Jak vybrat odšťavňovač
Náš článek vás provede krok po kroku výběrem domácího odšťavňovače. Pro začátek je potřeba zdůraznit, že neexistuje jeden univerzální odšťavňovač, který si poradí se vším a bude vyhovovat všem. Proto také v tomto návodu probíráme všechna možná specifika, ať už používaných surovin, výbavy nebo vašeho času a počtu lidí v domácnosti.
Protože pro někoho jsou důležité i detaily, věnujeme pozornost také doplňkovým funkcím, které sice nemají vliv na výtěžnost odšťavňovače, avšak zvyšují uživatelský komfort nebo usnadňují údržbu. V kapitole Cena vás zase obeznámíme s finanční náročností jednotlivých variant a prozradíme, co za vynaložené peníze můžete očekávat. A aby byl náš článek kompletní, přidáme pár tipů pro odšťavňování a skladování získané šťávy.
Jak vybrat odšťavňovač stručně:
- Zvolte typ – Rozhodněte se mezi šnekovým nebo odstředivým modelem. Odstředivé odšťavňovače jsou rychlejší, šťáva má ale kratší trvanlivost.
- Určete si kapacitu – Pro více osob by měla mít nádržka na šťávu a nádržka na dřeň alespoň 1 litr.
- Stanovte si rozpočet – Nejlevnější modely seženete do 2 000 Kč, luxusní spotřebiče mohou stát i více než 10 000 Kč.
- Podívejte se na konstrukci – Důležitý je dostatečně velký plnicí otvor, výhodou je také nerezové sítko.
- Berte v úvahu i další prvky – Užitečný je například uzávěr antidrip, bezpečnost zvýší protiskluzové nožičky.
- Vsaďte na oblíbené značky – do jisté míry je zárukou spokojenosti výběr produktu od některé dlouhodobě oblíbené značky na trhu. Mezi ty patří například Sage, Philips, Sana nebo G21.
Proč si pořídit odšťavňovač
Odšťavňovače na ovoce a jiné plodiny nejsou žádným moderním trendem, první takový stroj vznikl už ve třicátých letech minulého století (Zdroj: All About Juicing). Vysoké popularitě se stále těší především díky těmto výhodám:
- Víte, co pijete – Doma připravené džusy jsou vždy čerstvé, bez konzervantů, plísní a jiných nežádoucích látek.
- Zpracování plodin – Pokud máte doma přebytek plodin ze zahrádky, můžete je odšťavnit. Dále využít se dá i vzniklá dřeň, v podstatě nic tak nemusíte vyhazovat.
- Nekonečné množství kombinací – Ovoce a zeleninu můžete libovolně kombinovat podle vaší chuti.
Nevýhody odšťavňovačů
Před pořízením odšťavňovače je ale dobré promyslet i několik negativ, která se s jeho používáním pojí:
- Nároky na prostor – Nejde zrovna o malý přístroj, opakované vyndávání a ukládání do skříňky tak bude poměrně otravné a na lince zabere dost místa.
- Nároky na čas – Před odšťavněním musíte plody oloupat a nakrájet, samotný proces odšťavňování také chvíli trvá.
- Údržba – Po každém použití je odšťavňovač nutné rozložit a vyčistit, což někdy bývá poměrně složité.
Celkově je tak potřeba uvědomit si, že domácí odšťavňování nikdy nebude tak pohodlné a rychlé jako nalít si balený džus z obchodu. Řadě uživatelů se tak může stát, že zakoupený odšťavňovač nakonec ani nebudou používat, protože jim to za čas a energii, které musí do celého procesu investovat, zkrátka nestojí.
Typy odšťavňovačů
Základní rozdělení odšťavňovačů se odvíjí od jejich mechanismu, dělí se na odstředivé a šnekové. Šnekové potom mohou být ještě horizontální a vertikální, podle umístění šneku v přístroji. Nedá se říct, že by jeden typ byl lepší než druhý, protože každý se hodí na něco trochu jiného. Proto záleží hlavně na tom, co od odšťavňovače očekáváte a hlavně jak by měla podle vás vypadat samotná šťáva (Zdroj: Juicing for Health).
