Recenze 10 nejlepších pákových kávovarů | Test 2023 | Arecenze
Menu

Recenze 10 nejlepších pákových kávovarů z
testu 2023

Aktualizováno:
Duben 2023
Autor:
Iveta Polášková, Eliška Srncová

V kategorii pákových kávovarů pro nenáročné doporučujeme

De’Longhi EC 685.BK

4 300 Kč

Orientační cena

Jaký pákový kávovar vybrat dle srovnání

Top produkt

Pákové kávovary pro nenáročné

Hodnocení 80,2 %
Přečíst recenzi Orientační cena 4 300 Kč
Top produkt

Pákové kávovary střední třídy

Hodnocení 85,8 %
Přečíst recenzi Orientační cena 13 000 Kč
Top produkt

Poloprofesionální pákové kávovary

Hodnocení 95,2 %
Přečíst recenzi Orientační cena 65 000 Kč

Pákové kávovary neboli pákové presovače kolem sebe mají auru pravého kavárenského přístroje. V našem srovnání jsme kávovary roztřídili do skupin podle pořizovací ceny. K nejlepším kávovarům pro nenáročné uživatele patří bezesporu De’Longhi EC 685.BK, ze střední třídy bychom doporučili Sage SES 500 BSS nebo Gaggia New Classic. Opravdoví fajnšmekři pak mohou sáhnout po modelu Lelit Bianca PL162T, který se jako jeden z mála kávovarů do domácnosti může pochlubit rotačním čerpadlem.

Jak srovnáváme pákové kávovary?

Při srovnávání kávovarů nás v první řadě zajímaly základní parametry jako typ a udávaný tlak čerpadla nebo použitý topný systém. Dále jsme se zaměřili na způsob šlehání mléka a parní trysku, tedy zda jde o klasiku nebo o panarello nástavec. Mezi další důležité aspekty výběru patřily například možnosti nastavení nebo zda jsou součástí kávovaru také mlýnek a sítko na E.S.E. pody. A v neposlední řadě se do výsledného hodnocení promítl i nabízený uživatelský komfort. Sem patří například:

  • Automatický odvápňovací program
  • Výdejník horké vody
  • Provedení pěchovadla neboli tamperu
  • Typ dodávaných sítek
  • Další příslušenství

Protože jsou pákové kávovary poměrně složité téma, může člověku chvíli trvat, než si ujasní, co přesně od přístroje očekává a jak velkou částku je do nákupu ochoten investovat. Pokud si ani vy nejste zatím tak úplně jistí, doporučujeme před výběrem pročíst také našeho rádce Jak vybrat pákový kávovar.


Pákové kávovary pro nenáročné

Malé kávovary, vhodné pro ty, kteří sahají po pákovém modelu z důvodu úspory financí a na kvalitě kávy jim až tak nesejde. Většinou mají problém připravit plnohodnotné espresso, protože jim schází dostatečný tlak. Většině běžným spotřebitelům ale stačí.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

80,2 %
Recenze De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
  • Dobré šlehací schopnosti
  • Tryska se dobře čistí
  • Hodně možností nastavení
  • Odvápňovač v balení
  • Je méně stabilní
  • Kávy vyteče víc než espresso
  • Menší zásobník na vodu
4 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

75,8 %
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
  • Nízká cena
  • Dobře se s ním manipuluje
  • Obstojně šlehá mléko
  • Klasické espresso z něj nepoteče
  • Nemá v balení sítko na jednu porci
  • Pod mřížkou se rychle hromadí voda
  • Tryska se hůř čistí
2 800 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

72,8 %
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
  • Nízká cena
  • Počítá s rozdílnými teplotami pro kávu a páru
  • Snadné ovládání
  • Káva je hodně podextrahovaná
  • Tamper je příliš malý
  • Tryska mléko šlehá, ale neohřívá
2 000 Kč Zobrazit nabídky

Vintage vzhled

78,4 %
Recenze De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
  • Vintage vzhled
  • Pro začátečníka dobrá tryska i sítka
  • Kompatibilní s polštářky na porcovanou kávu
  • Pěchovadlo na kávu připevněné ke kávovaru
  • Méně možností nastavení
  • Méně doplňkových funkcí
4 500 Kč Zobrazit nabídky

Pákové kávovary střední třídy

Zde už najdete přístroje pro nadšence, kteří poznají správně připravené espresso. Často jsou provedením kvalitnější a robustnější, narazíte i na přetlakový ventil nebo klasická, nepřetlaková sítka.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

85,8 %
Recenze Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
  • Tepelný systém Thermojet
  • Přetlakový ventil
  • Automatická tryska s nastavitelnou teplotou a množstvím pěny
  • Nutnost dokupovat filtry
  • Nemá tlakoměr
  • Nelze použít na porcovanou kávu v E.S.E. podech
13 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

83,2 %
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
  • Tryska schopná ušlehat mléko na latte art
  • Automatický proplach systému po zapnutí kávovaru
  • Kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech
  • Páka částečně z plastu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Málo možností nastavení
7 500 Kč Zobrazit nabídky

Klasika v novém provedení

87,1 %
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
  • Nerezové tělo
  • Přetlakový ventil
  • Tradiční značka
  • Méně možností nastavení
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Nemá PID
11 000 Kč Zobrazit nabídky

S mlýnkem

87,5 %
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
  • Mlýnek
  • Vylepšený ohřívací systém včetně PID kontroly teploty
  • Kovové provedení včetně tamperu
  • Vyšší cena
  • Nemá odvápňovací program
  • Není kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech
14 000 Kč Zobrazit nabídky

S automatickým šleháním mléka

83,2 %
Recenze De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
  • Vysoký uživatelský komfort
  • Relativně nízká cena
  • Automatický odvápňovací program
  • Malá nádržka na vodu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Plocha na šálky není vyhřívaná
7 000 Kč Zobrazit nabídky

Poloprofesionální pákové kávovary

Kávovary určené těm nejzapálenějším kávomilům, kteří mají v přípravě kávy vysoké ambice. Součástí bývá dvoubojlerový topný systém nebo HX a profesionální 58mm páka.

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

95,2 %
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
  • Rotační čerpadlo
  • Nastavitelný tlak
  • Dvoubojlerový systém
  • Velmi vysoká cena
  • Pomaleji se nahřívá
  • Není vhodný pro začátečníky/běžné uživatele
65 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

93,7 %
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
  • Dvoubojlerový systém
  • Přetlakový ventil
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vysoká cena
  • Vibrační čerpadlo
  • Déle se nahřívá
30 000 Kč Zobrazit nabídky

Starší klasika za dobrou cenu

90,8 %
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
  • Profi 58 mm páka s nepřetlakovými sítky
  • Velký bojler a dostatek páry
  • Velká nádržka na vodu
  • PID není v základní výbavě
  • Jen jeden bojler
  • Nahřátí trvá déle
17 000 Kč Zobrazit nabídky

S mlýnkem

92,2 %
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
  • Mlýnek s 30 stupni hrubosti
  • Přetlakový ventil na 9 bar
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vyšší cena
  • Větší rozměry
  • Nižší hmotnost (podíl kovových částí)
20 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenze De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
Recenze Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenze De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Vintage vzhled

Top produkt

Pro nenáročné

Klasika v novém provedení

S mlýnkem

S automatickým šleháním mléka

Top produkt

Top cena/výkon

Starší klasika za dobrou cenu

S mlýnkem

Kategorie

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Hodnocení 80,2 %
75,8 %
72,8 %
78,4 %
85,8 %
83,2 %
87,1 %
87,5 %
83,2 %
95,2 %
93,7 %
90,8 %
92,2 %
Orientační cena 4 300 Kč 2 800 Kč 2 000 Kč 4 500 Kč 13 000 Kč 7 500 Kč 11 000 Kč 14 000 Kč 7 000 Kč 65 000 Kč 30 000 Kč 17 000 Kč 20 000 Kč
Výrobce De'Longhi Electrolux Sencor De'Longhi Sage Gaggia Gaggia Catler De'Longhi Lelit Sage Rancilio Sage
Systém zahřívání Termoblok Termoblok Bojler Termoblok ThermoJet® Bojler Bojler Thermocoil 2 termobloky Dva bojlery Dva bojlery Bojler ThermoJet®
PID Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ano Ne Ano Ano Ne Ano
Typ čerpadla Vibrační Vibrační Vibrační Vibrační Vibrační Vibrační Vibrační Vibrační Vibrační Rotační Vibrační Vibrační Vibrační
Tlak (bar) 15 15 15 15 9 15 15 15 15 12 9 9 9
Tlakoměr Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ano Ano Ne Ne
Příkon (W) 1 450 1 470 1 140 1 100 1 600 1 900 1 050 1 850 1 450 1 400 2 200 1 100 1 650
Způsob šlehání mléka Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou Automatický Tryskou Tryskou Tryskou Tryskou
Typ trysky Panarello Panarello Panarello Panarello Klasická Panarello Klasická Klasická Neuvedeno Klasická Klasická Klasická Klasická
Objem zásobníku vody (l) 1,06 1,26 1,25 1,4 1,8 1,4 2,1 2 1 2,5 2,5 2,4 2

Recenze De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenze De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
Recenze Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenze De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Vintage vzhled

Top produkt

Pro nenáročné

Klasika v novém provedení

S mlýnkem

S automatickým šleháním mléka

Top produkt

Top cena/výkon

Starší klasika za dobrou cenu

S mlýnkem

Kategorie

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Hodnocení 80,2 %
75,8 %
72,8 %
78,4 %
85,8 %
83,2 %
87,1 %
87,5 %
83,2 %
95,2 %
93,7 %
90,8 %
92,2 %
Orientační cena 4 300 Kč 2 800 Kč 2 000 Kč 4 500 Kč 13 000 Kč 7 500 Kč 11 000 Kč 14 000 Kč 7 000 Kč 65 000 Kč 30 000 Kč 17 000 Kč 20 000 Kč
Nastavitelná teplota vody Ano Ne Ne Ne Neuvedeno Neuvedeno Ne Ano Ano Ano Ano Ne Ano
Nastavení automatického množství vody Ano Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ano Ano Ne Ano Ne Ano
Nastavení na tvrdost vaší vody Ano Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ano Ne Ne
Automatické vypnutí Ano Ano Ano Ano Neuvedeno Ano Ano Neuvedeno Ano Neuvedeno Ano Ano Ano
Automatický odvápňovací program Ano Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ne Ano Ne Ano Ne Ano
Odnímatelná nádržka na vodu Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Zabudovaný mlýnek Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ano, 18 stupňů Ne Ne Ne Ne Ano, 30 stupňů
Kompatibilní s E.S.E. pody Ano Ne Ne Ano Ne Ano Ano Ne Ano Neuvedeno Neuvedeno Ne Neuvedeno

