Jak vybrat pákový kávovar
Pákové kávovary patří mezi profesionální přístroje pro přípravu kávy a na rozdíl od kapslových nebo automatických kávovarů nejvíce záleží na schopnostech toho, kdo kávu připravuje. Na chuť kávy má vliv množství kávy, samotný výběr a kvalita dané kávy, teplota vody či hrubost mletí. Důležitá je také doba, po kterou protéká kávou a také to, jak kávu v sítku upěchujete.
Kávovary s pákou nejčastěji můžete vidět v kavárnách a restauracích, kde se o přípravu kávy starají baristé, ale s rostoucí popularitou kávy jsou dnes pákové kávovary také poměrně běžnou součástí domácnosti. Kávu budete s pákovým kávovarem pravděpodobně připravovat denně, a proto je důležité vědět, jaká kritéria je potřeba brát v potaz při výběru pákového espressa a čeho se vyvarovat. Výběr toho správného vám totiž některé věci v mnohém ulehčí a přípravu zrychlí. V článku navíc najdete množství doporučení, jak pákový kávovar používat.
Faktem je, že příprava kávy je v pákovém kávovaru například oproti kapslovému nebo automatickému časově náročnější a celkově složitější. Pokud si tedy neužíváte samotný proces vaření kávy a zároveň kávovar potřebujete jen na domácí používání, doporučujeme spíše zvážit kvalitní kapslový kávovar nebo připlatit za kávovar automatický. Celý proces přípravy kávy v pákovém kávovaru je trochu hra a zároveň trochu věda. V každé fázi se dá něco pokazit a k dokonalému šálku kávy se pravděpodobně budete nějakou dobu propracovávat, pokud ještě nemáte dostatečné zkušenosti.
Pokud jste fanoušci všeho, co se týká kávy, připravili jsme pro vás také nákupního rádce Jak vybrat kávu, který je také nezbytný pro přípravu tohoto lahodného nápoje.
Jak vybrat pákový kávovar stručně:
- Ujasněte si rozpočet – kávovary mohou být poměrně nákladnou záležitostí a je tak rovnou lepší znát svoje limity.
- Zamyslete se, jak často budete kávovar využívat – od toho se odvíjí například objem nádržky na vodu.
- Vezměte v potaz své schopnosti – pokud se chcete přípravě kávy věnovat více, zaměřte se na kávovary s detailnějšími možnostmi nastavení, například tvrdosti vody.
- Podívejte se na možnosti čištění – tedy zda má kávovar například program odvápnění.
- Rozhodněte se, jaké další prvky potřebujete – zda trváte například na integrovaném mlýnku nebo šlehání mléka, obojí se ale prodraží.
Typy kávovarů
Pro větší přehled si v první řadě povíme něco o nejoblíbenějších typech kávovarů a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.
Kapslové kávovary
Ze všech kávovarů jsou zpravidla nejlevnější na pořízení, na druhou stranu se vám může prodražit investice do kávových kapslí. Výběr kávy je navíc limitovaný značkou kapslí, se kterými je kapslový kávovar kompatibilní. Jinou kávu s ním zkrátka nepřipravíte. Hlavní výhodou kapslových kávovarů je jednoduchá obsluha, rychlost a kompaktní rozměry.
Automatické kávovary
Automatické kávovary zvládnou proces přípravy od umletí přes upěchování po spaření zcela samostatně, často k tomu mají i funkci automatického pěnění mléka. Kávu připravíte z libovolné zrnkové kávy, některé modely umožňují i použití kávy mleté. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena.
Cena za jeden šálek se poté odvíjí od ceny kávy, dá se získat šálek i pod 5 Kč. Občas není ideální umístění zásobníku na kávová zrna v těle kávovaru, kde se může káva zbytečně zahřívat a žluknout. Automatický kávovar bude vyhovovat uživatelům, kteří si potrpí na kvalitní espresso z čerstvě namleté kávy, ale nemají čas nebo chuť absolvovat složitější rituál přípravy, jaký najdeme u pákových kávovarů.
Pákové kávovary
Jde o pravděpodobně nejlevnější možnost každodenní přípravy kávy, ačkoliv se cena za jeden šálek opět bude lišit podle značky kávy. Oproti automatickým kávovarům je pořízení pákového kávovaru zpravidla levnější, daní je ovšem pohodlí při přípravě. Výsledná chuť kávy se totiž z většiny odvíjí od schopností uživatele, což může být výhoda i nevýhoda. Pákové kávovary zkrátka budou dobrou volbou pro milovníky kávy, kteří si kromě pití kávy ve větším množství užívají i její samotnou přípravu a nelitují času navíc, který obětují přípravě perfektního šálku.
