Test a recenze nejlepších
pomalých hrnců
a jak je vybrat

Recenze

Moderní doba přeje zdravým způsobům přípravy potravin. Smažení na litrech tuku a olej odkapávající z fritéz postupně nahrazují nové způsoby vynikající hlavně svou čistotou a zdravotní nezávadností. Ačkoliv se svět neustále zrychluje, v oblasti vaření se prosazuje spíše opačný trend – raději pomalu, ale zdravě.

Zásadní obrat v trendech se logicky projevuje také v nabídce kuchyňského náčiní. Objevují se nové typy pánví a hrnců, mezi nimiž má své pevné místo i takzvaný pomalý hrnec. Jak již jeho název napovídá, vaří pomalu a šetrně, ale zároveň je navržen tak, aby příprava jídla nezabrala zbytečně mnoho námahy. Zkrátka ideál.

Vzhledem k tomu, že máme tendenci se v široké nabídce pomocníků začít ztrácet, rozhodli jsme se pro sepsání následujícího článku Jak vybrat pomalý hrnec. V něm se pomalým hrncům pořádně podíváme na zoubek a představíme sadu kritérií sehrávajících během nákupu nejdůležitější roli. Samozřejmě neopomeneme ani krátké cenové okénko tak, abyste věděli, kolik vás onen revoluční způsob vaření bude stát.


Vzhled Název Objem (l) Orientační cena Aktuální cena
Recenze Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 5,7 2 600 Kč Zobrazit nabídky
Recenze De Gusto MF-02 Ceramic De Gusto MF-02 Ceramic 5 1 600 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Concept CK9090 Concept CK9090 4 2 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Russell Hobbs 22740-56 Russell Hobbs 22740-56 3,5 1 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze AVAIR ELLA LUX AVAIR ELLA LUX 6 3 100 Kč Zobrazit nabídky
Recenze De Gusto WSH-SC350 De Gusto WSH-SC350 3,5 800 Kč Zobrazit nabídky
Recenze ECG MH 178 ECG MH 178 5 2 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Philips Viva Collection HD3037/70 Philips Viva Collection HD3037/70 5 2 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Bionaire CrockPot SCCPRC507B Bionaire CrockPot SCCPRC507B 4,7 2 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze First Austria FA 5130 First Austria FA 5130 6 1 500 Kč Zobrazit nabídky

Podrobný test pomalých hrnců zpracováváme a jeho vydání máme naplánované v průběhu druhé poloviny roku. V testu budou detailně rozepsané recenze nejlépe ohodnocených pomalých hrnců.  Doporučujeme ale  přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaké pomalé hrnce, o které se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat pomalé hrnce

  1. Jak to vlastně funguje?
  2. Velikost a tvar
  3. Materiál
  4. Příkon
  5. Ovládání
  6. Příslušenství a funkce
  7. Cena

Sami přemýšlíte, co si máte vlastně pod pojmem pomalý hrnec představit? Pokud nikoliv, tak právě vám je určena první kapitola článku, v níž osvětlujeme základní principy fungování, stejně jako výhody tohoto typu ohřevu.

Během nákupu doporučujeme zaměřit se hlavně na velikost a tvar nádoby, jež by měly plně odpovídat počtu osob v domácnosti a druhu připravovaných pokrmů. Dbejte též na materiál hrnce, od kterého se odvíjejí jeho obecné vlastnosti a možnosti použití. Jako každý elektrický spotřebič, i pomalý hrnec potřebuje dodávku elektrického proudu, proto si promyslete, jak velký příkon budete potřebovat. V neposlední řadě se doporučujeme zaměřit i na způsob ovládání a různorodé doplňkové funkce.

Poslední část textu tradičně věnujeme cenovému okénku. Ani v tomto případě neplánujeme žádnou výjimku a vy tak dostanete výsledky zevrubné analýzy. Po jejím prostudování budete mít přehled o tom, kolik peněz si pro pořízení svého nového spotřebiče připravit.

1. Jak to vlastně funguje?

Princip pomalého vaření je v zásadě velmi jednoduchý. Jednotlivé ingredience jsou vloženy do hrnce a vařeny za konstantně nízkých teplot. Ačkoliv příprava zabere více času, výsledek je výrazně chutnější a šťavnatější. V nižších teplotách nedochází k takovému úbytku živin a zdraví prospěšných látek, což je typický jev při přípravě pokrmu nad bodem varu.

