Test 10 nejlepších mrazáků 2021 | Recenze & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších skříňových mrazáků

Aktualizováno:
Červen 2021
Autor:
Eliška Srncová
Siemens GS58NEWDV

Vítěz testu 2021

Hodnocení: 91,1 %

Jaký mrazák vybrat dle srovnávacího testu

Tip: Nevíte si rady s výběrem a rádi byste znali názor uživatelů? Zkuste se ve facebookové skupině zeptat majitelů mrazáků na jejich názor.

1. místo
Hodnocení 91,1 %
  • Vítěz testu 2021
Recenze Siemens GS58NEWDV
Přečíst recenzi Orientační cena 20 000 Kč
2. místo
Hodnocení 87,8 %
  • Vítěz cena/výkon
Recenze Whirlpool UW4 F2Y WB F
Přečíst recenzi Orientační cena 11 500 Kč
3. místo
Hodnocení 86,3 %
Přečíst recenzi Orientační cena 16 000 Kč
4. místo
Hodnocení 86,3 %
Přečíst recenzi Orientační cena 19 000 Kč
5. místo
Hodnocení 74,5 %
Přečíst recenzi Orientační cena 8 000 Kč
6. místo
Hodnocení 68,3 %
Přečíst recenzi Orientační cena 6 800 Kč
7. místo
Hodnocení 65,7 %
Přečíst recenzi Orientační cena 5 000 Kč
8. místo
Hodnocení 65,7 %
Přečíst recenzi Orientační cena 5 000 Kč
9. místo
Hodnocení 63,5 %
Přečíst recenzi Orientační cena 6 000 Kč
10. místo
Hodnocení 62,0 %
Přečíst recenzi Orientační cena 4 000 Kč

V našem porovnání mrazáků jsme pro vás připravili podrobnou recenzi více než deseti šuplíkových modelů. Pokud by vás zajímal spíše pultový mrazák, věnovali jsme jim samostatný Srovnávací test pultových mrazáků. Důležitým kritériem hodnocení byla energetická efektivita mrazáku, tedy poměr jeho spotřeby a objemu, vyjádřený energetickou třídou.

Vzhledem k tomu, že je mrazák spotřebič s nepřetržitým provozem, nemohli jsme opomenout ani jeho hlučnost. Doporučujeme zaměřit se na ni zejména pokud máte třeba menší byt s otevřenou kuchyní. Důležitou roli hrála také klimatická třída, podle které poznáte, jaké podmínky spotřebič vyžaduje.

Co se týče samotného mrazení, ohodnotili jsme trio nejdůležitějších parametrů, tedy mrazicí výkon, akumulační dobu a třídu mrazení. Poslední jmenovaná třída mrazení je pro všechny stejná, všechny modely ve srovnání mrazáků jsou tedy vhodné k dlouhodobému uchovávání potravin. U mrazicího výkonu a akumulační doby samozřejmě platí, že čím vyšší, tím lepší. Zejména kombinace velkého objemu a malého výkonu je docela nešťastná.

Hodnocení jednotlivých mrazáků ovlivnilo samozřejmě také jejich vybavení a funkce. Mezi důležitější prvky patří nenámrazový systém a funkce rychlého zmrazení. Ty potom doplňuje signalizace, vnitřní osvětlení nebo třeba antibakteriální úprava. U některých modelů nenajdete ani jeden z těchto prvků, na funkčnost to ovšem nemá vliv, jen je třeba počítat například s náročnější údržbou.

O všech důležitých parametrech se dočtete v článku Jak vybrat skříňový mrazák.​


Nejlepší mrazáky dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší mrazáky podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze.
Pořadí
Nejlepší mrazáky
Hodnocení spotřeby a hlučnosti
(max. 10)
Hodnocení klimatické třídy a třídy mrazení
(max. 10)
Hodnocení mrazicího výkonu a akumulační doby
(max. 10)
Hodnocení vybavení a funkcí
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Siemens GS58NEWDV

9,8

10,0

9,5

10,0

20 000 Kč

91,1 %

Zobrazit nabídky

2.

Whirlpool UW4 F2Y WB F

8,8

10,0

9,5

6,5

11 500 Kč

87,8 %

Zobrazit nabídky

3.

Bosch GSN58VWEV XXL

9,3

10,0

9,5

8,2

16 000 Kč

86,3 %

Zobrazit nabídky

4.

Bosch GSN54AWDV

9,8

10,0

8,0

9,8

19 000 Kč

86,3 %

Zobrazit nabídky

5.

Gorenje FN4171CW

8,3

9,0

6,5

6,5

8 000 Kč

74,5 %

Zobrazit nabídky

6.

Amica FZ 208.3 AA

8,8

9,0

7,5

0,2

6 800 Kč

68,3 %

Zobrazit nabídky

7.

Candy CCTUS 542 XH

8,5

9,0

7,0

0,0

5 000 Kč

65,7 %

Zobrazit nabídky

8.

Whirlpool W55ZM 111 W

8,3

10,0

7,0

0,0

5 000 Kč

65,7 %

Zobrazit nabídky

9.

Amica GS 15600W

8,3

9,0

6,5

0,0

6 000 Kč

63,5 %

Zobrazit nabídky

10.

