Nejlepší šunkovary 2025: Srovnání podle testů a recenzí
Jaký šunkovar vybrat dle srovnání
Šunkovar je praktické zařízení, které vám umožní vyrobit si svou vlastní šunku. Díky tomu máte dokonalou kontrolou nad tím, co vlastně obsahuje. V našem srovnání jsme jako vítěze ocenili Tescoma PRESTO, který disponuje adaptérem na poloviční množství. S ohledem na poměr cena/výkon si nejlépe vedl nerezový šunkovar Toro. Nenáročným uživatelům by mohl stačit Orion 131514, jehož hlavní předností je cenová dostupnost.
Jak srovnáváme šunkovary?
V dnešním srovnání šunkovarů jsme se zaměřili hlavně na zařízení s menší kapacitou, která využijete v domácím prostředí. Jednotlivé výrobky jsou voleny i s ohledem na to, aby si mezi nimi mohli vybrat velmi nároční i méně nároční uživatelé. Pokud vás zajímá, jaké konkrétní vlastnosti jsme u nich porovnávali, podívejte se do tabulky parametrů. Najdete v ní:
- Materiál
- Tvar konstrukce
- Kapacita varné nádoby
- Počet pružin
- Otvor ve víku
- Teploměr v balení
- Další příslušenství
Pokud s pořízením tohoto šikovného zařízení váháte a chcete se nejprve dozvědět více informací, máme pro vás připraven článek Jak vybrat šunkovar. V něm vás provedeme problematikou nejdůležitějších parametrů, představíme výhody šunkovarů a určíme cenové hladiny, ve kterých tyto kuchyňské pomocníky zakoupíte.
Nejlepší šunkovary dle srovnání
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
550 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Recenze nejlepších šunkovarů
- Adaptér na 1/2 množství
- Recepty v balení
- Teploměr
- 3 roky záruka
- Žáruvzdorné nožičky
- Chybí otvor ve víku
- Subjektivně horší design
Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem pochází od známého českého výrobce. Jedná se o cenově dostupný šunkovar tvaru svislého válce vhodný k domácímu použití. Disponuje prodlouženou tříletou zárukou a bohatým příslušenstvím. V balení naleznete univerzální ručičkový teploměr, adaptér na poloviční množství a dokonce sbírku receptů, ve kterých můžete najít vhodnou inspiraci na chutnou šunku.
Tělo šunkovaru je vyrobeno z tepelně odolného plastu bílé barvy. Dobře se udržuje v čistotě a lze ho bez obav mýt v myčce. Na spodní straně je pak opatřen žáruvzdornými silikonovými nožičkami pro lepší stabilitu. Překvapuje poměrně velkou kapacitou, neboť v něm lze najednou uvařit přibližně 1 kilogram šunky. Pokud je to na vás moc, můžete využít redukci.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
O oblíbenosti tohoto šunkovaru svědčí jednak to, že je pozitivně hodnocen ve stovkách uživatelských recenzích, a za druhé fakt, že na Heureka.cz získal v roce 2019 ocenění “Produkt roku”. Zákazníci si na tomto šunkovaru pochvalují snadné ovládání a možnost přípravy poloviční porce. Někteří ovšem poukazují na to, že teploměr přiložený v balení neukazuje při měření správné hodnoty.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem je na první pohled velice dobře vybaveným šunkovarem s vysoce univerzálním použitím. Díky redukci, kterou rozhodně nenajdete u každého produktu, v něm totiž můžete připravit i domácí paštiku. K dosažení dokonalosti by mohl být ve vrchním víčku otvor pro teploměr, aby bylo možné monitorovat kromě teploty vody i teplotu uvnitř samotné šunky.
Závěrečné shrnutí
Hledáte-li skvěle vybavený a spolehlivě fungující šunkovar, pak je model značky Tescoma skvělou volbou. Ačkoliv nepatří mezi nejdražší produkty na trhu, dokáže jim směle konkurovat díky redukci a dalšímu vybavení. Díky lehkému, výdržnému a snadno omyvatelnému materiálu vám navíc poskytne i vysoký uživatelský komfort.
- Nerezová konstrukce
- Obstojný objem
- Ručičkový teploměr
- Lze dát do myčky
- Bez redukce
- Měkčí pružina
Šunkovar Toro je vyroben z nerezové oceli a je určen středně náročným zákazníkům na domácí použití. Jako většina šunkovarů má tvar svislého válce a je vybaven jednou pružinou. Je nutné počítat s tím, že je pružina trochu slabší, takže pokud máte rádi velmi pevnou a kompaktní šunku, nemusíte být s výsledkem úplně spokojeni. Výhodou je varný sáček, který vyndavání šunky z šunkovaru usnadní.
