Jak vybrat mlýnek na maso
Mlýnek na maso zajistí tu nejjemnější sekanou nebo tatarský biftek. Které vlastnosti a důležité parametry si při koupi pohlídat, vám poradí tento článek:
- Proč koupit kvalitní mlýnek na maso – s masomlýnkem máte pod kontrolou, z jakého masa pokrm vyrábíte. Lze jej ale využít i při strouhání dalších potravin.
- Nevýhody mlýnků na maso – mlýnky je třeba pravidelně čistit, zapomenuté maso se rychle kazí a při smíchání s čerstvým by mohlo ublížit vašemu zdraví.
- Druhy mlýnků na maso – vybírat lze z ručních, které se hodí na občasné mletí a elektrických, které využijete i pro zpracování zeleniny, oříšků nebo sýrů.
- Důležité parametry – u elektrických variant si pohlídejte příkon. 1 500 W můžete považovat za skvělou hodnotu. Důležitý je i mlecí mechanismus. Kvůli výdrži by neměl být z plastu.
- Příslušenství – obvyklou součástí bývají nástavce na plnění klobás. U elektrických variant bývají i struhadla navíc na zpracování zeleniny.
- Funkce – užitečnou funkcí je zejména zpětný chod. Snadno vyprostíte uvízlou surovinu. Skvělé je i samoostření nožů. Nemusíte je brousit ručně.
- Oblíbené značky – při nákupu můžete vybírat ze zavedených značek jako Porkert, Bosch, Tefal nebo Banquet.
- Ceny mlýnků na maso – nejlevnější ruční varianty pořídíte do 1 200 korun, kvalitní manuální a elektrické stojí i několik tisíc.
- Jak se starat o mlýnek na maso – mlýnek je třeba důkladně čistit, vyhněte se však drátěnkám a v některých případech i myčkám, abyste zařízení nepoškodili.
Proč koupit kvalitní mlýnek na maso
Masomlýnky si lidé kupují i z těchto důvodů:
- Domácí mleté maso – na přípravu burgerů nebo sekané si můžete mleté maso koupit v obchodě. Ovšem s masomlýnkem máte záruku čerstvosti a víte, co melete.
- Výkonnost – s kvalitním výrobkem maso pomelete snadno a rychle. Mlecí zařízení levných variant někdy nedokáže maso pojmout a zpracovat a mlýnek je tudíž k ničemu.
- Univerzálnost – kvalitní elektrické mlýnky využijete nejen na maso, ale i ke krouhání zeleniny, strouhání sýra a výrobě strouhanky či džusu. Ušetří vám spoustu času stráveného se struhadlem v kuchyni.
Nevýhody mlýnků na maso
Mlýnky na maso jsou skvělí pomocníci, pár faktorů ale může být problematických:
- Důkladná údržba – masomlýnky je po použití třeba řádně vymýt. Zapomenuté zbytky masa se rychle kazí a jsou zdraví nebezpečné. Nesmí se smíchat s čerstvě mletým masem!
- Vyšší cena – pokud chcete kvalitní mlecí mlýnek nebo variantu i se strouháním dalších surovin, počítejte s vyšší cenou. Ty nejlepší stojí obvykle několik tisíc korun.
- Manipulace – zvláště u klasických litinových mlýnků může být manipulace obtížná. Bývají těžké a je třeba je pokaždé upevnit na okraj stolu.
- Čištění plastových modelů – plastové součástky se těžce odmašťují od tuku a pohlcují pachy. Mlýnek tudíž může být cítit masem. To je problematické, pokud na něm chcete zpracovávat i jiné suroviny.
Druhy mlýnků na maso
Při pořizování mlýnku na maso si můžete vybrat ze dvou druhů:
- Ruční mlýnek – bytelné a téměř nezničitelné zařízení. Mletí je ale fyzicky náročné. Hodí se spíše na občasné mletí masa.
- Elektrický mlýnek – mletí vám usnadní a urychlí elektrický strojek. Hodí se pro časté mletí velkého množství masa.
Ruční mlýnek na maso
Elektrický mlýnek na maso
Ruční mlýnek
Masivní litinové mlýnky umístěné na hraně stolu si někteří z vás pamatují z domácností svých maminek a babiček. Tyto modely si můžete koupit i dnes. Jsou bytelné a defacto nerozbitné. Vydrží vám celý život. Mlecí mechanismus mají zpravidla z litiny. Nejenže dlouho vydrží, ale také si poradí s každým typem masa. Na druhou stranu umlít větší množství masa bude fyzicky náročné. Tento typ se hodí pro občasné mletí.
