Menu

Nejlepší stolní trouby 2024: Recenze, testy a srovnání

Aktualizováno:
Autor:
Eliška Srncová, Iveta Polášková

V kategorii bez plotýnek doporučujeme

Sage BOV 820

7 000 Kč

Orientační cena

Jakou stolní troubu vybrat dle srovnání

Stolní trouba, často označovaná jako minitrouba, na první pohled připomíná klasickou mikrovlnku. Jde však o daleko důmyslnější typ kuchyňského spotřebiče, který zastupuje spíše normální troubu. Do našeho výběru stolních trub jsme zařadili modely s varnými plotýnkami i bez nich. Z trub s varnými plotýnkami si nejvyšší hodnocení odnesl model Vigan EO45L-2P, z modelů bez plotýnek se nejlepšího hodnocení dočkala trouba Sage BOV 820.

Jak srovnáváme stolní trouby?

Stolní trouby jsme rozdělili do dvou kategorií, na modely s varnými plotýnkami a bez nich. Trouba s plotýnkami prakticky zastoupí klasický sporák, je tedy ideální např. na chatu nebo studentskou kolej. Trouba bez plotýnek potom bude dobrým doplňkem k varné desce, třeba v malých bytech.

Při výběru jsme kladli důraz na výkon i výbavu, podstatnou roli tedy hrál mimo jiné příkon, který ovlivňuje rozehřívání trouby. Přihlíželi jsme i ke kapacitě nebo nejvyšší dosažitelné teplotě. Zaměřili jsme se také na režimy pečení, tedy na horní či spodní ohřev, gril, popřípadě specifické programy, např. na pizzu nebo tousty. Hodnotili jsme i prvky výbavy, například:

  • ventilátor,
  • otočný rožeň,
  • vnitřní osvětlení,
  • časovač,
  • displej.

Pro lepší orientaci ve výběru doporučujeme přečíst si také návod Jak vybrat stolní troubu. Pokud vás zajímá spíše větší spotřebič, na klasické trouby jsme se podrobně zaměřili ve srovnávacím testu trub.


Bez plotýnek

Stolní trouba bez plotýnek je jednodušší varianta, která plní pouze funkci trouby (popř. grilu). Některé zvládají i horkovzdušné pečení.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
93,2 %
Nejlepší produkt
  • Displej
  • Pět topných těles
  • Element IQ
  • Vysoká cena
  • Chybí otočný rožeň
  • Menší objem
7 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
85,5 %
Nejlepší cena/výkon
  • Horkovzduch
  • Otočný rožeň
  • Velký objem
  • Velká hmotnost
  • Nemá displej
3 500 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
73,8 %
Pro nenáročné
  • 6 režimů pečení
  • Časovač
  • Nízká cena
  • Nemá otočný rožeň
  • Chybí vnitřní osvětlení
3 000 Kč Zobrazit nabídky

S plotýnkami

Stolní trouba s plotýnkami se hodí na pečení i vaření, např. jako náhrada sporáku na chatu nebo studentskou kolej. Na trhu ale není velký výběr modelů.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
92,0 %
Nejlepší produkt
  • Velký objem
  • Horkovzduch
  • Otočný rožeň
  • Velká hmotnost a neskladnost
  • Na tak velký objem jen průměrný příkon
2 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
83,0 %
Nejvíce plotýnek
  • 3 plotýnky
  • Dvouvrstvé sklo dvířek
  • Velký objem
  • Zajímavé programy
  • Nemá otočný rožeň
  • Nemá horkovzdušné pečení
4 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
84,5 %
Také nás zaujalo
  • Otočný rožeň
  • Dvouvrstvé sklo
  • Nemá horkovzdušné pečení
  • Nižší maximální teplota
5 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Sage BOV 820
Sage BOV 820
Recenze Vigan EO45L
Vigan EO45L
Recenze Tefal OF444834
Tefal OF444834
Recenze Vigan EO45L-2P
Vigan EO45L-2P
Recenze Rohnson R-2142
Rohnson R-2142
Recenze Tefal OF463830
Tefal OF463830
Ocenění Nejlepší produkt Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Nejlepší produkt Nejvíce plotýnek Také nás zaujalo
Kategorie

Bez plotýnek

Bez plotýnek

Bez plotýnek

S plotýnkami

S plotýnkami

S plotýnkami

Hodnocení 93,2 %
85,5 %
73,8 %
92,0 %
83,0 %
84,5 %
Orientační cena 7 000 Kč 3 500 Kč 3 000 Kč 2 800 Kč 4 000 Kč 5 000 Kč
Objem (l) 22 45 19 45 42 32
Příkon trouby (W) 2 400 1 800 1 380 1 800 1 300 1 500
Maximální příkon (W) 2 400 1 800 1 380 3 300 4 250 3 250
Maximální teplota (°C) Neuvedeno 250 240 250 230 230
Varná deska Ne Ne Ne 2 plotýnky 3 plotýnky 2 plotýnky
Horní ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Spodní ohřev Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Pečení s ventilátorem Ano Ano Ano Ano Ne Ne
Gril Ano Ano Ano Ano Ne Ano
Vnitřní osvětlení Ano Ano Ne Ano Ano Ano
Časovač Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Příslušenství Nepřilnavá pánev na pizzu, rošt, smaltovaný pečicí plech Pečicí plech, otočný rožeň, madlo pro vyjmutí plechu, madlo pro vyjmutí rožně, rošt Pečicí plech, rošt Pečicí plech, otočný rožeň, madlo pro vyjmutí plechu, madlo pro vyjmutí rožně, rošt Pečicí plech, rošt Pečicí plech, otočný rožeň, madlo pro vyjmutí rožně, rošt
Výška (cm) 28 38 22,6 39 37 36,4
Šířka (cm) 47 57,3 32,5 57,3 51,5 52,8
Hloubka (cm) 32 40 24,5 40 43,5 32
Hmotnost (kg) 7,1 12 4,9 15 14 12,26

