Test nejlepších sporáků 2017

Recenze Electrolux EKK54551OX

Vítěz testu 2017

Electrolux EKK54551OX

Hodnocení: 86,9 %


Nejlepší kombinované sporáky dle testu

1. místo
Vítěz testu 2017
2. místo
Vítěz cena/výkon
3. místo 4. místo 5. místo 6. místo 7. místo 8. místo 9. místo 10. místo
Electrolux EKK54551OX Mora KS 952 GW Electrolux EKK 54553OX Gorenje K 57364 AXG  Bosch HGD745250 Mora KS 611 MW Amica SHM 586N W Amica SHM 5106NDA W Amica 510GE1.23PF(W) Mora KS 100 MW

Hodnocení:
86,9 %

Orientační cena:
11 500 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
86,6 %

Orientační cena:
6 500 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
81,8 %

Orientační cena:
8 500 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
80,4 %

Orientační cena:
11 000 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
80,2 %

Orientační cena:
12 500 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
77,7 %

Orientační cena:
5 000 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
71,5 %

Orientační cena:
5 500 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
71,5 %

Orientační cena:
6 000 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
67,0 %

Orientační cena:
4 000 Kč

Přečíst recenzi

Hodnocení:
59,8 %

Orientační cena:
4 500 Kč

Přečíst recenzi

V našem testu sporáků v roce 2017 jsme podrobně rozebraly modely z vyšší i nižší cenové kategorie, zaměřili jsme se na kombinované sporáky s elektrickou troubou a plynovou deskou, tedy nejpopulárnější variantu. Velký vliv na hodnocení měly vlastnosti trouby, jelikož je tato část sporáku přece jen sofistikovanější než deska s plynovými hořáky.

V první řadě jsme se řídili energetickými vlastnostmi sporáku, tedy jeho energetickou třídou a spotřebou trouby při běžném pečení, na které jsme kladli také nejvyšší důraz. V tabulce pro vaši informaci uvádíme také spotřebu při horkovzdušném pečení, není ovšem součástí hodnocení, protože ne každý sporák touto funkcí disponuje.

Dále jsme se zaměřili na počet pečících programů, funkce varné desky a funkce troubu. U desky jsme hodnotili, zda má elektrické zapalování a bezpečnostní pojistku hořáku, u trouby jsme vzali v potaz přítomnost ventilátoru, kruhového topného tělesa, systému čištění, displeje a časovače. V případě čištění byly nejlépe hodnocené trouby s pyrolýzou, které se čistí zcela bez námahy.

Na posledních místech tedy často najdete sporáky, které zkrátka neoplývají dostatkem funkcí. Takovéto modely ovšem mohou řadě uživatelů naprosto vyhovovat, proto doporučujeme při výběru zvážit, které funkce využijete, které ne a kolik peněz jste ochotní za ně připlatit.

Celkové hodnocení 10 nejlepších sporáků

Pořadí Vzhled Nejlepší sporáky Hodnocení spotřeby
(max. 10)
Hodnocení programů
(max. 10)
Hodnocení funkcí desky
(max. 10)
Hodnocení funkcí trouby
(max. 10)
Orientační
cena
Celkové
hodnocení
Aktuální
cena

1.

Electrolux EKK54551OX

10,0

8,5

10,0

9,5

11 500 Kč

86,9 %

2.

Mora KS 952 GW

10,0

8,5

10,0

9,0

6 500 Kč

86,6 %

3.

Electrolux EKK 54553OX

9,5

8,5

10,0

8,5

8 500 Kč

81,8 %

4.

Gorenje K 57364 AXG 

8,5

10,0

10,0

9,0

11 000 Kč

80,4 %

5.

Bosch HGD745250

8,5

8,5

10,0

9,5

12 500 Kč

80,2 %

6.

Mora KS 611 MW

10,0

7,0

7,5

6,5

5 000 Kč

77,7 %

7.