Recenze De’Longhi EC 685.BK
De’Longhi EC 685.BK
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenze De’Longhi ECOV 311
De’Longhi ECOV 311
Recenze Sage SES 500 BSS
Sage SES 500 BSS
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenze De’Longhi EC 850.M
De’Longhi EC 850.M
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Vintage vzhled

Top produkt

Pro nenáročné

Klasika v novém provedení

S mlýnkem

S automatickým šleháním mléka

Top produkt

Top cena/výkon

Starší klasika za dobrou cenu

S mlýnkem

Kategorie

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Hodnocení 80,2 %
75,8 %
72,8 %
78,4 %
85,8 %
83,2 %
87,1 %
87,5 %
83,2 %
95,2 %
93,7 %
90,8 %
92,2 %
Orientační cena 4 300 Kč 2 800 Kč 2 000 Kč 4 500 Kč 13 000 Kč 7 500 Kč 11 000 Kč 14 000 Kč 7 000 Kč 65 000 Kč 30 000 Kč 17 000 Kč 20 000 Kč
Výdejník horké vody Ano Ne Ne Ano Ne Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Nahřívací plocha na šálky Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ne Ano Ano Ano Ano
Sítka v balení 2x přetlaková,1x na porcovanou kávu 1x přetlakové 2x přetlakové 2x přetlaková, 1x na porcovanou kávu Dle dodavatele 1x přetlakové,1x na porcovanou kávu Neuvedeno 2x standardní,2x přetlaková 2x přetlaková,1x na porcovanou kávu 2x standardní,1x slepé 2x standardní,2x přetlaková 2x standardní 2x standardní,2x přetlaková
Tamper v balení Plastový, samostatný Plastový, samostatný Plastový, samostatný Plastový, připevněný ke kávovaru Kovový, samostatný Plastový, samostatný Plastový, samostatný Kovový, magnetem připevnitelný na tělo Plastový, samostatný Kovový, samostatný Kovový, magnetem připevnitelný na tělo Plastový, samostatný Kovový, magnetem připevnitelný na tělo
Konvička v balení Ne Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ano Neuvedeno Ne Ano Ne Ano
Výška (cm) 31 29 29,2 31,5 31 30 38 42 30,6 40 37,1 34,5 41
Šířka (cm) 14,9 22 20 28 19,5 21 23 31 27,5 29 37,3 24 35,4
Hloubka (cm) 33,2 26 28 22,5 32 28 24 30 32 48,5 37,3 29 41
Hmotnost (kg) 3,91 4,18 3,02 4,1 4,9 5,5 8 9,7 7 26,5 15,5 14 9,08

Jak testujeme pákové kávovary

Vybrané modely pákových kávovarů jsme se rozhodli také otestovat. Získané poznatky jsme vám zprostředkovali v obsáhlých recenzích, důležité aspekty jsme nafotili nebo natočili, abyste si mohli naše výsledky sami ohodnotit.

Unboxing, kontrola příslušenství a přeměření

Nejprve jsme každý kávovar rozbalili a zkontrolovali, zda příslušenství v balení odpovídá slibům prodejce na e-shopu. Celý proces jsme nahráli na video. Ta si můžete prohlédnout také v našem playlistu zaměřeném na kávovary na platformě YouTube. Protože internet ne vždy poskytuje přesné informace, každý kávovar jsme převážili a přeměřili. Ověřili jsme také kapacitu zásobníku na vodu a výšku výpusti, tedy jak velký hrneček se pod ni vejde. Protože jsme ale neměli k dispozici laboratorní podmínky, označili jsme námi změřené hodnoty jako „orientační hmotnost“, „orientační výška“ apod.

Test používání a uživatelského komfortu

Ke každému z testovaných přístrojů jsme v první řadě pročetli návod a ohodnotili jeho obsáhlost i srozumitelnost, popřípadě doplnění obrázky. Při dalším testování jsme postupovali dle návodu, abychom se vyvarovali zbytečných chyb nebo nedorozumění.

Samozřejmě jsme otestovali možnosti nastavení, zejména v případě, že kávovar uměl například nastavit teplotu vody nebo dobu nečinnosti, než se automaticky vypne. Změřili jsme, jak dlouho trvá, než se kávovar nahřeje a jakou teplotu má voda vytékající z hlavy. Zásadní význam pro nás měl také komfort používání, tedy snadnost obsluhy. Hodnotili jsme, zda je nastavování intuitivní, jak přehledný je ovládací panel nebo zda se s přístrojem dobře manipuluje.

Test přípravy kávy

Nejdůležitější pro nás samozřejmě bylo, jaká je káva, kterou přístroje připravují. Abychom je mohli prověřit, nechali jsme z každého přístroje natéct espresso a doppio neboli dvojitou porci kávy. Abychom nespoléhali na přiložené odměrky, zvážili jsme vždy objem kávy na váze. Každému kávovaru jsme také dali na extrakci stejný čas, a to 25 sekund. Kávu pro testování jsme si nechali namlít přímo v pražírně, abychom měli jistotu, že bude mít ideální hrubost. Nedostatečným mletím bychom totiž negativně ovlivnili výsledky měření.

Dále jsme nemohli opomenout pěnění mléka a přípravu mléčných nápojů. Zhodnotili jsme i parní trysku a její schopnosti. Pokud měl kávovar trysku typu panarello, zkusili jsme také sundat plastový nástavec a vyšlehat mléko bez něj. Z mléka jsme připravili cappuccino a latte macchiato. Protože oříšek může představovat také šlehání mlék rostlinných, zkusili jsme, jak si kávovary poradí s mandlovým mlékem určeným pro baristy.

Každý kávovar měl několik pokusů, abychom mohli mléko i kávu pořádně ochutnat. Všímali jsme si, jakou měla káva barvu, zda byla na povrchu crema nebo našlehaná pěna a kolik kávy nám za daný čas nateklo.

Následná údržba

Protože údržba je sice nemilou, ale nutnou povinností každého majitele kávovaru, věnovali jsme několik řádků také jí. V tomto ohledu nás nejvíce zajímalo odvápnění a jeho náročnost. Některé kávovary mají automatický odvápňovací program, ten jsme samozřejmě využili. Dále jsme si všímali, jak snadné či obtížné je čištění trysky, ta je totiž slabým místem, velmi náchylným na zanesení. Popsali jsme také, jaké další úkony vás v oblasti údržby čekají, pokud se pro daný kávovar rozhodnete.

Další sledované aspekty

V průběhu testování jsme si samozřejmě všímali nejmožnějších detailů. Zaznamenali jsme například, pokud se v odkapávací misce podezřele rychle hromadila voda, zda kávovar nabízí nějaké speciální vychytávky nebo jak efektivní je nahřívání šálků na vrchní straně kávovaru.

Top produkt
Pákové kávovary pro nenáročné
80,2 % Celkové hodnocení
  • Dobré šlehací schopnosti
  • Tryska se dobře čistí
  • Hodně možností nastavení
  • Odvápňovač v balení
  • Je méně stabilní
  • Kávy vyteče víc než espresso
  • Menší zásobník na vodu

Pákový kávovar De’Longhi EC 685.BK představuje na svou cenu vcelku kvalitní vstupenku do světa pákových kávovarů. Našlehá překvapivě kvalitní mikropěnu, nabízí mnoho možností nastavení a dobře se čistí. V otázce přípravy espressa však za kvalitnějšími stroji poněkud zaostává. Na lince zabere málo místa, protože je však úzký, při utahování páky je trochu nestabilní.

  Přečíst celou recenzi

4 300 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Pákové kávovary pro nenáročné
75,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Dobře se s ním manipuluje
  • Obstojně šlehá mléko
  • Klasické espresso z něj nepoteče
  • Nemá v balení sítko na jednu porci
  • Pod mřížkou se rychle hromadí voda
  • Tryska se hůř čistí

Pákový kávovar Electrolux EEA111 patří do nejnižší cenové třídy, tomu také odpovídají jeho schopnosti. Bude sedět spíš milovníkům větších a slabších šálků než nadšencům pro italské espresso. Pěnu zvládne vyšlehat obstojně, a pokud sundáte panarello nástavec, získáte mikropěnu i pro kreslení jednoduchých obrázků. V balení je pouze jedno sítko, a to přetlakové, čemuž odpovídá bohatá pěna na kávě.

Přečíst celou recenzi

2 800 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Pákové kávovary pro nenáročné
72,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Počítá s rozdílnými teplotami pro kávu a páru
  • Snadné ovládání
  • Káva je hodně podextrahovaná
  • Tamper je příliš malý
  • Tryska mléko šlehá, ale neohřívá

Pákový stroj Sencor potěší hlavně ty, pro které je nejpodstatnějším parametrem co nejnižší cena. Ta je však bohužel vykoupena několika výraznými nedostatky – například slabší kávou nebo horšími schopnostmi trysky. Ta mléko našlehá s mnoha bublinami, avšak příliš je neohřeje. I přes tyto nepříjemnosti patří kávovar mezi uživatelsky oblíbené.

