Jak vybrat pomalý/multifunkční hrnec
Při výběru nového pomocníka z této oblasti si nejdříve ujasněte, v čem bude lepší než vaše stávající kuchyňská výbava. Připraví vám jídlo zdravěji a chutněji? Zvládne připravit pokrm téměř sám a vám tak zbyde víc času na vaše nejbližší? Bude vařit rychleji? Nahradí pět jiných spotřebičů na malém prostoru? Nabídka elektrických hrnců je tak široká, že se nemusíte bát, že byste nenašli produkt podle vašich představ. Na druhou stranu – najít zde váš ideální hrnec může chvíli trvat, takže předem doporučujeme obrnit se trpělivostí.
Jak vybrat pomalý/multifunkční hrnec stručně:
- Rozhodněte se pro správný typ hrnce – pomalý hrnec a multifunkční hrnec jsou často zaměňované pojmy, proto bude lepší si hned na začátku ujasnit rozdíly.
- Zvolte vhodný objem nádoby – volte podle počtu strávníků, a pokud často připravujete jídla typu kachna vcelku, ujistěte se, že se do vašeho hrnce vejdou.
- Mrkněte na materiál vnitřní vrstvy – a zvolte vhodný pro typ přípravy jídla, pro kterou budete hrnec nejčastěji využívat.
- Zkontrolujte dostatečný příkon – má vliv jak na výkon spotřebiče, tak i na dodatečné výdaje za elektřinu.
- Zvažte programovou výbavu – zatímco u pomalých hrnců se nejedná o žádný velký přepych, multifunkční modely působí svými možnostmi opravdu impozantně.
- Pozjišťujte další vlastnosti hrnce – nejedná se sice o nejdůležitější kritérium, nebyla by však škoda nezjistit si dopředu, zda můžete vnitřní nádobu nechat zapéct v troubě, odložit ji do ledničky nebo ji umýt v myčce?
Pomalý nebo multifunkční
Úplně na začátku si podrobně vysvětlíme jednu věc. Jaké jsou vlastně rozdíly mezi pomalým hrncem a multifunkčním? Jaké jsou výhody obou kategorií? Oba spotřebiče jsou na elektřinu a oba se skládají ze tří stejných částí – vnitřní nádoby, která obsahuje připravovaný pokrm; zahřívací jednotky, která obklopuje vnitřní nádobu a zahřívá ji zespodu i po stranách; a poklice, která je většinou ze skla, a umožňuje tak kontrolu připravovaného jídla pohledem. Také ve funkcích jsou obě kategorie částečně propojené. U některých produktů na trhu dokonce najdete informaci, že se jedná o pomalý multifunkční hrnec. K záměně mezi produkty z obou skupin tedy může dojít docela snadno.
Pomalé hrnce
Pomalé hrnce svůj název odvozují od své primární funkce, kterou je pomalé vaření. Jak sám název napovídá, celé kouzlo tkví v tom, že hrnec dosáhne stabilně nízkých teplot, a příprava vašeho pokrmu bude tedy trvat několik hodin. Ačkoliv to na první pohled nemusí být zřejmé, má tato pomalost hned několik výhod.
- Menší ztráta živin – při nižší teplotě se v jídle zachová víc vitamínů, které by se prudkým varem zničily.
- Více chuti – během dlouhé přípravy je dost času na to, aby se chutě a vůně jednotlivých surovin dostatečně promísily. Navíc se při nízké teplotě potraviny nepřesušují, takže například maso bude mnohem šťavnatější.
- Jednoduchost přípravy – pomalý hrnec můžete bez obav nechat bez dozoru. Prostě vložíte potraviny, zapnete a vrátíte se třeba za několik hodin.
- Úspora energie – pomalé hrnce mají poměrně malou spotřebu. Speciální recepty pro pomalé vaření navíc počítají s použitím jen jednoho zdroje tepla, zahřívací jednotky hrnce. Ve srovnání s použitím několika plotýnek sporáku tak ušetříte, i když vaříte déle.
