Náš článek pokrývá výběr jak hrnce na pomalé vaření, tak multifunkčního hrnce. Níže se můžete podívat na stručný souhrn kapitol, kterým se budeme věnovat.
- Pomalý vs. multifunkční hrnec – ačkoliv jde o často zaměňované pojmy, jsou mezi nimi menší rozdíly. Pomalý hrnec je vhodný na pomalé vaření v řádu hodin či udržování teploty. Multifunkční hrnec bývá vybaven mnohem více programy a dá se v něm i péct, vařit, dusit nebo třeba vyrábět jogurt.
- Objem – měl by se odvíjet od obvyklého počtu strávníků. Pro přípravy 4 porcí potřebujete hrnec o objemu 4 l. U páru postačí 2–3 l.
- Tvar vnitřní nádoby – pokud často pečete celé kuře nebo kachnu, bude se vám hodit oválná. U multifunkčních hrnců narazíte často na kulaté nebo čtvercové.
- Materiál hrnce a vnitřní vrstvy – vnější opláštění bývá z plastu či nerezové oceli, k výrobě poklice se používá sklo nebo plast. U vnitřní nádoby je výběr materiálů bohatší, narazíte zde na keramiku, teflon, litinu nebo kameninu.
- Příkon – ovlivňuje rychlost vaření, takže čím je vyšší, tím rychleji se pokrm v hrnci vaří. U pomalých hrnců stačí 200–250 W, ale u multifunkčních se běžně pohybuje kolem 1 500 W.
- Ovládání – u pomalého hrnce je ovládání jednoduché, většinou zde vybíráte ze 3 režimů vaření. U multifunkčního je mnohem více možností, jak si nastavit teplotu, tlak a další parametry, a také daleko více přednastavených režimů.
- Programy a režimy – jsou doménou multifunkčních hrnců, kde je možné vybírat ze základních režimů vaření, pečení či např. fritování po pokročilé programy, jako jsou speciální režimy na vaření zeleniny, ryb či polévek.
- Příslušenství a další funkce – pomalé a multifunkční hrnce bývají často vybaveny dětským zámkem, časovačem, odloženým startem nebo automatickým přepnutím do režimu ohřívání.
- Oblíbené značky – kvalitní pomalé hrnce vyrábí Crockpot, mezi výrobci multifunkčních bodují Tefal nebo Tesla.
- Ceny – velmi bohatý výběr je v rozmezí 1 000–3 000 Kč, kde narazíte na slušně vybavené pomalé i multifunkční hrnce. Nejpropracovanější modely s integrovanou kuchařkou mohou stát i kolem 10 000 Kč.
Pokud hledáte přenosného pomocníka do malé kuchyně nebo na chatu, můžeme doporučit také naše srovnání Remosek nebo pečicích pánví.
Pomalý vs. multifunkční hrnec
Oba spotřebiče potřebují k chodu elektřinu a skládají se ze tří stejných částí:
- Vnitřní nádoba – obsahuje připravovaný pokrm.
- Zahřívací jednotka – obklopuje vnitřní nádobu a zahřívá ji zespodu i po stranách.
- Poklice – většinou je ze skla, umožňuje tedy kontrolu připravovaného jídla pohledem.
Také ve funkcích jsou obě kategorie částečně propojené. U některých produktů na trhu dokonce najdete informaci, že se jedná o pomalý multifunkční hrnec. K záměně mezi produkty z obou skupin tedy může dojít docela snadno.
Pomalé hrnce
Pomalé vařicí hrnce neboli samovařicí hrnce svůj název odvozují od své primární funkce, kterou je pomalé vaření. Jak sám název napovídá, celé kouzlo tkví v tom, že hrnec dosáhne stabilně nízkých teplot, a příprava vašeho pokrmu bude tedy trvat několik hodin. Ačkoliv to na první pohled nemusí být zřejmé, skýtá pomalejší příprava jídla hned několik výhod.
- Uchování více živin – při nižší teplotě se v jídle zachová víc vitamínů, které by se prudkým varem zničily.
- Více chuti – během dlouhé přípravy je dost času na to, aby se chutě a vůně jednotlivých surovin dostatečně promísily. Navíc se při nízké teplotě potraviny nepřesušují, takže například maso bude mnohem šťavnatější.
