Varianta výběru
|
Hodnocení | Vzhled a název | Klady vzhledem k podkategorii | Zápory vzhledem k podkategorii | Orientační cena | Aktuální cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Vítěz srovnání |
94,3 % | Prity GT W10 FI S DR |
|
|
40 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top cena/výkon |
83,7 % | Prity 2P41 |
|
|
16 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Pro nenáročné |
71,4 % | Zvezda Narodna SP GLASS |
|
|
10 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Kachlové obložení |
92,9 % | La Nordica ROSETTA Maiolika BII bordó |
|
|
62 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
85,1 % | Zvezda Classic MAXI |
|
|
18 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Také nás zaujalo |
90,3 % | Timsistem Alma Mons |
|
|
25 000 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat sporák na tuhá paliva
Při výběru sporáku na tuhá paliva byste měli dbát na několik zásadních vlastností. V tomto článku se dozvíte vše o hlavních parametrech a podrobně vám popíšeme, podle čeho se rozhodovat a jak postupovat, aby vám sporák sloužil co nejlépe.
- Zamyslete se nad jeho účelem. Pokud chcete sporák využívat k vytápění celé chaty nebo více místností, budete potřebovat tepelný výměník.
- Dejte pozor na rozměry a umístění kouřovodu. Před koupí sporáku si také zkontrolujte, zda má váš komín dostatečný tah.
- Důležitým parametrem bude výkon. A to zejména v případě, pokud máte v plánu používat sporák jako hlavní zdroj pro vytápění.
- Změřte si vyhrazené místo pro umístění sporáku. Podle toho pak budete hledat model s odpovídajícími rozměry.
- Myslete na typ paliva. Pokud to bude dřevo, pohlídejte si maximální rozměry polen.
- Dbejte na kvalitní materiály a zpracování. Myslete na to, že uvnitř topeniště bude opravdu vysoká teplota a konstrukce to musí dlouhodobě vydržet. Teplo skvěle drží především kachlové obložení, za to už si ale poměrně připlatíte.
Proč si pořídit sporák na tuhá paliva
I když existuje mnoho modernějších a technologicky vyspělejších variant, sporáky na tuhá paliva mají stále hned několik nezaměnitelných výhod.
- Nezávislost – Nejste nijak limitováni přípojkami na plyn ani elektřinu a můžete sporák využít i na chatě mimo civilizaci. Se sporákem na tuhá paliva vás nemusí trápit výpadek dodávek energií, protože si s ním v každém případě zatopíte i uvaříte.
- Levný zdroj energie – Většina tuhých paliv (dřevo, brikety, uhlí) patří stále k nejlevnějším zdrojům a s jejich využitím můžete ušetřit nemalé částky.
- Využívá energii na maximum – Jediný zdroj tepla využijete k vaření, pečení i vytápění, což je mnohem efektivnější.
- Navodí tu správnou atmosféru – Vůně ohně je zkrátka nezaměnitelná a nic vám domácí pohodu nezajistí lépe, než právě praskající dřevo a linoucí se teplo z klasického sporáku.
- Spojuje několik spotřebičů v jeden – Nemusíte kupovat zvlášť krb, troubu a varnou desku, většina sporáků na tuhá paliva tohle vše spojují v jedno. Ušetříte tím peníze i prostor.
Sporáky na tuhá paliva se dodnes těší značné oblibě, a to například z důvodu, že v moderních troubách či na elektrických varných deskách zkrátka nepřipravíte tak chutné jídlo, jako tím nejtradičnějším způsobem – na ohni. Další výhodou je jejich multifunkčnost, protože kromě vaření a pečení vám v místnosti hezky zatopí a zkrátka vytvoří to pravé a nezaměnitelné teplo domova.
Nevýhody sporáků na tuhá paliva
Před koupí sporáku na tuhá paliva byste měli počítat i s jeho slabšími stránkami.
- Složitější obsluha – Nestačí pouze zmáčknout knoflík, k rozdělání a udržování ohně budete potřebovat trochu zručnosti.
- Rychlost rozehřátí – Rozehřátí moderních spotřebičů trvá pár sekund, u sporáků na tuhá paliva to bude spíše v řádu minut.
- Náročnější údržba – Čeká vás vysypávání popela a čištění očouzených částí. Dále je pak potřeba počítat s nečistotami z uloženého dřeva a podobně.
