Porovnávací test
nejlepších pečicích pánví

Autor: Michaela Černá

Poslední aktualizace: Duben 2019

V kategorii pečicí pánve doporučujeme Bravoska Orientační cena: 3 200 Kč Zobrazit nabídky

Pečicí pánev je původem český vynález, který je oblíbený spoustu let, a to především pro jeho všestrannost. V jedné nádobě totiž můžete vařit, péct, smažit, grilovat, dusit i zapékat a obsluha spotřebiče je opravdu snadná, takže ji zvládne opravdu každý.

Pečicí pánev možná znáte jako Remosku. Pod tímto pojmem lze ale hledat pouze produkty firmy Remoska. Pro ostatní výrobky se používá právě označení pečicí pánev. Porovnání nejlepších Remosek najdete na této stránce, v tomto srovnání jsme se zaměřili na pečicí pánve jiných výrobců.

Pečicí pánev můžete používat nejen v domácnosti, ale je vhodná i na cestování, na chatu nebo třeba na kolej. Protože se často přenáší, jedním z námi sledovaných parametrů je hmotnost pánve. Důležitější pro nás byl ale samozřejmě objem nádoby, její rozměry a příkon. Zaměřili jsme se také na možnost regulace teploty, což je u těchto výrobků je považované spíše za nadstandardní funkci, ale některé výrobky tuto schopnost mají.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší produkty a přiřadili jsme jim označení, která vám napoví, jak na tom daná pečicí pánev je. Pokud nad koupí pečicí pánve uvažujete, přinášíme pro vás tento článek, který podrobně vysvětlí jednotlivé parametry a všechna úskalí, jež nákup tohoto spotřebiče přináší.


Varianta výběru Vzhled Název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Pečicí pánve

Recenze Bravoska Bravoska

Možnost regulace teploty,

Velká nádoba

Vyšší cena

3 200 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Pečicí pánve

Recenze Festa 0161 Festa 0161

Možnost regulace teploty,

Nižší cena

Vyšší hmotnost

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Pečicí pánve

Recenze Tristar PT 2964 Tristar PT 2964

Možnost regulace teploty,

Nižší cena

Slabší materiál

600 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

Pečicí pánve

Recenze Pečenka 0133 90000 Pečenka 0133 90000

Nižší energetická náročnost,

Skleněné víko

Nelze regulovat teplota

2 700 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Bravoska Festa 0161 Tristar PT 2964 Pečenka 0133 90000
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Další na zvážení

Kategorie

Pečicí pánve

Pečicí pánve

Pečicí pánve

Pečicí pánve

Orientační cena 3 200 Kč 1 000 Kč 600 Kč 2 700 Kč
Výrobce Bravo Eta Tristar Eta
Nepřilnavý povrch  Ano Ano Ano Ano
Regulace teploty   Ano Ano Ano Ne
Rozsah teploty (°C)  60 - 210 Max. 200 Max. 280 150 - 175
Příkon (W)  1 700 1 200 1 500 475
Objem (l)  7,1 3 1,1 4,3
Tvar  Oválná Čtvercová Kulatá Čtvercová
Rozměry (mm) 460 x 260 x 210 300 x 370 x 180 115 x 420 x 400 350 x 170 x 445
Skleněné víko  Ne Ano Ano Ano
Hmotnost (kg) 3,7 3 2,9 2,5

Recenze Bravoska

Recenze Bravoska

Top produkt

Pečicí pánve

Pečicí pánev Bravoska od firmy Bravo patří mezi ty objemově větší pánve. Na výběr máte velikost L a XL, na kterou jsme se v našem srovnání zaměřili. Její objem je něco málo přes 7 litrů. Na výběr máte ze dvou barevných provedení, a to stříbrné a vínové. Výhodou je možnost regulace teploty a to dokonce z deseti stupňů od 60 až do 210 stupňů Celsia. Jako jednu z výhod svého produktu výrobce uvádí možnost umývat Bravosku (kromě tepelného regulátoru) v myčce, což se u většiny jiných výrobků nedoporučuje. Překvapivý je i vysoký příkon. Pečicí pánev bychom tedy doporučili všem, kteří chtějí vařit, smažit, zapékat a péct pro vícečlennou domácnost.