Programy a režimy
Snad všechny produkty z kategorie pomalých hrnců mají pouze tři režimy – velmi pomalé vaření (s nímž příprava trvá 8 – 10 hodin), pomalé vaření (4 – 5 hodin) a udržování teploty hotového jídla. Vnitřní vyjímatelnou nádobu sice lze u některých produktů použít například na sporáku, ale celý hrnec opravdu multifunkční není.
Multifunkční hrnce
Multifunkční hrnce sice vypadají velice podobně, jejich účel je však odlišný. Tyto spotřebiče naopak funkcemi a vychytávkami přímo hýří. Vaří, pečou, smaží i grilují. Výkonnější modely zastanou i funkci tlakových hrnců, takže na rozdíl od pomalých hrnců lámou časové rekordy. Dokáží tedy zastoupit sporák, troubu, gril, papiňák i fritézu.
Programy a režimy
Výrobci vybavili tyto spotřebiče řadou programů. Stačí tedy zvolit správný program, aby hrnec věděl, zda vaří rýži, dusí maso, nebo peče koláč. Na trhu najdete i hrnce s funkcí ohřevu na fondue nebo s možností výroby domácího jogurtu. Kvalitní spotřebiče si podle zvoleného programu samy nastaví teplotu, tlak i délku vaření. Pokud jste naopak kuchař individualista a podobná nastavení by vás spíše omezovala, poohlédněte se po hrnci, který nabízí také program pro vlastní nastavení.
Ačkoliv multifunkční hrnce jsou funkcemi vybaveny lépe než jejich pomalejší kolegové, byla by chyba předpokládat, že jednou z jejich možností bude automaticky také funkce pomalého vaření. Většina lepších modelů jí sice disponuje, u těch z levnější cenové kategorie ale často chybí. Totéž platí i o režimu udržování teploty, také není u multifunkčních hrnců samozřejmostí.
Shrnutí
Jaký hrnec si tedy koupit? Pokud váháte nad pestrou nabídkou, zamyslete se nejdřív, proč o podobném produktu vlastně uvažujete.
- Zaujalo vás zdravější vaření, při kterém zůstane v jídle více živin? Slyšeli jste legendy o chuti pomalu taženého vývaru? Líbí se vám možnost úspory energie? V tom případě sáhněte po pomalém hrnci.
- Hledáte multifunkční přístroj, který zastoupí více spotřebičů? Vybavujete kuchyň, ve které není mnoho prostoru? Chcete například vařit v jednom hrnci celé léto na chatě? Potom bude vaším kamarádem spíš multifunkční hrnec.
- Rádi byste spojili výhody obou spotřebičů dohromady? Prohlédněte si multifunkční hrnce a v nabídce pořádně zapátrejte, abyste si byli jistí, že má váš vyhlédnutý model režimy pomalého vaření a udržování teploty.
Typ spotřebiče |
Výhody spotřebiče |
Pro koho se hodí |
Pomalý hrnec |
Zachovává živiny
Spoří energii
Propojuje chutě a vůně |
Pro vyznavače zdravého životního stylu
Pro gurmány |
Multifunkční hrnec |
Má spoustu funkcí
Vaří rychle |
Pro majitele malých kuchyní, chat apod.
Pro zaměstnané kuchaře a kuchařky |
Multifunkční hrnec zahrnující funkce pomalého |
Propojuje všechny výhody |
Pro náročné zákazníky |
Objem a tvar
Objem hrnce je kritériem, nad kterým se vyplatí zauvažovat. Zejména pokud plánujete nákup pomalého hrnce, který vám neumožní rychle přivařit porci navíc. Je dobré mít na paměti, že pro rovnoměrné rozložení tepla by měla být nádoba zaplněná více než z poloviny, ale méně než ze tří čtvrtin objemu.
Základní pomůcka pro nákup se odvíjí od počtu strávníků, pro které hrnec vaří.
