Popularita kávy stále roste, na kvalitní espresso už ale nemusíte chodit pouze do kavárny a utrácet za ně velké peníze. Svůj oblíbený nápoj si můžete připravit v pohodlí domova pomocí různých druhů kávovarů. Nejlepší káva je ta čerstvě namletá a připravená, a právě o to se rychle a jednoduše postará automatický kávovar (někdy také nazýván kávovar s mlýnkem nebo presovač). Taková příprava nezabere velké množství času a nevzniká při ní žádný nepořádek, jako je tomu v případě pákových kávovarů.
V našem článku se můžete podívat na porovnání jednotlivých typů kávovarů a dozvíte se, na co se zaměřit při výběru automatických modelů. Rozebrali jsme parametry, funkce i design kávovaru, a vám už tak zbývá jen zvážit, která kritéria jsou pro vás podstatná a která méně. V neposlední řadě je vhodné si dopředu určit i cenu kávovaru, tedy rozhodnout se, kolik jste do něj ochotní investovat, a zjistit, co za tyto peníze můžete očekávat.
Zaměřili jsme se také na výběr nejlepší kávy a sepsali jsme pro vás článek Jak vybrat kávu, který vám poradí.
Jak vybrat automatický kávovar stručně:
- Stanovte si rozpočet – cena automatického kávovaru může jít do desítek tisíc, je tedy dobré ji rovnou omezit podle vašich možností.
- Zkontrolujte důležité parametry – zda kávovar dosáhne potřebného tlaku nebo zda je možné manipulovat s hrubostí mletí kávy. Pokud máte možnost nechat si kávovar předvést a kávu ochutnat, neváhejte.
- Vyberte si objem – podle toho, zda hledáte kávovar pro jednoho, nebo třeba na frekventované použití do kanceláře.
- Zvolte způsob šlehání mléka – rozhodněte se, zda vám stačí parní tryska, dáváte přednost automatickému šlehání, nebo vyžadujete obojí.
- Podívejte se na další možnosti nastavení – například paletu nabízených nápojů nebo třeba možnost nastavení tvrdosti nebo teploty vody.
- Zvažte další funkce – podívejte se na velikost displeje, různé programy apod.
- Mrkněte na uživatelské recenze – protože ne všechno jde zjistit z papírových parametrů, zkuste vypátrat, zda jsou ostatní uživatelé s kávovarem spokojení, zda se stroj dobře čistí a zda má mléčná pěna dobrou konzistenci.
Základní typy kávovarů
V první řadě je potřeba ujasnit si, jaké kávovary se vůbec na trhu vyskytují a co od nich můžeme čekat. Kávovary dělíme na tři základní typy – pákový, automatický a kapslový. Kromě nich se můžete ještě setkat s alternativními přípravami kávy, například s překapávačem nebo moka konvičkou.
Pákové kávovary
Tento typ kávovarů je vlastně menší variantou přístrojů, které najdete v kavárnách. Kvalitní pákové kávovary jsou proto schopné připravit skvělou kávu nejvíce podobnou té od profesionálního baristy. Jsou tak ideální volbou pro milovníky kávy, kteří si zároveň užívají i rituál její přípravy a rádi se naučí pracovat s parní tryskou, aby posléze mohli vyšlehaným mlékem kreslit do kávy obrázky. Pokud patříte do této skupiny, podívejte se na naše srovnání pákových kávovarů.
Je však nutné přiznat, že příprava kávy v pákovém kávovaru zabere čas a je nejdřív potřeba se ji pořádně naučit, než dosáhnete profesionální kvality. Pákový kávovar většinou nemá zásobník na kávu ani mlýnek, takže kávu musíte nejprve namlít a potom napěchovat do sítka. Zároveň je u většiny přístrojů nutné hlídat i dávkování vody. Existuje funkce automatického dávkování, díky které u kávovaru nemusíte stát a hlídat samotnou přípravu, tu ale nenabízejí všechny modely.
Usnadnit práci si můžete pomocí tzv. PODů, což jsou polštářky naplněné kávou, a funkčnost je potom podobná jako u kapslového kávovaru. Tím se ale připravíte o efekt čerstvě namletých zrn. Základní pákové kávovary jsou poměrně levné, budete k nim však potřebovat i mlýnek na kávu, a to ve vyšších cenových kategoriích, aby dokázal kávu dobře umlít. Druhá možnost je využívat již namletou kávu, tím se ale připravíte o podstatnou část jejího aroma.
Kapslové kávovary
Kapslový kávovar je malý a nenáročný na obsluhu, jeho výhodou jsou zejména nízké pořizovací náklady. Veškerý proces přípravy kávy představuje vložení kapsle a stisknutí tlačítka. Některé modely jsou vybavené i funkcí samočištění. Pokud hledáte skladný a poměrně samostatný přístroj, podívejte se na náš test kapslových kávovarů. Kapslové kávovary jsou velmi variabilní, často umožňují i přípravu čaje nebo jiných nápojů. Jejich kvalita je různá, stejně jako kvalita samotných kapslí.
Nevýhodou je, že jeden kávovar většinou dokáže pracovat jen s jednou značkou kapslí, a je tak velmi důležité vybrat tu pravou ještě před jeho koupí. Navíc v něm nepřipravíte ani mletou kávu. Dalším minusem je vyšší cena kávy, v porovnání například s automatickým přístrojem, protože k ceně samotné kávy se zde připočítává také cena kapsle.
Při pití kávy ve větším množství se vám tak nízké pořizovací náklady převáží vyššími náklady na provoz. Problém také může být s nápoji obsahujícími mléko. Jen u dražších přístrojů najdeme samostatnou nádržku na mléko. Většina ji supluje sušeným mlékem v kapsli, to se ale čerstvému mléku zkrátka nevyrovná.
