Jak vybrat kombinovaný sporák
Volba sporáku patří při vybavování kuchyně k těm nejdůležitějším a zároveň nejsložitějším. V prvních kapitolách tohoto článku se tedy budeme věnovat různým typům sporáků, jejich výhodám a nevýhodám. V případě, že se vám do linky lépe hodí odděleně varná deska a vestavěná trouba, najdete zde také odkazy vedoucí k těmto kategoriím.
Následně popíšeme specifika kombinovaného sporáku a důvody, proč spojení plynové varné desky a elektrické trouby patří mezi žádané varianty. Krátce se zastavíme u výkonu, příkonu a také údajů, které naleznete na energetickém štítku. Nastíníme, jaký prostor je nutné na nový spotřebič vyhradit a jak velký objem trouby za to můžete očekávat.
Na závěr se zmíníme o údržbě, na kterou má vliv výrobní materiál sporáku i dostupné samočisticí programy. Nemůžeme také pominout cenové rozpětí, v jakém se při výběru kombinovaného sporáku budete pohybovat. Rozhodnete-li se však nakonec pro jiný konkrétní typ, můžete navštívit naše další stránky zabývající se indukčními sporáky nebo plynovými sporáky.
Jak vybrat kombinovaný sporák stručně:
- Vestavěný nebo samostatně stojící spotřebič? Záleží na vašich preferencích, na rozložení přípojek a prostoru určeném k jeho umístění.
- Potřebujete troubu s více režimy pečení? Nabídka programů a funkcí je obzvláště u elektrických trub velmi široká, a tak je lepší se zamyslet, zda jsou pro vás individuálně podstatné.
- Bude váš vyhlédnutý sporák dostatečně efektivní? To zjistíte z parametrů výkonu a příkonu, spotřebu zase prozradí energetický štítek.
- Zvážili jste všechny detaily? Čím více popřemýšlíte o rozměrech, potřebném objemu nebo třeba o snadnosti údržby, tím spíše eliminujete riziko, že zakoupíte produkt, který vám nakonec nebude vyhovovat.
- Kolik chcete do spotřebiče investovat? Obecně jde o větší investici, a tak ať už se budete poohlížet v jakékoliv cenové hladině, je dobré si stanovit strop, do kterého se budete snažit vejít.
Typy sporáků podle paliva
Pro začátek je dobré udělat si přehled o tom, jaké varianty sporáků na trhu najdete a co to vlastně jsou kombinované sporáky. Na trhu obecně najdete čtyři varianty sporáků podle typu paliva:
V následujících kapitolách si jednotlivě rozebereme vlastnosti plynových varných desek, elektrických trub, a vysvětlíme, proč je výhodné oba zdroje spojit.
Typy sporáků dle umístění
Zásadní roli při výběru sporáku hraje jeho umístění. Pokud nahrazujete starší spotřebič, není pravděpodobně o čem zdlouhavě přemýšlet. Jestliže jste ale zrovna ve fázi budování a návrhu nové kuchyně, můžete toto rozhodnutí ovlivnit. Volit lze ze dvou variant vyhotovení:
- Volně stojící sporáky
- Vestavěné sporáky
Hledíte-li hlavně na nižší pořizovací náklady, padne volba spíše na volně stojící sporáky. Vestavěné mohou svým umístěním sice přinést řadu kladů, nejen v ohledu designu a následné údržby, počítejte ale s vyššími výdaji.
Volně stojící sporáky
Jde o samostatný spotřebič, který je obvykle vsazen do mezery v kuchyňské lince, může ale stát i samostatně. Sporák stačí umístit, připojit ke zdroji energie a začít používat.
Výhodou tohoto typu je mobilita, při stěhování nebo přestavbě kuchyně můžete sporák snadno přemístit. Oproti vestavěným mívají volně stojící sporáky také nižší pořizovací náklady, záleží ale na typu sporáku a trouby.
Určitou nevýhodou oproti vestavěné variantě je estetika, ta je však velmi individuálním kritériem. Dále je tu volný prostor vznikající mezi sporákem a kuchyňskou linkou, byť je skutečně minimální. Tato místa se často plní nepořádkem, a proto je třeba dbát na pravidelný úklid.
