Test a recenze nejlepších
stolních trub a jak je vybrat

Obrázek stolní trouby

Stolní trouba vypadá v mnoha ohledech jako klasická mikrovlnná trouba. Jde však o daleko důmyslnější typ kuchyňského spotřebiče, který má blíže spíše ke klasické troubě. Je to produkt vyčnívající hned v několika oblastech a nesoucí označení minitrouba.

Její využití je v libovolných domácnostech. Obvykle si ji ale pořizují lidé řešící nedostatek vnitřního prostoru v kuchyni. Ti, kdo si nemohou dovolit spotřebič běžné velikosti, natož ten vestavěný. Své plus získává také díky praktické mobilitě, takže ji můžete převážet mezi domovem a například chalupou.

Stolní trouba se stane dobrým pomocníkem pro ty, kdo budou připravovat pokrmy za pomoci tohoto spotřebiče jen sporadicky a jsou v tomto ohledu nenároční. Jestliže patříte do některé z výše uvedených skupin, přinášíme vám návod, jak si vybrat vhodnou minitroubu.


Nejlepších 10 stolních trub dle hodnocení a recenzí uživatelů

Vzhled

Název

Plotýnky

Minutka

Orientační cena

Aktuální cena

Náhled stolní trouby Professor PT 422X

Professor PT 422X

ano

ano

2 600 Kč

Náhled stolní trouby Sencor SEO 2028BK

Sencor SEO 2028BK

ano

ne

2 500 Kč

Náhled stolní trouby Davoline HG 4003

Davoline HG 4003

ano

ne

3 500 Kč

Náhled stolní trouby Concept ET 5050

Concept ET 5050

ne

ano

3 000 Kč

Náhled stolní trouby Guzzanti GZ 364

Guzzanti GZ 364

ano

ano

2 800 Kč

Náhled stolní trouby Ardes 6245

Ardes 6245

ne

ne

2 800 Kč

Náhled stolní trouby ECG ET 3032

ECG ET 3032

ano

ne

2 500 Kč

Náhled stolní trouby DeLonghi DO 32852

DeLonghi DO 32852

ne

ano

6 000 Kč

Náhled stolní trouby Guzzanti GZ 361

Guzzanti GZ 361

ne

ne

3 000 Kč

Náhled stolní trouby Rommelsbacher BG 1600

Rommelsbacher BG 1600

ne

ne

4 000 Kč

Testování a recenze stolních trub pro tento rok

Podrobný test jednotlivých stolních trub zpracováváme. V testu budou také detailně zpracované nejlépe ohodnocených stolních trub. V současnosti jsme pro vás připravili tabulku hodnocených produktů na základě zkušeností uživatelů. Vždy se jedná o takové stolní trouby, které jsou již prověřené množstvím uživatelů. Přesto ale doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaké stolní trouby, o které se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat stolní troubu

1. Provedení stolní trouby

2. Typ plotýnek

3. Ohřev

4. Objem trouby

5. Příkon trouby

6. Funkce

7. Příslušenství

8. Údržba

9. Cena

Před nákupem stolní trouby byste měli mít základní povědomí o takovém výrobku. My vás seznámíme s jeho základní podobou a možnostmi. Zaměříme se především na typ plotýnek a druh ohřevu.

Nastíníme vám, jak velký objem minitrouby je vhodný a neopomeneme ani na odpovídající příkon promítající se do celkového výkonu stolní trouby. V neposlední řadě to budou praktické funkce přispívající k lepší a pohodlnější přípravě nejrůznějších pokrmů. Ke stolní troubě si navíc můžete pořídit i praktické příslušenství.

Nakonec nebude chybět ani zmínka o pravidelné údržbě a vůbec cenových nákladech na pořízení takového kuchyňského pomocníka. S našimi informacemi a radami si budete schopni vybrat minitroubu dle vlastních potřeb.


1. Provedení stolní trouby

V tomto případě nejde ani tak o rozměry stolní trouby, které se u standardních modelů pohybují kolem 30x60x40 centimetrů, tedy plus mínus ve velikosti klasické mikrovlnné trouby. Dalo by se říci, že nepodstatným údajem je také hmotnost pohybující se kolem 5 kilogramů v závislosti na daném modelu.

Máme na mysli spíše vyhotovení minitrouby z hlediska ploch určených k přípravě nejrůznějších pokrmů. Na trhu totiž můžete narazit na dva modely zpracování stolní trouby.

  • Stolní trouby bez plotýnek – Ty na první pohled skutečně vypadají jako běžné mikrovlnné trouby, jen disponují řadou pečících programů navíc. Jejich pořizovací cena je samozřejmě o něco nižší stejně, jako celkové rozměry.
  • Stolní trouby s plotýnkami – Tyto produkty mají ve své vrchní části zabudované dvě až tři plotýnky, takže se svým vzhledem a funkčností daleko více přibližují plnohodnotným troubám. Jejich využití má bezpochyby objemnější rozsah. Musíte ale počítat s nepatrně většími rozměry, hmotností a pořizovací cenou.