Chcete šťávu spíš čirou, vodovou, nebo dáváte přednost hustější šťávě intenzivnější chuti s občasnými zbytky dužiny? Plánujete si chystat šťávu dopředu a popíjet ji během dne, nebo vám stačí rychlá sklenka ráno ke snídani? Budete šťávu připravovat v ranním shonu, nebo si ji nachystáte spíš večer? Sdílíte domácnost s jedním nebo dvěma členy, nebo vaše rodina spotřebuje několik litrů šťávy jen ráno u snídaně? To vše byste měli při výběru zvážit.

Odstředivé odšťavňovače
Suroviny nejprve rozsekají pomocí otočných nožů a následně je protlačí skrz síto. Jsou s velkým náskokem nejrychlejší ze všech typů, ale náročnější na údržbu, zejména kvůli většímu sítu, které je třeba kartáčkem zbavit uvízlých vláken. Navíc se vyznačují vyšší hlučností, mají vyšší spotřebu a nižší výtěžnost.
Hodí se pro všechny, kteří připravují větší množství šťávy a potrpí si na rychlost, jsou tedy ideální právě k rychlé rodinné snídani. Na odstředivé odšťavňovače sázejí pro jejich rychlost také v mnoha stravovacích zařízeních, takže pokud chcete doma připravovat šťávu „jako z kavárny“, budete nejspíš potřebovat odstředivku.
Šťáva z odstředivých odšťavňovačů je vodovější, více našlehaná, a právě větší množství kyslíkových bublinek také způsobuje rychlejší oxidaci. Šťáva se navíc při rychlejších otáčkách zahřívá na vyšší teplotu než v případě nízkootáčkových šnekových odšťavňovačů. Tím může ztratit některé vitamíny a enzymy. Hodí se tak hlavně k okamžité spotřebě. Pokud si chcete šťávu nachystat a potom popíjet například v průběhu dne, doporučujeme spíš odšťavňovače šnekové.
Šnekové odšťavňovače
Takzvané šnekové, pomalé nebo tlakové odšťavňovače namísto otočných nožů suroviny rozmělní rotujícím šnekem, poté je opět protlačí přes jemné síto. Ve srovnání s odstředivými odšťavňovači mívají vyšší výtěžnost, ze surovin dostanou opravdu maximum. Jejich produktem je hustší šťáva, někdy až pyré, s vyšším podílem vlákniny.
Horizontální šnekový odšťavňovač
Šťávu ze šnekového odšťavňovače je možné skladovat až 24 hodin. Zpracováváním při nižším počtu otáček za minutu se do ní totiž nedostane tolik kyslíku, není napěněná a pomaleji oxiduje. Není tak problém nachystat si šťávu večer a druhý den ji vzít s sebou třeba do práce. Oproti odstředivým odšťavňovačům jsou šnekové úspornější a tišší, pracují ale o něco pomaleji, kvůli nižšímu výkonu.
Na ten se váže také velikost plnicího otvoru, který bývá u některých šnekových odšťavňovačů menší, aby se motor nezadrhl kvůli velkým kusům ovoce. To je potřeba nakrájet na menší kousky, což představuje práci navíc. Výhodou šnekových odšťavňovačů je, že často díky rozdílným sítkům nabídnou více funkcí, jako výrobu smoothie nebo ořechového másla, u některých modelů dokonce narazíte i na mlýnek na maso nebo strojek na nudle.
Vertikální vs. horizontální šnek
Šnekové odšťavňovače se dají dále rozdělit na modely s vertikálně a horizontálně umístěným šnekem. Vertikální bývají levnější a často pracují plynuleji, protože jim pomáhá gravitace. Mívají ale problém s některými surovinami a jejich čištění je obtížnější. Horizontální bývají dražší, mají ale lehce vyšší výtěžnost, poměrně snadnou údržbu a poradí si s většinou surovin.
