Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších pánví

Aktualizováno:
Srpen 2020
Autor:
Karolína Šerá, Michaela Černá

V kategorii univerzálních pánví doporučujeme

Tefal TalentPro C6210652 28 cm

1 100 Kč Orientační cena

Jakou pánev vybrat dle srovnání

    Top produkt

    Univerzální pánve

    Doporučujeme
    Recenze Tefal TalentPro C6210652 28 cm
  • Tefal TalentPro C6210652 28 cm
  • Orientační cena 1 100 Kč

    Top produkt

    Grilovací pánve

    Doporučujeme
    Recenze Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm
  • Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm
  • Orientační cena 1 300 Kč

    Top produkt

    Wok pánve

    Doporučujeme
    Recenze Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm
  • Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm
  • Orientační cena 1 300 Kč

    Top produkt

    Pánve na lívance

    Doporučujeme
    Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm
  • Risoli pánev Induction na lívance 25 cm
  • Orientační cena 1 100 Kč

Smažení řízků, restování zeleniny, příprava lívanců a ostatních podobných pokrmů. To vše má jedno společné. Abyste vytvořili požadovaného jídlo, musíte disponovat vhodným kuchyňským náčiním. V tomto případě je to pánev, na kterou jsme se zaměřili ve srovnávacím testu.

Vybrali jsme celkem dvanáct výrobků, které jsou zařazeny ve čtyřech kategoriích. A to univerzální, grilovací, wok a lívancové pánve. Ke konkrétním produktům jsme vypsali jednotlivé parametry a vždy sepsali krátkou recenzi, která obsahuje všechny důležité informace, výhody a slabiny dané pánve.

Nejdůležitějším parametrem pro nás byl materiál pánve, a to především vnitřní vrstva. Pokud totiž koupíte pánev s nepřilnavým povrchem, pokrmy se nebudou připékat. Právě proto jsme vybírali jen ty modely, které nepřilnavý povrch nabízí. Dále nás zajímala možnost využití. Téměř každou pánev lze používat na elektrickém a plynovém sporáku, s indukčním ohřevem už může být problém. Zaměřili jsme se také na to, zda je konkrétní výrobek možné dát do trouby a jestli ho můžete omývat v myčce.

Pokud si chcete pořídit jiný výrobek, než ten z našeho srovnávacího testu, ale nejste si jisti, jak vhodnou pánev vybrat, jistě vám pomůže náš nákupní rádce.


Nejlepší pánve dle srovnání

Univerzální pánve

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Tefal TalentPro C6210652 28 cm
Tefal TalentPro C6210652 28 cm

Lze dát do trouby

Vhodná i na indukční ohřev

Indikátor teploty

Vysoká cena

Vyšší hmotnost

1 100 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Recenze Lamart LT1001 20 cm
Lamart LT1001 20 cm

Nízká cena

Nízká hmotnost

I na indukční desku

Menší průměr

Nelze dát do trouby

300 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Recenze Tescoma i-Premium stone 28 cm
Tescoma i-Premium stone 28 cm

Vhodná i na indukční ohřev

3D povrch

Vyšší cena

Poměrně těžká

1 200 Kč Zobrazit nabídky

Grilovací pánve

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm
Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm

Na všechny typy sporáků

Vhodná do trouby i myčky

Odnímatelná rukojeť

Vyšší cena

Nemá poklici

1 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Berlingerhaus Pánev grilovací s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line 28 cm BH-1614
Berlingerhaus Pánev grilovací s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line 28 cm BH-1614

Na všechny typy sporáků

Vhodná do trouby i myčky

Má poklici

Žádné zásadní nedostatky

900 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Recenze Lamart LT1063 pánev LITINA Iron 24cm
Lamart LT1063 pánev LITINA Iron 24cm

Na všechny typy sporáků

Nízká cena

Nevhodná do trouby

Nemá poklici

300 Kč Zobrazit nabídky

Wok pánve

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm
Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm

Lze dát do trouby

Indikátor teploty

I na indukční desku

Vysoká hmotnost

Vyšší cena

1 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Tefal B3011972 pánev wok extra 28 cm
Tefal B3011972 pánev wok extra 28 cm

Indikátor teploty

Lze dát do trouby

Nízká cena

Nelze použít na indukční desce

Poměrně těžká

650 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Recenze Banquet pánev WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm
Banquet pánev WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm

Nízká cena

Vhodná na všechny typy desek

Nelze dát do trouby

Dle recenzí méně pevné držadlo

400 Kč Zobrazit nabídky

Pánve na lívance

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm
Risoli pánev Induction na lívance 25 cm

Vhodná i na indukční ohřev

Použití bez oleje

Vysoká cena

Nelze mýt v myčce

1 100 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Recenze Tescoma pánev Presto na lívance 24 cm
Tescoma pánev Presto na lívance 24 cm

Lze dát do myčky

Lehká

Nelze dát na indukci

500 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Recenze Apetit 19FP184L na lívance 24 cm
Apetit 19FP184L na lívance 24 cm

