Porovnávací test
nejlepších pánví
a jak je vybrat

V kategorii univerzální doporučujeme Tefal TalentPro C6210652 Orientační cena: 800 Kč Zobrazit nabídky

Smažení řízků, restování zeleniny a příprava ostatních podobných pokrmů. To všechno má jedno společné. Abyste vytvořili požadovaného jídlo, musíte disponovat vhodným kuchyňským náčiním. V tomto případě je to pánev, na kterou jsme se zaměřili ve srovnávacím testu. S výběrem pánve vám také pomůžeme v následujících řádcích, kde se věnujeme jednotlivě všem důležitým parametrům.

Vybrali jsme celkem devět výrobků, které jsou zařazeny ve třech kategoriích. A to univerzální, wok a lívancové pánve. Ke konkrétním produktům jsme vypsali jednotlivé parametry a sepsali krátkou recenzi, která obsahuje všechny důležité informace, výhody a slabiny dané pánve.

Nejdůležitějším parametrem pro nás byl materiál a to především vnitřní vrstva. Pokud totiž koupíte pánev s nepřilnavým povrchem, pokrmy se nebudou připékat. Dále nás zajímala možnost využití. Téměř každou pánev lze používat na elektrickém a plynovém sporáku, s indukčním ohřevem už může být problém. Zajímalo nás také, zda je konkrétní výrobek možné dát do trouby a jestli ho můžete omývat v myčce.

Pokud si chcete pořídit jiný výrobek, než ten z našeho srovnávacího testu, jistě vám pomůže náš nákupní rádce.


Varianta výběru Vzhled Název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Univerzální

Recenze Tefal TalentPro C6210652 Tefal TalentPro C6210652

Lze dát do trouby,

I na indukční ohřev

Vysoká cena

800 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Univerzální

Recenze Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm

I na indukční ohřev

Vyšší cena

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Univerzální

Recenze Banquet pánev 24 cm se spirálovým dnem Natura Ceramia Verde Banquet pánev 24 cm se spirálovým dnem Natura Ceramia Verde

Nízká cena,

Nízká váha

Nelze dát to trouby,

Nelze ohřívat na indukci

300 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Wok

Recenze Ballarini POSITANO WOK pánev 28 cm Ballarini POSITANO WOK pánev 28 cm

Lze dát do trouby

Vysoká cena

1 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Wok

Recenze Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28 cm Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28 cm

Lze dát do trouby

Vysoká hmotnost,

Vyšší cena

900 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Wok

Recenze Lamart LT1094 pánev Wok Stone 28 cm Lamart LT1094 pánev Wok Stone 28 cm

Nízká cena

Nelze dát do trouby

500 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Na lívance

Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm Risoli pánev Induction na lívance 25 cm

I na indukci

Vysoká cena

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Na lívance

Recenze Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm

Lze dát do myčky

Nelze dát na indukci

450 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Na lívance

Recenze Apetit 19FP184L na lívance Apetit 19FP184L na lívance

Nízká cena

Nelze dát na indukci

150 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Tefal TalentPro C6210652 Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm Banquet pánev 24 cm se spirálovým dnem Natura Ceramia Verde Ballarini POSITANO WOK pánev 28 cm Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28 cm Lamart LT1094 pánev Wok Stone 28 cm Risoli pánev Induction na lívance 25 cm Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm Apetit 19FP184L na lívance
Kategorie

