Jak vybrat protein
Na první pohled se může zdát výběr správného proteinového přípravku jako hotová věda. Když ale do problematiky proniknete hlouběji, zjistíte, že není tak náročná, jak se zdá. V prvé řadě byste ale měli vědět, co vlastně protein je a k čemu slouží. Při samotném výběru hrají rozhodující roli hlavně druh doplňku stravy a jeho potřebné množství. Každý člověk potřebuje jinou dávku podle stavby těla a charakteru tréninků. Rozhodně též pečlivě projděte informace uvedené na obalu zboží.
V tomto článku vás seznámíme s typy a formami proteinů a také pravidly, co se doby použití týče. Povíme si něco také o složení a chuti, ta sice nemá na výsledný efekt příliš velký vliv, kdo by však chtěl konzumovat něco, co mu nechutná?
Zaměříme se i na finanční náročnost proteinů a rozdělíme nabízené přípravky do několika cenových pásem. Snadno tedy zjistíte, jakou kvalitu můžete za své peníze očekávat.
Jak vybrat protein stručně:
- Zvolte typ proteinu dle zdroje bílkovin – Vybírat můžete mezi mléčnými, vaječnými, hovězími a rostlinnými produkty. V potaz berte intoleranci laktózy či lepku.
- Protein vyberte i podle jeho formy – Na trhu v současné době zabírají nejširší prostor práškové přípravky, ale najdete i instantní, které se lépe rozpouští, dále proteiny v tabletách nebo nápojích.
- Záleží i na době používání – Většina proteinů je vhodná pro konzumaci kdykoli během dne, záleží na jejich stravitelnosti. Kaseinové přípravky se však užívají výhradně na noc nebo při odpočinku.
- Určete svou denní dávku bílkovin – Zde se odlišuje potřebné množství pro začátečníka v hubnutí nebo naopak profesionálního sportovce. V této souvislosti poté vyberte odpovídající velikost balení přípravku, existují také ochutnávkové balíčky.
- Dbejte na složení a chuť – Převažovat by měly bílkoviny, sacharidů a tuků by mělo být naopak co nejméně. Vyhněte se také ochuceným přípravkům s nadbytkem cukru.
- Vybírejte dle sumy, kterou do proteinu chcete investovat – Levnější proteiny mívají většinou méně bílkovin a více sladidel, kvalita by měla růst s cenou.
- Neopomínejte potřebu komplexní stravy – Proteinové nápoje slouží pouze jako doplněk běžné stravy, kterou by neměly nahrazovat. Pokud si nevíte rady se sestavením jídelníčku, můžete zkusit například krabičkovou dietu.
Chcete-li doplnit do svých zásob i další druhy výživových doplňků, doporučujeme vám také naše další srovnání kreatinů, proteinových tyčinek, kloubních výživ, CBD olejů, prášků na hubnutí nebo melatoninů.
Co je protein?
Ještě předtím, než se rozhodnete pátrat po svém ideálním přípravku, měli byste vědět, co to vlastně protein je a k čemu slouží. Většině z vás jistě napoví český název této látky – bílkovina. Jelikož funguje jako hlavní stavební kámen svalů, potřebujete jí mít při posilování dostatek. Jinak se může stát, že ani přes neutuchající úsilí na trénincích se růst svalové hmoty nedostaví.
Odpovídající příjem bílkovin je významný i během hubnutí, látka totiž sehrává důležitou roli při odbourávání tuků. Při hubnutí chcete jistě spalovat tuky, nikoli svaly, a právě proteinový přípravek nejen po tréninku se postará o to, aby svalům dodal látky na jejich regeneraci a růst.
Proteiny se nacházejí i v běžné potravě, přičemž nejvíce jich obsahují vejce, maso, případně mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů jmenujeme především luštěniny. Jestliže těmto potravinám ze zdravotních či etických důvodů neholdujete, využití proteinových přípravků se nejspíš nevyhnete. Také pro zaryté masožravce mohou být proteiny nápomocné po jakémkoli tréninku jako rychlý zdroj bílkovin. Co se dávkování týče, věnujeme mu samostatnou kapitolu.