Amica SHM 586N W

8,5

8,5

10,0

5,5

5 500 Kč

71,5 %

8.

Amica SHM 5106NDA W

8,5

8,5

10,0

5,5

6 000 Kč

71,5 %

9.

Amica 510GE1.23PF(W)

9,5

5,5

7,5

4,5

4 000 Kč

67,0 %

10.

Mora KS 100 MW

8,3

5,5

5,0

4,5

4 500 Kč

59,8 %

Porovnání souhrnných údajů

Údaj

Electrolux EKK54551OX

Mora KS 952 GW

Electrolux EKK 54553OX

Gorenje K 57364 AXG 

Bosch HGD745250

Mora KS 611 MW

Amica SHM 586N W

Amica SHM 5106NDA W

Amica 510GE1.23PF(W)

Mora KS 100 MW

Výrobce

Electrolux

Mora

Electrolux

Gorenje

Bosch

Mora

Amica

Amica

Amica

Mora

Počet hořáků

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Objem trouby (l)

57

49

54

59

66

49

65

66

69

53

Poklop

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ne

Ne

Energetická třída

A

A

A

A

A

A

A

A

A

B

Spotřeba energie při běžném pečení (kWh)

0,84

0,83

0,88

0,95

0,98

0,83

0,99

0,99

0,88

0,92

Spotřeba energie při horkovzdušném pečení (kWh)

0,76

0,81

0,76

0,83

0,84

0,81

0,88

0,88

Počet programů pečení

8

8

8

10

8

6

8

8

3

3

Porovnání funkcí, vybavení a rozměrů

Údaj

Electrolux EKK54551OX

Mora KS 952 GW

Electrolux EKK 54553OX

Gorenje K 57364 AXG 

Bosch HGD745250

Mora KS 611 MW

Amica SHM 586N W

Amica SHM 5106NDA W

Amica 510GE1.23PF(W)

Mora KS 100 MW

Elektrické zapalování

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Bezpečnostní pojistka

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ano

Ano

Ano

Ne

Kruhové topné těleso

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ventilátor

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Systém čištění

Katalýza

AquaClean

Žádný

AquaClean

Katalýza

Žádný

Žádný

Žádný

Žádný

Žádný

Displej

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Časovač

Ano

Ano

Ano

Ano

Ano

Ne

Ne

Ne

Ne

Ne

Výška (cm)

85,5

85

85,5

85

85

85

85

85

85

85

Šířka (cm)

50

50

50

50

60

50

50

50

50

50

Hloubka (cm)

60

60

60

60

60

60,5

60

60

60

60

Hmotnost (kg)

44

36,5

44

40

55

33,6

39

39

41

38,1

Shrnutí TOP 10 sporáků v testu

O každém sporáku v testu jsme zpracovali samostatnou recenzi. Zde najdete její shrnutí a odkaz na celou recenzi, kterou najdete na samostatné stránce. V samotné recenzi potom můžete najít hodnocení spotřeby, programů, funkcí varné desky a funkcí trouby.


Recenze Electrolux EKK54551OX

Recenze Electrolux EKK54551OX

1. místo - Vítěz testu 2017

Hodnocení: 86,9 %

Skvělé výsledky na poli parametrů i funkcí sporáku Electrolux mluví samy za sebe. Tento model bude vynikající volbou pro náročnější uživatele a jeho jedinou nevýhodou je snad je vyšší cena. Doporučujeme jej proto hlavně uživatelům, kteří dostatečně ocení nabídku funkcí a jsou ochotní si za ně připlatit.


Recenze Mora KS 952 GW

Recenze Mora KS 952 GW

2. místo - Vítěz cena/výkon

Hodnocení: 86,6 %

V případě sporáku značky Mora není moc prostoru na kritiku. V kategorii parametrů si vede velmi dobře, v případě funkcí dokonce výborně. To vše je korunováno velmi příznivou cenou. Upozornit tak musíme snad jen na menší kapacitu trouby, která by pro mnohé uživatele nemusela být dostačující.


