Menu

Nejlepší pečící pánve dle recenzí a testu 2024

Aktualizováno:
Autor:
Petr Šindelář, Veronika Vyskočilová

V kategorii doporučujeme

Remoska Prima P32F/01

2 900 Kč

Orientační cena

Jakou pečicí pánev vybrat dle srovnání

Vítěz srovnání
Hodnocení Výborné
Orientační cena 2 900 Kč
Nejlepší cena/výkon
Hodnocení Výborné
Orientační cena 2 400 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 800 Kč

Pečicí pánve jsou kuchyňské vybavení, které umožňuje variabilní přípravu pokrmů. Používá se velmi snadno a v neposlední řadě dává možnost zdravé přípravy jídel. Za top produkt jsme označili Remosku Prima P32F/01, jež má veškeré vlastnosti na vynikající úrovni. Jako zajímavou a levnější alternativu jsme vybrali pánev ETA Pečenka MINI 113390000. Pro nenáročné uživatele ovšem bude zřejmě představovat ideální řešení Tristar PZ-9135.

Jak srovnáváme pečicí pánve?

Během výběru nejlepších pečících pánví současnosti jsme začínali s několika podstatnými parametry jako způsob ohřevu či kvalita zpracování, postupem času jsme ovšem začali zohledňovat rovněž další parametry jako cenu či objem, aby byly vybrané produkty co nejvariabilnější a mohl si z nich vybrat úplně každý zájemce. Jakým vlastnostem jsme tedy věnovali nejvíce pozornosti?

  • Způsob ohřevu
  • Nepřilnavost povrchu
  • Možnost nastavení teploty
  • Objem
  • Náročnost ovládání
  • Nároky na skladování
  • Variabilita přípravy pokrmů
  • Pořizovací cena

Ač jsme se při výběru nejlepších pečících pánví snažili o co největší objektivnost a variabilitu, žádný ze zvolených produktů nemusí splňovat vaše konkrétní požadavky. Proto jsme si připravili návod, jak vybrat pečicí pánev, ve kterém se dočtete, o variantách ohřevu, vhodných rozměrech a hmotnosti, ale také o dalších důležitých parametrech, funkcích a příslušenství. Kromě toho se dozvíte i o oblíbených značkách a jednotlivých cenových kategoriích.


Nejlepší pečicí pánve dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Úsporná příprava pokrmů
  • Jednoduché ovládání
  • Odnímatelný kabel
  • Servírovací stojan
  • Nepřilnavý povrch
  • Pro někoho vyšší cena
  • Absence regulace teploty
2 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Výborné
Nejlepší cena/výkon
  • Ideální řešení pro dva
  • Automatická pojistka
  • Tepelně izolovaná držadla
  • Pokrmy se nepřipálí
  • Nepřilnavý povrch
  • Příliš dlouhá rukojeť
  • Chybí regulace teploty
2 400 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Velmi dobré
Pro nenáročné
  • Lze rozdělit do dvou částí
  • Odnímatelný termostat
  • Odnímatelný kabel
  • Nepřilnavý povrch
  • Příznivá cena
  • Horší kvalita zpracování
  • Může se hůře čistit
  • Není optimální na pečení
800 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Výborné
Pro náročné
  • Multifukční zařízení 3v1
  • Zdravé pečení
  • Využít lze i mírný tlak
  • Kvalitní nepřilnavý povrch
  • Odnímatelný kabel
  • Zabere více místa
  • Chybí regulace teploty
  • Vysoká cena
4 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
Výborné
Také nás zaujalo
  • Variabilní příprava pokrmů
  • Na všechny typy sporáků
  • Odnímatelný kabel
  • Nepřilnavý povrch
  • Vysoká cena
  • Menší objem
  • Chybí regulace teploty
3 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
Velmi dobré
Ideální pro velkou rodinu
  • Opravdu velký objem
  • Lze rozdělit do čtyř částí
  • Odnímatelný termostat
  • Nepřilnavý povrch
  • Odnímatelný kabel
  • Horší zpracování
  • Hůře se čistí
  • Méně vhodná na pečení
1 150 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Remoska Prima P32F/01
Remoska Prima P32F/01
Recenze ETA Pečenka MINI 1133 90000
ETA Pečenka MINI 1133 90000
Recenze Tristar PZ-9135
Tristar PZ-9135
Recenze Remoska Tria T141
Remoska Tria T141
Recenze Remoska D51/ 10
Remoska D51/ 10
Recenze Tristar PZ-9145
Tristar PZ-9145
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Pro náročné Také nás zaujalo Ideální pro velkou rodinu
Hodnocení Výborné
Výborné
Velmi dobré
Výborné
Výborné
Velmi dobré
Orientační cena 2 900 Kč 2 400 Kč 800 Kč 4 000 Kč 3 000 Kč 1 150 Kč
Nepřilnavý povrch Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Způsob ohřevu Spodní Horní Spodní Horní i spodní Horní i spodní Spodní
Regulace teploty Ne Ne Ano Ne Ne Ano
Rozsah teploty (°C) Neuvedeno Neuvedeno 0 až 220 Neuvedeno Neuvedeno 0 až 250
Příkon (W) 580 380 1 500 510 400 1 500
Objem (l) 4 3 5 4,5 2 7,5
Tvar Kulatý Čtvercový Kulatý Kulatý Kulatý Kulatý
Skleněné víko S okénkem S okénkem Ano Jedno z vík s okénkem Jedno z vík ano Ano
Hmotnost (kg) 3 2,3 Neuvedeno Neuvedeno 2,94 Neuvedeno
Top 1
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Úsporná příprava pokrmů
  • Jednoduché ovládání
  • Odnímatelný kabel
  • Servírovací stojan
  • Nepřilnavý povrch
  • Pro někoho vyšší cena
  • Absence regulace teploty

Modelová řada Remoska Prima navazuje na starší a velmi oblíbenou řadu Classic. Ta byla velmi kvalitní, nicméně nyní produkt zaujme i různými „vychytávkami“. Není tedy divu, že se tato pečicí pánev stala na portálu Heureka.cz produktem roku 2022. Funguje totiž perfektně a výrazně šetří náklady oproti troubě, navíc má praktický servírovací stojan a odnímatelný napájecí kabel, takže se snáze skladuje. Také se lehce ovládá a umožňuje přípravu pokrmů pro rodinu (objem 4 l). Pro někoho může být negativem vyšší cena, stejně jako absence regulace teploty.