Elektrický mlýnek
S tímto druhem mlýnku si ušetříte nejen námahu, ale také čas. Elektrické modely namelou maso rychleji a ještě podle požadované hrubosti. Tu si u ručního mlýnku nenastavíte. Tato funkce je důležitá zejména pro milovníky tataráků, kde je potřeba mít maso velmi jemně namleté. Elektrický mlýnek se tak hodí pro časté mletí většího množství masa.
Nevýhodou může být kratší životnost mlýnku. Sice vás zbaví bolesti rukou, ale nevydrží tak dlouho jako ruční varianta. Proto doporučujeme koupit si kvalitní masomlýnky, které vám při správném zacházení vydrží několik let. Velkou výhodou mlýnků je jejich multifunkčnost. Běžně se k nim dokoupíte nástavce na krouhání zelí, strouhanku či sýr. Zařízení usnadní spoustu práce při vaření. Zde už ale nemluvíme o mlýnku masovém, ale kuchyňském.
Druh mlýnku |
Výhody |
Nevýhody |
Pro koho se hodí |
Ruční |
levnější
skladnější
nepotřebují elektřinu |
menší výkon
méně funkcí
namáhavé na ruce |
Pro uživatele, kteří melou občasně menší množství masa. |
Elektrický |
výkonnější
multifunkční
samoostření nožů |
dražší
vyšší hmotnost
nutnost elektřiny |
Pro uživatele, kteří zpracovávají větší množství masa nebo hledají multifunkční zařízení. |
Důležité parametry
Při výběru zejména elektrického masomlýnku je dobré soustředit se na příkon. U ručního si pohlídejte hmotnost:
- Příkon – čím je vyšší, tím bývá mlýnek výkonnější. Příkon okolo 1 500 W obvykle značí silné zařízení.
- Rychlost mletí – udává se v gramech za minutu. Výkonné elektrické modely zvládnou až dva kilogramy za šedesát vteřin.
- Mlecí mechanismus – jedná se o srdce mlýnku. Rozmělňuje maso. Dbejte, aby byl z litiny či nerezové oceli.
- Hmotnost – zvláště ruční varianty bývají velmi těžké. Zvažte, jestli to pro vás nebude při přenášení a instalaci problém.
- Hlučnost – u elektrických mlýnků se pohybuje kolem 80 dB, což odpovídá třeba křiku. Mletí ale trvá chvíli, tudíž to není zásadní problém.
Příkon
Příkon je jedním z nejdůležitějších parametrů u elektrických modelů. Od něj se totiž odvíjí výkonnost zařízení. Stejně jako jinde i tady platí, že čím vyšší příkon, tím lépe. Mlýnky s nízkým příkonem si totiž nemusí poradit s tužším či šlachovitým masem. Vyplatí se si za vyšší výkon připlatit. Ideální hodnota je okolo 1 500 W.
Běžně se ale dneska setkáte s kvalitními zařízeními s menším příkonem. Dobré zpracování tužšího či šlachovitého masa zajistí silný motor. Ten dokáže krátkodobě vyvinout větší sílu, aby zařízení pomlelo i tuhé suroviny. Zpravidla tak motory dokážou po určitou dobu vyvinout sílu okolo 2000 W.
Rychlost mletí
U ručního mlýnku záleží na výkonu vašich paží. Tento parametr si proto pohlídejte u elektrických modelů. Rychlost mletí masa udává, jaké množství masa přístroj zpracuje za jednu minutu. Údaj na obalu mlýnku ale berte jako orientační. Záleží totiž na masu samotném. Šlachovité maso se totiž bude zpracovávat obtížněji než jemné. Výkonné stroje namelou zhruba 2 kg masa za minutu. U ručních se jedná o pár set gramů.
Mlecí mechanismus
Mlecí mechanismus můžeme považovat za srdce celého zařízení. Klasické ruční mlýnky je mívají z litiny nebo nerezové oceli. Tento materiál byste měli požadovat také u elektrických variant. Jsou do jisté míry zárukou delší životnost a především kvalitního výkonu. Rozhodně se vyhněte plastovému mlecímu mechanismu. Nože či struhadla se totiž snadno zdeformují a mlýnek je pak k ničemu. To si pohlídejte zejména u levných plastových mlýnků.
