Jak vybrat kvalitní rum?
Výběr rumů vždy záleží na individuální chuťové preferenci. Nicméně základem je vědět alespoň něco málo o tom, jak se vyrábí a co od jednotlivých druhů čekat. Stejně je tomu například i u whisky. Následující článek vám odhalí důležité vlastnosti kvalitních rumů a napoví vám, z čeho vybírat:
- Rumy vs. tuzemáky – pokud chcete opravdový rum, vyhněte se označením jako tuzemák, um nebo room. To jsou pouze levné náhražky, které s rumem nemají nic společného.
- Druhy rumů podle základní složky – většinou narazíte na rumy z melasy. Pokud chcete jemnější a speciální druh, sáhněte po agricole či cachaca rumech.
- Výroba rumů – nemá standardizovaná pravidla. Výslednou chuť významně ovlivňuje doba zrání.
- Barvy rumů – bílé rumy se přidávají do koktejlů a jsou jemnější. Zlaté a tmavé rumy se pijí při pokojové teplotě samostatně.
- Zrání rumů – záleží, jak dlouho a jakým způsobem rumy zrají. Obvykle dozrávají v dubových sudech. Nejstarší z nich bývají nejdražší.
- Země původu – například španělsky mluvící oblasti vyrábí spíše jemné rumy, anglicky mluvící ostrovy zase tmavší rumy s výraznější chutí.
- Obsah alkoholu – státy mívají různé podmínky pro minimální obsah alkoholu v rumu. V Evropské unii je to 37,5 %, v Kolumbii 50 %.
- Speciály – mezi speciály najdete třeba cachacu, brazilskou pálenku z cukrové třtiny nebo kořeněné a ovocné rumy.
- Oblíbené značky – mezi nejznámější výrobce rumů patří Diplomático, Bacardi, Zacapa nebo Don Papa.
- Ceny rumů – nejlevnější lahve pořídíte okolo 500 korun. Vyzrálé kvalitní rumy nebo investiční lahve už stojí několik tisíc.
- Dárkové lahve – rum představuje skvělý dárek k nejrůznějším příležitostem. V takovém případě najděte nějaký v dárkovém balení. Zajímavá může být například i alternativa v podobě rumového adventního kalendáře, o které jsme se více rozepsali v samostatné kategorii adventních kalendářů.
Rumy vs. tuzemáky
Takzvaný tuzemák se stal v Česku lidovým pitím. Nejedná se ale o rum, nýbrž o jeho levnou náhražku. S klasickými rumy, o kterých je tento článek, nemá společného opravdu skoro nic. Hlavní rozdíl spočívá v základní surovině. Pravý rum musí být vyroben z cukrové třtiny, tuzemák se ale vyrábí uměle. Do zředěného lihu, který nejčastěji pochází z bramborového škrobu, se přidá pouze rumová esence a další ochucovadla.
Na takových nápojích se nesmí nacházet slovo rum. Z toho důvodu výrobci používají jiné označení jako tuzemák, um či room. Pokud tedy vybíráte kvalitní rum, těmto označením se vyhýbejte obloukem. Dle evropské legislativy se rumem může nazývat pouze takový nápoj, který je vyroben z cukrové třtiny. (Zdroj: Esipa.cz)
Rum oproti tuzemáku musí navíc projít dlouhým procesem, díky kterému získává požadovanou kvalitu a chuť. Není to tedy jen o použitých surovinách ale i o rychlosti výroby.
Druhy rumů podle základní složky
Základní surovinu pro výrobu pravého rumu představuje cukrová třtina. Existují ovšem dva rozdílné způsoby, jak ji k tomuto účelu využít:
- Rumy z melasy – výsledný nápoj bývá obecně sladší, těžší a více aromatický.
- Agricole rumy – rumy se vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny. Mají osobitější charakter a jemnější tóny.
