Recenze a test Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB | Arecenze.cz
Menu

Recenze Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB

Doporučujeme Při nákupu v kategorii Apple notebooků

Datum doporučení: Leden 2021

90,2 % Celkové hodnocení
  • Výkon pro grafiky a kanceláře
  • Dva konektory Thunderbolt
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Vysoká cena
  • Menší operační paměť
  • Menší počet konektorů
40 000 Kč Orientační cena

Koupit v obchodě:

Celkový výkon

MacBook Pro 13 2020 s první generací procesoru společnosti Apple nesoucí označení M1 přináší rapidní nárůst výkonu, ale také výdrže baterie v porovnání s předchozími modely MacBooků. MacBook potěší středně náročné uživatele požadující spolehlivé zařízení pro kancelářskou či pokročilejší grafickou práci. Dobře obstojí také při střihu videa a ve všech 2D operacích.

Procesor sestává ze 4 výkonných a 4 úsporných jader a je postaven na instrukční sadě ARM. Nově jsou tak k dispozici také aplikace určené pro iPhony. Výkon bohužel nelze srovnávat s procesory určenými pro Windows (Intel a AMD), protože se jedná o odlišnou technologii. Na procesoru je pevně ukotvena osmijádrová integrovaná grafická karta, která poslouží zejména pro 2D aplikace, nicméně zvládne také některé nenáročné hry.

Do vínku dostal tento model 8 GB operační paměti RAM pracující na frekvenci 4266 MHz. To postačí všem běžným uživatelům. Operační paměť je napájena společně s procesorem, nelze ji tedy rozšířit. Pro náročnější uživatele je však k dispozici také model se 16 GB RAM. V případě tohoto vybraného produktu úložný prostor řešený jako rychlé SSD PCIe nabízí místo pro 512 GB dat. Jedná se o hodnotu, která vyhoví i středně náročným uživatelům. Také úložiště nelze rozšířit, při koupi tedy zvažte, zda si s tímto objemem paměti vystačíte.

Parametr Tento produkt
Operační systém

MacOS

Procesor

Apple M1

Počet jader procesoru

8 jader

Frekvence procesoru (GHz)

3.2

Jednojádrový výkon procesoru

3 735

Celkový výkon procesoru

15 036

Typ grafické karty

Integrovaná

Grafická karta

Apple M1 8 jader

Typ operační paměti RAM

DDR4

Velikost operační paměti RAM (GB)

8

Frekvence operační paměti (MHz)

4266 MHz

Typ pevného disku

SSD NVME

Kapacita pevných disků (GB)

512

Konektivita

První generace procesoru Apple M1 trpí neduhem velmi omezené konektivity. K dispozici jsou pouze dva konektory USB-C / Thunderbolt 3 s vysokými přenosovými rychlostmi a podporou nabíjení. Ostatně právě tyto konektory slouží také pro připojení zdroje. Při kontinuálním připojení ke zdroji proudu tak zůstává k dispozici pouze jeden volný konektor. Připojit lze pouze jeden externí monitor, pro připojení většího počtu monitorů je nutno dokoupit vhodnou dokovací stanici. Nechybí ani zvukový konektor Jack 3,5 mm.

Bezdrátové připojení k internetu zajišťuje standard WiFi 6 (802.11ax) s vysokými přenosovými rychlostmi a vylepšenou stabilitou připojení. Sluchátka a jiná bezdrátová zařízení s laptopem propojíte prostřednictvím moderního protokolu Bluetooth 5.0. Webkamera poskytuje rozlišení 720p, jinak také označované jako HD. Oproti předchozím modelům se však kvalita přenášeného obrazu trochu zlepšila.

Parametr Tento produkt
HDMI

Ne

Ethernet

Ne

Bluetooth

5.0

WiFi

WiFi 6

USB 2.0

0

USB 3.0

0

USB-C

0

Thunderbolt

2

Čtečka paměťových karet

Ne

3,5 Audio jack

Ano

Webkamera

720p

Zpracování a výdrž

Precizní zpracování je doménou všech MacBooků a modely z roku 2020 na tom nejsou jinak. Celokovová unibody konstrukce je působivá a elegantní, zároveň však dostatečně odolná. Úhlopříčka displeje 13,3 palců skvěle vyhoví kancelářskému využití a potěší při pravidelném přenášení. Výrobce zvolil pro obrazovku technologii IPS, vynikající mezi ostatními skvělými pozorovacími úhly a výbornou kvalitou barev. S rozlišením 2 560 x 1 600 px je obraz velmi jemný. Displej má lesklou úpravu, barvy se tak zobrazují kvalitněji, nicméně ve slunném prostředí jsou pozorovatelné odlesky.

