Stolní trouby neboli mini trouby usnadní vaření v malém bytě či na koleji. V tomto článku se dozvíte vše důležité, co byste měli znát před jejich výběrem, budeme se věnovat především těmto tématům:
- Proč si pořídit stolní troubu – Ve prospěch stolních trub hovoří úspora místa i financí, jednoduchá instalace či mobilita.
- Nevýhody stolních trub – Levnější produkty mívají často chatrné zpracování, stolní trouby se také hůře udržují, mají malou kapacitu a postrádají některé funkce klasických trub.
- Druhy stolních trub podle varné desky – V základu se dají rozdělit na trouby s varnou deskou/plotýnkami a bez plotýnek, zvláštní kategorii představují ještě modely s grilem.
- Důležité parametry při výběru stolní trouby – Zaměřit byste se měli především na kapacitu, příkon, celkové zpracování, nabízené režimy ohřevu a typ ovládání.
- Funkce a příslušenství – Používání zefektivní např. časovač, zvukový signál nebo speciální programy na pečení, ve výbavě také mnohdy najdete různé plechy, rošty či rožně.
- Cena – Nejlevnější mini trouby seženete do 1 000 Kč, nedá se ale od nich očekávat nijak vysoký výkon ani dlouhá životnost. Většina uživatelů pravděpodobně zvolí model s cenou okolo 2 000-3 000 Kč, luxusnější modely se mohou cenou vyšplhat i na 10 000 Kč.
Proč si pořídit stolní troubu
Mezi hlavní benefity zakoupení malé trouby patří:
- Úspora místa – Stolní trouba zabere zhruba tolik místa, co klasická mikrovlnka, vejde se tak i na studentskou kolej nebo do garsonky.
- Jednoduché zapojení – Troubu stačí zapojit do zásuvky, nemusíte řešit žádnou složitou instalaci do kuchyňské linky apod.
- Mobilita – Tento poměrně malý přístroj snadno převezete z domu na chatu, nebo si jej můžete vzít s sebou třeba do karavanu. Ne nadarmo se stolním modelům říká také přenosné trouby.
- Dostupná cena – Oproti klasickým troubám jsou stolní varianty obvykle několikanásobně levnější.
Nevýhody stolních trub
- Malá kapacita – Objemově jsou stolní trouby zpravidla 2-3x menší než klasická vestavná trouba, hodí se tak spíše pro jednu až dvě osoby, na přípravu jídla pro rodinu nebudou ideální.
- Často chatrné provedení – Zejména u levnějších modelů se mnohdy setkáte s měkkými plechy, olupováním barvy, přehříváním plechů a jinými potížemi.
- Omezenější funkce – Většinou se nedočkáte např. pravého horkovzdušného pečení, regulace teplot také bývá mnohdy nepřesná či nedostatečná.
- Někdy náročnější údržba – Na rozdíl od klasických trub nenajdete u stolních modelů katalýzu, pyrolýzu ani jiný systém čištění, s mastnotou, připečeninami a dalšími nečistotami si budete muset poradit ručně. Zajímavou alternativou s o něco jednodušší údržbou by mohly být např. pečicí pánve, jejichž nádoba bývá omyvatelná v myčce.
Druhy stolních trub podle varné desky
Základní rozdělení trub se odvíjí od využití jejich horní desky. Ta totiž může zůstat ladem, nebo naopak nabízí prostor k vaření. Stolní trouby tak dělíme na tři základní typy:
- Stolní trouby bez plotýnek – Ty na první pohled skutečně vypadají jako běžné mikrovlnné trouby, ale nabízejí klasické pečení. Jejich pořizovací cena je samozřejmě o něco nižší, stejně jako celkové rozměry.
- Stolní trouby s plotýnkami – Tyto produkty mají ve své vrchní části zabudované dvě až tři elektrické plotýnky, takže se svým vzhledem a funkčností daleko více přibližují plnohodnotným sporákům. Jsou tak daleko variabilnější, musíte ale počítat s nepatrně většími rozměry, hmotností a pořizovací cenou.
- Stolní trouby s grilem – Výjimečně se můžete setkat také s troubami, které mají na horní desce hladkou grilovací plochu nebo rošt, a plní tak zároveň funkci stolního grilu. Ten vám sice plnohodnotně nenahradí varnou desku, kromě grilování masa a zeleniny jej ale můžete využít i k opékání pečiva, při výrobě palačinek, smažení vajec a dalších činnostech.