Vertikální odšťavňovač
Horizontální odšťavňovač
Šnek vertikálního odšťavňovače
Šnek horizontálního odšťavňovače
Dvouhřídelový odšťavňovač
V dvouhřídlovém odšťavňovači se otáčí hned dva horizontálně umístěné šneky. Tyto modely mívají z většiny surovin nejvyšší výtěžnost a získaná šťáva je velmi kvalitní. Na druhou stranu se však vyznačují náročnějším čištěním a vyšší cenou. Dvouhřídelový odšťavňovač tedy doporučujeme uživatelům, kteří míří vysoko a hledají špičkový stroj pro odšťavňování opravdu velké úrody.
Pokud už nyní víte, že sáhnete po šnekovém odšťavňovači, doporučíme k pročtení článek Jaké jsou šnekové odšťavňovače, který se plně soustředí na jejich specifika.
Typ odšťavňovače |
Výtěžnost |
Rychlost odšťavňování |
Šťáva |
Čištění |
Cena |
Odstředivý |
Nejnižší |
Vysoká |
Vodovější |
Nejnáročnější |
Nejlevnější, do 5 000 Kč |
Šnekový – vertikální |
Střední |
Střední |
Hutnější, s vlákninou |
Dost náročné |
Středně drahé, do 10 000 Kč |
Šnekový – horizontální |
Střední |
Pomalejší |
Hutnější, s vlákninou |
Nejsnazší |
Středně drahé, do 10 000 Kč |
Šnekový – dvouhřídelový |
Nejvyšší |
Nejpomalejší |
Nejhutnější, s vlákninou |
Dost náročné |
Nejdražší, v desítkách tisíc |
Určení odšťavňovače
Jak už bylo zmíněno, žádný odšťavňovač není nejlepší na všechno ovoce a zeleninu. Velká část výběru odšťavňovače se odvíjí od toho, jakou šťávu sami preferujete (řidší/hustší apod.) a jaké suroviny nejčastěji používáte. Pojďme se tedy podívat blíže na to, co všechno můžete odšťavňovat a který přístroj vám na konkrétní ovoce a zeleninu nejlépe poslouží. Obecně se dá říct, že odstředivé odšťavňovače si lépe poradí s tvrdšími surovinami, na měkké a mazlavé plody je účinnější odšťavňovač šnekový.
Často používané ovoce a zelenina
Tyto druhy ovoce a zeleniny patří mezi odšťavňovateli mezi nejoblíbenější. A pokud mají tendence stroj ucpávat, často stačí prokládat měkké mazlavé plody také něčím tvrdším.
- Malvice (jablka, hrušky) – jsou víceméně bezproblémové pro všechny odšťavňovače, doporučujeme ale tvrdší čerstvé plody. S moučnatými a přezrálými plody si poradí nejlépe odstředivý odšťavňovač.
- Peckovice (meruňky, broskve) a tropické ovoce (kiwi, mango) – jejich dužnina je většinou měkčí, a tak čekejte spíše hustší kašovitou šťávu. Doporučujeme s nimi šetřit, zanášejí sítko. Ve větším množství je nejlépe zvládne vertikální šnekový odšťavňovač.
- Bobule a lesní plody (angrešt, borůvky) – nejlepším odšťavňovačem pro toto ovoce je opět šnekový přístroj, nejlépe vertikální.
- Kořenová zelenina – nepředstavuje problém pro žádný odšťavňovač, jen šťáva bude různě čirá. Kořenová zelenina může zároveň pomoci při odšťavňování přezrálých jablek a dalších měkčích plodů, které jí můžete prokládat, aby odšťavňovač neucpaly.
- Citrusy – stejně jako kořenová zelenina, i citrusy jsou ideální pro jakýkoliv přístroj, ne nadarmo patří k nejčastěji používanému ovoci.
- Listová zelenina a bylinky – v tomto případě je rozhodnutí jasné, jen a pouze šnekový odšťavňovač, a to ideálně horizontálního typu. Odstředivý listy pouze naseká, ale nevytěží z nich dostatečné množství šťávy. Listová zelenina má také tendence ucpat sítko odšťavňovače.
Ucpané sítko po odšťavňování listové zeleniny
Problémové plodiny
Existují však i takové plodiny, které se na odšťavňování opravdu nehodí. Naštěstí jich není mnoho.