Vestavěné sporáky
Vestavný sporák ve skutečnosti představuje kombinaci dvou spotřebičů, varné desky a trouby, které se do linky zabudovávají zvlášť. Už při stavbě kuchyně je tak potřeba s umístěním sporáku počítat, popřípadě se možná nevyhnete určitým stavebním úpravám.
Ve prospěch vestavěných sporáků hovoří především originální design. Spotřebiče se stávají nedílnou součástí kuchyně a působí celistvě a elegantně. To vše je ale vykoupeno vyššími pořizovacími náklady.
Pokud uvažujete o této variantě, nejspíš vás zajímají články o samostatných varných deskách a vestavných troubách. Přes tyto odkazy se k nim můžete prokliknout:
Plynové varné desky znaly už naše babičky, stále však mají co nabídnout. První, co vás na nich při srovnání s elektrickými upoutá, je pravděpodobně nižší cena, se kterou mnohdy souvisí i menší provozní náklady. Na druhou stranu se však nevyznačují mnoha funkcemi, které bývají elektrickým modelům vlastní.
Nejčastějším důvodem, proč i v dnešní době mnozí kuchaři tuto variantu upřednostňují, je bleskové dosažení ohřevu. Stačí otočit kolečkem, stisknout zapalování a plotýnka vaří na plný výkon. Dobře se vám bude regulovat výstupní plamen a zároveň docílíte minimálních tepelných ztrát.
Překážkou může být napojení na plyn. Ten kupříkladu v již dokončeném objektu nelze dovést na požadované místo. Řada sporáků se však prodává s tryskami na propan butan, ty ostatní je možné přetryskovat. Obtěžující může být i náročnější údržba. Někdy je volba plynu jednoduše o zvyklostech konkrétního člověka – někteří kuchaři preferují tento zdroj, jiní dávají přednost elektřině.
Varná deska |
Plynová |
Elektrická |
Výhody |
+ Rychlý ohřev
+ Snadná regulace plamene
+ Nižší cena |
+ Mnoho funkcí
+ Není třeba řešit přívod plynu
|
Nevýhody |
− Málo funkcí
− Obtížnější zavedení plynu |
− Horší regulace ohřevu
− Vyšší cena |
Funkce plynových varných desek
Jak už jsme zmínili, plynové varné desky mnoha funkcemi nedisponují. Přesto však najdete několik specifických doplňků, na které se můžete při výběru zaměřit.
- Automatické zapalování – k zapálení hořáku nepotřebujete sirky ani jiný „podpalovač“. Stačí jen otočit kolečkem a dojde k automatickému zapálení.
- Pojistka plamene – bezpečnostní prvek, který zamezí úniku plynu poté, co dojde ke zhasnutí plamene, například při přelití pokrmu.
- Wok hořák / Rychlohořák – prostor umožňující zvolit velice výkonné vaření konkrétní pochutiny.
- LED podsvícení ovládacích prvků
Elektrická trouba
Plynové trouby jsou dnes obecně spíš na ústupu. Elektrické trouby jsou totiž nejen modernější variantou, ale přináší širší možnosti užití. Zatímco plynové spotřebiče v naprosté většině disponují pouze spodním ohřevem, elektrické dokáží hřát z více stran a propéct tak pokrm rovnoměrněji. K tomu nabízejí také další programy, funkce a doplňky. Je však nutné počítat s tím, že při pořízení elektrické varianty zaplatíte o něco vyšší částku.
Elektřina je sice pomalejší, u pečení však oceníte přesnou regulaci teploty. A ta je u plynového modelu opravdu obtížná, ovládání většiny z nich totiž není vybavené teplotní škálou. Obvykle to tedy vyžaduje několik pokusů na odhadnutí vhodného nastavení a délky pečení pro každý pokrm. Elektrickou troubu nastavujete na teplotu, do které se vytopí. Toto rozmezí je poměrně široké, pohybuje se od 50 °C do 250 °C.
Plynová trouba má stále své zastánce – těm vyhovuje například vyšší vlhkost při pečení, která zaručí, že potraviny se tolik nevysuší. Jak jsou však elektrické trouby vybavovány stále více funkcemi, i tento zápor mnohé z nich smažou.
