Test 10 nejlepších pákových kávovarů 2021 | Recenze & Jak vybrat
Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších pákových kávovarů

Aktualizováno:
Srpen 2021
Autor:
Iveta Polášková, Eliška Srncová
SAGE SES 500 BSS

Vítěz porovnání

Top produkt z pákových kávovarů střední třídy

Jaký pákový kávovar vybrat dle srovnání

Přečíst recenzi Orientační cena 4 300 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 11 600 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 57 000 Kč

Pákové kávovary kolem sebe mají auru pravého kavárenského přístroje. Lákají převážně ty, kteří již ke kávové magii přičichli mají ambice připravovat nápoje v co nejvyšší kvalitě. Domů si je tedy pořizují zejména kávoví nadšenci. Na rozdíl od automatického nebo kapslového kávovaru totiž pákový stroj vyžaduje větší zapojení uživatele, který musí kávu namlít, upěchovat a dál hlídat její správnou přípravu.

Na trhu najdete jak řadu levných přístrojů, které pořídíte za několik tisíc, tak i špičkové domácí kávovary, kterým nechybí prvky profesionálních mašin. Kávovary pro naše srovnání jsme vybírali z pozice informovaného spotřebitele, museli jsme se tedy soustředit na širokou škálu parametrů. V čele samozřejmě stojí parametry týkající se udržení tlaku a teploty, tedy zda má kávovar bojlery či termoblok nebo zda u něj najdete přetlakový ventil.

Dále nás zajímal i uživatelský komfort, tedy různé možnosti nastavení, automatický odvápňovací program nebo třeba kompatibilita s E.S.E. pody, porcovanou kávou. Nemohli jsme opomenout ani příslušenství, tedy (ve většině případů) parní trysku na manuální šlehání pěny, plastový či kovový tamper nebo přetlaková či jednostěnná sítka.

Protože pákové kávovary jsou poměrně složité téma, může člověku chvíli trvat, než si ujasní, co přesně od přístroje očekává a jak velkou částku je do nákupu ochoten investovat. Pokud si ani vy nejste zatím tak úplně jistí, doporučujeme před výběrem pročíst také našeho rádce Jak vybrat pákový kávovar.


Nejlepší pákové kávovary dle srovnání

Pákové kávovary pro nenáročné

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší pákové kávovary
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Pákové kávovary pro nenáročné

80,2 %

  • Tryska s přepínáním mezi pěněním a ohříváním
  • Hodně funkcí a možností nastavení
  • Možnost použít porcovanou kávu v polštářcích
  • Menší objem zásobníku na vodu
  • Vyšší cena
  • Tamper na pěchování kávy z nekvalitního materiálu

4 300 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Pákové kávovary pro nenáročné

75,8 %

  • Vysoký příkon
  • Nízká cena
  • Snadné ovládání
  • Málo funkcí
  • Nemožnost použít porcovanou kávu
  • Tamper na pěchování kávy z nekvalitního materiálu

2 500 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

72,8 %

  • Nízká cena
  • Objemný zásobník na vodu
  • Rychlé nahřívání
  • Nízká hmotnost
  • Málo funkcí
  • Nemá výdejník horké vody

2 200 Kč

Zobrazit nabídky
3.

Vintage vzhled

Pákové kávovary pro nenáročné

78,4 %

  • Vintage vzhled
  • Pro začátečníka dobrá tryska i sítka
  • Kompatibilní s polštářky na porcovanou kávu
  • Pěchovadlo na kávu připevněné ke kávovaru
  • Méně možností nastavení
  • Méně doplňkových funkcí

4 000 Kč

Zobrazit nabídky

Pákové kávovary střední třídy

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší pákové kávovary
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Pákové kávovary střední třídy

85,8 %

  • Tepelný systém Thermojet
  • Přetlakový ventil
  • Automatická tryska s nastavitelnou teplotou a množstvím pěny
  • Nutnost dokupovat filtry
  • Nemá tlakoměr
  • Nelze použít na porcovanou kávu v E.S.E. podech

11 600 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

83,2 %

  • Tryska schopná ušlehat mléko na latte art
  • Automatický proplach systému po zapnutí kávovaru
  • Kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech
  • Páka částečně z plastu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Málo možností nastavení

6 500 Kč

Zobrazit nabídky
2.

S automatickým šleháním mléka

Pákové kávovary střední třídy

83,2 %

  • Vysoký uživatelský komfort
  • Relativně nízká cena
  • Automatický odvápňovací program
  • Malá nádržka na vodu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Plocha na šálky není vyhřívaná

6 500 Kč

Zobrazit nabídky
3.

S mlýnkem

Pákové kávovary střední třídy

87,5 %

  • Mlýnek
  • Vylepšený ohřívací systém včetně PID kontroly teploty
  • Kovové provedení včetně tamperu
  • Vyšší cena
  • Nemá odvápňovací program
  • Není kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech

13 800 Kč

Zobrazit nabídky
4.

Klasika v novém provedení

Pákové kávovary střední třídy

87,1 %

  • Nerezové tělo
  • Přetlakový ventil
  • Sítka pro začátečníky i pokročilé
  • Méně možností nastavení
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Nemá PID

11 000 Kč

Zobrazit nabídky

Poloprofesionální pákové kávovary

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší pákové kávovary
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

Top produkt

Poloprofesionální pákové kávovary

95,2 %

  • Rotační čerpadlo
  • Nastavitelný tlak
  • Dvoubojlerový systém
  • Velmi vysoká cena
  • Pomaleji se nahřívá
  • Není vhodný pro začátečníky/běžné uživatele

57 000 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Top cena/výkon

Poloprofesionální pákové kávovary

93,7 %

  • Dvoubojlerový systém
  • Přetlakový ventil
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vysoká cena
  • Vibrační čerpadlo
  • Déle se nahřívá

29 000 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Starší klasika za dobrou cenu

Poloprofesionální pákové kávovary

90,8 %

  • Profi 58 mm páka s nepřetlakovými sítky
  • Velký bojler a dostatek páry
  • Velká nádržka na vodu
  • PID není v základní výbavě
  • Jen jeden bojler
  • Nahřátí trvá déle

16 000 Kč

Zobrazit nabídky
3.

S mlýnkem

Poloprofesionální pákové kávovary

92,2 %

  • Mlýnek s 30 stupni hrubosti
  • Přetlakový ventil na 9 bar
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vyšší cena
  • Větší rozměry
  • Nižší hmotnost (podíl kovových částí)

18 000 Kč

Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Srovnání základních parametrů pákových kávovarů

Recenze De'Longhi EC 685.BK
De'Longhi EC 685.BK
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenze De'Longhi ECOV 311
De'Longhi ECOV 311
Recenze SAGE SES 500 BSS
SAGE SES 500 BSS
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenze De'Longhi EC 850.M
De'Longhi EC 850.M
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Vintage vzhled

Top produkt

Pro nenáročné

S automatickým šleháním mléka

S mlýnkem

Klasika v novém provedení

Top produkt

Top cena/výkon

Starší klasika za dobrou cenu

S mlýnkem

Hodnocení

80,2 %

75,8 %

72,8 %

78,4 %

85,8 %

83,2 %

83,2 %

87,5 %

87,1 %

95,2 %

93,7 %

90,8 %

92,2 %

Kategorie

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Orientační cena

4 300 Kč

2 500 Kč

2 200 Kč

4 000 Kč

11 600 Kč

6 500 Kč

6 500 Kč

13 800 Kč

11 000 Kč

57 000 Kč

29 000 Kč

16 000 Kč

18 000 Kč

Výrobce

De'Longhi

Electrolux

Sencor

De'Longhi

Sage

Gaggia

De'Longhi

Catler

Gaggia

Lelit

Sage

Rancilio

Sage

Systém zahřívání

Termoblok

Neuvedeno

Bojler

Termoblok

ThermoJet®

Bojler

2 termobloky

Thermocoil

Bojler

Dva bojlery

Dva bojlery

Bojler

ThermoJet®

PID

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Typ čerpadla

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Rotační

Vibrační

Vibrační

Vibrační

Tlak (bar)

15

15

15

15

9

15

15

15

13

12

9

9

9

Tlakoměr

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Příkon (W)

1 450

1 470

1 140

1 100

1 600

1 900

1 450

1 850

1 050

1 400

2 200

1 100

1 650

Způsob šlehání mléka

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Automatický

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Tryskou

Typ trysky

Panarello

Panarello

Panarello

Panarello

Klasická

Panarello

Klasická

Klasická

Klasická

Klasická

Klasická

Klasická

Objem zásobníku vody (l)