Je vhodný pro větší rodiny o čtyřech a více členech, neboť má kapacitu na 1,2 kg šunky. Nelze ho úplně doporučit jednotlivcům, neboť nemá redukci na poloviční množství. Šunkovar Toro má sice v balení teploměr a otvor ve víku, ale v přítlačném pístu chybí otvor, proto nelze teploměr prostrčit přímo do masa. Pokud vám ale nevadí, že je nutné maso při vaření více hlídat, nemusí to představovat problém.
Hodnocení dalších odborníků a uživatelů
K šunkovaru Toro se zákazníci v recenzích vyjadřují víceméně pochvalně. Shodují se na tom, že jde o kvalitně zpracovaný a snadno udržovatelný šunkovar, ve kterém lze připravit velké množství domácí šunky. Mimo jiné zákazníky oslovil i relativně nízkou pořizovací cenou, která je vzhledem k nerezové konstrukci a dalším vlastnostem šunkovaru velice slušná.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Mezi výhody šunkovaru Toro patří v prvé řadě velmi dobrý objem (až na 1,2 kg masa) a nerezová konstrukce, která se snadno udržuje v čistotě. Šunkovar je možné mýt i v myčce, což u hliníkových nebo plastových modelů není možné. Potěší i tím, že balení obsahuje ručičkový teploměr. To také nebývá úplnou samozřejmostí, zejména u levnějších produktů.
Je ovšem škoda, že se teploměr nedá prostrčit přímo do masa. Teplota by se díky tomu dala monitorovat mnohem přesněji. Další nevýhodou je absence redukce, tu ovšem mnohdy nemají ani dražší modely.
Porovnání s alternativami
Pokud bychom měli najít o trochu levnější alternativu šunkovaru Toro, mohli bychom doporučit např. Orion 131514. Má rovněž nerezovou konstrukci a ručičkový teploměr. V balení ovšem nenajdete na rozdíl od Toro ani jeden varný sáček.
Pokud chcete mít větší kontrolu nad tím, jaké množství šunky připravíte a nevadí vám trochu si připlatit, mohl by být dobrou volbou šunkovar Tescoma 420866 Presto. Díky redukci v něm lze připravovat nejen poloviční porci šunky, ale i paštiky.
Závěrečné shrnutí
Šunkovar Toro je klasický zástupce nerezových šunkovarů na domácí použití. Je kvalitně zpracovaný, má v balení teploměr a varný sáček, ale na druhou stranu už žádné jiné vychytávky nenabízí. Zaujmout by mohl uživatele, kteří si u šunkovaru nepotrpí na funkce a ocení větší objem hrnce. Pro jednotlivce nebo páry by ale mohl být zbytečně velký – pro ně je praktičtější sáhnout po modelu s redukcí, což je např. Tescoma 420866 Presto.
- Cenově dostupný
- Nerezová ocel
- Vhodný do myčky
- Chybí redukce
- Nemá otvor ve víku
- Bez varných sáčků
- Neuvedena hmotnost
Válcový šunkovar značky Orion se v našem srovnání jeví jako cenově nejdostupnější produkt, který bude vyhovovat méně náročným zákazníkům. Je vyroben z nerezové oceli a stejně tak i přibalený ručičkový teploměr se svorkou. Kromě toho naleznete v balení recept, který vám může poskytnout inspiraci při přípravě šunky.
Model o průměru 10 centimetrů a výšce 20 centimetrů disponuje velkou kapacitou. Na jeden zátah v něm totiž uvaříte až 1,2 kilogramu šunky. Nezapomeňte se proto před nákupem zamyslet nad tím, zda takové množství masa ve vaší domácnosti vůbec sníte. Tento šunkovar totiž neobsahuje adaptér, který by vám umožnil snížit množství šunky na polovinu.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
I přes jeho nižší cenu se zákazníci jednotně shodují na tom, že jde o dosti kvalitní výrobek a nelitují jeho koupě. Získal plusové body díky nerezovému provedení, bezproblémové manipulaci a pečlivému zpracování. Ocenili by ovšem, kdyby výrobce k šunkovaru přidal přehlednější návod, bohatší výběr receptů a alespoň několik varných sáčků v balení.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
V případě tohoto šunkovaru se značce Orion povedlo vytvořit cenově dostupný produkt, který je ale velice dobře zpracován. Mezi jeho hlavní přednosti patří použití nerezového materiálu a teploměr jako součást balení. Do budoucna by šlo zapracovat na lepší výbavě příslušenství a přidat k šunkovaru alespoň varné sáčky.