- 2 až 3 porce – 3 litry
- 3 až 4 porce – 4 litry
- 5 až 6 porcí – 5 litrů
- 7 až 8 porcí – 6 litrů
Toto rozdělení je však jen orientační. Zároveň přece záleží i na druhu připravovaného pokrmu. Je logické, že pokud vaříte například kachnu vcelku, budete potřebovat větší objem, než při přípravě ovesné kaše k snídani, a to i v případě, že počet hladových krků se nezměnil.
S objemem samozřejmě souvisí i hmotnost celého spotřebiče, a také místo, které novému pomocníkovi budete muset vyhradit. Je tedy vhodné se alespoň krátce zamyslet, zda budete hrnec často přenášet, jestli se s ním zbytečně nenadřete a zda se na kuchyňskou linku vejde ještě něco dalšího.
Tvar vnitřní nádoby volte podle toho, jaký druh jídla v něm budete nejčastěji připravovat. Nabídka na trhu je dostatečně široká. V kategorii pomalých hrnců převažuje oválný tvar vnitřní nádoby, který se výborně hodí pro zpracování kuřete vcelku, u multifunkčních hrnců se nejčastěji setkáte s univerzálnějším tvarem kulatým nebo čtvercovým.
Materiál hrnce a vnitřní vrstvy
Pokud jde o materiál vnitřní nádoby, je to kritérium, které se nevyplácí podcenit. Stejně jako u jakéhokoliv jiného nádobí, i zde je důležitá nepřilnavost, distribuce tepla i možnosti údržby.
Zejména u pomalého hrnce bude důležité, jestli je vnitřní nádoba kompatibilní také se sporákem nebo s troubou. Pokud totiž budete chtít například osmahnout cibulku, přímo v pomalém hrnci se vám to kvůli nízké teplotě nepodaří, a pokud váš pomalý hrnec nebude využitelný na sporáku, budete muset zamazat další nádobí. Obdobné problémy můžete mít také se zapečením křupavé kůrčičky. Protože zahřívací jednotka hrnce působí na pokrm zespodu a ze stran, horní kůrčička se nevytvoří, s čímž ovšem pomůže rychlé zapečení v troubě.
V nabídce pomalých i multifunkčních hrnců narazíte většinou na některý z těchto materiálů:
- keramika – má hezký design, je vhodná na dušení a pomalé vaření, není využitelná na sporáku, nelze mýt v myčce, skvěle drží teplo
- teflon – je univerzálnější, nepřilnavý, avšak obtížnější k umývání, při poškrábání ztrácí své vlastnosti a stává se zdraví škodlivým
- litina – má dlouhou životnost a skvělou odolnost, povoluje použití na sporáku nebo v troubě, snese vysoké teploty, je však nutné udržovat ji stále trochu mastnou
- kamenina – zcela zdravotně nezávadná a hygienická, snadno omyvatelná, udržuje konstantní teplotu, vhodná pro pomalé vaření
- nerezová ocel – vydrží vysoké teploty, má dobrou odolnost i životnost, je lehčí než litina, musí být stále trochu mastná, má horší tepelnou vodivost a je tedy důležité pohlídat, aby byla vícevrstvá.
U pomalých hrnců je nejčastějším materiálem keramika, protože výborně vede teplo. Narazíte také na dražší nádobí z kameniny (což je vlastně keramika obohacená o další prvky, díky kterým má lepší užitné vlastnosti).
U multifunkčních hrnců nejčastěji narazíte na univerzálnější teflon. Ten je ovšem nutné chránit proti poškrabání a odlupování nepřilnavé vrstvy, což nastává při vaření při teplotě přesahující 260 °C.
