Menu

ETA Andare Animal 1493 90020 – Recenze, testy a srovnání

77,9 % Celkové hodnocení

v kategorii Nejlepší klasické vysavače

Klady a zápory

  • Úsporný
  • Účinný i na kobercích
  • Horší kvalita vyfukovaného vzduchu
2 600 Kč Orientační cena

Souhrnné údaje 

Vysavač ETA Andare Animal 1493 90020 je malý, jednoduchý, ale přitom šikovný domácí spotřebič. Na začátku je nutné říct, že jde o bezsáčkový model. Tím pádem vám odpadá kontrola a výměna sáčků, na druhou stranu ale musíte být při manipulaci se sběrnou nádobou extrémně opatrní, abyste nasbíraný prach a nepořádek opět nerozvířili do okolí, nebo nevdechli. Sběrná nádoba má objem 2,2 litru, což je už hezká hodnota. Dokonce má funkci, která vás upozorní na to, že nádoba je již plná a je potřeba ji vysypat. Takový indikátor byl v době psaní této recenze (květen 2019) u bezsáčkových vysavačů spíše výjimkou.

Po výkonové stránce se vysavač drží dobrého průměru. Jeho sací výkon je 250 W, což zajistí relativně dobrou účinnost vysávání tvrdých podlah, ale i koberců. Jeho příkon, který naopak ovlivňuje spotřebu výrobku, je 800 W. Zohledníme-li k tomu ještě ECO motor, půjde ve výsledku o velmi úsporný model. Jeho roční provoz by vás měl vyjít na pouhou stokorunu. Zatím to zní, že je na vysavači vše dobré a když se připočte nízká cena, jde o opravdu zázračný kousek. K jednomu velkému negativu se ale teprve dostáváme – hlučnost. Při klasickém provozu hučí tento vysavač zhruba o síle 77 dB. Když se podíváte na lepší kousky v našem srovnávacím testu, uvidíte, že některé modely jsou schopné fungovat stejně dobře (ne-li lépe) a přitom vydávat výrazně menší hluk – například 60 decibelů, což je už hodnota, která se dá srovnat například s kuchyňským mixérem nebo pračkou.

Parametr Tento produkt
Sáčkový/bezsáčkový

Bezsáčkový

Výrobce

ETA

Objem sáčku/sběrné nádoby (l)

2,2

Délka napájecího kabelu (m)

6

Filtr

HEPA filtr

Hlučnost (dB)

77

Akční radius (m)

9

Energetická třída

A

Třída čistoty vyfukovaného vzduchu

C

Třída účinnosti vysávání koberců

C

Třída účinnosti vysávání tvrdých podlah

A

Příkon (W)

800

Sací výkon (W)

250

Vybavení, rozměry a funkce

Ve srovnání funkcí se tento vysavač od značky ETA řadí i přes svou nízkou cenu rozhodně k těm lepším produktům. Disponuje spoustou vychytávek na vysávání koberců, což ostatně napovídá už název spotřebiče. Výrobci tento model doporučují všem majitelům domácích mazlíčků. Je to jednak proto, že na trubici můžete nasadit turbokartáč a spotřebič si tak dobře poradí i s vysáváním koberců, čemuž ostatně napovídá i třída účinnosti vysávání C (většina výrobků v našem testu měla touto dobou třídu D). Kromě toho disponuje ale tento model ještě jedním speciálním nástavcem, který je skutečně neobvyklý. Nástavec DermoPet je určený přímo na „vysávání“ vašich domácích zvířat. Je natolik šetrný, že dokáže ošetřit kůži vašeho mazlíčka. Zbaví ji nečistot a stimuluje ji, takže by se tato činnost dala použít jako jednodušší alternativa k česání srsti. Otázkou je, jak dobře by vaše zvíře takové ošetření snášelo, už i s ohledem na velký hluk, který s ním vzniká.

Ani tím ale vysavač s hubicovou výbavou nekončí. Samozřejmostí je hubice na tvrdé podlahy a malá, v tomto případě nazývaná štěrbinová, hubice na velmi úzké prostory. Pak najdete ve výbavě ještě polštářovou hubici, která umí být šetrná k čalounění i textiliím, což může přijít vhod nejen chovatelům domácích zvířat, ale i ostatním uživatelům. Vysavač při přesouvání nepoškrábe podlahu, má měkčená kolečka. Jeho výkon samozřejmě můžete regulovat, v tomto případě elektronicky přímo na vysavači. Výšku kovové trubice lze nastavit podle aktuálního uživatele a výrobek je také vybaven řadou bezpečnostních pojistek – například ochranou proti přehřátí nebo pojistkou chybějící nádoby. Co se rozměrů týče, patří spíše k menším (obzvláště v délce je výrazně pod testovým průměrem), ale hmotností onen průměr o něco převyšuje, když váží 7,7 kilogramu.

Parametr Tento produkt
Indikátor plnosti sáčku/nádoby

Ano

Regulace výkonu

Ano

Hubice na tvrdé podlahy

Ano

Štěrbinová hubice

Ano

Turbokartáč

Ano

Měkčená kolečka

Ano

Navíjecí kabel

Ano

Výška (cm)

30

Šířka (cm)

40

Délka (cm)

29

Hmotnost (kg)

7,7

Naše hodnocení a závěr

Vysavač ETA Andare Animal 1493 90020 si můžete pořídit velmi levně a odvede velmi dobrou práci. S ohledem na mnoho různých nástavců a dobrou účinnost vysávání koberců tímto modelem výrobci směřovali převážně na majitele domácích mazlíčků, jeho přednosti ale ocení jistě i ostatní uživatelé. Kvalitní výkon a funkce jsou však vykoupeny vysokou hlučností – 77 decibelů již bude znát. Jinak však tento produkt splňuje všechny požadavky malého vysavače.

Pouze pokud byste cíleně hledali tichý výrobek, doporučujeme zvážit jiné alternativy z našeho srovnávacího testu, například Hoover TE80PET 011. Ten je zhruba o tisíc korun dražší, ale výrazně tišší a dokonce ještě úspornější. Podstatným rozdílem také je, že na rozdíl od ETA vysavače jde o sáčkový model.

2 600 Kč Orientační cena
Autor: | Datum: | Produkt: ETA Andare Animal 1493 90020 | Hodnocení: 77,9 %
Tereza Peterková
Redaktorka
Tereza je redaktorka, která ráda zkoumá a testuje domácí spotřebiče spojené s úklidem. I proto se právě věnuje tématu klasických vysavačů, které i sama otestovala. Díky tomu vám poskytne informace o tom, na co se zaměřit při výběru, jestli zvolit raději sáčkový či bezsáčkový vysavač, jaký filtr je nejlepší a jaké funkce by vysavači neměly chybět. Kromě vysavačů se u nás věnuje i jiným spotřebičům, jako jsou žehličky či tyčové mixéry.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Další recenze

Již se neprodává

Recenze ETA Andare Animal 1493 90020

ETA Andare Animal 1493 90020

2 600 Kč Orientační cena