- Nároky na skladovací prostory – Tuhé palivo v podobě dřeva, briket či uhlí musíte mít kde uložit. Některé sporáky v sobě mají úložný prostor, ten ale nebývá zpravidla nijak velký a stejně musíte mít vyhrazené další prostory, kde budete skladovat dostatečnou zásobu paliva.
- Výkon nelze snadno regulovat – Otočení kolečkem pro okamžité snížení nebo zvýšení teploty zde zkrátka není možné. Množství vydaného tepla při vytápění i vaření se u sporáků na tuhá paliva zkrátka hůře reguluje.
Přiznáváme, že i přes svoje nesporné výhody jsou tyto sporáky už na ústupu a v domácnostech se vyskytují už opravdu výjimečně. Lidé dnes dávají přednost modernějším přístrojům, mezi které patří například kombinované sporáky, elektrické sporáky či indukční sporáky.
Typy sporáku na tuhá paliva podle účelu využití
Ještě před tím, než se ponoříte do porovnávání nejrůznějších parametrů a funkcí sporáku, si promyslete, na co ho vlastně budete využívat a proč si ho primárně pořizujete. Pokud s ním budete chtít vytápět celý objekt, bude třeba teplovodní výměník.
- Sporák s výměníkem – Lze je využívat pro vytápění celého objektu a teplo ze sporáku rozvádět do více místností.
- Sporák bez výměníku – Vydává teplo pouze do prostoru v bezprostředním okolí. Hodí se spíše pouze jako doplněk k jinému zdroji tepla, nebo do velmi malých objektů.
Sporák s výměníkem
V případě sporáků na tuhá paliva narazíte nejčastěji na takzvané teplovodní výměníky. Jedná se o zařízení, která využívají teplo ze sporáku k ohřevu vody a skrze ni ho dále rozvádějí do dalších místností. Navíc slouží také k ohřevu užitkové vody, kterou dále můžete využívat například ke koupání.
Se sporákem s výměníkem už nebudete potřebovat jiný zdroj tepla, zvládne zkrátka zastoupit všechny úlohy. Jeho pořizovací cena bývá vyšší a musíte počítat se složitější montáží. Při výběru bude stěžejní výkon, ten by měl být dostatečně vysoký a obecně mnohem vyšší než u sporáku bez výměníku.
Sporák bez výměníku
Pokud chcete sporák na tuhá paliva jen na vaření a pečení, případně ho využít pouze jako doplněk vytápění, nemusíte se zabývat úplnými detaily a klidně vybírejte primárně podle fotografií. Už ty vám totiž mnohé napoví například o použitých materiálech, celkovém zpracování nebo o umístění kouřovodu.
Typ sporáku | Výhody | Nevýhody |
Sporák s výměníkem | + Vytopí více místností
+ Možnost ohřevu vody |
– Nevhodný do malých prostor
– Vyšší cena |
Sporák bez výměníku | + Nižší cena
+ Snadnější instalace |
– Nezvládne vytopit více místností
– Neohřívá vodu |
Výběr sporáku na tuhá paliva podle typu paliva
Co si vlastně pod těmi “tuhými palivy” představit?
- Dřevo – Nejčastěji využívané palivo, téměř všechny sporáky na trhu jsou pro něj přizpůsobeny.
- Dřevěné brikety – Ať už klasické dřevěné nebo různé ekobrikety lze využít stejně jako dřevo, nemusíte pro ně hledat speciální sporák.
- Uhlí – Uhlí nelze přikládat na přímo a má jiný styl hoření, čemuž je třeba přizpůsobit i konstrukci sporáku. Jen některé na trhu topení uhlím dovolují, proto si před výběrem vždy pečlivě přečtěte pokyny výrobce.
Nejčastěji se ve sporáku topí dřevem a jen málokteré sporáky na to nejsou uzpůsobené. Kromě dřeva můžete většinou v těch samých modelech topit ekobriketami, které jsou mnohem méně náročnější na zpracování i skladování.
V některých případech se dá ve sporáku topit také uhlím nebo uhelnými briketami. Vždy se každopádně řiďte pokyny výrobce a nikdy dovnitř nedávejte nic, co tam nepatří. Informace bývá jednoduše dohledatelná na internetu, v návodech i při fyzickém nakupování.
Důležité parametry sporáku na tuhá paliva
Při výběru sporáku se zaměřte především na následující parametry.
