V tomto článku vás provedeme výběrem konvektomatu krok za krokem.
- Proč koupit kvalitní konvektomat – Investice se vyplatí z řady důvodů, zejména proto, že dokáže nahradit mnoho spotřebičů, čímž šetří náklady i prostor v kuchyni.
- Nevýhody konvektomatů – Mezi stěžejní nevýhody patří vysoká cena, která může dosahovat až 500 000 Kč, a také vyšší hlučnost oproti klasickým domácím troubám.
- Jak funguje konvektomat – Tyto přístroje umožňují připravovat pokrmy nejen pomocí horkého vzduchu, ale také pomocí páry.
- Výběr podle využití – Domácí konvektomaty jsou v podstatě trouby s parní funkcí. Profesionální konvektomaty se hodí do gastro provozoven a mají odlišné zpracování.
- Důležité parametry – Sledujte systém vytváření páry, způsob ovládání a také zdroj energie a vody. Profesionálním modelům slouží jako zdroj energie plyn i elektřina a mají rovnou připojení na vodu. Stěžejní je také kapacita a neobejdete se bez gastronádob.
- Funkce – Konvektomaty disponují celou řadou funkcí, které vám usnadní přípravu pokrmů a celkovou obsluhu.
- Příslušenství – Některé doplňky jsou součástí balení, jiné je nutno dokoupit. Čisticí prostředky je pak nutné pravidelně používat a doplňovat.
- Oblíbené značky – Inspirujte se značkami, jejich produkty se dlouhodobě řadí mezi ty nejoblíbenější, například AEG, RM Gastro, Unox nebo Retigo.
- Cena – Stanovte si výši rozpočtu. Domácí konvektomaty jsou výrazně levnější. U profesionálních modelů pak závisí na pokročilosti zařízení a kapacitě, mohou stát i více než 250 000 Kč.
Proč koupit kvalitní konvektomat
Donedávna byly konvektomaty záležitostí především velkých kuchyní v hotelech nebo restauracích. Dnes už menší modely nachází využití také v domácnostech. Níže se podívejte, proč je dobré investovat do kvalitního zařízení.
- Zastupitelnost pracovní síly – Konvektomat sice nezastoupí veškerou pracovní sílu, stále jej musí někdo obsluhovat, dokáže však nahradit široké spektrum spotřebičů, jako například troubu, gril, fritézu, ale i mikrovlnnou troubu.
- Šetří prostor – Protože konvektomat nahradí řadu spotřebičů, šetří prostor v kuchyni, který tak můžete využít efektivněji.
- Zvýšení produktivity – Konvektomat v dostatečné kapacitě dokáže zvýšit výnosnost profesionálních kuchyní. Navýší totiž počet pokrmů, které je vaše kuchyň schopna vyprodukovat.
- Automatizace – Moderní konvektomaty oplývají chytrými funkcemi, navíc lze velkou část procesů automatizovat, čímž nevyžadují takovou pozornost.
Nevýhody konvektomatů
Jako každý produkt mají i konvektomaty své nevýhody. Jaké? To se dozvíte v odrážkách níže.
- Vysoká cena – Oproti klasickým troubám jsou konvektomaty výrazně dražší. Jedná se o gastro vybavení, které musí vydržet větší zátěž, proto se cena úměrně promítá do kvality zpracování.
- Vyšší hlučnost – V porovnání s domácí troubou mají profesionální konvektomaty hlučnější provoz.
Jak funguje konvektomat
Stejně jako vzhledem podobné trouby umožňují konvektomaty přípravu pokrmů pomocí horkého vzduchu. Navíc je ale možné využít také páru, případně kombinaci obou těchto funkcí.
Díky parnímu režimu nejsou připravované pokrmy vysušené. Navíc můžete v jednom přístroji připravovat několik jídel najednou, aniž byste se museli bát nepříjemného promíchání chutí a pachů. K přípravě jídel nemusíte používat tuk a také nedochází k úbytku vitamínů a přínosných látek z pokrmů.
