Pořadí | Nejlepší rychlovarné konvice | Regulace teploty (termoregulace) |
Rychlost ohřevu a efektivita
(max. 10) |
Bezpečnost
(max. 10) |
Komfort používání
(max. 10) |
Funkce a vybavení
(max. 10) |
Orientační cena | Celkové hodnocení | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | Tescoma President 1.7 l |
Ano |
9,3 |
7,6 |
9,2 |
8,3 |
3 000 Kč | 64,9 % | Zobrazit nabídky | |
2. | Philco PHWK 2050 |
Ano |
10,0 |
8,3 |
7,5 |
7,8 |
1 600 Kč | 62,8 % | Zobrazit nabídky | |
3. | ECG RK 1777 |
Ano |
8,5 |
7,7 |
7,5 |
8,1 |
1 000 Kč | 59,4 % | Zobrazit nabídky | |
4. | Tefal KO851830 |
Ano |
7,8 |
7,9 |
7,8 |
6,6 |
1 700 Kč | 58,0 % | Zobrazit nabídky | |
5. | Xiaomi Mi Smart Pro |
Ano |
7,8 |
7,3 |
7,9 |
7,6 |
1 200 Kč | 57,7 % | Zobrazit nabídky | |
6. | Niceboy ION SmartKettle |
Ano |
7,5 |
5,9 |
8,1 |
8,3 |
1 500 Kč | 55,4 % | Zobrazit nabídky | |
7. | Bosch TWK 6A011 |
Ne |
9,0 |
6,0 |
7,4 |
5,4 |
1 100 Kč | 52,0 % | Zobrazit nabídky | |
8. | SilverCrest SWKC 3000 E3 |
Ne |
9,5 |
6,3 |
6,3 |
5,9 |
599 Kč | 51,4 % | Zobrazit nabídky | |
9. | ETA 6153 Crystela |
Ne |
8,5 |
4,5 |
8,9 |
4,8 |
800 Kč | 50,9 % | Zobrazit nabídky | |
10. | De'Longhi KBJ 2001 |
Ne |
8,8 |
6,9 |
6,7 |
4,2 |
1 500 Kč | 49,8 % | Zobrazit nabídky | |
11. | Sencor SWK 1720BK |
Ne |
8,5 |
5,8 |
7,2 |
4,7 |
550 Kč | 49,7 % | Zobrazit nabídky | |
12. | Sencor SWK 1001 |
Ne |
9,0 |
4,4 |
7,6 |
5,4 |
260 Kč | 49,2 % | Zobrazit nabídky | |
13. | ETA 8598 Ela |
Ne |
8,5 |
4,2 |
7,8 |
4,8 |
900 Kč | 47,6 % | Zobrazit nabídky | |
14. | Domo DO9019WK |
Ne |
9,0 |
4,4 |
6,8 |
5,4 |
650 Kč | 47,2 % | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat rychlovarnou konvici
Konvice pro přípravu teplého nápoje mají dlouhou historii, elektrifikované modely se ale objevily až na konci 19. století v Anglii. První automatizovanou rychlovarnou konvici s topným tělesem a termostatem pak uvedla na trh v roce 1955 společnost Russel Hobbs a její modely se staly ikonou přípravy horké vody (Zdroj: Independent.co.uk).
I když rychlovarné konvice nepatří mezi nejsložitější spotřebiče, rádi vám přinášíme několik užitečných informací o tom, na co se při jejich výběru zaměřit. V následujícím článku najdete informace o příkonu, kapacitě, materiálech a údržbě konvice. Dozvíte se také, jaké funkce můžete u rychlovarných konvic najít nebo jaká bude orientační cena vašeho ideálního modelu. Věříme, že díky našemu průvodci pro vás bude výběr nové konvice hračka.
Jak vybrat rychlovarnou konvici stručně:
- Spočítejte si ideální objem – podle počtu šálků, které bude potřeba na jedno uvaření připravit. Pro vícečlenné domácnosti se doporučuje alespoň 1,7 l.
- Zkontrolujte hodnotu příkonu – ten totiž ovlivňuje rychlost nahřívání. U menších modelů stačí cca 1 500 W, u větších konvic se doporučuje okolo 2 200 W.
- Zvažte další funkce – například nastavitelnou teplotu a její udržování, zvukovou signalizaci nebo ovládání přes mobilní telefon.
- Pohlídejte si bezpečnost – konvice mohou mít několik bezpečnostních pojistek, protiskluzové prvky nebo izolaci, díky které se o horkou konvici nepopálíte.
- Vyberte si ideální materiál a design – volit můžete mezi sklem, nerezem a plastem, konvice se vyrábějí také ve vysoce designovém provedení. Plastové konvice jsou nejlehčí, skleněné a nerezové zase nedrží pachy a mají delší životnost.
Objem a velikost
První důležitá otázka, kterou byste si měli položit, je, jak často a pro kolik osob budete konvici využívat. Kupujete konvici do domácnosti nebo snad do pracovní kuchyně? Vaříte vodu na kávu nebo čaj jen pro sebe, nebo pro několik lidí současně? Toto je důležité, abyste správně zvolili maximální objem konvice. Jestliže budete konvici využívat jen pro sebe, mohl by vám vyhovovat některý z menších modelů o objemu okolo 1 litru.