Hmotnost
Vysoká hmotnost bývá problematická u ručních litinových mlýnků, které se připevňují na okraj stolu. Instalace a přenášení mohou být namáhavé. Masivní litinové modely mohou vážit až tři kilogramy. Moderní plastovonerezové váží kolem jednoho kilogramu. U elektrických jsou hmotnost i rozměry ještě vyšší. Mohou vážit až 5 kg. Ovšem instalace není tak náročná, prostě je položíte na kuchyňskou linku.
Hlučnost
Tento parametr se opět týká především elektrických variant. Ovšem ani ruční mletí se neobejde bez hluku, i když není nijak zásadní. Hodnota hluku u elektrického mletí se pohybuje mezi 70–85 dB. Toto rozmezí odpovídá běžnému až velmi rušnému pouličnímu hluku. Nicméně elektrické mlýnky, zvláště ty výkonné, dokáží zpracovat dostatečné množství masa do jedné minuty. Hlučnost tak nebývá zásadním problémem při výběru.
Příslušenství
Masomlýnky můžete koupit i s příslušenstvím navíc. Jedná se zejména o nástavce a strouhací kotouče:
- Nástavce na plnění uzenin – nástavec na maso můžete vyměnit za typ na cukroví nebo k plnění klobás. Z mlýnku se tak stane multifunkční přístroj.
- Struhadla – využijete je při zpracování zeleniny, sýrů. Zkrátíte tak čas strávený v kuchyni.
- Děrované destičky – ocelové disky s různě velkými otvory využijete třeba pro nastavení jemnosti mletí.
- Nástavec na cukroví – děrované kotouče lze nahradit nástavcem na výrobu cukroví. Hodí se zejména na drobné linecké pochutiny.
- Pěchovadlo – oválný předmět, který slouží k plnění mlýnku surovinami. Maso jím stlačíte co nejvíce do útrob zařízení. Nehrozí tak poranění prstů.
- Lis na ovoce – připojením lisu na citrusy máte čerstvý džus během pár chvil ve sklenici. Přístroj šťávu sám vymačká. Najdete jej u elektrické varianty.
- Gumové nožičky – těla elektrických mlýnků mohou mít gumové nožičky. Stroj lépe přilne ke stolu a nehrozí že by se pohnul, což by mohlo vést ke zranění.
Nástavce na plnění uzenin
Masomlýnky bývají běžně vybavené nástavci na plnění uzenin. Snadno si sami vyrobíte domácí párky, klobásy nebo špekáčky. Některé modely disponují dokonce plničem střívek, který nasadíte na mlýnek. Vytvoříte tak rychleji jitrnice nebo jelita. Milovníci orientální kuchyně ocení i nástavce na pokrm kebbe. Tryska sama vytvaruje masovobulgurovou trubičku, kterou naplníte dalším mletým masem. Tyto funkce se hodí i pro vegetariány. Klobásy můžete klidně vyrobit z luštěnin a zeleniny.
Struhadla
Mlýnek na maso (především ten elektrický) využijete efektivněji, máte-li k němu vícero struhadel. Poradí si totiž se zeleninou, ovocem, sýry, a dokonce i strouhankou. Zpravidla se jedná o struhadla pro jemné a hrubé strouhání, což využijete třeba při přípravě zelných salátů. Plátkovací struhadlo se hodí u mrkví nebo okurek. Třecí neboli trhací struhadlo oceníte při přípravě bramboráků.
Kvalitní struhadla si ale poradí i s drcením oříšků a čokolády, což využijete třeba při vánočním pečení. Opět zde tak máme důkaz, že mlýnek na maso se hodí i pro vegetariány. S takovým multifunkčním strojem se navíc vyhnete manuálnímu strouhání, které často končí poraněným prstem. Zároveň i zkrátíte čas strávený v kuchyni.
Děrované destičky
Děrované kotouče, disky nebo řezné desky. Názvů je několik ale všechny využijete při nastavení hrubosti mletí. Destičky se liší nejen počtem děr, ale také průměrem otvorů. Ty mívají velikost pár milimetrů. Nejmenší kolem dvou, větší mohou mít až osm milimetrů. Podle toho, jak chcete mít maso jemné, nasadíte kotouč, skrze který bude směs vypadávat ven. Třeba na tatarák se hodí destička s nejmenšími dírkami. Tyto kotouče seženete jak pro elektrické, tak pro ruční modely.