Postup při výběru proteinu
Druhy proteinových přípravků
V poslední době se doslova rozsypal pytel s proteiny získanými z různých zdrojů. Při procházkách v obchodech nebo surfování stránkami e-shopů se můžete setkat hned s několika různými typy přípravků:
- Syrovátkové proteiny
- Kaseinové (noční) proteiny
- Hovězí proteiny
- Vaječné proteiny
- Sójové, hrachové, rýžové, konopné a jiné rostlinné proteiny
- Vícesložkové proteiny

Každý z nich má svá specifika a je určen pro jinou klientelu. Hlavní účel – doplnění tolik potřebných bílkovin – ovšem splní všechny. Vždy ale záleží na tom, v jaké kvalitě, a hlavně za jakou cenu. Specifika každého typu jsme kromě následujících podkapitol shrnuli také do přehledné tabulky níže.
Typ proteinu dle zdroje bílkovin |
Poddruhy |
Specifika |
Vhodnost užití |
Syrovátkový |
Hydrolyzát |
Nejkvalitnější, nejvíce bílkovin |
V dietě; kdykoli během dne |
Syrovátkový |
Izolát |
Poměr kvality složení a ceny |
I v dietě; kdykoli během dne |
Syrovátkový |
Koncentrát |
Levný, méně bílkovin, více sacharidů a tuků |
Při nabírání; kdykoli během dne |
Kaseinový |
– |
Pomalé vstřebávání |
Na noc, při cestování |
Hovězí |
– |
Vysoký podíl bílkovin, dobrá stravitelnost |
Kdykoli |
Vaječný |
– |
Nejkvalitnější bílkoviny, pomalé vstřebávání |
Na noc |
Rostlinný |
Sójový |
Hodně bílkovin, jako jediný rostlinný má kompletní BCAA |
Kdykoli |
Rostlinný |
Hrachový |
Hodně bílkovin, často v kombinaci s jiným proteinem |
Kdykoli |
Rostlinný |
Rýžový |
Často v kombinaci, pomalejší vstřebávání, více sacharidů |
Vhodný i při nabírání či na noc |
Rostlinný |
Konopný |
Kvalitní, ale nízký obsah bílkovin, často v kombinaci |
Kdykoli |
Syrovátkové proteiny
Protein ze syrovátky je asi nejběžnější doplněk stravy, který dlouhá léta představoval jedinou variantu. Stále si udržuje svou oblibu a bývá hlavním pomocníkem budování svalů začátečníků i profesionálních kulturistů. Získává se z mléčné syrovátky a kromě růstu svalů přispívá i k redukci tuků, záleží však na jeho typu.
Ve střevech se snadno a rychle vstřebává, takže se nemusíte bát, že by vám bylo těžko od žaludku, pokud tedy netrpíte na laktózovou intoleranci. V takovém případě raději sáhněte po jiném typu proteinu. Syrovátkový protein je vhodné užívat po tréninku i kdykoli během dne, kvůli své rychlé vstřebatelnosti se však nedoporučuje před spaním.
Aby byla situace mnohem zajímavější, rozlišujeme hned několik poddruhů syrovátkových proteinů. Liší se technologií přípravy a vlastnostmi, jež od nich můžete očekávat:
- Syrovátkový hydrolyzát je považován za nejkvalitnější typ. Pyšní se nejrychlejším vstřebáváním, skvělou stravitelností a vysokým zastoupením aminokyselin BCAA. Má vůbec nejvyšší množství bílkovin, za to téměř žádné sacharidy ani tuky, hodí se proto především do diety. Je zpracováván kvalitní, ale finančně náročnou metodou, proto je jeho cena vyšší. Nedočkáte se ani přívětivé chuti.
- Syrovátkový izolát je taková zlatá střední cesta. Obsahuje stále velký podíl bílkovin (i přes 90 %) a výrazně menší množství sacharidů a tuků než koncentrát. Najdete v něm navíc vůbec největší množství aminokyselin BCAA. Stravitelnost je stále skvělá, je vhodný do různých diet. Nedostatkem může být vyšší cena.
- Syrovátkový koncentrát je vhodný především pro začátečníky. Jeho největším benefitem je jistě nízká cena. Obsahuje sice nejméně bílkovin, jejich podíl se drží mezi 60 a 85 %, ale stále je lepší i takovýto přísun proteinů než žádný. Vyrábí se v mnoha variantách příchutí, takže by měl chutnat opravdu každému, v tomto směru se jedná o vůbec nejchutnější protein. Kvůli tomu má ale větší obsah sacharidů i tuků, je proto vhodný spíše do objemového období.
