Menu

Nejlepší konvektomaty 2024: Recenze, testy a srovnání

Aktualizováno:
Autor:
Iva Koňaříková, Veronika Vyskočilová

V kategorii domácích konvektomatů doporučujeme

Siemens HS636GDS2

28 000 Kč

Orientační cena

Jaký konvektomat vybrat dle srovnání

Ve srovnání konvektomatů jsme se věnovali dvěma skupinám zařízení, profesionálním konvektomatům určeným pro gastro provozy a domácím konvektomatům, které najdou uplatnění v domácnostech. Mezi profesionálními stroji se stal vítězem Retigo konvektomat B 611 B s mnoha funkcemi a kombinovaným vývojem páry. V kategorii domácích modelů zvítězil Siemens HS636GDS2 s teplotní sondou.

Jak srovnáváme konvektomaty?

Při hodnocení konvektomatů jsme přistupovali ke každé kategorii odlišně. Potřeby gastro podniků se od domácností totiž značně liší. V obou případech pro nás ale byla zásadní spotřeba, pohodlí při ovládání a samozřejmě také funkce. Ty rozšiřují možnosti využití, zvyšují komfort i bezpečnost, jednalo se například o parní vaření, teplotní sondu, funkce rozmrazování a režim samočištění. U domácích modelů nás zajímal také rozsah teplot a možnost samostatného parního vaření.

V případě profesionálních konvektomatů jsme hodnotili celou řadu parametrů. Mezi ty nejdůležitější jsme zařadili zejména níže uvedené.

  • Způsob vývoje páry
  • Ovládání
  • Počet automatických programů
  • Možnost přidání vlastních programů
  • Velikost a kapacita

Pokud se o konvektomatech chcete dozvědět co nejvíce informací, doporučujeme vám náš článek Jak vybrat konvektomat. V něm se dozvíte vše o konvektomatech, o tom jak fungují a jaké jsou ty nejdůležitější parametry. O domácích konvektomatech, neboli parních troubách, se dočtete více v článku Jak vybrat parní troubu.


Domácí konvektomaty (parní trouby)

Jsou to parní trouby, které umožňují samostatné parní vaření a můžete je běžně využívat v domácnosti. Jejich výběrů jsme věnovali samostatnou stránku.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
91,2 %
Vítěz srovnání
  • Hodně programů
  • Velký objem
  • Teplotní sonda
  • Nádoba na parní vaření
  • Teleskopické výsuvy se prodávají zvlášť
  • Nemá funkci sous vide
  • Nelze ovládat na dálku
28 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
79,4 %
Nejlepší cena/výkon
  • Nízká spotřeba energie
  • Teplotní sonda
  • Dotykové ovládání
  • Nemá kruhové topné těleso
  • Nemá funkci sous vide
24 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
69,0 %
Pro nenáročné
  • Nízká pořizovací cena
  • Funkce sous vide
  • Systém čištění
  • Nemá teplotní sondu
  • Méně programů
15 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
92,4 %
Pro náročné
  • Spousta způsobů využití
  • Senzorové ovládání
  • Udržování teploty
  • Žádné otisky prstů
  • Snadné čištění
  • Vyšší cena
  • Zdánlivě menší objem
39 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
90,1 %
Také nás zaujalo
  • 4D horký vzduch
  • Komfortní dovírání
  • 14 druhů ohřevu
  • Výborné recenze
  • Elegantní design
  • Vysoká cena
  • Nemá funkci sous vide
33 000 Kč Zobrazit nabídky

Profesionální konvektomaty

Velká skříňová zařízení určená pro gastro provozy. Připraví desítky až stovky porcí najednou.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
92,0 %
Nejlepší z malých
  • Kombinovaný vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • Vlastní programy
  • Vysoká cena
  • Nemá ethernet
  • Vysoká hmotnost
238 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
91,5 %
Nejlepší ze středních
  • Bojlerový vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • 6bodová sonda
  • Průměrná kapacita
  • Vyšší cena
331 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
92,7 %
Nejlepší z velkých
  • USB připojení
  • Velká kapacita
  • Teplotní sonda
  • Sous-vide volitelné
  • Pouze plynová varianta
850 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
90,3 %
Další ke zvážení
  • Příznivá cena
  • Nízká hmotnost
  • Bezpečnostní termostat
  • Kladné recenze
  • Bez připojení k internetu
  • Menší rozpětí teplot
  • Jen 5 polic
60 500 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Siemens HS636GDS2
Siemens HS636GDS2
Recenze Beko BIDM 15500 XDS
Beko BIDM 15500 XDS
Recenze Gorenje BCS747S34X
Gorenje BCS747S34X
Recenze Miele DG 2840 Nerez CleanSteel
Miele DG 2840 Nerez CleanSteel
Recenze Bosch HSG 656XS1
Bosch HSG 656XS1
Recenze Retigo konvektomat Blue Vision B- 611
Retigo konvektomat Blue Vision B- 611
Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b
Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
RM gastro Konvektomat stbb 2021 g
Recenze Unox XV 393
Unox XV 393
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Pro náročné Také nás zaujalo Nejlepší z malých Nejlepší ze středních Nejlepší z velkých Další ke zvážení
Kategorie

