Jak vybrat odšťavňovač
Velkým trendem poslední doby je zdravá výživa. Lidé čím dál tím víc přemýšlejí nad tím, co jí a pijí a co tím tělu poskytují. Ovocné a zeleninové šťávy jsou cenným a chutným zdrojem vitamínů a minerálů, v obchodech jsou ale často velmi drahé a nikdy nemáte stoprocentní jistotu, co v nich je. Dát každý den 80 Kč za dvě deci šťávy asi neláká nikoho, málokdo vám navíc zaručí absolutní čerstvost.
Pro všechny milovníky ovocných a zeleninových šťáv se tak jako slibné řešení nabízí koupě odšťavňovače. Možná vás překvapí, že nejde o žádný trend posledních let, první odšťavňovač vznikl už ve třicátých letech minulého století (Zdroj: All About Juicing). Při odšťavňování doma vždy víte naprosto přesně, co jste do nápoje dali. Je také levnější a můžete vytvářet nekonečné množství kombinací různých plodů. V neposlední řadě je takovýto nápoj naprosto čerstvý a bez jakýchkoliv konzervačních látek. Není to krásná představa? Dobrou zprávou je, že i dřeň vzniklá odšťavňováním se dá v případě zájmu využít, a tak na používání tohoto přístroje opravdu neproděláte.
Jaký odšťavňovač ale vybrat a na co se při jeho výběru zaměřit? Jaký je rozdíl ve srovnání odšťavňovačů z kategorie odstředivých a šnekových? Jaký by měl být příkon a počet otáček? Kolik do přístroje investovat a jak se o něj starat? A hlavně, jaký je ten nejvhodnější přístroj právě pro vás? S tím vám v následujícím návodu poradíme. Dozvíte se, jaké druhy existují a který je ten pravý pro vás a nejlépe splní vaše očekávání.
Pro začátek je potřeba zdůraznit, že neexistuje univerzální odšťavňovač, který si poradí se vším a bude vyhovovat všem. Proto také v tomto návodu probíráme všechna možná specifika, ať už používaných surovin, výbavy nebo vašeho času a počtu lidí v domácnosti.
Jak vybrat odšťavňovač stručně:
- Vyberte typ – rozhodněte se mezi šnekovým nebo odstředivým modelem. Odstředivé odšťavňovače jsou rychlejší, šťáva má ale kratší trvanlivost.
- Určete si kapacitu – pro více osob by měla mít nádržka na šťávu a nádržka na dřeň alespoň 1 litr.
- Stanovte si rozpočet – nejlevnější modely seženete do 2 000 Kč, luxusní spotřebiče mohou stát i více než 5 000 Kč.
- Podívejte se na konstrukci – důležitý je dostatečně velký plnicí otvor, výhodou je také nerezové sítko.
- Berte v úvahu i další prvky – užitečný je například uzávěr AntiDrip, komfort zvýší protiskluzové nožičky.
Typy odšťavňovačů
Základní rozdělení odšťavňovačů je podle jejich mechanismu, a to na odstředivé a šnekové. Šnekové potom mohou být ještě horizontální a vertikální, podle umístění šneku v přístroji. Nedá se říct, že by jeden typ byl lepší než druhý, protože každý se hodí na něco trochu jiného. Proto záleží hlavně na tom, co od odšťavňovače očekáváte a hlavně jak by měla vypadat samotná šťáva (Zdroj: Juicing for Health).
Chcete šťávu spíš čirou, vodovou, nebo dáváte přednost hustější šťávě, až pyré? Plánujete si chystat šťávu dopředu a popíjet ji během dne, nebo vám stačí rychlá sklenka ráno ke snídani? Budete šťávu připravovat v ranním shonu, nebo si ji nachystáte spíš večer? Máte domácnost s jedním nebo dvěma členy, nebo vaše rodina spotřebuje několik litrů šťávy jen ráno u snídaně? To vše byste měli při výběru zvážit.

Odstředivé odšťavňovače
Suroviny nejprve rozsekají pomocí otočných nožů a následně je protlačí skrz síto. Jsou rychlejší než šnekové a méně náročné na údržbu. Jsou ale také hlučnější, mají vyšší spotřebu a často nižší výtěžnost. Hodí se pro všechny, kteří připravují větší množství šťávy a potrpí si na rychlost, jsou tedy ideální právě k rychlé rodinné snídani. Šťáva z odstředivých odšťavňovačů je vodovější, více našlehaná, a právě větší množství kyslíkových bublinek také způsobuje rychlejší oxidaci. Šťáva se navíc při rychlejších otáčkách zahřívá na vyšší teplotu než v případě nízkootáčkových šnekových odšťavňovačů. Tím může ztratit některé vitamíny a enzymy. Hodí se tak hlavně k okamžité spotřebě. Pokud si chcete šťávu nachystat a potom popíjet například v průběhu dne, doporučujeme spíš odšťavňovače šnekové.