Benefity a nedostatky typů syrovátkového proteinu jsme pro přehlednost vepsali také do tabulky níže:
Typ syrovátkového proteinu |
Výhody |
Nevýhody |
Syrovátkový hydrolyzát |
- Nejrychlejší vstřebávání
- Nejlepší stravitelnost
- Nejvíce bílkovin
- Minimální množství sacharidů
|
|
Syrovátkový izolát |
- Málo sacharidů i tuků
- Skvělá stravitelnost
- I více než 90 % bílkovin
|
|
Syrovátkový koncentrát |
|
- Pouze 60-85 % bílkovin
- Více sacharidů i tuků
- Horší stravitelnost
|
Pro zjednodušení se dá říct, chcete-li zhubnout, vyhněte se levným syrovátkovým koncentrátům. Mívají sice lepší chuť, ale obsahují ne zrovna malé množství sacharidů a tuků, po kterých budete kila spíše nabírat. Pokud se i přesto pro koncentrát rozhodnete, hlídejte si složení. Naproti tomu nákupem dražších hydrolyzátů nebo izolátů svému tělu prospějete mnohem více. Jen se připravte na nepříliš lákavou chuť. Samostatné srovnání syrovátkových whey proteinů naše redakce zpracovala zde.
Kaseinové (noční) proteiny
Vzhledem k tomu, že se kasein také vyrábí z mléčné syrovátky, mohli bychom jej teoreticky považovat za jeden z poddruhů syrovátkových bílkovin. Svými vlastnostmi se však od klasiky výrazně liší, a proto má i jiné místo ve výživě a celkovém tréninkovém procesu.
Největším přirozeným zdrojem kaseinu je tvaroh. Tato bílkovina se vyznačuje extrémně pomalým procesem vstřebávání. V ideálním případě se proto doporučuje jeho využívání před spánkem, od toho také nese název noční protein. Při požití odpovídající dávky se totiž bude rozkládat po celou noc, minimálně 6-8 hodin. Je také vhodný například při cestování, obecně při dlouhých pauzách mezi jídly.
Mezi jeho nevýhody však patří vyšší cena a hustá konzistence, může také způsobovat zažívací problémy. Rozhodně byste neměli překračovat doporučenou denní dávku. Některé přípravky i přes své označení mohou obsahovat příměs syrovátkového proteinu, což vyjde výrobce levněji, takové proteiny pak ale nejsou 100% kaseinové a jsou považovány za méně kvalitní.
Hovězí proteiny
Určitou dobu se velké oblibě těšily proteiny získané filtrací tuku a hydrolýzou z hovězího masa. Nezanedbatelnou část obsahu zde tvořil kolagen. Ten sice zdánlivě zvyšuje procentuální zastoupení bílkovinné složky, neposkytuje však větší benefity než například protein ze syrovátky, vždy se jedná pouze o hydrolyzovaný kolagen. Tento protein se hodí především pro vytrvalostní sportovce, protože díky kolagenu obsahuje aminokyseliny, které přispívají k regeneraci kloubů a celého pohybového aparátu.
V dnešní době se metoda zpracování o kousek posunula a hovězí proteiny znovu nabývají na popularitě. Zdrojem bílkovin zde ale bývá v podstatě vysušený hovězí vývar, který může být z masa, nebo masa a kostí. Dalším zpracováním se potom přípravek upraví tak, aby nabídl skvělou stravitelnost, vysoký obsah bílkovin a také dobrou chuť. Je vhodný i pro alergiky nebo ty z vás, kteří trpíte laktózovou intolerancí.
Vaječné proteiny
Vajíčka, respektive bílky, patří mezi nejlepší zdroje bílkovin vůbec. Proteiny se vyrábějí extrakcí bílků, takže asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o jednu z těch dražších možností na trhu. Kvalita bílkovin je ale vůbec nejvyšší ze všech a můžete si být jisti, že obsažené množství se bude pohybovat nad 80 %. Po kaseinu se navíc jedná o protein s nejdelší dobou trávení, takže je vhodný pro konzumaci na noc (Ze zdroje: Výběr nejlepších proteinů).
Problém spočívá hlavně v jeho dlouhé a poměrně obtížné stravitelnosti. Citlivější jedinci se mohou setkat i s drobnějšími trávicími problémy.
Rostlinné proteiny
Odmítáte jíst doplňky stravy živočišného původu? Není problém, neboť v dnešní době výrobci myslí i na vás a nabízejí širokou nabídku přípravků z přírodních zdrojů. Mezi ty nejrozšířenější rostlinné proteiny se řadí sójový, hrachový, rýžový, konopný, ale existuje také například protein z quinoi, dýně či slunečnice. U těchto proteinových přípravků je však nutné hlídat poměr bílkovin, nebývá totiž příliš vysoký.
