Varianta výběru
|
Hodnocení | Vzhled a název | Klady vzhledem k podkategorii | Zápory vzhledem k podkategorii | Orientační cena | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Top produkt |
95,8 % | Sana Juicer EUJ-707 |
|
|
11 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
S dobrým poměrem cena/výkon |
85,1 % | G21 Gracioso |
|
|
6 000 Kč | Zobrazit nabídkyDo obchodu | |
Nejlepší z levných |
80,0 % | Tefal ZC 255 B 38 |
|
|
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Pro nenáročné |
79,6 % | Sencor SSJ 4042 |
|
|
2 300 Kč | Zobrazit nabídkyDo obchodu | |
Také nás zaujalo |
82,9 % | Bosch MESM731M |
|
|
5 000 Kč | Zobrazit nabídky |
Jaké jsou šnekové odšťavňovače
Článek, který začínáte číst, je věnován podtypu odšťavňovačů, kterým se říká šnekové, pomalé nebo také tlakové. Klade si tedy za cíl objasnit jeho specifika, identifikovat hlavní klady i zápory a napovědět, kdy je vhodné po tomto typu sáhnout a kdy je to naopak nevhodná varianta.
- Obecná kritéria společná pro všechny odšťavňovače – Mimo ideálně zvolený podtyp je důležitá kapacita nádobek, příkon a rychlost otáček nebo náročnost následného čištění.
- Kdy zvážit šnekový odšťavňovač – Například když na šťávu nespěcháte a máte ji radši spíš hutnější než vodovou.
- Specifika šnekových odšťavňovačů – Tento typ se dál dělí na odšťavňovače horizontální a vertikální, přičemž ty se liší výtěžností z některých surovin, cenou i náročností údržby.
- Funkce šnekových odšťavňovačů – Oproti odstředivým jsou variabilnější, zejména lepší přístroje nabídnou další nástavce pro výrobu sorbetů, ořechových másel či těstovin.
- Cena šnekových modelů – Je všeobecně vyšší než cena odstředivých (pokud nemáme na mysli profi odstředivky pro kavárny).
Podle čeho vybírat odšťavňovač
Ať už se nakonec rozhodnete pro šnekovou variantu nebo ne, hodí se krátce zhodnotit, podle čeho se vybírají odšťavňovače obecně, jaké jsou nejdůležitější parametry a co rozhodně nepodcenit.
- V první řadě vyberte správný typ – Odstředivé odšťavňovače pracují rychle, ale mají menší výtěžnost a šťáva z nich je vodovější. Šnekovým odšťavňovačům práce trochu déle trvá, ale výsledkem je větší množství šťávy hutnější chuti.
- Hned na začátku vymezte účel – Pokud chcete připravovat sorbety nebo ořechová másla, bez šnekového stroje s homogenizačním nástavcem se neobejdete.
- Zvolte ideální velikost – Pokud je vás v domácnosti více, kapacita nádobek na šťávu a na zbytky by měla být alespoň 1 l.
- Zkontrolujte příkon a rychlost odšťavňování – Příkon je nejdůležitější u odstředivých odšťavňovačů, u šnekových modelů zase zkontrolujte, zda nabízí pomalé otáčky, během kterých se šťáva zbytečně nezahřívá.
- Hoďte očkem na konstrukci a použité materiály – Pevné, kvalitní provedení je příslibem odolnosti a delší životnosti.
- Zvažte váš uživatelský komfort – Zkuste najít odšťavňovač s velkým plnicím otvorem, který se snadno čistí a nechybí mu antidrip víko zabraňující odkapávání.
- Vyhraďte si rozpočet – Nejméně utratíte za odstředivý odšťavňovač, nejvíce za dvouhřídelový.
Pokud byste si rádi přečetli podrobnější návod, doporučíme našeho nákupního rádce Jak vybrat odšťavňovač.
Pro koho jsou vhodné šnekové odšťavňovače
Na úvod si shrňme hlavní výhody a nevýhody tohoto podtypu odšťavňovačů. Dále vás nejspíš zajímá, pro koho jsou šnekové přístroje vhodné a kdo je naopak neocení.