Závěrečné shrnutí
Model Orion 131514 bude vyhovovat méně náročným uživatelům, kteří chtějí na druhou stranu vařit větší množství šunky najednou. Pokud potřebujete varnou nádobu s o něco menší kapacitou, můžete vyzkoušet Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem. Díky adaptéru na poloviční množství v něm můžete v případě potřeby uvařit místo 1 kilogramu šunky jen 0,5 kilogramu, což zvládne zkonzumovat i menší rodina.
- Lehce větší kapacita
- Bohatá výbava
- Otvor ve víku
- Nerezové provedení
- Méně známá značka
- Bez recenzí
- Nemá redukci
- Celkově méně informací
Svislý válcový šunkovar BROWIN No.313015 nás zaujal svou kapacitou, neboť pojme až 1,5 kg masa. Oproti konkurenci v nižší cenové třídě je to vyšší hodnota. Bude tedy vhodný i do početnějších rodin, protože v něm uvaříte opravdu velké množství šunky. Pochlubit se může také tím, že jsou součástí balení varné sáčky a teploměr, což nebývá samozřejmostí ani ve vyšší cenové hladině.
Neobvyklou vychytávku představuje i otvor ve víku, díky kterému máte možnost měřit teplotu masa během vaření. U tohoto modelu ale chybí redukce na poloviční množství, takže si v něm nemůžete uvařit menší množství šunky, když potřebujete. Za nevýhodu lze považovat i to, že k produktu neevidujeme v době psaní této recenze (listopad 2023) žádná uživatelská hodnocení.
- Výhodná cena
- Velmi slušná kapacita
- Český výrobce
- Chybí redukce
- Bez příslušenství
- Nemá otvor ve víku
Orion 5ORN131505 reprezentuje nižší cenovou kategorii klasických domácích šunkovarů, které mají tvar svislého válce. Je vyroben z nerezové oceli, což je zárukou dobré odolnosti. Kapacitu má na 1 kg šunky, což se sice obecně řadí mezi nižší hodnoty, ale pro běžnou domácnost o 2–4 členech to může být tak akorát. Šunkovary s kapacitou nad 2–3 kg navíc tvoří na trhu s těmito produkty menšinu.
Nižší cena se bohužel u tohoto produktu promítá do toho, že nedostanete žádné příslušenství (ani teploměr, který je k vaření šunky nezbytný). Ve víku se navíc nenachází žádný otvor, který by vám umožnil monitorovat teplotu masa.
Jak vybrat šunkovar
Pokud rádi a často holdujete uzeninám, vyplatí se vám investovat do šunkovaru. V tomto článku vás provedeme výběrem šunkovaru krok po kroku. Níže se můžete podívat, co vás v jednotlivých kapitolách čeká:
- Jak funguje šunkovar – jedná se o nádobu, ve které se nachází pružina a píst ke stlačení masa. Upěchované maso pak drží při vaření tvar a výsledkem bude kompaktní šunka. Šunkovar s masem se musí nejprve nechat odležet a pak se vaří ve vodě.
- Proč koupit kvalitní šunkovar – díky šunkovaru si můžete uzeniny vyrábět sami. Máte tak naprostou kontrolu nad tím, co obsahují, a navíc i jistotu čerstvosti. Použití šunkovaru je snadné, takže to zvládne úplně každý.
- Nevýhody vaření šunky v šunkovaru – výsledný produktu nebude růžový jako šunka z obchodu. Domácí šunka vám navíc nevydrží více než 4 dny v lednici, takže ji musíte sníst rychle. Se snězením veškerého množství šunky tak mohou mít problém hlavně jednotlivci.
- Domácí vs. koupená šunka – chuť domácí šunky bude o poznání lepší díky tomu, že ji vyrábíte z čerstvého masa. Výrobci na komerčních šunkách často šetří a přidávají do nich masový separát, sóju, konzervanty a další látky, které nemají žádnou výživovou hodnotu.
- Důležité parametry – při výběru ideálního produktu se zaměřte nejprve na kapacitu, která by měla odpovídat počtu strávníků. Zhodnoťte také materiál, ze kterého je tělo šunkovaru vyrobeno, počet pružin a také tvar.