2 900 Kč Orientační cena

Top 2
Nejlepší cena/výkon
Výborné Celkové hodnocení
  • Ideální řešení pro dva
  • Automatická pojistka
  • Tepelně izolovaná držadla
  • Pokrmy se nepřipálí
  • Nepřilnavý povrch
  • Příliš dlouhá rukojeť
  • Chybí regulace teploty

ETA Pečenka MINI 1133 90000 umožňuje vařit, dusit, péct i zapékat, a to s výraznou úsporou energie. Vzhledem k 3litrové nádobě se hodí spíše na přípravu pokrmů pro méně osob. Ideální je tedy pro pár, na čemž se podílí i poměrně zajímavá pořizovací cena. Tato pečicí pánev zaujme i pojistkou automatického vypnutí nebo tepelně izolovanými držadly, takže její používání je velmi bezpečné. Co se týče nedostatků, zmínit musíme především příliš dlouhou rukojeť, která může znesnadňovat skladování, případně nemožnost regulovat teplotu.

2 400 Kč Orientační cena

Top 3
Pro nenáročné
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Lze rozdělit do dvou částí
  • Odnímatelný termostat
  • Odnímatelný kabel
  • Nepřilnavý povrch
  • Příznivá cena
  • Horší kvalita zpracování
  • Může se hůře čistit
  • Není optimální na pečení

Pokud hledáte kvalitní pečicí pánev, která vás nebude stát ani tisícovku, zaměřit se můžete na Tristar PZ-9135. Toto zařízení má objem 5 litrů, takže se hodí i pro rodiny s dětmi, a navíc jej lze přepážkou rozdělit na dvě části. Umožňuje tedy připravovat dva pokrmy naráz. Uživateli je kvitován rovněž odnímatelný termostat a přívodní kabel, stejně jako nepřilnavý povrch. Podle některých názorů se ovšem pánev hůře čistí a navíc není příliš vhodná na pečení. Vzhledem k nízké pořizovací ceně nelze očekávat ani vysokou kvalitu zpracování, byť rozhodně nejde o nekvalitní výrobek.

800 Kč Orientační cena

Top 4
Pro náročné
Výborné Celkové hodnocení
  • Multifukční zařízení 3v1
  • Zdravé pečení
  • Využít lze i mírný tlak
  • Kvalitní nepřilnavý povrch
  • Odnímatelný kabel
  • Zabere více místa
  • Chybí regulace teploty
  • Vysoká cena

Produkt roku 2021 na portálu Heureka.cz. Remoska Tria T41, jak sám název napovídá, je multifunkční zařízení 3v1, neboť umožňuje využít klasickou skleněnou poklici, ale také soft-tlakové víko (pro šetrný způsob vaření pod mírným tlakem) a pečicí víko (i pro horní ohřev). Potěší také kvalitní litý hrnec a praktický stojan. Povrch je samozřejmě nepřilnavý a skladování může usnadnit odnímatelný kabel. Při samotném skladování však vzhledem k počtu částí zabere více místa. Navíc neumožňuje regulovat teplotu a musíte počítat s vysokou cenou.

4 000 Kč Orientační cena

Top 5
Také nás zaujalo
Výborné Celkové hodnocení
  • Variabilní příprava pokrmů
  • Na všechny typy sporáků
  • Odnímatelný kabel
  • Nepřilnavý povrch
  • Vysoká cena
  • Menší objem
  • Chybí regulace teploty

Remoska D51/10 je pečicí pánev s menším objemem 2 l, která je vhodná pro přípravu pokrmů pro jednu až tři osoby. Díky dvěma víkům umožňuje vařit i péct, neboť disponuje pečicím víkem z nerezového plechu a skleněnou poklicí z tvrzeného bezpečnostního skla. Uplatnění proto může nalézt na všech typech sporáků včetně indukce. Zaujme rovněž nepřilnavým povrchem, odnímatelným kabelem nebo praktickým plastovým podstavcem pro postavení horké remosky na stůl. Nelze ovšem regulovat teplotu a na nákup si musíte připravit hned několik tisícikorun.

3 000 Kč Orientační cena

Top 6
Ideální pro velkou rodinu
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Opravdu velký objem
  • Lze rozdělit do čtyř částí
  • Odnímatelný termostat
  • Nepřilnavý povrch
  • Odnímatelný kabel
  • Horší zpracování
  • Hůře se čistí
  • Méně vhodná na pečení

Tristar PZ-9145 je pečicí pánev se zřejmě největším objemem na trhu. Ten činí 7,5 litru, takže se jedná o vhodné vybavení do kuchyně i pro větší rodinu. Díky příslušenství lze navíc plochu rozdělit na čtyři části, takže je možné připravovat čtyři pokrmy najednou. Za výhodu je možné označit i odnímatelný termostat s plynulou regulací teploty, nepřilnavý povrch, odnímatelný kabel, stejně jako příznivou cenu. To se na druhou stranu podepisuje na horší kvalitě zpracování a někteří uživatelé uvádějí i skutečnost, že se jim pánev hůře čistí a není příliš vhodná na pečení.