Rostlinné proteiny neobsahují laktózu, jejich společným znakem jsou však také většinou nekompletní aminokyseliny BCAA, proto se rostlinné proteiny nejčastěji prodávají jako proteiny vícesložkové, aby bylo toto spektrum pokryto. Jednotlivé zdroje bílkovin se pak liší svými vlastnostmi. Stejně jako syrovátkové proteiny se i rostlinné dělí dle technologie přípravy na koncentráty, izoláty a hydrolyzáty, přičemž za kvalitnější jsou považovány druhé a třetí zmíněné.
Nejznámějším zdrojem bílkovin z rostlinné říše jsou luštěniny, tedy čočka, fazole, hrách a cizrna. Proto bývají v rostlinných proteinových přípravcích obsaženy nejčastěji. Kromě toho by však luštěniny měly být součástí jídelníčku každého z nás i ve své přirozené podobě, jelikož přispívají k prevenci chronických onemocnění a obezity (Zdroj: Ministerstvo životního prostředí).
Sójový protein
Má jako jediný rostlinný protein kompletní BCAA, díky čemuž nabídne tělu komplexní výživu. Díky poměrně snadné metodě zpracování se zde dočkáte také přívětivé ceny a v dnešní době je už na trhu i několik ochucených variant. Tyto proteiny jsou všestranně využitelné a disponují dobrou stravitelností, v některých případech ale mohou způsobovat trávicí potíže. Obsahují navíc isoflavony, látky podobné estrogenům, které mohou vyvolávat paniku.
Je sice potvrzeno, že abnormálně vysoké dávky sójového proteinu či sóji obecně mohou snižovat hladinu testosteronu v krvi, při zachování správného dávkování se však nemusíte ničeho bát. Pro ženy v menopauze, kdy hladina estrogenů v těle klesá, se naopak konzumace sóji doporučuje, protože dokáže udržet kvalitu kostní tkáně a působit tak proti osteoporóze.
Hrachový protein
Druhou rostlinnou variantou jsou proteiny získané ze žlutého hrachu (Ze zdroje: Jak vybrat protein). Vyznačují se výbornou stravitelností a efektivitou se rovnají těm syrovátkovým. Obsah bílkovin se zde pohybuje mezi 60 – 85 %. Obávat se nemusíte ani alergických reakcí, u někoho však hrachový protein může způsobit trávicí potíže.
Tento typ proteinu se prodává samostatně, ale také často v kombinaci s rýžovým či jiným rostlinným proteinem, aby bylo vyrovnáno aminokyselinové spektrum. Luštěniny obecně se totiž vyznačují nižším množství sirných aminokyselin. Jelikož se z pohledu efektivity řadí hrachové bílkoviny k vůbec nejlepším, odpovídá tomu i jejich vyšší cena. Na oplátku máte jistotu snadné stravitelnosti a využitelnosti bílkovin.
Rýžový protein
Rýžový protein získal oblibu především pro svou hypoalergennost a bezproblémovou stravitelnost. Vyrábí se z bílé či hnědé rýže a obsahuje více vlákniny. Při jeho konzumaci by vás neměly potkat žádné trávicí obtíže, a to i v případě, že trpíte na laktózovou intoleranci a nesedí vám ani luštěniny. Rýžový protein je totiž veganský. Vstřebává se navíc pomaleji, takže je vhodné jej užívat také na noc.
V rýžovém proteinu se však nesetkáte se všemi BCAA aminokyselinami, proto se tyto proteiny často prodávají smíchané s jiným typem rostlinných proteinů. Nedostatkem proteinu čistě z rýže je však vyšší podíl sacharidů, a to především v ochucených variantách, proto pečlivě kontrolujte nutriční informace na konkrétním produktu.
Konopný protein
Jeden z nejdražších proteinů se získává rozmělněním semínek konopí. Extrakcí dojde k vyloučení THC, nemusíte se tedy obávat halucinogenních účinků. Konopí má kromě růstu svalové hmoty i řadu pozitivních účinků na metabolismus, krevní tlak nebo srdce, pomáhá například v podpoře imunity. Bohužel ovšem pro potřeby stavění svalů nenabízí dostatečný obsah bílkovin, který běžně bývá výrazně nižší než 80 %.
Doba stravitelnosti je střední, takže jej můžete využít jako univerzální doplněk stravy kdykoli během dne. Obsahuje všechny aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje, včetně těch esenciálních. Bývá tedy často přidáván do rostlinných proteinových směsí, aby bylo dosaženo uceleného spektra BCAA.