Automatické kávovary
Spolu s kapslovými kávovary jsou automatické modely nejméně závislé na člověku a jeho schopnostech přípravy kávy. Automatický kávovar s mlýnkem a nádobkou na mléko je navržen tak, aby co nejvíc práce udělal za vás. Zmáčknutím jednoho tlačítka se provedou všechny úkony pro přípravu espressa, u některých modelů i pro přípravu cappuccina nebo caffé latte, včetně namletí kávy, spaření i samočištění. Stejně jako v případě pákových kávovarů, i v této kategorii se najdou přístroje, které jsou kompatibilní s kávovými PODy.
Příjemnou stránkou automatického kávovaru je, že připravuje čerstvě namletou kávu, nevýhodou ovšem může být, že je její zásobník umístěný přímo v těle přístroje, a káva tak může působením tepla rychleji žluknout. Doporučujeme nekupovat automatický presovač jako kávovar na mletou kávu. I když většina modelů má také malou nádobku na namletá zrna, většinou je nutné nasypat do ní každou porci zvlášť, což je velmi nepraktické.
Přístroje také nepatří k nejmenším, proto nejsou náročné jen na místo, ale mohou být i náročnější na údržbu. Z tohoto důvodu je vždy lepší volit varianty se samočisticími funkcemi, nebo takové kávovary, které samy upozorní na nutnost čištění nebo odvápnění. Cena za jeden šálek kávy se může dostat pod jednu korunu, nebo i nad deset korun, záleží na vašem výběru kávy. Kvalita výsledného nápoje se také odvíjí zejména od kvality kávových zrn.
Typ kávovaru | Výhody | Nevýhody | Určení | Cena |
---|---|---|---|---|
Pákový | + Espresso podobné těm z kavárny
+ Nízká cena za šálek + Káva podle vašich představ |
– Vyšší pořizovací náklady za kvalitní stroj
– Potřeba přikoupit mlýnek – Složité používání a čištění |
– K přípravě většího množství kávy
– Pro milovníky rituálu přípravy – V domácnostech |
3 000 – 20 000 Kč |
Kapslový | + Nízké pořizovací náklady
+ Rychlá a nenáročná příprava + Snadná údržba |
– Vyšší cena za šálek
– Omezení na jednu značku kapslí – Používání sušeného mléka |
– Pití kávy v menším množství
– Experimentování s kávovými i dalšími nápoji |
800 – 20 000 Kč |
Automatický | + Zcela samostatné fungování
+ Rychlá příprava + Nízká cena za šálek |
– Vyšší pořizovací náklady
– Občas náročnější údržba – Káva v těle kávovaru |
– Pití kávy ve větším i menším množství
– Příprava espressa i kávy s mlékem – V kancelářích |
6 000 – 40 000 Kč |
Hlavní parametry
Pro přípravu kávy existuje několik zásadních faktorů, nejdůležitější je tlak a teplota. Rychlost přípravy závisí hlavně na příkonu přístroje, k tomu se ovšem váže také jeho spotřeba.
Tlak a teplota
Jedním z nejzásadnějších parametrů pro přípravu kávy je tlak. Bez dostatečného tlaku zkrátka dobrou kávu neuděláte. V kavárnách se setkáme s kávovary o tlaku 9 bar, pro domácí použití jsou překvapivě nabízené přístroje s tlakem od 15 bar. Je to kvůli tomu, že na rozdíl od profesionálních kávovarů si domácí přístroje nedrží tlak konstantně, ale nejprve tvoří křivku 0 – 15 bar a poté zase 15 – 0 bar, na 9 bar se tak dostanou v průměru. Ideální teplota pro přípravu kávy by se potom měla pohybovat okolo 90 °C (cca 88 – 92 °C dle použité kávy).
Příkon
Kávovar patří k menším domácím spotřebičům, a tak není příkon v jeho případě až tak zásadní. Ovlivní hlavně rychlost nahřátí přístroje, pokud si tedy budete připravovat kávu v ranním shonu, doporučujeme hlavně spotřebiče s vyšším příkonem, nicméně ušetřený čas nebude až tak vysoký. Na kvalitu samotného nápoje ale nemá vyšší nebo nižší příkon žádný vliv.
Spotřeba
Protože jde o malý přístroj, je jeho spotřeba vcelku zanedbatelná (Ze zdroje: Spotrebitelov.cz). Pokud ovšem hledíte na co nejvyšší úsporu, doporučujeme zkontrolovat, zda má kávovar i úsporný režim, ideálně nastavitelný tak, abyste mohli zvolit, za jak dlouhou dobu do něj kávovar přejde.
Co z parametrů nezjistíte
Jak je u komplikovanějších přístrojů časté, bohužel ne vždy všechny důležité informace naleznete v produktových materiálech. Některé se ani na papír zaznamenat nedají, přesto mohou znatelně ovlivnit vaši spokojenost s dodaným výrobkem.
Extrakce espressa
Jak už jsme nakousli v kapitole o typech kávovarů, ne všechny automatické stroje opravdu připraví předpisové espresso. V mnoha případech z nich teče nápoj příliš vodový a bez patřičné cremy na povrchu. I tak se najde řada uživatelů, kterým bude taková káva vyhovovat – v našich končinách dává mnoho milovníků kávy přednost větším vodnatým šálkům, protože pravé espresso je na ně příliš intenzivní.
Pokud jste ale na kvalitu nápoje nároční, zkuste propátrat nabídku nejen běžných eshopů, ale i těch, které se na kávu a kávovary specializují. Mívají sice omezenější spektrum přístrojů, ale zato zpravidla nabízejí jen to, čemu sami věří. Některé mívají i prodejny, kde jsou schopni kávovary předvést, takže kávu z nich můžete před nákupem ochutnat. A občas se potkáte i s nabídkou poradenství při výběru, instalací nebo zaučením.