Zobrazit nabídky

Recenze Festa 0161

Recenze Festa 0161

Top cena/výkon

Pečicí pánve

Pečicí pánev Festa od výrobce Eta patří spíše mezi ty menší, její obsah je tři litry. Hodí se tedy na přípravu pokrmů pro tři až čtyři osoby. Jednou z jejích výhod je možnost regulace teploty, kdy můžete dosáhnout až 200 stupňů Celsia. Maximální dosažitelná teplota je poměrně vysoká díky vyššímu příkonu 1 200 W. Stejně jako další pečicí pánve z našeho srovnání, i Festa má nepřilnavý povrch, kdy nebudete potřebovat k přípravě pokrmů žádný tuk. Pánev má z části průhledné víko, takže se v průběhu přípravy můžete podívat, jak to uvnitř nádoby vypadá. Tato pečicí pánev je vhodná pro všechny menší domácnosti, které ocení přívětivou pořizovací cenu.

Zobrazit nabídky

Recenze Tristar PT 2964

Recenze Tristar PT 2964

Dostupná varianta

Pečicí pánve

Pečicí pánev od firmy Tristar je vhodnou volbou pro malé domácnosti, pro které je určujícím faktorem nízká cena. Pánev je velká pouze 1,1 litru, takže se hodí na přípravu dvou porcí pokrmů. Můžete v ní smažit, vařit zapékat, dusit i péct. Vzhledem k tomu, že rozměry pánve jsou menší, je překvapivá hmotnost, která je stejná jako u větších výrobků. Pečicí pánev má poměrně vysoký příkon a s regulovatelnou teplotou můžete dosáhnout až 280 stupňů Celsia. Víko je průhledné, takže po celou dobu přípravy můžete nahlížet na aktuální stav pokrmu. Výrobce nabízí dvě barevná provedení a to černou a šedou variantu.

Zobrazit nabídky

Recenze Pečenka 0133 90000

Recenze Pečenka 0133 90000

Další na zvážení

Pečicí pánve

Pečicí pánev Pečenka od firmy Eta se díky svému objemu 4,3 litrů řadí mezi středně velké pánve a hodí se pro přípravu pokrmů pro čtyř až šesti člennou domácnost. Můžete v ní péct, smažit, vařit i zapékat různé suroviny. Její nevýhodou je, že nemáte možnost regulovat teplotu, která se po celou dobu provozu pohybuje mezi 150 až 175 stupni Celsia. Díky z části skleněnému víku můžete v nádobě pozorovat průběh přípravy pokrmů. Příkon je poměrně nízký, což ovlivňuje nižší teplotu uvnitř pánve, ale zároveň vás provoz vyjde levněji než u pánví s vyšším příkonem. Je lehká a vhodná především na cestování.

Zobrazit nabídky

Jak vybrat pečicí pánev

  1. Jak funguje pečicí pánev
  2. Materiál
  3. Velikost a hmotnost
  4. Příkon
  5. Ovládání
  6. Používání
  7. Cena

V pečicí pánvi připravíte jednoduše, rychle a chutně spoustu druhů pokrmů. Můžete v ní smažit, péct, grilovat, zapékat i vařit. Hlavní výhodou je pak její nízká energetická náročnost. Navíc je lehká, takže není problém si ji vzít třeba na chatu nebo na dovolenou. Budete potřebovat akorát elektrické připojení a pak už můžete připravit cokoliv vás jen napadne.

Právě kvůli přenosnosti je dobré sledovat hmotnost pečicí pánve. Čím lehčí, tím snadněji se vám bude přenášet. Zásadní je samozřejmě také objem. Odpovězte si tedy na otázku, zda plánujete vařit pro menší nebo větší počet lidí.