- Příslušenství a funkce – k vaření šunky budete vždy potřebovat teploměr. Pokud chcete měřit teplotu přímo v masu, musí mít víko otvor. Mezi populární doplňky patří také adaptér na poloviční množství a varné sáčky.
- Ceny – z hlediska pořizovacích nákladů se naštěstí nejedná o příliš nákladné zařízení – slušný šunkovar s optimální kapacitou seženete s přehledem pod 1 000 Kč.
- Suroviny na přípravu šunky – základem je kvalitní maso, které by mělo být co nejčerstvější. Šunka se tradičně vyrábí z vepřové kýty, ale můžete použít i kuřecí, krůtí nebo jakékoliv jiné maso, které máte rádi. Druhou nezbytnou surovinou je sůl.
- Dávkování soli – doporučené maximální množství je 25 g soli na 1 kg masa.
- Správný postup výroby šunky – pečlivě se pověnujte přípravě masa, které musí správně nakrájené, ochucené a odleželé. Při vaření budete potřebovat velký hrnec s vodou, do kterého celý šunkovar ponoříte. Nezapomeňte hlídat teplotu a nevařte šunku zbytečně dlouho.
- Druhy šunky – šunkovar slouží k přípravě vařené (dušené) šunky. Některé druhy šunek je ale připravují i sušením (prosciutto), případně se před sušením ještě udí (schwarzwaldská šunka).
Jak funguje šunkovar
Možná vás to překvapí, ale šunkovar není žádný složitý elektrický přístroj. Jedná se v podstatě o nádobu (plastovou či kovovou) s přítlačným pístem a pružinou. Píst slouží ke stlačení masa. Pružina pak pomáhá vyvíjet na maso dostatečný tlak. To se díky tomu při vaření spojí a po dokončení celého procesu vyndáte ze šunkovaru pevný kus šunky.
Maso se vkládá buď přímo do nádoby šunkovaru, nebo do speciálního varného sáčku. Naplněný šunkovar s odleželým masem se pak vloží do velkého hrnce s vodou a vaří se při teplotě 70–80 °C.
Proč koupit kvalitní šunkovar
Investice do šunkovaru se vám určitě vyplatí, pokud si rádi dopřáváte kvalitní šunku. A to hned z několika důvodů:
- Skutečně kvalitní domácí uzenina – k výrobě domácí šunky vám stačí použít kvalitní maso a sůl. Navíc máte jistotu, že je skutečně čerstvé, což se promítne i do lepší chuti finálního produktu.
- Víte, co jíte – s šunkovarem si můžete vyrobit vlastní šunku, u které máte naprostou kontrolu nad složením. Na rozdíl od kupovaných šunek máte jistotu, že jíte jen čisté maso bez škrobu, separátu, sóji či konzervantů.
- Snadné použití – výrobu šunky zvládne díky této speciální pomůcce naprosto každý. Stačí jen napěchovat masovou směs dovnitř, nechat odpočinout a poté šunku uvařit.
- Cenová dostupnost – pořizovací náklady u naprosté většiny produktů nepřesahují 1 000 Kč. I za pár stovek se dnes dá sehnat skutečně kvalitní nerezový šunkovar.
Nevýhody vaření šunky v šunkovaru
Šunkovar nemají samy o sobě žádné výraznější nedostatky. Nevýhody se pojí spíše s jejich používáním a šunkou, která se v nich vaří:
- Šunka není hezky růžová – krásnou růžovou barvu, na jakou jsme zvyklí u šunek ze supermarketu, můžete u domácí šunky zapomenout. Ta může rychle zešednout, takže na někoho nepůsobí zrovna lákavě.
- Vydrží v lednici jen pár dní – protože se domácí šunka vaří bez konzervantů, musíte ji co nejdříve spotřebovat. Ideálně do 3–4 dnů od uvaření.
- Pro jednotlivce bude šunky moc – i ty nejmenší šunkovary jsou určeny k vaření alespoň 1 kg masa, což je pro jednoho člověka na 3 dny moc. Jediným řešením je v tomto případě adaptér na poloviční množství.
Domácí vs. koupená šunka
Hlavní rozdíl mezi domácí a koupenou šunkou představuje její kvalita. Při výrobě své vlastní šunky máte absolutní kontrolu nad tím, jaké maso použijete, kolik soli přidáte a jakým způsobem ji dochutíte. Protože je šunka obecně velice oblíbená a běžná potravina, výrobci na ní mnohdy šetří a soustředí se místo kvality na kvantitu. Pokud nebydlíte na vesnici a nemáte poblíž masnu místního řezníka, za kvalitní šunku v obchodě si připlatíte.