Recenze nejlepších stolních trub

Top 1
Nejlepší produkt
93,2 % Celkové hodnocení
  • Displej
  • Pět topných těles
  • Element IQ
  • Vysoká cena
  • Chybí otočný rožeň
  • Menší objem

Trouba Sage BOV 820 patří mezi stolními modely k vysokému nadstandardu, což je znát i z její ceny. Vyniká především pěti topnými tělesy a inteligentním systémem Element IQ, který obstará rovnoměrné propečení. Zvládá také horkovzdušné pečení a nabídne ne zcela běžný displej. Nevýhodou ale může být kromě vysoké ceny také poměrně malý objem. Přečíst celou recenzi

7 000 Kč Orientační cena

Bez plotýnek

Recenze Vigan EO45L

Top 2
Nejlepší cena/výkon
85,5 % Celkové hodnocení
  • Horkovzduch
  • Otočný rožeň
  • Velký objem
  • Velká hmotnost
  • Nemá displej

Stolní trouba Vigan EO45L vás překvapí velkorysým objemem 45 l. Využít jej můžete například ke grilování na otočném rožni, který je mezi bezplotýnkovými modely spíše výjimkou. Mimo grilování vám trouba nabídne horní i spodní ohřev a horkovzduch, který také není samozřejmostí. Příkon 1800 W naopak patří k víceméně obvyklým hodnotám, stejně tak i maximální teplota 250 °C. Abyste mohli průběžně kontrolovat stav připravovaného pokrmu, je trouba vybavená vnitřním osvětlením. A pokud se potřebujete vzdálit, čas vám pohlídá minutka. Nastavitelná je však pouze na dobu 60 minut, jiné modely na trhu zvládnou i dvojnásobek. Jednou z mála nevýhod tohoto modelu by mohla být hmotnost 12 kg a jistá neskladnost, která se s nadstandardním objemem nevyhnutelně pojí.

3 500 Kč Orientační cena

Top 3
Pro nenáročné
73,8 % Celkové hodnocení
  • 6 režimů pečení
  • Časovač
  • Nízká cena
  • Nemá otočný rožeň
  • Chybí vnitřní osvětlení

Stolní trouba Tefal OF444834 patří s kapacitou 19 l k nejmenším modelům v našem srovnání, půjde tak o ideální variantu pro 1, maximálně 2 osoby. Příkon 1 380 W její kapacitě víceméně odpovídá, a trouba je tak schopná dosáhnout poměrně vysoké teploty 240 °C.

Ačkoliv jde o cenově dostupný model, stále má uživatelům co nabídnout, konkrétně 6 režimů pečení: horkovzdušný, horní a spodní ohřev, horní ohřev (gril), režim na pečivo, režim vodní lázně např. na pudinkové dezerty a rozmrazování. S takovou nabídkou se často nesetkáte ani u dražších modelů. Oproti těm ovšem postrádá například vnitřní osvětlení nebo otočný rožeň na grilování masa.

Klady a zápory

Velkým pozitivem trouby Tefal je rozhodně její poměr ceny a výkonu. I přes relativně nízké pořizovací náklady se u ní dočkáte šesti režimů pečení, adekvátního příkonu a časovače. Její nevýhodou ovšem může být opravdu malá kapacita, na rozdíl od některých dražších modelů postrádá například také vnitřní osvětlení a další doplňky.

Závěr

Pokud hledáte kompaktní troubu pro jednu osobu a hlavním kritériem je pro vás cena, můžeme vám tento model značky Tefal doporučit. Díky horkovzdušnému pečení, hornímu i dolnímu topnému tělesu a zajímavým režimům, jako je vodní lázeň, tento model takřka plnohodnotně zastoupí klasickou troubu, jen ve výrazně menším provedení. Nízká cena se projevuje především absencí doplňků, jako je vnitřní osvětlení nebo třeba otočný rožeň.