Typ | Výhody | Nevýhody |
Šnekové | + Získáte více šťávy
+ Šťáva má delší trvanlivost + Tišší + Sedí těm, kterým chutná “hutnější” šťáva + Bývají variabilnější |
− Dražší
− Pracují pomalu − Některé typy se hůř čistí a skládají |
Odstředivé | + Pracují rychle
+ Jsou levné + Sedí těm, kterým chutná “vodovější” šťáva bez dužiny |
− Menší výtěžnost (která však nemusí být pravidlem)
− Džus vydrží kratší dobu − Hlučnější − Hůř se čistí |
Šnekové odšťavňovače vyžadují vyšší počáteční investici, takže je v první řadě doporučíme těm, kteří plánují odšťavňovat pravidelně. Časté používání s nimi bude snesitelnější pro jejich nižší hlučnost způsobenou nižšími otáčkami. Ta odpovídá zhruba hlasitosti televizoru nebo klapání psacího stroje (Zdroj: Converter).
Tento typ odšťavňovačů také doporučujeme milovníkům intenzivních chutí – ve srovnání s odstředivými totiž produkují hutnější šťávu, dokonce může být s obsahem dužiny. Pozor na to, možná vám chutná fresh džus v kavárnách, tam se však většinou používají odšťavňovače odstředivé, a to z důvodu vyšší rychlosti. Pokud vás tedy láká domácí příprava džusu “jako v kavárně”, možná se radši ujistěte, co za typ tam vlastně používají.
Šnekové odšťavňovače charakterizuje vyšší výtěžnost a delší trvanlivost šťávy, způsobená nižší rychlostí přístroje, který do ní nevhání tolik bublinek, a tudíž neurychluje její oxidaci. Všeobecně jsou považovány za kvalitnější, takže je doporučujeme nadšencům do zdravé výživy a těm, které je zkrátka nenechají stát na poličce.
Specifika šnekových odšťavňovačů
Všechny šnekové odšťavňovače pracují na stejném principu – ovoce rozmělňuje šnek, který je následně protlačí přes sítko. Pracuje za nižších otáček, pomalu a pečlivě. Proto se souhrnně šnekovým modelům někdy říká “pomalé odšťavňovače”. Výhody nižší rychlosti spočívají v tom, že šťáva se nezahřívá a nedostává se do ní nadbytek kyslíku. V důsledku pak šťáva vydrží déle čerstvá (ačkoliv její skladování nad 24 hodin ani tak nedoporučujeme).
S nižší rychlostí se pojí hned několik charakteristik. Šnekové odšťavňovače mají proti odstředivkám několikanásobně nižší příkon. To by se sice mohlo zdát jako výhodné z hlediska spotřeby, vezměte však v úvahu, že šnekový odšťavňovač bude v provozu k odšťavení stejného množství ovoce mnohem déle. Velmi příjemným benefitem nízkého výkonu je však nižší hlučnost, kterou oceníte zejména v případě, že odšťavňujete časně zrána nebo vás chuť na šťávu přepadne uprostřed noci (Zdroj: Which).
Nízkorychlostní stroje také mívají omezenou dobu souvislého provozu, a to zhruba na půl hodiny. Běžnému spotřebiteli by tato doba měla postačit k výrobě několika litrů šťávy. V poslední době se objevují i šnekové modely s nepřetržitým provozem, tuto výhodu však silně pocítíte na jejich ceně. Co se týče dalších parametrů, šnekové odšťavňovače mívají menší nádobky na šťávu a na drť. Také plnicí otvor bývá v mnoha případech užší, takže je nutné ovoce překrájet na menší dílky, čímž přijdete o část šťávy.
Parametr | Specifika u šnekových odšťavňovačů |
Příkon | 150-400 W |
Počet otáček | 30-80/min |
Rychlost odšťavňování | Nižší, v řádu minut |
Hlučnost | Kolem 55-70 dB |
Výtěžnost | U většiny ovoce a zeleniny lepší než u odstředivých |
Výsledná šťáva | Hustší, s obsahem vlákniny, bez pěny (méně oxiduje) |
Objem nádob | Obvykle menší než u odstředivých |
Další funkce | Nástavce na smoothie, sorbety, ořechová másla a mléka, popř. těstoviny či mletí kávy |
Cenové rozpětí | Pro domácí použití zhruba 2 000 – 20 000 Kč, pro komerční i víc |
TIP: Varujeme před odšťavňovači, které sice mají plnicí otvor rozšířený, avšak jsou levné, z nekvalitních materiálů, mají slabý motor a chybí k nim uživatelské recenze. Větší kousky ovoce totiž pro motor představují větší zápřah, je tedy velmi vhodné najít recenze dlouhodobých uživatelů, které potvrdí, že motor nevypověděl po krátké době službu.
