Menu

Srovnávací test nejlepších
kombinovaných sporáků

Aktualizováno:
Červenec 2020
Autor:
Eliška Srncová

Jaký kombinovaný sporák vybrat dle srovnávacího testu

​Sporáky jsou základní součástí každé kuchyně. Je to v podstatě spotřebič složený ze dvou, jimiž jsou varná deska a pečicí trouba. Zpracovali jsme pro vás test, do kterého jsme zahrnuli ty současně nejprodávanější kombinované sporáky na našem trhu. Na závěr si také můžete přečíst článek Jak vybrat sporák. Zde vám shrnujeme základní věci, které byste měli při pořizování tohoto typu spotřebiče zvážit, a také podrobně představujeme všechny tři druhy – sporáky plynové, elektrické a kombinované – s jejich výhodami a nevýhodami.

Na hodnocení kombinovaných sporáků v našem srovnávacím testu měly velký vliv vlastnosti trouby, jelikož je tato část sporáku přece jen sofistikovanější než deska s plynovými hořáky. V první řadě jsme se řídili energetickými vlastnostmi sporáku, tedy jeho energetickou třídou a spotřebou trouby při běžném pečení, na které jsme kladli také nejvyšší důraz. V tabulce parametrů níže pro vaši informaci uvádíme také spotřebu při horkovzdušném pečení, není ovšem součástí hodnocení, protože ne každý sporák touto funkcí disponuje.

Dále jsme se zaměřili na počet pečicích programů, funkce varné desky a funkce trouby. U desky jsme hodnotili, zda má elektrické zapalování a bezpečnostní pojistku hořáku, u trouby jsme vzali v potaz přítomnost ventilátoru, kruhového topného tělesa, displeje, časovače a systém čištění. V případě čištění byly nejlépe hodnocené trouby s pyrolýzou, které se čistí zcela bez námahy.

Na posledních místech tedy často najdete sporáky, které zkrátka neoplývají dostatkem funkcí. Takovéto modely ovšem mohou řadě uživatelů naprosto vyhovovat, proto doporučujeme při výběru zvážit, které funkce využijete, které ne a kolik peněz jste ochotní za ně připlatit.


Nejlepší kombinované sporáky dle srovnávacího testu

Tabulka zobrazuje nejlepší sporáky podle srovnávacího testu a odkaz na jejich recenze

Pořadí
Nejlepší sporáky
Hodnocení spotřeby
(max. 10)
Hodnocení programů
(max. 10)
Hodnocení funkcí desky
(max. 10)
Hodnocení funkcí trouby
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Electrolux EKK54951OX PlusSteam

10,0

10,0

10,0

9,5

11 600 Kč

88,5 %

Zobrazit nabídky

2.

Electrolux EKK54950OW PlusSteam

10,0

10,0

10,0

9,0

8 500 Kč

87,2 %

Zobrazit nabídky

3.

AEG CKB56400BX

10,0

8,5

10,0

9,0

10 000 Kč

85,5 %

Zobrazit nabídky

4.

Beko FSM 52321 DXDS

9,5

8,5

10,0

9,0

7 000 Kč

83,2 %

Zobrazit nabídky Koupit na E-beko.cz

5.

Electrolux EKK 54553OX

9,5

8,5

10,0

8,5

9 000 Kč

81,8 %

Zobrazit nabídky

6.

Mora K 865 BW

8,5

10,0

10,0

9,0

7 000 Kč

80,4 %

Zobrazit nabídky

7.

Mora K 662 BW

8,5

8,5

10,0

9,0

6 500 Kč

78,8 %

Zobrazit nabídky

8.

Gorenje K52CLI

8,0

10,0

10,0

9,0

14 000 Kč

78,2 %

Zobrazit nabídky

9.

Gorenje K5352WF

8,0

8,5

10,0

9,5

10 500 Kč

77,9 %

Zobrazit nabídky

10.

Mora K 776 AW1

8,5

10,0

10,0

8,0

9 500 Kč

77,7 %

Zobrazit nabídky

11.

Mora K 152 BW

10,0

5,5

10,0

6,0

5 300 Kč

76,3 %

Zobrazit nabídky

12.

Amica SHM 586N W

8,5

8,5

10,0

5,5

5 000 Kč

71,5 %

Zobrazit nabídky

13.