Gorenje F391PW4

8,5

9,0

5,5

0,0

4 000 Kč

62,0 %

Zobrazit nabídky

Srovnání souhrnných údajů mrazáků

Recenze Siemens GS58NEWDV
Siemens GS58NEWDV
Recenze Whirlpool UW4 F2Y WB F
Whirlpool UW4 F2Y WB F
Recenze Bosch GSN58VWEV XXL
Bosch GSN58VWEV XXL
Recenze Bosch GSN54AWDV
Bosch GSN54AWDV
Recenze Gorenje FN4171CW
Gorenje FN4171CW
Recenze Amica FZ 208.3 AA
Amica FZ 208.3 AA
Recenze Candy CCTUS 542 XH
Candy CCTUS 542 XH
Recenze Whirlpool W55ZM 111 W
Whirlpool W55ZM 111 W
Recenze Amica GS 15600W
Amica GS 15600W
Recenze Gorenje F391PW4
Gorenje F391PW4
Celkové hodnocení

91,1 %

87,8 %

86,3 %

86,3 %

74,5 %

68,3 %

65,7 %

65,7 %

63,5 %

62,0 %

Orientační cena

20 000 Kč

11 500 Kč

16 000 Kč

19 000 Kč

8 000 Kč

6 800 Kč

5 000 Kč

5 000 Kč

6 000 Kč

4 000 Kč

Výrobce

Siemens

Whirlpool

Bosch

Bosch

Gorenje

Amica

Candy

Whirlpool

Amica

Gorenje

Objem (l)

366

175

365

328

194

140

91

102

173

70

Klimatická třída

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

SN–T (10–43 °C)

N–ST (16–38 °C)

N–ST (16–38 °C)

N–ST (16–38 °C)

SN–T (10–43 °C)

N–ST (16–38 °C)

N–ST (16–38 °C)

Energetická třída

D

E

E

D

F

E

F

F

F

F

Roční spotřeba (kWh)

222

213

278

212

273

183,3

208

213

240

200

Roční náklady (4,8 Kč/1 kWh)

1 065,6

1 022,4

1 334,4

1 017,6

1 310,4

879,8

998,4

1 022,4

1 152

960

Hlučnost (dB)

38

41

39

38

41

41

40

41

41

40

Třída hlučnosti

C

C

C

C

C

C

C

C

C

C

Třída mrazení

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

**** (-24 °C/dlouhodobé skladování)

Mrazicí výkon (kg/24h)

20,8

26

20,8

19,7

9

6,6

4,4

5

9

3,2

Mrazicí výkon v poměru k objemu

0,06

0,15

0,06

0,06

0,05

0,04

0,05

0,05

0,05

0,05

Akumulační doba (hod)

25

24

25

13

9,8

22

16

16

13

7

Srovnání rozměrů a funkcí mrazáků

Recenze Siemens GS58NEWDV
Siemens GS58NEWDV
Recenze Whirlpool UW4 F2Y WB F
Whirlpool UW4 F2Y WB F
Recenze Bosch GSN58VWEV XXL
Bosch GSN58VWEV XXL
Recenze Bosch GSN54AWDV
Bosch GSN54AWDV
Recenze Gorenje FN4171CW
Gorenje FN4171CW
Recenze Amica FZ 208.3 AA
Amica FZ 208.3 AA
Recenze Candy CCTUS 542 XH
Candy CCTUS 542 XH
Recenze Whirlpool W55ZM 111 W
Whirlpool W55ZM 111 W
Recenze Amica GS 15600W
Amica GS 15600W
Recenze Gorenje F391PW4
Gorenje F391PW4
Celkové hodnocení

91,1 %

87,8 %

86,3 %

86,3 %

74,5 %

68,3 %

65,7 %

65,7 %

63,5 %

62,0 %

Orientační cena

20 000 Kč

11 500 Kč

16 000 Kč

19 000 Kč

8 000 Kč

6 800 Kč

5 000 Kč

5 000 Kč

6 000 Kč

4 000 Kč

Typ odmrazování

Automatické

Automatické

Automatické

Automatické

Automatické

Manuální

Manuální

Manuální

Manuální

Manuální

Rychlé zamrazení

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Vnitřní osvětlení

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Neuvedeno

Ne

Ne

Signalizace

Vizuální a akustická

Vizuální a akustická

Akustická

Vizuální a akustická

Vizuální a akustická

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ventilátor

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Antibakteriální úprava

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Výška (cm)

191

142

191

176

169,1

125

85

83,8

139,5

84,7

Šířka (cm)

70

59,5

70

70

55

54,5

55

54

55

49,4

Hloubka (cm)

78

64,5

78

78

55,7

59,7

58

61,6

58,2

49,4

Hmotnost (kg)

96

56

92,2

87

51

41

Neuvedeno

29

Neuvedeno

27

Recenze nejlepších mrazáků

Ke všem modelům jsme zpracovali samostatné recenze mrazáků. Zde najdete jejich shrnutí a odkaz na celou recenzi, kterou najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, hlučnosti, mrazícím výkonu a funkcí.

1. místo
91,1 % Celkové hodnocení
  • Energetická třída D
  • Dlouhá akumulační doba 25 h
  • Nabídka funkcí
  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost

Mrazák značky Siemens patří k modelům pro náročné. Potěší nejen velkou kapacitou a dlouhou akumulační dobou, ale také zajímavými funkcemi. I přes objem přesahující 300 l není spotřeba mrazáku nijak dramatická, a může se tak pochlubit velmi dobrou energetickou účinností. Mezi jeho nevýhody patří snad jen poměrně vysoká cena a poněkud větší nároky na prostor.

20 000 Kč Orientační cena

2. místo
87,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký mrazicí výkon
  • Dlouhá akumulační doba
  • Nenámrazový systém
  • Chybí antibakteriální úprava
  • Některé parametry jsou průměrné

Mrazák značky Whirlpool láká uživatele na vysoký výkon mrazení, dlouhou akumulační dobu a nenámrazový systém. Potěšující je, že za tyto výhody neskrývá žádné zásadní nedostatky. Z výbavy postrádá pouze ne příliš běžnou antibakteriální úpravu a v otázce spotřeby a hlučnosti se drží standardních hodnot.