Přečíst celou recenzi

2 000 Kč Orientační cena

Vintage vzhled
Pákové kávovary pro nenáročné
78,4 % Celkové hodnocení
  • Vintage vzhled
  • Pro začátečníka dobrá tryska i sítka
  • Kompatibilní s polštářky na porcovanou kávu
  • Pěchovadlo na kávu připevněné ke kávovaru
  • Méně možností nastavení
  • Méně doplňkových funkcí

Hledáte-li kávovar lahodící i vašemu oku, můžete se zaměřit na model De’Longhi ECOV 311. Vintage vzhled je doplněn i několika vychytávkami, které uspokojí milovníky hutné pěny na espressu – přetlakovými sítky a diskem „disco crema“. Drobným bonusem je možnost použití E.S.E. podů. Na druhou stranu je však počítat s tím, že se stále jedná o levnější domácí kávovar, tomu totiž odpovídají i jeho parametry. Přečíst celou recenzi

4 500 Kč Orientační cena

Top produkt
Pákové kávovary střední třídy
85,8 % Celkové hodnocení
  • Tepelný systém Thermojet
  • Přetlakový ventil
  • Automatická tryska s nastavitelnou teplotou a množstvím pěny
  • Nutnost dokupovat filtry
  • Nemá tlakoměr
  • Nelze použít na porcovanou kávu v E.S.E. podech

Sage SES 500 BSS je pákový kávovar pro ty, kteří to s kávou začínají myslet vážně. Nabídne vylepšené možnosti kontroly tlaku a teploty, nahřívání v řádu sekund a bohaté příslušenství včetně jednostěnných sítek. K jeho ceně je třeba připočítat částku za dokupování filtrů, na druhou stranu však právě tyto filtry zabraňují usazování vápníku, čímž zvyšují životnost kávovaru. Přečíst celou recenzi

13 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Pákové kávovary střední třídy
83,2 % Celkové hodnocení
  • Tryska schopná ušlehat mléko na latte art
  • Automatický proplach systému po zapnutí kávovaru
  • Kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech
  • Páka částečně z plastu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Málo možností nastavení

Gaggia Carezza De Luxe patří mezi pákové kávovary střední třídy. Dle recenzí uživatelů dělá dobrou kávu i pěnu. S mnoha možnostmi nastavení u ní nepočítejte, sama však upozorní na nutnost odvápnění. Potěší kompatibilitou s porcovanou kávou a vysokým příkonem. Mezi její slabší stránky patří horší materiálové provedení některých částí, například páky či tamperu. Přečíst celou recenzi

7 500 Kč Orientační cena

Klasika v novém provedení
Pákové kávovary střední třídy
87,1 % Celkové hodnocení
  • Nerezové tělo
  • Přetlakový ventil
  • Tradiční značka
  • Méně možností nastavení
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Nemá PID

Gaggia New Classic je masivní nerezový stroj tradičního výrobce kávovarů, který doporučujeme milovníkům kávy, kteří se chtějí přiblížit profesionálním baristům a hledají stroj s přetlakovým ventilem, 58 mm pákou a nepřetlakovými sítky. Naopak jej nedoporučujeme zájemcům o zjednodušující funkce typu automatické odvápňování. Náročnějším uživatelům by mohl chybět PID systém pro precizní kontrolu teploty. Přečíst celou recenzi

11 000 Kč Orientační cena

S mlýnkem
Pákové kávovary střední třídy
87,5 % Celkové hodnocení
  • Mlýnek
  • Vylepšený ohřívací systém včetně PID kontroly teploty
  • Kovové provedení včetně tamperu
  • Vyšší cena
  • Nemá odvápňovací program
  • Není kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech

Catler ES 8013 se v první řadě vyznačuje integrovaným mlýnkem, který je možné nastavit na 18 stupňů hrubosti. Uvnitř se nachází vylepšený ohřevný systém s PID kontrolou teploty, povrch zase zaujme kovovým provedením a tlakoměrem. Kávovar si dobře vede i ohledně možností nastavení. Oproti ostatním přístrojům v této kategorii se však vyznačuje vyšší cenou. Přečíst celou recenzi

14 000 Kč Orientační cena

S automatickým šleháním mléka
Pákové kávovary střední třídy
83,2 % Celkové hodnocení
  • Vysoký uživatelský komfort
  • Relativně nízká cena
  • Automatický odvápňovací program
  • Malá nádržka na vodu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Plocha na šálky není vyhřívaná

De’Longhi EC 850.M se vyznačuje možností automatického šlehání mléka, ta je u pákových strojů vzácná. Dále vyniká v možnostech nastavení a nabízí nadstandardní uživatelský komfort včetně používání E.S.E. podů pro porcovanou kávu. Nedoporučujeme jej však těm, kteří mají chuť sami připravovat co nejlepší espresso a zlepšovat se, ty by mohly zklamat přetlaková sítka a absence parní trysky. Přečíst celou recenzi

7 000 Kč Orientační cena

Top produkt
Poloprofesionální pákové kávovary
95,2 % Celkové hodnocení
  • Rotační čerpadlo
  • Nastavitelný tlak
  • Dvoubojlerový systém
  • Velmi vysoká cena
  • Pomaleji se nahřívá
  • Není vhodný pro začátečníky/běžné uživatele

Lelit Bianca PL162T je jedním z nejlepších přístrojů na českém trhu. Jeho největší devízou je nastavitelný tlak, se kterým můžete manipulovat i během extrakce. Dále je jedním z mála, které v útrobách skrývají rotační čerpadlo. Precizní kontrolu teploty zajišťuje dvoubojlerový systém a PID regulace. Tohle však už není kávovar pro běžné uživatele, ale pro nadšence s baristickými znalostmi.
Přečíst celou recenzi

65 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon
Poloprofesionální pákové kávovary
93,7 % Celkové hodnocení
  • Dvoubojlerový systém
  • Přetlakový ventil
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vysoká cena
  • Vibrační čerpadlo
  • Déle se nahřívá

Sage BES 920 patří ke špičce mezi domácími přístroji, bez nadsázky jej lze označit za poloprofesionální model. Důvodem je dvoubojlerový systém ohřevu, který v kombinaci s PID kontrolou zajišťuje stabilní teplotu v průběhu extrakce. Přetlakový ventil reguluje tlak na 9 bar. Plusem je variabilita nastavení (teplota a množství kávy), uživatelský komfort i dodávané příslušenství.
Přečíst celou recenzi

30 000 Kč Orientační cena

Starší klasika za dobrou cenu
Poloprofesionální pákové kávovary
90,8 % Celkové hodnocení
  • Profi 58 mm páka s nepřetlakovými sítky
  • Velký bojler a dostatek páry
  • Velká nádržka na vodu
  • PID není v základní výbavě
  • Jen jeden bojler
  • Nahřátí trvá déle

Rancilio Silvia E je kávovar pro opravdové nadšence, kteří mají chuť strávit nějaký ten čas vychytávání parametrů espressa, odmění se však výbornými výsledky. S těmi pomáhá jak profesionální 58mm páka, tak dobrá tryska a velký bojler schopný utvořit dostatek páry. Je však nutné počítat s tím, že bojler se pomaleji nahřívá a není možné extrahovat kávu a šlehat mléko zároveň. Pokud si rituál přípravy kávy neužíváte, toto nebude přístroj pro vás. Přečíst celou recenzi

17 000 Kč Orientační cena

S mlýnkem
Poloprofesionální pákové kávovary
92,2 % Celkové hodnocení
  • Mlýnek s 30 stupni hrubosti
  • Přetlakový ventil na 9 bar
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vyšší cena
  • Větší rozměry
  • Nižší hmotnost (podíl kovových částí)

Sage SES 878 BTR patří mezi nákladnější kávovary s integrovaným mlýnkem a dobrými parametry. Teplotu hlídá precizní PID systém, tlak zase přetlakový ventil. Rychle se nahřívá, nabízí vyšší uživatelský komfort (automatické programy pro čištění a odvápňování) a bohaté příslušenství zahrnující přetlaková i standardní sítka. Mlýnek je možné nastavit mezi 30 stupni mletí.
Přečíst celou recenzi

20 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat pákový kávovar

Při výběru kávovaru máte na výběr mezi pákovými, automatickými a kapslovými stroji, rozdílům mezi nimi věnujeme první kapitolu tohoto článku. Od zvoleného typu se totiž bude odvíjet, co vám vlastně může do šálku natéct a jak dlouho to bude trvat. Na tento úvod navážeme základními parametry, kterými jsou tlak a teplota. Představíme si různé možnosti, jimiž může být kávovar vybaven pro jejich dosažení a udržení.

Každý má na kávovar trochu jiné požadavky, někomu záleží víc na doplňkových funkcích a odvápňovacích programech, jiný řeší trysky nebo sítka. V dalších kapitolách si postupně projdeme všechny technické i estetické parametry, které by vás mohly při výběru zajímat. Článek ukončíme cenovým okénkem. V něm propojíme cenovou hladinu s popisem vybavení, které za své finance obdržíte.

Pokud jste fanoušci všeho, co se týká kávy, připravili jsme pro vás také nákupního rádce​ Jak vybrat kávu, který pomůže jak s výběrem zrnek do kávovaru, tak i pro french press nebo další alternativní přípravy.

Jak vybrat pákový kávovar stručně:

  • Zamyslete se nad vaším vztahem ke kávě – chcete připravovat excelentní kavárenské espresso a pěnu, kterou budete moct malovat obrázky, nebo vám na podobných věcech nesejde?
  • Ujasněte si rozpočet – kávovary nejsou zrovna levné přístroje, takže o výši investice je lepší mít dopředu jasno.
  • Zaměřte se na klíčové parametry – zejména na schopnost kávovaru udržet tlak a teplotu.
  • Rozhodněte se, jaké další prvky potřebujete – zda trváte například na integrovaném mlýnku nebo automatickém šlehání mléka, obojí se ale prodraží.
  • Zauvažujte nad funkcemi – někoho potěší detailní možnosti nastavení teploty nebo množství kávy, jiný uvítá odvápňovací program nebo kompatibilitu s E.S.E. pody.
  • Zkontrolujte příslušenství – odrazte se například od toho, zda oceníte přetlaková sítka, lepší tamper nebo konvičku na mléko v balení.

Typy kávovarů

Pro větší přehled si v první řadě povíme něco o nejoblíbenějších typech kávovarů a při té příležitosti shrneme jejich výhody a nevýhody.

Typy kávovarů a jejich znázornění

Kapslové kávovary

Kapsle pro přípravu kávy oslňují jednoduchostí a rychlostí použití, vložíte je dovnitř a o víc se nemusíte starat. Kapslové přístroje jsou nejmenší a zpravidla nejlevnější na pořízení, na druhou stranu se vám může prodražit investice do kávových kapslí. Kávovary se tedy vyplatí těm, kteří pijí kávu spíš jen jednou za čas. Navíc neplatí, že byste do kávovaru mohli dávat kapsle všech značek, zpravidla je nutné si jednu vybrat a pořídit takový kávovar, který s ní bude kompatibilní. Jinou kávu s ním zkrátka nepřipravíte.

