Se šlehačem mléka snadno dosáhnete bohaté pěny, která vylepší vaše nápoje. Při jeho výběru je dobré se zaměřit na následující body:
- Proč koupit šlehač mléka – nápoje jako z kavárny si připravíte kdykoli doma, ušetříte za nákupy v kavárně, šlehač se snadno používá, má široké využití a nezabírá moc místa.
- Nevýhody šlehačů mléka – musíte počítat s vyšší investicí do kvalitního šlehače, delší dobou přípravy oproti parní trysce i s náročnějším čištěním u některých modelů.
- Druhy podle pohonu – můžete pořídit ruční mechanické šlehače nezávislé na elektrické energii, ruční elektrické šlehače pro snadné přenášení nebo automatické šlehače pro nejvyšší výkon a výběr funkcí.
- Důležité parametry – při výběru si ujasněte, kolika lidem bude šlehač sloužit. Podle toho zvolte příkon, napájení, objem nádoby, materiál a u ručních šlehačů počet otáček.
- Funkce – nejvíc funkcí najdete u automatických šlehačů, zajišťují snadnější a bezpečnější používání přístroje.
- Příslušenství – většina příslušenství je přímo v balení a nedokoupíte je zvlášť, proto je dobré mít o typech příslušenství přehled. K nejužitečnějším patří šlehací a míchací nástavce.
- Oblíbené značky – značky šlehačů oblíbené mezi uživateli zaručují, že daný výrobek našlehá mléko v požadované kvalitě vzhledem k ceně. Patří k nim třeba Lauben, Sencor, Silvercrest nebo Bialetti.
- Ceny – ceny ručních šlehačů se pohybují od 300 do 800 Kč, automatické šlehače pak seženete od 800 do 2 000 Kč. Vysoce kvalitní šlehače mohou stát i 2 000 Kč a více.
Proč koupit šlehač mléka
K nejdůležitějším důvodům, proč si pořídit šlehač mléka, patří:
- Nápoje kdykoli v pohodlí domova – váš oblíbený nápoj si snadno připravíte doma, protože šlehače zvládají vytvořit mléčnou pěnu pro různé typy nápojů. Nemusíte se řídit ani otevírací dobou, šlehač je okamžitě připravený k použití.
- Ušetříte za kávu v kavárně – s výkonným šlehačem mléka si dokážete připravit stejně kvalitní kávu, jaká se servíruje v kavárně. Pochutnáte si na husté pěně v cappuccinu nebo na lehké pěně v latté.
- Snadné použití – všechny typy šlehačů mléka mají velmi jednoduché použití, proto nemusíte pročítat složité návody a můžete je začít hned používat.
- Široké využití – kromě tvorby mléčné pěny v nich často zvládnete ohřát mléko nebo rozmíchat sypké směsi pro přípravu dalších nápojů, jako je kakao, horká čokoláda nebo matcha čaj. Zvládnou našlehat i studenou pěnu, což je ideální v létě pro frappé.
- Nezabírá moc místa – na rozdíl od velkých kávovarů jsou šlehače mléka kompaktní a vejdou se i do menších kuchyní. Ruční šlehače na baterky navíc můžete snadno přenášet a vejdou se i do šuplíku s příbory.
Nevýhody šlehačů mléka
U šlehačů mléka je potřeba počítat hlavně s těmito nevýhodami:
- Vyšší investice do kvality – pokud chcete co nejlepší výsledky s minimem námahy, je potřeba brát v potaz větší počáteční investici. Pořízením levnější varianty musíte počítat s méně kvalitní pěnou, která nemusí být dostatečně hustá nebo mít dlouhou výdrž, a delší dobou přípravy.
- Delší doba přípravy – v porovnání s další možností napěnění mléka, parní tryskou, může napěnění trvat delší dobu. Obvykle jde ale o 30 sekund až 2 minuty.
