Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších skříňových mrazáků

Aktualizováno:
Červen 2020
Autor:
Eliška Srncová

Jaký mrazák vybrat dle srovnávacího testu

Tip: Nevíte si rady s výběrem a rádi byste znali názor uživatelů? Zkuste se ve facebookové skupině zeptat majitelů mrazáků na jejich názor.

V našem srovnávacím testu mrazáků jsme pro vás připravili podrobnou recenzi více než deseti zásuvkových modelů. Pokud by vás zajímal spíše pultový mrazák, věnovali jsme jim samostatný Srovnávací test pultových mrazáků. V recenzích najdete mimo jiné i spotřebu mrazáku. Je logické, že mrazák s objemem 200 l bude mít pravděpodobně vyšší spotřebu než model s objemem 85 l. Proto je dobré podívat se na energetickou třídu spotřebiče, která toto kritérium zahrnuje. Pokud hledáte co nejúspornější model, možná budete muset slevit na objemu.

Vzhledem k tomu, že je mrazák spotřebič s nepřetržitým provozem, nemohli jsme opomenout ani jeho hlučnost. Doporučujeme zaměřit se na ni zejména pokud máte třeba menší byt s otevřenou kuchyní. Důležitá je také klimatická třída, podle které poznáte, jaké podmínky spotřebič vyžaduje. Co se týče samotného mrazení, ohodnotili jsme trio nejdůležitějších parametrů, tedy mrazicí výkon, akumulační dobu a třídu mrazení. Poslední jmenovaná třída mrazení je pro všechny stejná, všechny modely ve srovnání jsou tedy vhodné k dlouhodobému uchovávání potravin. U mrazicího výkonu a akumulační doby samozřejmě platí, že čím vyšší, tím lepší. Zejména kombinace velkého objemu a malého výkonu je docela nešťastná.

Hodnocení jednotlivých mrazáků ohodnotilo samozřejmě také jejich vybavení a funkce. Mezi důležitější prvky patří nenámrazový systém a funkce rychlého zmrazení. Ty potom doplňuje signalizace, vnitřní osvětlení a antibakteriální úprava. U některých modelů nenajdete ani jeden z těchto prvků, na funkčnost to ovšem nemá vliv, jen je třeba počítat například s náročnější údržbou.

O všech důležitých parametrech se dočtete v článku Jak vybrat skříňový mrazák.​


Nejlepší mrazáky dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší mrazáky podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze.
Pořadí
Nejlepší mrazáky
Hodnocení spotřeby a hlučnosti
(max. 10)
Hodnocení klimatické třídy a třídy mrazení
(max. 10)
Hodnocení mrazicího výkonu a akumulační doby
(max. 10)
Hodnocení vybavení a funkcí
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Siemens GS58NEWDV

10,0

10,0

8,3

10,0

20 000 Kč

93,0 %

Zobrazit nabídky

2.

Whirlpool UW4 F2Y WB F

8,0

10,0

8,5

7,9

10 000 Kč

87,7 %

Zobrazit nabídky

3.

Beko RFNE 312 E33W

7,5

10,0

8,5

10,0

15 000 Kč

87,7 %

Zobrazit nabídky

4.

Philco PF 2602 NX

7,5

10,0

7,8

9,0

18 500 Kč

84,6 %

Zobrazit nabídky

5.

Liebherr GP 1486

10,0

10,0

7,0

3,4

11 000 Kč

82,8 %

Zobrazit nabídky

6.

Zanussi ZFU 19400 WA

7,5

10,0

7,8

4,5

7 500 Kč

78,0 %

Zobrazit nabídky

7.

Electrolux EUN 1100 FOW

7,5

10,0

7,3

4,5

10 000 Kč

75,3 %

Zobrazit nabídky

8.

Amica FZ 208.3 AA

8,5

8,5

7,0

1,0

6 100 Kč

71,8 %

Zobrazit nabídky

9.

Goddess FSC085TW9

9,0

8,5

5,5

1,0

5 500 Kč

69,2 %

Zobrazit nabídky

10.

Beko RFSA 240 M21W

6,5

10,0

6,8

1,0

6 500 Kč

68,3 %

Zobrazit nabídky

11.

Candy CCTUS 544WH

8,5

8,5

5,8

0,0

4 500 Kč

67,0 %

Zobrazit nabídky

12.

Whirlpool W55ZM 111 W

7,0

10,0

6,3

0,0

4 700 Kč

66,1 %

Zobrazit nabídky

13.