Trouby |
Elektrická |
Plynová |
Výhody |
+ Snadná regulace teploty
+ Mnoho režimů
+ Rozmanité funkce |
+ Jsou levnější
+ Méně vysušují pokrm |
Nevýhody |
− Některé mohou pokrm vysušovat
− O něco vyšší cena |
− Velmi obtížná regulace teplot
− Žádné další režimy, méně funkcí
− Je třeba vyřešit přívod plynu |
Druhy ohřevu elektrické trouby
Ještě než si představíme vychytávky a funkce, zastavíme se u různých druhů ohřevu, respektive programů, které elektrická trouba nabízí.
- Kombinace horního a spodního ohřevu – základní univerzální program.
- Pouze spodní nebo horní ohřev – pro dopečení z potřebné strany.
- Rozmrazování – je rychlejší, než když zmrzlé potraviny necháte ležet na lince, zároveň citlivější než rozmrazování v mikrovlnné troubě.
- Gril – kouřovou chuť pokrmu nedodá, postará se však o křupavou kůrčičku.
- Otočný rožeň – doplněk klasického grilu sloužící pro opékání kuřat a podobných pochutin.
- Horký vzduch – ohřevy doplňuje kruhové topné těleso umožňující rychlejší pečení, které zároveň méně vysušuje.
- Ohřev s ventilátorem – ventilátor rozhání vzduch, aby měl ve všech místech stejnou teplotu, efektivity horkovzdušného pečení s kruhovým topným tělesem však nedosahuje.
- Generátor mikrovln – dokáže nahradit klasickou mikrovlnnou troubu.
- Parní programy – využívají páru k dosažení větší šťavnatosti jídla.
Správná volba pomůže získat vypečený nebo vláčný pokrm opečený rovnoměrně či podle potřeby.
Funkce elektrické trouby
K dispozici je i řada praktických funkcí a doplňků. Ty dotváří nabídku režimů, usnadňují používání a myslí i na bezpečnost.
- Speciální programy pro určitá jídla – například pro pizzu nebo zavařování.
- KeepWarm – energeticky úsporný program pro udržení pokrmu v teple.
- Programy pro samočištění – o těch se podrobněji rozepisujeme v kapitole Údržba.
- Teplotní sonda – doplněk, který zapíchnete do připravovaného masa, a v okamžiku dosažení správné teploty dojde k vypnutí trouby.
- Časovač – zvukovým signálem vás informuje o uplynutí nastaveného času a dá se tedy používat jako minutka i v době, kdy v troubě zrovna nepečete. Některé časovače zvládnou troubu po uplynutí nastavené doby i vypnout.
- Displej – doplňuje ovládací knoflíky. Informuje o probíhajícím programu, nastaveném časovači a jeho součástí jsou často i hodiny.
- Isofront – bezpečnostní prvek moderních trub. Přední dvířka jsou vybavena speciální vrstvou, která zabraňuje nadměrnému zahřívání a tedy nepříjemnému popálení. Podle stupně zabezpečení může být vnější teplota pouhých 40°C.
- Dětská pojistka – dočasně znemožní změnu nastavení, což oceníte, pokud se v blízkosti ovládacích knoflíků vyskytují nenechavé dětské ručičky.
Výkon a příkon
Výkon značí množství práce vykonané za určitý čas (Zdroj: Wikipedie). Jedná se tedy o údaj připodobitelný k množství tepla, které sporák dokáže vyprodukovat. Pokud se zaměříte na parametry plynové varné desky, najdete jej uvedený v jednotkách wattů (W). Často bývá chybně zaměňován za příkon.
Příkon se vztahuje k elektrickým přístrojům, u nichž udává množství wattů, které za jednotku času spotřebují. Jde o poněkud vyšší hodnotu a čím je vyšší, tím zpravidla stoupá i výkon. V případě kombinovaných sporáků se pojí převážně s elektrickou troubou, elektrickou energii však v omezené míře využívají i plynové varné desky, pro provoz elektronického zapalování nebo dalších funkcí.
Pokud mají plynové plotýnky efektivně vařit a trouba zvládat i rychlý ohřev, výkon i příkon by měly být co nejvyšší. S tím se bohužel pojí také fakt, že výkonný sporák bude mít vyšší spotřebu, což pocítíte na výdajích za energie. Přesto se však nevyplácí v tomto případě šetřit.
Energetický štítek kombinovaného sporáku
U čistě elektrických sporáků vám více o příkonu varné desky a trouby může napovědět příkon sporáku, většinou jde ale o maximální příkon celého spotřebiče, není tedy uvedené, jakou část zabírají jednotlivé části (varná deska a trouba). Energetický štítek kombinovaného sporáku obsahuje informace pouze o troubě, na varnou desku se tedy nevztahuje.