Použití konvektomatu
Konvektomaty se rychle rozehřívají a vy můžete začít připravovat pokrmy už po několika minutách od spuštění. Jsou vhodné k pečení masa, ale také k přípravě sladkých knedlíků. Svými vlastnostmi tedy můžou plně nahradit klasickou troubu, gril, fritézu či mikrovlnou troubu.
Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s konvektomatem, nemusíte se bát. Obsluha zařízení je jednoduchá a rychlá. U moderních modelů navíc můžete využívat ze široké nabídky automatických programů, které vám ušetří čas strávený v kuchyni.
Správným pomocníkem do domácnosti je pro vás určitě i v případě, že jste zvyklí péct různá masa přes noc, díky možnosti nastavit nízkou teplotu a přesný čas vhodný pro pečení.
Konvektomat nebo trouba?
Nabídku tvoří především zařízení pro profesionální kuchaře v gastro provozech. V posledních letech se však na trhu začínají objevovat i konvektomaty pro domácnosti, které mohou připomínat o něco větší mikrovlnku.
Někteří výrobci domácích konvektomatů nahrazují název konvektomat označením parní trouba, elektrická pec s napařováním nebo horkovzdušná trouba s napařováním. Také vzhledově se více podobají běžným pečicím troubám.
Tyto trouby obecně disponují méně funkcemi než konvektomaty určené pro profesionály a parametry, které se objevují v popisech těchto přístrojů odpovídají spíše běžným troubám. Nicméně objevuje se u nich funkce parního režimu, která je typická pro konvektomaty. Více o troubách a parametrech, které nám mohou pomoci při výběru si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat troubu.
Výběr podle využití
Než se pustíte do výběru konvektomatu, je třeba ujasnit si rozdíly mezi domácími a profesionálními modely.
- Domácí konvektomaty – Jsou v zásadě klasické trouby, které jsou doplněné o parní funkce. Těmto parním troubám jsme se věnovali na samostatné stránce, kde jsme připravili také článek Jak vybrat parní troubu.
- Profesionální konvektomaty – Jsou mnohem objemnější a zároveň také výrazně dražší výrobky s mírně odlišnými funkcemi. Jejich využívání v domácnostech je zbytečné. Právě těmto modelům se věnujeme v tomto článku.
Důležité parametry
V této kapitole se zaměříme na důležité parametry, které je nezbytné vzít při výběru konvektomatu v potaz.
- Systém vytváření páry – Rozlišujeme nástřikové a bojlerové vytváření páry, liší se cenou i využitím.
- Ovládání – Konvektomaty mají elektrické nebo manuální ovládání, případně kombinuje obě varianty.
- Zdroj energie – Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu.
- Zdroj vody – Může být dvojí, a to připojení na vodovod, nebo nádržka na vodu.
- Kapacita – U menších konvektomatů se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně.
- Gastronádoby – Nutno dokoupit, rozlišují se na mělké, hluboké a děrované gastronádoby.
Systém vytváření páry
- Nástřikové vytváření páry – Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se vytváří ve varném prostoru. Nižší cena, nenáročná údržba, tvorba páry je ale pomalejší.
- Bojlerové vytváření páry – Doména profesionálních produktů. Rychlá a přesná regulace páry, vyšší cena.
Hlavní výhodou konvektomatu oproti jiným kuchyňským pomocníkům je možnost přípravy jídel v páře. Jednotlivé konvektomaty se liší v tom, jakým způsobem páru vytvářejí. Obvykle se jedná o dva způsoby, které mají své výhody i nevýhody.
Nástřikové vytváření páry
Voda je vstřikována přímo na topná tělesa, pára se tedy vytváří přímo ve varném prostoru. S tímto typem tvorby páry se setkáme spíše u menších domácích konvektomatů. Mezi klady patří beze sporu cena a nenáročná údržba, jelikož se z technického hlediska jedná o jednoduchý způsob provedení.
Nevýhodou je, že tvorba páry je oproti druhému způsobu pomalejší a může docházet k zanášení varného prostoru, zvláště pokud máte tvrdou vodu. V takovém případě může pomoci změkčovač vody.