3 000 Kč Orientační cena

Top 1
Nejlepší produkt
92,0 % Celkové hodnocení
  • Velký objem
  • Horkovzduch
  • Otočný rožeň
  • Velká hmotnost a neskladnost
  • Na tak velký objem jen průměrný příkon

Model Vigan EO45L-2P můžeme doporučit uživatelům, kteří preferují větší objem i za cenu horší skladnosti. Dosahuje slušných teplot, nabízí otočný rožeň a dokonce i pečení s horkým vzduchem, které není zcela obvyklé. Z funkcí vyniká časovačem, akustickým signálem a vnitřním osvětlením. Nevýhodou je podle některých uživatelů celková kvalita provedení, které nepůsobí úplně bytelně. Přečíst celou recenzi

2 800 Kč Orientační cena

Top 2
Nejvíce plotýnek
83,0 % Celkové hodnocení
  • 3 plotýnky
  • Dvouvrstvé sklo dvířek
  • Velký objem
  • Zajímavé programy
  • Nemá otočný rožeň
  • Nemá horkovzdušné pečení

Stolní trouba Rohnson R-2142 bude vyhovovat uživatelům, kteří chtějí nahradit nejen troubu, ale celý klasický sporák s co nejmenšími nároky na prostor. Nabídne totiž rovnou 3 varné plotýnky a slušnou kapacitu trouby. Zaujme také některými programy, zvládá například šetrné rozmrazování nebo výrobu jogurtu.

V porovnání s konkurencí ale neoplývá zrovna vysokým příkonem, hrozí tak pomalejší rozehřívání. Navíc postrádá otočný rožeň nebo pečení s horkým vzduchem. Přečíst celou recenzi

4 000 Kč Orientační cena

Top 3
Také nás zaujalo
84,5 % Celkové hodnocení
  • Otočný rožeň
  • Dvouvrstvé sklo
  • Nemá horkovzdušné pečení
  • Nižší maximální teplota

Kapacitou 32 l se stolní trouba Tefal řadí víceméně k průměru. Její maximální příkon 3 250 W není vzhledem ke kapacitě vůbec špatný, najdou se ale i výkonnější modely. Při pečení můžete volit teploty až do 230 °C, některé trouby dosahují i 250 °C. K ohřevu slouží spodní i horní topné těleso a v horní části najdete dvě varné plotýnky, to vše je u tohoto typu stolních trub obvyklé. Standardem naopak není horkovzdušné pečení, které nenajdete ani u této trouby. Potěší ale časovačem a nechybí ani oblíbený otočný rožeň, funkce grilu či vnitřní osvětlení.

Hlavní výhody a nevýhody

Jako hlavní nevýhodu trouby Tefal můžeme zmínit její cenu. Nejde totiž o nijak špatnou troubu, ve většině ohledů se drží dobrých standardů, v dané cenové kategorii bychom ale zkrátka ocenili něco víc. Výhodou je časovač a vnitřní osvětlení, trouba má také dvouvrstvé sklo dvířek, které lépe izoluje.

Závěr

Celkově představuje stolní trouba Tefal šikovný model se slušným příkonem, standardní kapacitou a příjemnou nabídkou funkcí, včetně časovače či vnitřního osvětlení. Nejde ale o zrovna levný model a v dané cenové kategorii ji tak překonávají o něco lépe vybavené trouby, které mají například i horkovzdušné pečení.

5 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat stolní troubu

Stolní trouby neboli mini trouby usnadní vaření v malém bytě či na koleji. V tomto článku se dozvíte vše důležité, co byste měli znát před jejich výběrem, budeme se věnovat především těmto tématům:

  • Proč si pořídit stolní troubu – Ve prospěch stolních trub hovoří úspora místa i financí, jednoduchá instalace či mobilita.
  • Nevýhody stolních trub – Levnější produkty mívají často chatrné zpracování, stolní trouby se také hůře udržují, mají malou kapacitu a postrádají některé funkce klasických trub.
  • Druhy stolních trub podle varné desky – V základu se dají rozdělit na trouby s varnou deskou/plotýnkami a bez plotýnek, zvláštní kategorii představují ještě modely s grilem.
  • Důležité parametry při výběru stolní trouby – Zaměřit byste se měli především na kapacitu, příkon, celkové zpracování, nabízené režimy ohřevu a typ ovládání.
  • Funkce a příslušenství – Používání zefektivní např. časovač, zvukový signál nebo speciální programy na pečení, ve výbavě také mnohdy najdete různé plechy, rošty či rožně.
  • Cena – Nejlevnější mini trouby seženete do 1 000 Kč, nedá se ale od nich očekávat nijak vysoký výkon ani dlouhá životnost. Většina uživatelů pravděpodobně zvolí model s cenou okolo 2 000-3 000 Kč, luxusnější modely se mohou cenou vyšplhat i na 10 000 Kč.

Proč si pořídit stolní troubu

Mezi hlavní benefity zakoupení malé trouby patří:

  • Úspora místa – Stolní trouba zabere zhruba tolik místa, co klasická mikrovlnka, vejde se tak i na studentskou kolej nebo do garsonky.
  • Jednoduché zapojení – Troubu stačí zapojit do zásuvky, nemusíte řešit žádnou složitou instalaci do kuchyňské linky apod.
  • Mobilita – Tento poměrně malý přístroj snadno převezete z domu na chatu, nebo si jej můžete vzít s sebou třeba do karavanu. Ne nadarmo se stolním modelům říká také přenosné trouby.
  • Dostupná cena – Oproti klasickým troubám jsou stolní varianty obvykle několikanásobně levnější.