Stolní trouby s plotýnkami
Nejčastěji se setkáte se dvěma až třemi klasickými litinovými plotýnkami, některé modely ale nabízejí také modernější sklokeramickou desku.
- Litinové plotýnky – Levnější provedení, které zná z dob starších sporáků jistě každý. Na litinovou plotýnku máte možnost položit v podstatě jakýkoliv hrnec či pánev. Základní modely nabízí nejčastěji dvě plotýnky. Větší stolní trouby se mohou pyšnit dokonce třemi plotýnkami. Nespornou výhodou litinové varianty je určitě nižší pořizovací cena.
- Sklokeramická deska – Výjimečně můžete narazit na modernější variantu se sklokeramickou deskou. Takové stolní trouby působí už mnohem luxusnějším dojmem a lépe zapadnou do moderní domácnosti. Pokud jde o sklokeramickou desku s topnou spirálou, stále můžete využívat jakékoliv nádobí. Jestliže narazíte na model s indukční deskou, bude potřeba zvážit, zda máte doma nádobí vhodné na indukci, popřípadě několik kusů pořídit.
Regulace teploty
Při výběru je důležité zkontrolovat také způsob regulace teploty plotýnek, ten může být dvojí:
- Bez regulace – Základní varianta, která je k vidění spíš u levnějších modelů. Plotýnky prostě zapínáte a vypínáte, nic dalšího vám neumožní.
- Ve stupních – Klasický systém několika stupňů. I v tomto případě však nebudete mít příliš na výběr, k dispozici jsou obvykle 3 nebo 4 teplotní stupně.
Důležité parametry při výběru stolní trouby
- Objem a rozměry – Při volbě kapacity je vhodné počítat cca 10 l na jednoho člena domácnosti. Před koupí si také zkontrolujte, zda rozměry daného modelu nejsou pro vaši kuchyni příliš velké.
- Příkon – Nejvýkonnější modely mají příkon trouby okolo 2 000 W, narazit můžete také na tzv. celkový příkon, do toho se započítává i příkon plotýnek.
- Materiál a design – Levnější trouby bývají vyrobené z měkčího plechu, dražší modely z pevnějšího nerezu. Vhodné je sledovat celkové zpracování, ale také např. počet úrovní pečení.
- Ohřev – Obvykle bývá horní, spodní nebo obojí, některé modely mají i sofistikovanější typy, jako je horkovzdušný ohřev nebo rožnění.
- Ovládání – Většinou narazíte na mechanická kolečka a tlačítka, někdy doplněná o displej. Luxusní varianty mohou mít dotykové ovládání.
Objem a rozměry
Vybírat si můžete trouby libovolného objemu v rozmezí přibližně 9 až 60 litrů. Tento údaj je třeba volit v závislosti na tom, kolik jídla budete najednou připravovat, respektive pro kolik členů rodiny. Při výběru doporučujeme počítat alespoň 10 l na osobu, roli ale hrají také další faktory, např. zda se chystáte na pečení vánočního cukrový a dalších větších dávek potravin.
Zapomínat nesmíte na to, že s rostoucím objemem minitrouby dochází také ke zvětšování rozměrů. Často tak bude potřeba najít ideální kompromis kapacity a prostoru, který v kuchyni můžete obětovat.
Příkon
Hodnota příkonu určuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé části a připravit výsledný pokrm. Udává se ve wattech označovaných zkratkou „W“. Často se setkáte s dělením příkonu pro jednotlivé segmenty stolní trouby, tedy zejména pro troubu a plotýnky zvlášť. To je vhodné zkontrolovat, jelikož někteří výrobci naopak uvádějí jako příkon trouby celkový příkon (tedy součet příkonu trouby a plotýnek), což je značně zavádějící.
Nutno podotknout, že čím vyšší příkon, tím lepší výkon daného kuchyňského spotřebiče a samozřejmě i větší spotřeba elektrické energie. U většiny produktů narazíte na příkon trouby (tedy bez plotýnek) mezi 1 200 W a 3 600 W.
Materiál a design
Celkové zpracování trouby může mít zásadní vliv na komfort používání, ale i životnost daného přístroje. Levnější modely bývají vyrobené z tenčích hliníkových plechů, které se často nadměrně zahřívají a snadno se promáčknou. U dražších trub narazíte na odolnější nerezovou konstrukci, často s lepším těsněním dvířek a jinými benefity.