Šnekové odšťavňovače
Takzvané šnekové nebo tlakové odšťavňovače namísto otočných nožů suroviny rozmělní rotujícími koly, poté opět protlačí přes jemné síto. Ve srovnání s odstředivými odšťavňovači mívají vyšší výtěžnost, ze surovin dostanou opravdu maximum. Jejich produktem je hustší šťáva, často až pyré, s vyšším podílem vlákniny.
Šťávu ze šnekového odšťavňovače je možné skladovat až 24 hodin. Pomalejším zpracováváním se do ní totiž nedostane tolik kyslíku a pomaleji oxiduje. Není tak problém nachystat si šťávu večer a druhý den ji vzít s sebou třeba do práce. Oproti odstředivým odšťavňovačům jsou šnekové úspornější a tišší, pracují ale o něco pomaleji, kvůli nižšímu výkonu.
Na ten se váže také velikost plnicího otvoru, který bývá u některých šnekových odšťavňovačů menší, aby se motor nezadrhl kvůli velkým kusům ovoce. To je potřeba nakrájet na menší kousky, což představuje práci navíc. Výhodou šnekových odšťavňovačů je, že často díky rozdílným sítkům zvládnou i více funkcí, jako výrobu smoothie nebo ořechového másla, u některých modelů dokonce narazíte i na mlýnek na maso nebo strojek na nudle.
Vertikální vs. horizontální šnek – Šnekové odšťavňovače se dají dále rozdělit na modely s vertikálně a horizontálně umístěným šnekem. Vertikální bývají levnější a často pracují rychleji, protože jim pomáhá gravitace. Mívají ale problém s některými surovinami a jejich čištění je obtížnější. Horizontální bývají dražší, mají ale vysokou výtěžnost, poměrně snadnou údržbu a poradí si s většinou surovin.
Využití odšťavňovače
Jak už bylo zmíněno, žádný odšťavňovač nezvládne vše. Velká část výběru odšťavňovače se odvíjí od toho, jakou šťávu sami preferujete (řidší/hustší apod.) a jaké suroviny nejčastěji používáte. Pojďme se tedy podívat blíže na to, co všechno můžete odšťavňovat, a který přístroj vám na konkrétní ovoce a zeleninu nejlépe poslouží. Obecně se dá říct, že odstředivé odšťavňovače si lépe poradí s tvrdším ovocem a zeleninou, na měkké a mazlavé plody je účinnější odšťavňovač šnekový.
Jednotlivé suroviny
- Malvice (jablka, hrušky) – jsou víceméně bezproblémové pro všechny odšťavňovače, doporučujeme ale tvrdší čerstvé plody. S moučnatými a přezrálými plody si poradí nejlépe odstředivý odšťavňovač.
- Peckovice (meruňky, broskve) a tropické ovoce (kiwi, mango) – jejich dužnina je většinou měkčí a tak čekejte spíše hustší kašovitou šťávu. Doporučujeme s nimi spíš šetřit, zanášejí sítko. Ve větším množství je zvládne hlavně vertikální šnekový odšťavňovač.
- Bobule a lesní plody (angrešt, borůvky) – nejlepším odšťavňovačem pro toto ovoce je opět šnekový odšťavňovač, nejlépe vertikální.
- Kořenová zelenina – nepředstavuje problém pro žádný odšťavňovač, jen šťáva bude různě čirá. Kořenová zelenina může zároveň pomoci při odšťavňování přezrálých jablek a dalších měkčích plodů, které by mohly odšťavňovač ucpávat.
- Citrusy – stejně jako kořenová zelenina, i citrusy jsou ideální pro jakýkoliv přístroj, ne nadarmo patří k nejčastěji používanému ovoci.
- Listová zelenina a bylinky – v tomto případě je rozhodnutí jasné, jen a pouze šnekový odšťavňovač. Odstředivý listy pouze naseká, ale nevytěží z nich dostatečné množství šťávy.