Gorenje F4151CW

6,5

5,0

6,8

3,4

6 600 Kč

63,4 %

Zobrazit nabídky

Srovnání souhrnných údajů

Recenze Siemens GS58NEWDV Siemens GS58NEWDV Recenze Whirlpool UW4 F2Y WB F Whirlpool UW4 F2Y WB F Recenze Beko RFNE 312 E33W Beko RFNE 312 E33W Recenze Philco PF 2602 NX Philco PF 2602 NX Recenze Liebherr GP 1486 Liebherr GP 1486 Recenze Zanussi ZFU 19400 WA Zanussi ZFU 19400 WA Recenze Electrolux EUN 1100 FOW Electrolux EUN 1100 FOW Recenze Amica FZ 208.3 AA Amica FZ 208.3 AA Recenze Goddess FSC085TW9 Goddess FSC085TW9 Recenze Beko RFSA 240 M21W Beko RFSA 240 M21W Recenze Candy CCTUS 544WH Candy CCTUS 544WH Recenze Whirlpool W55ZM 111 W Whirlpool W55ZM 111 W Recenze Gorenje F4151CW Gorenje F4151CW
Celkové hodnocení

93,0 %

87,7 %

87,7 %

84,6 %

82,8 %

78,0 %

75,3 %

71,8 %

69,2 %

68,3 %

67,0 %

66,1 %

63,4 %

Orientační cena

20 000 Kč

10 000 Kč

15 000 Kč

18 500 Kč

11 000 Kč

7 500 Kč

10 000 Kč

6 100 Kč

5 500 Kč

6 500 Kč

4 500 Kč

4 700 Kč

6 600 Kč

Výrobce

Siemens

Whirlpool

Beko

Philco

Liebherr

Zanussi

Electrolux

Amica

Goddess

Beko

Candy

Whirlpool

Gorenje

Objem (l)

365

175

275

260

103

168

95

140

85

215

82

102

163

Klimatická třída

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

ST (18–38 °C)

N (16–32 °C)

SN–T (10–43 °C)

ST (18–38 °C)

SN–T (10–43 °C)

Hlučnost (dB)

38

41

42

42

37

40

40

40

41

42

40

41

42

Energetická třída

A+++

A++

A++

A++

A+++

A+

A+

A++

A+++

A+

A++

A+

A+

Roční spotřeba (kWh)

202

200

255

246

100

230

198

163

135

257

138

191

223

Přibližné roční náklady při 4Kč/kWh (Kč)

808

800

1 020

984

400

920

792

652

540

1 028

552

764

892

Třída mrazení

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

**** (pod -18 °C/dlouhodobé skladování)

Mrazicí výkon (kg/24h)

22

26

20

20

11

20

18

10

4

14

4

7,5

11

Akumulační doba (hod)

25

24

30

15

23

18

18

22

11

16

16

16

16

Srovnání rozměrů a funkcí

Recenze Siemens GS58NEWDV Siemens GS58NEWDV Recenze Whirlpool UW4 F2Y WB F Whirlpool UW4 F2Y WB F Recenze Beko RFNE 312 E33W Beko RFNE 312 E33W Recenze Philco PF 2602 NX Philco PF 2602 NX Recenze Liebherr GP 1486 Liebherr GP 1486 Recenze Zanussi ZFU 19400 WA Zanussi ZFU 19400 WA Recenze Electrolux EUN 1100 FOW Electrolux EUN 1100 FOW Recenze Amica FZ 208.3 AA Amica FZ 208.3 AA Recenze Goddess FSC085TW9 Goddess FSC085TW9 Recenze Beko RFSA 240 M21W Beko RFSA 240 M21W Recenze Candy CCTUS 544WH Candy CCTUS 544WH Recenze Whirlpool W55ZM 111 W Whirlpool W55ZM 111 W Recenze Gorenje F4151CW Gorenje F4151CW
Celkové hodnocení

93,0 %

87,7 %

87,7 %

84,6 %

82,8 %

78,0 %

75,3 %

71,8 %

69,2 %

68,3 %

67,0 %

66,1 %

63,4 %

Orientační cena

20 000 Kč

10 000 Kč

15 000 Kč

18 500 Kč

11 000 Kč

7 500 Kč

10 000 Kč

6 100 Kč

5 500 Kč

6 500 Kč

4 500 Kč

4 700 Kč

6 600 Kč

Vnitřní osvětlení

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Neuvedeno

Ne

Nenámrazový systém

NoFrost

NoFrost

NoFrost

NoFrost

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Rychlé zamrazení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Signalizace

Vizuální a akustická

Vizuální a akustická

Vizuální a akustická

Akustická

Ne

Vizuální a akustická

Vizuální a akustická

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Antibakteriální úprava

Ano

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Výška (cm)

191

142

185

185,5

85,1

125

82

125

85

151

85

83,8

143

Šířka (cm)

70

59,5

60

59,5

60,2

54,5

60

54,5

55

60

55

54

55

Hloubka (cm)

78

64,5

65

71,2

62,8

64

55

59,7

58

60

58

61,6

58

Hmotnost (kg)

96

56

65

77

43,5

44,8

31,2

41

33

54

29

47

Recenze nejlepších mrazáků

O každém mrazáku v porovnání jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi, kterou najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, hlučnosti, mrazícím výkonu a funkcí.