Díky rychlé obsluze uvítají kapslové kávovary zaneprázdnění lidé, nebo ti, které pronikání do tajů přípravy kávy zkrátka neláká. Potěší také mlsouny nebo rodiny s dětmi – kdo lépe než ony ocení horkou čokoládu nebo různé sladké speciality? Na druhou stranu mnoha milovníkům kávy ta z kapslí nesedí, takže pokud máte před nákupem šanci ji někde ochutnat, rozhodně to doporučujeme.

Automatické kávovary

Také automatické kávovary nabízejí rychlou a bezpracnou cestu k šálku kávy. Zvládnou proces přípravy od umletí zrn přes upěchování a spaření zcela samostatně, většinou k tomu mají i funkci automatického pěnění mléka. Na rozdíl od kapslových se do nich sype zrnková káva, takže nabízejí autentičtější chuť. Mimo to některé modely umožňují i použití kávy mleté. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena, na druhou stranu cena za šálek bude nižší než u kapslových.

Automatický kávovar bude vyhovovat uživatelům, kteří si potrpí na espresso z čerstvě namleté kávy, ale nemají čas nebo chuť absolvovat složitější rituál přípravy, jaký zná majitel pákového kávovaru. Automat se, podobně jako kapslový kávovar, hodí i do kanceláří. Nevyhovuje naopak lidem, které káva zajímá a mají ambice naučit se ji správně připravit. Záporem může být také umístění zásobníku na kávová zrna v těle kávovaru, kde se může káva zbytečně zahřívat a žluknout.

Pákové kávovary

Pákový presovač vypadá jako zmenšenina přístrojů, které vidíte v kavárnách. Do páky se nasype mletá káva, po extrakci je nutné ji vysypat a páku vypláchnout. Proces přípravy kávy je delší a náročnější, ale zato máte možnost víc parametrů sami ovlivnit. Například zvládnout šlehání mléka parní tryskou může trvat i měsíce, ale jen vy rozhodujete, jak moc bude mléko teplé a napěněné. Výhodou je i cena – pákové přístroje seženete levněji než automatické a cena za šálek je nižší než u kapslových.

GIF ukazuje proces přípravy kávy v pákovém kávovaru

Proces přípravy kávy

Jak je nejspíš zřejmé z předchozího odstavce, pákové kávovary udělají největší radost kávomilům, kteří si kromě pití kávy užívají celý rituál přípravy, touží se v ní zlepšovat a s nadšením se snaží ovládnout například techniku latte art. Toto slovní spojení označuje obrázky kreslené do hnědé kávy mléčnou pěnou. Mléko je nutné našlehat do precizní mikropěny, jednolité a bez bublinek, a k tomuto účelu je třeba parní tryska s dostatečným parním tlakem.

Chuť kávy je také při pořízení kvalitního přístroje a dodržení správných postupů nejautentičtější. Někteří si pákový kávovar pořídí jen nízké ceně, tento postup však spíš nedoporučujeme. Kávovar totiž mnohdy zůstává stát nevyužitý na poličce a jeho majitel stejně po několika letech zakotví u automatického nebo kapslového přístroje.

Alternativní způsoby přípravy

Espresso je na vás příliš malé a nahořklé, oceníte spíš větší porci nápoje, který nebude tak intenzivní? V tom případě je možné, že by vám lépe seděla káva filtrovaná. Ta se zpravidla pije v objemu 200 až 240 ml, její konzistence je řidší a méně olejovitá. Protože se nepřipravuje (až na výjimku moka konvičky) z vroucí vody a déle se louhuje, mají šanci na vyniknutí různé chuťové profily a jednotlivé odrůdy. Často chutná mírně ovocitě, květinově či karamelově, v závislosti na odrůdě a místě pěstování.

Různé typy přípravy kávy

Nejčastějším pomocníkem na přípravu filtrované kávy je elektrický překapávač, který nachystá najednou 1-2 litry nápoje, přičemž si sám vodu ohřeje a překape přes filtr. Manuální překapávače to samy nezvládnou, proto vyhovují těm, kteří si kávu připravují rádi sami. O výběru obou variant píšeme na samostatné stránce.

Svou vlastní stránku si vysloužil i french press, k němuž nepotřebujete dokupovat filtry a který připraví až litr kávy najednou. Srovnali jsme také moka konvičky, které připravují kávu s plnou chutí nejvíce připomínající espresso, ale jsou mnohem levnější než kávovary. A nemůžeme zapomenout na aeropress, malý plastový váleček, který je zvlášť oblíbený mezi cestovateli.

Typ kávovaru Pořizovací cena Cena za šálek Náročnost obsluhy Vhodné pro
Kapslový Nízká Vysoká Nízká – Milovníky horké čokolády nebo ochucených kapslí

– Zaneprázdněné lidi

– Do kanceláří

Automatický Vysoká Střední Nízká – Milovníky zrnkové kávy

– Zaneprázdněné lidi

– Do kanceláří

Pákový Střední Střední Střední až vysoká – Milovníky autentické chuti a baristického umění

– Do kaváren a podobných provozů

Překapávač Nízká Střední Nízká – Milovníky větších porcí slabší kávy

– Ochutnávače různých odrůd a chutí

Teplota

Teplota vody je důležitým parametrem, čím je totiž vyšší, tím snáze se látky z kávy louhují. Pokud bude teplota vody příliš nízká, výsledný nápoj může chutnat trochu kysele. Pokud bude voda naopak moc horká, kávu přepálí a ta může být hořká.

Ideální teplota pro přípravu espressa se pohybuje mezi 88 a 95 °C, vždy je výhodou, když kávovar umožňuje nastavení teploty vody. Můžete tak experimentovat s různými typy káv, často se například doporučuje použít na světle praženou kávu teplotu vyšší než na tmavě praženou. Nejlepší tedy je, pokud i tento faktor můžete ovlivnit a přizpůsobit svým představám a chutím.

Termobloky a bojlery

Za to, jak rychle a stabilně se bude voda ohřívat, nese zodpovědnost použitý topný systém. Dva základní typy, s nimiž se můžeme setkat, jsou bojler a termoblok. Důležitý je také jejich počet. Pokud má kávovar jen jeden topný systém, uživatel může v jeden moment pouze připravovat kávu, nebo šlehat mléko, obojí zároveň stroj nezvládne. A protože pro šlehání pěny je potřeba vyšší teplota než pro přípravu kávy, může chvíli trvat, než kávovar teplotu zvýší či sníží, aby bylo možné proces dokončit.

Termoblok

Termobloky najdeme ve většině malých domácích kávovarů, jsou totiž levnější. V minulosti se jednalo o velmi nestabilní systém, na tom se však řada lepších výrobců snaží pracovat (Sage/Breville, Ascaso), takže nyní již narazíme i na termobloky poměrně dobré. Jedná se nahřáté kovové bloky, skrz které proudí studená voda. Cestou se postupně zahřívá se na požadovanou teplotu. Ohřívá se pouze malé množství na cestě, ne celý bojler.

Velkou výhodou termobloků je jejich rychlost nahřátí, některé kávovary jsou připraveny k použití i v řádu několika sekund (i když stále je vhodné pustit nejdřív na chvíli vodu naprázdno, aby se lépe prohřála hlava kávovaru). Na druhou stranu je těžší hlídat teplotu vody, některé levnější termobloky mohou být velmi nestabilní. Termobloky mají také kratší životnost, hůře se opravují a v případě jejich poškození je většinou nutná výměna.

Podobnou technologii představuje thermocoil. Rozdíl spočívá v tom, že voda neprochází skrz svařené kovové bloky, ale protéká (nejčastěji) měděnou trubkou. Protože thermocoil je z jednoho kusu materiálu, systém má menší sklony k protékání a nabízí lepší teplotní stabilitu.

Bojler

Jednoduchý bojlerový systém je také častý spíš u levnějších kávovarů. Voda se nahřívá v bojleru a už ohřátá putuje do hlavy kávovaru. Bojlery se o něco déle nahřívají, ve většině jednoduchých domácích kávovarů jsou tedy nahrazeny termobloky.

Výhodou bojleru je lepší teplotní stabilita. Za zmínku také stojí, i když to není pravidlem, že kávovary s bojlerem jsou často z masivních kovů, kdežto stroje s levným termoblokem jsou často z levných materiálů celé. Jednobojlerové systémy nalezneme i u některých kávovarů střední třídy.

Bojler se systémem Heat exchanger (výměník tepla, HX)

Kávovary s heat exchangerem jsou často vyhledávány lidmi, kteří se snaží posunout své baristické umění nad hranici běžného konzumenta. Najdeme je i u komerčních kávovarů. Přístroj obsahuje jeden bojler, ve kterém je voda zahřívána na teplotu potřebnou pro tvorbu páry. Když se rozhodnete připravit espresso, voda prochází měděnou trubicí (výměníkem), která vede skrz bojler a tím se ohřívá.

Tyto kávovary umožňují šlehání mléka a extrakci espressa zároveň. Tím jednak šetří čas, jednak je tak káva lepší, když našlehaná pěna nebo vytečené espresso nečeká na kávovar, až dokončí druhou část přípravy. Bývají také doplněny přesným PID systémem pro kontrolu teploty. S rostoucí stabilitou však stoupá i cena těchto kávovarů, takže například pro uživatele, kteří pijí kávu jen jako životabudič a o správnou extrakci neusilují, mohou být zbytečně naddimenzované.

Dva bojlery

Dvoubojlerový systém nalezneme nejčastěji u profi přístrojů. Jeden bojler slouží pro přípravu kávy, druhý pro šlehání mléčné pěny. To se hodí při přípravě více káv za sebou, klidně totiž můžete spouštět do hrníčku espresso a zároveň si už chystat mléko na cappuccino. Oba systémy jsou dostatečně stabilní, aby udržely ideální teplotu během celého procesu.

Samozřejmě i zde nalezneme nějaké nevýhody, tou první je částka, o kterou si výrobci dvoubojlerových strojů řeknou. Mnohdy se jedná o  kávovary za desetitisíce. Tento topný systém je také objemnější, což se promítne do rozměrů celého kávovaru, déle se nahřívá a daní za teplotní stabilitu je nižší energetická úspornost (Zdroj: Home Grounds).

Jaký topný systém tedy zvolit?

