Test 10 nejlepších pečicích pánví 2021 | Recenze & Jak vybrat | Arecenze
Menu

Porovnávací test
nejlepších pečicích pánví

Aktualizováno:
Srpen 2021
Autor:
Veronika Vyskočilová, Iveta Polášková

V kategorii pečicích pánví doporučujeme

ETA Pečenka Max 0133 90010

3 200 Kč

Orientační cena

Jakou pečicí pánev vybrat dle srovnání

Top produkt

Pečicí pánve

Hodnocení 89,0 %
ETA Pečenka Max 0133 90010
Orientační cena 3 200 Kč
Top cena/výkon

Pečicí pánve

Hodnocení 82,0 %
Sogo SS-10105
Orientační cena 1 200 Kč
Pro nenáročné

Pečicí pánve

Hodnocení 73,0 %
Vigan EPAN40
Orientační cena 1000

Pečicí pánev je původem český vynález, který je oblíbený spoustu let, a to především pro jeho všestrannost. V jedné nádobě totiž můžete vařit, péct, smažit, grilovat, dusit i zapékat. Bonusem je navíc snadná obsluha a často i jednoduchá údržba.

Pečicí pánev možná znáte jako Remosku. Pod tímto pojmem lze ale hledat pouze produkty firmy Remoska. Pro ostatní výrobky se používá právě označení pečicí pánev. Porovnání nejlepších Remosek najdete na zvláštní stránce, v tomto srovnání jsme se zaměřili na pečicí pánve jiných výrobců.

Pečicí pánev můžete používat nejen v domácnosti, ale je vhodná i na cestování, na chatu nebo třeba na kolej. Protože se často přenáší, jedním z námi sledovaných parametrů je hmotnost pánve. Důležitější pro nás byl ale samozřejmě objem nádoby, její rozměry a příkon. Zaměřili jsme se také na možnost regulace teploty, což je u těchto výrobků je považované spíše za nadstandardní funkci. U některých modelů na ni ale narazíte.

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší produkty a přiřadili jsme jim označení, která vám napoví, jak na tom daná pečicí pánev je. Pokud nad koupí pečicí pánve uvažujete, přinášíme pro vás tento článek, který podrobně vysvětlí jednotlivé parametry a všechna úskalí, jež nákup tohoto spotřebiče přináší.


Nejlepší pečicí pánve dle srovnání

Pečicí pánve

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

89,0 %
Recenze ETA Pečenka Max 0133 90010
ETA Pečenka Max 0133 90010

Bohaté příslušenství

Jednoduchá obsluha

Bezpečnostní pojistka

Není možné nastavit teplotu

Nelze odejmout kabel

Vyšší cena

3 200 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

82,0 %
Recenze Sogo SS-10105
Sogo SS-10105

Regulace teploty

Nepřilnavý povrch

Velký objem

Vyšší hmotnost

Nízká nádoba

1 200 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

73,0 %
Recenze Vigan EPAN40
Vigan EPAN40

Možnost regulace teploty

Skleněné víko

Nízká pořizovací cena

Nízká nádoba

1000 Zobrazit nabídky

Další na zvážení

85,3 %
Recenze Eta Pečenka 0133 90000
Eta Pečenka 0133 90000

Nižší energetická náročnost

Skleněné víko

Nelze regulovat teplota

Vysoká cena

2 800 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze ETA Pečenka Max 0133 90010
ETA Pečenka Max 0133 90010
Recenze Sogo SS-10105
Sogo SS-10105
Recenze Vigan EPAN40
Vigan EPAN40
Recenze Eta Pečenka 0133 90000
Eta Pečenka 0133 90000
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Další na zvážení