Amica 510GE1.23PF(W)

9,5

5,5

7,5

4,5

4 500 Kč

67,0 %

Zobrazit nabídky

Srovnání souhrnných údajů

Recenze Electrolux EKK54951OX PlusSteam Electrolux EKK54951OX PlusSteam Recenze Electrolux EKK54950OW PlusSteam Electrolux EKK54950OW PlusSteam Recenze AEG CKB56400BX AEG CKB56400BX Recenze Beko FSM 52321 DXDS Beko FSM 52321 DXDS Recenze Electrolux EKK 54553OX Electrolux EKK 54553OX Recenze Mora K 865 BW Mora K 865 BW Recenze Mora K 662 BW Mora K 662 BW Recenze Gorenje K52CLI Gorenje K52CLI Recenze Gorenje K5352WF Gorenje K5352WF Recenze Mora K 776 AW1 Mora K 776 AW1 Recenze Mora K 152 BW Mora K 152 BW Recenze Amica SHM 586N W Amica SHM 586N W Recenze Amica 510GE1.23PF(W) Amica 510GE1.23PF(W)
Celkové hodnocení

88,5 %

87,2 %

85,5 %

83,2 %

81,8 %

80,4 %

78,8 %

78,2 %

77,9 %

77,7 %

76,3 %

71,5 %

67,0 %

Orientační cena

11 600 Kč

8 500 Kč

10 000 Kč

7 000 Kč

9 000 Kč

7 000 Kč

6 500 Kč

14 000 Kč

10 500 Kč

9 500 Kč

5 300 Kč

5 000 Kč

4 500 Kč

Výrobce

Electrolux

Electrolux

AEG

Electrolux

Mora

Mora

Gorenje

Gorenje

Mora

Mora

Amica

Amica

Počet hořáků

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Objem trouby (l)

58

58

58

55

54

62

62

70

70

70

68

65

69

Poklop

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Ano

Ne

Energetická třída

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

Spotřeba energie při běžném pečení (kWh)

0,84

0,84

0,84

0,88

0,88

0,97

0,97

1,03

1,03

0,95

0,8

0,99

0,88

Spotřeba energie při horkovzdušném pečení (kWh)

0,76

0,76

0,75

0,83

0,76

0,85

0,85

0,8

0,8

0,82

0,88

Počet programů pečení

10

10

8

8

8

11

8

10

8

11

4

8

3

Srovnání funkcí, vybavení a rozměrů

Recenze Electrolux EKK54951OX PlusSteam Electrolux EKK54951OX PlusSteam Recenze Electrolux EKK54950OW PlusSteam Electrolux EKK54950OW PlusSteam Recenze AEG CKB56400BX AEG CKB56400BX Recenze Beko FSM 52321 DXDS Beko FSM 52321 DXDS Recenze Electrolux EKK 54553OX Electrolux EKK 54553OX Recenze Mora K 865 BW Mora K 865 BW Recenze Mora K 662 BW Mora K 662 BW Recenze Gorenje K52CLI Gorenje K52CLI Recenze Gorenje K5352WF Gorenje K5352WF Recenze Mora K 776 AW1 Mora K 776 AW1 Recenze Mora K 152 BW Mora K 152 BW Recenze Amica SHM 586N W Amica SHM 586N W Recenze Amica 510GE1.23PF(W) Amica 510GE1.23PF(W)
Celkové hodnocení

88,5 %

87,2 %

85,5 %

83,2 %

81,8 %

80,4 %

78,8 %

78,2 %

77,9 %

77,7 %

76,3 %

71,5 %

67,0 %

Orientační cena

11 600 Kč

8 500 Kč

10 000 Kč

7 000 Kč

9 000 Kč

7 000 Kč

6 500 Kč

14 000 Kč

10 500 Kč

9 500 Kč

5 300 Kč

5 000 Kč

4 500 Kč

Elektrické zapalování

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Bezpečnostní pojistka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Kruhové topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ventilátor

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Systém čištění

Katalýza

Černý smalt

Černý smalt

SimpleSteam

Žádný

EcoClean

EcoClean

AquaClean

Katalýza

AquaClean

EcoClean

Žádný

Žádný

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Časovač

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Výška (cm)

85

85

85

85

85,5

85

85

85

85

85

85

85

85

Šířka (cm)

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

Hloubka (cm)

60

60

60

60

60

60

59,4

59,4

59,4

60

60

60

60

Hmotnost (kg)

35

35

44

Neuvedeno

44

37,1

37,1

44,8

46,3

37,1

37,1

39

41

Recenze nejlepších kombinovaných sporáků

O každém sporáku v porovnání jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi, kterou najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, programů, funkcí varné desky a funkcí trouby.