Problémové suroviny
- Banán, avokádo – toto ovoce kvůli jeho konzistenci zkrátka neodšťavníte, je vhodné spíš na přípravu smoothie, jeho použití v odšťavňovači je zbytečné plýtvání surovinou.
- Rybíz – s červeným a bílým si poradí nejlépe šnekové odšťavňovače. Uživatelé si často stěžují, že je šťáva z rybízu příliš hustá. To ovšem není vinou přístroje, ale může za to vysoký obsah pektinu v rybízu (stejnou látkou se například zahušťují džemy). Černý rybíz je na odšťavňování spíše nevhodný, když už, tak v menším množství jako doplňková surovina.
Příkon a počet otáček
Obojí je u odšťavňovačů trochu oříškem. Odstředivé odšťavňovače mají vždy vyšší výkon, než odšťavňovače šnekové, a to často několikanásobně. Neznamená to ovšem, že by šnekové odšťavňovače byly nějak horší. Naopak mají často vyšší výtěžnost než odšťavňovače odstředivé. Jen mají zkrátka jiný mechanismus a proto tak vysoký výkon nepotřebují. To přináší výhodu ve formě nižší spotřeby a často i menší hlučnosti, obecně ale bývají oproti odstředivým odšťavňovačům pomalejší. Jako laik byste se neměli mezi odšťavňovači rozhodovat podle příkonu, u těchto přístrojů to může být velmi zavádějící údaj.
V případě modelů se šnekovým mechanismem bychom tak měli sahat po přístrojích s příkonem okolo 150 W a vyšším, u odstředivých je často příkon i nad 2 000 W.
S počtem otáček je to podobné. U šnekových odšťavňovačů se většinou pohybujeme v číslech někde do stovky, u odstředivých i nad 10 000. U takto silných přístrojů doporučujeme zkontrolovat, zda má i nižší rychlosti, které jsou při přípravě šetrnější a nápoj tolik nenapění.
Konstrukce
V případě odšťavňovačů jsou nejdůležitější čtyři věci: velikost plnicího otvoru, objem nádobky na šťávu, objem nádobky na zbytky a typ sítka.
Velikost plnicího otvoru
Od té se odvíjí, jak velké kusy ovoce a zeleniny můžete do odšťavňovače pěchovat. Nejlepší odšťavňovače mají průměr plnicího otvoru 8 cm a více. U modelů se slabším motorem potom bývá tento rozměr okolo 4,5 cm. Je to hlavně z bezpečnostních důvodů, slabší motor by nemusel větší kusy surovin zvládnout, s menším plnicím otvorem se tedy častěji setkáme u šnekových odšťavňovačů (ale i v této kategorii najdeme dost světlých výjimek).
A co takový malý otvor znamená? Práci navíc. Zaprvé strávíte nadbytečný čas krájením ovoce a zeleniny, abyste je vůbec do přístroje dostali, zadruhé tím ztrácíte samotný produkt, protože při krájení vám uteče často nezanedbatelné množství šťávy. Vždy tedy doporučujeme zaměřit se na to, aby byl plnicí otvor co největší. Rodiče malých dětí se nemusí bát, že by dítě strčilo do velkého otvoru ručku, větší otvory než 4,5 cm jsou podle evropských norem opatřené bezpečnostní zarážkou
Velikost nádobky na šťávu
Součástí balení většiny odšťavňovačů je i nádobka na šťávu, která přístroji vyhovuje nejen rozměrově, ale například u odstředivých modelů má často i sofistikované víko, které odděluje nežádoucí pěnu vzniklou rychlým odstřeďováním. Nejlepší je, když má tato nádobka objem alespoň litr, pokud plánujete přípravu šťávy pro více osob. Když je objem menší, není to konec světa, jen budete mít více práce s přeléváním nebo měněním nádobky, která se naplní zbytečně brzy.
Velikost nádobky na dřeň
Z každého odšťavňování vzniká pevný odpad. V závislosti na konkrétní surovině je ho více nebo méně, podle kvality přístroje v něm zase zůstává více či méně šťávy. Tento odpad je třeba někde sbírat a později jej vyhazovat, k čemuž slouží nádobka na zbytky vzniklé při procesu odšťavňování. Opět je nejlepší, aby měla objem alespoň 1 litr, ideálně více. Na trhu jsou i přístroje s kapacitou nádobky až 3 l.