Co se týče výrobního materiálu a barevného provedení, každý si v tomto ohledu přijde na své. Volit můžete mezi plastovými či ocelovými produkty, včetně nerezové povrchové úpravy. Z hlediska barevnosti se meze nekladou. Vedle bílých, černých a šedivých barev lze narazit i na ty extravagantní a výraznější.


2. Typ plotýnek

Stane-li se vaší volbou stolní trouba s plotýnkami, nabízí se další možnost výběru. Před nákupem minitrouby byste měli zvážit, jakému typu plotýnek dáte přednost.

  • Litinové plotýnky
  • Sklokeramické plotýnky

Litinové plotýnky

Levnější varianta provedení, kterou zná z dob starších trub jistě každý. Na litinovou plotýnku máte možnost položit v podstatě jakýkoliv hrnec, konvici a podobný typ kuchyňského příslušenství. U litinových plotýnek objevíte obvykle manuální ovládání. A to jak pro troubu, tak pro plotýnky zvlášť.

Základní modely nabízí nejčastěji dvě plotýnky. Ty větší stolní trouby se mohou pyšnit dokonce třemi plotýnkami. Nespornou výhodou této varianty je určitě nižší pořizovací cena.

Sklokeramické plotýnky

Rozhodnete-li se do minitrouby investovat více peněz, čeká vás adekvátní luxus v podobě sklokeramických plotýnek. Takové stolní trouby působí už mnohem luxusnějším dojmem a mohou se stát nepřehlédnutelnou pýchou jakéhokoliv kuchyňského prostoru.

Na první pohled byste možná ani nepoznali, že daný výrobek disponuje sklokeramickými plotýnkami. Ty jsou totiž rovné a dokonale zabudované v horní části produktu. V rámci jejich používání je vhodné spoléhat se pouze na nádobí určené pro sklokeramické desky.

Ovládání je v tomto případě řešeno nejenom mechanicky, ale může být i digitální, respektive dotykové. To všechno je vykoupeno vyšší nákupní cenou.


3. Ohřev

Od vrchní části stolní trouby se pomalu přesuneme do vnitřních útrob minitrouby. Zde vás bude v první řadě zajímat typ ohřevu. Na základě něho totiž budete schopni připravovat pokrmy na mnoho způsobů. Setkat se můžete s následujícími typy.

  • Dolní ohřev
  • Horní ohřev
  • Horký vzduch
  • Gril

Dolní ohřev

Ohřev se nachází pouze v dolní části stolní trouby. To znamená, že teplo určené k ohřívání pochutin, pečení a k dalším kulinářským procesům vychází ze spodní části, nikoliv z té vrchní.

Horní ohřev

Opak dolního ohřevu. Topná tělesa se nachází ve vrchní oblasti. Obvykle jde o kombinaci dolního a horního ohřevu, která je pravděpodobně nejčastější. Na základě vámi zvoleného programu pak minitrouba zapne dolní, horní či oba ohřevy najednou.

Horký vzduch

Od spojení dolního a horního ohřevu je to jen kousek k horkému vzduchu neboli k horkovzdušné stolní troubě. Tento druh ohřevu využívá při pečení horký vzduch, což se kladně promítá do ještě lepší přípravy jídla. Pokrmy nejsou tak vysušené, jako při klasickém pečení. Výjimkou není ani spojení s mikrovlnným ohřevem.

Gril

Chcete-li, aby vaše minitrouba byla opravdu multifunkční, zaměřte se také na typ ohřevu, kterým je gril. Funkce obdobná těm nacházejícím se v klasických troubách. Základní provedení grilu je tvořeno statickými spirálami v horní části výrobku. Vylepšené verze produktů mají dokonce otočné jehlice. Ty lze využívat k rožnění masa.


4. Objem trouby

Jeden z velice důležitých parametrů tohoto kuchyňského pomocníka. Objem trouby je prezentován v litrech a představuje velikost vnitřního prostoru určeného k přípravě nejrůznějších pokrmů. Vybírat si můžete trouby libovolného objemu od 9 do 60 litrů. Tento údaj je třeba volit v závislosti na tom, kolik jídla budete najednou připravovat, respektive pro kolik členů rodiny.

V průměru zakoupíte trouby s objemem kolem 30 – 40 litrů. Jestliže se však rozhodnete využívat troubu častěji a ve větší míře, například pro pečení cukroví a podobné věci, určitě se vyplatí investice do vyšší řady s možností vložení dalšího roštu a s objemem nad 45 litrů.

Zapomínat nesmíte na to, že s rostoucím objemem minitrouby dochází také ke zvyšování celkové hmotnosti a samotných rozměrů.


5. Příkon trouby

Velikost příkonu určuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé části a připravit výsledný pokrm. Udává se ve Wattech označovaných zkratkou „W“. Často se setkáte s dělením příkonu pro jednotlivé segmenty stolní trouby.

  • Příkon grilu
  • Příkon trouby
  • Příkon plotýnek
  • Celkový příkon

Nutno podotknout, že čím vyšší příkon, tím lepší výkon daného kuchyňského spotřebiče a samozřejmě i větší spotřeba elektrické energie. Na trhu objevíte příkony od 500 W do 3 600 W.