Materiál vnitřní vrstvy |
Mytí v myčce |
Nepřilnavost |
Odolnost vůči poškrábání |
Vedení tepla |
Vhodná příprava |
Keramika |
Ne |
Horší |
Dobrá |
Dobré |
Pomalé vaření |
Teflon |
Ne |
Dobrá |
Špatná |
Horší |
Teploty do 260 °C |
Litina |
Pokud je smaltovaná |
Horší, musí se vypéct |
Dobrá |
Dobré |
Prudké smažení |
Kamenina |
Ano |
Dobrá |
Dobrá |
Dobré |
Pomalé vaření |
Nerezová ocel
|
Ano |
Horší, musí se vypéct |
Dobrá |
Horší, musí být vícevrstvá |
Univerzální |
Vypékání je metoda, kterou můžete značně omezit přilnavost nerezového či pórovitého litinového nádobí. Postup je velmi jednoduchý. Povrch vnitřní nádoby zlehka vymažeme olejem, ideálně takovým, který má vyšší bod zakouření, prázdnou nádobu postavíme na sporák a zapneme. Počkáme, až se z nádoby začne lehce kouřit, pak ji odstavíme a necháme vychladnout. Zbytek oleje vytřeme ubrouskem, jar a podobné prostředky na nádobu nepoužíváme. Výsledkem je tenký tukový film, který vyplňuje póry a omezuje přichytávání.
Rozhodně však mimo podobné tabulky věnujte svou pozornost i uživatelským manuálům a poznámkám výrobce. Ti se totiž často snaží vybavit své výrobky odolnějšími materiály, aby snesly i mytí v myčce nebo byly kompatibilní i s indukčním sporákem. Tak vznikl například materiál DuraCeramic od firmy Bionaire.
Příkon
Příkon udává, kolik wattů přístroj potřebuje ke svému fungování. Zároveň se jedná o další náklad, za každý watt navíc budete muset zaplatit. To však rozhodně neznamená, že byste měli automaticky vyhledávat hrnce s nižším příkonem. Jako u většiny kuchyňských spotřebičů, i zde totiž platí, že čím více wattů má hrnec k dispozici, tím rychleji se zahřívá.
To bude důležité při výběru multifunkčního hrnce, po kterém požadujeme, aby se rychle nahřál na vysokou teplotu. Většina těchto hrnců na trhu a také v našem srovnání má příkon kolem 1500 W.
Odlišná situace je mezi pomalými přístroji. Ty jsou v provozu několik hodin a nepotřebují tedy tolik energie najednou. Standardně se příkon pomalých hrnců pohybuje mezi 200 a 250 watty.
Ovládání
Ovládání pomalého a multifunkčního hrnce se velmi liší. Pomalý hrnec má tři režimy, z toho dva přímo na vaření. V něm se tedy snadno vyznáte, ať už má digitální LED displej, nebo jen knoflíky (varianta s displejem bude o něco dražší). Rozhodně si však pohlídejte, zda vám po dovaření sám přeskočí do režimu udržování teploty, nebo zda jej budete muset přenastavit manuálně.
Je jasné, že čím modernější přístroj si pořídíte, tím hůře se vám bude orientovat v nabídce funkcí a programů. Připravte se na to, že možná bude zapotřebí více pokusů s nastavením tlaku nebo teploty, než dosáhnete ideálního výsledku. Naštěstí jsou multifunkční hrnce zpravidla vybaveny velkým displejem a spoustou tlačítek s názvy režimů nebo programů.
Při snaze lépe se v přístroji zorientovat máte několik dalších možností:
- vybrat si přístroj od českého výrobce, zvlášť pokud to s vašimi znalostmi, mezi ostatními výrobci často používané, angličtiny není valné;
- poohlédnout se po přístroji, který vás nechá nastavit si svůj vlastní program, který pak budete využívat;
- před koupí zjistit, zda výrobce sám nenabízí nějaké možnosti pro lepší orientaci (hlasová navigace, organizace receptů do složek apod.).
Programy a režimy
Jak již bylo několikrát zmíněno, pomalé hrnce disponují třemi základními režimy – dvěma pro různou intenzitu pomalého vaření, jedním pro udržení teploty již hotového pokrmu. Pokud je vnitřní vyjímatelná nádoba z vhodného materiálu, což je možné vyčíst z uživatelské příručky, můžete ji postavit na sporák pro orestování cibulky či vložit do trouby na zapečení kůrčičky.