Levné šunky pak často obsahují jen velmi málo masa a jsou nahrazovány masovým separátem, sójou, vodou, škrobem a dalšími látkami, které by v šunce neměly co dělat. Dalším poznávacím znakem komerčně vyráběné šunky je krásně růžová barva, která sice působí lákavě, ale je výsledkem obsahu konzervantů (hlavně dusitanu sodného) a dalších chemických látek.
Normální šunka připravená čistě z masa a soli je o poznání bledší a rychle zešedne. To ale v žádném případě neznamená, že by byla zkažená. Musíte ovšem počítat s tím, že je potřeba zkonzumovat ji trochu rychleji, než šunku koupenou, protože neobsahuje konzervanty. Ideálně do tří až čtyř dnů.
Důležité parametry
Při výběru šunkovaru byste měli zohlednit níže uvedené parametry:
- Kapacita – nejmenší šunkovary mají kapacitu kolem 1 kg. Pokud chcete vařit šunku pro velkou rodinu, sáhněte po modelu s kapacitou 2–3 kg.
- Materiál – nádoba šunkovaru bývá vyrobena nejčastěji z nerezové oceli, která vyniká značnou odolností. Levnější variantou je teplotně odolný plast, který se ale snadněji poničí. Někteří výrobci používají hliník, který se velmi rychle zahřeje.
- Počet pružin – čím více pružin, tím je na šunku vyvíjen větší tlak. Naprostá většina domácích šunkovarů disponuje jednou pružinou. U profesionálních modelů najdete dvě.
- Tvar – svislé válcové šunkovary mezi domácími modely převažují. Kvádrové mívají větší kapacitu a jsou vhodné pro vyšší počet strávníků. Šunkovary tvaru vodorovného válce jsou čistě ke komerčnímu využití.
Kapacita
- 1 kg – kapacita nejmenších šunkovarů, jsou vhodné na přípravu menšího množství šunky.
- 2–3 kg – vhodné pro přípravu šunky pro více lidí.
- Nad 3 kg – takto velké množství šunky připravíte jen v komerčních šunkovarech.
Kapacita šunkovaru rozhoduje o tom, jak velké množství šunky v něm můžete naráz připravit. U většiny šunkovarů se pohybuje mezi 1–3 kg. Nejedná se sice o velké množství uzeniny, ale má to svůj důvod. Domácí šunka má přece jen kratší trvanlivost a musíte ji sníst v řádu několika dní. Dobře si předem rozmyslete, kolik šunky jste schopni rychle zkonzumovat a podle toho zvolte odpovídající objem šunkovaru.
Občas můžete narazit na model se speciálním adaptérem, který vám umožní připravit i ve velkém šunkovaru poloviční porci šunky.
Materiál
Dalším důležitým parametrem šunkovaru je materiál. Na výběr máte celkem ze tří možností, přičemž každá má určitá pro i proti. Všechny použité materiály navíc musí splňovat normu Evropské unie deklarující jejich bezpečnost a nezávadnost.
- Nerezová ocel – patří mezi dražší materiály a je tedy výsadou kvalitnějších modelů. V její prospěch ovšem hovoří značná odolnost. Díky tomu vám vydrží sloužit velice dlouho. Tento materiál se mimo jiné vyznačuje dobrou vodivostí, což zaručuje, že bude šunka uvařena rovnoměrně. Nerez se velice dobře čistí a z toho důvodu bývá první volbou u kuchyňských pomůcek.
- Plast – patří mezi levnější materiály. Bohužel je méně odolný a musíte si proto dát dobrý pozor, abyste šunkovar neponičili. Dokáže se ale zahřát za poměrně krátkou dobu a příprava šunky je s ním přímo blesková. Navíc je mnohem lehčí než nerez, díky čemuž se vám bude dobře přenášet.
- Hliník – může se chlubit velmi rychlým ohřevem a je schopen šunkovar dobře a rovnoměrně prohřát. Díky tomu je šunka uvařena dosti rychle. Mezi jeho další bonusy patří nízká hmotnost, což vám usnadní manipulaci.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Nerez | + Odolnost
+ Dlouhá životnost + Výborná vodivost tepla + Snadná údržba |
– Vyšší pořizovací cena
– Někdy nutno použít varný sáček |
Plast | + Dobrá vodivost
+ Rychle se zahřeje + Odolá i vysokým teplotám + Není nutno použít varný sáček + Nižší cena |
– Snadno se poškodí
– Kratší životnost – Ne vždy lze mýt v myčce |
Hliník | + Dobrá vodivost tepla
+ Rychlý ohřev + Nižší náklady + Nízká hmotnost |
– Náchylný k poškrábání
– Vyžaduje povrchovou úpravu |
Počet pružin
Jedinečnost šunkovaru spočívá v tom, že maso při vaření zároveň stlačuje, aby po uvaření a při krájení drželo požadovaný tvar. Z tohoto důvodu je šunkovar vybaven pružinami, jejichž počet se může u jednotlivých modelů lišit.
