Jak vybrat stolní troubu
Stolní trouba představuje šikovné řešení na chatu, studentskou kolej nebo do garsonky, zkrátka všude, kam se klasická trouba nevejde, nebo se její pořízení nevyplatí. Před nákupem stolní trouby byste měli mít alespoň základní povědomí o takovém výrobku. Proto se v našem článku zaměříme na základní parametry a funkce stolních trub. Prvním důležitým kritériem při výběru by měl být typ plotýnek a druh ohřevu.
Nastíníme vám, jak velký objem minitrouby je vhodný a neopomeneme ani na odpovídající příkon promítající se do jejího celkového výkonu. V neposlední řadě se podíváme i na praktické funkce přispívající k lepší a pohodlnější přípravě nejrůznějších pokrmů. Ke stolní troubě si navíc můžete pořídit i šikovné příslušenství.
Nakonec nebude chybět ani zmínka o pravidelné údržbě a cenových nákladech na pořízení takového kuchyňského pomocníka. S našimi informacemi a radami si budete schopni vybrat minitroubu dle vlastních potřeb. Samozřejmě jsme ale nezapomněli ani na klasické trouby, článek jak je vybrat najdete zde.
Jak vybrat stolní troubu stručně:
- Ujasněte si, zda k troubě potřebujete také plotýnky, a pokud ano, tak jakého typu.
- Odhadněte potřebný objem – podle počtu lidí v domácnosti či velikosti připravovaných pokrmů.
- Zaměřte se na funkce trouby, standardně horní a spodní ohřev, gril a horkovzduch.
- Neopomeňte svůj uživatelský komfort ani další vychytávky.
- Zkontrolujte, zda s troubou dostanete také vybavení (pečicí nádoby) adekvátní velikosti.
Provedení stolní trouby
Základní rozdělení trub se odvíjí od využití jejich horní desky. Ta totiž může zůstat ladem, nebo naopak nabízí prostor k vaření. Stolní trouby tak dělíme na tři základní typy:
- Stolní trouby bez plotýnek – Ty na první pohled skutečně vypadají jako běžné mikrovlnné trouby, jen disponují řadou pečících programů navíc. Jejich pořizovací cena je samozřejmě o něco nižší, stejně jako celkové rozměry.
- Stolní trouby s plotýnkami – Tyto produkty mají ve své vrchní části zabudované dvě až tři plotýnky, takže se svým vzhledem a funkčností daleko více přibližují plnohodnotným sporákům. Jsou tak daleko variabilnější, musíte ale počítat s nepatrně většími rozměry, hmotností a pořizovací cenou.
- Stolní trouby s grilem – Výjimečně se můžete setkat také s troubami, které mají na horní desce hladkou grilovací plochu a plní tak zároveň funkci stolního grilu. Ten vám sice plnohodnotně nenahradí varnou desku, kromě grilování masa a zeleniny jej ale můžete využít i k opékání pečiva, při výrobě palačinek, smažení vajec a dalších činnostech.
Rozměry standardních modelů pohybují kolem 30 x 60 x 40 centimetrů, tedy plus mínus ve velikosti klasické mikrovlnné trouby. Hmotnost se pohybuje kolem 5 kilogramů v závislosti na daném modelu. Rozměry ani hmotnost tak nejsou při výběru příliš zásadní, protože v nich většinou nejsou u jednotlivých modelů nijak dramatické rozdíly.
Co se týče výrobního materiálu a barevného provedení, každý si v tomto ohledu přijde na své. Volit můžete mezi plastovými či kovovými produkty, včetně nerezové povrchové úpravy. Z hlediska barevnosti se meze nekladou. Vedle bílých, černých a šedivých provedení lze narazit i na extravagantnější barvy.
Typ plotýnek a regulace teploty
Pokud zvolíte troubu s plotýnkami, musíte při výběru myslet i na jejich specifika. Před nákupem minitrouby byste měli zvážit, jakému typu plotýnek dáte přednost.
Litinové plotýnky
Levnější provedení, kterou zná z dob starších sporáků jistě každý. Na litinovou plotýnku máte možnost položit v podstatě jakýkoliv hrnec či pánev. Ovládání je většinou manuální, zvlášť pro plotýnky, zvlášť pro troubu.