Využití pomalých hrnců tedy skýtá hned několik podstatných pozitiv:

  • Konstantní teplota – v celém hrnci je držena stálá, nízká teplota, díky níž se potraviny nepřesušují
  • Nízká ztráta živin – nižší teploty vaření pomáhají udržet celou řadu živin, které jsou při běžném způsobu přípravy nenávratně ztraceny
  • Více chuti – vložením všech potravin do jedné nádoby docílíte ideálního smísení všech chutí a aromat
  • Jednoduchost přípravy – stačí všechny suroviny vložit do hrnce, nechat jej pracovat a po skončení hned servírovat
  • Snadná údržba – vyjímatelné kastroly lze pohodlně mýt v myčce
  • Úspora energie – vaření na jedné plotýnce spotřebuje výrazně méně energie než několik hrnců najednou i přes delší čas přípravy

Zpočátku se vám specifická chuť jídla i výše zmiňovaná kombinace různorodých aromat nemusí zamlouvat. Poté, co si na ni zvyknete, ji však začnete považovat za přirozenou a nebudete chtít jinak.

2. Velikost a tvar

Přemýšlíte marně, jak vlastně nacpete pokrm pro svou početnou rodinu do jediného nádoby? Doporučujeme být opravdu pečliví během nákupu, protože jinak budete muset vařit nadvakrát, což při pomalém vaření znamená několik desítek minut až hodiny navíc. Pamatujte také na fakt, že pro zajištění rovnoměrného rozdělení tepla v nádobě musí bát hrnec zaplněn minimálně z poloviny a maximálně zhruba ze ¾.

Výrobci naštěstí berou dilemata svých zákazníků na vědomí a přišli s doporučením týkajícím se optimálního objemu podle počtu připravovaných porcí:

  • 2–3 porce – 3 litry
  • 3–4 porce – 4 litry
  • 5–6 porcí – 5 litrů
  • 7–8 porcí – 6 litrů

Záleží taktéž na charakteru připraveného pokrmu. Pro vaření velkých kusů masa nebo dokonce celých zvířat volte výhradně ty největší hrnce. Naproti tomu povidla, paštiky nebo marmelády připravíte bez větších obtíží i s nádobou o objemu dva nebo tři litry.

S druhem potravin úzce souvisí též tvar. Nejvíce se prosazují oválné nebo hranaté nádoby, do nichž lze snadněji uložit rozměrnější kusy masa nebo zeleniny. Naproti tomu u polévek doporučujeme sáhnout po kulatém hrnci disponujícím efektivnějším rozložením tepla.

3. Materiál

Mezi neméně podstatné parametry řadíme bezesporu i materiál použitý k výrobě hrnce. Odvíjí se od něj jak úroveň distribuce tepla, tak i obtížnost čištění. Nejvýraznější roli sehrávají v současnosti následující čtyři typy provedení:

  • Keramika – nejlevnější, vhodná pouze na dušení, nevyužitelná na sporáku nebo k mytí v myčce
  • Teflon – dražší, nepřilnavý, obtížnější k umývání, při poškrábání ztrácí své vlastnosti a stává se zdraví škodlivým
  • Litý hliník – vyšší cena, univerzální použití na sporáku nebo v troubě, možnost mytí v myčce na nádobí
  • Kamenina – nejdražší, zcela zdravotně nezávadné a hygienické, snadné omyvatelné, udržují konstantní teplotu

Bohužel se v praxi setkáte s problémem, že zatímco teflonové a hliníkové hrnce lze s úspěchem využít i na klasickém sporáku, keramika a kamenina lépe splňuje požadavky pro pomalé vaření. Doporučujeme si proto vybrat, zda toužíte spíše po univerzálnosti, nebo se těšíte na dokonalou chuť pokrmu plného živin a vitamínů.

4. Příkon

Žádný elektrický spotřebič se neobejde bez dodávky energie, jejíž intenzita je vyjádřena příkonem. Efektivního vaření dosáhnete zhruba od hranice 270 wattů. Jestliže však toužíte po modelu našlapaném různorodými funkcemi, doporučujeme sáhnout po výkonnějším typu pohybujícím se okolo 1 000 W.  Jedině tak dosáhnete dostatečné úrovně vaření bez výpadků teploty.