Multifunkční přístroje vám ovšem nabídnou funkcí mnohem více. Mezi často využívané, které nechybí snad žádnému multifunkčnímu přístroji, patří:
- vaření
- pečení
- smažení
- grilování
- vaření v páře
Pokud se rozhodnete investovat do pokročilejšího modelu, můžete narazit také na:
- využití tlaku – takový spotřebič nahradí i tlakový hrnec a pomůže s rychlejší přípravou jídla
- pomalé vaření, často ve dvou režimech
- udržení teploty a ohřátí studeného jídla
- Sous-vide metoda – vaření vakuově zabalených potravin při přesně stanovené teplotě
- rozmrazování
- fritování
- zavařování
Programy multifunkční hrnců
Lepší přístroje mají zabudované programy, které si podle zvolené potraviny samy nastaví tlak i teplotu. Často narazíte i na několik různých programů pro:
- vepřové a hovězí maso
- ryby
- drůbež
- zeleninu
- luštěniny
- rýži, popřípadě další obiloviny
- polévky
- dezerty
- vlastní nastavení
Samozřejmě ne každý má rád maso stejně propečené. Výrobci na to naštěstí myslí, takže teplotu i tlak si u kvalitních multifunkčních hrnců můžete nastavit i manuálně.
Režim
|
Pomalý hrnec |
Multifunkční hrnec |
Pomalé vaření |
Má, vždy 2 |
Většinou má |
Udržování teploty |
Má, vždy 1 |
Většinou má |
Další režimy |
Nemá |
Má |
Tlakové vaření |
Nemá |
Pokročilejší modely mají |
Nastavení délky vaření |
Pokročilejší modely mají |
Pokročilejší modely mají |
Programy podle druhu potravin |
Nemá |
Má |
Vlastní program |
Nemá |
Pokročilejší modely mají |
Doplňky a doplňkové funkce
Zdá se vám, že už jsme možnosti využití pomalých a multifunkčních hrnců úplně vyčerpali? Ještě na moment udržte pozornost, představíme vám několik posledních doplňků, které vám mohou pomoci vybrat toho nejvhodnějšího pomocníka.
- Odložený start – funkce, která se objevuje u většiny multifunkčních přístrojů a některých pomalých hrnců. Start vaření si můžete naplánovat, aby se spustilo v momentě, kdy budete v práci nebo na cestě. Vy tak budete mít jídlo nachystané přesně na čas.
- Digitální časovač – základní funkce patřící do výbavy většiny hrnců na trhu i v našem srovnání. Na časovači si nastavíte čas trvání přípravy. Po dobu vaření vám displej ukazuje zbývající čas.
- Automatické přepnutí do režimu ohřívání – tato funkce úzce souvisí s tou předchozí. Většina hrnců z obou kategorií se po dovaření automaticky přepne do režimu ohřívání, ve kterém přečká až do času servírování.
- Dětský zámek – ocení rodiče malých dětí. Po stisknutí speciální kombinace tlačítek se přístroj „zamkne“, všechny klávesy se stanou nefunkčními a děti vám hrnec během vaření nevypnou nebo nepřenastaví.
- Recepty – některé dražší modely mají kuchařku přímo zabudovanou. Na displeji si pak vyhledáte recept i množství potřebných surovin.
- Další příslušenství – další výhody se samozřejmě nemusí týkat jen funkcí a režimů. K většině multifunkčních přístrojů obdržíte i odpovídající vybavení jako například mřížky pro vaření na páře a grilování, různé nádobí nebo tištěné kuchařky s recepty.
Spousta z uvedených doplňků je zahrnutá ve výbavě naprosté většiny elektrických hrnců. Pokud je však nějaký detail pro vás důležitý, rozhodně se vyplatí ověřit si, že právě ten kuchyňský pomocník, který se vám nejvíce líbí, ho opravdu má.
Cena
Protože pomalé a multifunkční hrnce mají rozdílnou programovou výbavu, nepřekvapí vás jistě, že také jejich ceny jsou odlišné.