- Náročnější čištění – v závislosti na modelu šlehače může být umývání náročnější. Nedá-li se oddělit elektrická část, musíte jej umýt jen opatrně v ruce.
Druhy podle pohonu
Šlehače mléka jsou dostupné ve třech druzích:
- Ruční mechanické šlehače – mají nádobu s pístovým pěničem, který ovládáte ručně. Některé umožňují ohřátí mléka na sporáku, hodí se pro menší počet nápojů.
- Ruční elektrické šlehače – většina je na baterky a mají nižší výkon, hodí se pro jednotlivce. Umožňují snadné přemisťování, mléko se musí ohřát zvlášť.
- Automatické šlehače – umožňují bezstarostné našlehání mléka, umí jej i ohřát. Mají nejvíc funkcí, hodí se pro náročné uživatele a větší i menší počet nápojů.
Kvalitní mléčnou pěnu umí kromě šlehačů zajistit i kávovary, které mají parní trysku. Ta smíchá horký vzduch s mlékem a vytvoří hustou a teplou pěnu. S jejich výběrem vám poradíme na samostatných stránkách o pákových, kapslových nebo automatických kávovarech, které můžete pořídit i ve variantách s automatickým systémem šlehání mléka.
Ruční mechanické šlehače
Tvoří je nádoba s víkem, ve kterém je umístěný pístový pěnič. Pohybem rukou dolu a nahoru v nich vyšleháte mléko. K provozu nepotřebují připojení do elektrické sítě, k vytvoření mléčné pěny musíte zapojit svaly. Našlehání zabere 30 sekund až minutu. Některé mají odolný materiál, který umožňuje zahřátí mléka na sporáku, chybí ale teploměr. Jindy musíte pěnu ohřát dodatečně. Mají spíše menší objem, takže jsou vhodnější pro menší množství nápojů.
Ruční elektrické šlehače
Vypadají jako zmenšená verze tyčového mixéru s pevně připojenou metličkou a najdete je i pod označením frapovače. Nejčastěji mají provoz na baterky. AA bateriové šlehače mají větší výkon. Výjimečně najdete šlehače s připojením do zásuvky. Nezabírají místo a snadno se přemisťují, zabalíte si je snadno na chatu nebo dovolenou. Mají nižší výkon, proto se hodí spíš pro jednotlivce. Protože šlehají v otevřené nádobě, mléko může při neopatrnosti stříkat ven.
Musíte si k nim také pořídit nádobu, ve které budete mléko šlehat. Ideální je nerezová konvička, ve které můžete ohřívat mléko rovnou na sporáku. Samozřejmě můžete mléko šlehat i v porcelánovém hrnku nebo sklenici, ale riskujete jejich poškození, když metličkou zavadíte o stěny. Pokud chcete teplou mléčnou pěnu, bude se vám hodit i teploměr, takže se pořízení prodraží.
Automatické šlehače
Jsou nejvýkonnější a nejlépe vybavené, protože mléko dokáží rovnou ohřát na optimální teplotu. Jde o menší elektrický přístroj, do jehož nádoby nalijete mléko, zapnete a dál se nemusíte o nic starat. Často má možnost výběru z více nástavců a programů, které umožňují mléko upravit různými způsoby. Umí například hustou a krémovou pěnu pro cappuccino, jemnou a nadýchanou pěnu pro latté nebo vyšlehat studenou i teplou mléčnou pěnu.
Často nabízí nadstandardní funkce, jako je automatické vypnutí nebo ochrana proti přehřátí. Automatický šlehač mléka ale zabírá víc místa a čištění může být náročnější. Je proto dobré volit modely s odnímatelnou nádobou, na kterou při ručním mytí nemusíte dávat velký pozor nebo ji můžete dát umýt do myčky.