Pokud je pro vás káva hlavně ranním nakopávačem, nic víc od ní neočekáváte a hlavním důvodem pro pořízení pákového kávovaru je pro vás cena, nemá cenu honit se za precizním topným systémem. Je dost možné, že po několika letech používání nakonec stejně sáhnete po automatickém kávovaru pro jeho pohodlí, nebo přejdete k překapávačům, které jsou levnější. Kávovar s termoblokem nebo jedním bojlerem vám nejspíš bude stačit.

Jeden topný systém také nebude problém, pokud si nepotrpíte na cappuccina a podobné nápoje a kávu pijete černou nebo se studeným mlékem. Pokud je však příprava kávy zároveň vaším koníčkem, potrpíte si na našlehané mléko nebo máte chuť zdokonalovat se v latte artu, možná byste měli zvážit investici do kávovaru s dvojitým topným systémem.

Pokud jste přesáhli hranice běžného konzumenta kávy a stojíte o kvalitní přístroj, pravděpodobně narazíte i na kávovary s HX výměníkem. Jedná se často o poloprofi přístroje, do nichž je sice potřeba investovat, avšak odměněni jste tepelnou stabilitou, možností zároveň dělat kávu i šlehat a většinou i kvalitnějšími materiály. Systém dvou bojlerů je špičkový, avšak zbytečně nákladný pro naprostou většinu domácností. Můžete se po něm však podívat, pokud sháníte kvalitní kávovar do malého provozu.

Termoblok/Bojler HX/Dva bojlery
– Když chcete ušetřit

– Když máte na přípravu kávy čas

– Když pijete jen černou kávu

– Když chcete zároveň chystat kávu i mléko

– Když toužíte po poloprofi přístroji

– Když chcete být u přípravy kávy precizní

Termostat

Termostaty kontrolují teplotu v bojleru nebo v systému termobloku. Existují dva typy:

  • Mechanické – většinou fungují ve dvojici, přičemž jeden hlídá horní a druhý spodní hranici. Při dosažení té či oné hranice se pak topné těleso vypíná a zapíná.
  • Elektronické, PID – digitální termostaty udržující teplotu na hodnotě, kterou nastaví barista. Kávovary s tímto systémem jsou teplotně stabilnější, zpravidla také patří k dražším.

Tlak

Parní tlak pro extrakci espressa by měl dosahovat 9 bar. Jde o hodnotu, se kterou pracují velké kavárenské přístroje, v jejichž útrobách najdete rotační čerpadlo. To je větší než čerpadla vibrační, pracuje tišeji a hlavně stabilně, takže se na tlak 9 bar dostane rychle a udrží jej po celou dobu extrakce. Výhodou je také, pokud má kávovar tlakoměr, na kterém je možné hodnoty kontrolovat.

Pro domácí kávovary je rotační čerpadlo příliš velké a drahé, takže jej zastupují čerpadla vibrační. Ta tlak budují postupně, s udržováním jsou na tom hůř, takže oněch 9 barů dosáhnou spíš v průměru. U malých kávovarů na domácí použití se proto doporučuje tlak alespoň 15 bar.

Protože mnoho výrobců domácích kávovarů se snaží vychvalovat své přístroje za co nejvyšší tlak, vzniká domněnka, že „čím víc, tím líp“. Není to však pravda, příliš vysoký tlak stlačí kávu v páce až moc, čímž se zpomalí průtok vody. Dokonce může protlačit drobnější kousky zrn na spodek sítka a tím je ucpat. Kvalitnější a poloprofesionální kávovary disponují přetlakovým ventilem, který je zastropovaný na nižší hodnotě, ideálně právě na 9 bar.

Tlak k upěchování

Při přípravě espressa je také důležitý tlak při pěchování namletých zrn do páky. Doporučuje se stlačit kávu tlakem odpovídajícím zhruba 20 kg. K tomu slouží malé pěchovadlo zvané tamper. Správně upěchovaná káva musí být v první řadě rovně, jinak jí voda nebude ideálně protékat.

Pokud namletá zrna upěchujete málo, voda přes ně proteče rychle a káva se nestihne vyextrahovat. Výsledek pak bude vodnatý, bez cremy na povrchu a chutnat bude nevýrazně až nakysle. Pokud naopak kávu utlačíte moc, voda bude mít problém se přes ni dostat. Poteče tedy pomalu a v šálku bude chutnat poněkud nahořkle. Protože tlak 20 kg se špatně odhaduje, v začátcích je nejjednodušší položit páku s kávou na váhu. Chce to cit a trochu cviku, ale časem sami správný tlak odhadnete.

Mletí kávy

Kávu do kávovaru budete muset u většiny přístrojů mlít sami externím mlýnkem na kávu. Variantou je také použití kupované mleté kávy nebo tzv. E.S.E. podů, polštářků naplněných mletou kávou. Hlavní výhodou těchto podů je čistota a jednoduchost používání. Bývají ovšem trochu dražší, a pokud volíte pákový kávovar také kvůli nižší ceně za šálek, pody se vám nevyplatí. Chuti čerstvě namleté kávy se navíc kupovaná mletá káva nebo káva z podů zkrátka nevyrovná.

Jako každá fáze přípravy kávy pákovým kávovarem, i mletí vyžaduje trochu cviku. Proto se obrňte trpělivostí a zkrátka testujte různé hrubosti namletí, dokud nenajdete tu, která je pro vás ideální. Na přípravu espressa se doporučuje jemné mletí, káva by měla připomínat polohrubou až hrubou mouku. Z příliš hrubě namleté kávy budete mít espresso slabé, bez chuti. Velmi jemné namletí zase může umocnit hořkost kávy a nápoj nebude mít tu správnou cremu.

Různá hrubost mletí podle typu přípravy kávy

Kávovary s mlýnkem

Některé kávovary z vyšších cenových hladin mají mlýnek zabudovaný v sobě. Pro uživatele to může znamenat finanční úsporu, i když nepříliš velkou. Výhodu kávovarů s mlýnkem představuje i pohodlnost nákupu – vybíráte jen jeden přístroj.

Toto řešení má však i svá negativa. Protože kávovar se před použitím zahřívá, logicky se zahřívá i mlýnek a zrna. Pak dochází k jejich žluknutí či spálení během mletí. Levnější kávovary navíc nemusí mít mlýnek dostatečně kvalitní. Problém se pak může vyskytnout, pokud uživatel v rámci pokroku nakoupí nepřetlaková sítka a mlýnek nedokáže kávu namlít dostatečně najemno a rovnoměrně. A některé mlýnky mohou mít potíže i s automatickým dávkováním mleté kávy.

Kávovar a mlýnek samostatně

Samostatný mlýnek představuje hned na úvod další investici, navíc pravděpodobně ztratíte nějaký čas i jeho výběrem. Zato však získáte přístroj, který můžete používat s libovolným kávovarem, takže i v případě koupě nového modelu vám mlýnek již zůstane. Pokud navíc zainvestujete do všestranného mlýnku s velkým rozsahem mletí, poslouží i při přípravě kávy filtrované.

Protože zrnka namletá rovnoměrně a na správnou hrubost jsou při přípravě espressa velmi důležitá, nezřídka se doporučuje sáhnout při výběru hlouběji do kapsy. Pokud tak máte k dispozici omezený obnos a zvažujete, zda ušetřit na mlýnku nebo na kávovaru, zvolte raději druhou možnost.

Jak vybrat správný mlýnek na kávu se dozvíte v našem článku Jak vybrat mlýnek.

Kávovar s mlýnkem Kávovar a mlýnek samostatně
Výhody + Cenově výhodné řešení

+ Vybíráte jen jeden přístroj

+ Mlýnek vám zůstane i při poruše kávovaru

+ Možnost nákupu kvalitního mlýnku

Nevýhody − Pokud se pokazí kávovar, přijdete i o mlýnek

− Mlýnek je často méně kvalitní

− Zrna mohou žluknout

− Dražší varianta

− Nutnost výběru samostatného mlýnku

Příprava mléčné pěny

Šlehání mléka je nezbytné pro přípravu nápojů jako caffè latte, cappuccino, flat white a další. S automatickou přípravou mléčné pěny se mezi běžnými pákovými kávovary často nesetkáte, naprostá většina z nich má manuální trysku, která vyfukováním horké páry mléko nahřívá i napěňuje. Její zásadní výhodou je možnost upravit si mléko podle sebe, můžete je napěnit víc či méně. Na druhou stranu však může chvíli trvat, než se s tryskou naučíte pracovat. Na problém narazíte u některých levných kávovarů se slabým topným systémem, který nevytvoří dostatečný parní tlak.

Jako kompenzaci nedostatečného parního výkonu mají mnohé malé kávovary tzv. panarello trysku. Poznáte ji podle tlustého nástavce. Spolu s horkou párou vhání do mléka i trochu vzduchu, čímž akci usnadňuje. Výsledky mohou být různé a závisí na vaší šikovnosti. Protože však nad množstvím nasávaného vzduchu nemáte úplnou kontrolu, často získáte spíš houbovitou netvarovatelnou pěnu s velkými bublinkami než kvalitní mikropěnu, kterou je možné tvořit latte art.

Zvolený typ trysky se bude pravděpodobně odvíjet od zamýšlené ceny kávovaru (u levnějších je častější typ panarello) a od toho, zda máte ambice techniku správného šlehání ovládnout. Pokud se na ni plánujete zaměřit, panarello tryska vás na určitém stupni může začít brzdit.

Ruční a elektrické napěňovače

Pokud si s parní tryskou vůbec nerozumíte, nebo se o precizní pěnu nechcete ani pokoušet, můžete ke kávovaru pořídit samostatný napěňovač mléka. Jedná se o drobný přístroj, který pořídíte většinou za několik stokorun. Na trhu najdete jak ruční, tak elektrické modely.

  • Ruční napěňovače – většinou pracují na principu pístu, zvláštní kategorií jsou shakery, ve kterých můžete šlehat mléko za studena, například do ledové kávy.
  • Elektrické napěňovače – mléko samy ohřejí a našlehají, a vy se tak nemusíte o nic starat. Jsou ale o něco dražší. Levnější variantou je malý šlehač na baterky, pokud však stojíte o houbovitou konzistenci a „čepici“, s tímto přístrojem se jí nemusíte dočkat.