Základní modely nabízí nejčastěji dvě plotýnky. Větší stolní trouby se mohou pyšnit dokonce třemi plotýnkami. Nespornou výhodou litinové varianty je určitě nižší pořizovací cena.
Sklokeramické plotýnky
Rozhodnete-li se do minitrouby investovat více peněz, čeká vás komfortnější verze v podobě sklokeramických plotýnek. Takové stolní trouby působí už mnohem luxusnějším dojmem a lépe zapadnou do moderní domácnosti.
Na první pohled byste možná ani nepoznali, že daný výrobek disponuje sklokeramickými plotýnkami. Ty jsou totiž rovné a dokonale zabudované v horní části produktu. V rámci jejich používání je nutné spoléhat se pouze na nádobí určené pro sklokeramické desky.
Ovládání je v tomto případě řešeno nejenom mechanicky, ale může být i digitální, respektive dotykové. To všechno je vykoupeno vyšší pořizovací cenou.
Regulace teploty
Asi automaticky čekáte, že plotýnky budou fungovat stejně jako u klasických sporáků, že? Pokud ano, trošku vás překvapíme, rozhodně to není samozřejmostí. Je více variant, na které můžete při výběru narazit.
- Bez regulace – základní varianta, která je k vidění spíš u levnějších modelů. Plotýnku prostě zapínáte a vypínáte, nic dalšího vám neumožní.
- Ve stupních – klasický systém několika stupňů. I v tomto případě však nebudete mít příliš na výběr, k dispozici jsou obvykle 3 nebo 4 stupně.
Ohřev
Od vrchní části stolní trouby se pomalu přesuneme do jejích útrob. Zde vás bude v první řadě zajímat typ ohřevu. Na jeho základě totiž budete schopni připravovat pokrmy na mnoho způsobů. Setkat se můžete s následujícími typy.
- dolní ohřev
- horní ohřev
- horký vzduch
- gril
Dolní ohřev
Ohřev se nachází pouze v dolní části stolní trouby. To znamená, že teplo určené k ohřívání pochutin, pečení a k dalším kulinářským procesům vychází ze spodní části, nikoliv z té vrchní.
Horní ohřev
Opak dolního ohřevu. Topná tělesa se nachází ve vrchní části. Častá je potom kombinace horního a dolního ohřevu, stejně jako u klasických trub. Na základě vámi zvoleného programu pak minitrouba zapne dolní, horní či oba ohřevy najednou.
Horký vzduch
Od spojení dolního a horního ohřevu je to jen kousek k horkému vzduchu neboli k horkovzdušné stolní troubě. Tento druh ohřevu využívá při pečení horký vzduch, což se kladně promítá do ještě lepší přípravy jídla. Pokrmy nejsou tak vysušené, jako při klasickém pečení. Výjimkou není ani spojení s mikrovlnným ohřevem.
Gril
Chcete-li, aby vaše minitrouba byla opravdu multifunkční, zaměřte se také na typ ohřevu zvaný gril. Je to funkce podobná těm, které se nacházejí v klasických troubách. Základní provedení grilu je tvořeno statickými spirálami v horní části výrobku. Vylepšené verze produktů mají dokonce otočné jehlice k rožnění masa.
Objem trouby
Jeden z velice důležitých parametrů tohoto kuchyňského pomocníka. Objem trouby se udává v litrech a představuje velikost vnitřního prostoru. Vybírat si můžete trouby libovolného objemu v rozmezí přibližně 9 až 60 litrů. Tento údaj je třeba volit v závislosti na tom, kolik jídla budete najednou připravovat, respektive pro kolik členů rodiny.
V průměru zakoupíte trouby s objemem kolem 30–40 litrů. Jestliže se však rozhodnete využívat troubu častěji a ve větší míře, například pro pečení cukroví a podobné věci, určitě se vyplatí investice do vyšší řady s objemem nad 45 litrů a možností vložení dalšího roštu.
Zapomínat nesmíte na to, že s rostoucím objemem minitrouby dochází také ke zvyšování celkové hmotnosti a samotných rozměrů.