Recenze Electrolux EKK 54553OX

Recenze Electrolux EKK 54553OX

3. místo

Hodnocení: 81,8 %

Sporák značky Electrolux bude skvělou volbou i pro náročnější uživatele. Dočkáte se v jeho případě příjemné nabídky programů i funkcí, ze kterých postrádá pouze systém čištění. Je ovšem potřeba dávat pozor na to, že trouba sporáku nepatří k nejobjemnějším a ne každému tak musí vyhovovat.


Recenze Gorenje K 57364 AXG 

Recenze Gorenje K 57364 AXG 

4. místo

Hodnocení: 80,4 %

Sporáku značky Gorenje můžeme vytknout v podstatě jen trochu vyšší spotřebu. Jinak už musíme prakticky jen chválit. Trouba má deset pečících programů a nechybí jí žádná z testovaných funkcí. Tu nepostrádá ani varná deska a jde tedy o funkčně skvěle vybavený model, který uspokojí i náročnější uživatele.


Recenze Bosch HGD745250

Recenze Bosch HGD745250

5. místo

Hodnocení: 80,2 %

Jedinou výraznější slabinou sporáku značky Bosch je jeho vyšší spotřeba elektrické energie. Vzhledem k velkému objemu trouby je ale zcela pochopitelná. Naopak vynikající zprávou je pestrá nabídka funkcí tohoto modelu, která jistě uspokojí i náročnější uživatele a usnadní jak používání, tak údržbu spotřebiče.


Recenze Mora KS 611 MW

Recenze Mora KS 611 MW

6. místo

Hodnocení: 77,7 %

Jako hlavní negativum sporáku Mora vnímáme chybějící bezpečnostní pojistku. Je dobré také pamatovat na menší kapacitu trouby, která by nejednomu vášnivému pekaři nemusela stačit. Na druhou stranu sporák potěší poměrně nízkou spotřebou a efektivním horkovzdušným pečením.


Recenze Amica SHM 586N W

Recenze Amica SHM 586N W

7. místo

Hodnocení: 71,5 %

Model značky Amica patří do skupiny "nenadchne, neurazí". Jeho spotřeba patří k těm vyšším, ovšem k vyšším patří i počet nabízených programů. Z funkcí trouby má pouze ventilátor, funkce varné desky najdeme obě, jak elektrické zapalování, tak bezpečnostní pojistku. Potěší tedy hlavně nízkou cenou, která vyváží i jisté nedostatky.


Recenze Amica SHM 5106NDA W

Recenze Amica SHM 5106NDA W

8. místo

Hodnocení: 71,5 %

Sporák značky Amica bude zajímavý zejména pro méně náročné uživatele, kteří hledají model za příznivou cenu. Má lehce vyšší spotřebu a nedočkáme se u něj žádné funkce trouby kromě ventilátoru. Na druhou stranu ale nabízí široký výběr pečících programů a potěší elektrickým zapalováním a bezpečnostní pojistkou.


Recenze Amica 510GE1.23PF(W)

Recenze Amica 510GE1.23PF(W)

9. místo

Hodnocení: 67,0 %

Jednoduché řešení za příjemnou cenu, tak by se dal shrnout sporák značky Amica, který je sice objemný a úsporný, ale kromě bezpečnostní pojistky vám už nic víc nenabídne. Ideální proto bude zejména pro ty, kteří hledají hlavně ekonomicky výhodnou variantu, například na chatu.


Recenze Mora KS 100 MW

Recenze Mora KS 100 MW

10. místo

Hodnocení: 59,8 %

V podstatě jedinou opravdovou výhodou sporáku Mora je jeho velmi nízká cena. Ta je ovšem vykoupená horší energetickou třídou a hlavně absencí veškerých funkcí. Musíme upozornit zejména na chybějící bezpečnostní pojistku, kvůli které bude sporák vyžadovat zvýšenou opatrnost při používání.