- 1 pružina – většinou levnější modely šunkovarů. Tlak se v těchto případech pohybuje mezi 5–10 kg, což je dostatečné pro výrobu menšího množství šunky. Ideální do domácího prostředí.
- 2 pružiny (mandolína) – dokážou vyvinout tlak o několika desítkách kilogramů. S takto silným šunkovarem vyrobíte vysoce kompaktní šunku, která se vám nerozpadne. Mandolíny se uplatňují v profesionální výrobě.
Tvar
U šunkovarů se můžete setkat se třemi různými typy, co se týče tvaru:
- Kvádrový šunkovar – v tomto případě je nádoba na vaření šunky ve tvaru kvádru. Kapacita nádoby začíná na 1 kg, ale většinou je mnohem objemnější. Hodí se spíše se pro velké rodiny nebo pro profesionály.
- Svislý válcový šunkovary – tyto šunkovary jsou určeny k přípravě menší porce šunky, začínají přibližně na 0,6 kg. Z tohoto důvodu se nejvíce hodí na domácí použití. Snadno je umístíte i do menšího hrnce na malý sporák.
- Vodorovný válcový šunkovar – tělo šunkovaru tvoří vodorovný válec, který je na vrchu opatřený otevíratelným víkem. Disponuje dvěma a více pružinami, které vyvíjí na maso vysoký tlak. Standardem je i velký objem nádoby kolem 3 kg a využití nerezové oceli jako materiálu. Z těchto důvodů jsou hojně využívané v profesionální gastronomii.
Příslušenství a funkce
Šunkovar je sám o sobě dost jednoduché zařízení, které neoplývá velkým množstvím vychytávek. Pár se jich ale najde:
- Teploměr – k monitorování teploty vody během vaření. Ta se musí udržovat mezi 70–80 °C. Pokud by byla vyšší, šunka se rozvaří. Ne vždy je varný teploměr součástí základního balení, přestože je pro vaření šunky naprosto nezbytný.
- Otvor ve víku – slouží k zasunutí teploměru dovnitř hrnce, takže pak můžete měřit teplotu připravovaného masa. Absence otvoru je dost nepraktická, protože to znamená, že pokud chcete monitorovat teplotu masa, musíte při vaření šunkovar průběžně otevírat.
- Adaptér pro poloviční množství – slouží k tomu, abyste v šunkovaru připravili pouze poloviční množství šunky. Uplatníte ho v situacích, kdy připravujete pochoutku pro 1–2 osoby nebo máte rádi šunku za všech okolností čerstvou.
- Varné sáčky – vyndání hotové šunky přímo z těla šunkovaru není úplně snadný úkon a sáček vám to značně ulehčí. Sáčky ovšem nejsou součástí každého šunkovaru.
- Sbírka receptů – k většině šunkovarů obdržíte alespoň jeden recept, případně i celou knihu tipů a receptů týkajících se vaření v šunkovaru.
Ceny
Šunkovary představují poměrně malou skupinu na trhu s kuchyňskými spotřebiči a potřebami. I tak se dá ale najít několik ověřených značek, které tato zařízení vyrábějí. Patří mezi ně Orion, Toro, Tescoma, Banquet nebo Inna. Mezi jejich hlavní výhody ovšem patří dobrá cenová dostupnost. Kvalitní šunkovar na výrobu domácí šunky seženete i za méně než 1 000 Kč.
Cena od 300 do 700 Kč
V této kategorii se nachází ty nejlevnější a nejdostupnější modely šunkovarů. Jedná se většinou o menší zařízení. Kapacita nádoby obvykle nepřekračuje 1 kg a počítat nemůžete ani s velkým tlakem, neboť jsou vybaveny výhradně jednou pružinou. Mezi nejvyužívanější materiály patří plast.
Cena od 700 do 1 000 Kč
Střední třída šunkovarů v sobě ukrývá lépe zpracované produkty z hlediska konstrukce a funkčnosti. Nejčastěji bývají vyrobeny z nerezové oceli. Objem šunkovaru může atakovat hranici 3 kg.