1. místo
Hodnocení: 93,0 %

Mrazák značky Siemens patří k modelům pro náročné. Potěší nejen velkou kapacitou a vysokým výkonem, ale také zajímavými funkcemi. I přes objem přesahující 300 l není spotřeba mrazáku nijak dramatická a může se tak pochlubit skvělou energetickou účinností. Mezi jeho nevýhody patří snad jen poměrně vysoká cena a poněkud vyšší nároky na prostor.


2. místo
Hodnocení: 87,7 %

Mrazák značky Whirlpool láká uživatele na vysoký výkon mrazení, dlouhou akumulační dobu a nenámrazový systém. Potěšující je, že za tyto výhody neskrývá žádné zásadní nedostatky. Z výbavy postrádá pouze ne příliš běžnou antibakteriální úpravu a v otázce spotřeby a hlučnosti se drží standardních hodnot.


3. místo
Hodnocení: 87,7 %

Silnou stránkou zásuvkového mrazáku Beko je jeho výbava funkcí, výkon a také akumulační doba. Těmito vlastnostmi a objemem se velmi přibližuje pultovým modelům. Doporučujeme jej proto všem, kteří hledají model do kuchyně s co největším objemem. Nepotěší ale vyšší spotřebou a také trochu vyšší hlučností.


4. místo
Hodnocení: 84,6 %

Philco PF 2602 NX zaujme jistě objemem, který mezi konkurenčními modely patřil k největším. Spotřeba oproti průměru lehce vzrostla, a to právě kvůli vyššímu objemu. Vyšší pořizovací cena je opodstatněná vysokým mrazicím výkonem a řadou funkcí, jako je například NoFrost nebo rychlé zamrazení.


5. místo
Hodnocení: 82,8 %

Tento mrazák patří rozměrově spíše k těm menším, avšak za jeho provoz tím pádem výrazně ušetříte v porovnání s ostatními v našem srovnávacím testu, jelikož je velmi úsporný a řadí se do nejvyšší energetické třídy A+++. Jde také o velmi jednoduchý spotřebič, neočekávejte tedy žádné pokročilé funkce jako nenámrazový nebo bakteriální systém nebo třeba osvětlení. Disponuje však funkcí rychlého zmrazení SuperFrost.


6. místo
Hodnocení: 78,0 %

Model značky Zanussi zapadne do domácnosti s běžnými nároky, která nevyžaduje největší výbavu funkcí ani nejnižší spotřebu. Tento šuplíkový model potěší nízkou hlučností a slušným mrazicím výkonem, nevýhodou je naopak vyšší spotřeba a slabší akumulační doba. Objemem 168 l se řadí k průměrně velkým modelům, můžeme jej ale doporučit i do domácností se čtyřmi a více osobami.


7. místo
Hodnocení: 75,3 %

Mrazák od značky Electrolux je jedním z mála vestavných modelů v našem testu a paří také k těm méně objemným. Doporučujeme jej proto maximálně pro tři až čtyři osoby. Neoslní nabídkou funkcí, zato potěší mrazicím výkonem, nízkou hlučností a širokou klimatickou třídou.


8. místo
Hodnocení: 71,8 %

Zásuvkový model od značky Amica potěší zejména méně náročné uživatele, které potěší hlavně příznivá cena modelu. Jeho výkon v kategorii parametrů je víceméně průměrný, patří ovšem k úspornějším modelům v našem testu. Na poli funkcí příliš neobstál, záleží tedy hlavně na vašich preferencích.


9. místo
Hodnocení: 69,2 %

Zásuvková varianta od značky Goddess zaujme v první řadě velmi nízkou cenou. Už při pohledu na ni je jasné, že bude za dražšími kolegy v řadě věcí zaostávat, patří mezi ně třeba nabídka funkcí nebo mrazicí výkon. Příjemně potěší nízká spotřeba, mrazák je drobnější a bude tak vhodný pro dvě až tři osoby.


10. místo
Hodnocení: 68,3 %

Mrazák značky Beko patří k modelům s vyšší spotřebou a slabším mrazicím výkonem a akumulační dobou. Jeho nabídka funkcí není nijak rozmanitá, potěší ale antibakteriální vrstvou, která patří k méně obvyklým funkcím. Další výhodou je také poměrně příznivá pořizovací cena tohoto modelu.


11. místo
Hodnocení: 67,0 %

Mrazák Candy přijde vhod méně náročným uživatelům, potěší totiž zejména nízkou cenou a menšími rozměry, v otázce výkonu a vybavení už ale oproti konkurenci trochu ztrácí body. Vyhovovat tak bude všem, kteří nemají od mrazáku příliš velká očekávání a hledají hlavně cenově dostupný produkt.


12. místo
Hodnocení: 66,1 %

Mrazák Whirlpool představuje cenově dostupné řešení pro cca čtyřčlennou domácnost. Jeho nevýhodou je slabší energetická účinnost, absence dalších funkcí a výbavy a celkově spíše průměrný výkon. Díky poměrně nízké ceně si ale jistě najde své příznivce.