Rumy z melasy
Zjednodušeně je melasa vlastně odpad, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny po jejím vykrystalizování. Můžete si ji představit jako hustý tmavě hnědý až černý sirup a obsahuje 50 % cukru. Kromě toho, že se používá k výrobě rumu, je často vyhledávaná jako léčivo nebo doplněk stravy. Obsahuje totiž velké množství vitamínů a minerálů. Jedná se například o jeden z nejbohatších přírodních zdrojů železa.
Z melasy vyrábí rumy zhruba 80 % všech výrobců. Na rumy z melasy narazíte občas také pod názvem industriel nebo průmyslové rumy. Jejich chuť bývá hutnější než u takzvaných agricole rumů.
Agricole rumy
Stejně jako v prvním případě zůstává hlavní surovinou cukrová třtina, ovšem nejedná se o odpadní látku při výrobě cukru. Takzvané agricole rumy jsou vyráběny přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Ta se vylisuje, čerstvá šťáva se nechá zkvasit a následně se předestiluje na rum. Vzniká pak destilát s čirou barvou, výroba se tak podobá například ovocným destilátům. Další proces výroby je však podobný jako u ostatních rumů.
Tímto způsobem vzniká jen zhruba 20 procent z celkové světové produkce. Nejznámější agricole nebo také zemědělské rumy pochází z Martiniku. V Brazílii se jim zase říká Cachaca a představují zde národní a velmi oblíbený nápoj.
Druhy rumů |
Specifika |
Nevýhody |
Pro koho se hodí |
Rumy z melasy |
Rozšířenější
Chuťově konzervativnější
Nabízí i sladší varianty |
Nejsou natolik unikátní jako agricole rumy |
Pro rumové začátečníky i běžné degustátory |
Agricole rumy |
Vyrobené ze šťávy z cukrové třtiny
Osobitější chuť
Ovocná vůně, rostlinné chuťové tóny |
Menší zastoupení na trhu
Dražší |
Pro náročné degustátory nejen rumů ale i whisky nebo koňaku |
Výroba rumů
Neexistují žádná standardizovaná pravidla pro výroby rumů, tím se liší například od whisky nebo koňaku. Postupy se různí a záleží na místě, tradicích, osvědčených receptech a dalších aspektech. K tomu správnému výběru rozhodně nemusíte znát každý krok výroby, na druhou stranu se od procesu odvíjí výsledná kvalita rumu.
Na lahvích často najdete označení, která mají hodně společného právě s postupem při výrobě. Abyste tedy věděli, co znamenají, je potřeba mít o nich alespoň základní přehled. V krátkosti vám proto popíšeme jednotlivé kroky výroby.
- Zpracování cukrové třtiny – k výrobě rumu se použije výše zmíněná melasa nebo přímo šťáva z cukrové třtiny.
- Fermentace – odborný název pro kvašení. Velmi záleží zejména na její délce a použitých kvasinkách. Přidávají se superrychlé kvasinky pro výrobu jemných rumů, kdy je hotovo během pár hodin. Jiní zase sázejí na přírodní kvasinky vhodnější pro výrobu silnějších rumů, takový proces trvá v řádech dnů.
- Destilace – kontinuální nebo přerušovaná. Po kontinuální vzniká silnější rum s vyšším obsahem alkoholu, ale méně vytříbenou chutí. Přerušovaná destilace je ideální pro rumy špičkové kvality, plné chuti a vůně.
- Staření/zrání – probíhá zpravidla v dubových sudech. Při tomto procesu se rozvíjí barva, chuť i aroma nápoje. Velmi také záleží na době zrání, která ovlivní jeho výslednou kvalitu.
- Filtrace – zbavuje rum nečistot, které vznikají během zrání. Někdy je také žádoucí odstranit příliš výrazné aroma.
- Blending/mísení a lahvování – nakonec se rum musí dochutit tak, aby například odpovídal určité značce a její receptuře. Tento krok provádí ti nejvíce vážení a profesionální míchači – Blendmasteři. Výsledný nápoj se stáčí do lahví a putuje k zákazníkům.