Univerzální

Univerzální

Univerzální

Wok

Wok

Wok

Na lívance

Na lívance

Na lívance

Orientační cena 800 Kč 1 000 Kč 300 Kč 1 300 Kč 900 Kč 500 Kč 1 000 Kč 450 Kč 150 Kč
Vnitřní vrstva  Nepřilnavá Nepřilnavá Nepřilnavá Nepřilnavá Nepřilnavá Nepřilnavá Nepřilnavá Antiadhezní Nepřilnavá
Vnitřní povrch  Titanium excellence Nerezová ocel Keramická úprava Titan Keravis Titanium excellence Marple materiál Teflon Materiál na bázi polytetrafluorethylenu Teflon
Materiál  Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník Smalt Uhlíková ocel
Průměr (cm) 28 28 24 28 28 28 25 24 24
Hmotnost (kg) 1,62 1,2 0,5 1,2 1,35 1,2 - 0,49 0,52
Poklice  Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Elektrický ohřev  Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Plynový ohřev  Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Indukční ohřev  Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ne Ne
Vhodné do trouby  Ano Ne Ne Ano Ano Ne Ne Ne Ne
Vhodné do myčky  Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ne Ano Ne

Recenze Tefal TalentPro C6210652

Recenze Tefal TalentPro C6210652

Top produkt

Univerzální

Tefal TalentPro je univerzální pánvička, na které můžete připravovat všechny možné pokrmy, jako třeba maso, vajíčka nebo palačinky. Její průměr je klasických 28 centimetrů. Díky nepřilnavé úpravě by se neměly pokrmy připalovat a proto ke smažení na tomto produktu nebudete potřebovat téměř žádný olej. Můžete ji používat jak na elektrický a plynový ohřev, tak i na indukční desce. Dále je možné ji dát do trouby. Výrobce uvádí, že je možné pánev umývat v myčce, toto bychom ale nedoporučili, jelikož se dříve opotřebuje a nepřilnavý povrch by se mohl dříve poničit.

Zobrazit nabídky

Recenze Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm

Recenze Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm

Další na zvážení

Univerzální

Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm je klasická pánvička, kterou můžete využívat k přípravě všech druhů pokrmů. Díky vnitřní nepřilnavé úpravě nebudete k přípravě jídla potřebovat téměř žádný olej. Produkt od Tescomy je vyroben z hliníku, díky čemuž je pánvička poměrně lehká a dobře se s ní manipuluje. Je vhodná na všechny typy sporáků a to tedy jak na elektrický a plynový ohřev, tak i na indukci. Můžete ji omýt v myčce, což bychom ale spíše nedoporučili, protože by se mohl poškodit nepřilnavý povrch. Nevýhodou této pánve je, že ji nemůžete dát do trouby.

Zobrazit nabídky

Recenze Banquet pánev 24 cm se spirálovým dnem Natura Ceramia Verde

Recenze Banquet pánev 24 cm se spirálovým dnem Natura Ceramia Verde

Dostupná varianta

Univerzální

Banquet pánev 24 cm se spirálovým dnem Natura Ceramia Verde je levnější varianta univerzální pánvičky, kterou můžete využívat na přípravu všech pokrmů. Její vnitřní povrch je vyrobený z nepřilnavého materiálu, takže by se na ní nemělo jídlo připékat. Je velice lehká, váží půl kilogramu, díky čemuž bude manipulace opravdu snadná. Je o něco menší, než klasické pánvičky. Hlavní její nevýhoda však spočívá v tom, že není možné ji používat na indukční desce a nelze ji dát ani do trouby.

Zobrazit nabídky

Recenze Ballarini POSITANO WOK pánev 28 cm

Recenze Ballarini POSITANO WOK pánev 28 cm

Top produkt

Wok

Ballarini POSITANO WOK pánev 28 cm je vhodná na přípravu indických pokrmů. Můžete si v ní ale připravit cokoliv chcete. Díky nepřilnavému povrchu při práci s touto pánvičkou nebudete potřebovat téměř žádný olej a můžete ji dát i do trouby a třeba v ní grilovat. Nepřekračujte ale teplotu 250 °C. Je poměrně lehká, takže byste neměli mít problém s manipulací. Výhoda spočívá i v tom, že je vhodná na všechny typy sporáků, takže ji můžete bez obav použít i na indukční varné desce.