Cena do 1 000 Kč
V této cenové kategorii můžete očekávat výhradně pomalé hrnce. Většinou mají objem kolem 3 nebo 4 litrů, takže budou vhodné spíš pro menší rodiny. Displej s digitálním časovačem je u nich spíše výjimkou. A do režimu udržování teploty je budete muset nastavit manuálně.
Cena od 1 000 do 3 000 Kč
V této kategorii najdeme produktů nejvíce. Při vynaložení částky do tří tisíc korun si již budete moci vybírat mezi multifunkčními přístroji vybavenými spoustou programů. Výjimečně narazíte i na spotřebiče umožňující tlakové vaření.
Pokud se zaměříte na pomalé hrnce, v této cenové kategorii se dočkáme lépe vybavených modelů, než v té předchozí. Pokročilejší funkce jako je digitální časovač nebo odložený start lze považovat za samozřejmost.
Cena od 3 000 Kč
Nad tři tisíce již seženete špičkové kuchyňské pomocníky. Multifunkční hrnce zde zcela jasně převažují nad pomalými. Masivní výkon, luxusní digitální ovládání s podsvíceným displejem a pestrá paleta funkcí se postarají o komfortní průběh přípravy potravy. Tlakové vaření je zde již samozřejmostí, výrobci navíc své produkty z této cenové kategorie často vybavují ojedinělými funkcemi. A některé z hrnců využívají indukční ohřev pro co nejrychlejší zahřátí.
Údržba a čištění
Pokud nechcete po vaření trávit další čas mytím nádobí, doporučujeme vám vybrat si přístroj, jehož vnitřní nádobu a poklici je možné mýt v myčce. S myčkou mívá často problémy zejména keramika. Ke každému hrnci je však potřeba přečíst si jeho vlastní manuál.
V žádném případě však nikdy do myčky nevkládejte zahřívací jednotku! Nenávratně by se poškodila. Tu je možné jednoduše otřít navlhčeným hadříkem. Ujistěte se ale předem, že je hrnec bezpečně odpojený od elektřiny.
Modelový výběr pomalého/multifunkčního hrnce
V předchozích kapitolách jsme vám popsali kategorie pomalých a multifunkčních hrnců, věnovali jsme se zejména popisu kritérií a jejich důležitosti. Nyní se na celou věc podíváme z pohledu zákazníka, který se o téma zajímá, a pokusíme se na modelovém příkladu ukázat, jak zahrnout také kritéria individuální.
Náš modelový zákazník chce vybavit malou kuchyňku na chatě, kam jezdí se svou čtyřčlennou rodinou. Potřebuje zařízení, na které se bude moci spolehnout při víkendu i během dvoutýdenní dovolené. Ve vaření si příliš nelibuje, hrnec nakupuje spíš z praktických důvodů. Mimo zdravé pokrmy si rádi dopřejí i vymlsaná víkendová jídla – jako například palačinky k snídani. Rodinka je aktivní, čas tráví společně a ráda vyráží na výlety. Ocení tedy rychlou přípravu jídla a možnost nechat si uvařit večeři na čas.
1. Pomalý nebo multifunkční
Náš modelový zákazník chce vybavit malou kuchyňku na chatě, kde tráví víkendy nebo dovolenou. Potřebuje tedy přístroj, který má více funkcí a dokáže připravit pokrm rychle – multifunkční hrnec. S pomalým hrncem by příprava jídla trvala několikanásobek času a chatový jídelníček by měl mnohem chudší repertoár.
2. Objem nádoby a hmotnost
Pro náš modelový výběr jsme zvolili čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi. Protože oba rodiče si od vaření rádi oddechnou, vyberou si spotřebič, který zvládne uvařit jídlo na dva dny, tedy s větším objemem. Při menší kapacitě by totiž museli vařit častěji. Při nepřetržitém používání nebude hrnec uklízen nebo přesouván, vyšší hmotnost tedy nebude na překážku.