- Jednoduchost přípravy – pomalý hrnec můžete bez obav nechat bez dozoru. Prostě do něj vložíte potraviny, zapnete ho a vrátíte se třeba za několik hodin.
- Úspora energie – pomalé hrnce mají poměrně malou spotřebu. Speciální recepty pro pomalé vaření navíc počítají s použitím jen jednoho zdroje tepla, zahřívací jednotky hrnce. Ve srovnání s použitím několika plotýnek sporáku tak ušetříte, i když vaříte déle (Zdroj: HomeCookingTech).
Programy a režimy
Snad všechny produkty z kategorie pomalých hrnců mají pouze tři režimy – velmi pomalé vaření (s nímž příprava trvá 8–10 hodin), pomalé vaření (4–5 hodin) a udržování teploty hotového jídla. Vnitřní vyjímatelnou nádobu sice lze u některých produktů použít např. na sporáku, ale celý hrnec opravdu multifunkční není.
Multifunkční hrnce
Multifunkční hrnce sice vypadají velice podobně, jejich účel je však odlišný. Tyto spotřebiče naopak přímo hýří množstvím funkcí a vychytávek. Vaří, pečou, smaží i grilují. Výkonnější modely zastanou i funkci tlakových hrnců, takže na rozdíl od pomalých hrnců lámou časové rekordy.
Dokáží tedy zastoupit sporák, troubu, gril, papiňák i fritézu. Někdy je tak najdete i pod názvem automatické hrnce, chytré hrnce, pomalu pečicí hrnce nebo rychlé hrnce.
Programy a režimy
Výrobci vybavili tyto spotřebiče řadou programů. Stačí tedy zvolit správný program, aby hrnec věděl, zda vaří rýži, dusí maso nebo peče koláč. Na trhu najdete i hrnce s funkcí ohřevu na fondue nebo s možností výroby domácího jogurtu.
Kvalitní spotřebiče si podle zvoleného programu samy nastaví teplotu, tlak i délku vaření. Pokud jste naopak kuchař individualista a podobná nastavení by vás spíše omezovala, poohlédněte se po hrnci, který nabízí také program pro vlastní nastavení.
Ačkoliv multifunkční hrnce jsou funkcemi vybaveny lépe než jejich pomalejší kolegové, byla by chyba předpokládat, že jednou z jejich možností bude automaticky také funkce pomalého vaření. Většina lepších modelů jí sice disponuje, u těch z levnější cenové kategorie ale často chybí. Totéž platí i o režimu udržování teploty, který taktéž není u multifunkčních hrnců samozřejmostí.
Shrnutí
Jaký hrnec si tedy koupit? Pokud váháte nad pestrou nabídkou, zamyslete se nejdřív, proč o podobném produktu vlastně uvažujete.
- Zaujalo vás zdravější vaření, při kterém zůstane v jídle více živin? Slyšeli jste legendy o chuti pomalu taženého vývaru? Líbí se vám možnost úspory energie? V tom případě sáhněte po pomalém hrnci.
- Hledáte multifunkční přístroj, který zastoupí více spotřebičů? Vybavujete kuchyň, ve které není mnoho prostoru? Chcete např. vařit v jednom hrnci celé léto na chatě? Potom bude vaším kamarádem spíš multifunkční hrnec.
- Rádi byste spojili výhody obou spotřebičů dohromady? Prohlédněte si multifunkční hrnce a v nabídce pořádně zapátrejte, abyste si byli jistí, že má váš vyhlédnutý model režimy pomalého vaření a udržování teploty.
Typ spotřebiče | Výhody spotřebiče | Pro koho se hodí |
Pomalý hrnec | Zachovává živiny, spoří energii, propojuje chutě a vůně | Pro vyznavače zdravého životního stylu; pro gurmány |
Multifunkční hrnec | Má hodně funkcí, vaří rychle | Pro majitele malých kuchyní, chat apod.; pro zaměstnané kuchaře a kuchařky |
Multifunkční hrnec zahrnující funkce pomalého | Propojuje všechny výhody | Pro náročné |
Objem
Objem hrnce je kritériem, nad kterým se vyplatí přemýšlet. Zejména pokud plánujete nákup pomalého hrnce, který vám neumožní rychle uvařit porci navíc. Je dobré mít na paměti, že pro rovnoměrné rozložení tepla by měla být nádoba zaplněná více než z poloviny, ale méně než ze tří čtvrtin objemu.