Konstrukce kávovaru

Během výběru kávovaru sledujte také jak vypadá. Nejen kvůli estetické hodnotě, ale také z praktických důvodů.

Materiál

Základní pravidlo zní – čím méně plastových součástek, tím líp. Kávovar z robustního kovu je stabilnější a odolnější. Zvlášť opatrní byste měli být, pokud je kávovar z plastu v těch místech, jimiž protéká horká káva, tedy v oblasti hlavy.

Velikost

Na velikost kávovaru je možné pohlížet z několika úhlů. Pokud máte na kuchyňské lince jen minimum místa, asi vás potěší, když bude kávovar co nejmenší. Na druhou stranu s menšími přístroji se může někomu hůř pracovat. Větší kávovary jsou stabilnější, lépe v nich například upevníte páku jednou rukou, často (pravidlem to však není) bývají navíc vyrobeny z odolnějšího materiálu.

Objem nádržky na vodu

Kapacitu nádržky na vodu byste měli volit podle předpokládané denní spotřeby kávy. Pokud hledáte kávovar do jednočlenné domácnosti, můžete s klidem sáhnout po menším, méně objemném modelu. Pokud ale připravujete více šálků pro více osob denně, vyplatí se zainvestovat do objemnějšího přístroje, který vás ušetří opakovaného doplňování vody. Na trhu jsou k sehnání přístroje s několikalitrovými nádržkami, které uspokojí i náročnější uživatele.

Na druhou stranu však připomínáme, že voda by v nádržce neměla stát příliš dlouho, jinak se také může začít kazit, zvlášť pokud je kávovar na slunci. Takže ani snaha sehnat nádržku co největší, aby ji stačilo doplnit jednou týdně, se nemusí vyplatit.

Páka

Páka je klíčovou částí kávovaru. Může mít jednu nebo dvě výpustě, s pomocí dvojité můžete připravovat dvě espressa zároveň. K levnějším kávovarům zpravidla získáte páku jen jednu, dražší modely mohou být vybaveny oběma typy.

Páka by ideálně měla být kovová, bez plastových součástek. Některé designové páky mohou mít rukojeť ze dřeva. V profesionální sféře vládne páka o průměru 58 mm, mezi domácími přístroji naleznete více možných velikostí. Do některých může být obtížné dostat oněch 7 nebo 14 gramů kávy, nemusíte k nim sehnat ani náhradní sítka.

Příkon a spotřeba

U menších domácích spotřebičů, ke kterým patří i kávovary, je spotřeba takřka zanedbatelná. Pokud ovšem lpíte na úspornosti svých přístrojů, doporučujeme volit takový kávovar, který má funkci automatického vypnutí nebo Stand-By režim.

Příkon nám kromě spotřeby ovšem udává ještě jednu věc, a to rychlost nahřátí. Rozdíly mohou být znatelné spíš pokud se rozhodujete mezi termoblokem a bojlerem, ani bojler vám však díru do kapsy neudělá. Na výslednou chuť kávy nemá rychlost nahřátí absolutně žádný vliv. Pokud ovšem chcete při přípravě ušetřit trochu času, sáhněte po přístroji s vyšším příkonem.

Nastavení a doplňkové funkce

Stejně jako je tomu u většiny menších spotřebičů, i v případě kávovarů najdeme velké rozdíly na poli vybavení a funkcí. Zde však rozhodně doporučujeme nepodléhat marketingovým pojmům. Mnoha různými vychytávkami se často chlubí výrobci produktů z nejnižší cenové kategorie, je však třeba mít na paměti, že pokud kávovar nedosáhne dostatečného tlaku a neudrží teplotu vody, asi to nezachrání tím, že se automaticky vypíná o pět minut dřív než konkurence.

Některé funkce mají vliv na samotnou chuť výsledné kávy, například možnost nastavit teplotu vody. Jiné spíše dotahují celkový požitek z přípravy nebo ji zjednodušují.

Ovládací panel

Ovládací panel u většiny přístrojů není nijak složitý. V zásadě jde o to, abyste skrz něj přístroji mohli sdělit, zda má ohřívat vodu na kávu nebo na páru a abyste odstartovali její výdej. U některých dražších modelů najdete také displej, který vás informuje o průběhu procesu, ale nijak důležitá součástka to není, takže pokud pro vás není důležitý z nějakého osobního důvodu, doporučujeme podle něj nevybírat.

Složitější ovládací systém vás čeká, pokud sáhnete po kávovaru s funkcí automatického čištění, nastavení na tvrdost vody ve vaší lokalitě nebo dokonce s mlýnkem. V takovém případě je totiž třeba nastavovat velikost porce a hrubost mletí. Občas se setkáte i s tlakoměrem, na kterém můžete ověřit, zda extrakce probíhá správně. S funkcemi také stoupá počet všemožných kontrolek.

Vyhřívaná plocha na šálky

Pokud na přípravu kávy použijete hrnek studený a nenahřátý, rychle to srazí teplotu právě připravené kávy. Podáváte ji potom v nižší než ideální teplotě, a chuť kávy nebude taková, jakou získáte z profesionálního stroje.

Naprostá většina kávovarů nabízí vyhřívanou plochou na šálky. Zde se však vyplatí podotknout, že pokud jste ve snaze zkrátit čas přípravy pořídili stroj deklarující nahřátí v řádu sekund, hrníčkům tato doba stačit nemusí. V praxi navíc stejného nebo i lepšího výsledku dosáhnete ponořením šálku do horké vody nebo propláchnutím párou z trysky, záleží tedy na vás, kterému způsobu ohřívání dáváte přednost.

Nastavitelná síla kávy

Sílu kávy určuje zejména množství namletých zrn a hrubost jejich namletí, tento parametr tedy budou řešit primárně hledači kávovarů se zabudovaným mlýnkem. Ten by měl mít dostatek stupňů hrubosti, abyste si mohli najít ten ideální. Se samostatným mlýnkem tedy dosáhnete stejného výsledku, když s ním umíte trochu pracovat.

Nastavitelné množství nápoje

Tato funkce potěší neklidné hektické duše, které ráno zvládají víc činností zároveň a nemají čas u přípravy kávy stát a číhat na okamžik vypnutí. Je možné nastavit, kolik kávy chcete v jednom šálku, a kávovar proces sám zastaví po napuštění požadovaného množství.

Nastavení na tvrdost vody

Tvrdá voda více zanáší vnitřek přístroje, takže je nutné jej častěji odvápňovat. Kávovary, které automaticky nahlašují potřebu odvápnění, někdy nabízejí možnost nastavení počítadla podle tvrdosti vaší vody – při tvrdší vodě požádají o odvápnění dřív. Ke zjištění tvrdosti vody slouží přibalená jednoduchá testovací sada. Proužek ponoříte na určený čas do vody a následně odečtete výsledek, který zadáte do vašeho kávovaru.

Protože pro chuť kávy je ideální spíš měkčí voda, někteří uživatelé vodu před nalitím do nádržky proženou filtrační konvicí. Dražší kávovary často nabízejí nádržky na vodu s filtračním systémem, do něj je však třeba filtry dokupovat (zhruba jednou za 2 měsíce). Výrobci často slibují, že při pravidelné výměně filtru nebude třeba kávovar odvápňovat vůbec, finančně však odvápňování vyjde mnohdy levněji, to záleží na ceně filtrů a doporučených odvápňovacích prostředků.

Nastavitelná teplota vody

Teplota vody se opět projeví na chuti kávy. Pokud si s výsledným nápojem chcete opravdu vyhrát, neměla by ani tato funkce vašemu kávovaru chybět.

Výdejník horké vody

Možnost pustit horkou vodu z trysky na horkou páru, například pro přípravu čaje nebo jiných teplých nápojů. Dražší kávovary mají pro horkou vodu samostatnou výpusť. A pokud kávovar touto možností nedisponuje vůbec, je také možné prostě pustit vodu přes hlavu, aniž byste do ní upevnili páku s kávou, nebo ji ohřát tryskou.

Odnímatelná mřížka a odkapávací nádobka

Pod šálkem se nachází mřížka a pod ní prostor pro zachytávání vody z útrob kávovaru. Obojí by mělo být vyjímatelné a snadno čistitelné. To samozřejmě usnadní údržbu, vyjmutím mřížky ale také získáte několik centimetrů k dobru v případě, že připravujete kávu do vyšší sklenice.

Program odvápnění

Jednou za čtvrt až půl roku by měl kávovar také projít procesem odvápnění. Ten vám může usnadnit speciální program, který u pákových modelů rozhodně není samozřejmostí. Kávovar se samozřejmě může, dokonce musí, odvápňovat i pokud nemá k tomu určený program. Celý proces ale až tak komplikovaný není, takže pokud by vás právě absence odvápňovacího programu měla odrazovat od koupě přístroje, který se vám jinak líbí, nedejte se.

Příslušenství

Nákupem kávovaru to nekončí, k plnohodnotné přípravě kávy je třeba pořídit ještě pár drobností. Pokud se ve světě kávovarů teprve rozkoukáváte, nejspíš oceníte, když se o nic moc nebudete muset starat a všechno dostanete v balení. U levnějších kávovarů však často obdržíte vybavení spíš „fórové“, takže pokud se v kávovém světě najdete, časem stejně nakoupíte lepší.

Tamper

Tamper má přibalený snad každý kávovar. Narazíte na kovové či plastové, přičemž kovové jsou samozřejmě lepší a nabídnou nesrovnatelně delší životnost. Některé kávovary mají tamper napevno připevněný k tělu, barista pak páku umístí pod něj a tlačí zespodu. Spokojenost s tímto systémem je samozřejmě individuální, naprosté většině však nevyhovuje – kávovar je třeba přidržovat, správný tlak je těžké odhadnout a náročné je vůbec jeho dosažení.

Konvička na mléko/latiéra

Konvička na šlehání mléka není pro začátek naprosto nutná, mléko napěníte i v obyčejném hrnku. Začne vás však zajímat v případě, že se rozhodnete posunout své baristické umění na vyšší level a třeba do kávy nakreslit srdíčko. Latiéra by měla mít úzkou hubičku umožňující maximální kontrolu proudu pěny. Velikost konvičky se pak odvíjí od množství mléka, prodávají se jak konvičky na cappuccino, tak na objemnější nápoje typu caffè latte.