Bojlerové vytváření páry
Bojlerové vyvíječe nalezneme především u profesionálních produktů. Jejich výhodou je rychlá tvorba a snadná a přesná regulace páry. To oceníte především pokud potřebujete konvektomat k přípravě jídel při nižších teplotách.
Jedná se o složitější konstrukci, která je náchylnější k poškození. Cena je znatelně vyšší než u produktů s vyvíjením páry ve varném prostoru. Jelikož se jedná o dražší produkt, jeho součástí bývá obvykle i kontrola činnosti bojleru nebo kontrola zavápnění bojleru a automatické čištění.
Ovládání
- Mechanické ovládání – Přístroj se ovládá otočnými knoflíky, tlačítky a různými mechanickými prvky. Objevuje se spíše u levnějších variant.
- Elektronické ovládání – Má dotykový displej, ovládá se podobně jako mobilní telefon, často grafické zjednodušení prostřednictvím obrázků/ikon. U některých značek se setkáme s termínem senzorové ovládání.
- Elektromechanické ovládání – Kombinace výše uvedených variant.
Stejně jako u jiných pomocníků do kuchyně, i v říši konvektomatů existují rozdílné způsoby ovládání. U většiny se setkáte s řadou funkcí a možností přizpůsobení přístroje.
Zdroj energie
- Plyn – Menší výběr, spíše u dražších profesionálních konvektomatů.
- Elektřina – Široký výběr, domácí i profesionální konvektomaty.
Konvektomat si můžete pořídit s připojením na plyn i elektřinu. Pokud preferujete plynové, budete mít o něco omezenější výběr. Tato varianta se objevuje spíše u dražších profesionálních zařízení. U některých modelů se setkáte s oběma variantami a můžete si zvolit tu, která vám lépe vyhovuje.
Konvektomaty určené pro domácí užití mají ve většině případů připojení na elektriku.
Zdroj vody
- Připojení na vodovod – Obvykle u profesionálních konvektomatů, snadnější obsluha.
- Nádržka na vodu – Spíše u domácích modelů, nutno hlídat množství vody a doplňovat.
Konvektomat potřebuje ke svému fungování zdroj vody. Z té se vytváří pára, která je předností tohoto typu zařízení. Zdroj vody může být dvojí, a to připojení na vodovod, nebo nádržka na vodu.
Připojení na vodovod
S touto variantou se setkáte u modelů pro gastro provozy. Kromě elektrické zástrčky potřebuje takový přístroj připojení k vodě. Nemusíte tak vodu nikam doplňovat a hlídat, jestli je jí dostatek.
Nádržka na vodu
Nádržka na vodu je typická pro malé a domácí konvektomaty. Při pořízení takového přístroje tedy nemusíte složitě řešit přívod vody. Je ale třeba hlídat množství vody v nádržce a pravidelně vodu doplňovat. Zároveň je třeba nádržku po použití vylít, aby se v ní voda nekazila.
Kapacita
- Malé konvektomaty – 3 až 6 zásuvů, 30 až 50 jídel.
- Střední konvektomaty – 6 až 11 zásuvů, 50 až 100 jídel.
- Velké konvektomaty – 12 až 24 zásuvů, více než 250 jídel.
Kapacita konvektomatu jde ruku v ruce s jeho velikostí. Logicky, čím větší velikost, tím větší množství jídel můžeme zároveň v konvektomatu připravovat. Důležitým parametrem při výběru může být i maximální počet zásuvů na police nebo gastronádoby. Od toho se odvíjí i množství jídla, které můžete v daném konvektomatu připravit zároveň. Někteří výrobci uvádí přímo i počet jídel, které uvnitř připravíte.
Nejmenší zařízení se pohybují těsně pod 60 centimetry šířky, výšky a hloubky. Tedy stejně jako klasické trouby. Naopak pokud si chcete pořídit konvektomat do velké kuchyně, ve které denně připravíte mnoho porcí, můžete si koupit zařízení i více než metr vysoké.
