Menu

Porovnávací test
nejlepších stolních trub

Aktualizováno:
Červenec 2021
Autor:
Eliška Srncová, Iveta Polášková

V kategorii doporučujeme

Sage BOV 820

7 500 Kč

Orientační cena

Jakou stolní troubu vybrat dle srovnání

Top produkt

Bez plotýnek

Hodnocení 93,2 %
Sage BOV 820
Orientační cena 7 500 Kč
Top cena/výkon

Bez plotýnek

Hodnocení 85,5 %
Vigan EO45L
Orientační cena 2 500 Kč
Top produkt

S plotýnkami

Hodnocení 92,0 %
Vigan EO45L-2P
Orientační cena 3 000 Kč
Top cena/výkon

S plotýnkami

Hodnocení 82,6 %
Orava EC-380
Orientační cena 2 700 Kč

Stolní trouba, často označovaná jako minitrouba, na první pohled připomíná klasickou mikrovlnku. Jde však o daleko důmyslnější typ kuchyňského spotřebiče, který se použitím podobá spíše normální troubě. Obvykle si ji pořizují lidé, kteří nemají v kuchyni dost místa a nemohou si dovolit spotřebič běžné velikosti.  Pokud vás zajímá spíše větší spotřebič, na klasické trouby jsme se podrobně zaměřili ve srovnávacím testu trub.

Přestože nejsou ceny stolních trub nijak závratné, stále jde o položky v řádech tisíců, a tak je lepší nebrat výběr tohoto spotřebiče na lehkou váhu. Abychom vám ušetřili práci, vytvořili jsme výběr nejlepších přístrojů mezi modely bez plotýnek a s plotýnkami. V těchto kategoriích najdete nejen recenze produktů s vynikajícími parametry a výbavou, ale i trub s výhodným poměrem ceny a výkonu a cenově dostupných modelů.

Při výběru jsme kladli důraz na výkon i výbavu, tedy kritéria důležitá pro informovaného spotřebitele. Podstatnou roli tedy hrál mimo jiné příkon, který ovlivňuje rozehřívání trouby, typy pečení, tedy zda trouba zvládá kromě klasického režimu i horkovzdušné pečení nebo režim gril. U některých modelů navíc najdete i zajímavé prvky výbavy, například otočný rožeň. Pro lepší orientaci ve výběru doporučujeme přečíst si také návod Jak vybrat stolní troubu.


Nejlepší stolní trouby dle srovnání

Bez plotýnek

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

93,2 %
Recenze Sage BOV 820
Sage BOV 820

Displej

Pět topných těles

Element IQ

Vysoká cena

Chybí otočný rožeň

Menší objem

7 500 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,5 %
Recenze Vigan EO45L
Vigan EO45L

Horkovzduch

Otočný rožeň

Velký objem

Velká hmotnost

Nemá displej

2 500 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

73,8 %
Recenze Tefal OF444834
Tefal OF444834

6 režimů pečení

Časovač

Nízká cena

Nemá otočný rožeň

Chybí vnitřní osvětlení

2 000 Kč Zobrazit nabídky

S plotýnkami

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

92,0 %
Recenze Vigan EO45L-2P
Vigan EO45L-2P

Velký objem

Horkovzduch

Otočný rožeň

Velká hmotnost a neskladnost

Na tak velký objem jen průměrný příkon

3 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

82,6 %
Recenze Orava EC-380
Orava EC-380

Vysoký výkon

Otočný rožeň

Nižší maximální teplota

Chybí časovač

2 700 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

74,7 %
Recenze Orava EC-321
Orava EC-321

Dostupná cena

Otočný rožeň

Chybí časovač

Chybí vnitřní osvětlení

2 400 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Sage BOV 820
Sage BOV 820
Recenze Vigan EO45L
Vigan EO45L
Recenze Tefal OF444834
Tefal OF444834
Recenze Vigan EO45L-2P
Vigan EO45L-2P
Recenze Orava EC-380
Orava EC-380
Recenze Orava EC-321
Orava EC-321
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Kategorie

Bez plotýnek

Bez plotýnek

Bez plotýnek

S plotýnkami

S plotýnkami

S plotýnkami

Hodnocení 93,2 % 85,5 % 73,8 % 92,0 % 82,6 % 74,7 %
Orientační cena 7 500 Kč 2 500 Kč 2 000 Kč 3 000 Kč 2 700 Kč 2 400 Kč
Objem (l) 22 45 19 45 34 28
Příkon trouby (W) 2400 1800 1380 1800 2000 1600
Maximální příkon (W) 2400 1800 1380 3300 3600 3200
Maximální teplota (°C) Neuvedeno 250 240 250 230 230
Varná deska Ne Ne Ne 2 plotýnky Dvě plotýnky Dvě plotýnky
Horní ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Spodní ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Neuvedeno
Horkovzdušné pečení Ano Ano Ano Ano Ne Ne
Gril Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Otočný rožeň Ne Ano Ne Ano Ano Ano
Vnitřní osvětlení Ano Ano Ne Ano Ano Ne
Časovač Ano Ano Ano Ano Ne Ne
Výška (cm) 28 38 22,6 39 37 33
Šířka (cm) 47 57,3 32,5 57,3 52 49
Hloubka (cm) 32 40 24,5 40 35,5 33
Hmotnost (kg) 7,1 12 4,9 15 10,3 8,9