Lehká

Nízká cena

Nelze dát na indukci

Nevhodná do myčky

150 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Tefal TalentPro C6210652 28 cm
Tefal TalentPro C6210652 28 cm
Recenze Lamart LT1001 20 cm
Lamart LT1001 20 cm
Recenze Tescoma i-Premium stone 28 cm
Tescoma i-Premium stone 28 cm
Recenze Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm
Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm
Recenze Berlingerhaus Pánev grilovací s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line 28 cm BH-1614
Berlingerhaus Pánev grilovací s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line 28 cm BH-1614
Recenze Lamart LT1063 pánev LITINA Iron 24cm
Lamart LT1063 pánev LITINA Iron 24cm
Recenze Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm
Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm
Recenze Tefal B3011972 pánev wok extra 28 cm
Tefal B3011972 pánev wok extra 28 cm
Recenze Banquet pánev WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm
Banquet pánev WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm
Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm
Risoli pánev Induction na lívance 25 cm
Recenze Tescoma pánev Presto na lívance 24 cm
Tescoma pánev Presto na lívance 24 cm
Recenze Apetit 19FP184L na lívance 24 cm
Apetit 19FP184L na lívance 24 cm
Ocenění

Top produkt

Dostupná varianta

Další na zvážení

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Kategorie

Univerzální pánve

Univerzální pánve

Univerzální pánve

Grilovací pánve

Grilovací pánve

Grilovací pánve

Wok pánve

Wok pánve

Wok pánve

Pánve na lívance

Pánve na lívance

Pánve na lívance

Orientační cena 1 100 Kč 300 Kč 1 200 Kč 1 300 Kč 900 Kč 300 Kč 1 300 Kč 650 Kč 400 Kč 1 100 Kč 500 Kč 150 Kč
Nepřilnavá vrstva Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Vnitřní povrch Titanium excellence Marble Nerezová ocel Nerezová ocel Mramor Litina Titanium excellence Powerglide Granite Teflon Teflon Teflon
Materiál Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník Litina Hliník Hliník Hliník Hliník Smalt Uhlíková ocel
Průměr (cm) 28 20 28 26 28 24 28 28 28 25 24 24
Hmotnost (kg) 1,62 0,6 1,2 1,24 0,96 1 1,35 2 1 - 0,49 0,52
Poklice Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Elektrický ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Plynový ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Indukční ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ne Ne
Vhodná do trouby Ano Ne Ne Ano Ano Ne Ano Ano Ne Ne Ne Ne
Vhodná do myčky Ano Ano Ano Ano Ano Neuvedeno Ano Ano Ano Ne Ano Ne
Recenze  Tefal TalentPro C6210652 28 cm

Recenze Tefal TalentPro C6210652 28 cm

Top produkt

Univerzální pánve

Tefal TalentPro je univerzální pánvička, na které můžete připravovat všechny možné pokrmy jako třeba maso, vajíčka nebo palačinky. Její průměr je klasických 28 centimetrů. Díky nepřilnavé úpravě by se neměly pokrmy připalovat, a proto ke smažení na tomto modelu nebudete potřebovat téměř žádný olej. Můžete ji používat jak na elektrický a plynový ohřev, tak i na indukční desce. Dále je možné ji dát do trouby. Výrobce uvádí, že je možné pánev umývat v myčce, toto bychom ale nedoporučili, jelikož se dříve opotřebuje a nepřilnavý povrch by se mohl poničit.

Zobrazit nabídky
Recenze  Lamart LT1001 20 cm

Recenze Lamart LT1001 20 cm

Dostupná varianta

Univerzální pánve

Lamart LT1001 20cm je univerzální pánev, která je vhodná pro přípravu všech pokrmů, například tedy masa, palačinek, vajíček, zeleniny a podobně. Má menší průměr, pouhých 20 cm. Díky nepřilnavé vrstvě je s ní možné připravovat pokrmy téměř bez oleje nebo tuku. Vnější povrch je vyrobený z hliníku, díky kterému má pánvička nízkou hmotnost, vnitřek je pak z marble materiálu. Je vhodná jak na plynové a elektrické plotýnky, tak na indukční sporák. Můžete ji také vkládat do myčky, což ale nedoporučujeme, protože by se vnitřní nepřilnavý povrch mohl rychleji opotřebovat.

Zobrazit nabídky
Recenze  Tescoma i-Premium stone 28 cm

Recenze Tescoma i-Premium stone 28 cm

Další na zvážení

Univerzální pánve

Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm je klasická pánvička, kterou můžete využívat k přípravě všech druhů pokrmů. Díky vnitřní nepřilnavé úpravě nebudete k přípravě jídla potřebovat téměř žádný olej. Vnitřní vrstvu navíc tvoří velké množství malých výstupků, které umožňují rovnoměrné opečení. Hodí se tak zejména pro přípravu steaků. Je vhodná na všechny typy sporáků, a to tedy jak na elektrický a plynový ohřev, tak i na indukci. Můžete ji omýt v myčce, což bychom ale spíše nedoporučili, protože by se mohl poškodit nepřilnavý povrch. Nevýhodou této pánve je, že ji nemůžete dát do trouby.