- Typ trouby – v levém horním rohu najdete označení, zda je trouba elektrická, nebo plynová.
- Energetická třída – barevné pruhy pod označením trouby a protilehlé písmeno na černém poli udávají energetickou třídu. Ta se zpravidla označuje písmeny A až G, v případně výjimečně úsporných modelů je možné narazit i na označení A+, A++ nebo A+++.
- Objem trouby – údaj o něm se nachází pod barevnými pruhy. Udává se v litrech, v současnosti je největší dostupný objem kolem 74 l. V závislosti na tom, jaké množství jídla pečete, byste měli volit i objem trouby (pokud plánujete péct krůtu nebo vánoční šunku, rozhodně sáhněte po větším modelu).
- Spotřeba – její hodnota se skví na štítku napravo od objemu trouby. Horní položka udává spotřebu na běžný cyklus, spodní položka udává spotřebu pro cyklus horkovzdušného pečení. U elektrických trub je tento údaj udáván v kWh, u plynových v MJ.
Rozměry a konstrukce
Co se vzhledu týče, kombinované sporáky jsou si vesměs velmi podobné. Zpravidla mají čtyři plynové hořáky, jejich šířka dosahuje 50 nebo 60 cm. Objem trouby se nejčastěji pohybuje mezi 55 až 70 litry, mimo rozměry sporáku závisí také na celkové konstrukci nebo přítomnosti zásuvky na plechy.
Speciálním případem jsou tzv. americké sporáky. Ty jsou výrazně širší, mají objemnější troubu a 5 a více plynových plotýnek. Většinou se s nimi setkáte spíše v gastronomickém provozu než v běžné domácnosti.
Doplňky
Osvětlení trouby je dnes již samozřejmostí. Z konstrukčního hlediska však můžeme najít několik doplňků, kterými se od sebe kombinované sporáky liší:
- Víko – poklop na sporák, který v případě přiklopení vytvoří další odkládací prostor.
- Teleskopické výsuvy – umožní vám vysunout téměř celý pekáč, aniž byste jej museli přidržovat nebo vám vypadl z trouby ven. Ideální při podlévání a dochucování.
- Zásuvka na plechy – bývá umístěna ve spodní části spotřebiče. V některých případech jí chybí dno, plechy tak odkládáte přímo na podlahu.
Konstrukce sporáku
Design
Sporák by měl být v ideálním případě ozdobou kuchyně a je důležité jej sladit s celkovým designem této místnosti a dalších spotřebičů. V zásadě můžete vybírat ze tří variant:
- Bílé smaltované sporáky
- Nerezové sporáky
- Retro sporáky
Smaltovaný sporák
Nerezový sporák
Sporák v retro designu
Bílý sporák je taková klasika, na kterou jsme už léta zvyklí. Nerezová varianta dodává kuchyni nádech profesionality a lépe zapadne do moderních příbytků. Opačným směrem jdou potom sporáky v retro provedení, které by ve vysoce moderní kuchyni působily jako pěst na oko.
Ovládání
Nejen designovým, ale hlavně funkčním prvkem je ovládání sporáku. Prakticky u všech modelů se výrobci drží starých dobrých otočných knoflíků. Na rozdíl od moderních trub nejsou u sporáků běžné ani zatláčecí knoflíky. Rozdíl mezi ovládacími panely jednotlivých spotřebičů tak nakonec spočívá hlavně v přítomnosti displeje, popřípadě jeho velikosti.
Údržba
Ačkoliv čištění sporáku nepatří právě k oblíbeným činnostem, je vhodné na ně myslet ještě před nákupem. Snadnost údržby se totiž mimo jiné odvíjí také od zmíněného barevného provedení a použitých materiálů.
Vnitřek trouby je nejčastěji z černého smaltu, což je zároveň praktické, protože ve srovnání s nerezí z něj jdou nečistoty či připálené zbytky lépe odstranit. U bílých sporáků je smaltovaný i vnější povrch, oproti nerezovému provedení bývají odolnější vůči poškrábání. Na nerezovém povrchu také mohou zůstávat otisky prstů, což nemusí pořádkumilovným povahám vyhovovat.
Čisticí funkce
Sporáky vybavené elektrickou troubou mají ještě jedno eso v rukávu – programy a doplňky, které nutnou údržbu redukují na minimum.