Tradičně kompaktní konstrukce si udržela hmotnost předešlých generací 1,4 kg. S tloušťkou pouhých 15,6 mm přístroj přímo vybízí k pravidelnému přenášení. Klávesnici neschází volitelné podsvícení kláves, řádek funkčních kláves se opět dočkal řešení formou úzkého dotykového panelu. To a aktivní chlazení jsou zároveň největší odlišnosti oproti levnější verzi MacBook Air M1 2020. Aktivní chlazení pomůže při déletrvající vysoké zátěži, například při renderování videí a jiných výpočetních aplikacích. Baterie slibuje až 17 hodin přehrávání videí.

Parametr Tento produkt
Velikost displeje (palce ")

13,3

Rozlišení displeje

2 560 x 1 600

Technologie displeje

IPS

Obnovovací frekvence displeje

60

Povrch displeje

Lesklý

Dotykový displej

Ne

Překlopitelný displej

Ne

Odnímatelný displej

Ne

Numerická klávesnice

Ne

Podsvícená klávesnice

Ano

Rozšiřitelnost

Ne

Aktivní chlazení

Ano

Udávaná výdrž (h)

17

Materiál konstrukce

Hliník

Tloušťka (mm)

15,6

Hmotnost (kg)

1,4

Názory uživatelů a dalších expertů

Uživatelé, kteří se pro koupi tohoto modelu rozhodli, kladně hodnotí zejména až překvapivý nárůst výkonu přicházející s novým procesorem M1. Tento přechod podle nich nepřinesl žádné zásadní problémy, postupně je nativně dostupných více a více profesionálních aplikací, které jste byli zvyklí využívat na starším MacBooku s procesorem Intel.

Experti pak hodnotí tento model za velmi vydařený po všech stránkách, na druhou stranu je v očích všech poměrně složité nalézt reálné výhody tohoto modelu Pro oproti modelům MacBook Air. Výraznější rozdíl ve výkonu se projeví zejména u složitých dlouho trvajících výpočetních operací, kdy se do zajištění dostatku výkonu zapojí i aktivní chlazení.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

MacBook Pro 13 M1 je profesionální laptop určený primárně pro tvůrce, ať už se jedná o střih videí, nebo práci s grafikou a hudbou. Díky aktivnímu chlazení má procesor M1, ač je shodný s MacBookem Air M1, vyšší výkon při náročných výpočetních operacích. Dlouhá životnost baterie je potvrzena v celé řadě testů a odpovídá specifikacím výrobce.

I když je pozitiv nemálo, najdou se také negativa. MacBook Pro M1 nepatří mezi levná zařízení, jeho pořízení sáhne do vaší peněženky už hlouběji. Operační paměť je volitelná do maxima 16 GB a také počet konektorů je nižší. Konektory Thunderbolt by teoreticky měly podporovat také možnost připojení externí grafické karty, nicméně procesor M1 tuto funkci ještě neumožňuje.

Závěrečné shrnutí

Model MacBook Pro 13 2020 M1 nabízí skvělý výkon pro využití při kancelářské práci, střihu a editaci videí i práci s 2D grafikou. Potěší dlouhou výdrží baterie, vysokým výkonem vzhledem ke svému určení a vysokou kvalitou provedení. Hůře je na tom pak stranou konektivity. Pouhé dva konektory a z toho plynoucí možnost připojení pouhého jednoho externího monitoru mohou být pro některé uživatele překážkou. Procesor také nepodporuje připojení externí grafické karty (konektor thunderbolt toto většinou umožňuje). Pro uživatele zaměřené spíše na kancelářské využití, než grafickou práci může být zajímavou variantou MacBook Air 13 2020 M1.

40 000 Kč Orientační cena
Autor: Jakub Gulec | Datum: | Produkt: Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB | Hodnocení: 90,2 %
Jakub Gulec je technicky zaměřený redaktor. Notebooky a technologiemi se u nás zabývá více než rok a témata postupně přebírá po předchozích redaktorech. Protože jsou technologie jeho ranní kávou i večerním programem, neunikne mu žádný stroj hodný pozornosti. Kromě elektroniky jeho jméno najdete také u srovnání různých technických strojů a nářadí.
Technický redaktor

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Další recenze

Recenze Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB

Apple Macbook Pro 13 2020 M1 512GB

40 000 Kč Orientační cena