Kategorie

Pečicí pánve

Pečicí pánve

Pečicí pánve

Pečicí pánve

Hodnocení 89,0 % 82,0 % 73,0 % 85,3 %
Orientační cena 3 200 Kč 1 200 Kč 1000 2 800 Kč
Výrobce Eta Sogo Vigan Eta
Nepřilnavý povrch Ano Ano Ano Ano
Způsob ohřevu Horní Spodní Spodní Horní
Regulace teploty Ne Ano Ano Ne
Rozsah teploty (°C) - 0 –⁠ 240 0-220 °C 150 - 175
Příkon (W) 475 1500 1500 475
Objem (l) 4,3 4 - 4,3
Tvar Čtverec Kulatá Obdélník Čtvercová
Rozměry nádoby v x š x h (mm) 112 x 277 x 277 Neuvedeno 60 x 400 x 300 112 x 277 x 277
Rozměry přístroje v x š x h (mm) 175 x 450 x 350 90 x 420 x 420 130 x 316 x 510 170 x 350 x 445
Skleněné víko S okénkem Ano Ano Ano
Hmotnost (kg) 5,6 4,6 3,1 2,5

Recenze ETA Pečenka Max 0133 90010

Recenze ETA Pečenka Max 0133 90010
Top produkt Pečicí pánve
89,0 % Celkové hodnocení
  • Bohaté příslušenství
  • Jednoduchá obsluha
  • Bezpečnostní pojistka
  • Není možné nastavit teplotu
  • Nelze odejmout kabel
  • Vyšší cena

Eta Pečenka Max je jedním z tradičních výrobků české značky Eta. Jedná se o pečicí pánev s horním ohřevem. Topná spirála je umístěna ve víku, které má uprostřed skleněný průhled. Díky tomu můžete sledovat průběh přípravy pokrmu. U tohoto klasického přístroje ale nenajdete volič teploty, přístroj je možné pouze zapnout nebo vypnout. Sepnutí se špatně nasazeným víkem brání bezpečnostní pojistka. Objem nádoby 4,3 l je dostatečný pro přípravu pokrmů pro početnou rodinu. Výhodou modelu MAX je bohaté příslušenství, které obsahuje víko, které lze využít i jako servírovací podnos, špízové jehly, středovou formu pro pečení bábovky a grilovací rošt.

Hodnocení ostatních uživatelů

Uživatelé jsou spokojení zejména s jednoduchou obsluhou, nízkou spotřebou a chválí si také kvalitu připravených pokrmů. Na druhou stranu by ale ocenili možnost odpojit kabel od víka. Některým vadí také větší rozměry.

Hlavní výhody a nevýhody

Nespornou výhodou Pečenky značky Eta je jednoduchost její obsluhy i údržby. Přesto ale můžete pánev využívat mnoha způsoby, a to i díky bohatému příslušenství. Právě jednoduchost ale přináší i několik negativ, zejména pak nemožnost regulace teploty, nebo odpojení přívodního kabelu.

Závěr

Eta Pečenka MAX je jednoduchou pečicí pánví české výroby, kterou si zákazníci oblíbili zejména kvůli snadné obsluze i klasickému designu. Díky velkému objemu umožňuje přípravu několika porcí pokrmů najednou. Potěší také bohaté příslušenství a možnost prodloužení záruky na topné těleso na 5 let (po registrance na webu Eta).  Pečicí pánve s vrchním ohřevem jsou ale vhodné spíše pro pečení či grilování, pokud plánujete v přístroji spíše vařit či smažit, hodit se vám bude spíše spodní ohřev, například model Sogo SS-10105.

3 200 Kč Orientační cena

Recenze Sogo SS-10105

Recenze Sogo SS-10105
Top cena/výkon Pečicí pánve
82,0 % Celkové hodnocení
  • Regulace teploty
  • Nepřilnavý povrch
  • Velký objem
  • Vyšší hmotnost
  • Nízká nádoba

Pečicí pánev značky Sogo pojme 4 l obsahu, takže je možné ji doporučit i do domácností, které obývají více než čtyři členové. S velkým objemem se ovšem pojí také výrazná hmotnost, takže drobnějším postavám se může s pánví těžko manipulovat. Rozměry také napovídají, že pánev je poměrně nízká, což může některým uživatelům vadit například při přípravě kynutých jídel. Velkou předností je naopak regulace teploty, která může dosáhnout až 240 °C. V kombinaci se spodním ohřevem tak půjde mimo jiné o vhodný výrobek pro smažení. Příkon 1500 W je naprosto postačující a prohřeje i pánve s větším objemem. Skrz skleněné víko můžete kontrolovat přípravu pohledem, aniž by bylo nutné otvírat víko a pouštět teplo ven. Jako všechny kvalitní pečicí nádoby, i tato je vybavena nepřilnavým povrchem.

