Test 10 nejlepších šunkovarů 2023 | Recenze & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších šunkovarů

Aktualizováno:
Autor:
Dana Široká

V kategorii doporučujeme

Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem

760 Kč

Orientační cena

Jaký šunkovar vybrat dle srovnání

Top produkt
Hodnocení Výborné
Orientační cena 760 Kč
Nejlepší poměr cena/výkon
Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 550 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení Dobré
Orientační cena 500 Kč

Šunka patří mezi nejoblíbenější masné pochoutky a najdete ji v mnoha světových kuchyních. Komerčně vyráběné šunky ale značně pokulhávají, co se týče kvality a obsahu čerstvého masa. Naopak jsou plné soli a dusitanů, které nejsou pro lidské zdraví nijak přínosné. Proto si mnoho lidí oblíbilo šunkovary. Díky tomuto jednoduchému zařízení si můžete vyrobit svou vlastní šunku a máte dokonalou kontrolou nad tím, co vlastně obsahuje.

V dnešním srovnání šunkovarů jsme se zaměřili na zařízení s menší kapacitou, které využijete v domácím prostředí. Porovnávali jsme materiál a kvalitu zpracování, objem varné nádoby a tvar konstrukce. Produkty se liší také výbavou a příslušenstvím. Jednotlivé výrobky jsou voleny i s ohledem na to, aby si mezi nimi mohli vybrat velmi nároční i méně nároční zákazníci.

Pokud s pořízením tohoto šikovného zařízení váháte a chcete se nejprve dozvědět více informací, máme pro vás připraven článek Jak vybrat šunkovar. Na úvod si stručně vysvětlíme, na jakém principu šunkovary fungují a jaký je rozdíl mezi domácí a kupovanou šunkou. Provedeme vás problematikou nejdůležitějších parametrů, jako je kapacita, materiál a konstrukce. Určíme také cenové hladiny a doporučíme, jak šunku správně připravit.


Nejlepší šunkovary dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Top produkt
  • Redukce pro poloviční množství
  • Recepty v balení
  • Teploměr
  • 3 roky záruka
  • Žáruvzdorné nožičky
  • Chybí otvor ve víku
  • Subjektivně horší design
760 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší poměr cena/výkon
  • Nerezová konstrukce
  • Obstojný objem
  • Ručičkový teploměr v balení
  • Lze dát do myčky
  • Teploměr nepronikne do masa
  • Bez redukce
  • Měkčí pružina
550 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Cenově dostupný
  • Vyroben z nerezavějící oceli
  • Vhodný do myčky
  • Chybí redukce
  • Nemá otvor ve víku
  • Balení neobsahuje sáčky na maso
  • Neuvedena hmotnost
500 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Dobré
Jeden z nejprodávanějších
  • Výhodná cena
  • Velmi slušná kapacita
  • Otvor pro teploměr
  • Chybí redukce
  • Bez příslušenství
450 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
Velmi dobré
Pro velké rodiny
  • Prostor na velkou šunku
  • Silné pružiny
  • I na profi využití
  • Pevná konstrukce
  • Pro někoho moc velký
  • Bez teploměru
  • Těžší na přenášení
1 700 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem
Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem
Recenze Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm
Toro Šunkovar nerez 12x12x20 cm
Recenze Orion 131514
Orion 131514
Recenze Orion 5ORN131505
Orion 5ORN131505
Recenze AL-SOLID Šunkovar Toustovka – forma na domácí šunku
AL-SOLID Šunkovar Toustovka – forma na domácí šunku
Ocenění

Top produkt

Nejlepší poměr cena/výkon

Pro nenáročné

Jeden z nejprodávanějších

Pro velké rodiny

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Dobré
Velmi dobré
Orientační cena 760 Kč 550 Kč 500 Kč 450 Kč 1 700 Kč
Výrobce Tescoma Toro Orion Biowin Al-Solid
Materiál Plast Nerezová ocel Nerezová ocel Nerezová ocel Hliník
Přibližná kapacita (kg) 1 1 1,2 1 Neuvedeno
Tvar konstrukce Svislý válcový Svislý válcový Svislý válcový Svislý válcový Vodorovný kvádrový
Počet pružin 1 1 1 1 2
Teploměr Ano Ano Ano Ne Ne
Otvor ve víku Ne Ne Ne Ne Ne
Obsah balení Adaptér na poloviční množství, teploměr, sbírka receptů Teploměr, recept, sáček na šunku Teploměr se svorkou, recept Pouze šunkovar Pouze šunkovar
Barva Bílá Stříbrná Stříbrná Stříbrná Stříbrná
Šířka (cm) 11 12 10 10 30
Výška (cm) 17 20 20 17 10
Hloubka (cm) 11 12 10 10 10
Hmotnost (kg) 0,35 0,72 Neuvedeno Neuvedeno 2,25
Top produkt
Výborné Celkové hodnocení
  • Redukce pro poloviční množství
  • Recepty v balení
  • Teploměr
  • 3 roky záruka
  • Žáruvzdorné nožičky
  • Chybí otvor ve víku
  • Subjektivně horší design

Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem pochází od známého českého výrobce. Jedná se o cenově dostupný šunkovar tvaru svislého válce vhodný k domácímu použití. Disponuje prodlouženou tříletou zárukou a bohatým příslušenstvím. V balení naleznete univerzální ručičkový teploměr, adaptér na poloviční množství a dokonce sbírku receptů, ve kterých můžete najít vhodnou inspiraci na chutnou šunku.

Tělo šunkovaru je vyrobeno z tepelně odolného plastu bílé barvy. Dobře se udržuje v čistotě a lze ho bez obav mýt v myčce. Na spodní straně je pak opatřen žáruvzdornými silikonovými nožičkami pro lepší stabilitu. Překvapuje poměrně velkou kapacitou, neboť v něm lze najednou uvařit přibližně 1 kilogram šunky. Pokud je to na vás moc, můžete využít redukci.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

O oblíbenosti tohoto šunkovaru svědčí jednak to, že je pozitivně hodnocen ve stovkách uživatelských recenzích, a za druhé fakt, že na Heureka.cz získal v roce 2019 ocenění “Produkt roku”. Zákazníci si na tomto šunkovaru pochvalují snadné ovládání a možnost přípravy poloviční porce. Někteří ovšem poukazují na to, že teploměr přiložený v balení neukazuje při měření správné hodnoty.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem je na první pohled velice dobře vybaveným šunkovarem s vysoce univerzálním použitím. Díky redukci, kterou rozhodně nenajdete u každého produktu, v něm totiž můžete připravit i domácí paštiku. K dosažení dokonalosti by mohl být ve vrchním víčku otvor pro teploměr, aby bylo možné monitorovat kromě teploty vody i teplotu uvnitř samotné šunky.

Závěrečné shrnutí

Hledáte-li skvěle vybavený a spolehlivě fungující šunkovar, pak je model značky Tescoma skvělou volbou. Ačkoliv nepatří mezi nejdražší produkty na trhu, dokáže jim směle konkurovat díky redukci a dalšímu vybavení. Díky lehkému, výdržnému a snadno omyvatelnému materiálu vám navíc poskytne i vysoký uživatelský komfort.

760 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr cena/výkon
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Nerezová konstrukce
  • Obstojný objem
  • Ručičkový teploměr v balení
  • Lze dát do myčky
  • Teploměr nepronikne do masa
  • Bez redukce
  • Měkčí pružina

Šunkovar Toro je vyroben z nerezové oceli a je určen středně náročným zákazníkům na domácí použití. Jako většina šunkovarů má tvar svislého válce a je vybaven jednou pružinou. Je nutné počítat s tím, že je pružina trochu slabší, takže pokud máte rádi velmi pevnou a kompaktní šunku, nemusíte být s výsledkem úplně spokojeni. Výhodou je varný sáček, který vyndavání šunky z šunkovaru usnadní.

Je vhodný pro větší rodiny o čtyřech a více členech, neboť má kapacitu na 1,2 kg šunky. Nelze ho úplně doporučit jednotlivcům, neboť nemá redukci na poloviční množství. Šunkovar Toro má sice v balení teploměr, ale v přítlačném pístu chybí otvor, proto nelze teploměr prostrčit přímo do masa. Pokud vám ale nevadí, že je nutné maso při vaření více hlídat, nemusí to představovat problém.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

K šunkovaru Toro se zákazníci v recenzích vyjadřují víceméně pochvalně. Shodují se na tom, že jde o kvalitně zpracovaný a snadno udržovatelný šunkovar, ve kterém lze připravit velké množství domácí šunky. Mimo jiné zákazníky oslovil i relativně nízkou pořizovací cenou, která je vzhledem k nerezové konstrukci a dalším vlastnostem šunkovaru velice slušná.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Mezi výhody šunkovaru Toro patří v prvé řadě velmi dobrý objem (až na 1,2 kg masa) a nerezová konstrukce, která se snadno udržuje v čistotě. Šunkovar je možné mýt i v myčce, což u hliníkových nebo plastových modelů není možné. Potěší i tím, že balení obsahuje ručičkový teploměr. To také nebývá úplnou samozřejmostí, zejména u levnějších produktů.