Základní pomůcka pro nákup se odvíjí od počtu strávníků, pro které hrnec vaří.
- 2–3 porce – 3 litry.
- 3–4 porce – 4 litry.
- 5–6 porcí – 5 litrů.
- 7–8 porcí – 6 litrů.
Toto rozdělení je však jen orientační. Zároveň přece záleží i na druhu připravovaného pokrmu. Je logické, že pokud vaříte např. kachnu vcelku, budete potřebovat větší objem než při přípravě ovesné kaše k snídani, a to i v případě, že se počet hladových krků nezměnil.
S objemem samozřejmě souvisí i hmotnost celého spotřebiče a také místo, které novému pomocníkovi budete muset vyhradit. Je tedy vhodné se alespoň krátce zamyslet, zda budete hrnec často přenášet, jestli se s ním zbytečně nenadřete a zda se na kuchyňskou linku vejde ještě něco dalšího.
Tvar vnitřní nádoby
Tvar vnitřní nádoby volte podle toho, jaký druh jídla v ní budete nejčastěji připravovat. Nabídka na trhu je dostatečně široká.
- Oválná nádoba – převažuje u pomalých hrnců, ideální např. k pečení celého kuřete.
- Kulatá nebo čtvercová nádoba – často u multifunkčních hrnců.
Materiál hrnce a vnitřní vrstvy
Co se vnějšího pláště týče, většinou se setkáte s plastem v různých barvách. Občas narazíte i na nerezovou ocel, která je všeobecně považována za kvalitnější materiál, avšak zvyšuje hmotnost hrnce, takže může být namáhavé jej často přenášet.
U poklic používají výrobci nejčastěji sklo, což je praktické, protože přes sklo můžete během přípravy kontrolovat jídlo pohledem. Druhým nejčastějším materiálem poklice je plast.
Materiál vnitřní vrstvy
Pokud jde o materiál vnitřní nádoby, je to kritérium, které se nevyplácí podcenit. Stejně jako u jakéhokoliv jiného nádobí, i zde je důležitá nepřilnavost, distribuce tepla i možnosti údržby. V nabídce pomalých i multifunkčních hrnců narazíte většinou na některý z těchto materiálů:
- Keramika – má hezký design, skvěle drží teplo, není využitelná na sporáku, nelze mýt v myčce, je vhodná na dušení a pomalé vaření.
- Teflon – je univerzálnější, nepřilnavý, ale obtížnější k umývání, při poškrábání ztrácí své vlastnosti a stává se zdraví škodlivým.
- Litina – má dlouhou životnost a skvělou odolnost, snese vysoké teploty, výborně akumuluje teplo, umožňuje použití na sporáku nebo v troubě, je však nutné udržovat ji stále trochu mastnou.
- Kamenina – udržuje konstantní teplotu, je zcela zdravotně nezávadná a hygienická, snadno omyvatelná, vhodná pro pomalé vaření.
Zejména u pomalého hrnce bude důležité, jestli je vnitřní nádoba kompatibilní také se sporákem nebo s troubou. Pokud budete chtít například osmahnout cibulku, přímo v pomalém hrnci se vám to kvůli nízké teplotě nepodaří, a pokud váš pomalý hrnec nebude využitelný na sporáku, budete muset sáhnout po dalším nádobí.
Obdobné problémy nastanou i se zapečením křupavé kůrky. Protože zahřívací jednotka působí na pokrm zespodu a ze stran, horní kůrčička se nevytvoří, s čímž ovšem pomůže zapečení v troubě.
U pomalých hrnců je nejčastějším materiálem vnitřní nádoby keramika, protože výborně vede teplo. Narazíte také na dražší nádobí z kameniny. Kamenina je vlastně keramika obohacená o další prvky, díky kterým má lepší užitné vlastnosti. U multifunkčních hrnců nejčastěji narazíte na univerzálnější teflon. Ten je ovšem nutné chránit proti poškrabání a odlupování nepřilnavé vrstvy, což nastává při vaření při teplotě přesahující 260 °C. Méně častá je nerezová ocel.
Rozhodně však věnujte svou pozornost i uživatelským manuálům a poznámkám výrobce. Ti se totiž často snaží vybavit své výrobky odolnějšími materiály, aby snesly i mytí v myčce nebo byly kompatibilní i s indukčním sporákem. Tak vznikl například materiál DuraCeramic od firmy Bionaire.