Zobrazit nabídky

Recenze Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28 cm

Recenze Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28 cm

Top cena/výkon

Wok

Tefal pánev WOK Expertise C6201952 28cm je produkt vhodný na přípravu indických a dalších jídel. Jeho vnitřní vrstva je z nepřilnavého materiálu a suroviny by se tedy neměly připékat. Hliníkové provedení pánve Wok můžete použít na elektrický, plynový i indukční ohřev a je možné ji dát i do trouby a zapékat v ní, případně grilovat. Je však vhodná pouze do teploty 175 °C. Výrobce uvádí, že ji můžete mýt i v myčce. Je dobré použít nějaký šetrnější program, který nepoškodí nepřilnavou vrstvu, případně ji omýt pouze ručně.

Zobrazit nabídky

Recenze Lamart LT1094 pánev Wok Stone 28 cm

Recenze Lamart LT1094 pánev Wok Stone 28 cm

Dostupná varianta

Wok

Lamart LT1094 pánev Wok Stone 28 cm je výrobek, který je vhodný na přípravu indických a jiných jídel. Pánev wok je vyrobena z hliníku a její vnitřek je z marple materiálu, který je nepřilnavý. Díky tomu by se pokrmy neměly připékat ani v případě, že použijete pouze minimum oleje. Můžete ji využívat na všechny typy ohřevů, tedy i na indukční plotnu. Kvůli plastové rukojeti není možné pánev dávat do trouby. Podle výrobců je možné produkt umývat i v myčce, ale je nutné využít nějaký šetrnější program.

Zobrazit nabídky

Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm

Recenze Risoli pánev Induction na lívance 25 cm

Top produkt

Na lívance

Risoli pánev Induction na lívance má průměr 25 cm a jde o produkt vhodný na přípravu lívanců, bramboráků nebo třeba volských ok. Má čtyři oka, takže na pánvi můžete dělat čtyři kousky zároveň. Od ostatních produktů se liší hlavně tím, že ji lze dát i na indukční varnou desku, což je u pánví na lívance spíše výjimkou. Je vyrobena z hliníku a má nepřilnavý povrch, díky kterému by se lívance neměly připékat. Výrobce nedoporučuje umývání v myčce a také pánev nemůžete dát do trouby.

Zobrazit nabídky

Recenze Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm

Recenze Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm

Top cena/výkon

Na lívance

Tescoma pánev 4 oka PRESTO 24 cm je vyrobena z nepřilnavého povrchu, díky kterému při přípravě pokrmů nebudete potřebovat téměř žádný olej a suroviny by se neměly připálit. Je vhodná na výrobu lívanců, ale i volských ok a dalších pokrmů. Můžete na ní připravovat zároveň čtyři kusy. Tato pánev na lívance je vhodná k vaření na plynovém a elektrickém sporáku, na indukční plotnu se nehodí. Podle výrobců ji můžete mýt v myčce, doporučuje se však používat pouze nějaký šetrnější program.

Zobrazit nabídky

Recenze Apetit 19FP184L na lívance

Recenze Apetit 19FP184L na lívance

Dostupná varianta

Na lívance

Pánev na lívance Apetit 19FP184L je vyrobena z uhlíkové oceli, která by neměla rezivět. Její vnitřní povrch je pokrytý teflonem, který má zaručit nepřilnavost povrchu, což znamená, že se jídlo nebude připékat. Můžete ji používat na elektrické a plynové plotně, majitelé indukčních varných desek tento produkt nevyužijí. Taktéž ji nelze dát do trouby a není ani vhodné mýt ji v myčce, případně pouze na velmi šetrný program, aby se nepřilnavý povrch nepoškodil.

Zobrazit nabídky

Jak vybrat pánev

  1. Typ pánve
  2. Výrobní materiál
  3. Velikost pánve
  4. Rukojeť pánve
  5. Čištění pánve
  6. Cena

Pořízení pánve byste měli věnovat alespoň část svého drahocenného času. Jde přece jenom o investici do kuchyňského náčiní, které vás bude provázet při přípravě charakterově odlišných pokrmů. A právě na základě toho je třeba přistoupit k volbě konkrétní pánvičky.