1. místo
Hodnocení: 88,5 %

Tento model od značky Electrolux doporučujeme menším domácnostem, ve velmi velké rodině, kde je pečení na denním pořádku, by mohla být trouba o 58 l nedostačující. Jinak má co nabídnout i náročným uživatelům díky plnohodnotnému horkovzdušnému pečení a možností volby z až deseti různých programů.


2. místo
Hodnocení: 87,2 %

Electrolux EKK54950OW PlusSteam doporučujeme do menších domácností, kde není potřeba péct velké množství jídla zároveň, trouba tohoto sporáku je totiž jen 58 l velká. Pokud ale nepečete najednou velké porce a jde vám o zážitek z pečení, s deseti programy pečení a s pravým horkovzdušným pečením se ho dočkáte.


3. místo
Hodnocení: 85,5 %

Varná deska kombinovaného sporáku AEG je zcela standardní, zahrnuje čtyři hořáky, komfortní elektrické zapalování a bezpečnostní pojistku. Trouba patří k objemově menším a pečení tak není příliš energeticky náročné. Využít můžete klasické i pravé horkovzdušné pečení. Čisticí program trouba nemá, pouze smaltovanou úpravu vnitřních povrchů.


4. místo
Hodnocení: 83,2 %

Sporák s plynovou deskou a elektrickou troubou značky Beko můžeme doporučit zejména do domácností, kde si nepotrpí na velké pečení, má totiž poměrně malou troubu. Potěší ovšem nižší spotřebou, nechybí mu důležité funkce, jako je bezpečnostní pojistka hořáků a zvládne i pravé horkovzdušné pečení.


5. místo
Hodnocení: 81,8 %

Sporák značky Electrolux bude skvělou volbou i pro náročnější uživatele. Dočkáte se v jeho případě příjemné nabídky programů i funkcí, ze kterých postrádá pouze systém čištění. Je ovšem potřeba dávat pozor na to, že trouba sporáku nepatří k nejobjemnějším a ne každému tak musí vyhovovat.


6. místo
Hodnocení: 80,4 %

Sporák Mora K 865 BW je po programové a funkční stránce velmi dobře vybavený model, který je navíc k dostání za rozumnou cenu. Dočkáme se u něj tedy plnohodnotného horkovzdušného pečení. Přestože v našem výběru najdeme i modely s nižší spotřebou, řadí se tento sporák stále do nejvyšší třídy A.


7. místo
Hodnocení: 78,8 %

Drobnou výhodou kombinovaného sporáku Mora je program EcoClean, který slouží k usnadnění čištění. V ostatních ohledech se sporák drží dobrých standardů, ke kterým patří deska se čtyřmi hořáky, elektrickým zapalováním a bezpečnostní pojistkou a trouba s pravým horkovzdušným pečením.


8. místo
Hodnocení: 78,2 %

Velkým lákadlem pro řadu uživatelů bude jistě nevšední designové provedení sporáku Gorenje. Naopak do jisté míry odrazující může být jeho trochu vyšší cena. Kapacitou zapadne i do větší rodiny, nabízí výběr z deseti programů a zvládá i horkovzdušné pečení.


9. místo
Hodnocení: 77,9 %

Mezi zajímavé prvky kombinovaného sporáku Gorenje patří zejména objemná trouba a katalytická funkce čištění. Trouba nabízí standardní počet programů a varná deska nepostrádá bezpečnostní funkce. Sporák patří k modelům s energetickou třídou A, jen při klasickém pečení je jeho spotřeba lehce zvýšená.


10. místo
Hodnocení: 77,7 %

Silnou stránkou sporáku Mora je jeho výbava funkcí, ze které chybí pouze časovač, nechybí ovšem třeba bezpečnostní pojistka. Spotřeba modelu je spíše průměrná, nadprůměrný je zato výběr programů. Díky velké kapacitě trouby bude tento sporák vhodný i do početnější domácnosti.


Jak vybrat sporák

Sporák je nedílnou součástí kuchyňských prostor. Spotřebič nabývající nejrůznějších podob, bez něhož jenom stěží připravíte lahodný pokrm pro sebe či rodinu. Před jeho nákupem byste si měli odpovědět na několik zásadních otázek, které souvisí hlavně s jeho budoucím umístěním a způsobem využití.

