Porovnávací test
nejlepších stolních trub
a jak je vybrat

Autor: Eliška Srncová

Poslední aktualizace: Květen 2019

V kategorii bez plotýnek doporučujeme De'Longhi EO 3285 Orientační cena: 5 300 Kč Zobrazit nabídky

Stolní trouba, často označovaná jako minitrouba, na první pohled připomíná klasickou mikrovlnku. Jde však o daleko důmyslnější typ kuchyňského spotřebiče, který se použitím podobá spíše klasické troubě. Obvykle si ji pořizují lidé řešící nedostatek vnitřního prostoru v kuchyni. Ti, kdo si nemohou dovolit spotřebič běžné velikosti, natož ten vestavěný.  Pokud vás zajímá spíše větší spotřebič, na klasické trouby jsme se podrobně zaměřili ve srovnávacím testu trub.

Přestože nejsou ceny stolních trub nijak závratné, stále jde o položky v řádech tisíců a tak je lepší nebrat výběr tohoto spotřebiče na lehkou váhu. Abychom vám ušetřili práci, vytvořili jsme výběr nejlepších přístrojů mezi modely bez plotýnek a s plotýnkami. V těchto kategoriích najdete nejen recenze produktů s vynikajícími parametry a výbavou, ale také cenově dostupnějších modelů.

Při výběru jsme kladli důraz na výkon i výbavu, tedy kritéria důležitá pro informovaného spotřebitele. Důležitou roli tedy hrál mimo jiné příkon, který ovlivňuje rozehřívání trouby, typy pečení, tedy zda trouba zvládá kromě klasického režimu i horkovzdušné pečení nebo režim gril. U některých modelů navíc najdete i zajímavé prvky výbavy, například otočný rožeň. Pro lepší orientaci ve výběru doporučujeme přečíst si také návod Jak vybrat stolní troubu.


Varianta výběru Vzhled Název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Bez plotýnek

Recenze De'Longhi EO 3285 De'Longhi EO 3285

Vysoký výkon,

Otočný rožeň

Vysoká cena,

Nižší maximální teplota

5 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Bez plotýnek

Recenze Tefal OF464810 Tefal OF464810

Teplota až 240°C

Chybí vnitřní osvětlení

2 800 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Bez plotýnek

Recenze Sencor SEO 0910BK Sencor SEO 0910BK

Dostupná cena

Menší objem i výkon,

Chybí horkovzdušné pečení

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

S plotýnkami

Recenze Sencor SEO 2828BK Sencor SEO 2828BK

Otočný rožeň

Menší objem

2 300 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

S plotýnkami

Recenze Professor PT 422X Professor PT 422X

Velký objem a vysoký výkon

Konstrukční nedostatky

2 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

S plotýnkami

Recenze Orava EC 320 Orava EC 320

Teplota až 250°C

Chybí otočný rožeň a časovač

2 000 Kč Zobrazit nabídky
Parametr De'Longhi EO 3285 Tefal OF464810 Sencor SEO 0910BK Sencor SEO 2828BK Professor PT 422X Orava EC 320
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Další na zvážení

Kategorie

Bez plotýnek

Bez plotýnek

Bez plotýnek

S plotýnkami

S plotýnkami

S plotýnkami

Orientační cena 5 300 Kč 2 800 Kč 1 000 Kč 2 300 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč
Objem (l)  32 33 9 28 42 28
Maximální příkon (W)  2200 1600 800 3250 3300 3200
Maximální teplota (°C)  220 240 230 230 250 250
Varná deska  Ne Ne Ne Dvě plotýnky Dvě plotýnky Dvě plotýnky
Horní ohřev  Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Spodní ohřev  Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Horkovzdušné pečení  Ano Ano Ne Ne Ne Ne
Gril  Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Otočný rožeň  Ano Ne Ne Ano Ano Ne
Vnitřní osvětlení  Ano Ne Ne Ano Ano Ano
Časovač  Ano Ano Ano Ano Ano Ne
Výška (cm) 34,5 33,4 27 35 41,4 34
Šířka (cm) 53,5 53,6 37 50 57,3 53
Hloubka (cm) 46,5 37,7 21 38 37,2 37
Hmotnost (kg) 16,2 6,85 2,8 10 9,9 9

