Jak vybrat pečicí pánev
V pečicí pánvi připravíte jednoduše, rychle a chutně spoustu druhů pokrmů. Můžete v ní smažit, péct, grilovat, zapékat, vařit a některé z nich nabízejí i vaření v páře. Hlavní výhodou je pak její nízká energetická náročnost. Navíc je lehká, takže není problém si ji vzít třeba na chatu nebo na dovolenou. Budete potřebovat akorát elektrické připojení a pak už můžete připravit cokoliv, co vás jen napadne.
Jak vybrat pečicí pánev stručně:
- Ujasněte si typ ohřevu – ten závisí zejména na způsobu, jakým budete pánev používat.
- Zvolte správnou velikost – orientovat se můžete jak podle počtu lidí, pro které budete vařit, tak podle náročnosti jídla (buchta x kuře v celku).
- Odhadněte potřebný příkon – vyšší znamená rychlejší přípravu, ale také vyšší energetickou náročnost.
- Zvažte možnosti ovládání – tedy zda potřebujete termostat nebo ne.
- Poohlédněte se mezi dalšími parametry – dle vašich vlastních kritérií.
Jak funguje pečicí pánev
Pečicí pánev neboli pečicí hrnec je český produkt. První výrobek vynalezl Oldřich Homuta, který se inspiroval švédským elektrickým hrncem. Jeho vynález kromě vaření uměl i péct. Díky tomu se stal ve třicátých letech velmi oblíbený a spousta domácností na něj nedá dopustit i dnes. Tento produkt najdete pod několika různými označeními. Název Remoska používá a má patentovaný pro své výrobky firma Remoska, Eta tyto pánve pojmenovala jako Pečenka. Nejde tedy o rozdílné spotřebiče, ale příbuzné produkty od jiného výrobce.
V pokličce či ve dně najdete zabudovanou spirálu. Ta se stará o teplo v pečicí pánvi a díky ní se pokrm uvnitř nádoby připraví. Do pečicí pánve tak nalijete těsto nebo vložíte suroviny, přiklopíte, zapnete a o zbytek se spotřebič postará sám. Obvykle výrobky nenabízí nastavení různé úrovně teploty. Pokličku není dobré v průběhu pečení často odklápět. Vypouští se tím teplo ven. Díky nepřilnavému povrchu se suroviny nepřipékají a nepřipalují. Zacházet s pečicí pánví tedy zvládne i úplný začátečník.
Pečicí pánev zvládne i rozmrazovat a při správně nastavené teplotě jídlo neztrácí živiny. Protože vnitřek pánve je nepřilnavý, k přípravě pokrmů není potřeba v podstatě žádný olej. Jídla připravená touto formou jsou proto nejen chutná, ale i zdravá.
Umístění ohřevu
Asi všichni si pamatujeme staré pečicí pánve našich babiček a jejich těžká víka s topnou spirálou. V současnosti máte na výběr – seženete pomocníky s horním i spodním ohřevem. Horní ohřev lépe brání připalování a dokáže na povrchu jídla vytvořit křupavou kůrčičku. Pro někoho však může být ovládání těžkého víka nepohodlné. Výsledný výběr by měl také odpovídat tomu, jakou přípravu jídla zvolíte nejčastěji.
Horní ohřev |
Spodní ohřev |
Pečení kůrčičky |
Smažení |
Pizza |
Dušení |
Grilování |
Vaření |
Materiál
Pečicí pánev je obvykle vyrobena z několika materiálů. Tělo a poklička bývají většinou z nerezového plechu nebo hliníku. Držadla jsou pak zpravidla z tvrzeného plastu. Stejně tak i stojánek, na který se hrnec pokládá.
Vnitřní úprava pánve je pak obvykle z teflonu, který je nepřilnavý a zajišťuje tak to, že se suroviny nepřipečou či nepřipálí. Některé modely mají část nebo i celé víko ze žáruvzdorného skla, takže vás nechají kontrolovat jídlo během přípravy. Pokud o tuto možnost stojíte, rozhodně se podívejte po spolehlivém výrobku. U nekvalitních modelů totiž může dojít k nerovnoměrné distribuci tepla a místo pod víkem může zůstat nepropečené. Součástí víka by měl také být otvor pro odvod horké páry.
Velikost a hmotnost
Pečicí pánev se vyrábí v několika velikostních provedeních. Záleží tedy na tom, pro kolik členů domácnosti v ní chcete vařit.
- Objem do 2 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro dvě až tři osoby.
- Objem do 4 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro čtyři až šest osob.
- Objem do 8 litrů – vhodná na přípravu pokrmů pro osm až dvanáct osob.