Sporáky jsou obecně poměrně specifickou kategorií produktů, a to především díky tomu, že přináší spoustu variant výsledného provedení, ať už jde o libovolné značky – Mora, Amica, AEG, Gorenje, Electrolux, Zanussi, Bosch a další, nebo o variabilitu po stránce nabízených funkcí a programů. Abyste se na trhu s těmito výrobky orientovali a byli schopni vybrat ten správný, nabízíme vám přehledný a podrobný popis toho nejzásadnějšího.

Chcete-li pořídit efektivní zařízení do domácnosti, čerpejte z následujících řádků. Zabývají se obecně výběrem sporáku jako takového a následně specifikami kombinovaných sporáků. Jste-li už rozhodnuti pro jiný konkrétní typ, můžete přímo navštívit naši stránku zabývající se indukčními sporáky nebo plynovými sporáky.

Jak vybrat sporák stručně:

  • Vestavěný nebo samostatně stojící spotřebič? Záleží, jaké jsou vaše preference a také jaké možnosti vaše kuchyně nabízí (kde jsou přípojky na zdroje, kde je pro spotřebiče vytvořený prostor apod.).
  • Které zdroje jsou v domácnosti k dispozici? Podle toho můžete rozhodovat mezi sporákem plynovým, elektrickým nebo kombinovaným.
  • Pro jak velkou domácnost jej budete používat a jak často budete vařit? Od této odpovědi se bude odvíjet jednak počet plotýnek, jednak kapacita trouby.
  • Které funkce jsou pro vás podstatné a bez kterých se obejdete? Nabídka funkcí je obzvláště u elektrických a kombinovaných sporáků velmi široká, a tak je dobré si stanovit, které jsou pro vás ještě podstatné. Jejich potřeba je individuální a ne každá chybějící funkce musí tedy nutně znamenat mínus pro daný výrobek.
  • Kolik chcete do spotřebiče investovat? V každé cenové kategorii najdeme jiné spotřebiče. Obecně jde však o větší investici, a tak je dobré si stanovit strop, do kterého se budete snažit vejít.

Typy sporáků dle umístění

V první řadě přistupte k volbě sporáku z pohledu výsledného umístění. Pokud nahrazujete starší spotřebič, není pravděpodobně o čem zdlouhavě přemýšlet. Jestliže jste zrovna ve fázi budování a návrhu nové kuchyně, můžete toto rozhodnutí ovlivnit. Volit lze ze dvou variant vyhotovení.

  • Volně stojící sporáky
  • Vestavěné sporáky

Hledíte-li spíše na nižší pořizovací náklady, padne volba spíše na volně stojící sporáky. Vestavěné mohou svým umístěním sice přinášet řadu kladů, nejen v ohledu designu a následné údržby, počítejte ale s vyššími výdaji.

Rozlišení jednotlivých typů sporáků

Volně stojící sporáky

Jde o samostatný spotřebič, který je obvykle vsazen do mezery v kuchyňské lince, může ale stát i samostatně. Sporák stačí umístit, připojit ke zdroji energie a začít používat.

Výhodou tohoto typu je mobilita, při stěhování nebo přestavbě kuchyně můžete sporák snadno přemístit. Oproti vestavěným mívají volně stojící sporáky také nižší pořizovací náklady, záleží ale na typu sporáku a trouby.

Určitou nevýhodou oproti vestavěné variantě je estetika, ta však nemusí omezovat každého. Dále je tu volný prostor vznikající mezi sporákem a kuchyňskou linkou, byť je skutečně minimální. Tato místa se často plní nepořádkem, a proto je třeba dbát na pravidelný úklid.

Vestavěné sporáky

Vestavný sporák ve skutečnosti představuje kombinaci dvou spotřebičů, varné desky a trouby, které se do linky zabudovávají zvlášť. Už při stavbě kuchyně je tak potřeba s umístěním sporáku počítat, popřípadě se nevyhnete určitým stavebním úpravám.

Ve prospěch vestavěných sporáků hovoří především originální design. Spotřebiče se stávají nedílnou součástí kuchyně a působí celistvě a elegantně. To vše je ale vykoupeno vyššími pořizovacími náklady.