Zobrazit nabídky
Recenze  Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm

Recenze Tescoma pánev grilovací SmartCLICK 26 x 26 cm

Top produkt

Grilovací pánve

Tato grilovací pánev značky Tescoma potěší svými možnostmi použití. Je vhodná na elektrický, plynový i indukční sporák, můžete ji navíc vložit i do trouby, pokud chcete například dopéct maso. K tomu se také hodí odnímatelná rukojeť, kterou právě před vložením do trouby musíte sundat. Pánev lze také mýt v myčce, doporučujeme však šetrný program, aby se nepoškodila nepřilnavá vrstva. Ta zajistí, že k přípravě pokrmu není potřeba žádný tuk a ani tak se jídlo nepřichytí. Nedostatkem může být snad jen vyšší cena.

Zobrazit nabídky
Recenze  Berlingerhaus Pánev grilovací s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line 28 cm BH-1614

Recenze Berlingerhaus Pánev grilovací s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line 28 cm BH-1614

Top cena/výkon

Grilovací pánve

Pánev Berlingerhaus s poklicí a mramorovým povrchem Carbon Metallic Line představuje vítěze poměru ceny a výkonu v sekci grilovacích pánví. Je vhodná na elektrický i plynový sporák, také však na indukční desku, což není u všech pánví samozřejmostí. Můžete ji mýt v myčce a vložit také do trouby, a to dokonce i s poklicí, kterou je vybavena. Ta je vyrobena z žáruvzdorného skla. Samotná pánev je hliníková, vevnitř opatřená nepřilnavým mramorovým povrchem. S celkovou hmotností pod 1 kg by měla zajistit poměrně pohodlnou manipulaci.

Zobrazit nabídky
Recenze  Lamart LT1063 pánev LITINA Iron 24cm

Recenze Lamart LT1063 pánev LITINA Iron 24cm

Dostupná varianta

Grilovací pánve

Lamart LT1063 je poměrně levná grilovací pánev, která je vhodná na elektrický i plynový sporák i na indukční desku. Nedoporučuje se však vkládat do trouby, a to kvůli dřevěné rukojeti, která nejde odejmout a v troubě by se mohla poškodit. Samotná pánev má však odolnost až do teploty 280°C. Výrobce neuvádí její možnost umytí v myčce, my doporučujeme spíše šetrnější ruční mytí, a to kvůli dřevěné rukojeti a nepřilnavému povrchu. Ten je vyroben z litiny, která se vyznačuje odolností proti poškození a dobrým rozvodem tepla.

Zobrazit nabídky
Recenze  Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm

Recenze Tefal Expertise C6201952 WOK 28 cm

Top produkt

Wok pánve

Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28cm je produkt vhodný na přípravu indických i dalších asijských jídel a nejen jich. Jeho vnitřní vrstva je z nepřilnavého materiálu, suroviny by se tedy neměly připékat. Hliníkové provedení pánve Wok můžete použít na elektrický, plynový i indukční ohřev a je možné ji dát i do trouby a zapékat v ní, případně grilovat. Je však vhodná pouze do teploty 175 °C. Výrobce uvádí, že ji můžete mýt i v myčce. Je dobré použít nějaký šetrnější program, který nepoškodí nepřilnavou vrstvu, případně ji omýt pouze ručně.

Zobrazit nabídky
Recenze  Tefal B3011972 pánev wok extra 28 cm

Recenze Tefal B3011972 pánev wok extra 28 cm

Top cena/výkon

Wok pánve

Tefal B3011972 pánev 28 cm z řady nádobí Extra je vybavena čtyřvrstvým povrchem Powerglide, který má nepřilnavé vlastnosti. Díky tomu při přípravě pokrmů můžete využít pouze minimální množství oleje, nebo tuk na pánev nedávat vůbec. Potěší také indikátorem teploty, který určí, zda je pánev dostatečně nahřátá. Můžete ji umístit také do trouby, ale pouze při maximální teplotě 175 °C. Se svými 2 kg je poměrně těžká, takže byste mohli mít problém s pohodlnou manipulací. Její další nevýhoda spočívá v tom, že není vhodná na indukční desky. Pokud tedy hledáte indukční nádobí, tahle pánev nebude pro vás.

Zobrazit nabídky
Recenze  Banquet pánev WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm

Recenze Banquet pánev WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm

Dostupná varianta

Wok pánve

Banquet pánev wok z nádobí řady GRANITE je výrobek, který využijete na přípravu indických a jiných jídel. Pánev wok je vyrobena z hliníku a její vnitřní vrstvu tvoří nepřilnavý granitový neboli žulový materiál. Díky tomu by se pokrmy neměly připékat ani v případě, že použijete pouze minimum oleje. Můžete ji využívat na všechny typy ohřevů, tedy i na indukční plotnu. Kvůli plastové rukojeti nedoporučujeme dávat pánev do trouby, aby se nepoškodila. Podle výrobců se nemusíte bát ji umývat v myčce, materiál by měl být odolný proti případnému poškození.

Zobrazit nabídky
Recenze  Risoli pánev Induction na lívance 25 cm

Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm

Top produkt

Pánve na lívance

Risoli pánev Induction na lívance má průměr 25 cm a jde o produkt vhodný na přípravu lívanců, bramboráků nebo třeba volských ok. Můžete na ní připravovat rovnou čtyři kousky zároveň. Od ostatních produktů se liší hlavně tím, že ji lze dát i na indukční varnou desku, což je u pánví na lívance spíše výjimkou. Je vyrobena z hliníku a má nepřilnavý povrch, díky kterému by se lívance neměly připékat. Výrobce nedoporučuje umývání v myčce a pánev také nemůžete dát do trouby.