1 200 Kč Orientační cena

Recenze Vigan EPAN40

Recenze Vigan EPAN40
Pro nenáročné Pečicí pánve
73,0 % Celkové hodnocení
  • Možnost regulace teploty
  • Skleněné víko
  • Nízká pořizovací cena
  • Nízká nádoba

Vigan EPAN40 je pečicí pánev se spodním ohřevem. Je tedy vhodná zejména pro vaření, dušení a smažení. Díky skleněnému víku můžete sledovat proces přípravy. Teplotu je možné nastavit na jeden z 5 teplotních stupňů mezi 0 a 220 °C. Vhledem k rozměrům 40 x 30 cm je pánev vhodná pro přípravu i většího množství jídel. Výška nádoby je ale jen 6 cm, což by vám mohlo vadit při přípravě některých jídel.

Hlavní výhody a nevýhody

Výhodou pečicí pánve Vigan je možnost regulace teploty, skleněné víko umožňující sledování přípravy a také nepřilnavý materiál nádoby. Potěší také nízká pořizovací cena. Nevýhodou je zejména malá výška nádoby, která vás bude limitovat v přípravě některých jídel.

Závěr

Vigan EPAN40 je pečicí pánev se spodním ohřevem, hodí se tedy spíše pro vaření a smažení, než pečení a grilování. Odnímatelný termostat umožňuje nastavení teploty až na 220 °C v pěti stupních. Průběh přípravy pokrmu je možné sledovat skrz skleněné víko, aniž byste ven upouštěli teplý vzduch. Nevýhodou je ale poměrně nízká nádoba, která by vás mohla při přípravě některých jídel omezovat. Pokud hledáte model spíše pro pečení, a to i větších kusů masa, doporučujeme vám Pečenku MAX od značky Eta.

1000 Orientační cena

Recenze Eta Pečenka 0133 90000

Recenze Eta Pečenka 0133 90000
Další na zvážení Pečicí pánve
85,3 % Celkové hodnocení
  • Nižší energetická náročnost
  • Skleněné víko
  • Nelze regulovat teplota
  • Vysoká cena

Pečicí pánev Pečenka od firmy Eta se díky svému objemu 4,3 litrů řadí mezi středně velké pánve a hodí se pro přípravu pokrmů pro čtyř až šesti člennou domácnost. Můžete v ní péct, smažit, vařit i zapékat různé suroviny. Její nevýhodou je, že nemáte možnost regulovat teplotu, která se po celou dobu provozu pohybuje mezi 150 až 175 stupni Celsia. Díky z části skleněnému víku můžete v nádobě pozorovat průběh přípravy pokrmů. Příkon je poměrně nízký, což ovlivňuje nižší teplotu uvnitř pánve, ale zároveň vás provoz vyjde levněji než u pánví s vyšším příkonem. Je lehká a vhodná především na cestování.

2 800 Kč Orientační cena


Jak vybrat pečicí pánev

V pečicí pánvi připravíte jednoduše, rychle a chutně spoustu druhů pokrmů. Můžete v ní smažit, péct, grilovat, zapékat, vařit a některé z nich nabízejí i vaření v páře. Hlavní výhodou je pak její nízká energetická náročnost. Navíc je lehká, takže není problém si ji vzít třeba na chatu nebo na dovolenou. Budete potřebovat akorát elektrické připojení a pak už můžete připravit cokoliv, co vás jen napadne.