Počítejte s tím, že za každý watt navíc zaplatíte dodavatelům elektřiny. Proto se vyplatí pohybovat se někde okolo zlatého středu. Právě tak, abyste se nemuseli obávat příliš vysoké spotřeby, ale aby vše fungovalo přesně, jak má.

5. Ovládání

Žádný moderní hrnec nemůže fungovat bez odpovídajících ovládacích prvků. Nelze se spoléhat na to, že jej položíte na rozehřátý sporák, který se o všechno postará sám. U běžně dostupných produktů se setkáte se dvěma základními ovládacími systémy:

  • Manuální ovládání – knoflíky, levnější, základní ovládání (stupně vaření, udržování teploty), absence doplňkových funkcí
  • Digitální ovládání – dotykový displej, dražší, široká škála funkcí pro plnou kontrolu

6. Příslušenství a funkce

Jelikož pomalé hrnce spatřily světlo světa v průběhu 20. století, nelze se divit, že jsou vybaveny celou řadou funkcí a doplňků. Ty obohacují zařízení o dodatečné vlastnosti, případně zvyšují komfort během vaření. Ve větší míře je naleznete u digitálně ovládaných nádob. Za zmínku rozhodně stojí:

  • Displej – zobrazení klíčových informací o teplotě a zvoleném programu
  • Časovač – možnost nastavení vypnutí hrnce
  • Nastavení výkonu – možnost řídit sílu a teplotu ohřevu
  • Držení teploty – udržuje připravený pokrm teplý i poté, co již byl dovařen
  • Programy – doplňující škála aktivit k pomalému vaření

Pozornost věnujte i různorodé škále dodatečného příslušenství, mezi něž spadají třeba přídavné nádoby pro vaření většího množství potravin. Svou roli sehrávají i poklice, s jejichž pomocí lze průběh přípravy jídla snadno regulovat.

7. Cena

V žádném z našich článků nesmí chybět rozbor cen a pomalé hrnce nejsou žádnou výjimkou. Již v úvodu musíme konstatovat, že z finančních důvodů se zdravému způsobu přípravy jídla nemusí vyhýbat vůbec nikdo. Pomalé hrnce nezatíží rodinný rozpočet nikterak vysokou částkou a nejlevnější z nich jsou k mání již za 500 korun. My jsme se dostupným výrobkům podívali pořádně na zoubek a stanovili tři základní cenová pásma.

Cena do 1 500 Kč

V první skupině naleznete modely určené menším rodinám, jelikož objem nádoby činí maximálně 4,5 litru. Na své si přijdou čtyřčlenné domácnosti vařící menší porce. Většinou počítejte s manuálním ovládáním prostřednictvím jednoho nebo dvou knoflíků. Příkon okolo 700 W plně dostačuje pro efektivní udržování konstantní teploty. Žádný displej ani širokou škálu pokročilých funkcí ovšem neočekávejte.

Pokud jde o materiál, hojně se uplatňují teflon a nerezová ocel, výjimečně i keramika. Kameninu za daný finanční obnos bohužel nehledejte.

Cena od 1 500 do 3 000 Kč

Ve střední třídě již figurují obstojně vybavené spotřebiče o objemu přesahujícím 6 litrů. Bez problémů s jejich pomocí obstaráte rodinný oběd i návštěvu přátel. Pokročilejší funkce jako je časovač, odložený start nebo udržování teploty po skončení vaření lze považovat za samozřejmost. Příkon přesahující 1 000 W se postará o vše potřebné.

Cena nad 3 000 Kč

Nejvyšší kategorie je určena nejnáročnějším zákazníkům. Masivní výkon, luxusní digitální ovládání a pestrá paleta funkcí se postarají o komfortní průběh přípravy potravy. Počítejte též s objemem, s nímž můžete bez větších obtíží uspořádat domácí slavnost s rodinou. Z materiálů se nejvíce uplatňuje kamenina ceněná pro svou dokonalou odolnost a perfektní teplotní stálost.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Pomalé hrnce
Průměrné hodnocení 4.8 z 17 hlasů