Nevýhody stolních trub

  • Malá kapacita – Objemově jsou stolní trouby zpravidla 2-3x menší než klasická vestavná trouba, hodí se tak spíše pro jednu až dvě osoby, na přípravu jídla pro rodinu nebudou ideální.
  • Často chatrné provedení – Zejména u levnějších modelů se mnohdy setkáte s měkkými plechy, olupováním barvy, přehříváním plechů a jinými potížemi.
  • Omezenější funkce – Většinou se nedočkáte např. pravého horkovzdušného pečení, regulace teplot také bývá mnohdy nepřesná či nedostatečná.
  • Někdy náročnější údržba – Na rozdíl od klasických trub nenajdete u stolních modelů katalýzu, pyrolýzu ani jiný systém čištění, s mastnotou, připečeninami a dalšími nečistotami si budete muset poradit ručně. Zajímavou alternativou s o něco jednodušší údržbou by mohly být např. pečicí pánve, jejichž nádoba bývá omyvatelná v myčce.

Druhy stolních trub podle varné desky

Základní rozdělení trub se odvíjí od využití jejich horní desky. Ta totiž může zůstat ladem, nebo naopak nabízí prostor k vaření. Stolní trouby tak dělíme na tři základní typy:

  • Stolní trouby bez plotýnek – Ty na první pohled skutečně vypadají jako běžné mikrovlnné trouby, ale nabízejí klasické pečení. Jejich pořizovací cena je samozřejmě o něco nižší, stejně jako celkové rozměry.
  • Stolní trouby s plotýnkami – Tyto produkty mají ve své vrchní části zabudované dvě až tři elektrické plotýnky, takže se svým vzhledem a funkčností daleko více přibližují plnohodnotným sporákům. Jsou tak daleko variabilnější, musíte ale počítat s nepatrně většími rozměry, hmotností a pořizovací cenou.
  • Stolní trouby s grilem – Výjimečně se můžete setkat také s troubami, které mají na horní desce hladkou grilovací plochu nebo rošt, a plní tak zároveň funkci stolního grilu. Ten vám sice plnohodnotně nenahradí varnou desku, kromě grilování masa a zeleniny jej ale můžete využít i k opékání pečiva, při výrobě palačinek, smažení vajec a dalších činnostech.

Stolní trouby s plotýnkami

Nejčastěji se setkáte se dvěma až třemi klasickými litinovými plotýnkami, některé modely ale nabízejí také modernější sklokeramickou desku.

  • Litinové plotýnky – Levnější provedení, které zná z dob starších sporáků jistě každý. Na litinovou plotýnku máte možnost položit v podstatě jakýkoliv hrnec či pánev. Základní modely nabízí nejčastěji dvě plotýnky. Větší stolní trouby se mohou pyšnit dokonce třemi plotýnkami. Nespornou výhodou litinové varianty je určitě nižší pořizovací cena.
  • Sklokeramická deska – Výjimečně můžete narazit na modernější variantu se sklokeramickou deskou. Takové stolní trouby působí už mnohem luxusnějším dojmem a lépe zapadnou do moderní domácnosti. Pokud jde o sklokeramickou desku s topnou spirálou, stále můžete využívat jakékoliv nádobí. Jestliže narazíte na model s indukční deskou, bude potřeba zvážit, zda máte doma nádobí vhodné na indukci, popřípadě několik kusů pořídit.

Regulace teploty

Při výběru je důležité zkontrolovat také způsob regulace teploty plotýnek, ten může být dvojí:

  • Bez regulace – Základní varianta, která je k vidění spíš u levnějších modelů. Plotýnky prostě zapínáte a vypínáte, nic dalšího vám neumožní.
  • Ve stupních – Klasický systém několika stupňů. I v tomto případě však nebudete mít příliš na výběr, k dispozici jsou obvykle 3 nebo 4 teplotní stupně.

Důležité parametry při výběru stolní trouby

  • Objem a rozměry – Při volbě kapacity je vhodné počítat cca 10 l na jednoho člena domácnosti. Před koupí si také zkontrolujte, zda rozměry daného modelu nejsou pro vaši kuchyni příliš velké.
  • Příkon – Nejvýkonnější modely mají příkon trouby okolo 2 000 W, narazit můžete také na tzv. celkový příkon, do toho se započítává i příkon plotýnek.
  • Materiál a design – Levnější trouby bývají vyrobené z měkčího plechu, dražší modely z pevnějšího nerezu. Vhodné je sledovat celkové zpracování, ale také např. počet úrovní pečení.
  • Ohřev – Obvykle bývá horní, spodní nebo obojí, některé modely mají i sofistikovanější typy, jako je horkovzdušný ohřev nebo rožnění.
  • Ovládání – Většinou narazíte na mechanická kolečka a tlačítka, někdy doplněná o displej. Luxusní varianty mohou mít dotykové ovládání.

Objem a rozměry

Vybírat si můžete trouby libovolného objemu v rozmezí přibližně 9 až 60 litrů. Tento údaj je třeba volit v závislosti na tom, kolik jídla budete najednou připravovat, respektive pro kolik členů rodiny. Při výběru doporučujeme počítat alespoň 10 l na osobu, roli ale hrají také další faktory, např. zda se chystáte na pečení vánočního cukrový a dalších větších dávek potravin.