Recenze Sage BOV 820

Recenze Sage BOV 820
Top produkt Bez plotýnek
93,2 % Celkové hodnocení
  • Displej
  • Pět topných těles
  • Element IQ
  • Vysoká cena
  • Chybí otočný rožeň
  • Menší objem

Stolní trouba značky Sage patří rozhodně k originálním modelům. Na první pohled zaujme displejem, který nebývá u těchto spotřebičů zrovna běžný. Uvnitř potom skrývá pět topných těles, ovládaných inteligentním systémem Element IQ. Ten automaticky rozezná, kde je třeba přidat či ubrat teplotu, aby bylo jídlo dokonale upečené ze všech stran. V kombinaci s funkcí grilu a horkovzdušného pečení by tak tento model mohl být téměř plnohodnotnou náhradou klasické vestavěné trouby. Téměř říkáme proto, že její kapacita 22 l je jedna z menších i mezi stolními modely. Cenou se přitom velké troubě bez problému vyrovná.

Hlavní výhody a nevýhody

Stolní trouba Sage je ve většině ohledů vysoce nadstandardní. Oproti konkurenci vyniká displejem, inteligentním systémem pečení a pěti topnými tělesy. Vyniká ovšem také cenou, která se vyrovná běžné velké troubě. Její objem přitom patří spíše k menším, oproti běžné troubě je cca třetinový.

Závěr

Model Sage BOV 820 můžeme doporučit náročnějším uživatelům, kteří hledají vlastnosti plnohodnotné trouby v menším balení. Tento model je totiž opravdu kompaktní, cenově si ale s běžnou troubou nijak nezadá. Vysoká cena je do jisté míry opodstatněná inteligentním systémem pečení a pěti topnými tělesy, oproti konkurenci tento model vyniká také displejem.

7 500 Kč Orientační cena

Recenze Vigan EO45L

Recenze Vigan EO45L
Top cena/výkon Bez plotýnek
85,5 % Celkové hodnocení
  • Horkovzduch
  • Otočný rožeň
  • Velký objem
  • Velká hmotnost
  • Nemá displej

Stolní trouba Vigan EO45L vás překvapí velkorysým objemem 45 l. Využít jej můžete například ke grilování na otočném rožni, který je mezi bezplotýnkovými modely spíše výjimkou. Mimo grilování vám trouba nabídne horní i spodní ohřev a horkovzduch, který také není samozřejmostí. Příkon 1800 W naopak patří k víceméně obvyklým hodnotám, stejně tak i maximální teplota 250 °C. Abyste mohli průběžně kontrolovat stav připravovaného pokrmu, je trouba vybavená vnitřním osvětlením. A pokud se potřebujete vzdálit, čas vám pohlídá minutka. Nastavitelná je však pouze na dobu 60 minut, jiné modely na trhu zvládnou i dvojnásobek. Jednou z mála nevýhod tohoto modelu by mohla být hmotnost 12 kg a jistá neskladnost, která se s nadstandardním objemem nevyhnutelně pojí.

2 500 Kč Orientační cena

Recenze Tefal OF444834

Recenze Tefal OF444834
Pro nenáročné Bez plotýnek
73,8 % Celkové hodnocení
  • 6 režimů pečení
  • Časovač
  • Nízká cena
  • Nemá otočný rožeň
  • Chybí vnitřní osvětlení

Stolní trouba Tefal OF444834 patří s kapacitou 19 l k nejmenším modelům v našem srovnání, půjde tak o ideální variantu pro 1, maximálně 2 osoby. Příkon 1 380 W její kapacitě víceméně odpovídá, a trouba je tak schopná dosáhnout poměrně vysoké teploty 240 °C.

Ačkoliv jde o cenově dostupný model, stále má uživatelům co nabídnout, konkrétně 6 režimů pečení: horkovzdušný, horní a spodní ohřev, horní ohřev (gril), režim na pečivo, režim vodní lázně např. na pudinkové dezerty a rozmrazování. S takovou nabídkou se často nesetkáte ani u dražších modelů. Oproti těm ovšem postrádá například vnitřní osvětlení nebo otočný rožeň na grilování masa.