Zobrazit nabídky
Recenze  Tescoma pánev Presto na lívance 24 cm

Recenze Tescoma pánev Presto na lívance 24 cm

Top cena/výkon

Pánve na lívance

Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm je vyrobena z nepřilnavého povrchu, díky kterému při přípravě pokrmů nebudete potřebovat téměř žádný olej a suroviny by se neměly připálit. Je vhodná na výrobu lívanců, ale i volských ok a dalších pokrmů. Můžete na ní připravovat zároveň čtyři kusy. Tato pánev na lívance je vhodná k vaření na plynovém a elektrickém sporáku, na indukční plotnu se nehodí. Podle výrobců ji můžete mýt v myčce, doporučuje se však používat pouze nějaký šetrnější program.

Zobrazit nabídky
Recenze  Apetit 19FP184L na lívance 24 cm

Recenze Apetit 19FP184L na lívance 24 cm

Dostupná varianta

Pánve na lívance

Pánev na lívance Apetit 19FP184L je vyrobena z uhlíkové oceli, která by neměla rezivět. Její vnitřní povrch je pokrytý teflonem, který má zaručit nepřilnavost povrchu, což znamená, že se jídlo nebude připékat. Můžete ji používat na elektrické a plynové plotně, majitelé indukčních varných desek tento produkt nevyužijí. Taktéž ji nelze dát do trouby a není ani vhodné mýt ji v myčce, případně pouze na velmi šetrný program, aby se nepřilnavý povrch nepoškodil.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat pánev

Pořízení pánve byste měli věnovat alespoň část svého drahocenného času. Jde přece jenom o investici do kuchyňského náčiní, které vás bude provázet při přípravě řady nejrůznějších pokrmů. A právě na základě druhů pokrmů a jejich přípravy je třeba přistoupit k volbě konkrétního modelu.

My vás prostřednictvím jednotlivých kapitol seznámíme s dostupnými typy pánví. Dozvíte se například to, v čem se liší a jaká jsou jejich primární užití. Dostatek prostoru budeme věnovat i výrobnímu materiálu, respektive povrchové úpravě. Ta je v podstatě nosným prvkem dané pánve.

Nakonec padne i zmínka o její velikosti a rukojeti. S pomocí tohoto článku budete vědět, jak efektivně a hlavně správně čistit pánvičky, abyste si je zbytečně nepoškodili a nezkracovali jejich životnost. To vše v kombinaci se základním přehledem o tom, jak nákladný vlastně takový nákup pánve je.

Pánve se často využívají pro smažení na oleji. Jiným způsobem tepelné úpravy s olejem je fritování, my jsme se proto zaměřili také na výběr nejlepších fritovacích hrnců a horkovzdušných fritéz.

Jak vybrat pánev stručně:

  • Vyberte si typ pánve – A to dle pokrmu, na který budete pánev nejčastěji potřebovat. Může být speciální vroubkovaná na grilování, s otvory na lívance, nebo univerzální.
  • Dle vašich preferencí zvolte materiál – Zde znovu záleží na pokrmech, ale také stylu přípravy a použití, jak budete s pánví zacházet. Nepřilnavé pánve vyhovují nižším teplotám, pánve bez povrchové úpravy přijdou vhod při smažení naprudko.
  • Záleží i na velikosti – Pro občasné vaření postačí menší pánev, do početnějších domácností či pro více porcí volte průměr i nad 30 cm.
  • Pro pohodlnou manipulaci pečlivě vybírejte rukojeť – Ta by měla být pevná, pohodlná a odolávat vysokým teplotám i při použití v troubě. Rozdíly jsou především v použitém materiálu.
  • Můžete se řídit také cenou – Každá cenová hladina nabídne vždy více možností při výběru té správné pánve pro vás.

Typ pánve

Pojem „pánev“ je poměrně univerzální a lze si pod ním představit skutečně bohaté množství produktů. Z toho důvodu je zapotřebí zaměřit se na rozdělení pánví hned v samotném začátku. Zkrátka udělat si přehled v tom, jak vlastně jednotlivé produkty vypadají a k čemu slouží. Na trhu máte možnost narazit na několik základních kategorií pánví dle toho, pro přípravu jakých pokrmů jsou určené.

  • Univerzální pánve
  • Grilovací pánve
  • Pánve WOK
  • Palačinkové pánve
  • Pánve na lívance

Univerzální pánve

Klasickou pánev zná bezpochyby každý. Otevřená, spíše širší než vyšší nádoba s rukojetí. Výrobek nabývající nejrůznějších velikostí, ať už jde o samotný průměr nebo výšku hrany pánvičky. Poměrně univerzální vnitřní povrch a tvar celého kuchyňského náčiní je upotřebitelný k přípravě nejrůznějších pokrmů, od smažení řízků přes dušení zeleniny až po zahušťování omáček. 