1

1,25

1,5

1,4

1,8

1,4

1

2

2,1

2,5

2,5

2,4

2

Srovnání možností nastavení a uživatelského komfortu pákových kávovarů

Recenze De'Longhi EC 685.BK
De'Longhi EC 685.BK
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenze De'Longhi ECOV 311
De'Longhi ECOV 311
Recenze SAGE SES 500 BSS
SAGE SES 500 BSS
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenze De'Longhi EC 850.M
De'Longhi EC 850.M
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Vintage vzhled

Top produkt

Pro nenáročné

S automatickým šleháním mléka

S mlýnkem

Klasika v novém provedení

Top produkt

Top cena/výkon

Starší klasika za dobrou cenu

S mlýnkem

Hodnocení

80,2 %

75,8 %

72,8 %

78,4 %

85,8 %

83,2 %

83,2 %

87,5 %

87,1 %

95,2 %

93,7 %

90,8 %

92,2 %

Kategorie

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Orientační cena

4 300 Kč

2 500 Kč

2 200 Kč

4 000 Kč

11 600 Kč

6 500 Kč

6 500 Kč

13 800 Kč

11 000 Kč

57 000 Kč

29 000 Kč

16 000 Kč

18 000 Kč

Nastavitelná teplota vody

Ano

Ne

Ne

Ne

Neuvedeno

Neuvedeno

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Nastavení automatického množství vody

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Nastavení na tvrdost vaší vody

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ne

Automatické vypnutí

Ano

Ano

Ano

Ano

Neuvedeno

Ano

Ano

Neuvedeno

Ano

Neuvedeno

Ano

Ano

Ano

Automatický odvápňovací program

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Odnímatelná nádržka na vodu

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Zabudovaný mlýnek

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano, 18 stupňů

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano, 30 stupňů

Kompatibilní s E.S.E. pody

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ano

Neuvedeno

Neuvedeno

Ne

Neuvedeno

Srovnání dalšího příslušenství a rozměrů pákových kávovarů

Recenze De'Longhi EC 685.BK
De'Longhi EC 685.BK
Recenze Electrolux EEA111
Electrolux EEA111
Recenze Sencor SES 1710BK
Sencor SES 1710BK
Recenze De'Longhi ECOV 311
De'Longhi ECOV 311
Recenze SAGE SES 500 BSS
SAGE SES 500 BSS
Recenze Gaggia Carezza De Luxe
Gaggia Carezza De Luxe
Recenze De'Longhi EC 850.M
De'Longhi EC 850.M
Recenze Catler ES 8013
Catler ES 8013
Recenze Gaggia New Classic
Gaggia New Classic
Recenze Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T
Recenze Sage BES 920
Sage BES 920
Recenze Rancilio Silvia E
Rancilio Silvia E
Recenze Sage SES 878 BTR
Sage SES 878 BTR
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Vintage vzhled

Top produkt

Pro nenáročné

S automatickým šleháním mléka

S mlýnkem

Klasika v novém provedení

Top produkt

Top cena/výkon

Starší klasika za dobrou cenu

S mlýnkem

Hodnocení

80,2 %

75,8 %

72,8 %

78,4 %

85,8 %

83,2 %

83,2 %

87,5 %

87,1 %

95,2 %

93,7 %

90,8 %

92,2 %

Kategorie

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary pro nenáročné

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Pákové kávovary střední třídy

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Poloprofesionální pákové kávovary

Orientační cena

4 300 Kč

2 500 Kč

2 200 Kč

4 000 Kč

11 600 Kč

6 500 Kč

6 500 Kč

13 800 Kč

11 000 Kč

57 000 Kč

29 000 Kč

16 000 Kč

18 000 Kč

Výdejník horké vody

Ano

Ano

Ne

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Nahřívací plocha na šálky

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Sítka v balení

2x přetlaková, 1x na porcovanou kávu

Neuvedeno

Neuvedeno

2x přetlaková, 1x na porcovanou kávu

Dle dodavatele

1x přetlakové, 1x na porcovanou kávu

2x přetlaková, 1x na porcovanou kávu

2x standardní, 2x přetlaková

2x standardní, 1x přetlakové

2x standardní, 1x slepé

2x standardní, 2x přetlaková

2x standardní

2x standardní, 2x přetlaková

Tamper v balení

Plastový, samostatný

Plastový, samostatný

Plastový, samostatný

Plastový, připevněný ke kávovaru

Kovový, samostatný

Plastový, samostatný

Plastový, samostatný

Kovový, magnetem připevnitelný na tělo

Plastový, samostatný

Kovový, samostatný

Kovový, magnetem připevnitelný na tělo

Plastový, samostatný

Kovový, magnetem připevnitelný na tělo

Konvička v balení

Ne

Ne

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Ano

Výška (cm)

30,3

29

33

31,5

31

30

30,6

42

38

40

37,1

34,5

41

Šířka (cm)

14,9

22

29

28

19,5

21

27,5

31

23

29

37,3

24

35,4

Hloubka (cm)

33

26

32

22,5

32

28

32

30

24

48,5

37,3

29

41

Hmotnost (kg)

4,2

4,18

3,5

4,1

4,9

5,5

7

9,7

8

26,5

15,5

14

9,08

Recenze nejlepších pákových kávovarů

Součástí porovnávacího testu jsou také recenze pákových kávovarů. Zde najdete jejich shrnutí a odkaz na kompletní verze na samostatných stránkách. V recenzích najdete podrobné zhodnocení tlaku, ohřevného systému, funkcí i příslušenství jednotlivých kávovarů.

Top produkt Pákové kávovary pro nenáročné
80,2 % Celkové hodnocení
  • Tryska s přepínáním mezi pěněním a ohříváním
  • Hodně funkcí a možností nastavení
  • Možnost použít porcovanou kávu v polštářcích
  • Menší objem zásobníku na vodu
  • Vyšší cena
  • Tamper na pěchování kávy z nekvalitního materiálu

De’Longhi EC 685.BK představuje typický pákový kávovar pro nenáročnou domácnost, v jeho útrobách se skrývá vibrační čerpadlo a termoblok. Ve srovnání s podobnými produkty však vyniká možnostmi nastavení – ovlivnit můžete například teplotu vody nebo množství, které vám do šálku automaticky nateče. Uživatelský komfort zvyšuje odnímatelná nádržka na vodu, automatické vypnutí nebo program pro snažší odvápňování.

4 300 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Pákové kávovary pro nenáročné
75,8 % Celkové hodnocení
  • Vysoký příkon
  • Nízká cena
  • Snadné ovládání
  • Málo funkcí
  • Nemožnost použít porcovanou kávu
  • Tamper na pěchování kávy z nekvalitního materiálu

Pákový kávovar Electrolux EEA111 patří do nejnižší cenové třídy, tomu také odpovídají jeho parametry. Nenajdete u něj spoustu doplňkových funkcí ani možností nastavení. Na druhou stranu však může vyhovovat těm, kteří ocení jednoduché ovládání. Kladem je také vysoký příkon, který umožňuje rychlé nahřívání. Doporučujeme, pokud vám chutná espresso s bohatou pěnou.

2 500 Kč Orientační cena

Pro nenáročné Pákové kávovary pro nenáročné
72,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Objemný zásobník na vodu
  • Rychlé nahřívání
  • Nízká hmotnost
  • Málo funkcí
  • Nemá výdejník horké vody

Sencor SES 1710 BK řadíme mezi nejlevnější pákové kávovary, takže u něj najdete jednobojlerový topný systém a z funkcí jen úplný základ, nechybí například automatické vypnutí. Potěší vás však rychlé nahřívání a větší zásobník na vodu, který pojme 1,5 litru. Kávovar je lehký, takže se bude dobře přenášet, při manipulaci však bude třeba větší opatrnosti, aby se neposouval nebo nepřevrhnul.

2 200 Kč Orientační cena

Vintage vzhled Pákové kávovary pro nenáročné
78,4 % Celkové hodnocení
  • Vintage vzhled
  • Pro začátečníka dobrá tryska i sítka
  • Kompatibilní s polštářky na porcovanou kávu
  • Pěchovadlo na kávu připevněné ke kávovaru
  • Méně možností nastavení
  • Méně doplňkových funkcí

Hledáte-li kávovar lahodící i vašemu oku, můžete se zaměřit na model De’Longhi ECOV 311. Vintage vzhled je doplněn i několika vychytávkami, které uspokojí milovníky hutné pěny na espressu – přetlakovými sítky a diskem „disco crema“. Drobným bonusem je možnost použití E.S.E. podů. Na druhou stranu je však počítat s tím, že se stále jedná o levnější domácí kávovar, tomu totiž odpovídají i jeho parametry.