Recenze De'Longhi EO 3285

Recenze De'Longhi EO 3285

Top produkt

Bez plotýnek

Stolní trouba De’Longhi patří mezi přístroje bez varné desky. Potěší vysokým příkonem 2 200 W, který slibuje rychlé rozehřívání přístroje. Maximálně dosahuje 220°C, některé modely zvládají i 250°C. Objem trouby je 32 l, tedy víceméně průměrný. Pokrmy můžete připravovat pomocí horního i spodního ohřevu, funkce grilu a také horkovzdušného pečení, které není u stolních trub úplnou samozřejmostí. Ve výbavě má také navíc otočný rožeň. Troubě nechybí vnitřní osvětlení a časovač.

Zobrazit nabídky

Recenze Tefal OF464810

Recenze Tefal OF464810

Top cena/výkon

Bez plotýnek

Kapacitou 33 l je stolní trouba Tefal víceméně průměrná, stejně je na tom i příkon 1 600 W. Deklarovaná maximální teplota 240°C patří k vyšším a využijete ji například při režimu gril. Kromě něj trouba nabízí i standardní horní a dolní ohřev a o něco méně běžné horkovzdušné pečení. Na rozdíl od některých konkurenčních modelů nenabízí otočný rožeň a nenajdete u ní ani vnitřní osvětlení, které bývá u stolních trub poměrně běžné a usnadňuje kontrolu připravovaného jídla. Nezůstanete ovšem ochuzeni o časovač, který je při vaření také užitečnou pomůckou.

Zobrazit nabídky

Recenze Sencor SEO 0910BK

Recenze Sencor SEO 0910BK

Dostupná varianta

Bez plotýnek

Stolní trouba Sencor patří k nejmenším modelům na trhu a dobře zapadne do jednočlenné domácnosti nebo třeba na studentskou kolej. Její objem je pouhých 9 l a příkon 800 W, větší modely zvládají několikanásobek. Teplotu ale vytáhne až na 230 °C, což není špatná hodnota. Ani výbava trouby není nijak oslnivá, vzhledem k ceně a kompaktním rozměrům ale nejde o velké překvapení. Nenajdete u ní varnou desku, otočný rožeň ani vnitřní osvětlení. Trouba nezvládá horkovzdušné pečení, nabídne ovšem horní a spodní ohřev i funkci gril, s pečením vám pomůže také časovač.

Zobrazit nabídky

Recenze Sencor SEO 2828BK

Recenze Sencor SEO 2828BK

Top produkt

S plotýnkami

Kapacita trouby Sencor je pouze 28 l, doporučujeme ji proto spíše pro méně početnou domácnost. Příkon 3 250 W zvládne troubu rozehřát na 230°C, některé konkurenční modely mají maximální teplotu až 250°C. Výhodou tohoto modelu je výbava, z funkcí postrádá pouze horkovzdušné pečení, s tím se ale u modelů s plotýnkami téměř nesetkáte. Využívat naopak můžete horní ohřev, dolní ohřev, funkci gril nebo otočný rožeň. Nechybí ani časovač a vnitřní osvětlení, obojí je u stolních trub poměrně běžné.

Zobrazit nabídky

Recenze Professor PT 422X

Recenze Professor PT 422X

Top cena/výkon

S plotýnkami

Stolní trouba značky Professor má své světlé i stinné stránky. Mezi modely se dvěma plotýnkami patří s kapacitou 42 l a příkonem 3 300 W k nejobjemnějším a nejvýkonnějším. Výhodou je také pestrá výbava, která zahrnuje otočný rožeň, vnitřní osvětlení a časovač, z režimů pečení se můžete těšit na horní a spodní ohřev či gril, horkovzdušné pečení tato trouba nenabízí. Stinné stránky jsou zejména určité konstrukční nedostatky modelu. Vnitřní osvětlení zůstává zapnuté, i když používáte jen varnou desku, troubu nelze zapnout bez časovače a podle některých uživatelů peče poměrně pomalu a značně se při pečení zahřívá i vnější část přístroje.