13. místo
Hodnocení: 63,4 %

V podstatě jedinou zásadní výhodou mrazáku Gorenje je poměr ceny a kapacity, doporučit jej tak můžeme nenáročným uživatelům, kteří hledají objemný model. Z funkcí nabízí pouze rychlé zamrazení a neoslní výkonem ani akumulační dobou. Jeho hlučnost je víceméně standardní.


Jak vybrat skříňový mrazák

Nákup mrazáku je podobný, jako výběr jakéhokoliv velkého domácího spotřebiče. Vždy musíte mít představu o tom, co vlastně chcete, pro kolik členů domácnosti toto zařízení bude sloužit a kolik průměrně uchováváte potravin z dlouhodobého hlediska.

Dále je nezbytná znalost jistých parametrů, na jejichž základě budete schopni vybrat tu správnou mrazničku. Začít byste měli určitě od konstrukce mrazáku. Musíte si rozmyslet také umístění tohoto mrazícího přístroje.

Následně se můžete zaměřit na celkový výkon, spotřebu, objem, klimatické třídy a v neposlední řadě i jednotlivé funkce. Právě na jejich základě se liší jednotlivé řady mrazáků mezi sebou. S tím vším vám poradíme prostřednictvím následujících řádků. A nakonec vám sdělíme ještě průměrné ceny související s pořízením mrazáku.

Jestliže se nechcete zaměřit pouze na mrazáky, ale potřebujete získat přehled v klasických kombinovaných lednicích​, případně amerických lednicích, podívejte se na další srovnávací testy, které jsme pro vás připravili.

Konstrukce mrazáku

Na začátku výběru mrazáku byste si měli uvědomit, kam tento spotřebič umístíte a také pro kolik osob bude sloužit. Na základě těchto odpovědí totiž budete volit ideální konstrukci neboli správný typ mrazničky.

Na trhu se můžete setkat s dvěma modely provedení. Každý z nich má samozřejmě své přednosti, které mohou být blízké právě vašim požadavkům.

  • Šuplíkové mrazáky
  • Pultové mrazáky
Pultové vs šuplíkové mrazáky

Šuplíkové mrazáky

Šuplíková mraznička je velice často označována slovem „skříňová“. To je výstižné pojmenování. Tento typ mrazáku připomíná klasickou chladničku. Je to na výšku stojící spotřebič, který má otevírání zepředu.

Uvnitř takového zařízení najdete několik polic pro uložení libovolných potravin. Obvykle jde o průhledné plastové boxy, jejichž výhodou je vyšší přehlednost obsahu mrazáku. Díky omezenějšímu množství surovin v každém boxu máte jistotu, že docílíte rychlého a pohodlného přístupu ke všem uskladněným pochutinám.

Šuplíkové mrazáky jsou děleny ještě do další podkategorie, a to v závislosti na tom, jak a kam je umístíte.

  • Volně stojící mrazáky – Mohou stát vedle chladničky, popřípadě jim vyberete jiné místo.
  • Vestavěné mrazáky – Tyto modely se stávají nedílnou součástí kuchyňské linky.

Z charakteru uskladnění potravin do skříňového mrazáku vyplývá pouze jediné omezení, kterým je nižší objem oproti mrazákům pultovým. Při nákupu tohoto modelu musíte počítat také s vyšší cenou.

Pultové mrazáky

Druhou kategorii tvoří pultové neboli truhlicové mrazáky. Ty mají velice obdobnou podobu jako výše uvedené šuplíkové mrazničky, jen trochu jiné rozložení. Pultové mrazáky mají horní otevírání a na první pohled vypadají jako mraznička položená na zadní stranu.

Toto umístění vyžaduje určitě více prostoru. Zároveň je jenom stěží zakomponujete do moderní kuchyně. Mrazničky tohoto typu jsou vhodné spíše do méně využívaných prostor, kde vám svou velikostí nebudou překážet.

Tato zařízení neobsahují plastové šuplíky, ale disponují většinou drátěnými koši. Do nich je možné uložit podstatně více potravin. Vkládat můžete i větší kusy masa, se kterými byste měli u šuplíkových mrazáků značné problémy.

S pultovými mrazáky docílíte určitě většího skladovacího objemu. Musíte však počítat s tím, že kvůli tomu bude pravděpodobně trochu pokulhávat manipulace se surovinami, včetně celkové přehlednosti. Ocenitelná je kromě objemu také nižší energetická spotřeba a cena.

Mrazicí výkon a třída mrazení

Jak už vyplývá z charakteru tohoto elektrospotřebiče, jedním z nejdůležitějších parametrů bude pravděpodobně mrazicí výkon. Pod tímto údajem se skrývá schopnost mrazáku zamrazit odpovídající množství potravin za jediný den. Není proto s podivem, že v parametrech narazíte například na tento údaj – 20 kg/24 hod. To znamená, že takový mrazák dokáže zmrazit 20 kg uložených potravin za 24 hodin.

Obecně se mrazící výkon pohybuje od cca 3 kg/24 hod až po 40 kg/24 hod Tento parametr obvykle narůstá s velikostí mrazničky.