3. Příkon
Protože hrnec bude muset uživit čtyři hladové krky a rodina požaduje efektivní vaření, je žádoucí, aby měl patřičný výkon. Volba tak rozhodně nepadne na přístroj s příkonem nižším než 1 000 W. Naopak, hladina, ve které budou zákazníci pátrat, se bude pohybovat kolem 1 500 W.
4. Materiál vnitřní nádoby a kompatibilita s jinými kuchyňskými spotřebiči (myčka, sporák, lednice)
Naše modelová rodina se sice většinou snaží jíst zdravě, nicméně jejich nový hrnec bude využíván ve víkendovém a dovolenkovém režimu, kde bude místo i na palačinky k snídani nebo na řízek mezi chleby jako svačina na výlety. Hrnec tedy bude často smažit a od toho se bude odvíjet i zvolený materiál vnitřní nádoby – litina nebo teflon. Keramické nádoby budou naopak zavrženy, neboť se často vyznačují vyšší přilnavostí.
Jak již bylo zmíněno výše, multifunkční hrnec bude jediným přístrojem v malinké kuchyňce. Omyvatelnost nádoby v myčce nebo její kompatibilita se sporákem tedy při výběru nebude podstatná. Bude však vařit na dva dny. Náš modelový zákazník tedy zvolí spotřebič s vnitřní nádobou, kterou bude možné vložit do ledničky.
5. Funkce a programy
Zákazník v našem modelovém výběru ocení spíš praktičnost, než množství funkcí a programů. Rozhodně si vybere hrnec s možností nastavení tlaku, který mu pomůže přípravu pokrmů zrychlit. Jinak se soustředí spíš na standardní funkce – vaření v páře a udržování teploty. Možnosti výroby jogurtů nebo Sous-vide přípravy by stejně nevyužil.
6. Doplňky a doplňkové funkce
Z výše uvedených informací o modelovém zákazníkovi můžeme usoudit, že by uvažoval o těchto souvislostech:
- Kolem kuchyňky budou běhat dvě děti, takže by se mohl hodit dětský zámek.
- Aby rodiče nemuseli kontrolovat čas vaření, poohlédnou se po modelu disponujícím časovačem, který hrnec vypne za ně.
- Rodinka chce mít jídlo uvařené na čas, kdy se vrátí z výletu, takže ráda využije odložený start nebo automatické přepnutí do režimu udržování teploty.
7. Další kritéria
Samozřejmě, že nikdo netouží po zbytečně komplikovaném přístroji. Pokud se ale zákazník rozhodne pro hrnec s větším počtem funkcí, je jasné, že mu seznamování se s novým pomocníkem chvíli zabere. Ocení tedy přehledný displej. Také se ujistí, že k hrnci dostane i český manuál, což je informace, která by měla být snadno nalezitelná v eshopu na stránce produktu. Většina výrobců také nabízí manuály ke stažení i na svých webech. Tam si zákazník může ověřit, že v případě potřeby se mu pomoci vždycky dostane.
Shrnutí
Podle údajů, které jsme během modelového výběru sesumírovali, dokážeme usoudit, jak bude výběr přístroje vypadat. Náš modelový zákazník sáhne po multifunkčním hrnci s objemem alespoň 6 litrů a s příkonem kolem 1 500 W. Dá si pozor, aby vnitřní vrstva hrnce byla z materiálu vhodného na smažení a aby měl doplňkové funkce, které budou třeba – dětský zámek, časovač a režim udržování teploty. Pohlídá si také možnosti nastavení tlaku, ohledně dalších režimů už však tolik náročný nebude. A informacím o tom, kolik hrnec váží a zda se dá vnitřní nádoba mýt v myčce, už pozornost přikládat nebude vůbec.
Dobrý den, mám asi blbý dotaz. Skončila jsem s masážemi a zbyl mi doma hrnec, ve kterém jsem ohřívala lávové kameny, podle mě je dělaný na stejný způsob jako hrnec na pomalé vaření… Myslíte, že by šel využít? Díky za info… MARTINA