- Materiál – Nejčastěji se setkáte s ocelí a litinovými prvky, dražší modely mívají kachlové obložení, které se vyznačuje vyšší výhřevností.
- Výkon – Záleží na velikosti místnosti a neměl by být nízký, ale ani příliš vysoký. U klasického sporáku si vystačíte s 5-8 kW, sporáky s výměníkem mívají i nad 10 kW.
- Spotřeba paliva – Nižší spotřeba značí levnější provoz. Zpravidla ale platí, že čím vyšší má sporák výkon, tím více paliva spotřebuje.
- Kouřovod a jeho umístění – Záleží na vašem konkrétním konstrukčním řešením, většinou býv požadován přívod kouřovodu v rozměru 120-130 mm a minimální tah 12 Pa.
- Rozměry – Volte s ohledem k prostoru, kam chcete sporák umístit.
Materiál
Sporáky se vyrábí z různých materiálů a každý z nich má své specifické vlastnosti, na které byste při výběru měli brát ohled. Nejčastěji narazíte na ocelové sporáky, které bývají doplněny o různé litinové komponenty. Z litiny se vyrábí primárně varná zóna, ve vyjímečných případech však můžete narazit i na sklokeramiku. O kvalitě sporáku rozhoduje nejen výrobní materiál, ale například i tloušťka použitého plechu. Kvalitnější modely mívají například dvouplášťovou konstrukci.
Na trhu se objevují i na sporáky, které mají kachlové obložení. Obecně se kachle vyznačují tím, že zvládnou dlouhou dobu držet a předávat teplo. Budou hřát ještě několik hodin poté, co v kamnech vyhasne oheň. U kachlových sporáků ale musíte počítat s vysokou pořizovací cenou.
Výkon
Mezi nejdůležitější parametry, na které při výběru sporáku dávejte pozor, patří právě především jeho výkon. Ten výrobci udávají nejčastěji ve wattech s jednotkou W. Zjednodušeně řečeno vám napoví, jakou výhřevnost má sporák, jak rychle vám připraví jídlo nebo jaký prostor zvládne vyhřát.
Hodnoty začínají zhruba na 6 000 W. Takto nízký výkon sice není ideální na vaření, pokud ale budete mít sporák v opravdu malé místnosti, vyšší výkon nehledejte, mohli byste mít totiž při vaření nepříjemně přetopeno.
U výkonu rozhodně neplatí pravidlo čím více tím lépe. Důležité je zvolit přesně takový výkon, jaký potřebujete, a to podle velikosti a typu místnosti, ve které bude sporák stát. Obecně platí, že výkon 5 kW vyhřeje přibližně 100 m3. Střední výkon 7,5 kW pak stačí na vytopení zhruba 125 – 150 m3. Vždy ale záleží na mnoha faktorech, mezi které se řadí zateplení, skladba místností a mnoho dalšího.
Výkon | Vytopený prostor |
5 kW a méně | 100 m3 |
5,5 – 7,5 kW | 125 – 150 m3 |
7,5 – 9,5 kW | 150 – 190 m3 |
10 kW a více | Sporáky s výměníkem |
Sporáky s výměníkem
Jak už bylo řečeno výše, mezi hlavní výhody sporáků na tuhá paliva patří jejich multifunkčnost. Kromě vaření a pečení poslouží skvěle i k vytápění třeba celého domu či chaty. Pokud máte v plánu napojit sporák na ohřev teplé vody nebo radiátory, bude potřeba pořídit model s tepelným výměníkem.
Takové sporáky už musí mít o něco vyšší výkon. Ten by měl začínat zhruba na 10 000 W. Na trhu seženete i výkonnější modely, které dosahují i 20 000 W. V takovém případě už musíte počítat s vyšší pořizovací cenou. Pokud se sporákem máte v plánu vyhřívat opravdu celý objekt i teplou vodu, doporučujeme se o jeho optimálním výkonu poradit s odborníkem nebo přímo výrobcem.
Spotřeba paliva
Kromě samotného výkonu sporáku by vás měla při prohlížení důležitých parametrů zajímat i udávaná spotřeba paliva. Najdete ji většinou pod označením kg/h a měla by vypovídat o spáleném množství paliva za jednu hodinu při udávaném výkonu sporáku. Většinou platí, že čím vyšší výkon, tím vyšší množství paliva sporák spotřebuje.