Důležitý je i příkon, který ovlivňuje rychlost přípravy pokrmu, ale i spotřebu elektřiny. Všem důležitým aspektům se věnujeme v následujících řádcích. Pokud tedy nad pořízením pečicí pánve přemýšlíte, tak neváhejte a pusťte se do čtení.

1. Jak funguje pečicí pánev

Pečicí pánev neboli pečicí hrnec je český produkt. První výrobek vynalezl Oldřich Homuta, který se inspiroval švédským elektrickým hrncem. Jeho vynález kromě vaření uměl i péct. Díky tomu se stal ve třicátých letech velmi oblíbený a spousta domácností na něj nedá dopustit i dnes. Tento produkt najdete pod několika různými označeními. Název Remoska používá a má patentovaný pro své výrobky firma Remoska, Eta tyto pánve pojmenovala jako Pečenka. Nejde tedy o rozdílné spotřebiče, ale příbuzné produkty od jiného výrobce.

V pokličce najdete zabudovanou spirálu. Ta se stará o teplo v pečicí pánvi a díky ní se pokrm uvnitř nádoby připraví. Do pečicí pánve tak nalijete těsto nebo vložíte suroviny, přiklopíte, zapnete a o zbytek se spotřebič postará sám. Obvykle výrobky nenabízí nastavení různé úrovně teploty. Pokličku není dobré v průběhu pečení často odklápět. Vypouští se tím teplo ven. Díky nepřilnavému povrchu se suroviny nepřipékají a nepřipalují. Zacházet s pečicí pánví tedy zvládne i úplný začátečník.

Pečicí pánev zvládne i rozmrazovat a díky nastavené teplotě jídlo neztrácí živiny. Protože vnitřek pánve je nepřilnavý, k přípravě pokrmů není potřeba v podstatě žádný olej. Jídla připravená touto formou jsou proto nejen chutná, ale i zdravá.

2. Materiál

Pečicí pánev je obvykle vyrobena z několika materiálů. Tělo a poklička bývají většinou z nerezového plechu nebo hliníku. Držadla jsou pak zpravidla z tvrzeného plastu. Stejně tak i stojánek, na který se hrnec pokládá.

Některé modely mají část nebo i celé víko ze žáruvzdorného skla. Vnitřní úprava pánve je pak obvykle z teflonu, který je nepřilnavý a zajišťuje tak to, že se suroviny nepřipečou či nepřipálí.

3. Velikost a hmotnost

Pečicí pánev se vyrábí v několika velikostních provedeních. Záleží tedy na tom, pro kolik členů domácnosti v ní chcete vařit.

  • Objem do 2 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro dvě až tři osoby.
  • Objem do 4 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro čtyři až šest osob.
  • Objem do 8 litrů – vhodná na přípravu pokrmů pro osm až dvanáct osob.

Důležitá je i hmotnost pečicí pánve. Budete s ní totiž často manipulovat a přenášet ji. Klasická hmotnost pečicích pánví se pohybuje od dvou do pěti kilogramů. Záleží nejen na velikosti spotřebiče, ale i jeho materiálu a provedení.

4. Příkon

Příkon je přímo úměrný výkonu. Čím má pečicí pánev vyšší příkon, tím budou pokrmy rychleji hotové. Zároveň to s sebou nese ale i vyšší elektrickou spotřebu. Je třeba počítat s tím, že pečicí pánve jsou daleko úspornější než klasické trouby, takže i pokud mají vyšší příkon, stále vás jejich provoz vyjde poměrně levně.

Příkon se udává ve wattech a značí se značkou „W“. Obvykle se pohybuje mezi 400 až 1 600 W. Pečicí pánve s větším objemem mají příkon obvykle vyšší.

5. Ovládání

Ovládání pečicích pánví je jednoduché. Většina z nich totiž nemá žádné možnosti nastavení. Spotřebič tedy pouze zapnete anebo vypnete. Toto tlačítko u většiny případů bývá na rukojeti pánve, takže není složité ho najít.

Najdou se ale i pečicí pánve, které regulaci teploty mají. V takovémto případě se většinou jedná o otočné kolečko, které nastavíte na požadovanou teplotu.