Jak vybrat sporák

1. Typy sporáků

2. Plyn, elektřina a kombinace

3. Elektrické plotýnky a varné desky

4. Plynové plotýnky

5. Elektrická trouba a její funkce

6. Plynová trouba a její funkce

7. Energetický štítek

8. Ceny

Sporák je nedílnou součástí kuchyňských prostor. Spotřebič nabývající nejrůznějších podob, bez něhož jenom stěží připravíte lahodný pokrm pro sebe či rodinu. Před jeho nákupem byste si měli odpovědět na několik zásadních otázek, které souvisí hlavně s jeho budoucím umístěním a způsobem využití.

Sporáky jsou obecně poměrně specifickou kategorií produktů, a to především díky tomu, že přináší spoustu variant výsledného provedení, ať už jde o libovolné značky – Mora, Amica, AEG, Gorenje, Electrolux, Zanussi, Bosch a další. Abyste se na trhu s těmito výrobky orientovali a byli schopni vybrat ten správný, nabízíme vám přehledný a podrobný popis toho nejzásadnějšího. Chcete-li pořídit efektivní zařízení do domácnosti, čerpejte z následujících řádků.


1. Typy sporáků

V první řadě přistupte k volbě sporáku z pohledu výsledného umístění. Pokud nahrazujete zastaralý spotřebič, není pravděpodobně o čem zdlouhavě přemýšlet. Jestliže jste zrovna ve fázi budování a návrhu nové kuchyně, můžete toto rozhodnutí ovlivnit. Volit lze ze dvou variant vyhotovení.

  • Volně stojící sporáky
  • Vestavěné sporáky

Hledíte-li spíše na nižší pořizovací náklady nebo nemáte-li na výběr, padne volba na volně stojící sporáky. Ty vestavěné mohou svým situováním přinášet řadu kladů, nejenom z pohledu designu a následné údržby kolem. Na druhou stranu počítejte s vyššími výdaji.

U obou verzí lze narazit na nejrůznější výrobní materiály, mezi něž patří hlavně kov s bílou a černou povrchovou úpravou, nerezová ocel či imitace jiných materiálů.

Volně stojící sporáky

Jde o samostatný spotřebič, který je obvykle vsazen do mezery v kuchyňské lince, jež je předem připravena. Sporák stačí jen zasunout, připojit na zdroj energie a začít používat. Z pohledu rozměrových dispozic se nejčastěji setkáte se šířkou 50 – 60 centimetrů.

Pakliže prozatím pomineme typ samotného sporáku a varné desky, je tento produkt spojen hlavně s nižšími pořizovacími náklady. V případě přestavby či přerovnání kuchyňských dílů můžete sporák poměrně jednoduše přemístit.

Určitou nevýhodou oproti vestavěné variantě je estetika. Ta však nemusí omezovat každého. Dále je tu volný prostor vznikající mezi sporákem a kuchyňskou linkou, byť je skutečně minimální. Tato místa se pravidelně a často plní nepořádkem a proto je třeba dbát na pravidelný úklid.

Vestavěné sporáky

Rozhodnete-li se pro vestavěné sporáky, musíte počítat s tím, že v tomto směru jde vlastně o dva spotřebiče. Je to samotná trouba a vestavěná deska. Každá část je následně zakomponována na jiném místě kuchyňské linky. Již dopředu musíte počítat s tím, kde bude vestavěný sporák situován.

V případě trouby je třeba myslet na vhodný otvor nejčastěji ve vyšší skříňce, což umožňuje velice pohodlný přístup dle vlastní velikosti a zvyklostí. Zároveň musíte mít otvor na varnou desku v kuchyňské lince. Každý z těchto výrobků má samozřejmě své vlastní ovládání.

Ve prospěch vestavěných sporáků hovoří především originální design. Spotřebiče se stávají nedílnou součástí kuchyně a působí celistvě a elegantně. To vše je ale vykoupeno vyššími pořizovacími náklady.