11 500 Kč Orientační cena

3. místo
86,3 % Celkové hodnocení
  • Velký objem
  • Dlouhá akumulační doba 25 h
  • Variabilní poličky
  • Nemá osvětlení
  • Nemá antibakteriální úpravu

Bosch GSN58VWEV představuje skříňový mrazák o velkém vnitřním objemu, který je možné upravit variabilními policemi. Disponuje silným mrazicím výkonem a dlouhou akumulační dobou, výhodou je také nízká hlučnost. Z funkcí chybí jen osvětlení a antibakteriální úprava. Vzhledem k velikosti je nutné počítat s poměrně vysokou hmotností i spotřebou.

16 000 Kč Orientační cena

4. místo
86,3 % Celkové hodnocení
  • Velmi nízké náklady na provoz
  • Ventilátor
  • Vnitřní osvětlení
  • Kratší akumulační doba
  • Vyšší cena

Úctyhodná kapacita a výjimečně úsporný chod, to jsou hlavní atributy mrazáku Bosch. Půjde proto o ideální variantu do velmi početných domácností nebo pro komerční využití. Z funkcí zaujme vnitřním osvětlením nebo ventilátorem, nepostrádá ani automatické odmrazování. Jedinou nevýhodou je tak snad jen krátká akumulační doba.

19 000 Kč Orientační cena

5. místo
74,5 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Automatické odmrazování
  • Rychlé zamrazování
  • Vyšší spotřeba
  • Krátká akumulační doba
  • Omezená klimatická třída

Model značky Gorenje představuje cenově dostupnou variantu se slušným objemem. Nabídne standardní výkon i hlučnost, automatické odmrazování i rychlé mrazení. Nevýhodou je ovšem vyšší spotřeba, spolu s krátkou akumulační dobou a omezenou klimatickou třídou.

8 000 Kč Orientační cena

6. místo
68,3 % Celkové hodnocení
  • Má antibakteriální funkci
  • Příznivá cena
  • Chabá nabídka funkcí
  • Slabší výkon mrazení

Zásuvkový model od značky Amica potěší zejména méně náročné uživatele, které potěší hlavně příznivá cena modelu. Jeho výkon v kategorii parametrů je víceméně průměrný, patří ovšem k úspornějším modelům v našem testu. Na poli funkcí příliš neobstál, záleží tedy hlavně na vašich preferencích.

6 800 Kč Orientační cena

7. místo
65,7 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Kompaktní
  • V některých ohledech průměrný
  • Nenabízí žádné funkce
  • Omezená klimatická třída

Kompaktní model pro nenáročné uživatele, tak můžeme popsat tento mrazák značky Candy. Není nijak zvlášť úsporný a jeho hlučnost, výkon i akumulační doba se víceméně drží průměru. Z funkcí nenabídne vlastně nic, jak je u menších modelů časté. Může ale zaujmou menšími rozměry a relativně dostupnou cenou.

5 000 Kč Orientační cena

8. místo
65,7 % Celkové hodnocení
  • Příznivá cena
  • Klimatická třída SN-T
  • Bez dalších funkcí
  • Nižší energetická efektivita

Mrazák Whirlpool představuje cenově dostupné řešení pro cca čtyřčlennou domácnost. Jeho nevýhodou je slabší energetická účinnost, absence dalších funkcí a výbavy a celkově spíše průměrný výkon. Díky poměrně nízké ceně si ale jistě najde své příznivce.

5 000 Kč Orientační cena

9. místo
63,5 % Celkové hodnocení
  • Poměr ceny a kapacity
  • V některých ohledech průměrný
  • Klimatická třída N-ST
  • Chybí většina funkcí
  • Manuální odmrazování

Šuplíkový mrazák Amica představuje ideální variantu na chatu nebo pro velmi nenáročné uživatele. Nabízí skvělý poměr kapacity a ceny, jeho výkon a hlučnost jsou standardní. Snese ale menší rozmezí teplot než jiné modely, nenabízí prakticky žádné zajímavé funkce a nepatří ani k vyloženě úsporným modelům.

6 000 Kč Orientační cena

10. místo
62,0 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • V některých ohledech průměrný
  • Krátká akumulační doba
  • Žádné funkce
  • Omezená klimatická třída

Stejně jako většina menších modelů, ani mrazák Gorenje neoplývá širokou nabídkou funkcí, vysokou úsporností nebo nadstandardním výkonem. Ve většině parametrů je naopak spíše průměrný nebo podprůměrný. Jde ale o cenově dostupný model, který může přijít vhod nenáročným uživatelům.

4 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat skříňový mrazák

Nákup mrazáku je podobný, jako výběr jakéhokoliv velkého domácího spotřebiče. Vždy musíte mít představu o tom, co vlastně chcete, pro kolik členů domácnosti toto zařízení bude sloužit a kolik průměrně uchováváte potravin z dlouhodobého hlediska. Dále je nezbytná znalost jistých parametrů, na jejichž základě budete schopni vybrat tu správnou mrazničku.

Začít byste měli určitě od konstrukce mrazáku. Musíte si rozmyslet také umístění tohoto mrazícího přístroje. Následně se můžete zaměřit na celkový výkon, spotřebu, objem, klimatické třídy a v neposlední řadě i jednotlivé funkce. Právě na jejich základě se liší jednotlivé řady mrazáků mezi sebou. S tím vším vám poradíme prostřednictvím následujících řádků. A nakonec vám sdělíme ještě průměrné ceny související s pořízením mrazáku.