Barvy rumů
Barva rumu neovlivňuje jen to, jak nápoj vypadá, ale hlavně jakou má chuť. Co barva, to jiný druh rumu. Odvíjí se hlavně od délky zrání v sudech. V základu rozlišujeme tyto tři barvy:
- Světlé rumy (blanco) – mají méně výraznou chuť a aroma. Často na ně narazíte pod označením bílé rumy. Doba zrání bývá většinou kolem 6 měsíců a následně se filtrují přes dřevěné uhlí, čímž se odstraňuje nežádoucí aroma a zabarvení ze sudu. Používají se hlavně do míchaných drinků.
- Zlaté rumy (oro) – v dubových rumech zrají o něco déle než světlé rumy. Díky tomu mají plnější chuť a aroma.
- Tmavé rumy (dark) – vyznačují se silným aromatem a výraznou chutí. Zrají dlouho ve vypalovaných sudech, odkud získávají svou barvu. Konzumují se v pokojové teplotě a samostatně.
Světlý rum
Zlatý rum
Tmavý rum
Zrání rumů
Dozrávání rumu ovlivňuje jeho výslednou kvalitu a chuť. Záleží jak dlouho a jakým způsobem zraje:
- Způsob zrání a míchání – existují rumy, které se nemíchají a zrají v jednom sudu. Jiné vznikají smícháním více rumů.
- Doba zrání – bývá uvedena na lahvi a pohybuje se zhruba od 5 až do více než 30 let. Se stářím rumu ovšem roste i jeho cena.
Způsob zrání a míchání
Rumy zrají nejčastěji v dubových sudech po americké whisky nebo bourbonu. Na trhu s rumy narazíte často na následující označení:
- Solera – rumy zrají v sudech poskládaných na sobě podle stáří. Spodní sud obsahuje nejstarší rum. Ten se stáčí a sud se doplňuje mladšími rumy.
- Reserva – označuje důmyslný systém míchání nejvyzrálejších rumů dané palírny. Pod označením reserva se skrývají vysoce kvalitní rumy. Jedná se vždy o nejlepší várku z daného ročníku.
- Barrel Proof – takto označené rumy zrají po celou dobu pouze v jednom jediném sudu a nejsou nijak míchány (blendovány). Občas na ně narazíte také pod označením “single barel”.
Solera
Při této metodě se na sebe vrství sudy různého stáří. Nejstarší rumy bývají umístěny ve spodní řadě, ty nejmladší zase v té nejvyšší. Každý rok se nejdéle zrající rumy stáčí do lahví. Objem se doplní ze sudu o patro výš. Až se dojde k vrchnímu, kam se doplní nový destilát. Výsledkem je vlastně směs rumů. Rumy Solera se označují počtem let jako YO nebo años.
Takové rumy bývají díky základní receptuře chuťově konzistentní napříč ročníky. Chuťové odchylky poté dolaďuje master blender(ka). Nejstaršího rumu ale zákonitě musí být v lahvi jen málo. Většina je tedy mladších, přestože na etiketě bývá uveden ten nejstarší.
Doba zrání
Nezáleží pouze na vybraném způsobu zrání, ale zejména také době, kterou nápoj v sudu stráví, než je připravený ke konečnému zpracování. Stejně jako například u vína představuje stáří rumu velmi důležitou charakteristiku. Po tuto dobu se totiž rozvíjí jeho barva, aroma i chuť.
Rumy zrají zpravidla v dubových sudech a často používají také sudy po různých nápojích, tedy sudy, ve kterých dříve ležel například koňak, bourbon nebo whisky. Maximální doba zrání není nijak časově omezená. Obvykle to bývá 3, 5, 7 a 8 let. Ty nejexkluzivnější rumy zrají například 12, 15, 20 nebo dokonce ještě více let. Právě doba zrání se velmi promítá do výsledné ceny lahve.