Zobrazit nabídky

Recenze Orava EC 320

Recenze Orava EC 320

Další na zvážení

S plotýnkami

Model české značky Orava nabízí slušné parametry za poměrně dostupnou cenu. Její příkon je 3 200 W, čímž šlape na paty i dražším modelům. Maximální teplota 250°C je prakticky nejvyšší na trhu, objem 28 l je potom spíše průměrný. Kromě trouby má tento model také dvě plotýnky. Nedočkáte se horkovzdušného pečení, to ale nebývá u modelů s plotýnkami běžné. Troubě chybí také otočný rožeň a časovač, řada uživatelů se ovšem bez těchto prvků pohodlně obejde. Využívat ji můžete ke klasickému pečení pomocí horního a dolního ohřevu, nepostrádá ani funkci gril a vnitřní osvětlení.

Zobrazit nabídky

Jak vybrat stolní troubu

  1. Provedení stolní trouby
  2. Typ plotýnek
  3. Ohřev
  4. Objem trouby
  5. Příkon trouby
  6. Funkce
  7. Příslušenství
  8. Údržba
  9. Cena

Před nákupem stolní trouby byste měli mít základní povědomí o takovém výrobku. Proto se v našem článku zaměříme na základní parametry a funkce stolních trub. Prvním důležitým kritériem při výběru by měl být typ plotýnek a druh ohřevu.

Nastíníme vám, jak velký objem minitrouby je vhodný a neopomeneme ani na odpovídající příkon promítající se do celkového výkonu stolní trouby. V neposlední řadě se podíváme i na praktické funkce přispívající k lepší a pohodlnější přípravě nejrůznějších pokrmů. Ke stolní troubě si navíc můžete pořídit i šikovné příslušenství.

Nakonec nebude chybět ani zmínka o pravidelné údržbě a vůbec cenových nákladech na pořízení takového kuchyňského pomocníka. S našimi informacemi a radami si budete schopni vybrat minitroubu dle vlastních potřeb. Samozřejmě jsme ale nezapomněli ani na klasické trouby, článek jak je vybrat najdete zde.

1. Provedení stolní trouby

Rozměry standardních modelů pohybují kolem 30 x 60 x 40 centimetrů, tedy plus mínus ve velikosti klasické mikrovlnné trouby. Hmotnost se pohybuje kolem 5 kilogramů v závislosti na daném modelu. Rozměry ani hmotnost tak nejsou při výběru příliš zásadní, protože v nich nejsou u jednotlivých modelů nijak dramatické rozdíly.

Máme proto na mysli spíše vyhotovení minitrouby z hlediska ploch určených k přípravě nejrůznějších pokrmů. Na trhu totiž můžete narazit na dva modely zpracování stolní trouby.

  • Stolní trouby bez plotýnek – Ty na první pohled skutečně vypadají jako běžné mikrovlnné trouby, jen disponují řadou pečících programů navíc. Jejich pořizovací cena je samozřejmě o něco nižší, stejně jako celkové rozměry.
  • Stolní trouby s plotýnkami – Tyto produkty mají ve své vrchní části zabudované dvě až tři plotýnky, takže se svým vzhledem a funkčností daleko více přibližují plnohodnotným sporákům. Jsou tak daleko variabilnější, musíte ale počítat s nepatrně většími rozměry, hmotností a pořizovací cenou.

Co se týče výrobního materiálu a barevného provedení, každý si v tomto ohledu přijde na své. Volit můžete mezi plastovými či ocelovými produkty, včetně nerezové povrchové úpravy. Z hlediska barevnosti se meze nekladou. Vedle bílých, černých a šedivých barev lze narazit i na extravagantnější provedení.

2. Typ plotýnek

Pokud zvolíte troubu s plotýnkami, musíte při výběru myslet i na jejich specifika. Před nákupem minitrouby byste měli zvážit, jakému typu plotýnek dáte přednost.

Litinové plotýnky

Levnější provedení, kterou zná z dob starších sporáků jistě každý. Na litinovou plotýnku máte možnost položit v podstatě jakýkoliv hrnec či pánev. Ovládání je většinou manuální, zvlášť pro plotýnky, zvlášť pro troubu.

Základní modely nabízí nejčastěji dvě plotýnky. Větší stolní trouby se mohou pyšnit dokonce třemi plotýnkami. Nespornou výhodou litinové varianty je určitě nižší pořizovací cena.