To vše závisí na rozměrech daného modelu. Má-li být vaše pánev vhodná opravdu na všechny možné druhy jídel, dbejte na její dostatečnou výšku a přítomnost poklice, aby se v ní dalo také dusit.

Grilovací pánve

Speciální druh pánve uzpůsobený pro přípravu především steaků, ale i jiných grilovaných pochutin, výjimkou samozřejmě není ani zelenina. Už název grilovací pánev prozrazuje, pro jakou přípravu jídla je vhodný. 

Jedním z charakteristických znaků grilovací pánve je vroubkovaný povrch. Žebrování, na kterém se vámi připravované pochutiny jenom stěží přichytí, drážky navíc odvedou šťávu z masa. To bude při servírování opečené tak, jako byste jej právě stáhli z grilu. 

Tyto pánve mají nejčastěji tvar čtverce z důvodu lepšího rozvodu tepla, také se na něj lépe vměstná více surovin. Pro případné dopékání v troubě se hodí, aby měla pánev žáruvzdornou nebo odnímatelnou rukojeť. Mezi časté výrobní materiály patří hliník s povrchovou úpravou, smalt či kvalitní litina, která je odolná vysokým teplotám a právě s jejich pomocí váš pokrm připravíte do křupava.

Pánve WOK

Tento typ pánve zná jistě každý hlavně z asijského bistra. Ne nadarmo jsou WOK pánve spojovány primárně s přípravou asijské kuchyně. Příznačné je užší dno a větší výška stěn. Pánev WOK připomíná svým tvarem kotlík. Slouží pro pokrmy, u kterých je třeba obsah prohodit, aniž by vám cokoliv spadlo vedle. Samotný tvar zajistí dokonalé rozložení teploty, a to nejenom na dně.

Pánve WOK jsou vhodné pro přípravu masa i zeleniny s možností následného smíchání s ostatními ingrediencemi, jakými jsou kupříkladu čínské nudle. Připravovat v nich můžete i různé druhy omáček.

Palačinkové pánve

Patříte-li k milovníkům palačinek, určitě vám přijdou vhod palačinkové pánve. Ty mají větší průměr a nízkou boční hranu. Pohodlnému a rychlému obracení palačinek může přispět navíc i nepřilnavé dno. S tím souvisí i nižší hmotnost pánvičky, aby byla manipulace pohodlná.

S pomocí palačinkové pánve samozřejmě můžete připravovat i jiné pokrmy podobného tvaru, třeba omelety. Pánve jsou často označovány francouzským slovem „crepes“ (tedy palačinky). Existují také speciální přístroje na tvorbu palačinek, které obvykle najdete pod pojmem palačinkovače. Připravili jsme o nich speciální článek Jak vybrat palačinkovač.

Pánve na lívance

Na trhu můžete dále narazit na řadu speciálních pánví, nejčastěji například na pánve s dnem rozděleným do několika kruhů. Takové pánvičky jsou vhodné pro přípravu lívanců, bramboráčků, ale také bramborových či cuketových placek a ostatních drobných pokrmů. Otvory na těsto zajistí, že každý lívaneček či bramborák bude mít pravidelný tvar.

Materiál

Ať už si pořídíte jakýkoliv typ pánve, vždy byste měli klást co největší důraz na výrobní materiál, nebo lépe povrchovou úpravu tohoto kuchyňského náčiní. Právě ta vám přináší odlišné vlastnosti daného produktu nejenom při manipulaci s ním, ale hlavně při přípravě nejrůznějších pokrmů.

Ve své podstatě jde o základní stavební kámen, kterému musíte věnovat dostatek pozornosti. Jednotlivé materiály se totiž svými vlastnostmi liší. Proto se začtěte do následného dělení a zjistěte hlavní výhody a nevýhody vámi preferovaného povrchového materiálu.

  • Litinové pánve
  • Hliníkové pánve
  • Nerezové pánve
  • Titanové pánve
  • Keramické pánve
  • PTFE neboli teflonové pánve
  • Měděné pánve

Litinové pánve

Pokud jste doposud nepřipravovali žádný pokrm na litinové pánvi, můžete vám prozradit jediné. Nákupem takového výrobku získáte kuchyňské náčiní velice odolné proti poškrábání, u kterého se navíc v závislosti na povrchu po určité době používání dočkáte i nepřilnavé vrstvy. 

Povrchy litinové pánve se dělí na smaltované a přírodní, a právě přírodní je nutné k nepřilnavosti upravit (Zdroj: Homeware.cz). Nepřilnavá vrstva se na přírodním kovovém povrchu vytváří vypečením vrstvy oleje, smaltovaná litina potažená minerální glazurou vám nabídne nepřilnavost již od začátku. Litinová pánev dokáže dobře pracovat s nízkými či vysokými teplotami, teplo je rozváděno rovnoměrně.

Vědět byste však měli i to, že jde o těžší výrobní materiál, což pocítíte hlavně při manipulaci s pánví. Přírodní litina je navíc citlivá na vlhkost, není proto vhodné takové nádobí mýt v myčce nebo v něm uchovávat potraviny v lednici. Cena litinových pánví se pohybuje od několika stovek korun až do tisíců, za kvalitní přírodní výrobky si můžete pořádně připlatit.