Mletí kávy
Kávu do kávovaru budete muset u většiny přístrojů mlít sami externím mlýnkem na kávu, který je potřeba dokoupit (pokud již nějaký nemáte). Některé kávovary z vyšších cenových hladin mají mlýnek zabudovaný v sobě, na ceně se to však v současnosti projevuje takovou měrou, že nedoporučujeme kávovar vybírat na základě toho, jestli mlýnek má, nebo ne. Samostatný mlýnek navíc můžete používat s libovolným kávovarem, takže i v případě koupě nového modelu vám mlýnek již zůstane. Jak vybrat správný mlýnek na kávu se dozvíte v našem článku Jak vybrat mlýnek.
Jako každá fáze přípravy kávy pákovým kávovarem, i samotné mletí vyžaduje trochu cviku. Proto se obrňte trpělivostí a zkrátka testujte různé hrubosti namletí, dokud nenajdete tu, která je pro vás ideální. Na přípravu espressa se doporučuje jemné mletí, káva by měla připomínat polohrubou až hrubou mouku. Z příliš hrubě namleté kávy budete mít espresso slabé, bez chuti. Velmi jemné namletí zase může umocnit hořkost kávy a nápoj nebude mít tu správnou cremu.
Variantou je také použití kupované mleté kávy nebo tzv. E.S.E. podů, polštářků naplněných mletou kávou. Hlavní výhodou těchto podů je čistota, po použití polštářek jednoduše vyhodíte a nemusíte řešit žádné zbytky kávy. Bývají ovšem trochu dražší a pokud volíte pákový kávovar také kvůli nižší ceně za šálek, pody se vám příliš nevyplatí. Chuti čerstvě namleté kávy se navíc kupovaná mletá káva nebo káva z podů zkrátka nikdy nevyrovná.
Příprava mléčné pěny
V pákovém kávovaru připravíte jak klasické espresso, tak i známé kávové nápoje jako caffé latte, cappuccino a další. K tomuto účelu mají kávovary trysku na přívod páry, kterou manuálně napěníte a ohřejete mléko. S automatickou přípravou mléčné pěny se mezi běžnými pákovými kávovary zpravidla nesetkáte, najdou se ale i výjimky.
Ruční příprava pěny opět vyžaduje trochu cviku, postup můžete nastudovat v mnoha videích na internetu.
Ruční a elektrické napěňovače
Pokud si s parní tryskou zcela nerozumíte, nebo si chcete ušetřit trochu námahy, můžete ke kávovaru kromě mlýnku pořídit také napěňovač mléka. Ruční napěňovače většinou pracují na principu pístu, zvláštní kategorií jsou shakery, ve kterých můžete šlehat mléko za studena, například do ledové kávy.
Elektrické napěňovače mléko samy ohřejí a našlehají, a vy se tak nemusíte o nic starat. Jsou ale o něco dražší. Levnější variantou je malý šlehač na baterky, s tím se ale nemusíte dočkat vaší vytoužené perfektní mléčné pěny.
Tlak a teplota
Parní tlak pro domácí použití by měl dosahovat alespoň 15 bar. Možná jste slyšeli, že v kavárnách pracují s přístroji, které mají tlak 9 bar, domácí kávovary ale zpravidla nejsou schopné udržet tlak konstantní, a proto je potřeba vyšší hodnota.
Ideální teplota pro přípravu espressa se pohybuje mezi 88 a 92 °C, vždy je výhodou, když kávovar umožňuje nastavení teploty vody. Ta se totiž promítne i do chuti a intenzity kávy, nejlepší je tedy, pokud i tento faktor můžete ovlivnit a přizpůsobit svým představám.
Tlak k upěchování
Některé kávovary mají v balení také pěchovadlo, u jiných je obdobný nástroj již integrovaný. Při přípravě espressa se doporučuje stlačit kávu tlakem odpovídajícím zhruba 20 kg. To je ovšem dost abstraktní pojem, viďte? Jak tedy dosáhnout správně stlačené kávy? V první řadě je lepší sáhnout po ručním pěchovadle neboli tamperu, natlačováním kávy zespodu na hlavu kávovaru totiž dostatečného tlaku dosáhnete jen stěží.
