Jak vybrat rychlovarnou konvici
Elektrická varná konvice patří mezi základní spotřebiče, které vlastní téměř každá domácnost. Jejím jediným účelem je ohřev vody. Konvice pro přípravu teplého nápoje mají dlouhou historii, elektrifikované modely se ale objevily až na konci 19. století v Anglii. První automatizovanou rychlovarnou konvici s topným tělesem a termostatem pak uvedla na trh v roce 1955 společnost Russel Hobbs a její modely se staly ikonou přípravy horké vody (Zdroj: Independent.co.uk).
I když rychlovarné konvice nepatří mezi nejsložitější spotřebiče, rádi vám přinášíme několik užitečných informací o tom, na co se při jejich výběru zaměřit. V následujícím článku tak najdete informace o příkonu, kapacitě, materiálech a údržbě konvice. Věříme, že díky našemu průvodci pro vás bude výběr nové konvice hračka.
Jak vybrat rychlovarnou konvici stručně:
- Spočítejte si ideální objem – podle počtu šálků, které bude potřeba na jedno uvaření získat.
- Zkontrolujte hodnotu příkonu – ten totiž ovlivňuje rychlost nahřívání.
- Zvolte skryté či nezakryté topné těleso – to skryté vám ulehčí údržbu, protože se na něm nedrží vodní kámen.
- Zvažte další funkce – aby vám neutekly novinky v oboru, ale abyste také zbytečně neutratili peníze za něco, co nakonec nevyužijete.
- Materiál a design – jsou velmi individuálními parametry, které spoustu lidí příliš nezajímají a důležité jsou spíše pro vlastníky designově vymazlených kuchyní či retro nadšenců.
Objem a velikost
První důležitá otázka, již bychom si měli položit, je, jak často a pro kolik osob budeme konvici využívat. Budeme konvici kupovat do domácnosti nebo snad do pracovní kuchyně? Vaříme vodu na kávu nebo čaj jen pro sebe, nebo pro několik lidí současně? Toto je důležité, abychom správně zvolili velikost a objem konvice. Jestliže budeme konvici využívat jen pro sebe, pak máme k dispozici menší modely o objemu už od 0,5 litru.
Přesto se však naskýtá možnost návštěv – a právě z toho důvodu je někdy lepší vybrat konvici větší. Největší objemy na trhu dosahují až tří litrů. Taková konvice je perfektní například do firem, kde si vaří kávu nebo čaj i více lidí najednou. Pro domácnosti o dvou a více lidech doporučujeme objem od 1,2 litru. Při výběru velikosti bychom měli dále zvážit velikost prostoru na kuchyňské lince určeného pro konvici i umístění elektrické zásuvky. Když popřemýšlíme nad místem, kde bude konvice stát, a kolikrát denně a pro kolik osob budeme vodu vařit, snadno si odvodíme, jaká velikost bude ideální.
Příkon
Příkon je parametr, který určuje kromě spotřeby energie také rychlost přivedení vody do varu. Platí tedy, že čím vyšší příkon konvice má, tím rychleji vodu ohřeje. Pro konvice do 1 l objemu by měl vystačit příkon 1 500 W.
Pokud však kupujeme větší konvici, je vhodné zvolit také větší příkon. Ideální příkon, který bývá doporučován pro konvice od objemu 1,7 l a výše, bývá 2 200 W. Pokud tedy chceme kvalitní výrobek s optimální spotřebou energie, který splní požadavek na rychlé přivedení vody k varu, měli bychom vybírat dle příkonu a sáhnout minimálně po této hodnotě (Zdroj: Wikipedie).
Umístění topného tělesa
Dalším důležitým kritériem výběru rychlovarné konvice je umístění topné spirály. Topné těleso bývá buď zabudované ve dnu konvice, nebo nezakryté. Proč je umístění topné spirály tak důležité? Může zjednodušit údržbu, což ocení každý, kdo nechce trávit zbytečně moc času čištěním konvice. Nezakrytá spirála nemusí být nejlepší volbou kvůli usazování vodního kamene.
