Srovnávací test a recenze
nejlepších mlýnků na maso

Ukázka produktu ve srovnání mlýnků na maso

Milujete chuť smažených karbanátků, hamburgerů nebo si rádi pochutnáte na tatarském bifteku? Všechny tři jídla mají jedno společné – jejich základ tvoří mleté maso. Každý milovník vaření dobře ví, že nejlepší mleté maso je takové, které si člověk připraví doma. K tomu je zapotřebí odpovídající náčiní, a tak na scénu nastupují mlýnky na maso.

Jistě si dobře pamatujete mohutné ocelové exponáty svých prarodičů nebo rodičů? Byly masivní, prakticky nezničitelné a kromě masa drtily s přehledem i chrupavky a kosti. Absence jakéhokoliv pohonu si vyžadovala zapojení rukou a síly svalů. Na neskutečně obtížné čištění se také nedá zapomenout! Doba však pokročila, a tak v souladu s masivním nástupem elektrické energie doplnili klasiku i moderní pomocníci.

Manuálním i elektrickým mlýnkům na maso věnujeme následující článek. Představíme vám v něm ta nejdůležitější kritéria nákupu, s jejichž pomocí byste se měli snadno v obchodech zorientovat. Jako vždy nebude chybět ani cenové okénko, po jehož prostudování budete přesně vědět, kolik peněz si připravit.


Nejlepší mlýnky na maso dle hodnocení a recenzí uživatelů

Vzhled Název Typ Orientační cena Aktuální cena
Recenze Porkert č.8 980800A Porkert č.8 980800A Ruční 1 300 Kč Zobrazit nabídky
Recenze De Gusto AMG39 De Gusto AMG39 Elektrický 2 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sencor SMG 4381 Sencor SMG 4381 Elektrický 1 600 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Kenwood MG 510 Kenwood MG 510 Elektrický 2 700 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Kenwood MG 450 Kenwood MG 450 Kenwood 1 700 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Tescoma Handy Tescoma Handy Ruční 800 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Kenwood MG 700 Kenwood MG 700 Elektrický 5 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sencor SMG 4382 Sencor SMG 4382 Elektrický 1 800 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Clatronic FW 3506 Clatronic FW 3506 Elektrický 1 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Banquet Culinaria 5 Banquet Culinaria 5 Ruční 400 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Porkert č.5 Porkert č.5 Ruční 1 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat mlýnky na maso

Stojíte před regálem a nemůžete si z dostupné nabídky mlýnků vybrat? V prvé řadě se zamyslete nad tím, jaký typ pohonu upotřebíte spíše. Nevadí vám fyzická práce, potřebujete rychle zpracovat velké množství masa nebo hledáte univerzálnost? Odpovědi na tyto otázky vám pomohou zvolit správně.

Následně překontrolujte konstrukční materiály, od jejichž typu a úrovně se odvíjí životnost. Podle druhu připravovaného pokrmu zvolte odpovídající hrubost mletí masa. Jestliže jste se rozhodli pro elektrický spotřebič, ověřte si jeho příkon a rychlost mletí, stejně jako hlučnost. V neposlední řadě se zamyslete, které z doplňkových funkcí budete potřebovat, a které naopak s klidným svědomím oželíte. Nepodceňujte význam bezpečnostních funkcí, může se vám to nebezpečně vymstít.

Na závěr vás seznámíme s přehledem cen. Předložíme výsledky námi provedené analýzy trhu, kdy jsme zhodnotili a klasifikovali dostupné modely do tří skupin vyznačujících se podobnými parametry. Budete tak mít alespoň zevrubný přehled o výši požadovaného finančního obnosu.

Typ

První zásadní volba spočívá v nákupu správného typu náčiní. Podle druhu energie potřebné k jeho fungování rozlišujeme dvě základní varianty:

  • Ruční mlýnek
  • Elektrický mlýnek

Možná se teď potutelně usmíváte a ptáte sami sebe, proč vlastně věnovat pozornost manuálním druhům? Vždyť elektřina se o všechno postará rychle a efektivně. Bohužel musíme konstatovat, že v některých činnostech i moderní technologie selhává a stará dobrá síla svalů nachází své nezastupitelné místo. I z toho důvodu považujeme za důležité zmínit se o obou variantách trochu podrobněji.

Ruční mlýnky

Vzpomínáte si na návštěvu u prarodičů a masivní litinový mlýnek stojící na poličce v kuchyni? Po návštěvě obchodu pravděpodobně zkonstatujete, že se příliš mnoho nezměnilo. Snad jen mohutný kovový materiál někde ustoupil mnohem citlivějšímu, ale levnějšími plastu. Ve vyšších cenových patrech naleznete i modely věrně kopírující mlýnky z dob minulých.