Některé kávovary mají konvičku v balení, samostatná stojí zhruba od dvou stovek. Existuje dokonce konvička se zabudovaným teploměrem, díky které se snadno naučíte odhadnout správnou teplotu mléčné pěny.

Různé druhy sítek

Ke kávovaru standardně dostanete minimálně dva kusy sítek – menší pro jednu porci a větší pro dvě. Můžete narazit na dvě varianty, přetlaková nebo nepřetlaková/standardní. Pokud s domácím espressem začínáte, vyplatí se zjistit, zda jsou oba typy sítka alespoň k dokoupení.

  • Standardní sítka – poznáte je podle toho, že pokud je obrátíte, najdete na spodní straně stejný počet dírek jako na horní. Toto jsou sítka pro ty, kteří chtějí espresso připravovat v první řadě správně. Standardní sítko vám totiž nic neodpustí, pro správnou extrakci se opravdu budete muset naučit mlít na správnou hrubost, tampovat apod.
  • Přetlaková sítka – jsou vlastně dvouplášťová a pokud je otočíte, zjistíte, že mají na spodní straně jen jednu malou dírku. Najdete je častěji u levných kávovarů. Tato sítka jsou vhodná pro uživatele, kteří na správném postupu až tak nebazírují, odpustí totiž nedostatečně jemné mletí zrn. Kávu trochu „našlehají“, takže má na povrchu vyšší vrstvu pěny.

Závěrečné doporučení se odvíjí od toho, co od kávovaru a od sebe vlastně očekáváte. Chcete kávu rychle a bez zdlouhavého učení? Sáhněte po přetlakových sítkách. Pokud se ale časem rozhodnete proniknout do tajů správné extrakce, přetlakové sítko vás bude na této cestě spíš brzdit.

Nejoblíbenější značky pákových kávovarů

Po pákových presovačích uživatelé sahají z různých důvodů a od toho se odvíjí také jejich výběr značky. Roli tu může hrát cena, tradice a reputace výrobce i rozšířenost přístrojů a s ní se pojící dostupnost uživatelských recenzí.

Pákové kávovary De’Longhi

Tento italský výrobce patří bezesporu k nejznámějším a nejrozšířenějším. Jeho kávovary lze charakterizovat jako „nejlepší mezi levnými“, jde o jakýsi mezistupeň mezi supermarketovými značkami a skutečně kvalitními výrobci nabízejícími i profesionální přístroje (Rancilio). Výhodou značky De’Longhi je mimo jiné i dobrá vybavenost doplňkovými funkcemi, jako je automatický odvápňovací program nebo nastavení na tvrdost vody v lokalitě.

Pákové kávovary Sage

Pod značkou Sage se na evropském trhu skrývají výrobky australské firmy Breville. V portfoliu značky naleznete kávovary, mixéry, grily a další menší kuchyňské spotřebiče. Co se kávovarů týče, jejich startovací cena začíná výš než u De’Longhi, pod 10 000 Kč jejich přístroje nepořídíte. O nahřívání se stará vylepšený systém Thermojet, použité materiály jsou kvalitnější. Ve vyšších cenových hladinách už se jedná o přístroje pro fajnšmekry, uživatelům, kteří zvažují pákový přístroj z důvodů úspory, je nedoporučujeme.

Pákové kávovary Gaggia

Značka Gaggia pochází z Itálie, ale i u nás si vybudovala slušnou fanouškovskou základnu. Model Gaggia Classic patřil téměř k legendám, po které sahali převážně kávomilové toužící po kvalitní páce, nepřetlakových sítkách a co nejmenším podílu plastových součástek. V posledních letech však výrobce stroje zmodernizoval, což nese řada uživatelů spíš nelibě, protože zároveň se objevily také plastové součástky. Stále však jde o přístroje schopné připravit kvalitní espresso a našlehat dobrou mikropěnu.

Pákové kávovary Lelit

Další italská značka vyrábějící přístroje střední a vyšší třídy. Charakteristické jsou kvalitní robustní materiály, u dražších modelů také PID systém pro kontrolu teploty. Na výběr budete mít i pokud se rozhodnete pro kávovar s integrovaným mlýnkem. Celkově jde o přístroje pro srdcaře, kteří se budou rozplývat nad chutí espressa, kdežto bez automatického odvápňovacího programu se v pohodě obejdou.

Cena

Pákové kávovary cenově najdete mezi kapslovými, které jsou nejlevnější, a automatickými, u kterých si zase připlatíte. Rozpětí je velmi široké, začíná na několika tisících za „fórové“ přístroje a pokračuje k poloprofesionálním modelům za desetitisíce. Je tedy vhodné hned na začátku zjistit, jaká máte očekávání a jakou kávu si vlastně představujete.

Cena do 5 000 Kč

Nejnižší cenová kategorie je velmi oblíbená, zejména mezi nenáročnými uživateli. Mezi nejčastěji zastoupenými značkami naleznete například De’Longhi nebo Sencor, většina z nich se nesoustředí výhradně na výrobu kávovarů. Kávovary s cenovkou do 5 000 Kč patří mezi menší přístroje s kapacitou nádržky kolem 1 l. Tlak jejich vibračních čerpadel dosahuje 15 bar, naprostá většina je poháněná jedním termoblokem.

Na program pro odvápňování v této kategorii narazíte spíše sporadicky, stejně jako na možnost nastavení množství, teploty a tvrdosti vody. Vyhovovat proto budou méně náročným kávomilům, kteří například s používáním pákového kávovaru teprve začínají a na správných parametrech espressa jim příliš nesejde.

Cena od 5 000 Kč do 15 000 Kč

Ve střední cenové kategorii často zapátrají zájemci o kvalitnější domácí kávovar, kteří mají chuť proniknout do přípravy kávy trochu hlouběji. Objevují se zde například kávovary značek Gaggia nebo Breville/Sage. Často jsou z kvalitnějších materiálů, hezké a dostatečně masivní.

Co se vybavení týče, narazíte již například na přetlakový ventil, který nastaví tlak na ideálních 9 bar, nebo dvojitý topný systém. U některých modelů již najdeme program odvápnění, stále častější je také možnost nastavit množství, teplotu a tvrdost vody podle vašich představ. S těmito typy kávovarů už máte poměrně velkou šanci přiblížit se kávě z vaší oblíbené kavárny.

Cena nad 15 000 Kč

Kávovary pro opravdové fajnšmekry, co ukojí i touhu po poloprofi variantě. Nejčastěji jsou vybavené dvěma topnými systémy s PID kontrolou teploty, občas se dokonce potkáte s profesionálním rotačním čerpadlem. Bojlery jsou zastoupené hojněji než termobloky. Mezi značkami se objevují i slovutná jména jako Faema, Lelit, Nuova Simonelli nebo ECM.

V této kategorii se také nacházejí mašinky pro uživatele se specifickými požadavky, můžete mezi nimi najít i poměrně raritní pákové kávovary s integrovaným mlýnkem, nebo kávovary s funkcí automatického šlehání mléka. V těchto případech jde tedy už téměř o hybridy mezi automatickými a pákovými kávovary.

Jak správně připravit espresso

Malá káva podávaná u baru, kterou zákazník vypije dvěma až třemi loky. To je správné espresso. V našich krajinách se objevují různé zkomolené názvy a také nápoje. Espresso je však jen jedno, pikolo ani presso si v Itálii neobjednáte. Jedná se také o základ ostatních kávových nápojů jako je například cappuccino, caffè latte či latte macchiato. Jeho příprava má několik zásad, které je potřeba dodržet.

7-20-90-9-25

Při přípravě espressa narazíte na pět čísel, která značí různá pravidla. Sedm určuje počet gramů kávy, která je potřeba. Povolují se však drobné odchylky. Po odvážení namleté kávy je nutné kávu upěchovat. K tomu je potřeba vynaložit tlak odpovídající dvaceti kilogramům. Káva musí být v páce stlačená do rovna, aby jí voda pod tlakem protékala rovnoměrně. Při přípravě kávy se nikdy nepoužívá vroucí voda, její teplota se s dvoustupňovou odchylkou pohybuje kolem devadesáti stupňů Celsia.

Profesionální kávovary vytváří konstantní tlak devět bar. U domácích kávovarů se setkáte s tlakem 15 bar, není ale konstantní a 9 bar dosáhne v průměru. Devět bar je ideální tlak, při kterém se z kávy vyplaví nejvíce dobrých látek. Pokud máme kávu odváženou a upěchovanou, páku otřeme, umístíme do hlavy kávovaru a dobře utáhneme. Nyní se dostáváme k hlavnímu procesu přípravy. Extrakce espressa, by měla trvat přibližně dvacet pět sekund. V šálku má pak výsledný nápoj teplotu okolo 67 °C.

Šálek by měl být předehřátý, toho dosáhnete buď speciální plochou pro ohřev hrnečků, vypláchnutím horkou vodou nebo párou z trysky. Správné espresso má objem zhruba 30 – 35 ml. Espresso se dále používá jako základ kávových nápojů s mlékem. Každý z nich se připravuje podle určitých zásad a záleží na každém, jaký druh kávy mu nejvíce chutná (Zdroj: Espresso&Coffee Guide).

Druhy kávových nápojů a jejich složení.

Jak skladovat kávu

Nedílnou součástí přípravy poctivého espressa je i správný výběr a vhodné skladování zrnkové kávy. Pákový kávovar si přece jen nepořizujete proto, abyste v něm připravovali předmletou kávu bez aroma, nebo zrnkovou kávu, která vlivem nesprávného skladování žlukla. S výběrem kávy vám pomůže náš článek Jak vybrat kávu, pro následné skladování potom platí pár pravidel, která vám pomohou udržet kávu dlouho čerstvou:

Doba skladování

Kávu je nejlepší spotřebovat do čtrnácti dnů od upražení, pokud tedy patříte k opravdovým fajnšmekrům, kupujte kávu z kvalitních pražíren, které uvádějí i datum upražení, a pořizujte vždy množství, které zvládnete spotřebovat v řádu dnů až týdnů.

Obal

Ačkoliv se může zdát přesypání kávy do skleněné či porcelánové dózy jako dobrý nápad, není tomu tak. V dóze totiž stále zůstává zbytečné množství vzduchu. Pokud koupíte kvalitní kávu, ideálním řešením je nechat ji v původním obalu, pouze z něj vytlačit vzduch a zasponkovat jej. Výjimkou je použití speciálních dóz na kávu, ze kterých můžete vytlačit přebytečný vzduch, a káva se tak déle zachová svou čerstvost.