Hliníkové pánve

Hovoříme-li o hliníkových pánvích, máme na mysli hliníkové tělo téměř vždy s povrchovou úpravou, ať už keramickou, titanovou či anodizovanou. S čistě hliníkovým nádobím se však setkáte jen stěží. Hliník sám o sobě je obecně velice lehký materiál, což je jeho první výhoda. Ve prospěch hovoří také vynikající tepelná vodivost a nízká cena.

Vzhledem k tomu, že jde o měkký materiál, může se ale poměrně jednoduše poškrábat. Výjimkou není ani nežádoucí zvlnění vlivem velkých teplot při zpracování některých pochutin, s vypouklým dnem se potom o poznání hůře vaří. Narušená vrstva hliníku navíc není vhodná ani pro lidské zdraví. Pokud se rozhodnete pro hliníkovou pánev, dbejte na to, aby měla zesílené dno, a především kvalitní povrchovou úpravu.

Nerezové pánve

Pevné, odolné a funkční. Tak lze charakterizovat tuto skupinu pánví, které vám poslouží při přípravě jakéhokoliv jídla. Nerez je v tomto směru poměrně univerzálním výrobním materiálem, který nabídne dobrou tepelnou vodivost v případě tlustšího dna a takzvané sendvičové stavby. Možná i proto jsou pánve z nerezové oceli tolik oblíbené mezi profesionálními kuchaři. Vybírat si můžete z nejrůznějších vzhledových variant včetně různorodých tvarů, pořizovací náklady jsou spíše nižší.

Jediné, na co lze u nerezových pánví upozornit, může být přilnavost určitých surovin bez užití oleje. To může být při chystání některých pokrmů omezující, pro smažení například řízků se však nerezový povrch hodí skvěle. Vydrží navíc i mytí v myčce či drhnutí drátěnkou.

Titanové pánve

Titan je považován za kvalitní a moderní materiál. Vyznačuje se vysokou pevností, odolností a nepřilnavým povrchem s dlouhou životností. Pánve s titanovým povrchem bývají většinou vyrobeny z hliníku. 

Jsou vhodné také na indukční desky a víceméně jim nevadí velké teplotní rozdíly. Lze je tak rozpálit i na sucho a následně na nich připravit steak, při chystání většiny pokrmů nebudete potřebovat ani tolik tuku. Za opravdu kvalitní titan s dlouhou životností si však značně připlatíte.

Keramické pánve

S trochu vyšší přilnavostí oproti titanu musíte počítat u keramické pánve, respektive u keramického povrchu. Ten je primárně určen spíše pro nižší teploty a pomalý ohřev, a ne nadarmo je proto spojován se zdravým stravováním. Lze na něm vařit bez tuku, ale je dobré jej čas od času promazat. Pořizovací náklady jsou spíše průměrné.

Pozor byste si měli dát snad pouze na mytí v myčce, při kterém se keramická vrstva opotřebovává rychleji než u ručního mytí. Nežádoucí je také narušení keramické vrstvy tvrdými nárazy nebo kuchyňskými předměty, běžnému používání je však odolná.

PTFE neboli teflonové pánve

Tyto pánve patří díky nižší ceně a univerzálnosti použití k vyhledávanému typu. Teflon v tomto případě představuje tenkou povrchovou vrstvu. Správný název je však dle výrobního materiálu PTFE. Označení “teflon” náleží specifické značce DuPont, časem však zlidovělo pro obdobné typy pánví.

Pánve s povrchem PTFE jsou nepřilnavé. To však nemusí platit v situaci, kdy je rozpálíte na více než 250 °C, v tomto případě také může dojít k nežádoucímu uvolňování látek z teflonu. Dosáhnout takovéto teploty při vaření je však málo pravděpodobné. Další z nevýhod je fakt, že je tento materiál poměrně náchylný na povrchové poškození. Při vaření se tak doporučuje používat spíše plastové nebo dřevěné příslušenství.

Měděné pánve

Měděné pánve se skládají hned z několika výrobních materiálů. Vnější část je tvořena elegantní a působivou mědí. Vnitřek je z bezpečnostních a zdravotních důvodů tvořen cínem, nerezovou ocelí či syntetickou pryskyřicí. Velice originální spojení, ke kterému se váže opravdu vynikající tepelná vodivost a rovnoměrné rozložení tepla. Tyto pánve tak rychle reagují na změnu teploty, a vaření s nimi proto není zdlouhavé.

Na druhou stranu musíte počítat s tím, že měděné pánve patří k těm luxusnějším a dražším. Trochu více práce si dáte také s údržbou a následným leštěním povrchu, jelikož vyžadují speciální čisticí prostředky.

Velikost pánve

Nyní se pojďme přesunout k provozním vlastnostem pánví. Jedním z důležitých parametrů bude velikost vámi pořizovaného produktu. Rozměr je vlastně průměrem dna, vzhledem k tomu, že většina pánví se prezentuje dnem kulatého tvaru. 