Rozdíly mezi konvektomaty jsou také v počtu jídel, které v nich je možné za den připravit. U menších se jedná o 30 až 50 jídel, u větších až 900 pokrmů denně. Tento ukazatel je opět důležitější pro gastro zařízení, pro běžnou domácnost stačí konvektomaty s nízkou kapacitou.
Gastronádoby
- Mělké gastronádoby – Ideální na přílohy, dezerty.
- Hluboké gastronádoby – Vhodné na omáčky, saláty apod.
- Děrované gastronádoby – Vhodné pro vaření v páře.
S kapacitou konvektomatu se přímo pojí téma gastronádob. Ty jsou používané v profesionálních provozech. Jejich předností jsou standardizované rozměry. Díky tomu je veškeré gastro vybavení vzájemně kompatibilní. Gastronádoby jsou vyrobeny nejčastěji z nerezu, někdy se můžete setkat ale také s keramickou variantou vhodnou zejména na servírování nebo plastovými vaničkami například pro uchování ovoce a zeleniny.
Typy gastronádob jsou různé – mělké vaničky, hlubší nádoby, nebo třeba děrované nádoby pro vaření v páře. Náleží k nim také víčka, která mohou být buď plně vyplněná, nebo například s výřezem na naběračku.
Rozměry gastronádob jsou často také měřítkem pro určení kapacity konvektomatu. V mnoha technických specifikacích můžete vidět hodnoty GN 1/1 nebo GN 2/3, což naznačuje právě rozměry použitelných gastronádob. Rozměry najdete v následující tabulce.
Označení gastronádoby | Šířka (mm) | Délka (mm) |
2/1 | 650 | 530 |
1/1 | 325 | 530 |
1/3 | 325 | 176 |
2/3 | 325 | 352 |
1/2 | 325 | 265 |
1/4 | 162 | 265 |
2/4 | 162 | 530 |
1/6 | 162 | 176 |
1/9 | 108 | 176 |
Objem nádob se odvíjí od jejich hloubky. Hloubka může být 200, 150, 100, 65, 40 nebo 20 mm. Ne u všech rozměr jsou dostupné všechny hloubky. (Zdroj: Wikipedia)
Funkce
Pro větší komfort nabízí řada výrobců konvektomatů různé funkce, které nám mohou zjednodušit přípravu pokrmů nebo údržbu přístroje. Funkce se samozřejmě liší u různých typů konvektomatů (domácí nebo profesionální užití, dražší, levnější atd.). V této kapitole nabízíme alespoň základní přehled parametrů, které u většiny konvektomatů naleznete.
- Přepínání mezi varnými cykly – Horký vzduch, parní režim, či kombinovaný režim.
- Rychlé zchlazování varného prostoru – Bezpečnostní prvek, který zajistí zchlazení varného prostoru při uzavřených dvířkách i z vysoké teploty do cca 30 až 40 sekund.
- Regulace vlhkosti – Regulace množství páry, může být od 10 až do 100 %.
- Nastavování teploty až na 350 °C – Rozsah možné teploty se může u jednotlivých konvektomatů lišit.
- Časovač – Běžná funkce domácích i profesionálních konvektomatů.
- Výběr z jednotlivých programů – Ovládání pomocí displeje nebo tlačítek.
- Udicí jednotka – Pokrmům dodává uzenou chuť a aroma.
- Sous-vide – Funkce pro přípravu jídla ve vakuu při nízkých teplotách po delší dobu.
- Software pro tvorbu programů – Některé konvektomaty mají navíc USB rozhraní a vy sami si můžete přidat vlastní program pro pečení nebo vaření.
- Připojení na vodu – Permanentní připojení k přívodu vody, abyste nemuseli doplňovat vodu do zásobníku.
- Automatické čištění – Vložíte mycí prostředek, který se rozpustí ve vodě a vyčistí celý přístroj. U většiny produktů je možné zvolit si intenzitu mytí (např. základní, střední, silné), nebo i odvápnění varného prostoru.
