Jak vybrat pánev
V tomto článku vás prostřednictvím jednotlivých kapitol seznámíme s dostupnými typy pánví. Dozvíte se například to, v čem se liší a jaká jsou jejich primární užití. Dostatek prostoru budeme věnovat i výrobnímu materiálu, respektive povrchové úpravě. Ta je v podstatě nosným prvkem dané pánve. Nakonec padne i zmínka o její velikosti a rukojeti.
S pomocí tohoto článku budete vědět, jak efektivně a hlavně správně čistit pánvičky, abyste si je zbytečně nepoškodili a nezkracovali jejich životnost. To vše v kombinaci se základním přehledem o tom, jak nákladný vlastně takový nákup pánve je.
Pánve se často využívají pro smažení na oleji. Jiným způsobem tepelné úpravy s olejem je fritování, my jsme se proto zaměřili také na výběr nejlepších fritovacích hrnců a horkovzdušných fritéz.
Jak vybrat pánev stručně:
- Vyberte si typ pánve – A to dle pokrmu, na který budete pánev nejčastěji potřebovat. Může být speciální vroubkovaná na grilování, s otvory na lívance, nebo univerzální.
- Dle vašich preferencí zvolte materiál – Zde znovu záleží na pokrmech, ale také stylu přípravy a použití, jak budete s pánví zacházet. Nepřilnavé pánve vyhovují nižším teplotám, pánve bez povrchové úpravy přijdou vhod při smažení naprudko.
- Záleží i na velikosti – Pro občasné vaření postačí menší pánev, do početnějších domácností či pro více porcí volte průměr i nad 30 cm.
- Pro pohodlnou manipulaci pečlivě vybírejte rukojeť – Ta by měla být pevná, pohodlná a odolávat vysokým teplotám i při použití v troubě. Rozdíly jsou především v použitém materiálu.
- Můžete se řídit také cenou – Každá cenová hladina nabídne vždy více možností při výběru té správné pánve pro vás.
Typ pánve
Pojem „pánev“ je poměrně univerzální a lze si pod ním představit skutečně bohaté množství produktů. Z toho důvodu je zapotřebí zaměřit se na rozdělení pánví hned v samotném začátku. Zkrátka udělat si přehled v tom, jak vlastně jednotlivé produkty vypadají a k čemu slouží. Na trhu máte možnost narazit na několik základních kategorií pánví dle toho, pro přípravu jakých pokrmů jsou určené:
- Univerzální pánve – Poslouží k přípravě mnoha různých pokrmů, zvládnou téměř cokoli; pokud byste rádi v pánvi i dusili, pohlídejte si přítomnost poklice.
- Grilovací pánve – Typický je pro ně hranatý tvar pro lepší rozvod tepla i více místa, díky vroubkovanému povrchu se maso ani zelenina nepřichytí.
- Pánve Wok – Jedná se o pánve s vysokými stěnami, které dobře vedou teplo. Hodí se pro přípravu masa, zeleniny, nudlí nebo také omáček.
- Palačinkové pánve – Přípravě palačinek jsou přizpůsobeny obzvláště lehkou hmotností, nepřilnavým povrchem a nízkou boční hranou, aby bylo možné palačinky pohodlně otáčet.
- Pánve na lívance – Mají vnitřní povrch rozdělený do několika kruhů pro přípravu souměrných lívanců, bramboráčků nebo volských ok.
- Pánve na paellu – Tyto pánve jsou opravdu rozměrné a mají dvě ucha. Slouží téměř výhradně k přípravě španělského pokrmu paella.
Univerzální
Grilovací
Wok
Palačinková
Na lívance
Na paellu
Univerzální pánve
Klasickou pánev zná bezpochyby každý. Otevřená, spíše širší než vyšší nádoba s rukojetí. Výrobek nabývající nejrůznějších velikostí, ať už jde o samotný průměr nebo výšku hrany pánvičky. Poměrně univerzální vnitřní povrch a tvar celého kuchyňského náčiní je upotřebitelný k přípravě nejrůznějších pokrmů, od smažení řízků přes dušení zeleniny až po zahušťování omáček.
To vše závisí na rozměrech daného modelu. Má-li být vaše pánev vhodná opravdu na všechny možné druhy jídel, dbejte na její dostatečnou výšku a přítomnost poklice, aby se v ní dalo také dusit.
Grilovací pánve
Speciální druh pánve uzpůsobený pro přípravu především steaků, ale i jiných grilovaných pochutin, výjimkou samozřejmě není ani zelenina. Už název grilovací pánev prozrazuje, pro jakou přípravu jídla je vhodný.