Klady a zápory

Velkým pozitivem trouby Tefal je rozhodně její poměr ceny a výkonu. I přes relativně nízké pořizovací náklady se u ní dočkáte šesti režimů pečení, adekvátního příkonu a časovače. Její nevýhodou ovšem může být opravdu malá kapacita, na rozdíl od některých dražších modelů postrádá například také vnitřní osvětlení a další doplňky.

Závěr

Pokud hledáte kompaktní troubu pro jednu osobu a hlavním kritériem je pro vás cena, můžeme vám tento model značky Tefal doporučit. Díky horkovzdušnému pečení, hornímu i dolnímu topnému tělesu a zajímavým režimům, jako je vodní lázeň, tento model takřka plnohodnotně zastoupí klasickou troubu, jen ve výrazně menším provedení. Nízká cena se projevuje především absencí doplňků, jako je vnitřní osvětlení nebo třeba otočný rožeň.

2 000 Kč Orientační cena

Recenze Vigan EO45L-2P

Recenze Vigan EO45L-2P
Top produkt S plotýnkami
92,0 % Celkové hodnocení
  • Velký objem
  • Horkovzduch
  • Otočný rožeň
  • Velká hmotnost a neskladnost
  • Na tak velký objem jen průměrný příkon

Stolní trouba Vigan EO45L-2P patří k modelům vybaveným dvěma varnými plotýnkami. Ačkoliv příkon 3300 W troubu nijak výrazně neodlišuje od ostatních modelů, další parametry už prokáží její kvality. Maximální teplota dosahuje 250 °C, což je solidní hodnota, a objem 45 litrů vystačí i na opečení celého kuřete. To můžete také ogrilovat na otočném rožni. Mimo funkce grilování vám trouba poskytne také horní i spodní ohřev a dokonce i horkovzduch. Ten je obecně výsadou spíše dražších modelů.

Pro kontrolu nad připravovaným pokrmem je k dispozici vnitřní osvětlení a pokud máte svůj ověřený recept, můžete také nastavit časovač a v klidu se věnovat jiným činnostem. Na uplynutí doby pečení vás upozorní akustický signál. Jediné, na co je nutné s pořízením 45l trouby brát ohled, jsou o něco větší rozměry a hmotnost. S 15 kilogramy se vám už asi nebude chtít často manipulovat.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Uživatelé hodnotí troubu Vigan poměrně kladně. Chválí především její velký objem a zásadní výhodou je podle nich také časovač, který po doběhnutí troubu vypne. Na druhou stranu provedení trouby nepůsobí vysoce odolně a někteří uživatelé tak mají pochybnosti o délce její životnosti.

Hlavní výhody a nevýhody

Mezi výhody této trouby můžeme rozhodně zařadit časovač, vysokou maximální teplotu, a horkovzdušné pečení, lákadlem pro některé uživatele bude jistě také velký objem. Slabinou tohoto modelu mohou být použité materiály, které nepůsobí úplně odolným dojmem, stále tak jde spíše o přístroj na chatu než na každodenní dlouholeté používání.

Závěr

Stolní trouba Vigan EO45L-2P bude vyhovovat uživatelům, kteří připravují jídlo pro více osob, ale nemají dostupný sporák. Dvě varné plotýnky a objemná pečicí část se postarají i o větší objem jídla. Výhodou je také horkovzdušné pečení a časovač. Nevýhodou mohou být větší rozměry a provedení, které podle některých uživatelů není úplně bytelné.

3 000 Kč Orientační cena

Recenze Orava EC-380

Recenze Orava EC-380
Top cena/výkon S plotýnkami
82,6 % Celkové hodnocení
  • Vysoký výkon
  • Otočný rožeň
  • Nižší maximální teplota
  • Chybí časovač

Trouba značky Orava zaujme v první řadě příkonem 3 600 W, který patří k nejvyšším na trhu. Nemusíte se tak bát dlouhého zahřívání. Její maximální teplota je 230°C, v tomto směru ji některé konkurenční modely překonávají, pro běžné pečení by ale měla být tato teplota dostačující. S kapacitou 34 l se řadí k objemnějším modelům na trhu. Postrádá časovač, v její výbavě naopak zaujme otočný rožeň na grilování. Pečení zajišťuje horní i spodní těleso, nechybí ani zmíněná funkce grilu. Trouba nepostrádá ani vnitřní osvětlení.

2 700 Kč Orientační cena

Recenze Orava EC-321

Recenze Orava EC-321
Pro nenáročné S plotýnkami
74,7 % Celkové hodnocení
  • Dostupná cena
  • Otočný rožeň
  • Chybí časovač
  • Chybí vnitřní osvětlení

Silnou stránkou trouby Orava EC-321 je bezesporu její cena, a ačkoliv její příkon 3 200 W patří k nižším na trhu, za dražší konkurencí v tomto směru nezaostává až tak razantně. Pochválit musíme také grilovací rožeň, který nebývá běžnou součástí výbavy ani u dražších modelů. Troubě nechybí ani dvě varné plotýnky, které můžete používat současně s pečicí částí. Naopak postrádá vnitřní osvětlení a časovač, prvky, se kterými se u dražších modelů běžně setkáváme. Nezvládá ani horkovzdušné pečení, nepostrádá ale funkci grilu. Kapacita 28 l je víceméně průměrná a maximální teplota 230 °C velmi běžná.