Typy šnekových odšťavňovačů
Protože šnekové odšťavňovače se dále dělí, rozebereme si každou kategorii zvlášť. Rozdíly spočívají zejména v umístění a počtu šneků. Na první pohled stroje příliš odlišné nejsou, takže by se mohlo zdát, že se jedná pouze o detaily, ve skutečnosti však drobné konstrukční odlišnosti ovlivňují výtěžnost, snadnost čištění a různou úspěšnost při zpracovávání měkkého ovoce či zelených listů.
Na úvod však musíme přednést jednu nepopulární tezi. Není jeden nejlepší typ odšťavňovače, který by byl ideální pro všechny druhy zpracovávaných potravin. Některé lépe zpracují tvrdou zeleninu, jiné si lépe poradí s ananasem nebo bobulemi. Výběr správného typu je tedy do jisté míry o kompromisech a individuálních kritériích.
Vertikální
Jak název napovídá, ve vertikálním odšťavňovači je šnek umístěn svisle. Díky tomu se také snáze používá, ovoce do něj padá samo a není třeba je šťouchat a popohánět. Šnek i sítko bývají větší, totéž platí i pro plnicí otvor. Protože se skládá z více částí, jejich složení může také trochu déle trvat. Konstrukcí bývají vyšší, takže některé rozměrnější modely se nemusí vejít na linku, pokud nad ní máte další skříňky.

Fungování vertikálního šnekového odšťavňovače
Vertikální odšťavňovače jsou poměrně univerzální. Dobře si poradí s citrusy, malvicemi i kořenovou zeleninou. Jejich širší šneky a větší síta speciálně oceníte u odšťavňování měkkého ovoce a bobulí. Tyto druhy totiž mají sklon sítko rychle zanést, kvůli kašovité konzistenci. Vhodné jsou také pro tropické ovoce typu ananas, který kvůli měkkým dlouhým vláknům dokáže horizontální odšťavňovače zaměstnat na dlouhou dobu.
Co se výtěžnosti týče, u většiny surovin se nachází mezi odstředivými a dvouhřídelovými modely. Šťáva také bude o něco málo vodovější než z dvouhřídelových modelů, stále k nim však bude mít blíž než k ještě řidšímu výsledku z odstředivých. Přes větší sítko se šťáva protlačí rychleji, na druhou stranu u větší plochy sítka trvá déle její čištění.
Horizontální
V horizontálních odšťavňovačích se šnek pohybuje vodorovně. Od vás tedy vyžaduje trochu pomoci, kousky ovoce je nutné konstantně popostrkovat. Sítko je obvykle malé, což usnadňuje čištění, avšak ve srovnání s vertikálními stroji může odšťavňování trvat o něco déle. Při odšťavňování většího množství potravin také možná bude nutné čistit je i v průběhu, aby se neucpalo. Plnicí otvor bývá o něco užší než u vertikálních, v posledních letech se však řada výrobců snaží tento rozdíl srovnat.

Fungování horizontálního šnekového odšťavňovače
Co se zpracování různých typů plodin týče, horizontální modely jsou také poměrně univerzální. Výborně se jim daří v práci s tvrdší kořenovou zeleninou a saláty. V kategorii tvrdých mrkví dokonce mohou pracovat rychleji než vertikální stroje. Na druhou stranu měkčí plodiny jako meruňky nebo bobule je mohou snadněji zahltit.
Horizontální modely nejsou obvykle tak vysoké, zato však mají širší základnu, takže na lince zaberou více místa. Většinou se skládají z méně částí, což zrychluje skládání, rozkládání a čištění jednotlivých prvků. V jejich výbavě častěji naleznete také další příslušenství pro výrobu sorbetu či ořechových mlék, ačkoliv v tomto ohledu je někteří výrobci vertikálních modelů začínají dohánět.