- Banán, avokádo – toto ovoce kvůli jeho konzistenci zkrátka neodšťavníte, je vhodné spíš na přípravu smoothie, jeho použití v odšťavňovači je zbytečné plýtvání surovinou.
- Rybíz – s červeným a bílým si poradí nejlépe šnekové odšťavňovače. Uživatelé si často stěžují, že je šťáva z rybízu příliš hustá. To ovšem není vinou přístroje, ale může za to vysoký obsah pektinu v rybízu (stejnou látkou se například zahušťují džemy). Černý rybíz je na odšťavňování spíše nevhodný, když už, tak v menším množství jako doplňková surovina.
Příkon a počet otáček
Obojí je u odšťavňovačů trochu oříškem. Odstředivé odšťavňovače mají vždy vyšší příkon než odšťavňovače šnekové, a to často několikanásobně. Neznamená to ovšem, že by šnekové odšťavňovače byly nějak horší. Jen mají zkrátka jiný mechanismus, a proto tak vysoký výkon nepotřebují. To přináší výhodu ve formě nižší spotřeby i menší hlučnosti, obecně ale bývají oproti odstředivým odšťavňovačům pomalejší.
Jako laik byste se neměli mezi odšťavňovači rozhodovat jen podle příkonu, u těchto přístrojů to může být velmi zavádějící údaj. V případě modelů se šnekovým mechanismem stačí, když sáhnete po přístrojích s příkonem okolo 150 W a vyšším, u odstředivých hledejte aspoň 1 000 W.
Také počet otáček za minutu se u těchto typů výrazně liší. Odšťavňovače využívající odstředivou sílu potřebují vyšší počet otáček, který tak často přesáhne hodnotu 10 000/min. U takto silných přístrojů doporučujeme mrknout, zda mají i nižší rychlosti pro šetrnější práci s měkčím ovocem. Šnekové odšťavňovače takovou rychlost nepotřebují, pohybují se kolem 60-80 otáček/min. S nižším počtem otáček se sice na svou sklenici chvíli načekáte, odmění se vám však nižší vrstvou pěny a hutnější chutí.
Konstrukce
V případě odšťavňovačů jsou nejdůležitější čtyři věci: velikost plnicího otvoru, objem nádobky na šťávu, objem nádobky na zbytky a typ sítka.
Velikost plnicího otvoru
Od té se odvíjí, jak velké kusy ovoce a zeleniny můžete do odšťavňovače pěchovat. Nejlepší odšťavňovače mají průměr plnicího otvoru 8 cm a více. U modelů se slabším motorem potom bývá tento rozměr okolo 4,5 cm. Je to hlavně z bezpečnostních důvodů, slabší motor by nemusel větší kusy surovin zvládnout, s menším plnicím otvorem se tedy častěji setkáme u šnekových odšťavňovačů (ale i v této kategorii najdeme dost světlých výjimek).
A co takový malý otvor znamená? Práci navíc. Zaprvé strávíte nadbytečný čas krájením ovoce a zeleniny, abyste je vůbec do přístroje dostali, zadruhé tím ztrácíte samotný produkt, protože při krájení vám uteče často nezanedbatelné množství šťávy. Vždy tedy doporučujeme zaměřit se na to, aby byl plnicí otvor co největší. Rodiče malých dětí se nemusí bát, že by dítě strčilo do velkého otvoru ručku, větší otvory než 4,5 cm jsou podle evropských norem opatřené bezpečnostní zarážkou.
Podmiska pod otvorem
Do malého plnicího otvoru může být těžké dostat malé kousky ovoce, aniž by padaly všude kolem. Mnoho z těchto odšťavňovačů disponuje malou podmiskou, která padající kousky zachytí a eliminuje ztráty. Stroje s většími plnicími otvory většinou podmisku nepotřebují a nemají.
Plnicí otvor se záklopkou
Protočená záklopka při vhození ovoce dovnitř
Plnicí otvor s podmiskou
Kapacita nádobky na šťávu
Součástí balení většiny odšťavňovačů je i nádobka na šťávu, která přístroji vyhovuje nejen rozměrově, ale například u odstředivých modelů má často i sofistikované víko, které odděluje nežádoucí pěnu vzniklou rychlým odstřeďováním. Pokud plánujete přípravu šťávy pro více osob, nejlepší je, když má tato nádobka objem alespoň litr. Když je objem menší, není to konec světa, jen budete mít více práce s přeléváním nebo měněním nádobky, která se naplní zbytečně brzy.