2 400 Kč Orientační cena


Jak vybrat stolní troubu

Stolní trouba představuje šikovné řešení na chatu, studentskou kolej nebo do garsonky, zkrátka všude, kam se klasická trouba nevejde, nebo se její pořízení nevyplatí. Před nákupem stolní trouby byste měli mít alespoň základní povědomí o takovém výrobku. Proto se v našem článku zaměříme na základní parametry a funkce stolních trub. Prvním důležitým kritériem při výběru by měl být typ plotýnek a druh ohřevu.

Nastíníme vám, jak velký objem minitrouby je vhodný a neopomeneme ani na odpovídající příkon promítající se do jejího celkového výkonu. V neposlední řadě se podíváme i na praktické funkce přispívající k lepší a pohodlnější přípravě nejrůznějších pokrmů. Ke stolní troubě si navíc můžete pořídit i šikovné příslušenství.

Nakonec nebude chybět ani zmínka o pravidelné údržbě a cenových nákladech na pořízení takového kuchyňského pomocníka. S našimi informacemi a radami si budete schopni vybrat minitroubu dle vlastních potřeb. Samozřejmě jsme ale nezapomněli ani na klasické trouby, článek jak je vybrat najdete zde.

Jak vybrat stolní troubu stručně:

  • S plotýnkami či bez – Ujasněte si, zda k troubě potřebujete také plotýnky, a pokud ano, tak jakého typu.
  • Odhadněte potřebný objem – Rozhodujte podle počtu lidí v domácnosti či velikosti připravovaných pokrmů.
  • Hledejte dostatečný výkon – Zejména trouby s plotýnkami by měly být dostatečně výkonné, aby utáhly vaření a pečení současně.
  • Zaměřte se na funkce trouby – Standardně jde o horní a spodní ohřev, gril a horkovzduch.
  • Zkontrolujte další vybavení – K troubě můžete dostat například pečicí nádoby, otočný rožeň nebo další vychytávky.

Provedení stolní trouby

Základní rozdělení trub se odvíjí od využití jejich horní desky. Ta totiž může zůstat ladem, nebo naopak nabízí prostor k vaření. Stolní trouby tak dělíme na tři základní typy:

  • Stolní trouby bez plotýnek – Ty na první pohled skutečně vypadají jako běžné mikrovlnné trouby, ale nabízejí klasické pečení. Jejich pořizovací cena je samozřejmě o něco nižší, stejně jako celkové rozměry.
  • Stolní trouby s plotýnkami – Tyto produkty mají ve své vrchní části zabudované dvě až tři elektrické plotýnky, takže se svým vzhledem a funkčností daleko více přibližují plnohodnotným sporákům. Jsou tak daleko variabilnější, musíte ale počítat s nepatrně většími rozměry, hmotností a pořizovací cenou.
  • Stolní trouby s grilem – Výjimečně se můžete setkat také s troubami, které mají na horní desce hladkou grilovací plochu, a plní tak zároveň funkci stolního grilu. Ten vám sice plnohodnotně nenahradí varnou desku, kromě grilování masa a zeleniny jej ale můžete využít i k opékání pečiva, při výrobě palačinek, smažení vajec a dalších činnostech.

Rozměry standardních modelů pohybují kolem 30 x 60 x 40 centimetrů, tedy plus mínus ve velikosti klasické mikrovlnné trouby. Hmotnost se pohybuje kolem 5 kilogramů v závislosti na daném modelu. Rozměry ani hmotnost tak nejsou při výběru příliš zásadní, protože v nich většinou nejsou u jednotlivých modelů nijak dramatické rozdíly.

Co se týče výrobního materiálu a barevného provedení, každý si v tomto ohledu přijde na své. Volit můžete mezi plastovými či kovovými produkty, včetně nerezové povrchové úpravy. Z hlediska barevnosti se meze nekladou. Vedle bílých, černých a šedivých provedení lze narazit i na extravagantnější barvy.

Typ plotýnek a regulace teploty

Pokud zvolíte troubu s plotýnkami, musíte při výběru myslet i na jejich specifika. Před nákupem minitrouby byste měli zvážit, jakému typu plotýnek dáte přednost.

Litinové plotýnky

Levnější provedení, kterou zná z dob starších sporáků jistě každý. Na litinovou plotýnku máte možnost položit v podstatě jakýkoliv hrnec či pánev. Ovládání je většinou manuální, zvlášť pro plotýnky, zvlášť pro troubu.