Sítko
Nejlepší sítka jsou mikrosíťová z nerezové oceli, kvalitní sítko vám zaručí kvalitní šťávu. Je to zároveň nejnáročnější část na údržbu a jeho důkladné čištění je stěžejní pro správné fungování přístroje a jeho dlouhou životnost.
Údržba a funkce
Složité čištění, to je to, na co si nejvíc lidí v souvislosti s odšťavňovačem stěžuje. Nechávat odšťavňovač nevyčištěný by se vám mohlo vymstít, ideální je rozebrat jej a alespoň vypláchnout po každém použití. V nevyčištěném odšťavňovači se mohou množit bakterie a později kontaminovat šťávu. Vodní kámen a minerální usazeniny zase ucpávají sítko, čímž nejen snižují efektivitu přístroje, ale mohou zapříčinit i prasknutí sítka.
Proto je dobré vždy hledat model, který je na údržbu co nejsnazší. K tomu může často dopomoct možnost umýt některé části odšťavňovače v myčce. Tu neposkytuje každý přístroj a tak je dobré si tuto možnost raději ověřit. Spousta odšťavňovačů má navíc jako součást balení i speciální kartáček na čištění, který je uzpůsobený tak, aby se dostal do všech záhybů přístroje a úklid co nejvíc urychlil.
Na odolnější usazeniny, se kterými si neporadíte pouhým přejetím kartáčkem, platí několik zlepšováků:
- Vodní kámen – všechny díly zasažené vodním kamenem namočte do roztoku vytvořeného z vody, octa a citronové šťávy v poměru 1:1:1, nechte působit nejlépe přes noc.
- Hnědý povlak, plíseň – tyto nepříjemnosti vyřeší roztok vody a Sava v poměru 2:1, který zabije mikroorganismy a přístroj vydezinfikuje. Přístroj je důležité následně pečlivě opláchnout, aby se do šťávy nedostaly zbytky Sava.
- Vodu vždy používejte teplou, zvýší účinnost čističů. V případě velmi odolných usazenin zkrátka vynechte vodu a použijte jen koncentrované přípravky (doporučujeme použití rukavic a zvýšenou opatrnost, zejména při manipulaci se Savem).
Anti Drip
S úklidem je spojená další funkce odšťavňovače a to je víko Anti Drip. Jednoduše řečeno jde o záklopku, kterou se zacvakne otvor, ze kterého vytéká šťáva. Pokud tedy měníte nádobku na šťávu, nebo chcete přístroj třeba přenést, nemusíte se bát, že vám zbytek šťávy bude z otvoru vykapávat a způsobí nepořádek.
Protiskluzové nožičky
Nejen rodiče malých dětí jistě ocení ve výbavě přístroje protiskluzové nožky. Ty zabrání nenechavým ručičkám dětí, aby na sebe přístroj omylem stáhly. U vysokootáčkových odšťavňovačů se vám zase spotřebič nebude vibracemi posouvat po lince. Zkrátka jej udrží na místě a usnadní tak práci s ním.
Ceny odšťavňovačů
Nabídka odšťavňovačů se pohybuje ve velmi širokém cenovém rozpětí, od několika set do několika desítek tisíc. Obecně jsou pro běžnou domácnost nejvhodnější produkty, jejichž cena se pohybuje někde mezi dvěma a pěti tisíci. Neplatí stoprocentně, že by dražší výrobek byl nutně lepší, ale moc šetřit také není dobrá cesta, nízká cena je většinou poznat na kvalitě materiálu a výbavě přístroje, nemluvě o jeho životnosti.
Počáteční investice se vám časem vrátí díky výtěžnosti přístroje. Je rozdíl, jestli z kilogramu ovoce získáte 700 ml nebo 500 ml šťávy, hlavně pokud počítáte s každodenním použitím. Co se týče materiálu, drobnou pomůckou vám může být hmotnost přístroje. Vysoká hmotnost zpravidla není něco, co při koupi nějakého spotřebiče člověk zrovna vyžaduje, v tomto případě má ale jistou vypovídající hodnotu. Zpravidla čím těžší (pokud nemá zrovna gigantické rozměry), tím kvalitnější a masivnější materiál byl na výrobu odšťavňovače použit.
Cena do 2 000 Kč
Nejlevnější modely bývají většinou jen základně vybavené, často nemají ani vlastní nádobku na šťávu. Častěji zde najdete odšťavňovače odstředivé, ale nedá se v jejich případě počítat s velmi výkonným motorem. Ačkoliv mohou mít vysoký počet otáček, motor s nízkým příkonem vydrží pracovat naplno jen krátkou dobu, navíc rychle ztrácí na životnosti.