Hodnota se liší podle toho, zda budete používat dřevo nebo brikety. Briket spálíte zhruba o třetinu méně, protože mají mnohem vyšší výhřevnost než dřevo (Zdroj: CEZ.cz). I u dřeva bývá spálená hmotnost pouze orientační. Logicky totiž závisí na tom, jakým druhem dřeva topíte, jak moc ho máte vyschlé a podobně. Pro jeho zpracování se vám bude hodit štípač dřeva.
Kouřovod a jeho umístění
Ať už plánujete umístit sporák na chatu, do domu či třeba pod pergolu, v každém případě budete muset vyřešit odpovídající odvod spalin. V první řadě by vás měl zajímat především provozní tah komína a průměr kouřovodu. V ideálním případě tyto informace zjistíte od dodavatele vašeho komína. Průměr kouřovodu si můžete samozřejmě změřit i sami, k dodatečnému zjištění tahu komína už budete ale nejspíš potřebovat odborníka.
Zjištěným údajům o komínu musíte přizpůsobit výběr sporáku. Průměr kouřovodu se pohybuje kolem 120 – 130 mm. Minimální požadovaný tah komína se v informacích o sporáku udává v pascalech, většinou to bývá zhruba 12 Pa.
Kromě potřebných parametrů si pohlídejte také napojení a umístění kouřovodu. Vývod sporáku do komínu bývá na horní, boční nebo zadní straně. Sporáky se vyrábí v levé nebo pravé variantě právě podle toho, na jaké straně se kouřovod nachází. Bohužel se v tomto výrobci neshodují a někdo udává stranu, kde se nachází topeniště, jiní zase stranu, kde je vývod do komína. Řiďte se hlavně podle fotek a podrobného popisu.
Rozměry
Zejména pokud vybíráte sporák na internetu, neměli byste si nechat ujít následující důležité rozměry.
- Rozměry sporáku – By měly logicky odpovídat velikosti místa, kam chcete sporák umístit.
- Rozměry trouby – Důležitá je především dostatečná šířka a hloubka trouby, aby se vám do ní vešel i větší pekáč.
- Maximální velikost polen – Jde o maximální délku polen, která by měla být alespoň 25 až 35 centimetrů.
Rozměry sporáku
Sporáky na tuhá paliva se vyrábí hned v několika dostupných velikostech. Při výběru toho správného se samozřejmě držte především vašich možností a velikosti prostoru, kam chcete sporák umístit. Myslete na to, že čím menší sporák bude, tím méně místa pak logicky budete mít i na vaření a pečení.
Menší sporáky lze rozměrově přirovnat k těm klasickým elektrickým. Většinou lze počítat s výškou 70 cm, šířkou minimálně 80 cm a hloubkou 55 až 60 centimetrů. Výjimkou ovšem nejsou ani více než metrové sporáky. Na ty už můžete dát například více hrnců najednou nebo využít prostornější troubu.
Při výběru na internetu bývají jednotlivé rozměry lehce dostupné. Výrobci kromě těch základních uvádějí například i rozměry pro jednotlivé části sporáku, například topeniště nebo samostatných dvířek.
Rozměry trouby
U sporáků na tuhá paliva se musíte smířit s tím, že téměř žádný vám nenabídne tak prostornou troubu, jak tomu bývá u moderních spotřebičů. Její velikost se u jednotlivých typů výrazně odlišuje a záleží nakonec jen na vás, jestli vůbec a za jakým účelem ji budete chtít využívat.
Pokud plánujete častější pečení, pak volte sporák s troubou o šířce okolo 40 centimetrů. Podobě velká by pak měla být i její hloubka, což bývá občas problém. Výška se nejčastěji pohybuje okolo 20 centimetrů a jen málokteré modely vám umožní péct ve dvou nebo více úrovních.
Maximální velikost polen
Pokud se chystáte v kamnech topit dřevem, před koupí si zjistěte také maximální velikost polen, které dovnitř můžete dát. Tato informace vás nemusí zajímat, pokud plánujete topit uhlím nebo briketami, tam se nemusíte žádnou maximální velikostí zatěžovat.
U dřevěných polen si pohlídejte především maximální délku. Většinou se u sporáku pohybuje kolem 25 až 35 centimetrů. Omezená bude také šířka, ta se odvíjí od rozměrů dvířek, protože právě přes jejich otvor budete muset polínko dostat.