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Profesionální konvektomaty

Hodnocení 91,2 %
79,4 %
69,0 %
92,4 %
90,1 %
92,0 %
91,5 %
92,7 %
90,3 %
Orientační cena 28 000 Kč 24 000 Kč 15 000 Kč 39 000 Kč 33 000 Kč 238 000 Kč 331 000 Kč 850 000 Kč 60 500 Kč
Výrobce Siemens Beko Gorenje Miele Bosch Retigo Retigo RM Unox
Zdroj energie Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Elektřina Plyn Elektřina
Počet zásuvů 5 5 5 3 5 7 11 20 5
Rozměr gastronádob GN Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní 1/1 1/1 2/1 1/1
Vývoj páry Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Kombinovaný Bojler Bojler Kombinovaný
Ovládání Displej a otočný knoflík Displej a dotyková tlačítka Displej, dotyková a otočná tlačítka Dotykový panel Displej, prstencové ovládáním Dotykové Dotykové Dotykové Ovládací kolečko
Kapacita porcí Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní 51 – 150 151 – 250 Neuvedeno Neuvedeno
Automatické čištění Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Ano Ano Ano Ne
Počet automatických programů Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Neuvedeno 1 000 Neuvedeno Neuvedeno
Teplotní sonda Ano Ano Ne Ne Ano Volitelná Ano Ano Ne
Sous-vide Ne Ne Ano Ne Ne Ano Ano Volitelné Ne
Rozhraní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní USB, Vision combi software USB, Vision combi, ethernet USB Žádné
Sprcha Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Volitelná Ano Ano Ano
Další funkce Rozmrazování, gril, pizza, kynutí, Eco funkce Rozmrazování, gril, parní čištění Rozmrazování, gril, čištění Aquaclean Rozmrazování, čištění CleanSteel, ECO režim Rozmrazování, gril, hydrolytické/katalytické čištění Regenerace, sterilizace, konfitování, uzení Sušení, sterilizace, konfitovaní, uzení  Neuvedeno Neuvedeno
Rozpětí teplot horkovzdušné pečení (°C) 30 - 250 Nerelevantní Neuvedeno 40 - 100 30 - 250 30 – 300 30 – 300 30 – 300 30 až 260 °C
Rozpětí teplot kombinovaného režimu (°C) 30 - 250 40-280 Neuvedeno 40 - 100 30 - 250 30 – 300 30 – 300 30 – 300 48 až 260 °C
Rozpětí teplot vaření v páře Neuvedeno 40-100 Neuvedeno 40 - 100 Neuvedeno 30 – 130 30 – 130 Neuvedeno Neuvedeno
Rozměry š*v*h (mm) 595 × 594 × 548 60 × 60 × 57 59,5 × 59,5 × 54,6 595 × 450 × 569 594 × 595 × 548 933 × 786 × 821 933 × 1046 × 821 1198 × 1845 × 912 750 × 772 × 773
Hmotnost (kg) Neuvedeno Neuvedeno 42 26,1 45,3 122 144 400 Hloubka

Recenze nejlepších konvektomatů

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Recenze Siemens HS636GDS2

Top 1
Vítěz srovnání
91,2 % Celkové hodnocení
  • Hodně programů
  • Velký objem
  • Teplotní sonda
  • Nádoba na parní vaření
  • Teleskopické výsuvy se prodávají zvlášť
  • Nemá funkci sous vide
  • Nelze ovládat na dálku

Domácí konvektomat Siemens HS636GDS2 je vhodný i pro náročnější uživatele. A to zejména díky širokému výběru programů, který kromě klasického ohřevu nabízí i horkovzdušné pečení, několik programů grilu, rozmrazování, program na pizzu či kynutí těsta. Samozřejmostí je samostatné parní vaření, páru lze ale také přidat k ostatním programům, a dosáhnout tak lepších výsledků při pečení masa i koláčů. Snadnou údržbu zajišťuje kombinace dvou systémů čištění – katalytického a hydrolytického.

Hlavní výhody a nevýhody

Předností domácího konvektomatu Siemens je zejména široký výběr programů. Na výběr jsou klasické funkce ohřevu a horkovzdušného pečení, ale také několik stupňů grilu a vícero parních funkcí. Výhodou je také teplotní sonda, která zajistí optimální propečení pokrmů. 

Za slabinu považujeme absenci teleskopických výsuvů, které je nutné v případě zájmu pořídit samostatně. Mezi funkcemi chybí možnost přípravy pokrmů metodou sous vide, tu ale najdete častěji u profesionálních strojů. 

Porovnání s alternativami

Jestliže hledáte dostupnější domácí konvektomat, mohl by vás zaujmout model Beko BIDM 15500 XDS. Má srovnatelný objem i spotřebu. Také nabídka funkcí je poměrně bohatá, nezahrnuje ale oblíbenou funkci rozmrazování. 

Pokud pro vás výbava mnoha programy není důležitá a upřednostňujete spíše nízkou cenu, mohl by pro vás být vhodný konvektomat Gorenje BCS747S34X. Ten sice nemá teplotní sondu, ale umožňuje přípravu sous vide. 

Závěr

Domácí konvektomat Siemens HS636GDS2 uspokojí náročné zákazníky a milovníky zdravého vaření. V nabídce programů je hned 17 možností, ze kterých si můžete vybírat. Parní funkce umožňuje samostatné vaření v páře, nebo přidání páry k ostatním programům. Optimální teplotu uvnitř pokrmu hlídá teplotní sonda. Pozitivně hodnotíme dvojitý systém čištění, který usnadňuje údržbu. Za nevýhodu považujeme nutnost dokoupení teleskopických výsuvů zvlášť, tedy pokud o ně máte zájem. Mnoho modelů je má ale už v základní výbavě. 

 

28 000 Kč Orientační cena

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Recenze Beko BIDM 15500 XDS

Top 2
Nejlepší cena/výkon
79,4 % Celkové hodnocení
  • Nízká spotřeba energie
  • Teplotní sonda
  • Dotykové ovládání
  • Nemá kruhové topné těleso
  • Nemá funkci sous vide

Beko BIDM 15500 XDS je domácí konvektomat, tedy parní trouba, vhodná do početnější domácnosti. Hodí se i pro náročnější zákazníky, je totiž vybavený 20 programy. Jeho nevýhodou je absence kruhového topného tělesa, nenabízí tedy pravé horkovzdušné pečení. Ve výbavě najdete kromě teplotní sondy také teleskopické výsuvy. Z programové nabídky je zajímavá funkce grilu, rozmrazování bohužel chybí. Ovládání pomocí dotykového panelu je velmi komfortní a jednoduché na údržbu. S úklidem vnitřní části trouby pomáhá parní čistění.

