Jak vybrat pánev
Pořízení pánve byste měli věnovat alespoň část svého drahocenného času. Jde přece jenom o investici do kuchyňského náčiní, které vás bude provázet při přípravě charakterově odlišných pokrmů. A právě na základě toho je třeba přistoupit k volbě konkrétní pánvičky.
My vás prostřednictvím jednotlivých kapitol seznámíme s dostupnými typy pánví. Například to, v čem se liší a jaká jsou jejich primární užití. Dostatek prostoru budeme věnovat i výrobnímu materiálu. Ten je v podstatě nosným prvkem dané pánve.
Nakonec padne i zmínka o její velikosti a rukojeti. S pomocí tohoto článku se dozvíte, jak efektivně a hlavně správně čistit pánvičky, abyste si je zbytečně nepoškodili a nezkracovali jejich životnost. To vše v kombinaci se základním přehledem o tom, jak nákladný vlastně takový nákup je.
1. Typ pánve
Pojem „pánev“ je poměrně univerzální a lze si pod ním představit skutečně bohaté množství produktů. Z toho důvodu je zapotřebí zaměřit se na rozdělní pánví hned v samotném začátku. Zkrátka udělat si pořádek v tom, jak vlastně jednotlivé produkty vypadají a k čemu slouží. Na trhu máte možnost narazit na několik základních kategorií.
- Klasické pánve
- Grilovací pánve
- Pánve WOK
- Palačinkové pánve
- Speciální pánve
Klasické pánve
Klasickou pánev zná bezpochyby každý. Uzavřená nádoba odlišné výšky s rukojetí. Výrobek nabývající nejrůznějších velikostí, ať už jde o samotný průměr nebo výšku hrany pánvičky. Poměrně univerzální vnitřní povrch je upotřebitelný k přípravě libovolných pokrmů. Od smažení řízků, přes dušení zeleniny až po zahušťování omáček. To vše závisí na rozměrech daného modelu.
Grilovací pánve
Speciální druh pánve uzpůsobený pro přípravu steaků a jiných masitých pochutin. Výjimkou samozřejmě není ani zelenina. Už název „grilovací“ pánev hodně prozrazuje. Výrobní materiál a vůbec tvar a velikost jsou přizpůsobeny tomu, aby docházelo k rovnoměrnému rozložení tepla a dokonalému propečení masa.
Jedním z charakteristických znaků grilovací pánve je vroubkovaný povrch. Žebrování, na kterém se vámi připravované pochutiny jenom stěží přichytí. Při servírování budou opečené tak, jako byste je stáhli právě z grilu. Vzhledem k tomu, že grilovací pánev slouží primárně pro přípravu masa, má její půdorys z praktických důvodů tvar čtverce. Výrobním materiálem je těžší ocel. Ta se podepisuje na vyšší hmotnosti a na celkovém masivním zpracování.
Pánve WOK
Tento typ pánve zná jistě každý z asijského bistra. Ne nadarmo jsou spojovány s přípravou těchto druhů pokrmů. Příznačné je užší dno a větší výška stěn. Pánev WOK připomíná svým tvarem kotlík. Slouží pro pochutiny, u kterých je třeba obsah prohodit, aniž by vám cokoliv spadlo vedle. Samotný tvar zapříčiňuje dokonalé rozložení teploty, a to nejenom na dně.
Pánve WOK jsou vhodné pro přípravu masa i zeleniny s možností následného smíchání s ostatními ingrediencemi, jakými jsou kupříkladu čínské nudle. Připravovat v nich můžete i oříšky nebo různé druhy omáček.
Palačinkové pánve
Patříte-li k milovníkům palačinek, určitě vám přijdou vhod palačinkové pánve. Ty mají velký průměr a malou boční hranu. Charakteristické pro ně je nepřilnavé dno. Spojení těchto vlastností umožňuje velice snadné a rychlé otáčení palačinek. S tím bezpochyby souvisí i nižší hmotnost pánvičky.
S pomocí palačinkové pánve samozřejmě můžete připravovat i jiné pokrmy obdobného typu, kam patří třeba omelety. Pánve jsou často označovány cizojazyčnými slovem „crepes“.
Speciální pánve
Kategorie speciálních pánví je tak trochu směsicí toho, co se nevešlo do výše uvedeného zařazení. Narazit můžete na pánve s rozděleným dnem do několika kruhů. Takové pánvičky jsou vhodné pro přípravu lívanců, bramboráčků, ale také bramborových placek a ostatních pochutin.
2. Výrobní materiál
Ať už si pořídíte jakýkoliv typ pánve, vždy byste měli klást co největší důraz na výrobní materiál tohoto kuchyňského náčiní. Právě ten vám přináší odlišné vlastnosti daného produktu nejenom při manipulaci s ním, ale hlavně při přípravě nejrůznějších pokrmů.
Ve své podstatě jde o základní stavební kámen, kterému musíte věnovat dostatek pozornosti. Proto se začtěte do následného dělení a zjistěte hlavní výhody a nevýhody toho či onoho materiálu.