Umístění

Možná se setkáte s doporučením umístit kávu do ledničky či do mrazáku. To ovšem není optimální řešení, jedním z nepřátel kávy je vlhkost, která se drží v lednici, popřípadě se jí káva orosí po vyndání z mrazáku. Káva navíc rychle absorbuje aroma z okolí, není tedy vhodné skladovat ji spolu s čerstvými potravinami ani dalšími aromatickými věcmi.

Teplota

Pokojová teplota kávě vyhovuje, vysoké teploty mohou velmi rychle způsobit její žluknutí. V žádném případě tak kávu nenechávejte na slunci, ideální není ani blízkost kávovaru, sporáku nebo dalších zařízení, která vydávají teplo.

Údržba pákového kávovaru

Ke složitějšímu procesu přípravy patří i složitější údržba přístroje. Na rozdíl od automatických kávovarů není obvyklé, aby pákový kávovar měl funkci automatického proplachu. Pokud nepoužíváte pody, budete se také dennodenně potýkat se zbytky kávy.

Po každém použití byste měli opláchnout páku a vysypat a očistit sítko, poté také do čista otřít hlavu (místo, kam upevňujete páku). Sítku věnujte zvýšenou pozornost, když se dírky ucpou, bude mít kávovar problém protlačit kávu skrz sítko, a to výsledku rozhodně neprospěje. Nutné je také pravidelné čištění trysky od zbytků mléka, ty by ji totiž mohly ucpat.

Na první pohled sice mohou tyto úkony vypadat složitě, jakmile si je však zažijete, nestrávíte přípravou kávy a následným čištěním víc než pět minut. Pokud vás tedy právě náročnost procesu od pákového kávovaru odrazuje, starosti můžete hodit za hlavu. Otázkou však zůstává, zda vás příprava kávy bude bavit, na tu si však musíte odpovědět sami.

Odvápnění

Strašákem mnoha začátečníků je pravidelné odvápňování přístroje. Tomu napomáhá také fakt, že málokterý pákový kávovar nabízí automatický odvápňovací program. Není však třeba mít strach, v principu je odvápnění velmi jednoduché.

Nejprve musíte připravit odvápňující roztok, a to z přípravku, který doporučuje výrobce. Mnozí úspěšně používají také kyselinu citronovou. Roztokem naplníte nádobku na vodu a necháte jej protéct kávovarem. Během procesu je nutné propláchnout jak trysku, tak hlavu kávovaru. Po dokončení vyjměte zásobník, omyjte jej a naplňte čistou vodou. Následně nechte opět protéct tryskou i hlavou kávovaru. Tento krok můžete také zopakovat, pokud si chcete být jisti, že v útrobách kávovaru nezůstaly zbytky chemie.

Často kladené otázky k pákovým kávovarům

Jak a jaký vybrat pákový kávovar?

Obecně si u domácích kávovarů pohlídejte především topný systém a parní tlak, ten by měl být alespoň 15 bar. Individuální výběr pákového kávovaru je potom podřízený několika faktorům. V první řadě je vhodné zamyslet se, jak často budete kávovar používat a jak detailně si chcete kávu upravovat – podle toho zvolte objem nádržky a možnosti nastavení.

Poté jsou na řadě další funkce, které mohou například usnadňovat čištění nebo rozšiřovat možnosti použití. Samozřejmě je vhodné si dopředu naplánovat i rozpočet, ceny pákových kávovarů se mohou vyšplhat i nad 20 000 Kč. Nejlepší pákové kávovary najdete v našem srovnání.

Jak připravit espresso v pákovém kávovaru?

Klíčem ke správné přípravě espressa je sedm čísel: 7-20-90-9-25. Tedy 7 g kávy upěchovaných tlakem odpovídajícím 20 kg s vodou o teplotě 90 °C, parním tlakem 9 bar a extrakcí trvající 25 s. Pokud vás zajímá celý proces podrobně, přečtěte si kapitolu Jak správně připravit espresso.

Umí pákový kávovar šlehat mléko?

Pákové kávovary jsou určené kávovým nadšencům, takže se tak nějak rozumí, že mléčnou pěnu si budete chtít našlehat sami. K tomu slouží parní tryska. Na trhu naleznete i specifické přístroje s možností automatického šlehání mléka, jde však spíš o rarity. Další možnosti přípravy mléčné pěny najdete v této kapitole.

Jsou pákové kávovary náročné na údržbu?

Jednou z nevýhod pákových kávovarů, v porovnání s automatickými nebo kapslovými přístroji, je náročnější údržba. Většinou nemívají funkci automatického proplachu, přístroj a páku je navíc vhodné po každém použití očistit. Celkově jsme údržbu pákového kávovaru popsali zde.

Jak správně upěchovat kávu?

Správné upěchování kávy je více než cokoliv jiného otázkou tréningu. K většině kávovarů dostanete samostatné pěchovadlo, jen některé je mají (velmi neprakticky) přidělané napevno k tělu. Ideální je pěchovadlo z kovu, kterým vyvinete tlak odpovídající 20 kg. V kapitole Tlak najdete několik rad, jak správné upěchování odhadnout.

Testoval pákové kávovary dTest?

Ano, pákové kávovary byly podrobeny testům již vícekrát. V celkovém výsledku hrálo největší roli senzorické hodnocení připraveného nápoje – testeři hodnotili chuť, barvu a vůni kávy i hustotu a trvanlivost mléčné pěny. Další výraznou složkou testu byla obsluha kávovaru, tedy pohodlnost a čas přípravy kávy, jednoduchost práce s tryskou nebo rychlost údržby. V malém měřítku se na výsledku podílela také spotřeba energie při ohřevu vody i při přípravě kávy. My v našem srovnání bereme výsledky dTestu v potaz a kombinujeme je s dalšími relevantními testy.

Iveta Polášková je redaktorkou, která v minulosti pracovala jako baristka. Protože ji káva baví, v duchu do budoucna sní o nějakém poloprofesionálním přístroji. Snadno tak vysvětlí, jaké parametry jsou při nákupu důležité, ale také třeba jaký je rozdíl mezi přetlakovým a klasickým sítkem nebo co je panarello tryska. Mimo pákové kávovary se zajímá také o alternativní přípravy kávy, proto se na webu stará také o témata překapávačů nebo moka konviček.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9.

https://www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/february-2020/9-steps-how-make-perfect-espresso

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Espresso

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Můžu dát do pákového kávovaru mletou kávu z obchodu, nebo si musím kupovat zrnkovou kávu a mlít ji doma?

Jaroslav Bednář

Dobrý den, předemletou kávu určitě použít můžete. Řada uživatelů si pořizuje pákový kávovar především pro jeho poměrně nízkou cenu a kupováním mleté kávy si šetří čas. Ochudíte se ale o možnost vyladění kávy přesně podle vašich představ, které vyžaduje právě vyzkoušení různých hrubostí mletí, teplot vody apod.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý deň prajem,
doteraz som používal pákový kávovar Saeco typ Poémia, ktorý má v pákovom mechanizme zpeňovač kávy, ktorý som si veľmi oblúbil. Žiaľ, tento kávovar sa mi pokazil a hľadám výrobok ktorý by mal obdobnú funkciu. Kávovary Saeco na trhu už neviem nájsť. Páková kávovary ktoré som našiel v predaji majú jednoduhý pákový mechanizmus, bez zpeňovača.
Prosím, poraďte kávovar so zpeňovačom kávy alebo obdobnou funkciou.
Ďakujem
Ladislav

Keve Ladislav

Dobrý den,
Pokud hledáte technologii, která vytvoří bohatší cremu, máte v zásadě na výběr ze dvou možností. Buď si pořídíte páku s přetlakovým (dvojitým) sítkem, které má ve spodní části méně otvorů, čímž pomáhá uvnitř vytvářet tlak. Jiní výrobci nabízejí přídavné kroužky s malými otvory, které se vkládají pod klasické sítko. Použitá technologie se pak jmenuje dle vkusu výrobce (Thermocream disc u Ariete, Disco crema u De’Longhi…).

Iveta Polášková, redaktor

Dobrý den, mám rád dobrý kafe a potřeboval bych poradit mezi těmito přístroji: je to Sage SES920BSS, SES878 a SES980. Který byste mi mohli doporučit? Já bych asi šel do 920, je to dobrý rozhodnutí, nebo špatný? Děkuji za váš názor, s pozdravem Jozef.

Jozef Pytel

Dobrý den, děkujeme za dotaz. V první řadě si položte otázku, zda chcete kávovar s mlýnkem, nebo mlýnek zajistíte zvlášť, Sage SES920BSS jej jako jediný z těchto tří nemá. Model SES878 se nejvíce odlišuje způsobem zahřívání, pohání jej Thermojet, zbylé dva obsahují dvoubojlerové systémy. Výhodou Thermojetu je jeho rychlejší zahřívání, dva bojlery zase zvládnou větší zátěž a množství káv po sobě. Je to víc „profi“ systém, ale může trvat, než se stroj pořádně zahřeje. A co se týče modelu SES980, jeho největší odlišností je snaha o jednoduchou přípravu kávy podobnou automatickým kávovarům. Umí tedy nejnáročnější části udělat za vás – kávu namlít a upěchovat nebo nachystat mléčnou pěnu dle vašich preferencí – to, jakou bude mít texturu, nastavíte předem.
Sečteno podtrženo, každý z přístrojů má něco do sebe a bohužel vás neznám tak dobře, abych doporučila přístroj na míru. Vaše vlastní požadavky by měly být důležitější než samotné vlastnosti kávovaru, jinak skončíte s (poměrně drahým) nepoužívaným strojem. Pokud hledáte kávovar s rychlým nahříváním pro přípravu několika káv denně, bude vám nejspíš stačit nejlevnější SES878. Pokud potřebujete silný stroj, nevadí vám delší nahřívání a mlýnek raději koupíte zvlášť, sáhněte po SES920BSS. A pokud sice chcete dobrou kávu, ale neláká vás její příprava jako taková, zvolte SES980, který vám ji nejvíce usnadní.

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.1 z 84 hlasů