Kapacita nádobky na dřeň
Z každého odšťavňování vzniká pevný odpad. V závislosti na konkrétní surovině je ho více nebo méně, podle kvality přístroje v něm zase zůstává více či méně šťávy. Tento odpad je třeba někde sbírat a později jej vyhazovat, k čemuž slouží nádobka na zbytky vzniklé při procesu odšťavňování. Opět je nejlepší, aby měla objem alespoň 1 litr, ideálně více. Na trhu jsou i přístroje s kapacitou nádobky až 3 l.
Materiálem obou nádobek bývá nejčastěji plast. U kvalitnějších odšťavňovačů ale narazíte například na skleněné nádobky na mošt nebo zásobníky na odpad z nerezové oceli.
Sítko
Kvalitní sítko vám zaručí kvalitní šťávu, nejlepší jsou ta mikrosíťová z nerezové oceli. Je to zároveň nejnáročnější součástka na údržbu a její důkladné čištění je stěžejní pro správné fungování přístroje a jeho dlouhou životnost. Proto bývá velikost sítka pro spoustu uživatelů důležitým kritériem.
Největší sítka mívají odstředivé odšťavňovače, o něco menší pak vertikální šnekové modely. V obou případech je šťáva vytlačována po celém obvodu. Šnekové odšťavňovače s horizontálně uloženým šnekem potřebují sítko jen malé, protože šťáva volně vytéká zpod šneku směrem dolů.
Sítko vertikálního šnekového odšťavňovače
Sítko horizontálního šnekového odšťavňovače
Kritérium |
Ideální varianta |
Velikost plnicího otvoru |
Co největší |
Kapacita nádobky na šťávu |
Alespoň 1 litr |
Kapacita nádobky na zbytky |
Alespoň 1 litr |
Sítko |
Nerezové |
Uživatelský komfort
Pokud máte v plánu používat odšťavňovač každý nebo téměř každý den, určitě vyberte takový, který vám bude vyhovovat i z hlediska používání. Jinak se totiž může stát, že vás složité ovládání, absence důležitých funkcí nebo zdlouhavá údržba otráví natolik, že po pár měsících zůstane drahý stroj zabalený v krabici, odkud jej vytáhnete jen s velkým sebezapřením.
Ovládání a manipulace
Ovládací panel většiny odšťavňovačů je velmi jednoduchý. V případě odstředivých modelů nabízí přepínání mezi několika málo rychlostmi, u šnekových strojů přepínáte mezi jednou rychlostí a zpětným chodem. Rozhodně tedy není třeba se bát, že byste se v ovládání nevyznali.
V čem se odšťavňovače různí, je způsob jejich ovládání. Převládá tradičnější manuální panel složený z knoflíku nebo přepínače. U dražších moderních odšťavňovačů se však můžete setkat i s dotykovým ovládáním nebo displejem. Je na vás, čemu dáte přednost, obojí má výhody i nevýhody. Dotykové ovládání vypadá moderněji, často se ale hůř ovládá mokrýma rukama.
Manuální ovládání
Dotykové ovládání
Další kritérium může spočívat v tom, zda se dá odšťavňovač snadno složit a rozložit, zda je kompaktní a dobře přenositelný. Zde je třeba zvážit kompromis mezi vyšší hmotností způsobenou větší kapacitou či kvalitnějšími materiály a mezi jednoduchostí přenášení či uskladňování. Co se sestavení týče, řada odšťavňovačů je vybavena ikonkami, které ukazují správný směr šroubování nebo označují „uzamykací“ tlačítka.
Ikonky pro snazší sestavování
Ikonky usnadňující orientaci
Vybavení a funkce
Sem patří drobnosti, které rozšiřují možnosti využití odšťavňovače nebo se díky nim s odšťavňovačem lépe zachází. Jejich důležitost je naprosto individuální, nemá cenu utrácet za vybavení, které nevyužijete, byla by však škoda nevzít je v potaz vůbec.