Příkon trouby
Velikost příkonu určuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé části a připravit výsledný pokrm. Udává se ve wattech označovaných zkratkou „W“. Často se setkáte s dělením příkonu pro jednotlivé segmenty stolní trouby.
- příkon grilu
- příkon trouby
- příkon plotýnek
- celkový příkon
Nutno podotknout, že čím vyšší příkon, tím lepší výkon daného kuchyňského spotřebiče a samozřejmě i větší spotřeba elektrické energie. Na trhu objevíte příkony přibližně od 500 W do 3 600 W.
Funkce
I když jsou stolní trouby menším a někdy dokonce až nenápadným spotřebičem v kuchyni, disponují řadou praktických funkcí. Ty zlepšují obslužnost minitrouby, přináší jednodušší ovládání a obecně pohodlné užívání takového výrobku. Níže se seznamte s nejčastějšími funkcemi:
- Akustický signál – zvuk, který vydává stolní trouba v okamžiku, kdy dokončí vámi zvolený program. Díky němu nemusíte troubu neustále hlídat a jídlo ve chvilce nepozornosti nespálíte.
- Časovač – sami si navolíte, kdy se má minitrouba vypnout. Setkat se lze také s automatickým časovačem. Ten je součástí daného programu.
- Šestý smysl – dražší a propracovanější modely jsou schopny samy určit, v jakém stavu vkládáte pokrm do trouby a v závislosti na tom zvolí odpovídající teplotu a délku přípravy jídla.
- Ovládání – vybírat si můžete mezi mechanickými tlačítky a digitálním dotykovým displejem. S pomocí těchto prvků lze plynule měnit programy a regulovat teplotu až do výše 320 °C u vybraných modelů.
- Programy – stolní trouby jsou vybaveny několika typy programů pro přípravu rozdílných pokrmů. Narazit můžete například na program Cake pro pečení cukroví, využít lze programy pro pizzu a mnohé další.
- Vnitřní osvětlení – trouba je při pečení permanentně osvětlena. To umožňuje snazší kontrolu vloženého jídla.
Příslušenství
Minitroubu lze pořídit nejenom s dostatečným množstvím funkcí, ale také s praktickým příslušenstvím a doplňky. Ty jsou buď nedílnou součástí stolní trouby, popřípadě je lze dokoupit. Výsledný produkt tak určitě nemusíte vybírat na základě těchto prvků, je ale vhodné vědět, co všechno můžete použít.
- plechy na pečení odlišných velikostí a výšek
- zapékací misky
- grilovací rošt
- kámen na přípravu pizzy
- výsuvný šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky
- stěrky, utěrky a ostatní drobnější náčiní
Údržba
Stolní trouba, stejně jako další kuchyňské spotřebiče, vyžaduje jistou dávku údržby, abyste zachovali její vzhled a hlavně prodloužili její životnost. Základem všeho je používání vhodného příslušenství při přípravě dané pochutiny, například v podobě odkapávací misky. I s ní však může dojít k zanášení vnitřních stěn.
Někdo si při údržbě vystačí s mýdlovou nebo octovou vodou, někdo využívá speciální čisticí prostředky. Ideální je používat neabrazivní prostředky, vhodné nejsou ani drátěnky apod. Pokud chcete na čištění stolní trouby využít čistič na klasické trouby, ověřte si, že je na daný materiál vhodný. Řada stolních trub je částečně nebo i z většiny tvořená hliníkem a prostředky na čištění klasických trub nebývají na hliník vždy vhodné (Zdroj: Toaster Oven Love).
V tomto případě platí jedno základní pravidlo. Nikdy nečistěte horkou minitroubu. Vždy ji nechte důkladně vychladnout a teprve poté se pusťte do čištění.
Řada moderních výrobků je vybavena i funkcí samočištění. Ta vám při pravidelné údržbě výrazně usnadní práci.
Cena
Vzhledem k menší velikosti a omezenějšímu použití oproti klasické troubě lze počítat s nižšími pořizovacími náklady. Stolní trouby jsou dostupným kuchyňským sortimentem, navíc si můžete vybírat z modelových řad prověřených výrobců. Jsou to například Orava, Guzzanti, De’Longhi, ECG, Tristar, Rohnson a mnohé další.