V tomto článku se o pečicích pánvích dozvíte více, vysvětlíme vám princip jejich fungování a poradíme, jak velkou pánev zvolit pro určitý počet osob.

Jak vybrat pečicí pánev stručně:

  • Ujasněte si typ ohřevu – vybrat si můžete horní nebo spodní podle nejčastějšího způsobu přípravy pokrmů.
  • Zvolte správnou velikost – orientovat se můžete jak podle počtu lidí, pro které budete vařit, tak podle prostorové náročnosti jídla (buchta x kuře v celku).
  • Odhadněte potřebný příkon – vyšší znamená rychlejší přípravu, ale také vyšší energetickou náročnost.
  • Zvažte možnosti ovládání – tedy zda potřebujete termostat nebo ne.
  • Poohlédněte se mezi dalšími parametry – dle vašich vlastních kritérií.

Jak funguje pečicí pánev

Pečicí pánev je jednoduchý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete vařit, smažit, dusit i péct bez sporáku či dalšího nádobí. To oceníte zejména tam, kde není možnost připojit klasický sporák nebo troubu. Pečicí mísu stačí zapojit do klasické zásuvky a můžete vařit. To oceníte nejen doma, ale i na chatě, studentské koleji nebo v karavanu. Vhod přijde i při menším vaření, kdy je zapínání trouby zdlouhavé a neekonomické.

V pokličce či ve dně najdete zabudovanou topnou spirálu. Díky ní vzniká v nádobě teplo, které vám umožní připravit různorodé pokrmy. Do pečicí pánve tak nalijete těsto nebo vložíte suroviny, přiklopíte, zapnete a o zbytek se spotřebič postará sám. Obsluhu tedy zvládne i začátečník či méně zdatný kuchař.

Teplota a průběh pečení

Obvykle pánve nenabízí nastavení různé úrovně teploty, obvykle pečou na teplotu kolem 180 °C. Pokličku není dobré v průběhu pečení často odklápět, abyste zbytečně nevypouštěli teplo. Některé modely mají proto poklice či jejich části vyrobené ze skla, abyste mohli sledovat průběh přípravy.

Spotřebič zvládne i rozmrazovat a při správně nastavené teplotě jídlo neztrácí živiny. Protože vnitřek pánve je nepřilnavý, k přípravě pokrmů není potřeba v podstatě žádný olej. Jídla připravená touto formou jsou proto nejen chutná, ale i zdravá.

Umístění ohřevu

V dřívějších dobách jsme se setkávali pouze s mísami s těžkými víky, ve kterých byla umístěna topná spirála. Dnes už jsou možnosti o něco rozmanitější, vybírat můžete z modelů s horním, nebo se spodním ohřevem. Volba jednoho z typů záleží na tom, jaký typ přípravy pokrmů upřednostňujete a budete jej tedy častěji využívat.

  • Horní ohřev lépe brání připalování a dokáže na povrchu jídla vytvořit křupavou kůrčičku. Pro někoho však může být ovládání těžšího víka nepohodlné.
  • Spodní ohřev se lépe hodí na dušení a smažení.
Horní ohřev Spodní ohřev
Pečení kůrčičky Smažení
Pizza Dušení
Grilování Vaření

Materiál

Pečicí pánev je obvykle vyrobena z několika materiálů. Tělo a poklička bývají většinou z nerezového plechu nebo hliníku. Držadla jsou pak zpravidla z tvrzeného plastu. Stejně tak i stojánek, na který se hrnec pokládá.

Vnitřní úprava pánve je pak obvykle z teflonu, který je nepřilnavý, a zajišťuje tak to, že se suroviny nepřipečou či nepřipálí (Zdroj: Wikipedie). Některé modely mají část nebo i celé víko ze žáruvzdorného skla. Díky tomu můžete kontrolovat průběh pečení bez nutnosti otvírat víko.

