Při výběru mlýnku na obilí je vhodné zohlednit následující faktory:
- Proč si koupit mlýnek na obilí – díky mlýnku získáte čerstvou mouku s lepší chutí a vyšším množstvím prospěšných živin. Vždy víte, jak kvalitní obilí do mlýnku sypete, a můžete si namlít také mouky, které jsou náročné k sehnání v běžných obchodech.
- Důležité parametry při výběru mlýnku na obilí – při výběru je vhodné se zaměřit především na typ mlýnku, tvrdost obilovin, které budete mlít, a s ní související výkonnost mlýnku, dále na požadovanou hrubost mouky a rychlost mletí.
- Výběr typu mlýnku na obilí podle pohonu – k dostání jsou klasické ruční mlýnky, které vyžadují fyzickou sílu a více času, nebo elektrické mlýnky, jejichž používání je fyzicky i časově nenáročné.
- Výběr mlýnku na obilí podle výkonnosti – požadovaná výkonnost se odvíjí od tvrdosti obilovin, které budete mlít. Běžné domácí mlýnky mají výkon do 360 W, lze však sehnat také mlýnky s vyšší výkonností.
- Výběr mlýnku na obilí podle materiálu – obal mlýnku a mlecí mechanismus je vyráběn ze dřeva, kovu, nerezové oceli či z kombinace těchto materiálů.
- Výběr mlýnku na obilí podle mlecích kamenů – mlecí kameny jsou vyráběny ze žuly, ze směsi korundu a keramiky nebo ze směsi čediče a keramiky. Kvalita všech materiálů je stejně vysoká.
- Výběr mlýnku na obilí podle velikosti – velikost mlýnku je důležitá především pro pohodlnost při používání. Nejčastěji se posuzuje velikost celého mlýnku, velikost násypky a rozměry mlecích kamenů.
- Cena mlýnku na obilí – ceny mlýnků jsou ovlivněny použitým materiálem, kvalitou, typem mlýnku, výkonností a velikosti. Ceny ručních mlýnků se pohybují mezi 4 000–8 000 Kč, ceny elektrických mlýnků mezi 7 000–30 000 Kč.
Pokud se zajímáte i o další pomocníky do kuchyně, mohlo by vás zaujmout například také kuchyňské roboty, sušičky ovoce nebo stolní trouby.
Proč si koupit mlýnek na obilí?
Mouka je jednou z nejčastěji používaných ingrediencí v kuchyni. Mlýnek na obilí se proto hodí v každé domácnosti. Důkazem jsou následující výhody:
- Dostupnost – díky mlýnku na obilí můžete mít vždy po ruce i mouky, které není snadné sehnat v obchodech (ořechová, bezlepková, cizrnová apod.).
- Vyšší kvalita – při ručním domácím mletí i při mletí v elektrickém mlýnku nedochází díky tepelné pojistce k přehřívání semen. V mouce jsou tak uchovány veškeré živiny.
- Čerstvost – po rozemletí zrna dochází k oxidaci, čímž se snižují výživné vlastnosti mouky. Kvalitní tuk navíc při skladování zatuchne. Čerstvě namletá mouka je proto z pohledu nutričních hodnot jednoznačně lepší volbou než mouka balená.
- Konzistence – čerstvě namletá mouka má jinou konzistenci než mouka po skladování. Pohanková mouka je např. lepivější, a tudíž je z ní možné vypracovat těsto i bez přidání vejce.
- Lepší chuť – mouka podléhá degradaci živin po 24 hodinách. Čerstvá mouka má lepší chuť díky bohatším nutričním hodnotám. Při skladování v teple mouka žlukne a zhořkne, ve vlhku naopak zatuchne. Ve spíži navíc snadno přijímá pachy, což ji na chuti nepřidává.
Důležité parametry při výběru mlýnku na obilí
Při hledání ideálního mlýnku na obilí jsou hlavní následující parametry.
- Typ mlýnku – dostupné jsou klasické ruční mlýnky, které jsou vhodnější pro mletí hladké mouky, a elektrické mlýnky, jež jsou vhodnější pro mletí hrubé mouky.
- Druh mletých obilovin – mlýnek je vhodné vybírat také dle toho, zda v něm budete mlít měkké nebo tvrdé ingredience. Na měkká zrna stačí mlýnek s výkonem nižším než 360 W, na tvrdá (kukuřice, cizrna ad.) pak s vyšším výkonem.
- Hrubost mouky – každý mlýnek lze nastavit na mletí hladké, polohrubé či hrubé mouky. Optimální je však 9 až 15 stupňů hrubosti.
- Rychlost mletí – u elektrických mlýnků se rychlost mletí posuzuje dle výkonu mlýnku, který se uvádí v gramech za minutu. Průměrný domácí mlýnek namele za minutu 100 gramů mouky.