Materiál vnitřní vrstvy | Mytí v myčce | Nepřilnavost | Odolnost vůči poškrábání | Vedení tepla | Vhodná příprava |
Keramika | Ne | Horší | Dobrá | Dobré | Pomalé vaření |
Teflon | Ne | Dobrá | Špatná | Horší | Teploty do 260 °C |
Litina | Pokud je smaltovaná | Horší, musí se vypéct | Dobrá | Dobré | Prudké smažení |
Kamenina | Ano | Dobrá | Dobrá | Dobré | Pomalé vaření |
Nerezová ocel |
Ano | Horší, musí se vypéct | Dobrá | Horší, musí být vícevrstvá | Univerzální |
Vypékání hrnce
Vypékání je metoda, kterou můžete značně omezit přilnavost nerezového či pórovitého litinového nádobí. Postup je velmi jednoduchý.
- Povrch vnitřní nádoby zlehka vymažeme olejem, ideálně takovým, který má vyšší kouřový bod.
- Prázdnou nádobu postavíme na sporák a zapneme.
- Počkáme, až se z nádoby začne lehce kouřit, pak ji odstavíme a necháme vychladnout.
- Zbytek oleje vytřeme ubrouskem, jar a podobné prostředky na nádobu nepoužíváme.
- Výsledkem je tenký tukový film, který vyplňuje póry a omezuje přichytávání.
Příkon
Příkon udává, kolik wattů přístroj potřebuje ke svému fungování. Jako u většiny kuchyňských spotřebičů, i zde platí, že čím více wattů má hrnec k dispozici, tím rychleji se zahřívá.
- 1 500 W – vysoký příkon je žádoucí u multifunkčního hrnce, po kterém požadujeme, aby se rychle nahřál na vysokou teplotu.
- 200–250 W – u pomalých hrnců je situace jiná, zde stačí toto rozmezí, hrnce jsou v provozu několik hodin a nepotřebují tedy tolik energie najednou.
Ovládání
Ovládání pomalého a multifunkčního hrnce se hodně liší. Pomalý hrnec má tři režimy, z toho dva přímo na vaření. V něm se tedy snadno vyznáte, ať už má digitální LED displej, nebo jen knoflíky (varianta s displejem bude o něco dražší). Rozhodně si však pohlídejte, zda vám po dovaření sám přeskočí do režimu udržování teploty, nebo zda jej budete muset přenastavit manuálně.
Je jasné, že čím modernější přístroj si pořídíte, tím hůře se vám bude orientovat v nabídce funkcí a programů. Připravte se na to, že možná bude zapotřebí více pokusů s nastavením tlaku nebo teploty, než dosáhnete ideálního výsledku. Naštěstí jsou multifunkční hrnce zpravidla vybaveny velkým displejem a spoustou tlačítek s názvy režimů nebo programů.
Při snaze lépe se v přístroji zorientovat máte několik dalších možností:
- Vybrat si přístroj od českého výrobce, zvlášť pokud to s vašimi znalostmi mezi ostatními výrobci často používané angličtiny není valné.
- Poohlédnout se po přístroji, který vás nechá nastavit si svůj vlastní program, který pak budete využívat.
- Před koupí zjistit, zda výrobce sám nenabízí nějaké možnosti pro lepší orientaci (hlasová navigace, organizace receptů do složek apod.).
Programy a režimy
Jak již bylo několikrát zmíněno, pomalé hrnce disponují třemi základními režimy – dvěma pro různou intenzitu pomalého vaření, jedním pro udržení teploty již hotového pokrmu. Pokud je vnitřní vyjímatelná nádoba z vhodného materiálu, což je možné vyčíst z uživatelské příručky, můžete ji postavit na sporák pro orestování cibulky či vložit do trouby na zapečení kůrčičky.
Základní programy
Multifunkční přístroje vám ovšem nabídnou programů mnohem více. Mezi často využívané, které nechybí snad žádnému multifunkčnímu hrnci, patří:
- Vaření
- Pečení
- Smažení
- Grilování
- Vaření v páře
Pokud se rozhodnete investovat do pokročilejšího modelu, můžete narazit také na:
- Využití tlaku – takový spotřebič nahradí i tlakový hrnec a pomůže s rychlejší přípravou jídla.
- Pomalé vaření – často ve dvou režimech.
- Udržení teploty a ohřátí studeného jídla – hodí se to, pokud chcete jíst připravený pokrm až později.