Pečicí pánve pracují na elektřinu, proto je potřeba je před zapnutím vždy strčit do zásuvky. Obvykle se jedná o klasické napětí 230 V. Dají se použít i měniče 12 V a 24 V na 230 V. To se hodí hlavně v případě, že s pečicí pánví vyjedete někam na cesty, třeba do kempu. Pak ji můžete zapojit například do autobaterie a vařit s ní kdekoliv se vám zrovna zachce.

6. Používání

Používání pečicí pánve není nijak složité. Jsou vyrobeny tak, aby jejich obsluhu zvládnul úplně každý, což je také jednou z jejich hlavních výhod. Přesto je ale dobré znát pár základních zásad, díky kterým pečicí pánev neponičíte a bude fungovat dlouhé roky tak, jak má.

  • Nikdy nevkládejte pečicí pánev do myčky. Natrvalo by se zničila. Není ani dobré mýt ji pod tekoucí vodou. Díky tomu, že je vyrobena z nepřilnavého povrchu, nebude potřeba seškrabávat přiškvařené zbytky pokrmů. Stačí ji tedy otřít vlhkým ubrouskem nebo hadříkem.
  • Nepoužívejte na vnitřní povrch pánve saponáty jako je například Cif nebo jiné pískové prostředky. Zcela vhodný není ani jar, raději použijte něco šetrnějšího. Nepřilnavá vrstva by se jinak mohla trvale poškodit.
  • Pečicí pánev není nutné předem předehřívat. Nejprve vložte suroviny dovnitř nádoby a až poté ji uveďte do provozu.
  • Neplňte nádobu až po horní okraj. Je potřeba, aby se žádná ze surovin nedotýkala víka. Proto větší kusy raději rozdělte na menší části.
  • Pokud pokrm promícháváte, použijte pouze kuchyňské náčiní, které je na nepřilnavé povrchy určené. Nejsou vhodné žádné kovové předměty, které by mohly povrch nenávratně poškodit.
  • Snažte se odklápět víko co možná nejméně. Zamezíte tak úniku horkého vzduchu, který má za úkol pokrm připravit. Pokud jej potřebujete odklápět například proto, abyste suroviny promíchali, snažte se pracovat co nejrychleji.
  • Pokud víko sundáte, vždy ho pokládejte vnitřní částí vzhůru. V opačném případě by se mohlo stát, že spálíte materiál, na který víko odložíte.
  • V případě, že by se vám pokrm začal připékat, můžete na něj položit alobal. Je také dobré pečicí pánev na chvilku vypnout a až pak pokračovat dále v přípravě.
  • Poté, co pokrm dovaříte a vyndáte jej z pečicí pánve, nechte spotřebič zcela vychladnout a začněte ho omývat až bude studený.
  • Pečicí pánev skladujte v krabici nebo na místě, kde se nepoškrábe. Rozhodně ji nenechávejte zapojenou v zásuvce v případě, že s ní zrovna nepracujete.

7. Cena

Kromě výše zmíněných parametrů se pečicí pánve liší také pořizovací cenou. Od té se odvíjí výrobní materiál a především objem spotřebiče. Promítne se tu ale třeba i značka výrobce. Následující orientační cenové kategorie vám přiblíží, v jaké cenové relaci se pečicí pánve pohybují.

Cena do 1 500 Kč

Nejlevnější pečicí pánve seženete i za méně než tisíc korun. Obvykle se jedná o výrobky od méně známých firem.

Cena od 1 500 Kč do 2 500 Kč

Klasická cenová relace, ve které seženete většinu pečicích pánví, začíná na patnácti stovkách a končí na dvou a půl tisících korun. Pokud tedy chcete kvalitní spotřebič připravte si přibližně tuto částku.

Cena nad 2 500 Kč

Některé pečicí pánve stojí i více než tři tisíce. Většinou se jedná o známější značky a větší velikosti spotřebičů s vyšším příkonem a kvalitou zpracování.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Pečicí pánve
Průměrné hodnocení 4.4 z 21 hlasů