Pokud chcete zjistit, jaký tlak odpovídá oněm doporučovaným dvaceti kilogramům, zkuste páku s kávou položit na váhu a potom na ni zatlačit. Chce to cit a trochu cviku, ale časem sami správný tlak odhadnete. Správně upěchovaná káva musí být v první řadě rovně, jinak jí voda nebude ideálně protékat. Někteří baristé doporučují páku s kávou otočit vzhůru nohama, ta by se neměla vysypat. V tomto ohledu ale záleží i na tvaru misky, a tak to není zcela spolehlivý ukazatel.
Objem nádržky na vodu
Objem byste měli volit podle předpokládané denní spotřeby kávy. Pokud hledáte kávovar do jednočlenné domácnosti, můžete s klidem sáhnout po menším, méně objemném modelu. Pokud ale vaříte více šálků pro více osob denně, vyplatí se zainvestovat do objemnějšího přístroje, který vás ušetří opakovaného doplňování vody. Na trhu jsou k sehnání přístroje s několikalitrovými nádržkami, které uspokojí i náročnější uživatele.
Údržba
Ke složitějšímu procesu přípravy patří i složitější údržba přístroje. Na rozdíl od automatických kávovarů není obvyklé, aby pákový kávovar měl funkci automatického proplachu. Pokud nepoužíváte pody, budete se také dennodenně potýkat se zbytky kávy. Po každém použití byste měli opláchnout páku a vysypat a očistit sítko, poté také do čista otřít hlavu (místo, kam upevňujete páku). Sítu věnujte zvýšenou pozornost, když se dírky ucpou, bude mít kávovar problém protlačit kávu skrz sítko, a to výsledku rozhodně neprospěje.
Program odvápňování
Jednou za čtvrt až půl roku by měl kávovar také projít procesem odvápnění. Ten vám může podstatně usnadnit speciální program, ovšem u pákových kávovarů rozhodně není samozřejmostí. Kávovar se samozřejmě může, dokonce musí, odvápňovat i pokud nemá k tomu určený program. Celý proces je ale o něco komplikovanější a vyžaduje z vaší strany větší míru asistence.
Příkon a spotřeba
U menších domácích spotřebičů, ke kterým patří i kávovary, je spotřeba takřka zanedbatelná. Pokud ovšem lpíte na úspornosti svých přístrojů, doporučujeme volit takový kávovar, který má funkci automatického vypnutí nebo Stand-By režim.
Příkon nám kromě spotřeby ovšem udává ještě jednu věc, a to rychlost nahřátí. Rozdíly ovšem nejsou nijak znatelné, většinou jde o sekundy, a na výslednou chuť kávy nemá rychlost nahřátí absolutně žádný vliv. Pokud ovšem chcete při přípravě ušetřit trochu času, sáhněte po přístroji s vyšším příkonem.
Vybavení a funkce
Stejně jako je tomu u většiny menších spotřebičů, i v případě kávovarů najdeme největší rozdíly hlavně na poli vybavení a funkcí. Některé funkce mají vliv na samotnou chuť výsledné kávy, například možnost nastavit teplotu nebo tvrdost vody. Jiné spíše dotahují celkový požitek z přípravy nebo ji zjednodušují.
Vyhřívaná plocha na šálky
Pokud na přípravu kávy použijete hrnek studený a nenahřátý, rychle to srazí teplotu právě připravené kávy. Podáváte ji potom v jiné teplotě, než která je požadovaná, a chuť kávy nebude taková, jakou si představujete od kávovaru za několik tisíc korun. Proto může být výhodou vyhřívaná plocha na šálky. V praxi ovšem prakticky stejného výsledku dosáhnete ponořením šálku do horké vody nebo propláchnutím párou z trysky, záleží tedy na vás, kterému způsobu ohřívání dáváte přednost.
Nastavitelná síla kávy
Některé kávovary umožňují nastavit sílu kávy, zpravidla jde o ty, které mají mlýnek. Sílu kávy totiž určuje zejména hrubost jejího namletí. Se samostatným mlýnkem tedy dosáhnete stejného výsledku, když s ním umíte trochu pracovat.
Nastavitelné množství vody
Užitečná funkce kávovaru, protože nemusíte u přípravy kávy stát a číhat na okamžik vypnutí. Zkrátka nastavíte, kolik vody chcete v jednom šálku, a kávovar proces sám zastaví po napuštění požadovaného množství.