Je ovšem škoda, že se teploměr nedá prostrčit přímo do masa. Teplota by se díky tomu dala monitorovat mnohem přesněji. Další nevýhodou je absence redukce, tu ovšem mnohdy nemají ani dražší modely.

Porovnání s alternativami

Pokud bychom měli najít o trochu levnější alternativu šunkovaru Toro, mohli bychom doporučit např. Orion 131514. Má rovněž nerezovou konstrukci a ručičkový teploměr. V balení ovšem nenajdete na rozdíl od Toro ani jeden varný sáček.

Pokud chcete mít větší kontrolu nad tím, jaké množství šunky připravíte a nevadí vám trochu si připlatit, mohl by být dobrou volbou šunkovar Tescoma 420866 Presto. Díky redukci v něm lze připravovat nejen poloviční porci šunky, ale i paštiky.

Závěrečné shrnutí

Šunkovar Toro je klasický zástupce nerezových šunkovarů na domácí použití. Je kvalitně zpracovaný, má v balení teploměr a varný sáček, ale na druhou stranu už žádné jiné vychytávky nenabízí. Zaujmout by mohl uživatele, kteří si u šunkovaru nepotrpí na funkce a ocení větší objem hrnce. Pro jednotlivce nebo páry by ale mohl být zbytečně velký – pro ně je praktičtější sáhnout po modelu s redukcí, což je např. Tescoma 420866 Presto.

550 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Dobré Celkové hodnocení
  • Cenově dostupný
  • Vyroben z nerezavějící oceli
  • Vhodný do myčky
  • Chybí redukce
  • Nemá otvor ve víku
  • Balení neobsahuje sáčky na maso
  • Neuvedena hmotnost

Válcový šunkovar značky Orion se v našem srovnání jeví jako cenově nejdostupnější produkt, který bude vyhovovat méně náročným zákazníkům. Je vyroben z nerezové oceli a stejně tak i přibalený ručičkový teploměr se svorkou. Kromě toho naleznete v balení recept, který vám může poskytnout inspiraci při přípravě šunky.

Model o průměru 10 centimetrů a výšce 20 centimetrů disponuje velkou kapacitou. Na jeden zátah v něm totiž uvaříte až 1,2 kilogramu šunky. Nezapomeňte se proto před nákupem zamyslet nad tím, zda takové množství masa ve vaší domácnosti vůbec sníte. Tento šunkovar totiž neobsahuje adaptér, který by vám umožnil snížit množství šunky na polovinu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

I přes jeho nižší cenu se zákazníci jednotně shodují na tom, že jde o dosti kvalitní výrobek a nelitují jeho koupě. Získal plusové body díky nerezovému provedení, bezproblémové manipulaci a pečlivému zpracování. Ocenili by ovšem, kdyby výrobce k šunkovaru přidal přehlednější návod, bohatší výběr receptů a alespoň několik varných sáčků v balení.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

V případě tohoto šunkovaru se značce Orion povedlo vytvořit cenově dostupný produkt, který je ale velice dobře zpracován. Mezi jeho hlavní přednosti patří použití nerezového materiálu a teploměr jako součást balení. Do budoucna by šlo zapracovat na lepší výbavě příslušenství a přidat k šunkovaru alespoň varné sáčky.

Závěrečné shrnutí

Model Orion 131514 bude vyhovovat méně náročným uživatelům, kteří chtějí na druhou stranu vařit větší množství šunky najednou. Pokud potřebujete varnou nádobu s o něco menší kapacitou, můžete vyzkoušet Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem. Díky adaptéru na poloviční množství v něm můžete v případě potřeby uvařit místo 1 kilogramu šunky jen 0,5 kilogramu, což zvládne zkonzumovat i menší rodina.