Pro někoho může být podstatný také tvar nádoby. Obvykle se setkáte se čtvercovými, obdélníkovými či kulatými pánvemi. Výběr závisí čistě na vašich preferencích – v těch kulatých se vám bude pohodlněji míchat polévka, do té hranaté zase lépe narovnáte buchty či lasagne. Nedopusťte také, aby vás při používání limitovala přílišná mělkost. Jestliže se chystáte připravovat kuře či husu vcelku, myslete na to předem.
Důležitá je i hmotnost pečicí pánve, zejména pokud s ní budete často manipulovat a přenášet ji. Klasická hmotnost pečicích pánví se pohybuje od dvou do pěti kilogramů. Záleží nejen na velikosti spotřebiče, ale i jeho materiálu a provedení.
Příkon
Příkon je přímo úměrný výkonu. Čím má pečicí pánev vyšší příkon, tím budou pokrmy rychleji hotové. Zároveň to s sebou nese ale i vyšší elektrickou spotřebu. Je třeba počítat s tím, že pečicí pánve jsou daleko úspornější než klasické trouby, takže i pokud mají vyšší příkon, stále vás jejich provoz vyjde poměrně levně.
Příkon se udává ve wattech a značí se značkou „W“. Obvykle se pohybuje mezi 400 až 1 600 W. Pečicí pánve s větším objemem mají příkon obvykle vyšší.
Ovládání
Ovládání pečicích pánví je jednoduché. Většina z nich totiž nemá žádné možnosti nastavení. Spotřebič tedy pouze zapnete anebo vypnete. Toto tlačítko u většiny případů bývá na rukojeti pánve, takže není složité ho najít.
Najdou se ale i pečicí pánve, které regulaci teploty mají. V takovémto případě se většinou jedná o otočné kolečko, které nastavíte na požadovanou teplotu.
Pečicí pánve pracují na elektřinu, proto je potřeba je před zapnutím vždy strčit do zásuvky. Obvykle se jedná o klasické napětí 230 V. Dají se použít i měniče 12 V a 24 V na 230 V. To se hodí hlavně v případě, že s pečicí pánví vyjedete někam na cesty, třeba do kempu. Pak ji můžete zapojit například do autobaterie a vařit s ní kdekoliv se vám zrovna zachce.
Další parametry
V předchozích kapitolách jsme probrali hlavní aspekty výběru. Stále je zde však několik drobností, které stojí za to si pohlídat. Nejsou sice tak podstatné jako příkon či termostat, mohou vám však používání pečicí pánve značně zpříjemnit.
- Omyvatelnost nádoby v myčce – je dobrou zprávou pro ty, kteří hledají způsob, jak si usnadnit údržbu. Tato výhoda se však vztahuje jen na některé části. Například víko s topnou spirálou nebo termostat nepatří do myčky nikdy.
- Bezpečnostní pojistka – zaručuje, že pánev nezačne péct, pokud není víko správně dovřené. Takové opatření vám zachrání čas a peníze za vyplýtvanou elektřinu. Zatím je však výsadou dražších produktů.
- Izolovaná madla – jsou naopak doplňkem téměř všech pečicích pánví. Usnadňují manipulaci během používání a minimalizují případné popáleniny.
- Protiskluzové nožičky – každá pečicí pánev stojí na nožičkách či stojánku, který odděluje horkou nádobu od kuchyňské linky či jiného podkladu. Pokud je spodek z protiskluzového materiálu, zabraňuje tím nebezpečnému klouzání po lince.
- Další příslušenství – je jen zřídkakdy součástí balení. K některým modelům je však možné zakoupit náhradní nádoby, středové nádoby na bábovku, ochranná víka na přikrytí horkého pokrmu či různé rošty.
Používání
Používání pečicí pánve není nijak složité. Jsou vyrobeny tak, aby jejich obsluhu zvládnul úplně každý, což je také jednou z jejich hlavních výhod. Přesto je ale dobré znát pár základních zásad, díky kterým pečicí pánev neponičíte a bude fungovat dlouhé roky tak, jak má.
- Nikdy nevkládejte termostat či topnou spirálu do myčky. Natrvalo by se zničily. Není ani dobré mýt je pod tekoucí vodou. Stačí je tedy otřít vlhkým ubrouskem nebo hadříkem.
- Nepoužívejte na vnitřní povrch pánve saponáty jako je například Cif nebo jiné pískové prostředky. Zcela vhodný není ani jar, raději použijte něco šetrnějšího. Nepřilnavá vrstva by se jinak mohla trvale poškodit.
- Pečicí pánev není nutné předem předehřívat. Nejprve vložte suroviny dovnitř nádoby a až poté ji uveďte do provozu.
- Neplňte nádobu až po horní okraj. Je potřeba, aby se žádná ze surovin nedotýkala víka. Proto větší kusy raději rozdělte na menší části.
- Pokud pokrm promícháváte, použijte pouze kuchyňské náčiní, které je na nepřilnavé povrchy určené. Nejsou vhodné žádné kovové předměty, které by mohly povrch nenávratně poškodit.