24 000 Kč Orientační cena

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Recenze Gorenje BCS747S34X

Top 3
Pro nenáročné
69,0 % Celkové hodnocení
  • Nízká pořizovací cena
  • Funkce sous vide
  • Systém čištění
  • Nemá teplotní sondu
  • Méně programů

Parní trouba – domácí konvektomat Gorenje BCS747S34X zaujme spíše méně náročné zákazníky. Má totiž méně programů – pouze 11. Ve výbavě navíc nenajdete ani teplotní sondu. V nabídce ale nechybí funkce grilu, program na rozmrazování ani funkce sous vide. Její výhodou je především nízká pořizovací cena i spotřeba elektřiny. Trouba se ovládá pomocí kombinace displeje, dotykových a zatláčecích tlačítek. Údržbu zajišťuje systém čištění AquaClean, což ale není zcela samočisticí program.

15 000 Kč Orientační cena

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Recenze Miele DG 2840 Nerez CleanSteel

Top 4
Pro náročné
92,4 % Celkové hodnocení
  • Spousta způsobů využití
  • Senzorové ovládání
  • Udržování teploty
  • Žádné otisky prstů
  • Snadné čištění
  • Vyšší cena
  • Zdánlivě menší objem

Vestavná parní trouba Miele DG 2840 Nerez CleanSteel představuje skvělé řešení pro náročné uživatele, kteří nehledí na pořizovací náklady, za to však hledají skutečně pokročilou parní troubu s pravým parním vařením coby doplněk ke klasické domácí troubě. Tento model vyniká precizním zpracováním, které je tomuto výrobci vlastní.

Oproti konkurenci nabízí zdánlivě menší objem, s jehož hodnotou patří sice v rámci našeho srovnání k nejmenším, ovšem užitného prostoru nabízí v podstatě spoustu – využít totiž můžete celou hloubku, a to hned ve 3 úrovních. Dovnitř se vám tudíž vejdou hned 3 gastronádoby velikosti 1/2 a 3 velikost 1/3. Na rozdíl od modelů, které mají páru jen jako doplněk, zde parní funkci využijete na mnoho způsobů od přípravy pečiva přes maso a ryby až po blanžírování či dezinfekci kojeneckých lahví.

39 000 Kč Orientační cena

Domácí konvektomaty (parní trouby)

Recenze Bosch HSG 656XS1

Top 5
Také nás zaujalo
90,1 % Celkové hodnocení
  • 4D horký vzduch
  • Komfortní dovírání
  • 14 druhů ohřevu
  • Výborné recenze
  • Elegantní design
  • Vysoká cena
  • Nemá funkci sous vide

Vestavná parní trouba Bosch HSG 656XS1 zaujme svou pestrou nabídkou funkcí, a to včetně samostatných parních programů. V rámci našeho srovnání vyniká svým designem, kdy je k ovládání určený přehledný dotykový displej s obrázky a prstencové tlačítko, jehož pootočením můžete upravit jakékoli nastavení trouby a které u konkurence nenajdete. Trouba se tak snadno stane designovou dominantou kuchyně.

Zajímavá je zde funkce Assist, pomocí které vyberete požadovaný pokrm z nabídky uložené v troubě a trouba si pak sama nastaví optimální teplotu, rovněž jde o poměrně ojedinělou funkci, která je doménou zejména dražších modelů. Nechybí zde teplotní sonda ani výsuvné rošty pro snadnější manipulaci, ovšem nenajdete zde bezpečnostní chladná dvířka, která se hodí zejména do domácností s malými dětmi.

33 000 Kč Orientační cena

Top 1
Nejlepší z malých
92,0 % Celkové hodnocení
  • Kombinovaný vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • Vlastní programy
  • Vysoká cena
  • Nemá ethernet
  • Vysoká hmotnost

Retigo konvektomat Blue Vision B- 611 je malý konvektomat vhodný i pro náročné zákazníky. Optimální je pro gastro podniky, které si vystačí s kapacitou 150 pokrmů za den. Větší provozy mohou ocenit možnost dát ho do sestavy s dalším konvektomatem nebo regenerátorem (udržovací skříní). Na rozdíl od většiny modelů v této velikostní kategorii disponuje automatickým mytím a bojlerovým vyvíjením páry. Pyšní se řadou funkcí jako je příprava sous-vide, sterilování nebo konfitování. Výhodou je možnost nahrát vlastní programy pomocí USB rozhraní.

Hlavní výhody a nevýhody

Na tomto konvektomatu zaujme zejména výbava, která zahrnuje bojlerové vyvíjení páry, funkci konfitovaní nebo sterilování. Užitečný je také automatický mycí program a rozhraní USB, které umožňuje nahrání vlastních programů.

Závěr

Retigo Blue Vision B- 611 je konvektomat vhodný zejména pro menší provozy, nebo jako druhý a další konvektomat ke stávajícímu vybavení. Najednou totiž dokáže připravit maximálně 150 pokrmů. I když se jedná o menší model, disponuje pokročilými funkcemi jako je bojlerový vývoj páry, teplotní sonda nebo například program uzení. Hledáte-li ale konvektomat do většího provozu a potřebujete připravit až 250 porcí, mohl by vás zaujmout model Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b.