Jedním z charakteristických znaků grilovací pánve je vroubkovaný povrch. Žebrování, na kterém se vámi připravované pochutiny jenom stěží přichytí, drážky navíc odvedou šťávu z masa. To bude při servírování opečené tak, jako byste jej právě stáhli z grilu.
Tyto pánve mají nejčastěji tvar čtverce z důvodu lepšího rozvodu tepla, také se na něj lépe vměstná více surovin. Pro případné dopékání v troubě se hodí, aby měla pánev žáruvzdornou nebo odnímatelnou rukojeť. Mezi časté výrobní materiály patří hliník s povrchovou úpravou, smalt či kvalitní litina, která je odolná vysokým teplotám a právě s jejich pomocí váš pokrm připravíte do křupava.
Pánve Wok
Tento typ pánve zná jistě každý hlavně z asijského bistra. Ne nadarmo jsou Wok pánve spojovány primárně s přípravou asijské kuchyně. Příznačné je užší dno a větší výška stěn. Pánev Wok připomíná svým tvarem kotlík. Slouží pro pokrmy, u kterých je třeba obsah prohodit, aniž by vám cokoliv spadlo vedle. Samotný tvar zajistí dokonalé rozložení teploty, a to nejenom na dně.
Pánve Wok jsou vhodné pro přípravu masa i zeleniny s možností následného smíchání s ostatními ingrediencemi, jakými jsou kupříkladu čínské nudle. Připravovat v nich můžete i různé druhy omáček.
Palačinkové pánve
Patříte-li k milovníkům palačinek, určitě vám přijdou vhod palačinkové pánve. Ty mají větší průměr a nízkou boční hranu. Pohodlnému a rychlému obracení palačinek může přispět navíc i nepřilnavé dno. S tím souvisí i nižší hmotnost pánvičky, aby byla manipulace pohodlná.
S pomocí palačinkové pánve samozřejmě můžete připravovat i jiné pokrmy podobného tvaru, třeba omelety. Pánve jsou často označovány francouzským slovem „crepes“ (tedy palačinky). Existují také speciální přístroje na tvorbu palačinek, které obvykle najdete pod pojmem palačinkovače. Připravili jsme o nich speciální článek Jak vybrat palačinkovač.
Pánve na lívance
Na trhu můžete dále narazit na řadu speciálních pánví, nejčastěji například na pánve s dnem rozděleným do několika kruhů. Takové pánvičky jsou vhodné pro přípravu lívanců, bramboráčků, ale také bramborových či cuketových placek a ostatních drobných pokrmů. Otvory na těsto zajistí, že každý lívaneček či bramborák bude mít pravidelný tvar.
Pánve na paellu
Španělský pokrm paella je vlastně rizoto s mořskými plody. Připravuje se a často rovnou i servíruje ve velké nádobě, a právě pro tento účel nejlépe poslouží speciální pánev na paellu. Je pro ni charakteristický opravdu velký průměr, který může dosahovat klidně i k jednomu metru. Pánev je navržena tak, aby dobře vedla teplo po celém povrchu, pro lepší manipulaci má dvě ucha.
Materiál
Ať už si pořídíte jakýkoliv typ pánve, vždy byste měli klást co největší důraz na výrobní materiál a také povrchovou úpravu tohoto kuchyňského náčiní. Právě ta vám přináší odlišné vlastnosti daného produktu nejenom při manipulaci s ním, ale hlavně při přípravě nejrůznějších pokrmů. Níže představujeme ty nejrozšířenější materiály pánví.