Třída mrazení, někdy nazývaná výkon mrazení, se označuje hvězdičkami. Většina dnešních mrazáků má nejvyšší třídu (čtyři hvězdičky), slabší třídu najdete spíše u lednic s malým mrazicím boxem. Podle počtu hvězdiček poznáte, jakých teplot mrazák dosahuje a jak dlouho v něm můžete potraviny uchovávat.

Třída

Teplota

Délka skladování

* Cca -6 °C Několik dní
** Cca -12 °C Několik týdnů
*** Cca -18 °C Několik měsíců
**** Nižší než -18 °C Dlouhodobě

Akumulační doba

Vedle mrazícího výkonu neopomínejte ani další důležitý parametr, kterým je akumulační doba. Představte si, že ve vaší nemovitosti dojde k výpadku elektrické energie, a to třeba i k tomu dlouhodobému. Pak vás bude zajímat, jak dlouho vydrží vaše potraviny zmražené.

O tomto časovém úseku vypovídá akumulační doba určující čas, za který dojde k rozmrazení potravin bez přívodu elektrické energie nebo při vypnutém mrazáku. Z logiky věci jednoznačně vyplývá, že čím vyšší tato hodnota je, tím lépe. Narazit můžete na akumulační dobu v rozmezí několika hodin až dnů – cca 5 hodin až 2,5 dne. Při výběru mrazáku doporučujeme zaměřit se na modely s akumulační dobou alespoň 15 hodin.

Energetický štítek

Stejně jako většině velkých spotřebičů, ani mrazáku nechybí energetický štítek, který obsahuje nejdůležitější informace o spotřebě a efektivitě produktu.

Vysvětlení energetického štítku mrazáku

Energetická třída a roční spotřeba

Vzhledem k tomu, že mrazák je větším elektrospotřebičem, od kterého se vyžaduje určitý mrazící výkon, musíte počítat také s odpovídající spotřebou elektrické energie. I tento parametr samozřejmě výrobci uvádějí.

Dnes se už většina produktů vyrábí s důrazem na úspornost, takže se můžete setkat v podstatě s jedinou variantou „A“. Jen výjimečně narazíte na volbu „B“ a „C“. Ekonomičtější modely pak ještě disponují přívlastkem „+“. Ten značí ještě nižší energetickou spotřebu. Typickým příkladem jsou varianty A+, A++ a A+++. Konkrétní spotřeba v daných energetických třídách je značně individuální, odvíjí se mimo jiné i od kapacity přístroje, v energetické třídě A+++ tak můžete narazit na model se spotřebou 100 kWh, ale i 180 kWh.

Objem mrazáku

Jedním z nejdůležitějších parametrů a zároveň také kritérií při výběru je objem mrazničky. Při stanovení ideálního objemu můžete počítat s následující pomůckou. Je to minimální objem udávaný v litrech na jednu osobu v domácnosti.

  • Šuplíkové mrazáky – Vzhledem k menšímu objemu tohoto zařízení počítejte s objemem alespoň 25 litrů na osobu.
  • Pultové mrazáky – U pultového mrazáku si můžete dovolit 40 litrů na osobu.

Výsledný objem je samozřejmě individuální záležitostí a často jej ovlivňují i ostatní faktory. Ten, kdo pravidelně zmrazuje velké množství ovoce a zeleniny ze zahrádky nebo dělá dvě zabijačky do roka, ocení jistě větší objem. Pak lze výše uvedená čísla násobit.

Při volbě konkrétního objemu si dejte pozor ještě na jednu věc, kterou je správné uvedení tohoto parametru. Rozlišují se totiž dva druhy objemu:

  • Brutto objem – Hrubý objem mrazničky. V této hodnotě je uveden také vnitřní prostor nevyužitelný pro mrazení potravin.
  • Netto objem – Čistý užitný objem vhodný k zamrazení pochutin.

Hlučnost

Stejně jako například lednice, i mrazák představuje spotřebič s nepřetržitým chodem, a hlučnost je tak v jeho případě poměrně důležitá. U pultového mrazáku umístěného v garáži ji pravděpodobně nebudete tolik řešit, u mrazáků postavených v kuchyni už ale může být vyšší hlučnost na obtíž. Nejtišší modely nepřesahují 40 dB, nejběžnější hlučnost je potom do 42 dB.

Klimatická třída

Klimatická třída určuje, do jakého prostředí je vhodný konkrétní mrazák. Na mysli máme především teplotu okolí. S jejím nárůstem totiž dochází i k růstu celkové spotřeby energie.