Jestliže se nechcete zaměřit pouze na mrazáky, ale potřebujete získat přehled v klasických kombinovaných lednicích​, případně amerických lednicích, podívejte se na další srovnávací testy, které jsme pro vás připravili.

Jak vybrat skříňový mrazák stručně:

Zvažte výhody a nevýhody tohoto typu – Někomu by mohl lépe vyhovovat spíše pultový mrazák. Skříňové provedení je přehlednější, pultový mrazák zase pojme větší kusy surovin, například maso ze zabijačky.

Zvolte potřebnou kapacitu – Vycházejte z počtu členů domácnosti a dalších požadavků, většinou se počítá cca 25 l na osobu.

Udělejte si přehled o nejdůležitějších vlastnostech – Například o spotřebě, výkonu mrazení, hlučnosti nebo klimatické třídě.

Zvažte další funkce a vybavení – V potaz můžete brát například systém odmrazování, vnitřní osvětlení, funkci rychlého zmrazené nebo signalizaci zvýšené teploty.

Konstrukce mrazáku

Na začátku výběru mrazáku byste si měli uvědomit, kam tento spotřebič umístíte a také pro kolik osob bude sloužit. Na základě těchto odpovědí totiž budete volit ideální konstrukci neboli správný typ mrazničky.

Na trhu se můžete setkat s dvěma modely provedení. Každý z nich má samozřejmě své přednosti, které mohou být blízké právě vašim požadavkům.

  • Šuplíkové mrazáky – Ty si rozebereme v tomto článku.
  • Pultové mrazáky – Těm se více věnujeme v samostatném srovnání.
Pultové vs šuplíkové mrazáky

Šuplíkové mrazáky

Šuplíková mraznička je velice často označována slovem „skříňová“. To je výstižné pojmenování. Tento typ mrazáku připomíná klasickou chladničku. Je to na výšku stojící spotřebič, který má otevírání zepředu. Uvnitř takového zařízení najdete několik polic pro uložení libovolných potravin.

Obvykle jde o průhledné plastové boxy, jejichž výhodou je vyšší přehlednost obsahu mrazáku. Díky omezenějšímu množství surovin v každém boxu máte jistotu, že docílíte rychlého a pohodlného přístupu ke všem uskladněným pochutinám.

Šuplíkové mrazáky jsou děleny ještě do další podkategorie, a to v závislosti na tom, jak a kam je umístíte.

  • Volně stojící mrazáky – Mohou stát vedle chladničky, popřípadě jim vyberete jiné místo.
  • Vestavěné mrazáky – Tyto modely se stávají nedílnou součástí kuchyňské linky.

Z charakteru uskladnění potravin do skříňového mrazáku vyplývá pouze jediné omezení, kterým je nižší objem oproti mrazákům pultovým. Při nákupu tohoto modelu musíte počítat také s vyšší cenou.

Pultové mrazáky

Druhou kategorii tvoří pultové neboli truhlicové mrazáky. Ty mají velice obdobnou podobu jako výše uvedené šuplíkové mrazničky, jen trochu jiné rozložení. Pultové mrazáky mají horní otevírání a na první pohled vypadají jako mraznička položená na zadní stranu. Toto umístění vyžaduje určitě více prostoru. Zároveň je jenom stěží zakomponujete do moderní kuchyně. Mrazničky tohoto typu jsou vhodné spíše do méně využívaných prostor, kde vám svou velikostí nebudou překážet.

Tato zařízení neobsahují plastové šuplíky, ale disponují většinou drátěnými koši. Do nich je možné uložit podstatně více potravin. Vkládat můžete i větší kusy masa, se kterými byste měli u šuplíkových mrazáků značné problémy. S pultovými mrazáky docílíte určitě většího skladovacího objemu.

Musíte však počítat s tím, že kvůli tomu bude pravděpodobně trochu pokulhávat manipulace se surovinami, včetně celkové přehlednosti. Ocenitelná je kromě objemu také nižší energetická spotřeba a cena.

Mrazicí výkon a třída mrazení

Jak už vyplývá z charakteru tohoto elektrospotřebiče, jedním z nejdůležitějších parametrů bude pravděpodobně mrazicí výkon. Pod tímto údajem se skrývá schopnost mrazáku zamrazit odpovídající množství potravin za jediný den. Není proto s podivem, že v parametrech narazíte například na tento údaj – 20 kg/24 hod. To znamená, že takový mrazák dokáže zmrazit 20 kg uložených potravin za 24 hodin.

Obecně se mrazící výkon pohybuje od cca 3 kg/24 hod až po 40 kg/24 hod Tento parametr obvykle narůstá s velikostí mrazničky.

Třída mrazení, někdy nazývaná výkon mrazení, se označuje hvězdičkami. Většina dnešních mrazáků má nejvyšší třídu (čtyři hvězdičky), slabší třídu najdete spíše u lednic s malým mrazicím boxem. Podle počtu hvězdiček poznáte, jakých teplot mrazák dosahuje a jak dlouho v něm můžete potraviny uchovávat.
Třída Teplota Délka skladování
* Cca -6 °C Několik dní
** Cca -12 °C Několik týdnů
*** Cca -18 °C Několik měsíců
**** Nižší než -18 °C Dlouhodobě

Akumulační doba

Vedle mrazícího výkonu neopomínejte ani další důležitý parametr, kterým je akumulační doba. Představte si, že ve vaší nemovitosti dojde k výpadku elektrické energie, a to třeba i k tomu dlouhodobému. Pak vás bude zajímat, jak dlouho vydrží vaše potraviny zmražené.