Pokud je topné tělísko uloženo v nerezovém dnu, pak je čištění mnohem jednodušší, a tudíž není nutné, aby bylo prováděno tak často jako u předchozí varianty. Nevýhodou může být o něco delší čas přivedení vody k varu. Proto je potřeba zvážit i tuto zdánlivě banální věc. Většina moderních konvic má topnou spirálu skrytou a tuto informaci výrobce uvádí v popisu přístroje.
Bezpečnost
Pro většinu zákazníků je jednou z priorit bezpečnost. Dnešní rychlovarné konvice mají velké množství ochranných prvků. Prvním z nich je automatické vypnutí po dosažení varu pomocí bezpečnostní pojistky. Tato funkce představuje již naprostý základ u běžných konvic. Dalším bezpečnostním prvkem je také pojistka, která konvici vypne, pokud ji zvedneme při varu. Nechybí většinou ani vypnutí pro případy, kdy by konvice začala vařit bez vody – tomu zabrání pojistka proti přehřátí konvice. U některých modelů najdete také dětskou pojistku, která zachrání konvici před nenechavými prsty vašich ratolestí.
Ochranou proti opaření je také tlačítko, jež po stisku otevře víko konvice. To využijeme při opětovném plnění horké konvice. Za důležitou považujeme také kvalitní tepelnou izolaci, která zajistí, aby se uživatel nepopálil o vnější plášť. Bezpečnost ovlivní také stabilita konvice. Ta je velmi důležitá, jako pasivní prvek zabraňuje rozlití, opaření nebo elektrickému zkratu. Na trhu najdete také konvice s protiskluzovými nožičkami, které zabrání cestování po hladkém povrchu kredence. Toto vše bychom měli před koupí konvice zjistit a spolehlivě ověřit u výrobce.
Zárukou bezpečnosti by u rychlovarných konvic mělo být prověření technickými normami ČSN. Ty se zaměřují jak na revizi a kontrolu elektrických spotřebičů při jejich provozu, tak na požární bezpečnost tepelných zařízení. Určitě byste si měli při nákupu rozmyslet, jestli daná konvice splňuje potřebná nařízení, doporučujeme si raději trochu připlatit, než zakoupit levnější, za to možná nebezpečnější produkt (Zdroj: ČSN 33 1600 ed.2, ČSN 06 1008).
Materiál a design
Před samotnou koupí doporučujeme vybrat také materiál, ze kterého by měla být konvice vyrobena. V současné době je na trhu k dostání mnoho modelů z různých materiálů. Vévodí plastové a nerezové konvice, pořídit však můžete i výrobek ze skla nebo keramiky. Každý ze jmenovaných materiálů má své výhody, ale i slabiny.
Plast
Konvice vyrobené z tohoto umělého materiálu patří mezi nejlevnější na trhu. Jejich cena začíná na několika stovkách korun. V nabídce jsou varianty v mnoha barvách a vzorech. Výhodou je lehká a odolná konstrukce. Vadit by někomu mohl laciný vzhled a v některých případech i plastová pachuť. Ta mnohdy nevymizí ani po několikanásobném vyvaření.
Nerez
Nerezové konvice jsou pěkné na pohled a poměrně dobře se udržují. Ulpívají na nich však otisky prstů. Často také kopírují vzhled dalších kuchyňských spotřebičů a díky tomu se dobře hodí do mnoha kuchyní. Ani nerezové konvice nejsou nijak drahé.
Sklo
Elegantní vhled skleněných konvic láká mnohé zákazníky k jejich pořízení. V kombinaci s podsvícením se jedná o velice efektní přístroj. Jeho nevýhodou je ale náročnější údržba. Vodní kámen se totiž usazuje na skle ve velké míře, což postupně estetickou hodnotu přístroje snižuje. Designové podsvícené konvice navíc bývají o něco dražší.
Keramika
Zejména pro milovníky retro stylu jsou vhodné keramické konvice. Ty jsou často velice designově vyladěné. Jejich výhoda je pohlcování zvuku, při varu tedy nevydávají takový hluk, jako ostatní typy konvic. Déle také drží teplotu vody.