Druh šlehače |
Výhody | Nevýhody | Cenová hladina | Kdy se hodí |
Ruční mechanický | Nepotřebuje elektrickou energii, dlouhá životnost | V některých se nedá mléko ohřát rovnou, vyžadují větší úsilí, pěna není dokonalá | Střední až vyšší | Pro méně uživatelů, když není přístup k zásuvce nebo baterkám |
Ruční elektrický | Lehký a skladný, snadno se přemisťuje, ideální pro studené nápoje | Nutné dokoupit další příslušenství, pěna není dokonalá, mléko může stříkat ven, u většiny se musí měnit baterky, mléko se ohřívá zvlášť | Nízká | Pro méně uživatelů, při přemisťování |
Automatický | Vytváří bohatou a pevnou pěnu, možnost volby z víc režimů pěny i úpravy mléka, provoz bez práce | Zabírá víc místa, nákladnější na pořízení i provoz, může se složitěji čistit | Střední až vyšší | Pro více uživatelů, pro bezstarostnou přípravu |
Důležité parametry
Při výběru šlehače na mléko je dobré si všímat následujících parametrů, které určují jeho výkonnost i to, pro kolik uživatelů je vhodný.
- Příkon – poznáte podle něj výkon šlehače, důležitý je pro automatické šlehače, měl by se pohybovat kolem 500 W.
- Počet otáček – u ručních elektrických šlehačů pomáhá určit jejich výkonnost, nejlepší je aspoň 12 000 otáček za minutu, ideální 15 000 a víc.
- Napájení – elektrické šlehače můžou být napájené z elektrické sítě pro nejvyšší výkon, nižší výkon zajišťují baterie nebo zabudovaný akumulátor, kde nemusíte řešit výměnu baterií.
- Objem – u šlehačů s nádobou je dobré dopředu vědět, kolika lidem bude sloužit. Jednotlivec nebo pár si vystačí s 250 ml, největší objem je 1 l. Objem se uvádí ve dvou hodnotách, nižší pro napěnění, přibližně dvojnásobná pro ohřev mléka.
- Materiál – nejdůležitější je materiál, který přichází do kontaktu s mlékem. Výborné vlastnosti mají nerezová ocel a teflon, k méně odolným patří sklo, plast a obyčejný kov.
Příkon
Tento údaj je důležitý hlavně u automatických šlehačů. Příkon udává, kolik šlehač spotřebuje elektrické energie. Protože většina nebo celá část příkonu přímo souvisí s efektivitou šlehací části a případně ohřevu, můžete podle něj poznat samotný výkon spotřebiče. Měl by dosahovat hodnoty kolem 500 W u šlehačů s objemem od 0,5 litru. Ideálně by neměl být pod 400 W u menších objemů, protože nemusí vzniknout kvalitní pěna.
Počet otáček
Tento údaj výrobci často neuvádějí, ale u ručních šlehačů vám výrazně pomůže v orientaci, jak výkonný šlehač je. Pro účinné vyšlehání mléčné pěny by měl být maximální počet otáček za minutu 12 000, ideální je hodnota 15 000 a víc. Menší počet otáček si nemusí poradit se všemi druhy mléka, šlehání je pak delší a vhodnější pro menší množství mléka. Setkáte se i s více režimy, kdy se menší počet otáček hodí pro promíchávání nápojů.
Napájení
U elektrických šlehačů je dobré vědět, jakým způsobem jsou napájené:
- Z elektrické sítě – zajišťují nejstabilnější a nejvyšší výkon, ale musí být v dosahu elektrické zásuvky. Využívají je automatické šlehače, výjimečně je najdete u ručních.
- Baterkami – používají se pro méně výkonné ruční šlehače, které nejsou náročné na výkon. Ke konci životnosti baterií výkon obvykle značně poklesne. Jde o několik AA nebo AAA baterií a často není možné použít nabíjecí, ale jen jednorázové.
- Zabudovaným akumulátorem – výjimečně narazíte na šlehač s akumulátorem, který můžete nabít přes USB kabel. Má také slabší výkon, ale neřešíte výměnu baterií.