My vás prostřednictvím jednotlivých kapitol seznámíme s dostupnými typy pánví. Například to, v čem se liší a jaká jsou jejich primární užití. Dostatek prostoru budeme věnovat i výrobnímu materiálu. Ten je v podstatě nosným prvkem dané pánve.

Nakonec padne i zmínka o její velikosti a rukojeti. S pomocí tohoto článku se dozvíte, jak efektivně a hlavně správně čistit pánvičky, abyste si je zbytečně nepoškodili a nezkracovali jejich životnost. To vše v kombinaci se základním přehledem o tom, jak nákladný vlastně takový nákup je.

1. Typ pánve

Pojem „pánev“ je poměrně univerzální a lze si pod ním představit skutečně bohaté množství produktů. Z toho důvodu je zapotřebí zaměřit se na rozdělní pánví hned v samotném začátku. Zkrátka udělat si pořádek v tom, jak vlastně jednotlivé produkty vypadají a k čemu slouží. Na trhu máte možnost narazit na několik základních kategorií.

  • Klasické pánve
  • Grilovací pánve
  • Pánve WOK
  • Palačinkové pánve
  • Speciální pánve

Klasické pánve

Klasickou pánev zná bezpochyby každý. Uzavřená nádoba odlišné výšky s rukojetí. Výrobek nabývající nejrůznějších velikostí, ať už jde o samotný průměr nebo výšku hrany pánvičky. Poměrně univerzální vnitřní povrch je upotřebitelný k přípravě libovolných pokrmů. Od smažení řízků, přes dušení zeleniny až po zahušťování omáček. To vše závisí na rozměrech daného modelu.

Grilovací pánve

Speciální druh pánve uzpůsobený pro přípravu steaků a jiných masitých pochutin. Výjimkou samozřejmě není ani zelenina. Už název „grilovací“ pánev hodně prozrazuje. Výrobní materiál a vůbec tvar a velikost jsou přizpůsobeny tomu, aby docházelo k rovnoměrnému rozložení tepla a dokonalému propečení masa.

Jedním z charakteristických znaků grilovací pánve je vroubkovaný povrch. Žebrování, na kterém se vámi připravované pochutiny jenom stěží přichytí. Při servírování budou opečené tak, jako byste je stáhli právě z grilu. Vzhledem k tomu, že grilovací pánev slouží primárně pro přípravu masa, má její půdorys z praktických důvodů tvar čtverce. Výrobním materiálem je těžší ocel. Ta se podepisuje na vyšší hmotnosti a na celkovém masivním zpracování.

Pánve WOK

Tento typ pánve zná jistě každý z asijského bistra. Ne nadarmo jsou spojovány s přípravou těchto druhů pokrmů. Příznačné je užší dno a větší výška stěn. Pánev WOK připomíná svým tvarem kotlík. Slouží pro pochutiny, u kterých je třeba obsah prohodit, aniž by vám cokoliv spadlo vedle. Samotný tvar zapříčiňuje dokonalé rozložení teploty, a to nejenom na dně.

Pánve WOK jsou vhodné pro přípravu masa i zeleniny s možností následného smíchání s ostatními ingrediencemi, jakými jsou kupříkladu čínské nudle. Připravovat v nich můžete i oříšky nebo různé druhy omáček.

Palačinkové pánve

Patříte-li k milovníkům palačinek, určitě vám přijdou vhod palačinkové pánve. Ty mají velký průměr a malou boční hranu. Charakteristické pro ně je nepřilnavé dno. Spojení těchto vlastností umožňuje velice snadné a rychlé otáčení palačinek. S tím bezpochyby souvisí i nižší hmotnost pánvičky.