Před pořízením keramické konvice však musíte vzít také v úvahu několik skutečností. Například jsou obvykle těžší, což je dáno masivním materiálem. Keramika také přejímá teplo, takže tělo konvice bude v momentu varu horké a například děti by se o ně mohly opařit. A protože jejich estetické hodnotě ustupují praktické aspekty, zpravidla se na ně neumísťuje ryska referující o objemu vody uvnitř.
Kombinace a tvar
V praxi se ovšem setkáte také s kombinacemi těchto materiálů. Designéři nabízejí mimo rozličné materiály a zdobení také mnoho tvarů konvic. Elektrická konvice může mít klidně tvar retro konvičky na sporák, takže pokud patříte mezi milovníky vintage stylu, máte i vy na trhu několik zajímavých modelů ke koupi. Kvůli spotřebě se za poslední léta změnil tvar konvic. Zatímco dříve byly konvice spíše podlouhlé a vysoké, kvůli úspoře energie jsou nyní nižší a širší. Tento tvar umožňuje lepší využití a rozložení tepla ze dna, kde je uloženo topné těleso.
Trh je rozhodně bohatý na různé styly, takže si snadno můžeme vybrat i tu nejbláznivější barvu. Pokud si chceme pořídit opravdový designový kousek, musíme počítat s tím, že si připlatíme. Taková konvice pak může ohromit cenou až v řádu několika tisíc korun.
Ovládání a funkce
Základní výbavou dnešních konvic je stupnice, díky které víte, kolik vody se v konvici nachází. Běžným prvkem je filtr, tedy sítko, které brání propadnutí případného vodního kamene do šálku. Ovládání konvice je obvykle velmi snadné. Díky diodám či různým formám podsvícení, se dozvíme, zda je konvice zrovna v provozu a ohřívá vodu.
Některé modely mají určité funkce navíc, které usnadňují práci s tímto ohřívačem vody. Může to být například možnost termoregulace. Na takové konvici si můžeme nastavit teplotu vody potřebnou pro daný nápoj.
Některé typy se dokonce dají nastavit tak, aby se samy vypnuly při dosažení určité teploty. Jiné zase mají integrovaný teploměr, můžeme tak převařenou vodu využít ve stálé teplotě, která je potřeba. Inovace zkrátka přicházejí také do světa rychlovarných konvic. Pro milovníky čajů jsou dnes určeny konvice spojené s čajovarem. Většinou mají síto na čaj a funkci na nastavení teploty. Čajoví nadšenci si mohou čaj snadno udržovat teplý a vychutnávat si ho, kdykoliv se jim zachce.
Mezi dalšími užitečnými funkcemi a vymoženostmi rychlovarných konvic najdeme ještě například:
- otočná základna – poměrně běžná konstrukce, díky níž je možné konvici na podstavec umístit v jakémkoliv směru, lze s ní otáčet o 360°
- displej – dobrý pro přehled o nastavení ohřevu u modernějších rychlovarných konvic, zobrazuje teplotu i jednotlivé programy
- anti-drip systém – odstraňuje problém s odkapávající vodou při nalévání
- naviják kabelu – pomáhá smotat kabel do základny konvice
- zvukové a světelné efekty – upozornění na konec ohřevu zvukovým signálem nebo blikajícím světlem.
Údržba – čištění vodního kamene
Po samotném zakoupení nové konvice, zejména levnějšího plastového modelu, doporučujeme několikrát vyvařit vodu a poté ji vylít. Může se totiž stát, že se při prvních cyklech používání uvolní do vody nepříjemné pachy a pachuť. U některých modelů se jich bohužel nezbavíte ani po větším počtu vyvaření.
Dalším problémem je vodní kámen, jenž se vytváří v různých domácích spotřebičích, které mají co do činění s vodou – najdeme ho v pračce, myčce, ucpává sprchovou hlavici a objeví se samozřejmě i v rychlovarné konvici. Spotřebičům zkracuje životnost a navíc zvyšuje výdaje za energii. Jak se ho tedy zbavíme?