1 150 Kč Orientační cena

Nejprodávanější pečicí pánve dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 96 %
Počet recenzí: 209
3 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 95 %
Počet recenzí: 82
3 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 96 %
Počet recenzí: 80
4 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 96 %
Počet recenzí: 65
3 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 97 %
Počet recenzí: 180
3 900 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 95 %
Počet recenzí: 23
3 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 94 %
Počet recenzí: 86
2 700 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 99 %
Počet recenzí: 33
3 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 96 %
Počet recenzí: 50
3 600 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 100 %
Počet recenzí: 1
1 200 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat pečicí pánev

Pečicí pánve umožňují jednoduše smažit, péct, vařit, zapékat a někdy i grilovat či vařit v páře. Mezi jejich hlavní výhody patří nízká energetická náročnost. Co se o těchto pomocnících do kuchyně dočtete v našem článku?

  • Proč vybrat kvalitní pečicí pánve – umožňují vařit, smažit, dusit i péct bez sporáku či dalšího nádobí, navíc se snadno ovládají a umožňují vařit s minimální potřebou oleje a bez ztráty živin.
  • Nevýhody pečicích pánví – některé produkty mohou být drahé, objemnější zařízení bývají těžká, distribuce tepla může být nerovnoměrná a nutný je zdroj elektrické energie.
  • Druhy pečicích pánví dle umístění ohřevu – levnější jsou zařízení s dolním ohřevem, na druhou stranu produkty s horním ohřevem lépe brání připalování a dokážou na povrchu jídla vytvořit křupavou kůrčičku.
  • Výběr pečicí pánve podle počtu členů domácnosti – na počtu členů domácnosti závisí velikost pánve. Roli ale hraje i její tvar, a to při přípravě konkrétních pokrmů, stejně jako hmotnost, která může být důležitá pro náročnost manipulace.
  • Důležité parametry – při výběru pečicí pánve se určitě zaměřte na materiál, jakož i na příkon a ovládání. Tyto vlastnosti mohou mít vliv na životnost i na účinnost a náročnost přípravy pokrmů.
  • Funkce a příslušenství – některé pečicí pánve lze mýt v myčce, další mají bezpečnostní pojistku, izolovaná madla či protiskluzové nožičky. Existuje ale i další praktické příslušenství.
  • Oblíbené značky – jednoznačně nejpopulárnější jsou produkty tuzemských značek Remoska a ETA (Pečenka), oblibu ovšem mají i pánve Clatronic, Tristar nebo Sogo.
  • Cena – nejlevnější pečicí pánve seženete už za pár stovek, vysoce kvalitní produkty ovšem mohou stát i výrazně přes 3 000 Kč.
  • Používání – ačkoli není používání pečících pánví nijak složité, měli byste znát několik základních zásad, které se tohoto kuchyňského náčiní týkají. Předejít tak lze např. jeho poškození.
  • Modelový výběr – v samotném závěru jsme se ještě zaměřili na výběr konkrétní pečící pánve, resp. na to, jak jednotlivé parametry hodnotit a jak si ona pánev stojí mezi ostatními na trhu.

Proč koupit kvalitní pečicí pánev

Kvalitní pečicí pánve vám mohou do kuchyně přinést spoustu pozitivních vlastností, neboť mají široké uplatnění, používají se velmi snadno a lze s nimi připravit chutné a zdravé pokrmy.

  • Široké uplatnění – pečicí pánve umožňují vařit, smažit, dusit i péct bez sporáku či dalšího nádobí. Stačí je pouze zapojit do zásuvky, takže je lze využít na různých místech včetně karavanů.
  • Jednoduché používání – obsluhu pečicí pánve bez větších obtíží zvládnou i začátečníci či méně zdatní kuchaři, protože se s nimi pracuje opravdu snadno.
  • Zdravá příprava pokrmů – tyto spotřebiče umožňují přípravu pokrmů bez ztráty živin u jednotlivých ingrediencí. Navíc není potřeba v podstatě žádný olej, a to díky nepřilnavému vnitřku.

Široké uplatnění

Pečicí pánev je jednoduchý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete vařit, smažit, dusit i péct bez sporáku či dalšího nádobí. To oceníte zejména tam, kde není možnost připojit klasický sporák nebo troubu. Pečicí mísu stačí zapojit do klasické zásuvky a můžete vařit. To oceníte nejen doma, ale i na chatě, studentské koleji nebo v karavanu. Vhod přijde i při menším vaření, kdy je zapínání trouby zdlouhavé a neekonomické.

Jednoduché používání

V pokličce či ve dně najdete zabudovanou topnou spirálu. Díky ní vzniká v nádobě teplo, které vám umožní připravit různorodé pokrmy. Do pečicí pánve tak nalijete těsto nebo vložíte suroviny, přiklopíte, zapnete a o zbytek se spotřebič postará sám. Obsluhu tedy zvládne i začátečník či méně zdatný kuchař.

 Zdravá příprava pokrmů

Obvykle elektrické pánve nenabízí nastavení různé úrovně teploty,  neboť pečou na teplotu kolem 180 °C. Pokličku není dobré v průběhu pečení často odklápět, abyste zbytečně nevypouštěli teplo. Některé modely mají proto poklice či jejich části vyrobené ze skla, abyste mohli sledovat průběh přípravy.

Spotřebič zvládne i rozmrazovat a při správně nastavené teplotě jídlo neztrácí živiny. Protože vnitřek pánve je nepřilnavý, k přípravě pokrmů není potřeba v podstatě žádný olej. Jídla připravená touto formou jsou proto nejen chutná, ale i zdravá.

