stupňů má pokrm uvnitř.
- Udicí jednotka – Pokrmům dodává uzenou chuť a aroma.
- Sous-vide – Funkce pro přípravu jídla ve vakuu při nízkých teplotách po delší dobu.
- Software pro tvorbu programů – Některé konvektomaty mají navíc USB rozhraní a vy sami si můžete přidat vlastní program pro pečení nebo vaření.
- Připojení na vodu – Permanentní připojení k přívodu vody, abyste nemuseli doplňovat vodu do zásobníku.
- Automatické čištění – Vložíte mycí prostředek, který se rozpustí ve vodě a vyčistí celý přístroj. U většiny produktů je možné zvolit si intenzitu mytí (např. základní, střední, silné), nebo i odvápnění varného prostoru.
- Mycí sprcha – Pomocník na ruční mytí vnitřního prostoru. Někdy bývá součástí koupeného konvektomatu, nebo je možné ji dokoupit. Pořídit ji můžete od 1000 Kč.
Teplotní sonda
I když jsme se této funkci v rychlosti věnovali již v předešlé kapitole, rozhodli jsme se zaměřit se na ni i samostatně. Pro mnoho uživatelů totiž může být rozhodující pro výběr modelu. Jedná se o vpichový teploměr, který se zapíchne do připravované potraviny a přenáší informace o teplotě uvnitř pokrmu přímo do řídicí jednotky konvektomatu.

Využití sondy
Teplotu je možné nejen zobrazit, ale také podle ní upravovat proces přípravy. Můžete například nastavit cílovou teplotu a po jejím dosažení ji bude konvektomat udržovat. Díky této funkci bude pokrm vždy ideálně tepelně upravený. Nemusíte tak například přepékat maso, které by mohlo být vysušené.
Nejoblíbenější značky domácích konvektomatů
Domácí konvektomaty jsou kombinované parní trouby, mezi výrobci proto najdete známé značky velkých kuchyňských spotřebičů. Mezi ty oblíbené patří například Siemens, Electrolux a AEG.
Domácí konvektomaty Siemens
Domácí konvekomaty Siemens patří mezi spotřebiče pro náročnější uživatele. Odpovídá tomu nejen pořizovací cena, ale i vybavení funkcemi a použité technologie. Obvykle mají teplotní sondu, dotykový displej, přednastavené programy s recepty pro různé typy pokrmů a funkce pro přípravu sous vide. U modelů vyšší třídy najdete i možnost dálkového ovládání pomocí aplikace v mobilu a ovládání dvířek pomocí hlasového asistenta Amazon Alexa.
Domácí konvektomaty Electrolux
Firma Electrolux nabízí několik různých modelů kombinovaných parních trub, tedy domácích konvektomatů. Vyberou si nenároční uživatelé i ti, kdo hledají pokročilý přístroj s mnoha různými funkcemi. Mezi modely najdete jednoduše vybavené přístroje i když i u nich obvykle najdete teplotní sondu. Dále ale i trouby s připojením Wi-fi, hlasovým ovládáním a mnoha přednastavenými programy.
Domácí konvektomaty AEG
Partnerská značka Electroluxu AEG nabízí také hned několik různých konvektomatů ve vícero řadách. Jedná se o střední a pokročilé modely, troubu pro úplně nenáročné uživatele v nabídce budete hledat těžko. Podobně jako u ostatních výrobců jsou konvektomaty vybaveny teplotní sondou, ty pokročilejší funkcí sousvide, přednastavenými programy a také dálkovým a hlasovým ovládáním.
Cena
Mezi konvektomaty jsou velké cenové rozdíly. Záleží na tom, jestli se jedná o domácí nebo profesionální stoj, jeho parametry a vybavení funkcemi. Zatímco domácí modely seženete v ceně kvalitní trouby, ty profesionální se pohybují až v řádu několika set tisíc korun.
Cena do 20 000 Kč
První modely konvektomatů pro domácí využití se začínají objevovat od 10 000 Kč. Obvykle jsou menší a páru vyvíjejí přímo ve varném prostoru. Objevují se u nich jen základní funkce a mají mechanické ovládání.
Cena od 20 000 do 50 000 Kč
V této cenové kategorii pořídíte spíše domácí konvektomaty nebo stroje do menších provozů (obvykle se čtyřmi zásuvy na plechy). Už se u nich objevují některé pokročilé funkce s velkým množstvím automatických programů. Kromě mechanického se objevuje i elektronické ovládání.
Cena 50 000 do 110 000 Kč
V této cenové relaci najdeme menší (4 až 6 zásuvů) nebo středně velká zařízení (6 až 10 zásuvů). Počítat můžeme se širokým výběrem funkcí. Takové modely jsou vhodné i pro profesionály. Vytváření páry je zajištěno bojlerovým vyvíječem. Setkáte se se všemi typy ovládání. Objevují se už i první velké produkty, které se však nemohou pyšnit mnoha pokročilými funkcemi.
Cena od 110 000 Kč
Široká nabídka pro profesionální provozy, které potřebují připravovat velké množství porcí najednou (až 600 denně). V nabídce jsou střední a velké konvektomaty. Mají mnoho funkcí a vychytávek včetně přesného nastavení teploty a hustoty páry. Setkáme se u nich s bojlerovým vyvíječem s automatikou a se všemi typy ovládání. Ty nejdražší konvektomaty se cenově pohybují až okolo 900 000 Kč.
Ráda bych prosím věděla, které konvektomaty pro domácí použití cenově dostupné mají funkci gril a kolik přibližně stojí. Předem děkuji.