Ze všeho nejdřív je důležité připomenout, abyste nenechávali vodu v rychlovarné konvici po celý den. Jestli to máte ve zvyku, je potřeba ji čistit častěji. Pokud vás navíc trápí tvrdá voda, problém se ještě zintenzivňuje. Vrstva vodního kamene prodlužuje dobu potřebnou pro ohřátí vody a dokonce hrozí i riziko přehřátí a nevratné poškození konvice. Kousky vodního kamene se vám navíc mohou dostat do připravovaných nápojů i jídla. Je několik způsobů, jak se kamene zbavit:
- Kyselina citrónová je šetrná ke spotřebiči i životnímu prostředí. Do konvice nalijeme vodu až po rysku, přisypeme lžíci kyseliny a necháme povařit. Roztok pak necháme hodinu působit. Konvici pak propláchneme a ještě minimálně jednou v ní převaříme čistou vodu, aby se vyplavily zbytky nečistot.
- Další způsob, jak vyzrát na vodní kámen, je nalít do konvice ocet a vodu v poměru 1 ku 1 a směs povařit. Roztok nechte v konvici do dalšího dne a pak zbytky usazenin setřete houbičkou nebo starším zubním kartáčkem. Znovu pro jistotu povařte ještě jednu várku čisté vody.
- Speciální čističe jsou také cesta ke spokojenosti. Seženete je v drogeriích a specializovaných obchodech, a to jak ve formě tablet, tak i tekuté. V účinnosti není žádný výrazný rozdíl, většinou jsou vyrobené na bázi kyseliny citrónové či sody s přídavkem chemických látek.
Preventivně ale doporučujeme vodu z konvice vylévat po zalití čaje nebo kávy a po každém použití nechat konvici s otevřeným víkem proschnout. Ušetříte tím čas i peníze, které jsou potřeba na čištění vodního kamene.
Speciální rychlovarné konvice
I když se může zdát, že mezi konvicemi typologicky nenajdeme velké rozdíly, přeci jen se na trhu objevují i speciální verze tohoto užitečného pomocníka.
Chytré konvice
Pod pojmem chytrý spotřebič si představíme takovou věc, která se dá ovládat pomocí aplikace v chytrém telefonu. Ani rychlovarným konvicím se tento trend nevyhnul, proto už teď najdeme v regálech produkty s Bluetooth připojením. Takový model jednoduše spárujete se smartphonem přes aplikaci a můžete jej ovládat na dálku.
V hi-tech domácnostech si taková vymoženost jistě najde své místo. V telefonu si můžete nastavit například přesný čas, kdy chcete, aby voda vařila, můžete sledovat postupně rostoucí teplotu, nastavit konkrétní teplotu, při níž má konvice přestat ohřívat a nebo určit, na jaké teplotě má vodu udržovat.
Pro zajímavost jde také sledovat i četnost používání konvice, můžete tedy pomocí aplikace kontrolovat svůj pitný režim.
Cestovní konvice/konvice do auta
Pod označením cestovní konvice si můžeme představit produkty s malým objemem okolo 0,4 až 0,8 litrů. Tyto hodnoty stačí na naplnění maximálně dvou až tří hrnků, takže jde o opravdu minimalistické řešení. Takové konvice můžou být vybavené klasickou zásuvkou a navíc také adaptérem do autozásuvky, takže si vodu na čaj nebo kávu připravíte i na cestách. Počítejte ale s delší dobou přípravy. Velkou výhodou je skladnost.
Bezdrátové konvice
Na doplnění uvádíme také pojem „bezdrátové“ konvice. Ovšem pozor, nejde o produkty, které dokáží vodu ohřát úplně bez kabelu, žádná baterie vám ji ve smysluplném čase neohřeje. Označují se tak modely konvic, které mají podstavec (nejčastěji se středovým konektorem), na nějž samotnou konvici postavíte. Ze základny vede kabel, se kterým nemusíte nijak manipulovat, prostě jej jednou připojíte a při zacházení s konvicí už se o něj nemusíte starat. Dříve se objevovaly modely s kabelem připojeným přímo k tělu konvice, dnes jsou však prakticky všechny modernější konvice bezdrátové.