Velikost by měla vždy odpovídat tomu, kolik porcí jídla chcete připravovat a s jak velkými kusy ingrediencí budete pracovat. Z tohoto hlediska lze pánve rozdělit do tří základních kategorií.

  • Průměr 20 – 24 centimetrů (menší pánve) – Ty bohatě postačí pro 1 – 2 osoby a jsou vhodné pro začátečníky nebo ty, kdo vaření na pánvi nevěnují tolik času.
  • Průměr 26 – 30 centimetrů (střední pánve) – Jejich využití je pravděpodobně nejčastější. Taková univerzální velikost, která dokáže uspokojit množstvím připravovaného jídla i více než 2 osoby. Pracovat už můžete dokonce s celými pochutinami, jako jsou například ryby, popřípadě pokud zvolíte větší kusy masa a zeleniny.
  • Průměr 32 – 40 centimetrů (velké pánve) – Ty přinesou nejvíce užitku zkušeným kuchařům. Jsou zárukou dostatečně velké plochy pro přemíru jídla. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že s velikostí roste také celková hmotnost pánve.

Rukojeť pánve

Rukojeť je nepostradatelnou součástí pánvičky. Je to vlastně jediný prvek, s jehož pomocí můžete s rozpálenou pánví manipulovat. Proto byste tuto část neměli v žádném případě podceňovat. Rukojeť musí být z bezpečnostního hlediska pevná a zároveň pohodlná. Z pohledu výrobního materiálu existuje několik variant.

  • Kov
  • Dřevo
  • Plast a silikon
  • Litina

Myslete na to, že rukojeť musí odolávat vysokým teplotám, a to nejen v případě, že budete chtít pánev vkládat do trouby. Měla by izolovat i při použití na plotně. Výjimkou pak nejsou ani odnímatelné rukojeti. Myslete na to, že rukojeti z plastu a dřeva nejsou odolné vyšším teplotám. Také u celolitinových pánví se nevyhnete použití chňapky.

Cena

O pořizovacích nákladech pánví rozhoduje přemíra nejrůznějších faktorů. Není to pouze značka spojená s výslednou kvalitou, ale i velikost, typ a hlavně výrobní materiál. Výjimkou nejsou ani pánvičky v kombinaci s pokličkou, popřípadě několikadílné sady. Chcete-li si dopřávat dokonalého zpracování toho nejmenšího detailu, investujte do výrobků značek Lamart, Banquet, Tescoma, Tefal, Ballarini, Beka, Berligerhaus, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Fissler, Staub a dalších.

Cena do 1 000 Kč

Za cenu do 1 000 Kč pořídíte spíše menší pánve o průměru 24 – 25 centimetrů. Téměř v plném zastoupení to budou hlavně klasické neboli univerzální pánvičky. Z pohledu výrobního materiálu bude převažovat hliník s nepřilnavými povrchy a keramika.

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

V této cenové skupině máte šanci zainvestovat také do grilovacích, palačinkových a WOK pánví. K výše uvedeným materiálům přibude litina, nerez a ostatní formy oceli. Průměrná velikost pánviček bude 26 – 30 centimetrů.

Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč

V tomto případě bude kladen důraz i na takové detaily, jakými jsou například pokličky nebo luxusní rukojeti zhotovené ze dřeva. Meze se v tomto směru rozhodně nekladou. Na své si přijdou také ti, kteří dávají přednost titanu.

Cena nad 4 000 Kč

Chcete-li stoupat za pomyslným vrcholem pánví, pak vaše cesty povedou jednoznačně k měděným pánvičkám. Omezovat se nebudete průměrem nad 32 centimetrů. Zvolit můžete v podstatě jakékoliv pánve, ať už ty na plynové plotýnky, nebo na elektrickou a indukční desku. Jen pro zajímavost zmíníme, že profesionální a špičkové pánve mohou svými náklady přesahovat hranici i 15 000 Kč.

Čištění pánve

Každý kuchař by měl dbát nejenom na kvalitu a chuť připravovaného pokrmu, ale také na to, v jakém stavu má své kuchyňské náčiní. Mezi něj samozřejmě patří i pánvička. Věnovat jí musíte dostatek péče, která se promítá jak do celkového vzhledu, tak do prodloužené životnosti.

Vzhledem k tomu, že pánve jsou zhotoveny z odlišných výrobních materiálů, musíte k péči o ně přistupovat individuálně.

  • Litinové pánve – Nepoužívejte čisticí prostředky a nevkládejte je do myčky nádobí. Lepší je využít obyčejnou vodu a jemný ubrousek. Popřípadě volte sůl v kombinaci s olejem.
  • Hliníkové pánve – Zde záleží na konkrétní povrchové úpravě.
  • Nerezové pánve – Nepoužívejte drátěnku a pravidelně odstraňujte připálená místa. Nerez lze vložit do myčky nádobí nebo zvolit kombinaci vody a kypřícího prášku. Na výraznější skvrny se vyplatí použít ocet nebo citronovou šťávu.
  • Titanové pánve – Titan můžete bez sebemenšího problému vložit do myčky nádobí s teplotou maximálně do 60 °C.
  • Keramické pánve – Ke keramice se chovejte šetrně. Myčka zbytečně opotřebovává keramickou vrstvu, takže volte raději ruční mytí.
  • Teflonové (PTFE) pánve – Nedávejte do myčky nádobí. Teflon je poměrně citlivý, takže omývejte pouze vodou a hrubší připáleniny odstraňte za pomoci jemného hadříku či houbičky.
  • Měděné pánve – K čištění se využívají speciální prostředky na měděné nádobí. Rozhodně se vyvarujte těm běžným a nevkládejte tyto pánve do myčky nádobí.