Co se konstrukce týče, není od věci zkontrolovat, na kolika úrovních najednou můžete péct. Často trouby pečou pouze na jedné úrovní, do některých modelů ale vměstnáte i několik plechů či roštů najednou. V takovém případě je ale vhodné mít model s horním i spodním ohřevem a ideálně také ventilátorem, aby se všechny potraviny připravovaly rovnoměrně.
Ohřev
Odvíjí se od typu topných těles a dalších prvků. Mezi základní typy patří:
- Dolní ohřev – Topné těleso se nachází v dolní části stolní trouby.
- Horní ohřev – Opak dolního ohřevu. Topná tělesa se nachází ve vrchní části. Častá je potom kombinace horního a dolního ohřevu, stejně jako u klasických trub. Na základě vámi zvoleného programu pak minitrouba zapne dolní, horní či oba ohřevy najednou.
- Gril – Je to funkce podobná těm, které se nacházejí v klasických troubách. Základní provedení grilu je tvořeno statickými topnými spirálami v horní části přístroje.
K pokročilejším se potom řadí:
- Rožnění – V troubách vybavených otočným rožněm si připravíte i grilované kuře a jiné pokrmy.
- Rozmrazování – Napomáhá šetrnému rozmrazení potravin před vařením.
- Mikrovlnný ohřev – Existují kombinované spotřebiče, které zastoupí klasickou i mikrovlnnou troubu, jejich výběr ale není nijak široký.
- Horkovzdušná fritéza – Příležitostně se na trhu setkáte i se stolními troubami, které zároveň plní funkci dnes velmi populární horkovzdušné fritézy.
- Pečení s ventilátorem – Do jisté míry supluje horkovzdušné pečení. Pravého horkovzdušného pečení (tedy za přítomnosti zadního kruhového tělesa) se ale obvykle nedočkáte. Nabízejí jej spíše profesionální trouby (nebo spíše malé konvektomaty), určené do gastronomického provozu.
Ovládání
Komfort používání do jisté míry ovlivňuje také typ ovládání. Narazit obvykle můžete na dvě varianty:
- Mechanické – Většinou prostřednictvím otočných koleček či tlačítek. Setkáte se s ním u drtivé většiny modelů, i těch dražších, u těch ale bývá doplněné displejem.
- Dotykové – Výjimečně můžete narazit také na trouby s dotykovým ovládacím panelem. Ty působí luxusním dojmem (a cena tomu odpovídá).
Funkce a příslušenství
O snazší a efektivnější používání se postarají také některé užitečné funkce, například:
- Akustický signál – Oznamuje mimo jiné dokončení zvoleného programu. Díky němu nemusíte troubu neustále hlídat a jídlo ve chvilce nepozornosti nespálíte.
- Vnitřní osvětlení – Umožňuje snazší kontrolu vloženého jídla bez otevírání dvířek.
- Časovač – Sami si navolíte, kdy se má minitrouba vypnout. Setkat se lze také s automatickým časovačem. Ten je součástí daného programu.
- Specifické programy – Stolní trouby jsou vybaveny několika typy programů pro přípravu rozdílných pokrmů. Narazit můžete například na program pro pečení cukroví, využít lze programy na pizzu a mnohé další.
- Šestý smysl – Dražší a propracovanější modely jsou schopny samy určit, v jakém stavu vkládáte pokrm do trouby a v závislosti na tom zvolí odpovídající teplotu a délku přípravy jídla.
- Parní funkce – Výjimečně se můžete u stolních trub setkat také s možností přípravy potravin v páře. Většinou jde ale o opravdu luxusní modely.
V balení s minitroubou obvykle bývá také několik kousků příslušenství, popřípadě si můžete některé užitečné doplňky pořídit. Oblíbené jsou:
- Plechy na pečení odlišných velikostí a výšek
- Zapékací misky
- Grilovací rošt
- Kámen na přípravu pizzy
- Výsuvný šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky
- Košík na horkovzdušné fritování
Cena
Vzhledem k menší velikosti a omezenějšímu použití oproti klasické troubě lze počítat s nižšími pořizovacími náklady. Stolní trouby jsou dostupným kuchyňským sortimentem, navíc si můžete vybírat z modelových řad prověřených výrobců. Jsou to například Orava, Guzzanti, De’Longhi, ECG, Tristar, Rohnson a mnohé další.