Pokud o tuto možnost stojíte, rozhodně se podívejte po spolehlivém výrobku. U nekvalitních modelů totiž může dojít k nerovnoměrné distribuci tepla a místo pod víkem může zůstat nepropečené. Součástí víka by měl také být otvor pro odvod horké páry.

Velikost, tvar a hmotnost

Pečicí pánev se vyrábí v několika velikostních provedeních. Záleží tedy na tom, pro kolik členů domácnosti v ní chcete vařit.

  • Objem do 2 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro dvě až tři osoby.
  • Objem do 4 litrů – vhodná pro přípravu pokrmů pro čtyři až šest osob.
  • Objem do 8 litrů – vhodná na přípravu pokrmů pro osm až dvanáct osob.

Tvar

Pro někoho může být podstatný také tvar nádoby. Obvykle se setkáte se kulatými či čtvercovými pánvemi, narazíte ale také na obdélníkové modely. Výběr závisí čistě na vašich preferencích – v těch kulatých se vám bude pohodlněji míchat polévka, do té hranaté zase lépe narovnáte buchty či lasagne.

Nedopusťte také, aby vás při používání limitovala přílišná mělkost. Jestliže se chystáte připravovat kuře či husu vcelku, myslete na to předem. Suroviny navíc nemůžete narovnat úplně pod víko, je třeba nechat pár centimetrů prostoru. 

Hmotnost

Důležitá je i hmotnost pečicí pánve, zejména pokud s ní budete často manipulovat a přenášet ji. Klasická hmotnost pečicích pánví se pohybuje od dvou do pěti kilogramů. Záleží nejen na velikosti spotřebiče, ale i jeho materiálu a provedení.

Příkon

Příkon je přímo úměrný výkonu. Čím má pečicí pánev vyšší příkon, tím budou pokrmy rychleji hotové. Zároveň to s sebou nese ale i vyšší elektrickou spotřebu. Je třeba počítat s tím, že pečicí pánve jsou daleko úspornější než klasické trouby, takže i pokud mají vyšší příkon, stále vás jejich provoz vyjde poměrně levně.

Příkon se udává ve wattech a značí se značkou „W“. Obvykle se pohybuje mezi 400 až 1 600 W. Pečicí pánve s větším objemem mají příkon obvykle vyšší.

Ovládání

Ovládání pečicích pánví je jednoduché. Většina z nich totiž nemá žádné možnosti nastavení. Spotřebič tedy pouze zapnete anebo vypnete. Příslušné tlačítko u většiny modelů bývá na rukojeti pánve, takže není složité ho najít.

Najdou se ale i pečicí pánve, které regulaci teploty mají. K nastavení se obvykle používá otočné kolečko doplněné o stupnici. Ta ale nemusí být ve stupních Celsia, ale může být označena pouze čísly, např. 1 až 5. Nenastavujete tedy konkrétní teplotu, pouze ji snižujete nebo zvyšujete. Najít ideální stupeň pro jednotlivé typy přípravy může proto chvilku trvat.

Pečicí pánve pracují na elektřinu, proto je potřeba je před zapnutím vždy strčit do zásuvky. Obvykle se jedná o klasické napětí 230 V. Dají se použít i měniče 12 V a 24 V na 230 V. To se hodí hlavně v případě, že s pečicí pánví vyjedete někam na cesty, třeba do kempu. Pak ji můžete zapojit například do autobaterie a vařit s ní, kdekoliv se vám zrovna zachce.

Další parametry

V předchozích kapitolách jsme probrali hlavní aspekty výběru. Stále je zde však několik drobností, které stojí za to si pohlídat. Nejsou sice tak podstatné jako příkon či termostat, mohou vám však používání pečicí pánve značně zpříjemnit.