Pod pojmem protein si asi většina z vás představí proteinový prášek. To je také nejčastější a nejoblíbenější forma těchto přípravků, protože nabízí všestranné využití. Existují však i proteiny ve formě tablet, v tekuté nebo instantní podobě.
Práškové proteiny
Jedná se vůbec o nejrozšířenější variantu. Mixuje se s vodou nebo mlékem. U syrovátkových a kaseinových proteinů, které jsou z mléka, se však míchání s mlékem nedoporučuje, neboť se tím prodlouží doba vstřebání a nápoj také může být hůře stravitelný.
Výhodou práškových proteinů je to, že je kromě samostatného užití můžete použít také do různých pokrmů, ty ochucené například při zdravém pečení. Skvěle se hodí do palačinek či lívanečků, kde částečně nahradí mouku a cukr a přidají do jídla nezbytné bílkoviny.
Proteiny v tabletách
Praktickou formou jsou proteinové tablety. Jejich užití je velmi rychlé, stačí je jen zapít vodou. Jedná se tak o řešení vhodné například na cestování, za to je jeho použití pouze jednostranné.
Tekuté proteiny
Na trhu jsou k dostání také nejrůznější už hotové proteinové nápoje. Jejich výhodou je to, že sami nemusíte nic připravovat nebo balit dávky proteinu na cesty. Cílí však spíš na chuťové buňky než na nutriční informace, proto u každého takového nápoje doporučujeme číst složení, abyste nebyli nepříjemně překvapeni nadbytkem cukrů a tuků nad bílkovinami.
Instantní proteiny
Na první pohled se instantní proteiny nijak neliší od těch v prášku. Jejich sypká forma je předurčuje k míchání, zde však nastává podstatný rozdíl. Instantní proteiny se na rozdíl od těch práškových v tekutině okamžitě rozpustí, a to díky nízkému obsahu lecitinu. Umožňují tak rychlejší a pohodlnější konzumaci v případě, že vám hustší konzistence práškových přípravků nevyhovuje.
Práškový protein
Proteinový nápoj
Protein v tabletách
Doba použití
Při výběru z výše uvedeného přehledu byste se měli řídit také tím, kdy si chcete dávku bílkovin dopřát. Profesionální výživoví poradci totiž ví, že denní doba a případná tréninková zátěž významně ovlivňují efekt přípravku na váš organismus. Obecně rozlišujeme několik dob použití, podle nichž se liší i vhodné proteiny:
- Ráno po probuzení – dobře stravitelné přípravky s rychlým vstřebáváním (syrovátkové, sójové, hrachové, …)
- Před tréninkem – lehce stravitelné a rychle se vstřebávající (izoláty), možnost kombinace s gainery nebo jinou formou sacharidů
- Po tréninku – okamžitá vstřebatelnost, obsah bílkovin nad 80 %
- Během dne – pomalejší vstřebatelnost, dobrá stravitelnost, může být vyšší obsah sacharidů pro dodání energie a pocitu plnosti (rýžový protein, kasein)
- Před spaním – velmi pomalé vstřebávání, dobré trávení (kasein, vaječný, rýžový protein)
V zásadě platí, že kromě kaseinu můžete většinu druhů využít kdykoliv. Jen je třeba sledovat, jaký je poměr bílkovin a dalších látek. Vyplatí se též vědět o alergiích či intolerancích na některý druh potravin, abyste zamezili nepříjemným zdravotním komplikacím.
Potřebné množství
Neméně důležité kritérium, které řeší každý začínající konzument potravinových doplňků, představuje dávkování. Obecně se rozlišuje množství potřebné pro zajištění efektivního hubnutí a dávka bílkovin nutná k vybudování svalů. Hodnoty souvisí s tělesnou hmotností a životním stylem, ať už jde jak o protein pro ženy, tak pro muže.
Pokud máte klidový životní styl se sedavým zaměstnáním, bude vašemu tělu stačit dávka 0,8 g bílkovin na kilogram tělesné váhy. Pokud se snažíte zhubnout, doporučuje se dávka asi 1,4 g na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Pro příklad, osoba vážící 100 kg by měla v dietě spotřebovat za den 140 g bílkovin. To je myšleno jako celkové denní množství bílkovin i ve snědených pokrmech, proteinové přípravky potom slouží k doplnění tohoto množství.