O tomto časovém úseku vypovídá akumulační doba určující čas, za který dojde k rozmrazení potravin bez přívodu elektrické energie nebo při vypnutém mrazáku. Z logiky věci jednoznačně vyplývá, že čím vyšší tato hodnota je, tím lépe. Narazit můžete na akumulační dobu v rozmezí několika hodin až dnů – cca 5 hodin až 2,5 dne. Při výběru mrazáku doporučujeme zaměřit se na modely s akumulační dobou alespoň 15 hodin.

Energetický štítek

Stejně jako většině velkých spotřebičů, ani mrazáku nechybí energetický štítek, který obsahuje nejdůležitější informace o spotřebě a efektivitě produktu. V pravém horním rohu energetického štítku najdete QR kód, díky kterému se dostanete do databáze EPREL, tedy evropské databáze spotřebičů, kde najdete další důležité informace o daném modelu, jako je například výkon mrazení.

Energetický štítek mrazáku

Energetická třída a roční spotřeba

Vzhledem k tomu, že mrazák je větším elektrospotřebičem, od kterého se vyžaduje určitý mrazící výkon, musíte počítat také s odpovídající spotřebou elektrické energie. V současnosti se orientační roční spotřeba mrazáku pohybuje nejčastěji mezi 200 a 400 kWh, v nákladech to odpovídá zhruba 1 000 až 2 000 Kč za rok. Vliv na spotřebu má mimo jiné kapacita mrazáku a jeho energetická efektivita, ta se vyjadřuje energetickou třídou.

Dřívější označení tříd A+, A++ atd. nahradilo v roce 2021 tradičnější známkování A-G, kdy A znamená energeticky nejúpornější produkt. Většinu moderních mrazáků ale najdete hlavně ve třídách D-F, nejvyšší třídy zatím zůstávají prázdné, aby byl prostor k budoucímu zlepšení. Nelekejte se proto, pokud narazíte například na mrazák se známkou E, v porovnání s ostatními modely jde stále o slušnou úroveň.

Objem mrazáku

Jedním z nejdůležitějších parametrů a zároveň také kritérií při výběru je objem mrazničky. Při stanovení ideálního objemu můžete počítat s následující pomůckou. Je to minimální objem udávaný v litrech na jednu osobu v domácnosti.

  • Šuplíkové mrazáky – Vzhledem k menšímu objemu tohoto zařízení počítejte s objemem alespoň 25 litrů na osobu.
  • Pultové mrazáky – U pultového mrazáku si můžete dovolit 40 litrů na osobu.

Výsledný objem je samozřejmě individuální záležitostí a často jej ovlivňují i ostatní faktory. Ten, kdo pravidelně zmrazuje velké množství ovoce a zeleniny ze zahrádky nebo dělá dvě zabijačky do roka, ocení jistě větší objem. Pak lze výše uvedená čísla násobit.

Při volbě konkrétního objemu si dejte pozor ještě na jednu věc, kterou je správné uvedení tohoto parametru. Rozlišují se totiž dva druhy objemu:

  • Brutto objem – Hrubý objem mrazničky. V této hodnotě je uveden také vnitřní prostor nevyužitelný pro mrazení potravin.
  • Netto objem – Čistý užitný objem vhodný k zamrazení pochutin.

Hlučnost a třída hlučnosti

Stejně jako například lednice, i mrazák představuje spotřebič s nepřetržitým chodem, a hlučnost je tak v jeho případě poměrně důležitá. U pultového mrazáku umístěného v garáži ji pravděpodobně nebudete tolik řešit, u mrazáků postavených v kuchyni už ale může být vyšší hlučnost na obtíž. Nejtišší modely nepřesahují 40 dB, nejběžnější hlučnost je potom do 42 dB.

Stejně jako energetická účinnost, i hlučnost se u mrazáků označuje třídou, rozmezí tříd je A-D, nejčastěji se dnes setkáte s třídou C nebo D.

Klimatická třída

Klimatická třída určuje, do jakého prostředí je vhodný konkrétní mrazák. Na mysli máme především teplotu okolí. S jejím nárůstem totiž dochází i k růstu celkové spotřeby energie.

Moderní mrazničky mohou spadat pouze do jedné klimatické třídy, popřípadě jich pokrývají hned několik a mají poměrně široký rozsah užití. V závislosti na okolní teplotě objevíte čtyři základní třídy:

  • Třída SN – neboli subnormální pro rozsah okolních teplot od 10 °C do 32 °C
  • Třída N – neboli normální pro rozsah okolních teplot od 16 °C do 32 °C
  • Třída ST – neboli subtropická pro rozsah okolních teplot od 18 °C do 38 °C
  • Třída T – neboli tropická pro rozsah okolních teplot od 18 °C do 43 °C

Z obecných zkušeností platí, že čím chladnější bude místnost, kam mrazák umístíte, tím bude jeho provoz ekonomičtější. Je ale podstatné držet se rozsahu klimatické třídy, příliš nízké teploty správnému provozu také neprospějí. Rozhodně se vyvarujte situování do blízkosti jakéhokoliv vytápění. Zároveň dodržujte zásadní pravidlo, že za mrazákem musí zůstat volný prostor alespoň 30 centimetrů a zároveň musí docházet k proudění vzduchu.

Funkce

Jak můžete správně vytušit z výše popisovaných parametrů mrazáků, není konkrétní výběr ničím příliš složitým. Zaměříte-li se na pár základních věcí, určitě se do vašeho užšího výběru dostanou produkty vyhovující po stránce technické. Jenže důležité je myslet také na provozní vlastnosti a ovládání. Takové věci mají běžně na starosti rozšířené funkce mrazáku. Pomyslné vychytávky, se kterými se domůžete automatického a komfortního provozu. V tomto případě je jistě z čeho vybírat.