4 000 Kč Orientační cena

Top produkt Pákové kávovary střední třídy
85,8 % Celkové hodnocení
  • Tepelný systém Thermojet
  • Přetlakový ventil
  • Automatická tryska s nastavitelnou teplotou a množstvím pěny
  • Nutnost dokupovat filtry
  • Nemá tlakoměr
  • Nelze použít na porcovanou kávu v E.S.E. podech

Sage SES 500 BSS je pákový kávovar pro ty, kteří to s kávou začínají myslet vážně. Nabídne vylepšené možnosti kontroly tlaku a teploty, nahřívání v řádu sekund a bohaté příslušenství včetně jednostěnných sítek. K jeho ceně je třeba připočítat částku za dokupování filtrů, na druhou stranu však právě tyto filtry zabraňují usazování vápníku, čímž zvyšují životnost kávovaru.

11 600 Kč Orientační cena

Pro nenáročné Pákové kávovary střední třídy
83,2 % Celkové hodnocení
  • Tryska schopná ušlehat mléko na latte art
  • Automatický proplach systému po zapnutí kávovaru
  • Kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech
  • Páka částečně z plastu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Málo možností nastavení

Gaggia Carezza De Luxe patří mezi pákové kávovary střední třídy. Dle recenzí uživatelů dělá dobrou kávu i pěnu. S mnoha možnostmi nastavení u ní nepočítejte, sama však upozorní na nutnost odvápnění. Potěší kompatibilitou s porcovanou kávou a vysokým příkonem. Mezi její slabší stránky patří horší materiálové provedení některých částí, například páky či tamperu.

6 500 Kč Orientační cena

S automatickým šleháním mléka Pákové kávovary střední třídy
83,2 % Celkové hodnocení
  • Vysoký uživatelský komfort
  • Relativně nízká cena
  • Automatický odvápňovací program
  • Malá nádržka na vodu
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Plocha na šálky není vyhřívaná

De’Longhi EC 850.M se vyznačuje možností automatického šlehání mléka, ta je u pákových strojů vzácná. Dále vyniká v možnostech nastavení a nabízí nadstandardní uživatelský komfort včetně používání E.S.E. podů pro porcovanou kávu. Nedoporučujeme jej však těm, kteří mají chuť sami připravovat co nejlepší espresso a zlepšovat se, ty by mohly zklamat přetlaková sítka a absence parní trysky.

6 500 Kč Orientační cena

S mlýnkem Pákové kávovary střední třídy
87,5 % Celkové hodnocení
  • Mlýnek
  • Vylepšený ohřívací systém včetně PID kontroly teploty
  • Kovové provedení včetně tamperu
  • Vyšší cena
  • Nemá odvápňovací program
  • Není kompatibilní s porcovanou kávou v E.S.E. podech

Catler ES 8013 se v první řadě vyznačuje integrovaným mlýnkem, který je možné nastavit na 18 stupňů hrubosti. Uvnitř se nachází vylepšený ohřevný systém s PID kontrolou teploty, povrch zase zaujme kovovým provedením a tlakoměrem. Kávovar si dobře vede i ohledně možností nastavení. Oproti ostatním přístrojům v této kategorii se však vyznačuje vyšší cenou.

13 800 Kč Orientační cena

Klasika v novém provedení Pákové kávovary střední třídy
87,1 % Celkové hodnocení
  • Nerezové tělo
  • Přetlakový ventil
  • Sítka pro začátečníky i pokročilé
  • Méně možností nastavení
  • Plastové pěchovadlo na kávu
  • Nemá PID

Gaggia New Classic je masivní nerezový stroj tradičního výrobce kávovarů, který doporučujeme milovníkům kávy, kteří se chtějí přiblížit profesionálním baristům a hledají stroj s přetlakovým ventilem, 58 mm pákou a nepřetlakovými sítky. Naopak jej nedoporučujeme zájemcům o zjednodušující funkce typu automatické odvápňování. Náročnějším uživatelům by mohl chybět PID systém pro precizní kontrolu teploty.

11 000 Kč Orientační cena

Top produkt Poloprofesionální pákové kávovary
95,2 % Celkové hodnocení
  • Rotační čerpadlo
  • Nastavitelný tlak
  • Dvoubojlerový systém
  • Velmi vysoká cena
  • Pomaleji se nahřívá
  • Není vhodný pro začátečníky/běžné uživatele

Lelit Bianca PL162T je jedním z nejlepších přístrojů na českém trhu. Jeho největší devízou je nastavitelný tlak, se kterým můžete manipulovat i během extrakce. Dále je jedním z mála, které v útrobách skrývají rotační čerpadlo. Precizní kontrolu teploty zajišťuje dvoubojlerový systém a PID regulace. Tohle však už není kávovar pro běžné uživatele, ale pro nadšence s baristickými znalostmi.

57 000 Kč Orientační cena

Top cena/výkon Poloprofesionální pákové kávovary
93,7 % Celkové hodnocení
  • Dvoubojlerový systém
  • Přetlakový ventil
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vysoká cena
  • Vibrační čerpadlo
  • Déle se nahřívá

Sage BES 920 patří ke špičce mezi domácími přístroji, bez nadsázky jej lze označit za poloprofesionální model. Důvodem je dvoubojlerový systém ohřevu, který v kombinaci s PID kontrolou zajišťuje stabilní teplotu v průběhu extrakce. Přetlakový ventil reguluje tlak na 9 bar. Plusem je variabilita nastavení (teplota a množství kávy), uživatelský komfort i dodávané příslušenství.

29 000 Kč Orientační cena

Starší klasika za dobrou cenu Poloprofesionální pákové kávovary
90,8 % Celkové hodnocení
  • Profi 58 mm páka s nepřetlakovými sítky
  • Velký bojler a dostatek páry
  • Velká nádržka na vodu
  • PID není v základní výbavě
  • Jen jeden bojler
  • Nahřátí trvá déle

Rancilio Silvia E je kávovar pro opravdové nadšence, kteří mají chuť strávit nějaký ten čas vychytávání parametrů espressa, odmění se však výbornými výsledky. S těmi pomáhá jak profesionální 58mm páka, tak dobrá tryska a velký bojler schopný utvořit dostatek páry. Je však nutné počítat s tím, že bojler se pomaleji nahřívá a není možné extrahovat kávu a šlehat mléko zároveň. Pokud si rituál přípravy kávy neužíváte, toto nebude přístroj pro vás.

16 000 Kč Orientační cena

S mlýnkem Poloprofesionální pákové kávovary
92,2 % Celkové hodnocení
  • Mlýnek s 30 stupni hrubosti
  • Přetlakový ventil na 9 bar
  • PID systém pro stabilitu teploty
  • Vyšší cena
  • Větší rozměry
  • Nižší hmotnost (podíl kovových částí)

Sage SES 878 BTR patří mezi nákladnější kávovary s integrovaným mlýnkem a dobrými parametry. Teplotu hlídá precizní PID systém, tlak zase přetlakový ventil. Rychle se nahřívá, nabízí vyšší uživatelský komfort (automatické programy pro čištění a odvápňování) a bohaté příslušenství zahrnující přetlaková i standardní sítka. Mlýnek je možné nastavit mezi 30 stupni mletí.

18 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat pákový kávovar

Při výběru kávovaru máte na výběr mezi pákovými, automatickými a kapslovými stroji, rozdílům mezi nimi věnujeme první kapitolu. Od zvoleného typu se totiž bude odvíjet, co vám vlastně může do šálku natéct a jak dlouho to bude trvat. Na tento úvod navážeme základními parametry, kterými jsou tlak a teplota. Představíme si různé možnosti, jimiž může být kávovar vybaven pro jejich dosažení a udržení.

Každý má na kávovar trochu jiné požadavky, někomu záleží víc na doplňkových funkcích a odvápňovacích programech, jiný řeší trysky nebo sítka. V dalších kapitolách si postupně projdeme všechny technické i estetické parametry, které by vás mohly při výběru zajímat. Článek ukončíme cenovým okénkem. V něm propojíme cenovou hladinu s popisem vybavení, které za své finance obdržíte.