Homogenizační pouzdro
Homogenizační pouzdro je speciální nástavec s jedním vývodem, který se objevuje jen u šnekových odšťavňovačů, zejména horizontálních. Ovoce z něj vychází jako kaše, takže je oblíbené mezi maminkami pro výrobu domácích příkrmů. Jeho hlavní benefity však spočívají v přípravě dalších pochutin. Do odšťavňovače můžete vložit zmrzlé ovoce a vyrobit tak sorbet, nebo oříšky a rozemlít je na ořechové máslo.
Další nástavce
Některé odšťavňovače disponují například různými druhy sítek. Můžete tak zvolit, jestli chcete šťávu vodovější nebo hutnější. Dále někteří výrobci nabízejí lis na olej ze semen nebo nástavec na výrobu špaget (do odšťavňovače vkládáte domácí těsto). Tyto doplňky však najdete zejména u modelů z vyšší cenové kategorie, takže doporučujeme pečlivě zvážit, zda se vám vyplatí.
Antidrip
Tato drobná vychytávka je spojena s úklidem. Jednoduše řečeno jde o záklopku nebo ucpávku, kterou se zacvakne otvor, ze kterého vytéká šťáva. Pokud tedy měníte nádobku na šťávu, nebo chcete přístroj třeba přenést, nemusíte se bát, že vám zbytek šťávy bude z otvoru vykapávat a způsobí nepořádek.
Uzávěr antidrip
Protiskluzové nožičky
Nejen rodiče malých dětí jistě ocení ve výbavě přístroje protiskluzové nožky. Ty zabrání dětem, aby na sebe přístroj omylem stáhly. U vysokootáčkových odšťavňovačů se vám zase spotřebič nebude vibracemi posouvat po lince.
Protiskluzové nožičky
Oblíbené značky
Při výběru odšťavňovače můžete vsadit na dlouhodobě oblíbené značky, které u svých výrobků sklízejí spoustu kladných uživatelských recenzí.
- Tefal – v sortimentu této značky můžete vybírat odšťavňovače z mnoha produktových řad od Ultra Compact až po XXL Ruby, které se liší nejen svou výtěžností, ale také designem a velikostí.
- Bosch – tato značka nabízí šnekové i odstředivé odšťavňovače, tudíž si na své přijdou uživatelé hledající přístroj pro rychlou přípravu šťávy, i ti, kteří dávají přednosti hustější šťávě s větší porcí vlákniny.
- Philips – také Philips nabízí možnost výběru z odstředivých i šnekových odšťavňovačů. Díky svému bytelnému zpracování jsou zárukou kvality, nabízí komfortní používání a různý výkon od 500 do 1 200 W.
- Sage – odšťavňovače Sage jsou typické svým elegantním designem, který se bude dobře vyjímat v moderní kuchyni. Značka nabízí modely s vysokou výtěžností šťávy, ale i šetrné přístroje s technologií studeného odšťavňovňování pro zachování co nejvíce vitamínů.
- G21 – portfolio této značky zahrnuje šnekové odšťavňovače s ideálním poměrem ceny a výkonu. Šťávu dokáží získat z ovoce, zeleniny i bylinek, ale poradí si i s tvrdými surovinami, drobnými plody či bobulemi. Některé z nich dokonce umí připravit i zmrzlinu.
- Sana – odšťavňovače značky Sana sice patří mezi dražší, ale pyšní se vysokou výtěžností. Dobře si poradí nejen s měkkými druhy ovoce a zeleniny, ale také s tropickými plody a listovou či kořenovou zeleninou. Značka se zaměřuje na šnekové odšťavňovače s horizontálním i vertikálním plněním, které mají elegantní design.
Ceny odšťavňovačů
Nabídka odšťavňovačů se pohybuje ve velmi širokém cenovém rozpětí, od několika stovek do několika desítek tisíc korun. Obecně jsou pro běžnou domácnost nejvhodnější produkty, jejichž cena se pohybuje někde mezi dvěma a deseti tisíci. Neplatí stoprocentně, že by dražší výrobek byl nutně lepší, ale moc šetřit také není dobrá cesta, nízká cena je většinou poznat na kvalitě materiálu a výbavě přístroje, nemluvě o jeho životnosti.