Nevýhody pečicích panví

Pečicí pánve mohou být pochopitelně spojeny i s určitými nevýhodami. Na druhou stranu žádná z nich zřejmě není tak zásadní, aby mohla zájemce od nákupu odradit.

  • Některé pánve mohou být drahé – zatímco určité produkty seženete za cenu pod tisícovku, vysoce kvalitní zařízení vás mohou stát i přes 3 000 Kč.
  • Objemnější zařízení mohou být těžká – pečicí pánev je možné využít v domácnosti, na chatě, studentské koleji či v karavanu. Budete-li ji ovšem často přemísťovat, varianty s hmotností kolem 5 kg vám to neusnadní.
  • Distribuce tepla může být nerovnoměrná – u méně kvalitních modelů někdy dochází k nerovnoměrné distribuci tepla, místo pod víkem tudíž v některých případech zůstává nepropečené.
  • Nutný je zdroj elektrické energie – pečicí pánve je před použitím vždy nutné strčit do zásuvky. To může být na některých místech poněkud problematické.

Druhy pečicích pánví dle umístění ohřevu

V dřívějších dobách jsme se setkávali pouze s mísami s těžkými víky, ve kterých byla umístěna topná spirála. Dnes už jsou možnosti o něco rozmanitější, vybírat můžete z modelů s horním, nebo se spodním ohřevem. Volba jednoho z typů záleží na tom, jaký  způsob přípravy pokrmů upřednostňujete a budete jej tedy častěji využívat.

  • Horní ohřev lépe brání připalování a dokáže na povrchu jídla vytvořit křupavou kůrčičku. Pro někoho však může být ovládání těžšího víka nepohodlné.
  • Spodní ohřev se lépe hodí na dušení a smažení. Takové pečicí pánve obvykle bývají levnější, neboť horní ohřev bývá spíše součástí dražších produktů.
Horní ohřev Spodní ohřev
Pečení kůrčičky Smažení
Pizza Dušení
Grilování Vaření

Výběr pečicí pánve podle počtu členů domácnosti

Pečicí pánev se vyrábí v několika velikostních provedeních. Záleží tedy na tom, pro kolik členů domácnosti v ní chcete vařit. Na co se v tomto ohledu zaměřit?

  • Velikost – pečicí pánve s objemem do dvou litrů se hodí pro méně početné domácnosti, případně pro solitéry. Produkty s objemem do osmi litrů jsou vhodné i pro mnohočlenné rodiny.
  • Tvar – pečicí pánve mohou být kulaté, čtvercové či obdélníkové. První jsou vhodné např. na polévky či omáčky, další dvě se zase budou více hodit na buchty či lasagne.
  • Hmotnost – obvykle se pohybuje mezi dvěma a pěti kilogramy, přičemž se odvíjí od velikosti spotřebiče. Samozřejmě platí, že těžší pánve jsou náročnější na manipulaci, bývají ale zase stabilnější.

Velikost

Velikost pečicí pánve by se měla odvíjet především od počtu osob, pro které nejčastěji vaříte. V tomto ohledu lze tato zařízení rozdělit do tří kategorií.

  • Objem do 2 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro dvě až tři osoby.
  • Objem do 4 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro čtyři až šest osob.
  • Objem do 8 litrů – vhodná na přípravu pokrmů pro osm až dvanáct osob.

Tvar

Pro někoho může být podstatný také tvar nádoby. Obvykle se setkáte se kulatými či čtvercovými pánvemi, narazíte ale také na obdélníkové modely. Výběr závisí čistě na vašich preferencích – v těch kulatých se vám bude pohodlněji míchat polévka, do  hranaté zase lépe narovnáte buchty či lasagne.

Nedopusťte také, aby vás při používání limitovala přílišná mělkost. Jestliže se chystáte připravovat kuře či husu vcelku, myslete na to předem. Suroviny navíc nemůžete narovnat úplně pod víko, proto je třeba nechat pár centimetrů prostoru.

Hmotnost

Důležitá je i hmotnost pečicí pánve, zejména pokud s ní budete často manipulovat a přenášet ji. Klasická hmotnost pečicích pánví se pohybuje od dvou do pěti kilogramů. Záleží nejen na velikosti spotřebiče, ale i na jeho materiálu a provedení. Doplňme, že těžší výrobky mohou být stabilnější.

Důležité parametry

Při výběru vhodné pečicí pánve byste kromě umístění ohřevu, rozměrů a hmotnosti měli zohlednit rovněž další parametry. Jaké patří k těm vůbec nejdůležitějším?

  • Materiál – kvalitní materiály mohou zajistit, že bude teplo distribuováno rovnoměrně. Takový teflon je navíc nepřilnavý a zajišťuje, že se pokrm nepřipeče ani nepřipálí.
  • Příkon – pečicí pánve jsou úspornější než klasické trouby. Příkon se obvykle pohybuje mezi 400 až 1 600 watty. Platí, že čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba elektrické energie.
  • Ovládání – pečicí pánve jsou jednoduché na ovládání, jen je před použitím musíte strčit do zásuvky. Některé z nich navíc umožňují regulaci teploty, což ovšem nebývá složité.

Materiál

Pečicí pánev je obvykle vyrobena z několika materiálů. Tělo a poklička bývají většinou z nerezového plechu nebo hliníku. Držadla jsou pak zpravidla z tvrzeného plastu. Stejně tak i stojánek, na který se hrnec pokládá.

Vnitřní úprava pánve je pak obvykle z teflonu, který je nepřilnavý, a zajišťuje tak to, že se suroviny nepřipečou či nepřipálí (Zdroj: Wikipedie). Některé modely mají část nebo i celé víko ze žáruvzdorného skla. Díky tomu můžete kontrolovat průběh pečení bez nutnosti otevírat víko.