Při tvrdém trénování zaměřeném na růst svalů by měla být dávka vyšší. Pohybuje se v rozmezí od 1,5 až do necelých 3 g na 1 kg váhy. Nad tuto hranici byste již neměli jít, pokud nejste zkušenými kulturisty a neznáte skvěle své tělo. Příliš velké dávky mohou v konečném důsledku spíše uškodit a vést ke zpomalení nárůstu svalové hmoty. Nezapomeňte také, že pouze stravou nedocílíte své vysněné postavy, vždy je nutné k ní přidat také dostatek pohybu.
Hmotnost jedince |
Doporučený celkový denní příjem bílkovin při klidnějším režimu |
Doporučený celkový denní příjem bílkovin při aktivním režimu |
60 kg |
50 – 85 g |
90 – 160 g |
80 kg |
65 – 115 g |
120 – 215 g |
100 kg |
80 – 140 g |
150 – 270 g |
Složení a chuť
Při výběru přípravku si dobře zkontrolujte informace uvedené na obalu. Správný protein by neměl obsahovat mnoho substancí navíc, největší podíl by měly tvořit bílkoviny. Hlídejte, aby všechna sladidla a další doplňkové látky byly výhradně přírodního původu, každá chemická substance totiž zbytečně rozhodí váš organismus. Čím méně látek ve složení, tím lépe.
Obsažené látky
Rostlinné, zejména konopné výrobky často obsahují kromě bílkovin i další látky, jako jsou minerály nebo vláknina. Ty jsou samozřejmě důležité pro správné fungování organismu, proto není jejich přítomnost na škodu. Žádné živiny, ani potřebné sacharidy a tuky by ovšem svým množstvím neměly přesáhnout zastoupení nejdůležitější látky, tedy samotných bílkovin. Ve všech druzích proteinů by souhrnný obsah tuku a sacharidů neměl přesahovat hranici 30 % v jedné dávce (1-5 g na 20 g bílkovin).
Co když mi ale protein bez sladidel nebude chutnat? Taková otázka je hlavně u začátečníků velmi častá. Nikdo však po vás nechce, abyste konzumovali prášek samostatně, ačkoliv tak je nejvíce efektivní. Velmi oblíbené jsou různé koktejly, v nichž se méně příjemná chuť ztratí. Případně se můžete poohlédnout po výrobcích ochucených různými příchutěmi přírodního původu.
Metoda CFM
Ty nejlepší produkty bývají vyrobeny za využití metody CFM. Tato zkratka česky znamená „mikrofiltrace zkříženým tokem“. Mikrofiltrace představuje způsob výroby, který zanechává plnou nutriční hodnotu proteinových přípravků.
Jedná se o šetrnou separaci bílkovin ze syrovátky, výsledný protein tak obsahuje pouze zanedbatelné množství mléčného tuku i cukru. Jak asi správně tušíte, označení CFM se tak dočkáte u proteinů vyrobených z mléka, které tímto nesou známku nejvyšší kvality.
Aminokyseliny BCAA
Několikrát zde v článku padl pojem aminokyseliny BCAA. Je důležité, aby byly v proteinu všechny tři aminokyseliny BCAA, což bývá problém především u rostlinných proteinů. Z toho důvodu se rostlinné proteiny často prodávají jako vícesložkové, aby bylo spektrum pokryto. Ale co to vlastně ty aminokyseliny BCAA jsou?
Aminokyseliny jsou základním prvkem všeho živého, najdeme je především ve svalech, kde je nejvíce bílkovin. Rozdělují se na neeseciální a esenciální, druhé zmíněné si tělo nedokáže vytvořit samo, a právě sem patří skupina BCAA. Celkově jich je však kromě tří BCAA ještě pět.
Pod touto zkratkou najdete valin, leucin a isoleucin, které tvoří celou jednu třetinu všech bílkovin v lidském těle. Společně ve správném poměru tvoří nenahraditelnou trojici, která přispívá k růstu svalové hmoty. Proto by kompletní BCAA aminokyseliny měly být součástí každého proteinu, můžete je však zakoupit a doplňovat také zvlášť.
Oblíbené značky proteinů
Ačkoli vás mohou lákat proteiny na pultech supermarketů za nízké ceny, doporučujeme jejich výběru věnovat nějaký ten čas a raději sáhnout po přípravcích od prověřených výrobců. Jedná se mimo jiné o tyto výrobce:
- Amix Nutrition – Nabízí syrovátkové, kaseinové a hovězí proteiny s cca 75-90% obsahem bílkovin. Najdete zde kvalitní přípravky zpracované CFM a také bezlepkové proteiny.
