Proč koupit plynovou varnou desku
- Rychlá regulace teploty – Plynový hořák se rozehřeje okamžitě a bez prodlevy reaguje na zesílení i zeslabení plamene, spolu s indukcí tak má plynová deska nejefektivnější regulaci teploty. Ne nadarmo jde stále ještě o preferovaný typ vařiče v profesionálních restauracích.
- Dostupná cena – Plynovou desku seženete poměrně levně, plyn je také stále ještě levnější než elektřina.
- Vhodná pro všechny typy nádobí – Nemusíte řešit, zda má pánev dokonale rovné dno, nebo zda je s příměsí toho či onoho kovu jako např. u indukce. Na plameni se také nejlépe vaří v pánvi WOK a dalších podobných nádobách.
- Obejdete se bez elektřiny (někdy) – Pokud zvolíte některý ze zcela základních modelů, vystačíte si jen s plynovou lahví a nemusíte řešit, zda máte třeba na chatě připojení k elektřině.
Nevýhody plynových varných desek
- Složitější instalace – K zapojení plynové desky je potřeba přivolat profesionála, řadu elektrických desek přitom jen zapojíte do zásuvky.
- Složitější údržba – Povrch plynové desky je členitý, odstraňování připálenin a mastnoty tak vždy bude složitější než u hladké skleněné desky.
- Potenciálně rizikovější – S používáním plynu se pojí riziko jeho úniku, hrozí také popálení a jiné nehody, např. spojené s nesprávným skladováním propan-butanových lahví.
- Tepelné ztráty – Podle některých zdrojů je energetická efektivita plynové desky jen asi 50 %, naproti tomu taková indukce zvládá i cca 90 %. Indukčním deskám jsme věnovali také samostatné srovnání.
Výběr plynové varné desky podle účelu
- Na chatu – Vystačíte si se 2 plotýnkami, pro více lidí je možné zvolit i 4. Ideální je volit co nejjednodušší model, nemusí mít ani připojení k elektřině. Tyto modely obvykle najdete v nejnižší cenové kategorii. Pro snazší instalaci je vhodná deska s propan-butanovou přípojkou.
- Pro jednotlivce/do malého bytu – V garsonkách a jiných malých prostorách nejlépe uplatníte dvouplotýnkovou desku. Můžete si dopřát komfort ve formě elektronického zapalování a typ zapojení zvolit podle toho, zda máte v bytě zavedený plyn, nebo ne.
- Pro rodinu/na časté vaření – Zde už je vhodné sáhnout minimálně po čtyřplotýnkovém modelu. Elektronické zapalování už je v tomto případě nezbytností.
- Pro kulinářské nadšence/do gastro podniku – Profesionálům už nemusí 4 plotýnky stačit, pravděpodobně využijí i 5 či 6 plotýnek a mohou se jim hodit i plynové varné desky s WOK hořákem.
Při častějším vaření se pravděpodobně neobejdete bez trouby, na srovnání elektrických trub se můžete podívat zde. Za zvážení stojí také kombinovaný sporák, kde máte plynovou desku a elektrickou troubu v jenom. Srovnání kombinovaných sporáků najdete na této stránce.
Účel |
Počet plotýnek |
Typ zapojení |
Výbava |
Cenová hladina |
Na chatu |
2-4 |
Propan butan |
Zcela základní |
Do 5 000 Kč |
Pro jednotlivce/ do malého bytu |
2 |
Propan butan/ zemní plyn + elektřina |
Elektronické zapalování |
Do 5 000 Kč |
Pro rodinu/ na časté vaření |
4 |
Zemní plyn + elektřina |
Elektronické zapalování |
Od 5 000 Kč do 10 000 Kč |
Pro kulinářské nadšence/ do gastro podniku |
4-6 |
Zemní plyn + elektřina |
Elektronické zapalování, WOK hořák aj. |
Nad 10 000 Kč |
Důležité parametry při výběru plynové varné desky
- Typ zapojení – V případě plynu můžete volit mezi propan butanem a zemním plynem. Většina desek potřebuje také zapojení do elektřiny.