Pozor na rozdílná značení
Údaj o stáří rumu může být ovšem často trochu zavádějící. Například v zemích s přísnějšími pravidly jako jsou Barbados, Portoriko nebo Jamajka zákon stanovuje, že číslo na lahvi označuje stáří nejmladšího rumu v blendu. Neplatí to ale všude. To znamená, že někteří výrobci mohou například na lahev napsat stáří rumu, který se v lahvi sice nachází, ale je ho tam pouze malé množství a mísí se s mnohem mladšími rumy.
U některých rumů zase nenajdete údaj o stáří vůbec nebo se řídí jinými pravidly. Při výběru vám proto doporučujeme, neřídit se slepě pouze číslem na lahvi a nedávat stáří rumu na první místo.
Země původu
Na původu rumu často velmi záleží. Kvalita rumu jde totiž ruku v ruce s kvalitou cukrové třtiny, která představuje hlavní surovinu při jeho výrobě. Té se samozřejmě nejvíce daří v zemích s teplým a vlhkým podnebím. Spousta zemí má pak také svá vlastní specifika v samotné výrobě rumů.
Na světové špičce se v produkci rumu drží zejména karibské země, Latinská Amerika a Filipíny. Od původu rumu se často odvíjí také jeho název. V tabulce níže najdete přehled různých druhů, na které narazíte nejčastěji.
Označení |
Země původu |
Hlavní složka |
Specifika |
Ron |
Kuba, Guatemala, Panama, Dominikánská republika, Portoriko, Columbia, Venezuela,… |
Melasa |
Spíše lehké a sladké, destilují se ve sloupcovitých přístrojích |
Rum |
Jamajka, Barbados, Svatý Kryštof, Trinidad a Tobago,… |
Většinou melasa |
Silnější, destilovány často v meděných hrncovitých přístrojích |
Rhum |
Francouzská západní Indie, Guadeloupe, Martinik, Haiti |
Nejčastěji šťáva z cukrové třtiny – zemědělský rum |
Sušší, plnější chuť |
Výše popsané rozřazení slouží pouze pro orientaci na trhu. Rozhodně se nedá říct, že by například všechny rumy z Kuby byly stejné, jejich výslednou chuť totiž ovlivňuje mnoho dalších faktorů.
Obsah alkoholu
Další poměrně důležitou věcí, která by vás měla při výběru rumu zajímat, je jeho obsah alkoholu. Tuto informaci najdete vždy uvedenou na lahvi. Většinou bývá poměrně viditelně umístěna na přední straně. Stejně jako u ostatních druhů alkoholu, i u rumů se udává v procentech. Čím více alkoholu v rumu bude, tím můžete očekávat i silnější chuť, která už ne každému vyhovuje. Vyšší obsah alkoholu bývá snesitelnější u dlouho zrajících rumů, za dobu zrání se jejich chuť totiž hezky zjemní.
Obecně platí, že rum z cukrové třtiny obsahuje alespoň 37,5 % alkoholu, ty nesilnější však můžou mít až 80 %. Záleží také na zemi původu, některé státy mají totiž zase své speciální podmínky, které musí nápoj splňovat, aby se mohl nazývat pravým rumem:
- Evropská unie – minimálně 37,5 % alkoholu
- Chile a Venezuela – alespoň 40 % alkoholu
- Kolumbie – minimálně 50 % alkoholu.
Speciály
Kromě opravdu mnoha druhů klasických rumů se setkáte i se speciály, které mají většinou výrazně jinou chuť. Většinou jsou od těch klasických nějak odlišené nebo mají speciální označení:
- Navy Strength – ve volném překladu se jedná o rumy v námořní síle. Mají minimálně 54,5% obsah alkoholu.
- Kořeněné a ochucené rumy – přidává se do nich aroma, ochucují se bylinkami, kořením nebo ovocem. Často narazíte například na příchuť manga, banánu, kokosu, limetky a podobně. Můžete je pít samostatně nebo s nimi například ozvláštnit koktejl. Většinou mají nižší obsah alkoholu.