Záruka a opravy
Čím je kávovar složitější a jeho činnost automatizovanější, tím větší je riziko, že se po čase někde něco pokazí nebo některá součástka bude potřebovat výměnu. Proto se vyplatí mít dopředu zjištěno, kde vám vašeho pomocníka opraví. I to je možné zařídit u obchodníků s kávou a kávovary, ti zpravidla nabízejí záruční i pozáruční servis všech prodaných přístrojů. Dále můžete na internetu vyhledat servisní střediska jednotlivých značek, nebo se poptat u lokálních opravářů, zda mají s tou či onou značkou zkušenosti.
Údržba
Snad každý výrobce kávovaru vám bude tvrdit, že jeho přístroj je téměř bezúdržbový a z větší části se čistí sám. To je do jisté míry u automatických kávovarů pravda, existuje však ještě pár detailů na které se vyplatí vyptat před nákupem.
- Vyjímatelná spařovací jednotka – spařovací jednotka je klíčovou součástkou kávovaru a měla by se pravidelně čistit. Není to nijak složité, většinou stačí pořádně ji propláchnout vodou z vodovodu. Problém může být s jejím vymontováním, u některých kávovarů to dokonce není možné vůbec.
- Pravidelné prohlídky – aby váš automatický kávovar bez problémů fungoval, jednou za rok až dva byste jej měli dát na pravidelnou servisní prohlídku. To je proces, který zahrnuje vyčištění vnitřku přístroje včetně mlýnku, případné přebroušení mlecích kamenů, dále se provede kontrola či výměna těsnění, pohyblivé části se promažou a kávovar se opět seřídí. Protože ne všichni prodejci kávovarů tuto prohlídku nabízejí, možná si budete muset své servisní centrum najít sami.
Mlýnek
V automatických kávovarech se zpravidla vyskytují kónické mlýnky s mlecími kameny. Tento mechanismus je vhodný, protože kávu jemně drtí na souměrnou směs. Káva bez nerovnoměrností je důležitá u každé metody přípravy, ale u espressa obzvlášť, protože jinak si voda najde cestičky přes hrubě namletá zrna, extrakce proběhne nerovnoměrně a káva bude slabá a vodová.
Materiál mlecích kamenů
Automatický kávovar s mlýnkem může mít mlecí kameny ze dvou různých materiálů. Každý z nich má své výhody i nevýhody.
- Keramické mlýnky – vyznačují se nižší odolností materiálu a větší náchylností k poškození. Na druhou stranu mají menší tendence kávu zahřívat a vydrží dlouho ostré. Dnes se vyrábí tak kvalitní mlýnky do kávovarů, že se rozhodně nemusíte bát výrazně krátké životnosti.
- Ocelové mlýnky – jsou odolnější a více vydrží, proto je také naleznete ve většině automatických kávovarů. Na druhou stranu, pokud nejsou kvalitní, při frekventovaném využití se mohou začít zahřívat. To je však riziko spíš ve velkých kancelářích, kde připravují jednu kávu za druhou, doma se zahřívání bát nemusíte. Pokud kávovar využíváte často, bude také třeba po čase kovové kameny přebrousit.
Nastavení mlýnku
Pro dosažení ideálního výsledku by měl mít možnost nastavení hrubosti mletí. Od hrubosti namletí kávy se odvíjí síla a chuť výsledného nápoje. Jemně namletou kávou voda protéká déle, a tak získá plnější chuť a aroma. Příliš jemná káva se ale může přepálit a zhořknout. Na druhou stranu hrubě namletou kávou voda proteče rychleji, a získáte tak jemnější chuť, ovšem při velmi hrubém namletí může být káva příliš slabá.
Čím více stupňů mletí máte k dispozici, tím širší jsou vaše možnosti. Pro přípravu espressa je nejlepší káva přibližně na hrubost polohrubé mouky. Níže na obrázku vidíte jednoduchý přehled optimální hrubosti mletí pro alternativní způsoby přípravy, například v džezvě nebo moka konvičce. Pokud by vás problematika zajímala blíže, více ji rozebíráme v našem článku o mlýncích na kávu.
Možnosti nastavení
Naprostá většina automatických kávovarů umožňuje nastavení parametrů, které mají vliv na výslednou chuť kávy. Zásadní je zde zejména výše zmíněné nastavení mlýnku a kontrola nad teplotou vody a mléka. Luxusnější kávovary vám dokonce dají na výběr, zda chcete nastavit pouze tento jediný nápoj, nebo nové parametry rovnou uložit.
U modernějších přístrojů se můžete těšit na variabilitu nastavení. Nejčastěji vám nabídnou tyto úpravy:
- Síla/intenzita/aroma kávy – odvíjí se buď od již zmíněné hrubosti mletí nebo od množství kávy na porci.
- Teplota vody – většinou je udávána spíš orientačními hodnotami typu „nízká/vysoká“ než teplotními stupni.
- Objem kávy – tedy kávu s větším či menším množstvím vody.
- Příprava dvou káv najednou – to se hodí zejména pro snídaně ve dvou. Většinou se však vztahuje pouze na nemléčné nápoje, pouze některé kávovary s hadičkami dokážou připravit i dvě cappuccina zároveň (více v kapitole o šlehání mléka).
Mimo základní nastavení jistě oceníte přizpůsobení tvrdosti vody. To v praxi funguje tak, že tvrdost vody u vás doma otestujete reakčním proužkem, který je přiložen v krabici s kávovarem. Pomocí ovládacího panelu následně informaci o zjištěné tvrdosti vložíte mezi další nastavení. Kávovar pak bude ohlašovat nutnost odvápnění podle tvrdosti vaší vody, čímž zajistí, že na ně nezapomenete a včas se zbavíte usazenin.
Šlehání mléka
Pokud sháníte kávovar na latte, rozhodně věnujte pozornost při výběru také mléčnému systému a jeho fungování. Jakou pěnu umí vytvořit? Jakým způsobem? Kolik druhů mléčných nápojů mi nabídne? Jak snadno se šlehací systém čistí?