S pomocí palačinkové pánve samozřejmě můžete připravovat i jiné pokrmy obdobného typu, kam patří třeba omelety. Pánve jsou často označovány cizojazyčnými slovem „crepes“.

Speciální pánve

Kategorie speciálních pánví je tak trochu směsicí toho, co se nevešlo do výše uvedeného zařazení. Narazit můžete na pánve s rozděleným dnem do několika kruhů. Takové pánvičky jsou vhodné pro přípravu lívanců, bramboráčků, ale také bramborových placek a ostatních pochutin.

2. Výrobní materiál

Ať už si pořídíte jakýkoliv typ pánve, vždy byste měli klást co největší důraz na výrobní materiál tohoto kuchyňského náčiní. Právě ten vám přináší odlišné vlastnosti daného produktu nejenom při manipulaci s ním, ale hlavně při přípravě nejrůznějších pokrmů.

Ve své podstatě jde o základní stavební kámen, kterému musíte věnovat dostatek pozornosti. Proto se začtěte do následného dělení a zjistěte hlavní výhody a nevýhody toho či onoho materiálu.

  • Litinové pánve
  • Hliníkové pánve
  • Nerezové pánve
  • Titanové pánve
  • Keramické pánve
  • Teflonové pánve
  • Měděné pánve

Litinové pánve

Pokud jste doposud nepřipravovali žádný pokrm na litinové pánvi, můžete vám prozradit jediné. Nákupem takového výrobku získáte velice odolné kuchyňské náčiní, které se vyznačuje nepřilnavým povrchem. Takže už žádné připečené jídlo. Teplo je navíc rozváděno rovnoměrně. Cena litinové pánve není jakkoliv závratná, tudíž si jí může dovolit každý. Pórovitý povrch přispívá k tomu, že při častějším používání se na pánvi přichytává čím dál méně pochutin a zbytků jídla.

Vědět byste však měli i to, že jde o těžší výrobní materiál. To pocítíte hlavně při manipulaci s pánví. Trochu horší to bude s údržbou a vůbec zahříváním celého dna.

Hliníkové pánve

Hliník je obecně velice lehkým materiálem, takže v tomto směru lze spatřit první klad. Ve prospěch hovoří také vynikající tepelná vodivost a nízká cena. Ta se týká hlavně surového hliníku. Pokud byste investovali do toho anodizovaného, který eliminuje všechny nedostatky klasického hliníku, musíte si připlatit.

Běžné hliníkové pánve se totiž potýkají s jistými neduhy. Vzhledem k tomu, že jde o měkký materiál, poměrně jednoduše můžete poškrábat samotný povrch. Výjimkou není ani nežádoucí zvlnění vlivem velkých teplot při zpracování některých pochutin. Narušená vrstva hliníku navíc není vhodná ani pro lidské zdraví.

Nerezové pánve

Pevné, odolné a funkční. Tak nějak lze charakterizovat tuto skupinu produktů, které vám poslouží při přípravě jakéhokoliv jídla. Nerez je v tomto směru poměrně univerzálním výrobním materiálem. Vybírat si můžete z nejrůznějších vzhledových variant, ale také z pestrých a praktických tvarů. Nerezovou pánev můžete vkládat do myčky nádobí a její pořizovací náklady jsou spíše menší.

Jediné na co lze upozornit je zhoršená vodivost tepla a jeho následné rozložení po celé ploše pánve. To může být při chystání některých pokrmů omezující.

Titanové pánve

Titan je považován za velice moderní výrobní materiál. Hovoří o tom například vlastnosti v podobě pevnosti, odolnosti a nepřilnavého povrchu. Titanové pánve jsou vhodné také na indukční desky a více méně jim nevadí velké teplotní rozdíly. Při chystání většiny pokrmů nebudete potřebovat ani tolik tuku.

Za opravdu kvalitní titan s dlouhou životností si však připlatíte.