Po nejlevnějším přístroji byste měli sáhnout pouze v případě, že odšťavňovač plánujete používat jen sporadicky a nechce se vám investovat několik tisíc do přístroje, který stráví většinu času zavřený ve skříni. Pokud plánujete zapojit odšťavňovač do vašeho denního režimu, měli byste zvážit investici alespoň dvou a více tisíc.
Odšťavňovače od 2 000 do 5 000 Kč
V této skupině si pravděpodobně vybere nejvíce uživatelů. Najdete v ní jednodušší přístroje z kvalitních materiálů, i sofistikovanější produkty. Není v tomto případě velký rozdíl mezi odstředivými a šnekovými přístroji, oboje najdete v dobré kvalitě. Máte tedy širší možnost volby mezi specifičtějšími přístroji a můžete si vybrat takový, který přesně odpovídá vašim požadavkům.
Jsou ideální pro časté použití i ve větším množství lidí, například při rodinné snídani. Je potřeba v jejich případě počítat s hmotností okolo 5 kg, jako nejlepší řešení se tak nabízí umístit je trvale na kuchyňskou linku.
Odšťavňovače nad 5 000 Kč
Opravdoví fajnšmekři mohou zainvestovat i do přístroje dražšího než pět tisíc. V takovém případě se vyplatí sáhnout spíš po šnekovém přístroji, který je při zpracovávání šťávy šetrnější. Samozřejmě se ale najdou i vynikající odstředivé modely, které zvládnou vyprodukovat velké množství šťávy v krátkém čase. Takový odšťavňovač už je možné použít i v restauraci.
Tipy na odšťavňování
Ovoce a zeleninu vždy před použitím důkladně omyjte, vyrobit si zdravý džus z ovoce plného postřiků nakonec postrádá smysl. Neuškodí koupit ovoce v biokvalitě nebo od lokálních dodavatelů, které je většinou čerstvější a často bez chemie.
Suroviny většinou stačí nakupovat jednou nebo dvakrát týdně, záleží na konkrétním druhu a vaší spotřebě. Zkrátka ale nějaký ten den vydrží. Nemusíte se tedy bát, že by se pro vás odšťavňování stalo nepříjemnou povinností, která obnáší každodenní otrocké nakupování.
Loupání
Plody s tenkou slupkou není potřeba loupat, a pokud máte dostatečně velký plnicí otvor, ani krájet. Loupejte je jen v případě, že se chcete zbavit co největšího množství pesticidů. Ty totiž často nestačí jen smýt, dostávají se i do slupky ovoce. Loupání se nevyhnete také u plodů s tvrdou, hořkou slupkou, jako je třeba pomeranč nebo grep.
Spotřeba a skladování
Ideální je šťávu vypít bezprostředně po jejím vyrobení, kdy má nejvíce vitamínů a dalších prospěšných látek. Skladovat doporučujeme pouze šťávu ze šnekových odšťavňovačů, která pomaleji oxiduje. Přesto je potřeba uchovávat ji v chladničce, ideálně v tmavší láhvi a spotřebovat do čtyřiadvaceti hodin.
Někdo doporučuje šťávu zamrazit. Nedá se zcela zaručit, že si takto uchová všechny vitamíny, ale pokud šťávy uděláte náhodou víc, je to rozhodně lepší řešení, než ji vylít, nebo pít zoxidovanou. Doporučujeme mrazit v plastových lahvích a neplnit je úplně, aby nedošlo v mrazáku k nepříjemným nehodám.
K zachování delší čerstvosti vám může dopomoci i domácí vakuovačka, šťávy je optimální uchovávat ve vakuovacích nádobách, možnou variantou jsou i vakuovací sáčky, v takovém případě ale doporučujeme vakuovačku s funkcí měkkého odsávání nebo regulací výkonu. Vakuovačky jdou ruku v ruce se zdravým životním stylem a šetrným uchováváním surovin, proto jsme jim věnovali samostatný článek Jak vybrat vakuovačku.
Využití dřeně
Dřeň, která zůstane po odšťavňování jako odpad, nemusíte nutně vyhazovat. Není v ní nic špatného, je to jen dužnina zbavená šťávy. Ovocnou dřeň tak můžete využít třeba při pečení, do různých perníků a koláčů, zeleninovou zase při přípravě vegetariánských karbanátků.
Diskuze a poradna
Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.