Objem
U šlehačů s nádobou je dobré si předem rozmyslet, jak velké množství mléka budete pravidelně šlehat. Pokud nádobu nevyužijete pro celou velkou domácnost, je zbytečné pořizovat největší objem. Jednotlivcům nebo páru obvykle stačí objem do 250 ml, ze kterého podle typu kávy připravíte 1–4 šálky. Nejvyšší kapacita se pohybuje kolem 1 l.
Můžete se setkat se dvěma určeními objemu:
- Objem pro napěnění – mléko po našlehání svůj objem zvětší až dvojnásobně, proto výrobci někdy uvádí dvě velikosti objemu, například 100 ml a 200 ml. Je dobré počítat s tím, že při napěnění nemůžete překročit maximální kapacitu objemu pro napěnění, jinak pěna vyteče ven.
- Objem pro ohřátí nebo míchání – celkový objem nádoby je určený pro mléko bez našlehání.
Materiál
Druh materiálu ovlivňuje odolnost, snadnost čištění i kvalitu. Často se využívá kombinace materiálů, sledujte proto hlavně materiál, který je v kontaktu s mlékem. K nejčastěji využívaným patří:
- Nerezová ocel – jde o jeden z nejlepších materiálů, který má antibakteriální vlastnosti, vysokou odolnost a dobře se čistí.
- Teflon – také skvělý materiál s nepřilnavým povrchem, díky kterému se mléko nepřichytává na stěny nádoby a nepřipaluje.
- Sklo – používá se u ručních šlehačů, máte velmi dobrý přehled o stavu našlehání mléka, ale je poměrně křehké.
- Plast – nejčastěji bývá součástí rukojetí a menších částí, není příliš odolný. Pokud je použitý u nádob, životnost je velmi omezená.
- Kov – využívá se u levnějších výrobků, které nemají dlouhou životnost.
Kromě samotného materiálu si všímejte i toho, jestli šlehač můžete snadno rozebrat a jednotlivé části dát do myčky. Nebo jestli ho budete muset mýt ručně – s touto variantou počítejte vždy u ručních elektrických šlehačů, které se vyrábí v jednom kuse.
Funkce
Nejvíc funkcí mají automatické šlehače a řada z nich vám usnadní používání a zvýší bezpečnost přístroje.
- Termostat – šlehače s možností ohřevu mají zabudovaný termostat, který ohřívá mléko na zvolenou teplotu. Nedochází pak k jeho přehřátí na teplotu, která je pro mléčnou pěnu nevhodná.
- Displej – slouží k přehlednému ovládání a najdete jej na dražších šlehačích. Obvykle zobrazuje jednoduché ikony jednotlivých režimů a díky podsvícení jej můžete ovládat i v horších světelných podmínkách.
- Světelná signalizace – podle ní poznáte, jestli je přístroj zapnutý nebo jestli zvolený program skončil. Ulehčuje tak obsluhu šlehače.
- Automatické vypnutí – po skončení daného programu u automatického šlehače se přístroj díky této funkci sám vypne, čímž se zvyšuje bezpečnost jeho provozu.
- Ochrana proti přehřátí – šlehač sám přestane ohřívat mléko nebo vytvořenou mléčnou pěnu po dosažení optimální teploty.
- Ochrana proti spuštění naprázdno – aby nedošlo ke škodám, mají automatické šlehače funkci, která brání jejich zapnutí, když v nádobě není tekutina.
- Indukční ohřev – s touto funkcí se mléko ohřívá rovnoměrně a zároveň rychle, navíc zabraňuje připálení mléka. Nádoba na mléko a základna jsou oddělené, takže mytí je jednoduché.
- Dvojitá stěna – má termoizolační vlastnosti, díky čemuž udrží mléko déle teplé nebo studené.
Příslušenství
Většinu příslušenství mají šlehače rovnou v balení a nedají se dokoupit zvlášť. Užitečné jsou hlavně tyto:
- Nástavce na šlehání – mají nejčastěji podobu spirály stočené v kruhu. Některé šlehače mají zvlášť nástavec pro vyšlehání husté a krémové pěny, která se hodí pro cappuccino, nebo nástavec pro vyšlehání jemné a nadýchané pěny vhodné pro latté.