Pro lepší představu o investici do stolní trouby uvádíme několik cenových kategorií:
- Do 1 000 Kč – V této cenové kategorii narazíte na opravdový základ, výrobky s nižším příkonem do 1 000 W a s objemem cca 15 litrů. Z toho samozřejmě plyne i omezenější regulace teploty mezi 100–230 °C. Jde o jednoduché modely, které najdou své primární užití hlavně při občasné přípravě pokrmů.
- Od 1 000 Kč do 3 000 Kč – Za několik tisíc už získáte výkonnější zařízení s příkonem až 2 000 W a s objemem trouby dosahujícím 40 litrů. Těšit se můžete na více funkcí. Kromě dolního a horního ohřevu to bude také horký vzduch nebo gril. Dražší modely bývají vybavené také plotýnkami.
- Nad 3 000 Kč – Jestliže dáváte přednost digitálním minitroubám s funkcí horkovzdušné fritézy, automatickým vypínáním, vnitřním osvětlením, spoustou programů a velkým množstvím příslušenství, vyplatí se do nákupu více investovat. Za to můžete vybírat z protfolia značkových výrobků, kde se kvalita pojí s moderním designem.
Cenová kategorie | Co nabízí | Co nenabízí | Na jaký účel se hodí |
Do 1 000 Kč | – Menší, spíše základní modely | – Produkty s plotýnkami
– Širší výběr funkcí a režimů pečení |
– Pro nenáročné uživatele, na chatu/studentskou kolej |
Od 1 000 Kč do 3 000 Kč | – Slušný výkon i kapacitu
– Zajímavé funkce – Různé varianty ohřevu – Modely s plotýnkami |
– Designové produkty dražších značek | – Do běžné domácnosti, jako náhrada standardní trouby |
Nad 3 000 Kč | – Pokročilé funkce (horkovzdušné fritování, předsnastavené programy)
– Bohaté příslušenstí – Luxusnější značky |
– Produkty pro nenáročné | – Náhrada několika spotřebičů (trouba, fritéza)
– Do designové domácnosti |
Stolní trouba vs. horkovzdušná fritéza
Horkovzdušné fritézy se dnes těší velké popularitě, coby další varianta, jak nahradit troubu. Možná se právě mezi horkovzdušnou fritézou a minitroubou rozhodujete a nejste si jistí, která varianta je pro vás ta pravá. Nastíníme si proto, jaké jsou mezi těmito dvěma přístroji obvykle rozdíly (ačkoliv již existují i hybridní produkty, které kombinují obě varianty). Horkovzdušným fritézám jsme navíc věnovali samostatné srovnání.
- Konstrukce – Stolní trouba se podobá malé troubě či mikrovlnce, při pečení zpravidla vidíte dovnitř. Horkovzdušná fritéza má vkládací košík a v průběhu fritování nevidíte, co se s jídlem děje, pokud jej nevytáhnete.
- Typ ohřevu – Typický pro stolní trouby je konvekční ohřev horním nebo spodním topným tělesem, některé k němu přidávají i ventilátor. Horkovzdušná fritéza, jak již název napovídá, funguje na bázi pečení horkým vzduchem. Stolní trouba tak lépe zastane klasické a horkovzdušná fritéza horkovzdušné pečení.
- Využití – V tomto směru se oba přístroje do jisté míry překrývají, v obou upečete maso, zeleninu či hranolky. Horkovzdušná fritéza je ale lepší na přípravu křupavých jídel (hranolky, americké brambory, kuřecí stripsy) s minimem oleje. Stolní trouba je naopak daleko vhodnější k pečení potravin naplocho – cukroví, koláčů, pizzy a tak podobně.
- Vybavení/funkce – Při pečení ve stolní troubě můžete využívat hned několik plechů, a příprava většího objemu potravin tak půjde lépe od ruky. Některé také disponují otočným rožněm, pizza kamenem a dalšími doplňky. Specialitou jsou potom plotýnky či gril na horní ploše, díky čemuž stolní trouba nahradí i sporák. Příslušenství fritéz je omezenější, většinou sestává jen z různých typů roštů.