Nástavec na cukroví
S tvořítkem na cukroví využijete masomlýnek i při vánočním pečení. Jednoduše vyměníte děrovaný kotouč za disk na cukroví. V tom je obvykle zasazená lišta s několika drobnými tvary. Protlačíte jimi těsto a získáte třeba sušenky ve tvaru hvězdiček. Kromě křehkých máslových sušenek snadno vyrobíte i stříkané cukroví. Jen místo zdobícího sáčku použijete masomlýnek, což celý proces výrazně urychlí.
Funkce
Mlýnky elektrické a ruční běžně disponují těmito funkcemi:
- Zpětný chod – funkci využijete, pokud se maso zasekne v mlecím mechanismu.
- Samoostření nožů – díky této funkci se nebudete muset starat o ostrost nožů.
Zpětný chod
Funkci zpětného chodu mají elektrické i ruční masomlýnky. Využijete ji, pokud se maso při zpracování vzpříčí v mlecím mechanismu. U elektrické varianty obvykle stačí zmáčknout tlačítko a zařízení samo uvízlé maso vysvobodí. Nebudete tak muset mlýnek demontovat. U manuálního mlýnku začnete jednoduše točit pákou na opačnou stranu.
Samoostření nožů
Některé elektronické modely disponují funkcí samoostření, díky které se nemusíte starat o ostrost mlecího zařízení. Zpravidla to funguje tak, že kolem mlecího zařízení je brusný materiál a mlýnek se tak při používání i sám zbrousí. Tato funkce však není moc častá, proto pro vás máme tip na manuální broušení. Místo děrovaného kotouče vložte do mlýnku namočený brusný kámen. Nože se následným točením samy obrousí.
Oblíbené značky
Při výběru mlýnky se můžete odrazit od důvěryhodnosti značek:
- Porkert – česká firma se specializuje na ruční litinové mlýnky na maso. Mlýnky, které vypadají jako ty babiččiny, vyrábí ve velikostech mini i pro profesionální použití. Lze k nim dokoupit různé děrované kotouče i náhradní díly.
- Bosch – německá značka vyrábí mimo jiné i kuchyňské spotřebiče, kam spadají i mlýnky. Často je však využijete kromě masa i na zpracování zeleniny nebo oříšků. Součástí balení bývají různé nástavce a struhadla, další si lze dokoupit.
- Tefal – původně francouzská značka se zaměřuje na kuchyňské a domácí spotřebiče. Nabízí základní elektrické masomlýnky i multifunkční zařízení.
- Banquet – firma se specializuje na výrobky do kuchyně. Ruční litinové mlýnky prodává levněji než konkurence. Seženete je za pár set korun. Některé mají i funkci samoostření nožů, což vám usnadní práci.
Značka |
Specifika |
Cenová kategorie |
Které druhy nabízí |
Porkert |
Litinový a cínový povrch, který nerezaví
5 let záruky
Široký výběr velikostí |
Vyšší |
Ruční |
Bosch |
Nižší příkon
Široký výběr nástavců
Lze využít na lisování šťávy |
Střední až vyšší |
Elektrické |
Tefal |
Kovový i plastový materiál
Hodí se na strouhanku, zeleninu, sýr
Některé mají samoostření nožů |
Střední až vyšší |
Elektrické |
Banquet |
Povrch i mlecí mechanismus z litiny
Některé mají samoostření nožů |
Nižší |
Ruční |
Ceny mlýnků na maso
Masomlýnky, především ty výkonné či multifunkční, stojí zpravidla pár tisíc korun:
- Do 1 200 – za tuto cenu lze pořídit základní ruční mlýnky. Zpravidla se jedná o zařízení z litiny či nerezu. Kvalita ovšem bývá nižší.
- 1 200–3 000 – v této cenové kategorii pořídíte bytelné ruční mlýnky i elektrické verze. Některé dokonce mohou mít vícero nástavců. I zde si ale u elektrických pohlídejte kvalitu.
- Nad 3 000 – tato cena nabízí kvalitní litinové mlýnky pro profesionální kuchyně i elektrické modely s nástavci a struhadly. Získáte tak kvalitní univerzální mlýnek. Počítejte však s vysokou cenou.