Pokud jste fanoušci všeho, co se týká kávy, připravili jsme pro vás také nákupního rádce​ Jak vybrat kávu, který pomůže jak s výběrem zrnek do kávovaru, tak i pro french press nebo další alternativní přípravy.

Jak vybrat pákový kávovar stručně:

  • Zamyslete se nad vaším vztahem ke kávě – chcete připravovat excelentní kavárenské espresso a pěnu, kterou budete moct malovat obrázky, nebo vám na podobných věcech nesejde?
  • Ujasněte si rozpočet – kávovary nejsou zrovna levné přístroje, takže o výši investice je lepší mít dopředu jasno.
  • Zaměřte se na klíčové parametry – zejména na schopnost kávovaru udržet tlak a teplotu.
  • Rozhodněte se, jaké další prvky potřebujete – zda trváte například na integrovaném mlýnku nebo automatickém šlehání mléka, obojí se ale prodraží.
  • Zauvažujte nad funkcemi – někoho potěší detailní možnosti nastavení teploty nebo množství kávy, jiný uvítá odvápňovací program nebo kompatibilitu s E.S.E. pody.
  • Zkontrolujte příslušenství – odrazte se například od toho, zda oceníte přetlaková sítka, lepší tamper nebo konvičku na mléko v balení.

Typy kávovarů

Pro větší přehled si v první řadě povíme něco o nejoblíbenějších typech kávovarů a při té příležitosti shrneme jejich výhody a nevýhody.

Typy kávovarů a jejich znázornění
Typ kávovaru Pořizovací cena Cena za šálek Náročnost obsluhy Vhodné pro
Kapslový Nízká Vysoká Nízká – Milovníky horké čokolády nebo ochucených kapslí

– Zaneprázdněné lidi

– Do kanceláří

Automatický Vysoká Střední Nízká – Milovníky zrnkové kávy

– Zaneprázdněné lidi

– Do kanceláří

Pákový Střední Střední Střední až vysoká – Milovníky autentické chuti a baristického umění

– Do kaváren a podobných provozů

Překapávač Nízká Střední Nízká – Milovníky větších porcí slabší kávy

– Ochutnávače různých odrůd a chutí

Kapslové kávovary

Kapsle pro přípravu kávy oslňují jednoduchostí a rychlostí použití, vložíte je dovnitř a o víc se nemusíte starat. Kapslové přístroje jsou nejmenší a zpravidla nejlevnější na pořízení, na druhou stranu se vám může prodražit investice do kávových kapslí. Navíc neplatí, že byste do kávovaru mohli dávat kapsle všech značek, zpravidla je nutné si jednu vybrat a pořídit takový kávovar, který s ní bude kompatibilní. Jinou kávu s ním zkrátka nepřipravíte.

Díky rychlé obsluze uvítají kapslové kávovary zaneprázdnění lidé, nebo ti, které pronikání do tajů přípravy kávy zkrátka neláká. Potěší také mlsouny nebo rodiny s dětmi – kdo lépe než ony ocení horkou čokoládu nebo různé sladké speciality? Na druhou stranu mnoha milovníkům kávy ta z kapslí nesedí, takže pokud máte před nákupem šanci ji někde ochutnat, rozhodně to doporučujeme.

Automatické kávovary

Také automatické kávovary nabízejí rychlou a bezpracnou cestu k šálku kávy. Zvládnou proces přípravy od umletí zrn přes upěchování a spaření zcela samostatně, často k tomu mají i funkci automatického pěnění mléka. Na rozdíl od kapslových se do nich sype zrnková káva, takže nabízejí autentičtější chuť. Mimo to některé modely umožňují i použití kávy mleté. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena, na druhou stranu cena za šálek bude nižší než u kapslových.

Automatický kávovar bude vyhovovat uživatelům, kteří si potrpí na espresso z čerstvě namleté kávy, ale nemají čas nebo chuť absolvovat složitější rituál přípravy, jaký zná majitel pákového kávovaru. Automat se, podobně jako kapslový kávovar, hodí i do kanceláří. Nevyhovuje naopak lidem, které káva zajímá a mají ambice naučit se ji správně připravit. Záporem může být také umístění zásobníku na kávová zrna v těle kávovaru, kde se může káva zbytečně zahřívat a žluknout.

Pákové kávovary

Tyto kávovary jsou prakticky zmenšeninami přístrojů, které vidíte v kavárnách. Do páky se nasype mletá káva, po extrakci je nutné ji vysypat a páku vypláchnout. Proces přípravy kávy je delší a náročnější, ale zato máte možnost víc parametrů sami ovlivnit. Například zvládnout šlehání mléka parní tryskou může trvat i měsíce, ale jen vy rozhodujete, jak moc bude mléko teplé a napěněné. Výhodou je i cena – pákové přístroje seženete levněji než automatické a cena za šálek je nižší než u kapslových.

Jak je nejspíš zřejmé z předchozího odstavce, pákové kávovary udělají největší radost kávomilům, kteří si kromě pití kávy užívají celý rituál přípravy, touží se v ní zlepšovat a s nadšením se snaží ovládnout například techniku latte art. Toto slovní spojení označuje obrázky kreslené do hnědé kávy mléčnou pěnou. Mléko je nutné našlehat do precizní mikropěny, jednolité a bez bublinek, a k tomuto účelu je třeba parní tryska s dostatečným parním tlakem.

Chuť kávy je také při pořízení kvalitního přístroje a dodržení správných postupů nejautentičtější. Někteří si pákový kávovar pořídí jen nízké ceně, v tom případě však mnohdy stejně po několika letech zakotví u automatického přístroje.

Alternativní způsoby přípravy

Espresso je na vás příliš malé a nahořklé, oceníte spíš větší porci nápoje, který nebude tak intenzivní? V tom případě je možné, že by vám lépe seděla káva filtrovaná. Ta se zpravidla pije v objemu 200 až 240 ml, její konzistence je řidší a méně olejovitá. Protože se nepřipravuje (až na výjimku moka konvičky) z vroucí vody a déle se louhuje, mají šanci na vyniknutí různé chuťové profily a jednotlivé odrůdy. Často chutná mírně ovocitě, květinově či karamelově, v závislosti na odrůdě a místě pěstování.

Nejčastějším pomocníkem na přípravu filtrované kávy je elektrický překapávač, který nachystá najednou 1-2 litry nápoje, přičemž si sám vodu ohřeje a překape přes filtr. Manuální překapávače to samy nezvládnou, proto vyhovují těm, kteří si kávu připravují rádi sami. O výběru obou variant píšeme na samostatné stránce.

Svou vlastní stránku si vysloužil i french press, k němuž nepotřebujete dokupovat filtry a který připraví až litr kávy najednou. Srovnali jsme také moka konvičky, které připravují kávu s plnou chutí nejvíce připomínající espresso, ale jsou mnohem levnější než kávovary. A nemůžeme zapomenout na aeropress, malý plastový váleček, s jehož pomocí si můžete kvalitní filtrovanou kávu připravovat i na cestách.

Teplota

Teplota vody je důležitým parametrem, čím je totiž vyšší, tím snáze se látky z kávy louhují. Pokud bude teplota vody příliš nízká, výsledný nápoj může chutnat trochu kysele. Pokud bude voda naopak moc horká, kávu přepálí a ta může být hořká.

Ideální teplota pro přípravu espressa se pohybuje mezi 88 a 95 °C, vždy je výhodou, když kávovar umožňuje nastavení teploty vody. Můžete tak experimentovat s různými typy káv, často se například doporučuje použít na světle praženou kávu teplotu vyšší než na tmavě praženou. Nejlepší tedy je, pokud i tento faktor můžete ovlivnit a přizpůsobit svým představám a chutím.

Termobloky a bojlery

Za to, jak rychle a stabilně se bude voda ohřívat, nese zodpovědnost použitý topný systém. Dva základní typy, s nimiž se můžeme setkat, jsou bojler a termoblok. Důležitý je také jejich počet. Pokud má kávovar jen jeden topný systém, uživatel může v jeden moment pouze připravovat kávu, nebo šlehat mléko, obojí zároveň stroj nezvládne. A protože pro šlehání pěny je potřeba vyšší teplota než pro přípravu kávy, může chvíli trvat, než kávovar teplotu zvýší či sníží, aby bylo možné proces dokončit.