Litinová pánev
Pánev s hliníkovým tělem a titanovým povrchem
Nerezová pánev
Keramická pánev
Teflonová pánev
Měděná pánev
Granitová pánev
Pánev s kamenným (mramorovým) povrchem
Materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Litinové pánve |
+ Odolné poškrábání
+ Rovnoměrný rozvod tepla
+ U smaltovaných nepřilnavá vrstva
+ Vhodné pro profesionály |
– Přírodní nutné upravit k nepřilnavosti
– Těžké
– Nevhodné do myčky a lednice
– Vyšší cena |
Hliníkové pánve |
+ Vlastnosti dle konkrétní povrchové úpravy
+ Lehké
+ Dobrá tepelná vodivost
+ Nižší cena |
– Náchylné na poškrábání
– Riziko zvlnění při vyšších teplotách |
Nerezové pánve |
+ Velmi odolné
+ Dobrá tepelná vodivost
+ Schopnost držet teplo
+ Vhodné pro profesionály
+ Vhodné do myčky |
– Nebývají nepřilnavé |
Titanové pánve |
+ Velmi odolné
+ Nepřilnavý povrch
+ Vydrží teplotní rozdíly |
– Často v kombinaci s hliníkovým tělem
– Vyšší cena |
Keramické pánve |
+ Vhodné pro nižší teploty
+ Nižší cena |
– Nebývají 100% nepřilnavé a odolné
– Rychlé opotřebení vrstvy při mytí v myčce |
PTFE (teflonové pánve) |
+ Nižší cena
+ Nepřilnavý povrch |
– Při vysokých teplotách (nad 250 °C) riziko uvolňování látek
– Méně odolné poškrábání |
Měděné pánve |
+ Dobrá tepelná vodivost
+ Rovnoměrný rozvod tepla
+ Vhodné pro profesionály |
– Vyšší cena
– Vyžadují speciální péči (čištění, leštění) |
Granitové pánve |
+ Nepřilnavý povrch
+ Zdravotně nezávadné |
– Tělo pánve obvykle z jiného materiálu |
Kameninové pánve |
+ Hrubý, nepřilnavý povrch |
– Tělo pánve obvykle z jiného materiálu |
Litinové pánve
Pokud jste doposud nepřipravovali žádný pokrm na litinové pánvi, můžete vám prozradit jediné. Nákupem takového výrobku získáte kuchyňské náčiní velice odolné proti poškrábání, u kterého se navíc v závislosti na povrchu po určité době používání dočkáte i nepřilnavé vrstvy.
Povrchy litinové pánve se dělí na smaltované a přírodní, a právě přírodní je nutné k nepřilnavosti upravit. Nepřilnavá vrstva se na přírodním kovovém povrchu vytváří vypečením vrstvy oleje, smaltovaná litina potažená minerální glazurou vám nabídne nepřilnavost již od začátku. Litinová pánev dokáže dobře pracovat s nízkými či vysokými teplotami, teplo je rozváděno rovnoměrně.
Vědět byste však měli i to, že jde o těžší výrobní materiál, což pocítíte hlavně při manipulaci s pánví. Přírodní litina je navíc citlivá na vlhkost, není proto vhodné takové nádobí mýt v myčce nebo v něm uchovávat potraviny v lednici. Cena litinových pánví se pohybuje od několika stovek korun až do tisíců, za kvalitní přírodní výrobky si můžete pořádně připlatit.
Hliníkové pánve
Hovoříme-li o hliníkových pánvích, máme na mysli hliníkové tělo téměř vždy s jinou povrchovou úpravou, ať už keramickou, titanovou či anodizovanou. S čistě hliníkovým nádobím se však setkáte jen stěží. Hliník sám o sobě je obecně velice lehký materiál, což je jeho první výhoda. Ve prospěch hovoří také vynikající tepelná vodivost a nízká cena.
Vzhledem k tomu, že jde o měkký materiál, může se poměrně jednoduše poškrábat. Výjimkou není ani nežádoucí zvlnění vlivem velkých teplot, s vypouklým dnem se potom o poznání hůře vaří. Narušená vrstva hliníku navíc není vhodná ani pro lidské zdraví. Pokud se rozhodnete pro hliníkovou pánev, dbejte na to, aby měla zesílené dno, a především kvalitní povrchovou úpravu.
Nerezové pánve
Pevné, odolné a funkční. Tak lze charakterizovat tuto skupinu pánví, které vám poslouží při přípravě jakéhokoliv jídla. Nerez je v tomto směru poměrně univerzálním výrobním materiálem, který nabídne dobrou tepelnou vodivost v případě tlustšího dna a takzvané sendvičové stavby.
Umí dobře držet akumulované teplo (Zdroj: Wikipedia.org). Možná i proto jsou pánve z nerezové oceli tolik oblíbené mezi profesionálními kuchaři a jsou často nazývané „profesionální pánve“.
Vybírat si můžete z nejrůznějších vzhledových variant včetně různorodých tvarů, pořizovací náklady jsou spíše nižší. Jediné, na co lze u nerezových pánví upozornit, může být přilnavost určitých surovin bez užití oleje. To může být při chystání některých pokrmů omezující, pro smažení řízků se však nerezový povrch hodí skvěle. Vydrží navíc i mytí v myčce či drhnutí drátěnkou.
Titanové pánve
Titan je považován za kvalitní a moderní materiál. Vyznačuje se vysokou pevností, odolností a nepřilnavým povrchem s dlouhou životností. Pánve s titanovým povrchem bývají většinou vyrobeny z hliníku.
Jsou vhodné také na indukční desky a víceméně jim nevadí velké teplotní rozdíly. Lze je tak rozpálit i na sucho a následně na nich připravit steak, při chystání většiny pokrmů nebudete potřebovat ani tolik tuku. Za opravdu kvalitní titan s dlouhou životností si však značně připlatíte.