- Nástavec na míchání – usnadňuje ohřev nebo rozmíchání mléka, když v něm rozpouštíte například kakao.
- Průhledné víčko – Zlepšuje přehled o průběhu šlehání, má jej většina automatických šlehačů.
- Měřicí stupnice – nádoba šlehače je označená ryskami pro minimum a maximum tekutiny. Někdy je v nádobě umístěná i stupnice s mililitry, jde spíš o výjimku.
- Protiskluzové nožičky – udržují šlehač na místě, čímž zvyšují bezpečnost jeho používání. Využívají se u automatických šlehačů.
- Stojan – pro ruční elektrické šlehače je ideální pomůckou. Šlehač se nikam nezakutálí, můžete jej mít po ruce a také šetří místo.
- Teploměr – pokud nemá šlehač vlastní ohřívání, je dobré dokoupit teploměr. Optimální teplota mléčné pěny by se měla pohybovat kolem 65 °C.
- Konvička na šlehání – pokud šlehač nemá nádobu, bude se vám hodit speciální konvička na šlehání mléka z nerezu. Můžete v ní mléko rovnou ohřát. Ochráníte i své nádobí, protože se stěny sklenic a hrníčků při šlehání snadno poškrábou a můžete je rozbít.
Oblíbené značky
Šlehače mléka nabízí řada značek, které vyrábí i další kuchyňské přístroje. Mezi uživateli patří k nejoblíbenějším například tyto:
- Lauben – německá značka vyrábějící převážně kuchyňské spotřebiče se zaměřuje na pohodlné ovládání a funkční design, což můžete očekávat i u šlehače. Má ale omezenou nabídku. Uživatelé jí dávají nejvyšší hodnocení.
- Sencor – původem japonskou značku nyní vlastní česká firma. Značka Sencor se zaměřuje na cenově dostupné domácí spotřebiče a elektroniku. Její šlehače mají vzhledem k nižší ceně slušný výkon i funkce.
- Silvercrest – privátní značka německého řetězce Lidl nabízí spotřební elektroniku v dobrém poměru ceny a kvality. Její šlehače potěší méně náročné uživatele, většinou mají průměrný výkon.
- Bialetti – italská značka se specializuje na přístroje a pomůcky k výrobě kávy. Nechybí proto ani šlehače, kterých má velmi široký výběr. Klade důraz na kvalitu a design.
Značka | Specifika | Cenová kategorie | Které šlehače nabízí | Komu značku doporučujeme |
Lauben | Pokročilé funkce, snadné ovládání i příprava | Vyšší | Automatické | Náročným uživatelům |
Sencor | Kompromis ceny a kvality, lepší funkce na úkor zpracování | Nižší až střední | Ruční elektrické, automatické | Méně náročným uživatelům, těm co mají rádi nejlepší poměr ceny a výkonu |
Sivercrest | Většinou průměrně až méně výkonné šlehače, obyčejný design | Nižší | Automatické | Nenáročným uživatelům |
Bialetti | Specializuje se na pomůcky k přípravě kávy, šlehače mají prémiové a odolné konstrukce | Střední až vyšší | Všechny druhy | Náročným uživatelům, kteří ocení design a kvalitu |
Ceny
Podle typu šlehače a jeho kvality si můžete vybírat ze čtyř kategorií:
- Ceny do 300 Kč – hodí se pro přemisťování, menší množství mléka a nenáročné uživatele.
- Ceny od 300 do 800 Kč – výběr ze všech druhů šlehačů, ruční jsou ve vyšší kvalitě, automatické mají omezené funkce i provedení.
- Ceny od 800 do 2 000 Kč – zahrnují převážně automatické šlehače, hodí se na každodenní použití, nemusí mít zároveň kvalitní materiál a pokročilé funkce.