Výběr typu mlýnku na obilí podle pohonu
Nejdůležitějším aspektem při výběru mlýnku na obilí je jeho typ. Vybírat lze z klasického ručního mlýnku poháněného pomocí kliky nebo elektrického mlýnku. Vlastnosti jednotlivých typů jsou popsány v následující tabulce.
Typ mlýnku | Výhody | Nevýhody | K čemu je vhodný? |
Ruční mlýnek | + Produkce menšího množství moučného prachu při mletí
+ Možnost mletí olejnatých ingrediencí |
– Nutná montáž na pevný povrch
– Fyzická náročnost – Časová náročnost |
Je vhodný k mletí hrubé mouky. |
Elektrický mlýnek | + Nenáročné použití
+ Rychlejší mletí + Snadná instalace |
– Kratší životnost
– Závislost na elektřině – Vyšší hlučnost – Nelze mlít olejnaté ingredience |
Je vhodný k mletí hladké mouky. |
Výběr mlýnku na obilí podle výkonnosti
Výkonnost mlýnku na obilí se stanovuje dle druhů mletých obilovin a požadovaného množství mouky.
- Mlýnky s výkonem do 360 W – jsou dostačující pro domácí použití a lze v nich mlít klasické obiloviny jako je pšenice, oves, špalda, ječmen či malé množství rýže.
- Mlýnky s výkonem od 360 W – mlýnky s vyšším výkonem jsou vhodné pro mletí klasických obilovin i tvrdších druhů jako je kukuřice, cizrna, velké množství rýže apod. Typy s vyšším výkonem melou mouku rychleji, avšak doporučují se spíše pro komerční provozy.
Výběr mlýnku na obilí podle materiálu
Materiál mlýnku na obilí musí být zdravotně nezávadný a dobře omyvatelný. Mlecí mechanismus i obal mlýnku se vyrábí z následujících materiálů či jejich kombinace.
- Dřevo – je z něj vyrobená většina obalů mlýnků, přičemž nejdostupnější jsou mlýnky z bukového, dubového, modřínového či javorového dřeva. Mlýnky vyrobené z masivu jsou kvalitnější a mají delší životnost než mlýnky z překližky, které jsou cenově dostupnější.
- Kov – vytváří moderní vzhled mlýnku, je však těžší a dražší.
- Nerezová ocel – dodává mlýnku moderní vzhled a v případě potřeby se snadněji umývá. Jedná se však o dražší materiál.
Výběr mlýnku na obilí podle mlecích kamenů
Součástí mlýnku na obilí jsou mlecí kameny, které se vyrábí ze tří níže zmíněných směsí/materiálů. Kameny vyrobené z těchto materiálů mají velmi podobné vlastnosti a jejich kvalita je na stejné úrovni. Liší se tudíž pouze složením, dostupností a cenou.
- Směs korundu a keramiky – povrch kamenů se nikdy neobrousí a obilovina se mele bez zahřívání. Tyto kameny jsou bezúdržbové a stačí je čistit pomletím malého množství rýže.
- Žula – mlecí kameny se vyrábějí ručně a originalita každého kusu se odráží nejen na vyšší ceně, ale také na rozdílné rychlosti stejných typů mlýnků, která je daná odlišnými nerovnostmi v kamenech.
- Směs čediče a keramiky – mlecí kameny z této směsi jsou nejčastěji součástí ručních mlýnků.
Pro zachování brusných vlastností je nutné mlít pouze suchá zrna, aby nedocházelo k zalepování povrchu kamenů.
Výběr mlýnku na obilí podle velikosti
Správná velikost mlýnku usnadňuje jeho používání během mletí. Při výběru si proto stanovte, kolik mouky budete běžně mlít. Důležité jsou především následující parametry.
- Velikost násypky – nejprodávanější mlýnky pro domácí použití mají kapacitu násypky 850 g zrn, ze kterých lze namlít mouku na více než kilový chleba. K sehnání jsou však také násypky, do kterých se vejde až 1 500 g.
- Velikost kamenů – domácí mlýnky jsou vybaveny kameny o velikosti 75–85 mm. Rychlost mletí je však výrazněji ovlivněna výkonem mlýnku, přičemž s výkonem do 360 W lze namlít 100 gramů mouky za minutu, zatímco s vyšším výkonem je možné dosáhnout až 200 g/min se stejně velkými kameny.
Cena mlýnku na obilí
Výše ceny mlýnku je ovlivněna použitým materiálem, celkovou kvalitou, typem mlýnku, jeho výkonností a velikostí. V některých případech si lze připlatit za prodlouženou záruku mlýnku či si pořídit mlýnek s vločkovačem.
- Ruční mlýnek na obilí – ceny ručních mlýnků se pohybují v rozmezí 4 000–8 000 Kč.
- Elektrický mlýnek na obilí – ceny elektrických mlýnků se pohybují v rozmezí 7 000–30 000 Kč.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.