Základní modely nabízí nejčastěji dvě plotýnky. Větší stolní trouby se mohou pyšnit dokonce třemi plotýnkami. Nespornou výhodou litinové varianty je určitě nižší pořizovací cena.

Sklokeramická deska

Rozhodnete-li se do minitrouby investovat více peněz, čeká vás komfortnější verze v podobě sklokeramické desky. Takové stolní trouby působí už mnohem luxusnějším dojmem a lépe zapadnou do moderní domácnosti.

Pokud jde o sklokeramickou desku s topnou spirálou, stále můžete využívat jakékoliv nádobí. Jestliže narazíte na model s indukční deskou, bude potřeba zvážit, zda máte doma nádobí vhodné na indukci, popřípadě několik kusů pořídit.

Ovládání je v tomto případě řešeno nejenom mechanicky, ale může být i digitální, respektive dotykové. To všechno je vykoupeno vyšší pořizovací cenou.

Regulace teploty

Asi automaticky čekáte, že plotýnky budou fungovat stejně jako u klasických sporáků, že? Pokud ano, trošku vás překvapíme, rozhodně to není samozřejmostí. Je více variant, na které můžete při výběru narazit.

  • Bez regulace – Základní varianta, která je k vidění spíš u levnějších modelů. Plotýnku prostě zapínáte a vypínáte, nic dalšího vám neumožní.
  • Ve stupních – Klasický systém několika stupňů. I v tomto případě však nebudete mít příliš na výběr, k dispozici jsou obvykle 3 nebo 4 stupně.

Ohřev

Od vrchní části stolní trouby se pomalu přesuneme do jejích útrob. Zde vás bude v první řadě zajímat typ ohřevu. Na jeho základě totiž budete schopni připravovat pokrmy na mnoho způsobů. Setkat se můžete s následujícími typy.

  • dolní ohřev
  • horní ohřev
  • horký vzduch
  • gril

Dolní ohřev

Ohřev se nachází pouze v dolní části stolní trouby. To znamená, že teplo určené k ohřívání pochutin, pečení a k dalším kulinářským procesům vychází ze spodní části, nikoliv z té vrchní.

Horní ohřev

Opak dolního ohřevu. Topná tělesa se nachází ve vrchní části. Častá je potom kombinace horního a dolního ohřevu, stejně jako u klasických trub. Na základě vámi zvoleného programu pak minitrouba zapne dolní, horní či oba ohřevy najednou.

Horký vzduch

Od spojení dolního a horního ohřevu je to jen kousek k horkému vzduchu neboli k horkovzdušné stolní troubě. Tento druh ohřevu využívá při pečení horký vzduch, což se kladně promítá do ještě lepší přípravy jídla. Pokrmy nejsou tak vysušené, jako při klasickém pečení. Výjimkou není ani spojení s mikrovlnným ohřevem.

Gril

Chcete-li, aby vaše minitrouba byla opravdu multifunkční, zaměřte se také na typ ohřevu zvaný gril. Je to funkce podobná těm, které se nacházejí v klasických troubách. Základní provedení grilu je tvořeno statickými spirálami v horní části výrobku. Vylepšené verze produktů mají dokonce otočné jehlice k rožnění masa.

Objem trouby

Jeden z velice důležitých parametrů tohoto kuchyňského pomocníka. Objem trouby se udává v litrech a představuje velikost vnitřního prostoru. Vybírat si můžete trouby libovolného objemu v rozmezí přibližně 9 až 60 litrů. Tento údaj je třeba volit v závislosti na tom, kolik jídla budete najednou připravovat, respektive pro kolik členů rodiny.

V průměru zakoupíte trouby s objemem kolem 30–40 litrů. Jestliže se však rozhodnete využívat troubu častěji a ve větší míře, například pro pečení cukroví a podobné věci, určitě se vyplatí investice do vyšší řady s objemem nad 45 litrů a možností vložení dalšího roštu.

Zapomínat nesmíte na to, že s rostoucím objemem minitrouby dochází také ke zvyšování celkové hmotnosti a samotných rozměrů.

Příkon trouby

Velikost příkonu určuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé části a připravit výsledný pokrm. Udává se ve wattech označovaných zkratkou „W“. Často se setkáte s dělením příkonu pro jednotlivé segmenty stolní trouby.

  • příkon grilu
  • příkon trouby
  • příkon plotýnek
  • celkový příkon

Nutno podotknout, že čím vyšší příkon, tím lepší výkon daného kuchyňského spotřebiče a samozřejmě i větší spotřeba elektrické energie. Na trhu objevíte příkony přibližně od 500 W do 3 600 W.