- Cachaca – brazilský rum vyráběný přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Jedná se o hlavní přísadu známého a velmi oblíbeného koktejlu Caipirinha (Ze zdroje: Alkohol.cz).
- Limitované edice – často se vydávají k různým speciálním příležitostem nebo výročím. Patří mezi ně sběratelské artikly a při jejich výrobě si takzvaní Blendmasteři rádi dovolí často více experimentovat. Mohou sloužit například také k investici.
- Elixír – vyrábí se ze zralého rumu añero z Kuby, v němž se poté ještě maceruje sušené ovoce, nejčastěji to bývají rozinky a koření. Díky tomu získá sladší chuť. Občas se tomuto rumu přezdívá také sérum.
Oblíbené značky
Rumy můžete vybírat podle věhlasu světoznámých značek:
- Bacardi – značka původem z Kuby je známá především produkcí bílého rumu. Využijete jej při přípravě mojita nebo daiquiri. Výrobce ale kromě cenově dostupných rumů prodává i speciály v hodnotě několika tisíc korun.
- Zacapa – poměrně mladá značka z Guatemaly vyrábí prémiové rumy ze sirupu z cukrové třtiny. Ten používá jen málo výrobců. Rumy také zrají v různě starých sudech. Proto mimo jiné patří k těm dražším.
- Diplomático – původně venezuelská značka patří k tradičním producentům kvalitních rumů. Jsou typické jemnou chutí a aroma. Nabízí i kombinace rumu s ovocnými šťávami.
- Don Papa – filipínská značka vznikla teprve v roce 2011, ale její rumy patří k nejprodávanějším na světě. Mají sladší jemnou chuť, tudíž si je oblíbí jak zkušení degustátoři, tak začátečníci.
Značka |
Specifika |
Cenová kategorie |
Které druhy nabízí |
Bacardi |
Vhodné do koktejlů
Základní rumy
Speciály |
Nižší i vyšší |
Základní řady rumů i prémiové |
Zacapa |
Sirup z cukrové třtiny
Dlouho zrající
Vítězové degustací |
Vyšší |
Prémiové dlouholeté rumy |
Diplomático |
Kombinuje rumy se šťávami
Jemná chuť
Dlouho zrající |
Střední až vyšší |
Kvalitní cenově dostupné rumy i speciály |
Don Papa |
Dozrává v sudech po bourbonu
Originální etikety
Investiční lahve |
Střední až vyšší |
Kvalitní cenově dostupné rumy i speciály |
Ceny rumů
Láhev rumu pořídíte za pár stovek ale může stát i několik desítek tisíc. Cenu rozhodně nesrovnávejte s českým tuzemákem. Za kvalitní pití si musíte zkrátka připlatit. To ale neznamená, že drahé rumy jsou automaticky i ty nejlepší. Často totiž platíte pouze za značku nebo za exkluzivitu dané lahve. Abyste měli přehled o přibližných cenách rumů, rozdělili jsme je do následujících cenových kategorií:
- Cena do 500 Kč – za nejnižší cenu pořídíte základní řady známých značek jako jsou Bacardi nebo Havana. Hodí se do koktejlů.
- Cena od 500 do 2 000 Kč – kvalitní rum pořídíte kolem tisícovky. Pořídíte i uznávané karibské značky a dlouho zrající rumy.
- Cena nad 2 000 Kč – několik tisíc stojí nejvyzrálejší, klidně dvacetileté rumy. Často se jedná o investiční lahve.
Cena do 500 Kč
Nejlevnější opravdové rumy u nás koupíte zhruba od dvou až tří stovek. Mezi levnými rumy do 500 korun se například objevují základní řady světoznámých značek jako Bacardi a Havana. Nemůžete ale čekat příliš dlouhou dobu zrání nebo výrazně vysokou kvalitu. Méně než 500 korun často stojí i bílé rumy, které se používají do koktejlů.