Zapomínat nesmíte na to, že s rostoucím objemem minitrouby dochází také ke zvětšování rozměrů. Často tak bude potřeba najít ideální kompromis kapacity a prostoru, který v kuchyni můžete obětovat.

Příkon

Hodnota příkonu určuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé části a připravit výsledný pokrm. Udává se ve wattech označovaných zkratkou „W“. Často se setkáte s dělením příkonu pro jednotlivé segmenty stolní trouby, tedy zejména pro troubu a plotýnky zvlášť. To je vhodné zkontrolovat, jelikož někteří výrobci naopak uvádějí jako příkon trouby celkový příkon (tedy součet příkonu trouby a plotýnek), což je značně zavádějící.

Nutno podotknout, že čím vyšší příkon, tím lepší výkon daného kuchyňského spotřebiče a samozřejmě i větší spotřeba elektrické energie. U většiny produktů narazíte na příkon trouby (tedy bez plotýnek) mezi 1 200 W a 3 600 W.

Materiál a design

Celkové zpracování trouby může mít zásadní vliv na komfort používání, ale i životnost daného přístroje. Levnější modely bývají vyrobené z tenčích hliníkových plechů, které se často nadměrně zahřívají a snadno se promáčknou. U dražších trub narazíte na odolnější nerezovou konstrukci, často s lepším těsněním dvířek a jinými benefity.

Co se konstrukce týče, není od věci zkontrolovat, na kolika úrovních najednou můžete péct. Často trouby pečou pouze na jedné úrovní, do některých modelů ale vměstnáte i několik plechů či roštů najednou. V takovém případě je ale vhodné mít model s horním i spodním ohřevem a ideálně také ventilátorem, aby se všechny potraviny připravovaly rovnoměrně.

Ohřev

Odvíjí se od typu topných těles a dalších prvků. Mezi základní typy patří:

  • Dolní ohřev – Topné těleso se nachází v dolní části stolní trouby.
  • Horní ohřev – Opak dolního ohřevu. Topná tělesa se nachází ve vrchní části. Častá je potom kombinace horního a dolního ohřevu, stejně jako u klasických trub. Na základě vámi zvoleného programu pak minitrouba zapne dolní, horní či oba ohřevy najednou.
  • Gril – Je to funkce podobná těm, které se nacházejí v klasických troubách. Základní provedení grilu je tvořeno statickými topnými spirálami v horní části přístroje.

K pokročilejším se potom řadí:

  • Rožnění – V troubách vybavených otočným rožněm si připravíte i grilované kuře a jiné pokrmy.
  • Rozmrazování – Napomáhá šetrnému rozmrazení potravin před vařením.
  • Mikrovlnný ohřev – Existují kombinované spotřebiče, které zastoupí klasickou i mikrovlnnou troubu, jejich výběr ale není nijak široký.
  • Horkovzdušná fritéza – Příležitostně se na trhu setkáte i se stolními troubami, které zároveň plní funkci dnes velmi populární horkovzdušné fritézy.
  • Pečení s ventilátorem – Do jisté míry supluje horkovzdušné pečení. Pravého horkovzdušného pečení (tedy za přítomnosti zadního kruhového tělesa) se ale obvykle nedočkáte. Nabízejí jej spíše profesionální trouby (nebo spíše malé konvektomaty), určené do gastronomického provozu.

Ovládání

Komfort používání do jisté míry ovlivňuje také typ ovládání. Narazit obvykle můžete na dvě varianty:

  • Mechanické – Většinou prostřednictvím otočných koleček či tlačítek. Setkáte se s ním u drtivé většiny modelů, i těch dražších, u těch ale bývá doplněné displejem.
  • Dotykové – Výjimečně můžete narazit také na trouby s dotykovým ovládacím panelem. Ty působí luxusním dojmem (a cena tomu odpovídá).

Funkce a příslušenství

O snazší a efektivnější používání se postarají také některé užitečné funkce, například:

  • Akustický signál – Oznamuje mimo jiné dokončení zvoleného programu. Díky němu nemusíte troubu neustále hlídat a jídlo ve chvilce nepozornosti nespálíte.
  • Vnitřní osvětlení – Umožňuje snazší kontrolu vloženého jídla bez otevírání dvířek.
  • Časovač – Sami si navolíte, kdy se má minitrouba vypnout. Setkat se lze také s automatickým časovačem. Ten je součástí daného programu.
  • Specifické programy – Stolní trouby jsou vybaveny několika typy programů pro přípravu rozdílných pokrmů. Narazit můžete například na program pro pečení cukroví, využít lze programy na pizzu a mnohé další.
  • Šestý smysl – Dražší a propracovanější modely jsou schopny samy určit, v jakém stavu vkládáte pokrm do trouby a v závislosti na tom zvolí odpovídající teplotu a délku přípravy jídla.
  • Parní funkce – Výjimečně se můžete u stolních trub setkat také s možností přípravy potravin v páře. Většinou jde ale o opravdu luxusní modely.