Moderní mrazničky mohou spadat pouze do jedné klimatické třídy, popřípadě jich pokrývají hned několik a mají poměrně široký rozsah užití. V závislosti na okolní teplotě objevíte čtyři základní třídy:

  • Třída SN – neboli subnormální pro rozsah okolních teplot od 10 °C do 32 °C
  • Třída N – neboli normální pro rozsah okolních teplot od 16 °C do 32 °C
  • Třída ST – neboli subtropická pro rozsah okolních teplot od 18 °C do 38 °C
  • Třída T – neboli tropická pro rozsah okolních teplot od 18 °C do 43 °C

Z obecných zkušeností platí, že čím chladnější bude místnost, kam mrazák umístíte, tím bude jeho provoz ekonomičtější. Je ale podstatné držet se rozsahu klimatické třídy, příliš nízké teploty správnému provozu také neprospějí. Rozhodně se vyvarujte situování do blízkosti jakéhokoliv vytápění. Zároveň dodržujte zásadní pravidlo, že za mrazákem musí zůstat volný prostor alespoň 30 centimetrů a zároveň musí docházet k proudění vzduchu.

Funkce

Jak můžete správně vytušit z výše popisovaných parametrů mrazáků, není konkrétní výběr ničím příliš složitým. Zaměříte-li se na pár základních věcí, určitě se do vašeho užšího výběru dostanou produkty vyhovující po stránce technické. Jenže důležité je myslet také na provozní vlastnosti a ovládání. Takové věci mají běžně na starosti rozšířené funkce mrazáku. Pomyslné vychytávky, se kterými se domůžete automatického a komfortního provozu. V tomto případě je jistě z čeho vybírat.

  • NoFrost – Na tuto funkci můžete narazit také pod názvem beznámrazový systém nebo Frost Free. Systém zabraňující tvorbě jakékoliv nežádoucí námrazy. Díky němu odpadá proces pravidelného odmrazování.
  • AllFrost – Rovnoměrné zamrazování ve všech částech mrazničky. Odpadá nutnost jakéhokoliv přesunu potravin. Vše je stejně zmrazeno.
  • SuperFrost – Rychlé zamrazování, při kterém dochází k výraznému snížení vnitřní teploty. V okamžiku, kdy jsou potraviny zamrazeny, systém sám vypne tuto funkci. Objevit ji můžete také pod názvem Frostmatic.
  • FrostSafe – Funkce zabraňující rozmrazení potravin při krátkodobém či dlouhodobém otevření dvířek. Přísun výrazně teplého vzduchu zvenčí na zmrazené potraviny nebude mít vliv.
  • Alarm – Některé mrazáky jsou vybaveny zvukovým a signalizačním prvkem. Ten se spustí poté, co jsou delší dobu otevřené dveře. Popřípadě, když dojde ke zvýšení vnitřní teploty. S tímto systémem se vám už nikdy nestane, že byste nechali u mrazáku pootevřené dveře a znehodnotili tím uložené potraviny.
  • Výrobník ledu – Tento doplněk je součástí především šuplíkových mrazáků vyšších tříd. Nejčastěji jsou to dveře, kde se nachází otvor vyčleněný pro výrobník ledu. Led si nasypete do skleničky, aniž byste museli otevřít mrazák.

Tyto funkce se samozřejmě úměrně promítají do pořizovacích nákladů konkrétního mrazáku.

Cena

Vybíráte-li si mrazničku do bytu, rodinného domu, chalupy či jiného typu objektu, zaměřte se na kvalitní výrobce. Právě ti jsou totiž zárukou bezproblémového chodu a dlouhé životnosti. Nejvíce poptávané jsou značky Beko, Candy, Electrolux, Whirlpool, Zanussi, Gorenje, Liebherr, Miele a AEG.

Co se týče pořizovacích nákladů, jsou vskutku rozmanité. Nejlevnější mrazničky začínají na 2 500 Kč a ty nejdražší se šplhají přes hranici 250 000 Kč. Z toho jednoznačně vyplývá, že každý si přijde na to své. V rámci komplexnosti našeho článku vám přinášíme několik cenových kategorií.

Cena do 10 000 Kč

Už při nákladech do 10 000 Kč si v rámci nákupu nového mrazáku vybere spousta zákazníků. Především ti, kdo neprahnou po velkém objemu. Za tuto cenu zakoupíte zařízení volně stojící, ať už jde o mrazáky pultové nebo šuplíkové. Počítat musíte s „horší“ energetickou třídou A a mrazícím výkonem kolem 12 kg/24 hod.

Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč

V tomto případě se už dá hovořit o kvalitě a přínosných funkcích. V této cenové kategorii jednoznačně vedou mrazáky šuplíkové, které nabízí nižší spotřebu energie díky třídě A+ a vyšší mrazící výkon kolem 17 kg/24 hod. Zároveň máte možnost pořídit větší mrazničky o objemu cca 220 litrů. Výjimkou není ani řada vestavěných variant.

Cena od 20 000 Kč do 40 000 Kč

Za tyto peníze si pořídíte úsporný mrazák, a to nejenom ten šuplíkový, ale také pultový. Jeho objem může nabývat velikosti až 360 litrů. Zárukou vám bude energetická třída A++ a A+++, mrazící výkon kolem 25 kg/24 hod. a řada doplňkových funkcí.