Počáteční investice se vám časem vrátí díky výtěžnosti přístroje. Je rozdíl, jestli z kilogramu ovoce získáte 700 ml nebo 500 ml šťávy, hlavně pokud počítáte s každodenním použitím. Co se týče materiálu, drobnou pomůckou vám může být hmotnost přístroje. Vysoká hmotnost zpravidla není něco, co při koupi spotřebiče člověk vyžaduje, v tomto případě má ale jistou vypovídající hodnotu. Čím je těžší (pokud nemá zrovna gigantické rozměry), tím kvalitnější a masivnější materiál byl na výrobu odšťavňovače použit.
Odšťavňovače do 2 000 Kč
Nejlevnější modely bývají většinou jen základně vybavené, často nemají ani vlastní nádobku na šťávu. Převažují odšťavňovače odstředivé, ale nedá se v jejich případě počítat s velmi výkonným motorem. Ačkoliv mohou mít vysoký počet otáček, motor s nízkým příkonem vydrží pracovat naplno jen krátkou dobu, navíc rychle ztrácí na životnosti.
Po nejlevnějším přístroji byste měli sáhnout pouze v případě, že odšťavňovač plánujete používat jen sporadicky a nechce se vám investovat několik tisíc do přístroje, který stráví většinu času zavřený ve skříni. Pokud plánujete zapojit odšťavňovač do vašeho denního režimu, měli byste zvážit investici alespoň dvou a více tisíc.
Odšťavňovače od 2 000 do 5 000 Kč
V této skupině se už dostáváme k produktům, které běžné domácnosti mohou plně dostačovat. Najdete v ní jednodušší přístroje z kvalitních materiálů i sofistikovanější produkty. I zde převažují odstředivky, pokud je to tedy typ, který hledáte, máte širší možnost volby mezi specifičtějšími přístroji a můžete si vybrat takový, který přesně odpovídá vašim požadavkům.
Přístroje z této kategorie jsou ideální pro časté použití i ve větším množství lidí, například při rodinné snídani. Je potřeba v jejich případě počítat s hmotností okolo 5 kg, jako nejlepší řešení se tak nabízí umístit je trvale na kuchyňskou linku.
Odšťavňovače od 5 000 do 10 000 Kč
Tato cenová kategorie pravděpodobně zaujme náročnější uživatele, kteří vyžadují širší příslušenství včetně nástavců na další typy pochutin. V takovém případě se vyplatí sáhnout spíš po šnekovém přístroji, který nabízí více možností využití. Mnoho z nich se pyšní širokým plnicím otvorem, aby bylo možné házet do nich větší kousky ovoce.
Odšťavňovače nad 10 000 Kč
Opravdoví fajnšmekři mohou zainvestovat i do přístroje dražšího než 10 tisíc. Pro většinu uživatelů však budou tyto přístroje zbytečně naddimenzované. Pokud se jedná o odstředivé odšťavňovače z této kategorie, jsou to profi přístroje určené do větších gastro provozů. Mezi šnekovými přístroji by mohli najít ideální produkt majitelé velkých zahrad, kteří potřebují špičkový odšťavňovač, ale nechtějí odstředivku.
V této cenové hladině narazíte i na dvouhřídelové odšťavňovače vyznačující se vysokou výtěžností, kvalitou šťávy a celokovovým tělem.
Údržba
Složité čištění, to je to, na co si nejvíc lidí v souvislosti s odšťavňovačem stěžuje. Nechávat odšťavňovač nevyčištěný by se vám mohlo vymstít, ideální je rozebrat jej a alespoň vypláchnout po každém použití. V nevyčištěném odšťavňovači se mohou množit bakterie a později kontaminovat šťávu. Vodní kámen a minerální usazeniny zase ucpávají sítko, čímž nejen snižují efektivitu přístroje, ale mohou zapříčinit i prasknutí sítka.