238 000 Kč Orientační cena

Top 2
Nejlepší ze středních
91,5 % Celkové hodnocení
  • Bojlerový vývoj páry
  • Mnoho funkcí
  • 6bodová sonda
  • Průměrná kapacita
  • Vyšší cena

Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b je zařízením s 11 zásuvy, ve kterém můžete připravit za den maximálně 250 porcí. Použít k tomu lze gastronádoby o velikosti 1/1. U velkých provozů může být tento výrobek vhodným doplněním k jinému konvektomatu, jelikož jej lze postavit do sestavy s dalším zařízením. Samozřejmostí je automatické mytí, široký výběr z mnoha programů a možnost si nahrát své vlastní přes USB nebo přes ethernet. Konvektomat se pyšní řadou funkcí včetně uzení. Přečíst celou recenzi

331 000 Kč Orientační cena

Profesionální konvektomaty

Recenze RM gastro Konvektomat stbb 2021 g

Top 3
Nejlepší z velkých
92,7 % Celkové hodnocení
  • USB připojení
  • Velká kapacita
  • Teplotní sonda
  • Sous-vide volitelné
  • Pouze plynová varianta

RM gastro Konvektomat stbb 2021 g je model vhodný pro velké provozy, které potřebují najednou připravovat velké množství pokrmů. Konvektomat obsahuje většinu vychytávek, se kterými se můžete u těchto produktů setkat. Mimo jiné disponuje i funkcí udržovací skříně, což je u velkých přístrojů poměrně obvyklé. Pyšní se patentovaným systémem rychlého vývinu páry, který kombinuje bojlerový a nástřikový způsob. Péct či vařit můžete tedy začít téměř okamžitě. Samozřejmostí je automatické mytí, ale k dispozici je také ruční navíjecí sprcha.

850 000 Kč Orientační cena

Profesionální konvektomaty

Recenze Unox XV 393

Top 4
Další ke zvážení
90,3 % Celkové hodnocení
  • Příznivá cena
  • Nízká hmotnost
  • Bezpečnostní termostat
  • Kladné recenze
  • Bez připojení k internetu
  • Menší rozpětí teplot
  • Jen 5 polic

Unox XV 393 spadá mezi malé konvektomaty a je tak vhodným kompromisem pro všechny, kteří netouží po velké výrobní kapacitě ani spoustě přídavných funkcí. Představuje vhodné řešení pro menší gastronomická zařízení či penziony nebo jej lze použít jako doplněk k velkému konvektomatu do vytíženého provozu. Coby model řady CHEFLUX je vybavený analogovým ovládáním, ke kterému slouží na rozdíl od konkurence s dotykovým displejem pouze manuální knoflíky.

V rámci své kapacity dokáže pojmout až 5 gastronádob typu 1/1, což je spíše základní hodnota. Díky funkci AIR.Plus se však můžete těšit na rovnoměrné výsledky ve všech 5 patrech. Zajímavá je také funkce STEAM.Plus pro okmažitý vývoj páry či DRY.Plus, která naopak vlhký vzduch z komory odvádí a hodí se pro přípravu cukrářských výrobků. Oproti konkurenčním konvektomatům se zde budete muset spokojit s nižším rozsahem teplot do 260 °C. Na druhou stranu konvektomat potěší nízkou hmotností a příznivou cenou.

60 500 Kč Orientační cena

Nejprodávanější konvektomaty dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 Zatím nehodnoceno 20 200 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 Zatím nehodnoceno 30 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 Zatím nehodnoceno 130 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 Zatím nehodnoceno 237 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 80 %
Počet recenzí: 1
15 400 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 Zatím nehodnoceno 60 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 Zatím nehodnoceno 16 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 Zatím nehodnoceno 54 400 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 Zatím nehodnoceno 48 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 Zatím nehodnoceno 162 000 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat konvektomat

V tomto článku vás provedeme výběrem konvektomatu krok za krokem.

  • Proč koupit kvalitní konvektomat – Investice se vyplatí z řady důvodů, zejména proto, že dokáže nahradit mnoho spotřebičů, čímž šetří náklady i prostor v kuchyni.
  • Nevýhody konvektomatů – Mezi stěžejní nevýhody patří vysoká cena, která může dosahovat až 500 000 Kč, a také vyšší hlučnost oproti klasickým domácím troubám.
  • Jak funguje konvektomat – Tyto přístroje umožňují připravovat pokrmy nejen pomocí horkého vzduchu, ale také pomocí páry.
  • Výběr podle využití – Domácí konvektomaty jsou v podstatě trouby s parní funkcí. Profesionální konvektomaty se hodí do gastro provozoven a mají odlišné zpracování.
  • Důležité parametry – Sledujte systém vytváření páry, způsob ovládání  a také zdroj energie a vody. Profesionálním modelům slouží jako zdroj energie plyn i elektřina a mají rovnou připojení na vodu. Stěžejní je také kapacita a neobejdete se bez gastronádob.
  • Funkce – Konvektomaty disponují celou řadou funkcí, které vám usnadní přípravu pokrmů a celkovou obsluhu.
  • Příslušenství – Některé doplňky jsou součástí balení, jiné je nutno dokoupit. Čisticí prostředky je pak nutné pravidelně používat a doplňovat.
  • Oblíbené značky – Inspirujte se značkami, jejich produkty se dlouhodobě řadí mezi ty nejoblíbenější, například AEG, RM Gastro, Unox nebo Retigo.
  • Cena – Stanovte si výši rozpočtu. Domácí konvektomaty jsou výrazně levnější. U profesionálních modelů pak závisí na pokročilosti zařízení a kapacitě, mohou stát i více než 250 000 Kč.

Proč koupit kvalitní konvektomat

Donedávna byly konvektomaty záležitostí především velkých kuchyní v hotelech nebo restauracích. Dnes už menší modely nachází využití také v domácnostech. Níže se podívejte, proč je dobré investovat do kvalitního zařízení.

  • Zastupitelnost pracovní síly – Konvektomat sice nezastoupí veškerou pracovní sílu, stále jej musí někdo obsluhovat, dokáže však nahradit široké spektrum spotřebičů, jako například troubu, gril, fritézu, ale i mikrovlnnou troubu.
  • Šetří prostor – Protože konvektomat nahradí řadu spotřebičů, šetří prostor v kuchyni, který tak můžete využít efektivněji.
  • Zvýšení produktivity – Konvektomat v dostatečné kapacitě dokáže zvýšit výnosnost profesionálních kuchyní. Navýší totiž počet pokrmů, které je vaše kuchyň schopna vyprodukovat.
  • Automatizace – Moderní konvektomaty oplývají chytrými funkcemi, navíc lze velkou část procesů automatizovat, čímž nevyžadují takovou pozornost.