Termoblok

Termobloky najdeme ve většině základních kávovarů, jsou totiž levnější. V minulosti se jednalo o velmi nestabilní systém, na tom se však řada lepších výrobců snaží pracovat (Sage/Breville, Ascaso), takže nyní již narazíme i na termobloky poměrně dobré. Jedná se nahřáté kovové bloky, skrz které proudí studená voda. Cestou se postupně zahřívá se na požadovanou teplotu. Ohřívá se pouze malé množství na cestě, ne celý bojler.

Velkou výhodou termobloků je jejich rychlost nahřátí, některé kávovary jsou připraveny k použití i v řádu několika sekund (i když stále je vhodné pustit nejdřív na chvíli vodu naprázdno, aby se lépe prohřála hlava kávovaru). Na druhou stranu je těžší hlídat teplotu vody, některé levnější termobloky mohou být velmi nestabilní. Termobloky mají také kratší životnost, hůře se opravují a v případě jejich poškození je většinou nutná výměna.

Podobnou technologii představuje thermocoil. Rozdíl spočívá v tom, že voda neprochází skrz svařené kovové bloky, ale protéká (nejčastěji) měděnou trubkou. Protože thermocoil je z jednoho kusu materiálu, systém má menší sklony k protékání a nabízí lepší teplotní stabilitu.

Bojler

Jednoduchý bojlerový systém je také častý spíš u levnějších kávovarů. Voda se nahřívá v bojleru a už ohřátá putuje do hlavy kávovaru. Bojlery se o něco déle nahřívají, ve většině jednoduchých domácích kávovarů jsou tedy nahrazeny termobloky.

Výhodou bojleru je lepší teplotní stabilita. Za zmínku také stojí, i když to není pravidlem, že kávovary s bojlerem jsou často z masivních kovů, kdežto stroje s levným termoblokem jsou často z levných materiálů celé. Jednobojlerové systémy nalezneme i u některých kávovarů střední třídy.

Bojler se systémem Heat exchanger (výměník tepla, HX)

Kávovary s heat exchangerem jsou často vyhledávány lidmi, kteří se snaží posunout své baristické umění nad hranici běžného konzumenta. Najdeme je i u komerčních kávovarů. Přístroj obsahuje jeden bojler, ve kterém je voda zahřívána na teplotu potřebnou pro tvorbu páry. Když se rozhodnete připravit espresso, voda prochází měděnou trubicí (výměníkem), která vede skrz bojler a tím se ohřívá.

Tyto kávovary umožňují šlehání mléka a extrakci espressa zároveň. Tím jednak šetří čas, jednak je tak káva lepší, když našlehaná pěna nebo vytečené espresso nečeká na kávovar, až dokončí druhou část přípravy. Bývají také doplněny přesným PID systémem pro kontrolu teploty. S rostoucí stabilitou však stoupá i cena těchto kávovarů, takže například pro uživatele, kteří pijí kávu jen jako životabudič a o správnou extrakci neusilují, mohou být zbytečně naddimenzované.

Dva bojlery

Dvoubojlerový systém nalezneme nejčastěji u profi přístrojů. Jeden bojler slouží pro přípravu kávy, druhý pro šlehání mléčné pěny. To se hodí při přípravě více káv za sebou, klidně totiž můžete spouštět do hrníčku espresso a zároveň si už chystat mléko na cappuccino. Oba systémy jsou dostatečně stabilní, aby udržely ideální teplotu během celého procesu.

Samozřejmě i zde nalezneme nějaké nevýhody, tou první je částka, o kterou si výrobci dvoubojlerových strojů řeknou. Mnohdy se jedná o  kávovary za desetitisíce. Tento topný systém je také objemnější, což se promítne do rozměrů celého kávovaru, déle se nahřívá a daní za teplotní stabilitu je nižší energetická úspornost (Zdroj: Home Grounds).

Jaký topný systém tedy zvolit?

Pokud je pro vás káva hlavně ranním nakopávačem, nic víc od ní neočekáváte a hlavním důvodem pro pořízení pákového kávovaru je pro vás cena, nemá cenu honit se za precizním topným systémem. Je dost možné, že po několika letech používání nakonec stejně sáhnete po automatickém kávovaru pro jeho pohodlí, nebo přejdete k překapávačům, které jsou levnější. Kávovar s termoblokem nebo jedním bojlerem vám nejspíš bude stačit.

Jeden topný systém také nebude problém, pokud si nepotrpíte na cappuccina a podobné nápoje a kávu pijete černou nebo se studeným mlékem. Pokud je však příprava kávy zároveň vaším koníčkem, potrpíte si na našlehané mléko nebo máte chuť zdokonalovat se v latte artu, možná byste měli zvážit investici do kávovaru s dvojitým topným systémem.

Pokud jste přesáhli hranice běžného konzumenta kávy a stojíte o kvalitní přístroj, pravděpodobně narazíte i na kávovary s HX výměníkem. Jedná se často o poloprofi přístroje, do nichž je sice potřeba investovat, avšak odměněni jste tepelnou stabilitou, možností zároveň dělat kávu i šlehat a většinou i kvalitnějšími materiály. Systém dvou bojlerů je špičkový, avšak zbytečně nákladný pro naprostou většinu domácností. Můžete se po něm však podívat, pokud sháníte kvalitní kávovar do malého provozu.

Termostat

Termostaty kontrolují teplotu v bojleru nebo v systému termobloku. Existují dva typy:

  • Mechanické – většinou fungují ve dvojici, přičemž jeden hlídá horní a druhý spodní hranici. Při dosažení té či oné hranice se pak topné těleso vypíná a zapíná.
  • Elektronické, PID – digitální termostaty udržující teplotu na hodnotě, kterou nastaví barista. Kávovary s tímto systémem jsou teplotně stabilnější, zpravidla také patří k dražším.

Tlak

Parní tlak pro extrakci espressa by měl dosahovat 9 bar. Jde o hodnotu, se kterou pracují velké kavárenské přístroje, v jejichž útrobách najdete rotační čerpadlo. To je větší než čerpadla vibrační, pracuje tišeji a hlavně stabilně, takže se na tlak 9 bar dostane rychle a udrží jej po celou dobu extrakce. Výhodou je také, pokud má kávovar tlakoměr, na kterém je možné hodnoty kontrolovat.

Pro domácí kávovary je rotační čerpadlo příliš velké a drahé, takže jej zastupují čerpadla vibrační. Ta tlak budují postupně, s udržováním jsou na tom hůř, takže oněch 9 barů dosáhnou spíš v průměru. U malých kávovarů na domácí použití se proto doporučuje tlak alespoň 15 bar.

Protože mnoho výrobců domácích kávovarů se snaží vychvalovat své přístroje za co nejvyšší tlak, vzniká domněnka, že „čím víc, tím líp“. Není to však pravda, příliš vysoký tlak stlačí kávu v páce až moc, čímž se zpomalí průtok vody. Dokonce může protlačit drobnější kousky zrn na spodek sítka a tím je ucpat. Kvalitnější a poloprofesionální kávovary disponují přetlakovým ventilem, který je zastropovaný na nižší hodnotě, ideálně právě na 9 bar.

Tlak k upěchování

Při přípravě espressa se doporučuje stlačit kávu tlakem odpovídajícím zhruba 20 kg. K tomu slouží malé pěchovadlo zvané tamper. Správně upěchovaná káva musí být v první řadě rovně, jinak jí voda nebude ideálně protékat.

Pokud namletá zrna upěchujete málo, voda přes ně proteče rychle a káva se nestihne vyextrahovat. Výsledek pak bude vodnatý, bez cremy na povrchu a chutnat bude nevýrazně až nakysle. Pokud naopak kávu utlačíte moc, voda bude mít problém se přes ni dostat. Poteče tedy pomalu a v šálku bude chutnat poněkud nahořkle. Protože tlak 20 kg se špatně odhaduje, v začátcích je nejjednodušší položit páku s kávou na váhu. Chce to cit a trochu cviku, ale časem sami správný tlak odhadnete.

Mletí kávy

Kávu do kávovaru budete muset u většiny přístrojů mlít sami externím mlýnkem na kávu. Variantou je také použití kupované mleté kávy nebo tzv. E.S.E. podů, polštářků naplněných mletou kávou. Hlavní výhodou těchto podů je čistota a jednoduchost používání. Bývají ovšem trochu dražší, a pokud volíte pákový kávovar také kvůli nižší ceně za šálek, pody se vám nevyplatí. Chuti čerstvě namleté kávy se navíc kupovaná mletá káva nebo káva z podů zkrátka nevyrovná.