Funkce

I když jsou stolní trouby menším a někdy dokonce až nenápadným spotřebičem v kuchyni, disponují řadou praktických funkcí. Ty zlepšují obslužnost minitrouby, přináší jednodušší ovládání a obecně pohodlné užívání takového výrobku. Níže se seznamte s nejčastějšími funkcemi:

  • Akustický signál – Zvuk, který vydává stolní trouba v okamžiku, kdy dokončí vámi zvolený program. Díky němu nemusíte troubu neustále hlídat a jídlo ve chvilce nepozornosti nespálíte.
  • Časovač – Sami si navolíte, kdy se má minitrouba vypnout. Setkat se lze také s automatickým časovačem. Ten je součástí daného programu.
  • Šestý smysl – Dražší a propracovanější modely jsou schopny samy určit, v jakém stavu vkládáte pokrm do trouby a v závislosti na tom zvolí odpovídající teplotu a délku přípravy jídla.
  • Ovládání – Vybírat si můžete mezi mechanickými tlačítky a digitálním dotykovým displejem. S pomocí těchto prvků lze plynule měnit programy a regulovat teplotu až do výše 320 °C u vybraných modelů.
  • Programy – Stolní trouby jsou vybaveny několika typy programů pro přípravu rozdílných pokrmů. Narazit můžete například na program Cake pro pečení cukroví, využít lze programy pro pizzu a mnohé další.
  • Vnitřní osvětlení – Trouba je při pečení permanentně osvětlena. To umožňuje snazší kontrolu vloženého jídla.

Příslušenství

Minitroubu lze pořídit nejenom s dostatečným množstvím funkcí, ale také s praktickým příslušenstvím a doplňky. Ty jsou buď nedílnou součástí stolní trouby, popřípadě je lze dokoupit. Výsledný produkt tak určitě nemusíte vybírat na základě těchto prvků, je ale vhodné vědět, co všechno můžete použít:

  • plechy na pečení odlišných velikostí a výšek
  • zapékací misky
  • grilovací rošt
  • kámen na přípravu pizzy
  • výsuvný šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky
  • stěrky, utěrky a ostatní drobnější náčiní

Údržba

Stolní trouba, stejně jako další kuchyňské spotřebiče, vyžaduje jistou dávku údržby, abyste zachovali její vzhled a hlavně prodloužili její životnost. Základem všeho je používání vhodného příslušenství při přípravě dané pochutiny, například v podobě odkapávací misky. I s ní však může dojít k zanášení vnitřních stěn.

Někdo si při údržbě vystačí s mýdlovou nebo octovou vodou, někdo využívá speciální čisticí prostředky. Ideální je používat neabrazivní prostředky, vhodné nejsou ani drátěnky apod. Pokud chcete na čištění stolní trouby využít čistič na klasické trouby, ověřte si, že je na daný materiál vhodný. Řada stolních trub je částečně nebo i z většiny tvořená hliníkem a prostředky na čištění klasických trub nebývají na hliník vždy vhodné (Zdroj: Love to Know).

V tomto případě platí jedno základní pravidlo. Nikdy nečistěte horkou minitroubu. Vždy ji nechte důkladně vychladnout a teprve poté se pusťte do čištění. Řada moderních výrobků je vybavena i funkcí samočištění. Ta vám při pravidelné údržbě výrazně usnadní práci.

Cena

Vzhledem k menší velikosti a omezenějšímu použití oproti klasické troubě lze počítat s nižšími pořizovacími náklady. Stolní trouby jsou dostupným kuchyňským sortimentem, navíc si můžete vybírat z modelových řad prověřených výrobců. Jsou to například Orava, Guzzanti, De’Longhi, ECG, Tristar, Rohnson a mnohé další.

Pro lepší představu o investici do stolní trouby uvádíme několik cenových příkladů.

Cena do 1 000 Kč

V této cenové kategorii narazíte na opravdový základ. Jsou to minitrouby do nejmenšího detailu prezentující své pojmenování. Výrobky s nižším příkonem do 1 000 W a s objemem cca 15 litrů. Z toho samozřejmě plyne i omezenější regulace teploty mezi 100–230 °C. Jde o jednoduché modely. Ty najdou své primární užití hlavně při občasné přípravě pokrmů.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

Investice, v rámci které na vás čeká adekvátní výběr stolních trub. Budou to především výkonnější zařízení s příkonem až 2 000 W a s objemem trouby dosahujícím 40 litrů. Těšit se můžete na více funkcí. Kromě dolního a horního ohřevu to bude také horký vzduch nebo gril. Dražší modely jsou dokonce příslibem litinových plotýnek.

Cena od 3 000 Kč do 7 000 Kč

Jestliže dáváte přednost digitálním minitroubám s funkcí udírny, automatickým vypínáním, vnitřním osvětlením, spoustou programů a velkým množstvím příslušenství, vyplatí se do nákupu více investovat. Za to vám bude prezentováno portfolio značkových výrobků, kde se kvalita pojí s velice osobitým a nadčasovým designem. Za ten si rozhodně připlatíte.