Nastavitelná tvrdost vody
Pro ideální kávu je lepší spíše měkčí voda, některé kávovary mají proto funkci nastavení tvrdosti vody, což poznáte na chuti kávy. Změkčená voda také méně zanáší vnitřek přístroje a následné odvápňování je tak o něco jednodušší. Tvrdost vody můžete u většiny kávovarů ovlivnit i speciálními filtry, ty je ale potřeba dokoupit.
Nastavitelná teplota vody
Teplota vody se opět projeví na chuti kávy. Pokud si s výsledným nápojem chcete opravdu vyhrát, neměla by ani tato funkce vašemu kávovaru chybět.
Tryska na páru
Tryska na páru se používá pro našlehání a ohřátí mléka do kávových nápojů, jako je café latte nebo cappuccino.
Horká voda
Možnost pustit horkou vodu z trysky na horkou páru, například pro přípravu čaje nebo jiných teplých nápojů.
Maximální počet šálků
Počet káv, které můžete napouštět zároveň. Pokud je to pro vás důležité kritérium, dejte pozor na rozměry kávovaru, některé jsou tak malé, že už z logiky věci se na tácek kávovaru nemůžou vejít 2 větší šálky, ale pouze malé na klasické espresso.
Cena
Obecně patří pákové kávovary do střední cenové hladiny. Najdete je mezi kapslovými, které jsou nejlevnější, a automatickými, u kterých si zase připlatíte. I mezi nejlevnějšími modely najdete kvalitní a spolehlivé přístroje, nemůžete ale počítat s plnou nabídkou funkcí. Naopak, pokud hledáte velmi specifický model, pravděpodobně zaplatíte i více než deset tisíc. Pro váš přehled si tedy řekneme, co od které cenové hladiny čekat, a která z nich vám pravděpodobně nejlépe sedne.
Cena do 5 000 Kč
Už v nejnižší cenové kategorii není problém najít velmi výkonný model. U většiny kávovarů je samozřejmostí parní tlak 15 bar. Objemově jde spíše o menší přístroje, většinou mají kapacitu nádržky okolo 1 l. Na program pro odvápňování v této kategorii narazíte spíše sporadicky, stejně jako na možnost nastavení množství, teploty a tvrdosti vody. Vyhovovat proto budou méně náročným uživatelům, kteří například s používáním pákového kávovaru teprve začínají a nechtějí se zatím zabývat aspekty, jako je právě tvrdost vody.
Cena od 5 000 Kč do 10 000 Kč
Ve střední cenové hladině si pravděpodobně vybere největší množství zájemců. Najdeme zde jak modely s menším objemem okolo 1 l, tak i velké přístroje s objemem přes 2 l, které bez problémů obstojí například i v početnější kanceláři. Parní tlak se drží ideální hodnoty 15 bar, příkon modelů v této kategorii může být nižší i vyšší, záleží na modelu. U některých modelů již najdeme program odvápnění, stále častější je také možnost nastavit množství, teplotu a tvrdost vody podle vašich představ.
Cena nad 10 000 Kč
Kávovary pro opravdové fajnšmekry ve své ceně občas přesáhnou i hladinu deseti tisíc. Tyto modely jsou často velmi specifické, můžete mezi nimi najít i poměrně raritní pákové kávovary s integrovaným mlýnkem, nebo kávovary s funkcí automatického šlehání mléka. V těchto případech jde tedy už téměř o hybridy mezi automatickými a pákovými kávovary. Pokud máte velmi specifické požadavky a hledáte právě nějaký takový model, počítejte si tím, že si nejspíš připlatíte.
Jak správně připravit espresso
Malá káva podávaná u baru, kterou zákazník vypije dvěma až třemi loky. To je správné espresso. V našich krajinách se objevují různé zkomolené názvy a také nápoje. Espresso je však jen jedno, pikolo ani presso si v Itálii neobjednáte. Jedná se také o základ ostatních kávových nápojů jako je například cappuccino, caffé latte či latte macchiato. Jeho příprava má několik zásad, které je potřeba dodržet.
7-20-90-9-25
Při přípravě této kávové speciality narazíte na pět čísel, která určují různé aspekty přípravy.