- BioTech USA – Pod tímto výrobcem najdete nejčastěji syrovátkové, kaseinové, hovězí, ale také veganské a bezlepkové proteiny, které potěší široké spektrum sportovců.
- GymBeam – Kromě klasických práškových syrovátkových nabízí i kaseinové, hovězí, vaječné nebo rostlinné, často bezlepkové. Spadají do střední cenové třídy a těší se oblibě u uživatelů.
- MyProtein – Nejvíce populární jsou syrovátkové proteiny, v nabídce ale najdete i hovězí, kaseinové nebo řadu rostlinných variant. Potěší příznivou cenou a mnoha variantami příchutí.
- Protein&Co – Nabídka tohoto výrobce je velice různorodá a potěší širší spektrum veřejnosti. Proteiny jsou navíc cenově dostupné a často ve více příchutích.
Značka |
Nabídka |
Cenová kategorie |
Specifika |
Amix Nutrition |
Syrovátkové, kaseinové, hovězí |
Střední až vyšší |
Vyšší procento bílkovin, kvalitní a bezlepkové přípravky, více příchutí |
BioTech USA |
Syrovátkové, kaseinové, hovězí, rostlinné |
Nižší až střední |
Kvalitní a bezlepkové přípravky, více příchutí, do diety i nabírání |
GymBeam |
Syrovátkové, kaseinové, hovězí, vaječné, rostlinné |
Nižší až střední |
Některé bezlepkové, více příchutí, do diety i nabírání |
MyProtein |
Syrovátkové, kaseinové, hovězí, sójové, hrachové |
Nižší až střední |
Některé bezlepkové, více příchutí, do diety i nabírání |
Protein&Co |
Syrovátkové, sójové, rýžové, hrachové, konopné, vaječné, hovězí |
Nižší až střední |
Některé bezlepkové, více příchutí, do diety i nabírání |
Proteiny Amix Nutrition
Mezi výrobky této značky najdete na trhu ke stovce proteinových přípravků. Jedná se především o práškové proteiny, a to syrovátkové, kaseinové nebo v hojném zastoupení i hovězí, jiné byste zde hledali jen stěží. Jedná se o kvalitní proteiny, častokrát vyrobené metodou CFM, většina z nich je navíc bezlepková. V nabídce najdete koncentráty, izoláty i hydrolyzáty s obsahem bílkovin zhruba od 75 do 90 a víc procent. Proteiny mívají více příchutí. Mezi uživateli se jedná o skvěle hodnocené přípravky, bývají ale dražší.
Proteiny BioTech USA
Značka BioTech nabízí na našem trhu na padesát proteinových přípravků, a to jak práškové syrovátkové, hovězí a kaseinové, tak rostlinné proteiny vhodné pro vegany. Nechybí zde kvalitní metoda zpracování CFM a převažující bezlepkové složení. Uživatelé je hodnotí vcelku kladně, velkým benefitem tohoto výrobce je také přijatelná cena přípravků. Proteiny se hodí pro všechny typy sportovců, najdete zde proteiny na nabírání i do diety v mnoha variantách příchutí.
Proteiny GymBeam
GymBeam je v tuzemsku populární a rozšířený výrobce proteinů. Sází na klasiku a na trhu nabízí spíše pouze základní typy proteinů – nejčastěji práškové syrovátkové, ale narazit můžete i na kaseinové, hovězí, vaječné nebo rostlinné. Řada z nich je navíc bezlepková. Spadají zhruba do střední cenové třídy. Proteiny seženete vždy ve více variantách příchutí a nesmíme opomenout ani skvělá uživatelská hodnocení a množství pozitivních recenzí.
Proteiny MyProtein
MyProtein potěší stovkami kladných uživatelských recenzí. Vůbec nejoblíbenější je od tohoto výrobce klasický práškový syrovátkový protein, v nabídce ale můžete najít i kaseinové, hovězí, sójové nebo hrachové přípravky. Proteiny jsou k dostání v řadě příchutí, zastoupení bílkovin se pohybuje zhruba od 70 do 90 %. Navíc jistě zaujmou i přívětivou cenou a v některých případech i bezlepkovým zpracováním.