Modelový výběr stolní trouby

V předchozích kapitolách jsme se zabývali rozdíly mezi stolními a klasickými troubami, představili klíčové parametry i hodnoty, kterých obvykle dosahují. Nyní se pokusíme na výběr podívat z pozice informovaného zákazníka, a předvést tak modelový výběr pomocí individuálních požadavků.

Náš zákazník nedávno zakoupil zahradu, na které stojí jen malá chatička s miniaturním místem pro kuchyň. Nyní tráví celé víkendy snahou pozemek zvelebit. Hledá tedy spotřebič, který potřebuje co nejméně místa pro přípravu co nejširší škály pokrmů. Pokud mu poroste ovoce, hodlá je zde i zavařovat. Pro vaření si vyhradil staré hrnce ze současné domácnosti.

Na designu trouby mu nijak zvlášť nezáleží a velký objem také nepotřebuje, však jezdí běžně na zahradu sám. Je ze staré školy, speciální programy by nejspíš nevyužil, ale protože se na zahradě věnuje dalším zvelebujícím činnostem, ocení, pokud troubu nebude muset neustále hlídat.

1. Provedení stolní trouby

Nás modelový zákazník chce ušetřit tolik prostoru, kolik je jen možné. Ostatně se zabydlováním teprve začíná a nemůže si tak být jist, že nebude potřebovat nějaké další vybavení. Proto sáhne po stolní troubě, která zastoupí co nejvíce spotřebičů, minimálně klasickou troubu i sporák. Při nákupu trouby bez plotýnek by musel zakoupit vařič zvlášť, což by znamenalo další nároky na prostor.

2. Typ plotýnek a jejich regulace

Protože k vaření budou využity staré, vyřazené hrnce, bude třeba se ujistit, že plotýnky si s nimi poradí. Jistotou by pro našeho zákazníka mohla být trouba s litinovými plotýnkami, které snesou jakékoliv nádobí. Tomu nahrává i fakt, že vzhled zde nehraje nijak důležitou roli a modernější sklokeramický design by nebyl patřičně doceněn. Pokud je ovšem zákazník zvyklý na sklokeramickou desku, neexistuje důvod, proč by se jí měl na zahradě vzdávat.

Náročnější by ovšem měl být v oblasti regulace plotýnek. Pokud zde hodlá trávit celé víkendy a zavařovat, určitě uvítá co nejvyšší počet teplotních stupňů. Jiná situace by ovšem nastala, pokud by se k vaření často nedostal, případně „vařil“ pouze ohřívané párky – to by si vystačil i s plotýnkami bez regulace.

3. Příkon a maximální teplota

Příkon ovlivňuje jak rychlost rozehřívání trouby, tak i spotřebu. Náš modelový zákazník bude troubu pravidelně používat. Protože má navíc na zahradě spoustu jiné práce, rozhodně neplánuje trpělivě vyčkávat, než se trouba nahřeje. Proto zde příkon dostane přednost a zákazník si ohlídá, aby trouba náročné používání zvládla.

Maximální teplota se u většiny modelů pohybuje nad 230 °C, což člověka neomezuje v běžném používání. Protože náš zákazník si přeje model, který zastoupí co nejvíce dalších spotřebičů, zaujme jej i režim grilování, který využívá vyšších teplot, a také otočný rožeň. Pokud by však do budoucna plánoval pořídit kvalitní gril samostatně, mohl by od tohoto kritéria s klidem upustit.

4. Objem trouby

Jak jsme již zmínili, náš zákazník jezdí na zahradu sám. Objem trouby tedy bude muset vyhovovat jen jeho vlastním potřebám. Protože tím zároveň ušetří místo, sáhne tedy spíše po menším modelu. Objemnější troubu by stejně adekvátně nevyužil a možná by jen zbytečně utrácel za vyšší příkon. Na druhou stranu se však vyhne těm úplně miniaturním, neboť mají často jen omezené možnosti ohřevu.

5. Požadované typy ohřevu

Ačkoliv náš zákazník pořizuje jen malou stolní troubu, slibuje si od ní přípravu rozmanitých jídel. Rozhodně tedy bude požadovat horní i spodní ohřev, horkovzduch i funkci grilování. Na druhou stranu si však nebude nárokovat speciální programy na pizzu, koláč či přípravu domácích jogurtů.

6. Další funkce a příslušenství

Jak jsme již zmiňovali výše, náš modelový zákazník bude mít na zahradě spoustu práce a rozhodně tak nebude chtít strávit u trouby víc času, než je nutné. Ocení tedy vychytávky, které pečicí proces pohlídají za něj.