Cena do 1 200 Kč
Nejnižší cenová hladina nabízí manuální masomlýnky. Jedná se o klasické modely vyrobené z litiny nebo nerezu, tudíž by neměly rezivět. Nejlevnější z nich pořídíte i do 500 korun, je třeba si ale pohlídat kvalitu. V recenzích dostávají spíše průměrné hodnocení. Navíc je využijete zpravidla pouze na maso, nejsou tedy univerzální. Za cenu okolo 1 000 korun už ale pořídíte kvalitní malé modely masomlýnků, které vystačí na občasné mletí.
Cena 1 200–3 000 Kč
V tomto cenovém rozpětí seženete vysoce kvalitní ruční mlýnky na velké množství masa a také elektrické varianty. U těch můžete počítat s více nástavci. Přístroj tak využijete ke krouhání zeleniny a strouhání sýra. Nechybí ani funkce zpětného chodu, kterou snadno uvolníte uvízlé maso. Zde se také už setkáváme s větším příkonem zhruba kolem 1 500 W. Mlýnky tedy budou výkonnější.
Cena nad 3 000 Kč
Za tu nejvyšší cenu pořídíte zpravidla elektrické masomlýnky. Ruční varianty zde naleznete také, ale jsou velké a určené spíše pro profesionální kuchyně. Elektrické modely mají zpravidla příkon blížící se 2 000 W, tudíž jsou výkonné. Součástí sady je i několik nástavců a struhadel či lis na ovoce. Můžete tak nejen strouhat zeleninu a sýr, ale také si připravit třeba džus. Mlýnky často mají i samoostření nožů. Ubyde vám práce s broušením.
Cenová kategorie |
Co obvykle nabízí |
Co obvykle nenabízí |
Pro koho se hodí |
Cena do 1 200 Kč |
Levné ruční varianty
Nerezavějící materiály |
Elektrické varianty
Extra nástavce a struhadla |
Pro nenáročné uživatele. |
1 200–3 000 Kč |
Kvalitní ruční mlýnky
Elektrické varianty
Extra nástavce
Příkon okolo 1 500 W |
Levné ruční modely |
Pro náročné uživatele. |
Nad 3 000 Kč |
Kvalitní elektrické mlýnky
Extra nástavce, struhadla
Lis na ovoce
Příkon nad 1 500 W |
Ruční modely |
Pro náročné uživatele toužící po profesionálním zařízení. |
Jak se starat o mlýnek na maso
Masomlýnky, zejména ty kvalitní, vyžadují dobrou údržbu a správné zacházení. Vydrží vám tak co nejdéle:
- Mlýnek pravidelně čistěte – jelikož maso je surovina, která se rychle kazí, je třeba masomlýnek čistit po každém použití. Jinak riskujete své zdraví. Všechny varianty by měly jít rozebrat na součástky, vyčistit mýdlovou vodou a ihned usušit.
- Nezpracovávejte najednou syrové maso a zeleninu – mlýnek po zpracování masa ihned očistěte horkou vodou a mycím prostředkem. Až poté do něj vložte další suroviny. Nikdy ne najednou. Mohli byste se jinak kvůli křížové kontaminaci otrávit (Zdroj: NZIP).
- Vyhněte se drátěnkám – litinové mlýnky při čištění nedrhněte drátěnkami. Mohli byste totiž poškodit jeho povrch a zařízení by začalo rezivět.
- Pozor na mytí v myčce – součástky mlýnků lze umýt ručně nebo v myčce. Do myčky je ale dávejte jen pokud je na produktu uvedené, že se to smí. Jinak byste poškodili povrchovou úpravu a mlýnek by mohl rezivět.
- Použijte olej – mlecí mechanismus tvoří srdce mlýnku. Čas od času jej i děrované destičky promažte olejem.
- Využijte chleba – po mletí masa začněte čištění tím, že v mlýnku pomelete kus chleba. Ten nasaje zbylý masový tuk a ještě mlýnek trochu očistí.
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně výběru mlýnku na maso. Rozhodla jsem se v rámci kvalitnějšího stravování mlít si maso doma. Chtěla bych nějaký obyčejný mlýnek, nepotřebuji žádné funkce navíc, jen aby dobře mlel maso. Děkuji.