Sedm označuje počet gramů kávy, která je potřeba na dobré espresso. Povolují se však drobné odchylky. Množství kávy velice záleží na hrubosti namletí. Je proto dobré si kávu, zvlášť v začátcích odvažovat. Po odvážení namleté kávy je nutné kávu upěchovat. K tomu je potřeba vynaložit tlak odpovídající
dvaceti kilogramům. Je velice obtížné tuto hodnotu odhadovat, existuje na to ale samozřejmě jistá vychytávka. Vezměte si klasickou osobní váhu a položte ni páku. Poté tlačte tamperem, čili pěchovadlem, tlačte na kávu tak dlouho, až na displeji uvidíte číslo 20. Po několika pokusech už budete vědět jak moc máte na kávu tlačit. Káva musí být v páce stlačená do rovna, aby jí voda pod tlakem protékala rovnoměrně. Při přípravě kávy se nikdy nepoužívá vroucí voda. Správná teplota se s dvoustupňovou odchylkou pohybuje kolem
devadesáti stupňů Celsia. Profesionální kávovary vytváří konstantní tlak
devět bar. U domácích kávovarů se setkáte s tlakem 15 bar, není ale konstantní a 9 bar dosáhne v průměru. Devět bar je ideální tlak, při kterém se z kávy vyplaví nejvíce dobrých látek. Pokud máme odváženou a upěchovanou, páku otřeme, umístíme do spárovací hlavy a dobře utáhneme. Nyní se dostáváme k hlavnímu procesu přípravy. Extrakce espressa, by měla trvat
dvacet pět sekund. V šálku má pak výsledný nápoj teplotu okolo 67 °C. K šálku je nutné podotknout ještě jeden detail. Měl by být předehřátý, toho dosáhnete buď speciální plochou pro ohřev hrnečků, vypláchnutím horkou vodou nebo párou z trysky. Správné espresso má objem zhruba 30 – 35 ml. Setkat se můžete také s jeho variantami – doppio – dvojité, lungo – prodloužené horkou vodou, nebo ristretto – zkrácené. Espresso se dále používá jako základ kávových nápojů s mlékem. Každý z nich se připravuje podle určitých zásad a záleží na každém, jaký druh kávy mu nejvíce chutná (Zdroj:
Espresso&Coffee Guide).
Jak skladovat kávu
Nedílnou součástí přípravy poctivého espressa je i správný výběr a vhodné skladování zrnkové kávy. Pákový kávovar si přece jen nepořizujete proto, abyste v něm připravovali předmletou kávu bez aroma, nebo zrnkovou kávu, která vlivem nesprávného skladování žlukla. S výběrem kávy vám pomůže náš článek Jak vybrat kávu, pro následné skladování potom platí pár pravidel, která vám pomohou udržet kávu dlouho čerstvou:
Doba skladování
Kávu je nejlepší spotřebovat do čtrnácti dnů od upražení, pokud tedy patříte k opravdovým fajnšmekrům, kupujte kávu z kvalitních pražíren, které uvádějí i datum upražení, a pořizujte vždy množství, které zvládnete spotřebovat v řádu dnů až týdnů.
Obal
Ačkoliv se může zdát přesypání kávy do skleněné či porcelánové dózy jako dobrý nápad, není tomu tak. V dóze totiž stále zůstává zbytečné množství vzduchu. Pokud koupíte kvalitní kávu, ideálním řešením je nechat ji v původním obalu, pouze z něj vytlačit vzduch a zasponkovat jej. Výjimkou je použití speciálních dóz na kávu, ze kterých můžete vytlačit přebytečný vzduch a káva se tak déle zachová svou čerstvost.
Umístění
Možná se setkáte s doporučením umístit kávu do ledničky či do mrazáku. To ovšem není optimální řešení, jedním z nepřátel kávy je vlhkost, která se drží v lednici, popřípadě se jí káva orosí po vyndání z mrazáku. Káva navíc rychle absorbuje aroma z okolí, není tedy vhodné skladovat ji spolu s čerstvými potravinami ani dalšími aromatickými věcmi.
Teplota
Pokojová teplota kávě vyhovuje, vysoké teploty mohou velmi rychle způsobit její žluknutí. V žádném případě tak kávu nenechávejte na slunci, ideální není ani blízkost kávovaru, sporáku nebo dalších zařízení, která vydávají teplo.
Můžu dát do pákového kávovaru mletou kávu z obchodu, nebo si musím kupovat zrnkovou kávu a mlít ji doma?