Nevýhody konvektomatů

Jako každý produkt mají i konvektomaty své nevýhody. Jaké? To se dozvíte v odrážkách níže.

  • Vysoká cena – Oproti klasickým troubám jsou konvektomaty výrazně dražší. Jedná se o gastro vybavení, které musí vydržet větší zátěž, proto se cena úměrně promítá do kvality zpracování.
  • Vyšší hlučnost – V porovnání s domácí troubou mají profesionální konvektomaty hlučnější provoz.

Jak funguje konvektomat

Stejně jako vzhledem podobné trouby umožňují konvektomaty přípravu pokrmů pomocí horkého vzduchu. Navíc je ale možné využít také páru, případně kombinaci obou těchto funkcí.

Díky parnímu režimu nejsou připravované pokrmy vysušené. Navíc můžete v jednom přístroji připravovat několik jídel najednou, aniž byste se museli bát nepříjemného promíchání chutí a pachů. K přípravě jídel nemusíte používat tuk a také nedochází k úbytku vitamínů a přínosných látek z pokrmů.

Použití konvektomatu

Konvektomaty se rychle rozehřívají a vy můžete začít připravovat pokrmy už po několika minutách od spuštění. Jsou vhodné k pečení masa, ale také k přípravě sladkých knedlíků. Svými vlastnostmi tedy můžou plně nahradit klasickou troubu, gril, fritézu či mikrovlnou troubu.

Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s konvektomatem, nemusíte se bát. Obsluha zařízení je jednoduchá a rychlá. U moderních modelů navíc můžete využívat ze široké nabídky automatických programů, které vám ušetří čas strávený v kuchyni.

Správným pomocníkem do domácnosti je pro vás určitě i v případě, že jste zvyklí péct různá masa přes noc, díky možnosti nastavit nízkou teplotu a přesný čas vhodný pro pečení.

Konvektomat nebo trouba?

Nabídku tvoří především zařízení pro profesionální kuchaře v gastro provozech. V posledních letech se však na trhu začínají objevovat i konvektomaty pro domácnosti, které mohou připomínat o něco větší mikrovlnku.

Někteří výrobci domácích konvektomatů nahrazují název konvektomat označením parní trouba, elektrická pec s napařováním nebo horkovzdušná trouba s napařováním. Také vzhledově se více podobají běžným pečicím troubám.

Tyto trouby obecně disponují méně funkcemi než konvektomaty určené pro profesionály a parametry, které se objevují v popisech těchto přístrojů odpovídají spíše běžným troubám. Nicméně objevuje se u nich funkce parního režimu, která je typická pro konvektomaty. Více o troubách a parametrech, které nám mohou pomoci při výběru si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat troubu.

Výběr podle využití

Než se pustíte do výběru konvektomatu, je třeba ujasnit si rozdíly mezi domácími a profesionálními modely.

  • Domácí konvektomaty – Jsou v zásadě klasické trouby, které jsou doplněné o parní funkce. Těmto parním troubám jsme se věnovali na samostatné stránce, kde jsme připravili také článek Jak vybrat parní troubu.
  • Profesionální konvektomaty – Jsou mnohem objemnější a zároveň také výrazně dražší výrobky s mírně odlišnými funkcemi. Jejich využívání v domácnostech je zbytečné. Právě těmto modelům se věnujeme v tomto článku.

Důležité parametry

V této kapitole se zaměříme na důležité parametry, které je nezbytné vzít při výběru konvektomatu v potaz.

  • Systém vytváření páry – Rozlišujeme nástřikové a bojlerové vytváření páry, liší se cenou i využitím.
  • Ovládání – Konvektomaty mají elektrické nebo manuální ovládání, případně kombinuje obě varianty.
  • Zdroj energie – Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu.
  • Zdroj vody – Může být dvojí, a to připojení na vodovod, nebo nádržka na vodu.
  • Kapacita – U menších konvektomatů se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně.
  • Gastronádoby – Nutno dokoupit, rozlišují se na mělké, hluboké a děrované gastronádoby.

Systém vytváření páry

  • Nástřikové vytváření páry – Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se vytváří ve varném prostoru. Nižší cena, nenáročná údržba, tvorba páry je ale pomalejší.
  • Bojlerové vytváření páry – Doména profesionálních produktů. Rychlá a přesná regulace páry, vyšší cena.

Hlavní výhodou konvektomatu oproti jiným kuchyňským pomocníkům je možnost přípravy jídel v páře. Jednotlivé konvektomaty se liší v tom, jakým způsobem páru vytvářejí. Obvykle se jedná o dva způsoby, které mají své výhody i nevýhody.

Nástřikové vytváření páry

Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se tedy vytváří přímo ve varném prostoru. S tímto typem tvorby páry se setkáme spíše u menších domácích konvektomatů. Mezi klady patří beze sporu cena a nenáročná údržba, jelikož se z technického hlediska jedná o jednoduchý způsob provedení.

Nevýhodou je, že tvorba páry je oproti druhému způsobu pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru, zvláště pokud máte tvrdou vodu. V takovém případě může pomoci změkčovač vody.

Bojlerové vytváření páry

Bojlerové vyvíječe nalezneme především u profesionálních produktů. Jejich výhodou je rychlá tvorba a snadná a přesná regulace páry. To oceníte především pokud potřebujete konvektomat k přípravě jídel při nižších teplotách.

Jedná se o složitější konstrukci, která je náchylnější k poškození. Cena je znatelně vyšší než u produktů s vyvíjením páry ve varném prostoru. Jelikož se jedná o dražší produkt, jeho součástí bývá obvykle i kontrola činnosti bojleru nebo kontrola zavápnění bojleru a automatické čištění.