500 Kč Orientační cena

Jak vybrat šunkovar

Pokud rádi a často holdujete uzeninám, vyplatí se vám investovat do šunkovaru. S tímto přístrojem si připravíte sami svou originální šunku a máte naprostou kontrolu nad tím, co bude výsledný výrobek obsahovat. Při výběru toho pravého modelu se zaměřte primárně na materiál a kapacitu zařízení. V těch největších šunkovarech můžete najednou připravit až 3 kilogramy šunky. Pro běžnou rodinu bude stačit menší s kapacitu 1 kilogram.

Pokud lze konstrukci šunkovaru snadno rozebrat na jednotlivé díly, je to lepší z hlediska hygieny – snáze ho tak umyjete a můžete dát jednotlivé součásti i do myčky. Kvalitní šunkovar by měl být vybaven dostatečně silnými pružinami, které pomáhají držet maso pohromadě, a teploměrem. Ne vždy ovšem bývá teploměr součástí balení a musíte si ho pak k přístroji zakoupit zvlášť.

Mezi další užitečné prvky patří adaptér na poloviční množství, který vám umožní připravit v šunkovaru buď menší množství šunky, nebo například paštiku. Co se týče tvaru šunkovaru, můžete vybírat mezi kvádry, svislými ovály a vodorovnými ovály. Z hlediska ceny se naštěstí nejedná o příliš nákladné zařízení – slušný šunkovar s optimální kapacitou seženete s přehledem pod 1 000 korun.

Jak vybrat šunkovar stručně:

  • Budete připravovat šunku pro dvě osoby, nebo pro šestičlennou rodinu? Podle tohoto kritéria zvolte ideální kapacitu šunkovaru. Myslete ale také na to, že domácí šunka neobsahuje konzervanty a musíte ji spotřebovat rychleji, než výrobek ze supermarketu.
  • U materiálu se zaměřte na odolnost. Také by se měl snadno udržovat v čistotě. Nejoblíbenější je nerezová ocel. Levnější modely bývají vyrobeny z hliníku nebo z plastu.
  • Konstrukce by neměla postrádat nezbytné pomůcky. Se správnou přípravou šunky vám pomůže teploměr a silná pružina.
  • Zvolte tvar, který vám bude vyhovovat. Kruhový šunkovar je do domácnosti praktičtější a maso v něm vyplní celý objem. Obdélníkové šunkovary jsou méně populární, využívají se spíše v profi gastronomii.
  • V neposlední řadě rozhoduje cena. Cenový rozdíl mezi nepoužitelným výrobkem a kvalitním šunkovarem mnohdy představuje jenom pár stovek korun. Když už máte vybrané vhodné kandidáty, vyplatí se přihlédnout k recenzím uživatelů.

Jak šunkovar funguje

Možná vás to překvapí, ale šunkovar není žádný složitý elektrický přístroj. Jedná se v podstatě o nádobu (plastovou či kovovou) s přítlačným pístem a pružinou. Píst slouží ke stlačení masa. Pružina pak pomáhá vyvíjet na maso dostatečný tlak. To se díky tomu při vaření spojí a po dokončení celého procesu vyndáte ze šunkovaru pevný kus šunky.

Maso se vkládá buď přímo do nádoby šunkovaru, nebo do speciálního varného sáčku. Naplněný šunkovar s odleželým masem se pak vloží do velkého hrnce s vodou a vaří se při teplotě 70 až 80 °C.

Domácí vs. koupená šunka

Hlavní rozdíl mezi domácí a koupenou šunkou představuje její kvalita. Při výrobě své vlastní šunky máte absolutní kontrolu nad tím, jaké maso použijete, kolik soli přidáte a jakým způsobem ji dochutíte. Protože je šunka obecně velice oblíbená a běžná potravina, výrobci na ní mnohdy šetří a soustředí se místo kvality na kvantitu. Pokud nebydlíte na vesnici a nemáte poblíž masnu místního řezníka, za kvalitní šunku v obchodě si připlatíte.

Levné šunky pak často obsahují jen velmi málo masa a jsou nahrazovány masovým separátem, sojou, vodou, škrobem a dalšími látkami, které by v šunce neměly co dělat. Dalším poznávacím znakem komerčně vyráběné šunky je krásně růžová barva, která sice působí lákavě, ale je výsledkem obsahu konzervantů (hlavně dusitanu sodného) a dalších chemických látek.

Normální šunka připravená čistě z masa a soli je o poznání bledší a rychle zešedne. To ale v žádném případě neznamená, že by byla zkažená. Musíte ovšem počítat s tím, že je potřeba zkonzumovat ji trochu rychleji, než šunku koupenou, protože neobsahuje konzervanty. Ideálně do tří až čtyř dnů.