Přesto se naskýtá možnost návštěv –
Důležitý může být také minimální objem, zejména pokud častěji ohříváte jen malé množství vody. Některé konvice mají minimální objem okolo 0,3 l, tedy cca jednu porci čaje, jiné vyžadují ke spuštění i 0,75. Ohřev zbytečně velkého množství vody plýtvá čas i elektřinu.
Příkon
Příkon je parametr, který určuje kromě spotřeby energie také rychlost přivedení vody do varu. Platí tedy, že čím vyšší příkon konvice má, tím rychleji vodu ohřeje. Pro konvice do 1 l objemu by měl vystačit příkon 1 500 W.
Pokud však kupujete větší konvici, je vhodné zvolit také větší příkon. Ideální příkon, který bývá doporučován pro konvice od objemu 1,7 l a výše, bývá 2 200 W. Pokud tedy chcete kvalitní výrobek s optimální spotřebou energie, který splní požadavek na rychlé přivedení vody k varu, měli byste vybírat dle příkonu a sáhnout minimálně po této hodnotě (Zdroj: Wikipedie).
Bezpečnost
Jednou z priorit je samozřejmě také bezpečnost. Naprostým základem už je například pojistka, která konvici vypne při dosažení varu. Dnešní rychlovarné konvice ale mají také velké množství dalších ochranných prvků:
- Automatické vypnutí při spuštění naprázdno – Aby nedošlo k požáru, měla by se každá konvice automaticky vypnout, pokud ji spustíte bez vody. Většina konvic to zvládne do 30 s.
- Automatické vypnutí při sejmutí z podstavy – Všechny konvice se při sejmutí z podstavy vypnou, u některých modelu s mechanickým spínačem ale zůstane páčka v poloze „zapnuto“ a hrozí, že tak konvici postavíte na podstavu nevědomky zapnutou. U modelů s touto pojistkou není možné konvici mimo podstavu zapnout, páčka se automaticky vrátí do polohy „vypnuto“.
- Automatické vypnutí při dosažení varu s otevřeným víkem – Vypnutí při varu s otevřeným víkem lépe zvládají modely s teplotním čidlem, jednodušší konvice se řídí čidlem páry, které při otevřeném víku nefunguje ideálně, a často se tak zkrátka nevypnou a vaří dál a dál.
- Dětská pojistka – U některých modelů najdete také dětskou pojistku, která zachrání konvici před nenechavými prsty vašich ratolestí.
- Protiskluzové prvky – Většina konvic má postavu opatřenou protiskluzovými ploškami, aby se neposouvaly po lince.
- Dvojitý plášť – Konvice s dvojitým pláštěm nejsou příliš časté, jde ale v podstatě o jedinou variantu, která není po ohřátí vody horká. U tohoto typu tak nehrozí popálení.
Technické normy
Zárukou bezpečnosti by u rychlovarných konvic mělo být prověření technickými normami ČSN. Ty se zaměřují jak na revizi a kontrolu elektrických spotřebičů při jejich provozu, tak na požární bezpečnost tepelných zařízení. Určitě byste si měli při nákupu rozmyslet, jestli daná konvice splňuje potřebná nařízení, doporučujeme si raději trochu připlatit, než zakoupit levnější, za to možná nebezpečnější produkt (Zdroj: ČSN 33 1600 ed.2, ČSN 06 1008).
Manipulace a komfort používání
Rychlovarnou konvici řada z nás používá i několikrát denně, ideálně by tak její obsluha a manipulace měla být co nejjednodušší. Při výběru konvice je proto dobré pohlídat si některá úskalí, která by vám mohla v budoucnu obsluhu konvice zbytečně komplikovat.
Otevírání víka
Víko konvice by mělo jít otevřít jednou rukou, většinou k tomuto účelu slouží tlačítko na madle. Výhodou je, když se při otevírání víka vyhnete kontaktu s párou, proto není ideální, když je tlačítko otevírání třeba přímo uprostřed víka, nebo se víko neotevře po stisknutí samo, ale musíte jej rukou nadzvednou.
Důležitý může být také úhel otevírání, pro pohodlné plnění a čištění konvice by mělo jít víko otevřít alespoň do pravého úhlu. Samotný pohyb otevírání by měl být ideálně plynulý, aby nehrozilo vystříknutí horké vody, u většiny konvic ale víko spíše vystřeluje.
Plnění
Při plnění konvice je výhodou, když drží víko v otevřené poloze a nemusíte se rozčilovat s tím, že se při neopatrném naklonění konvice zaklapne. Poměrně zásadní je také umístění objemové stupnice. Ta by v ideálním případě měla být dobře viditelná a po obou stranách konvice, aby ji mohli používat praváci i leváci. V praxi je ale stupnice často ukrytá pod madlem konvice nebo dokonce uvnitř. Výhodou je, že tak nenarušuje design přístroje, ovšem na úkor pohodlného používání.