To, jak kvalitní pěnu přístroj našlehá, z papírových parametrů bohužel nezjistíte. Pomoci vám ale mohou uživatelské recenze v eshopech nebo videa na YouTube. Co se způsobu šlehání týče, objevují se tři základní možnosti – manuální, automatické s hadičkou a automatické s nádobkou na mléko.
Manuální šlehání mléka
Automatický kávovar nemusí vždy znamenat automatické pěnění mléka, ačkoliv jde o převládající variantu.
Některé levnější přístroje disponují stejným systémem jako pákové kávovary – parní tryskou. Nese to s sebou oproti automatickému režimu pěnění mléka tu nevýhodu, že správně napěnit mléko není jednoduché a vyžaduje trochu cviku. Zároveň je potřeba postupovat dostatečně rychle, aby mléko nebylo moc horké nebo se dokonce nespálilo. Podle doporučení by se káva měla podávat tak teplá, aby se dala okamžitě pít.
Tento systém má však také několik výhod. Předně, vy sami kontrolujete, jak moc mléko ohříváte a napěňujete, po zaučení si tak můžete připravit mléko přesně dle představ. S manuální parní tryskou je také vždy možné napěnit mléko bez kávy, třeba na kakao pro děti. Některé automatické kávovary se sice chlubí možností připravit kávu s mlékem jedním tlačítkem, u nich jste však omezeni počtem nápojů a poměrem kávy ku mléku, které stroj nabízí.
Automatické šlehání mléka
Varianta, že kávovar mléko napění sám, mezi automatickými přístroji převládá. Nemusíte se nic zdlouhavě učit, nad ničím přemýšlet, kávovar vše udělá za vás. Na druhou stranu nemůžete pěnění mléka nijak ovlivnit, vždy zkrátka dostanete to samé. Jen ty nejluxusnější přístroje nabízejí napěnění v několika úrovních. U automatických systémů je také nutné počítat s vyššími nároky na čištění kávovaru po každé přípravě mléčného nápoje. Mléčné systémy jsou totiž velmi náchylné na zanesení zbytky mléka.
S automatickým šleháním často přichází také žádaná funkce „cappuccino jedním tlačítkem“, kterou si výrobci pojmenují každý trochu jinak, ale prakticky znamená vždy totéž. Pozor však na to, že nápoje, které nejsou předdefinované v menu přístroje, zkrátka nepřipravíte. Pokud tak stojíte o možnost napěnit mléko samostatně nebo pijete méně obvyklé nápoje typu espresso macchiato, nemusí vám všechny kávovary vyhovět.
Vzácně se objevuje kombinace automatického i manuálního šlehání, takové kávovary se označují jako poloautomatické.
Typy šlehacích systémů
Automatické šlehání mléka může nabývat dvou podob.
- Hadička – jeden konec připevníte ke kávovaru, druhý vložíte do nádobky s mlékem, třeba přímo do kartonu. Kávovar mléko nasaje a napění, z výpustě potom do hrnečku poteče rovnou mléčná pěna. Pokud má kávovar k tomu uzpůsobenou výpusť, je možné připravit dva mléčné nápoje zároveň. Hadičku je třeba po každém použití pečlivě propláchnout. Některé dražší stroje to zvládnou samy – hadičku jen přepojíte a kávovar ji prožene horkou párou.
- Nádobka na mléko – představuje obvyklejší variantu. Nádobka je připevnitelná ke kávovaru, ale také ji můžete odpojit a nechat v chladničce. Jde o designově ucelenou variantu, která se navíc mnohdy relativně snadno proplachuje. Protože však má jen jednu výpusť, mléčný nápoj dokáže připravit vždy jen jeden.
Druhy kávových nápojů
Jak jsme již nakousli, většina moderních automatických kávovarů nabízí širokou paletu nápojů, které pro vás připraví. Některé z nich jsou předdefinované, stačí tedy stisknout tlačítko „latte macchiato“ a přístroj ví, že má připravit mléko a následně do něj pustit espresso, aby vytvořil žádoucí tříbarevný efekt. Většinou máte možnost zvolit množství mléka, někdy i stupeň jeho napěnění. Ty nejčastější nápoje jsme zobrazili níže:
Typ | Množství kávy (g) | Množství vody (ml) |
---|---|---|
Espresso | 7 | 25-30 |
Ristretto | 7 | 20 |
Lungo | 7 | 80 |
Doppio (dvojité espresso) | 14 | 50-60 |
Americano | 7 | Espresso 40-80 + voda 20-60 |
Levnější kávovary si zpravidla vystačí s touto nabídkou, pokud se ale odhodláte zainvestovat, je možné, že narazíte i na méně časté lahůdky.
- Espresso macchiato – se snadno splete s latte macchiato, ale jde o dost rozdílné nápoje. Espresso macchiato se také skládá z jedné dávky espressa, avšak mléka je malé množství, zpravidla jen tolik, kolik by doplnilo malý espressový hrníček.
- Flat white – varianta pro milovníky mléčných variant, pro které je cappuccino příliš slabé. Jedná se o stejné množství nápoje, jen kávy je v něm dvojnásobné množství.
- Caffè latte – se může plést s latte macchiato, od kterého jej odlišuje hlavně postup přípravy a servírování. Zatímco na latte macchiato nejprve našleháte pěnu a do ní vlijete espresso, caffè latte se připravuje stejně jako cappuccino, tedy nejprve káva, pak do ní mléko. Servíruje se ve velkých šálcích, kdežto tříbarevné latte macchiato nejlépe vynikne ve vysoké sklenici.
- Long – řidší káva bez mléka podobná espressu lungu. Připravuje se však pod nižším tlakem, takže je chutí podobnější kávě filtrované.