Kapacita (objem)

Kapacita šunkovaru rozhoduje o tom, jak velké množství šunky v něm můžete naráz připravit. U většiny šunkovarů se pohybuje mezi 0,5 až 3 kilogramy. Nejedná se sice o velké množství uzeniny, ale má to svůj důvod. Domácí šunka má přece jen kratší trvanlivost a musíte ji sníst v řádu několika dní. Dobře si předem rozmyslete, kolik šunky jste schopni rychle zkonzumovat a podle toho zvolte odpovídající objem šunkovaru.

Občas můžete narazit na model se speciálním adaptérem, který vám umožní připravit i ve velkém šunkovaru poloviční porci šunky.

Materiál

Dalším důležitým parametrem šunkovaru je materiál. Na výběr máte celkem ze tří možností, přičemž každá má určitá pro i proti. Všechny použité materiály navíc musí splňovat normu Evropské unie deklarující jejich bezpečnost a nezávadnost.

  • Nerezový šunkovar – nerezová ocel patří mezi dražší materiály a je tedy výsadou kvalitnějších modelů. V její prospěch ovšem hovoří značná odolnost. Díky tomu vám vydrží sloužit velice dlouho. Tento materiál se mimo jiné vyznačuje dobrou vodivostí, což zaručuje, že bude šunka uvařena rovnoměrně. Nerez se velice dobře čistí a z toho důvodu bývá první volbou u kuchyňských pomůcek.
  • Plastový šunkovar – plast patří mezi levnější materiály. Bohužel je méně odolný a musíte si proto dát dobrý pozor, abyste šunkovar neponičili. Dokáže se ale zahřát za poměrně krátkou dobu a příprava šunky je s ním přímo blesková. Navíc je mnohem lehčí než nerez, díky čemuž se vám bude dobře přenášet.
  • Hliníkový šunkovar – hliník se může chlubit velmi rychlým ohřevem a je schopen šunkovar dobře a rovnoměrně prohřát. Díky tomu je šunka uvařena dosti rychle. Mezi jeho další bonusy patří nízká hmotnost, což vám usnadní manipulaci.
Materiál Výhody Nevýhody
Nerez + Odolnost

+ Dlouhá životnost

+ Výborná vodivost tepla

+ Snadná údržba

– Vyšší pořizovací cena

– Někdy nutno použít varný sáček

Plast + Dobrá vodivost

+ Rychle se zahřeje

+ Odolá i vysokým teplotám

+ Není nutno použít varný sáček

+ Nižší cena

– Snadno se poškodí

– Kratší životnost

– Ne vždy lze mýt v myčce

Hliník + Dobrá vodivost tepla

+ Rychlý ohřev

+ Nižší náklady

+ Nízká hmotnost

– Náchylný k poškrábání

– Vyžaduje povrchovou úpravu

Konstrukce

Jak bylo již zmíněno, šunkovar je vcelku jednoduché zařízení. Základ tvoří samotné tělo, které může mít různé tvary. Více se o nich dozvíte v následující kapitole. Nezbytnou součást šunkovaru tvoří přítlačný píst a pružiny, u kterých zkontrolujte počet i kvalitu. Dále budete potřebovat teploměr a někdy i varné sáčky.

Přítlak a počet pružin

Jedinečnost šunkovaru spočívá v tom, že maso při vaření zároveň stlačuje, aby po uvaření a při krájení drželo požadovaný tvar. Z tohoto důvodu je šunkovar vybaven pružinami, jejichž počet se může u jednotlivých modelů lišit.

  • Šunkovary s jednou pružinou – většinou levnější modely. Tlak se v těchto případech pohybuje mezi 5 až 10 kilogramy, což je dostatečné pro výrobu menšího množství šunky. Ideální do domácího prostředí.
  • Šunkovary se dvěma pružinami (mandolína) – dokáží vyvinout tlak o několika desítkách kilogramů. S takto silným šunkovarem vyrobíte vysoce kompaktní šunku, která se vám nerozpadne. Mandolíny se uplatňují v profesionální výrobě.

Víko

Víko slouží k uzavření těla šunkovaru. Pro vyšší bezpečnost by mělo být opatřeno zámkem. U některých modelů najdete ve víku otvor pro zasunutí teploměru.