Některé kávovary z vyšších cenových hladin mají mlýnek zabudovaný v sobě, na ceně se to však v současnosti projevuje takovou měrou, že nedoporučujeme kávovar vybírat na základě toho, jestli mlýnek má, nebo ne. Samostatný mlýnek navíc můžete používat s libovolným kávovarem, takže i v případě koupě nového modelu vám mlýnek již zůstane. Jak vybrat správný mlýnek na kávu se dozvíte v našem článku Jak vybrat mlýnek.

Jako každá fáze přípravy kávy pákovým kávovarem, i mletí vyžaduje trochu cviku. Proto se obrňte trpělivostí a zkrátka testujte různé hrubosti namletí, dokud nenajdete tu, která je pro vás ideální. Na přípravu espressa se doporučuje jemné mletí, káva by měla připomínat polohrubou až hrubou mouku. Z příliš hrubě namleté kávy budete mít espresso slabé, bez chuti. Velmi jemné namletí zase může umocnit hořkost kávy a nápoj nebude mít tu správnou cremu.

Příprava mléčné pěny

Šlehání mléka je nezbytné pro přípravu nápojů jako caffè latte, cappuccino, flat white a další. S automatickou přípravou mléčné pěny se mezi běžnými pákovými kávovary zpravidla nesetkáte, naprostá většina z nich má manuální trysku, která vyfukováním horké páry mléko nahřívá i napěňuje. Její zásadní výhodou je možnost upravit si mléko podle sebe, můžete je napěnit víc či méně. Problém se může objevit u levných kávovarů se slabým topným systémem, který nevytvoří dostatečný parní tlak.

Jako kompenzaci nedostatečného parního výkonu má mnoho levných kávovarů tzv. panarello trysku. Poznáte ji podle tlustého nástavce. Spolu s horkou párou vhání do mléka i trochu vzduchu, čímž akci usnadňuje. Výsledky mohou být různé a závisí na vaší šikovnosti. Protože však nad množstvím nasávaného vzduchu nemáte úplnou kontrolu, často získáte spíš houbovitou netvarovatelnou pěnu s velkými bublinkami, než kvalitní mikropěnu, kterou je možné tvořit latte art.

Zvolený typ trysky se bude pravděpodobně odvíjet od zamýšlené ceny kávovaru (u levnějších je častější) a od toho, zda máte ambice techniku správného šlehání ovládnout. Pokud se na ni plánujete zaměřit, panarello tryska vás na určitém stupni může začít brzdit.

Ruční a elektrické napěňovače

Pokud si s parní tryskou vůbec nerozumíte, nebo se o precizní pěnu nechcete ani pokoušet, můžete ke kávovaru pořídit samostatný napěňovač mléka. Jedná se o drobný přístroj, který pořídíte většinou za několik stokorun. Na trhu najdete jak ruční, tak elektrické modely.

  • Ruční napěňovače – většinou pracují na principu pístu, zvláštní kategorií jsou shakery, ve kterých můžete šlehat mléko za studena, například do ledové kávy.
  • Elektrické napěňovače – mléko samy ohřejí a našlehají, a vy se tak nemusíte o nic starat. Jsou ale o něco dražší. Levnější variantou je malý šlehač na baterky, pokud však stojíte o houbovitou konzistenci a „čepici“, s tímto přístrojem se jí nemusíte dočkat.

Velikost a objem nádržky

Na velikost kávovaru je možné pohlížet z několika úhlů. Pokud máte na kuchyňské lince jen minimum místa, asi vás potěší, když bude kávovar co nejmenší. Na druhou stranu s menšími přístroji se může někomu hůř pracovat. Větší kávovary jsou stabilnější, lépe v nich například upevníte páku jednou rukou, často (pravidlem to však není) bývají navíc vyrobeny z odolnějšího materiálu.

Objem nádržky na vodu byste měli volit podle předpokládané denní spotřeby kávy. Pokud hledáte kávovar do jednočlenné domácnosti, můžete s klidem sáhnout po menším, méně objemném modelu. Pokud ale připravujete více šálků pro více osob denně, vyplatí se zainvestovat do objemnějšího přístroje, který vás ušetří opakovaného doplňování vody. Na trhu jsou k sehnání přístroje s několikalitrovými nádržkami, které uspokojí i náročnější uživatele.

Příkon a spotřeba

U menších domácích spotřebičů, ke kterým patří i kávovary, je spotřeba takřka zanedbatelná. Pokud ovšem lpíte na úspornosti svých přístrojů, doporučujeme volit takový kávovar, který má funkci automatického vypnutí nebo Stand-By režim.

Příkon nám kromě spotřeby ovšem udává ještě jednu věc, a to rychlost nahřátí. Rozdíly mohou být znatelné spíš pokud se rozhodujete mezi termoblokem a bojlerem, ani bojler vám však díru do kapsy neudělá. Na výslednou chuť kávy nemá rychlost nahřátí absolutně žádný vliv. Pokud ovšem chcete při přípravě ušetřit trochu času, sáhněte po přístroji s vyšším příkonem.

Nastavení a doplňkové funkce

Stejně jako je tomu u většiny menších spotřebičů, i v případě kávovarů najdeme velké rozdíly na poli vybavení a funkcí. Zde však rozhodně doporučujeme nepodléhat marketingovým pojmům. Mnoha různými vychytávkami se často chlubí výrobci produktů z nejnižší cenové kategorie, je však třeba mít na paměti, že pokud kávovar nedosáhne dostatečného tlaku a neudrží teplotu vody, asi to nezachrání tím, že se automaticky vypíná o pět minut dřív než konkurence.

Některé funkce mají vliv na samotnou chuť výsledné kávy, například možnost nastavit teplotu nebo tvrdost vody. Jiné spíše dotahují celkový požitek z přípravy nebo ji zjednodušují.

Vyhřívaná plocha na šálky

Pokud na přípravu kávy použijete hrnek studený a nenahřátý, rychle to srazí teplotu právě připravené kávy. Podáváte ji potom v jiné teplotě, než která je požadovaná, a chuť kávy nebude taková, jakou získáte z profesionálního stroje.

Naprostá většina kávovarů nabízí vyhřívanou plochou na šálky. Zde se však vyplatí podotknout, že pokud jste ve snaze zkrátit čas přípravy pořídili stroj deklarující nahřátí v řádu sekund, hrníčkům tato doba stačit nemusí. V praxi navíc prakticky stejného výsledku dosáhnete ponořením šálku do horké vody nebo propláchnutím párou z trysky, záleží tedy na vás, kterému způsobu ohřívání dáváte přednost.

Nastavitelná síla kávy

Sílu kávy určuje zejména množství namletých zrn a hrubost jejich namletí, tento parametr tedy budou řešit primárně hledači kávovarů se zabudovaným mlýnkem. Ten by měl mít dostatek stupňů hrubosti, abyste si mohli najít ten ideální. Se samostatným mlýnkem tedy dosáhnete stejného výsledku, když s ním umíte trochu pracovat.

Nastavitelné množství nápoje

Tato funkce potěší ty, kteří nemají chuť u přípravy kávy stát a číhat na okamžik vypnutí. Je možné nastavit, kolik kávy chcete v jednom šálku, a kávovar proces sám zastaví po napuštění požadovaného množství.

Nastavení na tvrdost vody

Tvrdá voda více zanáší vnitřek přístroje, takže je nutné jej častěji odvápňovat. Kávovary, které automaticky nahlašují potřebu odvápnění, někdy nabízejí možnost nastavení počítadla podle tvrdosti vaší vody, při tvrdší vodě požádají o odvápnění dřív. Ke zjištění tvrdosti vody slouží přibalená jednoduchá testovací sada. Proužek ponoříte na určený čas do vody a následně odečtete výsledek, který zadáte do vašeho kávovaru.

Protože pro chuť kávy je ideální spíš měkčí voda, někteří uživatelé vodu před nalitím do nádržky proženou filtrační konvicí. Dražší kávovary často nabízejí nádržky na vodu s filtračním systémem, do něj je však třeba filtry dokupovat (zhruba jednou za 2 měsíce). Výrobci často slibují, že při pravidelné výměně filtru nebude třeba kávovar odvápňovat vůbec, finančně však odvápňování vyjde mnohdy levněji, to záleží na ceně filtrů a doporučených odvápňovacích prostředků.

Nastavitelná teplota vody

Teplota vody se opět projeví na chuti kávy. Pokud si s výsledným nápojem chcete opravdu vyhrát, neměla by ani tato funkce vašemu kávovaru chybět.