Jejich zásadní výhoda spočívá v dlouhověkosti. Staráte-li se o jejich údržbu a nesnažíte se každý den na sílu zpracovat příliš tuhé nebo chrupavčité kusy masa, poslouží i přes deset let. Vnitřní ústrojí z tvrdého a ostrého kovu si poradí i s masem, na kterém si valná většina elektrických mlýnků vyláme zuby.

Každý znalec ručního mletí masa si dobře uvědomuje, jaká je to fuška. Pořádně se zapotíte a bohužel ani rychlost nebude kdoví jaká. Pokud potřebujete nachystat karbanátky na sobotní oběd, patrně vám tyto zápory nebudou nijak vadit. Chystáte-li rodinnou hostinu pro desítky hostů nebo firemní banket, začněte raději s dostatečným předstihem.

Elektrické mlýnky

Elektřina v průběhu 20. a 21. století pronikla do všech oblastí domácích prací. Mletí masa není žádnou výjimkou a pultech obchodů na vás čekají elektrické mlýnky na maso. Stačí je zapojit do zásuvky, vložit kus flákoty a zmáčknout odpovídající tlačítko. Nic víc již nemusíte řešit a do nachystané mísy vám postupně bude vycházet najemno namletá pochutina.

Za pohodlí se bohužel platí nižší výdrží. Častý a náročný provoz typický třeba pro zabíjačky elektrickým přístrojům příliš nesvědčí, proto počítejte s častou výměnou. Důrazně doporučujeme vyhnout se levným plastovým konstrukcím a šnekům ze stejného materiálu. Méně známí výrobci dokonce své modely osazují plastovými noži!

Mezi významná pozitiva elektrických spotřebičů řadíme i početnou zásobu různorodých nástavců. S jejich pomocí si potravinu připravíte přesně tak, jak potřebujete a v souladu s plánovaným pokrmem. Mnohé dokonce nalézají uplatnění jako multifunkční centra pro strouhání, lisování nebo drceni jiných druhů potravin mimo masa.

Materiál

Problematiky materiálu jsme se již dotkli v předcházející kapitole, věnujeme jí však i samostatnou kapitolu. U manuálních i elektrických pomocníků se setkáte se dvěma základními druhy odlišujícími se cenou a vlastnostmi:

  • Plast – nízká cena, velmi slabá odolnost, plastové nože nevhodné k řezání tužšího masa nebo chrupavek
  • Kov (litina, ocel) – vyšší cena, vysoká odolnost, snadné čištění, hygieničnost, poradí si s jakoukoliv tuhostí masa

Ačkoliv je konečná volba na vás, my doporučujeme poohlédnout se po kovovém zařízení. Sice za jeho pořízení zaplatíte více než v případě levných plastů, vydrží však fungovat i po dobu dlouhých let. Naproti tomu plastové výrobky jsou sice levnější, nezřídka se ovšem stává, že jsou na odpis po několika týdnech používání. V konečném důsledku tedy za neustálé výměny zaplatíte více.

Hrubost mletí masa

Vaříte špagety s mletým masem? Jistě vyžadujete jinou hrubost jednotlivých kousků, než kdybyste si chtěli pochutnat na tataráku. Struktura namleté potraviny se odvíjí od ostrosti řezacích nožů a provedení protlačovacích disků.

Elektrické přístroje bývají standardně vybaveny možností nastavit si hrubost přesně podle své potřeby. Zkrátka nasadíte odpovídající disk a pracujete. U manuálních vám mnohdy nezbude nic jiného než danou várku protáhnout drticím soukolím několikrát, dokud nedosáhnete potřebné hrubosti.

Příkon a rychlost mletí

Rozhodli jste se nakonec přeci jen sáhnout po elektrickém mlýnku na maso? Nezapomeňte si ověřit jeho příkon a rychlost mletí. Oba parametry spolu úzce souvisí a první přímo podmiňuje druhý.

Příkon udávaný ve wattech určuje, kolik elektrické energie spotřebič ke svému chodu vyžaduje. Mlýnky na maso vlivem náročnosti svého úkolu potřebují energie poměrně dost. Škála dostupných pomocníků zahrnuje elektromotory o síle od 250 do 2 500 W. Obecně doporučujeme začínat zhruba na hranici od 750 W, protože slabé motory si neporadí ani s velmi měkkým masem.

Rychlost mletí se určuje v gramech za minutu a platí, že čím větší je, tím rychleji získáte výsledný produkt k dalšímu zpracování. Modely určené domácnostem se obvykle pyšní schopností připravit 2 000 g masa za minutu. Naproti tomu profesionální stroje sice spotřebují i více než 2 000 W, bez větších obtíží pak namelou i více než 4 000 g/min.