Pokud o tuto možnost stojíte, rozhodně se podívejte po spolehlivém výrobku. U nekvalitních modelů totiž může dojít k nerovnoměrné distribuci tepla a místo pod víkem někdy zůstává nepropečené. Součástí víka by měl také být otvor pro odvod horké páry.

Příkon

Příkon je přímo úměrný výkonu. Čím má pečicí pánev vyšší příkon, tím budou pokrmy rychleji hotové. Zároveň to s sebou nese ale i vyšší elektrickou spotřebu. Je třeba počítat s tím, že pečicí pánve jsou daleko úspornější než klasické trouby, takže i pokud mají vyšší příkon, stále vás jejich provoz vyjde poměrně levně.

Příkon se udává ve wattech a značí se značkou „W“. Obvykle se pohybuje mezi 400 až 1 600 W. Pečicí pánve s větším objemem mají příkon obvykle vyšší.

Ovládání

Ovládání pečicích pánví je jednoduché. Většina z nich totiž nemá žádné možnosti nastavení. Spotřebič tedy pouze zapnete, a nebo vypnete. Příslušné tlačítko u většiny modelů bývá na rukojeti pánve, takže není složité ho najít.

Najdou se ale i pečicí pánve, které regulaci teploty mají. K nastavení se obvykle používá otočné kolečko doplněné o stupnici. Ta ale nemusí být ve stupních Celsia, ale může být označena pouze čísly, např. 1 až 5. Nenastavujete tedy konkrétní teplotu, pouze ji snižujete nebo zvyšujete. Najít ideální stupeň pro jednotlivé typy přípravy může proto chvilku trvat.

Pečicí pánve pracují na elektřinu, proto  je před zapnutím musíte vždy strčit do zásuvky. Obvykle se jedná o klasické napětí 230 V. Dají se použít i měniče 12 V a 24 V na 230 V. To se hodí hlavně v případě, že s pečicí pánví vyjedete někam na cesty, třeba do kempu. Pak ji můžete zapojit například do autobaterie a vařit s ní, kdekoliv se vám zrovna zachce.

Funkce a příslušenství

V předchozích kapitolách jsme probrali hlavní aspekty výběru. Stále je zde však několik drobností, které stojí za to si pohlídat. Nejsou sice tak podstatné jako příkon či termostat, mohou vám však používání pečicí pánve značně zpříjemnit.

  • Omyvatelnost nádoby v myčce – je dobrou zprávou pro ty, kteří hledají způsob, jak si usnadnit údržbu. Tato výhoda se však vztahuje jen na některé části. Například víko s topnou spirálou nebo termostat nepatří do myčky nikdy.
  • Bezpečnostní pojistka – zaručuje, že pánev nezačne péct, pokud není víko správně dovřené. Takové opatření vám zachrání čas a peníze za vyplýtvanou elektřinu. Zatím je však výsadou dražších produktů.
  • Izolovaná madla – jsou naopak doplňkem téměř všech pečicích pánví. Usnadňují manipulaci během používání a minimalizují riziko popálení.
  • Protiskluzové nožičky – každá pečicí pánev stojí na nožičkách či stojánku, který odděluje horkou nádobu od kuchyňské linky či jiného podkladu. Pokud je spodek z protiskluzového materiálu, zabraňuje tím nebezpečnému klouzání po lince.
  • Další příslušenství –  bývá zřídkakdy součástí balení. K některým modelům je však možné zakoupit náhradní nádoby, středové kužely na bábovku, ochranná víka na přikrytí horkého pokrmu či různé rošty.

Oblíbené značky

Předně je nutné konstatovat, že pečicí pánve jsou českým vynálezem. Proto nepřekvapí, že mezi uživateli patří mezi nejoblíbenější produkty tuzemských výrobců.

  • Remoska – značka, ale zároveň označení pro pečicí pánve jako takové. Dané produkty jsou aktuálně nejoblíbenější, byť při jejich nákupu musíte počítat s vyšší cenou. Jejich srovnání máme také samostatně.
  • ETA – pečicí pánve s názvem Pečenka jsou v ČR rovněž velmi populární. Obecně je lze označit spíše za středně drahé, je jich ovšem méně a mezi Remoskami najdete výkonnější produkty.
  • Clatronic – německá značka domácích spotřebičů a spotřební elektroniky, jejíž pečicí pánve zaujmou především svou příznivou pořizovací cenou.
  • Tristar – produkty této nizozemské společnosti nejsou považovány za nekvalitní, právě naopak, přesto se jedná o jedny z nejlevnějších pečicích pánví na trhu.
  • Sogo – pečicí pánve od tohoto španělského výrobce kuchyňských spotřebičů jsou velmi dobré z hlediska poměru kvalita/cena, takže si získaly širokou oblibu.

Remoska

První pečicí pánev vynalezl počátkem 50. let 20. století jistý Oldřich Homuta, jenž se inspiroval švédským elektrickým hrncem. Dnes se označení remoska vztahuje k pečicím pánvím jako takovým, ale také ke značce. Produkty Remoska jsou v ČR jednoznačně nejprodávanější a zároveň nejoblíbenější, což aktuálně platí především pro produkty z modelové řady Prima. Tyto pánve jsou kvalitní, při jejich nákupu ovšem musíte počítat s vyšší cenou.

ETA

Společnost ETA byla v Hlinsku založena v roce 1943. S touto značkou si můžete dlouhodobě pořídit i pečicí pánve s názvem Pečenka, které jsou poměrně specifické svým hranatým tvarem. Navíc mají víko s topnou spirálou a průhledem a snadno se ovládají, a to stisknutím jednoho tlačítka. V nabídce najdete výrazně méně produktů než od Remosky. Cenově a kvalitou jsou ovšem v podstatě shodné, byť jsou obecně o něco levnější a nemají takový příkon.