Funkce a možnosti sporáku
Sporáky na tuhá paliva patří mezi tradiční přístroje, a proto u nich nečekejte žádné převratné funkce nebo moderní systémy, jak tomu bývá například u elektrických sporáků. I tak ale nabízí mnoho možností, jak je využít. Výdejem tepla a ohříváním hrnců to rozhodně nekončí.
- Teplovodní výměník – Díky němu můžete vytápět další místnosti, napojit sporák na ohřev radiátorů nebo teplé vody. Ušetříte tak náklady za energie.
- Regulace přívodu vzduchu – stejně jako u kamen nebo krbů, i u některých sporáků můžete regulovat přívod vzduchu. Mezi ideální způsoby patří plynulá regulace, i ta kroková je ovšem lepší než žádná.
- Pečicí trouba – najdete ji téměř u všech sporáků. U těch menších se do ní většinou vejde jen malý pekáček, ty větší už nabízí více prostoru. Navíc se určitě hodí přepínací klapka, která v případě potřeby odstřihne troubu od dodávaného tepla. Při pečení oceníte i integrovaný teploměr, skrze který zjistíte teplotu uvnitř trouby.
- Sklokeramická varná deska – Modernější sporáky bývají občas vybavené sklokeramickou deskou, abyste nemuseli vařit na litinových plotýnkách. I ty mají ovšem svoje kouzlo, a navíc nejsou tak náchylné na poškození.
- Zásobník na dřevo – Zejména u větších modelů najdete i zásobník na dřevo. Většinou se jedná o vyhrazený prostor pod topeništěm a ušetří vás potřeby různých košů na polínka či jiného externího uložení.
- Prosklené topeniště – Rádi se díváte do ohně nebo chcete mít přehled o nutnosti přikládání? Pak volte sporáky s proskleným topeništěm, které umožňují pohled dovnitř bez otevírání dvířek.
- Vyjímatelný popelník – ulehčí vybírání popelu. Jednoduše ho vysunete a vysypete, což vám ušetří práci nejen s čištěním kamen, ale také se nebude vířit popel po místnosti.
- Držák na sušení – Z vnější strany sporáků občas najdete lištu, na kterou můžete cokoliv zavěsit. Nejčastěji slouží k sušení utěrek, hodí se ale například i na vlhké oblečení.
Cena
Co se pořizovací ceny za sporák na tuhá paliva týče, na trhu najdete opravdu obrovské rozpětí a značné rozdíly. Ty nejlevnější pořídíte za pár tisícovek, pořizovací částka se ovšem může vyšplhat i do několika desítek tisíců korun. Cena se odvíjí od použitého výrobního materiálu, velikosti, výkonu a celkového zpracování.
Doporučujeme sázet ideálně na osvědčené a nejlépe české výrobce. Kromě samotného pořízení totiž nezapomínejte ani na potřebný servis. Pokud koupíte sporák od nějakého málo rozšířeného zahraničního výrobce, můžete mít v budoucnu velký problém se sháněním náhradních dílů.
Cena do 10 000 Kč
Dovolíme si tvrdit, že sporáky na tuhá paliva se řadí mezi nejdostupnější typy sporáků vůbec. Ty nejlevnější pořídíte třeba už za 5 tisíc korun. Většinou se ovšem jedná o malé modely s nízkým výkonem.
Použité materiály bývají většinou ty levnější a rozhodně nemůžete čekat napřiklad kachlová kamna. Pokud ale sháníte menší sporák na občasné využití na chatu, s klidným svědomím si ho pořiďte právě v této cenové kategorii.
Cena do 10 000 do 20 000 Kč
Sháníte-li kvalitnější sporák na tuhá paliva a kromě vaření ho chcete využívat také k vytápění místnosti, pak si budete muset trochu připlatit. Výrobním materiálem bývá v této cenové kategorii nejčastěji litina, výjimečně narazíte i na sporáky s kachlovým obložením. Výkon se už pohybuje ve vyšších hodnotách, občas vystačí i na vytopení celé menší chatky.
Cena nad 20 000 Kč
Od 20 tisíc a výš už na trhu narazíte na velké a kvalitní sporáky, které kromě samotného ohřevu a vytápění nabídnou i něco navíc. Těšit se můžete například na prosklené topeniště nebo vyjímatelný rošt. S vyšší investicí počítejte v případě, že si chcete pořídit sporák na tuhá paliva s výměníkem a máte v plánu s ním vytápět celý objekt či ohřívat vodu. Ty nejdražší modely se pohybují kolem 50 tisíc.