6. Funkce 

I když jsou stolní trouby menším a někdy dokonce až nenápadným spotřebičem v kuchyni, disponují řadou praktických funkcí. Ty zlepšují obslužnost minitrouby, přináší jednodušší ovládání a obecně pohodlně užívání takového výrobku. Níže se seznamte s těmi nejvyskytovanějšími funkcemi.

  • Akustický signál – Zvuk, který vydává stolní trouba v okamžiku, kdy dokončí vámi zvolený program. To uplatníte například v situaci, kdy zrovna nestojíte přímo u trouby a nepostřehli jste dokončený proces pečení, apod.
  • Časovač – Sami si navolíte, kdy se má minitrouba vypnout. Setkat se lze také s automatickým časovačem. Ten je součástí daného programu.
  • Šestý smysl – Dražší a propracovanější modely jsou schopny sami určit, v jakém stavu vkládáte pokrm do trouby a v závislosti na tom zvolí odpovídající teplotu a délku přípravy jídla.
  • Ovládání– Vybírat si můžete mezi mechanickými tlačítky a digitálním dotykovým displejem. S pomocí těchto prvků lze plynule měnit programy a regulovat teplotu až do výše 320 °C u vybraných modelů.
  • Programy – Stolní trouby jsou vybaveny několika typy programů pro přípravu rozdílných pokrmů. Narazit můžete například na program Cake pro pečení cukroví, využít lze programy pro pizzu a mnohé další.
  • Vnitřní osvětlení - Trouba je permanentně osvětlena. To umožňuje snazší kontrolu vloženého jídla.

7. Příslušenství

Minitroubu lze pořídit nejenom s dostatečným množstvím funkcí, ale také s praktickým příslušenstvím a doplňky. Ty jsou buď nedílnou součástí stolní trouby, popřípadě je lze dokoupit. Výsledný produkt tak určitě nemusíte vybírat na základě těchto prvků, je vhodné ale vědět, co všechno můžete použít.

  • Plechy na pečení odlišných velikostí a výšek
  • Zapékací misky
  • Grilovací rošt
  • Kámen na přípravu pizzy
  • Výsuvný šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky
  • Stěrky, utěrky a ostatní drobnější náčiní

8. Údržba

Stolní trouba stejně jako další kuchyňské spotřebiče vyžaduje jistou dávku údržby, abyste zachovali její stále dobrý vzhled a hlavně stav. Ten se může mimo jiné promítnout do delší životnosti produktu. Základem všeho je používání vhodného příslušenství při přípravě dané pochutiny, například v podobě odkapávací misky. I s ní však může dojít k zanášení vnitřních stěn. Ty je třeba čistit pouze za pomoci odpovídajících čisticích prostředků, které nepoškozují povrch a nezanechávají nepříjemný zápach.

V tomto případě platí jedno základní pravidlo. Nikdy nečistěte horkou minitroubu. Vždy ji nechte důkladně vychladnout a teprve poté se pusťte do čištění.

Řada moderních výrobků je vybavena i funkcí samočištění. Ta vám při pravidelné údržbě výrazně usnadní práci.


9. Cena

Vzhledem k menší velikosti a omezenějšímu použití oproti klasické troubě lze počítat s nižšími pořizovacími náklady. Stolní trouby jsou dostupným kuchyňským sortimentem, navíc si můžete vybírat z modelových řad prověřených výrobců. Jsou to například Orava, GUZZANTI, De´Longhi, ECG, TRISTAR, ROHNSON a mnohé další.

Pro lepší představu o investici do stolní trouby uvádíme několik cenových příkladů.

Cena do 1 000 Kč

V této cenové kategorii narazíte na opravdový základ. Jsou to minitrouby do nejmenšího detailu prezentující své pojmenování. Výrobky s nižším příkonem do 1 000 W a s objemem cca 15 litrů. Z toho samozřejmě plyne i omezenější regulace teploty mezi 100 – 230 °C. Jde o jednoduché modely. Ty najdou své primární užití hlavně při občasné přípravě pokrmů.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

Investice, v rámci které na vás čeká adekvátní výběr stolních trub. Budou to především výkonnější zařízení s příkonem až 2 000 W a s objemem trouby dosahujícím 40 litrů. Těšit se můžete na více funkcí. Kromě dolního a horního ohřevu to bude také horký vzduch nebo gril. Dražší modely jsou dokonce příslibem litinových plotýnek.

Cena od 3 000 Kč do 7 000 Kč

Jestliže dáváte přednost digitálním minitroubám s funkcí udírny, automatickým vypínáním, vnitřním osvětlením, spoustou programů a velkého množství příslušenství, vyplatí se do nákupu vložit více peněz. Za tuto cenu vám bude prezentováno portfolio značkových výrobků, kde se kvalita pojí s velice osobitým a nadčasovým designem. Za ten si rozhodně připlatíte.

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Stolní trouby
Průměrné hodnocení 4.2 z 22 hlasů