Ovládání

  • Mechanické ovládání – Přístroj se ovládá otočnými knoflíky, tlačítky a různými mechanickými prvky. Objevuje se spíše u levnějších variant.
  • Elektronické ovládání – Má dotykový displej, ovládá se podobně jako mobilní telefon, často grafické zjednodušení prostřednictvím obrázků/ikon. U některých značek se setkáme s termínem senzorové ovládání.
  • Elektromechanické ovládání – Kombinace výše uvedených variant.

Stejně jako u jiných pomocníků do kuchyně, i v říši konvektomatů existují rozdílné způsoby ovládání. U většiny se setkáte s řadou funkcí a možností přizpůsobení přístroje.

Zdroj energie

  • Plyn – Menší výběr, spíše u dražších profesionálních konvektomatů.
  • Elektřina – Široký výběr, domácí i profesionální konvektomaty.

Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu. Pokud preferujete plynové, budete mít o něco omezenější výběr. Tato varianta se objevuje spíše u dražších profesionálních zařízení. U některých modelů se setkáte s oběma variantami a můžete si zvolit tu, která vám lépe vyhovuje.

Konvektomaty určené pro domácí užití mají ve většině případů připojení na elektriku.

Zdroj vody

  • Připojení na vodovod – Obvykle u profesionálních konvektomatů, snadnější obsluha.
  • Nádržka na vodu – Spíše u domácích modelů, nutno hlídat množství vody a doplňovat.

Konvektomat potřebuje ke svému fungování zdroj vody. Z té se vytváří pára, která je předností tohoto typu zařízení. Zdroj vody může být dvojí, a to připojení na vodovod, nebo nádržka na vodu.

Připojení na vodovod

S touto variantou se setkáte u modelů pro gastro provozy. Kromě elektrické zástrčky potřebuje takový přístroj připojení k vodě. Nemusíte tak vodu nikam doplňovat a hlídat, jestli je jí dostatek.

Nádržka na vodu

Nádržka na vodu je typická pro malé a domácí konvektomaty. Při pořízení takového přístroje tedy nemusíte složitě řešit přívod vody. Je ale třeba hlídat množství vody v nádržce a pravidelně vodu doplňovat. Zároveň je třeba nádržku po použití vylít, aby se v ní voda nekazila.

Kapacita

  • Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvů, 30 až 50 jídel.
  • Střední konvektomaty – 6 až 11 zásuvů, 50 až 100 jídel.
  • Velké konvektomaty – 12 až 24 zásuvů, více než 250 jídel.

Kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí. Logicky, čím větší velikost, tím větší množství jídel můžeme zároveň v konvektomatu připravovat. Důležitým parametrem při výběru může být i maximální počet zásuvů na police nebo gastronádoby. Od toho se odvíjí i množství jídla, které můžete v daném konvektomatu připravit zároveň. Někteří výrobci uvádí přímo i počet jídel, které uvnitř připravíte.

Nejmenší zařízení se pohybují těsně pod 60 centimetry šířky, výšky a hloubky. Tedy stejně jako klasické trouby. Naopak pokud si chcete pořídit konvektomat do velké kuchyně, ve které denně připravíte mnoho porcí, můžete si koupit zařízení i více než metr vysoké.

Rozdíly mezi konvektomaty jsou také v počtu jídel, které v nich je možné za den připravit. U menších se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně. Tento ukazatel je opět důležitější pro gastro zařízení, pro běžnou domácnost stačí konvektomaty s nízkou kapacitou.

Gastronádoby

  • Mělké gastronádoby – Ideální na přílohy, dezerty.
  • Hluboké gastronádoby – Vhodné na omáčky, saláty apod.
  • Děrované gastronádoby – Vhodné pro vaření v páře.

S kapacitou konvektomatu se přímo pojí téma gastronádob. Ty jsou používané v profesionálních provozech. Jejich předností jsou standardizované rozměry. Díky tomu je veškeré gastro vybavení vzájemně kompatibilní. Gastronádoby jsou vyrobeny nejčastěji z nerezu, někdy se můžete setkat ale také s keramickou variantou vhodnou zejména na servírování nebo plastovými vaničkami například pro uchování ovoce a zeleniny.

Typy gastronádob jsou různé – mělké vaničky, hlubší nádoby, nebo třeba děrované nádoby pro vaření v páře. Náleží k nim také víčka, která mohou být buď plně vyplněná, nebo například s výřezem na naběračku.

Rozměry gastronádob jsou často také měřítkem pro určení kapacity konvektomatu. V mnoha technických specifikacích můžete vidět hodnoty GN 1/1 nebo GN 2/3, což naznačuje právě rozměry použitelných gastronádob. Rozměry najdete v následující tabulce.

Označení gastronádoby Šířka (mm) Délka (mm)
2/1 650 530
1/1 325 530
1/3 325 176
2/3 325 352
1/2 325 265
1/4 162 265
2/4 162 530
1/6 162 176
1/9 108 176

Objem nádob se odvíjí od jejich hloubky. Hloubka může být 200, 150, 100, 65, 40 nebo 20 mm. Ne u všech rozměr jsou dostupné všechny hloubky. (Zdroj: Wikipedia)

Funkce

Pro větší komfort nabízí řada výrobců konvektomatů různé funkce, které nám mohou zjednodušit přípravu pokrmů nebo údržbu přístroje. Funkce se samozřejmě liší u různých typů konvektomatů (domácí nebo profesionální užití, dražší, levnější atd.). V této kapitole nabízíme alespoň základní přehled parametrů, které u většiny konvektomatů naleznete.