Teploměr

Slouží k tomu, abyste mohli během vaření monitorovat teplotu. Pokud byste totiž při vaření šunky překročili doporučenou teplotu vody 80 °C, mohla by se rozvařit. Teploměr dodávaný s daným modelem šunkovaru lze většinou prostrčit otvorem ve víčku a zasunout až do masa, abyste mohli měřit teplotu i uvnitř šunky.

Absence otvoru je dosti nepraktická, protože to znamená, že pokud chcete monitorovat teplotu masa, musíte při vaření šunkovar průběžně otevírat. Ne vždy je varný teploměr součástí základního balení, přestože je pro vaření šunky naprosto nezbytný.

Adaptér pro poloviční množství

Tato pomůcka slouží k tomu, abyste v šunkovaru připravili pouze poloviční množství šunky. Uplatníte ji v situacích, kdy připravujete pochoutku pro jednu či dvě osoby nebo máte rádi šunku za všech okolností čerstvou.

Sáčky

Varné sáčky nejsou součástí každého šunkovaru. Případně si je můžete dokoupit. Vyndání hotové šunky přímo z těla šunkovaru není úplně snadný úkon a sáček vám to značně ulehčí.

Tvar

U šunkovarů se můžete setkat se třemi různými typy, co se týče tvaru:

  • Kvádrový šunkovar – v tomto případě je nádoba na vaření šunky ve tvaru kvádru. Kapacita nádoby začíná na 1 kilogramu, ale většinou je mnohem objemnější. Hodí se spíše se pro velké rodiny nebo pro profesionály.
  • Svislý válcový šunkovary – tyto šunkovary jsou určeny k přípravě menší porce šunky, začínají přibližně na 0,6 kilogramu. Z tohoto důvodu se nejvíce hodí na domácí použití. Snadno je umístíte i do menšího hrnce na malý sporák.
  • Vodorovný válcový šunkovar – tělo šunkovaru tvoří vodorovný válec, který je na vrchu opatřený otevíratelný víkem. Disponuje dvěma a více pružinami, které vyvíjí na maso vysoký tlak. Standardem je i velký objem nádoby kolem 3 kilogramů a využití nerezové oceli jako materiálu. Z těchto důvodů jsou hojně využívané v profesionální gastronomii.

Cena

Šunkovary představují poměrně malou skupinu na trhu s kuchyňskými spotřebiči a potřebami. I tak se dá ale najít několik ověřených značek, které tato zařízení vyrábějí. Patří mezi ně Orion, Toro, Tescoma, Banquet nebo Inna. Mezi jejich hlavní výhody ovšem patří dobrá cenová dostupnost. Kvalitní šunkovar na výrobu domácí šunky seženete i za méně než 1 000 korun.

Od 300 do 700 Kč

V této kategorii se nachází ty nejlevnější a nejdostupnější modely šunkovarů. Jedná se většinou o menší zařízení. Kapacita nádoby obvykle nepřekračuje 1 kilogram a počítat nemůžete ani s velkým tlakem, neboť jsou vybaveny výhradně jednou pružinou. Mezi nejvyužívanější materiály patří plast.

Od 700 do 1 000 Kč

Střední třída šunkovarů v sobě ukrývá lépe zpracované produkty z hlediska konstrukce a funkčnosti. Nejčastěji bývají vyrobeny z nerezové oceli. Objem šunkovaru může atakovat hranici 3 kilogramů.

Nad 1 000 Kč

Tato cenová skupina zahrnuje především profesionální modely s kvádrovou či vodorovnou válcovou konstrukcí. Je pro ně charakteristická velká kapacita kolem 3 kilogramů a vyšší počet pružin. Díky tomu s nimi dosáhnete perfektních výsledků a kvalitně zpracujete velké množství masa najednou. Vyrábí se buď z oceli nebo z hliníku.

Suroviny na přípravu domácí šunky

Abyste s vaším šunkovarem dosáhli co nejlepších výsledků a na šunce si skutečně pochutnali, měli byste se zaměřit na výběr co nejkvalitnějších surovin.