Typy sporáků podle paliva

V okamžiku, kdy víte, kde bude sporák umístěn, přichází na řadu otázka týkající se zdroje potřebné energie. Na výběr máte nejčastěji z plynu a elektřiny, méně obvyklé jsou potom sporáky na pevná paliva. Zásadní vliv na vaše rozhodování bude mít samozřejmě to, který z energetických zdrojů je vám dostupný, tedy zda máte doma zavedenou elektřinu, plyn, nebo obojí. U elektřiny navíc počítejte s třífázovým přívodem a napětím 400 V. Na trhu potom najdete čtyři varianty vyhotovení, z nichž každá přináší určité klady a zápory.

  • Plynové sporáky – trouba i varná deska používají k ohřevu plyn
  • Elektrické sporáky – varná deska i trouba jsou elektrické
  • Kombinované sporáky – spojení plynu a elektřiny – tzn. varná deska je plynová a trouba elektrická
  • Sporáky na pevná paliva – k ohřevu vyžívají dřevo nebo uhlí

V následujících kapitolách si proto jednotlivě rozebereme vlastnosti elektrických či plynových varných desek a elektrických i plynových trub.

Elektrické vs plynové varné desky

Elektrické varné desky

Jak již prozrazuje název této části produktu, jde o nedílný prvek elektrických sporáků, ať už ve variantě volně stojících, nebo vestavěných. Výjimkou samozřejmě není ani použití u sporáků kombinovaných.

Narazit můžete na tři varianty provedení.

  • Litinové plotýnky
  • Sklokeramická varná deska
  • Indukční varná deska

Litinové plotýnky představují nejlevnější variantu. Sklokeramické a indukční desky již posouvají možnosti přípravy pokrmů na vyšší úroveň.

Litinové plotýnky

Litinové plotýnky najdete pouze u volně stojících sporáků a jde o pravděpodobně nejstarší variantu elektrické desky. Zaujmou zejména nízkou pořizovací cenou. Na druhou stranu počítejte s vyššími provozními výdaji.

Vliv na to mají vlastnosti litinového materiálu. V jeho případě trvá delší dobu, než dojde k zahřátí, a podobně dlouho trvá chladnutí. To jsou poměrně velké ztráty energie, jež se úměrně promítají do spotřeby elektřiny. I kvůli tomu se od plotýnek pozvolna ustupuje.

Sklokeramické varné desky s topnou spirálou

Efektivnějším a úspornějším řešením jsou sklokeramické desky s topným tělesem. Ty lze v dnešní době považovat za určitý standard, respektive za zlatou střední cestu (Zdroj: Novinky). Název této části prozrazuje, z čeho je vyroben samotný povrch varné desky. Na něm je opticky vyznačeno několik plotýnek. Obvykle jsou to čtyři velikostně odlišné, u širších spotřebičů jich však může být i více.

Při ohřevu nádobí dochází k menší ztrátě energie než u litinových plotýnek. Kromě nižších provozních nákladů a originálního vzhledu navíc nabízejí i dva typy ovládání – mechanické a elektronické (dotykové). Na desce zároveň nechybí ani informace o zvoleném programu či nastavení časovače.

Indukční varné desky

V tomto případě lze hovořit o nejnovější technologii na současném trhu. Často dochází ke zmatkům ohledně sklokeramických a indukčních varných desek. Jak varné desky s topnou spirálou, tak indukční varné desky jsou sklokeramické, mají pouze jiný zdroj energie. U indukce dochází pouze k ohřevu plochy kuchyňského nádobí, jež je spojena s deskou. Tím je dosaženo té nejvyšší účinnosti a efektivity, co se týče vyprodukované energie (Zdroj: Ekolist).

Indukční desky jsou vyráběny především jako samostatné panely, výjimkou však není ani klasický volně stojící sporák. V případě funkcí nabízejí v podstatě to samé jako desky s topnou spirálou. Na rozdíl od varianty s topnou spirálou však nemusíte řešit pracné mytí připečených zbytků jídla při ukápnutí či přetečení, protože na indukci se vám jednoduše nepřipálí.

Rychlé rozpálení na požadovanou teplotu a minimální energetické ztráty jsou vykoupeny vyššími pořizovacími náklady. Počítat musíte také s tím, že na indukční desku se používá jenom nádobí s feromagnetickým dnem, v němž je přísada železa. Tyto kuchyňské doplňky jsou označovány speciálním symbolem. Praktickou zkouškou je například přiložení magnetu ke dnu nádobí, kde musí držet.