- Snažte se odklápět víko co možná nejméně. Zamezíte tak úniku horkého vzduchu, který má za úkol pokrm připravit. Pokud jej potřebujete odklápět například proto, abyste suroviny promíchali, snažte se pracovat co nejrychleji.
- Pokud víko sundáte, vždy ho pokládejte vnitřní částí vzhůru. V opačném případě by se mohlo stát, že spálíte materiál, na který víko odložíte.
- V případě, že by se vám pokrm začal připékat, můžete na něj položit alobal. Je také dobré pečicí pánev na chvilku vypnout a až pak pokračovat dále v přípravě.
- Poté, co pokrm dovaříte a vyndáte jej z pečicí pánve, nechte spotřebič zcela vychladnout a začněte ho omývat až bude studený.
- Pečicí pánev skladujte v krabici nebo na místě, kde se nepoškrábe. Rozhodně ji nenechávejte zapojenou v zásuvce v případě, že s ní zrovna nepracujete.
Cena
Kromě výše zmíněných parametrů se pečicí pánve liší také pořizovací cenou. Ta se odvíjí od výrobního materiálu a především objemu spotřebiče. Promítne se tu ale třeba i značka výrobce. Následující orientační cenové kategorie vám přiblíží, v jaké cenové relaci se pečicí pánve pohybují.
Cena do 1 000 Kč
Nejlevnější pečicí pánve seženete už v řádu stovek. Obvykle se jedná o výrobky od méně známých firem. Mnohdy jsou nižší, což zužuje škálu pokrmů, pro které jsou vhodné. Obvykle však i v této cenové kategorii narazíte na termostaty.
Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč
Klasická cenová relace, ve které seženete většinu pečicích pánví, stojí mezi jedním a dvěma tisíci korun. Pokud tedy chcete kvalitní spotřebič připravte si přibližně tuto částku.
Cena nad 2 000 Kč
Některé pečicí pánve stojí i více než dva tisíce. Většinou se jedná o známější značky a větší velikosti spotřebičů s vyšším příkonem a kvalitou zpracování.
Modelový výběr
V předchozích kapitolách jsme se zabývali obecným popisem parametrů výběru a jejich důležitosti. Nyní si na příkladu jedné pečicí pánve ukážeme, jak jednotlivé parametry hodnotit a jak si tato pánev stojí mezi ostatními na trhu.
Zvolili jsme model NEDIS FCSP 110EBK30, který patří do střední cenové kategorie. Bez problémů jej seženete do 1200 Kč.
1. Typ ohřevu: spodní
Spodní ohřev znamená, že topné těleso ohřívá nádobu zespoda. Je to typ vhodný zejména pro smažení, dušení či vaření. Pečení buchet bude také v pořádku, například u pečeného kuřete by vám však mohla chybět křupavá kůrčička. Tu totiž spolehlivě zvládne jen horní ohřev. Modely se spodním ohřevem jsou na trhu v jasné menšině.
2. Objem: 5,5 l, tvar: hranatý
Mezi dalšími pánvemi v nabídce patří 5,5l model spíš k těm objemnějším. Taková pánev uspokojí i rodinu o šesti či sedmi členech. Hranatý tvar se bude možná trochu hůře promíchávat, zejména v rozích. Zato se však do něj lépe naskládají lasagne či kynuté buchty.
3. Materiál: litý hliník s nepřilnavým povrchem, poklice z tvrzeného skla
Tento materiál je na trhu standardní. Litý hliník je poměrně těžký, což může být při častých přesunech či uklízení pánve nepříjemné. Na druhou stranu výborně vede teplo. Důležitý je také nepřilnavý materiál, a to zejména u modelů se spodním ohřevem. Z jiného než tvrzeného skla se poklice ani nedělají.
4. Příkon: 1800 W
Příkon udává informace jak o energetické náročnosti, tak i o efektivitě vaření. Hodnoty nad 1500 W patří na trhu k těm vyšším, s tím je však u objemnějších nádob nutné počítat.
5. Ovládání: Nastavitelná teplota do 280 °C
Termostat není samozřejmostí a pánve, které jím disponují, umožňují mnohem variabilnější používání. Tento model nabízí celkem 5 stupňů, nejsilnější z nich nahřívá až do 280 °C. Vyšší teploty se hodí zejména na smažení a grilování. Při nižších naopak můžete hotové jídlo udržovat teplé či je ohřívat.
6. Další parametry: omyvatelnost v myčce, izolovaná madla, indikátor provozu
Mezi další výhody této pečicí pánve můžeme započítat i možnost mýt její nádobu i poklici v myčce na nádobí. Madla i knoflík jsou tepelně izolovány pro zvýšení vaší bezpečnosti. A pro rychlou kontrolu provozu slouží jeho indikátor.
Diskuze, poradna a vaše zkušenosti
Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.