V balení s minitroubou obvykle bývá také několik kousků příslušenství, popřípadě si můžete některé užitečné doplňky pořídit. Oblíbené jsou:

  • Plechy na pečení odlišných velikostí a výšek
  • Zapékací misky
  • Grilovací rošt
  • Kámen na přípravu pizzy
  • Výsuvný šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky
  • Košík na horkovzdušné fritování

Cena

Vzhledem k menší velikosti a omezenějšímu použití oproti klasické troubě lze počítat s nižšími pořizovacími náklady. Stolní trouby jsou dostupným kuchyňským sortimentem, navíc si můžete vybírat z modelových řad prověřených výrobců. Jsou to například Orava, Guzzanti, De’Longhi, ECG, Tristar, Rohnson a mnohé další.

Pro lepší představu o investici do stolní trouby uvádíme několik cenových kategorií:

  • Do 1 000 Kč – V této cenové kategorii narazíte na opravdový základ, výrobky s nižším příkonem do 1 000 W a s objemem cca 15 litrů. Z toho samozřejmě plyne i omezenější regulace teploty mezi 100–230 °C. Jde o jednoduché modely, které najdou své primární užití hlavně při občasné přípravě pokrmů.
  • Od 1 000 Kč do 3 000 Kč – Za několik tisíc už získáte výkonnější zařízení s příkonem až 2 000 W a s objemem trouby dosahujícím 40 litrů. Těšit se můžete na více funkcí. Kromě dolního a horního ohřevu to bude také horký vzduch nebo gril. Dražší modely bývají vybavené také plotýnkami.
  • Nad 3 000 Kč – Jestliže dáváte přednost digitálním minitroubám s funkcí horkovzdušné fritézy, automatickým vypínáním, vnitřním osvětlením, spoustou programů a velkým množstvím příslušenství, vyplatí se do nákupu více investovat. Za to můžete vybírat z protfolia značkových výrobků, kde se kvalita pojí s moderním designem.
Cenová kategorie Co nabízí Co nenabízí Na jaký účel se hodí
Do 1 000 Kč – Menší, spíše základní modely – Produkty s plotýnkami

– Širší výběr funkcí a režimů pečení

– Pro nenáročné uživatele, na chatu/studentskou kolej
Od 1 000 Kč do 3 000 Kč – Slušný výkon i kapacitu

– Zajímavé funkce

– Různé varianty ohřevu

– Modely s plotýnkami

– Designové produkty dražších značek – Do běžné domácnosti, jako náhrada standardní trouby
Nad 3 000 Kč – Pokročilé funkce (horkovzdušné fritování, předsnastavené programy)

– Bohaté příslušenstí

– Luxusnější značky

– Produkty pro nenáročné – Náhrada několika spotřebičů (trouba, fritéza)

– Do designové domácnosti

Stolní trouba vs. horkovzdušná fritéza

Horkovzdušné fritézy se dnes těší velké popularitě, coby další varianta, jak nahradit troubu. Možná se právě mezi horkovzdušnou fritézou a minitroubou rozhodujete a nejste si jistí, která varianta je pro vás ta pravá. Nastíníme si proto, jaké jsou mezi těmito dvěma přístroji obvykle rozdíly (ačkoliv již existují i hybridní produkty, které kombinují obě varianty). Horkovzdušným fritézám jsme navíc věnovali samostatné srovnání.

  • Konstrukce – Stolní trouba se podobá malé troubě či mikrovlnce, při pečení zpravidla vidíte dovnitř. Horkovzdušná fritéza má vkládací košík a v průběhu fritování nevidíte, co se s jídlem děje, pokud jej nevytáhnete.
  • Typ ohřevu – Typický pro stolní trouby je konvekční ohřev horním nebo spodním topným tělesem, některé k němu přidávají i ventilátor. Horkovzdušná fritéza, jak již název napovídá, funguje na bázi pečení horkým vzduchem. Stolní trouba tak lépe zastane klasické a horkovzdušná fritéza horkovzdušné pečení.
  • Využití – V tomto směru se oba přístroje do jisté míry překrývají, v obou upečete maso, zeleninu či hranolky. Horkovzdušná fritéza je ale lepší na přípravu křupavých jídel (hranolky, americké brambory, kuřecí stripsy) s minimem oleje. Stolní trouba je naopak daleko vhodnější k pečení potravin naplocho – cukroví, koláčů, pizzy a tak podobně.
  • Vybavení/funkce – Při pečení ve stolní troubě můžete využívat hned několik plechů, a příprava většího objemu potravin tak půjde lépe od ruky. Některé také disponují otočným rožněm, pizza kamenem a dalšími doplňky. Specialitou jsou potom plotýnky či gril na horní ploše, díky čemuž stolní trouba nahradí i sporák. Příslušenství fritéz je omezenější, většinou sestává jen z různých typů roštů.
Typ přístroje Konstrukce Typ ohřevu Určení Vybavení/funkce
Stolní trouba – Podobná troubě/mikrovlnce

– S průhlednými dvířky

– Obvykle konvekční, někdy s ventilátorem – Jídla pečená na plocho (pizza, cukroví…)

– Rozpékání pečiva

– Maso, zelenina

– Plotýnky, gril, otočný  rožeň, pizza kámen… (v závislosti na modelu)
Horkovzdušná fritéza – Podobná fritéze

– Není vidět dovnitř

– Horkovzdušný – „Křupavá“ jídla (hranolky, kuřecí stripsy)

– Maso, zelenina

– Různé typy roštů

– Přednastavené programy

Modelový výběr stolní trouby

V předchozích kapitolách jsme se zabývali rozdíly mezi stolními a klasickými troubami, představili klíčové parametry i hodnoty, kterých obvykle dosahují. Nyní se pokusíme na výběr podívat z pozice informovaného zákazníka, a předvést tak modelový výběr pomocí individuálních požadavků.