- Katalytické čištění – vnitřní povrch trouby je ošetřený porézní smaltovanou vrstvou, která při programu čištění vsakuje mastnotu a nečistoty, které se rozpouští. Nevýhodou je životnost vnitřních plechů, měly by se měnit jednou za 5 – 6 let.
- Pyrolytické čištění – proces, při němž se trouba rozehřeje na teplotu až 500 °C, kdy dochází ke spálení všech nečistot uvnitř.
- Aqua Clean – způsob čištění za pomoci páry. Do trouby dáte pekáč s vodou a zapnete funkci AquaClean. Cca po hodině působení páry by se měly nečistoty na stěnách trouby uvolnit a vy je následně snadno setřete.
Oblíbené značky kombinovaných sporáků
Sortiment kombinovaných sporáků většinou tvoří několik ověřených značek. Pojďme si tedy upřesnit, v čem jsou sporáky jednotlivých výrobců specifické.
Sporáky Mora
Kombinované sporáky české značky Mora jsou typické jednoduchým designem (obvykle je najdete v bílém provedení) a dostupnou cenou. Většina modelů tohoto výrobce nestojí ani 10 000 Kč, nejlevnější seženete dokonce už pod 5 000 Kč. Častěji jsou tyto sporáky bez poklopu, najdou se ale i některé modely s poklopem. Bývají vybavené displejem a časovačem, u některých najdete i sofistikovanější prvky, jako jsou teleskopické rošty, není to ale pravidlem.
Sporáky Amica
Největší výběr kombinovaných sporáků nabízí pravděpodobně právě tato značka, volit můžete hned z několika desítek výrobků. Designové rozpětí je poměrně široké, od bílého smaltu přes moderní nerez až po retro styl do originálních kuchyní. Cenově tyto sporáky také pokrývají rozpětí cca 5 000 – 10 000 Kč, vybere si tak víceméně každý. Levnější a retro modely bývají bez displeje, u produktů vyšších tříd už se dočkáte pokročilejší výbavy.
Sporáky Beko
Ačkoliv je značka Beko známá hlavně cenově dostupnými spotřebiči, mezi kombinovanými sporáky patří ke střední až vyšší třídě. Nejlevnější modely stojí okolo 6 000 Kč, většina se ale svou cenovkou drží okolo 10 000 Kč a některé se blíží i dvojnásobku. Není tak úplně překvapující, že častěji narazíte na moderní nerezové provedení s displejem, časovačem a dalšími funkcemi. Výjimkou není ani tzv. 3D pečení, které zajišťuje rovnoměrnější proudění tepla a tím umožňuje péct na více úrovních.
Cena
Všechny informace z jednotlivých kapitol se samozřejmě úměrné promítají do ceny konkrétního spotřebiče. Roli také hraje reputace výrobce, mezi ověřené například patří Mora, Amica, AEG, Gorenje, Electrolux, Zanussi, Bosch a další. Velkou roli bude hrát nejenom to, zda jde o plyn, elektřinu či kombinaci, ale také přidružené funkce. Nejčastěji lze narazit na tyto cenové kategorie.
Cena do 10 000 Kč
Nejlevnější bude určitě plynový sporák, popřípadě ten kombinovaný se sklokeramickou deskou. Pakliže budete chtít indukci a více funkcí, budete si muset připlatit. Pokud hledáte opravdu levnou variantu, pak doporučujeme zakoupit kuchyňský vařič.
Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč
Zde jednoznačně vítězí kombinované a elektrické verze včetně těch vestavěných. Otevírají se vám pomyslné brány k energetickým třídám A+, A++ a více provedení indukčních desek, u nichž dokonce nechybí ani pět varných ploch. V případě trouby můžete volit například otočný rožeň, teleskopické výsuvy a celkový objem cca 60 – 68 litrů.
Cena nad 30 000 Kč
Pakliže hovoříme o volně stojících sporácích, jde o nerezové varianty, jako je tomu u modelů vestavěných. Objem trouby může přesahovat 69 litrů, což se přenese i do větší šířky a atypických rozměrů. Luxusní provedení, nadstandardní výbava a odpovídající výkon jsou naprostou samozřejmostí.
Dobrý den, existuje elektrický sporák, který má varnou desku kombinovanou – sklokeramickou a indukční?