Cena
To, co často udává tón našeho výběru, je cena. Peníze jsou důležitou součástí našeho života, proto vybíráme spotřebič tak, aby vyhovoval našemu rozpočtu. V případě rychlovarné konvice se však částky, kterou zaplatíme, nemusíme bát. Ceny konvic se pohybují v rozmezí od několika stovek po tisíce korun.
Od dvou set korun koupíme menší plastové konvice s nižším příkonem. Ty se mohou hodit například do menších kuchyní, garsoniéry, kanceláře nebo obytného vozu. Pokud chceme opravdu kvalitní model, měli bychom si připlatit. I v případě rychlovarné konvice se nám vyplatí nešetřit. Kvalitní konvice, které často poznáme podle hodnocení zákazníků i z vlastních zkušeností, stojí od 800 Kč nahoru. Takové konvice mají samozřejmě lepší příkon a vybíráme také z kvalitnějších materiálů. V následující krátké kapitole vám nabízíme porovnání rychlovarných konvic podle jejich ceny.
Cena do 400 Kč
Do 400 Kč koupíte menší konvice o objemu do 1,8 l, s příkonem maximálně do 2 200 W. Většinou jde o rychlovarné konvice z plastu. Tyto konvice jsou určeny pro spotřebitele, kteří mají skromné požadavky. Pokud chcete zakoupit opravdu kvalitní konvici, měli byste si raději připlatit.
Cena od 400 do 800 Kč
V cenovém rozpětí od 400 do 800 Kč vyberete i větší konvice s příkonem minimálně od 2 000 W. Levný plast nahradí převážně nerez nebo jeho kombinace s plastem. Zlatá střední cesta pro všechny, kteří nemohou investovat více, ale přesto chtějí zakoupit kvalitní konvici, která něco vydrží.
Cena nad 800 Kč
Od 800 Kč seženete rychlovarnou konvici také z keramiky nebo skla, s příkonem od 2 200 W. V této ceně nechybí ani termoregulace nebo ukazatel teploty. K dostání jsou zajímavé designové konvice a vybere si i náročný zákazník.
Modelový výběr rychlovarné konvice
V této kapitole vás provedeme výběrem rychlovarné konvice krok za krokem. Osvětlíme vám jednotlivé parametry tak, abychom vám co nejvíc usnadnili nákup vašeho spotřebiče. Pro potřeby tohoto článku jsme si vybrali konvici ze střední cenové třídy s názvem Gallet Bou 742, abychom si mohli ukázat, co je na konkrétním produktu dobře a co špatně, popřípadě jak by to šlo lépe.
Rychlovarná konvice Gallet BOU 742 (700 Kč)
Na příkladu konkrétní rychlovarné konvice se můžete podívat, jakým způsobem je možné krok po kroku hodnotit parametry.
1. Materiál: sklo
Nejlevnější variantou, co se týče materiálu, ze kterého je konvice vyrobena, je plast. O něco dražší a kvalitnější jsou pak spotřebiče například z nerezu, keramiky nebo právě skla, jako naše modelová konvice. Sklo může v kuchyni působit jako solidní designový doplněk, máme navíc perfektní přehled o množství vody, které v konvici vaříme. Odpadá také typický problém některých plastových konvic, a to zápach, který se přenáší i do připravovaných nápojů.
2. Objem: 1,7 l
Objem rychlovarné konvice je jedním z nejdůležitějších parametrů. Každého v první řadě zajímá, kolik naplní šálků na jedno vaření například při větší návštěvě. Nejnižší objem začíná už na půl litru, největší konvice mají i tři litry. Naše modelová konvice je „zlatý střed“ s objemem 1,7 litrů, je proto určena spíš pro domácnosti s dvěma a více členy. S objemem také samozřejmě souvisí i velikost konvice a prostor, do kterého chceme výrobek umístit.