Náš zákazník nedávno zakoupil zahradu, na které stojí jen malá chatička s miniaturním místem pro kuchyň. Nyní tráví celé víkendy snahou pozemek zvelebit. Hledá tedy spotřebič, který potřebuje co nejméně místa pro přípravu co nejširší škály pokrmů. Pokud mu poroste ovoce, hodlá je zde i zavařovat. Pro vaření si vyhradil staré hrnce ze současné domácnosti.

Na designu trouby mu nijak zvlášť nezáleží a velký objem také nepotřebuje, však jezdí běžně na zahradu sám. Je ze staré školy, speciální programy by nejspíš nevyužil, ale protože se na zahradě věnuje dalším zvelebujícím činnostem, ocení, pokud troubu nebude muset neustále hlídat.

1. Provedení stolní trouby

Náš modelový zákazník chce ušetřit tolik prostoru, kolik je jen možné. Ostatně se zabydlováním teprve začíná a nemůže si tak být jist, že nebude potřebovat nějaké další vybavení. Proto sáhne po stolní troubě, která zastoupí co nejvíce spotřebičů, minimálně klasickou troubu i sporák. Při nákupu trouby bez plotýnek by musel zakoupit vařič zvlášť, což by znamenalo další nároky na prostor.

2. Typ plotýnek a jejich regulace

Protože k vaření budou využity staré, vyřazené hrnce, bude třeba se ujistit, že plotýnky si s nimi poradí. Jistotou by pro našeho zákazníka mohla být trouba s litinovými plotýnkami, které snesou jakékoliv nádobí. Tomu nahrává i fakt, že vzhled zde nehraje nijak důležitou roli a modernější sklokeramický design by nebyl patřičně doceněn. Pokud je ovšem zákazník zvyklý na sklokeramickou desku, neexistuje důvod, proč by se jí měl na zahradě vzdávat.

Náročnější by ovšem měl být v oblasti regulace plotýnek. Pokud zde hodlá trávit celé víkendy a zavařovat, určitě uvítá co nejvyšší počet teplotních stupňů. Jiná situace by ovšem nastala, pokud by se k vaření často nedostal, případně „vařil“ pouze ohřívané párky – to by si vystačil i s plotýnkami bez regulace.

3. Příkon a maximální teplota

Příkon ovlivňuje jak rychlost rozehřívání trouby, tak i spotřebu. Náš modelový zákazník bude troubu pravidelně používat. Protože má navíc na zahradě spoustu jiné práce, rozhodně neplánuje trpělivě vyčkávat, než se trouba nahřeje. Proto zde příkon dostane přednost a zákazník si ohlídá, aby trouba náročné používání zvládla.

Maximální teplota se u většiny modelů pohybuje nad 230 °C, což člověka neomezuje v běžném používání. Protože náš zákazník si přeje model, který zastoupí co nejvíce dalších spotřebičů, zaujme jej i režim grilování, který využívá vyšších teplot, a také otočný rožeň. Pokud by však do budoucna plánoval pořídit kvalitní gril samostatně, mohl by od tohoto kritéria s klidem upustit.

4. Objem trouby

Jak jsme již zmínili, náš zákazník jezdí na zahradu sám. Objem trouby tedy bude muset vyhovovat jen jeho vlastním potřebám. Protože tím zároveň ušetří místo, sáhne tedy spíše po menším modelu. Objemnější troubu by stejně adekvátně nevyužil a možná by jen zbytečně utrácel za vyšší příkon. Na druhou stranu se však vyhne těm úplně miniaturním, neboť mají často jen omezené možnosti ohřevu.

5. Požadované typy ohřevu

Ačkoliv náš zákazník pořizuje jen malou stolní troubu, slibuje si od ní přípravu rozmanitých jídel. Rozhodně tedy bude požadovat horní i spodní ohřev, horkovzduch i funkci grilování. Na druhou stranu si však nebude nárokovat speciální programy na pizzu, koláč či přípravu domácích jogurtů.

6. Další funkce a příslušenství

Jak jsme již zmiňovali výše, náš modelový zákazník bude mít na zahradě spoustu práce a rozhodně tak nebude chtít strávit u trouby víc času, než je nutné. Ocení tedy vychytávky, které pečicí proces pohlídají za něj.

Pravděpodobně sáhne po modelu, který je vybaven časovačem a konec pečení ohlásí akustickým signálem. Pokud se rozhodne zainvestovat, možná jej zaujme i trouba, která odhadne vhodnou teplotu a délku pečení pomocí šestého smyslu. Bez vnitřního osvětlení si naopak bez problémů poradí.