Proto je dobré vždy hledat model, který je na údržbu co nejsnazší. K tomu může často dopomoct možnost umýt některé části odšťavňovače v myčce. Tu neposkytuje každý přístroj, a tak je dobré si tuto možnost raději ověřit. Spousta odšťavňovačů má navíc jako součást balení i speciální kartáček na čištění, který je uzpůsobený tak, aby se dostal do všech záhybů přístroje a úklid co nejvíc urychlil.
Očista sítka přibaleným kartáčkem
Na odolnější usazeniny, se kterými si neporadíte pouhým přejetím kartáčkem, platí několik zlepšováků:
- Vodní kámen – Všechny díly zasažené vodním kamenem namočte do roztoku vytvořeného z vody, octa a citronové šťávy v poměru 1:1:1, nechte působit nejlépe přes noc.
- Hnědý povlak, plíseň – Tyto nepříjemnosti vyřeší roztok vody a Sava v poměru 2:1, který zabije mikroorganismy a přístroj vydezinfikuje. Přístroj je důležité následně pečlivě opláchnout, aby se do šťávy nedostaly zbytky Sava.
- Vodu vždy používejte teplou, zvýší účinnost čističů. V případě velmi odolných usazenin zkrátka vynechte vodu a použijte jen koncentrované přípravky (doporučujeme použití rukavic a zvýšenou opatrnost, zejména při manipulaci se Savem).
Tipy na odšťavňování
Aby pro vás odšťavňování bylo co nejjednodušší, přikládáme několik drobných uživatelských tipů.
Příprava
Ovoce a zeleninu vždy před použitím důkladně omyjte, vyrobit si zdravý džus z ovoce plného postřiků postrádá smysl. Neuškodí koupit ovoce v biokvalitě nebo od lokálních dodavatelů, které je většinou čerstvější a často bez chemie.
Plody s tenkou slupkou není potřeba loupat, a pokud máte dostatečně velký plnicí otvor, ani krájet. Loupejte je jen v případě, že se chcete zbavit většího množství pesticidů. Ty totiž často nestačí jen smýt, dostávají se i do slupky ovoce. Loupání se nevyhnete také u plodů s tvrdou, hořkou slupkou, jako je třeba pomeranč nebo grep.
Spotřeba a skladování
Ideální je šťávu vypít bezprostředně po jejím vyrobení, kdy má nejvíce vitamínů a dalších prospěšných látek. Skladovat doporučujeme pouze šťávu ze šnekových odšťavňovačů, která pomaleji oxiduje. Přesto je potřeba uchovávat ji v chladničce, ideálně v tmavší láhvi a spotřebovat do čtyřiadvaceti hodin.
Někdo doporučuje šťávu zamrazit. Nedá se zcela zaručit, že si takto uchová všechny vitamíny, ale pokud šťávy uděláte náhodou víc, je to rozhodně lepší řešení, než ji vylít nebo pít zoxidovanou. Doporučujeme mrazit v plastových lahvích a neplnit je úplně, aby nedošlo v mrazáku k nepříjemným nehodám.
K zachování delší čerstvosti vám může dopomoci i domácí vakuovačka, šťávy je optimální uchovávat ve vakuovacích nádobách, možnou variantou jsou i vakuovací sáčky, v takovém případě ale doporučujeme vakuovačku s funkcí měkkého odsávání nebo regulací výkonu. Vakuovačky jdou ruku v ruce se zdravým životním stylem a šetrným uchováváním surovin, proto jsme jim věnovali samostatný článek Jak vybrat vakuovačku.
Využití dřeně
Dřeň, která zůstane po odšťavňování jako odpad, nemusíte nutně vyhazovat. Není v ní nic špatného, je to jen dužnina zbavená šťávy. Ovocnou dřeň tak můžete využít třeba při pečení, do různých perníků a koláčů, zeleninovou zase při přípravě vegetariánských karbanátků.
Zbytková dřeň z mrkve
Dobrý den,
mám doma starý šnekový odšťavňovač s ručním pohonem. Používám ho pouze na zpracování rybízu. Ze šťávy pak vyrobíme džem.
Chtěl bych jej nahradit elektrickým. Zkoušel jsem použití odstředivého odšťavňovače, ale šťáva byla příliš řídká. Uspěl by šnekový odšťavňovač?
Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Vladimír Kučera