Pro lepší představu o investici do stolní trouby uvádíme několik cenových příkladů.
Cena do 1 000 Kč
V této cenové kategorii narazíte na opravdový základ. Jsou to minitrouby do nejmenšího detailu prezentující své pojmenování. Výrobky s nižším příkonem do 1 000 W a s objemem cca 15 litrů. Z toho samozřejmě plyne i omezenější regulace teploty mezi 100–230 °C. Jde o jednoduché modely. Ty najdou své primární užití hlavně při občasné přípravě pokrmů.
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
Investice, v rámci které na vás čeká adekvátní výběr stolních trub. Budou to především výkonnější zařízení s příkonem až 2 000 W a s objemem trouby dosahujícím 40 litrů. Těšit se můžete na více funkcí. Kromě dolního a horního ohřevu to bude také horký vzduch nebo gril. Dražší modely jsou dokonce příslibem litinových plotýnek.
Cena od 3 000 Kč do 7 000 Kč
Jestliže dáváte přednost digitálním minitroubám s funkcí udírny, automatickým vypínáním, vnitřním osvětlením, spoustou programů a velkým množstvím příslušenství, vyplatí se do nákupu více investovat. Za to vám bude prezentováno portfolio značkových výrobků, kde se kvalita pojí s velice osobitým a nadčasovým designem. Za ten si rozhodně připlatíte.
Modelový výběr stolní trouby
V předchozích kapitolách jsme se zabývali rozdíly mezi stolními a klasickými troubami, představili klíčové parametry i hodnoty, kterých obvykle dosahují. Nyní se pokusíme na výběr podívat z pozice informovaného zákazníka, a předvést tak modelový výběr pomocí individuálních požadavků.
Náš zákazník nedávno zakoupil zahradu, na které stojí jen malá chatička s miniaturním místem pro kuchyň. Nyní tráví celé víkendy snahou pozemek zvelebit. Hledá tedy spotřebič, který potřebuje co nejméně místa pro přípravu co nejširší škály pokrmů. Pokud mu poroste ovoce, hodlá je zde i zavařovat. Pro vaření si vyhradil staré hrnce ze současné domácnosti. Na designu trouby mu nijak zvlášť nezáleží a velký objem také nepotřebuje, však jezdí běžně na zahradu sám. Je ze staré školy, speciální programy by nejspíš nevyužil, ale protože se na zahradě věnuje dalším zvelebujícím činnostem, ocení, pokud troubu nebude muset neustále hlídat.
1. Provedení stolní trouby
Nás modelový zákazník chce ušetřit tolik prostoru, kolik je jen možné. Ostatně se zabydlováním teprve začíná a nemůže si tak být jist, že nebude potřebovat nějaké další vybavení. Proto sáhne po stolní troubě, která zastoupí co nejvíce spotřebičů, minimálně klasickou troubu i sporák. Při nákupu trouby bez plotýnek by musel zakoupit vařič zvlášť, což by znamenalo další nároky na prostor.
2. Typ plotýnek a jejich regulace
Protože k vaření budou využity staré, vyřazené hrnce, bude třeba se ujistit, že plotýnky si s nimi poradí. Jistotou by pro našeho zákazníka mohla být trouba s litinovými plotýnkami, které snesou jakékoliv nádobí. Tomu nahrává i fakt, že vzhled zde nehraje nijak důležitou roli a modernější sklokeramický design by nebyl patřičně doceněn. Pokud je ovšem zákazník zvyklý na sklokeramickou desku, neexistuje důvod, proč by se jí měl na zahradě vzdávat.
Náročnější by ovšem měl být v oblasti regulace plotýnek. Pokud zde hodlá trávit celé víkendy a zavařovat, určitě uvítá co nejvyšší počet teplotních stupňů. Jiná situace by ovšem nastala, pokud by se k vaření často nedostal, případně „vařil“ pouze ohřívané párky – to by si vystačil i s plotýnkami bez regulace.