Dvouhřídelové
Dvouhřídelové odšťavňovače někdy bývají řazeny do samostatné kategorie, jinde je naleznete jako podkategorii horizontálních. Jejich útroby totiž skrývají dva horizontálně umístěné šneky, které se otáčejí proti sobě. Při použití většiny druhů ovoce či zeleniny mají nejvyšší výtěžnost, za což si však vyžádají nejvyšší časovou i finanční investici.
Tyto modely jsou specifické pomalým provozem, ze všech typů s nimi strávíte nejvíce času. Vyžadují konstantní posouvání ovoce, a protože šneky do sebe těsně zapadají, některé tvrdší kousky bude třeba i trochu tlačit. Odměnou vám však bude vyšší výtěžnost. Speciálně je oceníte u zpracovávání listové zeleniny nebo bylinek. Naopak ananas nebo bobuloviny jim moc vyhovovat nebudou, mohou pěnit a rozmazávat se. Nejlépe tedy uděláte, když je při odšťavňování promícháte s jinou, tvrdší plodinou.
Cena dvouhřídelových odšťavňovačů je ze všech typů odšťavňovačů nejvyšší, nezřídka za ně dáte i několik desítek tisíc. Určitě je tedy vhodné před koupí pořádně zvážit, zda vám bude takový odšťavňovač stát za to.
Typ odšťavňovače | Výhody | Nevýhody |
Vertikální | + Nejlevnější
+ Poradí si s měkčím ovocem a ananasem + Jednoduchá obsluha |
− Nejnižší výtěžnost ze šnekových strojů
− Nevhodný na listovou zeleninu − Horší údržba |
Horizontální | + Univerzální
+ Jednodušší údržba |
− Pomalejší provoz
− Ovoce je nutné popostrkovat |
Dvouhřídelový | + Nejvyšší výtěžnost
+ Zvládne i listovou zeleninu a bylinky + Nejhutnější šťáva |
− Nejdražší
− Pomalejší provoz − Ovoce je nutné popostrkovat |
Jaké ovoce zpracovávat v různých typech odšťavňovačů?
Dobrou zprávou je, že s nejčastěji odšťavňovaným ovocem, tedy citrusovými plody, si poradí všechny typy velmi dobře. Totéž platí i pro jablka a hrušky nebo hrozny. Jablka však mohou představovat problém, pokud jsou dlouho uskladněná, moučná. Na ta nejlépe fungují odstředivé modely.
Existují také druhy ovoce a zeleniny, které se na odšťavňování vůbec nehodí. Všeobecně jde o plodiny s konzistencí banánu nebo avokáda – v těch zkrátka není co odšťavnit, a pokud je chcete do nápoje zakomponovat, bude lepší připravit z nich smoothie.
Vhodnost a nevhodnost ostatních, různě odšťavnitelných typů plodin jsme načrtli už u popisu jednotlivých druhů odšťavňovačů. V tabulce níže jsou uvedené pro změnu naopak, abyste se mohli zorientovat podle toho, co nejčastěji odšťavňujete.
Ovoce | Jaký odšťavňovač je nejvhodnější |
Citrusy | Jakýkoliv typ |
Jablka a hrušky | Jakýkoliv typ, pokud jsou moučné, tak raději odstředivý |
Měkčí, mazlavé ovoce (meruňky) | Vertikální šnekový odšťavňovač |
Bobule | Vertikální šnekový odšťavňovač |
Tropické ovoce | Vertikální šnekový odšťavňovač |
Tvrdá kořenová zelenina | Dvouhřídelový, popř. horizontální |
Listová zelenina, bylinky | Dvouhřídelový |
Funkce a příslušenství šnekových odšťavňovačů
Co se týče počtu rychlostí odšťavňování, šnekové odšťavňovače nabídnou většinou jen jednu. Tím se liší od odstředivých, které často disponují více rychlostmi, aby bylo možné přizpůsobit se různým druhům ovoce. Podstatnou vlastností šnekových odšťavňovačů je však zpětný chod, který slouží k uvolnění zaseknutých kousků ovoce.