Cena nad 1 000 Kč
Tato cenová skupina zahrnuje především profesionální modely s kvádrovou či vodorovnou válcovou konstrukcí. Je pro ně charakteristická velká kapacita kolem 3 kg a vyšší počet pružin. Díky tomu s nimi dosáhnete perfektních výsledků a kvalitně zpracujete velké množství masa najednou. Vyrábí se buď z oceli nebo z hliníku.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho se hodí / pro jaký účel se hodí |
Od 300 do 700 Kč | Menší šunkovary s kapacitou do 1 kg, z materiálů dominuje plast | Šunkovary s větší kapacitou, odolné nerezové modely, adaptér | Pro jednotlivce a páry |
Od 700 do 1 000 Kč | Kvalitnějši zpracované šunkovary, hlavně nerezové, kapacita 1–3 kg | Profesionální modely se dvěma pružinami | Pro větší rodiny |
Nad 1 000 Kč | Profesionální modely, tvar kvádru nebo vodorovného válce, kapacita nad 3 kg | Menší plastové šunkovary na domácí použití | pro komerční výrobu šunky |
Suroviny na přípravu šunky
Abyste s vaším šunkovarem dosáhli co nejlepších výsledků a na šunce si skutečně pochutnali, měli byste se zaměřit na výběr co nejkvalitnějších surovin.
- Použité maso by mělo být co nejčerstvější – to zaručí skvělou chuť a trvanlivost šunky bude navíc o něco delší.
- Nejtradičněji využívaným druhem masa na výrobu šunky je vepřová kýta. Z vepřového je dále oblíbené plecko a bůček, se kterým získáte trochu tučnější výrobek.
- V domácím prostředí ale není důvod se omezovat výhradně na vepřové. Můžete použít jakékoliv maso, které máte rádi. Mnoho lidí nedá dopustit na hovězí, krůtí a kuřecí.
- Z králičího masa pak vznikne skutečně delikátní šunka velice jemné chuti.
- Pokud máte rádi exotiku a nebojíte se experimentovat, můžete zkusit připravit šunku ze zvěřiny nebo z kachního masa.
- Druhou nezbytnou součástí šunky je sůl, o které detailně pojednává následující kapitola.
Nebojte se zapojit fantazii a vyzkoušet při výrobě šunky různé nápady. Zde najdete několik šikovných triků, jak umění výroby šunky vyšperkovat k dokonalosti:
- Kromě soli se někdy doporučuje přidat na 1 kg masa lžičku cukru a 1 dcl vody.
- Pokud používáte maso velmi výrazné chuti (např. zvěřinu) a chcete ho trochu zjemnit, zkuste do směsi přidat vajíčko nebo trochu mléka.
- Co se týče dochucení, u domácí šunky se nemusíte nijak omezovat a můžete do ní přidat jakékoliv koření či oblíbené bylinky. Často se používá jalovec, tymián, rozmarýn, nakládaný pepř, česnek, med, červená paprika, kapari, sušená rajčata nebo dokonce olivy.
Dávkování soli
Obsah soli v našem jídelníčku dnes představuje velmi diskutované téma. K životu ji potřebujeme, ale všeho s mírou – přílišné solení má vliv na zvýšení krevního tlaku, zadržování vody v organismu a představuje velkou zátěž pro ledviny. Myslete na to i při přípravě šunky a snažte se to se solí nepřehánět. Měla by obsahovat maximálně 2,5 % soli. To znamená, že na přípravu 1 kg šunky použijete 25 g soli.
Sůl plní v šunce důležitou funkci dochucovadla. Zároveň slouží ke konzervaci. Na přípravu šunky můžete využít buď klasickou sůl kuchyňskou (chlorid sodný), nebo speciální řeznickou sůl, tzv. rychlosůl. V obchodě ji naleznete pod názvem Praganda. Jedná se o směs kuchyňské soli a dusitanu sodného, který se používá v průmyslové výrobě masných produktů. Funguje jako prevence proti růstu patogenních bakterií uvolňujících botulotoxin.
Dusitan sodný má ovšem negativní vliv na lidské zdraví. Protože hlavním smyslem výroby domácí šunky je připravit kvalitní produkt bez obsahu škodlivých látek, měli byste dát raději přednost klasické soli. Trvanlivost šunky lze navíc prodloužit použitím co nejčerstvějšího masa. Aby se vám nezkazila, vyrobte vždy množství úměrné počtu strávníků a jejich apetitu.