Typ přístroje | Konstrukce | Typ ohřevu | Určení | Vybavení/funkce |
Stolní trouba | – Podobná troubě/mikrovlnce
– S průhlednými dvířky |
– Obvykle konvekční, někdy s ventilátorem | – Jídla pečená na plocho (pizza, cukroví…)
– Rozpékání pečiva – Maso, zelenina |
– Plotýnky, gril, otočný rožeň, pizza kámen… (v závislosti na modelu) |
Horkovzdušná fritéza | – Podobná fritéze
– Není vidět dovnitř |
– Horkovzdušný | – „Křupavá“ jídla (hranolky, kuřecí stripsy)
– Maso, zelenina |
– Různé typy roštů
– Přednastavené programy |
Modelový výběr stolní trouby
V předchozích kapitolách jsme se zabývali rozdíly mezi stolními a klasickými troubami, představili klíčové parametry i hodnoty, kterých obvykle dosahují. Nyní se pokusíme na výběr podívat z pozice informovaného zákazníka, a předvést tak modelový výběr pomocí individuálních požadavků.
Náš zákazník nedávno zakoupil zahradu, na které stojí jen malá chatička s miniaturním místem pro kuchyň. Nyní tráví celé víkendy snahou pozemek zvelebit. Hledá tedy spotřebič, který potřebuje co nejméně místa pro přípravu co nejširší škály pokrmů. Pokud mu poroste ovoce, hodlá je zde i zavařovat. Pro vaření si vyhradil staré hrnce ze současné domácnosti.
Na designu trouby mu nijak zvlášť nezáleží a velký objem také nepotřebuje, však jezdí běžně na zahradu sám. Je ze staré školy, speciální programy by nejspíš nevyužil, ale protože se na zahradě věnuje dalším zvelebujícím činnostem, ocení, pokud troubu nebude muset neustále hlídat.
1. Provedení stolní trouby
Náš modelový zákazník chce ušetřit tolik prostoru, kolik je jen možné. Ostatně se zabydlováním teprve začíná a nemůže si tak být jist, že nebude potřebovat nějaké další vybavení. Proto sáhne po stolní troubě, která zastoupí co nejvíce spotřebičů, minimálně klasickou troubu i sporák. Při nákupu trouby bez plotýnek by musel zakoupit vařič zvlášť, což by znamenalo další nároky na prostor.
2. Typ plotýnek a jejich regulace
Protože k vaření budou využity staré, vyřazené hrnce, bude třeba se ujistit, že plotýnky si s nimi poradí. Jistotou by pro našeho zákazníka mohla být trouba s litinovými plotýnkami, které snesou jakékoliv nádobí. Tomu nahrává i fakt, že vzhled zde nehraje nijak důležitou roli a modernější sklokeramický design by nebyl patřičně doceněn. Pokud je ovšem zákazník zvyklý na sklokeramickou desku, neexistuje důvod, proč by se jí měl na zahradě vzdávat.
Náročnější by ovšem měl být v oblasti regulace plotýnek. Pokud zde hodlá trávit celé víkendy a zavařovat, určitě uvítá co nejvyšší počet teplotních stupňů. Jiná situace by ovšem nastala, pokud by se k vaření často nedostal, případně „vařil“ pouze ohřívané párky – to by si vystačil i s plotýnkami bez regulace.
3. Příkon a maximální teplota
Příkon ovlivňuje jak rychlost rozehřívání trouby, tak i spotřebu. Náš modelový zákazník bude troubu pravidelně používat. Protože má navíc na zahradě spoustu jiné práce, rozhodně neplánuje trpělivě vyčkávat, než se trouba nahřeje. Proto zde příkon dostane přednost a zákazník si ohlídá, aby trouba náročné používání zvládla.
Maximální teplota se u většiny modelů pohybuje nad 230 °C, což člověka neomezuje v běžném používání. Protože náš zákazník si přeje model, který zastoupí co nejvíce dalších spotřebičů, zaujme jej i režim grilování, který využívá vyšších teplot, a také otočný rožeň. Pokud by však do budoucna plánoval pořídit kvalitní gril samostatně, mohl by od tohoto kritéria s klidem upustit.