Clatronic

Clatronic je německá společnost, která existuje od roku 1982. Na českém i slovenském trhu je známá svými domácími spotřebiči a spotřební elektronikou. Tyto produkty vyvíjí ve třech modelových řadách, tudíž mohou být levné, dražší a luxusní. Pečicí pánve Clatronic lze zařadit spíše do první kategorii. Zaujmou tedy příznivou cenou (mnohé seženete pod tisícovku), na druhou stranu nelze počítat s takovou kvalitou jako u předešlých dvou značek.

Tristar

Pokud sháníte opravdu levné pečicí pánve, můžete se zaměřit na sortiment nizozemské společnosti Tristar, která byla založena v Tiblurgu roku 1977. Obecně se přitom zaměřuje na velké a malé domácí spotřebiče či spotřební elektroniku, ale také na potřeby pro outdoorové aktivity. Vrátíme-li se k pečicím pánvím, naleznete mezi nimi nejlevnější produkty na českém trhu. Proto patří k nejoblíbenějším, navíc rozhodně nejsou považovány za nekvalitní.

Sogo

Pečicí pánve Sogo mohou pro mnohé zájemce o dané zboží znamenat „zlatou” střední cestu. Produkty této španělské společnosti, která od roku 1981 vyrábí rozmanité kuchyňské spotřebiče, lze z hlediska pořizovací ceny zařadit do prostřední kategorie, přesto se jedná o spolehlivá zařízení. Zaujmou jak svým výkonem, tak jednoduchým ovládáním, rychlou údržbou i vysoce kvalitním nepřilnavým povrchem. Lze je tedy určitě rovněž doporučit.

Značka Specifikace Cenová kategorie Které druhy nabízí Komu značku doporučujeme
Remoska Česká značka, jejíž název je synonymem pro pečicí pánve jako takové Spíše vyšší Kvalitní pečicí pánve s rozmanitým příkonem a objemem Jedincům, kteří při nákupu tolik nehledí na pořizovací cenu a chtějí mít na výběr
ETA Tradiční český výrobce elektrických spotřebičů Spíše střední a vyšší Kvalitní pečicí pánve se specifickým tvarem a jednoduchým ovládáním Jedincům, jež hledají kvalitní pečicí pánve, jež se snadno ovládají a nemusí být právě levné
Clatronic Oblíbená německá značka domácích spotřebičů a spotřební elektroniky Spíše nižší a střední Pečicí pánve, které zaujmou především příznivou pořizovací cenou Jedincům, kteří nehledají top kvalitu, ale chtějí při nákupu zejména ušetřit
Tristar Nizozemský výrobce velkých a malých domácí spotřebičů i dalších produktů Spíše nižší Velmi levné pečicí pánve, a to i s větším objemem Jedincům, kteří shánějí opravdu levné produkty, jež lze přesto označit za kvalitní
Sogo Španělská značka kuchyňských spotřebičů Spíše střední Velmi dobře hodnocené pečicí pánve za zajímavou cenu Jedincům, jež si chtějí pořídit velmi dobrou pečicí pánev z hlediska poměru kvalita/cena

Cena

Kromě výše zmíněných parametrů se pečicí pánve liší také pořizovací cenou. Ta se odvíjí od výrobního materiálu a především objemu spotřebiče. Promítne se tu ale třeba i značka výrobce.

  • Cena do 1 000 Kč – v této cenové kategorii se vyskytují méně kvalitní výrobky od méně známých firem, ale také zajímavé modely s termostatem od značek jako Tristar.
  • Cena od 1 000 do 2 000 Kč – optimální cenová kategorie pro jedince, kteří hledají kvalitní pečicí pánve, jež ovšem stále ještě nestojí několik tisíc korun.
  • Cena nad 2 000 Kč – za několik tisíc korun si je možné pořídit špičkové produkty od renomovaných tuzemských značek jako Remoska a ETA. Některé mohou nabídnout i vrchní ohřev.

Cena do 1 000 Kč

Nejlevnější pečicí pánve seženete už v řádu stovek. Obvykle se jedná o výrobky od méně známých firem. Zpravidla jsou to pečicí pánve se spodním ohřevem a skleněnou poklicí. Mnohdy jsou nižší, což zužuje možnosti jejich využití. Obvykle však i v této cenové kategorii narazíte na modely s termostaty. K dispozici máte např. produkty se značkou Tristar.

Cena od 1 000 do 2 000 Kč

V této cenové relaci narazíte i na větší modely pečicích  pánví, které budou často vybavené termostatem. Stále se jedná nejčastěji o spotřebiče se spodním ohřevem a skleněnou poklicí. Mnohé z nich jsou ovšem velmi výkonné a kvalitní. Za cenu od tisícovky do dvou tisíc už si ostatně můžete pořídit i pečicí pánve Clatronic nebo Sogo.

Cena nad 2 000 Kč

Za cenu vyšší než 2 000 Kč si můžete koupit zejména pečicí  pánví renomovaných výrobců, tedy Pečenku a Remosku. Vybírat můžete z modelů různé velikosti i designu. V této cenové kategorii si lze zakoupit i zařízení s vrchním ohřevem, která jsou vhodná pro pečení a grilování. Mohou mít tedy poměrně netradiční uplatnění.