Často kladené otázky k pánvím

Jaký povrch pánve je odolný proti poškrábání?

Za velmi kvalitní a odolné materiály pánví je považována litina, titan, nerez a měď s přídavnými látkami. Titanové pánve jsou navíc nepřilnavé, tudíž byste se u nich měli vyhnout seškrabávání připečeného jídla. U litiny je k odolnosti vůči připalování nutné vypéct vrstvu oleje. Vyvarovat byste se naopak měli teflonu a keramice, ta je sice poměrně odolná, při mytí v myčce se ale může poškodit. Hliník je také velmi náchylný, nevyrábí se však bez povrchových úprav, kde poté záleží na materiálu. O každém výrobním materiálu jsme sepsali nejdůležitější informace v článku Jak vybrat.

K čemu je vhodná WOK pánev?

WOK pánve patří spolu s grilovacími či palačinkovými pánvemi mezi typy pánví, které jsou svým tvarem a vlastnostmi předurčeny k přípravě specifických druhů pokrmů. WOK pánve mají užší dno než klasické pánve a vyznačují se především vyššími stěnami. Tvarem připomínají kotlík. Nejčastěji se využívají pro přípravu asijských jídel nebo pokrmů, které je třeba často míchat, právě vysoké stěny se postarají o rovnoměrné rozložení tepla. Budou se vám hodit při přípravě pokrmů se zeleninou, nudlemi či masem, ideálně se vším dohromady. Sáhnout po nich můžete i při přípravě omáček.

Jakou velikost pánve zvolit?

Velikost pánve se odvíjí od nejčastěji připravovaných pokrmů, které s pánví budete připravovat, a především od počtu porcí. Malé pánve s průměrem do 24 cm ocení jednotlivci či dvoučlenné domácnosti na občasné vaření pár porcí jednodušších pokrmů. Naopak profesionální kuchaři by měli sáhnout spíše po velkých pánvích s průměrem od 32 do 40 cm, které nabízejí dostatek prostoru i pro několik surovin či porcí najednou, bývají však těžší. Za univerzální velikost je považován průměr 26-30 cm, na němž připravíte i více porcí objemnějších jídel. Výhodou těchto pánví je dostatečný prostor pro celou rybu či větší kus masa.

Jakou rukojeť pánve zvolit?

Rukojeť je prvek, kterým manipulujete s rozpálenou pánví. Měla by vám tudíž dobře sednout do ruky, pánev byste s ní měli držet bez problému. Na trhu se nejčastěji objevují kovové, dřevěné, silikonové či plastové varianty rukojetí, při výběru záleží na vašich preferencích. Silikonové bývají pohodlné a protiskluzové. Hodí se, aby byla rukojeť odnímatelná, izolovaná či odolávala vysokým teplotám pro případ, kdy budete chtít pokrm na pánvi zapéct v troubě, ale i pro běžnou manipulaci na plotně.

Je možné mýt pánev v myčce?

Vhodnost pánve do myčky se odvíjí od konkrétního modelu, především jeho materiálu. Někdy se totiž pánev může poškrábat a mycí prostředek může poškodit její povrch. Mezi povrchy, které není doporučováno mýt v myčce, patří litina, teflon, měď a keramika. I pro ostatní materiály je však lepší mýt pánev ručně, a to pomocí jemné houbičky. Některé typy materiálů je dokonce možné vyčistit i pomocí samotné vody, octu či oleje, pro měděné nádobí se prodávají speciální prostředky.

Jakou sumu je vhodné do pánve investovat?

Výše pořizovací ceny pánve závisí na vašich preferencích a na tom, co od pánve očekáváte. Běžnému uživateli na občasné vaření jistě postačí univerzální pánev s cenou do 1 000 Kč, je však dobré vyhnout se levným a méně odolným hliníkovým modelům. V cenové hladině do 2 000 Kč poté seženete středně velké pánve i pro speciální pokrmy – grilovací pánve, pánve na lívance, palačinky či WOK. Z materiálů zde bude převažovat litina a keramika. Dražší pánve s cenou několika tisíc korun se vyplatí jen profesionálům, dočkají se velmi odolných materiálů, kvalitního provedení i velkých rozměrů.

Použité a další zajímavé zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1nev_(n%C3%A1dob%C3%AD)

https://www.dtest.cz/clanek-6694/jak-vybrat-panev

Diskuze a poradna

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Dobrý den. Mohu tuto pánev použít i na plynové sporáky? Děkuji.

Sibl Antonín, 30.10.2020

Dobrý den, snad všechny pánve jsou vhodné na plynové sporáky. Pro jistotu se však řiďte i pokyny výrobce.

Karolína Šerá, redaktor, 9.11.2020

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.8 z 21 hlasů