Proteiny Protein&Co
Proteiny této značky jsou ve většině případů zpracovány kvalitní metodou CFM. Jedná se převážně o práškové syrovátkové, můžete zde najít ale i sójové, rýžové, hrachové, konopné, vaječné či hovězí přípravky, nabídka je velice různorodá. Proteiny spadají do nižší až střední cenové třídy, proto potěší všechny, kteří nechtějí za protein příliš utrácet. Některé z proteinů jsou bezlepkové. Zákazníci je v recenzích pochvalují a tvrdí, že jim chutnají jak ochucené, tak i neochucené proteiny.
Cena
Nejdůležitější hlediska, podle kterých se liší cena jednotlivých proteinů, jsou množství a druh. V případě syrovátkových produktů je ještě vhodné brát ohled na technologii výroby. Na základě analýzy proteinů na trhu jsme nalezli tři cenová pásma, z nichž každé nabízí trochu odlišný sortiment. Následující kapitola tak nabízí porovnání proteinů v jednotlivých cenových skupinách.
Cena do 300 Kč
V nejnižší kategorii do 300 Kč zcela dominují nejlevnější syrovátkové proteiny. Standardně se jedná o koncentráty s poměrně nízkým obsahem bílkovin. Setkat se můžete i s malými baleními kvalitnějších mléčných, ale i veganských proteinů. Jejich gramáž ovšem nepřesahuje hranici 500 g.
Cena od 300 Kč do 800 Kč
Střední pásmo nabízí mnohem širší výběr. Výjimkou nejsou ani větší balení kvalitních syrovátkových proteinů. Mnohé přípravky jsou navíc vyrobeny za použití mikrofiltrace, takže slibují mnohem lepší vlastnosti.
Výrazně širší je i nabídka bílkovin získaných z jiných zdrojů. Velikost jejich balení nezřídka přesahuje 1 kilogram, což je množství, které už nějakou tu dobu vydrží.
Cena nad 800 Kč
Nejdražšími proteiny bývají výhradně izoláty, případně hydrolyzáty, vyrobené technologií mikrofiltrace (CFM). Očekávat můžete velmi vysokou kvalitu. Mnohé balíčky jsou vyrobeny s ohledem na jedince trpící celiakií. Volit můžete ze všech zdrojů proteinů, hmotnost začíná na jednom kilogramu u kvalitnějších produktů a končí u několikakilogramových balení levnějších koncentrátů.
Doporučení odborníka
Bc. Vlastimil Lysák, osobní kondiční a běžecký trenér a poradce pro výživu
Oslovený odborník tvrdí, že z hlediska kvality proteinových přípravků hraje roli především to, aby uživateli padly doslova na míru. Jednotlivé aminokyseliny obsažené v různých proteinech totiž různě zapadají do vzorce pro lidský růst a celkového regeneračního procesu. Při výběru proteinu doporučuje zaměřit se na aminokyselinové skóre, anglicky amino acid score, tedy AAS.
Princip výpočtu spočívá v porovnání aminokyselin obsažených v konkrétním přípravku s aminokyselinami takzvané referenční bílkoviny stanovené Světovou zdravotnickou organizací WHO z roku 2007. Její hodnoty jsou uvedeny níže v tabulce. Pokud uživatelem vybraný přípravek tyto informace neuvádí, je podle Vlastimila Lysáka lepší sáhnout po jiném.
Aminokyselina |
g / 100 g bílkoviny |
Histidin |
1,5 |
Isoleucin |
3 |
Leucin |
5,9 |
Lysin |
4,5 |
Methionin + Cystein |
2,2 |
Fenylalanin + Tyrosin |
3,8 |
Threonin |
2,3 |
Tryptofan |
0,6 |
Valin |
3,9 |
Výpočet je poté následující: „Vydělíme množství konkrétní aminokyseliny na 100 g v uživateli vybraném proteinu množstvím téže aminokyseliny ve 100 g referenčního proteinu a vynásobíme 100. Vzorec tedy zní A / B x 100 = C. Tímto způsobem vypočítáme aminokyselinové skóre všech aminokyselin, které uvádí WHO.“
Na základě tohoto výpočtu je poté možné proteinové přípravky mezi sebou kvalitativně porovnávat. Čím je aminokyselinové skóre produktu vyšší, tím je produkt hodnotnější oproti produktu s nižším aminokyselinovým skóre.
Dobrý den, jsem aktivní sportovec, 5x týdně cvičím ve fitness centru s cílem budování svalové hmoty. Proteinové přípravky jsem doteď užíval, ale nejspíš v malé míře. Chci se zeptat, jestli je možné je kombinovat, tedy užívat třeba syrovátkový po tréninku a kaseinový před spaním?
Děkuji, s pozdravem Boris Urvinitka