Správný postup výroby šunky
Přestože šunkovar nepředstavuje žádný složitý technický přístroj a každý si postupem času najde svůj oblíbený recept, měli byste se při výrobě šunky držet několika základních pravidel.
Příprava masa
První kroky vedoucí k domácí šunce se týkají samotné přípravy masa.
- Čerstvé maso nejprve nakrájejte na větší kostičky (podobně velké jako kostky na guláš). Dejte si ale pozor, aby nebyly zbytečně velké, protože pak se bude maso hůře spojovat a hotová šunka by se mohla rozpadat. Ideální velikost kostky je 2 × 2 cm.
- Nakrájené kostky vkládejte po vrstvách do připravené mísy. Každou vrstvu nejprve posolte. Na poslední vrstvu poté přijde lžička cukru, která zajistí, že se maso lépe spojí.
- Nyní je potřeba maso propracovat. Hněťte ho do té doby, dokud se z něj nezačne uvolňovat bílkovina v podobě mazlavé tekutiny. V průběhu hnětení přidávejte do masa vodu. Tento proces vyžaduje čas (ideálně půl hodiny), tudíž není od věci ušetřit si práci – hnětení masa klidně přenechte kuchyňskému robotovi.
- Pokud si nejste jisti silou vašeho šunkovaru a bojíte se rozpadnutí šunky, můžete malou část hmoty nasekat najemno.
- Ke konci hnětení pak můžete přidat libovolné suroviny na ozvláštnění chuti, jako jsou bylinky, koření či olivy.
- Uhnětené maso napěchujte do šunkovaru (nebo do varného sáčku) a dejte na 48 hodin odpočinout do lednice. Maso je potřeba do nádoby opravdu dobře natlačit, aby v ní nevznikly žádné mezery nebo vzduchové kapsle.
Vaření
Nyní se dostáváme k samotnému použití šunkovaru.
- Budete potřebovat velký hrnec, do kterého lze celý šunkovar ponořit (kromě vrchního víka). Dejte si pozor na to, aby voda nenatekla dovnitř.
- Šunkovar vložte do vody v ten okamžik, kdy dosáhne teploty 70–80 °C. Pokud bude vyšší, hrozí rozvaření masa. Teplotu můžete průběžně kontrolovat pomocí teploměru.
- Doba vaření se bude lišit podle toho, jaké množství i jaký druh masa se nachází v šunkovaru. Orientačně ale platí, že 1 kg šunky by se měl vařit 1,5–2 hod.
- Když je šunka hotová, vyjměte šunkovar z hrnce a ochlazujte ho pod tekoucí studenou vodou.
- Po vyjmutí uskladněte hotovou šunku v lednici a co nejrychleji ji spotřebujte. Standardně vydrží 3–4 dny, někdy dokonce déle.
Druhy šunky
Většina lidí si pod pojmem šunka představí klasickou dušenou. Ve skutečnosti ale dušená šunka představuje jen jednu ze tří různých variant s odlišnými způsoby výroby, s jakými se u šunek můžete setkat:
- Sušená šunka – italské šunky typu prosciutto a španělské šunky jamón curado.
- Uzená šunka – nejoblíbenějším zástupcem je německá schwarzwaldská šunka. Uzená šunka se od sušené odlišuje tím, že procesu sušení předchází uzení.
- Vařená (dušená) šunka – nejpopulárnější druh šunky v České republice. Právě tento druh šunky si můžete sami vyrobit v šunkovaru. Slavným tuzemským zástupcem je pražská šunka, která se od ostatních vařených šunek odlišuje tím, že je před vařením krátce sušena a uzena.
Často kladené dotazy k šunkovarům
Použité a další zajímavé zdroje
ZIMOVÁ, Michaela. Stanovení dusitanů v masných výrobcích. Online, Bakalářská práce, vedoucí Aleš Eisner. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická, Katedra analytické chemie, 2021. Dostupné z: https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/78338/ZimovaM_Stanoveni_dusitanu_AE_2021.pdf. [cit. 2023-11-16].
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/masne-vyrobky/
https://region.rozhlas.cz/uzeniny-a-hubnuti-7250647
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174022000730
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Mohou se do šunky přidávat i jiné ingredience? Mám rád šunku s pepřem a ořechy.
Dobrý den, chtěla bych se pustit do výroby domácí šunky, ale mám dost nespolehlivý elektrický sporák. Teplota na něm často kolísá, tak jsem se chtěla zeptat, jaká je ideální teplota k vaření šunky?