Příslušenství
Některé příslušenství bývá součástí základní konfigurace, jiné je nutno přikoupit nebo dokupovat pravidelně pro udržení čistoty a bezporuchovosti zařízení.
- Teplotní sonda – Měří teplotu připravovaného pokrmu. Stačí její hrot zapíchnout například do masa a sledovat, kolik stupňů má pokrm uvnitř.
- Mycí sprcha – Pomocník na ruční mytí vnitřního prostoru. Někdy bývá součástí koupeného konvektomatu, nebo je možné ji dokoupit. Pořídit ji můžete od 1 000 Kč.
- Změkčovač vody – Obvykle podmínkou záruky. Měl by obsahovat filtr pevných částic.
- Mycí chemie a čistící tablety do konvektomatu – Jde o běžný provozní materiál, který je třeba dokupovat pro udržení čistoty a bezporuchový chod.
- Podstavec pod konvektomat – Slouží nejen jako podstavec pro vyvýšení menšího konvektomatu, ale také jako úložný prostor pro gastronádoby.
- Gastronádoby, plechy, grilovací desky – Jsou nezbytné pro přípravu pokrmů. Existují různé druhy nádob z různých materiálů, abyste mohli vždy dosáhnout perfektního výsledku.
Teplotní sonda
I když jsme se této funkci v rychlosti věnovali již v předešlé kapitole, rozhodli jsme se zaměřit se na ni i samostatně. Pro mnoho uživatelů totiž může být rozhodující pro výběr modelu. Jedná se o vpichový teploměr, který se zapíchne do připravované potraviny a přenáší informace o teplotě uvnitř pokrmu přímo do řídicí jednotky konvektomatu.
Teplotu je možné nejen zobrazit, ale také podle ní upravovat proces přípravy. Můžete například nastavit cílovou teplotu a po jejím dosažení ji bude konvektomat udržovat. Díky této funkci bude pokrm vždy ideálně tepelně upravený. Nemusíte tak například přepékat maso, které by mohlo být vysušené.
Oblíbené značky
V této části vám prozradíme, které značky domácích i profesionálních konvektomatů patří mezi oblíbené.
Domácí konvektomaty – oblíbené značky
Domácí konvektomaty jsou kombinované parní trouby, mezi výrobci proto najdete známé značky velkých kuchyňských spotřebičů.
- Siemens – Pro náročnější uživatele, vyšší cena, ale moderní funkce a pokročilé technologie.
- Electrolux – Široký výběr pro náročné i méně náročné uživatele, dražší i levnější modely.
- AEG – Konvektomaty v několika řadách, spíše střední a průměrně pokročilé modely.
Domácí konvektomaty Siemens
Domácí konvekomaty Siemens patří mezi spotřebiče pro náročnější uživatele. Odpovídá tomu nejen pořizovací cena, ale i vybavení funkcemi a použité technologie. Obvykle mají teplotní sondu, dotykový displej, přednastavené programy s recepty pro různé typy pokrmů a funkce pro přípravu sous vide. U modelů vyšší třídy najdete i možnost dálkového ovládání pomocí aplikace v mobilu a ovládání dvířek pomocí hlasového asistenta Amazon Alexa.
Domácí konvektomaty Electrolux
Firma Electrolux nabízí několik různých modelů kombinovaných parních trub, tedy domácích konvektomatů. Vyberou si nenároční uživatelé i ti, kdo hledají pokročilý přístroj s mnoha různými funkcemi. Mezi modely najdete jednoduše vybavené přístroje i když i u nich obvykle najdete teplotní sondu. Dále ale i trouby s připojením Wi-fi, hlasovým ovládáním a mnoha přednastavenými programy.
Domácí konvektomaty AEG
Partnerská značka Electroluxu AEG nabízí také hned několik různých konvektomatů ve vícero řadách. Jedná se o střední a pokročilé modely, troubu pro úplně nenáročné uživatele v nabídce budete hledat těžko. Podobně jako u ostatních výrobců jsou konvektomaty vybaveny teplotní sondou, ty pokročilejší funkcí sousvide, přednastavenými programy a také dálkovým a hlasovým ovládáním.