  • Přepínání mezi varnými cykly – Horký vzduch, parní režim, či kombinovaný režim.
  • Rychlé zchlazování varného prostoru – Bezpečnostní prvek, který zajistí zchlazení varného prostoru při uzavřených dvířkách i z vysoké teploty do cca 30 až 40 sekund.
  • Regulace vlhkosti – Regulace množství páry, může být od 10 až do 100 %.
  • Nastavování teploty až na 350 °C – Rozsah možné teploty se může u jednotlivých konvektomatů lišit.
  • Časovač – Běžná funkce domácích i profesionálních konvektomatů.
  • Výběr z jednotlivých programů – Ovládání pomocí displeje nebo tlačítek.
  • Udicí jednotka – Pokrmům dodává uzenou chuť a aroma.
  • Sous-vide – Funkce pro přípravu jídla ve vakuu při nízkých teplotách po delší dobu.
  • Software pro tvorbu programů – Některé konvektomaty mají navíc USB rozhraní a vy sami si můžete přidat vlastní program pro pečení nebo vaření.
  • Připojení na vodu – Permanentní připojení k přívodu vody, abyste nemuseli doplňovat vodu do zásobníku.
  • Automatické čištění – Vložíte mycí prostředek, který se rozpustí ve vodě a vyčistí celý přístroj. U většiny produktů je možné zvolit si intenzitu mytí (např. základní, střední, silné), nebo i odvápnění varného prostoru.

Příslušenství

Některé příslušenství bývá součástí základní konfigurace, jiné je nutno přikoupit nebo dokupovat pravidelně pro udržení čistoty a bezporuchovosti zařízení.

  • Teplotní sonda – Měří teplotu připravovaného pokrmu. Stačí její hrot zapíchnout například do masa a sledovat, kolik stupňů má pokrm uvnitř.
  • Mycí sprcha – Pomocník na ruční mytí vnitřního prostoru. Někdy bývá součástí koupeného konvektomatu, nebo je možné ji dokoupit. Pořídit ji můžete od 1 000 Kč.
  • Změkčovač vody – Obvykle podmínkou záruky. Měl by obsahovat filtr pevných částic.
  • Mycí chemie a čistící tablety do konvektomatu – Jde o běžný provozní materiál, který je třeba dokupovat pro udržení čistoty a bezporuchový chod.
  • Podstavec pod konvektomat – Slouží nejen jako podstavec pro vyvýšení menšího konvektomatu, ale také jako úložný prostor pro gastronádoby.
  • Gastronádoby, plechy, grilovací desky – Jsou nezbytné pro přípravu pokrmů. Existují různé druhy nádob z různých materiálů, abyste mohli vždy dosáhnout perfektního výsledku.

Teplotní sonda

I když jsme se této funkci v rychlosti věnovali již v předešlé kapitole, rozhodli jsme se zaměřit se na ni i samostatně. Pro mnoho uživatelů totiž může být rozhodující pro výběr modelu. Jedná se o vpichový teploměr, který se zapíchne do připravované potraviny a přenáší informace o teplotě uvnitř pokrmu přímo do řídicí jednotky konvektomatu.

Teplotu je možné nejen zobrazit, ale také podle ní upravovat proces přípravy. Můžete například nastavit cílovou teplotu a po jejím dosažení ji bude konvektomat udržovat. Díky této funkci bude pokrm vždy ideálně tepelně upravený. Nemusíte tak například přepékat maso, které by mohlo být vysušené.

GIF využití sondy

Využití sondy

Oblíbené značky

V této části vám prozradíme, které značky domácích i profesionálních konvektomatů patří mezi oblíbené.

Domácí konvektomaty – oblíbené značky

Domácí konvektomaty jsou kombinované parní trouby, mezi výrobci proto najdete známé značky velkých kuchyňských spotřebičů.

  • Siemens – Pro náročnější uživatele, vyšší cena, ale moderní funkce a pokročilé technologie.
  • Electrolux – Široký výběr pro náročné i méně náročné uživatele, dražší i levnější modely.
  • AEG – Konvektomaty v několika řadách, spíše střední a průměrně pokročilé modely.

Domácí konvektomaty Siemens

Domácí konvekomaty Siemens patří mezi spotřebiče pro náročnější uživatele. Odpovídá tomu nejen pořizovací cena, ale i vybavení funkcemi a použité technologie. Obvykle mají teplotní sondu, dotykový displej, přednastavené programy s recepty pro různé typy pokrmů a funkce pro přípravu sous vide. U modelů vyšší třídy najdete i možnost dálkového ovládání pomocí aplikace v mobilu a ovládání dvířek pomocí hlasového asistenta Amazon Alexa.

Domácí konvektomaty Electrolux

Firma Electrolux nabízí několik různých modelů kombinovaných parních trub, tedy domácích konvektomatů. Vyberou si nenároční uživatelé i ti, kdo hledají pokročilý přístroj s mnoha různými funkcemi. Mezi modely najdete jednoduše vybavené přístroje i když i u nich obvykle najdete teplotní sondu. Dále ale i trouby s připojením Wi-fi, hlasovým ovládáním a mnoha přednastavenými programy.

Domácí konvektomaty AEG

Partnerská značka Electroluxu AEG nabízí také hned několik různých konvektomatů ve vícero řadách. Jedná se o střední a pokročilé modely, troubu pro úplně nenáročné uživatele v nabídce budete hledat těžko. Podobně jako u ostatních výrobců jsou konvektomaty vybaveny teplotní sondou, ty pokročilejší funkcí sousvide, přednastavenými programy a také dálkovým a hlasovým ovládáním.

Profesionální konvektomaty – oblíbené značky

Zde najdete doporučení na značky profesionálních konvektomatů do gastro provozoven.

  • Retigo – Oblíbené konvektomaty různých velikostí, dostupné v několika řadách od nejmenších modelů až po velkoobjemové pro přípravu až 900 jídel.
  • Unox – Špičkový design a inovace, konvektomaty získaly řadu ocenění, vysoká cena.
  • RM Gastro – Dražší modely, obvykle včetně podstavce sloužícího coby úložný prostor pro gastro nádoby.