4. Objem trouby
Jak jsme již zmínili, náš zákazník jezdí na zahradu sám. Objem trouby tedy bude muset vyhovovat jen jeho vlastním potřebám. Protože tím zároveň ušetří místo, sáhne tedy spíše po menším modelu. Objemnější troubu by stejně adekvátně nevyužil a možná by jen zbytečně utrácel za vyšší příkon. Na druhou stranu se však vyhne těm úplně miniaturním, neboť mají často jen omezené možnosti ohřevu.
5. Požadované typy ohřevu
Ačkoliv náš zákazník pořizuje jen malou stolní troubu, slibuje si od ní přípravu rozmanitých jídel. Rozhodně tedy bude požadovat horní i spodní ohřev, horkovzduch i funkci grilování. Na druhou stranu si však nebude nárokovat speciální programy na pizzu, koláč či přípravu domácích jogurtů.
6. Další funkce a příslušenství
Jak jsme již zmiňovali výše, náš modelový zákazník bude mít na zahradě spoustu práce a rozhodně tak nebude chtít strávit u trouby víc času, než je nutné. Ocení tedy vychytávky, které pečicí proces pohlídají za něj.
Pravděpodobně sáhne po modelu, který je vybaven časovačem a konec pečení ohlásí akustickým signálem. Pokud se rozhodne zainvestovat, možná jej zaujme i trouba, která odhadne vhodnou teplotu a délku pečení pomocí šestého smyslu. Bez vnitřního osvětlení si naopak bez problémů poradí.
Z příslušenství se bude určitě hodit plech, zapékací misky či nějaké další nádobí do konkrétního typu malé trouby. Čím menší navíc trouba bude, tím spíš přijde vhod také vysouvací odkapávací šuplík. V malé troubě by se totiž hůře čistil. Kdyby však náš zákazník změnil názor a rozhodl se pořídit si větší model, možná by si vystačil i s nádobím klasických rozměrů a bez šuplíku.
7. Další kritéria
Náš zákazník je na speciální funkce poměrně nenáročný. Přesto jsme našli několik dalších aspektů, které by možná chtěl vzít v úvahu.
- Při používání na zahradě není úplně možné vyvarovat se ovládání trouby špinavýma či mokrýma rukama. Pro takové ovládání jsou mnohem vhodnější mechanické knoflíky než dotykový displej.
- Funkce samočištění usnadňuje údržbu. Je tak dalším bonusem, který ve výsledku šetří čas, což našemu pracovitému zákazníkovi pomůže soustředit se na důležitější činnosti.
Shrnutí
Podle údajů, které jsme v průběhu modelového výběru shromáždili, nyní dokážeme usoudit, jaká trouba našeho zákazníka zaujme. Bude se jednat o model s litinovými plotýnkami, z nichž každou je možné teplotně regulovat. Příkonem i maximální teplotou bude spíš nadprůměrná.
Trouba bude mít menší objem, zato však všechny dostupné typy ohřevu a čestné místo v ní bude patřit otočnému rožni. Ovládání přístroje bude knoflíkové. Z dalších funkcí se zákazník zaměří na časovač s akustickým signálem a samočištění. Balení by také mělo obsahovat výsuvný odkapávací šuplík a nádobí v adekvátní velikosti.
Údržba stolní trouby
Stolní trouba, stejně jako další kuchyňské spotřebiče, vyžaduje jistou dávku údržby, abyste zachovali její vzhled a hlavně prodloužili její životnost. Základem všeho je používání vhodného příslušenství při přípravě dané pochutiny, například v podobě odkapávací misky. I s ní však může dojít k zanášení vnitřních stěn.
Někdo si při údržbě vystačí s mýdlovou nebo octovou vodou, někdo využívá speciální čisticí prostředky. Ideální je používat neabrazivní prostředky, vhodné nejsou ani drátěnky apod. Pokud chcete na čištění stolní trouby využít čistič na klasické trouby, ověřte si, že je na daný materiál vhodný. Řada stolních trub je částečně nebo i z většiny tvořená hliníkem a prostředky na čištění klasických trub nebývají na hliník vždy vhodné (Zdroj: Love to Know).
V tomto případě platí jedno základní pravidlo. Nikdy nečistěte horkou minitroubu. Vždy ji nechte důkladně vychladnout a teprve poté se pusťte do čištění. Řada moderních výrobků je vybavena i funkcí samočištění. Ta vám při pravidelné údržbě výrazně usnadní práci.
Dobrý den, upeče mini trouba Ferarri 60 litrů vánočního cukroví?