  • Použité maso by mělo být co nejčerstvější – to zaručí skvělou chuť a trvanlivost šunky bude navíc o něco delší.
  • Nejtradičněji využívaným druhem masa na výrobu šunky je vepřová kýta. Z vepřového je dále oblíbené plecko a bůček, se kterým získáte trochu tučnější výrobek.
  • V domácím prostředí ale není důvod se omezovat výhradně na vepřové. Můžete použít jakékoliv maso, které máte rádi. Mnoho lidí nedá dopustit na hovězí, krůtí a kuřecí.
  • Z králičího masa pak vznikne skutečně delikátní šunka velice jemné chuti.
  • Pokud máte rádi exotiku a nebojíte se experimentovat, můžete zkusit připravit šunku ze zvěřiny nebo z kachního masa.
  • Druhou nezbytnou součástí šunky je sůl, o které detailně pojednává následující kapitola.

Nebojte se zapojit fantazii a vyzkoušet při výrobě šunky různé nápady. Zde najdete několik šikovných triků, jak umění výroby šunky vyšperkovat k dokonalosti:

  • Kromě soli se někdy doporučuje přidat na 1 kilogram masa lžičku cukru a 1 decilitr vody.
  • Pokud používáte maso velmi výrazné chuti (například zvěřinu) a chcete ho trochu zjemnit, zkuste do směsi přidat vajíčko nebo trochu mléka.
  • Co se týče dochucení, u domácí šunky se nemusíte nijak omezovat a můžete do ní přidat jakékoliv koření či oblíbené bylinky. Často se používá jalovec, tymián, rozmarýn, nakládaný pepř, česnek, med, červená paprika, kapari, sušená rajčata nebo dokonce olivy.

Dávkování soli

Obsah soli v našem jídelníčku dnes představuje velmi diskutované téma. K životu ji potřebujeme, ale všeho s mírou – přílišné solení má vliv na zvýšení krevního tlaku, zadržování vody v organismu a představuje velkou zátěž pro ledviny. Myslete na to i při přípravě šunky a snažte se to se solí nepřehánět. Měla by obsahovat maximálně 2,5 % soli. To znamená, že na přípravu 1 kilogramu šunky použijete 25 gramů soli.

Sůl plní v šunce důležitou funkci dochucovadla. Zároveň slouží ke konzervaci. Na přípravu šunky můžete využít buď klasickou sůl kuchyňskou (chlorid sodný), nebo speciální řeznickou sůl, tzv. rychlosůl. V obchodě ji naleznete pod názvem Praganda. Jedná se o směs kuchyňské soli a dusitanu sodného, který se používá v průmyslové výrobě masných produktů. Funguje jako prevence proti růstu patogenních bakterií uvolňujících botulotoxin.

Dusitan sodný má ovšem negativní vliv na lidské zdraví. Protože hlavním smyslem výroby domácí šunky je připravit kvalitní produkt bez obsahu škodlivých látek, měli byste dát raději přednost klasické soli. Trvanlivost šunky lze navíc prodloužit použitím co nejčerstvějšího masa. Aby se vám nezkazila, vyrobte vždy množství úměrné počtu strávníků a jejich apetitu.

Správný postup výroby šunky

Přestože šunkovar nepředstavuje žádný složitý technický přístroj a každý si postupem času najde svůj oblíbený recept, měli byste se při výrobě šunky držet několika základních pravidel.

Příprava masa

První kroky vedoucí k domácí šunce se týkají samotné přípravy masa.

  • Čerstvé maso nejprve nakrájejte na větší kostičky (podobně velké jako kostky na guláš). Dejte si ale pozor, aby nebyly zbytečně velké, protože pak se bude maso hůře spojovat a hotová šunka by se mohla rozpadat. Ideální velikost kostky je 2 x 2 centimetry.
  • Nakrájené kostky vkládejte po vrstvách do připravené mísy. Každou vrstvu nejprve posolte. Na poslední vrstvu poté přijde lžička cukru, která zajistí, že se maso lépe spojí.
  • Nyní je potřeba maso propracovat. Hněťte ho do té doby, dokud se z něj nezačne uvolňovat bílkovina v podobě mazlavé tekutiny. V průběhu hnětení přidávejte do masa vodu. Tento proces vyžaduje čas (ideálně půl hodiny), tudíž není od věci ušetřit si práci – hnětení masa klidně přenechte kuchyňskému robotovi.
  • Pokud si nejste jisti silou vašeho šunkovaru a bojíte se rozpadnutí šunky, můžete malou část hmoty nasekat najemno.
  • Ke konci hnětení pak můžete přidat libovolné suroviny na ozvláštnění chuti, jako jsou bylinky, koření či olivy.
  • Uhnětené maso napěchujte do šunkovaru (nebo do varného sáčku) a dejte na 48 hodin odpočinout do lednice. Maso je potřeba do nádoby opravdu dobře natlačit, aby v ní nevznikly žádné mezery nebo vzduchové kapsle.