Sklokeramické plotýnky

Rozhodnete-li se do minitrouby investovat více peněz, čeká vás komfortnější verze v podobě sklokeramických plotýnek. Takové stolní trouby působí už mnohem luxusnějším dojmem a lépe zapadnou do moderní domácnosti.

Na první pohled byste možná ani nepoznali, že daný výrobek disponuje sklokeramickými plotýnkami. Ty jsou totiž rovné a dokonale zabudované v horní části produktu. V rámci jejich používání je nutné spoléhat se pouze na nádobí určené pro sklokeramické desky.

Ovládání je v tomto případě řešeno nejenom mechanicky, ale může být i digitální, respektive dotykové. To všechno je vykoupeno vyšší pořizovací cenou.

3. Ohřev

Od vrchní části stolní trouby se pomalu přesuneme do jejích útrob. Zde vás bude v první řadě zajímat typ ohřevu. Na jeho základě totiž budete schopni připravovat pokrmy na mnoho způsobů. Setkat se můžete s následujícími typy.

  • dolní ohřev
  • horní ohřev
  • horký vzduch
  • gril

Dolní ohřev

Ohřev se nachází pouze v dolní části stolní trouby. To znamená, že teplo určené k ohřívání pochutin, pečení a k dalším kulinářským procesům vychází ze spodní části, nikoliv z té vrchní.

Horní ohřev

Opak dolního ohřevu. Topná tělesa se nachází ve vrchní části. Častá je potom kombinace horního a dolního ohřevu, stejně jako u klasických trub. Na základě vámi zvoleného programu pak minitrouba zapne dolní, horní či oba ohřevy najednou.

Horký vzduch

Od spojení dolního a horního ohřevu je to jen kousek k horkému vzduchu neboli k horkovzdušné stolní troubě. Tento druh ohřevu využívá při pečení horký vzduch, což se kladně promítá do ještě lepší přípravy jídla. Pokrmy nejsou tak vysušené, jako při klasickém pečení. Výjimkou není ani spojení s mikrovlnným ohřevem.

Gril

Chcete-li, aby vaše minitrouba byla opravdu multifunkční, zaměřte se také na typ ohřevu zvaný gril. Je to funkce podobná těm, které se nacházejí v klasických troubách. Základní provedení grilu je tvořeno statickými spirálami v horní části výrobku. Vylepšené verze produktů mají dokonce otočné jehlice k rožnění masa.

4. Objem trouby

Jeden z velice důležitých parametrů tohoto kuchyňského pomocníka. Objem trouby se udává v litrech a představuje velikost vnitřního prostoru. Vybírat si můžete trouby libovolného objemu v rozmezí přibližně 9 až 60 litrů. Tento údaj je třeba volit v závislosti na tom, kolik jídla budete najednou připravovat, respektive pro kolik členů rodiny.

V průměru zakoupíte trouby s objemem kolem 30–40 litrů. Jestliže se však rozhodnete využívat troubu častěji a ve větší míře, například pro pečení cukroví a podobné věci, určitě se vyplatí investice do vyšší řady s objemem nad 45 litrů a možností vložení dalšího roštu.

Zapomínat nesmíte na to, že s rostoucím objemem minitrouby dochází také ke zvyšování celkové hmotnosti a samotných rozměrů.

5. Příkon trouby

Velikost příkonu určuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé části a připravit výsledný pokrm. Udává se ve wattech označovaných zkratkou „W“. Často se setkáte s dělením příkonu pro jednotlivé segmenty stolní trouby.

  • příkon grilu
  • příkon trouby
  • příkon plotýnek
  • celkový příkon

Nutno podotknout, že čím vyšší příkon, tím lepší výkon daného kuchyňského spotřebiče a samozřejmě i větší spotřeba elektrické energie. Na trhu objevíte příkony přibližně od 500 W do 3 600 W.

