Srovnávací test a recenze
nejlepších konvektomatů

Autor: Michaela Černá

Poslední aktualizace: Červen 2019

Ukázka produktu ve srovnání konvektomatů

Konvektomat není zcela běžným zařízením v domácnostech. Jde spíše o profesionální kuchyňské náčiní, se kterým jste se možná doposud ani nesetkali. Ti, kdo jej znají, tak moc dobře vědí, že tento gastronomický výrobek pojí přednosti parní a horkovzdušné trouby.

Moderní konvektomat může v malém podání připomínat klasickou mikrovlnou troubu jen s trochu většími rozměry. Profesionální zařízení svým vzhledem zase napodobují spíše prosklené chladničky. Ty jsou samozřejmě uzpůsobeny pro větší kapacitu připravovaných jídel v řádu desítek kusů.

Jestliže uvažujete nad volbou konvektomatu, ať už k tomu máte jakékoliv důvody a účely, pak se vám hodí tento článek zaměřený na to nejdůležitější týkající se tohoto kuchyňského přístroje. O konvektomatech se dozvíte vše od A až do Z.


Vzhled Název Výrobce Orientační cena Aktuální cena
Recenze Retigo Konvektomat O-1011 b Retigo Konvektomat O-1011 b Retigo 200 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Bartscher 120.791 Bartscher 120.791 Bartscher 24 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Unox Konvektomat Cheflux XV 393 Unox Konvektomat Cheflux XV 393 Unox 50 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Unox Konvektomat XV 593 ChefLux Unox Konvektomat XV 593 ChefLux Unox 75 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Hendi Konvektomat 225950 Hendi Konvektomat 225950 Hendi 17 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Retigo Konvektomat O-611 i Retigo Konvektomat O-611 i Retigo 120 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Unox konvektomat XEVC-0511-E1R Unox konvektomat XEVC-0511-E1R Unox 95 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b Retigo Konvektomat BLUE VISION B-1011b Retigo 250 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Retigo Konvektomat B 611i Retigo Konvektomat B 611i Retigo 180 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Unox konvektomat ChefLux XV 893 Unox konvektomat ChefLux XV 893 Unox 100 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat konvektomat

  1. Proč si pořídit konvektomat?
  2. Systém vytváření páry
  3. Kapacita
  4. Ovládání
  5. Funkce
  6. Rychlovky v konvektomatu
  7. Cena

Nejprve se zmíníme o tom, proč si vlastně pořídit do domácnosti nebo komerčních prostor konvektomat. Co vám takový krok přinese a jaké jsou hlavní výhody tohoto zařízení. Na to bude samozřejmě navazovat několik podrobnějších parametrů.

Tím hlavním bude představení systému pro vytváření páry. Dozvíte se, jaké jsou dostupné kapacity těchto produktů, zjistíte, jak snadno se ovládají, a nakonec vám prozradíme pár rychlých chuťovek připravovaných s pomocí konvektomatu.

Chybět nebudou ani orientační ceny tohoto gastronomického zařízení.

1. Proč si pořídit konvektomat?

I když je konvektomat primárně komerčním typem gastronomického vybavení, velice často se jeho zmenšené podoby objevují také v klasických domácnostech. A pokud vás zajímá, co je na konvektomatu tak úžasného, že byste si jej měli pořídit, rádi vám to prozradíme.

V první řadě, konvektomat má rychlý náběh teploty, kterou lze následně jednoduše a plynule regulovat. Tím budete schopni minimalizovat náklady na elektřinu až o padesát procent. S tím mimochodem souvisí i nízká spotřeba vody, pokud byste se snažili připravovat vícero pokrmů v páře.

Ve prospěch konvektomatu hovoří i fakt, že nebudete potřebovat žádný tuk pro usmažení nebo uvaření libovolného pokrmu. Tepelná úprava za pomoci páry se totiž obejde bez této poněkud tučné ingredience.

Při přípravě masa v konvektomatu se nemusíte obávat toho, že ztratí svoji celkovou váhu. Dokonce nemusíte mít strach ani z toho, že vaše připravované jídlo bude po tepelné úpravě zbaveno všech vitamínů a přínosných látek. To hrozí při klasickém vaření, nikoliv však při chystání jídla prostřednictvím konvektomatu.

Poslední zmíněný klad – práce s konvektomatem je natolik jednoduchá a rychlá, že díky ní budete trávit v kuchyni podstatně méně času než doposud. A to je možná i jeden z důvodů, proč se moderní konvektomaty začínají čím dál více objevovat v českých domácnostech.