- Sous-vide metoda – vaření vakuově zabalených potravin při přesně stanovené teplotě.
- Rozmrazování – k „povolení“ mraženého jídla.
- Fritování – takový hrnec bez problémů zastoupí fritovací hrnec.
- Zavařování – v multifunkčním hrnci můžete také zavařovat, pokud si nechcete pořizovat přímo zavařovací hrnec.
Pokročilé programy
Lepší přístroje mají zabudované programy, které si podle zvolené potraviny samy nastaví tlak i teplotu. Často narazíte i na několik různých programů pro:
- Vepřové a hovězí maso
- Ryby
- Drůbež
- Zeleninu
- Luštěniny
- Rýži, popřípadě další obiloviny
- Polévky
- Dezerty
- Vlastní nastavení
Samozřejmě ne každý má rád maso stejně propečené. Výrobci na to naštěstí myslí, takže teplotu i tlak si u kvalitních multifunkčních hrnců můžete nastavit i manuálně.
Režim |
Pomalý hrnec | Multifunkční hrnec |
Pomalé vaření | Má, vždy 2 | Většinou má |
Udržování teploty | Má, vždy 1 | Většinou má |
Další režimy | Nemá | Má |
Tlakové vaření | Nemá | Pokročilejší modely mají |
Nastavení délky vaření | Pokročilejší modely mají | Pokročilejší modely mají |
Programy podle druhu potravin | Nemá | Má |
Vlastní program | Nemá | Pokročilejší modely mají |
Příslušenství a další funkce
Kromě pestré škály režimů a programů na vaření různých pokrmů najdete u těchto přístrojů ještě další vychytávky.
- Odložený start – funkce, která se objevuje u většiny multifunkčních přístrojů a některých pomalých hrnců. Start vaření si můžete naplánovat, aby se spustilo v momentě, kdy budete v práci nebo na cestě. Vy tak budete mít jídlo nachystané přesně na čas.
- Digitální časovač – základní funkce patřící do výbavy většiny hrnců na trhu i v našem srovnání. Na časovači si nastavíte čas trvání přípravy. Po dobu vaření vám displej ukazuje zbývající čas.
- Automatické přepnutí do režimu ohřívání – tato funkce úzce souvisí s tou předchozí. Většina hrnců z obou kategorií se po dovaření pokrmu automaticky přepne do režimu ohřívání, ve kterém přečká až do času servírování.
- Dětský zámek – ocení rodiče malých dětí. Po stisknutí speciální kombinace tlačítek se přístroj „zamkne“, všechny klávesy se stanou nefunkčními. Děti díky tomu hrnec během vaření nevypnou nebo nepřenastaví.
- Recepty – některé dražší modely mají kuchařku přímo zabudovanou. Na displeji si pak vyhledáte recept i množství potřebných surovin. Mnoho dalších výrobců nabízí papírovou kuchařku v balení.
- Teploměr na maso – u některých hrnců najdete zabudovanou „jehlu“ na měření teploty. Stačí ji prostrčit otvorem ve víku a zapíchnout do masa. Díky tomu se bude maso vařit při ideální teplotě.
Mnohé z uvedených vychytávek jsou zahrnuty ve výbavě naprosté většiny elektrických hrnců. Pokud je pro vás ovšem důležitý nějaký konkrétní prvek, rozhodně se vyplatí ověřit si, že právě ten kuchyňský pomocník, který se vám nejvíce líbí, ho skutečně má.
Oblíbené značky
Ať už se poohlížíte po moderním multifunkčními hrnci, nebo máte zájem o jednodušeji zpracovaný pomalý hrnec, určitě se vyplatí sáhnout po ověřené značce. Přeci jen se jedná o dražší spotřebiče. Mezi spolehlivé a oblíbené značky pomalých a multifunkčních hrnců patří třeba:
- Crockpot – americký výrobce, který přišel s pomalými hrnci jako vůbec první, mají velký objem, velmi bohatý výběr, speciální povrchová úprava DuraCeramic, cenově jde o vyšší střední třídu.
- Tefal – francouzská značka nabízející multifunkční hrnce o objemu kolem 6 l, mají zajímavé a pokročilé funkce, cena je logicky vyšší.
- Tesla – v sortimentu má objemné multifunkční hrnce umožňující fritování, výrobu jogurtů či vaření sous-vide, spadají do nejvyšší cenové třídy.