6. Funkce

I když jsou stolní trouby menším a někdy dokonce až nenápadným spotřebičem v kuchyni, disponují řadou praktických funkcí. Ty zlepšují obslužnost minitrouby, přináší jednodušší ovládání a obecně pohodlně užívání takového výrobku. Níže se seznamte s nejčastějšími funkcemi:

  • Akustický signál – zvuk, který vydává stolní trouba v okamžiku, kdy dokončí vámi zvolený program. Díky němu nemusíte troubu neustále hlídat a jídlo ve chvilce nepozornosti nespálíte.
  • Časovač – sami si navolíte, kdy se má minitrouba vypnout. Setkat se lze také s automatickým časovačem. Ten je součástí daného programu.
  • Šestý smysl – dražší a propracovanější modely jsou schopny samy určit, v jakém stavu vkládáte pokrm do trouby a v závislosti na tom zvolí odpovídající teplotu a délku přípravy jídla.
  • Ovládání – vybírat si můžete mezi mechanickými tlačítky a digitálním dotykovým displejem. S pomocí těchto prvků lze plynule měnit programy a regulovat teplotu až do výše 320 °C u vybraných modelů.
  • Programy – stolní trouby jsou vybaveny několika typy programů pro přípravu rozdílných pokrmů. Narazit můžete například na program Cake pro pečení cukroví, využít lze programy pro pizzu a mnohé další.
  • Vnitřní osvětlení – trouba je při pečení permanentně osvětlena. To umožňuje snazší kontrolu vloženého jídla.

7. Příslušenství

Minitroubu lze pořídit nejenom s dostatečným množstvím funkcí, ale také s praktickým příslušenstvím a doplňky. Ty jsou buď nedílnou součástí stolní trouby, popřípadě je lze dokoupit. Výsledný produkt tak určitě nemusíte vybírat na základě těchto prvků, je vhodné ale vědět, co všechno můžete použít.

  • plechy na pečení odlišných velikostí a výšek
  • zapékací misky
  • grilovací rošt
  • kámen na přípravu pizzy
  • výsuvný šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky
  • stěrky, utěrky a ostatní drobnější náčiní

8. Údržba

Stolní trouba, stejně jako další kuchyňské spotřebiče, vyžaduje jistou dávku údržby, abyste zachovali její vzhled a hlavně prodloužili její životnost. Základem všeho je používání vhodného příslušenství při přípravě dané pochutiny, například v podobě odkapávací misky. I s ní však může dojít k zanášení vnitřních stěn. Ty je třeba čistit pouze za pomoci odpovídajících čisticích prostředků, které nepoškozují povrch a nezanechávají nepříjemný zápach.

V tomto případě platí jedno základní pravidlo. Nikdy nečistěte horkou minitroubu. Vždy ji nechte důkladně vychladnout a teprve poté se pusťte do čištění.

Řada moderních výrobků je vybavena i funkcí samočištění. Ta vám při pravidelné údržbě výrazně usnadní práci.

9. Cena

Vzhledem k menší velikosti a omezenějšímu použití oproti klasické troubě lze počítat s nižšími pořizovacími náklady. Stolní trouby jsou dostupným kuchyňským sortimentem, navíc si můžete vybírat z modelových řad prověřených výrobců. Jsou to například Orava, Guzzanti, De’Longhi, ECG, Tristar, Rohnson a mnohé další.

Pro lepší představu o investici do stolní trouby uvádíme několik cenových příkladů.

Cena do 1 000 Kč

V této cenové kategorii narazíte na opravdový základ. Jsou to minitrouby do nejmenšího detailu prezentující své pojmenování. Výrobky s nižším příkonem do 1 000 W a s objemem cca 15 litrů. Z toho samozřejmě plyne i omezenější regulace teploty mezi 100–230 °C. Jde o jednoduché modely. Ty najdou své primární užití hlavně při občasné přípravě pokrmů.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

Investice, v rámci které na vás čeká adekvátní výběr stolních trub. Budou to především výkonnější zařízení s příkonem až 2 000 W a s objemem trouby dosahujícím 40 litrů. Těšit se můžete na více funkcí. Kromě dolního a horního ohřevu to bude také horký vzduch nebo gril. Dražší modely jsou dokonce příslibem litinových plotýnek.

Cena od 3 000 Kč do 7 000 Kč

Jestliže dáváte přednost digitálním minitroubám s funkcí udírny, automatickým vypínáním, vnitřním osvětlením, spoustou programů a velkým množstvím příslušenství, vyplatí se do nákupu více investovat. Za to vám bude prezentováno portfolio značkových výrobků, kde se kvalita pojí s velice osobitým a nadčasovým designem. Za ten si rozhodně připlatíte.

Jak vám pomohl tento článek? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Stolní trouby
Průměrné hodnocení 4.9 z 21 hlasů