- Počet hořáků a výkon – Nejčastěji můžete volit mezi dvou-, čtyř- a víceplotýnkovými modely. Výkon by měl být adekvátní velikosti desky, na dvě plynové plotýnky stačí výkon do 3-5 kW, u čtyřplotýnkových modelů se nejčastěji pohybuje okolo 7-8 kW, více plotýnek potom vyžaduje výkon i přes 10 kW.
- Design a materiál – Volit můžete mezi smaltem, nerezem či jiným kovem a sklokeramikou. Materiály se liší nejen estetickým dojmem, ale také nároky na údržbu.
Typ zapojení
V základním nastavení jsou téměř všechny plynové varné desky připraveny pro použití se zemním plynem. U většiny z nich však dostanete v balení také speciální trysky na propan butan. Stačí je tedy vyměnit a rázem můžete váš vařič používat také napojený na plynovou bombu.
Toto řešení jistě uvítají majitelé chat, kam může být problematické plyn zavést. Zároveň se tím zbaví závislosti na dodavateli a pokud budou vařit jen občas, tak dokonce ušetří. Nebudou totiž muset dodavateli platit skladování, distribuci a další služby. Na druhou stranu však musí lahve sami nakupovat a vyměňovat. Nutné je také pohlídat, aby šla bomba zabudovat do vaší kuchyňské linky, ne všechny to totiž umožňují.
Pokud však přípojku máte a vaříte denně, levněji vás vyjde zemní plyn (ačkoliv jeho cena se u jednotlivých dodavatelů samozřejmě liší). Zároveň vám odpadnou starosti s měněním lahví a sledováním, kolik plynu vám ještě zbývá.
|
Výhody |
Nevýhody |
Zemní plyn |
+ Ekonomičtější při velké spotřebě
+ Žádné měnění lahví |
– Závislost na přípojce a na dodavateli |
Propan butan |
+ Může být všude
+ Ekonomičtější při malé spotřebě |
– Nutnost řešit nákup a instalaci
– Lahve mohou být těžké |
Elektřina
Je dobré pamatovat na to, že plynové vařiče mají také přípojku k elektřině. Jediné, které ji nemají, jsou ty úplně základní. Pokud ale chceme, aby se sporák alespoň automaticky zapaloval a měl třeba i další funkce, jako je časomíra apod., bez elektřiny se neobejdeme. Obvykle se sporáky zapojují do klasické 230V zásuvky.
Počet hořáků a výkon
Zásadní otázkou u varné desky je počet hořáků. Je vás v domácnosti málo a vaříte spíše příležitostně? Pravděpodobně si vystačíte se dvěma hořáky. Pokud naopak víte, že budete vyvařovat ve velkém, nebojte se sáhnout i po větších, čtyř- až pětiplotýnkových verzích. Výjimečně najdeme i variantu s šesti hořáky, ta je ale již určena spíš profesionálům a podle toho také stojí.
Obvyklá šířka jakékoliv varné desky je 60 cm, plynové desky nejsou výjimkou. V závislosti na počtu plotýnek se ale může tato hodnota různit. Zatímco dvouplotýnková deska může mít do šířky 30 cm, šestiplotýnková dosáhne klidně až na jeden metr. V hloubce už se s takovou variabilitou nesetkáme, u všech desek se pohybuje kolem 50 cm, aby vyhovovaly kuchyňským standardům.
Varianty velikostí desek
Mimo počtu hořáků doporučujeme kontrolovat také jejich výkon. Od něj se totiž odvíjí rychlost vaření, které by méně výkonné desce mohlo trvat déle. Výkon nejmenších varných zón začíná na 1 000 W, u středních zón se dočkáte zhruba 1 700–2 000 W. Největší hořáky a WOK hořáky dosahují výkonu až 4 000 W. Celkový výkon pak bývá cca 3 000-5 000 W pro dvouplotýnkové modely, 7 000-8 000 W pro čtyřplotýnkové modely a 10 000 a více W pro modely s 5+ plotýnkami.