  • Omyvatelnost nádoby v myčce – je dobrou zprávou pro ty, kteří hledají způsob, jak si usnadnit údržbu. Tato výhoda se však vztahuje jen na některé části. Například víko s topnou spirálou nebo termostat nepatří do myčky nikdy.
  • Bezpečnostní pojistka – zaručuje, že pánev nezačne péct, pokud není víko správně dovřené. Takové opatření vám zachrání čas a peníze za vyplýtvanou elektřinu. Zatím je však výsadou dražších produktů.
  • Izolovaná madla – jsou naopak doplňkem téměř všech pečicích pánví. Usnadňují manipulaci během používání a minimalizují riziko popálení.
  • Protiskluzové nožičky – každá pečicí pánev stojí na nožičkách či stojánku, který odděluje horkou nádobu od kuchyňské linky či jiného podkladu. Pokud je spodek z protiskluzového materiálu, zabraňuje tím nebezpečnému klouzání po lince.
  • Další příslušenství – je jen zřídkakdy součástí balení. K některým modelům je však možné zakoupit náhradní nádoby, středové kužely na bábovku, ochranná víka na přikrytí horkého pokrmu či různé rošty.

Remoska nebo pečicí pánev?

Pečicí pánev neboli pečicí hrnec je český vynález. První výrobek vynalezl Oldřich Homuta, který se inspiroval švédským elektrickým hrncem. Jeho vynález kromě vaření uměl i péct. Díky tomu se stal ve třicátých letech velmi oblíbeným a spousta domácností na něj nedá dopustit i dnes. Tento produkt najdete pod několika různými označeními. A právě označení je to, co od sebe odlišuje Remosku, Pečenku a další pečicí pánve.

Název Remoska se natolik vžil, že jím označujeme i různé pečicí pánve ostatních značek. Firma Remoska, která navazuje na tradici českého státního podniku Remos, má ale na tento název ochrannou známku, proto jím není možné označovat i jiné výrobky. Platí tedy, že každá Remoska je pečicí pánev, ale ne každá pečicí pánev je Remoska. Remoskám jsme věnovali samostatnou stránku.

Další název, se kterým se hojně potkáváme, je Pečenka. Takto označuje své pečicí pánve česká firma Eta a název rovněž chrání ochrannou známkou.

Cena

Kromě výše zmíněných parametrů se pečicí pánve liší také pořizovací cenou. Ta se odvíjí od výrobního materiálu a především objemu spotřebiče. Promítne se tu ale třeba i značka výrobce. Následující orientační cenové kategorie vám přiblíží, v jaké cenové relaci se pečicí pánve pohybují.

Cena do 1 000 Kč

Nejlevnější pečicí pánve seženete už v řádu stovek. Obvykle se jedná o výrobky od méně známých firem. Zpravidla jsou to pečicí pánve se spodním ohřevem a skleněnou poklicí. Mnohdy jsou nižší, což zužuje možnosti jejich využití. Obvykle však i v této cenové kategorii narazíte na modely s termostaty.

Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč

V této cenové relaci narazíte i na větší modely pečicích míst, které budou často vybavené termostatem. Stále se jedná nejčastěji o spotřebiče se spodním ohřevem a skleněnou poklicí.

Cena nad 2 000 Kč

Za cenu vyšší než 2 000 Kč si můžete koupit zejména pečicí mísy renomovaných výrobců, tedy Pečenku a Remosku. Vybírat můžete z modelů různé velikosti i designu.

Používání

Používání pečicí pánve není nijak složité. Jsou vyrobeny tak, aby jejich obsluhu zvládnul úplně každý, což je také jednou z jejich hlavních výhod. Přesto je ale dobré znát pár základních zásad, díky kterým pečicí pánev neponičíte a bude fungovat dlouhé roky tak, jak má.