Keramické pánve
S trochu vyšší přilnavostí oproti titanu musíte počítat u keramické pánve, respektive u keramického povrchu. Ten je primárně určen spíše pro nižší teploty a pomalý ohřev, a ne nadarmo je proto spojován se zdravým stravováním. Lze na něm vařit bez tuku, ale je dobré jej čas od času promazat. Pořizovací náklady jsou spíše průměrné.
Pozor byste si měli dát snad pouze na mytí v myčce, při kterém se keramická vrstva opotřebovává rychleji než u ručního mytí. Nežádoucí je také narušení keramické vrstvy tvrdými nárazy nebo kuchyňskými předměty, běžnému používání je však odolná.
PTFE neboli teflonové pánve
Tyto pánve patří díky nižší ceně a univerzálnosti použití k vyhledávanému typu. Teflon v tomto případě představuje tenkou povrchovou vrstvu. Správný název je však dle výrobního materiálu PTFE. Označení „teflon“ náleží specifické značce DuPont, časem však zlidovělo pro obdobné typy pánví.
Pánve s povrchem PTFE jsou nepřilnavé. To však nemusí platit v situaci, kdy je rozpálíte na více než 250 °C, v tomto případě také může dojít k nežádoucímu uvolňování látek z teflonu. Dosáhnout takovéto teploty při vaření je však málo pravděpodobné. Další z nevýhod je fakt, že je tento materiál poměrně náchylný na povrchové poškození. Při vaření se tak doporučuje používat spíše plastové nebo dřevěné příslušenství.
Měděné pánve
Měděné pánve se skládají hned z několika výrobních materiálů. Vnější část je tvořena elegantní a působivou mědí. Vnitřek je z bezpečnostních a zdravotních důvodů tvořen cínem, nerezovou ocelí či syntetickou pryskyřicí. Velice originální spojení, ke kterému se váže opravdu vynikající tepelná vodivost a rovnoměrné rozložení tepla.
Tyto pánve tak rychle reagují na změnu teploty, a vaření s nimi proto není zdlouhavé. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že měděné pánve patří k těm luxusnějším a dražším. Trochu více práce si dáte také s údržbou a následným leštěním povrchu, jelikož vyžadují speciální čisticí prostředky.
Granitové pánve
Granit je žula, která má při vaření velmi specifické vlastnosti. Granitový povrch je nepřilnavý a umožňuje tak přípravu pokrmů bez přidaného oleje. Je navíc zdravotně nezávadný a neuvolňuje do jídla žádné nežádoucí prvky. Tělo pánve může je vyrobené z jiných materiálů, obvykle titanu nebo nerezu.
Kameninové pánve
Někdy jsou nazývány také jako kamenné pánve mají také povrch z přírodního kamene. Díky hrubé struktuře tohoto materiálu jsou pánve nepřilnavé i bez přidaného oleje. Podle použitého materiálu těla pánve je můžete bez obav používat na všech druzích sporáků, a to včetně indukčních.
Velikost pánve
Nyní se pojďme přesunout k provozním vlastnostem pánví. Jedním z důležitých parametrů bude velikost vámi pořizovaného produktu. Rozměr je vlastně průměrem dna, vzhledem k tomu, že většina pánví se prezentuje dnem kulatého tvaru.
Velikost by měla vždy odpovídat tomu, kolik porcí jídla chcete připravovat a s jak velkými kusy ingrediencí budete pracovat. Z tohoto hlediska lze pánve rozdělit do tří základních kategorií, které uvádíme níže v tabulce.
Velikost pánve |
Průměr (cm) |
Pro koho se hodí |
Vhodné užití |
Menší |
20-24 |
1-2 osoby; začátečníci |
Menší porce; jednoduchá jídla |
Střední |
26-30 |
2-4 osoby |
Univerzální; i na více porcí či větší suroviny (celé ryby, velké kusy masa) |
Velká |
32-40 |
Více osob; zkušení kuchaři |
Mnoho porcí; dostatek prostoru i pro složitější pokrmy |
Počítejte s tím, že s rostoucí velikostí často roste i hmotnost pánve. Ta se v závislosti na průměru pánve nejčastěji pohybuje od 0,5 do zhruba 1,2 kg. Pánev by měla být co možná nejlehčí pro snadnou manipulaci. Hmotnost ale závisí i na vybraném výrobním materiálu.