- Litinové pánve
- Hliníkové pánve
- Nerezové pánve
- Titanové pánve
- Keramické pánve
- Teflonové pánve
- Měděné pánve
Litinové pánve
Pokud jste doposud nepřipravovali žádný pokrm na litinové pánvi, můžete vám prozradit jediné. Nákupem takového výrobku získáte velice odolné kuchyňské náčiní, které se vyznačuje nepřilnavým povrchem. Takže už žádné připečené jídlo. Teplo je navíc rozváděno rovnoměrně. Cena litinové pánve není jakkoliv závratná, tudíž si jí může dovolit každý. Pórovitý povrch přispívá k tomu, že při častějším používání se na pánvi přichytává čím dál méně pochutin a zbytků jídla.
Vědět byste však měli i to, že jde o těžší výrobní materiál. To pocítíte hlavně při manipulaci s pánví. Trochu horší to bude s údržbou a vůbec zahříváním celého dna.
Hliníkové pánve
Hliník je obecně velice lehkým materiálem, takže v tomto směru lze spatřit první klad. Ve prospěch hovoří také vynikající tepelná vodivost a nízká cena. Ta se týká hlavně surového hliníku. Pokud byste investovali do toho anodizovaného, který eliminuje všechny nedostatky klasického hliníku, musíte si připlatit.
Běžné hliníkové pánve se totiž potýkají s jistými neduhy. Vzhledem k tomu, že jde o měkký materiál, poměrně jednoduše můžete poškrábat samotný povrch. Výjimkou není ani nežádoucí zvlnění vlivem velkých teplot při zpracování některých pochutin. Narušená vrstva hliníku navíc není vhodná ani pro lidské zdraví.
Nerezové pánve
Pevné, odolné a funkční. Tak nějak lze charakterizovat tuto skupinu produktů, které vám poslouží při přípravě jakéhokoliv jídla. Nerez je v tomto směru poměrně univerzálním výrobním materiálem. Vybírat si můžete z nejrůznějších vzhledových variant, ale také z pestrých a praktických tvarů. Nerezovou pánev můžete vkládat do myčky nádobí a její pořizovací náklady jsou spíše menší.
Jediné na co lze upozornit je zhoršená vodivost tepla a jeho následné rozložení po celé ploše pánve. To může být při chystání některých pokrmů omezující.
Titanové pánve
Titan je považován za velice moderní výrobní materiál. Hovoří o tom například vlastnosti v podobě pevnosti, odolnosti a nepřilnavého povrchu. Titanové pánve jsou vhodné také na indukční desky a více méně jim nevadí velké teplotní rozdíly. Při chystání většiny pokrmů nebudete potřebovat ani tolik tuku.
Za opravdu kvalitní titan s dlouhou životností si však připlatíte.
Keramické pánve
S trochu horší přilnavostí oproti titanu se nabízí keramické pánve. Ty jsou primárně určeny spíše pro nižší teploty a ne nadarmo jsou spojovány se zdravým stravováním. Kromě toho, že se jídlo nepřipaluje, můžete být spokojeni i s průměrnými pořizovacími náklady.
Pozor byste si měli dát snad pouze na mytí v myčce, při kterém se keramická vrstva opotřebovává rychleji než u ručního mytí. Nežádoucí je také narušení keramické vrstvy tvrdými nárazy nebo kuchyňskými předměty.
Teflonové pánve
Tyto pánve patří díky nižší ceně a univerzálnosti k vyhledávaným. Teflon představuje v tomto případě tenkou povrchovou vrstvu. Ta je primárně nepřilnavá a nikterak se nevstřebává do připravovaného jídla.
To však nemusí platit v situaci, kdy rozpálíte teflonovou pánev na více, jak 250 °C. Pak už k nežádoucímu uvolňování dojít může. Další z nevýhod je fakt, že teflon je poměrně náchylný na povrchové poškození. Využívat proto musíte spíše plastového nebo dřevěného příslušenství při tvorbě pokrmu.
Měděné pánve
Měděné pánve se skládají hned z několika výrobních materiálů. Vnější pohledová část je tvořena elegantní a působivou mědí. Vnitřek je z bezpečnostních a zdravotních důvodů tvořen cínem či nerezovou ocelí. Velice originální spojení, ke kterému se váže hlavně vynikající tepelná vodivost a rovnoměrné rozložení tepla.
Na druhou stranu musíte počítat s tím, že měděné pánve patří k těm luxusnějším a dražším. Trochu více práce si dáte také s údržbou a následným leštěním povrchu.
3. Velikost pánve
Nyní se pojďme přesunout k provozním vlastnostem pánviček. Jedním z důležitých parametrů bude velikost vámi pořizovaného produktu. Rozměr je vlastně průměrem, vzhledem k tomu, že většina pánví se prezentuje kulatým dnem. Velikost by měla vždy odpovídat tomu, kolik porcí jídla chcete připravovat a s jak velkými kusy ingrediencí budete pracovat. Z tohoto hlediska lze pánvičky rozdělit do tří základních kategorií.
- Průměr 20 – 24 centimetrů = menší pánve – Ty bohatě postačí pro 1 – 2 osoby a jsou vhodné pro začátečníky nebo ty, kdo vaření na pánvi nevěnují tolik času.