Cena nad 40 000 Kč

Investujete-li do mrazáku více, jak 40 000 Kč, můžete se zastavit až u špičkových modelů kolem 250 000 Kč. Zde už to není jen o výše uvedených parametrech. Ty každopádně narůstají s cenou a mají svoji hranici. U těchto výrobků narážíte hlavně na propracovanost nejmenších detailů, odlišné výrobní materiály a barevné provedení mrazáků, včetně nadstandardních funkcí.

 

Tipy pro zmrazování potravin

Mrazák dnes bere většina lidí jako naprostou samozřejmost, což se promítá také do toho, co v mrazničce skladují. Jenže i v tomto případě existuje několik obecných zásad, které je vhodné dodržovat, aby vaše potraviny byly po rozmrazení v tom nejlepším stavu.

Teplota a naplnění

Teplota mrazáku by se optimálně měla pohybovat okolo -18 °C. Při takové teplotě dochází k úplnému zmrazení potravin a není problém je v mrazáku nechat i delší dobu. Co se týče naplnění spotřebiče, uvnitř mrazáku by sice měl být prostor pro cirkulaci vzduchu, poloprázdný mrazák ale taky není žádná výhra. Mrazák totiž musí vynaložit více energie na to, aby udržel teplotu dostatečně nízko, jelikož v něm nejsou potraviny, které by teplotu udržovaly. Doporučuje se tak do mrazáku umístit třeba aspoň led.

Obal

Určitě se vyvarujte zamrazování surovin bez jakéhokoliv obalu, pokud se k jídlu dostane vzduch, hrozí jeho vysušení a šednutí. K efektivnímu zabalení vám dobře poslouží například vakuovačka potravin, kterým jsme věnovali samostatné srovnání. Co se týče obalového materiálu, je jistě výhodnější volbou polyethylen nežli klasický plast v podobě PVC. Z něj se totiž mohou uvolňovat nežádoucí látky do zmrazené potraviny. Do mrazáku nepatří potraviny v plechovkách, které by mohly explodovat. Riskantní je také zamrazování potravin ve skle, zejména tekutin, při jejichž rozpínání může sklo prasknout. Potraviny je také lepší mrazit po menších dávkách, například hotová jídla můžete zamrazit po jedné nebo dvou porcích, které po rozmrazení rovnou spotřebujete. Suroviny je také vhodné naporcovat, zelenina nakrájená na kousky se zmrazí rychleji a rovnoměrněji než celé plody.

Co nemrazit

Vždy zmrazujte jen pochutiny dostatečně studené, nikoliv teplé. Při vložení horkého pokrmu do mrazáku se zvyšuje jeho spotřeba a hrozí také vznik námrazy. Zároveň do mrazáku nepatří už jednou rozmrazené pokrmy. Nevhodné k mrazení jsou syrová vejce a syrové brambory, v případě ovoce a zeleniny potom druhy, které mají vyšší obsah vody, typickým příkladem jsou melouny, okurky a brambory. Takové suroviny by byly po rozmrazení zcela bez chuti. Z mléčných produktů můžete mrazit ty s vysokým obsahem tuku, například máslo. Houby musí být před mrazením tepelně zpracované.

Jak dlouho uchovávat potraviny

Upozorňujeme, že mrazák nedokáže prodloužit spotřební lhůtu již zmražených potravin. Podle odborníků totiž výrobci při určení data spotřeby na obalu totiž počítají s tím, že jídlo skladujete tak, jak je doporučené (tedy v mrazáku). Spotřební lhůta u potravin, které koupíte čerstvé a zamrazíte, se liší případ od případu, nejdéle byste ale jídlo v mrazáku měli nechávat rok. Až 12 měsíců vám v mrazáku vydrží zmrzlina, houby (tepelně upravené), bylinky, mořské ryby a plody a ovoce a zelenina. U masa počítejte se lhůtou 2–10 měsíců, čím tučnější maso, tím kratší dobu vydrží, u velmi tučných kousků začíná tuk již po dvou měsících šednout.

Máslo a pečivo vydrží až šest měsíců, u pečiva může být tato lhůta kratší. Zhruba čtvrt roku můžete uchovávat sladkovodní ryby a vnitřnosti, nejkratší dobu potom vydrží uzeniny a omáčky. Tučnější uzeniny zvládnou pouze měsíc, libovější dva měsíce, pro omáčky a pyré platí stejná lhůta, tedy do dvou měsíců. Jídlo, které necháte v mrazáku déle, než je uvedené výše, pravděpodobně nebude nepoživatelné, ztrácí ale svou typickou chuť, vůni, konzistenci či zdraví prospěšné látky (Zdroj: Lidovky).

Potraviny

Doporučená doba uchovávání

Maso 2–10 měsíců
Ryby 3–12 měsíců
Pečivo 3–6 měsíců
Máslo Max. 6 měsíců
Ovoce a zelenina 8–12 měsíců
Bylinky a houby Max. 12 měsíců
Uzeniny 1–2 měsíce
Zmrzlina Max. 12 měsíců
Omáčky a pyré 1–2 měsíce

Rozmrazování

Nejčastěji se setkáte se třemi způsoby rozmrazování: v lednici, ve studené vodě nebo v mikrovlnce. Někdo rozmrazuje jídlo i na kuchyňské lince nebo třeba v teplé vodě, to ale není zcela bezpečné, při teplotě nad 4 °C totiž dochází ke množení bakterií. Část jídla tak může být ještě zmrzlá, zatímco ve vnější ohřáté vrstvě už se mohou množit mikroorganismy.