2. Plyn, elektřina a kombinace

V okamžiku, kdy víte, kde bude sporák umístěn, přichází na řadu otázka týkající se zdroje potřebné energie. Na výběr máte z plynu a elektřiny. Tuto volbu za vás může do značné míry vyřešit také omezení některé z uvedených komodit, jež není součástí vaší domácnosti, což může být maximálně plyn, elektřina je dnes všude. U elektřiny navíc počítejte s třífázovým přívodem a napětím 400 V.

Na trhu jsou prezentovány tři varianty vyhotovení, z nichž každá přináší určité klady a zápory.

  • Plynový sporák
  • Elektrický sporák
  • Kombinovaný sporák – spojení plynu a elektřiny – varná deska je plynová a trouba elektrická

Výhodám a nevýhodám všech těchto řešení se podrobně věnujeme v následujících kapitolách.


3. Elektrické plotýnky a varné desky

Jak již prozrazuje název této části produktu, jde o nedílný prvek elektrických sporáků, ať už ve variantě volně stojících nebo vestavěných. Výjimkou samozřejmě není ani použití u těch kombinovaných. Elektrická varná deska je podstatnou složkou sporáku, jejímž zdrojem energie je elektřina.

Narazit můžete na tři varianty provedení.

  • Litinové plotýnky
  • Sklokeramická varná deska
  • Indukční varná deska

U litiny jde o tu nejlevnější verzi na trhu. Sklokeramické a indukční desky již posouvají možnosti přípravy pokrmů na vyšší úroveň.

Litinové plotýnky

Konstrukčně pravděpodobně nejzastaralejší model vyhotovení, který se váže pouze k volně stojícím sporákům. Litinové plotýnky jsou z hlediska vstupních nákladů velice přívětivé, protože nestojí mnoho. Na druhou stranu počítejte s vyššími provozními výdaji.

Vliv na to mají vlastnosti litinového materiálu. V jeho případě trvá delší dobu, než dojde k zahřátí a podobně dlouho trvá chladnutí. To jsou poměrně velké ztráty energie, jež se úměrně promítají do spotřeby elektřiny. I kvůli tomu se od nich pozvolna ustupuje.

Sklokeramická varná deska

Daleko efektivnějším a úspornějším řešením jsou sklokeramické desky. Ty lze v dnešní době považovat za určitý standard, respektive za zlatou střední cestu. Název této části prozrazuje, z čeho je vyroben samotný povrch varné desky. Na něm je opticky vyznačeno několik plotýnek. Obvykle jsou to čtyři velikostně odlišné, u širších spotřebičů jich však může být i více.

Při ohřevu nádobí dochází k menší ztrátě energie než u litinových plotýnek. Nižší provozní náklady a originální vzhled jsou navíc spjaty s dvěma typy ovládání – mechanické a elektronické. To je povětšinou dotykové. Na desce zároveň nechybí ani informace prezentující aktuální stav nebo zvolený program.

U sklokeramických desek lze narazit na nejrůznější funkce.

  • Desky mohou obsahovat zóny s odlišným zahříváním – Superrychlé zóny a HiLight zóny.
  • Dětská pojistka – Stiskem jediného tlačítka omezíte možnost regulace výkonu a dalších ovládacích prvků.
  • Indikátor zbytkového tepla – Prostřednictvím viditelného indikátoru zjistíte, jaké varné plochy jsou ještě teplé a hrozí popálení.
  • Časovač – Nastavení času pro vypnutí dané varné zóny, čímž zajistíte, že připravovaný pokrm nemusíte hlídat a nedojde k jeho připálení.
  • Stop&Go – Jediným stiskem ovládacího prvku zastavíte všechen ohřev.
  • Automatické vypnutí – Pakliže je deska nastavena na ohřev a dlouho se s ní nepracuje, dojde z bezpečnostních důvodů k jejímu vypnutí.
  • EcoTimer – Funkce, která dokáže pracovat se zbytkovým teplem. Před dokončením pokrmu ji využijete, jídlo se dokončí prostřednictvím zbytkového tepla.
  • Oválná zóna a trojité varné desky – Rozšiřují možnosti přípravy pokrmů, kdy můžete aplikovat nádobí libovolných průměrů. Využít lze ohřev celé oválné zóny, například při ohřívání pekáče.
  • reStart – Vrací nastavení desky do předešlého stavu, když dojde k jejímu vypnutí – například nechtěné stisknutí tlačítka Stop&Go nebo při automatickém vypnutí.