Vaření

Nyní se dostáváme k samotnému použití šunkovaru.

  • Budete potřebovat velký hrnec, do kterého lze celý šunkovar ponořit (kromě vrchního víka). Dejte si pozor na to, aby voda nenatekla dovnitř.
  • Šunkovar vložte do vody v ten okamžik, kdy dosáhne teploty 70 až 80 °C. Pokud bude vyšší, hrozí rozvaření masa. Teplotu můžete průběžně kontrolovat pomocí teploměru.
  • Doba vaření se bude lišit podle toho, jaké množství i jaký druh masa se nachází v šunkovaru. Orientačně ale platí, že 1 kilogram šunky by se měl vařit 1,5 až 2 hodiny.
  • Když je šunka hotová, vyjměte šunkovar z hrnce a ochlazujte ho pod tekoucí studenou vodou.
  • Po vyjmutí uskladněte hotovou šunku v lednici a co nejrychleji ji spotřebujte. Standardně vydrží tři až čtyři dny, někdy dokonce déle.

Druhy šunky

Většina lidí si pod pojmem šunka představí klasickou dušenou. Ve skutečnosti ale dušená šunka představuje jen jednu ze tří různých variant s odlišnými způsoby výroby, s jakými se u šunek můžete setkat:

  • Sušená šunka – italské šunky typu prosciutto a španělské šunky jamón curado.
  • Uzená šunka – nejoblíbenějším zástupcem je německá schwarzwaldská šunka. Uzená šunka se od sušené odlišuje tím, že procesu sušení předchází uzení.
  • Vařená (dušená) šunka – nejpopulárnější druh šunky v České republice. Právě tento druh šunky si můžete sami vyrobit v šunkovaru. Slavným tuzemským zástupcem je pražská šunka, která se od ostatních vařených šunek odlišuje tím, že je před vařením krátce sušena a uzena.

Často kladené dotazy k šunkovarům

Jak a jaký vybrat šunkovar?

Před výběrem šunkovaru se nejprve zamyslete nad tím, pro kolik osob budete šunku obvykle vyrábět a jak rychle ji dokážete sníst. Podle toho zvolte ideální kapacitu (objem) zařízení. Zaměřte se na výběr vhodného materiálu a vyberte si takový tvar konstrukce, který bude nejlépe naplňovat vaše potřeby. Nezapomeňte si k šunkovaru pořídit teploměr, pokud není součástí balení. Dalším užitečným prvkem může být adaptér na poloviční množství.

Na kolik korun vyjde podomácku vyrobená šunka?

Záleží, jaký druh a jak kvalitní maso použijete. Za kilogram vepřové kýty bez kosti zaplatíte u řezníka přibližně 180 korun. Pro srovnání 100 gramů hotové kvalitní šunky mnohdy stojí i více než 40 korun, což je po přepočtu na kilogram 400 korun. V ceně šunky je ale v tomto případě započítána práce a další náklady. Výroba domácí šunky vám sice nějaký čas zabere, ale zase nabízí neocenitelný benefit v podobě absolutní kontroly nad složením.

Ovlivňuje tvar šunkovaru chuť či kvalitu šunky?

Všechny tři varianty fungují na stejném principu, tudíž se nemusíte obávat, že by tvar formy nějak negativně ovlivnil chuť výsledného produktu. Je ovšem pravda, že kvádrové šunkovary bývají vybaveny vyšším počtem pružin, díky čemuž je hotová šunka kompaktnější a jen tak se při krájení nerozpadne. Tomu se ovšem můžete vyvarovat pečlivou přípravou masa.

Dana Široká
Redaktorka
Dana se ráda pohybuje v kuchyni a má slabost pro výrobu domácích produktů. I proto zpracovala téma šunkovarů, které považuje za velice šikovné zařízení. Ráda vám vysvětlí, jaké výhody výroba domácí šunky přináší, proč je zdravější než šunka kupovaná a osvětlí problematiku jednotlivých parametrů. Věnuje se také tématům souvisejícím se zdravím, jako jsou glukometry, zvlhčovače vzduchu či ultrazvukové čističe.

Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.9 z 7 hlasů