Někteří uživatelé preferují plnění konvice zobáčkem, bez otevření víka. Pro tyto účely by měl být zobáček dostatečně velký, i u větších zobáčků ale hrozí přeplňování, protože například filtr konvice nepropouští vodu dostatečně rychle.
Nalévání
Další záležitostí, ve které se často dělají ústupky designu, je nalévání. Čím více je tvar konvice zakulacený, tím více budete muset konvici naklánět při nalévání vody do šálku. Některé modely je potřeba obrátit prakticky vzhůru nohama, abyste z nich dostali poslední zbytky vody. To se může stát i u konvic s rovnější stěnou, které jsou uvnitř nešikovně řešené a vody se v některých místech zachytává.
U konvic, které mají hrdlo v jedné úrovni se zobáčkem, je potom větší riziko, že bude voda protékat také spárami víka. To většinou v praxi neznamená nic hrozného, můžete se ale hůře trefovat do hrnku, nebo mohou těmito místy uniknout kousky vodního kamene.
Čištění
Málokdo často drhne vnitřek rychlovarné konvice, většina uživatelů k jejímu čištění využívá spíše kyselý roztok. I tak je ale výhodou, když je hrdlo konvice dostatečně široké, pro případ, že ji budete chtít omýt i ručně. Pro účely údržby je vhodné, aby šel filtr konvice snadno vyndat, propláchnout a zase vrátit.
Výhodou je také, když je konvice uvnitř co nejhladší. Čím více čidel, členitosti a nepřístupných míst, tím více se bude v konvici usazovat vodní kámen. Při výběru konvice je proto vhodné zaměřit se například i na typ topného tělesa, které může být zabudované ve dnu konvice, nebo odkryté.
Hlučnost
Téma komfortu používání nemůžeme opustit, aniž bychom zmínili hlučnost. Zapnout brzy po ránu konvici, která vydává skoro 80 dB není nejpříjemnější probuzení a nepoděkují vám ani ostatní členové domácnosti. Ideálně by tak konvice měla být co nejtišší. Na základě našeho testování můžeme konstatovat, že opravdu tichá rychlovarná konvice bude dosahovat hlučnosti 60-65 dB.
Pokud vstáváte brzy ráno a nechcete nikoho rušit, pohlídejte si také, zda má konvice zvukový signál, popřípadě zda je možné ho vypnout.
Materiál a design
Před samotnou koupí doporučujeme vybrat také materiál, ze kterého by měla být konvice vyrobena. V současné době je na trhu k dostání mnoho modelů z různých materiálů. Vévodí plastové a nerezové konvice, pořídit však můžete i výrobek ze skla nebo keramiky.
Každý ze jmenovaných materiálů má své výhody, ale i slabiny. Zejména u nerezových, skleněných a keramických modelů je například potřeba myslet na to, že jsou po použití velmi horké a hrozí popálení. V praxi se často setkáte také s kombinacemi těchto materiálů.
Materiál konvice | Výhody | Nevýhody |
Plast | + Nízká cena
+ Nižší teplota po použití + Nízká hmotnost |
– Laciný vzhled
– Někdy zápach či pachuť |
Nerez | + Dostupná cena
+ Bez pachuti či zápachu + Ladí s kuchyní |
– Viditelné otisky prstů
– Po použití velmi horké (s výjimkou dvouplášťových modelů) |
Sklo | + Barevné podsvícení
+ Přehled o objemu vody |
– Usazování vodního kamene
– Po použití velmi horké |
Keramika | + Líbivý design
+ Nižší hlučnost |
– Vyšší cena
– Menší výběr modelů – Po použití velmi horké |
- Plast – Konvice vyrobené z tohoto umělého materiálu patří mezi nejlevnější na trhu. Jejich cena začíná na několika stovkách korun. V nabídce jsou varianty v mnoha barvách a vzorech. Výhodou je lehká a odolná konstrukce. Vadit by někomu mohl laciný vzhled a v některých případech i plastová pachuť. Ta mnohdy nevymizí ani po několikanásobném vyvaření (Ze zdroje: Srovnání nejlepších rychlovarných konvic).
- Nerez – Nerezové konvice jsou pěkné na pohled a poměrně dobře se udržují. Ulpívají na nich však otisky prstů. Často také kopírují vzhled dalších kuchyňských spotřebičů a díky tomu se dobře hodí do mnoha kuchyní. Ani nerezové konvice nejsou nijak drahé.
- Sklo – Elegantní vzhled skleněných konvic láká mnohé zákazníky k jejich pořízení. V kombinaci s podsvícením se jedná o velice efektní přístroj. Vždy také dobře vidíte, kolik vody v konvici je. Nevýhodou je ale náročnější údržba. Vodní kámen se totiž usazuje na skle ve velké míře, což postupně estetickou hodnotu přístroje snižuje. Designové podsvícené konvice navíc bývají o něco dražší.
- Keramika – Zejména pro milovníky retro stylu jsou vhodné keramické konvice. Ty jsou často velice designově vyladěné. Jejich výhoda je pohlcování zvuku, při varu tedy nevydávají takový hluk, jako ostatní typy konvic. Déle také dr