Cena od 500 do 2 000 Kč
Zhruba kolem tisíce korun už stojí opravdu kvalitní rum. V této cenové kategorii už najdete i víceleté rumy, které zrají v sudech i více než 10 let. Vybírat můžete z různých barev i druhů. Často narazíte například na uznávané karibské rumy i různé speciály. Do dvou tisíc korun se na trhu už objevují i lahve ve speciálním dárkovém balení, kterými můžete někoho potěšit.
Cena nad 2 000 Kč
Nad dva tisíce korun za láhev pořídíte vyšší řady známých značek jako například Zacapa, Dos Maderas a další. Většinou se jedná o velmi vyzrálé rumy, v této kategorii pořídíte i více jak dvacetileté skvosty. Mezi ty úplně nejdražší rumy patří především limitované edice a sběratelské kousky. Často se jedná o investiční kousky, které můžou časem zvyšovat svou hodnotu.
Cenová kategorie |
Co obvykle nabízí |
Co obvykle nenabízí |
Pro koho se hodí |
Cena do 500 Kč |
Bílé rumy do koktejlů
Základní řady rumů |
Dlouho zrající rumy
Investiční lahve |
Pro lidi, kteří si rádi dělají koktejly a punče |
Cena od 500 do 2 000 Kč |
Několikaleté rumy
Kvalitní karibské rumy
Speciály |
Investiční lahve
Dlouho zrající rumy |
Pro lidi, kteří si rádi rum vychutnají samostatně |
Cena nad 2 000 Kč |
Dvacetileté rumy
Speciály
Investiční lahve |
Levné krátce zrající rumy |
Pro lidi, kteří se vyznají v rumech nebo chtějí investovat |
Dárkové lahve
Rum společně s vínem nebo whisky jsou jasnou volbou, pokud se rozhodnete někoho obdarovat lahví alkoholu. Jedním z rozhodujících faktorů, kromě oblíbené značky obdarovaného, bývá i forma balení. V takovém případě sáhněte po rumech v kazetách nebo tubách. Některé značky jako třeba Don Papa vydávají limitované edice svých originálně zdobených barevných tub.
Výhodná jsou také dárková balení, ve kterých kromě rumu najdete třeba i originální sklenky. Oblíbené jsou ale i degustační sety. Potěší zejména znalce nebo milovníky rumů. Porovnají tak více značek. Mezi ně patří také rumové adventní kalendáře, o kterých se dozvíte v našem samostatném článku. Cenným rumovým darem jsou pak investiční lahve. Ty ocení zejména lidé, kteří vydrží rum neotevřít. S roky totiž získají na hodnotě a lze je prodat i za desítky tisíc korun.
Dárkové balení se sklenkami
Rumový adventní kalendář
Originální dárková tuba
Dobrý den,
v pití rumů jsme doma „začátečníci“. Ochutnali jsme několik, cca 5 druhů rumu a velmi nám zachutnaly například rumy: Espero Elixír a Coco&rum, nebo Santos Dumont Rum Elixir XO. Zaujala nás sladká chuť s chutnými podtóny kokosu, ovoce, medu,… Dříve jsem chutnal jen rumy suché, s chutí připomínající tabák atd, což nám nechutnalo, ale tyto výše zmíněné nám velmi chutnají. Rádi by jsme vyzkoušeli i jiné, podobné sladší rumy, ale ve velké nabídce se nevyznáme. Bohužel jsme neuspěli ani v obchodech s víny a destiláty, kde mají rumů sice dost, ale nedokáží nám poradit. Takto jsme koupili rum za více než 1000 Kč, protože nám paní z internetu vyčetla, že bude rum sladký s chutí po medu a nebylo to tak, takže nám rum jen leží doma. Bylo by možné nám nějaké sladší rumy (viz výše zmíněné) poradit?
Mnohokrát předem děkuji