Hlučnost

Neexistuje elektrický spotřebič, který by při práci nevydával hluk. Valná většina dostupné produkce se pohybuje v rozmezí 70–85 dB, čímž překonávají i jinak hlasité vysavače. Útěchou vám bude fakt, že mlýnky na maso jsou v provozu maximálně několik minut. Celokovové provedení též obvykle tlumí nepříjemné vibrace a zvuky výrazně lépe než plast.

Příslušenství

Již výše jsme naznačili, že luxusní elektrické mlýnky si neporadí pouze s masem, ale nabízejí mnohem širší paletu možností. Výrobci zkrátka musí své produkty neustále vylepšovat a zvyšovat jejich atraktivitu pro zákazníka. Za jakýsi povinný základ bývá považována tato čtveřice pomocníků a doplňků:

  • Vyměnitelné kotouče – možnost přizpůsobení hrubosti a síly mletí podle potřeby
  • Struhadla – nástavce se struhadly určenými na zeleninu, ovoce, strouhanku nebo sýry
  • Plnič střívek – pro přípravu domácích klobás a jitrnic
  • Lis na ovoce – pro vymačkání šťávy z ovoce

Narazili jste na velice levný, neznačkový, model nabízející bohatou paletu možných využití? Zpozorněte. Mnohé firmy nezřídka maskují technickou nedokonalost svých výtvorů bombastickými proklamacemi a tvrzeními, která se nezakládají na pravdě. Snaží se tak přebít nedůvěru zákazníka, kterou vzbudí zejména laciná konstrukce ze slabého plastu a nože ze stejného materiálu. Ty se patrně po několika hodinách práce nenávratně zlomí.

Bezpečnostní funkce

Během nákupu elektřinou poháněného spotřebiče si též zkontrolujte úroveň bezpečnostních opatření. Mletí masa spadá mezi poměrně rizikové činnosti, při níž často dochází k ucpání nožového ústrojí a nadměrnému zatížení elektromotoru. Dostanete-li se do podobné situace, pomůže vám dvojice důležitých mechanismů:

  • Zpětný chod – při ucpání, vymletí potraviny zpět a uvolnění vnitřního prostoru šneka
  • Tepelná pojistka – vypnutí zařízení po dosažení kritické teploty

Cena

Stalo se již jakousi tradicí, že finální část článku věnujeme přehledu cen. Ani u mlýnků na maso neuděláme žádnou výjimku a na řádcích níže se můžete seznámit s výsledky námi provedené analýzy. Mlýnky na maso podle očekávání nepatří mezi artikly, jejichž pořízení by rodinný rozpočet výrazně zasáhlo. Stačí pohledět na tři cenová pásma a všechno bude jasné.

Cena do 500 Kč

Za sumu nepřesahující hranici 500 korun zakoupíte ruční mlýnky nejen plastové, ale i litinové konstrukce. Samozřejmostí jsou aretační šrouby pro pohodlné upevnění ke stolu nebo kuchyňské lince. Zamrzí absence možnosti nastavit hrubost mletí, věnujte tedy pozornost velikostem, jimiž se jednotlivé modely liší. Zkontrolujte kvalitu použitého materiálu, neboť zde spatřujeme významné rozdíly.

Cena od 500 do 1 500 Kč

Střední kategorie čítá jak manuální, tak elektrické modely. Za zmínku stojí, že do této třídy patří i ruční mlýnky české společnosti Paukert, jejíž tradice sahá až do 19. století. Je pravděpodobné, že historické exponáty, s nimiž jste se setkávali v kuchyních svých prarodičů pocházely z její dílny. A vězte, že ani ty současné neztratily nic ze své řemeslné úrovně.

Pokud jde o nejnižší skupinu elektrických pomocníků, objevíte zde pomocníky určené výhradně do domácích podmínek. Bez větších problémů si poradí s menšími dávkami čerstvého masa, v náročnějších restauračních nebo dokonce řeznických provozech ovšem jejich využití nedoporučujeme. Příkon jen zřídka přesahuje hranici 1 000 W.

Cena nad 1 500 Kč

Vyžadujete za všech okolností jen tu nejvyšší kvalitu? Připravte si finanční obnos nad hranicí 1 500 korun a máte ji mít. Naleznete zde jak ty nejpropracovanější modely značky Paukert, tak i luxusní elektrické mlýnky. Jejich velkou devízou je široká paleta doplňkových funkcí a příslušenství. S jejich pomocí zastanete širokou škálu činností prostřednictvím jediného spotřebiče.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Mlýnky na maso
Průměrné hodnocení 4.8 z 12 hlasů