Cenově dostupnější a i tak stále velmi kvalitní hrnce nabízí ECG a Klarstein.
Crockpot
Americká značka přišla s typem pomalých hrnců na trh vůbec jako první. První pomalý hrnec uvedla na trh v sedmdesátých letech, původně šlo o hrnec na vaření fazolí. V současné době platí za jednu z nejoblíbenějších značek pomalých hrnců.
Většina hrnců Crockpot disponuje velkým objemem mezi 6–8 litry, proto jsou vhodné do větších rodin. Sortiment značky je velmi bohatý, proto si vyberou jak uživatelé preferující keramické vnitřní nádoby, tak i ti, kteří chtějí hrnec dávat do myčky (nerezové hrnce). Crockpot má navíc patent na speciální povrchovou úpravu DuraCeramic, která zajišťuje lepší odolnost a možnost použití s indukcí.
Cenově se jedná o vyšší střední třídu. Některé menší modely pořídíte i kolem 2 000 Kč, nicméně průměrná cena hrnců Crockpot začíná na 3 000 Kč.
Tefal
Francouzská značka Tefal sice není vyloženě specialistou na pomalé a multifunkční hrnce, ale platí obecně za jednoho z nejlepších a nejznámějších výrobců kvalitních pánví a kuchyňských pomocníků. V portfoliu značky najdete několik multifunkčních hrnců.
Ty se chlubí větším objemem kolem 6 litrů, bohatým výběrem programů a několika speciálními vychytávkami, které nejsou u multifunkčních hrnců zrovna běžné – např. zabudovanou kuchařkou přímo v hrnci. Samozřejmostí jsou časovač, režim udržování teploty a další funkce.
I proto se hrnce Tefal řadí mezi dražší kousky. Cena modelů, které nedisponují tak vysokým počtem programů a funkcí, se pohybuje kolem 3 000 Kč. Chytré hrnce s integrovanou kuchařkou stojí více než 8 000 Kč.
Tesla
Uživatelům, kteří hledají skutečně všestranný hrnec umožňující i fritování, sušení ovoce, výrobu jogurtů, přípravu pokrmů metodou sous-vide a delší speciální úpravy, jsou určeny multifunkční hrnce Tesla. Díky objemu kolem 6 litrů v nich v klidu uvaříte i pro větší počet strávníků. Často nabízí i vaření pod tlakem, takže nahradí papiňák.
Vnitřní nádoba bývá v případě hrnců Tesla nejčastěji vyrobena z nerezové oceli. Díky tomu se dá snadno udržovat v čistotě. Co se týče ceny, tak ta je logicky vyšší – občas narazíte na kousky za akční cenu kolem 3 500 Kč, nicméně větší multifunkčních hrnců Tesla stojí více než 4 500 Kč.
Značka | Specifika | Cenová kategorie | Které druhy nabízí | Komu značku doporučujeme |
Crockpot | Velmi pestrý výběr, obvykle velké hrnce s objemem nad 6 l, keramické nebo nerezové vnitřní nádoby, povrch DuraCeramic | Střední až vyšší | Pomalé hrnce | Rodinám s větším počtem členů; zákazníkům, kteří chtějí vnitřní nádobu používat na indukčním sporáku |
Tefal | Velmi moderní hrnce s velkým objemem, bohatá nabídka programů a režimů, zabudovaná kuchařka, maximum funkcí | Vyšší | Multifunkční hrnce | Uživatelům, kteří chtějí, aby hrnec za ně odvedl skutečně celou práci; zákazníkům, kteří chtějí kvalitní hrnec umožňující přípravu všech typů pokrmů |
Tesla | Velké hrnce s nerezovou vnitřní nádobou, vybavené mnoha programy i speciálními režimy | Vyšší | Multifunkční hrnce | Skutečným gurmánům, kteří se v kuchyni neustále pohybují a chtějí zkoušet různé úpravy pokrmů |
Ceny
Protože pomalé a multifunkční hrnce mají rozdílnou programovou výbavu, nepřekvapí vás jistě, že také jejich ceny jsou odlišné.
Cena do 1 000 Kč
V této cenové kategorii můžete očekávat výhradně pomalé hrnce. Většinou mají objem kolem 3 nebo 4 litrů, takže budou vhodné spíše pro menší rodiny. Displej s digitálním časovačem je u nich výjimkou. A do režimu udržování teploty je budete muset nastavit manuálně.