- Samotné mléko – jak už jsme zmínili, tato nabídka je oblíbená zejména u dětí, kterým tímto způsobem můžete připravit našlehané kakao. Některé automatické kávovary dokonce nabízejí možnost několika úrovní našlehání, takže můžete získat pevnou pěnu, ale pokud chcete, můžete mléko tímto způsobem jen ohřát.
Ukládání vlastních receptů
Už jsme zmiňovali, že většina kávovarů nabídne možnost upravit si množství kávy, vody a mléka nebo také intenzitu aroma. Občas však navíc narazíte na možnost vytvořit si svůj vlastní nápoj a naprogramovat jej od začátku do konce. Tuto variantu oceníte například pokud u vás více lidí pije třeba cappuccino, ale každý si to „svoje“ představuje trochu jinak.
Funkce horké vody
Kávovar neslouží pouze k přípravě kávy. Naprostá většina presovačů má totiž možnost výdeje horké vody z výpusti nebo trysky na páru. Tuto variantu využijete pro přípravu čaje nebo jiného nápoje. Občas narazíte dokonce na horkou vodu v několika teplotních stupních pro různé druhy čajů.
Uživatelský komfort
Automatické kávovary si kladou za cíl co nejvíc vám přípravu kávy usnadnit. Není tedy překvapením, že u nich najdete celou řadu vychytávek, které vám zjednoduší údržbu nebo zajistí, že káva bude pomaleji chladnout.
Nastavitelná výška výpusti
Automatické kávovary dnes běžně mají nastavitelnou výšku výpusti. Je to z toho důvodu, že pokud by byla moc vysoko bez možnosti ji snížit, káva napouštěná do malého hrníčku na espresso by stříkala všude kolem.
Naopak pokud by výpusť byla moc nízko a nešla zvednout, velmi by vám to zkomplikovalo přípravu kávových nápojů, které se běžně podávají ve vyšších nádobách. Mezi tyto nápoje patří například latte macchiato nebo pochoutky typu vídeňské či alžírské kávy.
Nahřátí šálku
Řada kávovarů má horní desku horkou, takže na ní položené hrníčky se za nějaký čas ohřejí. V nahřátém hrníčku vám káva nejen tak rychle nevychladne, ale také si lépe udrží krémovou pěnu a bohatou chuť a aroma.
Najdou se ale i spotřebitelé, kteří tuto možnost po čase stejně přestanou využívat, protože jim menší ochlazení kávy nevadí, a hlavně proto, že při zapnutí kávovaru nějakou dobu trvá, než se deska na šálky zahřeje a poté nějakou chvíli trvá, než se zahřejí samotné hrnky. U běžných automatických kávovarů v cenovkách 6 – 20 tisíc korun jsme se zpravidla nesetkali s moc dobrou účinností nahřívací plochy.
Tip: Pokud preferujete ohřáté šálky, ale váš kávovar nedisponuje funkcí nahřívání, popřípadě není dostatečně výkonná, šálek můžete před použitím opatrně prohřát také párou z trysky nebo jej propláchnout horkou vodou.
Automatické čištění a odvápnění kávovaru
Automatický kávovar je skvělý a nenáročný pomocník. Nutné údržbě se ale ani tak nevyhnete. Například káva, kterou sám namele a procedí, musí někde skončit. Většina kávovarů si proto sama řekne o vysypání zásobníku na použitou kávu, ale také o výměnu vody nebo pročištění vnitřních součástí kávovaru. Důležité je také odvápnění, které je vhodné provést zhruba jednou měsíčně.
Kávovary mají automatický režim odvápnění, to znamená, že pro vás to bude jen pár úkonů a zmáčknutí tlačítek dle návodu. Nutný ale bude prostředek na odvápnění, který bývá buď součástí balení, nebo je ho třeba dokoupit. Při čištění kávovaru rozhodně doporučujeme držet se návodu a nepoužívat jiné prostředky, než jsou v návodu doporučené. Další informace o údržbě automatických kávovarů zjistíte například zde.
Tip: Nejnáchylnějším místem pro zanesení nečistotami je mléčný systém, a to ať už se jedná o parní trysku, hadičku nebo nádobku s ústím přímo do hrnečku. Při zanesení zjistíte, že šlehání je méně efektivní, uvnitř se mohou množit bakterie, v krajním případě dokonce může mléko začít zapáchat. Proto určitě neprohloupíte, když budete šlehací systém pečlivě čistit i nad rámec výrobcem požadovaných úkonů.
Další funkce
Některé přístroje disponují také méně obvyklými vychytávkami. Ty mohou rozšiřovat možnosti nastavení nebo zvyšovat uživatelský komfort.
- Časovač – umožní nastavit dobu přípravy kávy, a vy tak ráno můžete vstát k právě připravenému šálku.
- Předspaření – kávovar malým množstvím horké vody propláchne čerstvě umletou kávu ještě před samotnou přípravou nápoje, a umožní tak lepší uvolnění jejího aroma a chuti.
- Bluetooth – umožňuje komunikovat s kávovarem prostřednictvím mobilního telefonu nebo tabletu. Tímto způsobem je možné připravovat nápoje, upravovat parametry receptů nebo zakládání nových. Většinou je však stejně potřeba zapnout kávovar ručně.
Velikost a design
Kávovar nepatří k přístrojům, které by se schovávaly do skříně. Proto je nejlepší vybrat kávovar, který bude ladit k vaší kuchyni. Výrobci se stále ještě většinou drží klasických barev, jako je černá, bílá a nerez, ale stále častěji se na trhu objevují i neotřelé extravagantnější kousky.
Pozor si ovšem dávejte na přístroje v designovém provedení, často je totiž hlavní položkou ceny právě vzhled přístroje (popřípadě podpis známého designéra) a samotný kávovar už nedosahuje takové kvality, jakou byste našli u jiných přístrojů ve stejné cenové kategorii.