Funkce sklokeramických desek

U sklokeramických desek (indukčních i desek s topnou spirálou) můžete narazit na nejrůznější funkce.

  • Zóny s odlišným zahříváním – Superrychlé zóny a HiLight zóny.
  • Dětská pojistka – Stiskem jediného tlačítka omezíte možnost regulace výkonu a dalších ovládacích prvků.
  • Indikátor zbytkového tepla – Prostřednictvím viditelného indikátoru zjistíte, jaké varné plochy jsou ještě teplé a hrozí popálení.
  • Časovač – Nastavení času pro vypnutí dané varné zóny, čímž zajistíte, že připravovaný pokrm nemusíte hlídat a nedojde k jeho připálení.
  • Stop&Go – Jediným stiskem ovládacího prvku zastavíte všechen ohřev. Spotřebič si však zvolené nastavení zapamatuje a dalším stiskem je můžete v mžiku obnovit.
  • Automatické vypnutí – Pakliže je deska nastavena na ohřev a dlouho se s ní nepracuje, dojde z bezpečnostních důvodů k jejímu vypnutí.
  • EcoTimer – Funkce, která dokáže pracovat se zbytkovým teplem. Pokud ji využijete před dokončením pokrmu, jídlo se dokončí prostřednictvím zbytkového tepla.
  • Oválná zóna a trojité varné desky – Rozšiřují možnosti přípravy pokrmů, kdy můžete aplikovat nádobí libovolných průměrů. Využít lze ohřev celé oválné zóny, například při ohřívání pekáče.
  • PowerBoost – Rychlé ohřátí vody, k němuž dojde díky vysokému výkonu, jež překonává i nejvyšší maximální stupeň ohřátí na ovládání. Často rychlejší než varná konvice.
  • QuickStart – Varná deska sama pozná, kam jste umístili nádobí, stačí pouze zvolit stupeň ohřevu.
  • Zobrazování spotřebované energie na displeji
  • Blokace varného panelu – Ideální při čištění, kdy můžete desku omývat, aniž byste spustili jakoukoliv funkci.

Plynové plotýnky

Alternativou elektrických varných desek jsou plynové plotýnky, které lze pořídit jak u volně stojícího sporáku, tak u toho vestavěného. Jejich výhodou může být do značné míry nižší pořizovací cena. S tím mnohdy souvisí také i menší provozní náklady a dosažení okamžitého ohřevu. Stačí otočit kolečkem, stisknout zapalování a můžete vařit. Dobře se vám bude regulovat výstupní plamen a zároveň docílíte minimálních tepelných ztrát.

Velkou překážkou však může být napojení na plyn. Ten kupříkladu v již dokončeném objektu nelze dovést na požadované místo. Obtěžující může být i náročnější údržba. Někdy je volba plynu jednoduše o zvyklostech konkrétního člověka. Někteří kuchaři preferují tento zdroj, jiní dávají přednost elektřině.

I plynové plotýnky mohou mít originální design. Nejčastěji mají tlačítkové ovládání a zároveň přináší řadu praktických funkcí.

  • Automatické zapalování – K zapálení hořáku nepotřebujete sirky ani jiný „podpalovač“. Stačí jen otočit kolečkem a dojde k automatickému zapálení.
  • Pojistka plamene – Bezpečností prvek, který zamezí úniku plynu poté, co dojde ke zhasnutí plamene, například při přelití pokrmu.
  • Wok hořák / Rychlohořák – Prostor umožňující zvolit velice výkonné vaření konkrétní pochutiny.
  • LED podsvícení ovládacích prvků

Elektrická trouba a její specifika

Elektrické trouby na rozdíl od těch plynových přináší podstatně širší možnosti užití. I proto jsou nejenom výsadou vestavěných variant, ale také těch samostatně stojících, ať už jde o verze elektrické, či kombinované.

Funkce elektrické trouby

Oproti jiným typům ohřevu je elektřina pomalejší, na druhou stranu se vám dostane poměrně široké a přesné regulace teploty. Obvykle od 50°C do 250°C. Přínosem je i více druhů ohřevu, respektive programů.

  • Spodní a horní ohřev včetně kombinovaného
  • Rozmrazování
  • Gril
  • Horký vzduch
  • Ohřev s ventilátorem
  • Generátor mikrovln – dokáže nahradit klasickou mikrovlnnou troubu

S těmito možnostmi se nemusíte omezovat při přípravě jakýchkoliv pokrmů – masa, pečiva, pizzy apod.