Pravděpodobně sáhne po modelu, který je vybaven časovačem a konec pečení ohlásí akustickým signálem. Pokud se rozhodne zainvestovat, možná jej zaujme i trouba, která odhadne vhodnou teplotu a délku pečení pomocí šestého smyslu. Bez vnitřního osvětlení si naopak bez problémů poradí.

Z příslušenství se bude určitě hodit plech, zapékací misky či nějaké další nádobí do konkrétního typu malé trouby. Čím menší navíc trouba bude, tím spíš přijde vhod také vysouvací odkapávací šuplík. V malé troubě by se totiž hůře čistil. Kdyby však náš zákazník změnil názor a rozhodl se pořídit si větší model, možná by si vystačil i s nádobím klasických rozměrů a bez šuplíku.

7. Další kritéria

Náš zákazník je na speciální funkce poměrně nenáročný. Přesto jsme našli několik dalších aspektů, které by možná chtěl vzít v úvahu.

  • Při používání na zahradě není úplně možné vyvarovat se ovládání trouby špinavýma či mokrýma rukama. Pro takové ovládání jsou mnohem vhodnější mechanické knoflíky než dotykový displej.
  • Funkce samočištění usnadňuje údržbu. Je tak dalším bonusem, který ve výsledku šetří čas, což našemu pracovitému zákazníkovi pomůže soustředit se na důležitější činnosti.

Shrnutí

Podle údajů, které jsme v průběhu modelového výběru shromáždili, nyní dokážeme usoudit, jaká trouba našeho zákazníka zaujme. Bude se jednat o model s litinovými plotýnkami, z nichž každou je možné teplotně regulovat. Příkonem i maximální teplotou bude spíš nadprůměrná.

Trouba bude mít menší objem, zato však všechny dostupné typy ohřevu a čestné místo v ní bude patřit otočnému rožni. Ovládání přístroje bude knoflíkové. Z dalších funkcí se zákazník zaměří na časovač s akustickým signálem a samočištění. Balení by také mělo obsahovat výsuvný odkapávací šuplík a nádobí v adekvátní velikosti.

Často kladené otázky ke stolním troubám

Jak vybrat stolní troubu?

Na začátku výběru se rozhodněte, zda hledáte troubu samostatnou nebo vybavenou elektrickými plotýnkami. Poté zvolte vhodný objem a výkon, záleží, jaké pokrmy budete připravovat a v jakém objemu. Podívejte se, jaké typy ohřevu trouby nabízí, u některých najdete i pravé horkovzdušné pečení. Zaměřte se také na další výbavu a funkce, užitečný je například časovač. Nejlepší stolní trouby najdete v našem srovnání.

Pro koho je stolní trouba vhodná?

Stolní trouba je ideálním spotřebičem na chatu, studentský byt nebo do malé garsonky. Pravděpodobně nebude vyhovovat zapáleným kuchařským nadšencům, jídlo pro menší počet osob s ní ale připravíte bez problémů. Nevyžaduje složitou instalaci a nezkomplikuje vám případné stěhování.

Zvládá stolní trouba horkovzdušné pečení?

Existují trouby, které mají jak horní i dolní ohřev, tak ventilátor, a dokáží tak do jisté míry nahradit horkovzdušnou troubu. Nemají sice zadní topné těleso nutné k pravému horkovzdušnému pečení, to ale postrádají i některé standardní trouby. Možnostem ohřevu stolních trub jsme věnovali několik odstavců. Podívat se můžete také na zajímavé funkce těchto přístrojů.

Jaké typy stolních trub existují?

Stolní trouby se v zásadě liší hlavně počtem plotýnek. Některé modely nemají plotýnky na vaření vůbec, jiné mají dvě až tři a v podstatě tak nahradí celý sporák. Najdou se také modely, jejichž horní část zabírá plocha na grilování. Více se o jednotlivých typech dozvíte v kapitole Provedení stolní trouby.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, upeče mini trouba Ferarri 60 litrů vánočního cukroví?

Dobrý den, 60 litrů vánočního cukroví je na mini troubu poněkud velká dávka. Pro časté a náročné používání jsou všeobecně lepší trouby standardních rozměrů, které jsou výkonnější a zvládnou i pečení několika plechů zároveň. Jestliže vám z prostorového či jiného důvodu nevyhovují, budete se muset obrnit velkou trpělivostí.

Iveta Polášková, redaktor

Dobrý den, jde plotýnkám nastavit teplota, nebo je to jen zapnuto/vypnuto?

Vašek Stejskal

Dobrý den, to záleží na jednotlivých modelech. U starších výrobků bylo běžné, že plotýnky byly pouze zapnuté či vypnuté, modernější trouby však téměř všechny nabízejí minimálně několikastupňovou regulaci výkonu. Každopádně doporučíme zaměřit se na konkrétní výrobek a ověřit informaci před nákupem.

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 26 hlasů