Rozměry přístroje
Velkou pozornost věnujte velikosti kávovaru, protože každý kávovar se může lišit stavbou těla – na trhu jsou vysoké, široké, úzké, krátké, hluboké kávovary. Většinou záleží na umístění nádržky na vodu, ta může být vzadu nebo na boku přístroje. Výrobci naštěstí zpravidla přesně uvádějí výšku, šířku i hloubku kávovaru, takže když si dopředu změříte místo, kam jej umístíte, nesáhnete vedle.
Myslete také na to, že kávovary mívají délku přívodního kabelu většinou kolem 1,2 metru, takže jeho umístění musí být v dosahu zásuvky, nebo budete muset používat prodlužovací kabel. Rozměr kávovaru budete samozřejmě muset přizpůsobit velikosti vaší kuchyně a linky. Do stísněných prostorů se logicky budou hodit spíše malé automatické kávovary.
Objem nádobky a zásobníků
Zvolení kapacity všech zásobníků se pojí s jistým uživatelským komfortem, kdy při správném výběru nebude třeba každou chvíli dolévat vodu, dosypávat zrna nebo vyprazdňovat zásobník na lógr, ale také bude káva i voda vždy čerstvá.
Při váhání nad objemem zásobníků se řiďte odhadovaným množstvím kávy, které denně připravíte. Pro jednočlennou domácnost je zbytečné kupovat nádržku s objemem 2 l, ve které se bude akorát usazovat vodní kámen. Naopak pokud denně vypijete větší množství kávy, nebo připravujete kávu najednou pro více osob, není vhodné vybírat nádobku s objemem menším než 1 l.
Totéž platí pro zásobník na kávu. Jeho velikost by měla co nejpřesněji odpovídat vašim potřebám. Pokud bude malá, budete ji muset moc často doplňovat, káva by ovšem naopak neměla zůstávat v zásobníku příliš dlouho, takže ani moc velký zásobník není ideální. Každopádně by jeho součástí mělo být víko, aby káva zbytečně nevětrala.
Design a ovládání
Tvar kávovarů je do větší míry stejný, téměř vždy se jedná o kvádr. I tak se z vizuálního hlediska modely dost liší, zpravidla na první pohled poznáte nové produktové řady od těch starších. Modernímu kávovaru většinou vévodí velký dotykový displej, který znatelně usnadní ovládání přístroje a nastavování ideálních parametrů. Někdy může být doplněn malými obrázky kávových nápojů, které přístroj nabízí. Skrz displej vás kávovar také upozorní na nutnost čištění a odvápnění.
U starších řad a levnějších kávovarů najdete ovládací panel s tlačítky nebo knoflíky. Ten má tu výhodu, že se dobře ovládá i mokrýma rukama a pro řadu lidí je srozumitelnější než dotyková varianta.
Oblíbené značky automatických kávovarů
Výrobě automatických kávovarů se věnuje několik tradičních i nových firem. O těch neoblíbenějších jsme pro vás zpravovali samostatné články. Na následujících řádcích vám jednotlivé značky v krátkosti představíme.
Kávovary De’Longhi
Italská značka De’Longhi na českém trhu nabízí více než 200 modelů kávovarů. Mezi ně patří jak automatické kávovary, tak pákové, kapslové či překapávací. Cenový interval je velice široký, výrobce je však populární zejména díky početné nabídce cenově dostupných přístrojů. Automatický presovač De’Longhi seženete i pod 10 000 Kč, možná se však budete muset smířit s manuálním šleháním mléka. De’Longhi vybavuje své produkty mnoha doplňkovými funkcemi a možnostmi nastavení.
Více informací o této značce se dozvíte v článku o nejlepších automatických kávovarech De’Longhi.
Kávovary Krups
Pod značkou Krups najdete převážně automatické a kapslové kávovary, menší část portfolia tvoří pákové stroje. Cenově potěší zájemce o dostupné stroje, ty nejdražší pak stojí kolem 20 000 Kč. Šlehání mléka probíhá většinou hadičkou vedoucí do nádoby s mlékem nebo parní tryskou. Ve srovnání s ostatními nabízí Krups relativně málo možností nastavení hrubosti, většina modelů také neumožňuje použití mleté kávy. Automatické čištění a odvápňování je však samozřejmostí.
Další informace se dozvíte v článku o kávovarech Krups.
Kávovary Philips
Nizozemský gigant Philips na našem trhu nabízí zejména automatické kávovary a překapávače. Prvně jmenované můžeme rozdělit do dvou skupin, na kávovary Philips, které patří k průměrným přístrojům, a luxusnější kávovary, které vznikly ve spolupráci s italskou firmou Saeco. Rozdíl mezi oběma skupinami poznáte v uživatelském komfortu, kávovary Philips Saeco nabízejí více variací nápojů, modernější dotykový displej s vyobrazením jejich nabídky, uživatelské profily nebo dokonce Wi-Fi připojení.
Pokud vás kávovary značky Philips zaujaly, můžete si přečíst článek věnovaným právě těm.
Kávovary Jura
Švýcarská firma Jura stojí za vývojem luxusních automatických kávovarů, které jsou v současnosti jediným artiklem firmy. Žádný z nich není levnější než 15 000 Kč, na druhé straně spektra se šplhají až k částce 100 000 Kč. Od výše zmíněných se Jura liší svou strategií – většina jejích strojů nenabízí široké množství nápojů, avšak ty, které nabízí, chutnají většině uživatelů lépe, i díky dobrým schopnostem vytvořit mléčnou pěnu. Vysoká je také celková kvalita zpracování. Někteří uživatelé však vytýkají kávovarům Jura složitější údržbu.