Indukční varná deska

V tomto případě lze hovořit o nejnovější technologii na současném trhu. Indukční desky vypadají na první pohled jako sklokeramické desky jen s tím rozdílem, že fungují na jiném principu. U indukce dochází pouze k ohřevu plochy kuchyňského nádobí, jež je spojena s deskou. Tím je dosaženo té nejvyšší účinnosti a efektivity z pohledu vyprodukované energie.

Na rozdíl od sklokeramické varianty nemusíte řešit pracné mytí desky při přetečení jídla, protože na indukci se vám jednoduše nepřipálí.

Rychlé rozpálení na požadovanou teplotu a minimální energetické ztráty jsou vykoupeny vyššími pořizovacími náklady. Počítat musíte také s tím, že na indukční desku se používá jenom nádobí s feromagnetickým dnem, v němž je přísada železa. Tyto kuchyňské doplňky jsou označovány speciálním symbolem. Praktickou zkouškou je například přiložení magnetu ke dnu nádobí, kde musí držet.

Indukční desky jsou vyráběny především jako samostatné panely, výjimkou však není ani klasický volně stojící sporák. Z pohledu funkcí disponují v podstatě tím samým, jako sklokeramické varné desky, mnohdy ale nabízí i něco navíc.

  • PowerBoost – Rychlé ohřátí vody, k němuž dojde díky vysokému výkonu, jež překonává i nejvyšší maximální stupeň ohřátí na ovládání.
  • QuickStart – Varná deska sama pozná, kam jste umístili nádobí, stačí pouze zvolit stupeň ohřevu.
  • Zobrazování spotřebované energie na displeji
  • Blokace varného panelu – Ideální při čištění, kdy můžete desku omývat, aniž byste spustili jakoukoliv funkci.


4. Plynové plotýnky

Alternativou elektrických varných desek jsou plynové plotýnky, které lze pořídit jak u volně stojícího sporáku, tak u toho vestavěného. Jejich výhodou může být do značné míry nižší pořizovací cena. S tím mnohdy souvisí také i menší provozní náklady a dosažení okamžitého ohřevu. Stačí otočit kolečkem, stisknout zapalování a můžete vařit. Dobře se vám bude regulovat výstupní plamen a zároveň docílíte minimálních tepelných ztrát.

Velkou překážkou však může být napojení na plyn. Ten kupříkladu v již dokončeném objektu nelze dovést na požadované místo. Obtěžující může být i náročnější údržba. Někdy je volba plynu jednoduše o zvyklostech konkrétního člověka. Někteří kuchaři preferují tento zdroj, jiní dávají přednost elektřině.

I plynové plotýnky dosahují originálních designů. Nejčastěji mají tlačítkové ovládání a zároveň přináší řadu praktických funkcí.

  • Automatické zapalování – K zapálení hořáku nepotřebujete sirky ani jiný „podpalovač“. Stačí jen otočit kolečkem a dojde k automatickému zapálení.
  • Pojistka plamene – Bezpečností prvek, který zamezí úniku plynu poté, co dojde ke zhasnutí plamene, například při přelití pokrmu.
  • Wok hořák – Prostor umožňující zvolit velice výkonné vaření konkrétní pochutiny.
  • LED podsvícení ovládacích prvků

5. Elektrická trouba a její funkce

Elektrické trouby na rozdíl od těch plynových přináší podstatně širší možnosti užití. I proto jsou nejenom výsadou vestavěných variant, ale také těch samostatně stojících, ať už jde o verze elektrické či kombinované.