  • V lednici – Rozmrazování v lednici je nejpomalejší, může zabrat i 24 a více hodin. Záleží na objemu rozmrazované potraviny a umístění v lednici, v některých místech totiž může být vyšší či nižší teplota. Většinou se rozmrazování v lednici považuje za velmi šetrný způsob a jeho hlavní výhodou je, že jídlo zůstává v konstantní teplotě a není proto potřeba jej zpracovat okamžitě, jako v případě rozmrazování v teple. Maso rozmrazené v lednici vydrží použitelné 1–3 dny.
  • Ve studené vodě – Druhým způsobem je rozmrazování ve studené vodě. To je rychlejší, malé množství potravin rozmrzne už do hodiny, vyžaduje ale o něco více péče. V první řadě musí být potraviny nepropustně zabalené, v opačném případě může dojít ke kontaminaci bakteriemi nebo rozmáčení potravin. Vodu při rozmrazování je také třeba každých 30 minut měnit a takto rozmrazené potraviny musíte ihned zpracovat, aby se nezkazily.
  • V mikrovlnné troubě – Nejrychlejší, ale ne zcela šetrný způsob, je rozmrazování v mikrovlnné troubě. Daní za rychlé roztátí je totiž často nerovnoměrně rozmrazené jídlo nebo suroviny s narušenou strukturou, v mikrovlnce se totiž často vnější vrstva suroviny již vaří, zatímco vnitřek je ještě zmrzlý.

Údržba mrazáku

Stejně jako všechny velké spotřebiče, i mrazák vyžaduje pravidelnou údržbu a dodržování určitých pravidel, aby vám vydržel co nejdéle bez snižování výkonu.

V první řadě je důležité mrazák zbytečně často neotvírat a nevětrat, protože pak se se sníží teplota a může se narušit klima v přístroji, což vede ke zvýšení spotřeby a vzniku námrazy. Proto doporučujeme před otevřením mrazáku rozmyslet, pro co jdeme, ať dveře nejsou otevřené delší dobu, než je nutné. V tom například pomohou prosklené dveře, díky kterým máte přehled o potravinách, aniž byste mrazák otevřeli.

Odmrazování

Odmrazovat stačí dvakrát do roka, nejde tedy o nijak častou povinnost. K dobrému odmrazení mrazáku je potřeba několik kroků:

  • Vyndat a vytřídit potraviny – Mrazák je potřeba v první fázi vyprázdnit a nemilosrdně se zbavit všeho, co je prošlé nebo v mrazáku strávilo více než rok. Pro tento účel je výhodou, když máte potraviny popsané datem, kdy jste je do mrazáku vložili. Potraviny, které chcete do mrazáku ještě vrátit, je dobré zabalit do novin nebo do utěrky, aby déle vydržely zmrzlé. S potravinami vyjměte i všechny zásuvky a koše k ukládání jídla.
  • Zbavit se námrazy – Pokud má váš mrazák odtokovou hadičku, nachystejte si kyblík nebo jinou nádobu. V opačném případě umístěte pod mrazák hadry nebo utěrky k zachycení vody. Vrstvu ledu není dobré odstraňovat silou, nedoporučuje se ani často používaný horký fén, který může vnitřek mrazáku poškodit. Pro rychlejší odmrazení dobře poslouží například ručník namočený v horké vodě nebo hrnec s ohřátou vodou a plastová stěrka.
  • Omýt mrazák – Po odstranění ledu je třeba vnitřek mrazáku omýt a očistit. K tomu můžete využít vodu s octem, dezinfekční prostředek nebo například prostředek určený k čištění mrazáků. U chemických prostředků doporučujeme mrazák následně pečlivě očistit vodou, přece jen se dostává do kontaktu s potravinami. Společně s mrazákem omyjte i všechny koše a zásuvky, následně vše pečlivě osušte a ideálně nechte doschnout – čím více vlhkosti při zapnutí mrazáku zůstane, tím rychleji se znovu vytvoří námraza.
  • Zkontrolovat těsnění – Při čištění mrazáku nezapomeňte omýt a zkontrolovat ani těsnění, na kterém se mohou množit bakterie a v případě jeho poškození nemusí mrazák dobře těsnit. Jednou ročně je dobré vysát i zadní stranu mrazáku od prachu, aby opět nedocházelo ke zvyšování spotřeby.
  • Vrátit a zamrazit potraviny – Čistý a suchý mrazák můžete opět zapnout na maximální výkon a vrátit do něj odložené potraviny, u některých modelů k tomuto účelu můžete použít funkci rychlého mrazení.