Kávovary Nivona
Mladá značka Nivona přišla na svět v Norimberku v roce 2005, od té doby se věnuje výrobě kvalitních automatických kávovarů. V současné době najdeme na našem trhu zhruba 30 modelů. Nivona si dává záležet na designu, využívá různé textury materiálů a vyšším produktovým řadám vizuálně vévodí opravdu velký dotykový displej. Šlehání mléka je zajištěno pomocí hadičky, nádobku na mléko však většinou v balení nenajdete. Cenové rozpětí se roztahuje mezi 10-60 000 Kč.
Více informací o kávovarech Nivona najdete v samostatném článku.
Cena
Automatický kávovar seženete v několika cenových hladinách. Nyní si tyto kategorie v krátkosti rozebereme, uvedeme, jaké modely zde můžete očekávat a pro které uživatele je tato kategorie vhodná. Vyhnete se tak koupi drahého přístroje, který nebudete plně využívat, nebo naopak levnější varianty, která nebude vyhovovat vašim představám. Pokud jde o značku, na trhu s kávovary momentálně hraje prim zejména značka De’Longhi a při vybírání se s ní nepochybně setkáte.
Cena do 10 000 Kč
Kvalitně připravit kávu zvládne i přístroj za několik málo tisíc. V případě těchto modelů ale nepočítejte s nijak pestrou nabídkou funkcí, chybí jim také vybavení, jako je například displej nebo nádržka na mléko. Se samotnou přípravou kávy si ale poradí velmi dobře, vhod tedy přijdou hlavně uživatelům, kteří mají nejraději jednoduché dobré espresso, případně jim nevadí manuální příprava mléčné pěny.
Cena od 10 000 Kč do 20 000 Kč
V této cenové kategorii si pravděpodobně vybere největší množství spotřebitelů. Kávovary ve střední cenové hladině jsou jak kvalitní, tak vybavené užitečnými funkcemi a příslušenstvím. Nabízí vám tak pestrý výběr kávových variací a umožňují připravit váš oblíbený nápoj přesně tak, jak jej máte rádi. Samozřejmostí je displej, většinou jsou vybavené také automatickým šleháním mléka a dalšími funkcemi.
Cena nad 20 000 Kč
V nejvyšší cenové kategorii najdeme přístroje s pestrou nabídnou funkcí a velkým objemem zásobníků. Jsou vybavené také pokročilými funkcemi, jako je automatické odvápňování nebo časovač. Mnohdy umožňují i nastavení uživatelských profilů, každý člen domácnosti tak může mít individuální nastavení pro svůj oblíbený nápoj, které si přístroj bude pamatovat.
Modelový výběr automatického kávovaru
Abychom vám výběr kávovaru ještě trochu usnadnili, provedeme vás krok po kroku. Jako modelový kávovar jsme vybrali přístroj, na kterém vám ukážeme, co je dobře a co by šlo udělat lépe. Vybraný výrobek patří do vyššího cenového průměru, v našem srovnání automatických kávovarů najdete jak horší, tak i lepší modely.
Kávovar Philips Saeco EP 3241/50
Na tomto modelovém kávovaru si můžete ujasnit jak posuzovat a hodnotit jednotlivé paramatery.
1. Typ: automatický
Jedná se o automatický kávovar, který zvládne sám připravit 4 druhy nápojů. To je ve světě automatických kávovarů poměrně málo, některé modely zvládnou i dvojnásobné množství různých specialit.
2. Tlak a teplota: 15 bar, nastavitelná
Kávovar zvládne vyvinout parní tlak 15 bar, což je obvyklá teplota u domácích kávovarů. Teplotu vody si můžete vybrat ze tří přednastavených variant. Možnost nastavení teploty je u kvalitnějších kávovarů standardní. U lacinějších modelů se s ní setkáte jen zřídka.
3. Příkon: 1 500 W
Příkon není u automatického kávovaru nijak zvlášť důležitý. Vyšší příkon zajistí pouze rychlejší nahřívání přístroje, na samotnou extrakci kávy však nemá vliv. V tomto případě je příkon 1 500 W, což je na trhu zhruba průměrná hodnota. Nemusíte se tak bát, že byste čekali na nahřátí kávovaru příliš dlouho.
4. Objem nádržky na vodu: 1,8 l
Objem nádržky na vodu je 1,8 litru, což je hodnota umožňující i hojné používání bez nutnosti častého doplňování vody. Hodí se tedy do kanceláře či domácnosti kde se kávy vypije větší množství. Menší zásobníky jsou vhodné spíše do malých domácností či k občasné přípravě kávy. U konkurence se ale setkáte i s vyššími hodnotami. Je to ale parametr, který záleží na subjektivních preferencích.
5. Kapacita zásobníku na kávu: 275 g
Zásobník na kávová zrna pojme až 275 g, což je také obvyklá hodnota a opět záleží na subjektivním hodnocení. Pokud nepřipravujete desítky káv denně, bude pro vás tato velikost optimální.
6. Kapacita odpadního zásobníku: 12 šálků
Po připravení 12 šálků budete muset vysypat odpadní zásobník na sedlinu. Jedná se o zhruba průměrnou hodnotu. Odpad by se v kávovaru stejně neměl nechávat moc dlouho, aby sedlina nezačala plesnivět.
7. Spotřeba
Tento kávovar má stejně jako většina úsporný režim. Ten po nějakém čase kávovar přestane nahřívat a zdánlivě jej vypne. Šetří tak elektrickou energii a tím i peníze.
8. Nastavení mletí: 12 možností
Hrubost mletí ovlivňuje výslednou chuť kávy, v tomto případě můžete volit až z 12 různých možností, což už je opravdu slušný výběr.
9. Nastavení přípravy a síly kávy
Sílu kávy můžete stejně jako u všech přístrojů nastavit podle vlastní volby. Tento model navíc umožňuje použití mleté kávy, což nebývá vždy samozřejmostí. S tímto kávovarem tak můžete například spotřebovat starší zásoby nebo připravit nápoj z darované kávy.