Cenová kategorie Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí Pro koho se hodí
Do 1 000 Kč Základní pečicí pánve od méně známých výrobců, některé ovšem mohou mít i termostat Výkonné produkty s velkým objemem, případně s vrchním ohřevem Jedincům, kterým stačí základní pečicí pánev, neboť nechtějí utrácet příliš peněz
Od 1 000 do 2 000 Kč Pečicí pánve, které jsou ideální v poměru kvalita/cena Základní, ale ani prvotřídní pečicí pánve Jedincům, kteří žádají kvalitu, při nákupu ale zároveň nechtějí utratit příliš vysokou finanční sumu
Nad 2 000 Kč Vysoce kvalitní pečicí pánve od renomovaných výrobců Základní výrobky pocházející od méně známých značek Jedincům, kteří milují gastronomii a žádají to nejlepší možné vybavení bez ohledu na cenu

Používání

Používání pečicích pánví není nijak složité. Jsou vyrobeny tak, aby jejich obsluhu zvládl úplně každý, což je také jednou z  hlavních výhod. Přesto je ale dobré znát pár základních zásad, díky kterým pečicí pánev neponičíte a bude fungovat dlouhé roky tak, jak má.

  • Nikdy nevkládejte termostat či topnou spirálu do myčky. Natrvalo by se zničily. Není ani dobré mýt je pod tekoucí vodou. Stačí je tedy otřít vlhkým ubrouskem nebo hadříkem.
  • Nepoužívejte na vnitřní povrch pánve saponáty jako je například Cif nebo jiné pískové prostředky. Zcela vhodný není ani Jar, raději použijte něco šetrnějšího. Nepřilnavá vrstva by se jinak mohla trvale poškodit.
  • Pečicí pánev není nutné předem předehřívat. Nejprve vložte suroviny dovnitř nádoby a až poté ji zapněte.
  • Neplňte nádobu až po horní okraj. Je potřeba, aby se žádná ze surovin nedotýkala víka. Proto větší kusy raději rozdělte na menší části.
  • Pokud pokrm promícháváte, použijte pouze kuchyňské náčiní, které je na nepřilnavé povrchy určené, ideálně dřevěné či plastové. Nejsou vhodné žádné kovové předměty, které by mohly povrch nenávratně poškodit.
  • Snažte se odklápět víko co možná nejméně. Zamezíte tak úniku horkého vzduchu, který má za úkol pokrm připravit. Pokud jej potřebujete odklápět například proto, abyste suroviny promíchali, snažte se pracovat co nejrychleji.
  • Pokud víko sundáte, vždy ho pokládejte vnitřní částí vzhůru. V opačném případě by se mohlo stát, že spálíte materiál, na který víko odložíte.
  • V případě, že by se vám pokrm začal připékat, můžete na něj položit alobal. Je také dobré pečicí pánev na chvilku vypnout a až pak pokračovat dále v přípravě.
  • Poté, co pokrm dovaříte a vyndáte jej z pečicí pánve, spotřebič vypněte a nechte jej zcela vychladnout a začněte ho omývat až bude studený.
  • Pečicí pánev skladujte v krabici nebo na místě, kde se nepoškrábe. Rozhodně ji nenechávejte zapojenou v zásuvce v případě, že s ní zrovna nepracujete.

Modelový výběr

V předchozích kapitolách jsme se zabývali obecným popisem parametrů výběru a jejich důležitosti. Nyní si na příkladu jedné pečicí pánve ukážeme, jak jednotlivé parametry hodnotit a jak si tato pánev stojí mezi ostatními na trhu.

Zvolili jsme model NEDIS FCSP 110EBK30, který patří do střední cenové kategorie. Bez problémů jej seženete do 1 200 Kč.

  1. Typ ohřevu: spodní

Spodní ohřev znamená, že topné těleso ohřívá nádobu zespoda. Je to typ vhodný zejména pro smažení, dušení či vaření. Pečení buchet bude také v pořádku, například u pečeného kuřete by vám však mohla chybět křupavá kůrčička. Tu totiž spolehlivě zvládne jen horní ohřev. Modely se spodním ohřevem jsou na trhu v  naprosté menšině.

  1. Objem: 5,5 l, tvar: hranatý

Mezi dalšími pánvemi v nabídce patří 5,5l model spíš k těm objemnějším. Taková pánev uspokojí i rodinu o šesti či sedmi členech. Hranatý tvar se bude možná trochu hůře promíchávat, zejména v rozích. Zato se však do něj lépe naskládají lasagne či kynuté buchty.

  1. Materiál: litý hliník s nepřilnavým povrchem, poklice z tvrzeného skla

Tento materiál je na trhu standardní. Litý hliník je poměrně těžký, což může být při častých přesunech či uklízení pánve nepříjemné. Na druhou stranu výborně vede teplo. Důležitý je také nepřilnavý materiál, a to zejména u modelů se spodním ohřevem. Z jiného než tvrzeného skla se poklice ani nedělají.

  1. Příkon: 1 800 W

Příkon udává informace jak o energetické náročnosti, tak i o efektivitě vaření. Hodnoty nad 1 500 W patří na trhu k těm vyšším, s tím je však u objemnějších nádob nutné počítat.

  1. Ovládání: nastavitelná teplota do 280 °C

Termostat není samozřejmostí a pánve, které jím disponují, umožňují mnohem variabilnější používání. Tento model nabízí celkem 5 stupňů, nejsilnější z nich nahřívá až do 280 °C. Vyšší teploty se hodí zejména na smažení a grilování. Při nižších naopak můžete hotové jídlo udržovat teplé či je ohřívat.

  1. Další parametry: omyvatelnost v myčce, izolovaná madla, indikátor provozu

Mezi další výhody této pečicí pánve můžeme započítat i možnost mýt její nádobu i poklici v myčce na nádobí. Madla i knoflík jsou tepelně izolovány pro zvýšení vaší bezpečnosti. A pro rychlou kontrolu provozu slouží jeho indikátor.