2. Systém vytváření páry

Vzhledem k tomu, že jednou z největších přednostní konvektomatu je příprava pokrmů na páře, takže byste měli při jeho výběru sledovat to, jakým systémem dochází k utváření potřebné páry. S největší pravděpodobností narazíte na dva odlišné typy.

  • Vyvíjení páry ve varném prostoru
  • Bojlerový vyvíječ s automatikou

Vyvíjení páry ve varném prostoru

Tato metoda je mnohdy spojována s přímým vyvíjením páry. Jedná se o to, že pára vzniká díky přímému vstřikování na topná tělesa, kde se následně odpařuje. Z technického hlediska je to velice triviální způsob, který se také kladně podepisuje na nižších pořizovacích nákladech konvektomatů. K přednostem takových zařízení patří přínosné zvlhčování potravin, ale i následná nenáročnost údržby.

Počítat byste však měli s tím, že vývin páry je v tomto směru trochu pomalejší. Navíc, když trpí vaše domácnost tvrdou vodou, bude to mít negativní vliv na zanášení varného prostoru. V některých případech je dokonce nutné použít změkčovač vody.

Bojlerový vyvíječ s automatikou

Dražší technologie, která je mnohdy označována jako nepřímá. V její prospěch hovoří spousta kladů, od rychlého vývinu páry až po její přesnou regulaci. S automatickým bojlerovým vyvíječem si budete doslova libovat při přípravě jídel za pomoci nižších teplot.

Tento princip vytváření páry je spojen s řadou dalších systémů, mezi které patří například kontrola činnosti bojleru nebo kontrola zavápnění bojleru.

3. Kapacita

Při nákupu konvektomatu se určitě zamýšlejte nad tím, jak velké zařízení koupíte. Pro domácí účely stačí bezpochyby výrobky připomínající svou velikostí klasické mikrovlnné trouby nebo zabudované varné trouby. Takový konvektomat bude mít rozměry vstupního otvoru od 35 x 60 centimetrů, až po 60 x 60 centimetrů.

Podle počtu polic

Každopádně můžete pořídit konvektomaty s více policemi, kam se vejde větší množství jídla, potažmo samotných porcí. Především komerční konvektomaty se dělí dle kapacity a níže uvedených velikostí.

  • malé konvektomaty mají 3 – 6 polic
  • střední konvektomaty mají 6 – 10 polic
  • velké konvektomaty mají 12 – 24 polic

Podle počtu jídel

V profesionálním gastro světě se kapacita konvektomatů obvykle udává v gastro nádobách (GN 1/1), což je 530 x 325 x 65 mm. Tento údaj se hodí pouze pro restaurace a jídelny, pro běžné rodiny jsou tyto konvektomaty zbytečně velké a nevyužitelné.

  • do 50 jídel – Kapacita se pohybuje od 3 do 5 GN.
  • do 150 jídel – Kapacita od 5 do 10 GN. Pokud jídelna potřebuje připravit takovéto množství jídel, obvykle má dva až tři konvektomaty.
  • do 300 jídel – V tomto případě restaurace potřebuje konvektomaty o celkové velikosti 6 až 10 GN. V těchto případech se tedy jedná o několik konvektomatů pro jednu kuchyň. S jedním konvektomatem si takto velké restaurace určitě neporadí.

4. Ovládání

Konvektomaty jsou důmyslným typem kuchyňského zařízení, které vám přináší spoustu možností přípravy pokrmu. A k tomu si samozřejmě nevystačíte jen s jedním tlačítkem z přední části. Moderní výrobky můžete ovládat hned několika způsoby.

  • Mechanické ovládání – Konvektomat ovládáte za pomocí koleček, tlačítek a podobných mechanických prvků.
  • Elektronické ovládání – Dražší konvektomaty jsou obvykle vybaveny speciálními dotykovými displeji a veškeré ovládání probíhá elektronicky.
  • Elektromechanické ovládání – Spojení dvou výše uvedených variant.

A co všechno můžete za pomoci přehledného ovládacího panelu na konvektomatu regulovat?

  • přepínání mezi horkým vzduchem, vařením, regenerací či kombinovaným režimem
  • rychlé zchlazování varného prostoru
  • manuální vlhčení
  • nastavování teplot od 30 °C do více jak 350 °C
  • úprava časového sepnutí konvektomatu
  • výběr z jednotlivých programů a mnohé další věci

5. Funkce

Pokud bereme v potaz domácí konvektomaty, přináší vám určitý komfort, pohodlí a snadnou přípravu nejrůznějších pokrmů. K tomu mimo jiné slouží i řada funkcí a doplňků těchto gastronomických přístrojů, které se vám v kuchyni mohou jednou hodit.