  • Nikdy nevkládejte termostat či topnou spirálu do myčky. Natrvalo by se zničily. Není ani dobré mýt je pod tekoucí vodou. Stačí je tedy otřít vlhkým ubrouskem nebo hadříkem.
  • Nepoužívejte na vnitřní povrch pánve saponáty jako je například Cif nebo jiné pískové prostředky. Zcela vhodný není ani jar, raději použijte něco šetrnějšího. Nepřilnavá vrstva by se jinak mohla trvale poškodit.
  • Pečicí pánev není nutné předem předehřívat. Nejprve vložte suroviny dovnitř nádoby a až poté ji zapněte.
  • Neplňte nádobu až po horní okraj. Je potřeba, aby se žádná ze surovin nedotýkala víka. Proto větší kusy raději rozdělte na menší části.
  • Pokud pokrm promícháváte, použijte pouze kuchyňské náčiní, které je na nepřilnavé povrchy určené, ideálně dřevěné či plastové. Nejsou vhodné žádné kovové předměty, které by mohly povrch nenávratně poškodit.
  • Snažte se odklápět víko co možná nejméně. Zamezíte tak úniku horkého vzduchu, který má za úkol pokrm připravit. Pokud jej potřebujete odklápět například proto, abyste suroviny promíchali, snažte se pracovat co nejrychleji.
  • Pokud víko sundáte, vždy ho pokládejte vnitřní částí vzhůru. V opačném případě by se mohlo stát, že spálíte materiál, na který víko odložíte.
  • V případě, že by se vám pokrm začal připékat, můžete na něj položit alobal. Je také dobré pečicí pánev na chvilku vypnout a až pak pokračovat dále v přípravě.
  • Poté, co pokrm dovaříte a vyndáte jej z pečicí pánve, spotřebič vypněte a nechte jej zcela vychladnout a začněte ho omývat až bude studený.
  • Pečicí pánev skladujte v krabici nebo na místě, kde se nepoškrábe. Rozhodně ji nenechávejte zapojenou v zásuvce v případě, že s ní zrovna nepracujete.

Modelový výběr

V předchozích kapitolách jsme se zabývali obecným popisem parametrů výběru a jejich důležitosti. Nyní si na příkladu jedné pečicí pánve ukážeme, jak jednotlivé parametry hodnotit a jak si tato pánev stojí mezi ostatními na trhu.

Zvolili jsme model NEDIS FCSP 110EBK30, který patří do střední cenové kategorie. Bez problémů jej seženete do 1200 Kč.

1. Typ ohřevu: spodní

Spodní ohřev znamená, že topné těleso ohřívá nádobu zespoda. Je to typ vhodný zejména pro smažení, dušení či vaření. Pečení buchet bude také v pořádku, například u pečeného kuřete by vám však mohla chybět křupavá kůrčička. Tu totiž spolehlivě zvládne jen horní ohřev. Modely se spodním ohřevem jsou na trhu v jasné menšině.

2. Objem: 5,5 l, tvar: hranatý

Mezi dalšími pánvemi v nabídce patří 5,5l model spíš k těm objemnějším. Taková pánev uspokojí i rodinu o šesti či sedmi členech. Hranatý tvar se bude možná trochu hůře promíchávat, zejména v rozích. Zato se však do něj lépe naskládají lasagne či kynuté buchty.

3. Materiál: litý hliník s nepřilnavým povrchem, poklice z tvrzeného skla

Tento materiál je na trhu standardní. Litý hliník je poměrně těžký, což může být při častých přesunech či uklízení pánve nepříjemné. Na druhou stranu výborně vede teplo. Důležitý je také nepřilnavý materiál, a to zejména u modelů se spodním ohřevem. Z jiného než tvrzeného skla se poklice ani nedělají.

4. Příkon: 1800 W

Příkon udává informace jak o energetické náročnosti, tak i o efektivitě vaření. Hodnoty nad 1500 W patří na trhu k těm vyšším, s tím je však u objemnějších nádob nutné počítat.

5. Ovládání: Nastavitelná teplota do 280 °C

Termostat není samozřejmostí a pánve, které jím disponují, umožňují mnohem variabilnější používání. Tento model nabízí celkem 5 stupňů, nejsilnější z nich nahřívá až do 280 °C. Vyšší teploty se hodí zejména na smažení a grilování. Při nižších naopak můžete hotové jídlo udržovat teplé či je ohřívat.