Horká voda

Možnost pustit horkou vodu z trysky na horkou páru, například pro přípravu čaje nebo jiných teplých nápojů. Dražší kávovary mají pro horkou vodu samostatnou výpusť. A pokud kávovar touto možností nedisponuje vůbec, je také možné prostě pustit vodu přes hlavu, aniž byste do ní upevnili páku s kávou, nebo ji ohřát tryskou.

Program odvápňování

Jednou za čtvrt až půl roku by měl kávovar také projít procesem odvápnění. Ten vám může podstatně usnadnit speciální program, ovšem u pákových kávovarů rozhodně není samozřejmostí. Kávovar se samozřejmě může, dokonce musí, odvápňovat i pokud nemá k tomu určený program. Celý proces ale až tak komplikovaný není, takže pokud by vás právě absence odvápňovacího programu měla odrazovat od koupě přístroje, který se vám jinak líbí, nedejte se.

Příslušenství

Nákupem kávovaru to nekončí, k plnohodnotné přípravě kávy je třeba pořídit ještě pár drobností. Pokud se ve světě kávovarů teprve rozkoukáváte, nejspíš oceníte, když se o nic moc nebudete muset starat a všechno dostanete v balení. U levnějších kávovarů však často obdržíte vybavení spíš „fórové“, takže pokud se v kávovém světě najdete, časem stejně nakoupíte lepší.

Tamper

Tamper má přibalený snad každý kávovar. Narazíte na kovové či plastové, přičemž kovové jsou samozřejmě lepší a nabídnou nesrovnatelně delší životnost. Některé kávovary mají tamper napevno připevněný k tělu, barista pak páku umístí pod něj a tlačí zespodu. Spokojenost s tímto systémem je samozřejmě individuální, naprosté většině však nevyhovuje – kávovar je třeba přidržovat, správný tlak je těžké odhadnout a náročné je vůbec jeho dosažení.

Konvička na mléko/latiéra

Konvička na šlehání mléka není pro začátek naprosto nutná, mléko napěníte i v obyčejném hrnku. Začne vás však zajímat v případě, že se rozhodnete posunout své baristické umění na vyšší level a třeba do kávy nakreslit srdíčko. Latiéra by měla mít úzkou hubičku umožňující maximální kontrolu proudu pěny. Velikost konvičky se pak odvíjí od množství mléka, prodávají se jak konvičky na cappuccino, tak na objemnější nápoje typu caffè latte.

Některé kávovary mají konvičku v balení, samostatná stojí zhruba od dvou stovek. Existuje dokonce konvička se zabudovaným teploměrem, díky které se snadno naučíte odhadnout správnou teplotu mléčné pěny.

Různé druhy sítek

Ke kávovaru standardně dostanete minimálně dva kusy sítek – menší pro jednu porci a větší pro dvě. Můžete narazit na dvě varianty, přetlaková nebo nepřetlaková/standardní. Pokud s domácím espressem začínáte, vyplatí se zjistit, zda jsou oba typy sítka alespoň k dokoupení.

  • Standardní sítka – poznáte je podle toho, že pokud je obrátíte, najdete na spodní straně stejný počet dírek jako na horní. Toto jsou sítka pro ty, kteří chtějí espresso připravovat v první řadě správně. Standardní sítko vám totiž nic neodpustí, pro správnou extrakci se opravdu budete muset naučit mlít na správnou hrubost, tampovat apod.
  • Přetlaková sítka – jsou vlastně dvouplášťová a pokud je otočíte, zjistíte, že mají na spodní straně jen jednu malou dírku. Najdete je častěji u levných kávovarů. Tato sítka se někdy doporučují začátečníkům, odpustí totiž nedostatečně jemné mletí zrn a navíc kávu trochu „našlehají“, takže má na povrchu vyšší vrstvu pěny.

Závěrečné doporučení se odvíjí od toho, co od kávovaru a od sebe vlastně očekáváte. Chcete kávu rychle a bez zdlouhavého učení? Sáhněte po přetlakových sítkách. Pokud se ale časem rozhodnete proniknout do tajů správné extrakce, přetlakové sítko vás bude na této cestě spíš brzdit.

Cena

Pákové kávovary cenově najdete mezi kapslovými, které jsou nejlevnější, a automatickými, u kterých si zase připlatíte. Rozpětí je velmi široké, začíná na několika tisících za „fórové“ přístroje a pokračuje k poloprofesionálním modelům za desetitisíce. Je tedy vhodné hned na začátku zjistit, jaká máte očekávání a jakou kávu si vlastně představujete.

Cena do 5 000 Kč

Nejnižší cenová kategorie je velmi oblíbená, zejména mezi nenáročnými uživateli. Mezi nejčastěji zastoupenými značkami naleznete například De’Longhi nebo Sencor, většina z nich se nesoustředí výhradně na výrobu kávovarů. Kávovary s cenovkou do 5 000 Kč patří mezi menší přístroje s kapacitou nádržky kolem 1 l. Tlak jejich vibračních čerpadel dosahuje 15 bar, naprostá většina je poháněná jedním termoblokem.

Na program pro odvápňování v této kategorii narazíte spíše sporadicky, stejně jako na možnost nastavení množství, teploty a tvrdosti vody. Vyhovovat proto budou méně náročným kávomilům, kteří například s používáním pákového kávovaru teprve začínají a na správných parametrech espressa jim příliš nesejde.

Cena od 5 000 Kč do 15 000 Kč

Ve střední cenové kategorii často zapátrají zájemci o kvalitnější domácí kávovar, kteří mají chuť proniknout do přípravy kávy trochu hlouběji. Objevují se zde například kávovary značek Gaggia nebo Breville/Sage. Často jsou z kvalitnějších materiálů, hezké a dostatečně masivní.

Co se vybavení týče, narazíte již například na přetlakový ventil, který nastaví tlak na ideálních 9 bar, nebo dvojitý topný systém. U některých modelů již najdeme program odvápnění, stále častější je také možnost nastavit množství, teplotu a tvrdost vody podle vašich představ. S těmito typy kávovarů už máte poměrně velkou šanci přiblížit se kávě z vaší oblíbené kavárny.

Cena nad 15 000 Kč

Kávovary pro opravdové fajnšmekry, co ukojí i touhu po poloprofi variantě. Nejčastěji jsou vybavené dvěma topnými systémy s PID kontrolou teploty, občas se dokonce potkáte s profesionálním rotačním čerpadlem. Bojlery jsou zastoupené hojněji než termobloky. Mezi značkami se objevují i slovutná jména jako Faema, Lelit, Nuova Simonelli nebo ECM.

V této kategorii se také nacházejí mašinky pro uživatele se specifickými požadavky, můžete mezi nimi najít i poměrně raritní pákové kávovary s integrovaným mlýnkem, nebo kávovary s funkcí automatického šlehání mléka. V těchto případech jde tedy už téměř o hybridy mezi automatickými a pákovými kávovary.

Jak správně připravit espresso

Malá káva podávaná u baru, kterou zákazník vypije dvěma až třemi loky. To je správné espresso. V našich krajinách se objevují různé zkomolené názvy a také nápoje. Espresso je však jen jedno, pikolo ani presso si v Itálii neobjednáte. Jedná se také o základ ostatních kávových nápojů jako je například cappuccino, caffè latte či latte macchiato. Jeho příprava má několik zásad, které je potřeba dodržet.

7-20-90-9-25

Při přípravě espressa narazíte na pět čísel, která značí různá pravidla. Sedm určuje počet gramů kávy, která je potřeba. Povolují se však drobné odchylky. Po odvážení namleté kávy je nutné kávu upěchovat. K tomu je potřeba vynaložit tlak odpovídající dvaceti kilogramům. Káva musí být v páce stlačená do rovna, aby jí voda pod tlakem protékala rovnoměrně. Při přípravě kávy se nikdy nepoužívá vroucí voda, její teplota se s dvoustupňovou odchylkou pohybuje kolem devadesáti stupňů Celsia.

Profesionální kávovary vytváří konstantní tlak devět bar. U domácích kávovarů se setkáte s tlakem 15 bar, není ale konstantní a 9 bar dosáhne v průměru. Devět bar je ideální tlak, při kterém se z kávy vyplaví nejvíce dobrých látek. Pokud máme kávu odváženou a upěchovanou, páku otřeme, umístíme do hlavy kávovaru a dobře utáhneme. Nyní se dostáváme k hlavnímu procesu přípravy. Extrakce espressa, by měla trvat přibližně dvacet pět sekund. V šálku má pak výsledný nápoj teplotu okolo 67 °C.