  • Gril – Pro jednoduché grilování potravin.
  • Pokrmový teploměr – Díky němu bude velmi jednoduché ohlídat teplotu připravovaného pokrmu.
  • Motorické otevírání výsuvného panelu – Proč otevírat konvektomat manuálně, když k tomu můžete využít stisk jediného tlačítka?
  • Automatická příprava menu – Nemusíte se starat o žádné nastavování jednotlivých hodnot jakými jsou teplota, délka přípravy jídla a podobně. Stačí se spolehnout na automatickou přípravu pokrmu.
  • Sous-vide – Přesně tímto cizojazyčným pojmem je označována příprava jídla ve vakuu, kterou může disponovat i vámi zvolený konvektomat.
  • Připojení na vodu – Díky tomuto prvku není nutné stále dokola doplňovat zásobník vody. Ten bude permanentně připojen k přívodu vody.
  • Automatické čištění – Tato funkce ušetří spoustu času. Vyčistí totiž za vás konvektomat podle zvoleného programu čištění.

6. Rychlovky v konvektomatu

Abyste měli alespoň základní představu o tom jaké možnosti vám přináší konvektomat, začtěte se do níže uvedených receptů, které jsme zcela úmyslně pojmenovali jako „rychlovky“. A to proto, že takové pochutiny připravíte opravdu snadno a rychle.

  • Dušená rýže – Rýži vložte do nerezového hrnce s vodou v poměru 1 kilogram rýže a 1 kilogram vody. Zapněte parní provoz s teplotou na 99 °C a za 45 minut máte hotovou dokonalou rýži.
  • Hranolky – Pro jejich přípravu je ideální horký vzduch na teplotu 220 °C a čas zhruba 10 – 15 minut. Podobným způsobem můžete připravovat také opékané brambory, jen o pět minut déle.
  • Anglický rostbíf – Lehce opečené maso na pánvi vložte do konvektomatu, použijte praktickou sondu a zvolte režim kombi 20 %. Při teplotě 85 °C počkejte, až vám sonda bude indikovat teplotu masa 55 – 60 °C a poté jej vytáhněte, pokrm je hotový.
  • Plněné ovocné knedlíky – Knedlíky si připravte stejně jako když byste je dělali bez konvektomatu. Vložte je do konvektomatu a využijte parní provoz při teplotě na 95 – 99 °C a za několik minut tuto teplotu trochu snižte. Za cca 10 minut máte ovocné knedlíky hotové a můžete je servírovat.

Jak můžete správně tušit, v konvektomatu připravíte opravdu cokoliv, a to bez výjimky.

7. Cena

Konvektomaty jsou relativně omezeným druhem sortimentu, na který se specializují jen vybraní výrobci. A právě z jejich produktového portfolia byste měli volit, ať už půjde o konvektomat pro domácí nebo komerční účely. Jsou to například značky Hendi, Rm Gastro, Unox, Rational, Retigo, Rartscher a další.

Cena do 10 000 Kč

Za tuto cenu zakoupíte spíše příslušenství pro konvektomaty nejrůznějšího provedení. Od speciálních vodících lišt, přes kondenzátory par, podstavce, tepelné kryty, elektronické zámky dveří až po manipulační vozíky.

Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Od 10 000 Kč a výše se začnou objevovat první modely domácích konvektomatů. Ty se budou pyšnit menšími rozměry a celkovou kapacitou. Za cenu těsně pod 20 000 Kč už narazíte na vysokou kvalitu zpracování a řadu přidružených funkcí.

Cena od 20 000 Kč do 50 000 Kč

S narůstajícími výdaji roste i celková preciznost vyhotovení a možnosti použití. V této cenové kategorii se setkáte hlavně s konvektomaty pro lehké komerční provozy. Takové výrobky vám umožní přípravu jídla od vaření až po dušení a pečení.

Cena nad 50 000 Kč

Profesionální konvektomaty, které nachází své zastoupení ve větších provozech, kde je třeba připravovat až několik desítek porcí najednou. Tato zařízení jsou velká, robustní a mají vysokou kapacitu, včetně širokého teplotního rozsahu. Ty nejdražší konvektomaty představují investici ve výši nad 600 000 Kč.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Konvektomaty
Průměrné hodnocení 4.6 z 29 hlasů