6. Další parametry: omyvatelnost v myčce, izolovaná madla, indikátor provozu

Mezi další výhody této pečicí pánve můžeme započítat i možnost mýt její nádobu i poklici v myčce na nádobí. Madla i knoflík jsou tepelně izolovány pro zvýšení vaší bezpečnosti. A pro rychlou kontrolu provozu slouží jeho indikátor.

Často kladené otázky k pečicím pánvím

Podle čeho vybrat pečicí pánev

Nejprve si ujasněte, zda chcete pánev s horním nebo spodním ohřevem. Topná spirála ve víku dokáže vytvořit křupavou kůrku a pokrm se pod ní méně připaluje, hodí se tedy pro pizzu nebo grilování. Spodní ohřev je zase vhodný na dušení a smažení. Mezi další důležité parametry patří také objem pánve, který můžete volit jak podle členů domácnosti, tak podle prostorové náročnosti jídla. V neposlední řadě se zaměřte na kvalitní materiály, dostatečný příkon a snadné ovládání. Na trhu najdete také pánve s nastavením teploty, s protiskluzovými nožičkami nebo s vnitřní nádobou omyvatelnou v myčce. Nejlepší pečicí pánve naleznete v této tabulce.

Jaký rozdíl je mezi pečicí pánví a remoskou?

Firma Remoska má na své výrobky ochrannou známku, takže pod názvem Remoska najdete pouze její produkty. Ostatní výrobci označují své zboží jako pečicí pánve. Co se však týče účelu použití, mezi různými názvy rozdíly nehledejte. Pečicí pánve často mají nastavitelnou teplotu, což Remosky zpravidla nenabízejí. Také jejich příkon je oproti Remoskám vyšší, což má za následek rychlejší nahřátí, ale také vyšší spotřebu.

Je horní topné těleso lepší?

Řada produktů se například od hrnců liší v tom, že mají topné těleso umístěné ve víku, namísto ve dně. Díky tomu také dokáží zapéct křupavou kůrčičku. Horní ohřev se hodí také pro pečení pizzy nebo grilování. Spodní ohřívání naopak oceníte, pokud chcete pečicí pánev využít také ke smažení nebo dušení.

Můžu mýt pečicí pánev v myčce?

Termostat, topná spirála nebo víko s kabelem samozřejmě do myčky nepatří nikdy. Možná byste však mohli do myčky vložit pečicí mísu, a pokud máte pánev se spodním ohřevem, tak i skleněné víko. Informaci však musíte hledat u jednotlivých výrobců nebo v produktových materiálech. Další tipy ohledně používání naleznete v této kapitole.

Veronika Vyskočilová je redaktorkou s několikaletými zkušenostmi, v naší redakci se srovnávání produktů věnuje už více než čtyři roky. Věnuje se zejména domácím a kuchyňským spotřebičům. Na této stránce vám poradí s výběrem pečicích pánví. Vysvětlí vám, k čemu se hodí horní, a k čemu zase dolní ohřev, osvětlí také jak velký objem zvolit pro vaši domácnost. Zpracovala pro vás také příbuzné téma remosek a dalších kuchyňských pomocníků jako jsou různé druhy mixérů či ledniček.
Iveta Polášková patří mezi redaktory, které baví hledání nových informací a jejich přepis do všem srozumitelné podoby. Nesnaží se produkty vychválit, ale spíš čtenáře nasměrovat, aby sám pochopil, co vybrat dle individuálních kritérií. Ráda tak vysvětlí, jaký typ ohřevu zvolit podle účelu pánve, nebo jak určit vhodný objem dle počtu strávníků. Mimo pečicí pánve se věnuje také tématům spjatým s kávou nebo pomalým hrncům.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

https://www.mychineserecipes.com/how-to-choose-the-best-electric-baking-pan/

TRHOŇOVÁ, Iva a Ludmila GOTTWALDOVÁ. Upečeno s láskou: kváskový chléb a pečivo. V Brně: CPress, 2019. ISBN 978-80-264-2397-3.

 

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.3 z 22 hlasů