- Ceny nad 2 000 Kč – pořídíte jen automatické šlehače, mají velký počet funkcí a příslušenství, hodí se pro náročné uživatele.
Ceny do 300 Kč
V této kategorii najdete ruční elektrické šlehače, které mají provoz na baterie. Jejich výkon je tak nižší a hodí se pro našlehání menšího množství mléka. Mají malé rozměry a nízkou váhu, jsou proto ideální pro přemisťování a použití v místech, kde není přístup k elektřině. Nezapomeňte ale na dodatečné náklady při ohřívání mléka, jako je pořízení vhodné nádoby nebo teploměru.
Ceny od 300 do 800 Kč
V této kategorii najdete všechny typy šlehačů. Zatímco u ručních můžete počítat se slušnou kvalitou v podobě materiálu a výkonu, u automatických očekávejte nižší výkon a méně funkcí. I materiál bývá spíše průměrný, často se setkáte s větším podílem plastu. Šlehače z této kategorie se proto hodí pro méně náročné uživatele nebo pokud je nebudete chtít používat velmi často.
Ceny od 800 do 2 000 Kč
Této cenové hladiny obvykle nedosahují ruční šlehače, několik málo kusů je spíše designovou záležitostí v nadstandardním provedení. Automatické šlehače tu najdete v největším zastoupení, mají slušný výkon i funkce, hodí se i pro každodenní používání. Ne vždy ale pokročilé funkce doplňuje i kvalitní materiál a výkon, proto je potřeba těmto parametrům věnovat pozornost.
Ceny nad 2 000 Kč
Nejvyšší cenová kategorie zahrnuje jen automatické šlehače. Mají prvotřídní kvalitu, velký počet funkcí a příslušenství. Bývají z kvalitních materiálů a velmi odolné. Našlehání pěny je často k nerozeznání od nápojů podávaných v kavárně, hodí se proto pro náročné uživatele a snadno zvládnou i větší počet nápojů.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Kdy a pro koho se hodí |
Ceny do 300 Kč | Ruční elektrické šlehače, snadné přemisťování | Mají nízký výkon bez možnosti přímého ohřevu mléka | Pro nenáročné uživatele, při cestování |
Ceny od 300 do 800 Kč | Automatické i ruční šlehače, možnost ohřevu mléka | Spíše nižší výkon, méně funkcí | Pro občasné používání, při menších nárocích na výkon |
Ceny od 800 do 2 000 Kč | Široký výběr modelů, často několik režimů pěny | Nemusí mít zároveň pokročilé funkce a kvalitní materiál | Pro každodenní používání |
Ceny nad 2 000 Kč | Automatické šlehače s pokročilými funkcemi, volba teploty, prémiová kvalita, odolné materiály, větší objem | Nejvyšší cenová hladina nabízí vše | Pro náročné uživatele, pro přípravu většího počtu nápojů |
Jaké mléko je nejlepší pro našlehání?
Výběr mléka zásadně ovlivňuje, jak kvalitní pěnu z něj můžete vytvořit. Šlehač funguje tak, že do mléka vhání vzduch. Díky přítomnosti tuků a proteinů se vytvoří mléčná pěna. Čím vyšší je jejich podíl, tím bohatší a pevnější strukturu mléčná pěna má. Proto nejlepších výsledků dosáhnete s plnotučným mlékem. Důležité také je, aby bylo mléko čerstvé.
Samozřejmě můžete vyšlehat i jiné druhy mléka než plnotučné. Počítejte s tím, že šlehání může trvat déle a pěna nemusí být tak kvalitní. Můžete šlehat i rostlinná mléka, nejlepší k tomu je vybrat ty s označením „barista“, které mají přidané stabilizátory napodobující tuky obsažené v kravském mléce.
Dobrý den,
na chatu chci nějaký menší šlehač mléka, nechci moc investovat. Poradíte, jaké jsou možnosti?