  • NoFrost – Na tuto funkci můžete narazit také pod názvem beznámrazový systém nebo Frost Free. Systém zabraňující tvorbě jakékoliv nežádoucí námrazy. Díky němu odpadá proces pravidelného odmrazování.
  • AllFrost – Rovnoměrné zamrazování ve všech částech mrazničky. Odpadá nutnost jakéhokoliv přesunu potravin. Vše je stejně zmrazeno.
  • SuperFrost – Rychlé zamrazování, při kterém dochází k výraznému snížení vnitřní teploty. V okamžiku, kdy jsou potraviny zamrazeny, systém sám vypne tuto funkci. Objevit ji můžete také pod názvem Frostmatic.
  • FrostSafe – Funkce zabraňující rozmrazení potravin při krátkodobém či dlouhodobém otevření dvířek. Přísun výrazně teplého vzduchu zvenčí na zmrazené potraviny nebude mít vliv.
  • Alarm – Některé mrazáky jsou vybaveny zvukovým a signalizačním prvkem. Ten se spustí poté, co jsou delší dobu otevřené dveře. Popřípadě, když dojde ke zvýšení vnitřní teploty. S tímto systémem se vám už nikdy nestane, že byste nechali u mrazáku pootevřené dveře a znehodnotili tím uložené potraviny.
  • Výrobník ledu – Tento doplněk je součástí především šuplíkových mrazáků vyšších tříd. Nejčastěji jsou to dveře, kde se nachází otvor vyčleněný pro výrobník ledu. Led si nasypete do skleničky, aniž byste museli otevřít mrazák.

Tyto funkce se samozřejmě úměrně promítají do pořizovacích nákladů konkrétního mrazáku.

Cena

Vybíráte-li si mrazničku do bytu, rodinného domu, chalupy či jiného typu objektu, zaměřte se na kvalitní výrobce. Právě ti jsou totiž zárukou bezproblémového chodu a dlouhé životnosti. Nejvíce poptávané jsou značky Beko, Candy, Electrolux, Whirlpool, Zanussi, Gorenje, Liebherr, Miele a AEG.

Co se týče pořizovacích nákladů, jsou vskutku rozmanité. Nejlevnější mrazničky začínají na 2 500 Kč a ty nejdražší se šplhají přes hranici 250 000 Kč. Z toho jednoznačně vyplývá, že každý si přijde na to své. V rámci komplexnosti našeho článku vám přinášíme několik cenových kategorií.

Cena do 10 000 Kč

Už při nákladech do 10 000 Kč si v rámci nákupu nového mrazáku vybere spousta zákazníků. Především ti, kdo neprahnou po velkém objemu. Za tuto cenu zakoupíte zařízení volně stojící, ať už jde o mrazáky pultové nebo šuplíkové. Počítat musíte s „horší“ energetickou třídou A a mrazícím výkonem kolem 12 kg/24 hod.

Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč

V tomto případě se už dá hovořit o kvalitě a přínosných funkcích. V této cenové kategorii jednoznačně vedou mrazáky šuplíkové, které nabízí nižší spotřebu energie díky třídě A+ a vyšší mrazící výkon kolem 17 kg/24 hod. Zároveň máte možnost pořídit větší mrazničky o objemu cca 220 litrů. Výjimkou není ani řada vestavěných variant.

Cena od 20 000 Kč do 40 000 Kč

Za tyto peníze si pořídíte úsporný mrazák, a to nejenom ten šuplíkový, ale také pultový. Jeho objem může nabývat velikosti až 360 litrů. Zárukou vám bude energetická třída A++ a A+++, mrazící výkon kolem 25 kg/24 hod. a řada doplňkových funkcí.

Cena nad 40 000 Kč

Investujete-li do mrazáku více, jak 40 000 Kč, můžete se zastavit až u špičkových modelů kolem 250 000 Kč. Zde už to není jen o výše uvedených parametrech. Ty každopádně narůstají s cenou a mají svoji hranici. U těchto výrobků narážíte hlavně na propracovanost nejmenších detailů, odlišné výrobní materiály a barevné provedení mrazáků, včetně nadstandardních funkcí.

 

Tipy pro zmrazování potravin

Mrazák dnes bere většina lidí jako naprostou samozřejmost, což se promítá také do toho, co v mrazničce skladují. Jenže i v tomto případě existuje několik obecných zásad, které je vhodné dodržovat, aby vaše potraviny byly po rozmrazení v tom nejlepším stavu (Zdroj: CookingLight).

Teplota a naplnění

Teplota mrazáku by se optimálně měla pohybovat okolo -18 °C. Při takové teplotě dochází k úplnému zmrazení potravin a není problém je v mrazáku nechat i delší dobu.

Co se týče naplnění spotřebiče, uvnitř mrazáku by sice měl být prostor pro cirkulaci vzduchu, poloprázdný mrazák ale taky není žádná výhra. Mrazák totiž musí vynaložit více energie na to, aby udržel teplotu dostatečně nízko, jelikož v něm nejsou potraviny, které by teplotu udržovaly. Doporučuje se tak do mrazáku umístit třeba aspoň led.

Obal

Určitě se vyvarujte zamrazování surovin bez jakéhokoliv obalu, pokud se k jídlu dostane vzduch, hrozí jeho vysušení a šednutí. K efektivnímu zabalení vám dobře poslouží například vakuovačka potravin, kterým jsme věnovali samostatné srovnání. Co se týče obalového materiálu, je jistě výhodnější volbou polyethylen nežli klasický plast v podobě PVC. Z něj se totiž mohou uvolňovat nežádoucí látky do zmrazené potraviny.