Ovládání elektrické trouby může být mechanické, respektive tlačítkové, ale i dotykové včetně přehledného displeje. K dispozici je i řada praktických funkcí a doplňků.

  • Ventilátor – Umožňuje horkovzdušné pečení, které množství uživatelů upřednostňuje například při pečení vánočního cukroví.
  • Kruhové topné těleso – Ohřívá vzduch kolem ventilátoru, čímž vzniká pravé horkovzdušné pečení. V takovém případě je možné péct i více plechů najednou a nedochází k míchání chutí. Některé trouby mají jen ventilátor bez topného tělesa, ten ovšem pouze rozhání vzduch ohřátý spodním topným tělesem.
  • Katalytické čištění – Vnitřní povrch trouby je ošetřený porézní smaltovanou vrstvou, která při programu čištění vsakuje mastnotu a nečistoty, které se rozpouští. Nevýhodou je životnost vnitřních plechů, měly by se měnit jednou za 5 – 6 let.
  • Pyrolytické čištění – Proces, při němž se trouba rozehřeje na teplotu až 500°C, kdy dochází ke spálení všech nečistot uvnitř.
  • Aqua Clean – Způsob čištění za pomoci páry. Do trouby dáte pekáč s vodou a zapnete funkci AquaClean. Cca po hodině působení páry by se měly nečistoty na stěnách trouby uvolnit a vy je následně snadno setřete.
  • Isofront – Bezpečností prvek moderních trub. Přední dvířka jsou vybavena speciální vrstvou, která zabraňuje nadměrnému zahřívání a tedy nepříjemnému popálení. Podle stupně zabezpečení může být vnější teplota pouhých 40°C.
  • KeepWarm – Udržuje pokrm neustále teplý, takže jej lze kdykoliv servírovat. Energeticky úsporný program.
  • Otočný gril – Součást klasického grilu. Slouží pro opékání kuřat a podobných pochutin.
  • Teleskopické výsuvy – Umožní vám vysunout téměř celý pekáč, aniž byste jej museli přidržovat nebo vám vypadl z trouby ven. Ideální při podlévání a dochucování.
  • Osvětlení trouby
  • Teplotní sonda – Doplněk, který zapíchnete do připravovaného masa, a v okamžiku dosažení správné teploty dojde k vypnutí trouby.
  • Displej a časovač – Displej vás informuje o probíhajícím programu, nastaveném časovači a jeho součástí jsou často i hodiny. Časovač vás zvukovým signálem informuje o uplynutí nastavené doby a dá se tedy používat jako minutka i v době, kdy v troubě zrovna nepečete. Některé časovače zvládnou troubu po uplynutí nastavené doby i vypnout.

Plynová trouba a její funkce

Plynová trouba je levnější variantou, což se samozřejmě promítá do některých funkcí a vůbec celkového způsobu ohřevu. Nejčastěji jsou tyto výrobky vybaveny pouze spodním ohřevem, v lepším případě ještě tím horním. Z toho jasně plyne nerovnoměrné rozvádění tepla. Limitováni můžete být i nastavením regulace teploty v rozmezí mezi 150°C až 260°C.

Na druhou stranu určitým lidem může vyhovovat vyšší vlhkost při pečení, potraviny se potom tolik nevysuší. Dnes již nechybí bezpečnostní prvky v podobě pojistky proti zhasnutí plamene. Ani oheň nemusíte zapalovat ručně, k tomu slouží elektrické zapalování. Vedle osvětlení, krycích poklopů nad hořáky, vícevrstvého skla dvířek a pár základních programů však neočekávejte nic nadstandardního.

I proto se poslední dobou zákazníci častěji přiklánějí k volbě elektrické trouby, ať už u plně elektrického, či kombinovaného sporáku.

Energetický štítek sporáku

Energetický štítek obsahuje informace o troubě daného sporáku, na varnou desku se energetický štítek nevztahuje. U elektrických sporáků vám více o výkonu varné desky a trouby může napovědět příkon sporáku, většinou jde ale o maximální výkon celého spotřebiče, není tedy uvedené, jaký příkon mají jednotlivé části (varná deska a trouba).

Štítek existuje ve dvou verzích, pro elektrickou a pro plynovou troubu.