Keramické pánve

S trochu horší přilnavostí oproti titanu se nabízí keramické pánve. Ty jsou primárně určeny spíše pro nižší teploty a ne nadarmo jsou spojovány se zdravým stravováním. Kromě toho, že se jídlo nepřipaluje, můžete být spokojeni i s průměrnými pořizovacími náklady.

Pozor byste si měli dát snad pouze na mytí v myčce, při kterém se keramická vrstva opotřebovává rychleji než u ručního mytí. Nežádoucí je také narušení keramické vrstvy tvrdými nárazy nebo kuchyňskými předměty.

Teflonové pánve

Tyto pánve patří díky nižší ceně a univerzálnosti k vyhledávaným. Teflon představuje v tomto případě tenkou povrchovou vrstvu. Ta je primárně nepřilnavá a nikterak se nevstřebává do připravovaného jídla.

To však nemusí platit v situaci, kdy rozpálíte teflonovou pánev na více, jak 250 °C. Pak už k nežádoucímu uvolňování dojít může. Další z nevýhod je fakt, že teflon je poměrně náchylný na povrchové poškození. Využívat proto musíte spíše plastového nebo dřevěného příslušenství při tvorbě pokrmu.

Měděné pánve

Měděné pánve se skládají hned z několika výrobních materiálů. Vnější pohledová část je tvořena elegantní a působivou mědí. Vnitřek je z bezpečnostních a zdravotních důvodů tvořen cínem či nerezovou ocelí. Velice originální spojení, ke kterému se váže hlavně vynikající tepelná vodivost a rovnoměrné rozložení tepla.

Na druhou stranu musíte počítat s tím, že měděné pánve patří k těm luxusnějším a dražším. Trochu více práce si dáte také s údržbou a následným leštěním povrchu.

3. Velikost pánve

Nyní se pojďme přesunout k provozním vlastnostem pánviček. Jedním z důležitých parametrů bude velikost vámi pořizovaného produktu. Rozměr je vlastně průměrem, vzhledem k tomu, že většina pánví se prezentuje kulatým dnem. Velikost by měla vždy odpovídat tomu, kolik porcí jídla chcete připravovat a s jak velkými kusy ingrediencí budete pracovat. Z tohoto hlediska lze pánvičky rozdělit do tří základních kategorií.

  • Průměr 20 – 24 centimetrů = menší pánve – Ty bohatě postačí pro 1 – 2 osoby a jsou vhodné pro začátečníky nebo ty, kdo vaření na pánvi nevěnují tolik času.
  • Průměr 26 – 30 centimetrů = střední pánve – Jejich využití je pravděpodobně nejčastější. Taková univerzální velikost, která dokáže uspokojit množstvím připravovaného jídla více, jak 2 osoby. Pracovat už můžete dokonce s celými pochutinami, jako jsou například ryby, popřípadě zvolíte větší kusy masa a zeleniny.
  • Průměr 32 – 40 centimetrů = velké pánve – Ty přinesou nejvíce užitku zkušeným kuchařům. Jsou zárukou dostatečně velké plochy pro přemíru jídla. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že s velikostí roste také celková hmotnost pánve.

4. Rukojeť pánve

Rukojeť je nepostradatelnou součástí pánvičky. Je to vlastně jediný prvek, s pomocí kterého můžete rozpálenou pánev odnést na jiné místo a manipulovat s ní, potažmo s pokrmem. Proto byste tuto část neměli v žádném případě podceňovat. Rukojeť musí být z bezpečnostního hlediska pevná a zároveň pohodlná. Z pohledu výrobního materiálu existuje několik variant.

  • Kov
  • Dřevo
  • Plast a silikon

Pokud budete chtít vkládat pánev do trouby, myslete na to, že rukojeť musí odolávat vysokým teplotám. Výjimkou nejsou ani odnímatelné rukojeti.