- Průměr 26 – 30 centimetrů = střední pánve – Jejich využití je pravděpodobně nejčastější. Taková univerzální velikost, která dokáže uspokojit množstvím připravovaného jídla více, jak 2 osoby. Pracovat už můžete dokonce s celými pochutinami, jako jsou například ryby, popřípadě zvolíte větší kusy masa a zeleniny.
- Průměr 32 – 40 centimetrů = velké pánve – Ty přinesou nejvíce užitku zkušeným kuchařům. Jsou zárukou dostatečně velké plochy pro přemíru jídla. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že s velikostí roste také celková hmotnost pánve.
4. Rukojeť pánve
Rukojeť je nepostradatelnou součástí pánvičky. Je to vlastně jediný prvek, s pomocí kterého můžete rozpálenou pánev odnést na jiné místo a manipulovat s ní, potažmo s pokrmem. Proto byste tuto část neměli v žádném případě podceňovat. Rukojeť musí být z bezpečnostního hlediska pevná a zároveň pohodlná. Z pohledu výrobního materiálu existuje několik variant.
- Kov
- Dřevo
- Plast a silikon
Pokud budete chtít vkládat pánev do trouby, myslete na to, že rukojeť musí odolávat vysokým teplotám. Výjimkou nejsou ani odnímatelné rukojeti.
5. Čištění pánve
Každý kuchař by měl dbát nejenom na kvalitu a chuť připravovaného pokrmu, ale také na to, v jakém stavu má své kuchyňské náčiní. Mezi něj samozřejmě patří i pánvička. Věnovat jí musíte dostatek péče, která se promítá jak do celkového vzhledu, tak do prodloužené životnosti.
Vzhledem k tomu, že pánve jsou zhotoveny z odlišných výrobních materiálů, musíte k péči o ně přistupovat individuálně.
- Litinové pánve– Neaplikujte čisticí prostředky a nevkládejte je do myčky nádobí. Lepší je využít obyčejnou vodu a jemný ubrousek. Popřípadě volte sůl v kombinaci s olejem.
- Hliníkové pánve– Hliník rozjasníte olejem smíchaným s alkoholem. Naopak se vyhněte čištění za pomoci sody.
- Nerezové pánve– Nepoužívejte drátěnku a pravidelně odstraňujte připálená místa. Nerez lze vložit do myčky nádobí nebo zvolit kombinaci vody a kypřícího prášku. Na výraznější skvrny se vyplatí použít ocet nebo citronovou šťávu.
- Titanové pánve– Titan můžete bez sebemenšího problému vložit do myčky nádobí s teplotou maximálně do 60 °C.
- Keramické pánve– Ke keramice se chovejte šetrně. Myčka zbytečně opotřebovává keramickou vrstvu, takže volte raději ruční mytí.
- Teflonové pánve– Nedávejte se myčce nádobí. Teflon je poměrně citlivý, takže omývejte pouze vodou a hrubší připáleniny odstraňte za pomoci jemného hadříku či houbičky.
- Měděné pánve– K čištění se využívají speciální prostředky na měděné nádobí. Rozhodně se vyvarujte těm běžným a nevkládejte pánvičky do myčky nádobí.
6. Cena
O pořizovacích nákladech pánví rozhoduje přemíra nejrůznějších faktorů. Není to pouze značka spojená s výslednou kvalitou, ale i velikost, typ a hlavně výrobní materiál. Výjimkou nejsou ani pánvičky v kombinaci s pokličkou, popřípadě několikadílné sady. Chcete-li si dopřávat dokonalého zpracování toho nejmenšího detailu, investujte do výrobků Lamart, Banquet, Tescoma, Tefal, Ballarini, Beka, BERLINGERHAUS, Blaumann, Risoli, Sambonet Paderno, Fissler, Staub a další.
Cena do 1 000 Kč
Za cenu do 1 000 Kč pořídíte spíše menší pánve o průměru 24 – 25 centimetrů. Téměř v plném zastoupení to budou hlavně klasické neboli univerzální pánvičky. Z pohledu výrobního materiálu bude převažovat hliník a keramika.
Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč
V této cenové skupině máte šanci zainvestovat také do grilovacích, palačinkových a WOK pánví. K výše uvedeným materiálům přibydou litina, nerez a ostatní formy oceli. Průměrná velikost pánviček bude 26 – 30 centimetrů.
Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč
V tomto případě bude kladen důraz i na takové detaily, jakými jsou například pokličky nebo luxusní rukojeti zhotovené ze dřeva. Meze se v tomto směru rozhodně nekladou. Na své si přijdou také ti, kdo dávají přednost titanu.
Cena nad 4 000 Kč
Chcete-li stoupat za pomyslným vrcholem pánví, pak vaše cesty povedou jednoznačně k měděným pánvičkám. Omezovat se nebudete průměrem nad 32 centimetrů. Zvolit můžete v podstatě jakékoliv pánve, ať už ty na plynové plotýnky nebo na elektrickou a indukční desku. Jen pro zajímavost zmíníme, že profesionální a špičkové pánve mohou svými náklady přesahovat hranici až 17 000 Kč.