Do mrazáku nepatří potraviny v plechovkách, které by mohly explodovat. Riskantní je také zamrazování potravin ve skle, zejména tekutin, při jejichž rozpínání může sklo prasknout. Potraviny je také lepší mrazit po menších dávkách, například hotová jídla můžete zamrazit po jedné nebo dvou porcích, které po rozmrazení rovnou spotřebujete. Suroviny je také vhodné naporcovat, zelenina nakrájená na kousky se zmrazí rychleji a rovnoměrněji než celé plody.

Co nemrazit

Vždy zmrazujte jen pochutiny dostatečně studené, nikoliv teplé. Při vložení horkého pokrmu do mrazáku se zvyšuje jeho spotřeba a hrozí také vznik námrazy. Zároveň do mrazáku nepatří už jednou rozmrazené pokrmy.

Nevhodné k mrazení jsou syrová vejce a syrové brambory, v případě ovoce a zeleniny potom druhy, které mají vyšší obsah vody, typickým příkladem jsou melouny, okurky a brambory. Takové suroviny by byly po rozmrazení zcela bez chuti. Z mléčných produktů můžete mrazit ty s vysokým obsahem tuku, například máslo. Houby musí být před mrazením tepelně zpracované.

Jak dlouho uchovávat potraviny

Upozorňujeme, že mrazák nedokáže prodloužit spotřební lhůtu již zmražených potravin. Podle odborníků totiž výrobci při určení data spotřeby na obalu totiž počítají s tím, že jídlo skladujete tak, jak je doporučené (tedy v mrazáku). Spotřební lhůta u potravin, které koupíte čerstvé a zamrazíte, se liší případ od případu, nejdéle byste ale jídlo v mrazáku měli nechávat rok.

Až 12 měsíců vám v mrazáku vydrží zmrzlina, houby (tepelně upravené), bylinky, mořské ryby a plody a ovoce a zelenina. U masa počítejte se lhůtou 2–10 měsíců, čím tučnější maso, tím kratší dobu vydrží, u velmi tučných kousků začíná tuk již po dvou měsících šednout.

Máslo a pečivo vydrží až šest měsíců, u pečiva může být tato lhůta kratší. Zhruba čtvrt roku můžete uchovávat sladkovodní ryby a vnitřnosti, nejkratší dobu potom vydrží uzeniny a omáčky. Tučnější uzeniny zvládnou pouze měsíc, libovější dva měsíce, pro omáčky a pyré platí stejná lhůta, tedy do dvou měsíců. Jídlo, které necháte v mrazáku déle, než je uvedené výše, pravděpodobně nebude nepoživatelné, ztrácí ale svou typickou chuť, vůni, konzistenci či zdraví prospěšné látky.

Potraviny Doporučená doba uchovávání
Maso 2–10 měsíců
Ryby 3–12 měsíců
Pečivo 3–6 měsíců
Máslo Max. 6 měsíců
Ovoce a zelenina 8–12 měsíců
Bylinky a houby Max. 12 měsíců
Uzeniny 1–2 měsíce
Zmrzlina Max. 12 měsíců
Omáčky a pyré 1–2 měsíce

Rozmrazování

Nejčastěji se setkáte se třemi způsoby rozmrazování: v lednici, ve studené vodě nebo v mikrovlnce. Někdo rozmrazuje jídlo i na kuchyňské lince nebo třeba v teplé vodě, to ale není zcela bezpečné, při teplotě nad 4 °C totiž dochází ke množení bakterií. Část jídla tak může být ještě zmrzlá, zatímco ve vnější ohřáté vrstvě už se mohou množit mikroorganismy.

  • V lednici – Rozmrazování v lednici je nejpomalejší, může zabrat i 24 a více hodin. Záleží na objemu rozmrazované potraviny a umístění v lednici, v některých místech totiž může být vyšší či nižší teplota. Jde o šetrný způsob a jeho hlavní výhodou je, že jídlo zůstává v konstantní teplotě a není proto potřeba jej zpracovat okamžitě, jako v případě rozmrazování v teple. Maso rozmrazené v lednici vydrží použitelné 1–3 dny.
  • Ve studené vodě – Druhým způsobem je rozmrazování ve studené vodě. To je rychlejší, malé množství potravin rozmrzne už do hodiny, vyžaduje ale o něco více péče. V první řadě musí být potraviny nepropustně zabalené, v opačném případě může dojít ke kontaminaci bakteriemi nebo rozmáčení potravin. Vodu při rozmrazování je také třeba každých 30 minut měnit a takto rozmrazené potraviny musíte ihned zpracovat, aby se nezkazily.
  • V mikrovlnné troubě – Nejrychlejší, ale ne zcela šetrný způsob, je rozmrazování v mikrovlnné troubě. Daní za rychlé roztátí je totiž často nerovnoměrně rozmrazené jídlo nebo suroviny s narušenou strukturou, v mikrovlnce se totiž často vnější vrstva suroviny již vaří, zatímco vnitřek je ještě zmrzlý.

Údržba mrazáku

Stejně jako všechny velké spotřebiče, i mrazák vyžaduje pravidelnou údržbu a dodržování určitých pravidel, aby vám vydržel co nejdéle bez snižování výkonu.

V první řadě je důležité mrazák zbytečně často neotvírat a nevětrat, protože pak se sníží teplota a může se narušit klima v přístroji, což vede ke zvýšení spotřeby a vzniku námrazy. Proto doporučujeme před otevřením mrazáku rozmyslet, pro co jdeme, ať dveře nejsou otevřené delší dobu, než je nutné. V tom například pomohou prosklené dveře, díky kterým máte přehled o potravinách, aniž byste mrazák otevřeli.