Ano, je pravdou, že elektřina je pomalejší na jakýkoliv ohřev. Na druhou stranu se vám dostane poměrně široké a přesné regulace teploty. Obvykle od 50 °C do 250 °C. Přínosem je i více druhů ohřevu, respektive programů.

  • Spodní a horní ohřev, včetně kombinovaného
  • Rozmrazování
  • Gril
  • Horký vzduch
  • Ohřev s ventilátorem
  • Generátor mikrovln – dokáže nahradit klasickou mikrovlnnou troubu

S těmito možnostmi se nemusíte omezovat při přípravě jakýchkoliv pokrmů – masa, pečiva, pizzy, apod.

Ovládání elektrické trouby může být mechanické, respektive tlačítkové, ale i dotykové, včetně přehledného displeje. K dispozici je i řada praktických funkcí a doplňků.

· Ventilátor – Umožňuje horkovzdušné pečení, které množství uživatelů upřednostňuje, například při pečení vánočního cukroví.

· Kruhové topné těleso – Ohřívá vzduch kolem ventilátoru, čímž vzniká pravé horkovzdušné pečení. V takovém případě je možné péct i více plechů najednou a nedochází k míchání chutí. Některé trouby mají je ventilátor bez topného tělesa, ten ovšem pouze rozhání vzduch ohřátý spodním topným tělesem.

· Katalytické čištění – Vnitřní povrch trouby je ošetřený porézní smaltovanou vrstvou, která při programu čištění vsakuje mastnotu a nečistoty, které se rozpouští. Nevýhodou je životnost vnitřních plechů, měly by se měnit jednou za 5 - 6 let.

· Pyrolytické čištění – Proces, při němž se trouba rozehřeje na teplotu až 500 °C, kdy dochází ke spálení všech nečistot uvnitř.

· Aqua Clean – Způsob čištění za pomoci páry. Do trouby dáte pekáč s vodou a zapnete funkci AquaClean. Cca po hodině působení páry by se měly nečistoty na stěnách trouby uvolnit a vy je následně snadno setřete.

· Isofront – Bezpečností prvek moderních trub. Přední dvířka jsou vybavena speciální vrstvou, která zabraňuje nadměrnému zahřívání a tedy nepříjemnému popálení. Podle stupně zabezpečení může být vnější teplota pouhých 40 C°.

· KeepWarm – Udržuje pokrm neustále teplý, takže jej lze kdykoliv servírovat. Energeticky úsporný program.

· Otočný gril – Součást klasického grilu. Slouží pro opékání kuřat a podobných pochutin.

· Teleskopické výsuvy – Umožní vám vysunout téměř celý pekáč, aniž byste jej museli přidržovat nebo vám vypadl z trouby ven. Ideální při podlévání a dochucování.

· Osvětlení trouby

· Teplotní sonda – Doplněk, který zapíchnete do připravovaného masa, a v okamžiku dosažení správné teploty dojde k vypnutí trouby.

· Displej a časovač – Displej vás informuje o probíhajícím programu, nastaveném časovači a jeho součástí jsou často i hodiny. Časovač vás zvukovým signálem informuje o uplynutí nastavené doby a dá se tedy používat jako minutka i v době, kdy v troubě zrovna nepečete. Některé časovače zvládnou troubu po uplynutí nastavené doby i vypnout.

Kouzlo každé elektrické trouby spočívá především ve výčtu nabízených programů, jež se úměrně pojí s jednotlivými druhy výše zmíněných ohřevů. Výběr tak zaměřte na to, co všechno chcete v troubě připravovat.