Cena od 1 000 do 3 000 Kč
V této kategorii najdeme produktů nejvíce. Při vynaložení částky do 3 000 Kč si již budete moci vybírat mezi multifunkčními přístroji vybavenými vysokým počtem programů. Výjimečně narazíte i na spotřebiče umožňující tlakové vaření.
Pokud se zaměříme na pomalé hrnce, v této cenové kategorii se dočkáme lépe vybavených modelů než v té předchozí. Pokročilejší funkce jako jsou digitální časovač nebo odložený start lze považovat za samozřejmost.
Cena od 3 000 Kč
Nad 3 000 Kč již seženete špičkové kuchyňské pomocníky. Multifunkční hrnce zde zcela jasně převažují nad pomalými. Masivní výkon, luxusní digitální ovládání s podsvíceným displejem a pestrá paleta funkcí se postarají o komfortní průběh přípravy pokrmů.
Tlakové vaření je zde již samozřejmostí, výrobci navíc své produkty z této cenové kategorie často vybavují ojedinělými funkcemi. A některé z hrnců využívají indukční ohřev pro co nejrychlejší zahřátí.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho se hodí |
Do 1 000 Kč | Pomalé hrnce s objemem 3–4 litry, s manuálním nastavením režimu udržování teploty | Mnohdy nemají displej ani jiné funkce, multifunkční hrnce zde nenajdete | Pro menší rodiny; pro nenáročné uživatele |
Od 1 000 do 3 000 Kč | Dobrý výběr multifunkčních hrnců, pomalé hrnce s pokročilými funkcemi, mají větší objem nad 5 l | Tlakové vaření, příprava metodou sous-vide a další speciální techniky jsou výjimkou | Pro větší rodiny |
Nad 3 000 Kč | Špičkové multifunkční hrnce, mají vysoký výkon a nabízí i tlakové vaření a jiné vychytávky | Nejvyšší cenová třída nabízí prakticky všechny funkce | Pro velké rodiny; pro nadšené kuchaře a gurmány, kteří ocení různé speciální režimy a programy |
Údržba a čištění
Pokud nechcete po vaření trávit další čas mytím nádobí, doporučujeme vám vybrat takový přístroj, jehož vnitřní nádobu a poklici je možné mýt v myčce. S myčkou nádobí mívá často problémy zejména keramika. Ke každému hrnci je však potřeba nejprve prostudovat přiložený manuál.
V žádném případě ale nikdy do myčky nevkládejte zahřívací jednotku! Nenávratně by se poškodila. Můžete ji pouze otřít navlhčeným hadříkem. Ujistěte se ale předem, že je hrnec bezpečně odpojený od elektřiny.
Modelový výběr pomalého/multifunkčního hrnce
V předchozích kapitolách jsme vám popsali kategorie pomalých a multifunkčních hrnců. Věnovali jsme se zejména popisu kritérií a jejich důležitosti. Nyní se na celou věc podíváme z pohledu zákazníka, který se o téma zajímá, a pokusíme se na modelovém příkladu ukázat, jak zahrnout také kritéria individuální.
Náš modelový zákazník chce vybavit malou kuchyňku na chatě, kam jezdí se svou čtyřčlennou rodinou. Potřebuje zařízení, na které se bude moci spolehnout při víkendu i během dvoutýdenní dovolené. Ve vaření si příliš nelibuje, hrnec nakupuje spíše z praktických důvodů.
Mimo zdravé pokrmy si rádi dopřejí i vymlsaná víkendová jídla – jako například palačinky k snídani. Rodina je aktivní, čas tráví společně a ráda vyráží na výlety. Ocení tedy rychlou přípravu jídla a možnost nechat si uvařit večeři na čas.
1. Pomalý nebo multifunkční
Náš modelový zákazník chce vybavit malou kuchyňku na chatě, kde tráví víkendy nebo dovolenou. Potřebuje tedy přístroj, který má více funkcí a dokáže připravit pokrm rychle – multifunkční hrnec. S pomalým hrncem by příprava jídla trvala několikanásobek času a chatový jídelníček by měl mnohem chudší repertoár.