Šálek by měl být předehřátý, toho dosáhnete buď speciální plochou pro ohřev hrnečků, vypláchnutím horkou vodou nebo párou z trysky. Správné espresso má objem zhruba 30 – 35 ml. Espresso se dále používá jako základ kávových nápojů s mlékem. Každý z nich se připravuje podle určitých zásad a záleží na každém, jaký druh kávy mu nejvíce chutná (Zdroj: Espresso&Coffee Guide).

Druhy kávových nápojů a jejich složení.

Jak skladovat kávu

Nedílnou součástí přípravy poctivého espressa je i správný výběr a vhodné skladování zrnkové kávy. Pákový kávovar si přece jen nepořizujete proto, abyste v něm připravovali předmletou kávu bez aroma, nebo zrnkovou kávu, která vlivem nesprávného skladování žlukla. S výběrem kávy vám pomůže náš článek Jak vybrat kávu, pro následné skladování potom platí pár pravidel, která vám pomohou udržet kávu dlouho čerstvou:

Doba skladování

Kávu je nejlepší spotřebovat do čtrnácti dnů od upražení, pokud tedy patříte k opravdovým fajnšmekrům, kupujte kávu z kvalitních pražíren, které uvádějí i datum upražení, a pořizujte vždy množství, které zvládnete spotřebovat v řádu dnů až týdnů.

Obal

Ačkoliv se může zdát přesypání kávy do skleněné či porcelánové dózy jako dobrý nápad, není tomu tak. V dóze totiž stále zůstává zbytečné množství vzduchu. Pokud koupíte kvalitní kávu, ideálním řešením je nechat ji v původním obalu, pouze z něj vytlačit vzduch a zasponkovat jej. Výjimkou je použití speciálních dóz na kávu, ze kterých můžete vytlačit přebytečný vzduch, a káva se tak déle zachová svou čerstvost.

Umístění

Možná se setkáte s doporučením umístit kávu do ledničky či do mrazáku. To ovšem není optimální řešení, jedním z nepřátel kávy je vlhkost, která se drží v lednici, popřípadě se jí káva orosí po vyndání z mrazáku. Káva navíc rychle absorbuje aroma z okolí, není tedy vhodné skladovat ji spolu s čerstvými potravinami ani dalšími aromatickými věcmi.

Teplota

Pokojová teplota kávě vyhovuje, vysoké teploty mohou velmi rychle způsobit její žluknutí. V žádném případě tak kávu nenechávejte na slunci, ideální není ani blízkost kávovaru, sporáku nebo dalších zařízení, která vydávají teplo.

Údržba pákového kávovaru

Ke složitějšímu procesu přípravy patří i složitější údržba přístroje. Na rozdíl od automatických kávovarů není obvyklé, aby pákový kávovar měl funkci automatického proplachu. Pokud nepoužíváte pody, budete se také dennodenně potýkat se zbytky kávy.

Po každém použití byste měli opláchnout páku a vysypat a očistit sítko, poté také do čista otřít hlavu (místo, kam upevňujete páku). Sítku věnujte zvýšenou pozornost, když se dírky ucpou, bude mít kávovar problém protlačit kávu skrz sítko, a to výsledku rozhodně neprospěje.

Na první pohled sice mohou tyto úkony vypadat složitě, jakmile si je však zažijete, nestrávíte přípravou kávy a následným čištěním víc než pět minut. Pokud vás tedy právě náročnost procesu od pákového kávovaru odrazuje, starosti můžete hodit za hlavu. Otázkou však zůstává, zda vás příprava kávy bude bavit, na tu si však musíte odpovědět sami.

Často kladené otázky k pákovým kávovarům

Jak a jaký vybrat pákový kávovar?

Obecně si u domácích kávovarů pohlídejte především topný systém a parní tlak, ten by měl být alespoň 15 bar. Individuální výběr pákového kávovaru je potom podřízený několika faktorům. V první řadě je vhodné zamyslet se, jak často budete kávovar používat a jak detailně si chcete kávu upravovat – podle toho zvolte objem nádržky a možnosti nastavení.

Poté jsou na řadě další funkce, které mohou například usnadňovat čištění nebo rozšiřovat možnosti použití. Samozřejmě je vhodné si dopředu naplánovat i rozpočet, ceny pákových kávovarů se mohou vyšplhat i nad 20 000 Kč. Nejlepší pákové kávovary najdete v našem srovnání.

Jak připravit espresso v pákovém kávovaru?

Klíčem ke správné přípravě espressa je sedm čísel: 7-20-90-9-25. Tedy 7 g kávy upěchovaných tlakem odpovídajícím 20 kg s vodou o teplotě 90 °C, parním tlakem 9 bar a extrakcí trvající 25 s. Pokud vás zajímá celý proces podrobně, přečtěte si kapitolu Jak správně připravit espresso.

Umí pákový kávovar šlehat mléko?

Pákové kávovary jsou určené kávovým nadšencům, takže se tak nějak rozumí, že mléčnou pěnu si budete chtít našlehat sami. K tomu slouží parní tryska. Na trhu naleznete i specifické přístroje s možností automatického šlehání mléka, jde však spíš o rarity. Další možnosti přípravy mléčné pěny najdete v této kapitole.

Jsou pákové kávovary náročné na údržbu?

Jednou z nevýhod pákových kávovarů, v porovnání s automatickými nebo kapslovými přístroji, je náročnější údržba. Většinou nemívají funkci automatického proplachu, přístroj a páku je navíc vhodné po každém použití očistit. Celkově jsme údržbu pákového kávovaru popsali zde.

Jak správně upěchovat kávu?

Správné upěchování kávy je více než cokoliv jiného otázkou tréningu. K většině kávovarů dostanete samostatné pěchovadlo, jen některé je mají (velmi neprakticky) přidělané napevno k tělu. Ideální je pěchovadlo z kovu, kterým vyvinete tlak odpovídající 20 kg. V kapitole Tlak najdete několik rad, jak správné upěchování odhadnout.

Iveta Polášková je redaktorkou, která v minulosti pracovala jako baristka. Protože ji káva baví, v duchu do budoucna sní o nějakém poloprofesionálním přístroji. Snadno tak vysvětlí, jaké parametry jsou při nákupu důležité, ale také třeba jaký je rozdíl mezi přetlakovým a klasickým sítkem nebo co je panarello tryska. Mimo pákové kávovary se zajímá také o alternativní přípravy kávy, proto se na webu stará také o témata překapávačů nebo moka konviček.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9.

https://www.baristainstitute.com/blog/jori-korhonen/february-2020/9-steps-how-make-perfect-espresso

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Espresso

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Můžu dát do pákového kávovaru mletou kávu z obchodu, nebo si musím kupovat zrnkovou kávu a mlít ji doma?

Jaroslav Bednář

Dobrý den, předemletou kávu určitě použít můžete. Řada uživatelů si pořizuje pákový kávovar především pro jeho poměrně nízkou cenu a kupováním mleté kávy si šetří čas. Ochudíte se ale o možnost vyladění kávy přesně podle vašich představ, které vyžaduje právě vyzkoušení různých hrubostí mletí, teplot vody apod.

Eliška Srncová, redaktor

Dobrý deň prajem,
doteraz som používal pákový kávovar Saeco typ Poémia, ktorý má v pákovom mechanizme zpeňovač kávy, ktorý som si veľmi oblúbil. Žiaľ, tento kávovar sa mi pokazil a hľadám výrobok ktorý by mal obdobnú funkciu. Kávovary Saeco na trhu už neviem nájsť. Páková kávovary ktoré som našiel v predaji majú jednoduhý pákový mechanizmus, bez zpeňovača.
Prosím, poraďte kávovar so zpeňovačom kávy alebo obdobnou funkciou.
Ďakujem
Ladislav

Keve Ladislav

Dobrý den,
Pokud hledáte technologii, která vytvoří bohatší cremu, máte v zásadě na výběr ze dvou možností. Buď si pořídíte páku s přetlakovým (dvojitým) sítkem, které má ve spodní části méně otvorů, čímž pomáhá uvnitř vytvářet tlak. Jiní výrobci nabízejí přídavné kroužky s malými otvory, které se vkládají pod klasické sítko. Použitá technologie se pak jmenuje dle vkusu výrobce (Thermocream disc u Ariete, Disco crema u De’Longhi…).

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.1 z 82 hlasů