3. Příkon: 2 200 W
Příkon rychlovarné konvice ovlivňuje to, jak rychle přístroj přivede vodu k varu a kolik při tom spotřebovává elektrické energie. Konvice s objemem jeden litr by měla mít výkon okolo 1 500 W, při objemu nad litr a půl by pak měl příkon růst až nad 2 200 W. Touto hodnotou disponuje i náš modelový výrobek společnosti Gallet, s vařením si tak poradí poměrně rychle.
4. Umístění topné spirály: skryté
Topné těleso bývá buď nezakryté (takže „plave“ ve vodě uvnitř konvice) nebo skryté. Druhá varianta je v současné nabídce na trhu častější a má jej i modelová konvice. Topné těleso zabudované do dna výrobku zajistí to, že konvici nebudete muset tak často čistit od vodního kamene. Nevýhodou je ve srovnání s odkrytou spirálou delší čas potřebný pro uvedení vody do varu.
5. Hmotnost: 1,1 kg
U rychlovarných konvic jsou hmotnostní rozdíly minimální. Při výběru záleží i na frekvenci používání. Hmotnost většinou začíná na hodnotách o něco nižších než jeden kilogram a pokračuje až po těžší dvou- a vícekilové. Modelová konvice má 1,1 kilogramu, což vám zajistí poměrně snadné zacházení.
6. Funkce: filtr, bezpečnost, regulace teploty a jiné
Neméně důležitá je ve srovnání s předchozími položkami i funkční vybavenost rychlovarné konvice. Náš modelový produkt disponuje nalévacím filtrem, který zabrání tomu, aby se vám do nápoje dostaly odlomené částečky vodního kamene. Dále se automaticky vypíná po dosažení bodu varu, má také ochranu proti přehřátí i bezpečnostní pojistku pro případ, že je v konvici při zapnutí málo vody. V tomto případě se konvice sama vypne.
V případě konvice Gallet je díky skleněným stěnám velmi snadné sledovat objem vařené vody, pro přesnější představu pomohou i rysky na stěně. Standardem už je i středový konektor, který zajistí, že se konvice může na podstavci pohodlně otáčet. Některým výrobkům chybí prostor na úschovu elektrického kabelu v podstavci, což zhoršuje jejich skladnost v době, kdy nejsou zapojené v elektrice. To ale není případ modelového produktu. Jedinou jeho nevýhodu můžeme spatřit v tom, že nemá regulaci teploty, při níž konvice přestane vodu zahřívat. Taková modifikace je ale výsadou spíš dražších modelů pro náročnější uživatele.
Správná teplota vody pro přípravu nápojů
Pokud se právě dáváte k čajovým či kávovým gurmánům, jistě chcete prezentovat výsledky vaší přípravy na co nejvyšší úrovni. Jednou z nejčastějších chyb, které začátečníky provázejí, je automatické zalití všech nápojů vroucí vodou. Ta je skutečně pro některé čaje vhodná, jiným však ubývá na aromatu a přidává poněkud štiplavou příchuť. Kávová zrna zase spálíte a výsledek tak bude chutnat hořce.
Spektrum nápojů a vhodných teplot jsme uspořádali do několika skupin, které najdete níže v tabulce. Zejména u čajů by vás však nemělo překvapit, když na obalu najdete teplotu, která se mírně liší. Druhů čajů je totiž taková spousta, že se zde nevyhneme malému zjednodušení.
Připravovaný nápoj |
Správná teplota vody (°C) |
Káva (filtrovaná, instantní) |
90–93 |
Káva („český turek“) |
100 |
Čínské zelené čaje |
80 |
Japonské zelené čaje |
60–70 |
Černé čaje |
100 |
Ovocné čaje |
100 |
Bylinné čaje |
100 |
Oolong |
85–95 |
Rooibos |
95–100 |
Bílé a žluté čaje |
80 |
Instantní nápoje |
80 |
Dobrý den, jaká je nejvhodnější konvice pro rodinu s dvěma dětmi? Často vaříme vodu na kávu a čaj, případně ji využíváme k předehřátí vody při vaření.