Z příslušenství se bude určitě hodit plech, zapékací misky či nějaké další nádobí do konkrétního typu malé trouby. Čím menší navíc trouba bude, tím spíš přijde vhod také vysouvací odkapávací šuplík. V malé troubě by se totiž hůře čistil. Kdyby však náš zákazník změnil názor a rozhodl se pořídit si větší model, možná by si vystačil i s nádobím klasických rozměrů a bez šuplíku.

7. Další kritéria

Náš zákazník je na speciální funkce poměrně nenáročný. Přesto jsme našli několik dalších aspektů, které by možná chtěl vzít v úvahu.

  • Při používání na zahradě není úplně možné vyvarovat se ovládání trouby špinavýma či mokrýma rukama. Pro takové ovládání jsou mnohem vhodnější mechanické knoflíky než dotykový displej.
  • Funkce samočištění usnadňuje údržbu. Je tak dalším bonusem, který ve výsledku šetří čas, což našemu pracovitému zákazníkovi pomůže soustředit se na důležitější činnosti.

Shrnutí

Podle údajů, které jsme v průběhu modelového výběru shromáždili, nyní dokážeme usoudit, jaká trouba našeho zákazníka zaujme. Bude se jednat o model s litinovými plotýnkami, z nichž každou je možné teplotně regulovat. Příkonem i maximální teplotou bude spíš nadprůměrná.

Trouba bude mít menší objem, zato však všechny dostupné typy ohřevu a čestné místo v ní bude patřit otočnému rožni. Ovládání přístroje bude knoflíkové. Z dalších funkcí se zákazník zaměří na časovač s akustickým signálem a samočištění. Balení by také mělo obsahovat výsuvný odkapávací šuplík a nádobí v adekvátní velikosti.

Údržba stolní trouby

Stolní trouba, stejně jako další kuchyňské spotřebiče, vyžaduje jistou dávku údržby, abyste zachovali její vzhled a hlavně prodloužili její životnost. Základem všeho je používání vhodného příslušenství při přípravě dané pochutiny, například v podobě odkapávací misky. I s ní však může dojít k zanášení vnitřních stěn.

Někdo si při údržbě vystačí s mýdlovou nebo octovou vodou, někdo využívá speciální čisticí prostředky. Ideální je používat neabrazivní prostředky, vhodné nejsou ani drátěnky apod. Pokud chcete na čištění stolní trouby využít čistič na klasické trouby, ověřte si, že je na daný materiál vhodný. Řada stolních trub je částečně nebo i z většiny tvořená hliníkem a prostředky na čištění klasických trub nebývají na hliník vždy vhodné (Zdroj: Love to Know).

V tomto případě platí jedno základní pravidlo. Nikdy nečistěte horkou minitroubu. Vždy ji nechte důkladně vychladnout a teprve poté se pusťte do čištění. Řada moderních výrobků je vybavena i funkcí samočištění. Ta vám při pravidelné údržbě výrazně usnadní práci.

Často kladené otázky ke stolním troubám

Eliška má jako redaktorka dlouholeté zkušenosti s výběrem a srovnáváním malých i velkých domácích spotřebičů. Stolní trouby jsou oblíbené hlavně v zahraničí, informace pro tento výběr proto získávala především z cizojazyčných zdrojů a pravidelně je aktualizuje. Díky tomu může čtenářům zprostředkovat například informace o specifických funkcích stolních trub nebo jejich údržbě. Kromě stolních trub najdete mezi jejími tématy i trouby klasické, spolu s dalšími domácími spotřebiči.
Iveta Polášková
Redaktorka
Iveta je studentkou oboru management v kultuře na Masarykově univerzitě v Brně, kde čerpá zkušenosti s psaním recenzí na kulturní akce. Vlastně něco píše skoro pořád – básničky, cestovní deníky, i šuplíková veledíla. Mimo to je členkou ochotnického divadla, navštěvuje baletní lekce pro dospělé a po večerech se učí hrát na akordeon. S jejími texty se u nás na webu nejčastěji setkáte u zahradního vybavení a outdoorových potřeb.

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, upeče mini trouba Ferarri 60 litrů vánočního cukroví?

Dobrý den, 60 litrů vánočního cukroví je na mini troubu poněkud velká dávka. Pro časté a náročné používání jsou všeobecně lepší trouby standardních rozměrů, které jsou výkonnější a zvládnou i pečení několika plechů zároveň. Jestliže vám z prostorového či jiného důvodu nevyhovují, budete se muset obrnit velkou trpělivostí.

Iveta Polášková, redaktor

Dobrý den, jde plotýnkám nastavit teplota, nebo je to jen zapnuto/vypnuto?

Vašek Stejskal

Dobrý den, to záleží na jednotlivých modelech. U starších výrobků bylo běžné, že plotýnky byly pouze zapnuté či vypnuté, modernější trouby však téměř všechny nabízejí minimálně několikastupňovou regulaci výkonu. Každopádně doporučíme zaměřit se na konkrétní výrobek a ověřit informaci před nákupem.

Iveta Polášková, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 27 hlasů

Další oblíbené testy a recenze