2. Objem nádoby a hmotnost
Pro náš modelový výběr jsme zvolili čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi. Protože oba rodiče si od vaření rádi oddechnou, vyberou si spotřebič, který zvládne uvařit jídlo na dva dny, tedy hrnec s větším objemem. Při menší kapacitě by totiž museli vařit častěji. Při nepřetržitém používání nebude hrnec uklízen nebo přesouván, vyšší hmotnost tedy nebude na překážku.
3. Příkon
Protože hrnec bude muset uvařit pro čtyři hladové krky a rodina požaduje efektivní vaření, je žádoucí, aby měl patřičný výkon. Volba tak rozhodně nepadne na přístroj s příkonem nižším než 1 000 W. Naopak, hladina, ve které budou zákazníci pátrat, se bude pohybovat kolem 1 500 W.
4. Materiál vnitřní nádoby a kompatibilita s jinými kuchyňskými spotřebiči (myčka, sporák, lednice)
Naše modelová rodina se sice většinou snaží jíst zdravě, nicméně jejich nový hrnec bude využíván ve víkendovém a dovolenkovém režimu, kde bude místo i na palačinky k snídani nebo na řízek mezi chleby jako svačina na výlety.
Hrnec tedy bude často smažit a od toho se bude odvíjet i zvolený materiál vnitřní nádoby – litina nebo teflon. Keramické nádoby budou naopak zavrženy, neboť se často vyznačují vyšší přilnavostí.
Jak již bylo zmíněno výše, multifunkční hrnec bude jediným přístrojem v malinké kuchyňce. Omyvatelnost nádoby v myčce nebo její kompatibilita se sporákem tedy při výběru nebude podstatná. Bude však vařit na dva dny. Náš modelový zákazník tedy zvolí spotřebič s vnitřní nádobou, kterou bude možné vložit do ledničky.
5. Funkce a programy
Zákazník v našem modelovém výběru ocení hlavně praktičnost, množství funkcí a programů není stěžejní. Rozhodně si vybere hrnec s možností nastavení tlaku, který mu pomůže přípravu pokrmů zrychlit. Jinak se soustředí spíše na standardní funkce – vaření v páře a udržování teploty. Možnosti výroby jogurtů nebo sous-vide přípravy by stejně nevyužil.
6. Příslušenství a další funkce
Z výše uvedených informací o modelovém zákazníkovi můžeme usoudit, že by uvažoval o těchto souvislostech:
- Kolem kuchyňky budou běhat dvě děti, takže by se mohl hodit dětský zámek.
- Aby rodiče nemuseli kontrolovat čas vaření, poohlédnou se po modelu disponujícím časovačem, který hrnec vypne za ně.
- Rodinka chce mít jídlo uvařené na čas, kdy se vrátí z výletu, takže ráda využije odložený start nebo automatické přepnutí do režimu udržování teploty.
7. Další kritéria
Samozřejmě, že nikdo netouží po zbytečně komplikovaném přístroji. Pokud se ale zákazník rozhodne pro hrnec s vyšším počtem funkcí, je jasné, že mu seznamování se s novým pomocníkem chvíli zabere. Ocení tedy přehledný displej.
Také se ujistí, že k hrnci dostane i český manuál, což je informace, která by měla být snadno nalezitelná v eshopu na stránce produktu. Většina výrobců také nabízí manuály ke stažení i na svých webech. Tam si zákazník může ověřit, že v případě potřeby se mu pomoci vždycky dostane.
Shrnutí
Podle údajů, které jsme během modelového výběru sesumírovali, dokážeme usoudit, jak bude výběr přístroje vypadat. Náš modelový zákazník sáhne po multifunkčním hrnci s objemem alespoň 6 litrů a s příkonem kolem 1 500 W.
Dá si pozor, aby vnitřní vrstva hrnce byla z materiálu vhodného na smažení a aby měl doplňkové funkce, které budou třeba – dětský zámek, časovač a režim udržování teploty.
Náš zákazník si také pohlídá možnosti nastavení tlaku, ohledně dalších režimů už však tolik náročný nebude. A informacím o tom, kolik hrnec váží a zda se dá vnitřní nádoba mýt v myčce, už pozornost přikládat vůbec nemusí.
Dobrý den, mám asi blbý dotaz. Skončila jsem s masážemi a zbyl mi doma hrnec, ve kterém jsem ohřívala lávové kameny, podle mě je dělaný na stejný způsob jako hrnec na pomalé vaření… Myslíte, že by šel využít? Díky za info… MARTINA