Odmrazování

Odmrazovat stačí dvakrát do roka, nejde tedy o nijak častou povinnost. K dobrému odmrazení mrazáku je potřeba několik kroků:

1) Vyndat a vytřídit potraviny

Mrazák je potřeba v první fázi vyprázdnit a nemilosrdně se zbavit všeho, co je prošlé nebo v mrazáku strávilo více než rok. Pro tento účel je výhodou, když máte potraviny popsané datem, kdy jste je do mrazáku vložili. Potraviny, které chcete do mrazáku ještě vrátit, je dobré zabalit do novin nebo do utěrky, aby déle vydržely zmrzlé. S potravinami vyjměte i všechny zásuvky a koše k ukládání jídla.

2) Zbavit se námrazy

Pokud má váš mrazák odtokovou hadičku, nachystejte si kyblík nebo jinou nádobu. V opačném případě umístěte pod mrazák hadry nebo utěrky k zachycení vody. Vrstvu ledu není dobré odstraňovat silou, nedoporučuje se ani často používaný horký fén, který může vnitřek mrazáku poškodit. Pro rychlejší odmrazení dobře poslouží například ručník namočený v horké vodě nebo hrnec s ohřátou vodou a plastová stěrka.

3) Omýt mrazák

Po odstranění ledu je třeba vnitřek mrazáku omýt a očistit. K tomu můžete využít vodu s octem, dezinfekční prostředek nebo například prostředek určený k čištění mrazáků. U chemických prostředků doporučujeme mrazák následně pečlivě očistit vodou, přece jen se dostává do kontaktu s potravinami.

Společně s mrazákem omyjte i všechny koše a zásuvky, následně vše pečlivě osušte a ideálně nechte doschnout – čím více vlhkosti při zapnutí mrazáku zůstane, tím rychleji se znovu vytvoří námraza.

4) Zkontrolovat těsnění

Při čištění mrazáku nezapomeňte omýt a zkontrolovat ani těsnění, na kterém se mohou množit bakterie a v případě jeho poškození nemusí mrazák dobře těsnit. Jednou ročně je dobré vysát i zadní stranu mrazáku od prachu, aby opět nedocházelo ke zvyšování spotřeby.

5) Vrátit a zamrazit potraviny

Čistý a suchý mrazák můžete opět zapnout na maximální výkon a vrátit do něj odložené potraviny, u některých modelů k tomuto účelu můžete použít funkci rychlého mrazení.

Často kladené otázky k mrazákům

Jak vybírat mrazák?

Prvním krokem výběru je rozhodnout se mezi skříňovou a pultovou variantou. Poté je na řadě kapacita, většinou se počítá 25 l u skříňového a 40 l u pultového na osobu. Při rozhodování by měla hrát roli také úspornost a efektivita mrazáku, tyto informace najdete na energetickém štítku. Nakonec je vhodné zvážit také užitečné funkce, jako je nenámrazový systém. Nejlepší mrazáky najdete v našem srovnání.

Je lepší skříňový nebo pultový mrazák?

Rozhodování mezi skříňovým a pultovým mrazákem je poměrně individuální záležitost. Pultový mrazák je vhodný, pokud mrazíte větší objem potravin, třeba při zabijačce. Skříňový mrazák je zase organizovanější a lépe se vleze do kuchyně. Více o výhodách a nevýhodách obou typů najdete v kapitole Konstrukce mrazáku.

Kam můžu mrazák postavit?

Mrazáky postavené v chodbě nebo v garáži nejsou žádnou výjimkou, nedoporučili bychom ale například umístění mrazáku venku, kde může teplota v zimě spadnout i pod bod mrazu. Ideální je překontrolovat klimatickou třídu vašeho konkrétního spotřebiče, která vám napoví, v jakých teplotách bude bez problémů fungovat. Konkrétní rozdělení klimatických tříd jsme sepsali v této kapitole.

Jak dlouho vydrží jídlo v mrazáku?

Většina dnešních mrazáků je schopná uchovávat potraviny dlouhodobě, tedy déle než několik měsíců. To si můžete zkontrolovat pohledem na třídu mrazení daného modelu. U různých potravin se potom vhodná doba zamrazení pohybuje od jednoho měsíce po cca rok. Tabulku s vhodnými lhůtami mrazení najdete zde.

Jak se vyhnout námraze?

Námrazu způsobuje zejména časté a dlouhé otevírání dveří, vkládání ještě teplého jídla do mrazáku a přílišná vlhkost uvnitř mrazáku. Pokud se tomuto vyvarujete, můžete vznik námrazy ve vašem spotřebiči značně zpomalit. Velké ulehčení přináší také nenámrazový systém. O něm a dalších prvcích, které u dnešních mrazáků najdete, si můžete přečíst více v kapitole věnované funkcím.

Eliška Srncová má v naší redakci na starosti hlavně témata velkých domácích spotřebičů, mrazákům se věnuje už více než tři roky. Díky tomu se skvěle orientuje v energetických štítcích, funkcích a všech důležitých parametrech. Vysvětlí vám například rozdíl mezi mrazicí třídou a třídou mrazení, nebo zda je pro vás vhodnější skříňový či pultový mrazák. Ve svém záběru má kromě mrazáků také pračky, sušičky a další bílou techniku.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Na kolik stupňů mám nastavit mrazák?

Jiří Kolář

Dobrý den, ideální teplota pro dlouhodobé uchovávání potravin je -18 °C, v této teplotě si potraviny uchovají dostatečnou kvalitu, zatímco spotřeba mrazáku není nijak zvlášť vysoká. Obecně platí, čím nižší teploty, tím lépe, dosažení nižší teploty se ale může prodražit.

Eliška Srncová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 28 hlasů