Počet hořáků |
Určení |
Doporučený výkon |
2 |
Chaty, malé byty |
3-5 kW |
4 |
Pro rodiny |
7-8 kW |
5+ |
Pro nadšené kuchaře, do profesionálních podniků |
10+ kW |
Design a materiál
Na rozdíl od ostatních varných desek máte s těmi plynovými velkou možnost variability co se barev a materiálu týče. Na výběr je z tradičních bílých modelů nebo elegantních černých či stříbrných. V materiálu se setkáte se smaltovaným plechem, sklem, sklokeramikou nebo nerezem.
Vůbec první plynové varné desky byly vyráběny ze smaltovaného plechu. Tato metoda se stále používá a modely takto vyrobené patří k těm nejlevnějším. Pokud vám ale záleží na tom, jak bude spotřebič vypadat, a nevadí vám si trochu připlatit, nabízejí se zbylé jmenované varianty. Obzvláště nerezové a sklokeramické plynové varné desky mohou vypadat velmi elegantně.
Mřížky bývají obvykle litinové. Je to výhodný materiál z hlediska odolnosti i čištění. Zde je důležité, aby na desce pevně seděly a byly stabilní, což bývá například u smaltových mřížek často problém. Po vzhledové stránce připadá do úvahy ještě jeden parametr, a to je rám neboli lehce zvýšený vnější okraj. Pokud se vám na desku něco vylije, rám zafunguje jako mechanická překážka, díky které se to nerozlije dál po lince a po podlaze. Na někoho na druhou stranu může působit rušivě a zvolí spíše model bez něj.
Nároky na údržbu
Údržba bývá u tohoto typu varných desek vždy trochu problém. Zbytky jídla zapadávají do těžce dosažitelných mezer kolem hořáků a jídlo se připéká. V dnešní době je však většina mřížek snímatelných, což vám přístup ke spodní ploše výrazně usnadní. Navíc samotné mřížky bývají vyráběny z litiny, což je materiál, který lze vyčistit dobře.
Náročnost údržby se odvíjí od materiálu desky, ty se liší jak odolností vůči poškrabání, tak i vůči dotyku, který na některých površích zanechá nevzhledné šmouhy. Majitelům varných desek, které se nevyznačují odolností, rozhodně doporučujeme opatrnost a čištění jen měkkými hadříky. Někteří výrobci také posílají na trh vlastní neabrazivní čisticí prostředky.
- Nerez – Nerezové kusy jsou k čištění spíš za trest, neboť udržet je nepoškrabané je mnohdy nadlidský výkon. Další nevýhodou je fakt, že každý dotyk zanechá na povrchu otisk prstů a šmouhy mohou způsobit i nevhodné čisticí prostředky.
- Sklokeramika – Ani ta není příliš odolná. Pozor si musíte dát zejména na poškrabání. Mezi černými a bílými deskami jsou v tomto ohledu rozdíly. Na černých je víc vidět dotyk či trocha prachu, světlá sklokeramika má zase tendenci v oblasti kolem hořáků pozvolna žloutnout.
- Smalt – Majitelé smaltových desek v kategorii údržby vyhráli. Smalt je odolný vůči poškrábání a ohledně čisticích prostředků si také nemusíte příliš lámat hlavu. Ani dotyk prstem otisk nezanechá.
Materiál |
Odolnost vůči poškrábání |
Odolnost vůči chemickým prostředkům |
Dotyk zanechává skvrny |
Smalt |
Ano |
Ano |
Ne |
Nerez |
Ne |
Ano, nevhodný prostředek však může povrch ušmudlat |
Ano |
Sklokeramika |
Ne |
Ano |
Ano, zejména na tmavých deskách |
Ovládání a funkce
Dobrý den,
sháním plynovou varnou dvouploténkovou desku, která by šla napojit na dvoukilovou plynovou bombu. Pokud je v balení ventil na PB, je kompatibilní s těmito dvoukilovkami? A pokud ne, jak technicky připojení vyřešit? Děkuji.