Vyšší výtěžnost není jediným případem, kdy šnekové odšťavňovače nad odstředivými vedou. Navrch mají i co se týče funkcí. Velmi často se k nim totiž prodává další příslušenství, které rozšiřuje možnosti využití. Patří sem například:
- Různě hrubá sítka – aby byla šťáva vodovější a bez dužiny, nebo aby naopak připomínala spíš smoothie.
- Homogenizační pouzdro – nástavec s jedním vývodem, který ovoce nedělí na šťávu a drť, ale rozdrtí a promíchá vše dohromady. Můžete vložit zmrazené ovoce a vykouzlit sorbet, z čerstvého připravit dětské příkrmy nebo udělat z ořechů ořechové máslo.
- Nástavec na těstoviny – slouží k použití s homogenizačním pouzdrem. Do odšťavňovače následně vložíte hotové těsto, které bude rozděleno na jednotlivé kusy. Hodí se k přípravě dlouhých špaget nebo těstovin typu fettucine.
Z dalších doplňků často najdete:
- Protiskluzové nožičky – aby odšťavňovač na lince při otřesech necestoval.
- Pojistky a záklopky – proti prostrčení ruky, což ocení zejména maminky malých dětí.
- Antidrip víčko – zabraňuje vytékání šťávy. S jeho použitím například nemusíte přerušit odšťavňování, když chcete přelít šťávu z plné nádobky. Antidrip systém často naleznete i u odstředivých modelů, ze šnekových odstřeďovačů jím disponují spíš ty vertikální.
- Různé kartáčky na čištění – ty najdete i u odstředivých odšťavňovačů.
Cena
Všeobecně můžeme říct, že za šnekový odšťavňovač dáte víc peněz než za odstředivý. Často se však cena liší i podle značky, která může vyrábět oba typy odšťavňovačů a oba mít dražší nebo levnější.
Cena do 5 000 Kč
V nejnižší cenové kategorii dominují vertikální šnekové modely. Řada z nich má menší nádobku na šťávu do 1 litru objemu. Většina těchto produktů zvládá zpětný chod, takže z nich snadno uvolníte zaseknuté kousky. Ty lepší bývají vybaveny antidrip systémem nebo kartáčky na čištění, další nástavce u nich však nenajdete. Nejčastěji nabízí příkon kolem 200 W a jen jednu rychlost.
Dobrou zprávou je, že už v této kategorii narazíte na přístroje ověřených výrobců. Jedná se o levnější odšťavňovače, ke kterým však naleznete mnoho uživatelských recenzí dokazujících, že řadě uživatelů naprosto vyhovují.
Cena od 5 000 do 10 000 Kč
V této cenové kategorii se poměr vertikálních a horizontálních strojů srovnává. Naleznete zde i některé extra pomalé stroje s 30 otáčkami/min, častější bývá i více rychlostí. Příkonem se však příliš neliší od předešlé kategorie. Výrobci se soustředí na větší plnicí otvory, které (pokud to motor ustojí) urychlují odšťavňování. Stroje bývají doplněny homogenizačními sítky a dalšími nástavci pro rozšíření možnosti využití. Objem nádobky se přehupuje přes hranici 1 litru.
Cena nad 10 000 Kč
Cenu kolem 10 000 Kč doporučuje většina výrobců jako hranici pro nákup kvalitního přístroje. V této cenové kategorii lehce převažují horizontální odšťavňovače, objevují se zde i dvouhřídelové modely. Obvykle jsou dovybaveny několika nástavci na sorbety či těstoviny, občas se setkáte i s některými unikátními funkcemi typu lisování oleje ze semen, mletí masa či kávy. Vyšší kvalita se projevuje ve zvolených materiálech, stroje bývají robustnější a těžší.
Ceny odšťavňovačů se mohou šplhat i do několika desítek tisíc, v tom případě se však již jedná o přístroje pro komerční využití a pro běžnou domácnost jsou zkrátka naddimenzované.
Dobrý den, potřebuji vertikání šnekový odšťavnovač jen na bobuloviny a měkké ovoce, popřípadě na pasírování vařeného kompotu. Co byste mi doporučili?