5. Čištění pánve

Každý kuchař by měl dbát nejenom na kvalitu a chuť připravovaného pokrmu, ale také na to, v jakém stavu má své kuchyňské náčiní. Mezi něj samozřejmě patří i pánvička. Věnovat jí musíte dostatek péče, která se promítá jak do celkového vzhledu, tak do prodloužené životnosti.

Vzhledem k tomu, že pánve jsou zhotoveny z odlišných výrobních materiálů, musíte k péči o ně přistupovat individuálně.

  • Litinové pánve– Neaplikujte čisticí prostředky a nevkládejte je do myčky nádobí. Lepší je využít obyčejnou vodu a jemný ubrousek. Popřípadě volte sůl v kombinaci s olejem.
  • Hliníkové pánve– Hliník rozjasníte olejem smíchaným s alkoholem. Naopak se vyhněte čištění za pomoci sody.
  • Nerezové pánve– Nepoužívejte drátěnku a pravidelně odstraňujte připálená místa. Nerez lze vložit do myčky nádobí nebo zvolit kombinaci vody a kypřícího prášku. Na výraznější skvrny se vyplatí použít ocet nebo citronovou šťávu.
  • Titanové pánve– Titan můžete bez sebemenšího problému vložit do myčky nádobí s teplotou maximálně do 60 °C.
  • Keramické pánve– Ke keramice se chovejte šetrně. Myčka zbytečně opotřebovává keramickou vrstvu, takže volte raději ruční mytí.
  • Teflonové pánve– Nedávejte se myčce nádobí. Teflon je poměrně citlivý, takže omývejte pouze vodou a hrubší připáleniny odstraňte za pomoci jemného hadříku či houbičky.
  • Měděné pánve– K čištění se využívají speciální prostředky na měděné nádobí. Rozhodně se vyvarujte těm běžným a nevkládejte pánvičky do myčky nádobí.

6. Cena

O pořizovacích nákladech pánví rozhoduje přemíra nejrůznějších faktorů. Není to pouze značka spojená s výslednou kvalitou, ale i velikost, typ a hlavně výrobní materiál. Výjimkou nejsou ani pánvičky v kombinaci s pokličkou, popřípadě několikadílné sady. Chcete-li si dopřávat dokonalého zpracování toho nejmenšího detailu, investujte do výrobků Lamart, Banquet, Tescoma, Tefal, Ballarini, Beka, BERLINGERHAUS, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Fissler, Staub a další.

Cena do 1 000 Kč

Za cenu do 1 000 Kč pořídíte spíše menší pánve o průměru 24 – 25 centimetrů. Téměř v plném zastoupení to budou hlavně klasické neboli univerzální pánvičky. Z pohledu výrobního materiálu bude převažovat hliník a keramika.

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

V této cenové skupině máte šanci zainvestovat také do grilovacích, palačinkových a WOK pánví. K výše uvedeným materiálům přibydou litina, nerez a ostatní formy oceli. Průměrná velikost pánviček bude 26 – 30 centimetrů.

Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč

V tomto případě bude kladen důraz i na takové detaily, jakými jsou například pokličky nebo luxusní rukojeti zhotovené ze dřeva. Meze se v tomto směru rozhodně nekladou. Na své si přijdou také ti, kdo dávají přednost titanu.

Cena nad 4 000 Kč

Chcete-li stoupat za pomyslným vrcholem pánví, pak vaše cesty povedou jednoznačně k měděným pánvičkám. Omezovat se nebudete průměrem nad 32 centimetrů. Zvolit můžete v podstatě jakékoliv pánve, ať už ty na plynové plotýnky nebo na elektrickou a indukční desku. Jen pro zajímavost zmíníme, že profesionální a špičkové pánve mohou svými náklady přesahovat hranici až 17 000 Kč.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Pánve
Průměrné hodnocení 4.6 z 11 hlasů