Často kladené otázky k pečicím pánvím

Jak a jakou pečící pánev vybrat?

Nejprve si ujasněte, zda chcete pánev s horním nebo spodním ohřevem. Topná spirála ve víku dokáže vytvořit křupavou kůrku a pokrm se pod ní méně připaluje, hodí se tedy pro pizzu nebo grilování. Spodní ohřev je zase vhodný na dušení a smažení. Mezi další důležité parametry patří také objem pánve, který můžete volit jak podle členů domácnosti, tak podle prostorové náročnosti jídla. V neposlední řadě se zaměřte na kvalitní materiály, dostatečný příkon a snadné ovládání. Na trhu najdete také pánve s nastavením teploty, s protiskluzovými nožičkami nebo s vnitřní nádobou omyvatelnou v myčce. Nejlepší pečicí pánve naleznete v této tabulce.

Jaký rozdíl je mezi pečicí pánví a remoskou?

Firma Remoska má na své výrobky ochrannou známku, takže pod názvem Remoska najdete pouze její produkty. Ostatní výrobci označují své zboží jako pečicí pánve. Co se však týče účelu použití, mezi různými názvy rozdíly nehledejte. Pečicí pánve často mají nastavitelnou teplotu, což Remosky zpravidla nenabízejí. Také jejich příkon je oproti Remoskám vyšší, což má za následek rychlejší nahřátí, ale také vyšší spotřebu.

Je horní topné těleso lepší?

Řada produktů se například od hrnců liší v tom, že mají topné těleso umístěné ve víku, namísto ve dně. Díky tomu také dokáží zapéct křupavou kůrčičku. Horní ohřev se hodí také pro pečení pizzy nebo grilování. Spodní ohřívání naopak oceníte, pokud chcete pečicí pánev využít také ke smažení nebo dušení.

Můžu mýt pečicí pánev v myčce?

Termostat, topná spirála nebo víko s kabelem samozřejmě do myčky nepatří nikdy. Možná byste však mohli do myčky vložit pečicí mísu, a pokud máte pánev se spodním ohřevem, tak i skleněné víko. Informaci však musíte hledat u jednotlivých výrobců nebo v produktových materiálech.

Petr Šindelář
Redaktor
Petr je zkušený redaktor, který se dlouhodobě zajímá o různá témata. Navíc se věnuje zdravému životnímu styl, takže se důkladněji soustředí i na přípravu pokrmů. Pozornost přitom nedává pouze samotnému složení jídelníčku, ale také tomu, jak si jednotlivá jídla náležitě připravit. Proto má zkušenosti i s pečicími pánvemi a může vám poradit, jaký způsob ohřevu zvolit, na jaké se zaměřit rozměry a nosnost, stejně jako s dalšími parametry.
Veronika je redaktorkou s několikaletými zkušenostmi, v naší redakci se srovnávání produktů věnuje už více než čtyři roky. Věnuje se zejména domácím a kuchyňským spotřebičům. Na této stránce vám poradí s výběrem pečicích pánví. Vysvětlí vám, k čemu se hodí horní, a k čemu zase dolní ohřev, osvětlí také jak velký objem zvolit pro vaši domácnost. Zpracovala pro vás také příbuzné téma remosek a dalších kuchyňských pomocníků jako jsou různé druhy mixérů či ledniček.

Použité a další zajímavé zdroje

https://www.mychineserecipes.com/how-to-choose-the-best-electric-baking-pan/

TRHOŇOVÁ, Iva a Ludmila GOTTWALDOVÁ. Upečeno s láskou: kváskový chléb a pečivo. V Brně: CPress, 2019. ISBN 978-80-264-2397-3.

https://www.caravansa.co.za/6-reasons-why-a-remoska-is-better-than-an-air-fryer/

https://www.wandercooks.com/remoska-tria-recipes/

 

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Dobrý den, chtěla bych si pořídit pečicí pánev pro větší rodinu (často je nás u stolu i šest), ale že jsou pro celou rodinu, je napsáno u výrobků s objemem 3 litry, ale také 6 a více litrů. Na jaký objem bych se tedy měla zaměřit?

Jiřina Holanová

Dobrý den, je-li vás u stolu skutečně často až šest, můžete se klidně porozhlédnout v oblasti nejobjemnějších pečicích pánví. Máte pravdu, že výrobci často uvádějí, že jsou pro celou rodinu určeny produkty s objemem kolem 3 litrů, ale ty bychom vám nedoporučovali. Takový Tristar PZ-9145 je naopak s objemem 7,5 litru vhodný pro opravdu velkou rodinu, nicméně je levnější, takže ne všechny jeho vlastnosti jsou top. Zaměřit se proto lze třeba i na 7litrovou pánev Nedis FCSP 110EBK40.

Petr Šindelář, redaktor

Zdravím, zajímáme se doma o nákup pečicí pánve. Nejde nám ani tak o peníze, klidně zaplatíme i víc, ale chceme, aby šla pánev používat k přípravě co nejrozmanitějších jídel. Co byste nám doporučili?

Marek Lhoták

Dobrý den, pečicí pánve se spodním ohřevem jsou vhodné na dušení a smažení, produkty s ohřevem horním zase dokážou na povrchu jídla vytvořit křupavou kůrčičku. Pokud vám jde skutečně o co největší variabilitu a finance nehrají zase takovou roli, doporučujeme investovat do Remosky Tria T41. Tato pánev vás sice vyjde na několik tisíc korun, nicméně díky třem víkům se může snadno proměnit na hrnec na vaření, soft-tlakový hrnec nebo na pečicí mísu.

Petr Šindelář, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 23 hlasů