6. Plynová trouba a její funkce

Plynová trouba je levnější variantou trouby, což se samozřejmě promítá do některých funkcí a vůbec celkového způsobu ohřevu. Nejčastěji jsou tyto výrobky doplněny pouze spodním ohřevem, v lepším případě ještě tím horním. Z toho jasně plyne nerovnoměrné rozvádění tepla. Limitováni můžete být i nastavením regulace teploty v rozmezí mezi 150 °C až 260°C.

Na druhou stranu určitým lidem může vyhovovat vznik větší vlhkosti při pečení pochutin. Dnes již nechybí bezpečnostní prvky v podobě pojistky proti zhasnutí plamene. Ani oheň nemusíte zapalovat ručně. K tomu slouží elektrické zapalování. Vedle osvětlení, krycích poklopů nad hořáky, vícevrstvého skla dvířek a pár základních programů však neočekávejte nic nadstandardního.

I proto zákazníci velice často přiklánějí k volbě vestavěné trouby elektrické nebo volně stojícího sporáku kombinovaného, tedy plynové plotýnky a elektrické trouby.


7. Energetický štítek trouby

Energetický štítek obsahuje informace o troubě daného sporáku. Štítek existuje ve dvou verzích, pro elektrickou a pro plynovou troubu.

· Typ trouby – V levém horním rohu najdete označení, zda je trouba elektrická nebo plynová.

· Energetická třída – Barevné pruhy pod označením trouby a protilehlé písmeno na černém poli udávají energetickou třídu. Ta se zpravidla označuje písmeny A až G, v případně výjimečně úsporných modelů je možné narazit i na označení A+, A++ nebo A+++.

· Objem trouby – Pod barevnými pruhy najdeme údaj o objemu trouby. Ten se udává v litrech, v současnosti je největší dostupný objem cca 71 l. V závislosti na tom jaké množství jídla pečete, byste měli volit i objem trouby (pokud plánujete péct krůtu nebo vánoční šunku, rozhodně sáhněte po větším modelu).

· Spotřeba – Napravo od objemu trouby najdeme údaje o její spotřebě. Horní položka udává spotřebu na běžný cyklus, spodní položka udává spotřebu pro cyklus horkovzdušného pečení. U elektrických trub je tento údaj udáván v kWh, u plynových v MJ.


8. Ceny

Všechny výše načerpané informace z jednotlivých kapitol se samozřejmě úměrné promítají do ceny konkrétního spotřebiče. Velkou roli bude hrát nejenom to, zda jde o plyn, elektřinu či kombinaci, ale také přidružené funkce. Nejčastěji lze narazit na tyto cenové kategorie.

  • Cena do 10 000 Kč
  • Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč
  • Cena nad 30 000 Kč

Nejlevnější bude určitě plynový sporák, popřípadě ten kombinovaný se sklokeramickou deskou. Pakliže budete chtít indukci a více funkcí, budete si muset připlatit.

Cena do 10 000 Kč

Nejlevnější bude určitě plynový sporák, popřípadě ten kombinovaný se sklokeramickou deskou. Pakliže budete chtít indukci a více funkcí, budete si muset připlatit.

Cena od 10 000 Kč do 30 000 Kč

Zde jednoznačně vítězí kombinované a elektrické verze, včetně těch vestavěných. Otevírají se vám pomyslné brány k energetickým třídám A+, A++ a více provedení indukčních desek, u nichž dokonce nechybí ani pět varných ploch. V případě trouby můžete volit například otočný rožeň, teleskopické výsuvy a celkový objem cca 60 – 68 litrů.

Cena nad 30 000 Kč

Pakliže hovoříme o volně stojících sporácích, jde o nerezové varianty jako je tomu u modelů vestavěných. Objem trouby může přesahovat 69 litrů, což se přenese i do větší šířky a atypických rozměrů. Luxusní provedení, nadstandardní výbava a odpovídající výkon jsou naprostou samozřejmostí.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Test sporáků 2017
Průměrné hodnocení 4.7 z 15 hlasů