3. Příkon a maximální teplota
Příkon ovlivňuje jak rychlost rozehřívání trouby, tak i spotřebu. Náš modelový zákazník bude troubu pravidelně používat. Protože má navíc na zahradě spoustu jiné práce, rozhodně neplánuje trpělivě vyčkávat, než se trouba nahřeje. Proto zde příkon dostane přednost a zákazník si ohlídá, aby trouba náročné používání zvládla.
Maximální teplota se u většiny modelů pohybuje nad 230 °C, což člověka neomezuje v běžném používání. Protože náš zákazník si přeje model, který zastoupí co nejvíce dalších spotřebičů, zaujme jej i režim grilování, který využívá vyšších teplot, a také otočný rožeň. Pokud by však do budoucna plánoval pořídit kvalitní gril samostatně, mohl by od tohoto kritéria s klidem upustit.
4. Objem trouby
Jak jsme již zmínili, náš zákazník jezdí na zahradu sám. Objem trouby tedy bude muset vyhovovat jen jeho vlastním potřebám. Protože tím zároveň ušetří místo, sáhne tedy spíše po menším modelu. Objemnější troubu by stejně adekvátně nevyužil a možná by jen zbytečně utrácel za vyšší příkon. Na druhou stranu se však vyhne těm úplně miniaturním, neboť mají často jen omezené možnosti ohřevu.
5. Požadované typy ohřevu
Ačkoliv náš zákazník pořizuje jen malou stolní troubu, slibuje si od ní přípravu rozmanitých jídel. Rozhodně tedy bude požadovat horní i spodní ohřev, horkovzduch i funkci grilování. Na druhou stranu si však nebude nárokovat speciální programy na pizzu, koláč či přípravu domácích jogurtů.
6. Další funkce a příslušenství
Jak jsme již zmiňovali výše, náš modelový zákazník bude mít na zahradě spoustu práce a rozhodně tak nebude chtít strávit u trouby víc času, než je nutné. Ocení tedy vychytávky, které pečicí proces pohlídají za něj. Pravděpodobně sáhne po modelu, který je vybaven časovačem a konec pečení ohlásí akustickým signálem. Pokud se rozhodne zainvestovat, možná jej zaujme i trouba, která odhadne vhodnou teplotu a délku pečení pomocí šestého smyslu. Bez vnitřního osvětlení si naopak bez problémů poradí.
Z příslušenství se bude určitě hodit plech, zapékací misky či nějaké další nádobí do konkrétního typu malé trouby. Čím menší navíc trouba bude, tím spíš přijde vhod také vysouvací odkapávací šuplík. V malé troubě by se totiž hůře čistil. Kdyby však náš zákazník změnil názor a rozhodl se pořídit si větší model, možná by si vystačil i s nádobím klasických rozměrů a bez šuplíku.
7. Další kritéria
Náš zákazník je na speciální funkce poměrně nenáročný. Přesto jsme našli několik dalších aspektů, které by možná chtěl vzít v úvahu.
- Při používání na zahradě není úplně možné vyvarovat se ovládání trouby špinavýma či mokrýma rukama. Pro takové ovládání jsou mnohem vhodnější mechanické knoflíky než dotykový displej.
- Funkce samočištění usnadňuje údržbu. Je tak dalším bonusem, který ve výsledku šetří čas, což našemu pracovitému zákazníkovi pomůže soustředit se na důležitější činnosti.
Shrnutí
Podle údajů, které jsme v průběhu modelového výběru shromáždili, nyní dokážeme usoudit, jaká trouba našeho zákazníka zaujme. Bude se jednat o model s litinovými plotýnkami, z nichž každou je možné teplotně regulovat. Příkonem i maximální teplotou bude spíš nadprůměrná. Trouba bude mít menší objem, zato však všechny dostupné typy ohřevu a čestné místo v ní bude patřit otočnému rožni. Ovládání přístroje bude knoflíkové. Z dalších funkcí se zákazník zaměří na časovač s akustickým signálem a samočištění. Balení by také mělo obsahovat výsuvný odkapávací šuplík a nádobí v adekvátní velikosti.
Dobrý den, upeče mini trouba Ferarri 60 litrů vánočního cukroví?