10. Nastavení výšky výpusti: ano
Jestliže připravujete různě velké druhy kávy, oceníte nastavitelnou výšku výpusti. S tou se také setkáte u všech kávovarů v našem srovnání.
11. Pěnění mléka: automatické
Přístroj postrádá parní trysku. Mléko tedy nelze našlehat manuálně, ale musíte se spolehnout na automatickou přípravu. To může některým uživatelům vadit.
12. Výdej horké vody: ano
Stejně jako většina přístrojů má i tento trysku na výdej horké vody. Můžete tak připravit čaj či si vzít horkou vodu do termosky.
13. Čištění a údržba: automatická
Každý kávovar je potřeba čistit a odvápňovat. Většina modelů včetně tohoto je vybavena automatickým programem, který tuto nepříjemnou záležitost vyřeší za vás.
Jak na manuální šlehání mléka?
Pokud u vás nakonec vyhraje kávovar s parní tryskou, možná by se vám hodilo několik tipů pro usnadnění jejího používání.
Vybavení a druh mléka
Pokud vám na výsledku šlehání záleží, nejlépe uděláte, když zainvestujete do praktické konvičky a kvalitního mléka. Pokud však patříte mezi nenáročné uživatele nebo se vám nechce po koupi kávovaru utrácet ještě za doplňky, můžeme vás ujistit, že mléko zvládnete obstojně našlehat i bez nich.
Druh mléka – většina baristů doporučuje čerstvé plnotučné mléko, s trochou cviku ale zvládnete vyšlehat i mléko s nižším obsahem tuku nebo jeho rostlinnou alternativu. Pěna však nebude tak kvalitní, jako u mléka s vyšším obsahem tuku a bílkovin. Pokud preferujete rostlinné mléko, na trhu jsou k dostání i alternativy určené přímo k přípravě mléčné pěny.
Nádobka – pokud jde o manuální šlehání tryskou, nejlepší variantou je nerezová konvička na mléko, díky které správně odhadnete, kdy šlehání ukončit (upřesníme později).
Postup šlehání
Celý proces ovlivňuje několik zákonitostí, které se vyplatí znát. Nevěšte hlavu, pokud se vám nepodaří ukázková pěna hned napoprvé, profesionální baristé také stráví značný čas tréninkem, než vám své umění naservírují.
Teplota a objem – mléko by mělo být před šleháním vždy vychlazené, doporučuje se konvičku naplnit přibližně z poloviny. Na to je dobré dbát před jejím pořízením, konvičky se prodávají v mnoha velikostech.
Umístění trysky – většinou se uvádí ponoření trysky zhruba centimetr pod hladinu mléka, někdo ovšem preferuje, když se tryska pouze dotýká jeho hladiny. Princip je v tom, že když budete držet trysku jen na povrchu, vytvoříte velké bubliny a houbovitou, nehybnou pěnu. Když trysku naopak ponoříte moc, budete mléko jen ohřívat a ne pěnit. Konvičku držte vodorovně, tryska by měla být opřená o její zobáček zhruba pod úhlem 45°. Nemá mířit do středu konvičky, ale trochu na stranu.
Pohyb šlehání – hýbání s konvičkou je spíše otázkou cviku a preferencí, někdo doporučuje krouživý pohyb, někdo zakazuje s konvičkou hýbat úplně. Důležité je, aby mléko uvnitř konvičky vytvořilo vír, který promíchá celý obsah konvičky, aby byl jednolitý, jemný, s malými bublinkami.
Ukončení šlehání – jak jsme již zmínili, velkou roli při šlehání mléka hraje teplota, mléko se nesmí přehřát. Moment, kdy máte trysku vypnout, přijde ve chvíli, kdy se konvička ohřeje na takovou úroveň, že už bude hodně horká, ale stále ji udržíte v ruce.
Po došlehání – nejdřív vypněte trysku a teprve poté pomalu odtáhněte konvičku, jinak bude tryska prskat a hrozí, že se popálíte. Co nejdřív trysku důkladně očistěte, namiřte ji směrem od vás a naprázdno profoukněte, aby nedošlo ke kažení zbytků mléka uvnitř hubice. Abyste z mléka vyhnali větší bubliny, několikrát s konvičkou klepněte o stůl a opatrným krouživým pohybem její obsah promíchejte. Správně našlehaná pěna se začne na povrchu lesknout. Následně ji nalijte do hrnku.
Jak využít kávovou sedlinu?
Při přípravě espressa se odpadu zkrátka nevyhnete. Automatické kávovary jsou sice zpravidla ekologičtější než kapslové modely, u kterých musíte řešit ještě jednotlivé kapsle, i tak se ale při jejich používání nahromadí větší či menší množství kávové sedliny. Máme proto pro vás několik tipů, jak se kávové sedliny efektivně zbavit, nebo ji znovu využít (Zdroj: Healthline).
Zahrada – kávovou sedlinu, zejména z neochucené kávy, můžete bez obav přidat do kompostu nebo rovnou do záhonku, kde prospívá zejména vřesům, při rozmíchání s vodou potom například hortenziím. Také mírně odpuzuje škůdce, například slimáky.
Domácnost – káva je známá mimo jiné jako neutralizátor pachů, usušenou sedlinu tak můžete v misce dát třeba do lednice, popřípadě s ní vydrhnout prkénko po krájení cibule nebo jiných aromatických potravin. Ve spojení s mokrou žínkou zase pomůže umýt připálené hrnce, bez škrábanců.
Péče o tělo – kávový peeling je už v mnoha koupelnách stálicí. Pokud máte tmavé vlasy, sedlinu můžete také znovu převařit a vzniklým odvarem je opláchnout po umytí, pro oživení barvy a prokrvení vlasové pokožky.
Které automaticke kávovary mají rotační čerpadlo?