Profi konvektomaty Retigo

Konvektomaty Retigo jsou v gastro provozovnách velmi oblíbené. Značka své modely rozřazuje do 3 řad, a to Blue Vision, Orange Vision a Orange Vision Plus. Řady se od sebe liší barvou podsvícení displeje. Konvektomaty jsou do detailu propracované a mají funkční design. Nechybí jim intuitivním ovládáním a výborné izolační vlastnosti. Kromě toho nabízejí pokročilé funkce, jako například automatické mytí nebo systém na úsporu vody a elektrické energie. Jde o tradičního českého výrobce z Rožnova pod Radhoštěm.

Profi konvektomaty Unox

Konvektomaty Unox poznáte na první pohled, od konkurence se totiž liší svým špičkovým designem a inovacemi, za které získaly již řadu ocenění. V případě Unox se jedná o předního italského výrobce gastro zařízení, který patří k nejprodávanějším v ČR.

Profi konvektomaty RM Gastro

Konvektomaty RM Gastro spadají do vysoké cenově kategorie, ovšem mají co nabídnout. Jedná se o maximální spolehlivé spotřebiče, pro které je typický podstavec na gastro nádoby. Nemusíte tudíž v profesionální kuchyni řešit další úložný prostor. Ovládací panel menších variant konvektomatů bývá umístěný typicky v horní části nad dvířky, u velkoobjemových pak tradičně vedle dvířek.

Cena

Mezi konvektomaty jsou velké cenové rozdíly. Záleží na tom, jestli se jedná o domácí nebo profesionální stoj, jeho parametry a vybavení funkcemi. Zatímco domácí modely seženete v ceně kvalitní trouby, ty profesionální se pohybují až v řádu několika set tisíc korun.

Cena do 20 000 Kč

První modely konvektomatů pro domácí využití se začínají objevovat od 10 000 Kč. Obvykle jsou menší a páru vyvíjejí přímo ve varném prostoru. Objevují se u nich jen základní funkce a mají mechanické ovládání.

Cena od 20 000 do 50 000 Kč

V této cenové kategorii pořídíte spíše domácí konvektomaty nebo stroje do menších provozů (obvykle se čtyřmi zásuvy na plechy). Už se u nich objevují některé pokročilé funkce s velkým množstvím automatických programů. Kromě mechanického se objevuje i elektronické ovládání.

Cena 50 000 do 110 000 Kč

V této cenové relaci najdeme menší (4 až 6 zásuvů) nebo středně velká zařízení (6 až 10 zásuvů). Počítat můžeme se širokým výběrem funkcí. Takové modely jsou vhodné i pro profesionály. Vytváření páry je zajištěno bojlerovým vyvíječem. Setkáte se se všemi typy ovládání. Objevují se už i první velké produkty, které se však nemohou pyšnit mnoha pokročilými funkcemi.

Cena od 110 000 Kč

Široká nabídka pro profesionální provozy, které potřebují připravovat velké množství porcí najednou (až 600 denně). V nabídce jsou střední a velké konvektomaty. Mají mnoho funkcí a vychytávek včetně přesného nastavení teploty a hustoty páry. Setkáme se u nich s bojlerovým vyvíječem s automatikou a se všemi typy ovládání. Ty nejdražší konvektomaty se cenově pohybují až okolo 900 000 Kč.

Často kladené otázky ke konvektomatům

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva se díky svým zkušenostem z profesionální kuchyně dobře orientuje v nabídce gastro zařízení a ani konvektomaty jí nejsou cizí. Prostřednictvím srovnání vybraných produktů vás seznámí s vhodnými modely do domácností i gastro provozoven a poradí, do kterého konvektomatu se vyplatí investovat. Iva autorsky stojí také za tématy z oblasti péče o vzhled či sportovního vybavení.
Veronika se věnuje v naší redakci už několik let kuchyňským pomocníkům. Ve volném čase ráda vaří a má zkušenosti i z gastro provozu. Umí vám proto vysvětlit, na co si dát při výběru konvektomatu pozor, ať už jej pořizujete do profesionální kuchyně, nebo do domácnosti. Její jméno najdete u mnoha dalších srovnání kuchyňských spotřebičů, jako jsou příbuzné parní trouby, různé druhy mixérů, nebo digestoře.

Použité a další zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konvektomat

https://www.webstaurantstore.com/guide/628/types-of-combi-ovens.html

https://restaurantden.com/how-to-choose-the-best-type-of-combi-oven/

BERÁNEK, Jaromír a kolektiv. Moderní řízení hotelového provozu. MAG Consulting, s.r.o. 2013. ISBN: 978-80-271-9360-8

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Ráda bych prosím věděla, které konvektomaty pro domácí použití cenově dostupné mají funkci gril a kolik přibližně stojí. Předem děkuji.

IVANA SVOBODOVÁ

Domácí konvektomaty jsme nově přidali do našeho srovnání. Můžete si je tedy prohlédnout na horní straně stránky. Případně navštivte stránku věnovanou parním troubám, kde najdete více informací včetně článku Jak vybrat.

Veronika Vyskočilová, redaktor

Má parní trouba funkci jako mikrovlnka? Lze v ní ohřívat např. knedlíky? Děkuji.

Dagmar Krutišová

Dobrý den, parní trouba je k ohřívání velmi vhodná. Nefunguje sice stejným způsobem jako mikrovlnka, ale výsledek je stejný – ohřáté jídlo. Konkrétně k ohřívání knedlíků je mnohem vhodnější než mikrovlnka, knedlíky so totiž napaří a jsou vláčné.

Veronika Vyskočilová, redaktor

Dobrý den, můžete prosím doporučit profesionální konvektomat střední velikosti, jehož součástí bude i stojan na gastronádoby? Ideálně český výrobce, skrze dostupnost náhradních dílů. Děkuji, J.

Jaroslav Kohut

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Vhodnou volbou budou konvektomaty značky Retigo nebo RM Gastro, v obou případech se jedná o české výrobce. Společně se stojanem můžeme doporučit například model střední velikosti RM GASTRO STBB 1011 GAM. Přejeme úspěšný výběr.

Iva Koňaříková, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 28 hlasů