Rukojeť pánve
Rukojeť je nepostradatelnou součástí pánvičky. Je to vlastně jediný prvek, s jehož pomocí můžete s rozpálenou pánví manipulovat. Proto byste tuto část neměli v žádném případě podceňovat. Rukojeť musí být z bezpečnostního hlediska pevná a zároveň pohodlná. Z pohledu výrobního materiálu existuje několik variant.
- Kov
- Dřevo
- Plast a silikon
- Litina
Myslete na to, že rukojeť musí odolávat vysokým teplotám, a to nejen v případě, že budete chtít pánev vkládat do trouby. Měla by izolovat i při použití na plotně. Výjimkou pak nejsou ani odnímatelné rukojeti. Myslete na to, že rukojeti z plastu a dřeva nejsou odolné vyšším teplotám. Také u celolitinových pánví se nevyhnete použití chňapky.
Podstatné prvky na pánvi
Cena
O pořizovacích nákladech pánví rozhoduje přemíra nejrůznějších faktorů. Není to pouze značka spojená s výslednou kvalitou, ale i velikost, typ a hlavně výrobní materiál. K odstání jsou i pánvičky v kombinaci s pokličkou, popřípadě několikadílné sady různých velikostí.
Chcete-li si dopřávat dokonalého zpracování toho nejmenšího detailu, investujte do výrobků prověřených značek Lamart, Banquet, Tescoma, Tefal, Ballarini, Beka, Berligerhaus, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Fissler, Staub a dalších.
Cena do 1 000 Kč
Za cenu do 1 000 Kč pořídíte spíše menší pánve o průměru 24 – 25 centimetrů. Téměř v plném zastoupení to budou hlavně klasické neboli univerzální pánvičky. Z pohledu výrobního materiálu bude převažovat hliník s nepřilnavými povrchy a keramika.
Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč
V této cenové skupině máte šanci zainvestovat také do grilovacích, palačinkových a Wok pánví. K výše uvedeným materiálům přibude litina, nerez a ostatní formy oceli. Průměrná velikost pánviček bude 26 – 30 centimetrů.
Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč
V tomto případě bude kladen důraz i na takové detaily, jakými jsou například pokličky nebo luxusní rukojeti zhotovené ze dřeva. Meze se v tomto směru rozhodně nekladou. Na své si přijdou také ti, kteří dávají přednost titanu.
Cena nad 4 000 Kč
Chcete-li stoupat za pomyslným vrcholem pánví, pak vaše cesty povedou jednoznačně k měděným pánvičkám. Omezovat se nebudete průměrem nad 32 centimetrů. Zvolit můžete v podstatě jakékoliv pánve, ať už ty na plynové plotýnky, nebo na elektrickou a indukční desku. Jen pro zajímavost zmíníme, že profesionální a špičkové pánve mohou svými náklady přesahovat hranici i 15 000 Kč.
Čištění pánve
Každý kuchař by měl dbát nejenom na kvalitu a chuť připravovaného pokrmu, ale také na to, v jakém stavu má své kuchyňské náčiní. Mezi něj samozřejmě patří i pánvička. Věnovat jí musíte dostatek péče, která se promítá jak do celkového vzhledu, tak do prodloužené životnosti.
Vzhledem k tomu, že pánve jsou zhotoveny z odlišných výrobních materiálů, musíte k péči o ně přistupovat individuálně.
- Litinové pánve – Nepoužívejte čisticí prostředky a nevkládejte je do myčky nádobí. Lepší je využít obyčejnou vodu a jemný ubrousek. Popřípadě volte sůl v kombinaci s olejem.
- Hliníkové pánve – Zde záleží na konkrétní povrchové úpravě.
- Nerezové pánve – Nepoužívejte drátěnku a pravidelně odstraňujte připálená místa. Nerez lze vložit do myčky nádobí nebo zvolit kombinaci vody a kypřícího prášku. Na výraznější skvrny se vyplatí použít ocet nebo citronovou šťávu.
- Titanové pánve – Titan můžete bez sebemenšího problému vložit do myčky nádobí s teplotou maximálně do 60 °C.
- Keramické pánve – Ke keramice se chovejte šetrně. Myčka zbytečně opotřebovává keramickou vrstvu, takže volte raději ruční mytí.
- Teflonové (PTFE) pánve – Nedávejte do myčky nádobí. Teflon je poměrně citlivý, takže omývejte pouze vodou a hrubší připáleniny odstraňte za pomoci jemného hadříku či houbičky.
- Měděné pánve – K čištění se využívají speciální prostředky na měděné nádobí. Rozhodně se vyvarujte těm běžným a nevkládejte tyto pánve do myčky nádobí.
Dobrý den. Mohu tuto pánev použít i na plynové sporáky? Děkuji.