Profesionální konvektomaty – oblíbené značky
Zde najdete doporučení na značky profesionálních konvektomatů do gastro provozoven.
- Retigo – Oblíbené konvektomaty různých velikostí, dostupné v několika řadách od nejmenších modelů až po velkoobjemové pro přípravu až 900 jídel.
- Unox – Špičkový design a inovace, konvektomaty získaly řadu ocenění, vysoká cena.
- RM Gastro – Dražší modely, obvykle včetně podstavce sloužícího coby úložný prostor pro gastro nádoby.
Profi konvektomaty Retigo
Konvektomaty Retigo jsou v gastro provozovnách velmi oblíbené. Značka své modely rozřazuje do 3 řad, a to Blue Vision, Orange Vision a Orange Vision Plus. Řady se od sebe liší barvou podsvícení displeje. Konvektomaty jsou do detailu propracované a mají funkční design. Nechybí jim intuitivním ovládáním a výborné izolační vlastnosti. Kromě toho nabízejí pokročilé funkce, jako například automatické mytí nebo systém na úsporu vody a elektrické energie. Jde o tradičního českého výrobce z Rožnova pod Radhoštěm.
Profi konvektomaty Unox
Konvektomaty Unox poznáte na první pohled, od konkurence se totiž liší svým špičkovým designem a inovacemi, za které získaly již řadu ocenění. V případě Unox se jedná o předního italského výrobce gastro zařízení, který patří k nejprodávanějším v ČR.
Profi konvektomaty RM Gastro
Konvektomaty RM Gastro spadají do vysoké cenově kategorie, ovšem mají co nabídnout. Jedná se o maximální spolehlivé spotřebiče, pro které je typický podstavec na gastro nádoby. Nemusíte tudíž v profesionální kuchyni řešit další úložný prostor. Ovládací panel menších variant konvektomatů bývá umístěný typicky v horní části nad dvířky, u velkoobjemových pak tradičně vedle dvířek.
Cena
Mezi konvektomaty jsou velké cenové rozdíly. Záleží na tom, jestli se jedná o domácí nebo profesionální stoj, jeho parametry a vybavení funkcemi. Zatímco domácí modely seženete v ceně kvalitní trouby, ty profesionální se pohybují až v řádu několika set tisíc korun.
Cena do 20 000 Kč
První modely konvektomatů pro domácí využití se začínají objevovat od 10 000 Kč. Obvykle jsou menší a páru vyvíjejí přímo ve varném prostoru. Objevují se u nich jen základní funkce a mají mechanické ovládání.
Cena od 20 000 do 50 000 Kč
V této cenové kategorii pořídíte spíše domácí konvektomaty nebo stroje do menších provozů (obvykle se čtyřmi zásuvy na plechy). Už se u nich objevují některé pokročilé funkce s velkým množstvím automatických programů. Kromě mechanického se objevuje i elektronické ovládání.
Cena 50 000 do 110 000 Kč
V této cenové relaci najdeme menší (4 až 6 zásuvů) nebo středně velká zařízení (6 až 10 zásuvů). Počítat můžeme se širokým výběrem funkcí. Takové modely jsou vhodné i pro profesionály. Vytváření páry je zajištěno bojlerovým vyvíječem. Setkáte se se všemi typy ovládání. Objevují se už i první velké produkty, které se však nemohou pyšnit mnoha pokročilými funkcemi.
Cena od 110 000 Kč
Široká nabídka pro profesionální provozy, které potřebují připravovat velké množství porcí najednou (až 600 denně). V nabídce jsou střední a velké konvektomaty. Mají mnoho funkcí a vychytávek včetně přesného nastavení teploty a hustoty páry. Setkáme se u nich s bojlerovým vyvíječem s automatikou a se všemi typy ovládání. Ty nejdražší konvektomaty se cenově pohybují až okolo 900 000 Kč.
Ráda bych prosím věděla, které konvektomaty pro domácí použití cenově dostupné mají funkci gril a kolik přibližně stojí. Předem děkuji.