Štítek u elektrické trouby

Ukázka energetického štítku elektrického sporáku

Štítek u plynové trouby

Ukázka energetického štítku plynového sporáku
  • Typ trouby – V levém horním rohu najdete označení, zda je trouba elektrická, nebo plynová.
  • Energetická třída – Barevné pruhy pod označením trouby a protilehlé písmeno na černém poli udávají energetickou třídu. Ta se zpravidla označuje písmeny A až G, v případně výjimečně úsporných modelů je možné narazit i na označení A+, A++ nebo A+++.
  • Objem trouby – Pod barevnými pruhy najdeme údaj o objemu trouby. Ten se udává v litrech, v současnosti je největší dostupný objem cca 71 l. V závislosti na tom, jaké množství jídla pečete, byste měli volit i objem trouby (pokud plánujete péct krůtu nebo vánoční šunku, rozhodně sáhněte po větším modelu).
  • Spotřeba – Napravo od objemu trouby najdeme údaje o její spotřebě. Horní položka udává spotřebu na běžný cyklus, spodní položka udává spotřebu pro cyklus horkovzdušného pečení. U elektrických trub je tento údaj udáván v kWh, u plynových v MJ.

Cena

Všechny informace z jednotlivých kapitol se samozřejmě úměrné promítají do ceny konkrétního spotřebiče. Velkou roli bude hrát nejenom to, zda jde o plyn, elektřinu či kombinaci, ale také přidružené funkce. Nejčastěji lze narazit na tyto cenové kategorie.

Cena do 10 000 Kč

Nejlevnější bude určitě plynový sporák, popřípadě ten kombinovaný se sklokeramickou deskou. Pakliže budete chtít indukci a více funkcí, budete si muset připlatit. Pokud hledáte opravdu levnou variantu, pak doporučujeme zakoupit kuchyňský vařič.

Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Zde jednoznačně vítězí kombinované a elektrické verze včetně těch vestavěných. Otevírají se vám pomyslné brány k energetickým třídám A+, A++ a více provedení indukčních desek, u nichž dokonce nechybí ani pět varných ploch. V případě trouby můžete volit například otočný rožeň, teleskopické výsuvy a celkový objem cca 60 – 68 litrů.

Cena nad 30 000 Kč

Pakliže hovoříme o volně stojících sporácích, jde o nerezové varianty, jako je tomu u modelů vestavěných. Objem trouby může přesahovat 69 litrů, což se přenese i do větší šířky a atypických rozměrů. Luxusní provedení, nadstandardní výbava a odpovídající výkon jsou naprostou samozřejmostí.

Často kladené otázky ke kombinovaným sporákům

Je lepší elektrický nebo kombinovaný sporák?

Elektrický a kombinovaný sporák se liší pouze varnou deskou, trouba je v obou případech na elektřinu. Plynová varná deska umožňuje rychlejší regulaci teplot a má minimální tepelné ztráty. U elektrické desky záleží na jejím typu, například sporáky s indukční deskou se regulací teplot velmi blíží plynovým hořákům, bývají ale dražší. Více si o jednotlivých typech sporáků a jejich výhodách i nevýhodách můžete přečíst v tomto článku.

Je lepší elektrická nebo plynová trouba?

Sporáky s plynovou troubou už se dnes téměř neprodávají, jejich výhodou je snad jen nízká cena. Oproti elektrickým troubám, které blíže popisujeme v této kapitole, mají horší regulaci teploty, často je k dispozici jen spodní ohřev a nezvládají horkovzdušné pečení.

Existuje kombinovaný sporák i ve vestavné variantě?

V dnešní době už není na trhu velký výběr vestavných sporáků, populárnější variantou je koupit varnou desku a troubu zvlášť. Existují ale i v kombinované variantě, tedy s elektrickou troubou a plynovou deskou, které mají společné ovládání.

Diskuze a poradna

Zeptejte se na cokoliv co vás zajímá a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Dobrý den, existuje elektrický sporák, který má varnou desku kombinovanou – sklokeramickou a indukční?

Lucie Kovářová, 2.10.2020

Dobrý den, s takovými sporáky jsem se nikdy nesetkala. Elektrické sporáky mají varnou desku vždy buď indukční, plynovou nebo sklokeramickou.

Veronika Vyskočilová, redaktor, 2.10.2020

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Kombinované sporáky
Průměrné hodnocení 4.4 z 25 hlasů